Deo toppbild

Deodorant: 13 produkter i test

Senast uppdaterat April 2019

För de allra flesta är deodorant en del av morgonrutinen, efter duschen när man är ren och fräsch. Deo håller svettlukten borta och är lika populär hos både kvinnor och män, lika viktigt som tandborsten är den lilla deoförpackningen i badrumsskåpet. Människans svett luktar i princip ingenting. Det som skapar den karakteristiska svettlukten är små bakterier som trivs bra i varma och fuktiga miljöer, exempelvis armhålan när vi svettas. 

Så fungerar deodorant

Deodoranter fokuserar i huvudsak på en till tre olika egenskaper för att hålla oss luktfria. Första egenskapen är någon form av tillsatt parfym för att dölja lukten som bakterierna redan orsakat. Andra egenskapen är olika ämnen som dödar bakterierna så att de inte hinner producera ämnena som skapar lukten. Dessa ämnen är oftast alkohol eller triklosan, men det kan också vara någon form av metallförening, som visserligen inte dödar bakterierna men som hjälper till att sakta ner bakterietillväxten. Den tredje och sista egenskapen hos vissa deos är att de minskar svettningarna, så kallad antiperspirant. Det sker genom substanser som täpper till eller drar samman porerna kring svettkörtlarna, allra vanligast är aluminium.

Eftersom en antiperspirant täpper till svettkörtlarna och motverkar svettningar så kan denna typ av deodorant appliceras även på kvällen innan man går och lägger sig. En antiperspirant håller normalt sett minst 24 timmar och om deon appliceras på kvällen hinner den verka ordentligt tills det är dags för dagens alla svettframkallande bestyr. Använder man en deo vars främsta egenskap är att frambringa en god doft med hjälp av parfym är det att föredra att fortsätta som innan och applicera den direkt efter morgontvätten för bäst effekt. Länge var spray den vanligaste typen av deodorant men numera finns flera olika alternativ såsom roll on, kräm eller deostick/stift. Vilken man väljer beror helt enkelt på vad man själv är van vid och vad man föredrar. Det mest hygieniska valet är deospray eftersom ingen del av deoförpackningen då vidrör armhålan. Antiperspiranter kommer oftast i roll on-format medan deostick är det vanligaste för deos vars huvudfokus är den parfymerande egenskapen.

Testvinnare - Deodorant

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av deodorant har både män och kvinnor testat produkterna under olika förhållanden och vid upprepade tillfällen. Deodoranterna har testats under såväl lugna aktiviteter som svettiga träningspass. Det har också utvärderats hur länge deodoranten verkar. Nedanstående parametrar har varit grund för omdömet.

Motverka svettlukt: Hur väl motverkar deodoranten svettlukt? Hur länge håller den? Klarar den av olika typer av svettiga aktiviteter och hur ofta behöver deodoranten bättras på?

Användning: Hur enkel är deodoranten att applicera? Känns den torr eller återfuktande mot huden? Hur är deodorantens doft?

Kladd: Hur snabbt torkar deon och hur snabbt går det ta på kläder efter applicering? Lämnar produkten fläckar eller missfärgningar på kläder?

Omdömet är baserat på den sammantagna helhetsupplevelsen av produkten. Detta har sedan ställts i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg.

1. Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on - BÄST I TEST DEODORANT

Hållbar med god doft som effektivt motverkar svett och inte lämnar några märken

Målgrupp: Unisex Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Effektiv, skonsam och håller hela dagen, vad mer kan man önska. Deon från Vichy är helt enkelt ett riktigt bra val både för män och kvinnor. Doften är en lätt och frisk unisexdoft. Eftersom den är så neutral passar den också mycket bra för personer i olika åldrar. Även om den trevliga doften är väldigt försiktig så finns den kvar under dygnets alla timmar och lämnar en med en fräsch känsla. Uppdraget att motverka svett gör den här deon fantastiskt bra. Vare sig det är en svettig utekväll eller ett stenhårt spinningpass så står deodoranten pall och behåller den fräscha känslan som uppstod på morgonen vid applicering.

Kulan är ganska stor vilket gör att ett snabbt drag i vardera armhålan räcker för en lagom mängd av den lugnande och skonsamma krämen. Initialt är den något kladdig så man behöver vänta innan man tar på sig kläder för att inte riskera att få vita märken på dem. När produkten väl har torkat lämnar den inte någon typ av missfärgningar, vare sig vita ränder eller gula fläckar. Vichys antiperspirant är helt klart en prisvärd deodorant som förtjänar en topplacering.

+Motverkar svett effektivt, håller länge, god och försiktig doft, lämnar inga märken
Något kladdig i början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

2. Clarins Gentle Care Roll-on - BÄSTA DEO KVINNA

Otroligt effektiv och snabbtorkande som håller hela dagen och även under träning

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Här är en riktig deo-hjälte! Vill man ha en deodorant som torkar fort och ger en riktigt torr känsla, då är detta helt rätt. Den stora kulan gör att ett snabbt svep i vardera armhålan räcker för att få ut en lagom mängd deo. Torktiden är minimal och det blir verkligen riktigt torrt. Den snabba torktiden gör också att det inte blir tillstymmelse till märken på kläderna. Doften är lite speciell, den luktar starkt och nästan kliniskt, inte det minsta blommig eller parfymlik. Den starka doften vid applicering lägger sig dock snabbt och blir väldigt neutral. Efter en lång och hektisk dag är samma neutrala doft kvar i armhålan som när man gav sig av på morgonen. Inte heller ett riktigt svettigt träningspass på kvällen är en utmaning för denna deo utan det klarar den galant. Det är helt klart en otroligt effektiv deodorant som förtjänar att bli bäst i test.

+Otroligt effektiv mot svett, fantastisk under träning, stor kula
Stark och klinisk doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

3. Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick - BÄSTA DEO MAN

Mjuk konsistens och som har snabb torktid, fantastisk doft och håller länge

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Doften från Giorgio Armanis deostick är fräsch och utan tvekan testets bästa manliga doft. De muskiga tonerna är framträdande men försiktiga vilket gör att deodoranten står sig väl på egen hand men är också lätt att kombinera med en parfym för festligare tillfällen. Trots att doften bara är försiktigt framträdande så sitter den i hela dagen och den fräscha känslan stannar. På morgonen får man inte bara en positiv upplevelse på grund av doften utan också den mjuka härliga konsistensen som gör det enkelt att applicera en lagom mängd kräm som snabbt torkar in. Dock gör krämen det väldigt torrt för huden så har man känslig hy kan det vara bra att först använda en återfuktande kräm.

En stillsam dag på kontoret, hektiska möten eller ett gympass är inga problem för Armanis deodorant. Träningspass klarar den bra om det är tidigt på dagen. Svettiga aktiviteter på kvällstid är dock svårare om inte deon bättras på under dagens gång. Kläderna är dock helt fria från fläckar och missfärgningar såväl under vanliga vardagsaktiviteter som under svettigare påhitt.

+Fantastisk doft, mjuk konsistens, snabb torktid, hållbar
Inte så skonsam
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

4. Biotherm Pure Invisible Roll on

Fantastiskt svettdämpande, skonsam mot huden och som håller genom alla dagens aktiviteter

Målgrupp: Kvinna/Man Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Får du bråttom till jobbet och blir svettig är Biotherm roll on din räddare i nöden, du behöver inte oroa dig för att lukta på hela dagen. Inte heller svettig konditionsträning är några problem för den här deon. Biotherm Pure Invisible är en antiperspirant som tar hjälp av aluminiumsalt för att motverka svettningar. Den utlovar att hålla i 48 timmar och även om upplevelsen är att det inte riktigt stämmer så är den inte långt ifrån. Deon är också fri från alkohol för att vara extra skonsam mot huden. Och skonsam är den, huden känns både lugnad och återfuktad. Kulan är stor och följer lätt armhålans utformning. Med bara ett drag sprids en lagom mängd deo över huden som relativt snabbt torkar in och vare sig lämnar vita sträck eller gula fläckar på kläder. Doften är mild men något tvålig, och för vissa upplevs den som något för blommig. Doften neutraliseras dock snabbt vilket gör att det inte heller är några problem för den som vill kombinera med andra doftande produkter som bodymist eller parfym. Doften är inte heller typiskt manlig eller kvinnlig utan passar bra till båda könen. Att den är så pass neutral gör också att deodoranten passar till personer i olika åldrar.

+Fantastisk under träning, väl utformad kula, hållbar, skonsam mot huden
Något tvålig doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

5. Hugo Boss Hugo Deo Stick

Torrt stift som inte kladdar med lagom stark doft

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Hugo Boss är ett av de mest klassiska varumärkena inom manlig doft. Och visst finns det en anledning till dess popularitet, Hugo Deo Stick har en härlig doft. Den är varken för stark eller för svag utan helt enkelt lagom. Det gör att den passar på kontoret men också till fest, då deon fungerar att kombinera med andra parfymer. Svettlukten motverkas helt okej men är inte exceptionellt bra. En vanlig dag är inga problem men en rusch till tåget eller ett träningspass är en större utmaning.

Deon är smidig att applicera. Stiftet är ganska hårt och torrt i jämförelse med flera andra liknande deodoranter. Det torra stiftet gör att det är enkelt att få en lagom mängd och det kladdar inte. Dock kan det kännas lite strävt mot en känslig hud. För den som har mycket hår under armarna är det inte heller optimalt utan då passar då bättre med ett mjukare stift. Den snabba torktiden och det faktum att Hugo Deo Stick inte lämnar några märken ens under träning gör att detta blir en mycket uppskattad deodorant.

+Lagom stark doft, kladdar inte, lämnar inga fläckar
Klarar ej träningspass, ej för håriga armhålor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

6. Biotherm Homme Day Control Roll-on

Skonsam deodorant med perfekt konsistens och snabb torktid som effektivt motverkar svett

Målgrupp: Man Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Den stora kulan på Biotherm roll on gör deon enkel att applicera och den mjuka krämen har perfekt konsistens. Torktiden är också snabb vilket gör att den snabbt gått in i huden som känns återfuktad och lugnad trots att det blir torrt. Den torra känslan håller också utan problem hela dagen både genom lugna aktiviteter och svettiga crossfit-pass. Deodoranten har en maskulin doft som tyvärr påminner om en billig after shave. Dock är den mycket försiktig och blir ännu mer neutral efter applicering. Den går med fördel att användas tillsammans med annan parfym. Biotherm hade lika gärna kunnat skippa doften och låta produkten bara vara en riktigt bra antiperspirant. Missfärgningar på kläderna är helt obefintliga och med den snabba torktiden så är den inte heller några problem att klä på sig direkt efter att deon använts.

+Motverkar effektivt svett, perfekt konsistens, snabb torktid, skonsam
Något billig doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

7. Nuxe Body Long-lasting Deodorant

Väldoftande och skonsam som inte lämnar några fläckar

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Nuxe levererar en deodorant med antiperspirant verkan genom alun och silver. Den motverkar både svettningar och svettlukt på ett bra sätt. En lugnare dag på kontoret är ingen match även om den inte helt håller svettlukten borta under ett hårdare spinningpass. Doften är god men mild med en hint av söt vanilj. Detta gör att den passar bra om man vill använda mer doftrika bodylotions eller parfymer. Kulan som deon appliceras med är liten och det krävs flera drag för att få deodorant i hela armhålan. Konsistensen är ganska lös och man riskerar att överdosera när man drar flera gånger. Detta medför också att det tar långt tid för deon att torka men när det väl är torrt lämnas inga fläckar på kläderna. Deon är väldigt skonsam mot den känsliga huden i armhålan som känns både återfuktad och lugnad efter applicering.

+God doft, skonsam, lämnar inga fläckar
Liten kula som försvårar applicering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

8. Weleda Citrus Deo Spray

Fräsch citrondeo som enkelt sprejas från hygienisk flaska

Målgrupp: Kvinna Formula: Spray Antiperspirant: Nej

Weledas veganska deo lämnar dig med en fräsch citrondoft under armarna. Deon innehåller alkohol som tar död på bakterierna i armhålan och har också en doft som ska dölja svettlukten. Trots att den inte innehåller någon antiperspirant så håller den svettlukt borta bra en lång kontorsdag. Vill man däremot göra en svettig aktivitet, som ett pass på gymmet efter jobbet har deon svårare att klara utmaningen. Eftersom deodoranten appliceras med ett sprejtryck tar det en liten stund innan den torkar in. Strålen har dock bra spridning och med bara ett tryck får man en jämn applicering i hela armhålan. Förpackningen är den som utseendemässigt utmärker sig mest i testet. Spraydeon kommer i en liten, avlång gulaktig glasflaska som är enkel att ha med sig i väskan. Överlag får denna utformning pluspoäng då det också känns mer hygieniskt att spraya något i armhålan än att dag in och dag ut gnugga samma deokula.

+Hygienisk förpackning, fräsch citron, enkel applicering
Svårt att klara träningspass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

9. Calvin Klein CK One Deostick

Skonsam deo med mjuk och bra konsistens inte ger några fläckar

Målgrupp: Unisex Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

En doft som riktar sig till både män och kvinnor, det är tanken med One från Calvin Klein. Och visst är den relativt neutral men tyvärr hamnar den mittemellan och blir inte klockren vare sig för man eller kvinna. Doften blir dock bättre och mer neutral när deodoranten väl applicerats i armhålan. Själva appliceringen är mycket bra. Toppen på deon ger först ett plastigt intryck men det blir sedan mjukt och skönt mot huden. Konsistensen är lagom hård och tillräcklig mängd mjuk och lugnande deo kan enkelt strykas ut i armhålan.

Även om deodoranten efter applicering ger en fräsch känsla så klarar den inte att täcka svettlukt en hel dag, inte ens vid lugnare aktiviteter. Och framförallt inte på en manlig användare då män ofta tenderar att svettas mer än kvinnor. Dock får CK One ett stort plus då det inte blir några fläckar på kläder även om de tas på direkt efter att krämen applicerats.

+Inga fläckar, mjuk och bra konsistens, skonsam
Svårt att dölja svettlukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

10. Elizabeth Arden Green Tea Deo Cream

Mycket skonsam och mjukgörande med mogen doft

Målgrupp: Kvinna Formula: Kräm Antiperspirant: Ja

En fräsch känsla är vad du får från denna deodorant i krämformat som på ett bra sätt motverkar svettlukt. Den klarar en lugn och stillsam dag utan problem men får svårare att hantera mer svettiga aktiviteter så som en rusch till morgonbussen eller ett träningspass. Toppen på flaskan kan användas för att applicera den mjuka och återfuktande deon i armhålan och försiktigt arbeta in krämen så att den inte kladdar. Krämformatet gör att den känns oerhört skonsam och fungerar att använda direkt på en nyrakad armhåla. I doften finns en framträdande ton av grönt te vilket ger deon ett moget intryck.

Toppen på deon är helt i plast med ett några millimeter stort hål mitt på. Tanken är att man ska skruva på nedre delen av deon för att kräm ska tryckas upp ur hålet. Detta fungerar tyvärr mycket dåligt. Man skruvar och skruvar och ingenting händer till en början. Sen plötsligt så sprutar förpackningen ur sig en alldeles för stor mängd deo som hamnar överallt utom i armhålan. Ett mycket störande moment i morgonrutinen eftersom det upprepades varje dag som deodoranten användes.

+Mogen doft, mjukgörande, skonsam
Dålig förpackning, svår att applicera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

11. Davidoff Cool Water Man Deo Stick

Lämnar inga märken, torkar in snabbt och har en fräsch doft

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Cool water är ett mycket passande namn då det på ett bra sätt beskriver doften på produkten. En maskulin frisk och kall doft sprider sig vid appliceringen i armhålan. Man lämnas med en fräsch känsla redo att ta sig an dagens bestyr. Om parfym inte är det som söks kan denna doft upplevas lite stark då den inte är så försiktig i sin framtoning. Doften sitter ungefär en halv dag innan den börjar avta och det behövs bättras på med mer deodorant. Tyvärr avtar den fräscha känslan i takt med att doften försvinner.

Konsistensen på krämen i deosticken är något mjukare jämfört med andra tillverkare och lämnar därför mer deo och blir något fuktigare. Dock torkar den in väldigt fort och lämnar en väldigt torr känsla i armhålan. För känslig hud kan det bli lite för torrt. Den snabba torktiden minskar dock risken för fläckar så deo fungerar även i en stressig morgonrutin där man måste ta på sig kläderna direkt. Deodoranten lämnar inte heller några som helst missfärgningar under dagen.

+Fräsch doft, torkar snabbt, inga märken
Håller inte hela dagen, stark doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

12. Paco Rabanne 1 Million Deostick

Mjuk mot armhålan och lämnar inga fläckar, döljer svettlukt mycket bra

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Trots att Paco Rabanne deostick inte är en antiperspirant lyckas den mycket effektivt att hålla borta svettlukten hela dagen. Doften är mycket stark och blir kvar genom såväl lugna aktiviteter som mer svettframkallande träningspass efter jobbet. Är man känslig eller har tänkt använda annan parfym är dock doften i starkaste laget.  Även om den luktar gott gör den starka doften att deon inte passar för alla tillfällen. Exempelvis kan den vara svår att använda i en kontorsmiljö där man behöver tänka på att andra kan vara känsliga för dofter. Den fastnar också i kläderna som kan lukta flera dagar efter användning.

Trots doften känns deodoranten skonsam mot armhålan efter applicering. Konsistensen är något rinnig vilket gör att det lätt blir för mycket deo som tar långt tid att torka. När krämen väl har torkat lämnar den dock inga fläckar på kläderna vare sig under en vanlig kontorsdag eller ett träningspass.

+Döljer svettlukt bra, inga fläckar, mjuk mot armhålan
Stark doft, rinnig konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

13. Versace Bright Crystal Deo Stick

Kladdfri med god doft och enkel att applicera

Målgrupp: Kvinna Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

En stark men god doft sprider sig när man stryker på denna deo i armhålan. Trots att lukten är kraftig känns deon len mot huden i armhålan och irriterar inte. Konsistensen är mycket bra och gör det lätt att stryka på lagom mängd utan att kladda. Visserligen innehåller denna deo alkohol för att motverka bakterier i armhålan, dock är det nog ändå parfymen som är det mest framträdande då den i princip inte alls motverkar svett. Tyvärr är inte heller parfymen speciellt bra på att dölja svettlukten och framåt eftermiddagen efter en hektisk dag vill du gärna hålla dig på avstånd både från vänner och kollegor. Att använda deon vid träning är inte alls att tänka på så länge det inte är en ensam löptur i skogen långt från civilisationen. Vill man dofta lite mindre än efter att ha sprejat på parfym kan detta vara ett bra alternativ om man är stillsam under dagen. Ett annat alternativ är att kombinera denna deo med en antiperspirant som appliceras på kvällen innan.

+Enkel att applicera, kladdfri
Dålig förmåga att dölja svettlukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5