Babyskydd: 12 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Januari 2024

Vill du att din bebis ska åka tryggt och bekvämt i bilen? Vi har användartestat ett brett urval av babyskydd, från märken som Britax, Maxi Cosi och Cybex. Vi testar endast babyskydd som redan är krocktestade och godkända för användning i Sverige. För att vi ska kunna utse ett babyskydd till bäst i test ska det vara enkelt att installera, ha god komfort för barnet och smidiga funktioner som underlättar när man åker bil med sin bebis.

Läs även våra tester av bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Babyskydd

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn:

Bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol

Fler tester av produkter för små barn, bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Barnkläder

Babyprodukter

0 5 5 1

1. Cybex Cloud T i-Size BÄST I TEST BABYSKYDD

Mycket imponerande babyskydd som både kan snurras och vinklas till liggläge

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 7,7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Trepunktssele

Cybex Cloud T i-Size är ett i alla avseenden modernt babyskydd, och en modell som tydligt bygger på Cybex mångåriga erfarenhet av att tillverka bilbarnstolar. Babyskyddet är mycket enkelt att använda, samt är utrustad med alla funktioner man kan tänka sig. Cloud T monteras i bilen antingen direkt i bilsätet med hjälp av bältet, eller med Cybex tillhörande isofixbas Cybex Base T. Oavsett vilken montering man väljer upplevs Cloud T enkel att installera korrekt.

Det finns flera fördelar med att använda Base T till Cloud T. När basen väl monterats, något som går snabbt tack vare tydliga ljus- och färgindikationer, så är det därefter mycket lätt att både sätta fast och lossa babyskyddet. Man behöver aldrig krångla med att få till en särskild vinkel på Cloud T, den klickar enkelt i basen. För att ta loss den igen drar man upp den stora, gråa knappen och lyfter babyskyddet i handtaget. Cloud T upplevs som åt det lättare hållet, med ett handtag som är bekvämt att hålla i.

Isofixbas som möjliggör att babyskyddet kan snurras

Med isofixbasen Cybex Base T har man dessutom möjligheten att rotera Cloud T mot bildörren, vilket underlättar när man ska spänna fast och lyfta upp bebisen. Att kunna rotera bilstolen är dock generellt mer hjälpsamt med nästa stol. Ofta lyfter man ändå in hela babyskyddet i hemmet. Men med Base T till babyskyddet finns ju även möjligheten att välja Cybex bakåtvänd bilstol kompatibel med samma bas, efter att babyskyddet är urvuxet.

Cybex Cloud T kommer med ett spädbarnsinlägg, som ska användas upp till att barnet är 60 cm långt. Inlägget bidrar till att fylla upp och skapa en mer ombonad sittyta för den nyfödda bebisen. Barnet upplevs sitta väldigt bra i Cloud T. Selen är enkel att justera och dra åt, hela selen ihop med nackstödet höjs och sänkas med hjälp av en liten spak på nackkuddens baksida. Selremmarna vrider sig inte, och selen kan – även om det är lite omständligt – hållas ur vägen när barnet ska sättas igenom att man stoppar in spännen i selkuddarna.

Cybex-Cloud-T-i-Size

Smidigt babyskydd med möjlighet att vinkla till liggläge

En uppskattad funktion hos Cloud T är att babyskyddet kan vinklas i tre olika lägen. Monterad i bilen, om man använder isofixbasen, får det mest upprätta sittläget samt ett viloläge användas. Monterad med bilbälte är endast sittläget godkänt. Men när man tar ut Cloud T från bilen, exempelvis för att fästa babyskyddet på barnvagnen, så kan man även vinkla det till ett tredje, i princip plant liggläge. Det, ihop med den riktigt långa suffletten, gör att Cloud T är lika smidig att använda i som utanför bilen.

Cloud T som imponerar även på den mest luttrade av småbarnsföräldrar. För föräldern som åker mycket bil är det smidigheten även i de minsta av detaljer som skapar ett totalt intryck av enkelhet. Inga funktioner krånglar. Inga knappar kärvar. Alla moment känns lätta och varje bilresa blir så enkel som den kan bli när man har en bebis med sig i fordonet. Priset man får betala känns som en fullt motiverad investering när Cybex Cloud T i-Size levererar till max på alla sätt och vis.

Enkel att montera med och utan bas, lätt att bära med sig, bebisen sitter bra, smidiga funktioner
Något högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Britax Baby-Safe Core BÄSTA BILLIGA BABYSKYDD

Prisvärt babyskydd med en bra sufflett och sittyta som är både rymlig och ombonad

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 5,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 61 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunktssele

Britax Baby-Safe Core är ett lätt babyskydd, med en okomplicerad konstruktion som känns både trygg och säker i bilen. Baby-Safe Core kan installeras antingen med bilbältet, eller med tillhörande isofixbas kallad Baby-Safe Core Base. Babyskyddet kommer med en manual, men det finns även en QR-kod man kan skanna för att få mer information om hur både bas och bilstol ska installeras korrekt.

Isofixbasen visar med färgindikationer och tydliga klickljud när stödbenet har rätt position och att isofixen fästs ordentligt i bilen. Man hör även tydligt när babyskyddet har förankrats korrekt i basen. Att fästa Baby-Safe Core är riktigt smidigt, man behöver aldrig finjustera utan babyskyddet hamnar varje gång rätt i basen vid första försöket. För att lossa bilstolen drar man i en spärr på basen med ena handen och lyfter sen babyskyddet rakt upp med den andra.

Ombonad för nyfödd och rymlig för större barn

Baby-Safe Core känns väl anpassad både för den nyfödda bebisen och för det lite större barnet. Med babyskyddet kommer ett spädbarnsinlägg som hjälper till med att positionera bebisen i en bra sittposition. När barnet är runt 60 cm lång rekommenderar Britax att inlägget tas ur, och upplevelsen är också att ett barn i precis den längden sitter bättre utan dynan.

Trepunktsselen är enkel att para ihop och knäppa, och selremmarna kan smidigt både dras åt och ut. Selremmarna brukar dock ofta vrida sig, vilket försvårar när man ska sätta fast barnet. Det finns tyvärr inte heller något sätt att fästa upp dem så de är ur vägen när man lyfter i bebisen. Britax Baby-Safe Core kan enkelt växa med barnet i och med att nackstödet kan höjas upp med en spärr på dess baksida. Det är godkänt upp till 83 cm och 13 kg, och funkar således under hela barnets första år.

Okomplicerat och mycket prisvärt babyskydd

Baby-Safe Core känns bekväm att bära med suffletten utfälld, men om den är nedfälld blir det lite tight att få plats med armen under bärhandtaget. Suffletten i sig blir snabbt uppskattad, den kan justeras i flera steg och ger bra skugga och vindskydd, när babyskyddet används utanför. Baby-Safe Core har Maxi Cosi-fästen och är därmed kompatibel med de flesta barnvagnar som har en tillhörande Maxi Cosi-adapter.

Britax Baby-Safe Core

Att babyskydd och bas är så välkonstruerade att förankringen går på sekunder gör Baby-Safe Core till ett bra val för familjen som åker mycket bil, och som ofta vill kunna lyfta ut babyskyddet för att exempelvis fästa det på barnvagnen. Selen har utrymme för förbättring och Baby-Safe Core saknar en del egenskaper som mer påkostade babyskydd har, som möjlighet till liggläge eller att bilstolen kan roteras, så funkar alla basfunktioner utmärkt. Britax Baby-Safe Core till ett ytterst prisvärt babyskydd.

Mycket prisvärd, bra sufflett, ombonad för nyfödda, rymlig för större barn, låg vikt
Selremmarna som vrider sig lätt, tight utrymme under bärhandtaget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 5 1

3. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

Bekvämt och ombonat babyskydd med trygg installation och smart sele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,4 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Babyskyddet Pebble Pro i-Size är kompatibelt med ett antal isofixbaser från Maxi Cosi, men kan också fästas direkt i bilen med bilbältet. Detta babyskydd har testats ihop med Maxi Cosis 3WayFix-bas, vilken ger utmärkt feedback vid montering. Risken att göra något fel känns försvinnande liten tack vare lamporna som med grönt och rött ljus, visar att monteringens tre steg har genomförts korrekt.

Bekväm sits och mysig klädsel

Utrymmesmässigt tar Pebble Pro med bas inte upp mycket mer plats i bilen än liknande lösningar från andra märken. Basen är bred men ändå bekväm att sitta bredvid. Att klicka i och ur babyskyddet har fungerat mycket väl. Det är lätt att hitta rätt läge så att skyddet fastnar i basen. För att lossa den igen finns spärrar på båda sidor av babyskyddet. Det räcker med att dra den ena framåt för att kunna lyfta upp Pebble Pro.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size får högsta betyg för barnets komfort. Det medföljande spädbarnsinlägget utgörs av två olika delar, vilket gör det ännu enklare att anpassa babyskyddet efter det växande barnet. Både inlägg och babyskyddets klädsel är mjuk och mysigt ombonad. Alla tygerna har bibehållits i fint skick även efter tvätt.

Smart sele förenklar användningen

Även selen får idel lovord. Precis som på tidigare versioner av Pebble, står axelremmarna uppåt när selen öppnas. Det gör det mycket enklare att sätta i barnet. Remmarnas vadderingar kan inte glida nedåt, så selen skär aldrig in i barnets hals. Det känns också tryggt att remmarna inte kan justeras i längd när selen är knäppt. På så sätt behöver man inte oroa sig för att de ska kunna glida ut och bli längre under färden. När man vill göra selen längre är det toppen att den förlängs lika mycket på båda sidorna, även om man bara drar ut ena axelremmen.

Suffletten till Pebble Pro i-Size ger ett tillfredsställande solskydd och utgörs av en skärm som utfälld fästs på handtaget. Handtaget i sig är bekvämt och babyskyddet känns normaltungt att bära och hantera. Totalintrycket är genomgående positivt, med inget bortglömt vare sig kring barnets komfort eller ett säkert bilåkande. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är helt enkelt ett riktigt kvalitetsbabyskydd, med alla funktioner som både bebis och förälder kan önska sig.

Bekväm och ombonad sittyta, trygg installation med 3WayFix-basen, välfungerande sele
Något bred bas, något kort sufflett
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

4. BeSafe iZi Go Modular X2

Mycket genomtänkt babyskydd som smidigt växer med barnet och har smarta funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,2 kg Vikt bas: 6,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 59 cm Bältesupphängning: Ja, med magneter Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

BeSafe iZi Go Modular X2 är uppföljaren till ett flertal föregångare inom BeSafe linje av Modular-babyskydd. Precis som de tidigare versioner så är även iZi Go Modular X2 en del av BeSafes modulära bilstolssystem, där man först fäster detta babyskydd och därefter den bakåtvända bilbarnstolen iZi Modular på samma isofixbas. Babyskyddet kan monteras i bilen på två sätt. Direkt i bilsätet med bilbältet, eller med isofixbasen iZi Modular i-Size Base.

Det behövs ingen förkunskap för att lyckas med monteringen av basen. Med hjälp av färg- och ljudindikationer kan man steg för steg säkerställa att basens isofix och stödben installerats korrekt. Att klicka i iZi Go Modular X2 är lika smidigt varje gång. För att ta loss det från basen trycker man med en hand in en spärr, medan man med den andra lyfter i handtaget. Även spärren har en färgindikator, så man alltid är säker på att babyskyddet sitter fast.

Babyskydd med riktigt genomtänkt sele

BeSafe iZi Go Modular X2 är ungefär lika stort som andra babyskydd, och man kan bekvämt sitta i sätet bredvid tack vare avsaknaden av utstickande delar. Det tillhörande spädbarnsinlägget gör att det nyfödda barnet hamnar i en väldigt bra sittposition. Men även större bebisar sitter bekvämt. Nackstödet höjs enkelt mellan fyra olika lägen, varpå selen justeras i samma rörelse. Babyskyddet upplevs på ett mycket bra sätt växa med bebisen och hela tiden kunna ge sittstöd men också utrymme för komfort.

Selen tillhör den riktigt genomtänkta sorten. Vadderingarna på axelremmarna är dels formade så att barnet både sitter fast ordentligt, men samtidigt kan röra på armarna. Dels har de inbyggda magneter. Tack vare magnetfästen i sidorna av babyskyddet kan man på så sätt enkelt hänga selen ur vägen, vilket underlättar när barnet ska sättas i iZi Go Modular X2. Däremot kan selen ibland vara lite trög att dra ut, om remmen vid knappen råkat hamna lite snett.

Smidigt babyskydd som följsamt växer med bebisen

Det märks att BeSafe med iZi Go Modular X2 bygger vidare på redan välkonstruerade babyskydd. Suffletten ger en utmärkt skugga, och kan ställas i flera olika steg för lagom solskydd. Handtaget är bekvämt utformat, vilket underlättar när babyskyddet ska bäras runt. Att iZi Go Modular X2 är relativt lätt med sina 4,2 kg underlättar också.  Klädseln är bekväm men samtidigt luftig, delar av den utgörs av meshtyg som upplevs hjälpsamt för att barnet ska bli mindre svettig om ryggen.

BeSafe iZi Go Modular X2

Behöver man ta av hela klädseln för en tvätt så det enkelt gjort. Selremmarnas vaddering är ihopsydd med klädseln. Fördelen med det är att vadderingen aldrig kan glida ned och försvinna i väg, nackdelen är att man inte kan tvätta enbart axelvadderingarna ifall de skulle bli nedkräkta under bilfärden. Men allt man kan anmärka på hos detta babyskydd är petitesser på det stora hela. BeSafe är ledande inom säkra bilbarnstolar, och iZi Go Modular X2 befinner sig utan tvekan i toppskiktet bland babyskydd.

Smidig ihop med basen, lång sufflett, smarta magneter i selen, känns bekväm för bebisen
Ibland trögt att dra ut selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Britax Baby-Safe 5Z2

Uppskattat babyskydd som man kan snurra och som kan vinklas till liggläge i bilen

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 9,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65-72 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 62 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Britax Baby-Safe 5Z2 är ett flexibelt babyskydd som kan vinklas till liggläge och, om den används ihop med basen Britax Flex Base 5Z2, erbjuder möjligheten att kunna snurras mot bildörren. Användningstiden är enligt Britax upp till 15 månader, och babyskyddet upplevs rymligt. Maxvikt på 13 kg och babyskyddet är rekommenderat upp till 80 cm.

Baby-Safe 5Z2 har en bekväm sittyta som fungerar bra direkt från födseln, tack vare det medföljande spädbarnsinlägget. Det känns rejält med sina vadderade sidor, och ska användas upp tills att barnet är 60 cm långt. Inlägget bygger upp under både rumpa och rygg, så det nyfödda barnet hamnar i en bra sittposition. Baby-Safe 5Z2 har även en bra sufflett, som kan fällas ut i flera steg och skuggar väl. Ibland händer det dock att suffletten inte riktigt stannar i det mest utfällda läget, utan glider tillbaka ett steg.

Baby-Safe 5Z2 kan vinklas i tre lägen

Trepunktsselen är enkel att hantera, och axelremmarna kan hängas ut på sidorna så de inte är i vägen på samma sätt när man ska sätta i barnet. Selen kan regleras i tre olika höjder, med ett reglage på babyskyddets baksida. Med hjälp av handtaget baktill kan man även vinkla babyskyddet mellan sitt-, vilo- och liggläge. Alla lägen får användas i bilen, men de funkar även när man fäst Baby-Safe 5Z2 på barnvagnen. Det ökar komforten för det sovande barnet, och gör babyskyddet till ett bra val för den som ofta åker bil med sin bebis och sen använder babyskyddet på vagnschassit.

Isofixbasen är enkel att montera, videoinstruktionen på Britax hemsida är mycket hjälpsam om man känner sig osäker. Därefter är det bara att klicka i och ur babyskyddet. Men där babyskyddet genomgående upplevas hålla högsta kvalitet, så känns basen inte lika smidig. Några gånger fastnar knappen man lossar babyskyddet med i intryckt läge, och måste tryckas ur läge för att man åter ska kunna sätta fast skyddet i basen. Baby-Safe 5Z2 är dock alltid enkel att fästa och lossa från basen.

BiT Britax Baby Safe 5Z

Babyskydd som kan snurras på basen

Att babyskyddet kan roteras på basen är smart i teorin, men i praktiken inte riktigt lika användbart. Dels för att man behöver använda båda händerna för att få till det, dels för att man ofta bär med sig babyskyddet när man lämnar bilen. Men har man ryggproblem så kommer det underlätta att babyskyddet är vänt ut från bilen när man ska sätta i bebisen och spänna åt selen.

Man bör känna till att den roterande basen, samt möjligheten att kunna fälla babyskyddet till liggläge, kräver sitt utrymme. Har man en liten bil, fler barn i bilbarnstol eller om föräldrarna är långa, så kan det vara svårt att få plats för att använda Baby-Safe 5Z2 alla funktioner. Britax Flex Base 5Z2 skulle må bra av lite finslipning sett till funktionernas smidighet, men är enkelt monterad och känns helt trygg att använda. Britax Baby-Safe 5Z2 är ett mycket uppskattat babyskydd, som håller god kvalitet och har precis alla moderna funktioner man kan önska sig.

Lång sufflett, kan fällas till liggläge, går att rota på basen, mjukt och ombonat, fin design
Basen tjorvar ibland, tar mycket plats i bilen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Britax Baby-Safe 3 i-Size

Tryggt babyskydd med ergonomiskt spädbarnsinlägg och bas som möjliggör rotering

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 9,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Fempunktssele

Britax Baby-Safe 3 i-Size är ett tryggt och ombonat babyskydd, som bygger vidare på ett antal äldre babyskydd från Britax som också burit namnet Babe-Safe. Babyskyddet kan monteras i bilen på två olika sätt. Det första är att man placerar babyskyddet direkt i bilsätet, och installerar det med bilens bälte. Detta är smidigt om man ska åka taxi med bebisen, eller om man inte äger en egen bil utan främst får skjuts av andra.

Har man egen bil, och framför allt om man planerar att åka mycket bil med sitt barn, så kan man som ett andra alternativ välja att köpa till Britax isofixbas Flex Base 5Z . Basen är kompatibel både med Baby-Safe 3 och med andra babyskydd samt bakåtvända bilstolar från Britax. Att montera Flex Base 5Z upplevs relativt enkelt, färgindikatorer visar om installationen har genomförts korrekt.

Lite krångligt att docka babyskyddet i basen

Att använda Baby-Safe 3 ihop med basen har både sina för- och nackdelar. Den stora fördelen är förstås att det är enklare att klicka fast ett babyskydd i basen än det är att montera det med bilbältet, och risken att göra något fel vid installationen är betydligt mindre. En annan fördel är att man med Flex Base 5Z kan rotera babyskyddet på basen. Väljer man att alltid ha kvar Baby-Safe 3 i bilen så är det enklare att komma åt att sätta i bebisen, samt spänna ihop selen, om babyskyddet är vänt ut mot bildörren.

Nackdelen är att Baby-Safe 3 och Flex Base 5Z inte är så smidiga ihop som man skulle önska. Det upplevs ofta som lite svårt att hitta rätt läge för att babyskyddet ska klicka i basen och fastna rätt. Efter några försök lyckas man alltid, men det är något av ett irritationsmoment ändå. Att snurra babyskyddet på basen är dock mycket lätt, och att lossa samt lyfta upp Baby-Safe 3 fungerar också felfritt.

Britax-Baby-Safe-3-i-Size

Genomtänkt och ergonomiskt format spädbarnsinlägg

Baby-Safe 3 är ett babyskydd som fungerar mycket bra för bebisen, under hela användningstiden. Den nyfödda bebisen sitter helt perfekt tack vare det mycket genomtänkta spädbarnsinlägget, som på ett ergonomiskt sätt stöttar på precis rätt ställen. Men även när barnet har vuxit till sig lite så fungerar Baby-Safe 3 väl, med en bra vinkel och lagom med utrymme för både huvud, axlar och resten av kroppen. Selen fungerar utan krångel, och höjs ihop med nackstödet via en knapp på babyskyddets baksida.

Andra viktiga egenskaper finns också på plats. Britax Baby-Safe 3 har en välfungerande sufflett av enklare modell, som ger tillräckligt bra solskydd under bilfärden. Babyskyddet har ett bekvämt handtag och upplevs inte tyngre att bära än andra bilstolar. Att man känner sig trygg i trafiken med sin bebis i Baby-Safe 3 råder det inte heller några tvivel. Hade bara den dagliga upplevelsen av att fästa babyskyddet i basen varit lite mer smidig, så hade det inte funnits något kvar att anmärka på hos Britax Baby-Safe 3 i-Size.

Ergonomiskt format spädbarnsinlägg, gedigen känsla, babyskyddet kan roteras på basen
Lite krångligt att fästa babyskyddet i basen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Doona+ Babyskydd

Rymlig babyskydd som är enkelt att montera i bilen och även fungerar som barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63,5 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 45 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Doona+ är ett babyskydd och en barnvagn i ett, en för närvarande unik produkt på marknaden. När man ska använda den som barnvagn fäller man ut hjulen och bärhandtaget förlängs till ett teleskophandtag, en enkel och smidig lösning. Babyskyddet kommer med ett spädbarnsinlägg och kan användas direkt från födseln. Maxvikten är 13 kg och utrymmesmässigt är huvudstödet åt det tightare hållet men själva sitsen är rymlig.

Selen måste höjdjusteras manuellt

Babyskyddet har en bra lutning som gör att barnets huvud inte faller framåt alltför lätt. Fempunktsselen är enkel att spänna åt så barnet sitter säkert. Babyskyddet känns mycket modernt utom i det avseende att selen måste träs om manuellt när barnet växer, axelfästena och nackstöd kan alltså inte höjas med ett enkelt grepp. Selremmarna saknar även upphängning, vilket annars kan underlätta när man ska sätta i barnet.

Doona+ har en riktigt bra sufflett som kan ställas i flera olika steg och tack vare sin anknäbbsform skuggar den väldigt väl. Det finns även extra solskydd att köpa till. Babyskyddets bärhandtag har en bekväm, rundad form. Att installera Doona+ i bilen kan göras antingen med bältet, eller med tillhörande isofixbas. Basen är mycket enkel att få på plats även för den utan tidigare erfarenhet. När skyddet ska lossas från basen görs det med en tvåstegsknapp. Under bilfärden ska Doonas handtag vara nedfällt som störtbåge mot ryggstödet framför barnet.

Prisvärd om man använder barnvagnsfunktionen

Doona+ är tyngre än andra babyskydd och något större, vilket gör det otympligt att bära. Men å andra sidan är det endast i trappor som bärandet blir ett måste, i övriga situationer kan den användas som en barnvagn. Som barnvagn är Doona+ mycket liten men har förvånansvärt bra körkänsla och hjulen klarar av trottoarkanter och lite gupp utan problem. Skydd för bilens säte ingår alltid, i och med att hjulen blir smutsiga.

Om du inte planerar att använda barnvagnsfunktionen blir Doona+ inte prisvärd. Men ser man poängen med att slippa väcka ett barn som somnat under bilfärd när man bara snabbt ska in och handla lite mat så är Doona+ en otroligt smidigt och välkonstruerad lösning väl värd att rekommenderas.

Rymlig, fungerar även som barnvagn, enkel att montera
Selen måste träs om manuellt, tyngre än andra babyskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Bugaboo Turtle Air by Nuna

Lättanvänt babyskydd, passar extra bra för den som vill matcha sin Bugaboo-vagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3 kg Vikt bas: Uppgift saknas Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 69 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 60 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Nuna har i ett samarbete med barnvagnsmärket Bugaboo tagit fram ett gemensamt babyskydd; Bugaboo Turtle Air By Nuna. Babyskyddet är mycket stilrent och matchar i design med Bugaboos barnvagnar men är även kompatibelt med andra vagnar. Oavsett vilken barnvagn babyskyddet ska fästas på, så måste man använda adapter. Turtle Air har samma fästen som Maxi Cosi och är därför kompatibelt med de flesta tillverkas Maxi Cosi-adaptrar.

Turtle Air kan monteras direkt i bilsätet med bilens säkerhetsbälte, eller med isofixbasen Bugaboo Basenhet Isofix Turtle Air By Nuna. Basen är lätt att installera i bilen, med tydliga gröna och röda markeringar som visar om isofixfästen och stödben är korrekt monterade. På basen finns en liknande markering som visa om babyskyddet klickat i basen ordentligt.

Måste vridas in i basen
En detalj som (bildligt och bokstavligt) sticker ut på isofixbasen, är de två vingarna som fungerar som extra sidokrocksskydd. De fälls ut automatiskt, men kan fällas in manuellt på endera sidan om man ska sitta bredvid basen. Vingarnas placering gör att man måste lyfta in babyskyddet med kortsidan först, och sedan rotera den med långsidan mot bildörren innan Turtle Air kan klickas i basen. Det är lite trixigt först men man vänjer sig.

Bugaboo Turtle Air By Nuna babyskydd

När man ska lyfta ur babyskyddet lossar man en spärr på basens framsida. Spärren sitter ganska långt ned, men är ändå lätt att komma åt. Överlag har Turtle Air funktioner som är smidiga att använda, och som känns genomtänkta. Ett exempel är den ovanligt utstuderade suffletten, som inte bara ger bra skugga men också är utrustad med extra solkeps, vädringslucka och solskyddsnät som med magnetfäste sätts fast i babyskyddets fotända.

Babyskydd som passar både för nyfödd och större
Turtle Air är ett babyskydd med bra sittkomfort för bebisen. En nyfödd sitter lika bra som en femmånaders. Medföljande spädbarnsinlägg utgörs av en tjock dyna som lätt lyfts i och ur. Trepunktsselen kan snabbt paras ihop och klickas fast, samt justeras i höjd när barnet växer . Är det någon detalj som inte riktigt lever upp till förväntningarna, så är det selens muddar. De är otympliga i formen och glider hela tiden runt (eller av), samt gör det svårt att se att selremmen inte snurrat sig.

Babyskyddet har en låg vikt och är bekvämt att bära, även om vi gärna hade sett att den del av handtaget som är vadderad och iklädd läderimitation hade varit något bredare än 13,5 cm. Klädseln är räfflad och glansig, vilket gör det lätt att torka av fläckar. Bugaboo Turtle Air By Nuna är så pass bra att det bara är på detaljnivå det finns något att störa sig på. Turtle Air passar för alla som vill ha en smidig och trygg bilresa med sin bebis, och extra mycket för den stilmedvetna som vill matcha sin Bugaboo-vagn.

Genomtänkta funktioner, utomordentligt bra sufflett, stilren design, bra sittkomfort
Selmuddar som glider, måste vridas in till basen, kräver adapter även för Bugaboos vagnar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. BeSafe iZi Go Modular X1

Mysigt och rejält babyskydd med bra sufflett och mycket smidig fästning i basen

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

iZi Go Modular X1 är det uppdaterade babyskyddet tillhörande BeSafes uppskattade Modular-system. Med Modular använder man samma bas till babyskydd som till den bakåtvända bilbarnstolen. Det gör det enkelt att installera, flytta och anpassa bilstolen efter barn och behov. Babyskyddet iZi Go Modular X1 har utrustats med BeSafes sidokrocksskydd SIP+, inbyggt sidokollisionsskydd i babyskyddet skal och en mer vadderad 5-punktssele.

Mycket pedagogisk montering

BeSafes isofixbas för Go Modular X1 är enkel att montera i bilen, med tydliga färgfält som med rött och grönt visar om man har gjort rätt. Stödbenet piper tills det är korrekt placerat. Att klicka i babyskyddet i basen är otroligt smidigt. Med iZi Go Modular X1 hamnar man alltid rätt på första försöket. Inte heller när babyskyddet ska lossas uppstår krångel. Längst fram på basen finns en spärr som pressas ned, sedan är det bara att lyfta rakt upp i handtaget. iZi Go Modular X1 kan även monteras direkt i bilen med bilbältet.

Babyskyddets sittyta är väl ombonad. Selen har rejäla vadderingar som gör att bebisen sitter väldigt stabilt och tryggt. I den tidigare versionen av babyskyddet upplevdes nackstödet som tight, men på Modular iZi Go X1 finns precis lagom med utrymme. När barnet växer tar man bort Newborn Hugger-delen, en kil som planar ut sittytan, så att bebisen får mer utrymme för rumpa och rygg. Med ett enhandsgrepp på babyskyddets baksida kan man sedan höja nackstöd och sele på en och samma gång.

Smart upphängning av selen

Selen i iZi Go Modular X1 har breda, styva remmar som inte vrider sig. När man ska sätta i eller ta ur barnet så kan selen hängas åt sidan med hjälp av magnetfästen. Klädseln känns tålig och mjuk på en och samma gång, och kan tas av för tvätt. Man kan dock tycka att instruktionerna för hur klädseln ska träs på igen borde vara mer utförliga än att man ska vara observant när man tar loss den.

Suffletten på iZi Go Modular X1 kan justeras i många olika lägen och ger ett väldigt bra skydd mot sol och intryck utifrån. BeSafe imponerar med att genomgående ha lyckats behålla allt som var bra med föregångaren, samtidigt som många förbättringar adderats. BeSafe iZi Go Modular X1 är ett lättanvänt, bekvämt och ytterst smidigt babyskydd som på alla sätt är värd sitt pris.

Välfungerande sele, ombonad sittyta, imponerande smidig fästa i och lossa ur basen, bra sufflett
Knapphändiga instruktioner för tvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

10. Axkid Modukid Infant 2

Lätt och smidigt babyskydd som känns prisvärt för familjen som sällan åker bil

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunktssele

Axkid Modukid Infant 2 är ett babyskydd i en lägre prisklass, och en vidareutveckling på det tidigare babyskyddet från Axkid med samma namn. Precis som de flesta andra babyskydd på marknaden numera har även Modukid Infant 2 utrustats med Maxi Cosi-fästen. Det innebär att den som vill kunna fästa babyskyddet på sin barnvagn i de allra flesta fall ska kunna göra det med vagnens babyskyddsadaptrar för Maxi Cosi-bilstolar.

Saknar man egen bil, eller bara åker bil ibland, kan man installera Modukid Infant 2 direkt med bilbältet. På babyskyddet sida finns bilder som visar hur bältet ska dras runt babyskyddet för korrekt installation. Åker man mycket bil, eller tycker installation med bilbälte känns krångligt, så kommer man tycka att det är värt att köpa till Axkids isofixbas Modukid Base.

Lätt babyskydd som är enkelt att montera med Axkid Modukid Base

Basen är lätt att installera i ett säte med isofixfästen, tack vare tydliga instruktioner och att stödbenet piper om det inte är korrekt monterat. För att lossa babyskyddet från basen drar man ut en spärr längst fram på basen, samtidigt som man lyfter i handtaget. Även detta är snabbt gjort och hela processen med att sätta fast och lossa babyskyddet i basen känns väldigt smidig.

Axkid Modukid Infant 2 väger bara 3,7 kg. Den lite lägre vikten gör det enklare att orka bära babyskyddet med sig. Modukid Infant 2 upplevs även som ganska smal, vilket gör det mer bekvämt att sitta i bilsätet bredvid. Ett både rejält och bekvämt spädbarnsinlägg, som rekommenderas för de första tre månaderna, ingår vid köpet. Modukid Infant 2 upplevs som rymligt, fortfarande vid 8–9 kg och en längd på 65 cm sitter barnet bra i stolen. Om bilen har skålade säten upplevdes det ibland att barnets huvud faller framåt när det sover, och någon möjlighet att justera vinkel på babyskyddet finns inte.

Billiga detaljer men likväl ett prisvärt babyskydd

Det lägre priset märks av i en del av babyskyddets funktioner. Suffletten ger ett bra solskydd men känns billig och skör i materialet, samt tenderar att ta i handtaget när den fälls ut och in. Selremmarna vrider sig snabbt, men selen är lätt att knäppa upp och ihop. Axkid ska ha beröm för markeringen på babyskyddets klädsel, som smidigt visar var man ska trycka in för att förlänga selremmarna.

Axkid Modukid Infant 2

Axkid Modukid Infant 2 ligger i en prisklass som gör babyskyddet synnerligen intressant för familjen som bara åker bil ibland. Axkid är kända för att hålla hög nivå på sina produkter för säkerhet i bilen. Modukid Infant 2 omfattas av samma säkerhetstänk, men i vissa detaljer märker man ändå av den lägre prisklassen. Kan man leva med det så får man i Modukid Infant 2 ett babyskydd som fungerar väl och inte anstränger ekonomin mer än nödvändigt.

Smidigt format, låg vikt, lättåtkomlig knapp för att förlänga selen, enkel montering
Bräcklig och något osmidig sufflett, känns lite billig i vissa detaljer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Axkid Modukid Infant

Rymligt babyskydd med lättmonterad bas, låg vikt och bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjdjusteras manuellt

Modukid Infant är ett babyskydd som utgör den första stolen i Axkids bilstolskoncept Modukid. Efter att babyskyddet är urvuxet så växlar man över till den bakåtvända bilbarnstolen Modukid Seat, som fästs på samma isofixbas. Basen är mycket enkel att installera. Den har tydliga spärrar som är lätta reglera, och basen visar grönt när isofix och babyskydd har monterats korrekt. Att längden på isofixarmarna kan justeras gör det även lättare att få basen att passa i olika typer av bilsäten.

Lätt att fästa babyskyddet i basen

I daglig användning funkar Modukid Infant bra. Det är mycket enkelt att klicka i babyskyddet i basen, det går alltid på första försöket utan krångel. Att lossa babyskyddet görs genom att man håller in en spärr framtill på basen. Den är dock något trög ibland. Axkid Modukid Infant tar upp normalt med utrymme i bilen och det går att bekvämt sitta bredvid.

Sittytan i Modukid Infant är rymlig. Babyskyddet kommer med ett tvådelat spädbarnsinlägg, som ska användas under barnets första månader. Selen kan justeras i höjdläge vid axlarna, men den måste träs om manuellt. Det är inte svårt, men det tar lite tid och är inget man gör medan babyskyddet är monterat i bilen. I övrigt är selen smidig att använda. Remmarna vrider sig inte och axelskydden sitter fast, vilket är ett plus. Vaddering vid grenbandet tenderar däremot att lossna och följa med när man lyfter ur barnet.

Något undermålig sufflett

Det främsta minuset med Modukid Infant är att den i vissa avseenden ger ett billigt intryck. Några knappar känns lite plastiga. Men framför allt är det suffletten som inte håller samma standard som övriga babyskydd. Den är ranglig och låter högt när man fäller ut och in den. Det solskydd den ger får endast godkänt. Med tanke på att den stör barnet mer än den skuggar hade babyskyddet lika gärna kunnat vara utan sufflett. Vi märker också snabbt av slitage på handtagets gummering.

Handtaget är bekvämt att ha över armen och bära i. Modukid Infant har dessutom en låg vikt. Det har samma fästen som Maxi Cosis babyskydd och är därmed kompatibelt med de barnvagnar som har Maxi Cosi-adaptrar. Klädseln är tålig och mycket enkel att torka av, men kan också lossas helt för tvätt i maskin. Axkid Modukid Infant uppfattas som prisvärd och säker, den kommer även med ett extra sidokrocksskydd. Det enda som drar ned betyget är just ojämnheterna i kvalitet.

Rymlig sittyta, lättmonterad bas, enkel att klicka i basen, bekvämt att bära
Ranglig och högljudd sufflett, en del knappar är tröga, gummit på handtaget blev snabbt slitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

12. Silver Cross Simplicity

Enkelt att installera bas och babyskydd i bilen, smart fotsack medföljer

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,3 kg Vikt bas: 7,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 41 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Silver Cross Simplicity-basen är enkel att använda och har tydliga färgindikationer för att signalera om den är korrekt installerad i bilen. Att klicka i babyskyddet har också gått problemfritt. Simplicity-babyskyddet känns dock något plastigt och klädseln är lite för porös för vår smak. Tyget suger gärna åt sig smuts och bebiskräk, och stoppningen i ryggen glider åt sidan ibland.

Babyskyddet är dessutom trångt över axlarna. En normalstor bebis i 5-6 månaders åldern får svårt att komma tillräckligt långt bak med huvudet för att sitta helt bekvämt. Något som innebär en större risk för att barnets huvudet ska tippa framåt vid inbromsningar när barnet har somnat.

Kommer med matchande vindskydd
Selen i Silver Cross Simplicity går att justera i flera olika höjdlägen. Spärren för att reglera den kommer man åt genom att öppna upp en lucka baktill på babyskyddet. Det krävs att man klämmer åt ordentligt för att säkerställa att selen sitter fast i sitt nya läge. Som medföljande tillbehör till Silver Cross Simplicity kommer en sufflett och en fotsack, vilket är ett överdrag som fungerar lite som en tunnare åkpåse.

Suffletten är mycket kort och fyller ingen egentlig funktion. Fotsacken funkar bäst för det minsta spädbarnet, innan barnets ben blivit så långa att fötterna sticker ut, och fästs med gummisnoddor runt hakarna som ska hålla bältet på plats om skyddet bältas i bilen. Det är inte vadderat men skyddar lite mot vind och väder, vilket är väldigt praktiskt att ha om man ska bära babyskyddet utomhus kortare sträckor vintertid. Med tanke på prisklassen för skydd och bas hade vi dock gärna sett ett bättre solskydd och en lite annan känsla i material.

Enkel att installera, fotsack som smart tillbehör
Alldeles för kort solskydd, trång över axlarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn:

Bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol

Fler tester av produkter för små barn, bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Barnkläder

Babyprodukter

Fem saker att tänka på innan du köper babyskydd

Som blivande förälder kan utbudet av babyskydd kännas så stort att det är oöverskådligt. Det viktiga är att som första steg utgå ifrån den bil man kommer använda babyskyddet i. Har man en egen bil är det bra att titta närmare på det eller de säten man vill montera babyskyddet i, för att se över vad bilsätet har för form och hur babyskyddet kan installeras säkert. Tänk på det här innan du bestämmer vilket babyskydd du ska köpa:

1. Hur vill du installera babyskyddet

Ingenting är så viktigt som monteringen av babyskyddet. För att bebisen ska ha ett bra skydd om man skulle vara med om en krock är det mycket viktigt att babyskyddet är korrekt installerat. Läs gärna mer här: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/baby-9-man/. Det finns tre olika monteringsmetoder, och vilket som är bäst beror helt på vad som passar bilen och bilsätet bäst:

 • Med bilbälte: Alla babyskydd kan monteras i bilen med enbart bilbältet. De flesta babyskydd kräver att man har ett trepunktsbälte. Fördelen med att montera med bilbältet är att man då kan placera babyskyddet i nästan alla säten i bilen, oberoende av om det finns isofix eller ej. Vill man komma ned i kostnad är det också billigare att köpa babyskydd utan bas. Har man ingen egen bil är det ofta enklast att köpa bara babyskyddet, och sedan montera det med bilbälte om man ska åka taxi eller få skjuts i någon annans bil.
 • Med isofixbas: Isofixbasen kan endast monteras i bilsäten som har isofixfästen. Vissa isofixbaser passar mindre bra i djupt skålade säten, så om man kan prova isofixbasen i den egna bilen innan inköp så är det att föredra. Fördelen med en isofixbas är att installationen är både snabb och enkel, ofta med ljud- och färganvisningar som gör det nästintill omöjligt att göra fel. Det är också smidigt för den som åker mycket bil och ofta lyfter i och ur babyskyddet ur bilen. Med isofixbasen klickar man bara fast babyskyddet i basen och sen är man redo att åka.
 • Med bältad bas: Det finns även bältade baser. En bältad bas kan fästas i de flesta bilsäten. Montering är inte riktigt lika enkel och snabb som med en isofixbas. Men när man väl har fått basen på plats så har man samma fördelar som med isofixbasen. Den bältesbasen sitter då alltid i bilen, medan man enkelt sätter i och tar loss babyskyddet vid varje bilresa.

2. Köpa babyskydd separat eller i paket

Babyskydd säljs vanligen separat eller ihop med tillhörande bas. Men vissa babyskydd säljs även i ett modulpaket. Det innebär att man använder samma bas, först till babyskyddet och sedan till nästa bilstol - den bakåtvända bilbarnstolen. Fördelen med att köpa babyskyddet i paket är att man då har en färdig billösning för barnets första 3–4 år.

3. Babyskydd som kan användas på barnvagnen

Ett babyskydd är ofta både tungt och klumpigt att bära med sig. Och om bebisen har somnat i bilen vill man ofta inte riskera att väcka barnet genom att lyfta över det till barnvagnens liggdel, eller så vill man bara lite snabbt kila in i affären och slippa släpa med sig hela barnvagnen i bagageutrymmet. För den som vill kunna fästa babyskyddet på vagnen finns det två olika sätt:

 • Babyskyddsadaptrar: Det vanligaste sättet att fästa babyskyddet på vagnen är att köpa till babyskyddsadaptrar. Om man redan har valt barnvagn är det därför viktigt att välja ett babyskydd från ett märke som har adapter till ens barnvagn. De flesta barnvagnsmodeller har sin egen unika babyskyddsadapter, och ofta är det samma adapter för alla babyskydd från en bilstolstillverkare.
 • Fästa babyskydd direkt på chassit: Vissa barnvagnstillverkare som även gör bilstolar, eller som samarbetar med en bilstolstillverkare, har babyskydd med samma fästen som vagnens sitt- och liggdel. Det innebära att man kan klicka fast babyskyddet direkt på chassit, helt utan att adaptrar.

4. Babyskydd som kan roteras

Vill man kunna rotera babyskyddet måste man välja en modell som kommer med en sådan bas. Fördelen med ett babyskydd som man kan snurra är ett det är enklare att komma åt att sätta i och ta ur barnet. Om man ofta planerar att lyfta ur hela babyskyddet ur bilen, för att på ett smidigt sätt kunna bära in bebisen i hemmet, så är en snurrbar bas ofta mindre användbar. Brukar man lämna babyskyddet i basen, så kan det bara ett plus om man kan rotera det mot bildörren så man enklare kan spänna fast sin bebis med selen.

5. Bra funktioner hos babyskyddet

Det finns många extra funktioner hos babyskydd. Innan köp kan det vara bra att fundera på hur man vill kunna använda sitt babyskydd och vilka funktioner man är villig att betala extra för:

 • Babyskydd med sufflett: En bebis som får solen i ögonen är sällan en glad bebis. Välj därför gärna ett babyskydd med en sufflett. En del suffletter dras ut och fästs med babyskyddets handtag. Andra babyskydd har en mer avancerad sufflett, som kan regleras i flera steg. Då kan man också välja hur mycket solskydd som behövs, kontra hur bra uppsikt ut ur babyskyddet som barnet vill ha. Något som kan vara viktigt allt eftersom bebisen blir äldre och mer nyfiken på omvärlden.
 • Babyskydd med liggläge: Vissa babyskydd kan justeras till plant liggläge när det används utanför bilen. Det är en funktion som kan komma till stor nytta exempelvis om man planerar att regelbundet fästa babyskyddet på barnvagnen. Det plana liggläget innebär en bättre sovyta för barnet om man vill använda babyskyddet medan man går en promenad eller är och handlar. Det är viktigt att känna till att liggläget inte är godkänt att använda medan man åker bil.
 • Babyskydd med hjul: Vill man helt slippa ha med sig barnvagnen men ändå kunna använda babyskyddet utanför bilen så kan man välja en modell som kan göras om till vagn. Babyskyddet har då hjul och handtag som fälls ut. Dessa babyskydd har små hjul och lämpar sig bäst för användning inomhus eller i stadsmiljö.

Mer information om babyskydd

Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi. Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på babyskydd

Lär dig allt om babyskydd i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av babyskydd - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara. Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

Våra läsares frågor om babyskydd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om babyskydd - hur de fungerar och hur man väljer rätt modell. Det är viktigt att inte enbart utgå ifrån vilket babyskydd som får bäst betyg eller utses till bäst i test, även om det borgar för en viss nivå på kvalitet och funktioner. Det är viktigt att babyskyddet är utvalt för att passa bra med den bild som ska användas och att ens barn kan sitta bekvämt och säkert i babyskyddet.

Hur fäster man ett babyskydd i bilen?

De flesta babyskydd kan antingen bältas fast i bilen eller sättas fast i en ditmonterad bas. Nackdelen med att bälta babyskyddet är att det är vanligt att babyskyddet monteras fel och det är också mer omständligt att sätta i och ta ur babyskyddet ur bilen.

Hur vet funkar det att använda bas till babyskyddet?

Vill man inte bälta fast skyddet direkt i bilen så måste man köpa till en bas. En bas kan antingen fästas med isofix eller med bälte. Vissa baser kan fästas på båda sätt, men oftast är det antingen eller. Att en bas fästs med isofix är mycket vanligare än att den fästs med bälte

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Risken för felmontering minskar avsevärt om man använder en bas, och ännu mer så om basen fästs i bilen med isofix. Oavsett hur basen är monterad så klickar man sedan bara i babyskyddet i basen. Det gör det till exempel enklare att lyfta ur babyskyddet utan att bebisen vaknar.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

De flesta, men inte alla, babyskydd kan bältas fast direkt i bilen. För enstaka bilresor kan det vara att föredra framför att ta loss basen ur sin egen bil och sätta in den i någon annans. Basen är dessutom ofta tung och mer otymplig att ha med sig på resor.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Det är en svår och osäker fråga att svara på eftersom ingen vet i förväg hur den eventuella krocken kommer ske.

Hur vet man att man satt fast babyskyddet ordentligt om man använder bältet?

Det viktiga att se till är att bältet är helt åtdraget och att det inte finns något slack kvar. Babyskyddet ska sitta stabilt om du ruckar på det med händerna, men viss rörelse är okej.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Generellt inte. Om man har en bil med isofixfästen nu och köper en ny bil som också är utrustad med isofix så kan man använda samma isofixbas.

Om man har isofix i sin bil - måste man köpa basplatta då?

Nej, det måste man inte. Men dels är det enklare och snabbare att fästa babyskyddet med bas, dels är det säkrare då risken för felmontering på grund av mänskliga faktorn är minimal om man använder bas. Rekommendationen är att använda bas om man kommer åka bil regelbundet med bebisen.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

Man får börja i ena eller andra ändan. Antingen köper man vagn först, kollar vilka adaptrar som passar på det chassit och väljer sedan ett babyskydd som är kompatibelt med en passande adapter. Eller så gör man tvärtom och börjar med babyskyddet och ser till att välja en vagn som är kompatibel med den modellen.

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Köper man en av de vanligaste modellerna av babyskydd från något av de största märken, Maxi Cosi och BeSafe samt Cybex, så har nästan alla barnvagnsmodeller från de största märkena en passande adapter.

Kan man använda babyskyddets bas till en framtida bilbarnstol eller måste man köpa allt på nytt när babyskyddet är urväxt?

De flesta bilbarnstol fästs direkt i bilen med bälte eller med isofix. Det blir dock allt vanligare med lösningar då ett bilstolsmärke säljer ett kombinationspaket där en bas används först till babyskyddet och sedan till en bakåtvänd bilbarnstol. Sådana lösningar finns från alla de största bilstolstillverkarna.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas?

Det är smidigt. Ofta behöver man dock ändå komplettera med en bältad bilbarnstol att byta till när den bakåtvända stolen som fästs i basen är urvuxen. Detta då bilstolar som fästs med isofix har en lägre maxvikt och kortare användningstid än bilbarnstolar som bältas fast.

Är alla babyskydd lika säkra?

Givetvis finns det kvalitetsskillnader på olika babyskydd. De absolut billigaste modellerna bör man undvika. Men köper man sitt babyskydd från en av de stora, väletablerade bilstolstillverkarna så är det en mycket bra början.

Hur vet man när babyskyddet är urvuxet?

Man ska sluta använda babyskyddet om barnets huvud sticker upp över kanten eller om barnets vikt överskrider babyskyddets maxvikt. iSizebabyskydd har även en angiven maxlängd. Man ska inte heller använda ett babyskydd där barnet är för stort för att internselen ska sitta korrekt.

När ska man byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol?

Man kan byta till bilbarnstolen när barnet kan sitta själv eller när barnet är stort nog att sitta korrekt i bilbarnstolen. Viktigt är att selens axelremmar kan placeras i höjd med barnets axlar, de får inte sitta för högt. Någon exakt ålder för när man ska byta finns inte.

Är babyskyddet mindre säkert än bilbarnstolen?

Babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar, men det är viktigt att byta stol i tid. Enligt Tommy Pettersson, laboratoriechef för krocksäkerhet på VTI, ska bytet ske när barnet kan stabilisera sitt eget huvud eller sitta av sig själv på rumpan. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Fempunktsselen i bilstolen minskar risken för att större barn kan krångla sig ur selen och kan därför generellt anses vara snäppet säkrare. Men en trepunktssele i babyskyddet är lika säkert som en fempunktssele. En fördel med trepunktsselen är att man med små bebisar slipper trä in deras armar genom selen.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Läs nog i instruktionsboken för att se vad som rekommenderas för just ditt babyskydd. Det vanligaste är att handtaget ska vara upprätt under bilfärden. Detta för att kunna fungera som en extra stötbåge om man skulle råka ut för en kollision.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

Babyskydd har en livslängd på 5-7 år. Efter det bedömer tillverkaren att plasten åldrats av tid och användning och därför inte kan ge samma skydd. På undersidan av babyskyddet finns ibland klistermärken eller instämplade klockor som visar skyddets tillverkningsdatum.

Hur åldersbestämmer man ett babyskydd som saknar märkning?

En del babyskydd har ingen märkning alls. Finns det då kvitto på när babyskyddet är inköpt så utgår man ifrån det datumet när man räknar ut stolens ålder och kan på så sätt avgöra hur lång kvarstående användningstid är.

Hur ska barnet vara klätt i babyskyddet?

Vid bakåtvänd åkning är det viktigt att selen ligger nära halsen och inte ute på axeln, och att man drar åt selen så hårt det går. Att barnet har tjocka kläder på sig har dock mindre betydelse, även om motsatsen ofta påstås online.

Hur kan man hålla sitt barn varmt i bilen under vintern?

Klä barnet i en tunnare fleece- eller vinteroverall, ha en filt över babyskyddet eller använd en särskild för babyskydd avsedd åkpåse, där selen dras innanför åkpåsen så att den ändå sitter tight runt barnet.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Dyra babyskydd har generellt bättre stoppning. Sittdynan är tunn men ändå mjuk att sitta på utan att ge träsmak vid längre bilfärder. Även klädseln är bättre med allmänt högre kvalitet på tyg och sömmar samt en mer slimmad passform mot stolen. Hål i klädseln för bältena och spännet är bättre skyddade för att hindra kräks och mat från att rinna ner i stolen. Likaså är solskydden av bättre kvalitet, de är tystare och stadigare. Det är oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna i takt med att barnet växer. I stället för att tråckla ur axelband och bälte finns det på dyrare stolar ofta ett reglage där man med ett enkelt handgrepp kan justera höjden. Dyra babyskydd har generellt bättre och fler förvaringsfack för instruktionsböcker. Det är viktigt att inte dessa slarvas bort ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar. Just felmontering är den största risken vid en krock. Även om det är helt irrelevant ur säkerhetssynpunkt brukar de flesta även tycka att dyra babyskydd är snyggare än billiga. De allra billigaste babyskydden bör undvikas, då komponenterna i dessa modeller precis klarar godkännandetestet men inte så mycket mer.

Kan man hyra babyskydd?

En del BB och MVC har babyskydd för uthyrning, likaså erbjuder en del försäkringsbolag möjligheten att leasa bilstol. Att hyra babyskydd är sällan något som tillverkarna rekommenderar då det inte finns några garantier för stolarnas funktion. Ofta saknas relevant kompetens och kontrollerna av babyskydden kan därmed vara bristfällig. Vid vårt besök på VTI i Linköping såg vi med egna ögon att skillnaderna mellan en ny och en krockad stol knappt är märkbara. Stolens förmåga att absorbera krockkrafter kan ändå vara avsevärt försämrad.

Kan man köpa babyskydd begagnat?

Säkerhetsaspekten är främsta anledningen att man inte ska köpa begagnade babyskydd. Även om stolen ser hel ut kan den inre konstruktionen vara förstörd. Köp bara babyskydd av personer du känner väl och som kan garantera att stolen inte har varit med om en olycka. Många tycker att nya babyskydd kostar mycket pengar men om man ställer denna kostnad i relation till hur mycket bilen kostar blir den försumbar i sammanhanget. Ditt barn är värt högsta möjliga säkerhet.

Krocksäkerhet

Vi har inte testat stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet eller enligt den nyare i-Sizeförordningen. Skillnaden mot ett E-godkännande är att i-Sizetesterna utförs med mer avancerade testdockor och även testar bilstolen vid sidokollisioner samt att vissa krav ställs på stolens storlek och hur den monteras i bilen. Ett babyskydd kan vara godkänt antingen enligt ECE R44/04 eller enligt UN R129 (i-Size), och det måste ha något av dessa godkännande för att få användas i de länder som har antagit dessa reglementen. Att i-Size införts betyder inte att ECE R44/04 inte längre gäller. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, eller dess motsvarigheter i Europa.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Britax Römer Primo

Prisvärt och rymligt babyskydd, enkelt att lossa från basen, bekvämt bärhandtag

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4 kg Vikt bas: 4,9 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 42 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts
Britax Primo

Populära babyskyddet BRIO Primo gick i graven när Britax köpte upp märket. Nu återuppstår Primo igen under Britax Römers namn. Mycket är sig likt men moderniseringar har gjorts, bland annat av klädseln, och Primo lär förbli populär tack vare att man får mycket babyskydd för pengarna.

Lätt att justera sittutrymmet när bebisen växer

Med Primo ingår ett spädbarnsinlägg som utgörs av en kil för att få sittytan grundare samt en nackkudde med stödkrage. När barnet växer kan delarna plockas ur var för sig. Babyskyddet är rymligt, även på bredden. Större bebisar får det inte trångt om axlarna. Lutningen på babyskyddet är också bra, huvudet faller inte framåt för lätt vid plötsliga inbromsningar. De barn som suttit i Britax Römer Primo har trivts både i vaket och sovande tillstånd.

Primo har en sufflett som kan ställas i många olika steg men tyvärr låter den med ett knäppande ljud när den justeras. Babyskyddet har en trepunktssele som är enkel att dra åt. När barnet växer så måste selen dock träs om manuellt och det finns inget höjbart nackstöd.

Smidig att klicka babyskyddet i basen

Britax Römer Primo kan bältas fast direkt i bilen eller fästas med dess tillhörande isofixbas. Basen har fasta isofixarmar som fälls fram och som inte kan förlängas. Det gör att installationen kan bli lite bökigare i och med att det i vissa bilar kan bli svårare att komma åt. Det kräver också att man kan ta i med viss kraft för att pressa in isofixarmarna ända in till fästena.

I de flesta fall ska basen bara installeras en gång men om tanken är att flytta babyskydd och bas mellan olika bilar är detta värt att känna till. Däremot är det mycket enkelt att både fästa och ta loss babyskyddet från själva basen. Britax Römer Primo har ett bekvämt bärhandtag och känns inte onödigt tung. Priset för skydd och bas är mycket konkurrenskraftigt. Det gör Britax Römer Primo till ett smart inköp för den med mindre budget men samtidigt höga krav på säkerhet och barnets komfort.

Rymligt för barnet, lätt att ta loss från basen, enkelt att bära, bra pris
Något svårinstallerad bas, knäppande ljud från suffletten, manuell sele
0 5 4.5 1

Maxi-Cosi Coral

Tryggt och lättmonterat babyskydd med en mycket innovativ och smidig bärlösning

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: Hela babyskyddet 5,4 kg - endast Soft Carrier 1,9 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, kan ej höjdjusteras
Maxi Cosi Coral

Oavsett hur stora framsteg som gjorts inom bilbarnstolar under det senaste decenniet, så verkar det fortfarande finnas utrymme för ytterligare innovationer. Maxi-Cosi Coral är ett bra exempel på en sådan.

Coral är testad och godkänd enligt rådande säkerhetsstandard (R129/03 i-Size) och kan monteras direkt med bilbältet eller med Maxi-Cosis tillhörande isofixbas. Installationen av såväl bas som babyskydd är löjligt enkelt, med både ljud, ljus och färg guidas man till en korrekt montering. Men så långt skiljer sig inte Coral från andra av Maxi-Cosis babyskydd.

Otroligt smidig lösning för ett lätt bärande
Alla som någon gång burit ett babyskydd, i synnerhet som nyförlöst, vet hur tungt och klumpigt det är. Det här Coral särskiljer sig rejält. Babyskyddet utgörs nämligen av två delar. Ett hårdare skal samt en mjuk insats - kallad Soft Carrier - som lätt lossas och kan bäras separat i sina egna handtag. Soft Carriern väger dessutom under 2 kg, mer än hälften så lite som de flesta andra babyskydd. Det gör bärandet till och från bilen både lätt och smidigt.

Bebisen har, med hjälp av det medföljande spädbarnsinlägget, suttit bra i Coral från födseln. Selen har fungerat exemplariskt, utan remmar som vrider sig. Det går dock inte att fästa upp selen så den är ur vägen när barnet ska sättas i. Det går heller inte att justera selens axelfästen höjdledes. Babyskyddets sufflett får högt betyg och skuggar bebisen väl.

Maximalt smidig lösning för den som åker mycket bil
Vill man använda Maxi-Cosi Coral ihop med barnvagnen så går det. Man använder då det kompletta babyskyddet, både insats och skal. Men Coral har något annorlunda fästen än andra babyskydd från Maxi-Cosi, varför den tyvärr inte är kompatibel med alla Maxi-Cosi adaptrar.

Maxi-Cosi Coral har under testperioden fungerat felfritt, och varit högt uppskattad av användarna. Ska man åka bil med sin bebis så är ett bra babyskydd ett absolut måste. Men huruvida just ett babyskydd med löstagbar insats är ett bra köp beror helt och hållet på hur ens liv med bebis ser ut. Är man ofta på språng och har bilen som främsta transportmedel kan Maxi-Cosi Coral snabbt bli den produkt som gör livet i bebisbubblan tusen gånger smidigare.

Otroligt smidig bärlösning, enkel att montera, lätt att sätta i och ta ur barnet
Selen kan inte justeras i höjd, ej kompatibel med alla barnvagnar
0 5 4 1

Axkid Babyfix

Prisvärt babyskydd med smutstålig klädsel, låg vikt och stabil bas

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd
Axkid Babyfix 1

Axkid är en ny svensk tillverkare av bilbarnstolar där grundarna har mer än 30 års erfarenhet inom barnsäkerhet, bland annat från Brio och Britax. Släktskapet till Brio Primo märks tydligt, babyskydden är faktiskt nästan identiska. Stolarna monteras till och med i samma fabrik. Babyfix har låg vikt, men tyvärr har man sparat genom att inte ha ett helgjutet handtag. Det gör det lite vasst att bära babyskyddet i armvecket.

Stolen ger bra stöd för huvudet men den helt lösa sittkudden måste justeras med jämna mellanrum. Även axelmuddarna halkar omkring en del. Solskyddet är lite trögt och klickar ljudligt, det har dock en riktigt smart och tyst ”keps” för ytterligare avskärmning. Proceduren för att byta höjd på fempunktsbältet är ganska omständlig, då fästbrickan på baksidan har små och pilliga monteringkanaler. Som tur är gör man detta moment sällan.

Prisvärt babyskydd med stabil bas

Tyget är funktionellt, lätt att torka av och går relativt snabbt att ta bort och sätta tillbaka för tvätt. Det krävs dock starka händer att lossa klädseln från stolen då remmen till bältesspännet måste tvingas igenom en smal springa.

Basen har både bältesspänning och ISOFIX samt en säkerhetsbygel som lutas mot sätet vilket gör den mycket stabil. ISOFIX-fästena saknar gummering och kan repa bilklädseln om man är oförsiktig. Knappen för att lossa stolen från basen är distinkt och bra. Det saknas färgindikator för dockningen, däremot hörs ett tydligt klick när stolen är på rätt plats. Jämfört med Brio Primo är skillnaderna på stol och bas små, men Axkid Babyfix är lättare och har fempunktsbälte, vilket många föräldrar efterfrågar.

Billig och lätt, smutståligt tyg, mycket stabil bas
Omständigt att byta höjd på axelbältena
0 5 4.5 1

Cybex Cloud Z i-Size

Modernt babyskydd med plant liggläge, lång sufflett och bas som kan roteras

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 7,7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 60,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på ovansidan av nackstödet
Cybex Cloud Z i Size

Cybex babyskydd Cloud Z i-Size används ihop med isofixbasen Cybex Base Z. Det är enkelt att installera i bilen och för den som är oerfaren på området så känns indikatorerna på basen som en stor trygghet. Gröna markeringar visar tydligt om basen är korrekt monterad, samt om babyskyddet har klickat i som det ska. Samma bas kan sedan användas med den bakåtvända bilbarnstolen Sirona Z i-Size.

När babyskyddet är fäst på basen så kan det roteras. I teorin är det smart, då det underlättar när barnet ska sättas i eller tas ur. I praktiken används funktionen inte så mycket, då man oftast tar med sig hela babyskyddet in i hemmet eller affären. Möjligheten att snurra stolen mot bildörren blir därmed en mycket mer betydelsefull funktion med en bilbarnstol på basen.

Babyskyddet med liggläge när det används med vagn

Cloud Z i-Size är ett rymligt babyskydd med gott om utrymme för den växande bebisens huvud och axlar. Nackstöd och sele höjs med ett fäste på ovansidan av nackstödet. Selremmarna har varit enkla att dra åt och förlänga. Vadderingarna på remmarna känns däremot sådär. Axelvaddarna har en förmåga att glida av och försvinna. Och vadderingen på grenremmen tenderar tyvärr att hamna under barnets rumpa.

Suffletten på Cybex Cloud Z i-Size är förstklassig. Den är helt tyst, kan ställas i flera positioner och ger fullt utdragen ett superbt solskydd. Men den häftigaste funktionen med detta babyskydd är förstås liggläget. Det får inte användas i bilen. Men använder man babyskyddet utanför bilen, exempelvis på barnvagnen, så är det mycket värt att med ett enhandsgrepp kunna skapa en plan sovyta. Ryggstödet kan fällas ned med barnet i babyskyddet, vilket ytterligare bidrar till smidigheten.

Högt pris för påkostade funktioner

Vikten på Cloud Z i-Size är rimlig med tanke på funktionerna. Handtaget har en bekväm utformning och babyskyddets lite rundade form gör att tyngdpunkten kommer nära när man bär. Det tar lite tid att lära sig hur skyddet ska vinklas när det ska fästas i basen. Men med tiden så blir också det enkelt.

Har man senare tänkt komplettera med den tillhörande bilbarnstolen så känns Cybex Cloud Z i-Size ihop med Base Z som ett väldigt bra startpaket för trygga bilfärder med barnet. Den har alla funktioner man kan önska sig, och fler därtill. Cybex har varken snålat på komforten för barnet eller bekvämligheten för föräldern. Såhär ska ett modernt babyskydd se ut!

Smart liggläge, väldigt tydlig och hjälpsam bas, bra sufflett, lätt att justera selen
Axelmuddarna glider av remmarna, tar tid att lära sig hitta rätt läge när skyddet ska fästas i basen
0 5 4.5 1

Maxi Cosi Pebble

Smart sele som står upp, lätt att sätta i och ta ur barnet ur babyskyddet

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
Maxi Cosi Pebble2

Maxi Cosis babyskydd Pebble är ett något mer påkostat och avancerat babyskydd än den populära modellen CabrioFix från samma märke. Det som särskiljer Pebble är framför allt selen, som fortfarande är trepunktsvarianten men som har andra fästen i ryggstöd och sittplatta. Dessa fästen håller sedan selen öppen när den är uppknäppt, vilket gör att selremmarna aldrig hamnar i vägen när barnet ska placeras i Pebble. Det som skiljer Pebble från i-size-varianten Pebble Plus är i sin tur främst spädbarnsinlägget, på Pebble är det tvådelat i form av rumpkudde och nackkudde, samt förstärkningar i babyskyddets sidor. Maxi Cosi Pebble är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd, som känns bekvämt för barnet utan att se bylsigt ut i den vuxnes ögon. Selen i Pebble kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida, babyskyddet kan på så sätt växa med barnet.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble är ett tyg med två gummihakar som fästs på babyskyddets handtag, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form. Klädseln har klarat av fläckar väl och det känns enkelt att hålle Pebble rent. Basen till Maxi Cosi Pebble har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Maxi Cosi Pebble är ett med tanke på funktionerna mycket prisvärt babyskydd. Babyskyddet är något tyngre än testets riktiga lättviktare men det tycker vi vägs upp av den fantastiska selen och andra detaljer som visar på hur väl genomarbetat Maxi Cosi Pebble är. Alla funktioner, pris och vikt sammantaget så blir Maxi Cosi Pebble det babyskydd vi utser till bäst i test.

Genialiskt lättanvänd sele, rymlig sittyta, estetiskt tilltalande
Något kort solskärm
0 5 4.5 1

BeSafe iZi Go

Babyskydd som är enkelt att docka i basen, smarta magnetfästen i sele, lätt att bära

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 6,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja, magneter. Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet
BeSafe iZi Go X1 Fresh Black Cab

BeSafe iZi Go är ett väldigt rymligt och användarvänligt babyskydd. Basen är lätt att bära och enkel att hantera, vilket gör att man inte drar sig för att byta mellan olika bilar eller montera ur skydd och bas helt och hållet. Det är heller inga problem att förstå sig på hur basen ska installeras i bilen. Babyskyddet ska hållas i rätt vinkel för att enklast klickas fast i basen. Det kräver lite övning men när det väl sitter så är även det snabbt gjort. Enklast är dock att lossa iZi Go ur basen med ett enkelt och lättåtkomligt knapptryck, BeSafe har antagligen testets bästa lösning för just den funktionen. Själva babyskyddet är ombonat, med en avsmalnande form upp runt barnets huvud. Barnets huvud hålls på plats och konstruktionen upplevs som säker. BeSafe iZi Go känns trots den snäva passformen dock inte trång alls, snarare tvärtom. Även större barn i 7-8 månaders åldern sitter bekvämt.

Det känns till en början lite ovant med 5-punktsbälte i ett babyskydd, men selen är okomplicerad och att den fäste i fem punkter runt barnet känns säkert. BeSafes genomgående smarta användning av magneter för att fästa undan selen på sina bilbarnstolar vid i- och urtagning av barnet fungerar mycket väl också på babyskyddet iZi Go. Huvudkudden är fäst med tryckknappar, och dessa har visat sig lossna relativt enkelt när selen justeras i höjd, vilket görs automatiskt när man ändrar läge för nackstödet. Suffletten har fyra olika lägen och kan fullt utdragen skugga en större del av barnets huvud och överkropp. BeSafe iZi Go känns påkostad i så gott som alla avseenden och det i kombination med en mycket rimlig prisnivå gör det till ett babyskydd väl värt att rekommendera.

Lätt och ombonad, smarta funktioner, passar många barnvagnar
Kan vara något bökig att docka i basen för ovana
0 5 4 1

Britax BABY-SAFE iSENSE

Rymligt babyskydd som kan roteras och har belysning, passar bra för vinterbebisar

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 9,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
Britax BABY SAFE iSENSE

Britax Baby-Safe iSense är ett babyskydd med innovativ belysning både i sitsen och på babyskyddets utsida. Den interna belysningen ska hjälpa föräldern att ha bättre uppsikt över barnet under bilresan. Det funkar, men starkaste läget ger ett ganska svagt ljus. Vi hade också gärna önskat möjlighet att kunna slå på och av ljuset på distans. Nu måste allt göras direkt på skyddet.

Den externa belysningen ska dels kunna guida babyskyddet rätt när det ska fästas på basen eller vagnen, dels användas som säkerhetsbelysning – så man syns bättre när man bär skyddet över en parkering eller har det på vagnen under kvällspromenaden. Hur stor funktion den fyller beror på när babyskyddet ska användas. Under sommaren är lamporna så gott som helt överflödiga. För den som får barn på hösten och ska röra sig mycket i trafiken under vintern, eller ofta kör bil på natten, kan lamporna både underlätta och skapa trygghet. Babyskyddet laddas med mini-USB, och har en estimerad batteritid på 6–8 timmar.

Babyskydd som kan roteras och vinklas på basen

Britax Baby-Safe iSense kan användas separat i bilen, men väljer man att montera babyskyddet med tillhörande bas så får man tillgång till två mycket praktiska funktioner. Dels kan babyskyddet då vinklas i olika lutningsgrader, så barnet inte hamnar så upprätt att huvud faller framåt när det sover – ett vanligt problem i skålade bilsäten. Dels kan babyskyddet vridas på basen, vilket underlättar när man ska sätta i och ta ur bebisen.

Vridfunktionen blir dock ganska överflödig om man sällan lämnar babyskyddet i bilen, eftersom man då tar i och ur bebisen på annan plats – i hemmet eller på vagnen. Värt att känna till om Britax Baby-Safe iSense är att detta babyskydd inte har samma fästen som de flesta andra babyskydd från Britax. Vill man använda Baby-Safe iSense på barnvagnen så är det den vagnens Maxi Cosi-adaptrar man ska köpa till för att kunna dock det med vagnschassit.

Rymligt babyskydd med roliga funktioner

Barnets sittkomfort är god. Baby-Safe iSense är rymlig i sitsen, en tio månader gammal bebis av normal längd kan fortfarande sitta bekvämt även om selen då börjar bli lite tight när man ska trä i barnets armar. Spädbarnsinlägget som medföljer har bra passform och är extra uppbyggt kring bebisens sidor. Babyskyddet har en sufflett som fästs vid handtaget och ger godkänt men inte imponerande bra solskydd.

Att använda Britax Baby-Safe iSense i vardagen är till största delen en problemfri tillvaro. Monteringen är snabbt gjord, men ibland tar det tid att hitta rätt läge när babyskyddet ska dockas i basen. I gengäld är det mycket enkelt att lyfta av. Att ett babyskydd har belysning eller kan roteras är inte några nödvändiga funktioner. Men åker man mycket bil (särskilt på höst och vinter) så är det både praktiska och roliga funktioner som gör bilresandet med bebis en aning enklare.

Rymlig sittyta, inbyggd belysning, kan roteras och vinklas på basen, smidig storlek
Kort sufflett, belysningen känns onödig på sommaren
0 5 4 1

Maxi-Cosi CabrioFix

Låg vikt, lätt att bära babyskyddet som har ett bekvämt bärhandtag, smidig solskydd

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,45 kg Vikt bas: 8,75 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts
Maxi Cosi CabrioFix

Maxi-Cosi CabrioFix är ett av marknadens lättaste babyskydd. Den låga vikten gör att man gärna använder stolen till aktiviteter utanför bilen, som exempelvis mat- eller gungstol. Den går också att montera på ett stort antal barnvagnschassin.

Stolen har en stilren funktionell design med mjuk och skön stoppning. En borttagbar kudde anpassar stolen till bebisars C-formade ryggar. Som medpassagerare är det faktiskt okej att sitta bredvid den här stolen då den är smal och inte har några vassa kanter som sticker ut åt sidan.

Lätt att knäppa ihop trepunktsbältet

CabrioFix har trepunktsbälte, men har precis samma säkerhetsklassning som stolar med fempunktsbälten. Axelvadderingen på bältet kan glida ner mot bältesspännet, det påverkar dock inte bekvämligheten för barnet.

Klädseln är av hög kvalitet och är lätt att torka av, men desto krångligare att sätta tillbaka efter heltvätt. Vi var tvungna att läsa manualen för att lyckas. Suffletten är nätt och skärmar av omgivningen väl. Tyget prasslar inte och fästes med krokar i handtaget.

Klassiskt babyskydd som funnits med länge

Basen har både ISOFIX och bältespännare som gör att den passar fler bilmodeller vilket förenklar utlåning till far- och morföräldrar. Både stol och bas har var sin ficka för medföljande manualer samt bra och tydliga färgindikatorer, här är Maxi-Cosi bäst i klassen.

Knappen för att lossa axelbältet är en aning trög, och knappen för att lossa stolen från basen är dumt placerad då stora händer lätt slår i knogarna i toppen av stödbenet. Sammantaget är detta ett mycket bra babyskydd. Den är också en av marknadens mest populära modeller, och vi förstår varför.

Mycket lätt, funktionell design, passar många barnvagnar
Ganska krångligt att sätta tillbaka tyget
0 5 4 1

Cybex Aton M i-Size

Lättanvänt och snyggt designat babyskydd som håller hög nivå på säkerhet och funktioner

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ingen Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet
Cybex Aton M i Size

Cybex babyskydd Aton M i-Size finns också som en vanlig Aton M, vilket är viktigt att notera då de på grund av de snarlika namnen är lätta att blanda ihop. Aton M i-Size är testad mot den senaste säkerhetsförordningen vilket bland annat omfattar att babyskyddet ska klara av en sidokrock. Babyskyddet kan monteras med samma bas som senare kan användas ihop med den bakåtvända bilstolen Sirona M2 i-Size från Cybex.

Tydliga instruktioner vid montering

Basen monteras med Isofix och det finns tydliga färgindikationer som visar om den sitter som den ska. Samma gäller babyskyddet när det har klickats i basen, då ska alla fält visa grönt för att stolen ska vara säker att använda. Aton M i-Size är rymlig i sittdelen för den lite större bebisen, men också enkel att anpassa för den nyfödda.

När nackstödet är i lägsta läget planas sittytan ut något så att den nyfödda bebisen ska sitta bättre. Med babyskyddet kommer också ett spädbarnsinlägg som sedan kan plockas ur när barnet är längre än 61 cm, vilket brukar infalla runt 3 månaders ålder.

Babyskydd med lyxig känsla

Helhetsintrycket av Cybex Aton M i-Size är mycket gott. Babyskyddet både ser och känns lyxigt i materialvalen, men de förstärkta sidorna och genomtänkta detaljerna vittnar lika tydligt om att säkerheten är av hög prioritet. Handtaget har en skön form och kan bäras bekvämt på armen.

Selremmarna är enkla att dra ut, något trögare att dra åt men det är inte svårt att få till. På axelremmarna finns bekväma vadderingar så att remmarna inte skär in mot barnets hals. Babyskyddets inbyggda nackstöd kan enkelt regleras i höjd varefter barnet växer, och selen höjs ihop med nackstödet så att den alltid är i rätt läge.

Bra klädsel som andas

Suffletten är lång och fullt utfälld har bebisen ett väldigt bra skydd mot solstrålarna. Ur ett föräldraperspektiv på användningen av ett babyskydd så är det i slutändan alltid viktigast hur barnet sitter i skyddet och där finns det inget att anmärka på med Aton M i-Size.

Babyskyddet får ett extra plus för att det bättre håller bebisen sval, jämfört med andra babyskydd som snabbt lett till en rygg blöt av svett. Ju fler bilstolar Cybex lanserar desto tydligare blir det vilken jämnt hög nivå de håller, och Aton M i-Size är ett bra exempel på just det.

Rymlig sittyta för barnet, lätt att anpassa efter barnets storlek, tydliga färgindikationer vid montering
Något trögt att vinkla handtaget i olika lägen, tar några försök innan man övat in rätta vinkeln för när skyddet ska fästas i basen.
0 5 4 1

Britax Römer Baby-Safe i-Size

Rymligt och modernt babyskydd, lätt att använda och med många bra funktioner

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 8,7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
Britax Romer Baby Safe i Size

Britax babyskydd Baby-Safe har funnits ute på marknaden i flera år. Modellen Baby-Safe i-Size är nyare och som namnet antyder godkänd enligt den nyare i-Size standarden. Babyskyddet kan användas från nyfödd och upp till 15 månader, med en maxvikt på 13 kg. Skyddet har också sidokollisionsskyddet SICT som kan skruvas ut från sidorna.

Tillhörande bas med justerbar lutning

Det finns två sorters baser till babyskyddet, en vanlig i-Size bas och en som kallas Flex. Flex-basen kan vinklas i 9 grader i fyra olika lägen, så att babyskyddet har rätt lutning även i en bil med djupt skålade säten. Basen är enkel att installera och lika enkelt har det varit att klicka i Baby-Safe i-Size i basen. Eftersom basens fästen för skyddet är upphöjda krävs dock ett extra lyft uppåt.

Precis som andra i-Sizestolar är även detta babyskyddet något tyngre, så överlag bra med lite armstyrka hos föräldrarna. Bärhandtaget är dock mycket bekvämt och använder man Britax barnvagnar finns möjlighet att skyddet kan klickas direkt på chassit i ett smidigt så kallat travel system. För att lossa babyskyddet från bas eller vagn ska en knapp på baksidan av babyskyddets övre kant pressas in. Ibland har det tagit några försök innan man får in knappen helt så att skyddet släpper, men med användning har knappen blivit mer och mer lättanvänd.

Rymligt babyskydd som kan användas länge

Britax Römer Baby-Safe i-Size känns mycket gedigen och välkonstruerad. Nackstöd och sele höjs enkelt med ett reglage på skyddets baksida. Den extra kudden för mindre bebisar är enkel att både ta ur och sätt på plats. Skyddets sele är enkel att förlänga och dra åt, och bälteskuddarna sitter på plats utan att glida ned längs remmen. Det hade dock varit önskvärt om själva selspännet suttit något högre upp. Ibland känns det svårt att komma åt och att knäppa ihop selen och det kan då ta ett par försök innan man lyckas.

Klädseln i skyddet känns mjuk och babyskyddet är bekvämt vadderat. Att skyddet är lite större och därmed också väldigt rymlig gör att barn av olika storlek och med olika kroppsform ändå kan sitta bekvämt. Det enda som framstår som ett stort frågetecken är den alldeles för korta suffletten, som inte skyddar särskilt väl mot vare sig sol, vind eller regnstänk. Baby-Safe i-Size känns som ett säkert och modernt babyskydd i så gott som alla avseenden och kan med rätta kallas för det bästa babyskydd Britax Römer konstruerat hittills.

Smarta funktioner, rymlig och bekväm för barnet, lätt att förankra i basen
Något tung att bära, kort sufflett, ibland svårt att komma åt selspännet
0 5 4 1

BeSafe iZi Go Modular i-Size

Smidigt och välkonstruerat babyskydd men lång sufflett och bekvämt bärhandtag

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,95 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 59 cm Bältesupphängning: Magnetfästen Sufflett: Ja, flera lägen SPF 50 Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
BeSafe iZi Go Modular i Size Metallic Melange

BeSafes Modular-system utgörs av ett babyskydd, en bakåtvänd bilbarnstol och en ISOfix-bas. Basen kan användas ända upp i 4-årsåldern, först till babyskyddet och sedan till den bakåtvända bilbarnstolen. Precis som tillverkarens övriga babyskydd heter även Modular-versionen BeSafe iZi Go.

Babyskyddet är konstruerat och godkänt enligt i-Size, vilket innebär att extra krut har lagts på att skyddet ska klara av också sidokrockar. Prislappen är inte liten, men som alltid med BeSafes produkter så är kvaliteten genomgående hög. Det märks redan vid installationen av basen. Ljud- och färgindikationerna är mycket tydliga, och att få basen i rätt position - samt babyskyddet att fästa i basen - kräver varken svordomar eller förhöjd puls.

Ovanligt smidig att fästa i basen

För att ta loss skyddet trycker man in en spärr på basen med ena handen och lyfter babyskyddet i bärhandtaget med den andra. Under testperioden har allt klickat i och ur på första försöket vid varje användningstillfälle, och det är imponerande. Bärhandtaget är bekvämt att hålla i och babyskyddet känns välbalanserat. Vill man kombinera sitt babyskydd med barnvagn så finns adapter kompatibel med BeSafe iZi Go Modular i-Size för de flesta modeller.

Själva babyskyddet känns gediget uppbyggt, med bra support för den lilla bebisens kropp. Sittytan kan också anpassas efter barnets storlek, när barnet vuxit till sig något kan den extra plattan i rumpan tas ur och kuddarna i nackstödets sidor plockas bort. Modular-klädseln är snygg och samtidigt tålig mot fläckar. Den kan även tas bort helt för tvätt. BeSafe iZi Go Modular har en fempunktsele som kan justeras i höjd med ett reglage på baksidan av babyskyddet, skyddets nackstöd höjs ihop med selen. Knappen för att förlänga selremmarna är enkel att trycka in.

Bra köp i paket med nästa Modular-stol

För att underlätta när barnet ska sättas i och tas ut ur babyskyddet så finns magnetfästen i axelremskuddarna. Med hjälp av dessa och magneter på babyskyddets sidor så kan man fästa upp selen så att den inte hänger i vägen. Nackstödet ger ett bra skydd och stöd för huvudet, men uppfattas som åt det tightare hållet. Kuddarna i nackstödet kan dock plockas ur när barnet blir större.

Suffletten på iZi Go Modular är helt fenomenal och ger ett komplett solskydd både inne i bilen och om babyskyddet används på ett barnvagnschassi. Väljer man att använda sig av hela Modular-konceptet och gör inköpet inför första barnet, eller rent allmänt med planer på att utöka familjen ytterligare inom kort, så känns det inte alls som en dum investering med tanke på de smarta funktioner och den höga kvalitet man får för pengarna.

Mycket smidig ihop med basen, superb sufflett, bekväm att bära, ett val- en helhetslösning upp till fyra års ålder
Högt pris
0 5 4 1

Concord Air Safe

Ultralätt babyskydd som är enkelt att orka bära, unika lösningar på funktioner

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Vikt babyskydd: 3,1 kg Vikt bas: 6,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57 cm Bältesupphängning: Nej. Sufflett: Solskärm, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet
Concord Air Safe 290x550

Concords babyskydd Air Safe är som namnet antyder en riktig lättviktare. När man som nyförlöst ska bära en bebis i ett skydd, som på grund av dess storlek måste hållas en bit ut från den egna kroppen, så är varje avskalat hekto betydelsefullt. Concord Air Safe har verkligen lyckats med att få till ett rymligt och för barnet bekvämt babyskydd som ändå skalats ned rejält i vikt. Även ett barn på 7-8 månader kan sitta bekvämt och det höjbara nackstödet ger väldigt bra support för huvud.

Concord Air Safe är utrustad med en solskärm som kan tas loss helt och förvaras i en ficka baktill på babyskyddet. Den knäpps fast i skyddet med tryckknappar och hakas sedan i handtaget med små gummipinnar. Funktionellt, men just att komma åt tryckknapparna görs enklast när skyddet inte är monterat i bilen.

Ovanliga lösningar för sele och sufflett

Om man tidigare har använt babyskydd från andra märken så kommer vissa av lösningarna hos Air Safe upplevas som ovanliga. Fästning av suffletten är ett exempel. Ett annat är att man för att reglera höjden på nackstödet och selen måste pressa in en knapp. Ofta sitter den bakom skyddet eller nackstödet. Concord har på Air Safe istället placerat den innanför klädseln på framsidan av nackstödet.

Funktionen fungerar som den ska och är smidig men placering är lite oväntad. Klädseln är helgjuten och det gör att babyskyddet känns öppet och ger plats för rörelser, den skålade formen ger barnet en bra sittposition och trepunktselen är lättanvänd. Överlag är Concord Air Safe ett bra babyskydd med den låga vikten som sin främsta styrka.

Väger endast 2,9 kilo, rymlig sittyta och väl genomtänkt klädsel
Lite för många moment med suffletten
0 5 4 1

Maxi Cosi Pebble Plus

i-Sizegodkänt babyskydd med extra sidoskydd i spädbarnsinlägget, fenomenal sele

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
Maxi Cosi Pebble Plus Family Fix XP

Pebble Plus är ett i-Size-godkänt babyskydd från Maxi Cosi. Det som skiljer Pebble Plus från vanliga Pebble är bland annat det spädbarnsinlägg med extra förstärkta kanter som hör till Pebble Plus för att stolen ska klara sidokrockar bättre. I övrigt är de två stolarna snarlika varandra.

Pebble Plus är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd med en riktigt smart sele som automatiskt håller sig öppen tack vare förstärkningar i selfästena. När man ska placera barnet i babyskyddet behöver man alltså inte tänka på att hänga undan selremmarna först. Selen kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida.

Lätt att använda i bilen

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble Plus hakas fast i handtaget i utfällt läge, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form och klädseln har klarat av fläckar väl.

Family Fix XP-basen har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Samma bas kan sedan användas till den bakåtvända stolen Pearl XP, vilket gör priset på babyskydd och bas mer rimligt. Maxi Cosi Pebble Plus är ett babyskydd som är mycket enkelt att använda och i många avseenden har funktioner som underlättar under bilfärden.

Sele som tar bort allt krångel vid i- och urtagning av barnet, bra spädbarnsinlägg
Något kort solskärm, högre inköpspris
0 5 4 1

Akta Graco Logico S HP

Skönt ergonomiskt bärhandtag och klädsel som lätt kan tas av för tvätt

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Bälte: 5-punkt Vikt: Stol: 4,4 kg Bas: 4,13 kg Längd: 67 cm Bredd: 47 cm Höjd: 58 cm Antal rygglägen: 3 + babyinlägg Stol: 4,4 kg Bas: 4,13 kg
Akta Graco Logico S HP

Logico S HP är ett populärt babyskydd från mycket erfarna Akta Graco. Sitsen är djup och har ett mjukt och gosigt babyinlägg. Ilägget ger nyfödda bra support för rygg, huvud och ben, det tas sedan bort när barnet växer. Smarta resårband på stolssidorna håller fempunktsbältet ur vägen när man lyfter barnet i och ur stolen. Bältesspännet är dock relativt trögt att öppna. Suffletten skyddar bra men är prassligt och klickar ganska högt när man fäller ut det. Stolen är ganska bred och kan stjäla värdefulla centimetrar om ni är många som ska få plats i bilen.

Handtaget känns påkostat med skön gummering som ger bra grepp åt både stora och små händer. Babyskyddet går också utmärkt att bära i armvecket. Tyget är funktionellt och lätt att torka av. Klädseln är mycket enkel att ta av och sätta tillbaka efter tvätt, faktiskt enklast och snabbast i vårt test.

Lutningen på basen går att justera med en ratt. Denna funktion är Akta Graco ensamma om och gör att basen passar i princip alla säten, även djupt skålade sådana. En indikator signalerar om stolen har en godkänd lutning. Basen fästes med bilens trepunktsbälte, ISOFIX-fästning finns ännu inte men ska komma enligt Akta Graco. Ett klickljud signalerar att babyskyddet dockats korrekt. Knappen för att koppla loss stolen är placerad på baksidan av stolens rygg. Ett enkelt grepp, som dock kräver att det finns utrymme mellan stolen och framförvarande instrumentbräda/säte. Sammanfattningsvis är Akta Gracos Logico S HP ett prisvärt babyskydd som ger valuta för pengarna.

Bra babyinlägg, ergonomiskt handtag, enkelt att ta bort tyget, passar många barnvagnar och sulkys
Något bred och tung
0 5 3.5 1

Maxi Cosi Rock

Prisvärt babyskydd med uttagbart spädbarnsinlägg, låg vikt och ombonad sittyta

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 8,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, kan ej höjdregleras
Maxi Cosi Rock

Maxi Cosi Rock är ett i-Sizebabyskydd till lite lägre pris än vad man vanligtvis får betala för nyare babyskydd godkända enligt i-Size (R129). För att hålla nere kostnaderna totalt sett så har Maxi Cosi fokuserat på att babyskyddet ska klara av de högre kraven på säkerhet, samtidigt som man har bantat ned funktionerna. Har man ingen tidigare babyskyddserfarenhet att jämföra med lär man dock inte märka av detta så mycket.

Kan monteras med bas eller bälte

Man kan välja mellan att montera babyskyddet i bilen direkt med bilbältet, eller så klickar man i det i Maxi Cosis basenhet FamilyFix One i-Size. Basen monteras i bilen med isofix. När Maxi Cosi Rock är urvuxen kan man sedan fästa den bakåtvända bilbarnstolen Pearl i-Size på samma bas. Det är enkelt att klicka i babyskyddet i basen, och den har tydliga indikationer för om installationen är korrekt genomförd.

Rock är ett smidigt babyskydd med relativt låg vikt. Det känns lätt när man bär det, vilket gör det enkelt att ta med sig från bilen in i hemmet. Handtaget har en ganska rund form, vilket gör att det trycker mot kroppen en aning när man bär. Något som tyvärr inte är helt bekvämt. Babyskyddet har en enklare sufflett, som utgörs av en skärm som fästs på handtaget. Det ger ett begränsat solskydd.

Selen kan ej justeras i höjd

När Maxi Cosi Rock används med en nyfödd så känns babyskyddet mysigt ombonat. Spädbarnsinlägget kramar om bebisen och håller huvudet i rätt läge. När barnet blivit lite större så tar man ut inlägget för att skapa mer sittutrymme. Det går inte att justera höjden på selens axelremmar alls. Spädbarnsinlägget drar ner remmarna en aning, för att bättre passa det nyfödda barnet. Att selen inte ens kan träs om manuellt känns som en funktion Maxi Cosi kanske inte borde snålat in på.

Vill man ha det lilla extra – som bra solskydd och ställbart nackstöd – så blir man kanske inte helt nöjd. Men alla de viktiga basfunktionerna finns där. Rock är ett babyskydd med hög komfort för barnet. Det är lätt att bära men också väldigt lätt att förstå sig på. Selen är smidig att knäppa ihop och kan enkelt dras åt samt lossas. Maxi Cosi Rock känns därmed både tryggt och för vad man får – riktigt prisvärt.

Prisvärt, rymlig och bekväm sittyta, låg vikt
Selen kan ej justeras i höjd, kort sufflett, inte helt bekvämt bärhandtag
0 5 3.5 1

Cybex Aton 4

Babyskydd med bra sufflett, hög kvalitet på klädsel och gedigen känsla

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Nej. Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet
Cybex Aton 4

Cybex delar upp sina bilstolar i olika katergorier; silver, guld och platinum. Aton 4 är Cybex babyskydd i guldkategorin och det märks att det är en mer påkostad stol än vad Cybex Aton är. Aton 4 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet, det låter dessutom inget när den fälls upp och ner. Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på det och på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den placerad bredvid babyskyddet.

Cybex Aton 4 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur babyskyddet snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 4 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar. Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 4 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 4 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Aton 4 är således ett allsidigt och lättanvänt babyskydd.

Bra sufflett, enkelt att justera höjd på sele, bra form på basen
Något smal över axlarna
0 5 3.5 1

Cybex Aton 5

Babyskydd med bra sufflett, hög kvalitet på klädsel och gedigen känsla

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet
cybex aton 5

Cybex delar upp sina bilstolar i olika kategorier; silver, guld och platinum. Aton 5 är ett av Cybex babyskydd i guldkategorin och utgår ifrån samma form som föregångaren Aton 4 men har fått en del uppdateringar i hur skyddets skal är uppbyggt. Aton 5 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet. Den är dessutom ljudlös när den fälls upp och ner.

Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den som är placerad bredvid babyskyddet.

Funkar med samma adaptrar som Maxi Cosi

Cybex Aton 5 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur det snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 5 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar, men hur vinkeln blir beror också på bilens säte.

Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 5 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 5 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Cybex Aton 5 är ett allsidigt och lättanvänt babyskydd som har alla de viktigaste funktionerna.

Bra sufflett, enkelt att justera höjd på selen, bra form på basen
Något smal över axlarna
0 5 3.5 1

Cybex Cloud Q

Unik funktion i det utfällbara, plana liggläget och mycket bra sufflett

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5,8 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet
Cybex Cloud Q

Med Cloud Q har Cybex konstruerat ett babyskydd som känns helt unikt. Vid först anblick påminner det kanske om Aton 4 till formen, och i bilen så är den också i princip likadan. Det magiska med Cloud Q inträffar när man tar ut babyskyddet, antingen för att bära det med sig eller för att fästa på barnvagnen. Med ett enkelt enhandsgrepp så kan babyskyddet då fällas ut från att vara skålad, till att få ett i princip plant liggläge. Funktionen är inte godkänd att använda under bilturen men färdas man ofta med bil så underlättar det att barnet kan få en bättre sovkomfort vid de tillfällen man vill ta babyskyddet med sig. Cloud Q går att fälla när barnet sitter i babyskyddet. Liggytan är väldigt rymlig, även barn på över halvåret har gott om plats. I sin skålade form är babyskyddet dock åt det smalare hållet, av samma säkerhetsskäl som Aton 4 - ju mindre luft runt barnet desto bättre.

Suffletten till Cloud Q kan fällas i fyra steg och täcker väldigt bra. Dock krävs det att man har handtaget i ett visst läge för att suffletten inte ska ta emot när den fälls ut. Trepunktsselen i Cloud Q höjs automatiskt när man justerar höjd på nackstödet, och axelbandskuddarna är mycket mjuka så barnet slipper att ha remmen skavandes mot kroppen. Grenselet tenderar tyvärr att glida nedåt i babyskyddet när man sätter i barnet, så att man alltid måste dra fram det från under barnets rumpa igen innan man kan knäppa ihop selen. Den stora nackdelen med Cybex Cloud Q, förutom att det kostar mycket, är att den smarta liggfunktionen drar upp vikten på babyskyddet rejält. Hur stor betydelse det har avgörs dock av hur man planerar att använda babyskyddet. Ska det aldrig tas ut ur bilen blir Cloud Q en onödigt stor utgift. Men för familjen som ofta är ute på biltur samt växlar mellan vagn och bil så kan det bli en mycket uppskattad investering.

Går att fälla ut till plant liggläge när den användas utanför bilen
Tungt och dyrt, saknas en bra upphänging för selen
0 5 3.5 1

Britax Baby Safe Plus SHR II

Stabil babyskydd med gedigen bas och axelremmar enkla att justera i höjd

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Bälte: 5-punkt Vikt: Stol 4,82 kg Längd: 67 cm Bredd: 44 cm Höjd: 58,5 cm Antal rygglägen: 8
Britax Baby Safe Plus SHR II Stol

Britax Baby Safe Plus II är ett bra och stabilt babyskydd som utmärker sig på flera sätt. Till att börja med använder inte Britax en lös sittkudde för de små barnen, istället förändras ryggformen automatiskt när man med ett enkelt grepp justerar höjden på axelremmarna och huvudstödet. Konstruktionen känns mycket påkostad och förenklar detta moment, men fastnar halvvägs upp i en instruktionsbokslucka på baksidan. Med luckan borttagen funkar allt fint. Huvudstödet har hela 8 olika lägen men bredden gör att riktigt små barn kan hänga lite med huvudet när de sover.

Suffletten är bra och tyst, men lossnar om den dras för långt bak. Britax är också ensamma om att ha två inbyggda funktioner i handtaget. En knapp för att lossa stolen från barnvagnschassin medan den andra fäller handtaget. Klädseln är något besvärlig att ta av och sätta på, det är många stroppar och spännen att fästa. Britax patenterade sidokrockskydd, D-SIP, består av en bricka som fälls upp mot bildörren vid färd. Brickan ska minska sidokrafterna vid krock men samtidigt är det ytterligare ett moment att komma ihåg.

Basen har en bygel som lutas mot sätet och ger mycket god stabilitet. Den har också testets bästa stödben. Tyvärr är det separata baser för ISOFIX respektive bältesfästning. Den bältade basen är mycket prisvärd, den är robust och andas tysk industriell kvalitet. För att få hjälp vid montering kan du skanna en QR-kod på stolen och få tillgång till instruktionsvideor direkt i mobilen, smart! Britax har många nyskapande innovationer, men vi skulle gärna sett en lägre vikt på stolen.

Mycket stabil, enkelt att justera axelremmarna, stabil bas
Bökigt att ta av klädseln
0 5 3 1

Cybex Aton

Babyskydd i bra prisklass med rymlig sittyta, bra bredd för bebisens axlar

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Trepunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd
Cybex Aton

Cybex Aton är Cybex enklaste babyskydd och det märks av i vissa avseenden. Klädseln känns inte riktigt lika påkostad och lyxig som Cybex andra bilstolar, men stilmässigt är looken ändå snarlik och babyskyddets profil är fortfarande estetiskt tilltalande.

Suffletten är väsentligt kortare, med endast två lägen istället för fyra som hos de lite dyrare babyskydden. Med ett såhär kort solskydd så förlorar suffletten nästan sin funktion helt. Cybex bas för Aton är dock enkel både att använda och installera. Det har inte heller varit svårt att förstå sig på hur babyskyddet ska dockas eller lossas ur basen, och bärhandtaget har en bra form att hålla i.

Rymlig sittyta på bredden
Samtidigt som vissa aspekter av Aton känns nedbantade så förvånas man något över att Aton faktiskt uppleves som rymligare än både Aton 4 och Cloud Q. Detta främst vad det gäller axelutrymmet. I Aton kan även en bebis som hunnit bli runt halvåret gammalt komma bak ordentligt med axlar och huvud. Där de andra två babyskydden från Cybex var mer avsmalnande till formen så är Aton betydligt mer öppen och grundare, vilket gör att den inte känns trång för det större barnet.

Kanske är den rymligare sittytan en egenskap som kan förlänga användningstiden något. Däremot är vinkeln på babyskyddet lite mer upprätt, varför det i stadskörning med fler och mer plötsliga inbromsningar finns en ökad risk för att bebisens huvud hänger framåt när barnet sover och att kroppen stundvis sitter lite säckigt. Hur babyskyddet vinklas beror dock både på vilken bil man har, och hur babyskyddet monteras.

Rymligt babyskydd med bra utrymme på bredden
Nedskalad funktioner bland annat i form av kort sufflett och sele som måste träs om manuellet
0 5 2.5 1

Graco SnugRide i-size

Lättviktare som är bekväm att bära men mindre praktisk vid bilfärd

Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Fempunkts
Graco SnugRide i size

Graco SnugRide i-size är ett lätt babyskydd som passar för barnets första 15 månader, i början i kombination med det medföljande tvådelade spädbarnsilägget med mysig memoryfoam utmed sidorna. När barnet närmar sig 87 centimeter eller 13 kilo är det dags att byta.

Lättviktare med irriterande detaljer

Graco SnugRide i-size monteras med isofix i bilens baksäte och på skyddes finns tydliga markeringar i rött och grönt som visar när både basen och skyddet har hamnat rätt. För att ta loss och sätta i babyskyddet drar man en bred spärr på stolens rygg uppåt tills det klickar. Spärren får å ena sidan beröm för att den är enkel och inte dubbel, som hos många andra modeller, å andra sidan kritik för att den är väldigt trög och kräver både ett och två ryck innan den lossnar.

Under dessa ryck har basen en tendens att följa med upp, varpå stödbenet fälls ut mot golvet, vilket har varit ett tydligt irritationsmoment hos testpanelen. Storleksmässigt är både bredd och höjd normala, medan längden upplevs något kortare vilket passar det barn som sitter bakom en lång förälder i framsätet som därmed får möjlighet att fälla bak sin stol. Något som utmärker sig extra positivt med Gracos SnugRide är den lätta vikten i kombination med det bekväma handtaget. Det här är ett babyskydd som är trivsamt att bära.

Fempunktsbälte och glatt material i tyget

Babyskyddet är utrustat med fempunktsbälte och ett justerbart nackstöd som växer i takt med barnet och kan justeras samtidigt som barnet sitter i babyskyddet. Även om bältets spännen är enkla att knäppa upplevs selen som något trög att justera storleken på. Materialet på textilierna är glatt och går att tvätta i maskin och är dessutom enkla att göra rent med hand eller trasa, men känns inte helt behagligt mot bar hud. Suffletten ger godkänd skugga men upplevs som aningen sladdrig och knölig.

Som alltid när man monterar med isofixbas så är det inte givet att vinkeln på babyskyddet blir optimal. Upplevs babyskyddet hamna i för upprätt position, exempelvis om bilsätet är mycket skålat, så kan det vara bättre att bälta fast babyskyddet i en mer lutad vinkel. Hur Graco SnugRide i-Size funkar i bilen är alltså bra att testa innan inköp.

Lätt att bära, justerbart huvudskydd, enkel spärr för att lossa skydd från bas
Dyr, omständlig att använda, tröga spärrar, dålig vinkel för sömn i bil, för kort sufflett

Vanliga frågor om babyskydd

Vilket babyskydd är bäst?

Vi har testat babyskydd utifrån användarvänlighet, och utser Maxi Cosi Pebble Pro i-Size till bäst i test. Det är ett bekvämt och ombonat babyskydd med ett tryggt spädbarnsinlägg och en riktigt smart sele som underlättar enormt när barnet ska sättas i babyskyddet. Installationen med tillhörande isofixbas är enkel att genomföra tack vare tydliga lampor som lyser i rött och grönt.

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är den första bilbarnstolen man använder till sitt barn. I babyskyddet har det nyfödda barnet en mer liggande position, vilket är mer skonsamt för rygg och nacke. Barnet spänns fast med ett tre- eller fempunktsbälte. Babyskyddet har ett handtag, så att man kan bära det med sig, och går ofta att fästa vid barnvagnens chassi.

Hur monterar man ett babyskydd?

Ett babyskydd kan monteras i bilen på två olika sätt. Babyskyddet kan fästas fast i ett bilsäte direkt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Vanligtvis finns instruktioner på babyskyddet om hur bältet ska dras och fästas. Man kan också montera babyskyddet i bilen med hjälp av en bas, som i sin tur monteras i bilen med bilbälte eller med isofix. Ska man ofta lyfta babyskyddet i och ur bilen så är en bas att föredra.

När byter man från babyskydd?

Det är dags att byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet har vuxit ur babyskyddet, antingen på längden eller om maxvikten överskrids. Man kan också byta till bilbarnstolen när barnet är stort nog att sitta själv, eller kan sitta korrekt i en bilbarnstol. Bilbarnstolen måste ha en sele som kan anpassas i rätt höjd för bebisen innan man byter. Selens axelremmar ska vara i höjd med barnets axlar, inte högre upp.

Hur länge håller ett babyskydd?

Babyskydd håller i cirka 5-7 år. Babyskydd som är äldre än så bedöms av tillverkarna kunna ha plastdelar som försvagats av ålder, användning och slitage. Äldre babyskydd är därför inte lika säkra. Det går att se hur gammalt ett babyskydd är genom att titta på undersidan. I plasten finns märken eller instämplade klockor som visar när babyskyddet är tillverkat.

Hur ska bebis sitta i babyskydd?

Börja med att justera så att sele och nackstöd är i rätt höjd för bebisen. Selens axelremmar ska vara i höjd med barnets axlar. Placera barnet så långt ned i babyskyddet som möjligt, barnets gren ska ligga emot grenspännet. Eftersom bebisar växer snabbt är det viktigt att ofta kontrollera att selen fortfarande är i rätt höjd för barnet.

Hur många timmar kan bebisen sitta i babyskyddet?

Det finns ingen vetenskapligt förankrad maxtid för hur länge ett barn kan sitta i babyskyddet. Man får utgå ifrån bebisen signaler och sunt förnuft. Ska man färdas längre sträckor med bil är det viktigt att regelbundet ta en paus där barnet kommer upp ur babyskyddet, får ligga på mage eller sitta i famnen ett tag. Lyssna till barnets signaler.

Vilket babyskydd passar min barnvagn?

Om man vill kunna använda babyskyddet på barnvagnen så behöver man välja en bilstolstillverkare som barnvagnen har adaptrar för. Babyskyddsadaptrar är specifika för en barnvagnsmodell. Har man exempelvis en vagn från Bugaboo och en babyskyddsadaptrar för Maxi Cosi så kan man med dessa fästa de flesta babyskydd från Maxi Cosi, BeSafe och Cybex på vagnen. Detta eftersom dessa tillverkare har samma fästen för sina babyskydd.