Headset

Vill du både kunna lyssna på musik och prata med vänner och bekanta behöver du ett headset. Headset finns i flera varianter.

De som jobbar på callcenter har ofta on ear-headset eftersom dessa gör att man även hör sin omgivning bra. Är du istället ute efter att stänga ute omvärlden är det over ear-headset som gäller, det är vanligt när det exempelvis kommer till gaming. Slutligen finns det in ear-headset.

Nästan alla hörlurar som görs idag har headsetfunktion, men hur bra den är varierar kraftigt. Vissa hörlurar med headsetfunktion har fördröjning på ljudet, eller dåliga mikrofoner så att det blir svårt att föra ett samtal. Ska du därför ha ett par hörlurar som även fungerar som headset är det en god idé att titta på ett renodlat headset.

Populära tester

Köpguide headset

Vi har delat in vårt test i headset för kontor och headset för gaming, eftersom det är inom dessa genrer som många renodlade headset återfinns.

Ett bra headset för ett kontor är ett vars batteri håller under hela arbetsdagen och som är enkelt att slå på mute och andra funktioner på. Vidare bör det sitta bekvämt så att du kan bära det hela dagen. Ljudkvaliteten är förstås det allra viktigaste, dels att du hör den du samtalar med, dels att den hör dig kristallklart och utan att det plockas upp för mycket bakgrundsljud. Kontor är ofta stimmiga och ska du sitta i telefon på jobbet är det viktigt att motparten inte tycker att det är jobbigt att lyssna på grund av att det plockas upp för mycket miljöljud.

Några tillverkare som gör headset för kontor är bland andra Poly, Jabra och Blueparrot. De två förstnämnda är väldigt välkända och stora på området.

Tittar vi istället på gamingsegmentet handlar det som sagt om over ear-hörlurar. Mikrofonen kan ofta fällas upp och vissa headset aktiverar då mute i samma veva. Det finns även headset med vinklingsbar mikrofon, ihoprullningsbar mikrofon, avtagbar mikrofon med mera. Vissa har en mikrofon som knappt kan vinklas, det är dåligt eftersom det innebär att du inte kan anpassa ljudupptaget i förhållande till mun och näsa - risken är att mikrofonen plockar upp ljud från när du andas, eller puffljud från när du pratar.

Headset för gaming ska såklart också ha lång batteritid och sitta bekvämt över tid. Spelsessioner kan vara länge, speciellt på LAN och liknande. Många trådlösa headset kan inte användas samtidigt som de ligger på laddning, endast ett fåtal klarar i skrivande stund detta. Därför vill du ha batteritid som räcker hela dagen.

Vissa headset har brusreducering. Det innebär att de blockerar omgivningens ljud så att du får ännu mer fokuserat ljud från ditt headset. Spelar du spel som kräver att du lyssnar till ljudet, du kanske exempelvis behöver uppfatta fotsteg, då är detta en bra funktion. Detsamma gäller om du ofta spelar i offentliga miljöer där det kan vara lite stökigt emellanåt.

Vissa gamingheadset har virtuellt surroundljud. Det innebär att de kommer med en teknisk lösning för att simulera surroundljud, ofta 7.1, för att ge en mer kringslutande upplevelse och ännu bättre fokus på var steg, skott och annat från spelet kommer ifrån - så att du kan lokalisera dina med- och motspelare.

Over ear: Innebär att headsetets kåpor omsluter öronen. Detta ger en mer fokuserad upplevelse och mindre störningsljud från omvärlden.

On ear: Innebär att headsetets kåpor vilar mot öronen. Det ger en öppen miljö, så att du hör omgivningen. Det kommer allt fler on ear-headset med brusreducering, den blir inte lika kraftfull som hos over ear-hörlurar men kraftig nog för att dämpa omvärldsljudet en del i stökiga miljöer.

In ear: Headset som vilar mot hörselgången. Dessa finns både som brusreducerande och utan brusreducering. Den vanligaste typen av in ear-headset just nu är true wireless. Dessa headset är helt trådlösa, och etuiet som man stoppar ner dem i efter användning laddar upp batteriet på nytt.