Topp 7 bästa mixer 2022

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Är det dags att införskaffa en ny blender? Med en sådan kan du enkelt göra smoothies, raw food, barnmat, soppor, hummus och till och med mixa nötter till ett gott nötsmör. Men vilken mixer är den bästa? Vi har testat ett gäng olika modeller från kända varumärken som till exempel Bosch, Vitamix och Smeg.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mixer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Fler tester för hemmakocken

Vakuumförpackare

Slowcooker

Stavmixer

0 5 0 1

1. Magimix 11628SK Power Blender

Motoreffekt: 1 300 W

Magimix är ett välkänt och etablerat märke bland mixers. Den här mixern gör inte en kräsen hemmakock besviken och har dessutom en design som både är snygg och stilren. Den kraftiga glaskannan rymmer 1,8 liter och är så tålig att den kan användas med både varma och frysta ingredienser. Glaskannan och motorns tyngd gör att mixern står stadigt på en diskbänk medan den används.

Flera förinställda program
Med de fem förinställda programmen kan du mixa smoothies, soppor, efterrätter, glass och krossa is. Det finns också en pulsfunktion och möjlighet att själv stegra hastigheten, en smart funktion om du vill ha ett ännu lenare resultat på det du mixar. Magimix 11628SK Power Blender passar dig som vill ha en mångsidig mixer som underlättar vid all typ av matlagning och som, inte minst, är lätt att rengöra.

Kraftfull, enkel att rengöra, prisvärd
Något tung glaskanna
0 5 0 1

2. Bosch VitaBoost MMBH6P6B

Motoreffekt: Något hög ljudnivå

Bosch VitaBoost har en kraftfull motor och sex knivblad som utan problem mixar även de hårdaste ingredienserna. Kannan rymmer två liter och är tillverkad av BPA-fri tritanplast, en otroligt tålig plast som dessutom tål upp till hundra grader. Detta gör det möjligt att även mixa varma soppor. 

Sex förinställda program
Mixern är användarvänligt utformad och har sex förinställda program: milkshake, smoothie, soppa, glass, sås och rengöring. Det finns även en pulsfunktion och steglös hastighetshöjning. Behöver du inspiration så ingår en bok full med inspirerande recept - praktiskt när middagsinspon tryter. 

Bosch VitaBoost MMBH6P6B passar dig som ställer höga krav på din mixer och vill ha flera förinställda program att välja mellan.

Mixar snabbt, effektiv, användarvänlig
Något hög ljudnivå

Bra pris hos:

0 5 0 1

3. OBH Nordica Hero 6700

Motoreffekt: 1 400 W

OBH Nordica Hero 6700 är en mixer i den lägre prisklassen med en, i sammanhanget, hög motoreffekt. Glaskannan är tilltagen och rymmer 1,75 liter. Den är dessutom värmetålig så att du kan mixa soppa i den.

Blender som kan krossa is
Blendern har två automatiska program: ett flr smoothies och ett för att krossa is. Det finns även möjlighet att själv öka hastigheten efter behov. Mixern har även en lång garanti, tio år för motordelarna och två år för övriga apparaten, vilket känns tryggt som konsument. 

OBH Nordica Hero 6700 passar dig som vill ha en mixer som ger mycket motoreffekt, med rymlig kanna och som är enkel att använda – till ett plånboksvänligt pris.

Mycket motor för pengar, stor kanna
Saknar sladdvinda, utmanande att rengöra
0 5 0 1

4. KitchenAid Diamond 5KSB1585EER

Motoreffekt: 550 W

KitchenAid Diamond har fått sitt namn efter sin diamantformade design på kannan. Själva kannan rymmer 1,75 liter och tack vare att den är tillverkad av BPA-fri plast är den lätt och smidig att hantera. Att mixa varma rätter, som soppa, och att krossa is är dess specialiteter. Iskuber krossas snabbt till en snöliknande konsistens.

Fem olika hastigheter
Mixern har fem olika hastigheter och en pulsfunktion. Den är intuitiv att använda. Maxhastigheten är effektiv för att mixa grövre ingredienser, men ljudnivån blir ganska hög till följd av det. Värt att notera är att kannan är ganska hög, vilket gör att det kan vara utmanande att få plats med den i ett skåp. Att rengöra kannan och mixerbladen går smidigt.

KitchenAid Diamond passar dig som vill ha en robust mixer med plastkanna som underlättar det mesta i köket och som dessutom är enkel att använda och rengöra.

Mixar varma ingredienser, lock som håller tätt, lätt att använda
Högljudd vid maxhastighet, skrymmande höjd
0 5 0 1

5. Smeg Blender BLF01

Motoreffekt: 800 W

Smeg Blender BLF01 har en estetiskt tilltalande, kompakt retrodesign. Den finns i både milda pastellfärger och mer klassiska köksfärger som svart, stål och rött. Det här är inte bara en blender som du vill ha framme på köksbänken för att den är snygg, utan även för att den gör sitt jobb så bra. Kannan rymmer 1,5 liter och är tillverkad i BPA-fri, tålig tritanplast.

Mixer som kan diskas i maskin
Mixern har tre förinställda program: smoothies, is och ett pulserande program. Tack vare att reglaget sitter på sidan är det enkelt att ändra hastighet medan mixern är igång. Det finns dock inget förinställt program för att mixa soppor, men eftersom kannan är värmetålig går det att mixa soppa med till exempel smoothieprogrammet och få ett lent resultat. När du använt mixern klart kan du ta loss knivbladen och diska både kannan och locket i diskmaskin. Knivbladen behöver däremot diskas för hand.

Smeg Blender BLF01 passar dig som tilltalas av retrodesign och vill ha många färger på mixern att välja mellan. Den är robust, smidig att använda, lätt att rengöra och kan mixa allt från smoothies och barnmat till nötter och dessutom krossa is på ett kick.

Snygg retrodesign, diskmaskinsäker, robust
Saknar sopprogram, svårt att ta loss knivbladen
0 5 0 1

6. Vitamix Explorian E310

Motoreffekt: 2 HK

Priset på Vitamix Explorian E310 är tilltaget men för pengarna får du en mixer där motoreffekten inte mäts i watt utan i hästkrafter. Kannan, som är tillverkad i BPA-fri tritanplast, rymmer 1,4 liter. Det finns möjlighet att köpa till en större kanna vid behov. När mixern är monterad kräver den sitt utrymme på både höjden och bredden.

Tio olika hastigheter
Mixern är försedd med laserskurna knivar och den oerhört kraftfulla motorn kan mixa eller pulverisera det mesta som rör matlagning eller bakning. Kannan är värmetålig och kan därför användas för att mixa rykande heta soppor. När du ska använda mixern kan du välja mellan tio olika hastighetsnivåer och en pulsfunktion. En BPA-fri stav som underlättar mixandet medföljer.

Vitamix Explorian E310 passar dig som har behov av en mixer med väldigt hög motoreffekt och som vill ha en kvalitetsmixer med många hastighetsval och en lätt kanna i plast.

Tio hastigheter, kraftfull motoreffekt, värmetålig kanna
Skrymmande i storlek, hög prislapp
0 5 0 1

7. Braun JB 3060

Motoreffekt: 800 W

Med Braun JB 3060 får man mycket mixer för ett överkomligt pris. Kannan, som är tillverkad i värmetåligt glas, rymmer 1,75 liter. Med mixern kan du blanda allt från smoothies, grönsaksröror, varma soppor, krossad is eller göra läskande glassdrinkar.

Har turboeffekt
Vid användning av mixern finns fem olika hastigheter att välja mellan samt en turbofunktion som ger korta stötar av maximal motorkraft. Mixern är kompakt i sin design och i sammanhanget tystgående. Delarna går att maskindiska.

Braun JB 3060 passar dig som vill ha en trevlig och lättanvänd mixer till budgetpris som underlättar i vardagen.

Värmetålig kanna, delar kan maskindiskas, flera program
Gummilisten nertill kräver rätt handgrepp för att sluta tätt

Så gjorde vi testet

Fler tester för hemmakocken

Vakuumförpackare

Slowcooker

Stavmixer

Tre saker att tänka på innan du köper en blender

Det finns både enklare och mer avancerade modeller av blenders. Den modell som passar dig bäst beror främst på vilken typ av behov du har. Om du till exempel vill kunna krossa is i blendern behöver du välja en modell som är anpassad för det, och kanske är diskmaskinståliga delar ett krav du har? Vi ger dig några tips på vad som är bra att tänka på innan du ska köpa en blender.

1. Kannans material och storlek

Beroende på vad du önskar av din blender kan materialet på blenderns kanna spela stor roll. Om du ska använda blendern till att mixa varma vätskor är det viktigt att kannan är gjord i ett material som klarar av det. Exempel på dessa material är borosilikatglas och tritanplast.

Hur stor kanna har du behov av? Ett hushåll på fyra personer som dricker 3 dl smoothie var har behov för en blender på minst 1,2 liter. Vad du dock behöver ha i åtanke är att den färdiga smoothien tar upp väldigt mycket mindre plats än vad de ingredienser som ska mixas gör. Därför är rekommendationen att välja en modell som rymmer cirka 50% mer än den mängd smoothie du önskar få.

2. Blenderns motoreffekt

Idag klarar de flesta modeller av blenders att mixa färska frukter och grönsaker, som är några av de vanligaste ingredienserna att ha i till exempel smoothies, röror, soppor eller barnmat. Vill du även kunna mixa tuffare livsmedel, så som fryst frukt eller nötter? Då sätts lite högre krav på blenderns kapacitet.

Om du vill kunna mixa hårdare och större ingredienser finns en rekommendation på att du bör välja en blender med en effekt på minst 1 000 W. Watt (W) är enheten som motoreffekt mäts i, och det normala spannet för blenders motoreffekt är mellan 500-2 000 W.

Förutom wattantal kan effekten även mätas genom knivarnas hastighet. Dessa mäts i RPM (varv per minut), och varierar normalt mellan 10 000- 40 000 RPM. Om du söker en kraftfull och effektiv modell bör du välja en blender som har över 20 000 RPM.

3. Smarta funktioner och egenskaper

Blenders har ofta en mängd olika funktioner och egenskaper, vissa modeller är mer avancerade än andra. Det finns ett antal funktioner och egenskaper som är mer användbara, dessa kan vara bra att känna till inför ett eventuellt inköp.

  • Värmetålig kanna: För den som gärna mixar varma vätskor, som till exempel soppor eller såser, är det viktigt att ha en blender som tål varma vätskor. Detta anges oftast i produktbeskrivningen för blendern.
  • Diskmaskinståliga delar: Vill du helst inte behöva diska delarna till blendern för hand? Även om det oftast är relativt enkelt att diska delarna för hand, finns det modeller som tillåter dig att diska blendern i diskmaskinen.
  • Justerbar hastighet: Olika livsmedel kräver olika hastigheter vid mixning, därför underlättas det av att blendern har flera olika hastighetsinställningar. Många modeller är även utrustade med en pulsfunktion som ger blendern maximal effekt – perfekt för de tuffaste ingredienserna.
  • Iskrossare: Med en iskrossare i blendern kan du snabbt krossa is till fredagsdrinken eller smoothien. En funktion som kräver att blendern är tillräckligt kraftfull.

Fem saker att tänka på när du ska köpa en mixer:

1. Motoreffekt

Vilken mixer är den bästa? Vill du ha en mixer som kan mixa allt som kommer i dess väg ska du välja en mixer med en kraftfull motor. Ju högre effekt motorn har, desto mer kraft har mixern att kunna mixa även hårda eller djupfrysta ingredienser. Motoreffekten mäts i watt (W), men i dag har många mixers så starka motorer att effekten anges i hästkrafter.

2. Mixerns kanna

Förutom motoreffekten behöver du fundera på vilken kanna du föredrar till din mixer. Vill du ha en mixer som du kan använda till både matlagning, bakning och att göra smoothies och krossa is med är det en fördel att välja en kanna som är tillverkad av ett tåligt material och rymmer en större mängd vätska. Då kan du mixa både små och stora mängder i den.

Traditionellt sett har de flesta blenders en kanna som är tillverkad i glas, men det finns även mixers vars kannor är tillverkade i plast. Bra att tänka på är att kannor av glas ofta väger mer jämfört med kannor i plast och att kannor av glas är mer känsliga för snabba temperaturskiftningar. Om du till exempel mixar glass eller en smoothie med frysta ingredienser och direkt efteråt diskar kannan i hett vatten finns det en risk att kannan spricker. Planerar du att mixa soppa i din mixer behöver du ha en kanna som klarar temperaturer mellan 90 och 100 grader.

Föredrar du en kanna i plast är det bra att läsa på hur mycket kannan tål och vilken typ av plast den är tillverkad av. Det finns en särskild typ av plast som heter tritanplast och som ofta används i påkostade mixers. Fördelar med tritanplast är att det är väldigt hållbart och tål temperaturer upp till 100 grader.

3. Ljudnivå

Planerar du att använda din mixer dagligen, till exempel för att göra frukostsmoothies till familjen medan de sover, är det bra att välja en mixer med låg ljudnivå. En hög ljudnivå kan också bli ett irritationsmoment vid frekvent användning. Ju högre decibel en mixer har, desto mer låter den. Eftersom konsumenter ofta efterfrågar en mixer med låg ljudnivå anger många tillverkare om deras mixer har ett lågt ljud. Om det inte anges i produktbeskrivningen kan du titta på den tekniska specifikationen för att se antal decibel.

4. Pris

Pris är, som alltid, en viktig parameter att tänka på. Fundera på hur ofta du kommer att använda din blender, och vad du planerar att använda den till. Kommer din mixer att vara din främsta hjälpreda i köket och användas varje dag kan det vara värt att köpa en mer påkostad modell. Som med de flesta produkter får du vad du betalar för. Ställer du höga krav på motoreffekt, knivblad, kanna, antal program och funktioner får du räkna med att betala ett högre pris. Vet du däremot med dig att du endast kommer att använda din mixer då och då kan du köpa en billigare modell med lägre motoreffekt.

5. Garanti

Är du en entusiastisk hemmakock som kommer låta mixern gå regelbundet är det en fördel att välja med mixer med lång garanti. En lång garantitid vittnar om att tillverkaren tror på sin produkt och räknar med att den kommer att hålla under flera år.


Mixer vs stavmixer – vad är skillnaden?

Förutom att en mixer och en stavmixer ser olika ut har de lite olika användningsområden. Om du tycker om laga mat och efterrätter är det en fördel att ha både en mixer och en stavmixer hemma. En mixer består av en motordel och en kanna i glas eller plast med ett lock till medan en stavmixer är just stavformad, med motorn i toppen av staven.

Eftersom en mixer har en mer kraftfull motor kan den användas för mer utmanande uppgifter, till exempel att mixa hårda nötter till ett nötsmör. Du kan också mixa större mängder av ingredienser snabbare. En stavmixer är mindre och har fördelen att den enkelt kan stoppas ner i en gryta, kastrull eller bunke och mixa, utan att du behöver hälla över innehållet i en speciell behållare.

Många stavmixers levereras med både en mixerstav och en visp så att du kan vispa grädde eller smeten till en kaka med den. Men eftersom motorkraften i en stavmixer är mindre kraftfull jämfört med en mixer är en stavmixer inte optimal om du till exempel ska göra nötsmör eller krossa is, men passar däremot bra för att mixa ihop en puré eller en smoothie.

Om du vill ha ett köksredskap som du kan använda för att mixa större mängder och ingredienser som är hårda eller djupfrysta, utan att behöva skära dem i små bitar innan, är det bra att köpa en mixer eftersom den är så mångsidig. Notera dock att en påkostad stavmixer av god kvalitet kan vara mer effektiv och tålig jämfört med en billig, mindre mixer med lågpresterande motor. Läs därför på om och jämför olika modeller innan du bestämmer dig för vilken mixer du ska köpa.