Test: Bästa headset för kontor

Senast uppdaterat Oktober 2021

Innebär ditt arbete att du sitter mycket i telefon? Vi testar kontinuerligt headset för kontor, från kända märken som Jabra och Poly. För att ett headset för kontoret, eller hemmakontoret, ska bli bäst i test måste det ha urbra ljudkvalitet, sitta bekvämt på huvudet och ha goda anslutningsmöjligheter.

Testvinnare - Headset för kontoret

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

På Bäst-i-test.se utför vi alltid våra tester själva, och vi testar produkterna genom att använda dem i vardagen. När det handlar om kontorsheadset har vi testat produkterna under lång tid med olika ljudkällor och i en rad olika miljöer, för att skapa oss en så bred uppfattning om det vardagliga användandet som möjligt.

Vi har använt produkterna både i dämpade inomhusmiljöer och i tungt trafikerade utomhusmiljöer. Två personer har testat varje headset, och testerna har pågått i minst två veckors tid.

Vi har tittat på tre huvudfaktorer:

Användarvänlighet: Hur enkelt och smidigt är det att hantera headsetet? Hur är knapparna monterade? Hur lång batteritid har headsetet och hur lång tid tar det att ladda det till full kapacitet?
Ljudkvalitet: Hur bra låter det egentligen om headsetet? Här har vi tittat på om ljudet är balanserat, fylligt och tydligt eller om det är svagt i vissa frekvensområden. Vi har även granskat hur bra headsetet är på att hantera buller och stökiga miljöer.
Samtalskvalitet: Här har vi tittat både på hur vår röst uppfattas av mottagaren, samt hur vi uppfattar den andra partens röst. Vi har även tittat på eventuell brusreducering och hur pass bra den fungerar, liksom huruvida headsetet plockar upp omgivningsljud eller andning på ett sätt som stör.

Utöver de här tre huvudpunkterna så har vi även vägt in faktorer som byggkvalitet, passform och ergonomi. Mot bakgrund av allt det här, samt priset på headsetet, har vi satt ett betyg som reflekterar hur pass bra produkten är i förhållande till vad den kostar. Vi ställer med andra ord lite högre krav på dyrare produkter.

0 5 4.5 1

1. Poly Voyager 8200 UC — BÄST I TEST KONTORSHEADSET

Bästa headset för kontoret

Produkttyp: Kontorsheadset Anslutningar: Bluetooth samt 3,5-millimetersingång Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Elementstorlek: 40 millimeter Impedans: 32 Ohm Övrigt: Avtagbar mikrofon

Välrenommerade Poly (tidigare Plantronics) ligger bakom headsets som används av otaliga kundserviceavdelningar och telefonväxlar, så att man har koll på grejerna kommer inte som någon direkt chock. Voyager 8200 UC håller ypperlig kvalitet när det kommer till samtalsljudet. Det spelar ingen roll om det är åska och orkan, eller om du passerar en byggarbetsplats där man för tillfället bilar ur betong, mottagaren uppfattar dig kristallklart. Likväl uppfattar du personen i andra änden problemfritt. Känslan kan liknas vid att stå i ett studiobås för sångpåläggning.

Som du säkert förstår, utifrån ovanstående resonemang, har de här hörlurarna även en utmärkt brusreducering. Du har tre nivåer att välja mellan. Kör du på max är det direkt förbluffande hur bra brusreduceringen är. Vi kan, utan att överdriva, påstå att man håller jämnt skägg med hifi-tillverkaren Bose på det här området, och det är inget dåligt betyg.

Sitter bekvämt hela dagen

Hörlurarna har dessutom en massa andra sköna finesser, inte minst att de automatiskt sätter all mediauppspelning på paus om du tar av dem, eller om du så bara lättar lite på ena kåpan (till exempel för att justera passformen en smula).

Det senare lär dock inte vara något du behöver göra allt för ofta, då de här hörlurarna sitter oerhört skönt på huvudet och ger ett minimalt tryck mot huvud och öron. Du kan med andra ord bära dem en hel dag utan att besväras.

Ljudkvalitén är också extremt fin. För att vara ett par kontorslurar så bjuder de till och med på helt enastående ljudkvalitet, och att lyssna på musik i dem är en lika fin upplevelse som med ett par dyrare heltäckande hifi-hörlurar. Vi lyckas till och med glömma att vi kopplat dem till telefonen via bluetooth.

VOY8200 2

Finns det då inget smolk i glädjebägaren? Nja, nästan inte. Är det något man kan slå ned på så är det väl i så fall designen. Det här är inga direkt smäckra hörlurar, och de ser även rätt klumpiga ut. Vill du ha lite mer flärd rekommenderar vi dig att satsa på den vita varianten, den känns åtminstone lite roligare.

Priset är ganska högt, och du får ingenting som en toppdesigner skulle ha godkänt rent utseendemässigt. Men är du ute efter hög kvalitet, skön passform och utmärkt brusreducering, då har du hittat helt rätt.

Ljudkvalitén, brusreduceringen, passformen
Inte jättesnygga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Kampanjer

CDON.com BLACK FRIDAY

Missa inte CDONs kampanjsida för Black Friday. Upp till 70% rabatt på mängder av produkter.

Giltig till och med 2021-11-30
0 5 4 1

2. Poly Voyager 5200

Bra headset för digitala möten

Anslutningar: Bluetooth Frekvensomfång: 100 Hz-20 kHz Elementstorlek: IU Impedans: IU Övrigt: Fast mikrofon

Det här är ett både modernt och kompetent headset som bjuder på både bra ljud och mängder av häftiga finesser. Voyager 5200 har bland annat utrustats med sensorer som med automatik anpassar sig till om du har headsetet i örat eller inte. Om du plockar av dig headsetet flyttas ett pågående samtal omedelbart till din telefons högtalare och mikrofon.

En annan trevlig detalj är att headsetet kontrolleras med rejäla och tydliga knappar, samt med en multifunktionsknapp som är väldigt enkel och intuitivt utformad. Här står sig många konkurrenter slätt.

Precis som när det gäller många andra produkter från Poly (tidigare Plantronics) så brottas det här headsetet med problemet att det inte är särskilt snyggt. Det sticker ut rejält från örat. Faktum är att passformen inte heller håller måttet till 100 procent.

Voyager 5200 för tankarna till hur bluetooth-headsets såg ut när de var som hetast och satt i alla projektledares öron. Vi snackar med andra ord mitten av 00-talet. Det är lite synd, för i övrigt handlar det om ett riktigt bra headset.

Imponerande ljudkvalitet

Ljudet är, som alltid när det gäller Poly, helt utmärkt. Fyra mikrofoner i kombination med en utsökt digital brusreducering gör att samtalsljudet blir helt perfekt även om du befinner dig i en svårt bullrig miljö.

Man har dessutom klämt in en 20-bands-EQ som effektivt stoppar ekon och andra irriterande artefakter. Det råder inget tvivel om att det här är en tvättäkta proffsprodukt.

Även batteritiden är en källa till glädje. I standbyläge räcker krämen i upp till en hel vecka, och snackar du konstant i det så håller det för sju timmar. Det räcker med andra ord nästan till en hel arbetsdag med oavbrutet pratande, och för en någorlunda normal användare krävs ingen laddning under dagtid.

Voy5200 2

När det väl ska laddas dröjer det dock 1,5 timme att komma upp i full kapacitet, så det bör man ha i åtanke om man vet att man kommer att behöva använda headsetet snart igen.

Passformen och designen är inte allas kopp te, det får vi vara helt ärliga med. Men i övrigt är det mycket svårt att inte rekommendera Voyager 5200, då det erbjuder utmärkt samtalskvalitet och bra batteritid, samtidigt som det är oerhört smidigt att använda.

Bra batteritid, kontrollknapparna, samtalskvalitén
Designen, passformen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Kampanjer

CDON.com BLACK FRIDAY

Missa inte CDONs kampanjsida för Black Friday. Upp till 70% rabatt på mängder av produkter.

Giltig till och med 2021-11-30
0 5 3 1

3. Jabra Evolve2 30

Headset med bra ljudkvalitet

Produkttyp: Kontorsheadset Anslutningar: USB-A (ej trådlöst) Frekvensomfång: Upp till 20 kHz Elementstorlek: 40 millimeter Impedans: 32 Ohm Övrigt: Fast mikrofon

Danska Jabra är ojämna. Ena stunden levererar man topprodukter, för att i nästa stund skjuta stolpe ut. Evolve2 30 är tyvärr ett exempel på det senare. Här har man tänkt sig ett par förhållandevis lätta och behagliga hörlurar med mikrofon för den som jobbar mycket med telefonen som arbetsredskap. Men man kommer inte riktigt hela vägen.

Ljudkvalitén är det som är bäst med det här headsetet. Det är både ett balanserat och tydligt ljud, med ett fint och krispigt mellanregister, mejslad diskant och lagom mycket bas. Det låter till och med bra när man lyssnar på musik i de här lurarna. Så långt allt väl.

Men när det kommer till handhavandet stöter vi snabbt på patrull. Knapparna som finns på baksidan av den ena hörlurskåpan är dels ganska små och svåra att hitta. De sticker inte ut särskilt mycket heller, och saknar mönster, vilket hade underlättat en hel del. Det här blir en källa till irritation, även om det kanske ser snyggt ut.

Jabra Evolve2

Dras med en del problem

Ett annat sorgebarn är mikrofonen. Den fungerar bra, för den levererar ett tydligt ljud, men däremot är den inte särskilt smidig att justera. Man kan vinkla den uppåt och nedåt, men den kan inte justeras i sidled alls. Det här medför att vi får ett flåsigt ljud till följd av att andningen snappas upp om man inte vinklar upp mikrofonen, vilket ofta ger lite sämre samtalskvalitet. Framför allt om man pratar i stökigare miljöer så vill man undvika att vinkla upp mikrofonen. Så du får välja mellan flås eller omgivningsbuller.

Det är även trist att det här är ett par helt trådbundna hörlurar. Det känns inte så modernt, och blir förstås bökigt om man hade tänkt röra sig med dem på huvudet. För den som sitter still vid ett skrivbord är det här förstås ett mindre problem, men ändock ett problem.

Passformen är inte heller klockren. Evolve2 30 sitter inte särskilt hårt på huvudet, och de glider nedåt mot ansiktet medan vi använder dem. Det är kostnaden vi får betala för att designen är väldigt smäcker och minimalistisk, men i den här prisklassen tycker vi att man borde kunna få både och.

Det blir tyvärr ett lågt betyg, trots att ljudkvalitén – som ju är den mest delikata aspekten av ett headset – håller måttet.

Fint ljud
Passformen, kort sladd, justeringen av mikrofonen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Kampanjer

CDON.com BLACK FRIDAY

Missa inte CDONs kampanjsida för Black Friday. Upp till 70% rabatt på mängder av produkter.

Giltig till och med 2021-11-30

Bra att veta om kontorsheadset

Vad skiljer egentligen ett kontorsheadset från ett headset i största allmänhet? Ur praktisk synvinkel kan det se ut som att det i princip handlar om samma produktkategori, även om de rent utseendemässigt skiljer sig enormt från varandra. Men att använda ett gamingheadset i dagligt kontorsarbete blir snabbt ganska tröttsamt. Dels så är gamingprodukterna ofta tyngre och varmare att bära under längre perioder, dels är de ofta heltäckande och släpper inte in omgivningsljudet, vilket innebär att man måste ta av sig headsetet så fort någon vill prata med en ansikte mot ansikte.

Det är med andra ord bättre att satsa på ett renodlat kontorsheadset, som dels har en mer ergonomisk design, dels oftast är öppna så att man inte behöver ta av dem.

När det gäller skillnaden mellan hörlurar och headsets så handlar det i praktiken mest om att ett headset är utrustat med en mikrofon.

I övrigt skiljer sig de olika typerna av kontorsheadset åt genom att vara antingen trådlösa, trådbundna eller både och, samt att de erbjuder olika möjligheter när det handlar om justeringar och passform.

Renodlade headset för kontoret har ofta en mycket bra drifttid, vilket förstås är nödvändigt om de ska användas intensivt under en hel dag. Det går att använda vissa headset med USB-kabel också, men det ger å andra sidan begränsad rörlighet.

Vissa headset är utrustade med brusreducering, vilket ger bättre samtalsljud både för dig och för mottagaren.