Test: Bästa glassen i Stockholm

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Mars 2024

Sugen på en glass i solen? Utbudet av glassbarer i Stockholm har fullkomligt exploderat de senaste åren. Vi har ätit oss igenom Stockholms glassutbud för att hitta den godaste glassen och testat krämig glass och smakrik gelato hos bland annat StikkiNikki, Snö Gelateria och Fryst Stockholm.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Glass i Stockholm

Så gjorde vi testet

Glassarna inhandlades vid olika tillfällen anonymt av en testpanel bestående av sammanlagt 8 glassfantaster i olika åldrar. Ett brett utbud av smaker har testats och i den mån det varit tillgängligt i utbudet har vanilj och/eller choklad alltid provsmakats. Panelen har betygsatt och kommenterat de olika glassarna, för att på bästa möjliga sätt kunna vägleda glassugna i Stockholm.

Följande har vi tagit ställning till i testet:
Smak: Hur är den totala smakupplevelsen? Hur ser utbudet av smaker ut?
Konsistens: Är glassen krämig eller innehåller den iskristaller? Hur snabbt börjar den smälta?
Alternativ: Finns det alternativ för laktosintoleranta och veganer i utbudet?
Prisvärdhet: Hur är prissättningen? För man stora eller små portioner?

0 5 5 1

1. Aryam Gelateria BÄST I TEST

Glass så god att testpanelen nästan gråter av glädje

Adress: Sankt Paulsgatan 3, Stockholm Hemsida: aryam.se

Håll i hatten och se till att du har gott om tid på dig. Köerna utanför Aryam på söder kan avskräcka, men boy oh boy: detta är sannerligen glass värd sin tid i kön. Aryam Gelato har vunnit många priser och kundbasen är stor och trogen. Bäst i test sällar sig till hyllningskören - Aryam är värd alla lovsånger.

Det måste dock påpekas att kön verkligen är lång och långsam - detta är knappast ett glasställe där man hinner köpa en snabbglass på fikarasten. Men har man tur och passerar när kön är kort eller när solen lyser med sin frånvaro, vore det nästan kriminellt att inte passa på att få sitt glassug stillat.

Godaste gelaton i huvudstaden

Gelaton hos Aryam är så krämig och smakrik att testpanelen bara gapar efter mer. Chokladglassen är sensationell och blåbärssorbeten packar en så kraftfull smak av handplockade svenska blåbär att våra testare faktiskt blir tårögda. Trots att glassutbutet är både brett och gott i Stockholm, lyckas Aryam verkligen sticka ut med sina perfekta smaker och textur.

Aryam Gelateria

Glassen hos Aryam är fantastiskt krämig och len - inga iskristaller så långt ögat eller smaklökarna kan nå. Det går faktiskt inte att anmärka alls på Aryams gelato, förutom att man snabbt blir beroende och därför kommer behöva ställa sig i kön varje gång man passerar. Men det får det vara värt.

Otroligt smakrik glass, fantastiskt krämig konsistens, bra portionsstorlek
Kön är lång och tålamodsprövande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Snö Gelateria

Otroligt smakrik och perfekt krämig gelato

Adress: Odengatan 92, Stockholm Hemsida: snogelateria.se

Snö Gelateria är lokaliserat vid Vasaparken i hjärtat av Vasastan. Kommer man vid fel tidpunkt, säg en solig lördagseftermiddag eller strax efter lunch vilken veckodag som helst, så slingrar sig kön genom lokalen och ut på trottoaren. För den som vill äta sin glass på plats, finns både inne- och uteservering.

Den dagsfärska gelaton är oerhört aptitligt uppdukad i frysdisken och Snö Gelateria är föredömligt duktiga på att presentera menyn både vid dörren och ovanför glassdisken. Priserna är vad man kan förvänta sig för ”finglass” men man känner aldrig att man betalat för mycket. Smakupplevelsen på Snö lever nämligen alltid upp till förväntningarna.

Gelato som är lika god som den är krämig

Snö Gelateria bjuder på ett brett smakutbud - allt från brynt smör med timjan och mangosorbet, till mjölkchoklad med dulce de leche. Gelaton är ljuvligt välbalanserad. Alla smaker ges utrymme, utan att ta över eller dominera. Till och med den som är tråkig nog att välja ett par sorters chokladglass i sin bägare bjuds på två helt olika smakupplevelser i samma tugga.

BiT Snö Gelateria sittdel

Glassportionerna är väl tilltagna. En liten glass ger en god mättnadskänsla i magen. Ska man orka med en stor gör man bäst i att hoppa över lunchen helt. Snö får pluspoäng för möjligheten att, oavsett storlek på glassen, kunna mixa minst ett par olika smaker. Men visst minus för att den enda laktosfria glass som erbjuds vid tidpunkten för vårt besök, är sorbet.

Älskar man glass så krämig att den rullar av tungan ner i halsen, kommer man älska ett besök på Snö Gelateria.

Krämig konsistens, brett smakutbud, bra storlek på portion, otroligt välsmakande
Snålt utbud för den laktosintoleranta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Pärlans konfektyr Mjukglass

En sensationellt smarrig mjukglass med delikata toppings

Adress: Nytorgsgatan 38, Stockholm Hemsida: Pärlans konfektyr

Hos Pärlans Konfektyr är det mjukglass som gäller, och inte vilken mjukglass som helst. Glöm vattniga mjukglassar som smälter innan du hinner blinka, hos Pärlans serveras nämligen den krämigaste hantverksmjukglassen med smak av vanilj du kan tänka dig.

Pärlans konfektyr är kända för sina kokade kolor och givetvis har de tagit med sin kolaexpertis till mjukglasserveringen. Fokus ligger nämligen på deras utsökta kolasåser, som lyfter den redan magiska mjukglassen till kosmiska höjder. I priset ingår valfri kolasås och valfri topping och smakerna varierar från klassiska till charmigt påhittiga.

Ljuvlig mjukglass med fantastiska toppings

Vid vårt besök köper vi en glass helt utan sås och topping och en glass med violkolasås och kanderade violer som topping. Glassarna äts under nästan andaktsfull tystnad och testpersonerna är överens om att detta är en mjukglass värd att gå en omväg för. Krämig och len, fyllig smak av vanilj och trots värmeböljan som trycker över Stockholm vid testtillfället, höll glassen formen och smälte inte bort innan den hann ätas upp. Detta är annars rätt vanligt när det kommer till mjukglass, att det blir som en kapplöpning att hinna äta glassen innan den börjar rinna längs med händerna. Men glassen från Pärlans håller perfekt den tid det tar att sluka den.

BiT Pärlans konfektyr Mjukglass sittdel

Kolasåsen med smak av viol är otrolig. Gillar man inte viol finns det det flera andra smaker att välja mellan, bland annat salt karamell, vanilj, choklad, saltlakrits, nougat och fläder. Menyvalen för toppings är både eleganta och lekfulla med exempelvis kolapopcorn, rostade mandlar och lakritsgranulat. De kanderade violerna som vi valde var så smarriga att vi faktiskt gick in och frågade om de gick att köpa på burk. Tyvärr var svaret nej. Men det gör inget, för då har vi en ursäkt att återigen besöka Pärlans för kolasås och mjukglass. Mums!

Otroligt krämig mjukglass, magiska kolasåser, roliga toppings
Om du är laktosintolerant eller vegan är detta inte stället för dig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. StikkiNikki

Alltid minst en glassmak som överraskar samt imponerande stort utbud för veganer

Adress: Drottninggatan 90B samt 7 ytterligare butiker i Stockholm Hemsida: stikkinikki.com

Redan när StikkiNikki öppnade sin första glasskiosk vid vattnet på Tegelbacken, stod det klart att hantverksglass var här för att stanna. Kiosken på Tegelbacken är stängd sedan flera år, men i stället finns nu 8 butiker runt om i Stockholm att välja på – varav en på Mariatorget som har ett helt veganskt utbud. Dessutom har StikkiNikki en glasstruck, som kan skymtas på olika platser kring Stockholm om man har tur.

StikkiNikki har ett stort utbud av smaker på rotation, och man vet inte riktigt på förhand vilka smaker som bjuds för dagen om inte instagramkontot har uppdaterats. Kön ringlar sig ofta lång utanför butikerna, men dagens meny ser man först då man kommer in. Smakerna står skrivna direkt på frysdiskens monter i butiken på Drottninggatan. Gelaton är alltid dagsfärsk och smakerna kan vara riktigt påhittiga.

Ett riktigt bra utbud av vegansk gelato

Det som verkligen sticker ut i ”Stikkans” sortiment, är det stora utbudet av veganska smaker. Här kan både laktosintoleranta och veganer ha en riktig glassfest. De veganska smakerna är så goda att även de som vanligtvis äter mejeriprodukter, gärna väljer en vegansk bägare.

BiT StikkiNikki sittdel

Slevarna med glass på StikkiNikki är oerhört generösa och även den minsta glassen blir man härligt mätt av. En stor fördel är att man kan välja en så kallad split scoop, vilket innebär att man kan få två smaker även i den minsta bägaren.

Den enda invändningen några i testpanelen har, är att gelaton på StikkiNikki är ibland kan vara något isig och smälter då lite väl snabbt. Men smakerna är alltid välbalanserade och glassen känns alltid frisk snarare än stabbig.

Är man ute efter en härlig smakupplevelse med riktigt bra alternativ för veganer och laktosintoleranta, är det mot StikkiNikki du ska styra dina steg.

Stort och gott veganskt utbud, många smaker, otroligt generösa portioner
Smälter väldigt snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Glassverkstan Stora Säby Gård

Krämig gelato med välbalanserade smaker

Adress: Stora Säby Gård (Åkersberga), Nacka, Skeppsholmen samt Skeppsholmsbron Hemsida: Glassverkstan

Glassverkstan har den goda smaken att inte bara sälja glass i Stockholms innerstad. Vår testpatrull passade på att besöka glasstrucken i Stora Säby Gård i Åkersberga, men deras glass finns även i Nacka samt på två ställen på mysiga Skeppsholmen.

Vid vårt besök i Åkersberga fanns det åtta smaker att välja bland. Utbudet för dagen består av bland annat vanilj, hallon, mandel och Glassverkstans klassiker Mintcocco. En av testarna blir besviken då choklad lyser med sin frånvaro, men ger ändå båda tummar upp för stracciatella. Här kan man välja våffla eller bägare och storlekarna är tre. Alla testpiloter väljer den lilla storleken och att dela upp portionen på två smaker är inga problem.

Sensationell hallonglass hos Glassverkstan

Glassen hos Glassverkstan är härligt krämig, len och helt utan iskristaller. Samtliga smaker är välbalanserade, även om vaniljglassen gärna hade kunnat ha lite mer tryck i sig. Hallonglassen är så bärig och god att det sjunger i munnen, detta trots att den faktiskt är en gelato och inte en sorbet. Den smakar verkligen solmogna hallon och sommarlov. Mintcocco, som är en smak där kokos och mint går hand i hand, är en fräsch och pigg glass som samtidigt får en behaglig rundning i munnen tack vare kokosen. Ofta kan mintglass smaka lite tandkräm, så det är lätt att förstå varför mintcocco har blivit en så populär smak - ingen risk för tandkrämskänsla har inte. Det är också kul att äta en mintglass som inte innehåller choklad - exakt sådana smakknorrar uppskattar testpiloterna i jakten på Stockholms bästa glass.

BiT Glassverkstan Stora Säby Gård

Gelaton från Glassverkstan smälter i rasande fart, även när temperaturen under testdagen faktiskt låg på modesta 20 grader med moln på himlen. Det är inte ovanligt att hantverksglass smälter lite snabbare än dussintillverkad fabriksglass, men detta kan vara bra att tänka på när man beställer. Vill man hinna äta innan glassen smälter bort från en, rekommenderar vi en liten bägare.

Glassverkstan erbjuder även snygga glassvåffelsandwiches på sin meny och glassig iskaffe, men allra bäst njuts deras krämiga glass i bägare.

Mycket välbalanserade smaker, går att dela skopan på två smaker, mysiga glasskiosker
Smälter rysligt snabbt, inget förutom sorbet för den laktosintolerante eller veganen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Fryst

Undangömd glasskiosk på Kungsholmen med fantastisk salt karamell

Adress: Kungsholms strand 167, Stockholm Hemsida: fryst.se

Att hitta till glassbaren Fryst är något av ett äventyr i sig. Även om den nyrenoverade lokalen rent tekniskt ligger centralt i Stockholm så är det sällan man naturligt har vägarna förbi Kungsholms Strand 167. Men det kan faktiskt vara värt en avstickare för den glassugna, åtminstone om man gillar bär och salt karamell.

Menyn presenteras både i skyltfönster och på glassbaren, men en vanlig vardag vid lunchtid råder ingen trängsel alls. Den veliga typen har gott om tid att fundera över vilka smakkombinationer man ska slå till på. När man väl bestämt sig väljer man storlek på sin glass, och den minsta varianten - kallad Liten - är perfekt som en efter lunchen-glass. Det går utmärkt att kombinera olika smaker, och smakutbudet är brett.

Blandad nivå på Frysts smakutbud

Vilka smaker som erbjuds varierar med säsongen. För den som vill eller måste skippa mjölken så finns ett mindre utbud av glass med fruktbas.. Men flest smaker finns det på mjölkbas. Salt karamell är en ljuvlig upplevelse, även om slumpen avgör huruvida man får med en klick av kola i just sin glassportion. Frysts variant av salt karamell är inte en posör: sältan är verkligen där och inte blyg av sig helle och visar sig vara lljuvlig en varm och solig dag när sötma blir för sliskigt.

BiT Fryst sittdel

Frysts choklad, en smak som alla glassbarer erbjuder och som därför är lätt att jämföra med, lämnar oss tyvärr något besvikna. Eftersmaken bär en tydlig ton av kakao vilket gör att den inte känns särskilt elegant. Annars ska Fryst ha beröm för att de har en separat skopa för varje glassmak, det gör att även allergikerna kan beställa en bägare utan oro.

Krämig konsistens, brett smakutbud, bra storlek på portion, otroligt välsmakande
Snålt utbud för veganer och laktosintoleranta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. OOO Triple Oh! Ice Cream

Spännande smaker med svalt bemötande

Adress: Nybrogatan 23 Hemsida: OOO

OOO Triple Oh! Ice Cream ligger på välbesökta Nybrogatan på Östermalm i Stockholm och här kan kön smälla till från tom till lång på bara någon minut. När man ser menyn är det lätt att förstå varför. Hos Triple Oh! finns det nämligen riktigt unika smaker - på gott och ont.

Menyn finns att läsa på två ställen, vilket är föredömligt eftersom det innebär att man kan förbereda sig redan innan man ställer sig i kön. Bemötandet när vi nådde luckan efter några minuter i kön var ganska svalt, lite som man förväntar sig på Östermalm men ändå trist som kund att mötas med en skopa likgiltighet.

Pistageglass i världsklass

Vid vårt besök fanns dels den stadiga menyn med några riktigt klassiska smaker: Oh! Oh! Oh! Vanilla, Bean-to-bar Chololate och Pistaschio. Pistageglassen är unikt välkomponerad med en tydlig och god smak av pistagenötter (extra plus för att glassen inte har färgats grönt, utan har samma färg som pistagenötter: ljusbrun). Av de smaker som testpanelen provade, var det också just pistageglassen som blev den tydliga favoriten.

BiT Mantle The Face Jelly

Lägst betyg fick den tillfälliga säsongssmaken rabarber och ros. Ros som smaksättning är svårt - för mycket av det goda och det smakar mer tvål än något annat. I denna glass försvinner rabarbern helt och rosen dominerar. Det känns faktiskt som att ta en tugga av valfri produkt på The Body Shop. Lakrits och viol är däremot mer försiktig när det kommer till blomstertonerna, lite väl försiktig då glassen mest smakar lakrits. En god lakrits förvisso, men den enda smaken av viol vi känner är de kanderade violerna vi får som topping på glassen.

Krämig hantverksglass med påhittiga smaker

Glassen hos OOO är krämig och len och känns verkligen som riktig hantverksglass. Inga iskristaller utan otroligt välgjord gelato. Smakerna bär inte alltid hela vägen, men att ta en sväng förbi och testa deras påhittga smaker som hallon och tjära, citron och raps eller kanske jordgubb och körvel är alltid ett sant smaknöje.

Otroligt krämig glass, spännande smaker, pistageglassen är i världsklass
Ganska sval service, vissa av smakerna är något obalanserade
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

8. Taverna Brillo Glassbar

Ett kurerat urval smaker för den som trivs bäst på Östermalm

Adress: Sturegatan 6 Hemsida: tavernabrillo.se

Taverna Brillos glassbar ligger i direkt anslutning till Taverna Brillo. Har man hunnit vänja sig vid det stora urvalet smaker och generösa portionerna hos andra glassbarer i Stockholm, är det lätt att känna sig lite snopen vid ett besök på Brillo. Vid vårt besök var frysen full och då fanns det totalt 8 smaker att välja på.

Trots att vi kommer mitt i lunchrusningen är det lugnt i Taverna Brillos glasshörna. Det finns därför gott om tid att välja bland smakerna som är ganska klassiska: choklad, pistage, vanilj, melon samt några mer moderna inslag som salt karamell och en mascarponeglass. Urvalet känns kurerat att passa en mer konservativ glassätare på Östermalm än hipsters på söder.

Krämig glass i små portioner

Glassen är krämig och len men portionerna är helt klart mindre än hos de flesta andra hantverkarglassmakare i Stockholm, men prissättningen är ändå densamma. Man får med andra ord mindre glass för kronan hos Brillo än vad man får hos exempelvis StikkiNikki. Chokladglassen drar lite väl mycket åt kakaohållet, och känns inte alls så dekadent som vi hade hoppats.

BiT Taverna Brillo Glassbar sittdel

Faktum är att glassen hos Brillo lämnar ens minne nästan lika snabbt som den nätta portionen äts upp och har man inte vägarna förbi, känns sannolikheten låg för att man skulle ta en omväg för ett glasstopp på Stureplan.

Krämig glass, klassiska smaker, kort kö
Relativt små portioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Roji Monster Ice Cream

En rolig och annorlunda glass som passar bra att dela på

Adress: Mall of Scandinavia, plan 0 Hemsida: Roji Monster Ice Cream på instagram

Sugen på något annorlunda i glassväg? Roji Monster Ice Cream serverar taiwanesisk hyvlad glass gjord på en mjölkbas. Att äta glass hos Roji Monster är en upplevelse. Här är nämligen allt lite annorlunda: från sättet man beställer, tillbehören man kan välja på och inte minst sättet som glassen presenteras på.

Antalet smaker man kan välja på hos Roji Monster Ice Cream varierar, men i standardutbudet verkar mjölk, thai milk tea, matcha, sesam, choklad och jordgubbe ingå. Man beställer sin glass genom en monitor, eller genom att använda små kort där man sedan stämplar smaker och tillbehör man önskar till sin glass. Tillbehören är många och spännande - allt från cornflakes till röda bönor, tapiokakulor, kastanjekaka och olika såser. När vi testade Roji Monster var det relativt lugnt i butiken, men det tog ändå en stund innan vi fick vår glass - så ha inte allt för bråttom.

Generösa portioner med glimten i ögat

Glassen serveras i en djup tallrik och eftersom det är hyvlad glass ser upplägget ut som en tallrik volanger som har pyntats med sockerögon för att skapa en gullig monsterglass. Portionerna är så generösa att man utan problem kan dela på en glass. När man tänker på hyvlad glass, eller shaved ice, dras tankarna till isglass - men detta är alltså mjölkbaserad glass som påminner mycket om en gelato i smaken. Mjölksmaken i både jordgubbsglassen och chokladglassen är tydlig, men mellan jordgubbsglassen och chokladglassen är jordgubb den tydliga smakmässiga vinnaren. Chokladen smakar lite väl mycket kakaopulver.

BiT Roji Monster Ice Cream sittdel

Det finns dessutom ramen, våfflor och boba på menyn, så ingen risk att behöva gå hungrig härifrån. Full pott för upplevelsen, och även om glassen i sig inte är wow så är helheten kul och annorlunda, Smakerna är milda nog att falla både barn och vuxna i smaken. Monster Ice Cream är helt klart värt ett besök om man är i Mall of Scandinavia.

Kul och annorlunda koncept, roligt upplägg, spännande tillbehör
Dyrt, ganska lång väntetid trots nästan tom restaurang
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

10. Frost

Stort smakutbud och generösa portioner som mest faller barnen i smaken

Adress: Mall of Scandinavia, plan 0 Hemsida: Frost hos Mall of Scandinavia

När man vandrar genom Mall of Scandinavia dras ögonen snabbt till den stora glassdisken som Frost suktar med. Den är så färgsprakande och tilltalande att den faktiskt syns när man befinner sig ett par våningar ovanför den. Utbudet av smaker är enormt och med tanke på att det ofta blir kö, är det lätt att känna sig lite stressad när man ska välja smak.

Stora portioner men obalanserad smak

Portionerna är rejäla, men att köpa glass till en hel familj här svider definitivt i plånboken. Ännu mer svider det, när man inser att smakerna i vissa fall är så pass obalanserade att man ogärna vill äta upp. Faktum är att detta är det enda stället vi besöker, där två av tre testare faktiskt väljer att slänga sina glassar efter bara några skedar. Den enda som äter upp med god aptit är barnet.

De smaker som hamnar i en närliggande papperskorg är romrussin och lakrits. Romrussinglassen smakar starkt av romextrakt och har en eftersmak som bäst kan beskrivas som knepig. Detta är faktiskt första gången i romrussinälskarens liv som hen inte ätit upp en glass med de spritdränkta frukterna. Den andra smaken som är mer eller mindre oätbar är lakrits. Den smakar så kraftigt av lakritspulver att det nästan är som om man doppat tungan i en burk salmiak. Det blir en tung och nästan huvudvärksframkallande smak och lakritsälskaren är inte imponerad.

Frost ska inte blandas ihop med Fryst - det är två vitt skilda glasskiosker. Bestämmer man sig för att köpa en glass hos Frost i Mall of Scandinavia, gör man bäst i att välja enklare smaker där så mycket inte kan gå fel med smaksättningen. Vanilj får tummen upp och även glassen med smak av oreokakor.

Stort utbud av smaker, färgsprakande disk, stora portioner
Obalanserade smaker, dyrt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Glassarna inhandlades vid olika tillfällen anonymt av en testpanel bestående av sammanlagt 8 glassfantaster i olika åldrar. Ett brett utbud av smaker har testats och i den mån det varit tillgängligt i utbudet har vanilj och/eller choklad alltid provsmakats. Panelen har betygsatt och kommenterat de olika glassarna, för att på bästa möjliga sätt kunna vägleda glassugna i Stockholm.

Följande har vi tagit ställning till i testet:
Smak: Hur är den totala smakupplevelsen? Hur ser utbudet av smaker ut?
Konsistens: Är glassen krämig eller innehåller den iskristaller? Hur snabbt börjar den smälta?
Alternativ: Finns det alternativ för laktosintoleranta och veganer i utbudet?
Prisvärdhet: Hur är prissättningen? För man stora eller små portioner?