Fönstertvätt: 3 modeller i test

Senast uppdaterat Maj 2021

Tycker du att det är krångligt att tvätta fönster? Vi har testat fönstertvättar från Kärcher. För att en elektrisk fönstertvätt ska kunna utses till bäst i test måste den vara smidig att använda, ha en bra batteritid och viktigast av allt - få fönstret riktigt rent.

SGVT fonstertvatt

Testvinnare - Fönstertvätt

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En fönstertvätt är en maskin som likt en dammsugare suger upp vattnet, efter att man använt medföljande sprayflaska och putsduk till att blöta ned och tvätta fönstret.

I vårt test av fönstertvättmaskiner har vi tvättat olika typer av fönster, i helt vanliga hus och lägenheter. De elektriska fönstertvättarna har alla använts vid ett flertal tillfällen under cirka en månads period. I testet har vi titta extra på följande egenskaper:

Användning: Kommer fönstertvätten åt ordentligt i hörn och längs kanter, hur är maskinen att hålla och hur blir slutresultatet?
Design: Är det enkelt att ta loss munstycket och hur gör man för att tömma smutsvattenbehållaren?
Effektivitet: Hur lång är batteritiden, tar det lång tid att ladda upp fönstertvätten och rymmer sprayflaskan tillräckligt mycket rengöringsvätska?

Jämför pris på alla fönstertvättar på PriceRunner

0 5 4 1

1. Kärcher WV 6 Plus — BÄST I TEST FÖNSTERTVÄTT

Smidig fönstertvätt med lång drifttid, passar den som har många fönster

Prisklass: Premium Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberdukar och en dos rengöringsmedel Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 150 ml Angiven drifttid: 100 min

Det är vid uppackning inte helt logiskt varför WV 6 Plus har färre medföljande tillbehör än billigare fönstertvättar från Kärcher. Med denna apparat kommer bara ett munstycke, det som är 28 cm brett. I gengäld är den medföljande sprayflaskan lite mer avancerad. Och efter en tids användning så blir det faktiskt tydligt varför WV 6 Plus kostar som den gör.

Att komma igång med Kärcher WV 6 Plus är mycket enkelt. Koppla in nätsladden för att börja ladda och ungefär en timme senare kan man putsa fönster. En dos rengöringsmedel ingår vid köpet, enligt Kärcher tillräckligt för att fylla sprayflaskan en gång. Men vi märker ingen skillnad på tvättresultatet om man späder ut med dubbla mängden vatten. Sen är det bara att putsa, och därefter slå på fönstertvätten som då automatiskt suger upp vattnet medan man skrapar.

Justerbar bredd på putstrasan
Sprayflaskans fäste för mikrofiberduken kan justeras mellan två olika bredder, med hjälp av medföljande förlängning. På det smalare läget viks överflödig mikrofiberduk runt på baksidan. Det skulle kunna vara praktiskt att justera bredd när fönstren tvättas. Men i och med att man inte kan göra det på själva fönstertvätten - som ofta är den man har svårast att komma åt med - så tappar idén lite av sitt syfte.

Något som däremot fungerar mycket väl är den digitala displayen på WV 6 Plus. Tydliga siffror anger kvarvarande batteritid i minuter så fort fönstertvätten slås på. Det gör att man direkt får grepp om hur många fönster man kommer hinna med. Eftersom drifttiden är generösa 100 min så räcker en laddning för de flesta bostäder till för flera omgångar fönstertvätt. Man hinner till och med dra av den inglasade balkongen eller duschkabinen.

Mjukare munstycke gör stor skillnad

Kärcher WV 6 Plus är mycket enkel att använda. Den rymliga behållaren för smutsvatten är lätt att lossa, tömma och skölja ren. Men den detalj som underlättar mest när man tvättar sina fönster är att munstycket har en mjukare, gummerad kant. Det innebär att fönstertvätten kräver mycket mindre handkraft när man ska pressa fönstertvätten in i fönstrets nedre kant. Det är också enklare att komma åt i vinklar och vrår. Eftersom man inte behöver pressa lika hårt orkar man också hålla WV 6 Plus i handen en längre tid.

Omdömet blir att WV 6 Plus i slutresultat är jämförbar med andra fönstertvättar från Kärcher. Torkar man inte av munstycket efter varje drag finns viss risk för randiga fönster - speciellt överst på glasytan där man först börjar suga upp vatten med skrapan. Men orkar man stå med trasan i andra hand så ger WV 6 Plus väl godkänt rena fönster. För den som ofta drar sig för att putsa fönster så kommer Kärcher WV 6 Plus göra processen snabbare, enklare och roligare.

BiT Karcher WV6Plus2

Mjukare gummerad kant på munstycket, lång batteritid, minutdisplay
Bara ett munstycke ingår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

2. Kärcher WV 2 Plus N

Snabbladdad fönstertvätt som passar den som har fönster av olika storlek

Prisklass: Mellan Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm och 17 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Kärchers WV 2 Plus N kommer med två munstycken. Det är lätt att byta mellan munstycken på maskinen, men det krävs lite fingerstyrka för att trycka in knappen på ordentligt. Oftast måste man ta till båda händerna. Den lilla sprayflaskan är behändig i storlek men behöver fyllas på både en och två gånger för att räcka för alla fönster i en normalstor villa.

Med mikrofiberduken fäst på sprayflaskan kan fönstret blötas ned och tvättas i ett och samma moment. Mikrofiberduken är fäst med kardborre och lätt att lossa för maskintvätt. Vid första användning lossnar en del fibrer och ger upphov till ränder när man torkar fönstret. Efter fiberdukens första tvätt upphör det problemet.

Godkänd batteritid och praktiskt med två munstycken
Det går riktigt snabbt att ladda fullt batteri i Kärcher WV 2 Plus N, efter drygt en timme är fönstertvätten redo att användas. Angiven drifttid är 35 minuter. Det låter lite men med tanke på att det är kortare stunder man använder maskinen så räcker det rätt långt. Ett normalstort fönster torkas snabbt med det bredare munstycket. Det smala munstycket är dock riktigt behändigt när man ska torka mindre glaspartier såsom fönster i en ytterdörr, eller fönster med spröjs.

Det är viss skillnad på uppsugningsförmågan i de båda munstyckena. Det mindre lämnar ibland en rand av vätska i kanten, även om man pressar på med extra tryck. Något som inte inträffar med det större munstycket. Den gummerade kanten på båda munstyckena är rätt hård, vilket gör det svårt att komma åt i fönstrets nedre kant.

BiT Karcher WV2PlusN2

Gör fönstertvätten enklare
Efter avslutad fönstertvätt ska vattenuppsamlaren tömmas. Det finns en öppning utanpå, men den sitter mitt i och det är då nästan omöjligt att få ut de sista dropparna. Det är mer effektivt att lossa uppsamlaren helt och genom den större öppningen tömma ur och skölja rent.

WV 2 Plus N kräver lite mer handkraft i sina funktioner. Men med tanke på att modellen befinner sig den nedre halvan av prisspannet för Kärchers utbud av fönstertvättsmaskiner så har den alla funktioner man kan önska sig. Tvättresultatet blir förstås inte lika bra som när ett proffs putsar fönstret. Men det blir bra nog och dessutom går det snabbt.

Kommer med två munstycken, bra tvättresultat, laddas upp snabbt
Hård kant på munstycken, mindre munstycket lämnar ibland ränder i kanten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

3. Kärcher WV 5 Plus N

En fönstertvätt med extra batteri för den med många fönster

Prisklass: Premium Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Det är naturligt att fundera lite över vad som skiljer de olika fönstertvättarna från Kärcher åt. Kärcher WV 5 Plus N skiljer sig från de andra maskinerna i detta test, genom att det har ett utbytbart batteri – det har inte de andra två. Batteriet är såklart laddbart, men även laddbara batteriet kan nå vägs ände ibland. Nu är batteritiden rätt bra, men har man många fönster att putsa, går det alltså att ha ett laddat batteri på lut – så slipper man bli stående med en urladdad maskin och smutsiga fönster kvar.

Det går snabbt att ladda Kärcher WV5 Plus N och bara någon halvtimme efter du packat upp din maskin, kan du vara i gång med fönstertvätten. Tillsammans med maskinen får man en liten påse rengöringsmedel som späds med vatten i sprayflaskan. Om du ska putsa många fönster, se till att komplettera ditt köp med extra rengöringsmedel. Bor man i ett hus med många fönster är det inte säkert att den lilla påsen räcker.


Ett något randigt resultat

Även hos Kärcher WV5 Plus N går det att justera bredden på putsskrapan. Detta ska göra att man enklare kommer åt i hörnen. Det finns även ett mindre munstycke, som underlättar vid rengöring av till exempel vädringsfönster. Att justera bredden på skrapan är lite småtrögt, men när man väl fått in snitsen är det enklare.

BiT Karcher WV5PlusN

Men oavsett om bredden justeras eller ej, går det inte att komma undan att resultatet av fönsterputsningen blir något randigt. Trots att olika vinklar testas, att det görs vid olika temperaturer och flera gånger om, och att trycket varieras, så skapar skrapan tunna ränder. Den puttar också runt några droppar av medlet, vilket precis i början och slutet av draget över fönstret, lämnar märken.

Kräver lite extra jobb för perfekt resultat
Allt detta går givetvis att lösa om man utrustar sig med en mikrofiberduk och snabbt följer putsningen med den. Men samtidigt: för nära 1000 kronor hade man gärna önskat att Kärcher WV5 Plus N skulle leva upp till löftena på förpackningen om ”streak free” och 3 gånger snabbare än en vanlig fönsterputs. Ränderna är helt klart där, och när man bättrat på med sin mikrofiberduk, då är man snart uppe i samma tidsåtgång som en mer traditionell metod.

Tydligt resultat på fönsterna, tystgående, snabbladdad, extra batteri ingår
Randigt resultat, lite bökig justering av bredden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos: