Test: Bästa headset för kontor

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juni 2022

Innebär ditt arbete att du sitter mycket i telefon? Vi testar kontinuerligt headset för kontor, från kända märken som Jabra och Poly. För att ett headset för kontoret, eller hemmakontoret, ska bli bäst i test måste det ha urbra ljudkvalitet, sitta bekvämt på huvudet och ha goda anslutningsmöjligheter.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Headset för kontoret

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

På Bäst-i-test.se utför vi alltid våra tester själva, och vi testar produkterna genom att använda dem i vardagen. När det handlar om kontorsheadset har vi testat produkterna under lång tid med olika ljudkällor och i en rad olika miljöer, för att skapa oss en så bred uppfattning om det vardagliga användandet som möjligt.

Vi har använt produkterna både i dämpade inomhusmiljöer och i tungt trafikerade utomhusmiljöer. Två personer har testat varje headset, och testerna har pågått i minst två veckors tid.

Vi har tittat på tre huvudfaktorer:

Användarvänlighet: Hur enkelt och smidigt är det att hantera headsetet? Hur är knapparna monterade? Hur lång batteritid har headsetet och hur lång tid tar det att ladda det till full kapacitet?
Ljudkvalitet: Hur bra låter det egentligen om headsetet? Här har vi tittat på om ljudet är balanserat, fylligt och tydligt eller om det är svagt i vissa frekvensområden. Vi har även granskat hur bra headsetet är på att hantera buller och stökiga miljöer.
Samtalskvalitet: Här har vi tittat både på hur vår röst uppfattas av mottagaren, samt hur vi uppfattar den andra partens röst. Vi har även tittat på eventuell brusreducering och hur pass bra den fungerar, liksom huruvida headsetet plockar upp omgivningsljud eller andning på ett sätt som stör.

Utöver de här tre huvudpunkterna så har vi även vägt in faktorer som byggkvalitet, passform och ergonomi. Mot bakgrund av allt det här, samt priset på headsetet, har vi satt ett betyg som reflekterar hur pass bra produkten är i förhållande till vad den kostar. Vi ställer med andra ord lite högre krav på dyrare produkter.

0 5 4.5 1

1. Poly Voyager 8200 UC BÄST I TEST KONTORSHEADSET

Bästa headset för kontoret

Produkttyp: Kontorsheadset Anslutningar: Bluetooth samt 3,5-millimetersingång Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Elementstorlek: 40 millimeter Impedans: 32 Ohm Övrigt: Avtagbar mikrofon

Välrenommerade Poly (tidigare Plantronics) ligger bakom headsets som används av otaliga kundserviceavdelningar och telefonväxlar, så att man har koll på grejerna kommer inte som någon direkt chock. Voyager 8200 UC håller ypperlig kvalitet när det kommer till samtalsljudet. Det spelar ingen roll om det är åska och orkan, eller om du passerar en byggarbetsplats där man för tillfället bilar ur betong, mottagaren uppfattar dig kristallklart. Likväl uppfattar du personen i andra änden problemfritt. Känslan kan liknas vid att stå i ett studiobås för sångpåläggning.

Som du säkert förstår, utifrån ovanstående resonemang, har de här hörlurarna även en utmärkt brusreducering. Du har tre nivåer att välja mellan. Kör du på max är det direkt förbluffande hur bra brusreduceringen är. Vi kan, utan att överdriva, påstå att man håller jämnt skägg med hifi-tillverkaren Bose på det här området, och det är inget dåligt betyg.

Sitter bekvämt hela dagen

Hörlurarna har dessutom en massa andra sköna finesser, inte minst att de automatiskt sätter all mediauppspelning på paus om du tar av dem, eller om du så bara lättar lite på ena kåpan (till exempel för att justera passformen en smula).

Det senare lär dock inte vara något du behöver göra allt för ofta, då de här hörlurarna sitter oerhört skönt på huvudet och ger ett minimalt tryck mot huvud och öron. Du kan med andra ord bära dem en hel dag utan att besväras.

Ljudkvalitén är också extremt fin. För att vara ett par kontorslurar så bjuder de till och med på helt enastående ljudkvalitet, och att lyssna på musik i dem är en lika fin upplevelse som med ett par dyrare heltäckande hifi-hörlurar. Vi lyckas till och med glömma att vi kopplat dem till telefonen via bluetooth.

VOY8200 2

Finns det då inget smolk i glädjebägaren? Nja, nästan inte. Är det något man kan slå ned på så är det väl i så fall designen. Det här är inga direkt smäckra hörlurar, och de ser även rätt klumpiga ut. Vill du ha lite mer flärd rekommenderar vi dig att satsa på den vita varianten, den känns åtminstone lite roligare.

Priset är ganska högt, och du får ingenting som en toppdesigner skulle ha godkänt rent utseendemässigt. Men är du ute efter hög kvalitet, skön passform och utmärkt brusreducering, då har du hittat helt rätt.

Ljudkvalitén, brusreduceringen, passformen
Inte jättesnygga
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Poly Voyager 4320 UC

Bekvämt headset trådlöst som passar bäst för hemmakontoret

Typ: Trådlöst kontorsheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: USB-A (Trådad) Mikrofon: Fast

Poly Voyager 4320 UC är ett trådlöst headset med hög byggkvalitet. Du kan dra och bända dem en hel del utan att konstruktionen ger vika. Eftersom de har god böjmarginal på sidorna passar de även personer med lite större huvuden - vilket är en stor bonus då många moderna headset är väldigt små och tajta.

Vidare så vilar Voyager 4320 UC mjukt mot öronen och vadderingen upplevs fullt tillräcklig även för flera timmars arbete. Vi har inga problem med att vi får ont i käkarna eller liknande såsom man kan få hos andra headset.
En sak vi irriterar oss på däremot är att det finns en viss fördröjning i knapparna, detta blir med tiden ett irritationsmoment.

Bra ljudkvalitet både för samtal och musik

Ljudkvaliteten imponerar. Detta kontorsheadset fungerar inte bara bra för samtal, där ljudet är klart och tydligt enligt de vi pratar med. De levererar även hög kvalitet för den som vill lyssna på musik mellan varven. Vi finner ett tydligt mellanregister samt en bas som är fint avvägd för att vara ett kontorsheadset.

Mikrofonen har god ljudupptagning. Den är konstruktionsmässigt av det kortare slaget, men det är positivt för då försvinner den ur synfältet när du jobbar, och den plockar heller inte upp särskilt mycket störningsljud såsom exempelvis dina andetag.
Batteritiden sträcker sig till drygt 24 timmar taltid och 47 timmar lyssnande, lite beroende på hur hög volym du har.

Räckvidden som tillverkaren anger är 50 meter, och under vårt test konstaterar vi att det i så fall måste vara en öppen yta. Kommer betongväggar och annat ivägen stör det kontakten. Men det är ändå klart godkänt och mer därtill.
Poly Voyager 4320 UC är ett prisvärt kontorsheadset med bra batteritid och god räckvidd. De saknar tyvärr brusreducering så ska vi lista vem de är mest lämpade för så är det den som har hemmakontor.

Bra trådlös räckvidd, okej batteritid, hög ljudkvalitet
Saknar brusreducering, viss fördröjning i knapparna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Poly Voyager Focus 2 UC

Bekvämt headset med laddstation

Typ: Trådlöst kontorsheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: USB dongel(Trådlös) Mikrofon: Fast

Poly Voyager Focus 2 UC är ett kontorsheadset som har sin stora fördel i den höga ljudkvaliteten och det faktum att mikrofonen inte plockar upp särskilt mycket brus eller stök från omgivningen. De du talar med hör dig klart och tydligt, och du hör dem precis lika kristallklart.

Ljudet är även bra när du lyssnar på musik. De har oväntat kraftfull och snärtig bas vilket bidrar till ett djup i ljudet som många andra kontorsheadset saknar. Balansen i ljudet är också fin. Detaljer kommer igenom bra både i mellanregistret och i diskanten.

Räckvidden är bra men inte bäst i klassen sett till priset, vidare kunde brusreduceringen gott ha varit mer kraftfull. Med tanke på att det är ett premiumheadset hade vi förväntat oss att de skulle vara bättre på att eliminera typiska kontorsljud, såsom samtal mellan kollegor. För att vara ett headset med öppna kåpor presterar de ändå godkänt, men det handlar om att de snarare dämpar omvärlden än att de tar bort ljud såsom många over ear-headset gör.

Poly Voyager Focus 2 UC

Du kan prata länge utan att behöva ladda

Konstruktionen är genomtänkt. Du har en vridbar mikrofon som är lätt att justera. Muteknappen sitter på ett bra avstånd. Hela headsetet är välbyggt.

Det sitter riktigt bekvämt, även när vi har det på oss i flera timmar.

Batteritiden är också riktigt bra. Vi får ut drygt 19 timmar samtalstid och med tanke på att uppladdningstiden är 2 timmar och du har ett medföljande laddställ hinner du lätt ladda dem till en rimlig batterinivå under lunchen.
Poly Voyager Focus 2 UC passar dig som tar många samtal på kontoret eller hemmakontoret och som främst sitter ner vid datorn när du gör så. De har riktigt bra samtalsljud för alla parter, och en bekväm design.

Riktigt bra samtalskvalitet, bra musikljud, ganska lång batteritid, bra byggkvalitet
Brusreduceringen lämnar en del att önska, något begränsad räckvidd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Poly Voyager 5200

Bra headset för digitala möten

Anslutningar: Bluetooth Frekvensomfång: 100 Hz-20 kHz Elementstorlek: IU Impedans: IU Övrigt: Fast mikrofon

Det här är ett både modernt och kompetent headset som bjuder på både bra ljud och mängder av häftiga finesser. Voyager 5200 har bland annat utrustats med sensorer som med automatik anpassar sig till om du har headsetet i örat eller inte. Om du plockar av dig headsetet flyttas ett pågående samtal omedelbart till din telefons högtalare och mikrofon.

En annan trevlig detalj är att headsetet kontrolleras med rejäla och tydliga knappar, samt med en multifunktionsknapp som är väldigt enkel och intuitivt utformad. Här står sig många konkurrenter slätt.

Precis som när det gäller många andra produkter från Poly (tidigare Plantronics) så brottas det här headsetet med problemet att det inte är särskilt snyggt. Det sticker ut rejält från örat. Faktum är att passformen inte heller håller måttet till 100 procent.

Voyager 5200 för tankarna till hur bluetooth-headsets såg ut när de var som hetast och satt i alla projektledares öron. Vi snackar med andra ord mitten av 00-talet. Det är lite synd, för i övrigt handlar det om ett riktigt bra headset.

Imponerande ljudkvalitet

Ljudet är, som alltid när det gäller Poly, helt utmärkt. Fyra mikrofoner i kombination med en utsökt digital brusreducering gör att samtalsljudet blir helt perfekt även om du befinner dig i en svårt bullrig miljö.

Man har dessutom klämt in en 20-bands-EQ som effektivt stoppar ekon och andra irriterande artefakter. Det råder inget tvivel om att det här är en tvättäkta proffsprodukt.

Även batteritiden är en källa till glädje. I standbyläge räcker krämen i upp till en hel vecka, och snackar du konstant i det så håller det för sju timmar. Det räcker med andra ord nästan till en hel arbetsdag med oavbrutet pratande, och för en någorlunda normal användare krävs ingen laddning under dagtid.

Voy5200 2

När det väl ska laddas dröjer det dock 1,5 timme att komma upp i full kapacitet, så det bör man ha i åtanke om man vet att man kommer att behöva använda headsetet snart igen.

Passformen och designen är inte allas kopp te, det får vi vara helt ärliga med. Men i övrigt är det mycket svårt att inte rekommendera Voyager 5200, då det erbjuder utmärkt samtalskvalitet och bra batteritid, samtidigt som det är oerhört smidigt att använda.

Bra batteritid, kontrollknapparna, samtalskvalitén
Designen, passformen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

5. Jabra Evolve2 30

Headset med bra ljudkvalitet

Produkttyp: Kontorsheadset Anslutningar: USB-A (ej trådlöst) Frekvensomfång: Upp till 20 kHz Elementstorlek: 40 millimeter Impedans: 32 Ohm Övrigt: Fast mikrofon

Danska Jabra är ojämna. Ena stunden levererar man topprodukter, för att i nästa stund skjuta stolpe ut. Evolve2 30 är tyvärr ett exempel på det senare. Här har man tänkt sig ett par förhållandevis lätta och behagliga hörlurar med mikrofon för den som jobbar mycket med telefonen som arbetsredskap. Men man kommer inte riktigt hela vägen.

Ljudkvalitén är det som är bäst med det här headsetet. Det är både ett balanserat och tydligt ljud, med ett fint och krispigt mellanregister, mejslad diskant och lagom mycket bas. Det låter till och med bra när man lyssnar på musik i de här lurarna. Så långt allt väl.

Men när det kommer till handhavandet stöter vi snabbt på patrull. Knapparna som finns på baksidan av den ena hörlurskåpan är dels ganska små och svåra att hitta. De sticker inte ut särskilt mycket heller, och saknar mönster, vilket hade underlättat en hel del. Det här blir en källa till irritation, även om det kanske ser snyggt ut.

Jabra Evolve2

Dras med en del problem

Ett annat sorgebarn är mikrofonen. Den fungerar bra, för den levererar ett tydligt ljud, men däremot är den inte särskilt smidig att justera. Man kan vinkla den uppåt och nedåt, men den kan inte justeras i sidled alls. Det här medför att vi får ett flåsigt ljud till följd av att andningen snappas upp om man inte vinklar upp mikrofonen, vilket ofta ger lite sämre samtalskvalitet. Framför allt om man pratar i stökigare miljöer så vill man undvika att vinkla upp mikrofonen. Så du får välja mellan flås eller omgivningsbuller.

Det är även trist att det här är ett par helt trådbundna hörlurar. Det känns inte så modernt, och blir förstås bökigt om man hade tänkt röra sig med dem på huvudet. För den som sitter still vid ett skrivbord är det här förstås ett mindre problem, men ändock ett problem.

Passformen är inte heller klockren. Evolve2 30 sitter inte särskilt hårt på huvudet, och de glider nedåt mot ansiktet medan vi använder dem. Det är kostnaden vi får betala för att designen är väldigt smäcker och minimalistisk, men i den här prisklassen tycker vi att man borde kunna få både och.

Det blir tyvärr ett lågt betyg, trots att ljudkvalitén – som ju är den mest delikata aspekten av ett headset – håller måttet.

Fint ljud
Passformen, kort sladd, justeringen av mikrofonen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

På Bäst-i-test.se utför vi alltid våra tester själva, och vi testar produkterna genom att använda dem i vardagen. När det handlar om kontorsheadset har vi testat produkterna under lång tid med olika ljudkällor och i en rad olika miljöer, för att skapa oss en så bred uppfattning om det vardagliga användandet som möjligt.

Vi har använt produkterna både i dämpade inomhusmiljöer och i tungt trafikerade utomhusmiljöer. Två personer har testat varje headset, och testerna har pågått i minst två veckors tid.

Vi har tittat på tre huvudfaktorer:

Användarvänlighet: Hur enkelt och smidigt är det att hantera headsetet? Hur är knapparna monterade? Hur lång batteritid har headsetet och hur lång tid tar det att ladda det till full kapacitet?
Ljudkvalitet: Hur bra låter det egentligen om headsetet? Här har vi tittat på om ljudet är balanserat, fylligt och tydligt eller om det är svagt i vissa frekvensområden. Vi har även granskat hur bra headsetet är på att hantera buller och stökiga miljöer.
Samtalskvalitet: Här har vi tittat både på hur vår röst uppfattas av mottagaren, samt hur vi uppfattar den andra partens röst. Vi har även tittat på eventuell brusreducering och hur pass bra den fungerar, liksom huruvida headsetet plockar upp omgivningsljud eller andning på ett sätt som stör.

Utöver de här tre huvudpunkterna så har vi även vägt in faktorer som byggkvalitet, passform och ergonomi. Mot bakgrund av allt det här, samt priset på headsetet, har vi satt ett betyg som reflekterar hur pass bra produkten är i förhållande till vad den kostar. Vi ställer med andra ord lite högre krav på dyrare produkter.

Fem saker att tänka på när du köper ett kontorsheadset

Ett headset ger ökad frihet i arbetet, eftersom man kan använda händerna till annat än att hålla i telefonen. Men det finns ett antal faktorer man bör väga in i valet av headset innan man slår till.

1. Arbetsmiljön spelar in

Sitter du i ett bullrigt kontorslandskap eller är det förhållandevis tyst? Redan här kan du gallra bort vissa typer av headset beroende på din situation. Ett headset med heltäckande kåpor och brusreducering är betydligt mer behagligt om du sitter i en bullrig miljö. Är det en tystare miljö du arbetar i så kan det å andra sidan vara skönt att slippa heltäckande kåpor, och dessutom lär du inte behöva betala för brusreducering, vilken ofta gör att priset sticker iväg uppåt. Extra viktigt att kontrollera i bullriga miljöer är hur bra mikrofonens brusreducering fungerar.

2. Behovet av trådlös teknik

Man kan spontant tycka att ett trådlöst headset är en självklarhet, men det är en felaktig uppfattning. Jobbar man med en fast telefon eller en dator är det till exempel inte säkert att hårdvaran har bluetooth och därmed stödjer trådlösa headset. Ett trådlöst headset måste även laddas med jämna mellanrum. Fördelen är förstås att man får större rörelsefrihet, men den friheten är trots allt inte större än räckvidden för bluetoothsignalen, vilket i bästa fall innebär runt 30 meter från telefonen. Ett trådlöst headset är nästan alltid dyrare än ett trådbundet headset med samma funktioner, så även här finns pengar att spara.

3. Olika modeller har olika fäste

Ska du arbeta med headsetet på under långa pass så är det förstås viktigt att det sitter på ett behagligt sätt. Och här finns mängder av lösningar.

  • Klassiskt bygelfäste: Det här är i mångt och mycket sinnebilden av ett klassiskt kontorsheadset. En bygel över huvudet, en eller två hörlurar (beroende på om det är ett stereo- eller monoheadset) och en mikrofon. Den här typen av lösning har framför allt fördelen att headsetet sitter stadigt på huvudet, men det kan också kännas begränsande för den som har en frisyr eller huvudbonad som ställer till det. Bygelns material och inställningsmöjligheter kan dessutom skilja sig markant från headset till headset.
  • In-ear: En beprövad teknik med hörlurar i form av öronproppar som sätts fast i örat. Här finns – precis som när det gäller konsumentprodukter i segmentet – både trådlösa och trådbundna alternativ. Fördelen med in-ear-headsets är att man slipper otympliga fästen och spännen, medan nackdelen är att det kan kännas obekvämt med in-ear-lurar för vissa. Många har även problem med att in-ear-hörlurar ramlar ur öronen. In-ear-lurar kommer oftast med flera olika gummiadaptrar som kan användas för olika öronformer, men det är långt ifrån säkert att det finns någon adapter som passar.
  • Over-ear: Här har man en bygel som sätts över örat (eller öronen, om det är stereo). En mycket enkel och smidig lösning som är ganska vanlig på call center-företag. Vissa personer upplever over-ear-lösningen som obekväm, då huden är förhållandevis tunn runt öronen och bygeln kan skava, så du bör testa konceptet innan du slår till.
  • Nackband: En lösning där ett nackband löper från den ena till den andra hörluren bakom nacken. Fördelen är att headsetet sitter stadigt utan att det påverkar frisyren eller möjligheten att ha en huvudbonad. Man kan även hänga headsetet runt nacken när man tar av sig det, istället för att behöva lägga undan hörlurarna. Det här är framför allt ett vettigt alternativ till ett klassiskt bygelfäste.

4. Batteritid

Väljer du ett trådlöst kontorsheadset är det framför allt viktigt att batteritiden svarar mot dina behov. Ska headsetet användas konstant under en hel arbetsdag vill du ju inte behöva avbryta arbetet för att ladda upp headsetet. Det tar inte sällan uppemot 20-30 minuter att ladda ett headset till bara några timmars kapacitet, och det kan vara problematiskt i många verksamheter. Vissa headset ger dessutom bara begränsad funktionalitet när laddningsnivån minskar, till exempel att brusreduceringen stängs av.

5. Mono eller stereo

Det finns headset med både en och två hörlurar. Båda har tydliga fördelar i olika arbetsmiljöer.

  • Stereoheadset: Den som sitter i en något mer bullrig miljö vill sannolikt ha ett stereoheadset, eftersom ljud i båda öronen innebär färre distraktioner från omgivningen. Det kan även kännas mer balanserat och behagligt med ljud i båda öronen, även om det i mångt och mycket är en vanesak.
  • Monoheadset: Fungerar utmärkt i lite tystare miljöer och ger en mindre instängd känsla än ett headset med dubbla kåpor. Är man ovan vid att höra den andra parten enbart i ena örat så kan det krävas en del tillvänjning innan man känner sig bekväm med den här lösningen. De här headseten fungerar även bra i situationer där man jobbar med att hantera telefonsamtal och prata med människor i samma rum. Monoheadset är av den anledningen bland annat mycket populära i hotellreceptioner och på läkarmottagningar.

Bra att veta om kontorsheadset

Vad skiljer egentligen ett kontorsheadset från ett headset i största allmänhet? Ur praktisk synvinkel kan det se ut som att det i princip handlar om samma produktkategori, även om de rent utseendemässigt skiljer sig enormt från varandra. Men att använda ett gamingheadset i dagligt kontorsarbete blir snabbt ganska tröttsamt. Dels så är gamingprodukterna ofta tyngre och varmare att bära under längre perioder, dels är de ofta heltäckande och släpper inte in omgivningsljudet, vilket innebär att man måste ta av sig headsetet så fort någon vill prata med en ansikte mot ansikte.

Det är med andra ord bättre att satsa på ett renodlat kontorsheadset, som dels har en mer ergonomisk design, dels oftast är öppna så att man inte behöver ta av dem.

När det gäller skillnaden mellan hörlurar och headsets så handlar det i praktiken mest om att ett headset är utrustat med en mikrofon.

I övrigt skiljer sig de olika typerna av kontorsheadset åt genom att vara antingen trådlösa, trådbundna eller både och, samt att de erbjuder olika möjligheter när det handlar om justeringar och passform.

Renodlade headset för kontoret har ofta en mycket bra drifttid, vilket förstås är nödvändigt om de ska användas intensivt under en hel dag. Det går att använda vissa headset med USB-kabel också, men det ger å andra sidan begränsad rörlighet.

Vissa headset är utrustade med brusreducering, vilket ger bättre samtalsljud både för dig och för mottagaren.