Test av paninigrill: 4 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors

Vill du göra en riktigt god grillad macka till middag? Vi har testat paninigrillar från märken som Severin, OBH Nordica och Breville. För att en paninigrill ska kunna utses till bäst i test måste den ha en effektiv grillning, mackjärnet måste vara enkelt att rengöra och det ska fungera med olika storlekar på smörgåsar.

Testvinnare - Paninigrill

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av paninigrillar

Funktion: Hur många smörgåsar rymmer paninigrillen? Kan locket anpassas efter smörgåsens storlek? Går värmen att justera?

Design: Går paninigrillen att låsa ihop för enklare förvaring? Sitter handtaget placerat så att det inte blir varmt under användning? Är knappar och reglage enkla att förstå?

Praktisk användning: Hur är paninigrillen att rengöra efter användning? Tar smörgåsgrillen lång tid på sig att värmas upp? Blir smörgåsarna genomgrillade med ett fint utseende?

Utöver ovan egenskaper vägs även smörgåsgrillarnas pris innan i utvärderingen, och därefter utses en paninigrill till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. OBH Nordica Easy BBQ Table Grill 7104 BÄST I TEST PANINIGRILL

Smidig och mycket prisvärd paninigrill med räfflad grillyta och reglerbar temperatur

Yttermått: 39 x 34 x 14 cm Grillyta: 29 x 26 cm Justerbar värme: Ja Fettuppsamlare: Ja

OBH Nordica Easy BBQ Table Grill är en stor och rejäl paninigrill som ändå känns relativt smidig i formatet. Kanske är det grillens relativt låga vikt som gör att den uppfattas som lätt att hantera när den lyfts in och ut ur köksskåpet. Easy BBQ Table Grill kan enkelt låsas ihop med hjälp av reglaget på höger sida, vilket ytterligare underlättar när den ska stuvas undan efter användning.

Stor, räfflad grillyta som ger aptitretande smörgåsar

Grillytan är väl tilltagen. Här ryms minst två, tre smörgåsar på samma gång. Easy BBQ Table Grill har räfflade grillytor som lämnar väldigt fina grillränder på de färdiga mackorna. Den undre grillytan sluttar svagt nedåt. En fördel med det, är att överflödigt fett och andra smulor rinner ned till den öppning som finns i grillytan. Med hjälp av rengöringstyget som medföljer Easy BBQ Table Grill kan man enkelt skrapa hällen ren. Därefter drar man ut fettutsamlaren, tömmer den samt kan enkelt diska den ren igen.

En nackdel med den sluttande ytan, är att smörgåsarna ibland kan glida en aning nedåt när locket ska stängas igen, beroende av i vilket riktning man har placerat dem. Efter några gångers användning får man dock till tekniken. Att OBH Nordica Easy BBQ Table Grill har ett lock som så smidigt justerar sig i vinkel, och har en bra tyngd, gör att smörgåsarna därefter kläms fast under grillningen.

Reglerbar värme och smidig rengöring

Easy BBQ Table Grill har ett lättanvänt vrede uppe på locket, för att justera paninigrillens värme. För en tunnare smörgås räcker det fint med en något längre temperatur. Ska man grilla en välfylld baguett kan man höja till maxvärmen, och får på kort tid en helt genomgrillad macka. De färdiga smörgåsarna får en härlig krispighet i brödet och den gröna lampan på grillens ovansida signalerar tydligt när grillen är tillräckligt uppvärmd för att påbörja nästa grillning.

OBH Nordica Easy BBQ Table Grill 7104

Med tanke på prisnivån kan man bara imponeras av denna paninigrill. Hela grillningen är smidig att genomföra, järnet fungerar med flera mackor samtidigt och det går utmärkt att bygga sina smörgåsar på höjden och ändå få dem varma inuti och gyllene på utseenden. Att paninigrillen dessutom är så pass enkel att rengöra gör att det inte råda några tvivel om det höga prisvärdet hos OBH Nordica Easy BBQ Table Grill.

Reglerbar värme, bra tyngd i locket, smidig rengöring, stor grillyta, ganska lätt och smidig
Saknar på- och avstängningsknapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Severin KG2392 BÄSTA PREMIUMVAL

Gedigen paninigrill med utbytbara plattor och möjlighet att öppnas till bordsgrill

Yttermått: 36,5 x 36 x 14 cm Grillyta: 27,5 x 23,5 cm Justerbar värme: Ja Fettuppsamlare: Ja

Severin KG2392 är paninigrillen för den som tar sina grillade smörgåsar extremt seriöst. Grillen kommer med utbytbara grillplattor, så man kan välja mellan en räfflad och en slät grillyta. Severin KG2392 kan dessutom öppnas upp hela vägen, så att locket fälls ned mot bänkytan och hela grillen blir en stor bordsgrill.

Robust paninigrill tillverkad av metall och rostfritt stål

Severin KG2392 kräver att man har gott om förvaringsutrymme i köket. Denna paninigrill är inte bara stor, utan dessutom rejält tung. Konstruktionen innehåller väldigt få plastdetaljer. All metall ger en mycket gedigen känsla, men ökar även på grillens vikt. Planerar man att använda sin paninigrill regelbundet så kan man dock ha Severin KG2392 stående inkopplad på köksbänken, tack vare att den är försedd med en praktiskt av och på-knapp.

På paninigrillens främre kant finns två lampor. Den röda lampan visar att Severin KG2392 är påslagen. Den gröna lampan tänds när vald värmenivå har uppnåtts. Värmen kan regleras i flera olika steg, och grillen upplevs som väldigt effektivt i grillningen. Två välfyllda baguetthalvor blir genomgrillade på ett fåtal minuter. En mindre och tunnare smörgås grillas förstås ännu snabbare. Imponerande nog håller sig Severin KG2392 riktigt sval på ovansidan, även när grillen varit i gång en längre tid.

Justerbart lock som är perfekt balanserat

Severin KG2392 har en bra tyngd i locket, och kräver inte att man trycker på något extra för att smörgåsen ska pressas ihop medan den grillas. Locket är mycket smart konstruerat. Dels balanserar det sig perfekt, man behöver aldrig korrigera vinkeln, vilket gör att smörgåsarna inte blir sneda. Dels kan locket ställas i flera olika steg, mellan Low och High. På så sätt kan Severin KG2392 anpassas utifrån hur höga smörgåsarna är, så alla sorters grillade mackor får samma fina, gyllene grillyta.

Severin KG2392

På undersidan av Severin KG2392 finns en lång uppsamlare för smulor och fett som blir över efter att man tillagat sina mackor. Paninigrillen är relativt smidig att rengöra. Det faktum att plattorna kan tas loss underlättar för att man ska kunna skrubba dem rena lite enklare. För hushållet som redan vet med sig att varma mackor är en stor del av livet, så är Severin KG2392 paninigrillen som till fullo kommer uppfylla alla ens behov.

Utbytbara grillplattor, kan göras till öppen bordsgrill, reglerbar temperatur, justerbart lock
Tung och skrymmande i storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Breville VST026

Snabb och effektiv paninigrill med stor, slät grillyta som fördelar värmen jämnt

Yttermått: 37 x 35 x 11 cm Grillyta: 26,5 x 30 cm Justerbar värme: Nej Fettuppsamlare: Nej

Breville VST026 är en till storleken väl tilltagen paninigrill, med en mycket generös grillyta. Grillplattorna är släta. Rent praktiskt har non stick plattorna en fördel i att de är mycket enkla att rengöra efter att man är färdig med grillen. Bara man låter Breville VST026 svalna något så kan den därefter smidigt torkas av med lite hushållspapper eller med en ren trasa.

Släta grillplattor som är enkla att torka rena

Rent estetiskt råder det delade meningar om de släta grillplattorna. Å ena sidan så fördelar de värmen väldigt jämnt och de smörgåsar man grillar i Breville VST026 blir väldigt fina och krispiga på ytan. Å andra sidan så finns det de som föredrar karaktäristiska grillränder på sina varma smörgåsar. Breville VST026 ska ha beröm för hur snabb den är. Trots att det inte finns någon möjlighet att justera värmen, så upplevs paninigrillen nästan dubbelt så snabb som en del andra testade modeller.

Ska man göra fler än en omgång grillade smörgåsar efter varandra kommer man dock uppleva att locket snabbt blir ganska varmt. Handtaget håller sig svalt, men vill man pressa ihop paninigrillen lite extra, eller justera lockets lutning något, kommer man behöva ha grytvantar på händerna om man inte vill riskera att bränna sig. Generellt upplevs dock Breville VST026 har ett lock som balanserar sig plant helt utan att man behöver ingripa manuellt.

Saknar en del vanliga funktioner

Breville VST026 har en spärr på handtaget, med vilken paninigrillen kan låsas ihop. Det gör den enklare att förvara, i och med att den går att ställa på högkant utan att den öppnar upp sig. Breville VST026 är dock ganska stor, om än relativt lätt, och kräver oavsett riktning en del utrymme för att få plats i köksskåpet. Paninigrillen är även utrustad med en lampa, som indikerar att elkontakten i och att Breville VST026 är påslagen.

Breville VST026

Jämfört med andra paninigrillar i liknande prisklass så saknar Breville VST026 en del vanliga funktioner. Värmen kan inte regleras, och det finns heller ingen uppsamlare för fett och smulor. Vidare har Breville VST026 ingen av och på-knapp, utan slås på och av genom att man stoppar i eller drar ut elsladden. Sett till priset hade lite fler funktioner varit önskvärt. Men fokuserar man på slutresultatet, så går det inte att förneka att man med Breville VST026 snabbt får riktigt fina grillade smörgåsar.

Effektiv grillning, väldigt jämn värme, anpassar sig automatiskt efter smörgåsens höjd
Saknar reglerbar värme, blir varm på ovansidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. OBH Nordica Onyx 6889

Mycket liten och nätt paninigrill som gör en god grillad smörgås med snygga ränder

Yttermått: 25 x 29 x 9 cm Grillyta: 23 x 15 cm Justerbar värme: Nej Fettuppsamlare: Ja

OBH Nordica Onyx är en paninigrill i miniformat. Konstruktionen, med det balanserande locket och det avlånga handtaget, är identisk med större paninigrillar. Men Onyx är mycket mindre, vilket underlättar rejält när smörgåsgrillen ska förvaras. För lite extra smidighet, så går det att låsa ihop grillen med en spärr på dess högre sida. På så sätt kan man ha Onyx stående på högkant.

Räfflad grillyta som rymmer en smörgås

Onyx har en rektangulär, räfflad grillyta. Den är stor nog för en rejäl smörgås. Vill man kunna göra två samtidigt så kommer det bli trångt. På ovansidan av grillen finns en grön lampa, som indikerar när grilltemperatur har uppnåtts. Man kan inte välja värmegrad.

Visserligen är paninigrillen försedd med ett håll längst fram på den nedre grillytan. Tanken är att smulor ska samlas där, och sedan kan man dras loss smulbrickan och smidigt tömma ut i soporna eller på komposten. Problemet är att grillytan tyvärr inte är nedsänkt, vilket gör det ganska lätt för fett och smulor att falla ut över sidorna. Det gör också att det känns lite mer riskabelt att placera en smörgås med mycket fyllning i Onyx.

Något för lätt lock ger sämre press på mackan

Vad som däremot brister med locket, är dess tyngd. Hela OBH Nordic Onyx är väldigt lätt och liten. Så det är inte konstigt att locket helt enkelt inte har tillräckligt hög vikt för att effektivt kunna pressa ihop smörgåsen medan den grillas. Det gör att mackorna ofta grillas lite snett, då locket anpassar sig efter mackans form snarare än tvärtom. Det ger dem också en lite luftigare, mindre hoppressad konsistens.

OBH Nordica Onyx 6889

Slutresultatet kan man dock inte anmärka på. Tillagningstiden är ungefär samma som hos större paninigrillar (även om de givetvis kan göra flera smörgåsar samtidigt). Och den färdiga smörgåsen ser alltid lika aptitretande ut, med en gyllenbrun och randiga grillyta på båda sidorna. Smörgåsen är grillad hela vägen igenom, och smakar ljuvligt. Är man ensam paninientusiast i hushållet eller bara har väldigt ont om plats i köket, så är OBH Nordic Onyx den pyttelilla paninigrillen som sin storleks till trots ändå levererar.

Kompakt format, gör mycket fina mackor, prisvärd paninigrill
Locket är för lätt, låga kanter, liten grillyta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av paninigrillar

Funktion: Hur många smörgåsar rymmer paninigrillen? Kan locket anpassas efter smörgåsens storlek? Går värmen att justera?

Design: Går paninigrillen att låsa ihop för enklare förvaring? Sitter handtaget placerat så att det inte blir varmt under användning? Är knappar och reglage enkla att förstå?

Praktisk användning: Hur är paninigrillen att rengöra efter användning? Tar smörgåsgrillen lång tid på sig att värmas upp? Blir smörgåsarna genomgrillade med ett fint utseende?

Utöver ovan egenskaper vägs även smörgåsgrillarnas pris innan i utvärderingen, och därefter utses en paninigrill till bäst i test.