Locktang bast i test

Locktång: 6 produkter i test

Vi har testat några av de hetaste stylingverktygen på marknaden för lockat och vågigt hår. Tre olika modeller är våra köptips, kontången CeraWand, vågtången Toni&Guy Deep Barrel Waver samt den klassiska locktången BaByliss pro 180 Sublime touch. Idag finns det fler modeller än någonsin, och det lätt att hitta bra verktyg för helt olika looks. I testet har vi tittat på konformade tänger, klassiska locktänger och krustänger. Varje kategori skapar olika frisyrer och med lite fantasi går de att variera genom olika lockningstekniker. Flera av locktängerna i testet är riktigt billiga och bra. Många av tängerna finns i olika storlekar. Vi rekommenderar en smalare tång för längre hår, då lockarna alltid hänger ut sig något.

Konformade locktänger är en ny typ av lockverktyg som ger livliga och vackra lockar. Genom den konformade värmeytan går det att variera lockarnas storlek. Du kan skapa stora mjuka lockar på lägre temperatur eller tightare lockar genom högre temperatur. Med en konformad locktång får du mer levande lockar genom att hårslingan tvinnas runt värmeytan. Stavarna saknar någonting som klämmer fast håret utan du lindar enkelt håret runt staven men måste hela tiden hålla i hårtopparna. I början kan det vara trixigt att linda lagom hårt så att inte håret glider av konen, men ge det några hårslingor så kommer du att vara igång.

Den klassiska locktången är fortfarande en riktigt bra produkt som utvecklats mycket på senare år. Keramiska värmeytor, jämnare temperatur och bra nypgrepp på håret gör det superenkelt att få snygga lockar.

Jämfört med långtänger så blir stylingtekniken med ett vågjärn annorlunda, här pressar du del för del av varje hårpassé tills hela håret är vågigt. Ett tips är att inte ta för mycket hår i varje passé för en livfull frisyr. Vågjärn har åter blivit populära och finns numera i fler modeller än 80-talets våffeltång. Det är även ett bra sätt att bygga volym och struktur på håret som förberedelse till en håruppsättning. 

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt test av locktänger är designat av professionella frisörer. Produkterna har sedan använts av personer med olika hårtyp och kvalitet. I testet har nedanstående parametrar legat till grund för omdömet av produkterna:

Resultat: Hur blir håret efter att locktången använts? Går det göra stora respektive små lockar? Hur bra håller lockarna?

Värme och skonsamhet: Hur snabbt blir locktången varm och hur snabbt svalnar den? Hur varm blir den? Har den flera värmelägen och är det i så fall lätt att byta mellan dem? Hur mår håret efter användning och använder locktången någon speciell teknik för att vara skonsam?

Funktion och användarvänlighet: Hur enkel är locktången att använda? Är den tung och hur känns den att hålla i? Hur är reglagen och hur lång är sladden? Medföljer det några tillbehör till locktången?

Frisörerna har utgått från ett konsumentperspektiv när de har utformat testet. Betyget är satt utifrån locktångens prisvärdhet och är således en bedömning av helhetsupplevelsen i relation till produktens pris.

CeraWand

Prisvärd locktång som är skön att använda, har lång sladd och ger naturliga lockar

BÄSTA KONTÅNG

Lättanvända CeraWand ger mjuka och naturliga lockar. Konformen gör det enkelt att välja storlek på lockarna, från änglahår till svallande vågor. Det gör att du inte behöver locka hela håret utan kan välja några enstaka slingor. Handtaget är skönt och den keramiska värmeytan blir snabbt varm. Temperaturen visas på en digital display som går att ställa in mellan 80-210 grader. Reglagen skulle dock kunna vara lite bättre skyddade. Det medföljer ingen skyddsvante, men med lite träning är det inga problem. Det här är en prisvärd locktång som ger ett lättvarierat och supersnyggt resultat.

+Naturliga lockar, skön att locka med, lång sladd
Ingen vante medföljer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Toni&Guy Deep Barrel Waver

Smidig och snabbanvänd locktång som ger superfina vågor som håller i sig länge

BÄSTA KRUSTÅNG

Denna vågtång ger snygga våfflor som håller länge, även dagen efter, då som coola rufsiga vågor. Stylingen går snabbt och enkelt, man behöver inte vara särskilt noga för att få ett bra resultat. Däremot måste man styla hela håret för att det ska bli snyggt. Värmeplattorna har tourmalinteknik vilket avger negativa joner under stylingen och skyddar håret. Tången blir snabbt varm och temperaturen justeras med en ratt, graderad 1-25. På toppen finns ett smart grepp som förenklar att klämma ihop tången. De coola hårvågorna blev snabbt en favorit hos våra testare.

+Superfina vågor, hållbart resultat, lång sladd
Ganska stor och tung, inget för resan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

BaByliss Pro 180 Sublime touch

Klassisk locktång med bra hjälpgrepp på handtaget, ger fina och hållbara lockar

BÄSTA LOCKTÅNG
Babyliss Pro 180 Sublime touch är en klassisk locktång som ger fantastiska festlockar. Klämman som håller fast topparna nyper bra och materialet på värmeytan har bra friktion. Det gör det enkelt att locka även riktigt glatt hår. Toppen ger fingrarna ett bra grepp för att rulla upp håret. Maxtemperaturen är 180 grader, vi skulle gärna sett en digital display istället för vred. Locktången finns att köpa i fyra olika diametrar: 19-25-32-38 mm, så du kan lätt hitta en tång som passar dig. Sladden är kort, men sammanfattningsvis är detta en mycket bra stylingtång till bra pris.
+Fina lockar med hållbart resultat, lätt med ett bra hjälpgrepp i toppen
Kort sladd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

CeraCurly

Locktång med bra klämma och som kan stängas av med sladden i, ger superblanka lockar

CeraCruly ger fina och mycket blanka lockar boostade av det keramiska materialet. För att få ett jämnblankt resultat behöver tången dras från rot till topp på varje passé innan upprullning. Klämman för att hålla hårtopparna är stark, även glatt hår hålls fast. Den kan dock lämna pressveck om man är oförsiktig. Temperaturen justeras med en liten ratt med 30 lägen, från 120 till 200 grader. Tången finns att köpa i fyra olika diametrar: 16-19-25-38 mm. Cera har förstått att lång sladd är en viktig faktor för att ha stor frihet i hårstylandet. Det här är en bra tång som ger snygga lockar till vardag eller fest.

+Superblanka lockar, bra klämma och lång sladd, går att stänga av utan att man behöver dra ur sladden
Något tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Babyliss Easy Curl

Lätt locktång som snabbt ger vackra lockar och har automatisk avstängning

Babyliss Easy Curl har en keramisk värmeyta som snabbt ger vackra lockar. Testarna tyckte dock att värmeytan var lite för hal för att få full kontroll på lockningen. Maxtemperaturen är 200 grader, men lägre grader blir en gissning eftersom vredet bara är märkt 0-10. Efter 72 min stänger tången av sig automatiskt om du skulle glömt den på, bra! Två stycken ”tvåfingersvantar” medföljer, men passformen på dessa lämnar dock en del att önska. Tyvärr har Easy Curl kort sladd, du måste stå riktigt nära eluttaget. BaByliss är välkända för sina stylingverktyg, vi hade högre förväntningar på Easy Curl.

+Lätt, automatisk avstängning
Vantarna som medföljer är klumpiga, kort sladd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Cloud 9 Wand

Snyggt designad locktång som ger fina lockar, automatisk avstängning efter 30 minuter

Cloud 9 Wand är en exklusiv locktång som levereras i en lyxig kartong. Lockarna blir levande och vackra som håller. Det är enkelt att variera storleken tack vare konformen. Varje produkt har RFID-märkning vilket gör att de kan identifieras som äkta Cloud 9. Temperaturen regleras i tre steg, från 126 upp till 187 grader. När du lockat färdigt sätter du på en skyddskåpa, en smart säkerhetsdetalj som Cloud 9 är ensamma om. Tången väger en del och blir därför ansträngande att arbeta med under längre tid. En bra handske medföljer för att undvika att bränna sig. Detta är en bra locktång som dock har ett alldeles för högt pris.

+Snygg design, ger fina lockar, bra sladd, automatisk avstängning efter 30 minuter
Väldigt tung, väldigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5