TEST: Bästa kreatin (2024) - 8 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Mars 2024

Vill du få större muskler, öka din prestation och bli starkare? Då kan kosttillskottet kreatin hjälpa dig på vägen. Vi har testat olika kreatin från kända tillverkare som Star Nutrition, Svenskt Kosttillskott och Optimum Nutrition. För att ett kreatin ska utses till bäst i test, måste det ha ett rent och bra innehåll, vara lättblandat, smaka bra samt ha ett bra prisvärde.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Kreatin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Det finns ett stort utbud av kreatin,  både i pulverform och kapslar. Vi har med omsorg valt ut de produkter som vi tror kan prestera bäst utifrån en kombination av pris och innehåll. Med andra ord: Kreatinet som vi tror är mest intressant för konsumenten. 

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt utifrån följande kriterier:

Smak och lukt

Löslighet i vatten

Verkningsgrad

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

0 5 4.5 1

1. Star Nutrition Creatine Monohydrate BÄST I TEST KREATIN

Verkningsfullt och prisvärt kreatin med neutral smak

Märke: Star Nutrition Smak: Neutral Typ: Kreatinmonohydrat Antal portioner: 100 st Portionsstorlek: 5 g Storlek: 500 g

Creatine Monohydrate är ett lättblandat och mycket prisvärt kreatin från Gymgrossistens eget märke Star Nutrition. Detta passar utmärkt för dig som är ute efter ett enkelt kreatin utan några som helst konstigheter.

Välstuderad kreatinsort

Av alla kreatinsorter som finns på marknaden idag så är kreatinmonohydrat den det har gjorts mest studier på. Förutom att det är ett säkert kosttillskott med mycket få biverkningar så visar studierna också att det effektivt kan öka muskelstyrkan, vilket vi kan intyga. Vi började uppleva viss effekt redan efter en vecka och ganska stor effekt efter 2-3 veckor. Den största skillnaden var att vi orkade träna hårdare med tyngre vikter vilket såklart också ger resultat över tid.

Kreatin ska helst föregås av en uppladdningsfas på fem dagar där man dricker kreatinblandningen fyra gånger per dag. Då kommer den neutrala smaken väl till pass eftersom det kan vara segt att dricka samma smaksatta dryck så ofta, speciellt om den inte är så god. Det neutrala kreatinet kan du blanda med i stort sett vad som helst vilket är perfekt. Det ska dock tilläggas att uppladdningsfasen inte är nödvändig men det gör att du får snabbare effekt av kreatinet.

Kreatin för en bred målgrupp

Uppladdningsfasen kan vara en utmaning för magen eftersom kroppen inte hunnit vänja sig vid kreatinet samt att dosen är så pass hög under några dagar. Vi upplevde inga större problem än möjligtvis några tätare toabesök än vanligt. Efter uppladdningsfasen upplevde vi inga problem alls. En utmaning kan vara att komma ihåg att dricka mycket vatten så att du får ut så mycket av kreatinet som möjligt och inte torkar ut.

Star Nutrition Creatine Monohydrate

Star Nutrition Creatine Monohydrate är ett utmärkt val både för nybörjare och mer erfarna kroppsbyggare. Det är få konkurrenter som kan erbjuda ett så pass attraktivt prisvärde. Många väljer att komponera ihop sig egen PWO med bland annat kreatin, koffein och beta-alanin från separata källor eftersom det ofta blir mycket billigare. För dig som funderar på att skapa din egen formula är detta ett suveränt val som kreatinkälla.

Billigt, rent innehåll, neutral smak
Viss risk för magbesvär
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Core Creatine Pro BÄSTA PREMIUMVAL

Kreatinmix med fantastisk smak som ger grym pump

Märke: Svenskt Kosttillskott Smak: Refreshing Lemonade Typ: Citrullin-malat och kreatinbisglycinat Antal portioner: 31 st Portionsstorlek: 11 g Storlek: 340 g

Core Creatine Pro är ett premiumkreatin med otroligt god smak. Kreatinmixen består av citrullin-malat och kreatinbisglycinat vilket är två av de absolut bästa kreatinmolekylerna. Citrullin-malat hjälper till med att vidga blodkärlen vilket leder till större blodgenomströmning och grym pump. Kreatinbisglycinat är en blandning av kreatinmonohydrat och magnesium som med hjälp av aminosyran glycin gör att pulvret lättare kan absorberas av kroppen.

Kreatin med PWO-vibbar

Det här är verkligen en kreatinblandning som går hem hos testpanelen. Självklart hjälper den goda smaken att bidra till detta men det starkaste intrycket är ändå hur taggad vi känner oss både före och under träningspasset. Det går att likna mycket vid en stimfri PWO där effekten visar sig med motiverande pump och bättre uthållighet.

Core Creatine Pro

Valet för den kompromisslöse

Core Creatine Pro är ett riktigt bra alternativ för dig med hög krav. Kanske är du en glad motionär som önskar ta ditt idrottande en nivå till. Eller så är du redan på högsta nivån och vill vara kvar där! Priset då? Klart att det känns i plånboken med ett så pass högt portionspris. Tur är väl att det rekommenderas att ta uppehåll med jämna mellanrum för att få så bra effekt av kreatinet som möjligt och det ger ju ändå ett visst ekonomiskt andrum.

Grym kreatinformula, jättegod smak, bra pump
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Core Creatine BÄSTA BUDGETVAL

Mycket prisvärt kreatinmonohydrat med neutral smak

Märke: Svenskt Kosttillskott Smak: Neutral Typ: Kreatinmonohydrat Antal portioner: 60 st Portionsstorlek: 5 g Storlek: 300 g

Core Creatine är ett mycket prisvärt kreatinmonohydrat med neutral smak. Det passar dig som önskar ett rent och okomplicerat kreatin som är snäll mot både mage och plånbok. Svenskt Kosttillskott erbjuder pulvret i två olika storlekar av förpackning där den största på 600 g ger ett något lägre pris per portion.

Praktiskt med neutral smak

Fördelen med en neutral smak är att det går att blanda med i stort sett vad som helst. För att få snabbare effekt av kreatinet väljer många att köra en uppladdningsfas. Vi upplever då att det är extra fördelaktigt att ha ett pulver som inte är smaksatt eftersom det annars kan bli tjatigt med samma söta och blaskiga dryck fyra gånger om dagen.

Core Creatine

Det kritvita kreatinet blandar sig skapligt bra med kallt vatten men faktiskt ännu bättre när vattnet är lite ljummet. Det är inte alltid så gott att dricka rumsvarmt vatten så vårt tips är att blanda med kallt vatten först, dricka upp, och sen blanda ut det som är kvar i glaset med lite varmare vatten.

Prisvärt kreatin för en bred målgrupp

Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är ett utmärkt kreatin som passar både den riktiga storförbrukaren men även den nyfikna förstagångsanvändaren. Det är främst ett kosttillskott för dig som önskar öka i muskelmassa och inte har något emot att gå upp i vikt. Kreatinmonohydrat binder vätska till musklerna vilket gör att man ganska snabbt kan gå upp några kilo och det är därmed inget optimalt kosttillskott för dig som vill deffa.

Mycket prisvärt, neutral smak
Viktökning passar inte alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Aware Nutrition 100% Creatine

Neutralt kreatinmonohydrat från Sverige

Märke: Aware Nutrition Smak: Neutral Typ: Kreatinmonohydrat Antal portioner: 70 st Portionsstorlek: 5 g Storlek: 350 g

Aware Nutrition 100% Creatine är både ett prisvärt och verkningsfullt kreatin som består till 100% av rent kreatinmonohydrat. Förutom att detta är den vanligaste varianten av kreatin så är det också den billigaste samt den som det forskats mest på. Ett tryggt val för dig som är nyfiken och kanske provar kreatin för första gången.

Var uppmärksam på vätskebalansen

Själva portionsstorleken på 5 gram men hur mycket vatten du blandar pulvret med är mindre viktigt. Se dock till att dricka tillräckligt med vatten under perioden som du brukar kreatin eftersom du annars riskerar att bli uttorkad. Det går även fint att blanda den i proteinshaken, apelsinjuicen eller varför inte havregrynsgröten. En sak som vi la märke till är att pulvret ibland inte löser sig helt och resterna blir kvar på botten av glaset eller shakern. Fyll då på med lite mer vatten och försök blanda ut det igen eller drick upp allt som det är.

Aware Nutrition 100% Creatine

Neutral smak breddar användningsområdet

Aware Nutrition är en frisk fläkt som vågar utmana de stora drakarna på den lukrativa marknaden av kosttillskott - kul!. Deras 100% Creatine är ett bra val för dig som letar efter en pålitlig och vetenskapligt beprövad produkt för att öka muskelvolym, styrka och uthållighet. Vi tycker att det är en fördel att smaken är neutral eftersom det gör det lättare att blanda med andra produkter utan att riskera en traumatisk smakupplevelse.

Svensk tillverkare, ganska prisvärd
Aningen svårlösligt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Raw Extreme Creatine

En stimfri powerblandning för den ambitiöse atleten eller bodybuildern

Märke: Svenskt Smak: Strawberry Kiwi Typ: Citrullin-malat, kreatinglukonat, tri-kreatinmalat, kreatin HCL och beta-alanin Antal portioner: 34 st Portionsstorlek: 10,5 g Storlek: 360 g

Raw Extreme Creatine är en riktig krutdurk med flera verkningsfulla ingredienser. Den innehåller exempelvis tre olika typer av kreatin samt den mjölksyrebromsande aminosyran beta-alanin. Den här blandningen är för dig som testat kreatin innan och nu vill ta din träning till en ny nivå.

Den smarriga smaken ger träningssug

Det första vi måste nämna är smaken - den är utsökt! Bara tanken av några slurkar strawberry kiwi kan få dig att kvickt vilja ta till gymmet och börja slita i vikterna. Vi tycker att den ger lite av samma känsla som en PWO innehållande beta-alanin, kli i kroppen och ett bra träningssug. För dig som inte använt formulan tidigare så rekommenderar vi att börja med två skopor för att sedan öka till fyra. Maxdoseringen ger riktigt bra pump och vi märker framförallt skillnad i slutet på varje set, vi orkar ett par repetitioner till helt enkelt.

Raw Extreme Creatine

Dyrare än vanligt kreatinmonohydrat

Raw Extreme Creatine skiljer sig mot vanlig kreatinmonohydrat genom att inte ha någon uppladdningsfas. Det här är mera som en PWO utan koffein vilket är ett perfekt alternativ om man tränar sent på kvällen och vill kunna sova när man kommer hem. Det är däremot svårt att bedöma den långvariga effekten men vi tycker den ger bra effekt under de träningspassen vi använt den.

Raws mer komplexa kreatinformula kostar nästan mer än tre gånger så mycket jämfört med vanligt kreatinmonohydrat vilket gör det till en dyr historia vid långvarig användning. Men en fördel är att du inte behöver ta den under träningsfria dagar vilket du rekommenderas göra med kreatinmonohydrat. För dig som söker ett vanligt kreatin för att bygga muskler räcker det gott med vanligt kreatinmonohydrat. Vill du däremot ha en kreatinblandning som boostar musklerna på mer än ett sätt så är detta ett intressant val.

Effektiv formula, god smak
Dyr per portion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Star Nutrition Creapure®

Tysktillverkat premiumkreatin med hög renhetsgrad

Märke: Star Nutrition Smak: Naturell Typ: Creapure® Antal portioner: 60 st Portionsstorlek: 5 g Storlek: 300 g

Star Nutrition Creapure är en högkvalitativ kreatinprodukt som är smaklös och därför lätt att blanda med andra drycker eller smoothies. Creapure är tillverkat i Tyskland och är en av de renaste varianterna av kreatin - perfekt för dig med extra höga krav.

Portionsstorleken är på 5 gram vilket motsvarar en rågad skopa om dagen. För dig som önskar snabbare effekt rekommenderar vi en uppladdningsfas på fem dagar. Det innebär att du under dessa dagar ökar dosen till fyra portioner jämnt fördelat över dagen. I våra tester noterar vi att Creapure löser sig ganska dåligt och det kvittar om det är kallt eller ljummet vatten. Men eftersom kreatinet inte behöver drickas helt utblandat löste vi det med att fylla på lite vatten i botten och sen svepa det som var kvar.

Premiumkvalitet utan tillsatser

Creapure från Star Nutrition är ett cleant och schysst kosttillskott med ett okej prisvärde även om den är något dyrare än vanligt kreatin monohydrat. Vår upplevelse är att verkningsgraden är likvärdig vilket ger kreatin monohydratet en liten fördel. Men för dig som värdesätter renhet och hög kvalitet före pris så är detta ett mycket bra val.

Star Nutrition Creapure®

Renaste formen av kreatin, fri från tillsatser
Blandar sig dåligt med vatten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Holistic Kreatin

Svenskt kreatinmonohydrat med neutral smak

Märke: Holistic Smak: Naturell Typ: Kreatinmonohydrat Antal portioner: 133 st Portionsstorlek: 3 g Storlek burk: 400 g

Svenska Holistic har producerat ett rent kreatinmonohydrat och passar dig som önskar ett neutralt pulver med svensk stämpel. Holistic är ett pålitligt företag som är kända för att erbjuda högkvalitativa kosttillskott och som dessutom tredjepartstestas i kvalitetssyfte.

Maximera effekten med uppehåll

I doseringsanvisningen rekommenderas en uppladdningsfas på cirka 20 gram per dag i 5 dagar, följt av en underhållsdos på cirka 3 gram per dag. Förutsatt att man följer denna anvisning så räcker en burk i drygt tre månader vilket ger ett helt okej pris per månad. Efter att man konsumerat en burk är det lagom att ta ett uppehåll några veckor, det stimulerar kroppen så att du kan få samma goda effekt när du börjar med kreatinet igen.

Holistic Kreatin

Det är väldigt smidigt med en neutral smak eftersom du kan blanda kreatinet med i stort sett vad som helst. Under testerna upptäckte vi att det var svårt att blanda ut pulvret med kallt vatten. Om du blandar med kallt vatten och ser att det finns pulver kvar i glaset efter att du druckit upp, prova då att fylla upp med lite ljummet vatten så ska du se att det löser sig bättre.

Rent kreatin från Sverige

Holistic Kreatin är ett förhållandevis prisvärt kreatinmonohydrat och passar särskilt bra för dig som är förstagångsanvändare. Den svenska förankringen ger en bra magkänsla vilket upplevs både tryggt och förtroendeingivande. Du kan förvänta dig att uppleva både en ökning av din styrka och uthållighet men var inte förvånad om du även går upp i vikt eftersom kreatinmonohydrat hjälper musklerna att samla på sig vatten.

Kvalitetssäkrat, förhållandevis prisvärt, neutral smak
Löser sig sämre i kallt vatten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Optimum Nutrition Creatine Powder

Populärt premiumkreatin med neutral smak

Märke: Optimum Nutrition Smak: Naturell Typ: Mikroniserat Kreatin Monohydrat Antal portioner: 93 st Portionsstorlek: 3 g Storlek: 300 g

Creatine Powder från Optimum Nutrition erbjuder ett högkvalitativt kreatintillskott med neutral smak. Blandningen består av rent kreatinmonohydrat, den variant av kreatin som det forskat mest kring. För att uppnå maximalt resultat så rekommenderas en uppladdningsfas på 6-8 dagar där du fördelar ut fem portioner jämnt under dagen.

Det är smidigt med en neutral smak eftersom den kan blandas ihop med i stort sett vad som helst. Vi upplever att den kan vara lite trixig att blanda ut med enbart vatten, räkna med att behöva fylla på med mer vatten flera gånger för att få allt pulver utblandat. Vårt tips är att blanda pulvret i en smoothie eller i ett glas med juice istället.

Den höga prislappen är svår att motivera

Denna kreatinmix tillhör premiumsegmentet men det är trots allt bara ett vanligt kreatin monohydrat. Vi tycker därför att det är svårt att motivera den högre prislappen då det finns många liknande produkter som är betydligt lägre prissatta.

Optimum Nutrition Creatine Powder

Neutral smak, dokumenterad effekt
Dyrt, svår att blanda ut med vatten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Det finns ett stort utbud av kreatin,  både i pulverform och kapslar. Vi har med omsorg valt ut de produkter som vi tror kan prestera bäst utifrån en kombination av pris och innehåll. Med andra ord: Kreatinet som vi tror är mest intressant för konsumenten. 

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt utifrån följande kriterier:

Smak och lukt

Löslighet i vatten

Verkningsgrad

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

Fem saker att tänka på när du ska köpa kreatin:


1. Typ av kreatin

Försök sortera ut vilken kreationsort som passar bäst för just dig och dina träningsmål. Några av de vanliga sorterna är kreatinmonohydrat, kreatinhydroklorid, kreatinnitrat och krealkalyn.

Kreatinmonohydrat är den mest välstuderade och också den mest populära varianten. Det är också den formen som kroppen har lättast att absorbera. Vissa kan uppleva magbesvär med kreatinmonohydrat och andra har inga besvär alls. När man intar kreatinmonohydrat så lagras kreatinet i musklerna vilket kan leda till viktuppgång eftersom det samtidigt binder en del vätska.

Kreatinhydroklorid är en lättlöslig form av kreatin som kroppen har lätt att ta upp samtidigt som det är snällt mot magen. När du använder den här typen av kreatin är doseringsanvisningen vanligtvis lägre jämfört med kreatinmonohydrat, anledningen är att den är mera lättlöslig och lättare för kroppen att ta upp. Daglig rekommendation är 1,5-2 gram kreatinhydroklorid jämfört med 3-5 gram med kreatinmonohydratet.

Kreatinnitrat är en kombination av kreatin och nitrat. Nitrat anses förbättra prestationen genom att öka effektiviteten i användningen av ATP, vilket resulterar i mindre ATP som behövs under träning. Detta kan även ge en ökad muskelpump.

Krealkalyn är ett kreatin som ofta kommer i tablettformat och är en variant som inte binder vätska lika lätt. De kan vara värda att testa om man upplever oönskad viktökning i samband med användning av kreatinmonohydrat.

2. Kvalitet och renhet

Kontrollera att kreatintillskottet är av hög kvalitet och renhet. Det bör vara tredjeparts testat och certifierat för att säkerställa att det inte innehåller föroreningar eller oönskade ämnen. Ett tips är att kolla om produkten tillverkats enligt HACCP- och GMP-standard. HACCP är en metod för att med systematik eliminera faror vid exempelvis tillverkning av kosttillskott. GMP står för Good Manufacturing Practice, god tillverkningssed på svenska.

3. Dosering och portionering

Fundera över hur du vill dosera kreatinet och om du vill blanda ett pulver med vatten eller ta tabletter. Vissa kreatin ger bäst effekt om det föregås av en uppladdningsfas på några dagar, kreatinmonohydrat är ett exempel på ett sådant kreatin. Andra kreatinblandningar ger effekt direkt och brukar kunna jämföras med stimfria PWO produkter. Glöm inte att kolla in doseringsinstruktionerna på förpackningen och följ dem så gott du kan. Enligt flera studier ska det vara ofarligt att överdosera kreatin men det kan ge magvärk och alltför stora hål plånboken. Ett eventuellt överskott av kreatin kommer du kissa ut.

4. Pris och värde

Jämför priset per portion av olika kreatintillskott för att få bästa möjliga värde. Ofta är större förpackningar mer prisvärda och därmed ett bättre ekonomiskt val i längden. Ta dock inte bara hänsyn till priset utan också till kvaliteten och hur bra produkten passar just dina träningsmål. Vissa produkter innehåller fler verkningsfulla ämnen förutom kreatin och de blir därför också dyrare.

5. Tillverkarens rykte

Kolla gärna upp tillverkaren av kreatintillskottet. Välj en pålitlig tillverkare med ett gott rykte för att säkerställa att du får en produkt av hög kvalitet. Om det är möjligt så välj gärna en producent som tillverkar kreatinet i Sverige. Genom ett mera medvetet val så värnar du både om det lokala företagsklimatet och miljön.

Bonusråd: Kom ihåg att kreatin är ett kosttillskott och bör användas som en del av en balanserad kost och träning. Konsultera alltid med en läkare eller en dietist innan du börjar använda kreatin, särskilt om du har några befintliga medicinska tillstånd eller tar andra läkemedel.