Skötväska: 20 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

Vi har testat flera olika skötväskor i olika prisklasser och med varierade funktioner. En skötväska är givetvis inget måste för att man som nybliven förälder ska kunna ta hand om sitt barn på bästa sätt, men för en del kan en välorganiserad skötväska ändå kännas som en livräddare. Men precis som med barnvagnar, så är utbudet av skötväskor stort. Dels har barnvagnstillverkarna ofta ett utbud av accessoarer vari skötväskor så gott som alltid är inkluderade, ibland olika skötväskemodeller för olika barnvagnsmodeller. Dels finns det många utomstående aktörer som tillverkar universella barnvagnstillbehör. Förutom en önskan om att matcha i material så kan man generellt säga att en universal skötväska fungerar precis lika bra på en vagn som barnvagnsmärkets egen skötväska.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Viktigt att tänka på i val av skötväska är bland annat storlek, material och funktioner. Beroende på hur många barn samt hur gamla barnen är kan det ibland räcka med en liten skötväska för blöjor, medan man ibland behöver en extra stor duoskötväska med utrymme för två blöjbarns ombyten och matgrejer. En del skötväskor har en särskild upphängning för att bäst fästa den i en barnvagn. Notera dock att de flesta barnvagnstillverkare ej tillåter belastning av handtaget på grund av tipprisken, väljer man att ändå använda skötväskan på det sätter så sker det på egen risk. I de flesta skötväskor ingår även en skötbädd, och ibland finns ett särskilt flaskfack som ska hålla flaska eller mat kall/varm längre. Utöver detta skiljer även pris och design sig åt mellan olika skötväskor. En del har en mer sportig, praktisk look medan andra snarare påminner om moderiktiga handväskor.

I vårt test har vi i förhållande till skötväskornas pris testat deras funktioner och slittålighet och utifrån det utsett en skötväska som vi tycker är bäst i test.

Testvinnare - Skötväska

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av skötväskor har vi låtit vanliga småbarnsföräldrar såväl som en expert på babyprodukter få titta på samt använda de olika väskmodeller. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

Funktion: Medföljer någon typ av upphängning för vagnen, är skötväskan utrustad med ett fack för att hålla nappflaskan varm och ingår skötbädd eller andra praktiska tillbehör?
Formgivning: Hur är väskan designad, vilket material är den tillverkad av och vilken typ av handtag har skötväskan?
Förvaring: Hur många förvaringsfack har skötväskan, finns det någon ficka som kan stängas igen och hur är skötväskan i storlek?

Ovanstående har därefter vägts samman med skötväskans pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.Fler tester av barnvagnstillbehör:

Åkpåse

Handvärmare

Fler tester av barnprodukter

Barnkläder

Barnvagnar

Bebisprodukter

Bilbarnstolar

Matstol

0 5 4.5 1

1. Skip Hop Duo Signature — BÄST I TEST SKÖTVÄSKA

Många och välplanerade förvaringsfack, smart upphängning på vagnen, mycket prisvärd

Upphängning på vagn: Fasta remmar med clips Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 fickor, 1 fack med dragkedja uppetill Fack på utsidan: 6 stycken, varav 2 med magnetlås och ett med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, nätfack på utsidan

Skip Hops skötväska Duo Signature är en uppdaterad version av märkets klassisker Duo. Förändringarna är främst på detaljnivå men Skip Hop har verkligen lyssnat till önskemålen från konsumenterna och förfinat funktionerna. Duo Signature är en mycket praktisk och användbar skötväska. Utseendemässigt så finns det ett brett utbud av färger och mönster. Den estetiska framtoningen är inte lika trendkänslig och Duo Signature passerar inte som en vanlig handväska, men likväl är den riktigt snygg på en barnvagn. En smart upphängningsfunktion har den också. Med ett dubbelarbetande clip kan man fästa både en rem lagom lång för att träs runt barnvagnens handtag, och sedan ovanpå den knäppa fast axelremmen.

Duo Signature har en yttersida i slitstarkt material, hela väskan har tvättats i maskin med framgång. På insidan finns två fickor, vi hade gärna sett fler för ytterligare möjligheter till att organisera sina saker. Upptill, precis på insidan av väskans kant, finns även ett mindre, dragkedjeförsett fack lagom för telefon eller en liten plånbok. Utsidan på Skip Hop Duo Signature är utrustad med fler förvaringsmöjligheter. På båda kortsidorna finns nätförsedda flaskfickor, på framsidan finns två fickor med magnetlås och ett stort fack som stängs med dragkedja. På baksidan av skötväskan finns ett riktigt stort fack som utan problem rymmer skötbädden. Söker man en skötväska som verkligen tål att användas och är praktisk i alla lägen så är Skip Hop Duo Signature ett riktigt bra val, det konkurrenskraftiga priset ger sedan den sista knuffen som leder fram till att vi utsett Skip Hop Duo Signature till bäst i test.

Slittålig, smart lösning för remmarna, mycket prisvärd
Hade gärna sett ytterligare ett par fack på insidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Storksak EDEN

Vegansk skötväska med bra uppdelning av fack och marknadens bästa skötbädd

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar i axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 4 st, varav ett med dragkedja Fack på utsidan: 4 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Thermofack dolt i ena kortsidan

Storksak är ett klassiskt märke för skötväskor och har funnits med länge, med ett brett utbud av olika modeller. EDEN är en helt vegansk skötväska som lyckats mycket väl med sin läderlook, den ser helt äkta ut och hela skötväskan känns exklusiv ända ut i detaljnivå. Men den är också rejäl, och håller formen väl när den ställs ned på golvet. EDEN har fastsydda bärremmar, som går att ha över axeln men också kan bäras med handen. Med skötväskan kommer också en avtagbar axelrem. Inbyggt i axelremmen finns upphängningsremmar. Det gör att remmen kan monteras på barnvagnens handtag sitta där medan själva väskan klickas av och på som man vill. EDEN har fyra stora ytterfack. Det är således lätt att förvara sådant man riktigt snabbt vill kunna komma åt, som den egna plånboken eller ett paket näsdukar. I ena kortsidan finns också ett inbyggt flaskfack med thermoisolering. 

Insidan av Storksak EDEN har gott om fack. Det största stängs med kardborre på mitten och är anpassat för att förvara skötbädden i. På insidan finns även två mindre fack med resåröppning, smarta att organisera upp blöjor och ombyteskläder i. Det finns även ett mindre fack med dragkedja, att ha värdesaker eller småsaker som inte får komma bort i. Den medföljande skötbädden omnämns av Storksak som lyxig, och det är inte en överdrift. Den är stor och rejäl, med eget bärhandtag och med två smarta förvaringsfickor som är perfekta i storlek för blöjor och ett paket våtservetter. När det är dags att byta på barnet räcker det alltså med att bära med sig skötbädden, packad med det nödvändigaste. Såhär borde alla skötbäddar se ut. Det ihop med skötväskans alla övriga fiffiga egenskaper gör att Storksak EDEN känns som en blivande storfavorit.

Rymlig med många bra fack, fulländad skötbädd, bra upphängning på vagnen
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Storksak Noa

Slittålig och rymlig skötväska som kommer med en genial tillhörande organizer

Upphängning på vagn: Inbyggda fästen i axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 1 fack + innerväska Fack på utsidan: 1 öppen ficka Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, ett isolerat flaskfack på kortsidan

Storksak Noa är en genomtänkt skötväska, som i princip helt saknar dåliga egenskaper. Noa finns i två olika utföranden, som även kommer med olika prislapp. Den ena varianten av skötväskan är tillverkad av tålig canvas med detaljer i läder. Den andra är helt gjord av skinn, och kostar mer än dubbelt så mycket. Med Storksak Noa kommer en skötbädd av standardstorlek, som kan vikas ihop och hålls samman med ett kardborrefäste. Den avtagbara axelremmen kan justeras i längd. I axelremmen finns inbyggda kardborrefästen som kan spännas runt vagnens handtag. På så sätt kan Noa hängas stadigt på barnvagnen.

Noa har endast ett öppet ytterfack på väskans framsida. I sidan av väskan finns ett isolerat flaskfack, som ska hålla värmen eller kylan i upp till fyra timmar och se till att flaskan håller sig i en upprätt position. På insidan finns en enda ficka, som kan stängas igen med ett blixtlås. Men Noa är inte så fattig på organiserad förvaring som det låter.

Tvärtom har Storksak en riktigt genial lösning – en medföljande organizer. Denna väska i väskan är fullproppad med fack och gör livet som småbarnsförälder på språng många gånger enklare. På detta sätt kan man välja att i organizern ha allt som behövs för blöjbyten, men låta ersättning, fruktbitarna och bebisens leksaker ligga kvar i botten på väskan.

Det här innebär att man kan låta Storksak Noa hänga kvar på vagnen medan man endast tar med sig det nödvändiga i organizern. Denna har en dragkedja så att den kan stängas igen, samt två mindre bärhandtag. Vill man använda den som en separat väska eller kunna hänga den över axeln så finns det på organizerns sidor fästen för att haka fast axelremmen.
Förutom att vara lätt att packa så är Storksak Noa också mycket enkelt att hålla ren. Det slitstarka canvastyget kan effektivt torkas av med en trasa eller våtservett, och tål att tryckas in under vagnen eller ställas på marken gång på gång utan att hål eller ens tecken på slitage uppstår. Designen är stilren. Storksak Noa är en mycket prisvärd skötväska som snabbt blir uppskattad i det kaos som bebisåren ibland kan vara.

Supersmart innerväska, slittåligt material, bra upphängning på vagnen, lagom stor
Få ytterfack
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

4. Bugaboo Changing Bag Skötväska

Lättorganiserad skötväska skräddarsydd för användning med Bugaboos barnvagnar

Upphängning på vagn: Inbyggda fästen kompatibla med Bugaboo Fox, Bee5 och Buffalo Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja Fack på insidan: 4 fickor, 1 fack med dragkedja samt ett fack för skötbädden Fack på utsidan: 4 stycken, varav ett med dragkedja och två stycken fack med lock Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, isolerat fack på utsidan

Bugaboo Skötväska kommer i ett antal olika utföranden, där färgvalet även påverkar prissättningen. Skötväskan är välorganiserad med gott om fack både på ut- och insidan. Den levereras med en skötbädd, samt med fästen som gör att den kan hängas på alla Bugaboos barnvagnsmodeller, med undantag för Bugaboo Donkey.

Det som gör Bugaboo Skötväska unik är de inbyggda fästena i axelremmen. Dessa gummifästen kan krokas fast på de inbyggda knopparna på sidan av chassit på Bugaboo Fox och Bee5, samt med de medföljande clipsen på Cameleon3. Eftersom att väskan då placeras längre ned på handtaget, så försvinner risken för att vagnen ska tippa. Man ska dock likväl aldrig packa skötväskan för tungt.

Den medföljande skötbädden är rymlig och har smarta förvaringsfickor i sidorna, samt ett eget fack i skötväskan så man lätt kommer åt den. På utsidan av Bugaboo Skötväska finns ett isolerat fack, perfekt för nappflaska eller matburk som ska hålla värmen. Tack vare att det finns både axelrem och bärhandtag så är det bekvämt att ta med sig skötväskan.

På vagnen hänger Bugaboo Skötväska olika bra beroende av om den kombineras med liggdel eller sittdel. Om sittdelen är framåtvänd finns det gott om utrymme för väskan. Har man sittdelen vänd mot sig, eller kör vagn med liggdel, så ligger skötväskan mot och trycks delvis bakåt. Det funkar, men det är inte alltid så snyggt.

Att man både kan hänga skötväskan på handtaget och packa in den under vagnen är riktigt smidigt. Och tack vare en väldigt genomtänkt fördelning av förvaringsfack är det alltid lätt att hitta det man letar efter. Enda minuset är att skötväskan inte får tvättas. Den blir nämligen snabbt skitig när den placeras nära marken. Utöver det så känns Bugaboo Skötväska som en riktig fullträff för alla som kör en barnvagn från Bugaboo.

Smart upphängning på Bugaboos vagnar, väldigt bra fördelning av fack, rymlig skötbädd
Hänger mindre bra när sittdelen är bakåtvänd, kan inte tvättas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Skip Hop Mainframe Backpack

Superpraktisk skötväskeryggsäck med smart öppning och många fack på utsidan

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, två ryggsäcksremmar Fack på insidan: 1 stort fack och 2 mindre fickor Fack på utsidan: 3 stycken, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två fack på utsidan

Fördelen med skötväskor som kan bäras som ryggsäckar är rätt uppenbara för alla som haft ansvar för ett eller flera barn. De möjliggör nämligen att man kan ha båda händerna fria, och gör det enklare att bära sitt barn – i famnen, med bärsjal eller i sele. Skip Hop Mainframe Backpack är ett ypperligt exempel på en väl genomförd ryggsäcksskötväska. Den har inte samma bärkomfort som en vanlig ryggsäck, men den funkar att ha på ryggen och har alla funktioner man önskar i en skötväska.

Namnet Mainframe kommer ifrån att skötväskan öppning utgörs av en metallram, som fälls isär som en klassisk portmonnä. Det gör under för överblicken av väskans innehåll. När Skip Hop Mainframe Backpack öppnas så håller sig ramen helt utfälld, vilket gör att man direkt ser och kan ta fram det man behöver. Nackdelen med den här typen av öppning är att man inte öppna bara en liten bit för att ta fram det som ligger överst. Man får helt enkelt inte in handen om inte dragkedjan är helt uppdragen.

På sidorna av Skip Hop Mainframe Backpack finns två inbyggda väskkrokar, med korta, justerbara remmar som kan dras runt barnvagnens handtag. Även axelremmarna kan justeras i längd. Med skötväskan kommer en skötbädd, för vilken det finns ett perfekt anpassat fack på väskans insida. Vilket också är det enda facket som finns i väskan. Älskar man att organisera sin packning i olika fack så är insidan av Mainframe Backpack inte helt tillfredsställande. Men utsidan väger upp för det, med råge.

På sidorna av Skip Hop Mainframe Backpack finns stora flaskfack, som rymmer även bredare nappflaskor. Uppe vid bärhandtaget på framsidan finns ett stort, dragkedjeförsett fack och där under ett lite mindre fack som kan fällas ut. Detta innehåller i sin tur flera andra fickor, för småprylar och värdesaker.

Storleksmässigt upplevs detta vara en mycket rymlig skötväska, som utan bekymmer rymmer blöjor, ombyten och andra nödvändigheter för två småbarn. Men Mainframe Backpack är också ganska stor i yttermåtten, och kan på grund av metallramen i öppningen bli svårt att få in under barnvagnen om varukorgen är liten. De positiva sidorna hos Skip Hop Mainframe Backpack väger dock över med råge, och detta är en av de bättre skötväskor av ryggsäcksmodell som finns att köpa.

Mycket rymlig, smart öppning, inbyggda barnvagnskrokar, bärs som ryggsäck
Få fack på insidan, kan inte öppnas på glänt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Skip Hop Chelsea Backpack

Skötväska i ryggsäcksmodeller med bekväma bärremmar och praktiska ytterfack

Upphängning på vagn: Avtagbara upphängningsremmar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 3 st Fack på utsidan: 4 st, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Två av ytterfacken kan användas för flaska

Skip Hop Chelsea Backpack är en skötväska avsedd att fungera lika bra på vagnen och i handen som på ryggen. På baksidan finns två reglerbara och vadderade ryggsäcksremmar. Skötväskan har även ett vanligt bärhandtag, samt två upphängningsremmar med krok för barnvagnens handtag. Modellen är mycket rymlig även om skötväskan utifrån inte ser så stor ut. Inuti finns tre fack. Ett större för den medföljande skötbädden och två mindre fack med resåröppning, lagom i storlek för blöjor. Själva huvudfacket är väldigt stort men det hade inte skadat att dela upp det i fler sektioner. I och med att skötväskan är ganska djup finns det risk för att man får rota runt ett tag innan man hittar det man letar efter. Men det positiva i att kunna få med sig mycket packning väger ändå över.

Ryggsäcken stängs med en dragsko och har ett lock som hålls på plats med magnetfäste. På utsidan har Skip Hop Chelsea Backpack fyra stycken fack. Ett sidofack på vardera sida, vilka också fungerar som flaskfack. I locket finns ett mindre fack med dragkedja, lagom för små värdesaker. Framtill på väskan finns ett större fack som också det öppnas med dragkedja, och det är snillrikt konstruerat. När facket öppnas så har det insydda tygkilar i sidorna, så det är som en lucka som fälls ut. Perfekt för ett paket våtservetter och några blöjor, om det är det man oftast snabbt behöver komma åt. Men förutom bra fack så är Chelsea Backpacks främsta styrka att bärremmarna är så pass bra. Väskan är faktiskt riktigt bekväm att ha som ryggsäck även under längre promenader. Den fungerar således både direkt från dag ett på BB med bebis och på skogsutflykt med en treåring. Skip Hop Chelsea Backpack är helt enkelt en av de absolut bästa skötväskorna i ryggsäcksmodell som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Bekväm som ryggsäck, bra upphängning på vagnen, smarta ytterfack
Något stört och rörigt innerfack
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Elodie Details Black Edition

Estetiskt tilltalande och rymlig skötväska men två separat barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 6 fickor Fack på utsidan: 3 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details har ett flertal olika modeller av skötväskor i sitt sortiment. Den skötväska som bland annat finns i utförandena Black Edition, Apple Of My Eye och Graphic Devotion är kanske den mest praktiska av dem. Möjligheterna till att organisera upp blöjor och barnkläder är mycket stora, och tack vare väskans form så får man snabbt en överblick över vad som saknas vid påfyllning och var enstaka föremål kan lokaliseras. Visserligen finns det en fördel med djupare väskor och att man kan fylla på med grejer på ett annat sätt då, men i en mer avlång väska som denna så blir risken mindre att man glömmer bort en banan på skötväskans botten. Och alla som någon gång glömt en banan i skötväskan vet hur jobbiga påföljder ett sådant misstag kan få.

Med Elodie Details skötväska kommer en skötbädd av normal storlek och lite extra smutståligt material, en avtagbar axelrem samt två kardborrförsedda krokar att hänga upp skötväskan på barnvagnen med. Förutom axelrem finns även två bekväma bärhandtag att hålla väskan i, eller för att hänga dem i armvecket. Barnvagnskrokarna är riktigt bra, och dessutom stilrent formgivna.  Samma gäller själva skötväskan - den är snygg nog att passera som en vanlig handväska och det känns faktiskt en aning, aning roligare att byta blöja när man kan stoltsera lite med sin skötväska. Men det allra bästa med Elodie Details skötväska av denna modell är att den förutom en välorganiserad insida även strösslat bra med tre lättillgängliga fack på utsidan, för småsaker man snabbt behöver komma åt. Smart och snygg, så mycket mer än så kan man inte begära av en skötväska.

Välorganiserad, bra fack, smart upphängning på barnvagn
Inte den allra rymligaste modellen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

8. Done By Deer Skötväska Ryggsäck

Slittålig, välorganiserad och vattentålig skötväska som är hållbart tillverkad

Upphängning på vagn: Lösa barnvagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 6 fickor samt ett fack med dragkedja Fack på utsidan: 1 fack med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, ej isolerade

Done By Deer Skötväska Ryggsäck har gott om egenskaper värda att skryta om. Skötväskan är tillverkad av 100% återvunnen polyester från PET-flaskor. För den som får ökad klimatångest av alla inköp en bebis kan innebära, är det positivt att fler och fler hållbara alternativ börjar komma ut på marknaden.

Smidig och lättanvänd ryggsäcksmodell
Vad namnet gör tydligt, är att Done By Deers skötväska kan användas som ryggsäck. På väskans baksida finns två justerbara remmar. De är inte vadderade, men för normal användning så fungerar de väl. Det är däremot ett stort plus att skötväskan har en rem som kan knäppas över bröstet. Då slipper man glidande axelremmar när väskan är fullpackad och barnet i famnen sprattlar vilt.

Vill man istället ha Done By Deer Skötväska på vagnen så medföljer även två lösa barnvagnskrokar. De fästs på vagnens handtag med hjälp av kardborre. Sen kan man lätt knäppa av och på skötväskan efter behov. Till skillnad mot många andra skötväskor, är Done By Deer vattentät tack vare en PU-beläggning. Således kan den hänga kvar på vagnen även i ösregn.

Få ytterfack men välorganiserad på insidan
Den medföljande skötbädden hålls ihop med en tryckknapp och ryms perfekt i ett av de många facken på insidan. Det är lätt att organisera allt som barnet behöver och därmed också enkelt att snabbt hitta nappen, ett extra par strumpor eller vad man än behöver just för stunden. Eftersom väskan är ganska djup får man ledigt plats med packning för två barn.

Den kanske enda nackdelen med Done By Deer skötväska är att den endast har ett ytterfack, samt saknar isolerat flaskfack. Däremot finns fack inuti, som håller en flaska i upprätt position. Fördelarna överväger dock vida väskans få brister. Done By Deer Skötväska är otroligt slitstarkt, praktisk och rymlig. Den extra hållbarhetsaspekten är bara grädden på ett redan riktigt välsmakande mos.

Hållbart tillverkad, bra ryggsäcksfunktion, rymlig, lätt att packa, vattentålig
Ej vadderade ryggsäcksremmar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

9. Skip Hop Go Envi Eco-Friendly

Praktisk och tålig skötväska i ryggsäcksmodell, tillverkad av återvunnet material

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar med spänne Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 2 fickor med resår Fack på utsidan: 4 stycken, varav ett för skötbädd Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, på sidorna

Skip Hop Go Envi Eco-Friendly är en skötväska som vid första anblick inte utmärker sig nämnvärt. Men som namnet antyder är detta en skötväska som verkligen hängt med i utvecklingen. Skip Hop har valt att tillverka den av REPREVE-polyester, gjord av återvunna PET-flaskor. Kvalitetsmässigt är Go Envi likvärdig Skip Hops andra skötväskor, och känns därmed väldigt tålig för både smuts och slitage.

Smidig ryggsäcksmodell med god komfort
Go Envi Eco-Friendly är en skötväska i ryggsäcksformat. De två bärremmarna kan lätt justeras i längd och är relativt breda samt vadderade. Det gör modellen till en av de mer bekväma skötväskeryggsäckar som finns på marknaden. Ska man bära Go Envi mycket på ryggen kommer man uppskatta att remmarna inte skär in i axlarna.

Det går också att enkelt fästa väskan på barnvagnen. Inbyggt i ryggsäckens bärremmar finns två mindre remmar med spänne, som lätt klickas på vagnens handtag. På Go Envis ovansida finns också ett mindre bärhandtag.

Rimlig mängd fickor och gott om utrymme inuti
Go Envi Eco-Friendly kommer med en skötbädd, med ett eget lättåtkomligt fack baktill på väskan. Det medföljer även tre små burkar, som kan skruvas ihop med varandra och som förvaras i ett dedikerat fack på väskans ena sida. På andra sidan finns ett liknande fack, perfekt för nappflaskan. Skötväskan har ett ytterfack med dragkedja för värdesaker.

På insidan finns två fickor i lagom storlek för blöjor. De två sidofacken på utsidan av Go Envi Eco-Friendly stjäl en del utrymme inuti. Men när man väl börjar packa ryms allt som behövs med lätthet. Designmässigt är skötväskan kanske inte det vackraste man vilat ögat på. Men funktionellt är Skip Hop Go Envi Eco-Friendly en fullträff och hållbarhetsaspekten med återvunnet material är förstås ett stort plus.

God bärkomfort, mycket tålig, tillverkad av återvunnet material, rymlig
Trist design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Skip Hop Linx

Praktisk skötväska med ryggsäcksfunktion och rolig, lite mer vågad design

Upphängning på vagn: Lösa barnvagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 2 fickor med resår samt ett större fack för skötbädd Fack på utsidan: 2 stycken fack med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja

Skip Hop har ett brett utbud av skötväskor med fokus på de praktiska funktionerna. Med Linx vågar man sig en bit utanför bekvämlighetszonen. Väskan är tillverkad av konstläder, med quiltat mönster, en dekorativ kedja och gulddetaljer. Konstläder kan vara känsligt men Skip Hop Linx är helt utan märken eller fläckar, trots ett intensivt testande där skötväskan ställts i smutsiga bilar och tryckts in i barnvagnens lilla varukorg.

Ryggsäcksmodell med barnvagnskrokar och smala remmar
Linx är en skötväska som både kan fästas på vagnen och bäras på ryggen. På väskan ovansida finns två korta remmar med krok för barnvagnens handtag. På baksidan finns två ryggsäcksremmar. Dessa påminner lite om ett smalt bilbälte, och saknar helt vaddering.

Lastar man Linx full med matburkar, nappflaska och annat tungt så tenderar remmarna att upplevas som lite obekväma efter en stunds bärande. I synnerhet på sommaren, när man kanske har mer bara axlar. När man lämnar vagnen för att gå runt i parken eller för att gå in på ett fik så är det mycket smidigt att kunna få upp Linx på ryggen och ha händerna fria. Men för längre perioder av ryggbärande har Skip Hop andra skötväskemodeller som lämpar sig bättre.

Stort flaskfack på framsidan
Skip Hop Linx har bara ett stort ytterfack på väskans framsida, med ett lite mindre för värdesaker utanpå. Hela det stora facket är isolerat för att man ska kunna förvara nappflaskor däri. Öppnar man upp skötväskan helt finns en större ficka för skötbädden som medföljer, samt två minder resårfack lagom i storlek för en handfull blöjor och ett ombyte kläder.

Den välorganiserade föräldern skulle gärna sett lite fler fack, för att kunna strukturera packningen bättre. I övrigt är Skip Hop Linx välfungerande. Det stora flaskfacket är toppen för den flaskmatande föräldern och för större barn som börjat äta själv. Skip Hop Linx är en praktiskt skötväska med användbar ryggsäcksfunktion och ett utseende som passar bra för den som inte riktigt klickar med praktisk familjedesign.

Rolig design, slittålig utsida, rymlig modell, stort flaskfack
Obekväma bärremmar, något för få fack
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Skip Hop Clarion

Bekväm ryggsäcksskötväska med genomskinliga fack som gör det lätt att hitta rätt

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar med spänne Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 2 fickor med resår, 3 förvaringsfickor i klarplast med dragkedja samt ett fack för skötbädd Fack på utsidan: 2 stycken fack med dragkedja samt ett flaskfack Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja

Skip Hop Clarion är en enkel skötväska i ryggsäcksmodell. Enkel i det avseende att både formgivning och funktioner konstruerats för att underlätta när man är ute på vift med sin bebis. Med skötväskan ingår dels en skötbädd, som har sitt eget förvaringsutrymmet inuti Clarion. Dels ingår en liten necessär i klarplast, som matchar skötväskan inredning.

Lätt att hitta rätt
Skip Hop Clarion har en smutståligt om än lite tråkig utsida. Väskan neutrala design gör att den kan matchas med olika barnvagnar, och att den inte skriker bebisprodukt. Clarion har lite torftigt med ytterfack. På ena sidan finns ett flaskfack med dragkedja, på andra sidan ett öppet fack som även det kan rymma en vattenflaska man lätt vill komma åt.

Flera av innerfacken i Skip Hop Clarion är dragkedjeförsedda fickor i klarplast. Eftersom man slipper rota i blindo, kan man snabbare hitta det man behöver. Att hela ryggsäckens framstycke, själva locket, kan öppnas upp underlättar ytterligare. Det är också smart att locket har kilar i sidorna, så det inte lägger sig direkt mot ett eventuellt smutsig underlag inne i skötrummet.

Välfungerande ryggsäcksfunktion
Skip Hop Clarion kan bäras bekvämt på ryggen oavsett storlek på bäraren. Ryggsäcksremmarna är justerbar i längd samt breda, med insydd vaddering. Det gör att de inte skär in axlarna, även om man lastat tungt. På den övre delen av ryggsäcksremmar finns fastsydda spännen, som man kan knäppa runt barnvagnens handtag.

En bra skötväska ska göra det enklare att ta sig runt med sitt barn. Att välja en skötväska i ryggsäcksmodell underlättar för detta, då den kan bäras bekvämt samtidigt som man har ett barn att hålla i handen eller bära i famnen. I avseende att göra föräldralivet lite smidigare, gör Skip Hop Clarion ett utmärkt jobb.

Bekväm ryggsäcksfunktion, lätt att hitta inuti, smart necessär ingår, smutstålig
Tråkig utsida, något få ytterfack
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Skip Hop Duo Double Signature

Mycket rymlig och välorganiserad skötväska för den med fler än ett blöjbarn

Upphängning på vagn: Fasta remmar med clips Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 4 stora fickor samt två sidofack för flaska Fack på utsidan: 6 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två nätfack på utsidan och två fack på insidan

Många skötväskor är snarlika varandra i storlek, och inte sällan för små för den som har täta syskon eller fått tvillingar. Har man flera blöjbarn att ta med sig packning till samtidigt så är en dedikerad syskonskötväska ofta guld värd. Skip Hop Duo Double Signature är en modell med extra utrymme och rejält med förvaringsfack.

Skötväskan finns i många olika färger och mönster. I övrigt är det mer fokus på praktisk funktionalitet än på design. Vilket kanske är precis vad man är ute efter när man har behov en av skötväska modell större. Och storleken kan man inte klaga på. Skip Hop Duo Double Signature kan packas riktigt rejält full.

Skötväskan har en avtagbar axelrem, rejäla bärhandtag samt inbyggda fästen så att skötväskan kan hängas på barnvagnens handtag. Dessa clips är lätt att komma åt och fäster skötväskan ganska tight mot handtaget. Är Duo Double tungt packad bör man dock lägga den under vagnen, för att undvika tipprisken. Väskan i sig har väldigt låg vikt. Material är smidigt och väskan känns inte klumpig, trots dess storlek. Skötbädden som medföljer är av standardmodell och har sitt eget fack i skötväskan.

Skip Hop Duo Double Signature har gott om fack både på insidan och utsidan. Flaskfack råder det inte heller brist på. Vill man kunna separera packningen så är det enkelt gjort. Facken speglar varandra, så ena barnet kan ha höger halva för sina grejer och andra barnet får den vänstra delen.

Utseendet på Skip Hop Duo Double Signature är kanske lite åt det trista hållet. I synnerhet i jämförelse med andra väskmodeller från samma märke. Men som en kompanjon i småbarnslivet, så är detta verkligen en skötväska som får vardagen att fungera lite smidigare. För ett barn blir den alldeles för stor. För två barn är Skip Hop Duo Double Signature helt rätt skötväskemodell.

Mycket rymlig, gott om fack, smart upphängning på vagnen
Lite tråkig design, sitter tight mot handtaget om man använder de inbyggda clipsen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Skip Hop Chelsea

Snyggt designad skötväska, välorganiserad med många smarta fack på in- och utsidan

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, ej avtagbar Fack på insidan: 4 fickor Fack på utsidan: 5 stycken, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två fack på utsidan

Skötväskor som inte ser ut som skötväskor är en växande trend. Skip Hop har alltid haft ett brett utbud av modeller i regnbågens alla färger, med modellen Chelsea närmar de sig modevärlden lite mer och därefter har märket släppt fler skötväskor med liknande stil. Chelsea finns i svart och champagne, med dragkedjor och andra detaljer i guld. Väskan har inget överfällbart lock, så vid regn finns det stor risk att vatten snabbt tar sig in. Bärhandtagen är lätta att få grepp om och är långa nog att väskan kan hängas över armen. Skip Hop Chelsea har även en axelrem, som tyvärr inte är avtagbar. Ska skötväskan användas på barnvagn så har Skip Hop en klurig lösning i form av en kortare rem med en krok som fasthakad i väskan bildar en ögla stor nog för ett vagnshandtag.

Skip Hop Chelsea är inte snål med facken, vare sig på in eller utsidan. Väskan är rymlig nog för ombyten och tillbehör till två blöjbarn, och det finns goda möjligheter att i fickorna på utsidan förvara sina egna saker, bland ett dragkedjeförsett fack i perfekt storlek för en smartphone. På framsidan finns en guldfärgad nyckelring att haka fast just nycklar eller en barnleksak i. Skötbädden är inget utöver det vanliga, men det är smart att den har sin egen ficka på utsidan av väskan så man lätt kan komma åt den och våtservetter för ett akut blöjbyte. Skip Hop Chelsea är en populär modell som i omgångar sålt slut, och när man väl testat den så förstår man absolut varför.

Generös mängd rymliga fack, snygg finish, lätt att packa full utan att det blir rörigt
Oskyddad dragkedja upptill, risk för att väta tar sig in vid regn, går ej att ta loss axelremmen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Elodie Details Brilliant Black/Petite Botanic Skötväska

Skötväska med riktigt låg vikt, bekväma handtag och smarta barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej Fack på insidan: 2 fack, 1 ficka för småsaker och ett fack som stängs med dragkedja Fack på utsidan: Ett fack Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details har som tillverkare av barnvagnstillbehör alltid haft som ambition att hänga med i modevärldens svängar och erbjuda trendriktiga - men samtidigt användbara - produkter för småbarnsföräldern. Med sin lättviktsskötväska, tillgänglig i utförandena Brilliant Black och Petite Botanic, plockar man upp ännu något nytt och gör det till sitt eget. Mycket är bekant från Elodie Details andra skötväskor. Den här modellen väger absolut ingenting utan packning, och kan vikas ihop så den ryms i en jackficka. Det finns ingen axelrem till men de två fastsydda handtagen är långa nog för att väskan ska kunna bäras över axeln ändå. En skötbädd ingår. Dock finns det inget innerfack för skötbädden att förvaras i, vilket leder till att den ofta knölas ihop någonstans i botten.

Brilliant Black/Petite Botanic har ett litet ytterfack, för småsaker som ska vara lättillgängliga. På insidan finns ett thermofack att förvara flaskor eller barnmatsburkar i. Där finns också ett mindre samt två större fack, de senare i lagom storlek att förvara blöjor i. I den dragkedjeförsedda fickan kan man lägga värdesaker och annat som absolut inte får komma bort. Själv skötväskan kan stängas igen hela vägen med en lättanvänd dragkedja. Det här kan vara Elodie Details mest prisvärda skötväska hittills och man får både design och funktion för pengarna, stort plus för de alltid lika funktionella barnvagnskrokarna som ingår. Den bästa egenskapen är förstås den minimala vikten. Med Brilliant Black/Petite Botanic behöver man aldrig mer släpa på en väska som känns tung fast den endast är halvfull. 

Mycket låg vikt, snygg design, smarta barnvagnskrokar
Få ytterfack, inget fack för skötbädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

15. Skip Hop Riverside

Snyggt designad och rymlig skötväska med låg vikt och bra packningsmöjligheter

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: Två fickor med resår samt stort fack för skötbädden Fack på utsidan: Fyra stycken, varav ett med magnetlås och ett med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, på utsidan

Skip Hop Riverside skötväska är en lättviktsmodell, vilket innebär att skötväskan i sig väger mycket lite. Ibland är lättviktsskötväskor också väldigt enkla i modellen. Skip Hop är sitt koncept troget och Riverside är en väska där bebisens packning enkelt organiseras. På skötväskans utsida finns fyra fack. De två på kortsidorna har rätt form för att sätta flaskor i. På framsidan finns också ett större fack med magnetlås, samt ett litet mindre med dragkedja. Även insidan har bra fack för att sortera blöjor och ombyteskläder i, samt ett stängbart fack för de egna värdesakerna. Med Riverside medföljer en skötbädd samt en avtagbar axelrem. Väskan har också två bärhandtag, långa nog att trä över axeln. För upphängning på vagnen så finns två inbyggda remmar som kan krokas fast runt barnvagnens handtag. Det fungerar bra, men att få fast första remmen kan vara lite knepigt om väskan är tung och drar nedåt.

Yttertyget på Skip Hop Riverside är glansigt och enkelt att hålla rent då det lätt torkas av. Tyget känns känsligt för att repas men har visat sig vara slitstarkt. Designmässigt håller Riverside hög standard och har fina detaljer, den passar föräldrar som inte tycker att allt kring barnen måste se sportigt och praktiskt ut. Den mjuka formen gör att skötväskan är enkel att passa in i vagnens varukorg eller i andra trånga utrymmen. Bäst av allt med Skip Hop Riverside är hur lätt väskan anpassar sig. Den går att packa riktigt full om man vill, och när man bara behöver en blöja och en tröja så är Riverside inte ett gram onödigt tung att bära. Åter igen mycket bra jobbat av skötväskeproffsen på Skip Hop.

Låg vikt, enkel att packa tack vare bra fack, rymlig, snygg design
Upphängningen på vagnen kunde vara lite enklare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

16. Skip Hop Suite Satchel

Välorganiserad skötväska med många fack, snygg design och praktiska tillbehör

Upphängning på vagn: Avtagbara upphängningsremmar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej Fack på insidan: 2 x 2 stycken Fack på utsidan: 6 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Separat flaskväska ingår

Skip Hop utökar sitt redan breda utbud av skötväskor med Suite Satchel, en 6 in 1-skötväska. Namnet syftar på Suite sex komponenter. Förutom själva väskan ingår avtagbara upphängningsremmar, flaskväska, necessär, liten nappförvaring och en skötbädd. Det här är en mjuk skötväska, tillverkad av polyester, och man skulle lätt kunna bli lurad att tro att den därmed blir snabbt smutsig. Men Suite har visat sig vara mycket tålig och ser som ny ut även efter en tids hård användning. Något som skiljer Suite från mängden är ingen axelrem ingår. De två bärremmarna i nylon är dock långa nog för att väskan ska kunna hänga bekvämt på axeln. Den separata upphängningen för barnvagn utgörs av mindre remmar med rejäla krokar i båda ändarna, vilket är en smidig lösning.

Gillar man många fack så kommer man älska Skip Hop Suite Satchel. Utsidan har rejäla flaskfack i sidorna, och den separata flaskförvaringen är isolerad för att hålla flaskans värme eller kyla. Fördelningen av väskans huvudfack är i jämförelse något oortodox. Istället för ett stort fack med mindre fickor inuti är Suite uppdelad i tre fack. Ett med två små fickor, det i mitten med två mer rejäla resårfack och ett tredje avsett för förvaring av skötbädden. Det är dock lite irriterande att skötbädden är någon cm bredare än fackets öppning, så bädden alltid måste böjas till en aning när den ska packas ned. I övrigt är det mycket enkelt att organisera sin packning. Väskan är normalrymlig och fungerar väl för ett blöjbarn, även om en extra blöja för ett större syskon såklart också ryms. Det bästa med Suite Satchel är hur Skip Hop i vanlig ordning lyckas så väl med att kombinera snygg design med riktigt praktisk skötförvaring.

Väldigt många fack, smarta tillbehör, enkel att hänga på barnvagnen
Rymmer inte större föremål, snäv öppning till skötbäddsfacket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

17. Elodie Details Bedouin Stories / Zebra Sunshine

Stor och rymlig skötväska med avtagbar axelrem och separata barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 1 fack, med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details har verkligen en både bred och rik arsenal av skötväskor i sitt sortiment. De olika modellerna har tyvärr inte givits något namn, utan det är vilka färger och mönster de släppts i som man får utgå ifrån när man ska kategorisera dem. Modellen som finns i utförande Bedouin Stories och Zebra Sunshine är en relativt ny skötväska från märket, som funnits i två säsonger nu. Det här är inte en skötväska för den som vill leva kompakt eller har en vagn med väldigt liten varukorg, utan det här är modellen för den som vill ha plats i väskan för att ta med sig allt - och lite till. Precis som vanligt när det gäller Elodie Details så är upphängningen på barnvagnen superb. Med en så här pass stor, och relativt tung skötväska så får man förstås vara extra noga med tipprisken. De medföljande barnvagnskrokarna fästs med kardborre och är konstruerade i samma tyg som skötväskan. Samma metallöglor på väskans kortsidor som man fäster krokarna i, kan man även fast den avtagbara axelremmen i.

På utsidan är Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories snålt utrustad med fickor. Det finns ett dragkedjeförsett fack, i lagom storlek för det allra nödvändigaste - plånbok, telefon, ett paket näsdukar. Insidan är desto generösare. Där finns dels ett litet dragkedjeförsett fack för värdesaker, dels ett riktigt stort som löper längs med hela ena sidan. Rymligt nog att placera båda den medföljande skötbädden och ett knippe blöjor, om man inte vill beblanda det med övrig packning. Inne i skötväskan finns även fem stycken rejäla fack med resårförsedd öppning. Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories är en rejäl och slitstark väska, den har en platta i botten så den är enklare att ställa ifrån sig på marken och den verkar klara av smuts väldigt väl. Vill man, så går den även att tvätta. Om den väl tilltagna storleken inte är något som avskräcker, kanske vill man ha skötväskan för två blöjbarn samtidigt, så finns det all anledning att titta närmare på Elodie Details skötväskemodell i färgerna Zebra Sunshine och Bedouin Stories.

Många bra fack på insidan, smart upphängning på vagnen, rymlig
Endast ett fack på utsidan, något stor och klumpig att användas för bara ett barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

18. Britax Skötväska

Lättorganiserad skötväska med många fack, lock som viks över och inbyggd upphängning

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar i axelremmen Bärhandtag: Nej Axelrem: Ja Fack på insidan: 7 stycken Fack på utsidan: 4 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Separat flaskväska ingår

Det kan finnas två goda skäl till att välja en barnvagns originaltillbehör framför universella tillbehör. Dels att de kan vara speciellt anpassade för vagnens form eller funktion, dels att det är svårt att hitta en mer perfekt matchning stilmässigt. Britax lyckas bra med det senare – deras skötväska finns i samma textilier som barnvagnsklädslarna, både vanliga färger och de melerade tygerna. Det ser snyggt ut ihop och känns enhetlig. Att det är samma tyger gör också att skötväskans utsida blir väldig tålig både mot slitage och smuts. Till formen är Britax Skötväska mer boxig än de flesta andra skötväskor. Även när den är tom håller den sig fyrkantig. Det är snyggt, men att sidorna har så mycket stadga i sig innebär också begränsningar i utrymmet. Är skötväskan full så går det där lilla extra inte att pressa ned ens med våld.

Britax Skötväska är mycket välorganiserad. Den har ett lock som viks över hela väskan, vilket effektivt håller regndroppar ute. Skötväskan har väldigt många fack och extra förtjust blir man snabbt i facket på framsidan under locket. Inuti det finns mindre nätfack och det är mycket enkelt att placera ut småprylar. Med skötväskan kommer en skötbädd samt en lös flaskväska som kan hakas fast. Britax Skötväska har en axelrem med mudd för extra bekvämlighet och på remmen finns två inbyggda mindre remmar med spänne för smidig upphängning på vagnen. Britax Skötväska blir snabbt full och storleken gör att den tar upp utrymme även när den är tom. Den är dock mycket enkel att organisera sin packning med och väldigt praktisk i sina funktioner. Har man redan en av Britax vagnar, i synnerhet en i Go-serien, så blir man troligtvis mycket nöjd med Britax Skötväska.

Snygg till Britax barnvagnar, många fack, enkel att organisera
Begränsat med packutrymme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

19. Bugaboo + Storksak

Exklusiv och stilren skötväska med många fack och väldigt välkonstruerad skötbädd

Upphängning på vagn: Med axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 1 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 3 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Bugaboo + Storksak-skötväskan finns i två olika utföranden. Den ena är gjord i nylon, och den andra - lite dyrare modellen - av läder. Insidan har 5 bra fickor som är lagom i storlek för blöjor och barnkläder, samt ett fack med dragkedja för värdesaker. Skötväskan är rymlig och enkel att organisera. Eftersom att skötväskan är långsmal mer än den är djup så får man en bra överblick direkt man drar upp dragkedjan. Utsidan av Bugaboo + Storksak påminner lite mer om en handväska, det finns tre fack men de är diskreta så vill man inte skylta med att det är blöjor man bär runt på så kan denna väska vara ett bra val. Ett av ytterfacken är ett thermofack som ska kunna hålla värme och/eller kyla, ett är ett fack med dragkedjaöppning i sidan, lagom för en telefon eller nycklar. På baksidan av väskan finns ett lite rymligare fack med magnetlåsning.

Bugaboo + Storksak har två rejäla bärhandtag som är sköna att hålla i, både i handen och att ha över armen. Det finns en förlängningsbar axelrem som hakas fast med metallkrokar, men även kan tas loss helt om man inte vill använda den. Med skötväskan kommer även en skötbädd, och här har Bugaboo tänkt till rejält. Förutom att vara rejält tilltagen i storlek, så är den också väldigt smart konstruerad. I båda långsidorna finns fack i precis rätt storlek för att rymma 2-3 blöjor eller en förpackning våtservetter. Skötbädden kan vikas ihop och hålls ihopfälld med kardborrfäste. Bugaboo + Storksaks skötbädd är litegrann som en miniväska i skötväskan, perfekt att bara kunna ta med sig den in i skötrummet vid blöjbyte. Bugaboo + Storksak är dyr i inköpspris, men känns exklusiv vid användning och funktionerna är smarta samt av hög kvalitet.

Testets bästa skötbädd, bra fack på insidan, snygg design
Dyrt inköpspris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

20. Littlephant Messenger Skötväska

Estetiskt tilltalande skötväska med separata krokar för barnvagnen

Upphängning på vagn: Separata barnvagnskrokar Bärhandtag: Nej Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 fickor, 1 fack med dragkedja upptill samt ett mindre mobilfack Fack på utsidan: Nej Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, på insidan

Littlephant Messenger är en otroligt stilig skötväska, som finns tillgänglig både i olika mönster och varierande färgställningar. För den som tyckte att en helsvart vagn kändes som ett tryggt men lite tråkigt val så är Littlephants skötväska ett utmärkt tillbehör för att bryta av mot det monokroma.

Skötväskan är gjord av bomullsväv, med detaljer i läder. Det är en härlig känsla i tyget, men särskilt smutståligt är det inte. Fläckar uppstår lätt och tillverkaren rekommenderar att man impregnerar den innan användning. Väskan får inte tvättas i maskin. Med tanke på detta är det outgrundligt varför Littlephant Messengerbag har samma känsliga tyg även på undersidan. En förstärkt botten hade varit att rekommendera, både för att slippa fläckar och för hållbarheten.

Vill man packa mycket så erbjuder Littlephant Messenger gott om utrymme på insidan. Det finns två stora fack som perfekt rymmer blöjor och ett paketvåtservetter. Ett mindre fack med dragkedja kan förvara värdesakerna och sedan finns också en mindre fick, ungefär lagom i storlek för en telefon. Mot botten av skötväskan finns också en mugghållare i vardera sida.

Det svåra är att hitta det man har packat ned. Skötväskans öppning är smalare än dess botten, vilket gör det knepigt att få en bra överblick över innehållet. Och det är även något utav en besvikelse att Littlephant Messenger helt saknar ytterfack.

Däremot funkar upphängningen på vagnen bättre. Med skötväskan kommer två separata krokar som fästs på barnvagnens handtag med tryckknappar. Krokarna hakar man sedan fast i skötväskans axelrem. Littlephant Messenger är helt enkelt en mer estetiskt tilltalande än praktiskt användbar skötväska. Så länge man är på det klara med det innan inköp, blir man inte besviken.

Mycket tilltalande design, rymlig insida, kommer med separata krokar
Känsligt tyg, saknar ytterfack, svårt att hitta packningen, väger mycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Utgångna produkter

0 5 4 1

Elodie Details DOT

Snygg och rymlig skötväska med bra fack på insidan och smarta barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja. avtagbar Fack på insidan: 5 st, varav två med dragkedja Fack på utsidan: 1 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två thermofack på insidan
Elodie Details DOT

Elodie Details DOT är en skötväska i bagmodell, samma form och typ som väskan Gilded Grey från samma märke. Elodie Details har gjort sig kända för sina moderiktiga skötväskor som på ett framgångsrikt sätt har kombinerat god förvaring med god känsla för stil. DOT är inget undantag. Den smakfullt prickiga utsidan och det petrolfärgade fodret bildar ihop med läderdetaljerna en skötväska som ingen skäms för att hänga på sin barnvagn. Bärhandtagen i mörkbrunt skinn matchar den avtagbara axelremmen i brun canvas, krokar och dragkedja är guldfärgade. Som alltid med Elodie Details skötväskor har också DOT separata vagnskrokar som kan fästas på barnvagnens handtag med kardborre och sedan hänger där medan själva väskan snabbt kan hakas av och på efter behov.

DOT har endast ett minimalt ytterfack men kompenserar på insidan med tre rejäla fack med resåröppning och två med dragkedja. Det största, dragkedjeförsedda facket är avsett för skötbädden men där ryms även lite annat. Det lilla facket med dragkedja är lagom i storlek för ens egna värdesaker. De tre facken med resåröppning är anpassade för att packa ned blöjor eller ombyten i, och gör att väskan känns organiserad. I övrigt utrymme finns det plats för en hel del annan packning. DOT är utan tvekan tillräckligt stor för att även fungera som en mindre weekendbag eller som BB-väska. Till formen är den något pösig, men mjukheten gör det också möjligt att packa DOT riktigt full. Elodie Details DOT är en skötväska för den som gillar att packa mycket och att göra det med stil.

Många bra fack på insidan, smarta vagnskrokar, rymmer mycket
Få ytterfack, dragkedjan kan kräva lite ibland
0 5 4 1

BabyBjörn SoFo

Rymlig och mjuk skötväska med smarta bärremmar, kan även användas som ryggsäck

Upphängning på vagn: Med axelremme Bärhandtag: Ja Axelrem: a, avtagbar Fack på insidan: 1 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 5 stycken, varav 2 med magnetstängning Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två nätfack på insidan
BabyBjorn SoFo

BabyBjörns skötväska SoFo är till skillnad från märkets föregående väska en mycket mjuk och följsam modell, som ändå inte känns som att tyget är lätt att smutsa ned. Modellen är rymlig både på bredden och djupet. Det är inga problem att få plats även om man behöver packa blöjor och ombyten för två småbarn i BabyBjörn SoFo. Fickorna på utsidan är djupa och lätta att komma åt, två av dem har lock med magnetlås så att man kan förvara värdesaker eller småsaker som inte får komma bort. Insidan är mycket rymlig. Ett av facken är försett med dragkedja, ett är i storlek för skötbädden och i de övriga är det enkelt att organisera blöjor och kläder.

SoFo har en lite speciell lösning för bärhandtagen. De kan antingen användas som vanliga bärhandtag och hålls då på plats i sin position med hjälp av sömmar på remmen. Eller så kan bärhandtagen dras ut på ena sidan varpå BabyBjörn SoFo kan bäras på ryggen som en ryggsäck. Väldigt praktiskt om man vill kunna ha båda händerna och armarna fria till sitt barn. Sedan finns det även en vanlig axelrem, som kan tas loss helt om man inte vill använda den. Vill man ha sin BabyBjörn SoFo på barnvagnen så finns det ingen särskild upphängning utan man får använda axelremmen. Den stora fördelen med BabyBjörn SoFo är utan tvekan rymligheten, den flexibla formen och den smarta ryggsäcksfunktion - samt att dessa funktioner kommer till ett mycket rimligt pris.

Kan bäras över axeln, över armen eller som ryggsäck, bra fördelade fack
Något svårare att hänga snyggt på en barnvagn

Vanliga frågor om skötväskor

Vilken skötväska är bäst?

Vi har testat skötväskor och utser Skip Hop Duo Signature till bäst i test. Det är en rymlig och mycket välplanerad skötväska, med många fack både på utsidan och på insidan. En smart upphängning för att fästa skötväskan vid vagnens handtag finns inbyggt i axelremmen, och med prisvärda och slitstarka Duo Signature medföljer också en praktisk skötbädd.

Varför har man en skötväska?

En skötväska har man för att praktiskt kunna samla och få med sig allt det man behöver när man ska lämna hemmet med barnet. Egentligen kan vilken typ av förvaring som helst fungera som skötväska – en vanlig ryggsäck, en plastpåse eller en tygkasse. Ordet skötväska kommer ifrån att väskan innehåller allt som krävs för att man ska kunna sköta om bebisen.

Vad är en skötväska?

En skötväska är en särskild väska, anpassad för att innehålla sådant man behöver när man har en bebis eller ett litet barn med sig utanför hemmet. Skötväskan ska vara slitstark och enkel att göra rent. En bra skötväska innehåller flera olika sorters fickor och förvaringsfack och har oftast även en bra lösning för hur väskan kan fästas på barnvagnens handtag.

Vad har man i en skötväska?

Exakt vad man ska packa skötväskan med beror förstås på vad ens eget barn har för behov. Flaskmatar man kommer man behöva nappflaskor och ersättning, större barn kan behöva haklapp och drickmugg medan små bebisar med reflux behöver många ombyten. En bra baspackning i skötväskan för en nyfödd bebis är två ombyten kläder, 5-6 blöjor, några små handdukar, påsar för bajsblöjor eller nedsmutsade plagg, en förpackning våtservetter och en extra napp eller snuttefilt.

Hur packar man skötväskan?

För att packa skötväskan smart bör man organisera packningen utifrån olika scenarion. Det kan underlätta att fördela packningen i necessärer eller tygpåsar inuti skötväskan. Då kan man enkelt ta tag i den påse som innehåller allt som behövs för blöjbytet, eller allt som behövs för matstunden. Sådant som oftast behövs, exempelvis näsdukar eller en ren blöja, kan packas överst. Medan sådant som sällan kommer till användning med fördel kan placeras i botten av väskan.

Vad ska man tänka på när man väljer skötväska?

Till största delen handlar det om design och utseende när man väljer skötväska. De flesta väljer en väska för att de tycker att den är fin och för att den matchar barnvagnen. Men det kan i vissa fall finns anledning att välja en särskild skötväska framför andra. Ofta har barnvagnstillverkarna även skötväskor i sitt sortiment av tillbehör. Dessa väskor kan en del vagnsmodeller ha integrerade fästen för på handtaget, vilket kan underlätta vid användning.

Hur hänger man skötväskan på barnvagnen?

Det finns olika sätt att hänga skötväskan på vagnen. Med de flesta skötväskor medföljer antingen separata krokar som man fäster på handtaget och sedan kan haka fast skötväskan i. Eller så har skötväskan inbyggda fästen med knappar eller kardborre i axelremmen, med vilka man kan fästa väskan vid vagnen utan att den glider ned längs med handtaget. Man ska dock vara medveten om att de flesta barnvagnar inte är godkända för belastningen i att fästa en skötväska på handtaget.

Hur stor skötväska behöver man?

De flesta skötväskor är rätt likvärdiga i storlek. En normalstor skötväska rymmer med lätthet alla den packning som man behöver för ett barn, om vi utgår ifrån att den packningen utgörs av blöjor, några ombyten kläder, leksaker, våtservetter och kanske en necessärer med mediciner, plåster och salvor. Behöver man få med sig packning för två blöjbarn, om man har tvillingar eller täta syskon, så bör man överväga att skaffa en dubbelskötväska.