Fleecejacka Dam: 7 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2024

Känner du dig kall och frusen? Vi har testat fleecejackor för dam från märken som Astrid Wild, Helly Hansen och Didriksons. För att en fleecejacka ska kunna utses till bäst i test måste den ha en god passform, vara bekväm att ha på sig och vara gjord av material som tål användning utan att nötas eller slitas.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Fleecejacka Dam

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av fleecejacka för dam så har vi låtit två kvinnor, av olika längd och storlek, få använda fleecejackorna i sin vardag under minst ett par månaders tid. För att kunna avgöra prisvärdet hos en fleecejacka har vi tittat på följande saker:

Passform: Hur passar fleecejackan på kroppar av olika storlek? Hur långa är ärmarna, och kan dragkedjan dras upp hela vägen utan att det blir för tight i halsen?
Funktion: Hur mycket värmer fleecejackan? Är den vindtät? Fungerar den bäst som lager två under en skaljacka, eller kan den även användas för sig?
Design & kvalitet: Hur väl fungerar dragkedja, fickor och andra detaljer? Uppvisar plagget några tecken på onormalt slitage? Hur är det att tvätta?

Fleecejackornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en fleecejacka för dam utsetts till bäst i test.

0 5 5 1

1. Didriksons Annema Full-Zip BÄST I TEST FLEECEJACKA DAM

Mycket prisvärd fleecejacka som är både mysig och varm, med många smarta detaljer

Storlekar: 32–48 Passform: Normal Material: 100% återvunnen polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Didriksons Annema Full-Zip är en fleecejacka, men något utan av en hybrid. Den upplevs nämligen fungera precis lika bra som ett mellanlager under skaljackan, som den gör som en egen jacka. Visserligen är den varken vatten- eller vindtålig, men utseendemässigt så påminner den om en lätt täckjacka. Huruvida man tycker att den dunjackeliknande vadderingen över bröstet är snygg eller inte är en smaksak. Men det råder inga tvivel om att det här är en fleecejacka med utmärkt värmande förmåga.

Passformen känns precis lagom. Visserligen är Didriksons Annema kroppsnära, men den lämnar ändå utrymme för att man så få plats med ett extra lager kläder under om man skulle vilja. Ärmarna har en väl tilltagen längd och längst ned i ärmsluten finns mjuka och precis lagom stora tumhål – en högt uppskattad funktion.

Mjuk fleecejacka som fungerar fint även som jacka

Didriksons Annema går en bra bit ned över kroppen och slutar ungefär i höjd med höften. Det ger värme för hela överkroppen, utan att fleecejackan sticker ut nedanför en normallång skaljacka. På framsidan finns två stora fickor med snyggt dolda blixtlås. Fickorna rymmer gott och väl allt man kan tänkas vilja bära med sig. Dessutom är de fodrade med fleece, vilket gör de riktigt mysiga att värma sina kalla händer i.

Annema Full-Zip har ett välfungerande blixtlås med en bra stropp, som är enkel att greppa och som känns hållbar för frekvent användning. Kragen går riktigt högt upp, men på ett positivt sätt. Den sitter tight runt hakan, men känns inte kvävande, och eliminerar behovet av halsduk under. Fleecejackan upplevs som tålig för slitage, efter ett halvår märks endast några noppor på muddarna och lätt nötningar på insidan av kragen. Den som vill ha en multifunktionell, mysig och varm fleecejacka får bara inte missa mycket prisvärda Didriksons Annema Full-Zip.

Didriksons Annema Full-Zip

Precis lagom passform, funkar som jacka och mellanlager, mjuka tumhål, varm och skön
Tunn ögla för upphängning, lite tight att ta på luvan om blixtlåset är uppdraget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Astrid Wild Minna BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad ullfleece med utmärkt värmande förmåga och imponerande hållbarhetstänk

Storlekar: XXS-4XL Passform: Rymlig Material: Huvudtyg: 63% återvunnen ull, 24% polyamid och 13% polyester Detaljtyg: 96% polyamid och 4% elastan Tvättråd: Maskintvätt på ullprogram eller handtvättsprogram, använd ulltvättmedel

Astrid Wild Minna är fleecejackan vars pris gör att inköpet måste ses som en långsiktig investering för att kännas motiverat. Som tur är, så överträffas förväntningarna. En tre år gammal Minna skulle med lätthet kunna mistas för ny. Kvaliteten, ihop med Astrid Wilds imponerande hållbarhetstänk vad gäller både material och tillverkning, gör Minna till en fleecejacka som varmt kan rekommenderas alla frusna kvinnor.

Astrid Wild är ett litet märke som vill skapa långsiktiga plagg. Minna designas i Sverige och tillverkas i Litauen, av tyger producerade i Italien. Att fleecejackan till 63% utgörs av återvunnen ull har många positiva egenskaper. En är att Minna är riktigt varm. En annan att ull har en självrengörande funktion, och endast ska tvättas när det är absolut nödvändigt. Trots många svettiga power walks så finns efter fler års användning utan en tvätt inte ens tillstymmelse till unken doft.

Rymlig passform och extraordinär hållbarhet

Minna har en lös och ledig passform. Det gör den mindre lämplig som lager två, om inte skaljackan också har mer av en loose fit. Samtidigt innebär det att man kan bygga på fler lager under Minna. Tyger släpper igenom kraftigare vind, men jackan har en perfekt lagom hög krage, som håller hals och nacke varma utan att skava. Bröstfickan är lagom stor för en telefon. De två andra fickorna är också försedda med dragkedjor och rymliga nog för vantar, näsdukar och annat viktig.

Astrid Wild Minna

Jackärmarna är precis lagom långa att man kan gömma händerna i dem, och det finns ett förstärkt hål för tummen – för den som vill att ärmarna alltid ska stanna på plats. Minna ullfleece är varken lång eller kort, utan går ned precis lagom långt över höfterna. Det här är en fleecejacka man direkt blir förälskad i, och snabbt inser fungerar till allt. Som värmande jacka över festklänningen när man ska ut på middag? För vardagspendlandet till jobbet? För friska promenader i skogen? Astrid Wild Minna fungerar vid alla tillfällen, år efter år, och är så nära perfekt som en fleecejacka kan komma.

Extremt mångsidig, absolut högsta kvalitet, utmärkt hållbarhetstänk, lika varm som bekväm
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Didriksons Anneli Full-Zip

Supermjuk och allsidig fleecejacka för dam, med smarta detaljer och snygg design

Storlekar: 32–48 Material: 95% polyester och 5% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Didriksons Anneli Full-Zip är en riktigt mjuk och mysig fleece, som finns tillgänglig i ett stort utbud av färger. Fleecejackan har en figurnära passform, men är så pass stretchig i materialet att den aldrig känns hämmande. Tvärtom är denna fleece så bekväm att man inte drar sig för att använda den både hemma i soffan och ute på vardagens äventyr.

Anneli Full-Zip är inte den sortens fleecejacka som är maxad med funktioner, men den har de basegenskaper som är viktiga för en bra fleece. Jackan är tillräckligt långt för att täcka hela överkroppen, och går ned en bit över rumpan. Ärmarna är långa, de går ända ned till knogarna om man drar ut dem. Tyvärr finns inget tumhål, vilket kanske är denna fleecejackas största minus. Jackan upplevs normal i storlek, och Didriksons uppgivna mått stämmer väl med verkligheten.

Mjuk och mysig fleecejacka men smarta detaljer

Gillar man att dra på sig en luva, så kommer man bli nöjd med att den som sitter på Didriksons Anneli Full-Zip är mycket skön att ha runt huvudet. Men även med luvan nere, så får man till ett bra vindskydd runt halsen. Kragen går precis lagom högt för att täcka haken, någon halsduk under behövs inte. Skulle man önska något hade ett mjukt skydd på insidan av dragkedjan varit bra, men då blixtlåset bara känns men inte skaver så fungerar det som det är.

Didriksons Anneli Full-Zip

Fleecejackan känns mycket genomtänkt, särskilt sett till priset. De stora fickorna har en dold dragkedja, som bidrar till en stilren siluett. Dragkedjan har en lång stropp som är lätt att hitta, och vars gummerade överdrag både ger bra grepp och bådar för att man kan använda Anneli Full-Zip flitigt utan att stroppen slits sönder. Ett stort plus är att den upplevs fungera väl både för sig, och som lager två under en vinter- eller skaljacka. När både kvalitet, funktion och design är till belåtenhet är det svårt att hitta en mer prisvärd fleecjacka för dam än Didriksons Anneli Full-Zip.

Fungerar utmärkt både fristående och under skaljackan, mjuk och skön, högt prisvärde
Saknar tumhål, dragkedjan kan skava lite mot hakan, tunn ögla för upphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Helly Hansen Imperial Pile

Varm och lyxig fleecejacka tillverkade av fiberpäls, med mjuk krage och mjuk känsla

Storlekar: XS-XL Passform: Normal Material: 100% återvunnen polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Om man är ute efter en fleecejacka som får en att känna sig som en statist i Mariah Careys musikvideo för ”All I want for Christmas is you”, då är det Helly Hansen Imperial Pile i färgen Snow man ska välja. Visserligen är en snövit fleece kanske det mest opraktiska som existerar, men den lyxiga känsla denna fleece sveper in en i kan vara värd de extra omgångarna i tvättmaskinen.

Helly Hansen är ett klassiskt märke när det kommer till fleecejackor, och med Imperial Pile så märks det att detta är en tillverkare som vet vad de gör. Fleecejackan har en normal passform, den är kroppsnära men känns samtidigt rymlig. Storlekarna upplevs som normala, har man M i andra jackor kommer det passa bra även med Imperial Pile. Tillgänglig storleksspann är dock inte helt imponerande, här har Helly Hansen utrymme för förbättring.

Fiberpälsjacka som ett mycket värmande mellanlager

Helly Hansen kallar materialet för fiberpäls, och Imperial Pile har just den där mjuka, lurviga känslan. Jackans dragkedja rör sig smidigt och upplevs aldrig fastna i tyget. Jackan har en krage som stannar under hakan, men är rymlig nog för att man ska kunna ha den helt stängd utan att det känns trångt runt halsen. Kragen har en mjuk och skön kant, som aldrig skaver och som inte heller släpper in kyliga vindar.

Helly Hansen Imperial Pile

Imperial Pile passar bäst som ett mellanlager, under en skal- eller vinterjacka. Självklart kan den användas fristående, men den är inte särskilt vindtålig. Däremot är den varmare än den ser ut, och upplevs ha en god värmande effekt utan att bli svettig. Ska man anmärka på något, så saknar fleecen en ficka som kan stängas igen. De två fickorna framtill har en bra storlek, men lägger man telefonen där finns en risk att den faller ur när man böjer sig fram. För en okomplicerad, men varm och lyxig, fleecejacka så är Helly Hansen Imperial Pile svaret på frågan.

Ger en lyxig känsla, känns rejält varm, mjuk och bekväm passform, lagom hög krage
Saknar ficka som kan stängas igen, ganska små fickor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Revolution Race Big Foot Long Pile

Lång och mysig fleecejacka i teddyfleece, med mjuk mudd utrustad med smart tumhål

Storlekar: XS-3XL Passform: Rymlig Material: Huvudtyg: 100% återvunnen polyester Detaljtyg: 60% bomull och 40% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Revolution Race Big Foot Long Pile är en längre fleecejacka, till största delen tillverkad av återvunnen polyester. Jackan finns i ett brett storleksspann, även om tillgången på de största tillverkarna verkar vara något sämre. Storleksmässigt är Big Foot Long Pile normal, varken stor eller liten i storlek. Jackan finns i ett mindre utbud färger, och har en avskalad design som funkar både i friluftslivet och i stan.

Fleecejackan går ned till ungefär halva låret, vilket betyder att man heller aldrig behöver frysa om rumpan. Ett plus med Big Foot Long Pile är att såväl tyg som sömmar har lite stretch i sig. Det betyder att man kan gå och röra sig som normalt, man kan till och med sätta sig på huk utan att fleecejackan stramar åt. Jackan är gjord av en teddyfleece som känns väldigt mysig. Kragen skaver inget runt halsen, ens med dragkedjan helt uppdragen. Är det väldigt blåsigt kan man dock vilja komplettera med en scarf, då kragen inte går ändå upp till hakan.

Fleecejacka med bästa sortens tumhål

Jackan har långa ärmar som avslutas med en elastisk mudd som sluter tätt runt handleden. I mudden finns ett ovanligt genomtänkt tumhål, som är sytt i omlott. Det gör att hålet inte glipar när det inte används. Tyvärr upplevs muddens material inte riktigt hålla måttet. Efter någon månads användning börjar mudden noppra sig, utan att ens ha blivit tvättad i maskin än.

Revolution Race Big Foot Long Pile

Revolution Race Big Foot Long Pile har tre fickor, alla försedda med dragkedjor med långa flärpar som gör de enkla att dra upp och ned. Bröstfickan har dock en något märklig storlek, då den är för liten för ens minsta modellen av smartphone. Samtidigt fungerar den perfekt för nycklar eller busskort. Revolution Race Big Foot Long Pile är en prisvärd fleecejacka som trots några små minus ändå blivit en favorit i många olika lägen.

Härlig längd, bra stretch ger god rörlighet, smart tumhål i mudden, prisvärd
Muddarna noppar sig för snabbt, för liten bröstficka, drar åt sig hårstrån
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Helly Hansen Varde Fleece Jacket 2.0

Klassisk fleecejacka som fungerar bäst som mellanlager som både värmer och andas

Storlekar: XS-XL Passform: Normal Material: Huvudtyg: 77% återvunnen polyester och 23% polyester Foder: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Helly Hansen Varde Fleece Jacket 2.0 är tillverkad i Polartec® Thermal® Pro™, vilket ska ge fleecejackan en god värmehållande förmåga och lång hållbarhet utan att göra plagget tungt. Dessutom ska Varde Fleece Jacket 2.0 ha snabbtorkande egenskaper. Designen kan inte beskrivas som annat än klassiska. Fleecejackan kommer i en sober färgskala, och känslan i tyget påminner om den hos en traditionell skepparkavaj,

Helly Hansen beskriver Varde Fleece Jacket 2.0 som både ett mellanlager och en fristående jacka. Det senare stämmer bara om det är en helt vindstilla dag. Fleecejackan har en imponerande förmåga att hålla kroppen varm under ett yttre lager. Men om det blåser så går den kalla luften rakt genom tyget. Vill man ha en fleece att använda hemma, så funkar Varde Fleece Jacket 2.0 utmärkt för det.

Fleecejacka som ett mellanlager som både värmer och andas

En fördel med materialet är att Varde Fleece Jacket 2.0 andas väldigt väl. Har man lätt för att bli svettigt under skaljackan så kommer man gilla hur den här fleecen släpper ut all värme som den egna kroppen alstrar. Att den är snabbtorkade upplevs också stämma, i det avseenden att man känner sig mindre svettig i denna fleecejacka när man utför en raskare promenad eller annan mer intensiv aktivitet.

Helly Hansen Varde Fleece Jacket 2.0

Varde Fleece Jacket 2.0 är mjuk och följsam i känslan. Ärmarna har en bra längd, och längst ned finns tumhål med en bra kantsöm som motverkar att tyget snabbt blir slitet runt ärmöppning och tumme. Kragen känns extra genomtänkt, då den till skillnaden från resten av fleecen är gjord av dubbelt tyg. På så sätt blir kragen mer vindtät, och känns riktigt värmande runt halsen även när det blåser. Är man ute efter ett förstklassigt mellanlager så känns Helly Hansen Varde Fleece Jacket 2.0 som en fullträff.

Passar perfekt under jackan, klassisk design, smart designad krage
Fickor av meshnät, funkar endast som mellanlager
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Peak Performance Heavy Pile Oversized Long Dam

Lång och varm fleecejacka som tyvärr lämnar en del att önska vad gäller passform

Storlekar: XS-XL Passform: Rymlig Material: Återvunnen polyester och polyamid Tvättråd: Maskintvätt 30 grader

Peak Performance Heavy Pile Oversized Long Dam är en knepig fleecejacka att kategorisera. Dess längd och form gör att den lämpar sig bättre för fristående användning, än under en skaljacka. Samtidigt upplevs den som ganska opraktiskt för friluftsliv, då jackan är så lång och materialet drar åt sig barr och skräp när man går i skogen. Till slut landar man i att det här är en fleecejacka som är mer fashion än funktion. Men även vid rätt typ av användning som lämnar Heavy Pile Oversized Long en del att önska.

Passformen är rymlig, och fleecejackan är riktigt stor i storlek. De flesta lär behöva gå ned en storlek för att den inte ska sitta alldeles för bylsigt. Tyvärr är ärmarnas längd inte riktigt i proportion med resten, utan upplevs som en aning korta och slutar en bit ovanför handen. Vid kyligt väder så Peak Performance-fleecen rejält värmande, men det kommer fortfarande dra kallt runt handlederna.

Hellång fleecejacka med justerbara dragkedja men knepig passform

Peak Performance Heavy Pile Oversized Long Dam har en smart dragkedja. Eftersom fleecejackan är så lång, så kan dragkedjan öppnas från båda hållen. Med jackan stängd kan man på så sätt skapa mer vidd i plagget genom att öppna upp dragkedjan nedtill, för att kunna ta ut stegen. Dragkedjan känns rejäl, med en bra snodd som hänger ned långt och är enkel att få grepp om. Även de båda fickorna kan stängas med blixtlås, som också har långa dragstroppar.

Vanligtvis vill man även lämna fleecejackan öppen i halsen. Med dragkedjan helt uppdragen så upplevs kragen tyvärr alldeles för snäv, och trycker på ett kvävande sätt mot struphuvudet. De korta ärmarna och tighta halsöppningen rimmar illa med oversize-stilen. Och även ett plagg som är oversize behöver ha lite form, något denna fleecejacka saknas. Peak Performance Heavy Pile Oversized Long Dam hade kunnat vara som en mysig morgonrock fast för utomhusbruk, men problemen med passformen drar dessvärre kraftigt ned helhetsbetyget.

Peak Performance Heavy Pile Oversized Long Dam

Värmer verkligen hela kroppen, rejäl stropp på alla blixtlås, justerbar dragkedja
Väldigt stor i storlek, korta ärmar, tight krage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av fleecejacka för dam så har vi låtit två kvinnor, av olika längd och storlek, få använda fleecejackorna i sin vardag under minst ett par månaders tid. För att kunna avgöra prisvärdet hos en fleecejacka har vi tittat på följande saker:

Passform: Hur passar fleecejackan på kroppar av olika storlek? Hur långa är ärmarna, och kan dragkedjan dras upp hela vägen utan att det blir för tight i halsen?
Funktion: Hur mycket värmer fleecejackan? Är den vindtät? Fungerar den bäst som lager två under en skaljacka, eller kan den även användas för sig?
Design & kvalitet: Hur väl fungerar dragkedja, fickor och andra detaljer? Uppvisar plagget några tecken på onormalt slitage? Hur är det att tvätta?

Fleecejackornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en fleecejacka för dam utsetts till bäst i test.