Vakuumförpackare: 13 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juli 2023

Vill du minska på matsvinnet och förlänga hållbarheten på mat i frysen? Vi har testat vakuumförpackare från märken som Foodsaver, OBH Nordica och Sico. För att en vakuumförpackare ska utses till bäst i test, måste den försegla påsen bra, ha en pump som klarar av att suga ut luften ordentligt, samt vara lätt att göra ren.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Vakuumförpackare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av vakuumpackare har maskinerna använts i vardagen genom att vi har provat att paketera alla typer av livsmedel, med olika egenskaper. Mjuka, hårda, fuktiga, stora och små. Det har varit allt från nyss styckat kött till nybakade bullar. För att bedöma de olika maskinerna och kunna utse en testvinnare har vi utgått från nedanstående parametrar.

Vakuumkvalitet & försegling: Hur bra är maskinen på att suga ur luften ur påsen? Blir det luftbubblor kvar? Klarar maskinen av att skapa en svetsfog som är hållbar? Sätter den en eller flera svetsfogar?

Storlek: Hur stor plats tar maskinen? Går den att ha framme på köksbänken?

Kapacitet: Hur snabb är maskinen på att suga ut luften och försegla påsen? Hur många påsar i följd går att paketera utan att maskinen blir överhettad?

Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur mycket låter den? Finns det extra funktioner och tillbehör som möjliggör att paketera blöta livsmedel, eller att marinera matvaror på ett snabbt sätt? Hur enkel är rengöring av maskinen?

Under testet har vi utgått från att detta är maskiner för hemmabruk. Det finns andra som är bättre lämpade för användning i storkök, restauranger eller industrier. Detta är maskiner avsedda för användning i köket, inte att förväxla med den typen av apparater som används tillsammans med dammsugare för att packa kläder, kuddar och täcken. Betyget är på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till dess prisvärdhet.


Fler tester för matkreatören

Stektermometer

Slow cooker

Gasolgrill

Kolgrill

Elgrill

0 5 5 1

1. Foodsaver Flow BÄST I TEST VAKUUMFÖRPACKARE

Smart designad vakuumpackare med hög kapacitet för att paketera flera påsar i följd

Bredd: 41,2 cm Djup: 24 cm Höjd: 18,8 cm Vikt: 3,4 kg Effekt: 125 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 3st. 0,94L-påsar, 2st. 3,78L-påsar, 3st. FoodSaver zip-påsar, 1st. plastrulle 28 cm x 3 m

Foodsaver Flow är en nytänkande vakuumpackare både när det gäller design och kapacitet. Vakuumpackare är traditionellt designade så att de är låga och platta. Foodsaver Flow har en design där den är byggd avlång och på höjden, istället för platt och djup. Detta gör att den tar mindre plats på köksbänken. 

Överhettas inte lätt

Jägare, fiskare, bärplockare och andra som har behov av att paketera många påsar i följd, får ofta problem med att maskinen överhettas i själva fogmekanismen. Det vill säga där påsarna svetsas ihop och försluts. När detta händer går det inte att fortsätta innan maskinen svalnat något. På Flow har man försökt komma runt detta med att ha separata mekanismer för när du försluter en bit av rullen, för att skapa en påse, och en annan mekanism för att försluta påsen efter att maskinen sugit ut luften. Problemet med överhettning är inte helt borta, men jämfört med maskiner som bara har en mekanism så har kapaciteten flerdubblats.

Tillbehör går att köpa till

Foodsaver Flow har även ett indragbart litet munstycke avsett att användas tillsammans med speciella lådor eller zippåsar. De tillbehören är ganska dyra, men fungerar bra. Framförallt uppskuren sallad och liknande håller sig fräsch mycket längre om den förvaras i en burk där luften sugs ut.

BiT Foodsaver Flow sittdel

Enda svagheten är egentligen när det kommer till att packa fuktiga saker. Är det fuktigt eller blodigt på påsen så har maskinen problem att svetsa igen på ett bra sätt och det kan vara nödvändigt att sätta en extra fog för att vakuumet inte skall släpa efter en tid i frysen. På det hela taget är Foodsaver Flow en fullträff för den som behöver en hemmamaskin med hög kapacitet. Förpackningskvaliteten är utmärkt och handhavandet enkelt när man vant sig.

Utmärkt förpackningskvalitet, Enkel rengöring, Hög kapacitet, överhettas sällan
Lite svårt med förslutningen när fuktiga varor förpackas
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. OBH Nordica Supreme Food Sealer BÄSTA BUDGETVAL VAKUUMFÖRPACKARE

Mycket prisvärd med bra förpackningskvalitet

Bredd: 43 cm Djup: 26 cm Höjd: 12 cm Vikt: 3 kg Effekt: 130 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 2 plastrullar, adapterslang för vakuumlådor (medföljer ej)

OBH Nordicas Supreme Food Sealer är en mycket prisvärd packningsmaskin som är lätt att använda och levererar bra förpackningskvalitet, en av de bästa i testet. Effektivt töms påsarna på luft och sällan blir det luftfickor kvar. Maskinen är relativt snabb. Den suger ut luften och försluter påsen på en fullt godtagbar tid.

Två olika vakuumlägen

Ljudnivån är normal jämfört med övriga maskiner i testet. Den inbyggda förvaringen av plastrulle och den integrerade kniven fungerar utmärkt. Förseglingen sker med en enkel svetsfog som håller bra. För att minska risken för läckage kan självklart en extra svetsfog sättas manuellt. Styrkan på vakuumet går att ställa in på gentle eller normal, där gentle-läget är avsett för mjuka, mer ömtåliga produkter. Det finns även ett våtläge för förpackning av blöta eller fuktiga produkter. Tyvärr saknas pulsfunktion, där pumpen kan styras manuellt, vilket är synd då den funktionen underlättar i många lägen.

Lättanvänd maskin med få knappar

Maskinen har få knappar och är enkel att använda. Knapparna har texter på engelska och här hade såklart fler alternativ på språk varit att föredra. Locket måste stängas med ganska stor kraft så att det låser på bägge sidorna, något som kan vara lite svårt om användaren är äldre eller inte har full styrka i armar och händer. En annan nackdel med den här maskinen är att den saknar en droppkopp som går att ta loss och diska. Om kött eller fisk paketeras är det nästan oundvikligt att vätska letar sig in i maskinen och då är det praktiskt och hygieniskt om droppkoppen kan lossas.  Tyvärr saknas en funktion som varnar för överhettning. Ett tydligt tecken på att maskinen har blivit för varm är istället att påsarna förseglas i förtid.

Påse på rulle

Påsarna som används är Foodsaver-påsar, vilka säljs på rulle (OBH Nordica food sealer rolls). Att de säljs just på rulle är praktiskt, då man kan anpassa påsens storlek efter mängden som ska paketeras. Detta möjliggör att vakuumpacka även mindre mängder, så som ett storkok av matlådor till frysen. 

Följer man instruktionerna och väntar en minut mellan varje försegling går det dock att paketera många påsar utan problem. Sammanfattningsvis är OBH Nordica Supreme Food Sealer en mycket prisvärd och välfungerande maskin med endast mindre brister.

Utmärkt förpackningskvalitet, mycket prisvärd
Saknar löstagbar droppkopp, försvårar rengöring
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Foodsaver V2860

Användarvänlig, snabb och stark

Bredd: 48 cm Djup: 30 cm Höjd: 11 cm Vikt: 3,4 kg Effekt: 105 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 10 påsar, en rulle plast, 1 sugslang och en passande låda.

Foodsaver V2860 levererar en utmärkt förpackningskvalitet där det sällan blir luftfickor kvar i påsarna. Köttbitar, som andra maskiner kan ha problem med, hanterar Foodsavern med bravur. Den medföljande burken som är till för att förpacka mjuka eller sköra produkter funkar toppen. Nybakade bullar kan förpackas utan att krossas vilket gör att de håller sig saftiga länge. Den är också smidig för att snabba upp marineringen av kött eller fisk till grillfesten.

Möjligt med manuell pumpstyrning

Foodsaver V2860 har både en integrerad skärfunktion och en inbyggd förvaring för en plastrulle. Den har tre olika ställbara hastigheter, möjlighet att helt manuellt styra pumpen och även ett automatiskt våtläge. Förseglingen sker med en bred svetsfog och det finns möjlighet att manuellt sätta en extra svetsfog vid förpackning om man så önskar. Såklart kräver det några extra handgrepp men det är en bra funktion framförallt om varan som förpackats är fuktig eller en vätska, då förseglingen blir säkrare med mindre risk för läckage.

En trevlig detalj hos Foodsaver V2860 är handtaget som sitter på höger sida och används för att enkelt hantera locket och underlättar vid stängningen av locket. Detta är något som måste ske med viss kraft för att locket ska låsas, vilket krävs för att det ska gå att starta maskinen. Vakuumpackarens knappar är få och det går fort att lära sig vad de gör. Knapparna är dock endast märkta med symboler, en text hade gjort det användarvänligare. Lampor vid respektive knapp visar vilken inställning som valts och en röd knapp visar tydligt när maskinen är klar med packningen.

Enkel att rengöra

Rengöringen är enkel tack vare en droppkopp som går att ta loss och diska. En av få svagheter är att maskinen tenderar att överhettas om flera påsar paketeras i följd. Detta blir snabbt ett problem när jägaren efter en lyckad jakt skall paketera större mängder kött, eller när bärplockaren skall frysa in dagens skörd. När maskinen blir överhettad så larmar den med en blinkande lampa och går ej att starta innan den svalnat. På det hela taget är ändå Foodsaver V2860 en mycket prisvärd, funktionell och användarvänlig vakuumpackare.

Utmärkt förpackningskvalitet, enkel rengöring, lätt att använda
Överhettas om många påsar i följd packas
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Foodsaver Stream

Innovativt designad och lättanvänd vacuumpackare med bra förpackningskvalitet

Bredd: 47 cm Djup: 16 cm Höjd: 15 cm Vikt: 1,15 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 2st plastrullar 28cm x 3m, 3st 0.94L påsar och 3st FoodSaver zip-påsar

Foodsaver Stream är tillsammans med Foodsaver Flow två innovativt designade vacuumpackare. Stream är designad så att den är lite högre istället för låg och djup. Den tar således mindre plats på köksbänken och tanken antar vi är att den då skall kunna stå framme istället för att stuvas undan mellan varje användning.

Bra förpackningskvalitet för en hemmamaskin

Förpackningskvaliten är så bra man kan förvänta sig av en maskin för hemmabruk. Påsarna töms snabbt och effektivt. Det är sällan det blir luftfickor kvar. Det finns ett våtläge, om det som förpackas är fuktigt, men vi rekommenderar att istället köra pumpen manuellt. Liksom alla andra maskiner i testet är Stream känslig för om det kommer fukt eller vätska på plasten när påsen skall förseglas. Förseglingen är dock av bra kvalitet, med en bred svetsfog.

Stream har en integrerad hållare för plastrullar och en utmärkt skärfunktion. Det finns även ett utdragbart munstycke avsett för att användas till Foodsaver tillbehör. Munstycket är kompatibelt med alla äldre Foodsaver tillbehör, vilket självklart är ett plus då de flesta tillbehören är ganska dyra.
Foodsaver Stream har få knappar märkta och de är märkta enbart med symboler. Text hade underlättat såklart, men det går ändå snabbt att lära sig att använda maskinen.

Löstagbar droppkopp underlättar rengöring

Rengöringen är enkel, med en droppkopp som går att ta loss och diska. Foodsaver Stream har tyvärr en tendens att överhettas om flera påsar paketeras i följd och måste då svalna en stund innan den går att använda igen. Om du står med ett berg av kött eller svamp som skall paketeras och frysas in är detta ett irritationsmoment. På det hela taget är Foodsaver Stream en mycket prisvärd, funktionell och mångsidig maskin som vi kan rekommendera.

Bra förpackningskvalitet,Enkel att använda, Tar liten plats på köksbänken
Överhettas vid intensiv användning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. OBH Nordica pro food sealer

Stor, rejäl men lite för låg kapacitet

Bredd: 40 cm Djup: 26 cm Höjd: 10,5 cm Vikt: 3,2 kg Effekt: 130 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: Några påsar och slang för tillbehör

OBH Nordica pro food sealer är en stor och rejäl modell, tydligt riktad mot de som har behov av större kapacitet än de vanliga små maskinerna levererar. Designmässigt liknar den flera av de andra maskinerna i samma segment. Ganska stor och skrymmande, med ett handtag för att stänga och öppna locket. Rostfritt stål, lång sladd och rejäla gummerade fötter ger verkligen ett intryck av att detta är en maskin som hör hemma i ett professionellt kök.

Bra design, och de väntade funktionerna

Knapparna har engelsk text, så för den som inte kan engelska är det nödvändigt att läsa instruktionsboken för att komma igång. Funktionerna är de som förväntas. Styrkan på vakuumet går att ställa in på gentle eller normal, där gentle-läget är avsett för mjuka, mer ömtåliga produkter. Det finns även ett våtläge för förpackning av blöta eller fuktiga produkter. Förseglingen kan även den styras, vilket är bra om det du packar är fuktigt så att vätska kan hamna i fogen. Väljer du då att svetsa fogen längre så ökar chansen att den blir tät. Självklart kan du även styra pumpen helt manuellt, och välja att starta förseglingen när du väljer med en separat knapp. Ett irritationsmoment är att du måste hålla nere knappen under hela förseglingsskedet, det normala är att du bara behöver starta förseglingen så sköter maskinen allt själv. Normala och bra funktioner för en maskin i segmentet. Det enda som sticker ut funktionsmässigt ar att det finns en liten display som visar hur länge det är kvar tills förpackningsprocessen är klar. En kul detalj men inte någon som egentligen tillför någon nytta eller värde.

Det är som tidigare nämnts en rejält stor maskin, som tar mycket plats i köket. Målgruppen är rimligen inte den som bara packar någon enstaka påse ibland, utan snarare mindre företag eller privatpersoner som vill packa mycket och ofta och behöver kapacitet.

Godkänd förpackningskvalitet, men saknar lite kraft

Förpackningskvalitén är godkänd. Påsarna töms effektivt på luft i de flesta fall men maskinen kämpar lite med exempelvis köttfärs och där blir det ganska ofta luftfickor kvar. Det hade varit önskvärt att effekten var högre på den här typen av maskin. Nu är den bara marginellt kraftigare än de mindre maskinerna från OBH. Packar man många påsar i följd är det väldigt värdefullt om maskinen är lite snabbare och lite starkare. Förseglingen sker med dubbla fogar, som är ganska smala, men fungerar bra. Dock får maskinen snabbt problem om vätska kommer mellan när påsen skall förseglas. Då sker det ofta att fogen inte blir tät, och man får börja om med en ny påse. Maskinen överhettas inte så lätt utan det går bra att packa många påsar i tät följd efter varandra, bra!
Vi saknar en droppkopp som går att ta loss för att diska. Om kött eller andra fuktiga varor packas är det oundvikligt att vätska sugs in i maskinen och då är det bra ur hygiensynpunkt att kunna diska droppkoppen ordentligt. Dock är koppen på Pro food sealer större än normal och helt slät, vilket ändå gör rengöringen enkel.

På det hela taget en maskin som förvisso fungerar bra, men som inte riktigt levererar styrkan och snabbheten som en modell av den här storleken bör. En kraftigare pump och effektivare försegling hade lyft maskinen ytterligare ett steg.

Rejäl och lättanvänd, godkänd förpackningskvalitet, överhettas inte
Saknar styrka och snabbhet, svetsfogarna hade gärna fått vara bredare och förseglingen snabbare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Champion CHVF210

Liten och smidig vacuumförpackare som gör jobbet och är lätt att förvara

Bredd: 36 cm Djup: 15 cm Höjd: 8 cm Vikt: 1,4 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: Slang för anslutning till behållare (medföljer ej).

Champion CHVF210 är en liten, lätt och enkel modell med få knappar. Den är så pass liten att den utan svårighet går att förvara i en vanlig kökslåda. Texten på knapparna är på engelska, men det går ganska snabbt och enkelt att lista ut hur den fungerar. Instruktionsboken underlättar såklart. 

Manuellkörning av pumpen möjlig

Det går att köra vakuumpumpen helt manuellt, vilket är nödvändigt om varorna som packas är mjuka eller framförallt fuktiga. Det så kallade våtläget fungerar inte särskilt bra. Kommer det fukt eller vätska mellan när påsen skall förslutas så blir inte svetsfogen tät. Då är det bra att kunna köra pumpen manuellt och försluta påsen innan maskinen råkar suga in vätska.  

Förpackningskvaliten är ok för att vara en så liten och enkel maskin. Den kan inte mäta sig med de större maskinerna i testet, men resultatet är godkänt med få luftfickor kvar. Champion CHF210 är dessvärre både långsam och ganska högljudd, vilket gör att detta är en maskin för den som behöver packa någon enstaka påse då och då. Om du har behov av att packa större mängder skall du välja en annan modell.

Avsaknad av droppbricka

Att droppbricka saknas försvårar rengöringen På det hela taget är detta en liten maskin, som gör ett bra jobb med hänsyn taget till dess storlek och pris. Champion CHVF210 klarar inte av att mäta sig med de större och kraftigare maskinerna, men är ett rimligt alternativ för hushållet som bara har behov av att packa mindre mängder och prioriterar att smidig förvaring.

Storlek, Enkel att använda
Högljudd och långsam, Begränsad kapacitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

7. OBH Nordica Chef Food Sealer

Liten, lågt pris och bra förpackningskvalitet

Bredd: 37,5 cm Djup: 20,5 cm Höjd: 10 cm Vikt: 2,2 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: 1 plastrulle och 5 färdiga påsar

OBH Nordicas Chef Food Sealer är en liten och smidig maskin. Den får utan problem plats i en vanlig kökslåda vilket underlättar förvaringen. Trots sin lilla storlek så är förpackningskvaliteten riktigt bra, om än inte lika bra som de bästa maskinerna i testet. Förseglingen sker med en enkel svetsfog som håller tätt. Maskinen är lätt att använda med få knappar och få handgrepp. Knapparnas text är på engelska, fler alternativ hade varit att föredra utifrån användarvänlighet.

Tung att stänga

Precis som på OBH Nordicas större modell, Supreme Food Sealer, måste locket stängas med ganska stor kraft så att det låser på bägge sidorna. För en äldre användare eller någon som inte har full styrka i armar och händer kan det kännas tungt. Plastrullen går inte att förvara inne i maskinen men tillverkaren skickar istället med en liten påskniv som används för att kapa påsar till lämplig storlek. Det är lite svårt att får till en rak och jämn kant, vilket är ett måste för att påsen ska fungera.

OBH Nordicas Chef Food Sealer har en våtfunktion samt möjlighet att välja mellan två olika styrkor på vakuumet. Dessa funktioner är avsedda att användas vid förpackning av våta eller mjuka/känsliga produkter. Rengöringen är något krånglig då den här maskinen saknar en droppkopp som går att ta loss och diska.

Ingen varning för överhettning

Maskinen kan som de flesta vakuumförpackare bli överhettad. Detta märks då påsarna börjar förseglas i förtid, innan all luft har sugits ut. Tyvärr finns ingen indikator som på annat sätt varnar för överhettning. Sammantaget är detta en lättanvänd maskin som levererar bra vakuumförpackningar. Den saknar lite av den kraft och snabbhet som de större maskinerna i testet har. Men den smidiga storleken kombinerat med en bra kapacitet och ett lågt pris gör ändå OBH Nordicas Chef Food Sealer till ett intressant alternativ för den som letar efter en billig och lättförvarad vakuumpackare.

Bra förpackningskvalitet, lågt pris, tar liten plats
Saknar droppkopp, svårare att rengöra, lite långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

8. Sico S250

Vakuummaskin med en iögonfallande design!

Bredd: 37 cm Djup: 28 cm Höjd: 12 cm Vikt: 4,5 kg Effekt: 400 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: Inga

Sico S250 är en iögonfallande vakuumpackare. Det är en tung italiensk maskin och med lite fantasi påminner den nästan om en italiensk sportbil. Den har riktiga, rejäla knappar och en analog mätare som visar vilket undertryck pumpen byggt upp när den jobbar. Det finns möjlighet att manuellt styra pump och försegling eller låta maskinen göra detta automatiskt. Påsarna förseglas med dubbla fogar som håller bra.

Förseglingstiden går att justera

En lite annorlunda funktion som Sico S250 har är möjligheten att justera tiden som maskinen förseglar påsen i tio steg. Det är en funktion som är till för att kunna anpassa förseglingen efter tjockleken på påsarna och för att kunna sänka tiden om maskinen blir varm. Detta görs för att undvika att påsarna bränns. Det är inte en funktion som tillför särskilt mycket vid vanlig användning, men det är heller ingen nackdel att den finns. Det saknas en avtagbar droppkopp för enkel rengöring, men det finns ett filter för att skydda pumpen från att suga in vätska vilket är bra.

När det gäller användningen, har Sico S250 både styrkor och en del svagheter. En styrka är att modellen har en inbyggd fläkt som gör att den inte överhettas så lätt och det går att paketera många påsar i följd. Detta är mycket praktiskt för exempelvis jägaren eller bärplockaren som har behov av att på kort tid paketera stora mängder. Ljudet är dovt och inte särskild högt, vilket också bidrar till att göra den behaglig att arbeta med.

Snål maxbredd

En stor nackdel med Sico S250 är dock att maxbredden på påsarna som kan användas är 25 cm. De vanligaste bredderna på påsar på marknaden i Sverige är 22 cm samt 28 cm. Det innebär alltså att de breda påsarna inte går att använda i maskinen vilket är synd då det begränsar användningsområdet för maskinen en del. Den här modellen är även ganska långsam vilket blir lite störande om många påsar skall packas samtidigt. Möjligheten att inte kunna använda påse på rulle på ett enkelt sätt, drar även det ned betyget.

Sammanfattningsvis är detta en maskin med annorlunda design och ett högt kvalitetsintryck. Tyvärr har den också för många svagheter vilket gör att den inte riktigt lever upp till vad som krävs för ett högre betyg.

Annorlunda design, Behaglig ljudnivå
Klarar ej de bredaste påsarna, Arbetar långsamt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

9. Genzo Propack V4

Fläktkyld, kraftfull och skrymmande

Bredd: 39 cm Djup: 27,5 cm Höjd: 15 cm Vikt: 6,2 kg Effekt: 700 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: Några påsar

Genzo Propack v4 är med god marginal den kraftigaste och tyngsta maskinen i testet. Med hela 700w och en vikt på över 6 kilo är inte detta en modell som enkelt stoppas in i en kökslåda och tas fram för att packa någon enstaka påse. Detta är en maskin framtagen för den som har behov av att packa stora volymer. Jägare, fiskare, hemmakockar som vill fylla frysen kommer sannolikt älska Propack v4.

Propack v4 är en vacuumpackare som i alla avseenden är gjord för att hantera stora volymer. Den är tack vare den kraftiga pumpen väldigt snabb, ungefär dubbelt så snabb jämfört med de flesta andra i testet. Den är fläktkyld, vilket eliminerar risken för överhettning. Svetsfogen är hela 5mm bred, och du kan själv ställa in hur länge du vill att maskinen skall svetsa. Använder du tjockare påsar eller vet att du kommer få vätska i fogen är det stor fördel att kunna ställa in en längre tid. Samma sak om du använder tunnare påsar, då är det bra att kunna ställa ned tiden för att inte bränna sönder påsen.

Designmässigt ger den intryck av att höra hemma i ett restaurangkök eller på ett slakteri. Rostfritt stål, analog tryckmätare och ett rejält handtag samt gummifötter för att den inte skall glida ger intrycket av en riktig proffsmaskin. Alla knappar är märkta med svensk text vilket gör det väldigt enkelt att förstå hur den fungerar. Funktionerna är de vi förväntar oss. En startknapp, en svetsknapp, en för att manuellt köra pumpen och två för att ändra svetstiden. Enkelt och funktionellt. En riktigt smart detalj är att start och svetsknappen även finns på handtaget. Så när du stänger locket trycker du direkt igång maskinen med tummen. En uppskattad funktion som man inte vill vara utan när man vant sig vid den. Rengöringen förenklas tack vare den urtagbara droppkoppen.

Propack v4 är en ganska högljudd maskin. Den kraftiga pumpen låter rejält när den går igång, fläkten som kyler maskinen låter också och dessutom har tillverkaren valt att lägga till funktionen att ett högt pip meddelar att förpackningen är klar. Det senare känns otroligt onödigt och blir fort irriterande. Det skulle vara bra om ljudet gick att stänga av, det märks ändå tydligt när maskinen är klar. Kvalitén på förpackningen är utmärkt. Den kraftiga pumpen gör så att inga luftfickor blir kvar och den breda svetsfogen säkerställer att risken för att luft skall läcka in i påsen minimeras.

Rent funktionellt är detta utan tvekan bäst i test. Snabbast, bäst vacuum, ingen överhettning och suverän svets. Men den är väldigt tung, låter en hel del och saknar funktion för rullplast. Detta är inte en maskin för medelsvensson, då är det bättre med en mindre lättare maskin. Men för jägaren, eller ett annat hushåll med behov av en maskin med mycket hög kapacitet är detta det självklara valet.

Snabbast och kraftfullast, mycket bra förpackningskvalitet, överhettas inte, hög kvalitet
Tung och högljudd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

10. Anova vacuum sealer pro

Lättanvänd,

Bredd: 40 cm Djup: 18 cm Höjd: 10,9 cm Vikt: 2,3 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 1 rulle plast och slang för externa tillbehör

Anova är mest kända för sina sous vide cirkulatorer, där de var bland de första att släppa produkter på marknaden och generellt håller hög kvalitet. Sedan några år tillbaka har Anova även vacuumpackare bland sina produkter och vi har tittat närmare på modellen Vacuum sealer Pro. Detta är den större av deras två modeller med en aningens kraftigare pump och förvaring av rullplast med tillhörande inbyggd kniv. Pro är en bra designad modell, kompakt trots att förvaringen av rullplast tar stor plats. Hela maskinen är svart, med undantag för logotypen i silver. Mitt på locket sitter knapparna samlade, som när maskinen är påslagen är belysta med en blå färg. Knapparna är få, och tydligt märkta med både text och symboler. Föredömligt tydligt och bra. Sladden är lång och det finns ett fack på baksidan där den rullas upp när den inte används.

Funktionerna är de vanliga hos en vacuummaskin. En knapp för vacuum & seal. Två olika för att välja DRY eller MOIST läge. En för att försegla en påse, en för att styra pumpen manuellt och sist en för att styra pumpen om du använder slangen för externa tillbehör.
En utmärkande egenskap hos den här modellen är hur enkel den är att använda. Anova själv kallar det för ”One handed sealing”. Det skall gå att använda den med en hand. Detta stämmer verkligen. Framförallt är det stängningen av locket som är särskilt lyckat. Vissa modeller på marknaden kräver avsevärd kraft för att stänga locket, men med Anova går det så enkelt att de flesta borde klara av det med just en hand.

Detta är inte den snabbaste eller kraftigaste modellen på marknaden, inte heller den tystaste. Men den gör sitt jobb, och resultatet blir mycket bra. Förseglingen sker med dubbla svetsfogar vilket är ett stort plus och säkerställer att vacuumet håller. Vi noterar också att maskinen inte blir överhettad som en del av konkurrenterna, utan det går utmärkt att förpacka många påsar i följd. Det är en stor fördel för exempelvis jägaren eller någon som gjort ett storkok och snabbt behöver förpacka större mängder.

En svaghet som noteras är ”moist-läget”, där det skall gå att förpacka fuktiga eller blöta livsmedel genom att hastigheten och kraften på pumpen sänks. Det fungerar dessvärre inte alls särskilt bra, utan vätska sugs in i maskinen och svetsfogaran blir ofta inte hela. Detta är inte unikt för denna modell utan de flesta har samma problem. Ett tips är att i stället styra pumpen manuellt och försegla påsen innan vätskan sugs in, då fungerar det bra.
Sammantaget är detta en väl genomtänkt maskin med få svagheter som gör den till ett bra köp.

Enkel, bra förpackningskvalitet, överhettas inte
Moist-läget fungerar dåligt, ingen löstagbar droppkopp försvårar rengöringen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

11. Caso VC300

Bra dubbla svetsfogar som verkligen håller tätt

Bredd: 38,5 cm Djup: 8,5 cm Höjd: 24,5 cm Vikt: 1,9 kg Effekt: 120 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 2 st påsrullar, slang för vakuumbehållare (Behållare ingår ej)

Caso VC300, som är storebror till Caso VC100, är en avskalad modell av vakuumpackare, som har få knappar och är enkel att använda. Knapparna och funktionerna är logiska och det är inget problem att använda maskinen trots att texten bredvid knapparna är på tyska.

Förpackningskvaliteten brister

Det som framförallt skiljer de två modellerna från Caso åt är två saker. Dels möjligheten att använda plastrullar där man själv anpassar storleken på påsen. Dels att VC300 har ett automatiskt våtläge för förpackning av våta eller mjuka produkter. Förpackningskvaliteten är helt likvärdig med lillebror, det vill säga en av de sämre i testet. Vid flera tillfällen klarar den inte att helt tömma påsarna på luft. Jämna eller hårdare produkter så som frysta bär eller ost går okej medan ojämna köttbitar blir en utmaning. Förseglingen sker med dubbla svetsfogar som fungerar mycket bra och detta minskar också risken för läckage.

Relativt långsam maskin

Den ganska högljudda VC300 är tyvärr också en relativt långsam maskin. En praktisk funktion vid paketering av mjuka eller våta saker är dock möjligheten att själv justera med vilken styrka maskinen skall suga ur luften ur påsen. Det går även att köra pumpen helt manuellt om produkterna är väldigt våta eller mjuka. Den löstagbara hållaren för plastrulle och skärfunktionen gör att det enkelt själv går bestämma längden på påsarna. Placeringen av behållaren är dock olycklig då den är svår att använda och plasten täcker knapparna när den rullas ut.  För att kunna se knapparna och använda maskinen måste plasten först rullas in i behållaren.

Rengöringen är mycket enkel och droppbrickan går att köra i maskin. De främsta fördelarna med Caso VC300 är de dubbla svetsfogarna som ger en säker förslutning samt möjligheten att använda påse på rulle.  Precis som för VC 100 lever dock inte heller VC 300 upp till sitt pris har och flera brister som drar ner helhetsintrycket.

Bra förslutning av påsarna, enkel rengöring
Tömmer inte alltid påsarna på luft, dålig placering av plastrullen, långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

12. Caso VC100

Liten och lätt vakuumpackare som är enkel att använda

Bredd: 38 cm Djup: 9 cm Höjd: 17 cm Vikt: 1,8 kg Effekt: 120 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: 10 st påsar, slang för vakuumbehållare (Behållare ingår ej)

Denna enkla och avskalade modell från Caso har få knappar och är lätt att använda. Texten vid knapparna är tyvärr på tyska vilket drar ner användarvänligheten lite. Med hjälp av instruktionsboken och några försök att prova sig fram så är det dock inga problem att lära sig hur vakuumpackaren fungerar.

Används med färdiga påsar

VC 100 är avsedd att användas med färdiga påsar och inte påse på rulle som man själv anpassar storleken på. Maskinen är en av de sämre i testet när det kommer till förpackningskvalitet. Det händer ganska ofta att det blir luftfickor kvar i påsarna, vilket försämrar hållbarheten på varorna. Framförallt uppstår luftfickor när exempelvis ojämna bitar av kött paketeras, då det behövs kraft för att bli av med de sista luftfickorna. Jämna och hårda produkter, tex frysta bär, fungerar bättre men inte helt tillfredställande ändå. De dubbla svetsfogarna gör dock att påsen försluts mycket bra och minskar också risken för läckage. Utöver detta är maskinen tyvärr både långsam och högljudd vilket inte bidrar till en positiv upplevelse.

Bökig att använda

Det finns möjlighet att köra vakuumpumpen helt manuellt, vilket är bra om varorna som packas är våta eller mjuka. Det är en lite omständlig process som kräver tajming och flera knapptryck, till skillnad från en del av de mer avancerade maskiner som har helautomatiska våt/mjuk-lägen och bättre manuella funktioner. Caso VC100 är mycket lätt att rengöra och droppbrickan går att köra i diskmaskin. En annan fördel med den här maskinen är storleken. Den är så liten att den enkelt kan förvaras i en vanlig kökslåda. Helhetsintrycket är dock att detta är en plastig och billig maskin med flera tydliga brister som drar ner betyget.

Tar liten plats, bra försegling av påsen
Tömmer inte alltid påsarna på luft, långsam, ger ett dåligt kvalitetsintryck
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

13. Melissa

Okomplicerad och liten vakuumpackare med endast tre knappar

Bredd: 38 cm Djup: 16 cm Höjd: 8 cm Vikt: 1,15 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 1 rulle plast.

Melissas vakuumpackare är den i testet som är mest avskalad och enkel. Den är liten, lätt och har endast tre knappar. En för försegling, en stoppknapp och en för vanlig förpackning. Tyvärr finns det en gräns för när en vakuumpackare blir för enkel, och Melissa kommer väldigt nära den gränsen.

Svag vakuumpump

Den stora svagheten hos Melissa är själva vakuumpumpen. Den är för svag, eller upplevs i alla fall vara för svag. Påsarna töms inte på luft så bra som är önskvärt. Speciellt om det är någon matvara som inte är helt slät så suger inte maskinen bort alla luftfickor, vilket i förlängningen kommer att leda till sämre hållbarhet och risk för frysbränna om matvarorna ska frysas in.

Bristande försegling av påsar

Även förseglingen av påsarna är för dålig. Svetsfogen är supertunn och kommer det minsta vätskedroppe i vägen så håller inte fogen. Det finns inget våtläge eller någon möjlighet att styra hastigheten på pumpen, men det går att avbryta pumpen och försegla manuellt. Något som underlättar om våta eller fuktiga produkter ska packas. Det finns ingen droppbricka som fångar upp vätska som sugs in i maskinen, så rengöringen är inte den lättaste.

Sammanfattningsvis så är Melissa en vakuumpackare som förvisso klarar av att paketera matvaror under perfekta förhållanden, men som har så många svagheter - även jämfört med andra i det lägre prissegmentet - att vi helt enkelt inte kan rekommendera ett köp.

Enkel, Lite och lätt
Svag pump, Dålig förslutning, Plastigt och billigt intryck
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av vakuumpackare har maskinerna använts i vardagen genom att vi har provat att paketera alla typer av livsmedel, med olika egenskaper. Mjuka, hårda, fuktiga, stora och små. Det har varit allt från nyss styckat kött till nybakade bullar. För att bedöma de olika maskinerna och kunna utse en testvinnare har vi utgått från nedanstående parametrar.

Vakuumkvalitet & försegling: Hur bra är maskinen på att suga ur luften ur påsen? Blir det luftbubblor kvar? Klarar maskinen av att skapa en svetsfog som är hållbar? Sätter den en eller flera svetsfogar?

Storlek: Hur stor plats tar maskinen? Går den att ha framme på köksbänken?

Kapacitet: Hur snabb är maskinen på att suga ut luften och försegla påsen? Hur många påsar i följd går att paketera utan att maskinen blir överhettad?

Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur mycket låter den? Finns det extra funktioner och tillbehör som möjliggör att paketera blöta livsmedel, eller att marinera matvaror på ett snabbt sätt? Hur enkel är rengöring av maskinen?

Under testet har vi utgått från att detta är maskiner för hemmabruk. Det finns andra som är bättre lämpade för användning i storkök, restauranger eller industrier. Detta är maskiner avsedda för användning i köket, inte att förväxla med den typen av apparater som används tillsammans med dammsugare för att packa kläder, kuddar och täcken. Betyget är på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till dess prisvärdhet.


Fler tester för matkreatören

Stektermometer

Slow cooker

Gasolgrill

Kolgrill

Elgrill

Vakuumpaketering är ett fantastiskt sätt att förvara alla typer av matvaror. Längre hållbarhet, bättre hygien och förpackningar som tar mindre plats är de största fördelarna jämfört med traditionella fryspåsar. Sen ser det också väldigt snyggt och prydligt ut med vakuumpackade paket, och det skall inte underskattas!

Tidigare var det kanske främst jägare som efter en lyckad jakt ville paketera stora mängder vilt för infrysning men på senare år har fler upptäckt fördelarna med att använda vakuumförpackare för olika livsmedel. Utöver förmågan att packa i påsar har de flesta maskiner diverse tillbehör som gör att du kan suga ut luften ur olika burkar och kärl för förvaring av mjuka saker, exempelvis bullar, eller snabbmarinering av kött. När köttet marineras under vakuum går processen mycket snabbare.

Vanligast är att paketera kött, fisk, bär eller grönsaker som skall frysas, men även skafferi- eller kylskåpsvaror vinner stort på vakuumpackning om de skall förvaras under en längre tid. Det är oerhört tillfredställande att ens frysvaror dels är paketerade så det enkelt går att se vad påsen innehåller och sedan är i perfekt skick när man tar fram och tinar upp dem. Bär ser ut som att de lades i frysen dagen innan, även om de plockats ett par år tidigare och köttet är alltid i perfekt skick utan tillstymmelse till frysskador. Det finns även vakuumförpackare med kammare, men i detta test har vi fokuserat på frontmatade maskiner. Vill man kunna vakuumpacka sin mat, men inte vill ha en vakuummaskin, kan man spana efter en manuell vakuumpackare. 

Hur funkar det?

Namnet vakuumförpackningsmaskin är lite missvisande då det inte bildas ett riktigt vakuum i påsarna som används. Men hur gör man egentligen? Principen är att maskinen suger ut luften med en pump och sedan förseglar påsen med en svetsfog. Det är just luften som är boven i dramat när förpackade varor i allmänhet och frysta varor i synnerhet blir dåliga. Om exempelvis fryst kött kommer i kontakt med luft resulterar det i frysskador i form av uttorkning och leder även till att fettet i köttet till slut härsknar. Till en vakuumpackare används påsar med tjock plast. Nästan all luft sugs ut och svetsfogen som försluter påsen säkerställer att det inte uppstår läckage. Det är detta som gör att vakuumpackad mat får väsentligt längre hållbarhet jämför med mat paketerad i traditionella plast- och fryspåsar.

Påsarna som används är betydligt tjockare än vanliga fryspåsar och det går inte att ersätta de speciella påsarna med vanliga påsar. Det finns dels färdiga påsar i olika storlekar eller påsar på rulle där du själv väljer längden på påsen innan du kapar och försluter den. Färdiga påsar är enkelt, men rullar har fördelen att du kan anpassa påsen efter storleken på det du skall förpacka.

Påsarna tål i de flesta fall att maten tillagas direkt i påsen. Antingen i ugn på låg temperatur eller i vattenbad, så kallad sous vide matlagning. Sous vide matlagning innebär att man med hjälp av en speciell sous vide cirkulator värmer upp ett vattenbad till en vald temperatur, och sedan tillagar kött, fisk eller grönsaker genom att lägga ned vakuumpackade påsar i vattnet. Att koka kött i påse må för den oinvigde låta märkligt, men resultatet blir perfekt varje gång vilket gör det lätt känna sig som ett proffs när det är dags att laga mat. De flesta påsarna tål även mikrovågsugn.

Vill man paketera mjuka saker, exempelvis bröd eller bakverk, så är det enklast att använda de behållare som finns som tillbehör till de flesta maskiner. Dessa burkar är också suveräna att använda för att förvara grönsaker eller sallad i. De håller sig fräscha mycket längre än om de förvaras i en vanlig påse. Bär fungerar utmärkt att vakuumpacka men frys in dem först, annars finns risken att de krossas. Fuktiga eller blöta produkter innebär en utmaning då vätska lätt sugs in i maskinen och gör det omöjligt att svetsa ihop påsen. Många maskiner har dock en särskild funktion för att paketera fuktiga matvaror vilket underlättar. Men det bästa är ändå om det finns en manuell funktion så det går att stoppa processen och försegla påsen i tid. Ett annat knep är att vika ihop en bit hushållspapper och lägga som en fuktspärr vi öppningen av påsen för att stoppa eventuell vätska innan den sugs in i maskinen.

Självklart går det även att paketera andra saker än livsmedel. Exempelvis smycken eller bestick som blir påverkade av luft kan vinna på att förvaras i vakuumpåsar. 

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Foodsaver V3840

Lättanvänd och utrymmessnål!

Bredd: 43 cm Djup: 16 cm Höjd: 28 cm Vikt: 3,4 kg Effekt: 105 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 10 påsar, en rulle plast, 1 sugslang och en passande låda.
Foodsaver V3840 1

Foodsaver V3840 är en vakuumpackare med en design som sticker ut från mängden. Maskinen står upp på högkant, även vid användande, och tar då självklart mindre plats på köksbänken än de maskiner som ”ligger” ned. Ytterligare en annorlunda funktion hos V3840 är den automatiska handsfreefunktionen. För att starta förpackningsprocessen sticker man in änden av påsen i en springa fram på maskinen. Påsen kläms automatiskt fast, luften sugs ur och påsen förseglas. Det är en funktion som vi inte ser några fördelar med, utan den är snarare ett irritationsmoment då det ibland är svårt att få in påsen på rätt sätt. Foodsaver V3840 har en inbyggd förvaring för en plastrulle samt en integrerad skärfunktion som fungerar mycket bra. Vakuumpackaren har få knappar och med hjälp av instruktionsboken är den enkel att använda. Förpackningskvaliteten är bra, förseglingen sker med en bred svetsfog och maskinen tömmer effektivt påsarna på luft.

Liksom sitt syskon, V2860, har även denna modell olika ställbara hastigheter för vakuumpumpen och även ett automatiskt våtläge. Tyvärr saknas möjligheten att styra pumpen manuellt. En sådan funktion är en stor fördel när våta eller mjuka produkter paketeras. Även när maskinen ställs in på våtläge händer det dessvärre ganska ofta att vätska sugs in i droppbrickan och att svetsfogen inte blir tät. Rengöringen är enkel då Foodsaver V3840 är utrustad med en droppkopp som går att ta loss och diska. Liksom flera andra av maskinerna i testet överhettas också V3840 om flera påsar paketeras i följd, även om man väntar mellan påsarna som angivet i instruktionsboken.  På det hela taget är detta en prisvärd, funktionell och användarvänlig maskin. Den stående designen med handsfreefunktion medför en del nackdelar rent funktionellt, men om du värderar att maskinen tar mindre plats på köksbänken än traditionella maskiner, så skall du absolut titta närmare på Foodsaver V3840.

Tar liten plats på köksbänken, utmärkt förpackningskvalitet, enkel att rengöra
Överhettas om många påsar i följd paketeras, handsfreefunktionen fungerar mindre bra

Vanliga frågor om vakuumförpackare

Vilken vakuumförpackare är bäst?

Vi har testat 10 olika vakuumförpackare och utser Foodsaver Flow till bäst i test. Detta är en vakuumpackare som har en förstaklassig förpackningskvalitet och är lätt att göra ren. Den har en annorlunda design än de traditionellt mer platta modellerna, vilket gör att den faktiskt tar mindre plats på köksbänken. En stort plus med Foodsaver Flow är att den inte har samma stora problem med överhettning, som många andra har.

Vad använder man en vakuumförpackare till?

En vakuumförpackare används för att förpacka livsmedel utan luft. Detta förlänger hållbarheten rejält på allt från kött till örter. Under de senaste åren har vakuumförpackare blivit en allt vanligare hushållsmaskin, vilket delvis beror på att sous vide har klivit in i vanliga hushåll. För att använda en sous vide, ska maten vakuumpackas inför tillagningen – då är en vakuumförpackare för hemma bruk ett praktiskt hjälpmedel.

Varför ska man använda en vakuumförpackare till matvaror?

Att vakuumförpacka matvaror förlänger hållbarheten förvånande mcyket. När man utesluter luften, kan hållbarheten på till exempel köttbitar i frysen mer än fördubblas. Tänk på att man kan använda en vakuumförpackare till mycket mer än bara överblivna köttbitar – har du en frodig örtodling under sommaren, kan du enkelt bevara örternas fräschör genom att vakuumpacka dem och frysa in dem. Dessutom slipper man frysskador då man vakuumpackar sin mat, vilket innebär att smaken och konsistensen på maten bevaras. Även skafferivaror går bra att vakuumpacka, och kan enkelt förvaras i stugan under vintern utan att smaken blir gammal och dammig.

Hur fungerar en vakuumförpackare?

En vakuumförpackare avlägsnar syret ur förpackningen genom att suga ut luften. Sedan förseglar vakuumförpackaren plastpåsen som används med hjälp av värme. Detta innebär att inget nytt syre tar sig in i påsen. Plastpåsarna finns i flera olika modeller och köps separat. De som är smidigast att använda, är de som redan på förhand är stängda i ena änden – då slipper man försegla båda ändarna, vilket sparar både tid och lite tålamod.

Hur mycket kostar en vakuumförpackare?

De allra billigaste modellerna av vakuumförpackare kostar undre 500-lappen, medan de dyraste kan kosta nästan hur mycket som helst. För en bra modell som är smidig att använda, kan man räkna med att betala någonstans mellan 1000-1500 kronor. Ju mer man är villig att betala, desto mer avancerad vakuumförpackare kan man utrusta sitt kök med. Vet man, att man kommer använda den mycket, kan det vara väl värt att lägga några hundralappar extra.