Fönstertvätt: 6 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Mars 2024

Tycker du att det är krångligt att tvätta fönster på klassiskt vis med hink, trasa och fönsterskapa? Vi har testat fyra olika fönstertvättar från Kärcher och Bosch. För att en elektrisk fönsterputsare ska kunna utses till bäst i test måste den vara smidig att använda, ha en bra batteritid och viktigast av allt – få fönstret riktigt rent.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

SGVT fonstertvatt

Testvinnare - Fönstertvätt

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En fönstertvätt är en maskin som likt en dammsugare suger upp vattnet, efter att man använt medföljande sprayflaska och putsduk till att blöta ned och tvätta fönstret.

I vårt test av fönstertvättmaskiner har vi tvättat olika typer av fönster, i helt vanliga hus och lägenheter. De elektriska fönstertvättarna har alla använts vid ett flertal tillfällen under cirka en månads period. I testet har vi titta extra på följande egenskaper:

Användning: Kommer fönstertvätten åt ordentligt i hörn och längs kanter, hur är maskinen att hålla och hur blir slutresultatet?

Design: Är det enkelt att ta loss munstycket och hur gör man för att tömma smutsvattenbehållaren?

Effektivitet: Hur lång är batteritiden, tar det lång tid att ladda upp fönstertvätten och rymmer sprayflaskan tillräckligt mycket vatten och fönsterputsmedel?

0 5 4.5 1

1. Leifheit Nemo BÄST I TEST FÖNSTERTVÄTT

Imponerande lätt och smidig fönstertvätt som ger ett utmärkt slutresultat

Medföljande tillbehör: Laddsladd och fönstermunstycke, tillbehör såsom badrumsmunstycke, handtag och upphängning kan köpas till Bredd munstycke: 280 mm Behållarvolym: 60 ml Angiven drifttid: 45 min

Leifheit Nemo är en fönstertvätt med uppladdningsbart batteri, utrustad med ett avtagbart fönstermunstycke. Laddsladd med strömkontakt medföljer givetvis, men Nemo kan även köpas i paket med ytterligare ett munstycke (med vit kant i stället för fönstermunstyckets svarta kant), utformat för att användas i duschen. Då ingår även ett fäste för att ha Nemo hängandes i duschen. Något som är möjligt tack vare att fönstertvätten är vattentät.

Batteritiden upplevs som helt normal för den här typen av fönstertvätt. Angiven drifttid är 45 minuter, vilket stämmer bra med verkligheten. Då ska man väga in att Leifheit Nemo är mycket enkelt att stänga av och slå på, man har den sällan i gång mer än en minut i taget. Nemo kan på relativ kort tid laddas upp till full kapacitet igen.

Smidigt format förbättrar markant fönstertvätten

Den absolut främsta behållningen med Leifheit Nemo är hur lätt och smidig fönstertvätten är. Jämfört med en majoritet av andra batteridrivna fönstertvättar så är Nemo märkbart mer lätthanterad. Det innebär dels att man kan använda den en längre tid, utan att bli trött i armar och handleder. Dels att fönstertvätten är enklare att hantera i hörn och i fönstrets nederkant. Det blir enklare att komma åt när handtaget är smalare. Något som faktiskt även, om än marginellt, förbättrar tvättresultatet.

Men Leifheit Nemo presterar redan på hög nivå vad gäller fönsterputsning. Absolut bäst blir resultatet om man bemödar sig med att torka av fönstertvätten med en handduk efter varje drag. Men även om man struntar i det så blir det tvättade fönstret väldigt fint putsat. I ett rum med fyra fönster och en altandörr syns bara en enda, svag tvättrand efter avklarad fönsterputsning. Även det bättre än vad många andra fönstertvättar presterar.

Liten vattentanken men ändå en stor hjälp vid fönsterputsning

Ska man anmärka på något hos Leifheit Nemo så är det att tanken som samlar upp smutsigt vatten endast rymmer 60 ml. Det innebär att den behöver tömmas flera gånger om man ska tvätta fönster i en normalstor villa. Det genomskinliga partiet på handtaget visar tydligt när smutsvattentanken är full. Därefter pillar man bara loss proppen i handtagets ända och låter vattnet rinna ut i vasken. Det går på en halv minut och kan göras med en hand.

Leifheit Nemo

I slutändan är dock en något mer frekvent tömning av smutsvatten ett lågt pris att betala när användarupplevelsen förbättras rejält av Nemos smidiga form. För en extra snabb putsning kan man med fördel köpa till Leifheits Fönstertvätt med trasa. För den som ogillar att tvätta fönster, men även för den som tycker om fönsterputsning men gärna tar till hjälpmedel hellre än torkar eller skrapar för hand, så blir Leifheit Nemo snabbt en oumbärlig hjälpreda.

Smidigt format, låg vikt, enkelt att tömma smutsvattenbehållaren, prisvärd
Liten vattenbehållare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Bosch fönstertvätt

Liten och kompakt fönstertvätt – för dig som vill komma åt överallt

Prisklass: Mellan Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberdukar, laddare (mikro-USB och koppling till stickkontakt), extra munstycke för smårutor Bredd munstycke: 266 mm och 133 mm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 30 min

Boschs fönstertvätt är betydligt mindre än de flesta av konkurrenterna på marknaden. Den korta kroppen gör att du lätt kommer åt nere vid fönsterbrädan och i utrymmen där du annars inte hade kommit åt.

Kompakt modell med riktigt fin gummiskrapa

GlassVac från Bosch är betydligt kortare än konkurrenterna. I stället för att ha en avlång behållare för smutsvatten är Boschs modell lite kortare och kompakt, vilket gör att du enkelt kommer åt i alla hörn och kan dra fönsterskrapan i ett svep ända ned i kanten på rutan. Detta i kombination med riktigt fin kvalitet på gummiskrapan – vars gummi påminner mer om en klassisk fönsterskrapa än många andra fönstertvättar – gör att den lämnar minst ränder i testet. Hade gummiskrapan suttit på en lite längre, flexibel del som tillåtit att man vinklar upp maskinen ännu mer hade den varit helt perfekt. Det följer även med ett mindre fönsterskrapmunstycke på dryga 13 cm som passar bra till smalare rutor eller spröjsade fönster – även detta fungerar felfritt och lämnar inga ränder efter sig.

Maskinens låga höjd gör även att den upplevs som betydligt lättare att hantera än en mer avlång variant som väger lika mycket. Handtaget är bekvämt att hålla och på det hela taget känns den väldigt smidig, även i lite trängre utrymmen som när vi putsar fönster bakom en kökssoffa där ryggstödet tar i andra tvättar. Eftersom den inte bilder ränder kan man även dra ett drag i sidled vid en mer svåråtkomlig del. Sugförmågan är utmärkt och mikrofiberduken på sprayflaskan som varvar större och mindre fibrer diagonalt fungerar också väldigt bra

Bosch GlassVac on window

Lite opraktiskt smutsvattenbehållare

Maskinen laddas med mikro-USB, vilket är toppen om laddaren skulle komma bort – det gör den lätt att ersätta och du kan använda hushållets vanliga mikro-USB. En indikator runt på-/avknappen lyser upp i rött medan den laddar som ändras till grön när den är färdig. Det följer även med ett litet handledsband som du kan fästa maskinen i. Med den runt handen blir maskinen mer säker om du skulle tappa den eller behöva släppa den tillfälligt, till exempel för att klättra ned från en stege.

Det mest negativa med GlassVac är smutsvattenbehållaren, som sitter inbyggd i maskinen och inte kan tas av helt. Du tömmer den genom ett litet hål täckt av ett gummilock. Det fungerar, men lite av smutsvattnet rinner alltid över maskinen och måste sköljas av. Önskar du rengöra behållaren mer ordentligtfår du ta av munstycket och låta vattnet rinna igenom hela maskinen, skaka och tömma ur det lilla hålet på nytt.

Batteritiden på 30 minuter är helt okej och liknar de flesta maskiner på marknaden i sitt prissegment.

Fin gummiskrapa, liten och kompakt, smidig
Krånglig tömning av smutsvatten
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Kärcher WV 6 Plus

Smidig fönstertvätt med lång drifttid, passar den som har många fönster

Prisklass: Premium Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberdukar och en dos rengöringsmedel Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 150 ml Angiven drifttid: 100 min

Det är vid uppackning inte helt logiskt varför WV 6 Plus har färre medföljande tillbehör än billigare fönstertvättar från Kärcher. Med denna apparat kommer bara ett munstycke, det som är 28 cm brett. I gengäld är den medföljande sprayflaskan lite mer avancerad. Och efter en tids användning så blir det faktiskt tydligt varför WV 6 Plus kostar som den gör.

Att komma igång med Kärcher WV 6 Plus är mycket enkelt. Koppla in nätsladden för att börja ladda och ungefär en timme senare kan man putsa fönster. En dos rengöringsmedel ingår vid köpet, enligt Kärcher tillräckligt för att fylla sprayflaskan en gång. Men vi märker ingen skillnad på tvättresultatet om man späder ut med dubbla mängden vatten. Sen är det bara att putsa, och därefter slå på fönstertvätten som då automatiskt suger upp vattnet medan man skrapar.

Karcher WV6Plus

Justerbar bredd på putstrasan
Sprayflaskans fäste för mikrofiberduken kan justeras mellan två olika bredder, med hjälp av medföljande förlängning. På det smalare läget viks överflödig mikrofiberduk runt på baksidan. Det skulle kunna vara praktiskt att justera bredd när fönstren tvättas. Men i och med att man inte kan göra det på själva fönstertvätten - som ofta är den man har svårast att komma åt med - så tappar idén lite av sitt syfte.

Något som däremot fungerar mycket väl är den digitala displayen på WV 6 Plus. Tydliga siffror anger kvarvarande batteritid i minuter så fort fönstertvätten slås på. Det gör att man direkt får grepp om hur många fönster man kommer hinna med. Eftersom drifttiden är generösa 100 min så räcker en laddning för de flesta bostäder till för flera omgångar fönstertvätt. Man hinner till och med dra av den inglasade balkongen eller duschkabinen.

Mjukare munstycke gör stor skillnad

Kärcher WV 6 Plus är mycket enkel att använda. Den rymliga behållaren för smutsvatten är lätt att lossa, tömma och skölja ren. Men den detalj som underlättar mest när man tvättar sina fönster är att munstycket har en mjukare, gummerad kant. Det innebär att fönstertvätten kräver mycket mindre handkraft när man ska pressa fönstertvätten in i fönstrets nedre kant. Det är också enklare att komma åt i vinklar och vrår. Eftersom man inte behöver pressa lika hårt orkar man också hålla WV 6 Plus i handen en längre tid.

Omdömet blir att WV 6 Plus i slutresultat är jämförbar med andra fönstertvättar från Kärcher. Torkar man inte av munstycket efter varje drag finns viss risk för randiga fönster - speciellt överst på glasytan där man först börjar suga upp vatten med skrapan. Men orkar man stå med trasan i andra hand så ger WV 6 Plus väl godkänt rena fönster. För den som ofta drar sig för att putsa fönster så kommer Kärcher WV 6 Plus göra processen snabbare, enklare och roligare.

BiT Karcher WV6Plus2

Mjukare gummerad kant på munstycket, lång batteritid, minutdisplay
Bara ett munstycke ingår
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Electrolux fönstertvätt Well S7

En smidig och tyst fönstertvätt för den med starka nypor

Vikt: 0,59 kg Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, laddare Bredd munstycke: 20,2 cm Behållarvolym: 110 ml Angiven drifttid: 60 min

Electrolux S7 är en välfungerande fönstertvätt med otroligt låg ljudnivå och rejält tilltagen batteritid på 60 minuter. Den passar särskilt bra för den som har svårt för höga ljudnivåer och prioriterar detta.

Låg ljudnivå men trög att tömma

Fönstertvättar finns med varierande batteritid, både kortare och längre än S7:s 60 minuter. Testpanelens erfarenhet är att 60 minuter räcker gott och väl till samtliga fönster i huset, då maskinen bara är igång när vattnet sugs upp. Den är också riktigt angenäm att använda tack vare den låga ljudnivån när den dammsuger upp vattnet. Däremot kan den vara något bökig att tömma: Skarpmunstycket ska tas bort för att vattnet ska kunna tömmas ut från “toppen” på maskinen, och detta sitter riktigt hårt de första gångerna vi använder den. Efter ett tag ger det med sig, och tömningen upplevs då som smidigare. Det kan dock vara värt att kontrollera detta tidigt om du har svårighet med greppstyrkan.

Det mest negativa med Well S7 är annars plastdelen som håller upp mikrofibertrasan på sprayflaskan. Det finns säkert goda poänger med att denna del är avtagbar, men det har sina nackdelar: Om du använder lite tryck för att gnugga loss envis smuts vippar den lätt av och kan till och med lossna helt från sprayflaskan – inte superkul om man står på en stege och den dimper ned på backen och blir smutsig. Du behöver alltså tänka både på vinkeln och hur mycket kraft du använder när du använder mikrofiberduken.

Med detta sagt är det en av de tystaste maskinerna i testet, och har du bara starka händer och lite finess med flaskan är den ett riktigt fint val.

Väldigt tystgående, lång batteritid, går att ta loss smutsvattenbehållaren helt
Något dyr, dålig sprayflaska
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Kärcher WV 2 Plus N

Snabbladdad fönstertvätt som passar den som har fönster av olika storlek

Prisklass: Mellan Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm och 17 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Kärchers WV 2 Plus N kommer med två munstycken. Det är lätt att byta mellan munstycken på maskinen, men det krävs lite fingerstyrka för att trycka in knappen på ordentligt. Oftast måste man ta till båda händerna. Den lilla sprayflaskan är behändig i storlek men behöver fyllas på både en och två gånger för att räcka för alla fönster i en normalstor villa.

Med mikrofiberduken fäst på sprayflaskan kan fönstret blötas ned och tvättas i ett och samma moment. Mikrofiberduken är fäst med kardborre och lätt att lossa för maskintvätt. Vid första användning lossnar en del fibrer och ger upphov till ränder när man torkar fönstret. Efter fiberdukens första tvätt upphör det problemet.

Godkänd batteritid och praktiskt med två munstycken
Det går riktigt snabbt att ladda fullt batteri i Kärcher WV 2 Plus N, efter drygt en timme är fönstertvätten redo att användas. Angiven drifttid är 35 minuter. Det låter lite men med tanke på att det är kortare stunder man använder maskinen så räcker det rätt långt. Ett normalstort fönster torkas snabbt med det bredare munstycket. Det smala munstycket är dock riktigt behändigt när man ska torka mindre glaspartier såsom fönster i en ytterdörr, eller fönster med spröjs.

Det är viss skillnad på uppsugningsförmågan i de båda munstyckena. Det mindre lämnar ibland en rand av vätska i kanten, även om man pressar på med extra tryck. Något som inte inträffar med det större munstycket. Den gummerade kanten på båda munstyckena är rätt hård, vilket gör det svårt att komma åt i fönstrets nedre kant.

BiT Karcher WV2PlusN2

Gör fönstertvätten enklare
Efter avslutad fönstertvätt ska vattenuppsamlaren tömmas. Det finns en öppning utanpå, men den sitter mitt i och det är då nästan omöjligt att få ut de sista dropparna. Det är mer effektivt att lossa uppsamlaren helt och genom den större öppningen tömma ur och skölja rent.

WV 2 Plus N kräver lite mer handkraft i sina funktioner. Men med tanke på att modellen befinner sig den nedre halvan av prisspannet för Kärchers utbud av fönstertvättsmaskiner så har den alla funktioner man kan önska sig. Tvättresultatet blir förstås inte lika bra som när ett proffs putsar fönstret. Men det blir bra nog och dessutom går det snabbt.

Kommer med två munstycken, bra tvättresultat, laddas upp snabbt
Hård kant på munstycken, mindre munstycket lämnar ibland ränder i kanten
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Kärcher WV 5 Plus N

En fönstertvätt med extra batteri för den med många fönster

Prisklass: Premium Medföljande tillbehör: Sprayflaska med mikrofiberduk, en dos rengöringsmedel samt litet munstycke Bredd munstycke: 28 cm Behållarvolym: 100 ml Angiven drifttid: 35 min

Det är naturligt att fundera lite över vad som skiljer de olika fönstertvättarna från Kärcher åt. Kärcher WV 5 Plus N skiljer sig från de andra maskinerna i detta test, genom att det har ett utbytbart batteri – det har inte de andra två. Batteriet är såklart laddbart, men även laddbara batteriet kan nå vägs ände ibland. Nu är batteritiden rätt bra, men har man många fönster att putsa, går det alltså att ha ett laddat batteri på lut – så slipper man bli stående med en urladdad maskin och smutsiga fönster kvar.

Det går snabbt att ladda Kärcher WV5 Plus N och bara någon halvtimme efter du packat upp din maskin, kan du vara i gång med fönstertvätten. Tillsammans med maskinen får man en liten påse rengöringsmedel som späds med vatten i sprayflaskan. Om du ska putsa många fönster, se till att komplettera ditt köp med extra rengöringsmedel. Bor man i ett hus med många fönster är det inte säkert att den lilla påsen räcker.


Ett något randigt resultat

Även hos Kärcher WV5 Plus N går det att justera bredden på putsskrapan. Detta ska göra att man enklare kommer åt i hörnen. Det finns även ett mindre munstycke, som underlättar vid rengöring av till exempel vädringsfönster. Att justera bredden på skrapan är lite småtrögt, men när man väl fått in snitsen är det enklare.

BiT Karcher WV5PlusN

Men oavsett om bredden justeras eller ej, går det inte att komma undan att resultatet av fönsterputsningen blir något randigt. Trots att olika vinklar testas, att det görs vid olika temperaturer och flera gånger om, och att trycket varieras, så skapar skrapan tunna ränder. Den puttar också runt några droppar av medlet, vilket precis i början och slutet av draget över fönstret, lämnar märken.

Kräver lite extra jobb för perfekt resultat
Allt detta går givetvis att lösa om man utrustar sig med en mikrofiberduk och snabbt följer putsningen med den. Men samtidigt: för nära 1000 kronor hade man gärna önskat att Kärcher WV5 Plus N skulle leva upp till löftena på förpackningen om ”streak free” och 3 gånger snabbare än en vanlig fönsterputs. Ränderna är helt klart där, och när man bättrat på med sin mikrofiberduk, då är man snart uppe i samma tidsåtgång som en mer traditionell metod.

Tydligt resultat på fönsterna, tystgående, snabbladdad, extra batteri ingår
Randigt resultat, lite bökig justering av bredden
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En fönstertvätt är en maskin som likt en dammsugare suger upp vattnet, efter att man använt medföljande sprayflaska och putsduk till att blöta ned och tvätta fönstret.

I vårt test av fönstertvättmaskiner har vi tvättat olika typer av fönster, i helt vanliga hus och lägenheter. De elektriska fönstertvättarna har alla använts vid ett flertal tillfällen under cirka en månads period. I testet har vi titta extra på följande egenskaper:

Användning: Kommer fönstertvätten åt ordentligt i hörn och längs kanter, hur är maskinen att hålla och hur blir slutresultatet?

Design: Är det enkelt att ta loss munstycket och hur gör man för att tömma smutsvattenbehållaren?

Effektivitet: Hur lång är batteritiden, tar det lång tid att ladda upp fönstertvätten och rymmer sprayflaskan tillräckligt mycket vatten och fönsterputsmedel?

Fem tips när du ska köpa fönstertvätt

Att tvätta sina fönster är väl kanske mest att beskriva som ett nödvändigt ont och något som väldigt många drar sig för in i det längsta. Men när solens strålar till slut obarmhärtigt avslöjar ens motvilja mot att putsa fönster allt för väl, då är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Med en fönstertvätt – en smidig maskin som enklast beskrivs som en liten våtdammsugare med gummiskrap-liknande munstycke – blir resultatet blanka fönster utan ränder på nolltid. Och en fönstertvätt har sitt namn till trots fler användningsområden, så den kan användas betydligt oftare än de (få) gånger fönster ska putsas hemma. Använd den till att rengöra duschväggar, kakel, speglar och andra släta vattentåliga ytor.
Här är fem köptips på vägen mot att få kvarterets mest välputsade rutor!

1. Fönstertvätt med lång batteritid (eller extra batterier)

Kanske bor du väldigt litet och har endast två fönster, då kan du nästan hoppa över att läsa den här punkten. Bor du däremot i ett hus eller en lägenhet med väldigt många fönster och/eller andra ytor som kan vara i behov av en rejäl rengöring, då ska du kolla in vad din tilltänkta modell på fönstertvätt har för batteritid. Många ligger på runt 30 minuter men vissa modeller har upp till 60 eller till och med 100 minuter. Att det går snabbt att ladda om den råkat ladda ur är också en bra egenskap.

Det finns även modeller där det ingår ett extra batteri så att man snabbt kan byta när det första är slut. Har man väl kommit igång så blir det snöpligt att behöva sluta mitt i arbetet för att ladda ett batteri, men om man bor litet så behöver man inte betala mer än nödvändigt för batteritid. Köp en modell som kommer passa bra för dina behov alltså.

2. Justerbara munstycken till fönstertvätt

Alla fönster är inte likadana och därför är det även bra med en viss variation kring storleken på det munstycke/de munstycken som följer med i paketet. En del modeller har justerbara munstycken som går att ändra i bredd, vilket är smidigt. Andra modeller har medföljande munstycken i mindre format som passar bra till smalare vädringsfönster och fönster med spröjs. För vanliga normalstora fönster räcker det gott med ett munstycke i normalstorlek men om man har en del detaljer att jobba med så är det uppskattat att kunna byta ut det till en mindre variant. Vissa modeller har även munstycken klädda med en mikrofiberduk som man kan använda för att få ett extra fint resultat fritt från ränder och kladd.

3. Enkelt att tömma smutsvattnet

Maskinen fungerar som sagt som en liten våtdammsugare och fördelen med att använda en fönstertvätt framför att putsa vanligt är bland annat att det är en betydligt mer spillfri process då maskinen drar in det smutsiga vattnet i en behållare. Volymen som får plats är oftast runt 100 ml, och någon gång blir ju behållaren full och behöver tömmas. För att det ska gå så smidigt som möjligt så är det bra om tömningsfunktionen är smidig, helst vill man kanske klicka loss hela behållaren för att lätt kunna slå ut den i vasken men riktigt så smidigt fungerar inte alla maskiner. Vissa är till och med riktigt dåligt designade med för små hål som inte tömmer allt, eller som gör att man spiller ner hela maskinen vid tömning. Dubbelkolla en extra gång om du vet att du kommer att tappa humöret om den töms långsamt med slabb och spill.

4. Fönstertvätt med bra vikt och ergonomi

När man ska putsa fönster så krävs det oftast att man sträcker på sig en del, både uppåt och åt sidorna i lite mer eller mindre bekväma vinklar. Att fönstertvätten har ett bra ergonomiskt grepp och inte blir för tung är därför viktigt att tänka på. Speciellt den som av olika anledningar är lite svagare i händer och handleder drar nytta av en modell där handtaget är nättare och vikten lägre. Men allt är så klart relativt, en riktigt långsam fönstertvätt som inte direkt gör jobbet är såklart inte att föredra bara för att den har låg vikt och smalt grepp, det gäller även att se till totaltiden som man tror sig behöva hålla i maskinen åt gången.

5. Säkerhetssnöre runt handleden

Klättrar man omkring i en fönstersmyg på femte våningen så vill man inte riskera att råka tappa ner fönstertvätten i huvudet på en intet ont anandes flanör på trottoaren. Om man inte bor i markplan kan man därför gärna skaffa en modell med ett säkerhetssnöre runt handleden som hindrar den olyckan från att hända. Detsamma gäller om man ska klättra upp och ner på en stege för att tvätta utsidan på övervåningens fönster, då är det såväl bekvämt som säkert att kunna hålla i sig med två händer både på upp- och nerväg och låta fönstertvätten hänga fritt från handleden under tiden.

Vill du optimera resultatet av dina ansträngningar behöver du förstås också ett riktigt bra fönsterputsmedel. Här finns recept på ett som av många anses vara det bästa, och som också är mer ekonomiskt och mer miljövänligt än de traditionella som man köper färdiga på affären; https://www.expressen.se/amelia/livsstil/hem/basta-receptet-pa-fonsterputsmedel-aldrig-mer-randiga-fonster/

Vanliga frågor om fönstertvätt

Hur använder man en fönstertvätt?

1. Fukta fönstret med vatten och fönsterputsmedel, till exempel med sprayflaskan som oftast följer med.

2. Gnugga loss den fastsittande smutsen från fönstret med en mikrofiberduk och se till att du kommer hela vägen ut i kanten på rutan. Spruta gärna på lite extra vatten – rutan ska vara rejält fuktig när du börjar skrapa.

3. Slå på fönstertvätten och börja skrapa högst uppe i ena hörnet. Dra maskinen nedåt i en jämn rörelse, ända ner i kanten på rutan.

4. Torka av skrapan med en mikrofiberduk eller trasa innan du fortsätter att dra av smutsvattnet precis intill ditt tidigare spår. Se till att gå lite omlott, så att det inte blir en fuktig rand mellan de båda spåren. Ibland kan det finnas kvar lite fukt längst ner vid fönstret, om du inte lyckats gå hela vägen – detta torkas lättast upp med en mikrofiberduk.

Hur fungerar en fönstertvätt?

På engelska kallas fönstertvättar ibland fönsterdammsugare – en ganska bra beskrivning på vad en elektrisk fönstertvätt gör. Den skrapar rutan och ”dammsuger” samtidigt upp vattnet så att du slipper smutsvatten som rinner utmed fönstret under skrapan och ner på fönsterblecket eller fönsterbrädan. Smutsvattnet som sugs upp samlas i en liten behållare som du tömmer när du tvättat färdigt. Ofta följer det med en sprayflaska med monterad mikrofiberduk som du använder för att fukta rutan och gnugga loss den grövsta smutsen.

Vilken fönstertvätt är bäst?

En bra fönstertvätt suger upp smutsvatten utan att lämna ränder på rutan och har en batteritid som räcker för att tvätta alla rutor i ett normalstort hem. Den bör inte heller vara för tung. Extra bra är det om den är enkel att tömma på smutsvatten och hålla ren.