Babyskydd bast i test

Babyskydd: 17 modeller i test

Updated Maj 2018

Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi. Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på babyskydd

Lär dig allt om babyskydd i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av babyskydd - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara. Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.

Maxi Cosi Pebble

Smart sele som står upp, lätt att sätta i och ta ur barnet ur babyskyddet

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet
Bäst I Test Badge.se 2018.png

Maxi Cosis babyskydd Pebble är ett något mer påkostat och avancerat babyskydd än den populära modellen CabrioFix från samma märke. Det som särskiljer Pebble är framför allt selen, som fortfarande är trepunktsvarianten men som har andra fästen i ryggstöd och sittplatta. Dessa fästen håller sedan selen öppen när den är uppknäppt, vilket gör att selremmarna aldrig hamnar i vägen när barnet ska placeras i Pebble. Det som skiljer Pebble från i-size-varianten Pebble Plus är i sin tur främst spädbarnsinlägget, på Pebble är det tvådelat i form av rumpkudde och nackkudde, samt förstärkningar i babyskyddets sidor. Maxi Cosi Pebble är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd, som känns bekvämt för barnet utan att se bylsigt ut i den vuxnes ögon. Selen i Pebble kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida, babyskyddet kan på så sätt växa med barnet.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble är ett tyg med två gummihakar som fästs på babyskyddets handtag, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form. Klädseln har klarat av fläckar väl och det känns enkelt att hålle Pebble rent. Basen till Maxi Cosi Pebble har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Maxi Cosi Pebble är ett med tanke på funktionerna mycket prisvärt babyskydd. Babyskyddet är något tyngre än testets riktiga lättviktare men det tycker vi vägs upp av den fantastiska selen och andra detaljer som visar på hur väl genomarbetat Maxi Cosi Pebble är. Alla funktioner, pris och vikt sammantaget så blir Maxi Cosi Pebble det babyskydd vi utser till bäst i test.

+Genialiskt lättanvänd sele, rymlig sittyta, estetiskt tilltalande
Något kort solskärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

BeSafe iZi Go

Babyskydd som är enkelt att docka i basen, smarta magnetfästen i sele, lätt att bära

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 6,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja, magneter. Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet

BeSafe iZi Go är ett väldigt rymligt och användarvänligt babyskydd. Basen är lätt att bära och enkel att hantera, vilket gör att man inte drar sig för att byta mellan olika bilar eller montera ur skydd och bas helt och hållet. Det är heller inga problem att förstå sig på hur basen ska installeras i bilen. Babyskyddet ska hållas i rätt vinkel för att enklast klickas fast i basen. Det kräver lite övning men när det väl sitter så är även det snabbt gjort. Enklast är dock att lossa iZi Go ur basen med ett enkelt och lättåtkomligt knapptryck, BeSafe har antagligen testets bästa lösning för just den funktionen. Själva babyskyddet är ombonat, med en avsmalnande form upp runt barnets huvud. Barnets huvud hålls på plats och konstruktionen upplevs som säker. BeSafe iZi Go känns trots den snäva passformen dock inte trång alls, snarare tvärtom. Även större barn i 7-8 månaders åldern sitter bekvämt.

Det känns till en början lite ovant med 5-punktsbälte i ett babyskydd, men selen är okomplicerad och att den fäste i fem punkter runt barnet känns säkert. BeSafes genomgående smarta användning av magneter för att fästa undan selen på sina bilbarnstolar vid i- och urtagning av barnet fungerar mycket väl också på babyskyddet iZi Go. Huvudkudden är fäst med tryckknappar, och dessa har visat sig lossna relativt enkelt när selen justeras i höjd, vilket görs automatiskt när man ändrar läge för nackstödet. Suffletten har fyra olika lägen och kan fullt utdragen skugga en större del av barnets huvud och överkropp. BeSafe iZi Go känns påkostad i så gott som alla avseenden och det i kombination med en mycket rimlig prisnivå gör det till ett babyskydd väl värt att rekommendera.

+Lätt och ombonad, smarta funktioner, passar många barnvagnar
Kan vara något bökig att docka i basen för ovana
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Cybex Aton M i-Size

Lättanvänt och snyggt designat babyskydd som håller hög nivå på säkerhet och funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ingen Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex babyskydd Aton M i-Size finns också som en vanlig Aton M, vilket är viktigt att notera då de på grund av de snarlika namnen är lätta att blanda ihop. Aton M i-Size är testad mot den senaste säkerhetsförordningen vilket bland annat omfattar att babyskyddet ska klara av en sidokrock. Babyskyddet kan monteras med samma bas som senare kan användas ihop med den bakåtvända bilstolen Sirona M2 i-Size från Cybex. Basen monteras med Isofix och det finns tydliga färgindikationer som visar om den sitter som den ska. Samma gäller babyskyddet när det har klickats i basen, då ska alla fält visa grönt för att stolen ska vara säker att använda. Aton M i-Size är rymlig i sittdelen för den lite större bebisen, men också enkel att anpassa för den nyfödda. När nackstödet är i lägsta läget planas sittytan ut något så att den nyfödda bebisen ska sitta bättre. Med babyskyddet kommer också ett spädbarnsinlägg som sedan kan plockas ur när barnet är längre än 61 cm, vilket brukar infalla runt 3 månaders ålder.

Helhetsintrycket av Cybex Aton M i-Size är mycket gott. Babyskyddet både ser och känns lyxigt i materialvalen, men de förstärkta sidorna och genomtänkta detaljerna vittnar lika tydligt om att säkerheten är av hög prioritet. Handtaget har en skön form och kan bäras bekvämt på armen. Selremmarna är enkla att dra ut, något trögare att dra åt men det är inte svårt att få till. På axelremmarna finns bekväma vadderingar så att remmarna inte skär in mot barnets hals. Babyskyddets inbyggda nackstöd kan enkelt regleras i höjd varefter barnet växer, och selen höjs ihop med nackstödet så att den alltid är i rätt läge. Suffletten är lång och fullt utfälld har bebisen ett väldigt bra skydd mot solstrålarna. Ur ett föräldraperspektiv på användningen av ett babyskydd så är det i slutändan alltid viktigast hur barnet sitter i skyddet och där finns det inget att anmärka på med Aton M i-Size. Babyskyddet får ett extra plus för att det bättre håller bebisen sval, jämfört med andra babyskydd som snabbt lett till en rygg blöt av svett. Ju fler bilstolar Cybex lanserar desto tydligare blir det vilken jämnt hög nivå de håller, och Aton M i-Size är ett bra exempel på just det.

+Rymlig sittyta för barnet, lätt att anpassa efter barnets storlek, tydliga färgindikationer vid montering
Något trögt att vinkla handtaget i olika lägen, tar några försök innan man övat in rätta vinkeln för när skyddet ska fästas i basen.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maxi-Cosi CabrioFix

Låg vikt, lätt att bära babyskyddet som har ett bekvämt bärhandtag, smidig solskydd

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,45 kg Vikt bas: 8,75 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts

Maxi-Cosi CabrioFix är ett av marknadens lättaste babyskydd. Den låga vikten gör att man gärna använder stolen till aktiviteter utanför bilen, som exempelvis mat- eller gungstol. Den går också att montera på ett stort antal barnvagnschassin. Stolen har en stilren funktionell design med mjuk och skön stoppning. En borttagbar kudde anpassar stolen till bebisars C-formade ryggar. Som medpassagerare är det faktiskt okej att sitta bredvid den här stolen då den är smal och inte har några vassa kanter som sticker ut åt sidan.

CabrioFix har trepunktebälte, men har precis samma säkerhetsklassning som stolar med fempunktsbälten. Axelvadderingen på bältet kan glida ner mot bältesspännet, det påverkar dock inte bekvämligheten för barnet. Klädseln är av hög kvalitet och är lätt att torka av, men desto krångligare att sätta tillbaka efter heltvätt. Vi var tvungna att läsa manualen för att lyckas. Suffletten är nätt och skärmar av omgivningen väl. Tyget prasslar inte och fästes med krokar i handtaget.

Basen har både ISOFIX och bältespännare som gör att den passar fler bilmodeller vilket förenklar utlåning till far- och morföräldrar. Både stol och bas har var sin ficka för medföljande manualer samt bra och tydliga färgindikatorer, här är Maxi-Cosi bäst i klassen. Knappen för att lossa axelbältet är en aning trög, och knappen för att lossa stolen från basen är dumt placerad då stora händer lätt slår i knogarna i toppen av stödbenet. Sammantaget är detta ett mycket bra babyskydd. Den är också en av marknadens mest populära modeller, och vi förstår varför.

+Mycket lätt, funktionell design, passar många barnvagnar
Ganska krångligt att sätta tillbaka tyget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Britax Römer Baby-Safe i-Size

Rymligt och modernt babyskydd, lätt att använda och med många bra funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 8,7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Britax babyskydd Baby-Safe har funnits ute på marknaden i flera år. Modellen Baby-Safe i-Size är nyare och som namnet antyder godkänd enligt den nyare i-Size standarden. Babyskyddet kan användas från nyfödd och upp till 15 månader, med en maxvikt på 13 kg. Skyddet har också sidokollisionsskyddet SICT som kan skruvas ut från sidorna. Det finns två sorters baser till babyskyddet, en vanlig i-Size bas och en som kallas Flex. Flex-basen kan vinklas i 9 grader i fyra olika lägen, så att babyskyddet har rätt lutning även i en bil med djupt skålade säten. Basen är enkel att installera och lika enkelt har det varit att klicka i Baby-Safe i-Size i basen. Eftersom basens fästen för skyddet är upphöjda krävs dock ett extra lyft uppåt. Precis som andra i-Sizestolar är även detta babyskyddet något tyngre, så överlag bra med lite armstyrka hos föräldrarna. Bärhandtaget är dock mycket bekvämt och använder man Britax barnvagnar finns möjlighet att skyddet kan klickas direkt på chassit i ett smidigt så kallat travel system. För att lossa babyskyddet från bas eller vagn ska en knapp på baksidan av babyskyddets övre kant pressas in. Ibland har det tagit några försök innan man får in knappen helt så att skyddet släpper, men med användning har knappen blivit mer och mer lättanvänd. 

Britax Römer Baby-Safe i-Size känns mycket gedigen och välkonstruerad. Nackstöd och sele höjs enkelt med ett reglage på skyddets baksida. Den extra kudden för mindre bebisar är enkel att både ta ur och sätt på plats. Skyddets sele är enkel att förlänga och dra åt, och bälteskuddarna sitter på plats utan att glida ned längs remmen. Det hade dock varit önskvärt om själva selspännet suttit något högre upp. Ibland känns det svårt att komma åt och att knäppa ihop selen och kan då ta ett par försök. Klädseln i skyddet känns mjuk och babyskyddet är bekvämt vadderat. Att skyddet är lite större och därmed också väldigt rymlig gör att barn av olika storlek och med olika kroppsform ändå kan sitta bekvämt. Det enda som framstår som ett stort frågetecken är den alldeles för korta suffletten, som inte skyddar särskilt väl mot vare sig sol, vind eller regnstänk. Baby-Safe i-Size känns som ett säkert och modernt babyskydd i så gott som alla avseenden och kan med rätta kallas för det bästa babyskydd Britax Römer konstruerat hittills.

+Smarta funktioner, rymlig och bekväm för barnet, lätt att förankra i basen
Något tung att bära, kort sufflett, ibland svårt att komma åt selspännet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Britax Römer Primo

Prisvärt och rymligt babyskydd, enkelt att lossa från basen, bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4 kg Vikt bas: 4,9 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 42 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts

Populära babyskyddet BRIO Primo gick i graven när Britax köpte upp märket. Nu återuppstår Primo igen under Britax Römers namn. Mycket är sig likt men moderniseringar har gjorts, bland annat av klädseln, och Primo lär förbli populär tack vare att man får mycket babyskydd för pengarna. Med Primo ingår ett spädbarnsinlägg som utgörs av en kil för att få sittytan grundare samt en nackkudde med stödkrage. När barnet växer kan delarna plockas ur var för sig. Babyskyddet är rymligt, även på bredden. Större bebisar får det inte trångt om axlarna. Lutningen på babyskyddet är också bra, huvudet faller inte framåt för lätt vid plötsliga inbromsningar. De barn som suttit i Britax Römer Primo har trivts både i vaket och sovande tillstånd. Primo har en sufflett som kan ställas i många olika steg men tyvärr låter den med ett knäppande ljud när den justeras. Babyskyddet har en trepunktssele som är enkel att dra åt. När barnet växer så måste selen dock träs om manuellt och det finns inget höjbart nackstöd.

Britax Römer Primo kan bältas fast direkt i bilen eller fästas med dess tillhörande isofixbas. Basen har fasta isofixarmar som fälls fram och som inte kan förlängas. Det gör att installationen kan bli lite bökigare i och med att det i vissa bilar kan bli svårare att komma åt. Det kräver också att man kan ta i med viss kraft för att pressa in isofixarmarna ända in till fästena. I de flesta fall ska basen bara installeras en gång men om tanken är att flytta babyskydd och bas mellan olika bilar är detta värt att känna till. Däremot är det mycket enkelt att både fästa och ta loss babyskyddet från själva basen. Britax Römer Primo har ett bekvämt bärhandtag och känns inte onödigt tung. Priset för skydd och bas är mycket konkurrenskraftigt. Det gör Britax Römer Primo till ett smart inköp för den med mindre budget men samtidigt höga krav på säkerhet och barnets komfort.

+Rymligt för barnet, lätt att ta loss från basen, enkelt att bära, bra pris
Något svårinstallerad bas, knäppande ljud från suffletten, manuell sele
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

BeSafe iZi Go Modular i-Size

Smidigt och välkonstruerat babyskydd men lång sufflett och bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas ISOfix-bas godkänd enligt i-Size Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,95 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 59 cm Bältesupphängning: Magnetfästen Sufflett: Ja, flera lägen SPF 50 Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

BeSafes Modular-system utgörs av ett babyskydd, en bakåtvänd bilbarnstol och en ISOfix-bas. Basen kan användas ända upp i 4-årsåldern, först till babyskyddet och sedan till den bakåtvända bilbarnstolen. Precis som tillverkarens övriga babyskydd heter även Modular-versionen BeSafe iZi Go. Babyskyddet är konstruerat och godkänt enligt i-Size, vilket innebär att extra krut har lagts på att skyddet ska klara av också sidokrockar. Prislappen är inte liten, men som alltid med BeSafes produkter så är kvaliteten genomgående hög. Det märks redan vid installationen av basen. Ljud- och färgindikationerna är mycket tydliga, och att få basen i rätt position - samt babyskyddet att fästa i basen - kräver varken svordomar eller förhöjd puls. För att ta loss skyddet trycker man in en spärr på basen med ena handen och lyfter babyskyddet i bärhandtaget med den andra. Under testperioden har allt klickat i och ur på första försöket vid varje användningstillfälle, och det är imponerande. Bärhandtaget är bekvämt att hålla i och babyskyddet känns välbalanserat. Vill man kombinera sitt babyskydd med barnvagn så finns adapter kompatibel med BeSafe iZi Go Modular i-Size för de flesta modeller.

Själva babyskyddet känns gediget uppbyggt, med bra support för den lilla bebisens kropp. Sittytan kan också anpassas efter barnets storlek, när barnet vuxit till sig något kan den extra plattan i rumpan tas ur och kuddarna i nackstödets sidor plockas bort. Modular-klädseln är snygg och samtidigt tålig mot fläckar. Den kan även tas bort helt för tvätt. BeSafe iZi Go Modular har en fempunktsele som kan justeras i höjd med ett reglage på baksidan av babyskyddet, skyddets nackstöd höjs ihop med selen. Knappen för att förlänga selremmarna är enkel att trycka in. För att underlätta när barnet ska sättas i och tas ut ur babyskyddet så finns magnetfästen i axelremskuddarna. Med hjälp av dessa och magneter på babyskyddets sidor så kan man fästa upp selen så att den inte hänger i vägen. Nackstödet ger ett bra skydd och stöd för huvudet, men uppfattas som åt det tightare hållet. Kuddarna i nackstödet kan dock plockas ur när barnet blir större. Suffletten på iZi Go Modular är helt fenomenal och ger ett komplett solskydd både inne i bilen och om babyskyddet används på ett barnvagnschassi. Väljer man att använda sig av hela Modular-konceptet och gör inköpet inför första barnet, eller rent allmänt med planer på att utöka familjen ytterligare inom kort, så känns det inte alls som en dum investering med tanke på de smarta funktioner och den höga kvalitet man får för pengarna.

+Mycket smidig ihop med basen, superb sufflett, bekväm att bära, ett val- en helhetslösning upp till fyra års ålder
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Doona+ Babyskydd

Rymlig babyskydd som är enkelt att montera i bilen och även fungerar som barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63,5 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 45 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Doona+ är ett babyskydd och en barnvagn i ett, en för närvarande unik produkt på marknaden. När man ska använda den som barnvagn fäller man ut hjulen och bärhandtaget förlängs till ett teleskophandtag, en enkel och smidig lösning. Babyskyddet kommer med ett spädbarnsinlägg och kan användas direkt från födseln. Maxvikten är 13 kg och utrymmesmässigt är huvudstödet åt det tightare hållet men själva sitsen är rymlig. Babyskyddet har en bra lutning som gör att barnets huvud inte faller framåt alltför lätt. Fempunktsselen är enkel att spänna åt så barnet sitter säkert. Babyskyddet känns mycket modernt utom i det avseende att selen måste träs om manuellt när barnet växer, axelfästena och nackstöd kan alltså inte höjas med ett enkelt grepp. Selremmarna saknar även upphängning, vilket annars kan underlätta när man ska sätta i barnet. Doona+ har en riktigt bra sufflett som kan ställas i flera olika steg och tack vare sin anknäbbsform skuggar den väldigt väl. Det finns även extra solskydd att köpa till. Babyskyddets bärhandtag har en bekväm, rundad form.

Att installera Doona+ i bilen kan göras antingen med bältet, eller med tillhörande isofixbas. Basen är mycket enkel att få på plats även för den utan tidigare erfarenhet. När skyddet ska lossas från basen görs det med en tvåstegsknapp. Under bilfärden ska Doonas handtag vara nedfällt som störtbåge mot ryggstödet framför barnet. Doona+ är tyngre än andra babyskydd och något större, vilket gör det otympligt att bära. Men å andra sidan är det endast i trappor som bärandet blir ett måste, i övriga situationer kan den användas som en barnvagn. Som barnvagn är Doona+ mycket liten men har förvånansvärt bra körkänsla och hjulen klarar av trottoarkanter och lite gupp utan problem. Skydd för bilens säte ingår alltid, i och med att hjulen blir smutsiga. Om du inte planerar att använda barnvagnsfunktionen blir Doona+ inte prisvärd. Men ser man poängen med att slippa väcka ett barn som somnat under bilfärd när man bara snabbt ska in och handla lite mat så är Doona+ en otroligt smidigt och välkonstruerad lösning väl värd att rekommenderas.

+Rymlig, fungerar även som barnvagn, enkel att montera
Selen måste träs om manuellt, tyngre än andra babyskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Concord Air Safe

Ultralätt babyskydd som är enkelt att orka bära, unika lösningar på funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Vikt babyskydd: 3,1 kg Vikt bas: 6,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57 cm Bältesupphängning: Nej. Sufflett: Solskärm, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Concords babyskydd Air Safe är som namnet antyder en riktig lättviktare. När man som nyförlöst ska bära en bebis i ett skydd som på grund av dess storlek måste hållas en bit ut från den egna kroppen så är varje avskalat hekto betydelsefullt. Concord Air Safe har verkligen lyckats med att få till ett rymligt och för barnet bekvämt babyskydd som ändå skalats ned rejält i vikt. Även ett barn på 7-8 månader kan sitta bekvämt och det höjbara nackstödet ger väldigt bra support för huvud. Concord Air Safe är utrustad med en solskärm som kan tas loss helt och förvaras i en ficka baktill på babyskyddet. Den knäpps fast i skyddet med tryckknappar och hakas sedan i handtaget med små gummipinnar. Funktionellt, men just att komma åt tryckknapparna görs enklast när skyddet inte är monterat i bilen.

Om man tidigare har använt babyskydd från andra märken så kommer vissa av lösningarna hos Air Safe upplevas som ovanliga. Fästning av suffletten är ett exempel. Ett annat är att man för att reglera höjden på nackstödet och selen måste pressa in en knapp. Ofta sitter den bakom skyddet eller nackstödet. Concord har på Air Safe istället placerat den innanför klädseln på framsidan av nackstödet. Funktionen fungerar som den ska och är smidig men placering är lite oväntad. Klädseln är helgjuten och det gör att babyskyddet känns öppet och ger plats för rörelser, den skålade formen ger barnet en bra sittposition och trepunktselen är lättanvänd. Överlag är Concord Air Safe ett bra babyskydd med den låga vikten som sin främsta styrka.

+Väger endast 2,9 kilo, rymlig sittyta och väl genomtänkt klädsel
Lite för många moment med suffletten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Axkid Babyfix

Prisvärt babyskydd med smutstålig klädsel, låg vikt och stabil bas

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd
Bästa Budgetval Badge.se 2018.png

Axkid är en ny svensk tillverkare av bilbarnstolar där grundarna har mer än 30 års erfarenhet inom barnsäkerhet, bland annat från Brio och Britax. Släktskapet till Brio Primo märks tydligt, babyskydden är faktiskt nästan identiska. Stolarna monteras till och med i samma fabrik. Babyfix har låg vikt, men tyvärr har man sparat genom att inte ha ett helgjutet handtag. Det gör det lite vasst att bära babyskyddet i armvecket.

Stolen ger bra stöd för huvudet men den helt lösa sittkudden måste justeras med jämna mellanrum. Även axelmuddarna halkar omkring en del. Solskyddet är lite trögt och klickar ljudligt, det har dock en riktigt smart och tyst ”keps” för ytterligare avskärmning. Proceduren för att byta höjd på fempunktsbältet är ganska omständlig, då fästbrickan på baksidan har små och pilliga monteringkanaler. Tur nog gör man detta moment sällan. Tyget är funktionellt, lätt att torka av och går relativt snabbt att ta bort och sätta tillbaka för tvätt. Det krävs dock starka händer att lossa klädseln från stolen då remmen till bältesspännet måste tvingas igenom en smal springa.

Basen har både bältesspänning och ISOFIX samt en säkerhetsbygel som lutas mot sätet vilket gör den mycket stabil. ISOFIX-fästena saknar gummering och kan repa bilklädseln om man är oförsiktig. Knappen för att lossa stolen från basen är distinkt och bra. Det saknas färgindikator för dockningen, däremot hörs ett tydligt klick när stolen är på rätt plats. Jämfört med Brio Primo är skillnaderna på stol och bas små, men Axkid Babyfix är lättare och har fempunktsbälte, vilket många föräldrar efterfrågar. Vi utser Axkid Babyfix till bästa budgetval.

+Billig och lätt, smutståligt tyg, mycket stabil bas
Omständigt att byta höjd på axelbältena
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maxi Cosi Pebble Plus

i-Sizegodkänt babyskydd med extra sidoskydd i spädbarnsinlägget, fenomenal sele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Pebble Plus är ett i-Size-godkänt babyskydd från Maxi Cosi. Det som skiljer Pebble Plus från vanliga Pebble är bland annat det spädbarnsinlägg med extra förstärkta kanter som hör till Pebble Plus för att stolen ska klara sidokrockar bättre. I övrigt är de två stolarna snarlika varandra. Pebble Plus är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd med en riktigt smart sele som automatiskt håller sig öppen tack vare förstärkningar i selfästena. När man ska placera barnet i babyskyddet behöver man alltså inte tänka på att hänga undan selremmarna först. Selen kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble Plus hakas fast i handtaget i utfällt läge, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form och klädseln har klarat av fläckar väl. Family Fix XP-basen har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Samma bas kan sedan användas till den bakåtvända stolen Pearl XP, vilket gör priset på babyskydd och bas mer rimligt. Maxi Cosi Pebble Plus är ett babyskydd som är mycket enkelt att använda och i många avseenden har funktioner som underlättar under bilfärden.

+Sele som tar bort allt krångel vid i- och urtagning av barnet, bra spädbarnsinlägg
Något kort solskärm, högre inköpspris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Akta Graco Logico S HP

Skönt ergonomiskt bärhandtag och klädsel som lätt kan tas av för tvätt

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Bälte: 5-punkt Vikt: Stol: 4,4 kg Bas: 4,13 kg Längd: 67 cm Bredd: 47 cm Höjd: 58 cm Antal rygglägen: 3 + babyinlägg Stol: 4,4 kg Bas: 4,13 kg

Logico S HP är ett populärt babyskydd från mycket erfarna Akta Graco. Sitsen är djup och har ett mjukt och gosigt babyinlägg. Ilägget ger nyfödda bra support för rygg, huvud och ben, det tas sedan bort när barnet växer. Smarta resårband på stolssidorna håller fempunktsbältet ur vägen när man lyfter barnet i och ur stolen. Bältesspännet är dock relativt trögt att öppna. Suffletten skyddar bra men är prassligt och klickar ganska högt när man fäller ut det. Stolen är ganska bred och kan stjäla värdefulla centimetrar om ni är många som ska få plats i bilen.

Handtaget känns påkostat med skön gummering som ger bra grepp åt både stora och små händer. Babyskyddet går också utmärkt att bära i armvecket. Tyget är funktionellt och lätt att torka av. Klädseln är mycket enkel att ta av och sätta tillbaka efter tvätt, faktiskt enklast och snabbast i vårt test.

Lutningen på basen går att justera med en ratt. Denna funktion är Akta Graco ensamma om och gör att basen passar i princip alla säten, även djupt skålade sådana. En indikator signalerar om stolen har en godkänd lutning. Basen fästes med bilens trepunktsbälte, ISOFIX-fästning finns ännu inte men ska komma enligt Akta Graco. Ett klickljud signalerar att babyskyddet dockats korrekt. Knappen för att koppla loss stolen är placerad på baksidan av stolens rygg. Ett enkelt grepp, som dock kräver att det finns utrymme mellan stolen och framförvarande instrumentbräda/säte. Sammanfattningsvis är Akta Gracos Logico S HP ett prisvärt babyskydd som ger valuta för pengarna.

+Bra babyinlägg, ergonomiskt handtag, enkelt att ta bort tyget, passar många barnvagnar och sulkys
Något bred och tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Cybex Aton 4

Babyskydd med bra sufflett, hög kvalitet på klädsel och gedigen känsla

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Nej. Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex delar upp sina bilstolar i olika katergorier; silver, guld och platinum. Aton 4 är Cybex babyskydd i guldkategorin och det märks att det är en mer påkostad stol än vad Cybex Aton är. Aton 4 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet, det låter dessutom inget när den fälls upp och ner. Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på det och på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den placerad bredvid babyskyddet.

Cybex Aton 4 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur babyskyddet snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 4 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar. Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 4 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 4 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Aton 4 är således ett allsidigt och lättanvänt babyskydd.

+Bra sufflett, enkelt att justera höjd på sele, bra form på basen
Något smal över axlarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Cybex Aton 5

Babyskydd med bra sufflett, hög kvalitet på klädsel och gedigen känsla

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex delar upp sina bilstolar i olika kategorier; silver, guld och platinum. Aton 5 är ett av Cybex babyskydd i guldkategorin och utgår ifrån samma form som föregångaren Aton 4 men har fått en del uppdateringar i hur skyddets skal är uppbyggt. Aton 5 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet. Den är dessutom ljudlös när den fälls upp och ner. Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den som är placerad bredvid babyskyddet.

Cybex Aton 5 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur det snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 5 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar, men hur vinkeln blir beror också på bilens säte. Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 5 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 5 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Cybex Aton 5 är ett allsidigt och lättanvänt babyskydd som har alla de viktigaste funktionerna.

+Bra sufflett, enkelt att justera höjd på selen, bra form på basen
Något smal över axlarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Cybex Cloud Q

Unik funktion i det utfällbara, plana liggläget och mycket bra sufflett

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5,8 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Med Cloud Q har Cybex konstruerat ett babyskydd som känns helt unikt. Vid först anblick påminner det kanske om Aton 4 till formen, och i bilen så är den också i princip likadan. Det magiska med Cloud Q inträffar när man tar ut babyskyddet, antingen för att bära det med sig eller för att fästa på barnvagnen. Med ett enkelt enhandsgrepp så kan babyskyddet då fällas ut från att vara skålad, till att få ett i princip plant liggläge. Funktionen är inte godkänd att använda under bilturen men färdas man ofta med bil så underlättar det att barnet kan få en bättre sovkomfort vid de tillfällen man vill ta babyskyddet med sig. Cloud Q går att fälla när barnet sitter i babyskyddet. Liggytan är väldigt rymlig, även barn på över halvåret har gott om plats. I sin skålade form är babyskyddet dock åt det smalare hållet, av samma säkerhetsskäl som Aton 4 - ju mindre luft runt barnet desto bättre.

Suffletten till Cloud Q kan fällas i fyra steg och täcker väldigt bra. Dock krävs det att man har handtaget i ett visst läge för att suffletten inte ska ta emot när den fälls ut. Trepunktsselen i Cloud Q höjs automatiskt när man justerar höjd på nackstödet, och axelbandskuddarna är mycket mjuka så barnet slipper att ha remmen skavandes mot kroppen. Grenselet tenderar tyvärr att glida nedåt i babyskyddet när man sätter i barnet, så att man alltid måste dra fram det från under barnets rumpa igen innan man kan knäppa ihop selen. Den stora nackdelen med Cybex Cloud Q, förutom att det kostar mycket, är att den smarta liggfunktionen drar upp vikten på babyskyddet rejält. Hur stor betydelse det har avgörs dock av hur man planerar att använda babyskyddet. Ska det aldrig tas ut ur bilen blir Cloud Q en onödigt stor utgift. Men för familjen som ofta är ute på biltur samt växlar mellan vagn och bil så kan det bli en mycket uppskattad investering.

+Går att fälla ut till plant liggläge när den användas utanför bilen
Tungt och dyrt, saknas en bra upphänging för selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Britax Baby Safe Plus SHR II

Stabil babyskydd med gedigen bas och axelremmar enkla att justera i höjd

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Bälte: 5-punkt Vikt: Stol 4,82 kg Längd: 67 cm Bredd: 44 cm Höjd: 58,5 cm Antal rygglägen: 8

Britax Baby Safe Plus II är ett bra och stabilt babyskydd som utmärker sig på flera sätt. Till att börja med använder inte Britax en lös sittkudde för de små barnen, istället förändras ryggformen automatiskt när man med ett enkelt grepp justerar höjden på axelremmarna och huvudstödet. Konstruktionen känns mycket påkostad och förenklar detta moment, men fastnar halvvägs upp i en instruktionsbokslucka på baksidan. Med luckan borttagen funkar allt fint. Huvudstödet har hela 8 olika lägen men bredden gör att riktigt små barn kan hänga lite med huvudet när de sover.

Suffletten är bra och tyst, men lossnar om den dras för långt bak.
Britax är också ensamma om att ha två inbyggda funktioner i handtaget. En knapp för att lossa stolen från barnvagnschassin medan den andra fäller handtaget. Klädseln är något besvärlig att ta av och sätta på, det är många stroppar och spännen att fästa. Britax patenterade sidokrockskydd, D-SIP, består av en bricka som fälls upp mot bildörren vid färd. Brickan ska minska sidokrafterna vid krock men samtidigt är det ytterligare ett moment att komma ihåg.

Basen har en bygel som lutas mot sätet och ger mycket god stabilitet. Den har också testets bästa stödben. Tyvärr är det separata baser för ISOFIX respektive bältesfästning. Den bältade basen är mycket prisvärd, den är robust och andas tysk industriell kvalitet. För att få hjälp vid montering kan du skanna en QR-kod på stolen och få tillgång till instruktionsvideor direkt i mobilen, smart! Britax har många nyskapande innovationer, men vi skulle gärna sett en lägre vikt på stolen.

+Mycket stabil, enkelt att justera axelremmarna, stabil bas
Bökigt att ta av klädseln
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Silver Cross Simplicity

Enkelt att installera bas och babyskydd i bilen, smart fotsack medföljer

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,3 kg Vikt bas: 7,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 41 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Silver Cross Simplicity-basen är enkel att använda och har tydliga färgindikationer för att signalera om den är korrekt installerad i bilen. Att klicka i babyskyddet har också gått problemfritt. Simplicity-babyskyddet känns dock något plastigt och klädseln är lite för porös för vår smak. Tyget suger gärna åt sig smuts och bebiskräk. Stoppningen i ryggen glider åt sidan ibland och stolen är trång över axlarna. En normalstor bebis i 5-6 månaders åldern får svårt att komma tillräckligt långt bak med huvudet för att sitta helt bekvämt. Något som innebär en större risk för att barnets huvudet ska tippa framåt vid inbromsningar när barnet har somnat.

Selen i Silver Cross Simplicity går att justera i flera olika höjdlägen. Spärren för att reglera den kommer man åt genom att öppna upp en lucka baktill på babyskyddet. Det krävs att man klämmer åt ordentligt för att säkerställa att selen sitter fast i sitt nya läge. Som medföljande tillbehör till Silver Cross Simplicity kommer en sufflett och en fotsack, vilket är ett överdrag som fungerar lite som en tunnare åkpåse. Suffletten är mycket kort och fyller ingen egentlig funktion. Fotsacken funkar bäst för det minsta spädbarnet, innan barnets ben blivit så långa att fötterna sticker ut, och fästs med gummisnoddor runt hakarna som ska hålla bältet på plats om skyddet bältas i bilen. Det är inte vadderat men skyddar lite mot vind och väder, vilket är väldigt praktiskt att ha om man ska bära babyskyddet utomhus kortare sträckor vintertid. Med tanke på prisklassen för skydd och bas hade vi dock gärna sett ett bättre solskydd och en lite annan känsla i material.

+Enkel att installera, fotsack som smart tillbehör
Alldeles för kort solskydd, trång över axlarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Cybex Aton

Babyskydd i bra prisklass med rymlig sittyta, bra bredd för bebisens axlar

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Trepunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd

Cybex Aton är Cybex enklaste babyskydd och det märks av i vissa avseenden. Klädseln känns inte riktigt lika påkostad och lyxig som Cybex andra bilstolar, men stilmässigt är looken ändå snarlik och babyskyddets profil är fortfarande estetiskt tilltalande. Suffletten är väsentligt kortare, med endast två lägen istället för fyra som hos de lite dyrare babyskydden. Med ett såhär kort solskydd så förlorar suffletten nästan sin funktion helt. Cybex bas för Aton är dock enkel både att använda och installera. Det har inte heller varit svårt att förstå sig på hur babyskyddet ska dockas eller lossas ur basen, och bärhandtaget har en bra form att hålla i.

Samtidigt som vissa aspekter av Aton känns nedbantade så förvånas man något över att Aton faktiskt uppleves som rymligare än både Aton 4 och Cloud Q. Detta främst vad det gäller axelutrymmet. I Aton kan även en bebis som hunnit bli runt halvåret gammalt komma bak ordentligt med axlar och huvud. Där de andra två babyskydden från Cybex var mer avsmalnande till formen så är Aton betydligt mer öppen och grundare, vilket gör att den inte känns trång för det större barnet och kanske är det en egenskap som kan förlänga användningstiden något. Däremot är vinkeln på babyskyddet lite mer upprätt, varför det i stadskörning med fler och mer plötsliga inbromsningar finns en ökad risk för att bebisens huvud hänger framåt när barnet sover och att kroppen stundvis sitter lite säckigt.

+Rymligt babyskydd med bra utrymme på bredden
Nedskalad funktioner bland annat i form av kort sufflett och sele som måste träs om manuellet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om babyskydd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om babyskydd. Vi fyller på med mer information allt eftersom.

När är det läge att byta från babyskydd till bilbarnstol?

Babyskydd används från att barnet är nyfött till ca 9 månaders ålder, ibland längre och ibland kortare tid. Det går envisa rykten på diverse föräldraforum och bloggar att babyskydd inte är lika säkra som bilbarnstolar. Det ryktet är falskt. Babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar, däremot är det viktigt att man byter i tid. Enligt Tommy Pettersson som är laboratoriechef för krocksäkerhet på VTI ska bytet ske när barnet kan stabilisera sitt eget huvud eller sitta av sig själv på rumpan. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet. 

För bilbarnstolar är gränsen istället när örats överkant når kanten på stolen. I en bilbarnstol har barnet en upprätt sittställning vilket fördelar G-krafterna över en större kroppsyta vid en krock. Det är positivt men mycket små barn sitter oftast som en säck potatis i dem och bör alltså först sitta i ett babyskydd.

Så sitter barn säkert i bilen

Till att börja med ska barn alltid åka bakåtvända i bilen. Detta ska de göra så länge det är tekniskt möjligt då bakåtvänt är hela fem gånger säkrare än att åka framåtvänt. Barnstolar ska aldrig användas på en plats med aktiverad airbag. Man ska inte heller palla in en handduk eller liknande under barnstolen för att få en bättre sittställning. Använd bara officiella tillbehör. Den optimala vinkeln för barnets bälte är över axlarna och rakt in i stolen. Bältet får inte passera axlarna och ner över ryggen eller fortsätta uppåt. Barnet ska vara fastspänt i stolen så hårt som möjligt utan att det påverkar andningen.

Om bältet är för slappt spänt kan det leda till en så kallad intern krock vid en olycka. Det innebär att barnet krockar två gånger, först vid själva olyckstillfället och någon hundradel senare mot bältet. Detta kan även ske om barnet har på sig en bylsig overall, då blir det svårt att spänna bältet tight. En tunn fleeceoverall är därför att föredra i bilen. För att förhindra att själva babyskyddet drabbas av en intern krock ska det monteras mot instrumentbrädan/framförvarande säte eller minst 20 cm ifrån dessa.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Det är stor prisskillnad på marknadens olika babyskydd.  Alla babyskydden i detta test är godkända enligt ECE R44 rev 04. Så, vad skiljer då ett dyrt babyskydd från ett billigt?

Dyra babyskydd har generellt bättre stoppning. Sittdynan är tunn men ändå mjuk att sitta på utan att ge träsmak vid längre bilfärder. Även klädseln är bättre med allmänt högre kvalitet på tyg och sömmar samt en mer slimmad passform mot stolen. Hål i klädseln för bältena och spännet är bättre skyddade för att hindra kräks och mat från att rinna ner i stolen. Likaså är solskydden av bättre kvalitet, de är tystare och stadigare. Det är oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna i takt med att barnet växer. I stället för att tråckla ur axelband och bälte finns det på dyrare stolar ofta ett reglage där man med ett enkelt handgrepp kan justera höjden. 

Dyra babyskydd har generellt bättre och fler förvaringsfack för instruktionsböcker. Det är viktigt att inte dessa slarvas bort ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar. Just felmotering är den största risken vid en krock. Även om det är helt irrelevant ur säkerhetssynpunkt brukar de flesta även tycka att dyra babyskydd är snyggare än billiga.

Hyra babyskydd

De flesta BB och MVC har babyskydd för uthyrning. Att hyra babyskydd är dock inget som tillverkarna rekommenderar då det inte finns några garantier för stolarnas funktion. Ofta saknas relevant kompetens och kontrollerna av babyskydden kan därmed vara bristfällig. Vid vårt besök på VTI i Linköping såg vi med egna ögon att skillnaderna mellan en ny och en krockad stol knappt är urskiljaktiga. Stolens förmåga att absorbera krockkrafter kan ändå vara avsevärt försämrad.

Säkerhetsaspekten är också anledningen till att man inte ska köpa begagnade babyskydd. Även om stolen ser hel ut kan den inre konstruktionen vara förstörd. Låna bara babyskydd av personer du känner väl och som kan garantera att stolen inte har varit med om en olycka. Många tycker att nya babyskydd kostar mycket pengar men om man ställer denna kostnad i relation till hur mycket bilen kostar blir den försumbar i sammanhanget. Ditt barn är värd högsta möjliga säkerhet.

Krocksäkerhet

Vi har inte testat stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet. Det styrs av reglemente ECE R44 rev 04 som är ett europeisk godkännande för krocksäkerhet. I Sverige är det krocksäkerhetslaboratoriumet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping som utfärdar E-godkännandet. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av VTI eller dess motsvarigheter i Europa.