Müsli: 7 sorter i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Att välja müsli i butikshyllan kan ibland kännas överväldigande. Det finns oändligt många sorter att välja mellan och långt ifrån alla håller vad de lovar. Vi har testat både sötade och osötade müslis, med och utan nötter. Allt för att hjälpa dig i jakten på den perfekta müslin. Ursprungligen kommer Müsli från Schweiz och var från början en blandning av olika grynsorter. Numera är det också vanligt med granola som består av större bitar av ugnsbakad müsli, ofta med någon form av sötning.

Det är också populärt med olika typer av nötter i müslin, framförallt hasselnötter. Även frön, så som pumpakärnor, linfrön eller solroskärnor kan blandas i. För de som vill ha en lite sötare alternativ är müsli med torkad frukt ett bra val. De vanligaste frukterna är russin eller dadlar, men i vissa sorter finner man också aprikos, äpple och banan.

Huruvida müsli är nyttigt eller inte finns inget rakt svar på, det beror helt på vilken müsli man väljer. Väljer man en müsli med mycket frön och nötter utan tillsatt socker är det givetvis hälsosammare än att välja en riktigt söt granola. Om det är frukt tillsatt i müslin gör det att den både innehåller mer sockerarter och upplevs sötare. Den högre halten sockerarter beror då på fruktos som finns naturligt i socker och kommer inte från det tillsatta sockret sackaros.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Müsli

Så gjorde vi testet

Vi har låtit flera personer äta de olika sorterna vid flera tillfällen. Detta för att kunna få en bredare bedömning och också en förståelse för hur uppfattningen om produkten kan förändras över tid. Müslin är bedömda utifrån fyra parametrar.

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen? Hur söt är müslin? Hur är konsistensen och hur mycket tuggmotstånd är det? Smaken står för 40 % av totalbetyget.

Innehåll: Med innehåll menar vi det som inte är basen i müslin. Det kan exempelvis vara frukt, bär eller nötter. Varje müsli brukar utge sig för att ha någon form av innehåll utöver basen. I vår bedömning har vi utgått från det som müslin själv utger sig för att innehålla för att kunna göra en mer rättvis bedömning. Utger sig inte müslin för att ha något annat än en bas, då bedömer vi den inte heller efter något annat. Innehåll står för 40 % av totalbetyget.

Utseende: Ser müslin inbjudande och smakfull ut? Utseende står för 15 % av totalbetyget.

Förpackning: Är förpackningen lätt att öppna, återförsluta och förvara? Hur snygg och tilltalande är den? Förpackning står för 5 % av totalbetyget.

Omdömet på müslin är utifrån den totala upplevelsen. Detta har sedan vägts samman med produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.


Fler mat- och drycktester

Cola

Glass

Mjölkchoklad

Köttbullar

Sill

Tester för frukosten

Våffeljärn

Kaffemaskin

Espressomaskin

Elvisp

Blender

0 5 5 1

1. AXA Gold Original Müsli BÄSTA MÜSLI

Innehållsrik med stora bitar av frukt och mycket nötter

Vikt: 750 g Nötter: Ja Torkad frukt/bär: Ja Socker: 24 g av 100 g Tillsatt socker/sötad: 1 % Andra märkningar: Nej Ekologisk: Nej

Wow vilken müsli! Axa Gold sätter verkligen guldkant på vardagen. Inuti denna något anonyma påse döljer sig en helt exemplarisk blandning. Müslin har en bas med havregryn och kornflingor som påminner om en klassisk skolmüsli men överraskar med massor frukt och nötter. Ut ur påsen kommer en riktig fruktsallad med russin, dadlar, banan, kokos och hasselnötter. Visserligen är müslin nästan inte alls sötad men då den innehåller mycket torkad frukt får den ändå ganska söt smak.

Kombinationen av banan och kokos ger en exotisk smak som är välbalanserad och passar att äta varje morgon utan att bli tråkig i längden. Förpackningen är lite tråkig och skvallrar varken om det fantastiska innehållet eller utmärker sig på annat sätt. Klassiska Axa som står för enkelhet behöver visserligen inte knussla till det med några moderniteter, müslin är fantastisk precis som den är. Denna prisvärda frukostfavorit blir helt klart bäst i test.

Massor frukt och nötter, klassisk müsli, lagom söt
Något tråkig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Start! Hasselnöt BÄSTA SÖTADE MÜSLIN

Inbjudande och söt med lagom mycket hasselnötter och en hint av äpple

Vikt: 750 g Nötter: Ja Torkad frukt/bär: Ja Socker: 21 g av 100 g Tillsatt socker/sötad: Ja Andra märkningar: Nej Ekologisk: Nej

Start! som ugnsbakar sin müsli i fabriken i Järna levererar en krispig och söt frukost som påminner om äppelpaj. Hasselnötterna är fint krossade och utblandade bland crunch-bitarna. De bryter på ett bra sätt av den söta havregrynssmaken och ger müslin ett välbalanserat intryck. Ögat lockas av de gyllene bitarna i müslin som får det att vattnas i munnen. Dock kunde det ha varit lite mer äppelbitar, både för utseende och för smakens skull.

De första gångerna man äter Starts hasselnötsmüsli är den fantastisk men möjligtvis kan den bli något enformig i längden. Förpackningen är en klassisk startförpackning med en hög, tunn kartong. Den är lätt att öppna och återförsluta men på grund av dess höjd går den inte in i alla skåp vilket kräver lite planering av organiseringen av skafferiet. Denna müsli är sötad, väldigt sötad. Men med naturell yoghurt eller fil som balanserar upp är detta definitivt en frukostfavorit.

Vackert gyllenbrun, goda crunch-bitar, krispig, lagom med hasselnötter
Något hög förpackning, lite mer äpple
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Start! Kakao & Bär Granola

Inbjudande och välbalanserad med härligt chokladig smak och mycket bär

Vikt: 500 g Nötter: Nej Torkad frukt/bär: Ja Socker: 22 g av 100 g Tillsatt socker/sötad: Ja Andra märkningar: Nej Ekologisk: Nej

Denna knapriga uppenbarelse passar helt klart bäst en lördagsmorgon då detta nästan är som godis. Med en tydlig smak av kakao, där havregryn försiktigt bryter igenom, så påminner blandningen om chokladbollar. Den är söt men kakaon gör att den inte blir sliskig. Som kontrast till denna chokladiga blandning så har Start också lagt till frystorkade hallon och jordgubbar. Detta i kombination med kakaon gör müslin mycket välbalanserad. Som vanligt med Start! mättas ögonen lika väl som magen.

Något som dessvärre drar ner totalbetyget är förpackningen.  Påsen i kartongen är mycket svår att öppna och även svår att få tillbaka ner i kartongen igen. En följd av detta blir att det också är svårt att förvara den öppnade förpackningen. Dessutom är denna müsli ganska dyr. Prismässigt ligger den på ungefär det dubbla jämfört med Start! Original, men lyckas inte med att vara dubbelt så god. Vill man unna sig något extra på helgfrukosten och gillar choklad så är Start! Kako & Bär Granola dock ett ypperligt val.

Chokladig smak, massor innehåll, inbjudande utseende, välbalanserad
Något dyr, dålig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

4. Risenta Chia och Blåbär

Nyttig och lockande för ögat, mycket innehåll i förhållande till bas

Vikt: 400 g Nötter: Nej Torkad frukt/bär: Ja Socker: 4 g per 100 g Tillsatt socker/sötad: Nej Andra märkningar: 100 % klimatkompenserad Ekologisk: Nej

Risentas müsli med blåbär och chia är fantastiskt vacker att titta på och kittlar din fantasi. De torkade blåbären i kombination med gröna pumpafrön och en varierad bas med både puffar, cruch-bitar och flakes ger ett riktigt bra intryck. Fröna gör också att müslin ser nyttig ut, vilket den också är då den inte innehåller något tillsatt socker. Eftersom müslin inte heller innehåller någon torkad frukt blir den nästan inte söt alls, helt i enlighet med Risentas filosofi om nyttig och hälsosam mat. När man väl smakar på müslin saknar den dock något som ger den karaktär. Det som ger mest smak är puffarna vilket troligtvis inte riktigt är meningen. Chiafröna är krossade och gömda i de flakes som finns i müslin, det gör att det först är svårt att alls lista ut vart fröna tagit vägen.

Reisenta får ett stort plus för förpackningen. Trots att de fortsätter att använda sin klassiska gula färg som de alltid har gjort så känns kartongen modern och snygg och fångar direkt uppmärksamheten i affären. Den är också ganska låg vilket gör att den går in i de flesta normalstora skåp. Bra val om du vill ha en neutral och nyttig müsli.

Otroligt snyggt utseende, mycket innehåll i förhållande till bas, snygg förpackning
Saknar karaktär, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

5. Pauluns Granola Hasselnöt och dadlar

Snygg och smakfull lyxmüsli med modern förpackning

Vikt: 450 g Nötter: Ja Torkad frukt/bär: Ja Socker: 10 g per 100 g Tillsatt socker/sötad: Nej Andra märkningar: Nej Ekologisk: Nej

Paulúns marknadsför sig som det nyttiga men goda alternativet och i det här fallet lyckas de. Ur den moderna förpackningen trillar vackert honungsfärgade chrunch-bitar av havre och linfrön ut och landar i din frukosttallrik. Bitarna har en lite speciell smak då Paulúns har smaksatt müslin med nypon. Blandat med detta finns hasselnötter, solroskärnor och stora dadelbitar som tillför en fin sötma även om mer dadlar hade varit positivt.

Den gyllene färgen och de bruna dadlarna gör müslin lite enfärgad då det inte finns något som riktigt bryter av. Eftersom både granolan och dadlarna är ganska stora och müslin även innehåller nötter gör det att den får lite väl mycket tuggmotstånd. Dock är detta en smakfull müsli som ger en modern och lyxig känsla. Och lyxig är precis vad den är då det är en müsli i den övre prisklassen. Förpackningen är inte bara snygg att skryta med hemma i hyllan utan den är också lätt att öppna, återförsluta och förvara. Dessutom är informationen på förpackningen bra och tydlig.

Lyxigt utseende, modern förpackning, smakfull
Mycket tuggmotstånd, lite för lite dadlar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

6. Frebaco frukt & bär müsli

Nyttig och närodlad med klockrent tuggmotstånd

Vikt: 625 g Nötter: Nej Torkad frukt/bär: Ja Socker: 7,1 g per 100 g Tillsatt socker/sötad: Nej Andra märkningar: Nyckelhålsmärkt Ekologisk: Nej

Nyttigt och nötfritt är så som Frebaco kvarn vill att alla deras produkter ska vara och så även denna müsli. Nyckelhålsmärkningen är klart något positivt och även det faktum att müslin är gjord på närodlade ingredienser. Detta är en klassisk müsli som har väldigt bra konsistens. Blandningen av gryn och cornflakes serverar ett perfekt tuggmotstånd som gör att man utan problem kan mumsa i sig müslin även en riktigt trött morgon. Dock kan man inte vara alltför trött när man ska plocka fram förpackningen ur skåpet för då kanske man spiller. Påsen behöver nämligen klippas upp för att öppnas och kan således inte heller återförslutas. Väl i tallriken har müslin ett fint utseende men när man smakar den så blir man lite besviken. De färgglada, frystorkade bärkrispen av hallon, blåbär, lingon och tranbär verkar mest finnas där för syns skull för mycket smak tillför de inte. Ibland får man en tugga där det är något sött som skulle kunna vara de russin som förpackningen utlovar men det är sparsamt och mest smakar müslin gryn. Även om müslin är i den längre prisklassen så lyckas den inte leverera vad man kan förvänta sig. Förpackningen har dock bra information och det går snabbt se att müslin är både nyttig och nötfri.

Jättebra tuggmotstånd, nyckelhålsmärkt, närodlade ingredienser
Något smaklös, för lite frukt och bär
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

7. Urtekram Crunchy granatäpple dinkelmüsli

Ekologisk bra basmüsli i snygg förpackning

Vikt: 530 g Nötter: Nej Torkad frukt/bär: Ja Socker: 11 g per 100 g Tillsatt socker/sötad: Nej Andra märkningar: EUs ekologiska logo, Debio, Det röde Ö Ekologisk: Ja

Urtekram som är sprungna ur hippe-eran på 70-talet levererar en riktig hipstermüsli. Åtminstone om man tittar på den mintgröna, matta påsen som müslin kommer i. Urtekram är bra på att framhäva sin ekologiska produktion och man känner sig hipp och cool när man kan ställa fram en produkt från detta märke på bordet, då märks det att man har koll. Det blir dock en besvikelse när man öppnar påsen och tittar på dess innehåll som inte alls motsvarar förväntningarna. Granatäppleströsslet som utlovas är svårt att list ut vart det är och müslin blir väldigt enfärgad. Inte heller när man äter den blir man positivt överraskad då den mest smakar gryn. Man saknar helt enkelt något som bryter av basen av dinkel- och rågflingor och krossat, puffat ris som i sig blir lite enformig.

Detta är en bra grundmüsli för den som själv vill toppa med frukt, bär eller nötter. Stort plus får Urtekram dock för att müslin är ekologisk och att den trots det bara ligger i mellanprisklass. 

Ekologisk, snygg påse
Snålt med innehåll, färglös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har låtit flera personer äta de olika sorterna vid flera tillfällen. Detta för att kunna få en bredare bedömning och också en förståelse för hur uppfattningen om produkten kan förändras över tid. Müslin är bedömda utifrån fyra parametrar.

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen? Hur söt är müslin? Hur är konsistensen och hur mycket tuggmotstånd är det? Smaken står för 40 % av totalbetyget.

Innehåll: Med innehåll menar vi det som inte är basen i müslin. Det kan exempelvis vara frukt, bär eller nötter. Varje müsli brukar utge sig för att ha någon form av innehåll utöver basen. I vår bedömning har vi utgått från det som müslin själv utger sig för att innehålla för att kunna göra en mer rättvis bedömning. Utger sig inte müslin för att ha något annat än en bas, då bedömer vi den inte heller efter något annat. Innehåll står för 40 % av totalbetyget.

Utseende: Ser müslin inbjudande och smakfull ut? Utseende står för 15 % av totalbetyget.

Förpackning: Är förpackningen lätt att öppna, återförsluta och förvara? Hur snygg och tilltalande är den? Förpackning står för 5 % av totalbetyget.

Omdömet på müslin är utifrån den totala upplevelsen. Detta har sedan vägts samman med produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.


Fler mat- och drycktester

Cola

Glass

Mjölkchoklad

Köttbullar

Sill

Tester för frukosten

Våffeljärn

Kaffemaskin

Espressomaskin

Elvisp

Blender