TEST: Bästa stakmaskin (2024) - 5 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat November 2023

Har du som mål att åka Vasaloppet? Då kan en stakmaskin vara ett utmärkt komplement till den traditionella längdskidträningen utomhus. Vi har testat stakmaskiner från märken som Concept 2, Abilica och Master Fitness. För att vi ska kunna utse en stakmaskin till bäst i test, måste den vara lätt att använda, ha ett bra prisvärde samt erbjuda en skön stakrörelse.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Stakmaskin

Så gjorde vi testet

Vi har långtidstestat de mest populära och bästa stakmaskinerna som finns på marknaden. I testet av stakmaskiner har vi värderat följande egenskaper:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är stakmaskinen lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är stakmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är den kompatibel med någon träningsapp? Hur många träningsprogram kan man välja mellan? Finns det hållare för surfplatta eller telefon? Har den Bluetooth? Går det att para ihop den med ett trådlöst pulsband?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Är stakningen verklighetstrogen? Går det att variera motståndet?

Vi har betygsatt varje stakmaskin efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

För att bestämma vilken stakmaskin som är bäst för just dina behov bör du ställa dig några grundläggande frågor:

Hur ofta kommer stakmaskinen att användas?

Är syftet att bli en bättre längdskidåkare eller är det att bli bättre tränad generellt?

Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på stakmaskinen?

Vilka är förväntningarna på stakmaskinens prestanda och funktionalitet?

När dessa frågor fastställts vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav som ställs på stakmaskinen. Detta är viktigt då priset skiftar beroende på stakmaskinens byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc.

0 5 4.5 1

1. Abilica XC-Classic 2000 BÄST I TEST STAKMASKIN

Högpresterande stakmaskin med mobilhållare och generös garanti

Antal träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Luft Motståndsnivåer: 9 st Display: 5,3” bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: 70 dB Djup: 39 cm Bredd: 58 cm Höjd: 218 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Trådlöst pulsband (köpes separat – 5 kHz) Garanti: 5 år Bruksanvisning: PDF Filmklipp: YouTube

Abilica XC-Classic 2000 är inte bara en vanlig stakmaskin, den är framtagen i samarbete med Johannes Høsflot Klæbo, en riktig ikon inom längdskidåkningen. Med hans expertis och erfarenhet har denna träningsmaskin trimmats för att bli så bra som möjligt. Vid första anblicken är den snarlik Concept 2 SkiErg, som anses vara något av en referensmodell bland stakmaskiner. XC-Classic 2000 skiljer sig dock på några punkter.

Suverän garantitid speglar kvaliteten

Till att börja med så imponeras vi hur Abilica vågar sticka ut hakan så pass att de erbjuder hela fem års garanti. I jämförelse med konkurrenten Concept 2, vars signum är den höga kvaliteten, men som endast erbjuder två års garanti. Det borgar för ett tryggt köp och vår erfarenhet är att Abilica dessutom har en mycket bra kundsupport ifall något strular. För dig som överväger en stakmaskin till det kommersiella gymmet, bostadsrättsföreningen eller klubblokalen så kan XC-Classic 2000 vara ett hett alternativ. 

BiT Abilica XC-CLASSIC 2000 sittdel

En annan detalj som skiljer de båda stakmaskiner åt är den smarta telefonhållaren som vi hittar precis ovanför displayen på XC-Classic 2000. Av erfarenhet vet vi att stakning ibland kan bli lite långtråkigt och då är hållaren en perfekt lösning för dig som vill bryta tristessen med din favoritserie eller TV-program.

Användarvänlig men ordinär träningsdator

Du översköljs inte av en lavin av träningsprogram när du ska träna med stakmaskin, och det tycker vi inte behövs heller. När du har tänt upp den bakgrundsbelysta displayen så har du åtta träningsprogram att välja mellan. De är alla av enklare modell och du kan bland annat välja mellan olika intervaller till nedräkning av distans och kalorier. Mjukvaran är även utrustad med Bluetooth vilket gör att du kan mäta pulsen trådlöst, pulsband ingår dock inte i prislappen.

BiT Abilica XC-CLASSIC 2000 sittdel

Luftmotståndet gör att varje staktag upplevs både skonsamt och naturtroget, mycket tack vare hur effektivt repet dras tillbaka till ursprungspostionen. Det gör att du i lagom takt kommer tillbaka i position inför nästa staktag. I jämförelse med andra stakmaskiner med luftmotstånd så är det inte mycket som skiljer modellerna åt när det gäller känsla.

Perfekt inför Vasaloppet

Abilica XC-Classic 2000 är ett tryggt köp för dig som tränar inför Vasaloppet eller helt enkelt bara gillar den träning som en stakmaskin ger. Modellen finns i två utföranden, med golvplatta och utan. För dig som bor trångt men vet var du ska placera din stakmaskin så rekommenderar vi den väggmonterade modellen. Om du däremot vill kunna flytta på din stakmaskin så är en golvplatta att rekommendera eftersom den även är utrustad med hjul.

Prestanda: 9/10 Byggkvalitet: 9/10 Funktioner: 9/10 Prisvärde: 10/10

Passar extra bra för: Motionären som tränar inför Vasaloppet eller önskar en slitstark konditonsmaskin för hemmet.

Mobilhållare, lång garanti, skön stakrörelse
Pulsband ingår ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Concept 2 Skierg BÄSTA PREMIUMVAL

Förstklassig stakmaskin av högsta kvalitet för en bred målgrupp

Antal träningsprogram: 5 st Motståndstyp: Luft Display: Bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: ca 71 dB Djup: 132 cm Bredd: 61 cm Höjd: 216 cm Vikt: 37 kg Pulsmätare: Trådlöst pulsband (köpes separat) Garanti: 2 år på monitor och befintliga delar / 5 år på ramen Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Concept 2 Skierg är en högpresterande fristående stakmaskin och tidigare varit något av en referensmodell för stakmaskiner. Den har ett golvstativ samt två transporthjul, vilket gör den lätt att flytta. Skierg finns även i en väggmonterad variant som är mer yteffektiv, men samtidigt knöligare att flytta eftersom den sitter fast i väggen.

Concept 2 är världskända för att tillverka produkter av högsta kvalitet och Skierg är inget undantag. Allt från den utmärka bruksanvisningen som föredömligt beskriver montering, underhåll och stakteknik till minsta tillbehör andas världsklass. Det är knappast en slump att så många skidåkare i världseliten använder just denna stakmaskin!

Hur du undviker blåsor på händerna

Skierg erbjuder skonsam träning för hela kroppen där framförallt överkropp och hjärta belastas. Maskinen är utrustad med sköna handtag med extremt bra grepp. Notera dock att den lilla friktion som ändå blir vid varje stavtag kan ge den ovane användaren skav och senare blåsor. Är du orolig för detta kan du med fördel använda träningshandskar. Tyvärr saknas remmar till handtagen vilket nog hade uppskattats av de som vill vänja händerna inför skidsäsongen.

Lättnavigerad träningsdator

Skierg har en fräsig design och är utrustad med en träningsdator som har bakgrundsbelyst display och integrerad pulsmottagare. Displayen drivs av två kraftiga D-batterier men får även ström från maskinen när den är igång, vilket sparar livslängden på batterierna.

Ett antal enklare träningsprogram är förinställda i träningsdatorn men man kan med fördel lägga till egna. Gränssnittet är enkelt att navigera och på några få knapptryck så har du lagt till ett enklare träningspass.

Concept 2 SkiErg2

Utmärkt stakrörelse

Rörelsemönstret efterliknar den riktiga stakrörelsen i skidspåret vilket gör det här till ett riktigt bra komplement till riktig skidträning. Det går att träna både ren stakning och diagonal åkning även om det senare är svårare att bemästra tekniskt. Belastningen är helt luftstyrd och den går att justera i tio nivåer. Det är dessvärre omöjligt att justera motståndet själv, utan att avbryta träningspasset eftersom reglaget sitter utom räckhåll vid svänghjulet. Vi rekommenderar därför att man ökar eller sänker tempot istället för att knöla med luftmotståndet.

Concept 2 Skierg ger trots den relativt saftiga prislappen mycket för pengarna. Den trimmar både muskler och hjärta samtidigt som den är skonsam mot knän och leder. Även om Skierg kanske främst riktar sig till skidåkare som tränar för att bli starkare i skidspåret, så erbjuder den även fantastisk uthållighetsträning för den vanliga motionären.

Prestanda: 9/10 Byggkvalitet: 9/10 Funktioner: 9/10 Prisvärde: 8/10

Passar extra bra för: Den ambitiösa hemmatränaren som vill toppa formen inför vintersäsongens utmaningar i skidspåret.

Yteffektiv, mycket hög byggkvalitet
Saknar remmar till handtagen, knöligt att justera motstånd under träning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Stakmaskin Recoil BÄSTA BUDGETVAL

Extremt prisvärd stakmaskin med Bluetooth som ger ett sköna och skonsamma rörelser

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Luft Display: Ej bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: ca 67 dB Djup: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 217 cm Vikt: 45 kg Pulsmätare: Trådlöst pulsband (köpes separat) Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej

Gymkompaniet har tagit fram en stakmaskin under sitt eget märke Recoil. Det går inte att blunda för att mycket är likt referensmodellen SkiErg från Concept 2 även om prislappen är betydligt lägre. Trots det låga priset så är den utformad för att passa både kommersiella gym, företagsgym och hemmagym.

Recoil vs SkiErg

Precis som SkiErg så erbjuder även denna stakmaskin ett skonsamt rörelsemönster som aktiverar samtliga stora muskelgrupper, tränar hjärta och lungor samt bränner massor av kalorier. Den största skillnaden är enligt vår mening displayen. Till att börja med är den inte bakgrundsbelyst och tränar du i ett mörkt rum är det omöjligt att se de små siffrorna på skärmen. Du kan heller inte spara ner dina träningspass, vilket är mycket smidigt på Concepts PM5 monitor. Den är dock utrustad med Bluetooth och är kompatibel med de flesta pulsbanden på marknaden.

Även om handtagen har samma färg som på en SkiErg så är det stor skillnad på upplevelsen. Recoil har rena plasthandtag med mycket lite grepp medan SkiErg har en gummerad yta med jättemycket grepp. När du använder en SkiErg så kan det räcka med 10 minuters träning för att du ska få blåsor på händerna dagen efter och därför tycker vi faktiskt inte att det är så dumt med en lite snällare yta. Du kan istället linda dina handtag med valfri grepptejp om du tycker att greppet är för dåligt.

Skonsam helkroppsträning till lågpris

Stakmaskinen från Recoil är extremt prisvärd och passar allt från längdskidåkaren på elitnivå till dig som bara är ute efter en effektiv konditionsmaskin till källaren. Den erbjuder riktigt skönt flow i staktagen och man har verkligen lyckats med att kombinera hög kvalitet med ett förmånligt pris. Om du känner att du klarar dig utan en bakgrundsbelyst display och en något enklare programvara så är det här ett utmärkt val.

Stakmaskin Recoil

Prestanda: 8/10 Byggkvalitet: 8/10 Funktioner: 8/10 Prisvärde: 10/10

Passar extra bra för: Den prismedvetne som önskar en snygg och välbyggd stakmaskin till hemmet eller företagsgymmet.

Extremt prisvärd, skönt flow i staktagen, Bluetooth
Ej bakgrundsbelyst display, enklare träningsdator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. InSPORTline SKI2000

Prisvärd stakmaskin med luftmotstånd och smart hållare för mobiltelefon

Antal träningsprogram: 7 st Motståndstyp: Luft Motståndsnivåer: 9 st Display: 5,3” bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: 71 dB Djup: 127 cm Bredd: 56 cm Höjd: 217 cm Vikt: 45 kg Pulsmätare: Trådlöst pulsband (köpes separat – 5 kHz) Garanti: 1 år

InSPORTline SKI2000 erbjuder förstklassig träning på stakmaskin. Den är utrustad med en snygg bakgrundsbelyst display och ett antal träningsprogram att välja mellan. De gummibeklädda handtagen är riktigt sköna och ger ett stabilt grepp samtidigt som luftmotståndet ger ett fint flyt vid varje staktag.

Yteffektiv men högljudd

Med en modern och häftig design är denna kompakta stakmaskin ett intressant val för hemmagymmet. SKI2000 levereras med en golvplatta men stakmaskinen går även att fästa i väggen och tar därmed mindre utrymme. Eftersom motståndet enbart regleras med luft blir också ljudnivån betydligt högre än en maskin med magnetiskt motstånd. Räkna inte med att kunna se en film samtidigt som du tränar i stakmaskinen.

BiT InSPORTline SKI2000 sittdel

Snyggt och användarvänligt gränssnitt

För dig som tränar inför exempelvis Vasaloppet är träning med stakmaskin ett utmärkt komplement till traditionell skidträning utomhus. Träning med stakmaskin ger bra träning för musklerna på överkroppen men det är också ett grymt träningsredskap för dig som snabbt vill få upp pulsen. Det finns många olika pulshöjande pass att välja mellan men räkna med att du behöver ställa in de flesta på egen hand eftersom träningsdatorn endast innehåller sju förprogrammerade program. En tröst är att gränssnittet är riktigt snyggt samt att det är enkelt att knappa in manuella intervallpass enligt egna önskemål. Vi gillar verkligen den smarta hållaren för mobiltelefonen som är placerad precis ovanför displayen.

Prisvärd och praktisk

InSPORTline SKI2000 är ett bra val för dig som önskar en kompakt konditionsmaskin för skonsam och effektiv pulsträning. Vår bedömning är att den är prisvärd och vi gillar särskilt den smarta hållaren för mobiltelefonen och det snygga gränssnittet på displayen.

Prestanda: 8/10 Byggkvalitet: 8/10 Funktioner: 9/10 Prisvärde: 9/10

Passar extra bra för: Motionären som uppskattar ett skönt flow i stakningen samt en hållare för mobiltelefon.

Sköna handtag, fint flyt i motståndet, bakgrundsbelyst display, smart hållare för telefon
Kort garanti
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Master Fitness Skitrainer S100 Pro BRA STAKMASKIN FÖR LÄGENHET

Spännande stakmaskin med både luft- och magnetmotstånd

Antal träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Luft och magnet Display: Bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: 58 dB Djup: 130 cm Bredd: 65 cm Höjd: 205 cm Vikt: 45 kg Pulsmätare: Trådlöst pulsband (köpes separat – 5 kHz) Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Skitrainer S100 Pro från Master Fitness är en spännande stakmaskin som överraskade oss positivt. Den har en kombination av luft- och magnetmotstånd vilket gör att man kan välja att köra riktigt tungt vilket flera andra modeller i samma prisklass saknar. Det gör också att ljudnivån blir lägre än modeller med bara luftmotstånd vilket gör att den passar särskilt bra för dig som bor i lägenhet. 

Funktionell träning

Skitrainer S100 Pro levererar funktionell träning och här har Master Fitness tänkt ett steg längre än många av konkurrenterna genom att erbjuda ett bredare användningsområde. Till S100 Pro kan man köpa till två olika tillbehör som gör att maskinen kan användas till både bål- och armträning. Eftersom motståndet regleras av både luft och magnet så kan man lägga på tillräckligt mycket vikt för att träningen ska bli utmanande. Både styrke- och konditionsträningen är mycket skonsam och är ett fint alternativ för er som har problem med t ex utslitna knäleder.

Fint utrustad med tydlig display

S100 har sköna och greppvänliga handtag som dessutom är utrustade med liknande remmar som finns på riktigt skidstavar. Det finns en risk för blåsor om man köra för långa pass i början innan händerna har vant sig. Är man rädd för blåsor rekommenderar vi antingen att köra lite kortare pass i början eller använda träningshandskar.

S100 Pro har en stor och tydlig display som dessutom är bakgrundsbelyst. Den har ett antal träningsprogram som är förprogrammerade men det går även att ställa in egna. Det finns inget minneskort vilket innebär att det inte går att spara de egentillverkade programmen. Träningsdatorn är självgenererande men det går också att ansluta med en strömsladd till ett vanligt eluttag.

Master-Fitness-Skitrainer-S100-Pro

Förberedelse inför skidsäsongen

Vi gillar att motståndet även är magnetstyrt så att varje stavtag kan bli en riktig utmaning likt rejäla uppförsbackar i skidspåret. Dessvärre så är det knöligt att justera detta under själva träningspasset då det kräver att man manuellt ändrar detta på displayen. Det finns heller inga träningsprogram som är förprogrammerade med olika motstånd vilket hade varit önskvärt.


Master Fitness Skitrainer S100 Pro är en prisvärd stakmaskin för både konditions- och muskelträning. Den kan användas flitigt utan att det sliter för mycket på knän och leder vilket gör den till ett funktionellt träningsredskap även för de som har diverse kroppsliga slitningar. Eftersom den dessutom har ett bredare användningsområde än andra modeller i samma prisklass tycker vi att den är värd att titta lite extra på.

Prestanda: 8/10 Byggkvalitet: 8/10 Funktioner: 9/10 Prisvärde: 7/10

Passar extra bra för: Motionären som bor i lägenhet och önskar använda sin stakmaskin till mer än enbart stakträning. Ljudnivån är något lägre än modeller med bara luftmotstånd vilket kan glädja ljudkänsliga grannar.

Yteffektiv, remmar till handtagen, flera användningsområden
Knöligt att justera motstånd under träning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har långtidstestat de mest populära och bästa stakmaskinerna som finns på marknaden. I testet av stakmaskiner har vi värderat följande egenskaper:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är stakmaskinen lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är stakmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är den kompatibel med någon träningsapp? Hur många träningsprogram kan man välja mellan? Finns det hållare för surfplatta eller telefon? Har den Bluetooth? Går det att para ihop den med ett trådlöst pulsband?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Är stakningen verklighetstrogen? Går det att variera motståndet?

Vi har betygsatt varje stakmaskin efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

För att bestämma vilken stakmaskin som är bäst för just dina behov bör du ställa dig några grundläggande frågor:

Hur ofta kommer stakmaskinen att användas?

Är syftet att bli en bättre längdskidåkare eller är det att bli bättre tränad generellt?

Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på stakmaskinen?

Vilka är förväntningarna på stakmaskinens prestanda och funktionalitet?

När dessa frågor fastställts vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav som ställs på stakmaskinen. Detta är viktigt då priset skiftar beroende på stakmaskinens byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc.