Bästa 8 mikrovågsugnarna 2022

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Är tiden något för knapp för att hinna med att laga mat varje dag? Med en bra micro blir du mer effektiv i köket och får tid över till annat. Här har vi listat några av de bästa mikrovågsugnar i olika prisklasser. Vårt kurerade urval av marknadens bästa mikrovågsugnar är baserat på modeller som fått högt betyg av både användare och experter. Vissa av modellerna har dessutom utsett till bäst i test i oberoende recensioner – både i Sverige och utomlands.

Bara för att en mikrovågsugn fått högt betyg så betyder det inte att det är rätt val för dig. Vilken modell du ska köpa beror förstås på hur den ska användas, av vem – och var. Ska du ha den hemma eller är tanken att den ska stå i sommarstugan? Kanske behöver du enklare matlagningsmöjligheter i husvagnen eller på båten? Oavsett om du behöver en liten modell för singelhushållet eller en större pjäs för familjen, en snygg retromodell eller en inbyggd mikrovågsugn att dölja i ett skåp så finns det garanterat något på marknaden som passar just dig.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mikrovågsugn

Experten förklarar

Om guiden

Fler tester av elektriska förnödenheter i hemmet

Strykjärn

Dammsugare

Tv

Fler tester av produkter som förenklar vardagen

Robotdammsugare

Elcykel

0 5 0 1

1. Samsung MC28M6045CS/EE

Vi är nog många som har använt vår micro till att huvudsakligen värma och tina, men med Samsung MC28M6045CS/EE finns det helt nya möjligheter att laga mat på riktigt. Den här modellen har såväl varmluftsfunktion som grill. Faktum är att det till och med går att fritera med den. Denna modellen tillhör premiumskiktet av mikrovågsugnar på marknaden och kräver lite bläddrande i instruktionsboken för att få grepp om alla funktioner. Exempelvis finns funktioner för att kunna använda micron för degjäsning och yoghurttillverkning.

Ingenjörerna på Samsung har även lyckats bygga bort gallret bakom glaset i dörren (utan att riskera säkerheten). Det kanske låter som en petitess, men det ger mycket bättre sikt in till maten när den tillagas. Samsungs kreativa innovationer ger oss en efterlängtad nytändning att mikra mat – en känsla vi inte haft sedan 80-talet.

0 5 0 1

2. Whirlpool Mikrovågsugn MAX38/IX

Mikrovågsugnar med rundat backstycke är något av Whirlpools signum och har varit storsäljare ända sedan 1990-talet då de först designades och tillverkades på fabriken i Norrköping. En viktig anledning till framgången är att den rundade baksidan gör att mikron passar perfekt att placera i hörn.

Genom åren har modellen fått många ansiktslyft, men grundprincipen är fortfarande detsamma - ett kompakt format med precis lagom många funktioner. Nu på 2020-talet finns modellen i tre färgutföranden; rostritt, vitt och silver - men det är inte bara färgen och baksidan som är intressant på MAX38/IX. Touchknapparna på framsidan är helt kladdskyddade och reglagen så enkla att ett barn kan använda dem. Ett tryck på jet-start ger 30 sekunders uppvärming, två tryck ger en minut, och så vidare. Varför ska det vara så svårt för andra tillverkare att sno denna funktion? Whirlpool MAX38/IX är helt enkel en no-nonsens-micro som ger ett minimalt fotavtryck på köksbänken.

Bra pris hos:

0 5 0 1

3. Electrolux EMS21400W

Electrolux EMS21400W är en förhållandevis liten och smidig mikrovågsugn som även har en grillfunktion på 1000 watt. Framsidan har en smart digital display medan de olika programmen ställs in via enkla och lättbegripliga vred. Insidan har inbyggd belysning som gör det lätt att se maten under tillagningen. Den enkla idén till trots så är barnlåset en av de mest uppskattade funktionerna. Har du en klåfingrig liten micromarodör i familjen så jämnar nämligen barnlåset ut terrorbalansen hemma.

En annan smart funktion är att den roterande tallriken alltid stannar i samma läge som den startade. På så sätt hamnar tekoppens öra alltid åt samma håll som när du ställde in den. Snyggt Electrolux!

0 5 0 1

4. Samsung ME83X

Samsung ME83X är en riktigt snygg mikro som förutom sin coola utsida även har en smart insida. Många äldre och lite mer plastiga modeller kan lätt få missfärgningar och dålig lukt efter en tids användning, men Samsung ME83X har en keramisk emalj-beläggning inuti, som hindrar fukt och odörer från att fastna i materialet. Beläggningen förhindrar även tillväxten av bakterier och har en non stick-yta vilket gör den lätt att rengöra och tillagningen blir än mer hygienisk.

På den futuristiska framsidan finns en LED-skärm där det lätt går att se vilket av de fyra automatiska upptiningsprogrammen eller tre tillagningsfunktionerna som är igång.

0 5 0 1

5. Panasonic NN-CT56JBBPQ

Med en volym på 27 liter och en diameter på 34 cm hos mikrons roterande tallrik är det här en mikrovågsugn med stor kapacitet trots sin storlek som ändå får klassas som medium. Maxeffekten på 1000 W för vanlig tillagning och grilleffekten på 1300 W gör den till en av de mest kraftfulla mikrovågsugnarna i listan och med sina sex olika effektlägen är det lätt att anpassa styrkan efter vilket livsmedel man ska hantera.

Modellen finns i både svart och silver och har en enkel och stilren display som inte lämnar några frågetecken kring vilken funktion som gör vad. 

Bra pris hos:

0 5 0 1

6. OBH Vega Chilli 7541

Det är inte bara i hemmaköket som det är skönt att snabbt kunna värma eller tina något, men det är inte alltid så lätt att hitta en mikrovågsugn till båten eller stugan. Men den som är på jakt efter en färgglad mikrovågsugn som tar liten plats kommer gilla OBH Vega Chilli.

OBH:s karakteristiska chiliröda färg piggar upp vilken husvagn eller sommarstuga som helst, och även om effekten så klart blir lite lägre när storleken minskar så gör den sitt jobb bra och har både grilleffekt och roterande platta som ger en jämnare uppvärmning. 

0 5 0 1

7. Andersson Mikrovågsugn MEO 2.1

Söker du efter en trendig och rostfri micro utan avancerade funktioner och annat lull-lull? Då är Andersson MEO 2.1 en intressant modell. Den passar personer som huvudsakligen vill fortsätta använda sin vanliga spis och ugn till tillagning - medan micron endast får värma gårdagens matrester. Meo 2.1 har fem olika effektlägen mellan “low” och “high” som väljs med ett vred och sedan ställs tiden in på vred nummer två.

Det är en användarvänlig och enkel modell som passar den som inte har något intresse för teknikaliteter utan nöjer sig med de väl fungerande grundfunktionerna utan att för den sakens skull gå ner i kvalitet. Mycket smidigare än så kan det inte bli.

0 5 0 1

8. Electrolux LMS2203EMX

För den som vill spara bänkyta i köket och har möjlighet så är ett alternativ att bygga in mikron i kökets inredning. Det är en snygg lösning för att slippa ha mikrovågsugnen framme och ibland även en bra ergonomisk lösning då det är enkelt att få upp den lite i höjd och det blir lättare att se in i mikron.

Med den här inbyggda mikron från Elextrolux får du en diskret mikro som smälter in i inredningen, samtidigt som effekten är hög. Displayen är enkel att förstå sig på och när inget program är igång så visas tiden på displayen vilket är ett extra plus. 

Om guiden

Fler tester av elektriska förnödenheter i hemmet

Strykjärn

Dammsugare

Tv

Fler tester av produkter som förenklar vardagen

Robotdammsugare

Elcykel

Micron tar klivet in i 2022-talet

Mycket har hänt sedan 70 och 80-talet då de första mikrovågsugnarna letade sig in i svenskarnas kök. En modern micro har många användningsområden och kan långt mycket mer än att ”bara” tina fryst mat, värma matlådor eller poppa popcorn. Flera av dagens lite bättre modeller har funktioner för både varmluft och grill, något som ger nästan samma resultat som en varmluftsugn, men med kraftigt reducerad matlagningstid. Nytt för 2020-talet är även funktioner för jäsning av deg och tillverkning av yoghurt. Dessutom bjuder senaste generationens mikrovågsugnar på betydligt bättre upptidningsmöjligheter. Nu går det att tina bröd utan att man måste välja mellan tråkigt och torrt eller degigt och fuktigt – nu går det att få perfekt.

Sammanfattningsvis - med dagens breda utbud är det både enklare och svårare att hitta en modell som passar just dig. Men frukta inte – våra experter listar nedan några av marknadens mest intressanta mikrovågsugnar i olika prisklasser, som samtliga har fått riktigt bra recensioner av både experter och vanliga användare.

Tänk på detta innan köp:

  • Ska mikrovågsugnen stå framme, vara gömd i ett skåp eller byggas in?
  • Behöver du extra funktioner som varmluft och grill?
  • Är det ett mindre eller större hushåll som ska använda micron?

Vanliga frågor om mikrovågsugnar

🤔

Hur fungerar en microvågsugn?

En mikrovågsugn värmer livsmedel med hjälp av mikrovågor. Vågorna skapas av ett elektronrör och gör så att vattenmolekylerna i maten börjar röra sig och på så sätt utvecklar värme som i sin tur värmer upp resten av maten. Det är därför mat som värms i mikro oftast blir ojämnt varm till en början.

📡

Vilken frekvens använder en mikro?

I dagens moderna mikrovågsugnar ligger mikrovågorna på en frekvens av 2,45 GHz. Frekvensen är samma som används av vissa trådlösa nätverk som till exempel wifi, så får du störningar i uppkopplingen på ditt hemmanätverk så kan det vara för att du poppar popcorn medan du försöker streama film.

🧽

Hur rengör man en mikrovågsugn?

Det bästa är att använda ett täcklock över maten så att kondens och eventuella stänk fastnar i locket. Att alltid torka ur mikron med en lätt fuktad trasa efter användning är en god ide och om det torkat fast så kan man mikra en skål med vatten, då löser vattenångan upp fasttorkade matrester och det blir lättare att rengöra.

🏆

Vilken är den bästa mikrovågsugnen?

Det beror på vem det är som ska använda den. Vissa personer vill ha alla finesser och massor av tillbehör, andra vill bara ha en snabb och billig mikro utan finesser. Tänk igenom dina behov och om det finns något erbjudande på mikrovågsugnar som passar dig.