Ogonskugga toppbild

Ögonskugga: 7 produkter i test

Senast Uppdaterad April 2017

Glittriga, skimrande och matta, ögonskuggor finns i olika färger och former. Främst kanske ögonskuggan relateras till en kvällsmakeup men den passar lika bra till vardags då det finns många naturliga färger att välja på. Många använder ögonskuggan för att skapa en intensivare look, förstora ögat eller för att framhäva ögonfärgen. Det är vanligt att ögonskugga används tillsammans med andra sminkprodukter avsedda för ögonen så som mascara och kajal och att man matchar med ett snyggt läppstift.

Ögonskugga finns som kräm, stift/penna samt puder. Kräm eller stift gör ofta färgen intensiv och skuggan håller hela dagen. Med stift eller penna är det också extra enkelt att applicera vilket är bra om man har bråttom. En svårighet med dessa typer av ögonskuggor kan dock vara att de lätt lägger sig i veck på ögonlocken under dagen. Dessutom är matta nyanser mindre vanliga vilket gör det svårare att hitta något som passar till vardags.  Puder finns i två varianter, pressat och löst. De märken som har mineralmakeup brukar ofta erbjuda löspudriga mineralskuggor. Ögonskuggor av löst puder är bra för att skapa ett sotigt utseende eller för mjuka övergångar mellan olika färger. Det kan dock vara lite knepigt att få lagom mycket puder på rätt plats på ögonlocken. Pressat puder är den vanligaste typen av ögonskugga. Den är lättare att applicera än löst puder och det är också enkelt att måla små detaljer såväl som en mjuk sotning.

Ögonskuggor går att köpa i butik eller online både som enskilda färger eller i paletter med flera nyanser. En ögonskuggspalett brukar innehålla toner som matchar och ofta finns både varianter med varma och kalla färger.

Applicera ögonskugga

Vid applicering av ögonskugga går det använda olika borstar, en applikator eller fingrarna. Detta är en smaksak och har inte så stor betydelse för resultatet. Dock är det bra att ha en stor och fluffig ögonskuggsborste att sudda ihop olika skuggor med som avslutning på sminkningen. Tänk då på att skimrande skuggor ofta är lättare att sudda ihop än matta.

Börja med att applicera en primer för ögonskugga så att den sitter hela dagen. När skuggan appliceras är det lätt hänt att den fäller ner och hamnar under ögat på kindbenet. För att undvika detta tas endast lite ögonskugga åt gången och det överflödiga skakas av innan den läggs på ögonlocket. Ett tips är också att hålla en servett under ögat som fångar upp skuggan eller lägga ett tjockt lager med löspuder. Pigmenten fastnar då i pudret och kan enkelt borstas bort med en stor borste efteråt. 

För att få ögonskuggan att bli jämn på båda ögonen är det bra att inte göra ett öga färdigt i taget utan istället göra bägge parallellt. Använd ögonbrynet som referens vid applicering och låt skuggorna vara på samma avstånd från brynet för att få det jämt. En annan referenspunkt är globlinjen och dessa två tillsammans gör det enklare att lägga skuggan på rätt ställe.

Ögonskugga läggs på ögonlocken och upp mot ögonbrynet. Ibland kan skuggan också läggas under ögat. Ljusare skuggor brukar generellt användas i inre ögonvrån och mörkare skuggor i yttre ögonvrån. Börja med de ljusaste skuggorna för att sedan steg för steg jobba med mörkare skuggor.

Ett bra tips är söka på ögonskugga tutorial på Youtube och att kolla på olika filmer med instruktioner om hur ögonskugga enkelt kan läggas steg för steg för en snygg makeup. 

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Ögonskuggorna har testats under flera veckor och i olika typer av situationer. För att få en bra bild av hur skuggorna presterar i olika klimat har de testats utomhus i kyla, inomhus under lugnare aktiviteter samt under träning för att utvärdera hur skuggorna klarar svett. Vi har utgått från nedanstående parametrar i bedömningen av produkterna:

Färg: Hur blir färgresultatet på ögonlocken jämfört med hur det ser ut i förpackningen? Är färgerna i paletten lätta att kombinera och passar ihop?

Hållbarhet: Hur sitter ögonskuggan under dagen och under olika aktiviteter? Blir färgerna mindre intensiva, smetas de ut eller sitter de bra?

Användning: Är ögonskuggan lätt att applicera? Fäller den mycket och lägger sig under ögat? Är den lätt att sudda ihop och få mjuk och jämn? Medföljer tillbehör som applikator och spegel? Är förpackningen smidig?

Samtliga skuggor har testats för såväl vardags- som kvällsmakeup. Omdömet om produkten är baserat på helhetsupplevelsen där även priset har vägts in för att kunna utse en prisvärd testvinnare.

BareMinerals Ready Eyeshadow Quad The Truth

Enkla att applicera med bra färgåtergivning och fantastik hållbarhet, passar till alla tillfällen

Antal färger i palett: 4 Funktion: Skimrande, glittriga Mängd: 5 g Tillbehör: Applikator, spegel Prisklass: Premium
Bäst-i-test.se 2017.png

Dessa ögonskuggor är helt enkelt fantastiska. De fäller nästan ingenting vid applicering och resultatet blir mycket likt så som färgerna ser ut när de ligger i paletten. Det är precis vad som behövs för ett intensivt resultat. Trots att det bara är fyra nyanser går de att kombinera på olika sätt för att passa både vardag och fest. Dock ger alla färger ett skimrande resultat vilket lätt ger ett ganska sminkat utseende. Förutom skimmer så har BareMinerals neutrala och naturliga bruna toner vilket ger förutsättningar att skapa en naturlig look men med lite extra piff.

Skuggorna sitter nästan hela dagen och först framåt kvällen har de fällt något under ögat. För en utekväll med mycket dans är de därför perfekta eftersom hållbarheten är så pass bra. Förpackningen är också snyggt matt och känns exklusiv. Hållbara och med mycket färgresultat som funkar både till fest och vardag gör att denna palett klättrar upp till en topplacering.

+Bra hållbarhet, enkel applicering, bra färgåtergivning, passar både fest och vardag
Bara skimrande skuggor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Max Factor Masterpiece Nude Palette Cappuccino Nudes

Matchande färger som ger ett bra resultat och passar till både fest och vardag

Antal färger i palett: 8 Funktion: Skimrande, glittriga Mängd: 6,5 g Tillbehör: Smal och bred applikator Prisklass: Budget
Bästa Budgetval.se 2017.png

Max Factor med sitt enorma utbud har något för alla tillfällen. I denna palett finns skimrande och glittriga ögonskuggor i matchande nyanser från rosa till brunt. Även om alla skimrar så är de ljusaste försiktiga i sin framtoning och går att använda till vardags. Den ljusbruna, skimrande nyansen är perfekt att lägga vid globlinjen för ett intensivt resultat. I kombination med de mörkare toner blir det också snyggt till fest. De skimrande nyanserna ger lagom mycket färg och fastnar lätt på ögonlocket utan att fälla. De glittriga färgerna ger dock tyvärr snålt med färg och jämfört med hur de ser ut i paletten blir intrycket blekt. Glitterkornen binder inte heller så bra till resten av pudret och man blir glittrig och får färg under ögat. Även de mörka färgerna som bara skimrar fäller en del men ger ändå ett snyggt och intensivt resultat.

Ögonskuggorna klarar kyliga temperaturer och lugnare aktiviteter utan problem och sitter snyggt hela dagen. En svettig utekväll är dock svårare och sminket måste bättras på under kvällen då det smetas ut och lägger sig under ögat. Eftersom glittret inte fäster särskilt bra på ögonlocken är detta lätt att få in i ögat och det blir lite irriterat. Max Factors härliga färger är dock lätta att få naturliga och mjuka då de enkelt kan suddas med en vanlig pensel och ge den look som passar för dagen.

+Passar till fest och vardag, matchande färger, hållbara skimrande skuggor, bra färgresultat
Glittriga skuggor sitter mindre bra, lätt att få glitter i ögat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maybelline The Nudes Eyeshadow Palette

En prisvärd palett med välmatchad färgskala och medföljande borste

Antal färger i palett: 12 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Mängd: 9 g Tillbehör: Applikatorsvamp och borste Prisklass: Budget

Uppmärksamheten dras direkt till den vackra och välmatchade färgskalan i denna palett. Den går från ljusaste rosa, nästan vit, till mörkaste bruna som nästan är svart. Här återfinns både matta, skimrande och glittriga färger, allt för att möjliggöra att paletten går använda både på en partykväll och vanlig vardag. Ögonskuggorna ger ett relativt intensivt resultat utan att fälla. Färgerna överensstämmer ganska bra med hur de ser ut i paletten även om de inte blir riktigt så intensiva på ögonlocken. Hållbarheten är i förhållande till priset riktigt bra. Visst försvinner de under dagen och förbättring krävs men resultatet är ändå hyfsat.

Applikatorn som medföljer paletten sticker ut från mängden då den i ena änden har en applikatorsvamp och i andra änden har en borste. Applikatorsvampen är något hård men borsten fungerar utmärkt för att sudda ihop färgerna och få mjuka kanter. Tanken med paletten är troligtvis att den ska gå att ha med i handväskan. Dels för att den är liten och smidig och dels på grund av det medföljande verktyget. Dock finns ingen spegel vilket gör att det blir svårt att stanna och bättra på sminket i farten.

+Medföljande borste, välmatchad färgskala, prisvärd
Behövs bättras på, saknar spegel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

NYX Ultimate Eyeshadow Palette

Många nyanser som ger intensivt färgresultat och inte fäller mycket

Antal färger i palett: 16 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Tillbehör: Inga Prisklass: Mellan

Otroligt intensivt resultat! Färgerna från NYX blir nästan precis så som de ser ut i paletten när man applicerar dem på ögonlocken. Den uppfyller förväntningarna och är med tanke på det låga priset en positiv överraskning. Paletten innehåller både matta, skimrande och glittriga ögonskuggor i olika nyanser vilket gör att de passar såväl till vardags som till fest. Eftersom färgen blir stark bör man dock vara försiktig när de appliceras för en vanlig dag på jobbet eftersom resultatet lätt blir väldigt sminkat. Men de ljusa nyanserna är perfekta att använda för att få ett piggare utseende.

Att applicera pudret är en trevlig upplevelse eftersom det är enkelt att få lagom mängd på penseln så att det inte fäller ner så mycket under ögonen. Även om resultatet är intensivt går det enkelt att sudda kanterna med en fluffig pensel för att få en mjuk look. Tyvärr sitter de inte hela dagen och framåt eftermiddagen blir man mörk runt ögonen. Bäst klarar paletten kallare dagar och har svårare att sitta under träningspasset direkt efter jobbet. Dock är det enkel att torka bort och bättra på.

+Intensivt färgresultat, fäller inte mycket, många nyanser i paletten
Sitter inte hela dagen, något svårt att få lagom färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Makeup Revolution Ultra 32 Eyeshadow Palette

Fäller ej vid applicering med många nyanser som gör att den passar de flesta tillfällen

Antal färger i palett: 32 Funktion: Matta, skimrande, glittrig Tillbehör: Spegel Prisklass: Budget

Det relativt nya märket Makeup Revolution vill göra smink som passar alla till ett bra pris. Hela 32 nyanser finns i den prisvärda paletten, helt enkelt något för alla. Här finns allt från naturligt bruna nyanser till mer utstickande som starkt rosa eller blå. Paletten är uppbyggd av både matta, skimrande och glittriga skuggor vilket gör att den går lika bra att använda till kompisens fest som till en vanlig dag på kontoret. Resultatet blir inte lika intensivt som i paletten vilket gör att det kan vara svårt att se skillnad på nyanser som ligger nära varandra i färgskalan när de applicerats på ögonlocken. Med lite jobb går det dock bygga upp ett mer intensivt resultat.

Vid applicering fäller pudret nästan ingenting. För det låga priset håller ögonskuggorna bra i kallare miljö. Vid varmare temperaturer och svett blir det tyvärr svårare att få pudret att sitta där det ska. Med den stora mängden färger så är naturligt förpackningen av en något större modell. Ingen att stoppa ner i handväskan och ha med sig under dagen. Förvånansvärt nog sitter ändå en stor spegel i locket. Även om den inte kommer användas on the go så är det ändå trevligt med spegeln.

+Många nyanser, passar för olika tillfällen, fäller ej vid applicering
Inte så bra hållbarhet, svår att ta med
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

TheBalm Meet Matt(e) Eyeshadow Palette

Hållbar med mycket bra färgåtergivning och som inte fäller

Antal färger i palett: 9 Funktion: Matta, svagt skimrande Mängd: 25,5 g Tillbehör: Spegel Prisklass: Premium

TheBalm har en fantastiskt snygg retro förpackning. TheBalm som skapar karaktärer i sitt smink låter oss här träffa Matt, en stilig herre som pryder ögonskuggspalettens yttre. Och matt är verkligen rätt namn för att beskriva pudret. Nästan inget skimmer alls även om det i de två mörkaste nyanserna går ana några skimrande korn. Detta gör att paletten är något svår att använda till en partymake då man ofta vill ha något mer glamouröst.

Färgerna är starka och de ger också en stark färg när de appliceras på ögonlocket. Knepigt med denna palett är att den inte bara går i bruna nyanser vilket gör det svårare för en nybörjare att använda. En plan och tanke innan behövs för att använda skuggorna på ett snyggt sätt. Tyvärr är de inte heller så förlåtande då de, som många matta färger, är svåra att sudda ihop. Dock fäller pudret nästan inte alls vid applicering och inte heller senare under dagen. Framåt kvällen har en del försvunnit men inte lagt sig under ögat vilket är positivt.

+Fäller ej, bra färgåtergivning, hållbara
Svåra nyanser, passar ej till fest
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

IsaDora Eyeshadow Palette 7.5g

Mjuka toner som ger naturlig look med bra medföljande verktyg

Antal färger i palett: 5 Funktion: Matta Mängd: 7,5 g Tillbehör: Applikatorsvamp, borste och spegel Prisklass: Budget

IsaDora som är ett av de mest etablerade märkena, har en mängd olika produkter. Just denna ögonskuggspalett passar dock bäst för en neutral vardagsmake. De matta och mjuka tonerna skapar en naturlig look, fast lite piggare och fräschare. Paletten är liten och enkelt att ha med sig i väskan. Att förpackningen innehåller både spegel, applikatorsvamp och borste att sudda med gör att du enkelt kan använda den i farten och bättra på sminket under dagen. Detta är positivt eftersom de försvinner även under en dag med stillsamma aktiviteter. 

När färgerna appliceras på ögonlocken får de en svagare nyans än den som syns i paletten och de mörkare nyanserna kan med fördel användas även till vardag. Och det är till vardag som paletten passar bäst. Då ögonskuggorna varken skimrar eller glittrar och inte heller är speciellt färgstarka så ger de ett ganska beigt intryck på festen. Vill du ha en partylook är andra skuggor att föredra.

+Bra medföljande verktyg, naturligt intryck
Passar ej till fest, svag färgintensitet, försvinner under dagen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5