Highlighter Bast I Test

Highlighter: 7 produkter i test

Senast Uppdaterad Oktober 2016

Highlighter är en ljusreflekterande produkt som finns i olika former –flytande, kräm, stift, pressat eller löst puder. Gemensamt för dem alla är att de ger huden en skimrande, fräsch lyster och verkar framhävande där du applicerar den, till exempel på kindben eller ögonlock. Skimmer ska kännas skirt och lätt på huden, inte kakigt eller kletigt. En highlighter som är alltför täckande ska du därför akta dig för, eftersom det lätt bara ser onaturligt och översminkat ut. Highlighter ska heller inte glittra för mycket utan bara glänsa till när ljuset träffar. Applicera på osminkad hud eller som sista steg i din basmakeup, efter foundation, bronzer och rouge. Har du ljus hy är en skirt pärlfärgad eller svagt gyllene champagnefärg ett perfekt val. Mörkare hy passar i nästan alla färger – även en djupare brons.

Så applicerar du highlighter

Fingrar är ett utmärkt redskap när du ska applicera highlighter, men önskar du jobba med penslar och borstar rekommenderas en mellanstorlek som ger bra kontroll, till exempel en mindre rougeborste eller en större ögonskuggspensel. En fluffigare borste ger en mer naturlig finish och en tätare pensel ger ett mer täckande resultat. Var noga med att sudda så inga onaturliga, skarpa kanter syns.

Contouring, strobing, draping – just nu cirkulerar det mängder av ord på internet som beskriver nya tekniker att använda higlighter och skuggor för att skulptera om ansiktet. Men om man strävar efter ett naturligt resultat behöver det inte vara komplicerat. Lite highlighter på kindbenen och ögonlocken är allt som behövs för att ge en fin glöd åt ansiktet. Önskar du ännu mer lyster suddar du ut highlightern längs kindbenen och upp mot tinningarna. Applicera även längs näsryggen för att definiera näsans form och ovanför amourbågen för extra putiga läppar. En dutt highlighter i inre ögonvrån ger genast piggare blick och extra lyster strax under ögonbrynet ger hela ögat ett lyft. En del highlighters fungerar också fint mot mörka ringar, eftersom de innehåller ljusreflekterande pigment. Tänk dock på att de ska vara en aning ljusare än din hudfärg, annars ser du bara ännu tröttare ut. Ibland kan det dock bli för mycket av det goda. Hudvård, primer och foundation innehåller ofta skimmer, men använd inte lystergivande produkter hela vägen om du inte vill se ut som en glittrande discokula. Att hålla sig vid en lystergivande produkt i din sminkrutin blir alldeles lagom.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av highlighter har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

Användning: Vad har den för konsistens? Hur lätt eller svår är highlightern att applicera? Och hur dryg är den?

Resultat: Vad har den för färg? Vad lämnar den för lyster och finish? Och för vilka hudtyper passar den? Hur hållbart är resultatet?

Förpackning: Hur är förpackningen utformad och hur enkel är den att dosera? Har den några extra funktioner, till exempel en spegel?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.

Isadora Strobing Highlighting Stick

BÄST I TEST 2016

Här har budgetmärket Isadora lyckats med en riktig toppenprodukt! Highlightern är paketerad i ett smidigt stick och enkel att använda på alla sätt. Konsistensen är en slags torr kräm med finfördelat skimmer som glider på fint, även ovanpå en pudrad bas. Skimret skiftar svagt i champagne och är smickrande på nästan alla hudtoner. Beroende på vilket tryck man väljer att applicera med går det att få ett resultat som är allt ifrån väldigt skirt och naturligt till ett mer kompakt skimmer. Det är lätt att kontrollera var skimret hamnar och det sitter sedan där det ska. Men denna highlighter går även väldigt bra att sudda ut. Den torra texturen gör hållbarheten fenomenal på alla hudtyper, samtidigt är den lätt att bara ta upp ur väskan och bättra på. Dessutom är stiftet drygt. Isadora Strobing Highlighting Stick innehåller vaxer som ska verka mjukgörande men annars relativt få ingredienser och den passar även känslig hy eftersom den är parfymfri. Detta är en sällsynt fulländad produkt och en highlighter väl värd att utse till bäst i test.

+Bredd på effekt, smidigt stift, prisvärt.
Inget negativt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Rms Beauty Living Luminizer

Rms är ett helt ekologiskt sminkmärke och innehållet i highlightern består av några få, milda ingredienser som kokosolja och mineralpigment vilket gör den idealisk för känslig och allergibenägen hud. Konsistensen är en fast kräm, som smälter i kontakt med huden och är lätt att applicera. Lystern blir subtil och verklighetstrogen – en perfekt illusion av återfuktad, frisk hy. Nyansen kan beskrivas som pärlemor med en hint av champagne och eftersom den är så transparent passar den alla hudfärger. De flesta hudtyper drar även fördel av den. Bara personer med den allra glansigaste huden kan tycka att kokosoljebasen blir för fet och att produkten ”halkar av”. På normal till torr hud känns den återfuktande och håller minst fem timmar. Produkt i burk är inte det optimala med tanke på att man ofta är nere och gräver med fingrarna och det kan lätt samlas bakterier, men burken är i glas och har en tyngd vilket känns lyxigt. Samtidigt är den liten och relativt smidig att ha med och bättra på. Burken innehåller 4,82 gram och det kan tyckas lite med tanke på priset, men det vägs upp av att den är oerhört dryg.

+Verklighetstrogen lyster, dryg, allergivänlig, återfuktande.
Dyr, tung burk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nyx Born To Glow Illuminator

Flytande highlighter förpackad i en greppvänlig tub. Den har en krämig, lättarbetad konsistens som både kan bli både skir lyster och mer kompakt skimmer. Den går att applicera både under och över makeup och fungerar på all sorts bas. När den väl torkat in sitter den som berget. Ett tips är att även blanda den med foundation om man önskar ett mer subtilt skimmer. En testdeltagare använde denna highlighter som primer under foundation, både ensam eller utblandad med en vanlig ansiktskräm för en helhetslyster. Den finns i flera nyanser och det gäller att välja den som matchar ens hudfärg bäst för ett så naturligt resultat som möjligt. Pärlemorskimrande nyansen ”Sunbeam” är egentligen den enda som passar ljus hy, de andra nyanserna har en mörkare färg i botten, vilket gör att de kan se onaturliga ut om de inte matchar hudtonen. Nyansen ”Pure Gold” är helt enkelt alldeles för guldig för att se naturlig ut.  Prismässigt ligger Nyx otroligt bra till och är absolut billigast i testet – 18 ml för cirka hundralappen!

+Bredd på effekt, prisvärd, hållbar och dryg.
Mörkare färger i botten som är svåra att matcha.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Urban Decay Afterglow 8-Hour Powder Highlighter

En krämig puderhighlighter med finkorniga pigment som gör den lätt att applicera och ger ett mjuk och naturligt resultat. Konsistensen gör att det går utmärkt att använda både fingrar och borste vid applicering. Denna highlighter finns i tre olika nyanser och ”Sin”, den champagnefärgade, är mest användbar och passar i princip alla. De andra färgerna går i rosa och persika. Även om alla varianter är relativt skira passar de andra nyanserna bättre som skimrande rouge. ”Sin” lägger sig sömlöst och ger en vacker, naturlig och varm lyster. Det går även att bygga upp lystern för de som önskar mycket skimmer. Puderkonsistensen möjliggör lång hållbarhet och håller åtta timmar, precis som lovat. Trots puderkonsistensen känns den aldrig dammig utan framhäver huden effektivt. Förpackningen innehåller 6,8 gram, vilket räcker i en evighet. Dosan är stabil och smidig men har tyvärr ingen spegel, trots att det finns plats för det i locket.

+Bredd på effekt, dryg, hållbar.
Ingen spegel.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

PerriconeMD No Highlighter Highlighter

Det något motsägelsefulla namnet syftar på att produkten ger ett naturligt och verklighetstroget resultat – vilket den också levererar. Perricone är från början ett hudvårdsmärke och har inspirerats av dermatologin. Nu när märket gör makeup är de trogna sin estetik och flaskan är utformad lite som en gammaldags medicinflaska. I locket sitter däremot en modern applikator som hjälper till att dosera den tunna krämen. Highlightern finns i en enda färg, en svag rosa- och champagnefärg, som passar de flesta utom den mörkaste huden. Effekten är väldigt svag. Den ger mer en känsla av hälsosam hud än ett tydligt skimmer. Highlightern innehåller också vitamin C som har hudförbättrande egenskaper, till exempel uppljusande och utjämnande. Dock är mängden så liten att det inte kommer göra någon drastisk skillnad på huden. Men det ger ändå plus i kanten.

+Naturlig, hudvårdande.
Dyr, för lite effekt.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

BareMinerals Radiance

En highlighter i lös puderform bestående enbart av mineraler. Pudret är svagt pärlemorfärgat och ger en fin lyster men är väldigt skirt och flyktigt. Enligt marknadsföringen kan det användas över hela ansiktet för en retuscherande effekt och som ett ”föryngrande filter för huden”, men vi tyckte intrycket blev alldeles för glittrigt. Samtidigt är det lite för svagt och yvigt för att fungera perfekt som highlighter. Det flyger åt alla håll och är svårt att koncentrera på kindben och andra ställen där man vill ha extra lyster. Hållbarheten är sådär och efter några timmar är det mesta borta. Däremot är denna highlighter otroligt dryg och det känns som om en burk räcker i en evighet. Dock är den en av de dyrast i hela testet. Precis som de flesta rena mineralprodukter i bareMinerals sortiment innehåller den bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många kan uppleva som stickande på huden.

+Naturlig, dryg.
Flygig, dyr, innehåller bismuth oxychloride.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Sensai Silky Highlighting Powder

Highlighter i kompakt puderform som ger en subtil lyster. Rejäl dosa med spegel i locket och användbar borste. Pudret är pärlemorskimrande och väldigt skirt. Faktum är att det är lite för skirt enligt de flesta testpersoner, som önskade mer kraft i lystern för att kunna framhäva kindbenen. Däremot passar det bra dagtid då andra highlighters kan bli för skimrande i starkt solljus. En testperson gav det dock nästan full pott eftersom highlightern var just väldigt diskret och fungerade fint på en hud med stora porer och rynkor där andra highlighters snarare framhävde den typen av problem. Just för att det är så skirt går det att använda i hela ansiktet för en generell lystergivande effekt. Texturen är silkeslen och formulan dryg – så länge man inte vill ha mycket skimmer. Det finns i en enda nyans och eftersom det är pärlemorskimrande med en vit bas passar det främst för ljus hy. Hållbarheten är okej, men efter några timmar behövde det definitivt bättras på.

+Skir och naturlig.
Endast en färg, dyr.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos: