TEST: Bästa airbike (2024) - 5 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Maj 2024

Vill du kunna köra din Crossfit WOD på hemmaplan? Vi har testat airbikes från märken som Assault Fitness, Schwinn och JTC Sport. För att en airbike ska utses till bäst i test ska den vara välbyggd, lätt att använda och prisvärd.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Airbike

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl gamla elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en airbike? Passar airbiken både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är airbiken? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur tillförlitlig är mätningen av watt, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Stöder airbiken trådlöst pulsbälte? Finns det förprogrammerade träningsprogram?

Vi har betygsatt varje airbike efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

0 5 4.5 1

1. Assault Fitness AirBike BÄST I TEST AIRBIKE

Airbike av högsta kvalitet för intensiv träning och intervallpass

Prisklass: Premium Display: LCD Färg: Svart Träningsprogram: 3 st Motståndsnivåer: Steglöst luftmotstånd Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Träningsinstruktion Videoklipp: Produktdemo

Assault Fitness AirBike är en mycket välbyggd airbike för korta och intensiva intervallpass. Den passar särskilt bra som en del av ett högintensivt crossfitpass och ger därmed extremt tidseffektiv träning. Fördelen är att du aktiverar samtliga stora muskelgrupper och att träningsmomentet är skonsamt för knän och leder. Det krävs nästan ingen förinställning utan det är bara att hoppa upp på cykeln och efter några sekunder är du igång.

Design och konstruktion

Den är konstruerad för att lätt kunna flyttas och för att man ska komma igång med träningen så fort som möjligt. Det innebär att den har sparsamt med andra finesser som exempelvis finns på motionscyklar. Till exempel så är displayen inte bakgrundsbelyst, den finns endast ett fåtal träningsprogram och ingen avlastningsyta för vattenflaska eller telefon. Nackdelen med airbikes är ljudnivån och den blir svårt att exempelvis se en film under träningspasset. Det finns även ett fotstöd där du kan placera fötterna om du bara vill använda armarna i träningen. Airbike står stabilt på marken även vid väldigt hög belastning och det finns justerbara skruvar under fötterna för att jämna ut ojämnt underlag.

Tidseffektiv kaloriförbränning

Det finns två förinställda träningsprogram med väldigt korta tidsintervaller, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila samt tvärtom. Det går också att välja antal kalorier som målbild vilket innebär att du cyklar tills du uppnått det angivna antalet kalorier. Eftersom man använder både armar och ben i en hög frekvens så blir träningen oerhört energikrävande och mycket effektiv. Detta gör Airbike till kanske världens bästa motionscykel för tidseffektiv kaloriförbränning. Vi vill också ge ett plus i kanten för att det finns informativa intruktionsvideos – se specifikation – med tips på utmanande träningsprogram.

Assault Fitness AirBike

Assault Fitness AirBike är en fantastisk airbike som passar dig som gillar mjölksyra och svettiga intervallpass. Vi har långtidstestat just denna modell och kan konstatera att den är extremt välbyggd och klarar tuffa påfrestningar. Planerar du att bygga ett eget crossfitgym eller komplettera ditt nuvarande hemmagym med en airbike - då är detta ett mycket bra val!

Utmärkt byggkvalitet, okomplicerad
Inga avlastningsytor, ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Kraftmark Airbike BÄSTA PREMIUMVAL

Skrammelfri airbike med ett gediget fläkthjul och remdrift

Prisklass: Premium Display: LCD Antal träningsprogram: 7 st Maximal användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Maskinvikt: 60 kg Garanti: 1 år

Kraftmark Airbike är en välbyggd träningscykel som passar lika bra för hemmabruk som för användning i bostadsrättsföreningar, klubblokaler eller företagsgym. Den har en utmärkt konstruktion med slutna kullager som skyddar vitala delar vilket är en detalj som borgar för en lång livslängd.

Remdrift sänker ljudnivån

Handtagen är sköna och bekväma att hålla i och ytskiktet ger ett bra grepp även för svettiga händer. Det överdimensionerade fläkthjulet ger ett gediget motstånd där effekten ökar ju hårdare man kör. Kraftmark Airbike har egenskaper som bidrar till en tuff och jobbig träning med mycket mjölksyra, vilket gör den perfekt för korta intervallpass liknande Crossfit WOD.

Som alltid med airbike så är ljudnivån hög men den är inte värre än någon annan modell i testet. Tvärtom så drivs denna modell med en rem vilket ger mindre skrammel jämfört med exempelvis Assault Airbike som drivs med kedja. När det kommer till airbikes så är det vanligt att displayen inte är bakgrundsbelyst vilket är ett problem. Så är även fallet med airbiken från Kraftmark. Många kör sina träningspass i nedsläckta rum och då är det mycket svårt att se vad som står på displayen.

En tålig mjölksyramaskin

Kraftmark Airbike är ett mycket bra val för dig som söker efter en slittålig träningscykel där huvudsyftet är att få mjölksyran att spruta. Den robusta konstruktionen ihop med remdriften och de slutna kullagren är alla egenskaper som förlänger livslängden vilket får Kraftmark att sticka ut i positiv riktning.

Kraftmark Airbike

Remdrift minskar skrammel, slutna kullager, gediget fläkthjul
Ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Airbike Recoil BÄSTA BUDGETVAL

Häftig luftcykel med inbyggt vindskydd och ett fantastiskt prisvärde

Prisklass: Budget Display: LCD Antal träningsprogram: 5 st Maximal användarvikt: 160 kg Längd: 133 cm Bredd: 66 cm Höjd: 122 cm Maskinvikt: 49 kg Garanti: 1 år

Airbike Recoil är en mycket prisvärd och läcker luftcykel som fungerar lika bra för bostadsrättsföreningen som för svettiga intervallpass i hemmagymmet. Den är utrustad med flera praktiska funktioner som exempelvis ett fast monterat vindskydd, hylla för telefonen och Bluetooth.

Högt ljud men mindre skrammel

Det integrerade vindskyddet är ett välkommet tillägg som hindrar luften från att blåsa direkt i ansiktet – något som ofta kräver extra köp hos andra modeller på marknaden. Dess greppvänliga handtag är aningen tjockare än exempelvis Assault Airbike vilket vi tycker ger bättre komfort. I jämförelse med andra kedjedrivna cyklar är Airbike Recoil mindre skramlig och vi misstänker att anledningen är en kombination av att kedjepartiet sitter mera skyddat och att kedjan är något bättre spänd. Den ståltillverkade fläkten bidrar visserligen till en hög ljudnivå men den är inte mer störande än andra airbikes på marknaden.

Snabbknappar förenklar handhavandet

Visst, träningsdatorn är i enklaste laget och kan inte riktigt matcha funktionerna som finns på dyrare modeller men samtidigt är utbudet av träningsprogram inte lika viktigt på en airbike jämfört med exempelvis en motionscykel. Vi hade dock önskat att displayen var bakgrundsbelyst eftersom det är minst sagt utmanande att se vad som står på skärmen i ett nedsläckt rum. Vi gillar dock det tydliga gränssnittet och att de två vanligaste tabatapassen är valbara via snabbknappar bredvid displayen. Dessutom kan du med bara några få knapptryck göra egna intervallpass och även välja träningspass där du jagar distans, kalorier eller tid.

Airbike Recoil

Airbike Recoil är ett mycket prisvärt alternativ för dig som söker en snygg och pålitlig luftcykel för hemmagymmet, företagsgymmet eller bostadsrättsföreningen. Vi vågar påstå att det är få airbikes, om ens någon, som lyckas kombinera prisvärde och kvalitet på ett så bra sätt som Recoil gjort med denna cykel.

Utmärkt prisvärde, integrerat vindskydd, snygg design
Ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Schwinn Airdyne AD8

Snygg och mångsidig airbike av högsta kvalitet

Prisklass: Premium Display: LCD Antal träningsprogram: 9 st Maximal användarvikt: 160 kg Längd: 106 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Maskinvikt: 51 kg Garanti: 2 år (hemmabruk) Bruksanvisning: PDF

Schwinn Airdyne AD8 är en välbyggd airbike av högsta kvalitet. Den passar utmärkt i det påkostade hemmagymmet, bostadsrättsföreningen eller crossfit gymmet. Det som skiljer AD8 från flera av sina konkurrenter är de mångsidiga svängarmarna som erbjuder flera grepp i olika vinklar vilket aktiverar fler muskelgrupper.

Smart reglage räddar frisyren

Liknande de flesta andra aribikes är ljudnivån hög, vilket är en kompromiss du måste acceptera när du väljer en airbike istället för en motionscykel. Men till skillnad från exempelvis Assault Airbike så har AD8:an en annan typ av remdrift som håller nere ljudnivån. Det är rätt skönt att slippa det skramlande ljudet som den rena kedjedriften ger. Vi ger ett extra plus för att du med ett enkelt handgrepp kan skjuta för en lucka som gör att du slipper få all luft som fläkten blåser ut i ansiktet.

Det schyssta användarvänliga gränssnittet gör det smidigt att tillverka egna intervallpass, med bara några få knapptryck så är träningen igång. Konsolen är praktiskt utformad med en hylla för din telefon, ett mindre fack för förvaring och en hållare för vattenflaska längst ner. Var dock beredd på att en del av skärmen kommer att skymmas när du placerar telefonen på hyllan.

Schwinn Airdyne AD8

Träningsglädje i många år

Schwinns Airdyne AD8 är en grym airbike vars imponerade kvalitet gör att den passar lika bra i ett kommersiellt gym som hemma i källaren. Den är dessutom riktigt snygg och mycket användarvänlig. Prislappen då, ja det kommer att svida en aning i plånboken! Om budgeten tillåter så kommer du ha en framtid med många roliga och svettiga träningspass att se framemot.

Läcker design, fantastisk byggkvalitet, multigrepp
Något dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Bike Air Pro, JTC Sport

Prisvärd och användarvänlig med smart fläktskydd

Prisklass: Budget Display: LCD Antal träningsprogram: 7 st Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 120 cm Bredd: 60 cm Höjd: 127 cm Maskinvikt: 48 kg Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Bike Air Pro från svenska tillverkaren JTC är en kraftfull airbike med träningsdator och goda inställningsmöjligheter. Vi tycker att den gör sig bäst under korta och intensiva intervaller samt som en del av cirkelträning. Precis som andra airbikes så genererar fläkthjulet mycket luft under träningen, vilket kan vara både uppfriskande och ibland störande. Denna modell har ett integrerat fläktskydd där du manuellt kan justera hur mycket luft som ska blåsa i ansiktet. Det tycker vi är mycket praktiskt särskilt under de längre cykelpassen.

Airbike för både långa och korta intervaller

Bike Air Pro är både användarvänlig och prisvärd med en prestanda som kan mäta sig med betydligt dyrare alternativ på marknaden. Eftersom airbiken främst används för korta pulspass gör det inte så mycket att den endast har ett fåtal förprogrammerade träningsprogram. De vanligaste intervaller nås med bara några få knapptryck vilket gör att du kan komma igång med träningen blixtsnabbt. Om träningen sker i ett mörkt rum så är displayen svår att läsa av eftersom den inte är bakgrundsbelyst.

AirBike Pro, JTC Sport

Perfekt airbike för WOD:ar med familjen

Bike Air Pro, JTC Sport är ett intressant val för dig som söker efter en lite billigare airbike för intensiva träningspass i hemmagymmet. Med en så pass användarvänlig träningsdator och tuff design så tror vi att det kan vara en luftcykel som passar hela familjen.

AirBike Pro, JTC Sport

Smart fläktskydd, användarvänlig träningsdator, bra prisvärde
Ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl gamla elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en airbike? Passar airbiken både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är airbiken? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur tillförlitlig är mätningen av watt, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Stöder airbiken trådlöst pulsbälte? Finns det förprogrammerade träningsprogram?

Vi har betygsatt varje airbike efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Fem tips när du ska köpa en airbike

Airbike är ett träningsredskap som du kanske känner igen från ditt Crossfit gym eller så har du använt cykeln som uppvärmning innan styrkepasset på gymmet. Den är ofta förknippad med svett och mjölksyra - en skräckblandad förtjusning helt enkelt. Träning med airbike är ofta högintensiv och får ditt hjärta och lungor att arbeta hårt. Men det stärker även ben, armar och rygg. Dessutom är det en fantastisk kaloriförbrännare!

1. Prisnivå

Vad har du för budget? När du vet vad du har i plånboken kan du också lättare sortera ut vilka krav du kan ställa på din blivande airbike. Detta är viktigt då priset skiftar beroende på cykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in airbike i följande prisklasser:

● Budget
● Mellan
● Premium

Här kommer en kortare beskrivning på vad du kan förvänta dig inom varje prisklass.

Budget: Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller. Till skillnad mot motionscyklar så är prisspannet inte lika stort och modeller i budgetklassen är ofta av hög kvalitet. Prisintervall 5 000-11 000 kr.

Mellan: Här ser vi mer gedigna konstruktioner, ofta med en lite bättre träningsdator. De har många gånger även en snyggare design och ibland fler grepp i handtagen. Räkna med ett prisintervall på 11 000-14 000 kr.

Premium: Karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning. Här börjar priserna på 14 000 kr och det finns inget direkt tak.

2. Byggkvalitet

Försök utvärdera byggkvaliteten och materialvalen så gott du kan. En robust konstruktion är viktig, särskilt om du planerar att använda airbiken intensivt. Se till att den kan hantera hög belastning och motstå långvarig användning.

3. Träningsmål och användning

Definiera dina träningsmål och hur du planerar att använda airbiken. Är huvudsyftet intensiva intervallpass, lite längre konditionspass eller kanske bara lite lugnare cykelturer för att komma igång med din träning? Detta kommer att påverka vilken typ av airbike som passar dig bäst. Söker du ett träningsredskap för att komma igång med din träning så rekommenderar vi en motionscykel istället för en airbike eftersom den har en bättre träningsdator och lägre ljudnivå.

4. Användarvänlighet

Airbikes brukar inte vara kända för att ha en speciellt avancerad träningsdator. Har du möjlighet så försök välja en airbike som i alla fall har några förinstallerade träningsprogram och helst en bakgrundsbelyst display. Kolla även vilka inställningsmöjligheter airbiken har. Är det lätt att justera sitsen både vertikalt och horisontellt? Erbjuder armarna flera grepp? Den möjligheten gör att du kan aktivera fler muskler i din träning. Finns det hållare för vattenflaska och hylla för telefonen?

5. Garanti

En airbike kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan såklart även airbikes gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en airbike kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin airbikes byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare airbikes kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka din airbike med post.

Info om airbike

Träning med airbike har blivit mycket populär i takt med att intresset för crossfit ökat lavinartat de senaste åren. Airbike har en förmåga att erbjuda intensiv träning, kaloriförbränning och helkroppsträning på ett skonsamt och mycket effektivt sätt.
Här listar vi fem saker som är bra att veta om airbikes:

1. Luftmotstånd för intensiv träning: Airbiken använder ett luftmotståndssystem där en fläkt roterar när du trampar. Ju snabbare du trampar, desto mer motstånd genereras. Detta gör det möjligt att anpassa träningen till olika nivåer av ansträning genom att öka eller minska intensiteten.

2. Helkroppsträning: En airbike erbjuder en grym helkroppsträning eftersom du inte bara använder benen utan också armarna. Handtagen är anslutna till pedalerna, så du kan träna både överkroppen och underkroppen samtidigt. Detta ökar kaloriförbränningen och förbättrar muskelstyrkan.

3. Intervallträning och hög intensitet: Tillsammans med roddmaskinen så tycker vi att airbiken är den bästa träningsmaskinen för högintensiv intervallträning (HIIT). Möjligheten att öka ansträngningen snabbt gör den idealisk för korta, intensiva träningspass som både maximerar fettförbränningen och snabbt förbättrar konditionen.

4. Minimalt slitage: Eftersom en airbike bromsas med enbart luft så är det mekaniska slitaget minimalt jämfört med vanliga motionscyklar med traditionella bromssystem. Detta resulterar ofta i mindre behov av underhåll och därmed en längre livslängd.

5. Bred målgrupp: Airbiken passar för alla träningsnivåer eftersom du kan träna i din egen takt och anpassa motståndet efter just din förmåga. Nybörjare kan cykla med lägre intensitet medan erfarna atleter kan utmana sig själva genom att öka träningsintensiteten i jakten på kalorier och ett starkare hjärta.