Eyeliner: 10 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Oktober 2023

Letar du efter en eyeliner som med bra pensel och god hållbarhet? Vi har testat eyeliners från märken som Clarins, The Balm och Nyx. För att utses till bäst i test, måste eyelinern ha en följsam pensel eller spets, sitta på plats under dagen och ha bra svart pigment. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Eyeliner

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla eyeliners har testats under flera veckor och i olika typer av situationer. För att få en bra bild av hur de presterar i olika klimat har de testats utomhus i kyla, inomhus under lugnare aktiviteter samt under träning för att utvärdera hur eyelinern klarar svett. Vi har utgått från nedanstående parametrar i bedömningen av produkterna:

Färg: Hur välpigmenterad är eyelinern?  Ger eyelinern en bra svärta på en gång, eller måste man lägga flera lager?

Hållbarhet: Hur sitter eyelinern under dagen? Sitter den på plats eller smetar den ut eller flagnar den under dagens gång?

Användning: Är eyelinern lätt att applicera? Hur är tippen på eyelinern – är den hård eller mjuk och följsam? Är det lätt att få en jämn linje? Är förpackningen smidig?

Samtliga eyeliners har testats av minst två olika personer, inklusive en makeupartist. De har testats under både vinter- och vårväder och inte sällan fått hänga med även på träningspass. Vi har testat flytande svarta eyeliners.


Fler tester av ögonsmink

Mascara

Ögonskugga

Highlighter

Fler tester för en jämn bas

Foundation

Primer

Concealer

Puder

0 5 4.5 1

1. The Balm Schwing Liquid Eyeliner BÄST I TEST

En mjuk och följsam pensel, passar den som vill ha en mycket hållbar eyeliner

Typ: Dipliner Prisklass: Medium

Man kan ofta fundera lite över bildsättningen som The Balm väljer till sina produkter (det är en fin linje mellan retro och daterat). Med det sagt gömmer det sig under den kitschiga ytan, ofta väldigt bra produkter. Så är även fallet med The Balm Schwing Liquid Eyeliner.

Mycket mjuk och lättanvänd tipp

The Balm Schwing Liquid Eyeliner är en så kallad dip eyeliner, den lilla penseln doppas med andra ord ned i hylsan. Tippen är mycket mjuk och följsam. Detta tillsammans med formulan, ger eyelinern ett bra glid över ögonlocket. Man hakar aldrig fast, vilket i sin tur ger en välmålad linje.

Detta är en välpigmenterad produkt med mycket svärta, och det räcker gott och väl att bara måla en omgång för en intensiv färg. Linjen blir skarp och det går att vara petnoga med resultatet.

Eyeliner som aldrig flagnar

Hållbarheten är riktigt bra. Ibland kan man uppleva att produkten suddas ut något i ögonvrån framåt slutet av dagen, men då bleknar den bort. Den kladdar eller flagnar aldrig. Även i flaskan håller eyelinern bra. Inga problem med att den torkar snabbt eller blir sämre att använda med tiden.

The Balm Schwing Liquid Eyeliner är en eyeliner som alla som är regelbundna eyelineranvändare, borde testa. Den ger ett hållbart och exakt resultat, och får en aldrig att ofrivilligt se ut som en panda.

Lätt att använda, stor exakthet med pensel, hållbar formula, kladdar inte
Omodernt formspråk på förpackningen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner BÄSTA PREMIUMVAL

Ett lättanvänd vattenfast eyeliner med fantastisk hållbarhet

Typ: Fibertipp Prisklass: Premium

Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner är en flytande eyeliner med fibertip längst ut på en “penna”. Detta är en eyeliner med ordentlig svärta och en otroligt bra hållbarhet - den sitter som berget hela dagen och är nästan lite svår att tvätta bort.

Eyeliner som sitter hela dagen

Har man ofta problem med att en eyeliner släpper och fäller under dagen, är en vattenfast produkt alltid att föredra - även om den också kommer vara lite jobbigare att tvätta bort på kvällen. Men det har man igen under dagen, då man faktiskt inte behöver torka bort klet eller bättra på sin eyelinervinge alls under dagen. Befriande, tycker vår testpanel. Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner här sitter som berget, genom regn och vind och till och med pollenallergi med rinnande ögon.

Eyeliner för alla - även nybörjaren

Fibertippen på eyelinerpennan från Stila är mjuk och flexibel. Den har också ett giv, vilket gör att denna eyeliner är lätt att använda och komma åt med även när man vill leka med mer avancerade former på sin sminkning. Men inte bara den avancerande användaren kommer gilla denna. Eftersom tippen är så fin och flexibel, är detta en eyeliner också för nybörjaren. Men behöver man göra korrigeringar, gör man det bäst innan den hunnit torka helt - annars blir det svårt.

Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner

Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner är en eyeliner som passar alla, även personer med oljiga ögonlock eller ögonlock som börjat hänga lite. Den sitter som berget hela dagen och har en djup svärta. Men se till att du har sminkremover hemma till kvällen!

Eyeliner som inte kladdar, ordentligt svart, flexibel och bra penseltip
När den torkat är den svår att ta bort - se till att ha remover hemma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. L’Oréal Super Liner Perfect Slim BÄSTA BUDGETVAL

En eyeliner med tunn spets för precisionsarbete

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Budget

I en stilren och klassiskt utformad pennliknande förpackning, kommer L’Oréal Super Liner Perfect Slim. Den är direkt redo att användas, man behöver inte skaka eller trycka för att färgen ska nå fram till spetsen.

Mjuk och flexibel fiberspets

Spetsen är, precis som hos de flesta flytande eyeliners i pennform, en fibertipp. Den är både smal och mjuk, vilket ger en bra flexibilitet när man sminkar sig och det är lätt att måla en snygg eyelinervinge. Eftersom spetsen är så smal, kan man vara riktigt noggrann. Samtidigt är detta en väldigt förlåtande eyeliner, just eftersom linjen blir så tunn. Det gör därför inget om man känner sig en smula ostadig på handen.

Ett extra lager ger bättre svärta

Det är inte en dum idé att lägga på ett extra lager för en riktigt välpigmenterad svärta. Visserligen blir resultatet efter ett lager gott nog, men det blir mer intensivt med ett lager till. Färgen håller bra hela dagen, även om man ibland kan uppleva att den blivit lite suddig kring ögonvrån. Den kladdar dock aldrig, vilket är en riktigt viktig egenskap hos en eyeliner.

En annan fördel är att L’Oréal Super Slim är, trots sin goda hållbarhet, lätt att tvätta bort. Inga pandaögon i sikte, bara en effektiv och snabb borttagning, vilket vi applåderar.

Hållbar, smidig och smal spets, lätt att tvätta bort
Kan flyta ut lite på oljiga ögonlock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. KVD Beauty Eyeliner Tattoo Liner

Eyelinern som gjordes känd av Kat von D

Typ: Fibertipp Prisklass: Mellan

När Kat von D fortfarande hade sitt namn på denna sminklinje, var Tattoo Liner en av paradprodukterna. Som namnet antyder är detta en vattenfast eyeliner som sitter bra, även om den (såklart) inte sitter fullt lika bra som en tatuering.

Eyeliner som måste skakas noggrant

KVD Beauty (som märket heter nu sedan Kat von D lämnat det bakom sig) Tattoo Liner är en penna med flytade eyeliner som är utrustad med en fiberspets. Färgen heter “Trooper Black”, men är man inte noga med att skaka pennan rejält innan användning får man inte den riktigt djupa svärta som testpanelen förväntar sig - då får man måla i ett par lager. Men skakar man ordentligt kommer pigmenten fram på ett helt annat sätt.

Sitter bra - men inte riktigt som en tatuering

Spetsen på KVD Beauty Tattoo Liner är mjuk men samtidigt stadig nog för att man våra testare ska kunna experimentera med eyelinervingar och andra sminkningar som kräver lite mer finlir. TIll detta fungerar spetsen bra, men det är inte alltid pigmentet hänger med och resultatet kan ibland bli lite ojämnt och växla mellan svart och en väldigt mörkt grå färg. Däremot sitter eyelinern riktigt bra. Det är först om man applicerar lite kraft och gnuggar på den när det är fuktigt kring ögat, som den kan ge med sig. Med en bra ansiktsrengöring är det relativt lätt att tvätta bort den.

KVD Beauty Eyeliner Tattoo Liner

KVD Beauty Tattoo Liner hade behövt en pigmentering som var mer konsekvent och inte alltid behöver skakas fram för att få ett riktigt svart resultat. Men utöver det, är detta en eyeliner som är bra och dessutom håller länge i förpackningen även efter att den öppnats.

Bra spets på pennan, sitter bra men ändå rätt lätt att tvätta bort
Lite ojämnt pigment
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. FACE Stockholm Precision Eyeliner

Flytande eyeliner för den som vill ha exakta linjer

FACE Stockholm Precision Eyeliner har blivit något av en klassiker. Med sin flexibla tipp och hållbara färg, är den en favorit hos många eyelinerälskare.

Lättapplicerad med hög precision

En av de främsta kvaliteterna med FACE Stockholm Precision Eyeliner, är just att det är så lätt att måla med precision. Tippen av eyelinern är en mjuk, flexibel och väl avsmalnad spets. Den gör det ovanligt lätt att måla både tunna linjer och rejälare kattögon.

Svärtan är också bra. Man får omgående utdelning och behöver inte bygga upp färgen i omgångar för att det ska se jämnt ut – det blir svart på en gång och man slipper helt gå igenom ett par stadier av grått på vägen mot en snygg ögonmejk.

Krackelerar mot slutet av dagen

Hållbarheten är på det stora hela bra – i alla fall om du inte ska ut på några extravagant sena nätter eller svettiga skogsrave. Men den har en tendens att släppa och krackelera en smula framåt slutet av dagen. Det är synd, för hade den suttit lite bättre, hade det mycket väl kunnat bli en full pott betygsmässigt. Men eftersom den släpper, får våra testare ändå lov att kolla spegeln för att säkerställa att ingen eyeliner gett sig ut på upptäcktsfärd i ansiktet mot eftermiddagen till.

Väldigt bra tipp, snygg svärta
Spricker och släpper lite för ofta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. NYX Epic Ink Eyeliner

Snyggt och hållbart resultat trots en väl hård spets

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Budget

NYX är ett märke med ovanligt hög kvalitet till väldigt överkomliga priser. Med andra ord är förväntningarna rätt höga, då NYX Epic Ink Eyeliner ska testas.

Smal och ganska hård spets

NYX Epic Ink Eyeliner är en flytande eyeliner som kommer i en penna med fiberspets. Denna typ av paketering av flytande eyeliners har blivit allt vanligare. Variationen på spetsarna mellan de olika märkena är dock stor, och ibland kan en produkt helt falla på en dålig tipp. Pennspetsen på Epic Ink Eyeliner är smal och relativt hård, vilket gör det enkelt att måla en väldigt fin och precis linje. Men det hade inte skadat om spetsen hade varit lite längre och en smula mjukare.

Eyelinern är välpigmenterad och ger en bra svärta på en gång. I och med att spetsen är så smal, krävs dock oftast flera svep med produkten för att bygga upp till önskad effekt. Detta är inget som upplevs som negativt, utan snarare en bra möjlighet att få exakt den tjocklek som man önskar för sin look.

Håller genom hela arbetsdagen

Hållbarheten är bra. Huruvida den sitter på plats efter en natt på skogsrejv, låter vi vara osagt, men efter en intensiv arbetsdag ser den fortfarande bra ut. Lite utsuddat i ögonvrårna möjligtvis, men inget kladd och inga flagor som trillar ned i ansiktet.

Det ska sägas att spetsen på denna eyeliner är rätt ömtålig. Det gäller att vara försiktig när man sätter på locket, för skadar man tippen, så finns det ingen räddning. Den kommer förbli spretig, och en spretig spets på en eyeliner som man vill finlira med är en utmaning.

Det här är, om man bortser från den sköra och lite väl hårda spetsen, en riktigt bra eyeliner. Den kladdar inte av sig på ögonlocket och det är lätt att måla snyggt med den. Extra plus för att den är relativt enkel att tvätta bort, för ingen orkar ägna en halv kväll åt sminkborttagning.

Fina skarpa linjer, välpigmenterad, hållbar
Ömtålig och lite väl hård spets
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. IsaDora Glossy Eyeliner

En riktigt prisvärd och bra eyeliner med glansigt resultat

Typ: Dipliner Prisklass: Budget

IsaDora Glossy Eyeliner är en stående favorit hos många eyelineranvändare och utnämns ofta till produkten man inte vill vara utan. Det är lätt att förstå varför.

Detta är en klassisk dipliner, spetsen på skaftet doppas ned i burken med eyeliner. Spetsen är en så kallad filtspets och smalnar av mot toppen. Den är lätt att arbeta med och det går att göra både tunna och exakta linjer, eller maffiga kattögon à la Amy Winehouse.

En blank finish

Den här eyelinern sticker ut lite när det gäller slutresultatet. Den har nämligen, precis som namnet antyder, en glänsande finish. Viktigt att påtala är att den inte glittrar, den är glossy. Detta kan låta märkligt, men det blir faktiskt riktigt snyggt.

Hållbarheten är utmärkt. Det här är en vattenfast eyeliner, och generellt sett sitter sådana lite bättre och står pall för fukt från ögon och väder bättre än en vanlig eyeliner. Det innebär så klart att den är bökigare att sminka bort på kvällen. För att effektivt få bort IsaDora Glossy Eyeliner, rekommenderas en tvåfas-remover och rengöringspads. Får du ändå inte bort allt, kan lite micellärvatten hjälpa dig på traven.

Grunda gärna med en primer

Har man oljiga ögonlock kan eyelinern släppa lite under dagen. Så vet du med dig att du har det, är det en bra idé att grunda innan du börjar måla. Detta gäller i och för sig alla eyeliners – har man oljiga ögonlock är det alltid bäst att lägga en bas med exempelvis en ögonprimer.

Det här är en otroligt prisvärd, lättarbetad och bra eyeliner. En klar budgetfavorit.

Sitter riktigt bra, lätt att måla med, snyggt glansigt resultat
Bökig att tvätta bort.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Maybelline Master Ink Waterproof Eyeliner Matte

Snabbtorkande eyeliner som är något svår att tvätta bort

Typ: Dipliner Prisklass: Budget

Maybelline Master Ink Waterproof Eyeliner Matte sticker ut bland de andra produkterna i detta test. Den har nämligen en osedvanligt ful förpackning. Nu är ju inte utseendet på förpackningen allt, men står man i valet och kvalet i butikshyllan kommer denna troligtvis att väljas bort.

Måste skakas innan användning

Efter en rejäl omskakning är denna eyeliner redo att användas. Konsistensen är lös men inte tunn, en ganska klassisk formulering helt enkelt. Detta är en dip-eyeliner, där den flytande produkten förvaras i en liten hylsa som skaftet med penseln doppas ned i. Penseln är inte en klassisk pensel med strån, utan en fibertip. Spetsen är mjuk och enkel att böja, vilket gör det lätt att måla såväl linjer som svepande kattögon.

Pigmenteringen är utmärkt – här får man rejält med svärta på en gång. Färgen torkar snabbt och ska man fortsätta att bygga på sin eyeliner, riskerar man inte att det nya lagret får det undre lagret att luckras upp en skrapas bort. Det lägger sig fint ovanpå.

Diskutabel hållbarhet

Hållbarheten är det tyvärr lite si och så med. Vissa dagar sitter denna eyeliner väldigt bra, medan andra dagar rinner den iväg rejält, helt utan någon tydlig yttre påverkan av svett eller dåligt väder. På det stora hela, sitter den bra, men den totala hållbarheten får helt klart ses som något sämre än flera andra eyeliners.

Att tvätta bort denna eyeliner är visserligen relativt kladdfritt – man slipper se ut som om man provspelar för en musikvideo med Alice Cooper. Men; det är svårt att få bort allt. Oavsett hur noggrant man rengör, tycks det alltid finnas en tunn linje kvar närmast fransroten.

Lätt att måla med, fantastisk svärta
Svårt att tvätta bort, ojämn hållbarhet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

9. L'Oréal Super Liner Tattoo Signature

Knappt godkänd eyeliner med diskutabel hållbarhet

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Budget

Man kan misstänka att L’Oréal hämtat inspiration till namngivningen och designen av denna eyeliner från Kat von D’s omåttligt populära variant. Frågan är om de lyckas helt – en tanke kring förpackningen är nämligen att den ser lite billig och barnslig ut.

Eyeliner i formen av en tuschpenna

Det här är en flytande eyeliner i tuschpenneform. Spetsen av filt är oerhört smal, vilket ger möjligheten till en väldigt precis applicering. Man kan göra i princip hur tunna streck som helst, och sedan antingen bygga på eller vinkla pennan för en mer svulstig look (dags att plocka fram eventuella kalligrafikunskaper).

En av säljpunkterna med den här eyelinern, är att strecken ska sitta upp emot 24 timmar. Det gör de inte. Visserligen är hållbarheten på ögonen godkänd, men vi pratar inte om en eyeliner man kan dygna med.

Torkar snabbt i behållaren

Hållbarheten på själva produkten väcker dock en del funderingar. Redan efter en kort tid, verkar eyelinern torka en smula i behållaren. Detta gör att den blir mycket svårare att måla snyggt med, än vad den var när den fortfarande kunde beskrivas som lättflytande.

Så länge produkten inte hunnit torka i förpackningen, är detta en godkänd eyeliner. Men sett till hur snabbt den blir torr, är den helt enkelt inte värd att investera i när det finns så många bättre alternativ.

Tunn spets, möjlighet till precisionsarbete
Torkar snabbt i förpackningen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

10. Max Factor Masterpiece High Precision Liquid Eyeliner

En nytänkande spets som leder till klumpig eyeliner

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Budget

Ibland är innovation bra och leder till fantastiska nya produkter. Ibland blir resultatet mindre imponerande – så är fallet med Max Factor Masterpiece High Precision Liquid Eyeliner.

Padelformat spets försvårar applicering

Vid en snabbtitt ser detta ut som vilken eyeliner i tuschpenneform som helst, men vid närmare inspektion är spetsen formad som en liten paddel. Enligt pitchen ska denna spets göra det enkelt att både måla en tunn och diskret linje, men även en tjock och dramatisk. Spoiler alert: så är inte fallet.

Har man inte läst reklampitchen för denna eyeliner, är det svårt att ens förstå syftet med spetsens utformning – inte ens den rutinerade makeupartisten i vårt test, kunde förstå poängen med att forma en spets på det här sättet. Att den dessutom är hård och långt ifrån följsam, är ytterligare ett problem. Det är faktiskt så pass illa att den sliter med sig huden, vilket orsakar små avbrott i linjen. Man kan med andra ord glömma en fin och precis sminkning. Spetsen är dessutom för klumpig, för att man ska kunna måla eleganta vingar.

Rejäl svärta som tyvärr flyter ut i linjer

Pigmenteringen är rejäl och det blir riktigt svart på en gång. Tyvärr har eyelinern en tendens att flyta ut och har man linjer kring eller på ögonen, stöter man omedelbart på problem på grund av detta.

När man väl fått sin eyeliner på plats, så sitter Max Factor Masterpiece High Precision Liquid Eyeliner ändå rätt bra under dagen. Den smular möjligen lite framåt kvällen.

Ska man använda en eyeliner för teatersmink eller till något där precisionen inte spelar någon större roll, kan denna fungera. Men vill man ha en lättanvänd eyeliner som ger ett snygg resultat, då ska man helt klart se sig om efter ett annat alternativ.

Bra hållbarhet
Dåligt utformad spets som gör sminkningen svår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla eyeliners har testats under flera veckor och i olika typer av situationer. För att få en bra bild av hur de presterar i olika klimat har de testats utomhus i kyla, inomhus under lugnare aktiviteter samt under träning för att utvärdera hur eyelinern klarar svett. Vi har utgått från nedanstående parametrar i bedömningen av produkterna:

Färg: Hur välpigmenterad är eyelinern?  Ger eyelinern en bra svärta på en gång, eller måste man lägga flera lager?

Hållbarhet: Hur sitter eyelinern under dagen? Sitter den på plats eller smetar den ut eller flagnar den under dagens gång?

Användning: Är eyelinern lätt att applicera? Hur är tippen på eyelinern – är den hård eller mjuk och följsam? Är det lätt att få en jämn linje? Är förpackningen smidig?

Samtliga eyeliners har testats av minst två olika personer, inklusive en makeupartist. De har testats under både vinter- och vårväder och inte sällan fått hänga med även på träningspass. Vi har testat flytande svarta eyeliners.


Fler tester av ögonsmink

Mascara

Ögonskugga

Highlighter

Fler tester för en jämn bas

Foundation

Primer

Concealer

Puder

Fem tips när du ska köpa eyeliner

Att rama in ögonen med en eyeliner är ett enkelt sätt att få en snygg och snabb vardagsmake eller festsminkning, lite beroende på hur vågad du är med penseldragen. Det finns mängder av eyeliners att välja bland – låt oss hjälpa dig hitta rätt när det är dags att köpa en ny.

1. Bestäm dig för vilken typ av eyeliner du vill ha

Eyeliners finns att köpa i flera olika formuleringar: flytande, kaka, gel och penna. Men vilken är bäst? Det är så klart dels en smaksak, dels beroende på vilken du tycker är enklast att använda. De flesta eyeliners kräver lite övning om man inte använt en tidigare, och vissa kan kännas lättare att lära sig med.

 • Flytande eyeliner kommer i en hylsa där locket ofta är utrustad med en applikator i form av en pensel. Det finns även flytande eyeliners i pennform. Då brukar tippen av penna ofta vara en fibertip, som påminner om brush-tuschpennor. Många tycker att pennorna med en brushtip är enklare att applicera stadigt, än flytande eyeliners med pensel.
 • Gelliner är en fastare typ av eyeliner. Gelliners kommer ofta i en liten burk och man brukar behöva komplettera med en eyelinerpensel för att kunna applicera dem. Gelliners flyter inte ut på samma sätt som en flytande eyeliner kan göra, och är därför lite lättare att måla med. Gelliners brukar sitta väldigt bra på plats.
 • Kajalpennor är inte sällan den eyelinerprodukt som är den första man testar. Kajalpennor finns i både relativt hårda och lite mer krämiga formuleringar. Ofta kan man uppleva att de inte håller genom hela dagen, men det finns naturligtvis kajalpennor som riktar in sig särskilt på lång hållbarhet.
 • Kak-eyeliner är egentligen som en flytande eyeliner, med den stora skillnaden att den kommer i en torr kaka. För att använda, tillsätter man en droppen vatten eller fixeringsvätska, och använder sedan en eyelinerpensel för att applicera.

2. Välj mellan vanlig, vattenresistent eller vattenfast

En vanlig eyeliner tvättas bort med vatten och ansiktsrengöring. Om man hamnar mitt i ett skyfall eller blir väldigt svettig, kan en vanlig eyeliner släppa. Väljer man i stället en vattenresistent, brukar de sitta bra genom regn och rusk, men brukar fortfarande vara lätta att tvätta bort med den vanliga rengöringen. En vattenfast eyeliner, kräver däremot lite mer ansträngning när det är dags att tvätta bort sminket. Ofta behövs en tvåfasrengöring, en mix av vatten och olja som skakas ihop, för att få bort de sista resterna av en vattenfast eyeliner. Men vill man vara säker på att sminket sitter på plats, är det värt den extra stunden det tar att tvätta bort den på kvällen.

3. Våga experimentera med färg

Svart eyeliner i all ära, men varför begränsa sig till de mest sobra färgerna? Det finns ingenting som så snabbt livar upp en festsminkning, som en glittereyeliner eller en eyeliner i en glad färg. Fördelen med glittereyeliners, är att de är mycket lättare att applicera än en svart dito. Med glitter behöver man inte ha samma precision, det går bra att vara lite skakig på handen. Det är trots allt glitter det handlar om, låt sminket leva lite och släpp kravet på perfektion.
Men det finns ju inte bara glitter. Senaste åren har färgglada eyeliners gjort comeback, gärna i kombination med geometriska och grafiska sminkningar, som låter kreativiteten flöda.

4. Använd dina ögonskuggor som eyeliner

Om du vill ha en eyeliner, men inte kan bestämma dig för vilken färg – ta en titt bland dina ögonskuggor. Ögonskuggor går alldeles utmärkt att använda som eyeliner. Doppa en tunn eyelinerpensel i lite vatten och doppa den sedan i ögonskuggan. Arbeta upp lite färg i vattnet, och måla sedan som en vanlig flytande eyeliner.
Vill du öka hållfastheten? Ersätt vattnet med en mixing liquid eller fixeringsvätska. Detta är en flytande produkt som ser ut som vatten. Ta en droppe och använd på samma sätt som vattnet, men njut av att eyelinern sitter bättre.

5. Håll koll på hållbarheten

Som med allt smink, ska man hålla koll på hur länge eyelinern håller efter att man börjat använda den. Produkter där man doppar en pensel, har en tendens till att samla på sig bakterier. Just runt ögonen, ska man naturligtvis vara extra försiktigt, för att undvika ilskna och obehagliga ögoninfektioner.
På produkten ska det stå en rekommendation om hur många månader den håller efter öppning. Ikonen ser ut som en liten burk och har en siffra skriven i mitten. Generellt för flytande eyeliners och gelliners, brukar man säga att de håller sex månader. En eyeliner i kaka, håller längre, upp emot ett år. Kajalpennor håller längre och kan alltid vässas för att fräschas upp.

Att applicera eyeliner kan upplevas krångligt för den ovana, kika gärna på Kicks guide för hur du applicerar eyeliner på bästa sätt.


Med hjälp av en eyeliner ramar du effektivt in dina ögon. En eyeliner, till skillnad från en kajalpenna, kommer oftast i flytande form – antingen som en så kallad dipliner, eller paketerad i en tuschpenneliknande förpackning. Pennan har då en spets till vilken den flytande produkten slussas upp automatiskt när man skakar pennan. Det finns även eyeliners i kakform, när man tillsätter vatten eller en fixeringsvätska med en pensel. Även gel-liners är populära, och sitter vanligtvis väldigt bra.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Clarins Graphik Ink Eye Liner

En lättarbetad eyeliner som sitter bra

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Premium
Clarins Graphik Ink Eye Liner

Clarins Graphik Ink Eye Liner är en flytande eyeliner som kommer i formen av en penna med en fiberspets. Efter att ha skakat den snabbt, är pennan redo att användas. Spetsen är mjuk med en tunn topp och lite bredare botten som för tankarna till barnens lite dyrare tuschpennor.

Lättanvänd eyeliner

Det här är en relativt lättarbetad eyeliner, särskilt om man har vanan inne sedan tidigare. Men även nybörjare kommer snabbt att lära sig tekniken med Graphik Ink. Den ger bra färg på en gång, men är man ute efter en dramatisk svärta behövs ett extra lager. I de allra flesta fall flyter den inte ut alls. Men har man en tendens till oljiga ögonlock, är det inte dumt att grunda med en primer först. Möjligtvis kan spetsen upplevas vara en liten aning för hård. Men det är samtidigt lätt att både måla en tunn och diskret eyeliner, eller riktigt maffiga vingar.

Eyeliner som håller länge

Detta är en eyeliner som sitter bra. När den väl släpper taget framåt kvällen, suddas den ut en smula men kladdar inte alls. Däremot är den inte helt lätt att tvätta bort. Det krävs både en och två omgångar med rengöringen innan all svärta släpper, och även då vaknar man med en lätt skugga nästa dag.

Detta är dock en utmärkt eyeliner som ger snyggt resultat utan en massa huvudbry.  Men den skulle som sagt skulle tjäna på en tipp som var lite mer flexibel och en formula som var en smula enklare att tvätta bort.

Praktisk pennform, tunn tipp på penseln, lättarbetad
Svår att sminka av
0 5 4.5 1

Lottie London Wing Woman Eyeliner

Mycket lättarbetad och precis eyeliner, passar den som vill ha maximal hållbart

Typ: Flytande eyeliner med filtände Prisklass: Budget
Lottie London Wing Woman Eyeliner

Lottie Londons kolsvarta eyeliner kallad Wing Woman är genialiskt namngiven. För vad ska man annars måla med en eyeliner, än vingar? Men wing woman står ju också för personen som hjälper en att få till flörten man drömmer om. Och faktum är att med Lottie Wing Woman så får man så snyggt målade ögon att det självförtroende en snygg sminkning kan ge en maxas direkt.

Eyelinern har en enkelt snygg förpackning, med ett lock som sitter på stadigt nog för att man ska våga slänga ned pennan i väskan men som ändå är lätt att öppna. Greppet om eyelinern får godkänt, men bäst av allt är den perfekt spetsiga filtändan. Den glider så lätt över ögonlocket och skapar skarpa linjer.

Rejält pigmenterad eyeliner

Svärtan i Lottie Wing Woman är en riktig knockout. Det räcker utmärkt med ett lager, men vill man verkligen fördjupa vingen kan man välja att måla ett lager till. Hållbarheten har varit god, trots en period med endast sporadisk användning så håller Wing Woman samma kvalitet några månader senare.

Även hållbarheten när eyelinern väl målats på är bra. Faktum är att den är riktigt bra. Gnuggar man sig hårt i ögonen eller går i hård blåst så ögonen verkligen rinner (eller bara har en skitdag och behöver gråta av sig) så släpper vingarna delvis.

Men resten sitter stadigt på plats längs med ögonfransranden. Och en helt vanlig dag på jobbet håller sig även vingen fin i många, många timmar. Inte ens kanterna blir suddiga eller utsmetade. I detta avseende är Lottie London Wing Woman Eyeliner en av de bättre som finns att köpa, i synnerhet sett till priset.

Svår att tvätta bort

Produktens enda minus är när sminket ska tvättas bort. Det finns ingen information om att den ska vara vattentålig, men även en mild ansiktstvål får kämpa för att få bort eyelinern från ögonlocket. Det skulle kunna vara irriterande, men eftersom Lottie London Wing Woman Eyeliner är en fullträff i övrigt så kan vi leva med att det krävs lite mer jobb för att få bort den.

Bra glid, lätt att vara precis, mycket god hållbarhet
Svårt att tvätta bort
0 5 3 1

LA Girl Line Art Matte Eyeliner

En eyeliner med omöjligt lock

Typ: Fibertip i pennform Prisklass: Budget
LA Girl Line Art Matte Eyeliner

LA Girl är ett budgetmärke som brukar kunna bjuda på riktigt angenäma överraskningar. Denna eyeliner kommer med löften om intensiv pigmentering, tunna linjer och lång hållbarhet. Håller den vad den lovar? Både ja och nej.

Lock som är svårt att hålla i 

Designen skvallrar om att detta inte är ett premiummärke och direkt reagerar man på lockets trekantiga form. Inte nog med att det är bökigt att hålla i, det visar sig även att locket bara kan sitta på ett visst sätt. Det innebär att det blir en hel del pill när man ska sätta på locket efter användning, särskilt då man är van vid lock som enkelt skruvas på utan att bjuda på en extra tankenöt.

Precis som många flytande eyeliners idag, kommer denna i en pennform med en filtspets. Tippen är lång och smal, och påminner om en tunn pensel. Den glider lätt över huden och är enkel att göra långa, svepande drag med. Pigmenteringen är dock inte klockren, och det krävs flera lager för att nå ett riktigt svart resultat.

Torr eyeliner som ger suddigt resultat

När LA Girl Line Art Matte Eyeliner appliceras är den omedelbara upplevelsen att den är lite torr i formuleringen. Detta behöver inte vara allt igenom negativt, men den upplevs också ge ett oskarpt resultat och flyter gärna ut, vilket inte är en särskilt kul kombination när det kommer till eyeliners.

Hållbarheten under dagen då? Inte heller på denna punkt, lyckas L.A Girl imponera. Inte vid en enda användning kommer man undan att den smetar av färg upp mot ögonbrynet vid dagens slut. Visserligen rinner den inte så mycket, men att färgen hamnar under ögonbrynet är lika illa det.

Efter användning under en tid, börjar spetsen tappa formen. Den luddar sig lite, vilket innebär att det blir ännu svårare att måla skarpa linjer. Lägg därtill det urbota dumma locket, som är så svårt att få på plats att produkten riskerar torka ut i förtid, och du har en eyeliner som inte lever upp till förväntningarna alls.

Glider lätt över huden, enkel att göra svepande drag med
Dålig förpackningsdesign, kletar under dagen, spetsen håller inte i längden

Vanliga frågor om eyeliner

Vilken eyeliner är bäst?

I vårt test av eyeliners utser vi The Balm Schwing Liquid Eyeliner till bäst i test. Med sin goda hållbarhet och flexibla pensel, blir resultatet bra dag efter dag. Vill man lägga lite mer pengar, är Clarins Graphik Ink Eyeliner ett mycket bra val, medan man i budgetsegmentet hittar en prisvärd och vattenfast stjärna i form av IsaDora Glossy Eyeliner

Hur målar jag en eyeliner?

Börja med att grunda ögonlocket med en primer. Eyelinern är fuktkänslig och kring ögonen är det ofta en hel del fukt. Om du inte vill måla eyelinern på frihand, är det en bra idé att först lägga en tunn linje med en kajalpenna (vilket också fungerar som extra fäste). När du målar dig med eyeliner, är det faktiskt en smaksak om du ska börja inifrån eller utifrån. Experimentera och se vad som blir bäst. Nyckeln till en snygg eyeliner är faktiskt övning. 

Kan man tatuera eyeliner?

Ja, det kan man. Ofta gör man detta på grund av en allergi mot kosmetika, en aktiv livsstil eller kanske att man har en försämrad syn som gör det svårt att sminka sig. En kosmetisk tatuering sägs hålla i upp till fem år, men kräver påfyllning efter ungefär tre år. Att tatuera en eyeliner är inte smärtfritt och dagarna efter är man ofta rätt svullen kring ögonen.

Vad är det för skillnad på eyeliner och kajalpenna?

Att hålla isär begreppen är inte det lättaste. En kajalpenna kallas ofta för eyeliner på engelska. I Sverige använder man båda orden och blandar gärna friskt. En kajalpenna är en penna i fast form, som också används för att markera ögonen. En eyeliner är ofta flytande, i kakform eller gelbaserad. Läs noga innan du klickar hem en eyeliner, för att vara säker på att det inte är en kajalpenna du får. 

Eyeliner för hooded eyes – hur gör man?

När övre delen av ögonlocket, hänger ned likt en kappa över den undre delen av ögonlocket, kan det vara svårt att få till en snygg och hållbar eyeliner. För att öka hållbarheten, är det en bra idé att dels använda en ögonprimer. Titta även efter vattenfasta eyeliners, då dessa brukar sitta bättre än eyeliners som inte är vattenfasta. För tutorials om hur man bäst målar eyeliner för hooded eyes, finns det mängder på YouTube.