Bästa brusreducerande hörlurar: 5 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Vill du ha hörlurar som stänger ute omvärldsljudet så att du kan njuta av din musik ostört? Vi testar kontinuerligt brusreducerande hörlurar från märken som Jabra, Sony och JBL. För att ett par brusreducerande hörlurar ska bli bäst i test måste de vara enormt bra på att dämpa miljöljud samtidigt som de ska hålla utmärkt ljudkvalitet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Brusreducerande hörlurar

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi testar alltid våra produkter själva och på ett sätt som i möjligaste mån reflekterar vardagligt användande. När vi har testat brusreducerande hörlurar så har vi både använt dem inomhus och satt dem på prov i allt från lantliga miljöer till tät storstadsmiljö. Vi har testat hur bra brusreduceringen är på att utesluta omgivningens ljud, och hur väl avvägd eventuella lägen där man släpper igenom vissa ljud är.

Men vi har förstås även tittat på de andra bitarna när det gäller de här hörlurarna också.

Vi tar bland annat hänsyn till ergonomin och tittar då bland annat på hur bekväma hörlurarna är och hur de kan justeras.

Vi har även bedömt användarvänligheten. Hur hanterar man hörlurarna? Är gränssnitten tydliga och intuitiva eller svårmanövrerade?

Och så har vi självfallet också bedömt ljudkvaliteten. Vi lyssnar på de olika registren och på balansen mellan dem.

Allt det här har vi vägt samman med en rad andra faktorer – inte minst priset – vilket sedan leder fram till betyget.

0 5 4.5 1

1. Jabra Evolve BÄST I TEST BRUSREDUCERANDE HÖRLURAR

Grymt alternativ för den som snackar mycket i telefon

Typ: On ear-lurar Brusreducering: Aktiv och passiv Vikt: 177 gram Batteritid: 30 timmar Anslutning: USB och Bluetooth Övrigt: Mikrofonarm, levereras tillsammans med laddningsställ

Danska Jabra har ett oerhört gott rykte när det handlar om trådlöst ljud, och med Evolve visar man ännu en gång varför. Trots att det här är ett par hörlurar av on ear-typ så bjuder de på en omslutande upplevelse med en oerhört krispig diskant och en snärtig bas. Mellanregistret är inte fullt lika imponerande, men håller ändå hög klass. Dessutom är en lite svagare återgivning i just det frekvensspektrumet inte sällan också ganska behagligt för öronen, så det kan finnas en tanke bakom det.

Även samtalsljudet håller absolut högsta klass, och en detalj som verkligen får dem att stå ut på det här området är den trådlösa räckvidden. Där andra bluetoothhörlurar släpper kontakten med telefonen redan efter 10 meter så klarar de här utan problem 30 meter. Och i samband med vårt test tvingades vi till och med gå en våning ned i trapphuset för att det skulle uppstå några problem. Fantastiskt.

Dämpar på ett godkänt sätt

Vidare är brusreduceringen riktigt bra sett till prisklassen på dessa hörlurarna. De eliminerar inte allt omvärldsljud, men dämpar helt klart bra.

Ska man hitta något att anmärka på så är det väl i så fall placeringen av knapparna, och så utseendet. Det är inga direkt fula hörlurar, men de kvalar definitivt inte in som en lifestyleprodukt heller.

Låter mycket bra, extremt bra täckning, bra brusreducering
Inte världens snyggaste hörlurar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Sony WH-1000XM4 BÄSTA PREMIUMVAL

Klassvinnande brusreducering och riktigt bra ljud

Typ: Over ear-hörlurar i premiumklassen Brusreducering: Aktiv och passiv Vikt: 255 gram Batteritid: 30 timmar Anslutning: Bluetooth och NFC Övrigt: Touchkontroller

Det här är ett par hörlurar som inte sällan brukar plocka hem förstaplatsen i diverse tester. Även föregångarna WH-1000XM3 prisades av experter världen över när de släpptes, och att Sony verkligen lyckats till 100 procent med de här hörlurarna råder det inget tvivel om.

De bjuder på ett fantastiskt ljud med en klar och ren diskant, ett mellanregister som känns öppet och luftigt och en bas som både är lagom tung och precis. Det är dessutom ett par väldigt snygga hörlurar späckade med finesser.

Du kan koppla upp dem mot två bluetooth-enheter samtidigt och de har Sonys 360-reality-ljud.

Enormt bra brusreducering

Och så var det ju det här med brusreduceringen, då. Även den är fantastisk. De levererar förvisso inte en 100-procentig neutralisering av omgivningens ljud, men man kommer väldigt nära. De här hörlurarna har nämligen både aktiv och passiv brusreducering.

En smart finess innebär att de kan ställas in så att brusreduceringen dämpas med automatik om du börjar prata med någon. Man kan även ställa in dem så att de maxar brusreduceringen så fort man är i rörelse. Sofistikerat värre.

De tillkortakommanden vi kan hitta är att det saknas IP-klassning och att samtalskvaliteten om du använder dem som handsfree är ganska dålig. Om de sakerna inte skrämmer dig så är det svårt att hitta ett bättre alternativ på marknaden.

Oerhört bra ljud, skön passform, mycket bra brusreducering
Dålig mikrofon, saknar IP-klassning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Sennheiser PXC 550-II

Moderna hörlurar med riktigt bra ljudkvalitet

Typ: Over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Vikt: 231 gram Batteritid: 20 timmar Anslutning: 3,5-millimeterssladd, Bluetooth Övrigt: Touchkontroller

Räckvidden på Sennheisers PCX 550-II uppges vara 10 meter. Det är fel. Räckvidden är betydligt bättre än så. Faktum är att vi inte upplever några problem alls med dem, när vi rör oss i ett hus med en yta på 150 kvadratmeter och som dessutom är fullt av betongväggar. Här överträffar man med andra ord förväntningarna.

Även brusreduceringen håller riktigt fin klass även om de inte når upp till riktigt samma nivå som Sonys XM-serie. Vi ställer oss också lite frågande till den adaptiva brusreducering som man kan aktivera om man vill, och som ska anpassa sig efter rådande förhållanden vid till exempel telefonsamtal. Vi upplever ingen nämnvärd skillnad, och kanske hade man kunnat få ned priset om man hade slopat den saken.

Nåväl. Sennheiser levererar som alltid mycket bra ljud. Vi noterat att både balansen och bredden är utmärkt, och det finns inget register som gör oss besvikna. Utmärkt bas, utmärkt mellanregister och en oerhört klar diskant.

Sennheiser 550 II

Bekväma små kåpor med sensor

Hörlurarna känns dessutom robusta, trots att kåporna är ganska små. Allt styrs på högra kåpan, och man kan förstås ha synpunkter på det här med pekgränssnitt men Sennheiser är varken bättre eller sämre än någon annan på det här området.

Dock hade vi önskat en av-knapp på kåpan för det har varit bekymmer med att de inte stängt av sig då vi vikit ihop dem vilket gjort att de dragit batteri i onödan. Kan du leva med det och föredrar lite mindre kåpor är dessa ett riktigt bra alternativ.

Utmärkt ljud, bra täckning, god brusreducering
Små kåpor, stänger inte alltid av sig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Apple AirPods Pro

Äntligen Airpods med riktigt bra ljud

Typ: In-ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Vikt: 5,4 gram Batteritid: 4,5 timmar (24 med etuiet) Övrigt: Vattentåliga

I begynnelsen varde Airpods. Och sedan kom AirPods Pro, som i ärlighetens namn var det som den första versionen av Apples true wireless-hörlurar borde ha varit. Man förbättrade nämligen produkten på en rad sätt, inte minst genom att förse hörlurarna med en riktigt smart form av brusreducering.

Det här har man lyckats riktigt bra med. Mycket av omgivningsljudet försvinner, men inte allt, något som faktiskt upplevs som ganska behagligt. Ett slags ambient-version – istället för den bruseliminering som de vassaste på brusreducering kan erbjuda. Det är smidigt att slå av och på brusreduceringen genom ett långtryck. Däremot sitter inte hörlurarna jättebra i örat om du tänkt använda dem när du tränar, då tenderar de att ramla ur.

Ett stort kliv ljudmässigt

Apple ska även ha en eloge för att man faktiskt har lyckats förbättra ljudkvaliteten samtidigt som man implementerat brusreducering. Det finns förstås en del alternativ i det här segmentet som levererar bättre ljud, men man hör utan tvekan till toppskiktet även på det här området.

Har man dessutom en Iphone är de så smidiga att använda att det mer än väl kompenserar för de eventuella tillkortakommanden som ljudkvaliteten har.

AirpodsPro02

Även samtalskvaliteten håller mycket hög klass, och mikrofonen på AirPods Pro innebär utan tvekan ett rejält lyft jämfört med vanliga AirPods. För dig som föredrar Airpods framför andra true wireless-hörlurar så är dessa det absolut bästa alternativet.

Smidiga att använda med Iphone, bra brusreducering, bra ljud
Ramlar gärna ur om man svettas
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Huawei Freebuds Pro

Sköna in ear-hörlurar med bra brusreducering

Typ: In-ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Vikt: 12,2 gram Batteritid: 7 timmar (30 med etuiet) Anslutning: Bluetooth

Har du en Androidtelefon och letar efter ett par riktigt bra true wireless-hörlurar med aktiv brusreducering? Ja, då bör du spana in Huaweis Freebuds Pro, som är ett riktigt stabilt val just när det handlar om brusreduceringen.

Brusreduceringen som Huawei har tagit fram är imponerande, och kan även ställas in så att även omgivningens ljud släpps igenom i viss mån. Det här är en vettig lösning, speciellt om du ska röra dig i stadsmiljö med hörlurarna.

Styr med touch

Hanteringen av lurarna sker med hjälp av peksgester och klämsensorer som sitter på skaften. Det tar ett litet tag att bli vän med den här lösningen, men när man väl fått fason på det så fungerar det faktiskt ganska bra.

Även ljudet håller förhållandevis bra kvalitet, med en jämn fördelning av återgivningen över de olika registren. Den där sista detaljrikedomen saknas däremot för att de ska kvala in bland de bästa true wireless-lurarna. Bara du själv kan avgöra om brusreduceringen är viktigare.

Samtalsljudet lämnar inget i övrigt att önska, och det här är således ett vettigt val om du prioriterar den biten.

Bra brusreducering, bra samtalsljud, sköna att bära
Ingen IP-klassning, klent med detaljer i återgivningen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi testar alltid våra produkter själva och på ett sätt som i möjligaste mån reflekterar vardagligt användande. När vi har testat brusreducerande hörlurar så har vi både använt dem inomhus och satt dem på prov i allt från lantliga miljöer till tät storstadsmiljö. Vi har testat hur bra brusreduceringen är på att utesluta omgivningens ljud, och hur väl avvägd eventuella lägen där man släpper igenom vissa ljud är.

Men vi har förstås även tittat på de andra bitarna när det gäller de här hörlurarna också.

Vi tar bland annat hänsyn till ergonomin och tittar då bland annat på hur bekväma hörlurarna är och hur de kan justeras.

Vi har även bedömt användarvänligheten. Hur hanterar man hörlurarna? Är gränssnitten tydliga och intuitiva eller svårmanövrerade?

Och så har vi självfallet också bedömt ljudkvaliteten. Vi lyssnar på de olika registren och på balansen mellan dem.

Allt det här har vi vägt samman med en rad andra faktorer – inte minst priset – vilket sedan leder fram till betyget.

Fem saker att tänka på innan du köper brusreducerande hörlurar

Ett par brusreducerande hörlurar är guld för den som arbetar i en stökig miljö eller för den som bara vill ha lite lugn och ro hemma. De bästa brusreducerande hörlurarna eliminerar i princip buller, medan de lite sämre snarare reducerar det till en mer behaglig nivå.

Ska du köpa brusreducerande hörlurar vill du såklart ha de med bäst ljudkvalitet, brusreducering och passform sett till vad din budget tillåter. Men vad ska du leta efter? Här listar vi de viktigaste parametrarna att ta hänsyn till när du ska köpa brusreducerande hörlurar.

1. Vilken typ av hörlur?

Det finns brusreducerande hörlurar inom alla hörlurssegment numera. Du väljer vanligen mellan brusreducerande in ear-hörlurar, brusreducerande over ear-hörlurar eller brusreducerande on ear-hörlurar.

  • In ear: In ear-hörlurar är sådana hörlurar som du placerar i örat mot hörselgången. Den mest populära varianten av in ear-hörlurar just nu är true wireless. Dessa är helt trådlösa hörsnäckor med tillhörande etui, och när du placerar dem i etuiet så laddas batteriet fullt igen. Men det finns förstås även träningshörlurar med nackband så att du kan hänga lurarna runt halsen när du inte använder dem, samt vanliga in ear-hörlurar med sladd.
  • On ear: On ear-hörlurar är hörlurar vars kåpa ligger mot örat. Det blir som kuddar som vilar mot örats utsida. De är utmärkta för dig som vill ha bra koll på kringmiljön eftersom de tar in mer ljud än vad over ear-hörlurar gör.
  • Over ear: Over ear-hörlurar ger en omslutande upplevelse eftersom kåporna sluter om runt öronen. De stänger ute en hel del omvärldsljud bara med hjälp av stoppningen i kåporna.

Vidare bör du fundera igenom om du vill ha sladd eller trådlöst. De allra flesta trådlösa hörlurar har numera minst 5 timmar batteritid, och ibland så mycket som hela 30 timmar. Det beror lite på vilken modell du köper. True wireless har till exempel lite kortare batteritid men laddas å andra sidan varje gång du stoppar tillbaka dem i fodralet. Premium over ear-hörlurar har allt som oftast batteritid på minst 20 timmar, samt så kallad snabbladdning som innebär att de på bara några minuter ger minst en timme speltid.

2. Ljudkvalitet

När du väl valt vilken sorts hörlurar du vill ha är förstås ljudkvaliteten det viktigaste. Ett par hörlurar köper man för att lyssna på musik och liknande, inte bara för att dämpa ljud, annars hade man ju istället köpt ett par öronproppar.

Så vad är det då som styr ljudkvaliteten? Dels är det elementen som sitter inuti hörlurarna. Ju bättre element och ju större sådana, desto bättre ljud levererar lurarna. Men sedan påverkas det även av hur tillverkarna balanserat ljudet.

Ljud är dessutom subjektivt. En person kan föredra en tyngre och mer punchig bas framför ett mer välbalanserat ljud, medan en annan kanske hellre vill ha ett mer detaljerat mellanregister för att lyfta fram sångrösten. Ofta är det avhängigt vilka musikgenrer du föredrar.

Brusreducerande hörlurar har många gånger en tillhörande app. Om det finns en app med inbyggd equalizer kan du ställa in ljudbalansen efter dina egna preferenser. Ibland kan du även justera styrkan på brusreduceringen där.

3. Vilken typ av brusreducering

Ska du köpa brusreducerande hörlurar vill du förstås även ha bästa möjliga brusreducering. Det finns olika tekniker för att dämpa störningsljud. De är alla olika effektiva, men påverkar också priset olika mycket. Till syvende och sist är det en avvägning mellan tilltänkt användningsområde och din budget. 

De olika brusreduceringstekniker man brukar prata om är ANC, passiv och adaptiv brusreducering - där aktiv brusreducering är mest effektiv men därmed även dyrast.

Aktiv brusreducering (ANC): Active Noise Cancelling, eller ANC som det kort brukar kallas av tillverkarna, är den mest effektiva typen av brusreducering - den som eliminerar mest störningsljud. 

Ljud är som bekant ljudvågor (frekvensvågor). Genom att mikrofonerna i hörlurarna lyssnar på omgivningen runt dig kan de förstå vad för typ av brus (vilka ljudvågor) det handlar om och skapa samma ljudvåg men i negativ form, och på så vis blockera bort störningsljudet. Ljudvågor i motfas helt enkelt. Det fungerar dock bäst på låga frekvenser (“mörka” ljud), tänk buller snarare än barnskrik.

De allra bästa hörlurarna på marknaden nästan eliminerar allt kringljud med hjälp av den här tekniken. Men för att även få bra kontroll även över höga frekvenser kombinerar man ofta aktiv brusreducering med passiv sådan.

Passiv brusreducering: Den andra typen av brusreducering som det brukar talas om är passiv brusreducering. Den innebär helt enkelt att materialet och konstruktionen på hörlurarna säkerställer bästa möjliga dämpning - att de inte läcker in (eller ut) störningsljud. De är byggda av material - och med en konstruktion - som stänger ute så mycket ljud som möjligt. Exempelvis genom välvalda material för stoppning och en gedigen sådan.

Adaptiv brusreducering: Enkelt förklarat kan man säga att adaptiv brusreducering är brusreducering du kan ställa i olika styrkelägen. I det adaptiva läget släpper de in röster från utsidan så att du hör vad som sägs, men utan att förlora buller-dämpningen. Vissa tillverkare kallar det adaptiva läget för ambient.

5 saker att tänka på innan du köper brusreducerande hörlurar

Ett par brusreducerande hörlurar är guld för den som arbetar i en stökig miljö eller för den som bara vill ha lite lugn och ro hemma. De bästa brusreducerande hörlurarna eliminerar i princip buller, medan de lite sämre snarare reducerar det till en mer behaglig nivå.

Ska du köpa brusreducerande hörlurar vill du såklart ha de med bäst ljudkvalitet, brusreducering och passform sett till vad din budget tillåter. Men vad ska du leta efter? Här listar vi de viktigaste parametrarna att ta hänsyn till när du ska köpa brusreducerande hörlurar.

1. Vilken typ av hörlur?

Det finns brusreducerande hörlurar inom alla hörlurssegment numera. Du väljer vanligen mellan brusreducerande in ear-hörlurar, brusreducerande over ear-hörlurar eller brusreducerande on ear-hörlurar.

In ear: In ear-hörlurar är sådana hörlurar som du placerar i örat mot hörselgången. Den mest populära varianten av in ear-hörlurar just nu är true wireless. Dessa är helt trådlösa hörsnäckor med tillhörande etui, och när du placerar dem i etuiet så laddas batteriet fullt igen. Men det finns förstås även träningshörlurar med nackband så att du kan hänga lurarna runt halsen när du inte använder dem, samt vanliga in ear-hörlurar med sladd.

On ear: On ear-hörlurar är hörlurar vars kåpa ligger mot örat. Det blir som kuddar som vilar mot örats utsida. De är utmärkta för dig som vill ha bra koll på kringmiljön eftersom de tar in mer ljud än vad over ear-hörlurar gör.

Over ear: Over ear-hörlurar ger en omslutande upplevelse eftersom kåporna sluter om runt öronen. De stänger ute en hel del omvärldsljud bara med hjälp av stoppningen i kåporna.

Vidare bör du fundera igenom om du vill ha sladd eller trådlöst. De allra flesta trådlösa hörlurar har numera minst 5 timmar batteritid, och ibland så mycket som hela 30 timmar. Det beror lite på vilken modell du köper. True wireless har till exempel lite kortare batteritid men laddas å andra sidan varje gång du stoppar tillbaka dem i fodralet. Premium over ear-hörlurar har allt som oftast batteritid på minst 20 timmar, samt så kallad snabbladdning som innebär att de på bara några minuter ger minst en timme speltid.

2. Ljudkvalitet

När du väl valt vilken sorts hörlurar du vill ha är förstås ljudkvaliteten det viktigaste. Ett par hörlurar köper man för att lyssna på musik och liknande, inte bara för att dämpa ljud, annars hade man ju istället köpt ett par öronproppar.

Så vad är det då som styr ljudkvaliteten? Dels är det elementen som sitter inuti hörlurarna. Ju bättre element och ju större sådana, desto bättre ljud levererar lurarna. Men sedan påverkas det även av hur tillverkarna balanserat ljudet.

Ljud är dessutom subjektivt. En person kan föredra en tyngre och mer punchig bas framför ett mer välbalanserat ljud, medan en annan kanske hellre vill ha ett mer detaljerat mellanregister för att lyfta fram sångrösten. Ofta är det avhängigt vilka musikgenrer du föredrar.

Brusreducerande hörlurar har många gånger en tillhörande app. Om det finns en app med inbyggd equalizer kan du ställa in ljudbalansen efter dina egna preferenser. Ibland kan du även justera styrkan på brusreduceringen där.

3. Vilken typ av brusreducering

Ska du köpa brusreducerande hörlurar vill du förstås även ha bästa möjliga brusreducering. Det finns olika tekniker för att dämpa störningsljud. De är alla olika effektiva, men påverkar också priset olika mycket. Till syvende och sist är det en avvägning mellan tilltänkt användningsområde och din budget.

De olika brusreduceringstekniker man brukar prata om är ANC, passiv och adaptiv brusreducering - där aktiv brusreducering är mest effektiv men därmed även dyrast.

Aktiv brusreducering (ANC): Active Noise Cancelling, eller ANC som det kort brukar kallas av tillverkarna, är den mest effektiva typen av brusreducering - den som eliminerar mest störningsljud.

Ljud är som bekant ljudvågor (frekvensvågor). Genom att mikrofonerna i hörlurarna lyssnar på omgivningen runt dig kan de förstå vad för typ av brus (vilka ljudvågor) det handlar om och skapa samma ljudvåg men i negativ form, och på så vis blockera bort störningsljudet. Ljudvågor i motfas helt enkelt. Det fungerar dock bäst på låga frekvenser (“mörka” ljud), tänk buller snarare än barnskrik.

De allra bästa hörlurarna på marknaden nästan eliminerar allt kringljud med hjälp av den här tekniken. Men för att även få bra kontroll även över höga frekvenser kombinerar man ofta aktiv brusreducering med passiv sådan.

Passiv brusreducering: Den andra typen av brusreducering som det brukar talas om är passiv brusreducering. Den innebär helt enkelt att materialet och konstruktionen på hörlurarna säkerställer bästa möjliga dämpning - att de inte läcker in (eller ut) störningsljud. De är byggda av material - och med en konstruktion - som stänger ute så mycket ljud som möjligt. Exempelvis genom välvalda material för stoppning och en gedigen sådan.

Adaptiv brusreducering: Enkelt förklarat kan man säga att adaptiv brusreducering är brusreducering du kan ställa i olika styrkelägen. I det adaptiva läget släpper de in röster från utsidan så att du hör vad som sägs, men utan att förlora buller-dämpningen. Vissa tillverkare kallar det adaptiva läget för ambient.


Bra att veta om hörlurar med brusreducering

Hörlurar med brusreducering fick sitt stora genomslag för ungefär tio år sedan, när teknologin hade blivit så pass bra att den gjorde praktisk skillnad även under svårare omständigheter. Idag är det näst intill en självklarhet att ett par dyrare hörlurar är utrustade med brusreducering.

Brusreducering innebär kort och gott att hörlurarna kan sortera bort störande ljud från omgivningen så att du inte hör det. Det här är helt underbart när man till exempel sitter på ett flyg eller står på en tågstation, där bullernivåerna är extremt höga, och man vill kunna koncentrera sig på musik, en podd eller kanske en ljudbok.

Det finns två typer av brusreducering: passiv och aktiv. I det förstnämnda fallet så handlar det om heltäckande hörlurar med material som stänger ute oljud. Det här kan fungera rätt bra, men det blir svårare när det handlar om lågfrekvent buller från till exempel en flygplansmotor. Aktiv brusreducering bygger på att hörlurarna fångar upp omgivningens ljud med mikrofoner, analyserar ljudet och därefter neutraliserar det. Med aktiv brusreducering kan resultatet bli rent av förbluffande bra.

Vanliga frågor om brusreducerande hörlurar

Hur fungerar brusreducerande hörlurar?

Det finns tre typer av brusreducering när det handlar om hörlurar: Aktiv, adaptiv och passiv. Passiv brusreducering är den klassiska varianten, där man rent fysiskt dämpar mängden ljud som släpps in. Detta primärt genom materialval. Det här fungerar förstås bäst med stora heltäckande over ear-hörlurar.

Aktiv brusreducering är den moderna varianten, där man använder en mikrofon för att analysera omgivningsljudet, och sedan skapar en negativ version av samma frekvenser, vilket innebär att omgivningsljudet isoleras ut. Det här är en extremt effektiv och ibland smått förbluffande teknik. Framför allt så fungerar den utmärkt även med mindre hörlurar.

Adaptiv brusreducering är en variant på aktiv brusreducering, där man släpper igenom vissa typer av ljud, eller en viss mängd ljud. Många hörlurar har ett adaptivt läge som medger att man kan höra när människor pratar, men inte så mycket annat.

Vilka brusreducerande hörlurar är bäst?

Hörlurar med aktiv brusreducering är helt klart bättre på att isolera ut omgivningsljud än hörlurar med passiv brusreducering. Det råder det inget tvivel om. Men den som söker optimal utestängning av omgivningsljud bör titta på ett par over ear-hörlurar med både aktiv och passiv brusreducering.

För övriga kategorier av hörlurar (on-ear eller in-ear, till exempel) så är det aktiv brusreducering som fungerar. De bästa hörlurarna med aktiv brusreducering går även att ställa in så att man kan släppa igenom vissa typer av ljud, något som bland annat är bra om man till exempel vill kunna föra konversationer även med brusreduceringen aktiverad. Detta läge kallas ofta för ambient.