Babynest: 10 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat September 2023

Vill du ha en trygg och mysig sovplats för din bebis? Vi har testat babynest från märken som Sleepcarrier, Done By Deer och Elodie. För att ett babynest ska kunna utses till bästa i test så måste det vara lika mysigt för bebisen som det är funktionellt för föräldern. Ett bra babynest är anpassningsbart, ombonat och enkelt att rengöra.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Babynest

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av babynest har vi låtit vanliga familjer få testa babynestet med sina bebisar, som varit allt från nyfödda och upp till ett år gamla. Vår redaktör, en expert inom barn- och babyprodukter, har därför sammanställt testfamiljernas omdömen och skrivit ihop recensioner baserat på dem. När vi testar babynest har vi bedömt de olika produkterna utifrån följande kriterier:

 

Komfort: Ett babynest ska användas direkt mot barnets hud, och placeras ofta i sängen. Därför är det viktigt att ett babynest känns mjukt och mysigt, utan skarvar, spännen eller annat som skaver och stör.

Funktionalitet: För att ett babynest ska kännas prisvärt får det gärna ha smarta funktioner så som möjligt att anpassa storleken, möjlighet att bruka babynestet som mjuklift eller att babynestet går att omvandla till lekmatta eller babygym.

Kvalitet: Det är viktigt att babynestet tål användning utan att slitas oproportionerligt mycket. Därför har vi testat hur babynestet är att rengöra, om det håller formen efter tvätt samt hur materialet står sig efter daglig användning under ett antal månader.

 

Testkriterierna har därefter vägts samman med varje babynests pris. Därefter har vi utsett det bästa, som i av testpanelen mest omtyckta och mest prisvärda, babynestet till bäst i test.

 

Hur vet man att babynestet är säkert att använda?

En viktig fråga vid användning av babynest handlar om säkerhet. Det finns i dagsläget ingen särskild säkerhetsstandard för babynest inom EU. Men alla babynest som är inkluderade i testet är godkända för försäljning inom EU. Vi rekommenderar att alltid noggrant läsa igenom tillverkarens instruktioner för babynestet innan användning.

0 5 5 1

1. Najell Sleepcarrier Volume 3 BÄST I TEST

Fantastiskt funktionellt babynest som även kan användas som mjuklift och lekmatta

Najell Sleepcarrier Volume 3 skiljer sig utseendemässigt från ett vanligt babynest, men fungerar precis lika bra att ha som sovplats för bebisen som ett traditionellt babynest gör. Den stora fördelen med Sleepcarrier, är att denna produkt har långa bärhandtag och höga sidor. Det innebär att babynestet fungerar lika väl att använda som en mjuklift.

Najell Sleepcarrier Volume 3

Det går även att använda Sleepcarrier som en slags bärsele, och sidorna kan öppnas upp så babynestet blir till en plant lekfilt. Storleksmässigt passar Najell Sleepcarrier Volume 3 i nästan alla barnvagnsliggdelar, även i smalare liggdelar tillhörande syskonvagnar. I testet har Sleepcarrier varit lika uppskattad för sin funktionalitet av föräldrarna, som barnet uppskattat den som en trygg och mysig plats att sova på.

Komfort: 9/10 Funktionalitet: 10/10 Kvalitet: 10/10 Prisvärde: 10/10

Passar extra bra för: Familjen som bor i lägenhet eller som enkelt vill kunna bära med sig ett lillasyskon in på förskola

> Läs hela testet av Najell Sleepcarrier Volume 3

Mysigt och tryggt som babynest, smidig och praktiskt som mjuklift, mycket prisvärt
Saknas en funktion för att fästa handtaget, så de inte viker sig in i babynestet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. DockATot Deluxe+ BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostat babynest som med rätt tillbehör kan funka både utomhus och som babygym

Yttermått: 74 x 46 cm Bäddmått: 56 x 22 cm Kanthöjd: 16 cm Material: Fodral: 100% Bomull, Fyllning: 100% Polyester Tvättråd: Maskintvätt, förutom madrassen som handtvättas

DockATot Deluxe+ är ett påkostas babynest som känns lyxigt såväl i materialen som i utbudet av tillbehör. Babynestet ska passa barn i åldrarna 0 till 9 månader enligt tillverkaren. Deluxe+ har en rejäl känsla, med höga, fasta kanter men ändå en lagom mjuk fyllning. Sett till designen så går det att hitta DockATot Deluxe+ i ett utförande för olika sorters inredningsstil. Man kan även köpa till överdrag i andra färger och mönster.

Ett stort plus med DockATot Deluxe+ är att det finns väldigt många tillbehör, som man kan köpa till separat. Vill man använda babynestet även som ett babygym, så går

DockATot Deluxe+

det att köpa till en lekbåge med lekhängen som bebisen verkligen uppskattat att ligga och titta på. Köper man till DockATot Cabana Kit, så kan man därefter använda sitt babynest utomhus – utrustad med sufflett och ett vattentåligt överdrag för babynestets undersida.

Komfort: 8/10 Funktionalitet: 10/10 Kvalitet: 9/10 Prisvärde: 8/10

Passar extra bra för: Den aktiva familjen som vill använda babynestet utomhus och som babygym

> Läs hela testet av DockATot Deluxe+

Stor utbud av tillbehör, multipla användningsområden, snygg design för vuxen smak
Högt pris, särskilt om man även ska köpa tillbehören
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Done By Deer Cosynest BÄSTA BUDGETVAL

Mysigt och mycket prisvärt babynest som känns ombonat i sängen och kan förlängas

Yttermått: 85x50 cm Bäddmått: 60-75x25 cm Kanthöjd: 13 cm Material: Överdrag: 100% ekologisk bomull, Fyllning: 100% polyesterfibrer, Madrass: 100% polyester Tvättråd: Madrassen handtvättas, resten maskintvätt 40 grader

Done By Deer Cosynest är ett mysigt babynest, med en väldigt mjuk känsla i båda stoppning och överdrag. Babynestet finns i fina färger och mönster, men det är funktionaliteten i förhållande till priset som gör detta till ett bra val för den som vill hålla budgeten. Cosynest har en bäddyta som kan förlängas. Öppnar man upp babynestet i fotändan så kan man vika ut madrassen och addera 15 cm till bäddmåttet.

Done By Deer Cosynest

Förutom den förlängningsbara sovytan så har Done By Deer Cosynest inga andra specialfunktioner. Done By Deer har fokuserat på att göra sitt babynest så bra som möjligt som sovplats, och lyckats mycket väl med det. Medan många babynest är multifunktionella så är Done By Deer Cosynest framför allt en trygg sovplats med maxad mysfaktor.

Komfort: 9/10 Funktionalitet: 8/10 Kvalitet: 9/10 Prisvärde: 10/10

Passar extra bra för: Sovbebisen som inte ska flyttas runt utan främst sover i sängen

> Läs hela testet av Done By Deer Cosynest

Sovytan kan enkelt förlängas med 15 cm, mysig och fin design, lätt att ta isär för tvätt
Saknar bärhandtag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Filibabba Baby Nest 2. Generation

Himmelskt lent babynest med söta, broderade detaljer och en madrass som andas

Yttermått: 85x59 cm Bäddmått: 63x35 cm Kanthöjd: 13 cm Material: 100% GOTS-certifierat ekologisk bomull, med överdrag av bomullssatin och fyllning samt madrass av 100% polyester Tvättråd: Fintvätt 30 grader, madrassen ska avlägsnas innan tvätt

Filibabbas Baby Nest är storleksmässigt likt de flesta babynest, men det känns rymligare, särskilt i bredd. Storleken kan inte justeras, och nestet är ihopsytt vid fotändan så man slipper dra i remmar eller knäppa ihop spännen. Kanterna är normalhöga och ger en stabil avskärmning samtidigt som de känns bekväma och gosiga.

Filibabba Baby Nest 2. Generation

Baby Nest 2. Generation har ett mjukt överdrag av bomullssatin som känns lyxigt lent mot huden och är dekorerat med vackra broderier. Babynestet är lätt att tvätta tack vare den uttagbara madrassen, man kommer åt den genom att öppna upp en dragkedja. Madrassen, gjord av andningsbar airmesh, hjälper barnet att hålla sig svalt och undvika en svettig rygg på natten. Nestet har inga specialfunktioner, men dess mysiga känsla och lyxiga utseende gör att Filibabba Baby Nest 2. Generation ändå är mycket omtyckt.

Komfort: 8/10 Funktionalitet: 8/10 Kvalitet: 9/10 Prisvärde: 9/10

Passar extra bra för: Sommarbebisen som vill sova på en riktigt len och sval yta

> Läs hela testet av Filibabba Baby Nest 2. Generation

Otroligt lent och mjukt överdrag, fin design med broderade detaljer, madrass som andas
Bredden gör att babynestet kan kännas lite stort för nyfödda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. DockATot Grand

Ombonat och extremt rymligt babynest med bäddmått som funkar upp till 3 års ålder

Yttermått: 125x60 cm Bäddmått: 91x30 cm Kanthöjd: 14 cm Material: Överdrag av 100% bomull Tvättråd: Överdrag, madrass och innertub kan maskintvättas, madrasskyddet handtvättas

DockATot Grand är ett mycket stort babynest, hela 125 cm långt, vilket ger en imponerande lång användningstid. Babynestet passar bäst för barn mellan 9 månader och 3 år, men fungerar även för yngre bebisar. Nestet har höga, mjuka kanter som ger en säker och bekväm plats för barnet.

DockATot Grand

Det finns ett litet bärhandtaghandtag på ena sidan, vilket underlättar när DockATot Grand ska flyttas mellan olika rum. Babynestet är väldigt mjuk i materialet, och blir ännu mysigare efter tvätt. Att Grand kan tvättas i maskin är förstås ett plus. För föräldrar som föredrar rejält rymliga babynest är DockATot Grand ett utmärkt val.

 

Komfort: 8 Funktionalitet: 8 Kvalitet: 9 Prisvärde: 8

Passar extra bra för: Större barn och bebisar som vill kunna använda babynestet länge

> Läs hela testet av DockATot Grand

Mycket rymligt bäddmått, lång användningstid, lätt att tvätta, ombonad och mysigt
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Elodie Baby Nest

Mysigt babynest med långa bärhandtag, som enkelt kan flyttas runt i hemmet

Yttermått: 88 x 50 cm Bäddmått: 63 x 23 cm Kanthöjd: 10 cm Material: Yttertyg: 100% Bomull, Stoppning: 100% Polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, ej torktumling

Elodie Baby Nest är ett både praktiskt och stilfullt babynest, med olika färger och mönster att välja mellan vid inköp. Det gör det enkelt att hitta en passande matchning för hemmet. Babynestet är också tvättbart i maskin, vilket gör ljusa färger till ett riskfritt val.

Elodie Baby Nest

Storleksmässigt är Elodie Baby Nest jämförbart med andra babynest. Kanterna är mjuka och kan justeras genom att drar åt den med ett dragsnöre. Det praktiska bärhandtaget underlättar underlättar när man vill lyfta in sitt sovande barn från soffan till sängen. När barnet blir tyngre kan dock bottenplattan sjunka ihop något när man bär. För föräldrar som söker en avskild och bekväm sovyta som enkelt kan förflyttas, är Elodie Baby Nest ett utmärkt val.

Komfort: 9 Funktionalitet: 8 Kvalitet: 9 Prisvärde: 8

Passar extra bra för: Familjen som främst ska använda babynest hemma och smidigt vill kunna flytta det mellan rum

> Läs hela testet av Elodie Baby Nest

Enkel att förflytta tack vare de långa bärhandtagen, kan maskintvättas, mysig känsla
Lite för stort för barnvagn, inte tillräckligt stabilt för att ersätta mjuklift
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Najell Tulip

Mysigt babynest med meshtyg, som kan förlängas för att räcka hela bebistiden

Yttermått: 43x55-88 cm Bäddmått: 26x53-84 cm Kanthöjd: 13 cm Material: Huvudtyg: 100% bomull, Luftnät: 100% polyester, Fyllning: 100% polyester, Madrass: 100% PU Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, plantorka

Najell Tulip babynest ser först ut som ett vanligt nest, men det erbjuder längre användningstid än de flesta. Ursprungligen passar det perfekt för nyfödda som föredrar en mysig och trång sovplats. Därefter imponerar babynestet med sin förlängningsdel, som enkelt fästs med dragkedja. Med förlängningen är Tulip rymligt, med en bäddlängd på 84 cm.

Najell Tulip

Najell Tulip är lätt och mysigt, uppskattat av både spädbarn och äldre barn. Insidan av kanterna är fodrad med airmeshtyg för bra ventilation. Hela nestet kan tvättas i maskin, men torktiden är lång. Det passar inte bra i barnvagnens liggdel men fungerar utmärkt som en sovplats i sängen eller soffan. Dess långa användningstid gör Najell Tulip till ett prisvärt val för föräldrar.

Komfort: 9 Funktionalitet: 9 Kvalitet: 8 Prisvärde: 8

Passar extra bra för: Långa bebisar, som växer snabbt och behöver ett babynest som kan förlängas

> Läs hela testet av Najell Tulip

Mjuka och mysiga kanter, går att förlänga, kan användas som babygym
Lång torktid efter tvätt, meshtyget känns rivigt om man ammar i babynestet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

8. Voksi Baby Nest Premium

Lyxigt och gediget babynest med stabila kanter och en mysig känsla för bebisen

Yttermått: 85x47 cm Bäddmått: 68x28 cm Kanthöjd: 12 cm Material: Ytmaterial: 100% bomull, Foder:100% bomull, Fylling:100% polyester, Madrassmaterial:3D mesh Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, madrassen tas ur babynestet innan det placeras i tvättmaskinen

Voksi Baby Nest Premium har ett praktiskt bärhandtag och levereras med en tygväska för enkel transport. Trots sin generösa storlek känns det ombonat utan att vara överdimensionerat. Om du planerar att använda det i en barnvagn, är dock en smidigare modell att överväga.

Voksi Baby Nest Premium

Kanterna är ganska fasta, vilket kan göra det något besvärligt att amma i nestet. Samtidigt ger de trygghet om du vill använda babynestet mellan föräldrarna i sängen. Babynestet går att tvätta, upplevs efter tvätt ha förlorat lite av sin form och ser inte lika snyggt ut. Utöver det är Voksi Baby Nest Premium ett exklusivt babynest med hög komfort och rymlig design.

Komfort: 8 Funktionalitet: 7 Kvalitet: 7 Prisvärde: 8

Passar extra bra för:  Den som vill ha ett mjukt och lyxigt babynest som kommer med en transportväska

> Läs hela testet av Voksi Baby Nest Premium

Lyxig känsla, mysig känsla, stabila och höga kanter, rymligt bäddmått
Kan tappa formen efter tvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. Doomoo Cocoon

Stort och mjukt babynest som kommer med ett avtagbart midjeband för bebisen

Yttermått: 90x50 cm Bäddmått: 65x28 cm Kanthöjd: 14 cm Material: Överdrag: 75% ekologisk bomull, 5% elastan och 20 % polyester, Inre överdrag: 100% polyester, Madrass: Polyuretanskum, Fyllning: Polyester Tvättråd: Maskintvätt 30 grader

Doomoo Cocoon är ett mysigt och mjukt babynest med tillräckligt höga kanter för en ombonad känsla. Kanterna är mjuka och bekväma att amma över. Babynestets botten är gjord av meshtyg, vilket ger en luftig känsla men har lätt för att dra åt sig damm och ludd.

Doomoo Cocoon

Babynestet har ett avtagbart midjeband för att förhindra att bebisen vänder sig på magen i sömnen. Midjebandet är valfritt, och kan tas bort om man inte vill använda det. Babynestet kan öppnas och stängas i fotändan med kardborrband, men det går tyvärr upp väldigt lätt och kan irritera med att fastna i kläder. Trots ett fåtal nackdelar är Doomoo Cocoon ett rymligt och prisvärt babynest.

Komfort: 8 Funktionalitet: 6 Kvalitet: 7 Prisvärde: 8

Passar extra bra för: Den som är orolig för att bebisen ska rulla över på mage i babynestet

> Läs hela testet av Doomoo Cocoon

Mycket mjukt och gosig, rimlig prissättning, lätt att amma över kanten
Meshtyget drar åt sig skräp, kardborrband som går upp och fastnar i tyger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

10. Vinter & Bloom Meadow Babynest

Enkelt babynest med fasta kanter och överdrag i mix av bomull och linne

Yttermått: 88 x 50 cm Bäddmått: 63 x 25 cm Kanthöjd: 16 cm Material: 70 % GOTS-certifierad ekologisk bomull, 30 % linne Tvättråd: Överdrag: Fintvätt 40 grader, Innerkudde: Handtvätt, Madrass: yttvätt med fuktig trasa

Vinter & Bloom Meadow Babynest har ett tidlöst mönster som passar de flesta barnrum. Kanterna kan dras åt i fotändan, vilket ger möjlighet att skapa en mer ombonad känsla för nyfödda. Kanterna är fasta och skapar en tydlig sovyta för mindre spädbarn. Storleksmässigt passar babynestet bra för barnets första halvår.

Vinter & Bloom Meadow Babynest

Tyget består av 70% bomull och 30% linne, vilket ger en något strävare känsla. För högre mysfaktor hade man velat ha ett överdrag av lite mjukare material. Rengöring av nestet är ganska enkelt, med maskintvättbart överdrag och handtvättbar innerkudde och madrass. Meadow Babynest passar bäst för användning på en fast plats i hemmet och är ett prisvärt val för enklare behov.

Komfort: 6 Funktionalitet: 7 Kvalitet: 7 Prisvärde: 7

Passar extra bra för: Familjen som vill ha ett enkelt och billigt babynest med fint mönster

> Läs hela testet av Vinter & Bloom Meadow Babynest

Prisvärt babynest, fasta kanter ger bra stabilitet, överdrag som kan maskintvättas
Linnetyget känns lite grovt, kan inte flyttas runt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av babynest har vi låtit vanliga familjer få testa babynestet med sina bebisar, som varit allt från nyfödda och upp till ett år gamla. Vår redaktör, en expert inom barn- och babyprodukter, har därför sammanställt testfamiljernas omdömen och skrivit ihop recensioner baserat på dem. När vi testar babynest har vi bedömt de olika produkterna utifrån följande kriterier:

 

Komfort: Ett babynest ska användas direkt mot barnets hud, och placeras ofta i sängen. Därför är det viktigt att ett babynest känns mjukt och mysigt, utan skarvar, spännen eller annat som skaver och stör.

Funktionalitet: För att ett babynest ska kännas prisvärt får det gärna ha smarta funktioner så som möjligt att anpassa storleken, möjlighet att bruka babynestet som mjuklift eller att babynestet går att omvandla till lekmatta eller babygym.

Kvalitet: Det är viktigt att babynestet tål användning utan att slitas oproportionerligt mycket. Därför har vi testat hur babynestet är att rengöra, om det håller formen efter tvätt samt hur materialet står sig efter daglig användning under ett antal månader.

 

Testkriterierna har därefter vägts samman med varje babynests pris. Därefter har vi utsett det bästa, som i av testpanelen mest omtyckta och mest prisvärda, babynestet till bäst i test.

 

Hur vet man att babynestet är säkert att använda?

En viktig fråga vid användning av babynest handlar om säkerhet. Det finns i dagsläget ingen särskild säkerhetsstandard för babynest inom EU. Men alla babynest som är inkluderade i testet är godkända för försäljning inom EU. Vi rekommenderar att alltid noggrant läsa igenom tillverkarens instruktioner för babynestet innan användning.