Epilator: 5 produkter i test

Senast uppdaterat November 2022

Vill du ha en snabb epilator för att få bort oönskad hårväxt? Här har vi testat olika modeller från bland andra Braun, Philips och Panasonic för att utse en testvinnare. Kriterierna för att hamna på en topplacering är att epilatorn ska vara enkelt att använda, vara av bra kvalitet och kunna användas i duschen eller badkaret. 

Testvinnare - Epilator

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av redaktörens egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Alla tester genomförs av oss, och produkterna testas på de sätt som de också används till vardags. Apparaterna som är med i testet har använts regelbundet under sex månader. De som tål vatten har använts i dusch, och de har rengjorts som de ska enligt tillverkaren. Panelen har sedan gjort sin bedömning enligt följande kriterier:

Effektivitet: Är maskinen effektiv? Hur smärtsam är behandlingen och hur mår huden? Vilket resultat ger epilatorn?

Användarvänlighet: Hur enkelt är det att komma igång och använda den? Vad finns det för extra tillbehör? Hur ska den rengöras?

Konstruktion: Hur är kvaliteten? Känns greppet bra och stabilt under användning? Är det enkelt att byta mellan de tillbehör som medföljer?

Slutbetyget har satts efter att alla omdömen granskats och mätts mot priset. I testet finns fem av marknadens mest populära epilatorer, du hittar fler modeller och deras pris på Pricerunner.

0 5 0 1

1. Panasonic Epilator ES-EL8A — BÄST I TEST EPILATOR

Epilator med många medföljande tillbehör – för dig som vill ha en maskin att lita på

Om det är viktigt att hitta en snygg epilator så kommer utseendet på Panasonic Epilator ES-EL8A vara ett plus även för dig. Att någon har tänkt till vid designtillfället gör dock tyvärr inte att behandlingen är smärtfri.

Högt pris och mycket tillbehör för pengarna

Den här epilatorn är absolut inte billigast på hyllan, men så följer det också med väldigt många olika tillbehör på köpet, vilket gör att den genast blir mer prisvärd. Dessutom är det lätt att förstå både hur man ska använda epilatorn och hur tillbehören byts utan att öppna medföljande den medföljande bruksanvisningen, vilket också visar på hur enkel den är att använda. Panasonic Epilator ES-EL8A ger ett mycket bra resultat, men de minsta och tunnaste stråna kan behöva två drag för att försvinna. Att epilatorn funkar i vatten är ett extra plus, med lite fuktig hud känns inte smärtan lika påtaglig.

Många tillbehör för allt kroppshår

Den som vill arbeta över hela kroppen kommer uppskatta de nio tillbehör som kommer på köpet. Förutom de många olika epileringsbladen avsedda för olika delar av kroppen så medföljer även fotvårdstillbehör för att fila fötterna. För att få bukt med lite större förhårdander krävs kanske något mer rejält, men den fungerar okej för att småfila hälarna lite. Panasonic Epilator ES-EL8A gör ett väldigt bra jobb och blir tack vare de många tillbehören imponerande mångsidig med många användingsområden. Att den kostar en del drar inte ner betyget då man faktiskt får valuta för pengarna.

Ger bra resultat, låg vikt, många smarta tillbehör
Aningens plastig, högt pris
0 5 0 1

2. Braun Silk-Épil 7561 Wet & Dry

Epilator som tål vatten, har många medföljande tillbehör och belysning

Silk-épil 7-serien är en serie högkvalitativa produkter från Braun. Funktionerna i den senaste uppgraderingen gör oss inte besvikna.

Kan brukas i duschen

Utan sladd och helt vattenresistent går det bra att ta med sig den här epilatorn ner i badkaret eller in i duschen. Det är lätt att få ett bekvämt och stadigt grepp och att komma åt inställningarna utan att råka trycka på fel knappar. Den lilla lampan känns till en början som överkurs men vi inser snabbt att resultatet blir bättre när man kan se minsta lilla hår. Att få bort de tunnaste håren är inget problem för Silk-Épil.

Många munstycken på köpet

Det medföljer ett flertal tillbehör och de olika munstyckena gör sitt jobb inom respektive tänkta område. Det finns bland annat en kåpa för den som har ömtålig hud, och ett rakhuvud där det finns en distans för att trimma hår. Sammanfattningsvis är Braun Silk-Épil 7561 Wet & Dry en effektiv epilator med många tillbehör, som lämnar efter sig ett mycket bra resultat sett till prislappen. Därför förtjänar den också en placering på prispallen i det här testet.

Tål vatten, flera delar, väldigt lent slutresultat
Lite smärtsam för den ovane
0 5 0 1

3. Braun Silk-Épil 9561 Wet & Dry

Bred epilator som ger ett silkeslent resultat och har flera medföljande tillbehör

Silk-épil 9-serien är som namnet antyder ett storasyskon till panelens tidigare favorit från Silk-épil 7-serien. Med mer exklusiv design och en rad uppgraderingar från 7-serien har denna nu blivit en ny favorit.

Snabb epilering och slätt resultat

Med bredare spolar som ger en utslätande effekt på huden innan håret rycks, ihop med uppgraderade pincetter som tar även de mindre hårstråna så blir resultatet riktigt bra. Och snabbt går det också, inte minst för att epilatorns huvud har uppgraderats till en storlek där bredden jämfört med tidigare modeller har ökat med hela 40%.

Vattentät epilator med lampa

Många tekniska detaljer underlättar ytterligare för att få ett bra resultat. Att den går att ta med och använda i duschen till exempel, eftersom eventuell irritation i huden blir mindre i vatten. Det finns också en lampa framtill som gör att det är enkelt att få syn på minsta strå, och de många tillbehören gör epilatorn väldigt mångsidig i sin användning. Bland annat så finns det en trimmerkåpa för rakhuvudet som är väldigt användbar.

Ger ett vaxat resultat, flera smarta munstycken och andra tillbehör
Väger en del, ganska stor
0 5 0 1

4. Philips Satinelle Advanced BRE635

Vattentålig epilator som erbjuder många olika funktioner

Snyggt designad epilator

Satinelle Advanced BRE635 från Philips är en epilator som känns både gedigen och pålitlig, och dessutom är den snygg! Den har en smidig snabbladdningsfunktion där tio minuter räcker till cirka 40 minuters användning, vill man ladda batteriet fullt så tar det 1.5 timme. Bland tillbehören hittar vi förutom laddare och en förvaringspåse även två olika munstycken, en borste för regnöring och en trimmerkam. Det enda munstycket är en trimmer som ger användaren möjlighet att få bort hår utan att behöva epilera.

Bred yta gör epilatorn effektiv

Med hela 32 keramiska och snabbsnurrande pincetter gör den här epilatorn sitt jobb i rask takt. Att rakhuvudet är brett hjälper så klart också till för att det ska gå snabbt. Inga hårstrån undkommer ögat tack vare den lilla integrerade lampan. Att den är vattentät gör att man både spar tid och minskar smärta genom att ta med den i duschen eller badet och få vattnet till hjälp för att dämpa obehag. Det som drar ner betyget lite är den märkliga bruksanvisningen som är utformad som ett stort blad som måste vikas upp, och som dessutom inte innehåller någon text utan endast bilder. Vi hade gärna läst mer om hur den fungerade istälelt. Produktens styrka är att det är en epilator som förutom epileringen även går att raka med vilket gör den både effektiv och mångsidig.

Många användingsområden, vattentät, bra resultat
Instruktionsboken kudne varit bättre
0 5 0 1

5. Braun Silk-Épil 5541 Wet & Dry

Epilator med bra batteritid och smarta tillbehör som tål vatten

Fler och tätare pincetter och ett bredare rakhuvud hade varit önskvärt då det är ganska tidskrävande att använda den här epilatorn. Men resultatet blir i alla fall bra.

Tillbehör med massagefunktion

Bland tillbehören som medföljer hittat vi två epileringskåpor och en trimmerdistans. Att trimma håret före epilering kan underlätta jobbet för den med långa hårstrån, och det är väldigt lätt att varva mellan tillbehören. Tryckknappen sitter på ett sådant sätt att det är lite för enkelt att råka slå av maskinen under använding, och vi saknar också de senaste Braun-modellernas lilla lampa som underlättar för att se småhår. Däremot finns en lampa som indikterar att apparaten är påslagen.

Lättrengjord och vattentät epilator

Rengöringen är smidig, inte minst för att Silk-épil 5541 tål vatten. Priset är lågt men tyvär avspeglar det sig också lite i vad man får för pengarna, och det gör att vi anser att 7- och 9-serien är ett bättre val.

Tål vatten, många tillbehör, en halvtimmes batteritd
Lätt att råka komma åt knappen, tidskrävande epilering

Allt om epilator

För den som vill ha ett resultat som påminner om vaxning, men slippa själva vaxningen, är en epilator ett bra köp. Även om de kostar en slant så är det en mindre kostnad än permanent hårborttagning på klinik med andra metoder som till exempel diatermi, IPL, laser eller elektrolys. Att epilera är absolut förenat med en viss smärt, men idag är det betydligt mer skonsamt än för några år sedan tack vare utvecklingen av apparaterna. Eftersom håren blir glesare och tunnare allt eftersom är det de första gången det känns mest.

Så tar du bort hår med epilator

Börjar med att tvätta huden och torka den. Är det mycket hår så kan du trimma först. Att använda epilatorn på kvällen är att rekommendera så hinner huden vila lite under natten. När du epilerar ska du ha epilatorn i en 90-gradig vinkel mot huden för att den enklast ska kunna få tag på hårstråna. För epilatorn mot hårriktningen samtidigt som du håller huden sträckt med den andra handen. Dra korta drag och var försiktig vid känsliga hudområden, och använd helst inte alls som ett komplement till exempelvis brasiliansk vaxning då det finns en klämrisk. Smörj gärna efteråt med en snäll lotion. Resultatet håller i flera veckor.

Smärtan då? Eftersom stråna rycks upp så är det så klart förenat med ett visst obehag, men det blir bättre allt eftersom stråna blir både färre och tunnare. Du får ett resultat som är jämförbart med vaxning men som i längden blir mer prisvärt jämfört med att gå till en vaxningssalong eller en klinik för permanent borttagning.