Highlighter: 15 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Letar du efter en highlighter som ger lyster och får vardagen att se lite piggare ut? Vi har testat ett stort urval av highlighters från märken som The Balm, NYX och Ofra cosmetics. För att en highlighter ska utses till bäst i test, ska de ge ett snyggt glow utan att glittra, få en snygg finish och hålla bra under dagen. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Highlighter

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av highlighter har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

Användning: Vad har den för konsistens? Hur lätt eller svår är highlightern att applicera? Och hur dryg är den?

Resultat: Vad har den för färg? Vad lämnar den för lyster och finish? Och för vilka hudtyper passar den? Hur hållbart är resultatet?

Förpackning: Hur är förpackningen utformad och hur enkel är den att dosera? Har den några extra funktioner, till exempel en spegel?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för extra lyster

Foundation

Concealer

Fler tester för ett riktigt sommar-glow

Solkräm

Body lotion

0 5 5 1

1. CLE Cosmetics Essence Moonlighter Cushion BÄST I TEST HIGHLIGHTER

En krämig highlighter som ger en vacker lyster

CLE Cosmetics Essence Moonlighter Cushion är en krämhighlighter i cushionform. Cushion betyder att krämen är inpackade i en svamp, som sedan puffas ut med hjälp av applikatorn som medföljer.

Fin highligher för alla - inklusive mogen hud

Denna krämiga highlighter kommer i tre olika nyanser: gyllene Glinting Buff, ljusa Apricot Tinge och den rosalätta Copper Rose. Applikatorsvampen som har en slät och lite plastig yta får testpanelen att höja på ögonbrynen, men i själva verket visar sig applikatorn vara utmärkt för att lägga en skarvfri highlighter i ansiktet. Att highlightern är i krämform innebär att den är väldigt förlåtande oavsett om ens hud är torr, storporig eller har många fina linjer. Den gifter sig vackert med huden och ger ett oförskämt fräscht resulat.

Praktisk förpackning med spegel

Dosan har ett riktigt bra snäpplock som håller sig stängt. Detta är så klart extra viktigt när man har med en krämprodukt att göra, så den inte riskerar torka ut. Applikatorn ligger i ett fack och facket agerar dessutom som ett extra innerlock, vilket ger produkten ännu mer skydd. Den lätta appliceringen och det härligt lysterrika resultatet, innebär att CLE Cosmetics Essence Moonlighter Cushion snabbt blir riktigt omtyckt. Att det dessutom är en dryg highlighter som räcker länge om man använder den medföljande applikatorn, är naturligtvis en bonus.

CLE Cosmetics Essence Moonlighter Cushion

Tre fina färger att välja mellan, otroligt snyggt resultat, funkar på alla hudtyper, dryg
Dosan som är vit ser lätt lite skitig ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. The Balm Mary-Lou Manizer BÄSTA BUDGETVAL HIGHLIGHTER

Highlighter av pressat puder, för den som vill ha en lättanvänd glowprodukt

The Balms produkter kommer alltid i fina förpackningar och Mary-Lou Manizer är inte något undantag. Med ett snyggt retroinspirerat tryck på locket och en skön tyngd på dosan väcks hoppet snabbt om att detta även kommer vara bra en bra produkt på insidan. Man blir inte besviken.

Denna highlighter utgörs av pressat puder som ger en kyss av gyllene skimmer i ansiktet utan att för den sakens skull vara glittrig. En highlighter gör sig som allra bäst när de skimrande partiklarna är finmalda och man slipper se ut som om man vore på väg på mellanstadiedisco. Skulle det vara så att man faktiskt är på väg på ett mellanstadiedisco går det naturligtvis bra att komplettera med en faktisk glitterprodukt, men med Mary-Lou Manizer känner man aldrig behovet av att komplettera med särskilt mycket.

Pudret är pressat, men ändå mjukt att använda. Men inte så mjukt att det smular sönder när man sätter penseln i det. Produkten ger en vacker glöd till ansiktet och inuti dosan finns även en spegel, vilket så klart underlättar touch ups. Det enda problemet med The Balm Mary-Lou Manizer är att den är så fin att man gärna vill vräka på lite extra, och ibland är det en fin linje mellan glow och en svettglansig look. Kan man stå emot den frestelsen så är detta en sann fullträff!

Fantastisk finish, lätt att använda
Inga egentliga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Rms Beauty Living Luminizer BÄSTA PREMIUMVAL HIGHLIGHTER

En lyxig highlighter, passar den som vill ha ett vackert glow

Rms är ett helt ekologiskt sminkmärke och innehållet i highlightern består av några få, milda ingredienser som kokosolja och mineralpigment vilket gör den idealisk för känslig och allergibenägen hud.

Fast kräm som smälter på huden

Konsistensen är en fast kräm, som smälter i kontakt med huden och är lätt att applicera. Lystern blir subtil och verklighetstrogen – en perfekt illusion av återfuktad, frisk hy. Nyansen kan beskrivas som pärlemor med en hint av champagne och eftersom den är så transparent passar den alla hudfärger. De flesta hudtyper drar även fördel av den. Bara personer med den allra glansigaste huden kan tycka att kokosoljebasen blir för fet och att produkten ”halkar av”. På normal till torr hud känns den återfuktande och håller minst fem timmar.

Rms Beauty Living Luminizer

Lyxig glasburk med drygt innehåll

Produkt i burk är inte det optimala med tanke på att man ofta är nere och gräver med fingrarna och det kan lätt samlas bakterier, men burken är i glas och har en tyngd vilket känns lyxigt. Samtidigt är den liten och relativt smidig att ha med och bättra på. Burken innehåller 4,82 gram och det kan tyckas lite med tanke på priset, men det vägs upp av att den är oerhört dryg.

Verklighetstrogen lyster, dryg, allergivänlig, återfuktande.
Dyr, tung burk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Ida Warg Highlighter Stick

Ett prisvärt highlighterstift med lyxigt resultat

Ida Warg är den svenska influencern vars märke må vara mest känt för sina brun utan sol-produkter, men här finns många fina produkter att upptäcka: Ida Warg Highlighter Stick är en sådan. Dessa highlighterstift ger nämligen ett väldigt fint resultat, utan att rusa iväg alltför högt prismässigt.

Lättanvänd och förlåtande highlighter

Ida Warg Highlighter Sticks finns i tre nyanser att välja på: Blanca, som är nära nog ofärgad, Perla med en vackert rosa pärlemorfinish, samt Ámbar som är mer gyllene. Till detta test har vi låtit testpanelen testa samtliga färger och de har fått idoga tummar upp från panelen. För ett diskret glow är Blanca perfekt som verkligen ger mer glöd än färg, medan Ámbar ger en lätt solkysst touch. Gemensamt för samtliga färger är att detta är en highlighter som är oerhört lätt att applicera och väldigt förlåtande även om man har bråttom. Det är bara att dra på stiftet och dutta ut krämen med fingrarna

Återfuktar huden en smula

Att dessa highlighters innehåller både squalane samt oljor märks. Huden känns mjuk och följsam och man behöver inte oroa sig för att torr hud ska framhävas. Istället får den torra huden en punktbehandling av fukt under tiden man bär Ida Warg Highlighter Stick, vilket känns riktigt skönt. Stiften är dryga och räcker länge, men som med alla stift: skruva inte upp det för långt då det i sådant fall riskeras att brytas av. Praktisk förpackning och lättanvänd highlighter - perfekt att kasta ned i väskan för en touch up till kvällen.

Ida Warg Highlighter Stick

Vackert glowy finish, lätt att använda, känns mjuk och fin på huden
Hylsan känns en smula plastig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Lumene Invisible Illumination Instant Illuminizer

Gott om glow helt utan glitter, passar den som vill ha en flytande produkt

Är man ute efter en highlighter som bara adderar glow utan något skimmer alls, är Lumene Invisible Illumination Instant Illuminizer helt rätt val. Den finns i flera olika färger, vilket gör det hyfsat lätt att hitta rätt glow.

Flytande produkt med pipett

Denna flytande highlighter kommer i en pipettförsedd flaska. Vätskan är dryg och ett par droppar kommer man långt med. Vid applicering kan man först tro att produkten inte fungerar då den inte syns särskilt mycket i spegeln, men allt handlar om hur ljuset träffar ditt ansikte.

Lumene Invisible Illumination Instant Illuminizer är expert på att fånga upp ljus. Detta blir extra tydligt då man plockar fram selfiekameran och ser glowet på bild. Dålig badrumsbelysning kommer aldrig göra denna highlighter rättvisa, men så fort du kommer ut i dagsljuset ser du vad den går för.

Glow utan glitter

Med denna highlighter från Lumene, behöver du inte oroa dig för att glittra ikapp med deltagarna i Eurovision Song Contest. Det finns faktiskt inget glitter i sikte. Formulan är istället skir och resultatet fräscht som en daggig morgon.

Detta är en produkt utan parabener. Däremot är den doftsatt och luktar man direkt i flaskan är doften förhållandevis kraftig. Väl på huden dämpas dock lukten av parfym snabbt, men lyster snålar den inte med.

Inget glitter, gott om lyster, snygg förpackning
Pipetten drar upp lite mycket produkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Nyx Born To Glow Illuminator

En lättarbetad highlighter, passar den som inte vill spendera för mycket

Nyx Born To Glow Illuminator är en flytande highlighter förpackad i en greppvänlig tub. Den har en krämig, lättarbetad konsistens som både kan bli både skir lyster och mer kompakt skimmer.

Sitter på plats ordentligt

Den går att applicera både under och över makeup och fungerar på all sorts bas. När den väl torkat in sitter den som berget. Ett tips är att även blanda den med foundation om man önskar ett mer subtilt skimmer. En testdeltagare använde denna highlighter som primer under foundation, både ensam eller utblandad med en vanlig ansiktskräm för en helhetslyster.

Flera nyanser att välja på

Den finns i flera nyanser och det gäller att välja den som matchar ens hudfärg bäst för ett så naturligt resultat som möjligt. Pärlemorskimrande nyansen ”Sunbeam” är egentligen den enda som passar ljus hy, de andra nyanserna har en mörkare färg i botten, vilket gör att de kan se onaturliga ut om de inte matchar hudtonen. Nyansen ”Pure Gold” är helt enkelt alldeles för guldig för att se naturlig ut.  Prismässigt ligger Nyx otroligt bra till och är absolut billigast i testet – 18 ml för cirka hundralappen!

Bredd på effekt, prisvärd, hållbar och dryg.
Mörkare färger i botten som är svåra att matcha.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Fenty Beauty Match Stix Glow Skinstick Purrrl

En genomskinlig highlighter med lyster som ger huden en glossig look

Fenty Beauty Match Stix Glow Skinstick Purrrl är en highlighter från Rhiannas omåttligt populära märke som är något så ovanligt som en highlighter utan vare sig glitter eller skimmer. Istället för en skimrande highlighter får man med Fentys Glow Skinstick i färgen Purrrl ett glossigt glow.

Highlighter utan både färg, glitter och skimmer

Egentligen är det fel att kalla Purrrl för en färg. Denna highlighter från Fenty är nämligen transparent. När man tittar på den är det nästan svårt att förstå vart glowet kommer från, men nog ger den lyster. Väl på huden får man ett glitterfritt glow som är lätt att applicera och går utmärkt att bygga upp med fler lager.

Pärlemorpigment ger glossig look

Är man orolig för en glansig look är dock Fenty Beauty Match Stix Glow Skinstick Purrrl inte en highlighter man ska köpa med sig hem. Hela poängen med denna highlighter är att ge huden ett gloss. Tänk på den som ett läppglans för ansiktet, men mycket mindre kladdigt och inte minsta klibbig. Pärlomorpigmenten utför sitt jobb strålande, men om man tror att detta är en klassisk highlighter får man snabbt tänka om.

Fenty Beauty Match Stix Glow Skinstick Purrrl

Ger huden vacker glans, helt utan glitter och skimmer, passar till det mesta
Vill man inte se glansig ut kommer man inte uppskatta denna highlighter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. NARS The Multiple

En otroligt dryg highlighter i stiftform, passar den som gillar klassiska produkter

NARS The Multiple är ett highlighterstift som visserligen kostar en del, men är samtidigt så drygt att det räcker i en smärre evighet.

Flera färger att välja bland

Denna highlighter finns i flera olika färger. Den mest kända, och även den vi har testat, är nyansen Orgasm. Orgasm ger inte bara huden lyster, utan även en aning färg – en lätt rodnad som får en att se lika fräsch ut som en nyponros. Det gäller dock att vara varsam vid appliceringen, då stiftet är relativt rikt på pigment. Det bjuder dessutom på en del glitterpartiklar.

Stift som förvandlas till krämigt puder

Även om denna highlighter kommer i form av ett stift, landar produkten på huden som ett krämigt puder. The Multiple är lätt att arbeta med – stiftet går bra att stryka direkt på huden. Sedan arbetar man enklast in produkten med hjälp av fingrarna, då blir man snabbt av med eventuella kanter.

Förpackningen är snygg och stilren, men får ett något smutsigt utseende efter ett tag. Detta beror så klart på hur man förvarar stiftet. En sak att tänka på, är att då The Multiple är så oerhört dryg, kommer stiftet räcka längre än vad det kanske håller sig fräscht. Börjar det spricka eller lukta lite unket, då är det dags att vinka adjö.

Bra urval av färger, dryg, lättarbetat
Lite väl generös förpackning, innehåller en del glitter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Makethemake Vitamin E Illuminating Balm + Hyaluronic Gloss Pot Duo

Två highlighters i en förpackning, passar den som vill ha glow och gloss

Två små burkar som skruvas ihop till ett litet torn får bäst beskriva hur makethemake Vitamin E Illuminating Balm + Hyaluronic Gloss Pot Duo fungerar. I den ena burken: en skimrande fast kräm som drar åt det rosa hållet. I den andra burken: ett genomskinligt gloss. Syftena med de två? Att maxa glowet.

Vackert och diskret skimmer

Den rosa krämen, som inte alls blir rosa då den landar på huden, ger ett fint och diskret skimmer. Resultatet är inte helt olikt det man får av kultprodukten från RMS, men denna bytta från makethemake är väsentligt billigare. Det är denna highlighter som har namnet Vitamin E Illuminating Balm.

Den genomskinliga produkten, glosset, är en produkt som man med fördel kan boosta den skimrande krämen med. Eller varför inte använda helt på egen hand för en mer diskret look. Den går även att smaska på ordentligt, om man längtar efter ett rejält catwalk-blänk till festen. Hyaluronic Gloss Pot heter detta gloss, som inte är helt olikt ett läppglans till utseendet, men tjockare.

Appliceras bäst med fingret

Båda produkterna är oerhört dryga och appliceras bäst med hjälp av fingret. Man kan säga vad man vill om produkter som man måste fiska upp med hjälp av fingrarna, men det blir onekligen ett snyggt resultat då man lägger dessa lystergivande produkter på just det viset. Krämerna fullkomligt smälter in i huden, ger ett otroligt fint resultat och sitter bra länge. Glosset sitter sämre än skimret, men är lätt att bättra på.

Dessa krämer blir fina att användas på så väl kindben som ögonbrynsbenet, kanske lite ovanför läpparnas amorbåge också. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Extra plus för att det verkligen skimrar snarare än glittrar – det uppskattas av alla som är äldre än 12 år. Känner man att antingen glosset eller det skimrande balmet är överflödigt, går båda produkterna att köpa var och en för sig också.

Två produkter i en, oerhört dryga, mycket snygg lyster
Glosset försvinner lite väl snabbt, förpackningen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

10. Ofra Cosmetics Highlighter

Väldigt mjuk och mycket lättanvänd highlighter, för den som vill ha rejält med lyster

Vid första ögonkast ser detta ut som en riktig budgetprodukt. Dosan är plastig och med en rätt tråkig design. Som tur är väger innehållet upp för den trista förpackningen. Är man ute efter att ge sitt ansikte rejält med glöd är Ofra Cosmetics Highlighter definitivt en produkt att testa. Pudret är pressat i dosan, men samtidigt så pass mjukt och medgörligt att man inte behöver kämpa för att få upp produkten på sin sminkborste. Om något får man se till att vara försiktigt, för det är lätt att få alldeles för mycket highlighter på borsten om den sätts i för hårt i pudret.

Mjukt puder är både styrka och svaghet

Mjukheten är faktiskt både den stora styrkan och svagheten hos Ofra Cosmetics Highlighter. För samtidigt som det gör att den är lätt att applicera till ett jämnt resultat, så blir pudret väldigt sårbart. Den här sårbarheten i kombination med att dosan är plastig och inte står emot stötar på ett bra sätt innebär att pudret går i hundratals bitar om man råkar tappa ned den i handfatet eller, gud förbjude, i golvet. Det finns inget sätt att rädda den här highlightern om den krossats och att behöva kasta en annars väldigt bra highlighter för att förpackningen är undermålig svider både i hjärtat och plånboken.

Bra nyansutbud

Ofra erbjuder flera olika färger på sin highlighter och det finns en nyans för alla. Med ett ömt handlag är Ofra Cosmetics Highlighter en produkt som erbjuder ett svårslaget glow, så det är verkligen synd att förpackningen inte håller samma kvalitet.

Lättanvänd med mycket lyster
Otroligt ömtålig, dålig förpackning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. NYX High Glass Illuminating Powder

En highlighter som glänser likt en stjärna i sminkväskan, passar alla på en budget

High Glass är en kollektion med tre produkter från NYX som alla jobbar för att maxa glowet – primer, finishing powder och så denna: NYX High Glass Illumination Powder. Man kan naturligtvis använda alla tre tillsammans, eller så väljer man ut en av produkterna.

Kräm till puder-formula

NYX High Glass Illumination Powder är en traditionell highlighter med en kräm till puder-formula. Just formulan är något som en del tycker är lite svår att vänja sig vid. Vårt bästa tips är att testa ett par olika penslar tills du hittar rätt – vi tyckte att en så kallad fan brush (solfjäderspensel) gav det bästa resultatet.

Med tre olika nyanser att välja bland, ökar chansen att man hittar en färg som passar ens hud bra. NYX High Glass Illumination Powder ger ett snyggt glow som skimrar vackert utan att bli allt för intensivt. Vill man bygga upp intensiteten, kan man med fördel lägga på ett extra lager och även använda de övriga produkterna i serien. Grundar man med primern och avslutar med finishingpudret, är man redo för fest på ett kick.

Prisvärda produkter med hög kvalitet

Produkterna från NYX är alltid prisvärda, och High Glass-kollektionen är naturligtvis inget undantag. Det som är härligt med NYX är att de inte bara erbjuder billigt smink, det håller även hög kvalitet och bjuder på lekfull inspiration. Det känns med andra ord helt rätt, att de erbjuder denna kollektion som får dig att glänsa som ett glas efter en omgång i diskmaskinen med en dos spolglans.

Bra pris, snyggt glow, tre fina färger
Man behöver öva lite med formulan innan resultatet blir perfekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

12. PerriconeMD No Makeup Highlighter

En diskret highlighter, för den som vill ha naturligt glow

Det något motsägelsefulla namnet syftar på att produkten ger ett naturligt och verklighetstroget resultat – vilket den också levererar.

Modern applikator i retroflaska

Perricone är från början ett hudvårdsmärke och har inspirerats av dermatologin. Nu när märket gör makeup är de trogna sin estetik och flaskan är utformad lite som en gammaldags medicinflaska. I locket sitter däremot en modern applikator som hjälper till att dosera den tunna krämen. Highlightern finns i en enda färg, en svag rosa- och champagnefärg, som passar de flesta utom den mörkaste huden.

Mycket diskret effekt

Effekten är väldigt svag. Den ger mer en känsla av hälsosam hud än ett tydligt skimmer. Highlightern innehåller också vitamin C som har hudförbättrande egenskaper, till exempel uppljusande och utjämnande. Dock är mängden så liten att det inte kommer göra någon drastisk skillnad på huden. Men det ger ändå plus i kanten.

Naturlig, hudvårdande.
Dyr, för lite effekt.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

13. Make Up Store High Tech Lighter

Dryg highlighter som ger en diskret lyster, passar den som vill kunna bygga upp intensiteten

Make Up Store Hich Tech Lighter är en krämprodukt i dosa som vid första anblick ser misstänkt mycket ut som ett vanligt pressat puder. Men det är istället en fast kräm som lättast appliceras direkt med fingrarna då detta tillför lite värme till produkten, något som gör den mer lättarbetad.

Fingrar eller sminksvamp funkar bäst

Vill man inte använda fingrarna direkt, kan en sminksvamp vara enklare att arbeta med än en pensel, då en pensel kommer kräva tålamod och lite övning. Denna highlighter ger en fin lyster och kan, precis som många av de andra produkterna i detta test, byggas upp till en ordentlig glöd beroende på hur mycket produkt som används.

Lägger sig i fina linjer

Enligt produktbeskrivningen ska Make Up Store High Tech Lighter kunna användas som både highlighter, primer och ögonskugga. Men eftersom att den har en tendens att lägga sig i fina linjer, så har den inte fungerat lika bra som ögonskugga.

Det stora färgutbudet går från diskret till lekfullt och produktens pris får ses som lågt med tanke på hur oerhört dryg highlightern är. Dessa två faktorer i kombination gör Make Up Store Hich Tech Lighter till ett bra alternativ, särskilt för den som hellre använder krämprodukter än puder.

Dryg, ger en diskret lyster.
Hamnar i linjer och porer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

14. Benefit Cosmetics High Beam

Highlighter som ger en lätt och naturlig glow, passar den som gillar kultklassiker

Benefits High Beam fanns på marknaden många år innan begreppet strobing dök upp i sociala medier. High Beam är en flytande highlighter som kommer i en nagellacksliknande flaska med pensel i locket. Detta är en ljust rosa produkt som ger ett lätt och naturligt glow och fungerar lika bra på kindbenen som under ögonbrynen. Vill man istället få en mer diskret lyster, kan den appliceras under foundation.

Torkar ut snabbt i flaskan

Trots att High Beam är en klassiker, lämnar den lite att önska. Produkten torkar ut rätt snabbt, vilket särskilt märks vid flaskmynningen där den intorkade produkten samlas och lämnar klumpar på penseln vid användning. Använder man flaskan varje dag hinner detta säkert inte bli ett problem, men används highlightern lite mer sporadiskt kommer man få ägna någon minut åt att pilla bort torra rester.

Appliceras med hjälp av pensel

Flaskans utformning med penseln i locket må vara praktisk, men den är inte optimal om man är någon som oroar sig mycket över bakterietillväxt då penseln är tänkt att användas direkt i ansiktet. Detta går naturligtvis att lösa genom att tvätta den, men i verkliga livet så är rengöring av sminkverktyg kanske inte något som toppar ens prioriteringslista på morgonkvisten.

Benefit High Beam är ändå en bra produkt som ger ett fint glow samtidigt som den är hyfsat lätt att använda, men frågan är om produkten hinner användas upp innan den torkar ut helt i flaskan?

Naturligt glow
Torkar ut snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

15. Indy Beauty Ready, set, glow highlighter

En gyllene highlighter, för den som vill ha veganskt smink

Indy Beauty Ready, set, glow highlighter i färgen “Celina” är en varm och gyllene highlighter. Dosan i plast är väl tilltagen och innehåller 5,3 gram produkt. Den kommer inte med någon spegel, men det finns ett hjärta präglat i pudret vilket ger ett gulligt intryck.

Var försiktig vid applicering

Detta är en highlighter som ger riktigt rejält med lyster. Det är nästan så ett varningens finger behöver höjas – var snål och bygg upp glowet successivt. Highlightern från Indy Beauty är nämligen ganska rik på pigment, och det finns en risk att det blir mer färg än lyster.

För mycket glitter

Medan Indy Beauty Ready, set, glow highlighter ger gott om glow vid applicering, upplever vi att den inte sitter kvar särskilt länge. Det finmalda lystret försvinner snabbt bort. Kvar är bara de större glitterkornen. Lite glitter är inte hela världen, men för att en highlighter ska kännas rätt även på jobbet, brukar ett mer diskret skimmer utan glitter vara att föredra.

Prismässigt ligger highlightern från Indy Beauty bra till. Men eftersom den inte sitter på plats särskilt bra och dessutom innehåller en hel del glitter, blir den inte någon stor favorit för testpanelen.

Gott om pigmentering, stor dosa som är enkel att greppa
För mycket glitter, sitter inte på plats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av highlighter har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

Användning: Vad har den för konsistens? Hur lätt eller svår är highlightern att applicera? Och hur dryg är den?

Resultat: Vad har den för färg? Vad lämnar den för lyster och finish? Och för vilka hudtyper passar den? Hur hållbart är resultatet?

Förpackning: Hur är förpackningen utformad och hur enkel är den att dosera? Har den några extra funktioner, till exempel en spegel?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för extra lyster

Foundation

Concealer

Fler tester för ett riktigt sommar-glow

Solkräm

Body lotion

Fem tips när du ska köpa en highlighter

En highlighter är en ljusreflekterande produkt som i första hand används för att ge ansiktet lite härligt glow. Det finns många olika varianter: vissa glittrar i kapp med ett mellanstadiedisco, andra bjuder på en mer subtil lyster. Låt oss hjälp dig hitta rätt när det är dags att köpa en ny highlighter.

1. Fundera över ljuset

När och var ska du använda din highlighter? Om det är på ett ställe där det är mycket ljus, kommer en highlighter med finmalda ljusreflekterande pigment ge en snygg effekt. Ska du i stället vistas på ett ställe med mer dunkla ljusförhållanden, kan du satsa på något med lite mer krut i. Det beror naturligtvis också på vilken effekt du vill åstadkomma, men till syvende och sist är en highlighter beroende av ljuset.

2. Hitta rätt nyans för dig

När det kommer till att hitta rätt nyans, är det naturligtvis en smaksak och en fråga om ivlken typ av effekt man är ute efter. Men om vi utgår från att syftet med din highlighter är att ge lyster och göra sminkningen mindre platt, kan man tänka på dessa punkter när det kommer till val av nyans:

 • Sikta på en färg som är ungefär två nyanser ljusare än vad din hud är, detta kommer ge en naturlig finish.
 • Välj utifrån undertonen på din hud: varm, kall eller neutral. Om du har kall hud, titta på färgerna med blåa och vita pigment, de som drar åt silver. Har du varm hud, då är det highlighters som drar åt brons och guld som kommer vara dina bästa val. En neutral hud? Välj vad du vill, båda ändarna av färgspektrumet kommer fungera bra.

3. Välj en formula du gillar

Highlighters kommer i flera olika varianter. De vanligaste du kommer ha att välja bland är:

 • Puder: En highlighter i puderform, är en packad kaka eller ett löst puder. Påminner mycket om ett vanligt puder, men med mer ljusreflekterande pigment än vad ett klassiskt puder har.
 • Kräm: En highlighter i krämform kommer ofta i en tub eller i en burk eller i en flaska med applikator. De som kommer i burkar, brukar vara mycket mer fasta i sin konsistens än vad de i tub är.
 • Flytande: En flytande highlighter är mycket tunnare än vad en krämig highlighter är. Dessa kallas ofta för highlighterdroppar. Kommer ibland i en förpackning med pipett, för smidigare dosering.

4. Din hudtyp borde också påverka valet av highlighter

Om din hud är torr, kommer en puderhighlighter i värsta fall framhäva de torra partierna, och snarare än ett härligt glow, ser huden torrare ut. Puder kan också vara svårt om man har stora porer, då pudret ibland samlas i porerna och ger en ojämn finish.

Krämiga och flytande highlighters är ofta ett bra val om man har torr hud eller stora porer. Dessa återfuktar ofta en smula, och dämpar intrycket av det torra. Har man en fet hud, kan en highlighter i puderform däremot vara ett bra sätt att absorbera lite av hudens oljor, samtidigt som den ger ett kontrollerat glow.

5. Fundera på om du har rätt verktyg hemma

Om du är på väg att köpa en ny highlighter – ta dg även en funderare på om du har rätt verktyg hemma för att applicera den på bästa sätt.

När det gäller krämiga highlighters eller flytande sådana, brukar en svamp vara det bästa sättet att applicera på ett naturligt och jämnt sätt. Äggformade sminksvampar ger ett resultat med liten risk för kanter, och är perfekta för både highlighters och rouge i krämform.

Har du ögonen på en puderhighlighter? Då är det en solfjäderpensel, a.k.a. en highlighterpensel, du ska se till att ha hemma för ett snyggt resultat. En solfjäderpensel är dessutom toppen att ha som skydd under ögonen när man lägger ögonskugga, då den effektivt samlar upp produkt som smular sig vid applicering.

För att få tips och trix om hur du ska applicera highlighter på bästa sätt, läs gärna Kicks stora guide om highlighter.

Highlighter är en ljusreflekterande produkt som finns i olika former –flytande, kräm, stift, pressat eller löst puder. Gemensamt för dem alla är att de ger huden en skimrande, fräsch lyster och verkar framhävande där du applicerar den, till exempel på kindben eller ögonlock. Skimmer ska kännas skirt och lätt på huden, inte kakigt eller kletigt. En highlighter som är alltför täckande ska du därför akta dig för, eftersom det lätt bara ser onaturligt och översminkat ut. Highlighter ska heller inte glittra för mycket utan bara glänsa till när ljuset träffar. Applicera på osminkad hud eller som sista steg i din basmakeup, efter foundation, bronzer och rouge. Har du ljus hy är en skirt pärlfärgad eller svagt gyllene champagnefärg ett perfekt val. Mörkare hy passar i nästan alla färger – även en djupare brons.

Så applicerar du highlighter

Fingrar är ett utmärkt redskap när du ska applicera highlighter, men önskar du jobba med penslar och borstar rekommenderas en mellanstorlek som ger bra kontroll, till exempel en mindre rougeborste eller en större ögonskuggspensel. En fluffigare borste ger en mer naturlig finish och en tätare pensel ger ett mer täckande resultat. Var noga med att sudda så inga onaturliga, skarpa kanter syns.

Contouring, strobing, draping – just nu cirkulerar det mängder av ord på internet som beskriver nya tekniker att använda higlighter och skuggor för att skulptera om ansiktet. Men om man strävar efter ett naturligt resultat behöver det inte vara komplicerat. Lite highlighter på kindbenen och ögonlocken är allt som behövs för att ge en fin glöd åt ansiktet. Önskar du ännu mer lyster suddar du ut highlightern längs kindbenen och upp mot tinningarna. Applicera även längs näsryggen för att definiera näsans form och ovanför amourbågen för extra putiga läppar. En dutt highlighter i inre ögonvrån ger genast piggare blick och extra lyster strax under ögonbrynet ger hela ögat ett lyft. En del highlighters fungerar också fint mot mörka ringar, eftersom de innehåller ljusreflekterande pigment. Tänk dock på att de ska vara en aning ljusare än din hudfärg, annars ser du bara ännu tröttare ut. Ibland kan det dock bli för mycket av det goda. Hudvård, primer och foundation innehåller ofta skimmer, men använd inte lystergivande produkter hela vägen om du inte vill se ut som en glittrande discokula. Att hålla sig vid en lystergivande produkt i din sminkrutin blir alldeles lagom.

Utgångna produkter

0 5 5 1

Isadora Strobing Highlighting Stick

Isadora Strobing Highlighting Stick

Här har budgetmärket Isadora lyckats med en riktig toppenprodukt! Highlightern är paketerad i ett smidigt stick och enkel att använda på alla sätt. Konsistensen är en slags torr kräm med finfördelat skimmer som glider på fint, även ovanpå en pudrad bas. Skimret skiftar svagt i champagne och är smickrande på nästan alla hudtoner. Beroende på vilket tryck man väljer att applicera med går det att få ett resultat som är allt ifrån väldigt skirt och naturligt till ett mer kompakt skimmer. Det är lätt att kontrollera var skimret hamnar och det sitter sedan där det ska.

Denna highlighter går även väldigt bra att sudda ut. Den torra texturen gör hållbarheten fenomenal på alla hudtyper, samtidigt är den lätt att bara ta upp ur väskan och bättra på. Dessutom är stiftet drygt. Isadora Strobing Highlighting Stick innehåller vaxer som ska verka mjukgörande men annars relativt få ingredienser och den passar även känslig hy eftersom den är parfymfri. Detta är en sällsynt fulländad produkt och en highlighter väl värd att utse till bäst i test.

Bredd på effekt, smidigt stift, prisvärt.
Inget negativt
0 5 4.5 1

Wet n Wild Mega Glo Hello Halo Liquid Highlighter

En väldigt budgetvänlig highlighter, passar den som vill ha en lättanvänd produkt

Wet n Wild Mega Glo Hello Halo Liquid Highlighter

Wet n Wild är ett budgetmärke som ibland hamnar lite i skymundan bland det enorma utbud av make up som erbjuds i butikerna. Det är synd, för här gömmer sig ofta riktiga pärlor. Wet n Wild Mega Glo Liquid Highlighter är en av dem.

Flytande highlighter i glasflaska

Detta är en highlighter i flytande form som appliceras med applikatorn som är inbyggd i locket. Med tanke på prisläget på denna produkt, är förpackningen förvånande gedigen och av glas. Den är faktiskt riktigt fin. Den inbyggda applikatorn lämnar däremot lite att önska. Dels tar den med sig för mycket produkt upp. Den känns inte heller optimal ur appliceringssynpunkt. Men nöjer man sig med att dutta vätskan där man vill ha mer glow, och sedan arbeta in den med fingrarna eller en valfri pensel – då blir resultatet riktigt fint.

Mega Glo innehåller pärlpigment och ger exakt den typ av skimmer som man önskar. Inget glitter, bara en härlig glöd. Att den dessutom finns i fyra olika färger, gör det möjligt för alla att hitta en glow-produkt som man känner sig bekväm med rent nyansmässigt.

Upplevs återfuktande på huden

Extra härligt med är att den inte stramar eller gör något väsen av sig på huden. Tvärtom känns den lite återfuktande. Detta beror sannolikt på att den innehåller murumurufröolja, druvkärnolja och E-vitamin, vilket alla är ingredienser som både tillför fukt och gör huden mjuk.

Sett tills priset, är detta en väldigt prisvärd och bra highlighter. Att applikatorn inte är den bästa, är lätt att arbeta sig runt och leva med när priset är så pass lågt. Det är en fröjd att använda denna highlighter, särskilt på morgonen då den verkligen ger en illusion av att man är pigg och kry.

Bra pris, fint glow, flera nyanser
Klumpig applikator
0 5 4.5 1

Urban Decay Afterglow 8-Hour Powder Highlighter

Urban Decay Afterglow 8 Hour PowderHighlighter

En krämig puderhighlighter med finkorniga pigment som gör den lätt att applicera och ger ett mjuk och naturligt resultat. Konsistensen gör att det går utmärkt att använda både fingrar och borste vid applicering. Denna highlighter finns i tre olika nyanser och ”Sin”, den champagnefärgade, är mest användbar och passar i princip alla. De andra färgerna går i rosa och persika. Även om alla varianter är relativt skira passar de andra nyanserna bättre som skimrande rouge.

”Sin” lägger sig sömlöst och ger en vacker, naturlig och varm lyster. Det går även att bygga upp lystern för de som önskar mycket skimmer. Puderkonsistensen möjliggör lång hållbarhet och håller åtta timmar, precis som lovat. Trots puderkonsistensen känns den aldrig dammig utan framhäver huden effektivt. Förpackningen innehåller 6,8 gram, vilket räcker i en evighet. Dosan är stabil och smidig men har tyvärr ingen spegel, trots att det finns plats för det i locket.

Bredd på effekt, dryg, hållbar.
Ingen spegel.
0 5 3 1

BareMinerals Radiance

Highlighter i lös puderform, passar den som vill använda mineralsmink

bareMinerals Radiance

En highlighter i lös puderform bestående enbart av mineraler. Pudret är svagt pärlemorfärgat och ger en fin lyster men är väldigt skirt och flyktigt.

Något glittrigt resultat

Enligt marknadsföringen kan det användas över hela ansiktet för en retuscherande effekt och som ett ”föryngrande filter för huden”, men vi tyckte intrycket blev alldeles för glittrigt. Samtidigt är det lite för svagt och yvigt för att fungera perfekt som highlighter. Det flyger åt alla håll och är svårt att koncentrera på kindben och andra ställen där man vill ha extra lyster.

Hållbarheten under all kritik

Hållbarheten är sådär och efter några timmar är det mesta borta. Däremot är denna highlighter otroligt dryg och det känns som om en burk räcker i en evighet. Dock är den en av de dyrast i hela testet. Precis som de flesta rena mineralprodukter i bareMinerals sortiment innehåller den bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många kan uppleva som stickande på huden.

Naturlig, dryg.
Flygig, dyr, innehåller bismuth oxychloride.

Bra pris hos:

0 5 3 1

Anastasia Beverly Hills Moonchild Glow Kit

Glittrig highlighter med fantasifull färgpalett, passar den som vågar lite mer

Anastasia Beverly Hills Moonchild Glow Kit

De senaste åren har Anastasia Beverly Hills gått från att vara helt nischade på ögonbrynsprodukter till att även lansera väldigt eftertraktade highlighters. Inte minst har deras olika Glow kits varit oerhört populära. Man förväntar sig därför att märkets glowprodukter ska hålla hög standard.

Lekfulla nyanser som sticker ut

Moonchild-paletten med sina sex olika färger når dock inte riktigt hela vägen fram. Det är för all del inte en dålig produkt, tvärtom – det är sex fina och lekfulla nyanser med vilka det är enkelt att bygga upp intensiteten från skirt till en riktig strålkastareffekt. Men dessa highlighters snubblar på mållinjen då de helt enkelt är för glittriga för att vara riktigt så användningsbara som man skulle önska. Glitter kan vara kul på fest, men det gör produkten mer begränsad än om den hade haft en mer finmalen lyster. Dessutom har glitterpartiklarna en frustrerande tendens att släppa under dagen och ge sig iväg på utflykt i ansiktet. Ska man använda glitter så ska det veta sin plats och inte bestämma sig för att upptäcka världen utanför ansiktet på eget bevåg.

Passar kreativa sminkälskare

Fördelen med Moonchild Glow Kit är att flera av färgerna verkligen sticker ut och skiljer sig från de flesta andra highlighters på marknaden. Kreativa själar som gillar att snegla på youtube-tutorials och fantastieggande sminkningar i glansiga magasin kommer ha jätteroligt med denna för att skapa iögonfallande make-uper. Men är man ute efter lite vanligt vardagsglow så är Anastasia Beverly Hills Moonchild Glow Kit inte rätt palett att investera i.

Annorlunda nyanser som sticker ut
För stora glitterpartiklar
0 5 2.5 1

Sensai Silky Highlighting Powder

Puderhighlighter med subtilt lyster

Sensai Silky Highlighting Powder

Highlighter i kompakt puderform som ger en subtil lyster. Rejäl dosa med spegel i locket och användbar borste. Pudret är pärlemorskimrande och väldigt skirt. Faktum är att det är lite för skirt enligt de flesta testpersoner, som önskade mer kraft i lystern för att kunna framhäva kindbenen. Däremot passar det bra dagtid då andra highlighters kan bli för skimrande i starkt solljus. En testperson gav det dock nästan full pott eftersom highlightern var just väldigt diskret och fungerade fint på en hud med stora porer och rynkor där andra highlighters snarare framhävde den typen av problem. Just för att det är så skirt går det att använda i hela ansiktet för en generell lystergivande effekt. Texturen är silkeslen och formulan dryg – så länge man inte vill ha mycket skimmer. Det finns i en enda nyans och eftersom det är pärlemorskimrande med en vit bas passar det främst för ljus hy. Hållbarheten är okej, men efter några timmar behövde det definitivt bättras på.

Skir och naturlig.
Endast en färg, dyr.

Vanliga frågor om highlighter

Vilken highlighter är bäst?

Vi har testat 15 olika highlighters och utser The Balm Mary-Lou Manizer till bäst i test. Detta är en highlighter som ger din hud ett gyllene skimmer utan att för den sakens skull få dig att se glittrig ut. Den serveras i en retro-dosa och räcker i en smärre evighet, vilket gör den väldigt prisvärd.

Vad är highlighter?

En highlighter är en ljusreflekterande produkt som används för att ge huden extra lyster, eller glow som det populärt kallas. En highlighter innehåller skimmer, men det varierar mycket från produkt till produkt, vilken storlek det är på skimmerpartiklarna. Vissa är så stora att det snarare är glitter, medan andra är så finmalda att det nästan är omöjligt att se produkten – istället ser man bara en vacker lyster.

Hur och var använder man en highlighter?

Applicera highlighter på de områden som du vill framhäva. Vanliga ställen brukar vara kindbenen, amorbågen vid överläppen, brynbenen, nästippen och näsryggen samt hakan. Det är här solens strålar naturligt träffar ansiktet.
Hur en highlighter appliceras, beror helt på vilken typ av highlighter man valt: flytande, droppar, stift eller puder.

Vilken typ av pensel ska jag använda till min highlighter?

Det finns särskilda highlighterpenslar att köpa, om man känner att det är viktigt att ha en specifik pensel för sin highlighter. Annars fungerar det ofta alldeles utmärkt att använda en rougeborste eller en nättare puderborste. Alla highlighters behöver man inte en pensel till dock – väljer man ett stift eller droppar, går det bra med fingrarna också. Det är främst till puderprodukter som en pensel kommer kännas nödvändig.

När lägger man highlighter?

En highlighter läggs oftast som det avslutande steget i sminkrutinen – vilket ger ett härligt glow som slutfinish. En highlighter funkar bra både till fest och vardags. Eftersom den tillför lyster, ger en highlighter effektivt en pick-me up när man känner sig trött eller glåmig.