Gräsklippare

Vill du imponera på grannarna med områdets snyggaste gräsmatta? En klar fördel är då om du klipper den regelbundet. På så vis undviker du skador, tuvbildning och annan problematik. Men för att kunna göra detta krävs förstås en grym gräsklippare.

Alla som äger ett hus, radhus, fritidshus eller en lägenhet med trädgård vet att gräsklippning är en av sommarens huvudsysslor. Denna syssla blir enklare om du har en riktigt bra gräsklippare.

Numera finns det lite olika gräsklippare att välja mellan. Vanligen hamnar man först i frågeställningen om man ska ha en bensin-, batterigräsklippare, alternativt elektrisk gräsklippare med sladd. De har alla olika uppsidor.

Fördelen med batterigräsklippare är att du slipper bensinångor och hög ljudnivå. Dagens batterimaskiner är väldigt starka och klarar stora gräsmattor. Ofta kan du dela batteriet med andra trädgårdsmaskiner från samma tillverkare, så du kan exempelvis ha en motorsåg och en gräsklippare som du använder samma batteri till. På så vis sparar du en del pengar. För det är just batteriet som drar upp priset en del på den här kategorin klippare, de är betydligt dyrare än bensindrivna modeller med samma prestanda. Vidare måste du komma ihåg att ladda batteriet så att du inte står med batteritorsk när det är dags att klippa gräset. Å andra sidan är batteriklippare väldigt lätta att lyfta och manövrera.

Populära tester

När det kommer till bensingräsklippare får du väldigt mycket prestanda till en låg kostnad. De släpper dock ut bensinångor som du andas in, de väsnas mycket och är ofta ganska tunga och otympliga i jämförelse med batterimodeller. Som fördel har de att du snabbt kan tanka dem och vara igång och klippa igen. Samtidigt slipper du oroa dig över att klippa av en sladd såsom du måste göra hos elektriska gräsklippare med sladd. De senare har egentligen bara fördel i sitt låga pris och passar bara på små gräsmattor där det finns nära tillgång till eluttag och få hinder att köra fast vid.

När du bestämt dig för vilken kategori av gräsklippare du ska ha kommer nästa steg: vilken typ? Önskar du exempelvis en gräsklippare med uppsamlare? En sådan modell är bra om du klipper mer sällan och därmed får ganska långt gräs som måste samlas upp för att gräsmattan inte ska kvävas. Eller är du ute efter en gräsklippare med mulching? Dessa klipper gräset i mycket små bitar så att klippet kan ligga kvar på gräsmattan och fungera som näring. Klipper du gräset relativt regelbundet brukar dessa modeller fungera utmärkt, men klipper du mer sällan är det inte alla som hinner med att mulcha i den mån som krävs för att det ska hinna bli till näring inom en rimlig tid. Gräsklippare med mulching brukar benämnas som bioclip eller multiclip.

Det finns förstås även kombigräsklippare som har både utkast, mulching och uppsamlare.

Underhåll gräsklippare

Beroende på vilken typ av gräsklippare du köper finns det olika sätt att ta hand om dem. Klipparen kan normalt sett stå utomhus året om. Men har du en batterigräsklippare bör du ta in batteriet och förvara det i plusgrader. Är det istället en bensingräsklippare består underhållet i att, vid behov, fylla på olja och bensin.

Alla gräsklippare bör också rengöras en eller ett par gånger per säsong. De klipper bättre om inte uppsamlaren är igensatt eller chassit och hjulen fulla av gammalt gräsklipp. Dessutom sliter den då mindre på gräsmattan. Grästunga hjul kan slira och skada gräset vilket gör det mer känsligt för angrepp.

Passa även på att se över kniven varje säsong. Har den tappat stinget kan du byta den - eller slipa den. Se bara till så att du inte får obalans och missljud.