Deodorant: 24 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

För de allra flesta är deodorant en del av morgonrutinen, efter duschen när man är ren och fräsch. Deo håller svettlukten borta och är lika populär hos både kvinnor och män, lika viktigt som tandborsten är den lilla deoförpackningen i badrumsskåpet. Människans svett luktar i princip ingenting. Det som skapar den karakteristiska svettlukten är små bakterier som trivs bra i varma och fuktiga miljöer, exempelvis armhålan när vi svettas. 

Så fungerar deodorant

Deodoranter fokuserar i huvudsak på en till tre olika egenskaper för att hålla oss luktfria. Första egenskapen är någon form av tillsatt parfym för att dölja lukten som bakterierna redan orsakat. Andra egenskapen är olika ämnen som dödar bakterierna så att de inte hinner producera ämnena som skapar lukten. Dessa ämnen är oftast alkohol eller triklosan, men det kan också vara någon form av metallförening, som visserligen inte dödar bakterierna men som hjälper till att sakta ner bakterietillväxten. Den tredje och sista egenskapen hos vissa deos är att de minskar svettningarna, så kallad antiperspirant. Det sker genom substanser som täpper till eller drar samman porerna kring svettkörtlarna, allra vanligast är aluminium.

Eftersom en antiperspirant täpper till svettkörtlarna och motverkar svettningar så kan denna typ av deodorant appliceras även på kvällen innan man går och lägger sig. En antiperspirant håller normalt sett minst 24 timmar och om deon appliceras på kvällen hinner den verka ordentligt tills det är dags för dagens alla svettframkallande bestyr. Använder man en deo vars främsta egenskap är att frambringa en god doft med hjälp av parfym är det att föredra att fortsätta som innan och applicera den direkt efter morgontvätten för bäst effekt. Länge var spray den vanligaste typen av deodorant men numera finns flera olika alternativ såsom roll on, kräm eller deostick/stift. Vilken man väljer beror helt enkelt på vad man själv är van vid och vad man föredrar. Det mest hygieniska valet är deospray eftersom ingen del av deoförpackningen då vidrör armhålan. Antiperspiranter kommer oftast i roll on-format medan deostick är det vanligaste för deos vars huvudfokus är den parfymerande egenskapen.

Testvinnare - Deodorant

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av deodorant har både män och kvinnor testat produkterna under olika förhållanden och vid upprepade tillfällen. Deodoranterna har testats under såväl lugna aktiviteter som svettiga träningspass. Det har också utvärderats hur länge deodoranten verkar. Nedanstående parametrar har varit grund för omdömet.

Motverka svettlukt: Hur väl motverkar deodoranten svettlukt? Hur länge håller den? Klarar den av olika typer av svettiga aktiviteter och hur ofta behöver deodoranten bättras på?

Användning: Hur enkel är deodoranten att applicera? Känns den torr eller återfuktande mot huden? Hur är deodorantens doft?

Kladd: Hur snabbt torkar deon och hur snabbt går det ta på kläder efter applicering? Lämnar produkten fläckar eller missfärgningar på kläder?

Omdömet är baserat på den sammantagna helhetsupplevelsen av produkten. Detta har sedan ställts i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg.


Fler tester för svettiga dagar

Solkräm

Pulsklocka

Löpband

Crosstrainer

Motionscykel

Fler tester för en fräsch look

Hårinpackning

Skäggtrimmer

Rakapparat

Hårolja

0 5 5 1

1. Moss & Noor After Workout Deodorant Clinical Strength — BÄST I TEST DEODORANT

En supereffektiv deodorant med pigg doft av grapefrukt som passar alla

Målgrupp: Unisex Formula: Rollon Antiperspirant: Ja

Moss & Noor är ett svenskt märke som riktar sig till personer med en aktiv livsstil – vilket namnet på denna deodorant också avslöjar. Moss & Noor After Workout Deodorant Clinical Strength är en deodorant för personer som gärna tränar. Och för andra med, för den delen.

I en gul och glad rollon-flaska gömmer sig en pigg deodorant som luktar grapefrukt. Doften får den att sticka ut, men på ett bra sätt. Det är inte ofta man stöter på denna typ av citruslukt, vilket är synd för det visar sig vara en riktigt trevlig doft för en hygienartikel. Den luktar verkligen syrligt fruktigt och fräscht, utan att kännas vare sig tung eller syntetisk.

Moss & Noor After Workout Deodorant Clinical Strength är ett riktigt powerpaket – använder man den på morgonen, står man sig gott fram till läggdags – även om dagen inkluderat stresspåslag vid förskolelämning och sprint till bussen för att komma till jobbet i tid.

Den upplevs som mild i mot huden, även om armhålorna är nyrakade. Under perioden som den har testats, har inga problem med klåda eller irritation upplevts. Detta känns nästan unikt för deodoranter men denna styrka och effektivitet.
Deodoranten är vegansk och fri från mikroplatster och parabaner. Den är dessutom berikad med mjukgörande ricinolja samt provitamin B5 som ska ha en lugnande och återfuktande effekt på huden.

Ett extra plus i kanten får Moss & Noor för sina transparanta innehållsförteckningar. De listar inte bara ingredienserna, de förklarar även tydligt och på ett lättillgängligt språk vad ingredienserna är till för på sin hemsida. Transparens inom skönhetsbranschen får alltid två tummar upp!

Moss & Noor After Workout Deodorant Clinical Strength är en deodorant man hela tiden återvänder till efter man upptäckt den och doften fungerar till alla (så länge man inte avskyr grapefrukt).

Fungerar väldigt bra, irriterar inte huden, transparenta ingrediensförteckningar
Finns hos rätt få återförsäljare än så länge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Clarins Gentle Care Roll-on — BÄSTA DEO KVINNA DEODORANT

Otroligt effektiv och snabbtorkande som håller hela dagen och även under träning

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Här är en riktig deo-hjälte! Vill man ha en deodorant som torkar fort och ger en riktigt torr känsla, då är detta helt rätt. Den stora kulan gör att ett snabbt svep i vardera armhålan räcker för att få ut en lagom mängd deo. Torktiden är minimal och det blir verkligen riktigt torrt. Den snabba torktiden gör också att det inte blir tillstymmelse till märken på kläderna. Doften är lite speciell, den luktar starkt och nästan kliniskt, inte det minsta blommig eller parfymlik. Den starka doften vid applicering lägger sig dock snabbt och blir väldigt neutral. Efter en lång och hektisk dag är samma neutrala doft kvar i armhålan som när man gav sig av på morgonen. Inte heller ett riktigt svettigt träningspass på kvällen är en utmaning för denna deo utan det klarar den galant. Det är helt klart en otroligt effektiv deodorant som förtjänar att bli bäst i test.

Otroligt effektiv mot svett, fantastisk under träning, stor kula
Stark och klinisk doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Recipe for men Deodorant Stick Alcohol-free — BÄSTA DEO HERR DEODORANT

En effektiv och oerhört dryg herrdeodorant som luktar fantastiskt och passar alla

Målgrupp: Herr Formula: Stift Antiperspirant: Ja

Recipe for men Deodorant stick alcohol-free är ett deostift som riktar sig till män, men fungerar så klart alldeles utmärkt oavsett könsidentitet. Faktum är att detta är en deodorant som är så trevlig att det vore synd om man valde bort den för att man inte identifierar sig som man.

Med en riktigt fräsch och pigg doft håller denna deodorant koll på svetten hela dagen. Både under husbygge på sommarens varmaste dagar och i ett fysiskt industriarbete, står den pall och armhålan luktar fortfarande trevligt.

Stiftet är lent och släpper ifrån sig lagom mängd produkt vid applicering. Den känns inte retande och kliar inte det minsta. Inte heller har vi under månaderna som denna har testats, märkt av några problem med missfärgade kläder.

Recipe for mens deodorant är väldigt dryg och räcker mycket längre än klassiska roll-ons eller krämdeodoranter, vilket även gör att priset känns väldigt rimligt sett till hur många användningar man får ut av den.

Effektiv, dryg och stilren förpackning, men det som får en att återkomma till den är trots allt den riktigt fräscha lukten.

Mild mot huden, effektiv, luktar gott
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Eucerin Deo Anti-transpirant Roll-on — BÄSTA BILLIGA DEODORANT

En mild, effektiv och prisvärd deodorant

Målgrupp: Unisex Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Eucerin Deo Anti-transpirant Roll-on är en mild deodorant som ska passa även de mest känsliga armhålor. Med en fräsch och diskret doft som bäst kan beskrivas som doften av rent, kommer denna deodorant inte heller knocka doftkänsliga näsor.

Första intrycket är att denna deodorant känns lite väl blöt vid applicering. Men detta är inget att oroa sig för. Den torkar nämligen relativt snabbt när den väl rollats på huden. Deodoranten känns inte irriterande alls och ger inte upphov till onödigt kli. Även för nyrakade armhålor upplevs Eucerin Deo Anti-transpirant Roll-on som skön och snäll.

Trots sin diskreta doft, är det här en överraskande effektiv roll-on. Även om man låter duschen efter gymmet vänta ett par timmar, luktar armhålorna fortfarande rent och fräscht. Detta är en deodorant som står sig hela dagen.

Eucerin Deo Anti-transpirant Roll-on är en pålitlig och mild antiperspirant som håller både kli och lukt borta från armhålorna.

Effektiv, doftar fräscht, bra pris
Blöt vid applicering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 5 1

5. Kiehl's Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream

En deodorant som lyckas med konstycket att både vara mild och oerhört effektiv

Målgrupp: Unixex Formula: Kräm Antiperspirant: Ja

En krämdeo utan doft som inte lämnar något kladd men ändå håller svettlukten i schack hela dagen? Det låter nästan för bra för att vara sant. Men Kiehl's Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deodorant fungerar helt fantastiskt bra. Att den dessutom är mild nog att inte reta upp nyrakade armhålor känns bara som en extra bonus efter en helt svettfri dag. Det utlovade skyddet på 24 timmar uppfylls och mer där till - faktum är att den fortfarande är verksam dagen efter applicering om man inte duschat bort den.

Denna krämdeodorant kommer i en praktisk tub vilket gör det möjligt att använda den till sista droppe. Kiehl's Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deodorant torkar dessutom snabbt och lämnar inga fläckar alls på kläder. Den lämnar armhålorna helt luktfria och eftersom den inte är parfymerad, kommer den inte heller konkurrera med en omsorgsfullt utvald parfym.

Innehåller apelsin, citron och linfröextrakt, och även om den inte är någon budgetdeodorant, är den så bra att man inte kan låta bli att köpa den om och om igen.

Oerhört effektiv och doftfri
Finns inget negativt med denna deodorant
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

6. Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on

Hållbar med god doft som effektivt motverkar svett och inte lämnar några märken

Målgrupp: Unisex Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Effektiv, skonsam och håller hela dagen, vad mer kan man önska. Deon från Vichy är helt enkelt ett riktigt bra val både för män och kvinnor. Doften är en lätt och frisk unisexdoft. Eftersom den är så neutral passar den också mycket bra för personer i olika åldrar. Även om den trevliga doften är väldigt försiktig så finns den kvar under dygnets alla timmar och lämnar en med en fräsch känsla. Uppdraget att motverka svett gör den här deon fantastiskt bra. Vare sig det är en svettig utekväll eller ett stenhårt spinningpass så står deodoranten pall och behåller den fräscha känslan som uppstod på morgonen vid applicering.

Kulan är ganska stor vilket gör att ett snabbt drag i vardera armhålan räcker för en lagom mängd av den lugnande och skonsamma krämen. Initialt är den något kladdig så man behöver vänta innan man tar på sig kläder för att inte riskera att få vita märken på dem. När produkten väl har torkat lämnar den inte någon typ av missfärgningar, vare sig vita ränder eller gula fläckar. Vichys antiperspirant är helt klart en prisvärd deodorant som förtjänar en topplacering.

Motverkar svett effektivt, håller länge, god och försiktig doft, lämnar inga märken
Något kladdig i början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

7. Biotherm Pure Invisible Roll on

Fantastiskt svettdämpande, skonsam mot huden och som håller genom alla dagens aktiviteter

Målgrupp: Kvinna/Man Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Får du bråttom till jobbet och blir svettig är Biotherm roll on din räddare i nöden, du behöver inte oroa dig för att lukta på hela dagen. Inte heller svettig konditionsträning är några problem för den här deon. Biotherm Pure Invisible är en antiperspirant som tar hjälp av aluminiumsalt för att motverka svettningar. Den utlovar att hålla i 48 timmar och även om upplevelsen är att det inte riktigt stämmer så är den inte långt ifrån. Deon är också fri från alkohol för att vara extra skonsam mot huden. Och skonsam är den, huden känns både lugnad och återfuktad. Kulan är stor och följer lätt armhålans utformning. Med bara ett drag sprids en lagom mängd deo över huden som relativt snabbt torkar in och vare sig lämnar vita sträck eller gula fläckar på kläder. Doften är mild men något tvålig, och för vissa upplevs den som något för blommig. Doften neutraliseras dock snabbt vilket gör att det inte heller är några problem för den som vill kombinera med andra doftande produkter som bodymist eller parfym. Doften är inte heller typiskt manlig eller kvinnlig utan passar bra till båda könen. Att den är så pass neutral gör också att deodoranten passar till personer i olika åldrar.

Fantastisk under träning, väl utformad kula, hållbar, skonsam mot huden
Något tvålig doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

8. Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick

Mjuk konsistens och som har snabb torktid, fantastisk doft och håller länge

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Doften från Giorgio Armanis deostick är fräsch och utan tvekan testets bästa manliga doft. De muskiga tonerna är framträdande men försiktiga vilket gör att deodoranten står sig väl på egen hand men är också lätt att kombinera med en parfym för festligare tillfällen. Trots att doften bara är försiktigt framträdande så sitter den i hela dagen och den fräscha känslan stannar. På morgonen får man inte bara en positiv upplevelse på grund av doften utan också den mjuka härliga konsistensen som gör det enkelt att applicera en lagom mängd kräm som snabbt torkar in. Dock gör krämen det väldigt torrt för huden så har man känslig hy kan det vara bra att först använda en återfuktande kräm.

En stillsam dag på kontoret, hektiska möten eller ett gympass är inga problem för Armanis deodorant. Träningspass klarar den bra om det är tidigt på dagen. Svettiga aktiviteter på kvällstid är dock svårare om inte deon bättras på under dagens gång. Kläderna är dock helt fria från fläckar och missfärgningar såväl under vanliga vardagsaktiviteter som under svettigare påhitt.

Fantastisk doft, mjuk konsistens, snabb torktid, hållbar
Inte så skonsam
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

9. Rexona Maximum Protection Clean Scent Deodorant

Effektiv deodorant till bra pris som finns att köpa nästan överallt

Målgrupp: Kvinna (men denna doft fungerar lika bra för män) Formula: Kräm Antiperspirant: Ja

En deodorant med mild doft som, även om deon marknadsförs mot kvinnor, fungerar lika fint på män. Trots sin diskreta och fräscha doft, så är detta ett riktigt litet kraftpaket som håller en fri från oönskad svettlukt och armhålefukt i upp till 48 timmar.

För bästa resultat ska Rexona Maximum Protection Deodorant appliceras innan sängdags på kvällen och kommer då fungera som mest effektivt dagen därpå, även om man tar sig en morgondusch. Men det är absolut inget måste att göra denna till del av sin kvällsritual - den fungerar nämligen alldeles strålande även om man drar på den på morgonkvisten. Faktum är att även efter ett intensivt träningspass, kämpar denna deo fortfarande vidare som om ingenting har hänt (även när man själv inte orkar ta ett steg till)
Eftersom detta är en krämdeo är det en bra idé att vänta ett par minuter efter påstrykning innan man tar på sig en mörk tröja, men när den väl är torr lämnar den inga fläckar efter sig.

En av de stora fördelarna är också att Maximum Protection går att köpa nästan precis vart som helst, och kräver inga besök till varuhusens parfymavdelningar.

Bra pris, fantastisk hållbarhet.
Det tar ett tag innan man lär sig dosera denna deo rätt.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

10. Hugo Boss Hugo Deo Stick

Torrt stift som inte kladdar med lagom stark doft

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Hugo Boss är ett av de mest klassiska varumärkena inom manlig doft. Och visst finns det en anledning till dess popularitet, Hugo Deo Stick har en härlig doft. Den är varken för stark eller för svag utan helt enkelt lagom. Det gör att den passar på kontoret men också till fest, då deon fungerar att kombinera med andra parfymer. Svettlukten motverkas helt okej men är inte exceptionellt bra. En vanlig dag är inga problem men en rusch till tåget eller ett träningspass är en större utmaning.

Deon är smidig att applicera. Stiftet är ganska hårt och torrt i jämförelse med flera andra liknande deodoranter. Det torra stiftet gör att det är enkelt att få en lagom mängd och det kladdar inte. Dock kan det kännas lite strävt mot en känslig hud. För den som har mycket hår under armarna är det inte heller optimalt utan då passar då bättre med ett mjukare stift. Den snabba torktiden och det faktum att Hugo Deo Stick inte lämnar några märken ens under träning gör att detta blir en mycket uppskattad deodorant.

Lagom stark doft, kladdar inte, lämnar inga fläckar
Klarar ej träningspass, ej för håriga armhålor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Biotherm Homme Day Control Roll-on

Skonsam deodorant med perfekt konsistens och snabb torktid som effektivt motverkar svett

Målgrupp: Man Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Den stora kulan på Biotherm roll on gör deon enkel att applicera och den mjuka krämen har perfekt konsistens. Torktiden är också snabb vilket gör att den snabbt gått in i huden som känns återfuktad och lugnad trots att det blir torrt. Den torra känslan håller också utan problem hela dagen både genom lugna aktiviteter och svettiga crossfit-pass. Deodoranten har en maskulin doft som tyvärr påminner om en billig after shave. Dock är den mycket försiktig och blir ännu mer neutral efter applicering. Den går med fördel att användas tillsammans med annan parfym. Biotherm hade lika gärna kunnat skippa doften och låta produkten bara vara en riktigt bra antiperspirant. Missfärgningar på kläderna är helt obefintliga och med den snabba torktiden så är den inte heller några problem att klä på sig direkt efter att deon använts.

Motverkar effektivt svett, perfekt konsistens, snabb torktid, skonsam
Något billig doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Löwengrip Count on Me Deodorant

Effektiv och väldoftande men onödigt rinnig

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Löwengrip Count on Me Deodorant är en riktigt effektiv och väldoftande deodorant som lämnar armhålorna helt utan kli, något som annars inte är ett helt ovanligt problem.

Här har vi en deodorant som håller måttet hela arbetsdagen och även på gymmet. Den enda nackdelen med den är egentligen att den är lite väl rinnig och det tar en stund innan den torkar efter applicering. Med andra ord är det inte en deo som är optimal att stryka på om man har bråttom iväg. Men å andra sidan kanske inte de minuter som torktiden tar spräcker tidsbudgeten ändå. Eftersom deon är så pass rinnig, gäller det dock att vara lite försiktig så man inte rollar på för mycket.

Men ser man förbi den lite lösa formulan, är detta en riktigt bra deodorant som gör precis vad en lovar och samtidigt ser snygg ut på badrumshyllan.

0 5 3.5 1

13. Nuxe Body Long-lasting Deodorant

Väldoftande och skonsam som inte lämnar några fläckar

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Nuxe levererar en deodorant med antiperspirant verkan genom alun och silver. Den motverkar både svettningar och svettlukt på ett bra sätt. En lugnare dag på kontoret är ingen match även om den inte helt håller svettlukten borta under ett hårdare spinningpass. Doften är god men mild med en hint av söt vanilj. Detta gör att den passar bra om man vill använda mer doftrika bodylotions eller parfymer. Kulan som deon appliceras med är liten och det krävs flera drag för att få deodorant i hela armhålan. Konsistensen är ganska lös och man riskerar att överdosera när man drar flera gånger. Detta medför också att det tar långt tid för deon att torka men när det väl är torrt lämnas inga fläckar på kläderna. Deon är väldigt skonsam mot den känsliga huden i armhålan som känns både återfuktad och lugnad efter applicering.

God doft, skonsam, lämnar inga fläckar
Liten kula som försvårar applicering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Schmidt's Charcoal & Magnesium Deo Stick

En deodorant utan aluminiumsalter som fungerar bra men är svårapplicerad

Målgrupp: Unisex Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Om man är på jakt efter en deodorant med naturliga ingredienser har man kanske redan snubblat över Schmidt’s Charcoal & Magnesium Deo Stick. Står dessutom en deodorant utan aluminiumsalter högt upp på önskelistan, kommer detta vara en intressant produkt att testa.

Med en bas av kokosolja och sheasmör, påminner denna deodorant inte om någon annan i testet. Formulan är som en fast kräm, lite som smör, och stiftet får man hålla i armhålan i några sekunder för att det ska bli varmt och släppa ifrån sig produkt. Värmer man det inte på det här sättet, kommer det bara strama och minimalt med produkt kommer nå huden.

Stiftet är lent och skönt mot huden och bikarbonat i ingredienslistan hjälper till att neutralisera lukten som svett kan ge upphov till. Vissa personer kan vara känsliga mot bikarbonat, så om det börjar klia kan det vara denna tillsynes harmlösa ingrediens som är boven i dramat.

Schmidt’s Charcoal & Magnesium Deo Stick luktar otippat starkt, och är man känslig för dofter kommer man sannolikt inte att kunna använda denna. Lukten faller inom spannet för unisex-dofter.

Det här är en deodorant som förvånar med sin effektivitet. Men den har ett tydligt minus – den har en tendens att korva sig. Troligtvis gör den detta då man råkat applicera lite för mycket. Dessvärre visar det sig att även när man är riktigt försiktig med hur mycket man stryker på, kan man framåt eftermiddagen hitta små korvar av krämen i vecken i armhålan. Dessa små krämiga korvar suger dessutom gärna åt sig fluff och damm från kläderna, vilket gör att man framåt slutet av dagen må lukta gott – men särskilt ren känner man sig faktiskt inte.

Med en lätt hand och sparsam applicering, är Schmidt’s Charcoal & Magnesium Deo Stick en väldigt trevlig deodorant – så länge man inte är känslig för dofter.

Effektiv, mjuk och skön formula
Korvar sig, starkt parfymerad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Indy Beauty 100% vegan intensive 48h protection deodorant fragranced

En vegansk deodorant med en blommig doft av tvål

Målgrupp: Dam Formula: Rollon Antiperspirant: Ja

Indy Beauty 100% vegan intensive 48h protection deodorant är en del av märket som den svenska influencern Therese Lindgren ligger bakom. Precis som resten av produkterna från Indy Beauty är denna deodorant vegansk.

Den ljusrosa rollon-flaskan bjuder på en oförarglig och blommig doft – den känns ren och fräsch och för tankarna till tvål. Vid applicering är den här antiperspiranten blöt, precis som rollon-produkter alltid är. Denna tar dock rätt lång tid på sig att torka, så det är inget man sveper på sig på väg ut genom dörren eller ett par sekunder innan tröjan ska på. Man behöver ett några minuter för den att torka, annars kommer produkten kladda av sig på kläderna.

Indy Beauty 100% vegan intensive 48h protection deodorant fungerar bra, men att hävda att den kommer hålla en torr i 48 timmar vore att överdriva rejält. Faktum är att, om man svettas mycket, kommer man behöva fylla. Gör man inte det riskerar svettlukten att ta sig igenom.

Söker man efter en vardagsdeodorant fungerar den rosa rollern från Indy Beauty finemang. Vet man däremot att man behöver lite starka grejer som håller lukt och svett under kontroll hela dagen, då är inte Indy Beauty 100% vegan intensive 48h protection deodorant det bästa valet.

Luktar gott, vegansk
Tar lång tid att torka, behöver fyllas på om man svettats mycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. c/o Gerd Unisex Deodorant

En ekologisk deodorant som inte når ända fram

Målgrupp: Unisex Formula: Roll-on Antiperspirant: Nej

c/o Gerd Unisex Deodorant är en deodorant utan aluminiumklorid. Idag är det många som är sugna på att testa en deodorant utan aluminium av hälsoskäl. Även om det inte finns någon forskningsevidens som stödjer att aluminiumsalter i deodoranter skulle ha en negativ inverkan på hälsan, kan naturligtvis allergier mot aluminium vara skäl nog att testa alternativ till traditionella anti-perspiranter.

c/o Gerd Unisex Deodorant har en otippat skarp doft som beskrivs som örtig. Men ”örtig” är ett vitt begrepp och denna deodorant upplevs snarare att lukta lite myggmedel med en dragning åt ammoniak. Problemet är att, i och med att detta inte är en anti-perspirant, hänger väldigt mycket av effekten på hur väl den maskerar svettlukt genom doftsättningen. Inte särskilt väl, visar det sig i detta fall.

Efter bara några timmar kan man ana en lukt av svett. Inte nog med det, vi upplever även att den i vissa fall svider i nyrakade armhålor. Den tar också lite väl lång tid på sig att torka.

Om man helst inte vill använda en anti-perspirant eller gärna använder en ekologisk deodorant, finns det helt klart andra deodoranter att föredra framför denna.

Ekologisk
Märklig doft, inte långverkande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Weleda Citrus Deo Spray

Fräsch citrondeo som enkelt sprejas från hygienisk flaska

Målgrupp: Kvinna Formula: Spray Antiperspirant: Nej

Weledas veganska deo lämnar dig med en fräsch citrondoft under armarna. Deon innehåller alkohol som tar död på bakterierna i armhålan och har också en doft som ska dölja svettlukten. Trots att den inte innehåller någon antiperspirant så håller den svettlukt borta bra en lång kontorsdag. Vill man däremot göra en svettig aktivitet, som ett pass på gymmet efter jobbet har deon svårare att klara utmaningen. Eftersom deodoranten appliceras med ett sprejtryck tar det en liten stund innan den torkar in. Strålen har dock bra spridning och med bara ett tryck får man en jämn applicering i hela armhålan. Förpackningen är den som utseendemässigt utmärker sig mest i testet. Spraydeon kommer i en liten, avlång gulaktig glasflaska som är enkel att ha med sig i väskan. Överlag får denna utformning pluspoäng då det också känns mer hygieniskt att spraya något i armhålan än att dag in och dag ut gnugga samma deokula.

Hygienisk förpackning, fräsch citron, enkel applicering
Svårt att klara träningspass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

18. Calvin Klein CK One Deostick

Skonsam deo med mjuk och bra konsistens inte ger några fläckar

Målgrupp: Unisex Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

En doft som riktar sig till både män och kvinnor, det är tanken med One från Calvin Klein. Och visst är den relativt neutral men tyvärr hamnar den mittemellan och blir inte klockren vare sig för man eller kvinna. Doften blir dock bättre och mer neutral när deodoranten väl applicerats i armhålan. Själva appliceringen är mycket bra. Toppen på deon ger först ett plastigt intryck men det blir sedan mjukt och skönt mot huden. Konsistensen är lagom hård och tillräcklig mängd mjuk och lugnande deo kan enkelt strykas ut i armhålan.

Även om deodoranten efter applicering ger en fräsch känsla så klarar den inte att täcka svettlukt en hel dag, inte ens vid lugnare aktiviteter. Och framförallt inte på en manlig användare då män ofta tenderar att svettas mer än kvinnor. Dock får CK One ett stort plus då det inte blir några fläckar på kläder även om de tas på direkt efter att krämen applicerats.

Inga fläckar, mjuk och bra konsistens, skonsam
Svårt att dölja svettlukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

19. Nivea Men Dry Impact Deodorant

En vardagsdeodorant som inte står pall för dagens alla utmaningar

Målgrupp: Man Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja

Att hitta en deodorant som fungerar bra och dessutom går att köpa samtidigt som man gör sin veckohandling, kan vara en utmaning. Nivea Men Dry Impact är en mataffärsdeodorant som åker ned i många kundvagnar. Men hur bra är den egentligen?

Med en ganska klassisk ”manlig” doftsättning, är den ändå diskret nog att fungera även i kombination med andra parfymerade kroppsprodukter. Nivea Men Dry Impact trubbar inte av näsan med överdriven parfymering. Men tyvärr är den inte heller effektiv nog att leva upp till de löften den kommer med.

Denna anti-perspirant ska hålla i upp till 24 timmar, men på denna punkt levererar deon inte. Har man ett hyfsat stillasittande arbete så kommer Nivea Men Dry Impact fungera ganska bra. Men har man ett fysiskt krävande jobb, tar man sig inte genom dagen med den.

Trots att detta är en anti-persiprant, upplever man inte att Dry Impact minskar svettmängden nämnvärt. Att den dessutom tappar i doft efter bara några timmar, innebär att inte heller parfymen döljer eventuell svettlukt.
Med tanke på priset och att Nivea Men Dry Impact Deodorant finns att hitta i nästan varenda butik, är det kanske inte konstigt att denna deo åker ned i kundkorgen lite på rutin. Men en särskilt effektiv deodorant om man är fysiskt aktiv, det är den inte.

Mild doft, billig
Håller inte hela dagen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

20. Elizabeth Arden Green Tea Deo Cream

Mycket skonsam och mjukgörande med mogen doft

Målgrupp: Kvinna Formula: Kräm Antiperspirant: Ja

En fräsch känsla är vad du får från denna deodorant i krämformat som på ett bra sätt motverkar svettlukt. Den klarar en lugn och stillsam dag utan problem men får svårare att hantera mer svettiga aktiviteter så som en rusch till morgonbussen eller ett träningspass. Toppen på flaskan kan användas för att applicera den mjuka och återfuktande deon i armhålan och försiktigt arbeta in krämen så att den inte kladdar. Krämformatet gör att den känns oerhört skonsam och fungerar att använda direkt på en nyrakad armhåla. I doften finns en framträdande ton av grönt te vilket ger deon ett moget intryck.

Toppen på deon är helt i plast med ett några millimeter stort hål mitt på. Tanken är att man ska skruva på nedre delen av deon för att kräm ska tryckas upp ur hålet. Detta fungerar tyvärr mycket dåligt. Man skruvar och skruvar och ingenting händer till en början. Sen plötsligt så sprutar förpackningen ur sig en alldeles för stor mängd deo som hamnar överallt utom i armhålan. Ett mycket störande moment i morgonrutinen eftersom det upprepades varje dag som deodoranten användes.

Mogen doft, mjukgörande, skonsam
Dålig förpackning, svår att applicera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

21. Davidoff Cool Water Man Deo Stick

Lämnar inga märken, torkar in snabbt och har en fräsch doft

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Cool water är ett mycket passande namn då det på ett bra sätt beskriver doften på produkten. En maskulin frisk och kall doft sprider sig vid appliceringen i armhålan. Man lämnas med en fräsch känsla redo att ta sig an dagens bestyr. Om parfym inte är det som söks kan denna doft upplevas lite stark då den inte är så försiktig i sin framtoning. Doften sitter ungefär en halv dag innan den börjar avta och det behövs bättras på med mer deodorant. Tyvärr avtar den fräscha känslan i takt med att doften försvinner.

Konsistensen på krämen i deosticken är något mjukare jämfört med andra tillverkare och lämnar därför mer deo och blir något fuktigare. Dock torkar den in väldigt fort och lämnar en väldigt torr känsla i armhålan. För känslig hud kan det bli lite för torrt. Den snabba torktiden minskar dock risken för fläckar så deo fungerar även i en stressig morgonrutin där man måste ta på sig kläderna direkt. Deodoranten lämnar inte heller några som helst missfärgningar under dagen.

Fräsch doft, torkar snabbt, inga märken
Håller inte hela dagen, stark doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

22. Paco Rabanne 1 Million Deostick

Mjuk mot armhålan och lämnar inga fläckar, döljer svettlukt mycket bra

Målgrupp: Man Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

Trots att Paco Rabanne deostick inte är en antiperspirant lyckas den mycket effektivt att hålla borta svettlukten hela dagen. Doften är mycket stark och blir kvar genom såväl lugna aktiviteter som mer svettframkallande träningspass efter jobbet. Är man känslig eller har tänkt använda annan parfym är dock doften i starkaste laget.  Även om den luktar gott gör den starka doften att deon inte passar för alla tillfällen. Exempelvis kan den vara svår att använda i en kontorsmiljö där man behöver tänka på att andra kan vara känsliga för dofter. Den fastnar också i kläderna som kan lukta flera dagar efter användning.

Trots doften känns deodoranten skonsam mot armhålan efter applicering. Konsistensen är något rinnig vilket gör att det lätt blir för mycket deo som tar långt tid att torka. När krämen väl har torkat lämnar den dock inga fläckar på kläderna vare sig under en vanlig kontorsdag eller ett träningspass.

Döljer svettlukt bra, inga fläckar, mjuk mot armhålan
Stark doft, rinnig konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1 1

23. Versace Bright Crystal Deo Stick

Kladdfri med god doft och enkel att applicera

Målgrupp: Kvinna Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

En stark men god doft sprider sig när man stryker på denna deo i armhålan. Trots att lukten är kraftig känns deon len mot huden i armhålan och irriterar inte. Konsistensen är mycket bra och gör det lätt att stryka på lagom mängd utan att kladda. Visserligen innehåller denna deo alkohol för att motverka bakterier i armhålan, dock är det nog ändå parfymen som är det mest framträdande då den i princip inte alls motverkar svett. Tyvärr är inte heller parfymen speciellt bra på att dölja svettlukten och framåt eftermiddagen efter en hektisk dag vill du gärna hålla dig på avstånd både från vänner och kollegor. Att använda deon vid träning är inte alls att tänka på så länge det inte är en ensam löptur i skogen långt från civilisationen. Vill man dofta lite mindre än efter att ha sprejat på parfym kan detta vara ett bra alternativ om man är stillsam under dagen. Ett annat alternativ är att kombinera denna deo med en antiperspirant som appliceras på kvällen innan.

Enkel att applicera, kladdfri
Dålig förmåga att dölja svettlukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 0.5 1

24. Urtekram Eucalyptus Deo Crystal Roll-on

En deodorant som inte hjälper minsta lilla mot svettlukten

Målgrupp: Unisex Formula: Deostick Antiperspirant: Nej

En ekologisk deodorant med naturliga ingredienser och mineralsalt som ersätter aluminiumsalterna för att hålla lukten under kontroll - Urtekram Eucalyptus Deo Crystal Roll-on tilltalar onekligen många med den pitchen. Tyvärr håller den inte vad den lovar.

Det tar inte lång tid för svettlukten att ta sig förbi barriären av deodorant. Man undrar nästan om man glömt att applicera den. Men det finns en sak som påminner om att man inte glömde sin morgonritual – den väldigt knepiga lukten av deodorantens doftsättning.

Eukalyptus låter som en given doft att maskera svettlukt med, men det visar sig att den luktar av något annat. Något helt annat. Efter att ha luktat och funderat, kommer testpanelen fram till att det tyvärr är en förnimmelse av urin som doften drar åt. Och det säger sig självt att innan vill använda sig av en sådan lukt för att dölja svettlukt. Nu lyckas den ju inte ens med det, utan dessa två lukter blandar sig istället med varandra för att skapa en cocktail av ”nej tack”.

Ibland får man höra att kroppen behöver tid att vänja sig vid en deo som inte innehåller aluminiumsalter. Det må så vara, men då ska man se till att välja en deodorant som i alla fall luktar gott under tiden – och inte ens det lyckas Urtekram Eucalyptus Deo Crystal Roll-on med.

Ekologisk
Håller inte svettlukten under kontroll, luktar inte gott
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Utgångna produkter

0 5 5 1

Kicks Beauty Clean Laundry Roll-on Deo

En otroligt effektiv deodorant, för nästan inga pengar alls

Målgrupp: Kvinna Formula: Roll-on Antiperspirant: Ja
Kicks Beauty Clean Laundry Roll on Deo

Det är lätt att tro att en deodorant som kostar under femtiolappen inte kommer uträtta några mirakel i armhålan – men då tror man fel.

Denna roll-on från Kicks egna märke, är en riktigt effektiv anti-persiprant, som håller svetten under kontroll hela dagen. Att den dessutom luktar gott med en doftsättning inspirerad av nytvättade kläder är helt klart en bonus. Det ska dock sägas att doften av sköljmedel kan upplevas som något intensiv, särskilt om man är känslig för parfymerade produkter.

deodorant kicks

Vi har inte märkt av några vita fläckar på svarta kläder. Förutsatt att man väntar till dess att deodoranten torkat innan man klär på sig. Torktiden är något längre, vilket kan bero på att denna deo inte innehåller någon alkohol. Men inom några minuter är armhålorna torra och redo för att möta kläderna.

Kicks Beauty Clean Laundry Roll-on Deo är svår att bräcka när det kommer till effektivitet kontra pris. Det är helt enkelt inte många deodoranter i denna prisklass som levererar väldoftande armhålor på samma sätt som denna deo gör.

Billig, doftar gott, effektiv hela dagen
Något lång torktid

Vanliga frågor om deodorant

Vilken deodorant är bäst?

I vårt test av har vi låtit testa 20 olika deodoranter. Bäst i test blir Kiehl's Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream. Detta är något så unikt som en mild och luktfri antiperspirant, som fungerar riktigt bra under många långa timmar. Den passar alla, oavsett vilken typ av doft man gillar, eftersom den är oparfymerad. Den är dessutom snäll nog att kunna användas i nyrakade armhålor.

Vad är det för skillnad på deodorant och anti-perspirant?

En deodorant innehåller väldigt ofta anti-perspirant. Anti-perspiranten är det som gör att du faktiskt kommer svettas mindre under armarna. Detta kombineras sedan oftast med en doftsättning som dels finns för att det ska lukta gott, dels för att maskera eventuell svettlukt. Antiperspiranten innehåller aluminiumsalter. En deodorant utan antiperspirant, förlitar sig istället på doften och anti-bakteriella ingredienser för att stoppa oönskad lukt.

Hur länge håller deodorant?

Hur länge en deodorant håller i armhålorna, är väldigt individuellt. Det skiljer sig både mellan produkter och för personer som använder den. Om man istället funderar på hur länge en deodorant håller i förpackningen, så är det lättaste att lukta och känna efter. Generellt sett har man slut på en deodorant, innan man behöver börja fundera på huruvida den fortfarande är okej att använda. Man ska dock vara medveten om att ett deostick eller roller, håller kortare tid än en spray-deodorant, då dessa två är i direkt kontakt med din hud.

Varför ska man använda en ekologisk deodorant?

En ekologisk deodorant, passar bra för den som vill vara säker på att ens hudvårds- och hygienprodukter är tillverkade av ekologiska ingredienser. Är det så att man vill undvika aluminiumsalter i sin deodorant, brukar det vara en bra idé att titta på de ekologiska alternativen då de använder andra alternativ till denna ingrediens.

Hur får man bort deodorantfläckar från kläderna?

Bikarbonat brukar vara ett riktigt universalmedel när det kommer till fläckborttagning, och detta gäller även deodorantfläckar. Gör en kräm av vatten och bikarbonat. Applicera på deodorantfläcken och låt verka i några timmar. Tvätta sedan ditt plagg som vanligt. Ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt att få nytt liv i ditt fläckade plagg!