modern kitchen 1772638

Diskmaskin: Köpguide

Senast uppdaterat December 2016

Utbudet av diskmaskiner har aldrig varit större än det är idag, och det gör det också till en ännu större utmaning för konsumenten att hitta rätt. Numera diskar även budgetmodeller bra, men de kan ha problem med hårt smutsad disk, fullpackade maskiner och att torka matlådor eller byttor av plast. De har generellt också relativt hög ljudnivå, vattenförbrukning och energiförbrukning. På diskmaskiner i högre prissegmenten finns särskilda spolmunstycken för grytor och bestick samt innovativa korgkonstruktioner gör att fler kuvert får plats. Dessutom har många modeller i högre prisklasserna avancerade sensorsystem för att förhindra läckage. Det kan därför löna sig att köpa en något dyrare maskin och med moderna vatten- och energisparfunktioner sparar man mycket pengar i längden.

Vad gäller frågan diskmaskin vs handdisk ur ett miljöperspektiv, så gör nya rön gällande att en modern diskmaskin med låg energiförbrukning faktiskt kan vara mer miljövänlig än att diska för hand. I vårt test av diskmaskiner ger vi därför råd på hur man kan granska energideklarationen. För att en diskmaskin ska bli bäst i test krävs givetvis höga betyg i den kategorin.

Olika typer och storlekar av diskmaskiner

Det finns flera olika typer av diskmaskiner men de vanligaste är underbyggda modeller med förmonterad front som placeras under diskbänken. De senaste åren har det blivit allt vanligare med halvintegrerade eller helintegrerade diskmaskiner. De förstnämnda har frontpaneler som passar kökets luckor med reglage eller display på framsidan. De helintegrerade modellerna har helt dolda reglage och man ser inte att det är en diskmaskin förrän luckan öppnas. I små lägenheter eller hyresrätter kan en bänkdiskmaskin som placeras på diskbänken vara ett smart val.

Standardbredden för en diskmaskin är 60 cm, men det finns även smalare varianter med en bredd på 45 cm eller smalare än 45 cm. Diskmaskinens yttermått är synnerligen relevant om installationen ska ske i ett befintligt kök där ett skåp som monteras bort är av en viss storlek eller om det är ett litet kök. Ibland behöver man ta hänsyn till om maskinen ska stå nära spisen. I vissa lägen kan man behöva ha möjligheten att justera höjden på diskmaskinen, ibland behövs den vara upphöjd för att allt ska hamna i rätt nivå. Även höjden på själva diskmaskinen är intressant, handlar det om ett äldre kök kan det vara så att diskmaskinen måste vara lägre än 80 cm. I vissa lägen kan man även behöva ta hänsyn till diskmaskinens djup, om diskbänken är 50 cm djup så är det viktigt att maskinen inte sticker ut.

Produkter i guiden

1. Bosch

Största tillverkaren i Europa ger bred distribution och stort servicenätverk

Bosch är en del av den tyska koncernen BSH Home Appliances som även gör diskmaskiner från Siemens, Gaggenau och Neff. Tillsammans är de Europas största tillverkare av vitvaror. Diskmaskinerna tillverkas i samma fabriker och därför är produkterna väldigt lika till form och funktion. Gaggenau och Neff riktar sig mot premiumsegmentet där du betalar mycket för design och maxade specifikationer. Bosch riktar sig mot en större marknad med prisvärda och smarta diskmaskiner av generellt hög kvalitet. Exempel på funktioner vi gillar är Zeolith-torkningen som absorberar fukt och omvandlar den till värme. Bosch är även kända för sin tysta gång och modellerna med SuperSilence Plus-funktionen når endast 38 dB(A).  Diskmaskinerna justerar automatiskt vattenförbrukning, vattentemperatur och disktid beroende på nedsmutsningsgraden. 10 års rostgaranti är bland de bästa på marknaden. Bosch brukar prestera bra i tester av diskmaskiner.

2. Siemens

Stordriftsfördelar tillsammans med Bosch ger bra prisvärde

Siemens och Bosch diskmaskiner tillverkas i samma fabriker så prestanda, funktioner och kvalitet är i princip den samma. Den dominerande positionen på marknaden ger stordriftsfördelar och generellt får man som konsument mycket diskmaskin för pengarna. Skillnaderna mellan Bosch och Siemens ligger främst i designen och att varumärkena profileras något olika i marknadsföringen. Siemens satsar mycket på flexibiliteten i sina inrednings- och korgalternativ. Även på mellanklassmodeller går hela inredningen att justera; korgar kan höjas, tallrikshållare kan fällas och bestickhållare kan breddas. Flexibiliteten underlättar för att få plats med stora kastruller, höga vinglas, långa salladsbestick eller mindre porslin som espressokoppar. Siemens jobbar även mycket med energieffektivitet och de senaste åren har de sänkt förbrukningen på sina maskiner med 50%.

3. Electrolux

Brett sortiment av diskmaskiner från budget till premium i alla storlekar

Svenska Electrolux är en av marknadens större aktörer och äger varumärken som Husqvarna, AEG och Elektro Helios. Diskmaskinerna från Husqvarna och AEG är i princip samma produkter, men profilerade under olika varumärken i premiumsegmentet. Elektro Helios har främst modeller i budgetklassen med lägre prestanda och specifikationer. Electrolux egna modeller finns på alla plattformarna, från budget till premium. Electrolux tillverkar även diskmaskiner åt IKEA. För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnaden då det i grunden är samma produkter men med olika estetiska element. De stora volymerna gör att IKEA kan pressa priserna vilket innebär att man får mycket diskmaskin för pengarna. Electrolux tillverkar många av diskmaskinerna i Rumänien och Italien men design och produktutveckling sker till största delen i Sverige.

 

4. Miele

Innovativa och funktionella diskmaskiner av hög kvalitet med bra garantier

Tyska vitvarutillverkaren Miele uppfann den moderna elektriska diskmaskinen redan 1929. Sedan dess har Miele blivit kända för sin höga kvalitet och stått för många innovationer som nu används av i princip alla andra tillverkare. Exempelvis hade de fram till nyligen patent på besticklådan överst i diskmaskinen som gör att alla bestick ligger separat. Miele har utvecklat besticklådan konstant under åren och den kan numera justeras både i bredd och höjd. Det ger plats åt höga vinglas och stora bestick som soppslevar eller ballongvispar. Andra smarta funktioner är att luckan till diskmaskinen öppnas automatiskt när programmet är klart och att saltbehållaren på vissa modeller är placerad i luckan. Alla andra tillverkare sneglar avundsjukt på Mieles historiskt höga benchmarkresultat i tester. Miele är så säkra på sin kvalitet att de utöver den vanliga branschgarantin ger ett 10 års kvalitetsbevis som gäller vid eventuell reparation.

5. Cylinda

Sverigedisken är en riktigt bra modellserie utvecklad för svenska förhållanden

Cylinda är en klassisk vitvarutillverkare från Jung i Västergötland. Numera ägs de av Elektroskandia och tillverkningen av diskmaskiner har flyttat ut i Europa. Utvecklingsavdelningen är dock kvar i Sverige och maskinerna är särskilt anpassade efter svensk vattenkvalitet. Modellserien Sverigedisken har blivit en försäljningssuccé och har många bra funktioner, exempelvis läckagesensor, torksensor samt en mekanisk och elektronisk barnspärr. Maskinerna har även Cylindas smarta spolarmskonstruktion av rostfritt stål samt flera olika spolzoner. Bland annat grytspolning längst bak i diskmaskinen under den nedre korgen samt ett separat spolmunstycke för bestickkorgen. Sverigedisken har även 5 års garanti och är bland de energisnålaste på marknaden, ofta med A+++ energiklassning. De rostfria diskmaskinerna har en särskild ytbehandling som effektivt motstår fingeravtryck.

6. AEG & Husqvarna

Premiummaskiner som är först med den senaste tekniken från Electrolux

Dessa två varumärken marknadsförs av Electrolux och fokuserar på diskmaskiner i premiumsegmentet. Nya funktioner, tekniker och prestandaförbättringar lanseras först hos AEG eller Husqvarna innan de släpps till Electrolux egna diskmaskiner för att i sista steget släppas till Elektro Helios. Exempel på nya innovationer är ComfortLift-funktionen i vissa nya AEG-maskiner, som med ett handgrepp lyfter upp hela nedre korgen i midjehöjd. En fantastisk funktion för ömma ryggar. Electrolux äger inte företagen AEG eller Husqvarna utan äger enbart rätten att använda varumärkena i sin marknadsföring. Sedan 2005 äger Electrolux rätten att använda varumärket AEG som i grunden är en gammal tysk elektronikkoncern från 1883. De har dock ingen egen tillverkning sedan 1996. Electrolux äger även rätten att använda Husqvarnas varumärke på sina vitvaror även om det är två helt olika företag.

 

7. Whirlpool

Smart inredning och snabb torkning från en av världens största tillverkare

Amerikanska Whirlpool är en av världens största tillverkare av vitvaror och äger mängder av andra varumärken, bland annat KitchenAid och Bauknecht. De har relativt små marknadsandelar för diskmaskiner i Norden men är större i övriga Europa där de har flera fabriker. För en svensk kan designen på frontpanelerna tyckas vara något plottrig men var sak har sin plats. Insidan är riktigt smart, särskilt modellerna med PowerClean-systemet med skjutbar toppkorg för att få plats med höga vinglas under besticken. Innovativt är även de fällbara armarna i nedre korgen som gör det möjligt att placera upp till tre kastruller vertikalt. Det flexibla korgsystemet ger plats för upp till 15 kuvert och är enkelt att plocka i och ur. Toppmodellerna med PowerDry-funktionen möjliggör diskning och torkning på en timme, det är riktigt bra.

8. Gorenje & Asko

Konkurrenskraftig prissatta diskmaskiner med prisbelönt design

Gorenje är en slovensk tillverkare av vitvaror och är stora på den europeiska marknaden. Diskmaskinerna är mycket konkurrenskraftigt prissatta utan att kompromissa med funktioner. Generellt är de också väldigt energieffektiva och majoriteten av modellerna har energiklass A++ eller A+++. Gorenje har också ett samarbete med den hyllade italienska designföretaget Pininfarina som bland annat står bakom formgivningen av flera bilmodeller från Ferrari, Maserati och Alfa Romeo men även Volvo C70. Sedan 2010 äger Gorenje svenska vitvarutillverkaren Asko som tidigare var samma företag som Cylinda. Tillverkningen av Asko diskmaskiner sker sedan 2013 i Slovenien men de kännetecknas fortfarande av en skandinavisk design som vunnit flera designpriser, bland annat reddot design award och iF Design Award. Alla diskmaskinerna från Asko testas innan de lämnar fabriken och de har 5 års garanti.

9. Smeg

Funktionella och snygga diskmaskiner som ger köket personlighet

Italienska Smeg är kanske främst kända för sina vitvaror i klassisk 50-tals retrodesign men har också många produkter med stilren och elegant design. De har tillverkat diskmaskiner sedan 60-talet men det är under de senaste åren som de blivit populära bland designmedvetna konsumenter i Sverige. Smeg samarbetar med flera kända industridesigners och arkitekter, bland annat Renzo Piano som ritat skyskrapan The Shard i London. Diskmaskinerna från Smeg är dock inte bara yta och design, de har flera modeller där såväl funktioner, energieffektivitet, ljudnivå och prestanda är bland de absolut bästa på marknaden. Särskilt intressant är deras breda sortiment av fristående diskmaskiner för kök där en vanlig inbyggd diskmaskin inte passar eller får plats. Smeg har en växande lojal skara av fans och för den som redan har deras kylskåp, spis och brödrost borde även en diskmaskin vara ett självklart val.

10. GRAM

Klassisk skandinavisk design samt fokus på miljö och användbarhet

Danska GRAM grundades redan 1901 men började tillverka vitvaror på 1950-talet. De är främst kända för sina kylar och frysar men gör även ugnar, spisar, fläktar och diskmaskiner. Sedan 2001 ägs GRAM av polska företaget Amica som är den största tillverkaren av vitvaror och hushållsmaskiner i Polen. Diskmaskinerna marknadsförs under olika varumärken; Hansa i Östeuropa, Amica i Centraleuropa och GRAM i Norden. GRAM har kvar visst självbestämmande och huvudkontoret ligger kvar i danska Kolding. Designen på diskmaskinerna har en tidlös skandinavisk design som fått flera designpriser och utmärkelser. Fokus ligger även på användarvänlighet, kvalitet och hållbarhet vad gäller miljö. De flesta modellerna är prismässigt placerade i mellansegmentet men designen ger dem ett betydligt dyrare intryck.

11. Beko

Prisvärda diskmaskiner från tillverkaren som är liten i norden men stor på jorden

Även om Beko i princip är okänt på den nordiska marknaden är det den näst största tillverkaren av vitvaror i Västeuropa. Särskilt starka är de i Storbritannien och på Irland. Uppmärksamma fotbollsintresserade känner säkert igen varumärket från FC Barcelonas tröjor, närmre bestämt på vänster arm. I Bekos stall finns även andra varumärken med marginella marknadsandelar i norden, exempelvis Grundig och Blomberg. Nu har vissa av Bekos produkter börjat hitta hit till Sverige, däribland diskmaskinerna och de ger relativt mycket för pengarna med bra garantier. Såväl vattenförbrukning och energiklass hör ofta till de bättre på marknaden. Designen är på inget sätt uppseendeväckande men funktionell. Beko ägs av det turkiska företaget Arçelik som i sin tur ägs av Koç Holding. Det är Turkiets största industrikonglomerat och ett av världens 500 största företag.

Installation

Installation

Huruvida detgår att installera en diskmaskin på egen hand beror till stor del på vilken typ av maskin det handlar om. En diskmaskin som står uppe på diskbänken kräver ett annat tillvägagångssätt än en integrerad diskmaskin. Det finns risker att problem kan uppstå av en felaktig installation, därför är det alltid bra att koppla in någon som är kunnig inom VVS och som kanske även kan ge service om något skulle krångla i efterhand. Då kan man också få svar på om möjligheten att låta diskmaskin och kyl gå på samma säkring, samt frågor om vattenlås, avloppsslang, jordfelsbrytare och koppling. Vid installation är det viktigt att se till att ett diskmaskinsunderlägg placeras ut, det fungerar som läckageskydd så att vatten rinner ut framtill istället för att hamna stillastående under maskinen och skapa vattenskador på golv och vägg. För att undvika vattenskador är det viktigt att avloppsslang, eventuellt adapter för avlopp, pump samt koppling till kran för varmvatten/kallvatten är korrekt. Ibland ingår leverans och installation i köpet av diskmaskinen, men ofta får man betala extra för den servicen.

Diskmaskiners utseende

Hur en diskmaskin ser ut i ens kök beror inte bara på maskinens design utan även på hur den ska monteras. En helintegrerad diskmaskin som köps in utan front kan installeras med en speciellt anpassad front som ser ut precis som övriga skåpluckor. Ska diskmaskinen ha medföljande front så kan även den fås i ett flertal olika utseenden. Det vanligaste är dock att man väljer mellan en rostfri look eller en hederlig vit diskmaskin. En maskin i aluminium är populärt men är övriga köket vitt är det många som väljer att matcha diskmaskinen med det. Nackdelen med rostfritt kan vara att fettavtryck ibland syns väldigt tydligt. Är diskmaskinen av en rymligare storlek blir dess utseende mer framträdande. De allra modernaste diskmaskinerna har möjlighet att styras på distans genom att de kan kopplas upp mot hemmets wifi. I framtiden kanske diskmaskinen även kommer ha en display och mer se ut som en dator.

Inredning

InredningInsidan av en diskmaskin kan variera i konstruktion och utseende. De flesta utgörs av två nivåer, en för glas och en för tallrikar. På ned nedre våningen brukar bestickkorgen vara placerad. En del diskmaskiner har istället en tredje nivå överst, en bestickbricka eller låda där besticken placeras liggande istället för ståendes. Det är viktigt att diskmaskinen rymmer det man vill ska få plats där i. Om det är viktigt att kunna maximera packningen och ha möjlighet diska många kuvert samtidigt är en stor maskin givetvis att föredra. Har man särskilda stora tallrikar, porslin med ovanlig form eller extra höga vinglas eller andra glas, så kan det vara klokt att ta med och prova dem i diskmaskinen man är intresserad av. För att kunna rymma många nappflaskor är det bra om den övre korgen har många pinnar att balansera dem på. Vill man rymma stora kastruller är det bra om korghjulen gör att korgen kan dras ut hela vägen så man kommer åt. Vill man kunna packa i mörker är en diskmaskin med inre belysning att rekommendera.

Tillbehör

TillbehorDet finns en del tillbehör som kan vara nödvändiga för att diskmaskinen ska få en lång livstid och för att disken ska bli riktigt ren. Diskmedel finns i flera olika varianter och flera olika märken. Det går inte att använda flytande Yes-diskmedel för handdisk i en diskmaskin, om man inte vill göra om sitt kök till ett skumdisco. Diskmedel avsett för diskmaskin ska användas. Köper man det i tablettform finns tabletter som är individuellt förpackade och som ska öppnas innan de används. Det finns också andra tabletter som är självupplösande och kan placeras direkt i diskmedelsfacket. Ibland är dessa tabletter mjuka, ibland hårda med ett tunt lager plast runt som sedan smälter av vattnet. Beroende av hur hårt vattnet är där man bor, alltså hur mycket kalk som finns i det, ska olika mängder diskmaskinssalt användas. Maskinen indikerar själv när det är dags att fylla på mer salt. Hur ofta detta sker beror på hur mycket salt maskinen är inställd på att förbruka, vilket avgörs av vattnets hårdhetsgrad. För extra fin finish på glas kan det vara bra att fylla på glansmedel i diskmaskinen. Spolglans kan även avhjälpa glas som är flammiga eller har beläggningarna, så kallade kalkfläckar, efter att de diskats. Om maskinen använts ett tag och börjar kännas ofräsch finns särskilda rengöringsmedel. Det finns också hemmarengöringskurer där olika kombinationer av ättiksprit, ättika och citronsyra användas för rengöring av maskin och filter.

Vanliga problem med diskmaskiner 280x150

Vanliga problem med diskmaskiner

Det finns ett flertal kända problem som en diskmaskin oavsett tillverkare kan drabbas av. För en del fel krävs en certifierad reparatör, för andra kan det räcka med att själv ta en titt i instruktionsboken och följa anvisningarna. Om ett allvarligt fel har uppstått kan man ibland behöva beställa nya reservdelar, om inte garantin täcker att diskmaskinen är trasig förstås.

- Diskmaskinen tömmer ej vatten
Om diskmaskinen låter med tömning men ändå förbli fylld med vatten så kan det bero på att rensfiltret är igensatt och behöver rengöras. Det kan också vara så att det finns ett stopp i avloppsslangen som hindrar tömningen av vatten. En genomgång av filter och slangar kan även vara till hjälp om diskmaskinen luktar illa.

- Diskmaskinen tar inte in vatten
Om diskmaskinen inte fyller på vattnet kan det antingen bero på att vattnet är avstängt, antingen bara till diskmaskinen eller till hela huset. Om vattnet fungerar som det ska men diskmaskinen ändå inte fylls med vatten kan det finnas ett stopp i tilloppsslangen.

- Diskmaskinen låter eller brummar
Om diskmaskinen låter högt eller illa så kan det bero på att maskinen står snett. Kontrollera att diskmaskinen är balanserad. Oljud kan även bero på att porslin eller glas inte står stabilt i maskinen och skapar ljud när de flyttas runt av vattenstrålarna.

- Diskmaskinen diskar dåligt
Om bestick eller glas är fläckiga, tallrikarna smutsiga och disken helt enkelt inte känns diskad trots genomfört program kan det vara dags att rengöra maskinens filter. Det kan även handla om att diskmaskinen packats så att spolarmarna inte har kunnat rotera som de ska, eller att hålen på spolarmarna har kloggat igen av matrester. Rengör i så fall spolarmarna. Om spolarmarna inte snurrar, packa om maskinen och diska igen för att se om felet avhjälpts. Att packa om maskinen kan även hjälpa om luckan på maskinen ej går att stänga, då kan något ha ramlat ur diskkorgen och ligga som stopp i botten på maskinen.

- Diskmaskinen läcker vatten eller läcker ånga
Om diskmaskinen läcker vatten i framkant så kan det bero på att den packning som löper runt om diskmaskinens lucka har skadats. Kontrollera att den är hel. Läckage kan även bero på att något fastnat i packningen och låter vatten rinna ut. Torka av packningen med en varm fuktig trasa och kontrollera om problemet avhjälpts. Om vatten läcker underifrån maskinen kan det bero på ett läckage i en inre luftkanal. Om diskmaskinen läcker ånga kan detta också bero på packningen, men även på att diskmaskinen inte installeras helt rakt. Står maskinen något snett i förhållande till luckan kan ett läckage uppstå på det sättet.

- Diskmaskinen piper eller röd lampa lyser
Om diskmaskinen piper är det en indikation på att ett fel inträffat eller en olycka har skett under diskningen. Se till att spara maskinens instruktionsbok och kontrollera vad maskinens felkod visar. Ett exempel på felkod är att diskmaskinens överfyllnadsskydd har löst ut. Det kan avhjälpas genom att ta ur en del diskgods ur maskinen.

- Diskmaskinen löser inte upp tabletten
Om diskmaskinen efter avslutat diskprogram visar sig inte ha löst upp tabletten så kan det bero på att maskinen packats så att något legat emot luckan till tablettfacket. Packa om diskmaskinen och kör programmet på nytt.

- Diskmaskinen värmer inte
Om diskmaskinen inte värmer och torkar disken så kan det antingen bero på att det sista sköljvattnet inte värmts upp tillräckligt eller på att torkfläkten har gått sönder, då kan drivremmen behöva bytas ut.

- Diskmaskinen är helt död
Om din diskmaskin inte fungerar kan det bero på flera olika saker. Kontrollera först att proppen inte har gått. Om elen fungerar som den ska, se till att diskmaskinen är ordentligt igenstängd och att programmet startats igång korrekt samt att elkontakten är ansluten. Om diskmaskinen ändå inte vill starta kan det vara dags att kontakta en fackman för att genomföra en felsökning.