Kaffemaskin med kapslar: 8 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Ska det gå snabbt och lätt att få en kopp kaffe? Vi har testat kaffemaskinar för kapslar, så kallade kaffemaskiner, från tillverkar som Senseo, Nespresso och Dolce Gusto. För att en kapselmaskin ska kunna utses till bäst i test måste den ha ett bra utbud av kapslar, ha genomtänkta funktioner och brygga ett kaffe med bra arom och smak.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Kaffemaskin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kapselmaskiner har vi granskat produkterna på följande områden:

Användning: Är det enkelt att rengöra maskinen och kapselbehållaren? Hur mycket plats tar kaffemaskinen? Hur väl fungerar vattentanken?

Funktionalitet: Kan man justera storlek på kaffekoppen? Görs nödvändiga inställningar automatiskt eller manuellt? Vilka olika sorters kaffe kan kapselmaskinen brygga?

Kaffekapslar: Hur står sig kaffets smak och arom? Är utbudet av kaffekapslar brett? Var kan man köpa kapslarna och hur prisvärda är de?

Ovan nämnda kriterier har vägts samman med kaffemaskinens pris, varefter en testvinnare har utsetts.

Kaffefantast? Läs andra kaffetester här

Espressomaskin

Kaffebryggare

Kaffekvarn

0 5 4.5 1

1. Nespresso Vertuo Pop BÄST I TEST KAFFEMASKIN

Smidig och smal kaffemaskin som är lätt att använda och lika enkel att rengöra

Vattentank: 0,6 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 5 Kapsel: Nespresso Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nespresso Vertuo Pop är en nätt och smidig kaffemaskin, som tack vare det lite gladare färgutbudet känns lite extra rolig i sin design. Föredrar man klassisk kaffebryggarestetisk, så går Vertuo Pop även att köpa i ett helsvart utförande.

Smidig kapselmaskin som bara kräver ett enda knapptryck

Oavsett om man är van vid kapselmaskiner eller är nybörjare, så kommer man ha lätt för att använda Nespresso Vertuo Pop. Maskinen är kompatibel med fem olika storlekar på kaffekoppen – Espresso (40 ml), Double Espresso (80 ml), Gran Lungo (150 ml), Mug (230 ml) och Alto (355 ml). Det är dock inget man själv behöver hålla koll på. När man placerar en kapsel i Vertuo Pop så läser maskinen av en kod på kapseln, och vet på så sätt hur den ska bryggas.

Man öppnar upp Vertuo Pop genom att vrida på reglaget på kaffemaskinens ovansida. Med kapseln på plats trycker man ned locket igen, och vrider det till låst läge. Maskinen slås då på och med ett enda knapptryck sätts bryggningen i gång. Det enda man behöver tänka på, är att placera en kaffekopp på rätt plats. När kaffet är klart stängs Vertuo Pop automatiskt av. När man vid nästa bryggning åter öppnar upp kaffemaskinen så hamnar den tomma kapseln automatiskt i en uppsamlingsbehållare.

Liten kaffemaskins om är enkel att rengöra

Nespresso Vertuo Pop är smal och avlång. Det gör den lätt att placera på köksbänken även i ett mindre kök, så länge den kan stå i närheten av ett eluttag. Vertuo Pop är lätt att hålla ren. Kopphållaren kan enkelt tas loss för att sköljas ur. Faktum är att den sitter ganska löst, och ibland lossnar bara av att man kommer åt den. Uppsamlingsbehållaren för använda kapslar är också löstagbar och kan smidigt sköljas ur under kranen.

Nespresso Vertuo Pop

Tycker man om kaffedrinkar med mjölk, så kommer man förstås sakna en mjölkskummare. Men en sådan går ju även att köpa separat. Om man framför allt dricker sitt kaffe svart, gillar Nespresso utbud av kapslar, och vill ha en bryggning som är så smidig som möjligt så får man alla de egenskaperna, till ett väldigt bra pris, i Nespresso Vertuo Pop.

Prisvärd, smidig storlek, brygger gott och aromrikt kaffe, rolig design
Saknar mjölkskummare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Nescafé Dolce Gusto Mini Me BÄSTA BILLIGA KAFFEMASKIN

Utrymmessparande kaffemaskin, som brygger både kall och varm dryck med ett knapptryck

Prisklass: Mellan Tryck: 15 Bar Vattentank: 1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 7 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nescafés Dolce Gusto Mini Me är den maskin som mest av alla kaffemaskiner i vårt test bygger på höjden till sin form. Den blir därför väldigt utrymmessnål i köket och tar upp minimalt med yta, något som uppskattas i de flesta hushåll.

Kapselmaskin med annorlunda design

Designen på Mini Me sticker ut den med. Kaffemaskinen ser lite grann ut som en Fia med knuff-pjäs. Dolce Gusto Mini Me har ett stort utbud av kapslar och kan både göra kalla och varma drycker. På Mini Me kan du välja mellan 7 olika vattenmängder, och det står på kapseln vilken mängd vätska som rekommenderas. En bryggkaffe är storlek 6 med 180 ml vätska medan en espresso barista är storlek 1, med 35 ml vätska. För att välja mellan kallt och varmt vatten och hur mycket vätska man vill ha så används en joystick som sitter på toppen av Mini Me.

Vad gäller bryggkaffet så lyckas Dolce Gusto bra med sina kapslar från Zoégas; Mollbergs blandning och Skånerost. Kanske är dessa de kapslar i vårt test som bäst efterliknar en vanlig kopp bryggkaffe. För den som föredrar te så finns det kapslar även för det, samt för både iste och iskaffe. Utbudet av kaffekapslar är brett och lättillgängligt, kapslarna kan köpas i de flesta vanliga matbutiker. Smakmässigt finns allt ifrån gedigna, runda smaker till nötigt karaktärsrika, med några av testets bästa dofter.

Något otydlig vattenbehållare

Att justera kopphöjden på Dolce Gusto Mini Me är enkelt, det finns två lägen och även en hög tekopp går in - vilket inte är helt vanligt. Vattenbehållaren är lätt att ta bort och sätta fast, den är dock tillverkad i en rökfärgad plast som gör det svårare att se hur mycket vatten som finns kvar. Det finns heller ingen varning om det skulle vara så att det är för lite vatten i behållaren. Kapslarna töms manuellt efter bryggning. Det går att lossa hela fästet, så man behöver inte ta i kapseln med fingrarna och riskera att smutsa ned sig eller bränna sig.

Sammanfattningsvis har Dolce Gusto Mini Me många valmöjligheter, är enkel att förstå sig på och tar upp lite plats på köksbänken - precis den typ av egenskaper vi efterfrågar hos en bra kaffemaskin. Kombinerat med goda kaffesmaker och det attraktiva priset både på maskin och kapslar utser vi Nescafé Dolce Gusto Mini Me till bästa budgetval.

Utrymmessnål, gör både kalla och varma drycker, gott bryggkaffe
Otydlig vattenbehållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Nespresso Vertuo Creatista BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad kaffemaskin för latteälskaren, utrustad med en briljant mjölkskummare

Vattentank: 2 liter Mjölkskummare: Ja Storleksval på kopp: 7 Kapsel: Nespresso Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nespresso Vertuo Creatista är kaffemaskinen som befinner sig i gränslandet mellan espressomaskin och kapselmaskin. Även om bryggningen bygger på användning av Nespressos kapslar, så är mjölkskummaren så pass avancerad att slutprodukten blir en kaffedrink som håller samma höga klass som den man kan beställa på ett bra café.

Stilig design och intuitiv kaffebryggning

Creatista är gjord av rostfritt stål, som faktiskt står emot kladdiga fingeravtryck relativt väl. Den kräver en hel del utrymme på köksbänken, men är man sitt kaffe hängiven så är den en yta väl värd att ge upp. Creatista känns gediget konstruerad, och detaljerna är genomtänkta. När droppbrickan är till brädden vätskefylld, poppar en röd markör upp för att visa att det är dags för tömning.

Bryggningen är lika intuitiv som på Nespresso andra Vertuo-maskiner. Creatista öppnas upp med en vridning, önskad kaffekapsel placeras i rätt läge och när maskinen åter låses ihop så slås den automatiskt på. Med en knapptryckning börjar kaffet bryggas, och uppstartstiden är mycket snabb. Önskar man en förkortad extraktion kan man använda Creatistas dubbelklick-funktion. Den stora vattentanken möjliggör många bryggningar och mjölkskumningar innan man måste fylla på.

Briljant mjölkskummare med många olika inställningar

Det som utmärker Creatista är den inbyggda mjölkskummaren, som kommer med en robust men samtidigt nätt kanna. I inställningarna kan man välja mellan olika nivåer på mjölktextur och temperatur. Ångarmen lyfts ur läge, kannan placeras och med ytterligare ett knapptryck får man ett utsökt mjölkskum som möjliggör ett förverkligande av alla ens latte art-drömmar. Ångarmen genomför sedan ett rengöringsprogram, och en särskild trasa för avtorkning medföljer så att Creatista är lätt att hålla ren och fräsch.

Nespresso Vertuo Creatista

Creatista är en kaffemaskin för den som har obegränsade medel. Den absolut briljanta mjölkskummaren lyfter alla kaffedrinkar till en helt ny nivå. Det ihop med Nespresso breda utbud av välsmakande kaffekapslar skapar verkligen en baristaupplevelse i det egna hemmet. För rätt användare så känns Nespresso Vertuo Creatista snabbt ovärderlig, utöver det höga priset har den här kaffemaskinen inte ett enda fel.

Fantastisk mjölkskummare, många inställningsmöjligheter, stilig design, snabb uppstart
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Nespresso Vertuo Plus

En lättanvänd kapselmaskin som ger härligt gott kaffe

Prisklass: Mellan Vattentank: 1,2 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 5 Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

För ett fan av kapselmaskiner, kommer det inte som någon överraskning att Nespresso Vertuo Plus gör bra ifrån sig då den möter testpanelen. Detta är nämligen en maskin som både gör gott kaffe och är enkel att förstå sig på.

Omöjligt att göra fel

En stor fördel med Nespresso Vertuo Plus är det enkla och intuitiva förfarandet då det är dags för en kopp kaffe. Det är bokstavligen bara att placera kapseln i hållaren och trycka på knappen. Skulle man av någon anledning lyckas placera kapseln fel, kommer maskinen att protestera. Dock är risken att man gör fel liten. Detta är nämligen en maskin som är så lätt att använda att man till och med skulle kunna be barnen fixa morgonkoppen åt en.

Vattentanken är också enkel att använda – det är bara att lossa och fylla på. Det är tydligt hur den ska sitta och man behöver aldrig stå och förbryllat klia sig i huvudet för att få maskinen att fungera enligt önskemål. Här finns det dessutom möjlighet för variation i hur stora koppar kaffe man vill ha. Det valet gör man redan då man köper kapslarna, och sedan sköter maskinen det automatiskt. Det går med andra ord inte att göra några storleksval i efterhand direkt på maskinen.

Mycket brett utbud av kaffekapslar

Det här är inte en kapselmaskin som kan skumma mjölk, men å andra sidan är utbudet av kapslar så enormt stort. Det finns något för alla. Det är lätt att välja och vraka när man handlar online, men det är betydligt svårare att få tag på dem i fysiska butiker. Det hade varit en dröm om Nespressos kapslar fanns att köpa i vanliga matbutiker.

Med rätt kapsel, blir kaffet otroligt gott. Här handlar det så klart om att våga testa sig fram lite för att se vad som faller en bäst i smaken, om man inte redan vet. Efter användning, ramlar kapseln direkt ned i en behållare. När man tömmer denna, tar man med sig de använda kapslarna till returstationen för att värna miljön så mycket som möjligt. Att maskinen är så enkel att montera, använda och förstå sig på, samt har ett brett urval av kapslar, gör Nespresso Vertua Plus till en riktig hit för den som gillar kaffe.

Lätt att använda, många olika sorters kapslar, gott kaffe
Skrymmande, går inte att skumma mjölk, inga kapslar i mataffären
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Nespresso Essenza Mini

Liten och smidig som är enkel att förstå

Prisklass: Budget Tryck: 19 Bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nespresso Essenza Mini är Nespressos hela idé komprimerad ned till minimalt format. Alla de viktigaste funktionerna finns där och Mini kommer dessutom i två olika slags design. Den ena maskinen är rektangulär med raka former, de andra har vinklade sida och en rundad topp.

Tar upp väldigt lite plats på köksbänken

Även om man är en nybörjare på kaffemaskiner så kan men med Mini gå från kartongöppning till att sippa på en kopp kaffe på under fem minuter. Det krävs nämligen ingen noggrann läsning av instruktionerna för att förstå sig på hur elen kopplas till eller hur vattenbehållaren fylls. Det är också tydligt var kaffekapseln passar och ett knapptryck senare är kaffet bryggt.

Den främsta fördelen med Nespresso Essenza Mini är förstås hur liten den är. För ett kök som inte har så mycket bänkyta så är det utrymmeseffektivt att Mini inte tar upp en centimeter mer än nödvändigt. En liten kaffemaskin är också betydligt enklare att packa ihop och frakta med sig till sommarstugan om man vill ha det bekvämt även under semesterns fikastunder.

Många funktioner i litet format

Det är imponerande ändå, hur mycket funktion Nespresso lyckas klämma in i en så liten volym. Koppstället kan anpassas för stort latteglass eller för liten espressokopp. Det går att välja mellan två olika koppstorlekar, vilket alltså påverkar mängden vatten kaffet bryggs på. Mini har även samma smarta uppsamlare för använda kapslar som de större kaffemaskinsmodellerna har. Givetvis är allt storleksanpassat. Vattentanken tar endast 0,7 liter – men det räcker ändå för att man inte ska behöva fylla på efter varje bryggd kopp.

Nespresso Essenza Mini har bara de enklaste av inställningar, så den är inget för den som vill kunna göra mer avancerade kaffedrycker. Men om finjusteringar inte är så intressant så är de funktioner som finns fullt tillräckliga. Nespresso Essenza Mini är mycket kaffemaskin i litet format och med liten prislapp, och känns därmed som en mycket prisvärd kapselmaskin.

Liten och smidig, mycket enkel att förstå, prisvärd
Inga finjusteringar möjliga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Nespresso Vertuo Lattissima

Kompakt kaffemaskin som med ett knapptryck både brygger kaffet och skummar mjölken

Vattentank: 1,6 liter Mjölkskummare: Ja Storleksval på kopp: 7 Kapsel: Nespresso Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nespresso Vertuo Lattissima är en kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare. Det i sig är inget ovanligt. Men det som gör just denna maskin så otroligt enkel att använda, är att det bara behövs ett ensamt knapptryck för att både brygga kaffet och skumma mjölken. Med tanke på mjölkskummaren så är Vertuo Lattissima dessutom riktigt kompakt i formatet.

Kapselmaskin som brygger allt från espresso till en hel kanna kaffe

I grunden är Lattissima uppbyggd på samma sätt som Nespressos övriga Vertuo-maskiner, och kompatibel med samma Vertuo-kapslar. Lattissima kan användas med kapslarna Ristretto (25 ml), Espresso (40 ml), Double Espresso (80 ml), Gran Lungo (150 ml), Mug (230 ml), Alto (355 ml) och Carafe (535 ml). Den senare innebär att man kan brygga en hel kanna kaffe, att serveras på samma sätt som vanligt bryggkaffe.

Själva bryggningen är mycket enkel. Kapselmaskinen slås automatiskt på när man placerar en kaffekapsel i den. Vertuo Lattissima öppnas när man vrider upp vredet på maskinens ovansida, och låses ihop på samma sätt. En kod på kapseln läses av, så att bryggningen genomförs självgående. Det enda beslut man själv behöver ta, är om man vill brygga kaffet med eller utan mjölk. Efter avslutad bryggning samlas de använda kapslarna upp i en behållare som går att ta loss och diska ur.

Helautomatisk bryggning av välsmakande latte

För att dricka kaffet svart trycker man i gång bryggningen med knappen mitt i maskinens vrede. För en cappucino eller latte så vänder man sig till knappsatsen vid den avtagbara mjölkskummaren på sidan. Där kan man välja vilken inställning man vill ha, och när önskad knapp är intryckt så sköts både kaffebryggandet och mjölkskummandet av sig självt. När kaffet är klart så sköts även rengöringen av mjölkskummaren automatiskt. Dock med förbehåll för att vatten ibland stänker utanför uppsamlaren, så man behöver torka av köksbänken efteråt.

Nespresso Vertuo Lattissima

Vertuo Lattissima har en avtagbar mjölkbehållare, som kan förvaras i kylskåpet mellan användningarna. Hela kapselmaskinen är enkel att hantera, det ska mycket till för att man ska lyckas göra fel. Är man mer kräsen med sin skummade mjölk så känns denna kaffemaskin kanske lite för enkel, då det saknas möjlighet till fininställningar. Men om man på smidigast möjliga sätt vill få sig en snygg och välsmakande latte så är Nespresso Vertuo Lattissima så lättanvänd att den i princip sköter sig själv.

Självgående bryggning, löstagbar mjölktank, självrengörande, stor vattentank, kompakt format
Saknar fininställningar för mjölken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Nespresso Vertuo Next

Självgående kapselmaskin som kan brygga en hel kanna, passar alla kaffeälskare

Vattentank: 1,1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 6 Kapsel: Nespresso Vertuo Snittpris per espressokapsel: 6 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja

Nespresso Vertuo Next är en ganska stor och tung kaffemaskin, i synnerhet med tanke på att någon mjölkskummare inte medföljer. Men Nespresso vet vid det här laget precis vilken design som går hem i kundernas kök. Med sin smala, djupa form och svala, tidlösa design passar Vertuo Next perfekt in på de flesta köksbänkar.

Kapselmaskin som kan brygga en hel kanna

Kaffemaskinens kvalitet känns gedigen, reglage och detaljer är välkonstruerade och man kan använda Vertuo Next frekvent under en längre tid utan att det vare sig syns eller märks. Den stora vattentanken gör dessutom att man vid de flesta bryggtillfällen inte behöver göra mer än att trycka på knappen. Tankens volym om 1,1 liter är dessutom proportionerlig för Vertuo Nexts mest unika egenskap – att man kan brygga en hel kanna.

Totalt kan man välja mellan 6 olika koppstorlekar. Möjligheten att brygga en stor kopp kaffe eller en hel kanna, som räcker för cirka 2–3 normaltörstiga kaffedrickare, ökar de möjliga användningstillfällena för Vertuo Next. En följd av detta är att denna kaffemaskin kräver de särskilda Vertuo-kapslarna, som är större (och dyrare). Efter användning kan kapslarna återvinnas som metall men särskilt miljövänliga är de förstås inte.

Toppresterande kapselmaskin

Även den som aldrig rört vid en kapselmaskin tidigare kan brygga en kopp kaffe med Nespresso Vertuo Next. Det går inte att placera kapseln fel i maskinen, och via streckkodsavläsning sker bryggningen helt rätt för den valda sortens kaffekapsel. Efter bryggningen samlas kapslarna upp i en behållare, som lätt kan lossas från maskinen för smidig tömning och rengöring.

Bryggningen sker lika snabbt som enkelt. Kaffet får ett härligt skum med god arom och framhävda smaker. All bryggning ställs in automatiskt så allt man behöver göra på morgonen är att välja en kapsel, trycka på en knapp - och njuta av det svarta guldet. Gillar man kapselkaffe, och i synnerhet om man är flera i hushållet som gör det, så är Nespresso Vertuo Next maskinen man har väntat på.

Kan brygga en hel kanna, välsmakande kaffe, lätt att rengöra, automatisk inställning
Dyra kapslar, något tung och stor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Senseo Original

Bra kaffemaskin med gott kaffe och komposterbara kapslar, passar den miljömedvetna

Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 Kapsel: Senseo pads Snittpris per espressokapsel: 1,5 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej

Senseo Original är en ytterst prisvärd liten kaffemaskin, som går i bräschen för hållbarhet inom kategorin kapselkaffe. Designen är oförarglig, inget som sticker ut men heller inget som stör. Köper man hushållsprodukter för att imponera på sina gäster kan dock Original nog uppfattas som lite plastig.

Kaffepads som kan slängas på komposten

Men man ska inte döma hunden efter håren. Faktum är att Senseo Original gör ett imponerande gott kaffe. Det märks att bryggningen sker under ett bra tryck. Kaffet blir krämigt lent med en härlig fluffighet. Kaffepadsen är något av det originella med Original. De är både komposterbara och prisvärda. Utbudet av kaffe är inte det bredaste, och Senseo Classic uppfattas som svag i smak. Väljer man Senseo Pads med lite mer styrka, exempelvis Extra Strong, så får man en riktigt delikat kaffeupplevelse.

Med Senseo Original kan man brygga två olika storlekar på koppen - stor och liten. Det finns olika storlekar på pads, och för att de ska passa byter man munstycke på kaffemaskinen. Vattenbehållaren är ganska liten, efter ungefär tre koppar måste man fylla den på nytt. På grund av att vattentanken ska monteras snett, och har maxstrecket nära kanten, så råkar man ofta spilla vatten över köksbänken i processen.

Prisvärd maskin som brygger gott kaffe

Jämfört med en del andra kaffemaskiner tar Senseo Original dessutom lite längre tid på sig att komma i gång. Efter att man slår på maskinen ska vattnet värmas upp. Först när det är klart kan man trycka på knappen för att inleda bryggningen. Vid flera tillfällen missar man det fönstret, varpå Original stängs av automatiskt. Men med vattnet redan uppvärmt går det först snabbare vid nästa besök.

Med tanke på priset är det en rätt kraftfull maskin man får med Original. Det är en kaffemaskin som det är enkelt att komma i gång med, som brygger gott kaffe (förutsatt att man hittar kaffepads med tillräcklig styrka) och det är ett mycket stort plus att man inte producerar plast- eller metallskrot vid varje bryggning. Sammantaget gör det Senseo Original till en kaffemaskin värd de bästa av rekommendationer.

Miljövänliga pads, väldigt gott kaffe, prisvärd
Sämre utbud av kaffe, krånglig vattenbehållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kapselmaskiner har vi granskat produkterna på följande områden:

Användning: Är det enkelt att rengöra maskinen och kapselbehållaren? Hur mycket plats tar kaffemaskinen? Hur väl fungerar vattentanken?

Funktionalitet: Kan man justera storlek på kaffekoppen? Görs nödvändiga inställningar automatiskt eller manuellt? Vilka olika sorters kaffe kan kapselmaskinen brygga?

Kaffekapslar: Hur står sig kaffets smak och arom? Är utbudet av kaffekapslar brett? Var kan man köpa kapslarna och hur prisvärda är de?

Ovan nämnda kriterier har vägts samman med kaffemaskinens pris, varefter en testvinnare har utsetts.

Kaffefantast? Läs andra kaffetester här

Espressomaskin

Kaffebryggare

Kaffekvarn

Kärt barn har många namn och det verkar inte råda någon riktig konsensus om vad man egentligen bör kalla en kaffemaskin. Kapselmaskin, espressomaskin för pods, kaffekapselmaskin? I vilket fall som helst så handlar det om en kaffemaskin som brygger en färdig varm dryck genom ett eller fler enkla knapptryck. Bäst-i-test har testat ett flertal modeller av kapselmaskiner ur tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har givetvis bedömt slutresultatet, hur själva kaffet smakar, men vi har också tittat på många andra aspekter.

Storleken på maskin och hur användarvänliga knappar samt eventuell display är utgör förstås en grund till hur en kaffemaskin uppfattas av konsumenten. Tanken med en kaffemaskin är ju främst att förenkla kaffebryggandet, och då bör ju tillagningsprocessen vara just enkel, och gärna även snabb. Vi kommer därför jämföra bryggtid samt uppvärmningstid mellan de olika maskinerna. Vi tittar på hur ljus- och ljudindikationerna fungerar, hur enkel kaffemaskinen är att rengöra och hur många beståndsdelar den utgörs av. Finns en funktion för automatisk avstängning och för att varna vid låg vattennivå? Finns det möjligheter att själv ställa in vattenmängd eller göra andra finkalibreringar? Hur funkar kapslarna, finns det ett ställ för dem, har hänsyn till miljön tagits med tanke på att det är en engångsprodukt? Det är också intressant att se hur stort utbud av olika drycker som finns till varje maskin, om mjölk också finns som kapsel, var kapslarna kan inhandlas samt vilket cirkapriset är.

En del av kaffemaskinerna har en mjölkskummare, andra inte. Pumpens effekt har också visat sig variera, samma gäller temperaturen på vattnet när kaffet tillverkas samt på den färdiga produkten. Testet har genomförts av vanliga kaffedrickare tillsammans med några lite mer engagerade kaffeentusiaster.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Philips Senseo Switch 3-in-1 Kaffemaskin Base

Kompakt kaffemaskin för både kapslar och brygg - dessutom föredömligt miljövänliga kapslar

Prisklass: Mellan Tryck: 1 Bar Vattentank: 1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 alternativ Kapsel: Senseo pads Snittpris per espressokapsel: 1,5 -3 kr beroende på storlek Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Philips Senseo Switch 3 in 1

Philips har tagit fram sin egen, i mångt och mycket unika, kaffemaskin. Med en helt ny kapsellösning och ett aktivt miljötänk så finns det mycket som är värt att applådera, men också en del stora missar. Senseo Switch 3-in-1 är inte bara en kapselmaskin. Den fungerar också som en traditionell kaffebryggare. Beroende på hur man vill brygga kaffe så kan man enkelt bygga om kaffemaskinen, den hanterar både kapslar och brygg. En följd av detta är dock att det finns en hel del lösa delar man behöver hålla koll på.

Mycket miljövänlig kaffepads

Senseo Switch använder sig av kaffepads. Dessa pads är gjorda av vanligt kaffefilter samt en liten förslutning av plast. Detta gör dem betydligt mer miljösnälla än kapslar av 100% plast eller metall. Men Philips har gjort det krångligt för användaren. Du väljer storlek på din kaffepad beroende på hur stor kopp kaffe du vill brygga. Storleken avgör sedan vilket munstycke man ska fästa i bryggaren. Kaffesmaken blir visserligen god, men svag. Även den mörkaste rosten känns förhållandevis tam.

Philips Senseo Switch 3-in-1 Kaffemaskin Base

Vill man istället brygga sig en hel kanna kaffe så går det alldeles utmärkt med Senseo Switch. Då bygger man om maskinen och använder sig sedan av vanligt kaffe och filter. Vattentanken är enkel att ta loss och fylla, men ganska liten. Man kan brygga 10 små koppar kaffe, omkring 7 normalstora. Bryggningen är dessvärre både långsam och riktigt högljudd. Har du gäster hemma så kommer de undra vad som försiggår i ditt kök. Själva kaffet blir dock utmärkt. Smaken kommer fram som den ska och kaffet känns fylligt och doftar gott.

Termoskannan håller värmen väl

Philips Senseo Switch 3-in-1 kommer med en termoskanna, och den fungerar precis som utlovat. Den är tålig och håller värmen länge. Har man litet kök är det också positivt att Philips lyckats klämma in två sorters kaffebryggande i en så pass kompakt maskin. Designen är enkel men tilltalande. Men det räcker inte.

Senseo Switch som kaffemaskin behöver bli bättre på att maximera kaffets smak och styrka. Och som bryggare krävs det att kaffekokandet går snabbare, till betydligt lägre ljudnivå. Så hurra för multifunktionen med kapslar och brygg och hurra för miljövänliga pads. Men det behövs lite mer för att man ska vilja lämna konkurrenternas sämre kapselalternativ bakom sig.

Välfungerande termoskanna, kompakt format, miljövänliga kaffekapslar
Hög ljudvolym, för svagt kaffe med padsen, för många lösa delar
0 5 4.5 1

Nespresso Lattissima Touch

Påkostad och välkonstruerad kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare, kaffeälskarens val

Prisklass: Premium Tryck: 19 Bar Vattentank: 0,9 liter Mjölkskummare: Ja Storleksval på kopp: Ja, 3 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nespresso Lattissima Touch 1

Lattissima Touch är rent prismässigt en av Nespressos premiummaskiner och det speglas i design och funktioner. Kombinationen av gott kaffe och inbyggd mjölkskummare kan göra vilken latteälskare som helst till en mycket nöjd kaffedrickare.

Kapslar för alla smaker

Nespressos sortiment av kaffe befinner sig i en egen klass, där hela skalan utgörs av välbalanserade toner. Med ett utbud från intensivt rostade aromer till blommigt vilda smaker bjuds man på en lyxig kaffeupplevelse med en konsekvent jämn karaktär. Med en avtagbar vattentank och samma, inte helt perfekta, princip för uppsamling av använda kaffekapslar så fungerar Lattissimia Touchs alla grundläggande funktioner väl men det är i det lilla extra som kaffemaskinen briljerar.

Storlekmässigt så är Lattissimia Touch inte mycket större än Nespressos maskiner utan mjölkskummare, så fortfarande relativt kompakt. Det tycker vi är värt att notera som ett plus, med tanken på mängden hushållsappareter som finns i de flesta kök i dag.

Utmärkt val för den som gillar kaffe med mjölk

Dricker man alltid sitt kaffe svart så är Nespresso Lattissimia Touch ett onödigt inköp, då räcker det med någon av Nespressos enklare modeller utan mjölkskummare. Utbudet av kapslar är precis lika stort som för alla Nespresso-maskiner - och vi efterlyser möjligheten att köpa kapslarna även i vanliga matbutiker då det helt klart skulle underlätta för tillgången. Gillar man sitt kaffe främst i formen av en latte så kommer man uppskatta hur smidigt man med Lattissimia Touch kan göra sin egen - och det med riktig mjölk.

Mjölkbehållaren kan tas loss helt för att förvaras i kylen, vilket är praktiskt och gör att man slipper hälla ut mjölkslattar som blivit över. Om kaffe är en prioriterad utgift i hushållsbudgeten, och kaffe med varm vispad mjölk en favorit, så är det utan tvekan en Nespresso Lattissima Touch som bör få ståta på diskbänken. Därför utser vi Lattissima Touch till bästa premiumval.

Mycket god kaffe latte med riktig mjölk som skummas vid bryggning, kaffeälskarens favorit
Högt pris, begränsad tillgång till kaffekapslarna
0 5 4.5 1

Nespresso Pixie

Nätt kaffemaskin med genomtänkta funktioner och gott kaffe, enkel att förstå sig på

Prisklass: Mellan Tryck: 19 Bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nespresso Pixie C60 D60

Nespresso Pixie är den utan tvekan smidigaste kapselmaskinen i vårt test. Formatet är litet och designen är industriellt avskalad, maskinen lär tilltala de flesta med sina rostfria detaljer. Men den minimala storleken är inget hinder för att Pixie skulle vara en välkonstruerad kapselmaskin. Samma smidiga lösningar som hos de större Nespresso-maskinerna finns också hos Pixie, plus en del andra smarta funktioner. 

Liten och lättförstådd maskin

Nespresso Pixie har en bakgrundsbelysning i vitt som växlar över till att lysa i varnande rött när vattentanken är tom. Muggstället är också det väldigt logiskt, enkelt uppfällbart när en större kopp ska bryggas och funkar också som droppkopp. Överlag är det ytterst sällan det krävs en titt i instruktionsboken när man använder Nespresso, intuitivt vet man hur kapselmaskinen ska användas.

När Nespresso Pixie är upplyst så skymtar man kapselbehållarens innehåll, med utrymme för att samla upp flera kapslar. För att tömma behållaren så greppar man tag om koppstället och drar utåt, så att kapslarna kan tömmas ut utan kladd. Nespresso-kapslarna är av aluminium och kan återvinnas utan att behöva rengöras vid din lokala återvinningsstation för metallförpackningar.

Alla kan använda Nespresso Pixie

Bryggningen är precis så nedskalad att vem som helst kan använda sig av Nespresso Pixie, även mormor kan brygga sig en kopp. Men Nespresso gör det också enkelt att bli en inbiten kaffeentusiast, det rika och väl varierade utbudet av kapslar uppskattas av finsmakaren. Nespressos kaffe kännetecknas av sina jämna, välbalanserade smaker och sina fylligt aromatiska dofter, toppat med ett lyxigt, heltäckande skum. Förutom basutbudet släpper Nespresso regelbundet tillfälliga kaffekollektioner som kan vara härliga smaksensationer.

Om tillgången till kapslarna varit bättre, så hade Nespresso Pixie fått full pott på poängen. Sammantaget så är Nespresso Pixie en mycket lättanvänd, smidig och prisvärd kapselmaskin som uppfyller våra förväntningar med bravur.

Kompakt format, enkel att använda, välgenomtänkt med gott kaffe
Begränsad tillgänglighet till kapslarna
0 5 4.5 1

Nespresso Expert & Milk

Lyxig och lätt att använda med flera olika inställningar för bryggning

Prisklass: Premium Tryck: 19 Bar Vattentank: 1,1 liter Mjölkskummare: Ja Storleksval på kopp: 4 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nespresso Expert Milk 1

Nespresso har länge haft en bra kaffemaskin för den som vill göra mycket, men möjligheten att mixtra med inställningarna har varit begränsade. Med Expert & Milk kan man ställa in hettan på bryggningen i tre olika nivåer, en funktion som verkligen används. Maskinen erbjuder fyra olika koppstorlekar och kan även göra varmvatten för en kopp te. Espresso & Milk har en bluetooth-funktion som möjliggör att sätta igång bryggningen på distans. Den har också en tillhörande app där kan kolla upp vad varje sorts kaffekapsel har för rekommenderad bryggning. Det verkar dock som att maskinen kopplar upp sig externt, för när Nespressos server låg nere under några dagar så kunde Bluetooth-funktionen inte användas alls. Expert & Milk har en mjölkskummare med två olika angivelser, för hårdare eller lösare skum. Vi saknar också möjligheten att kunna ställa in behållaren med överbliven mjölk i kylen. Funktionen att skumma mjölken kall gör att man med Expert & Milk och några isbitar snabbt kan få fram en kylande iskaffe, perfekt för en lat eftermiddag i solen.

Hela maskinen andas elegans. Från den påkostade förpackningen med rundade hörn till den mycket sofistikerade inmatning av kapslar. Plattan som dras fram och tillbaka kan närmast liknas vid en ljudlös laddning av en hagelbössa. Maskinen tar upp en del plats men den avlånga designen gör att den kan placeras mot väggen och då lämnas plats på bänkytan framför. Expert & Milk har en varningslampa som börjar lysa om vattnet är slut eller om kapselfacket är fullt. Kapselbehållaren utgörs av två delar, för att avfallet ska bli torrare samlas vätska i den undre. Det är dock viktigt att balansera allt rätt när man tömmer, annars blir det kaffedräll över hela köksgolvet. Ett litet minus är att möjligheten att ändra mängden kaffe i efterhand har försvunnit. När bryggningen är avklarad matas kapseln ner automatiskt och det går inte att pumpa igenom extra vatten för en större kopp.Nespresso Expert & Milk är ändå precis den uppdatering vi hoppats på och den perfekta maskinen för den som uppskattar det smidiga i kapslar men som samtidigt vill kunna justera inställningarna efter den egna smaken.

Flera olika inställningar för bryggningen, mjölken kan skummas både varm och kall, lyxig och lätt att använda
Blir lätt repig, mjölkbehållaren kan inte förvaras i kylen, dyr
0 5 4 1

Nespresso U C50/D50

Prisvärd och enkel kaffemaskin med bra vattenbehållare och kaffeutbud

Prisklass: Budget Tryck: 19 Bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nespresso U C50 D50

U C50/D50 är i många avseenden snarlik Nespresso Inissia. Den är en något billigare modell och därmed också mer avskalad i funktionerna. Utbudet av kaffe är lika gott som för alla Nespressos maskiner, även om tillgången som sagt är begränsad till Nespressos webbutik eller brand stores. Kapslarna är små och behändiga till formen. Maskinens behållare för att samla upp kapslar efter användning är mindre genomtänkt. Vår upplevelse är dessutom att Nespressos kapslar tillhör dem som läcker mest efter användning. Det medför extra rengöring och större risk för slabb. För att brygga kaffe med U C50/D50 krävs inte ens en knapptryckning, när man öppnat kapselfacket genom att dra bak spärren så öppnas ett utrymme att sätta in kapseln i. För att sedan brygga så stänger man bara spärren, så går maskinen igång.

Fördelen med Nespresso U C50/D50 är att den är så enkel att ha att göra med. Den cylinderformade vattenbehållaren är enkel att ta loss, det är bara att lyfta röret rakt upp. Maskinens droppställ och vattentank sitter smart på plats med magnetfästen, vattentanken kan dessutom vinklas. De tre knapparna - liten, mellan och stor - gör det okomplicerat att börja brygga sitt kaffe och detta gjorde att vår testperson oftare använde sig av Nespresso U C50/D50 än av Nespressos maskiner av en högre prisklass. Slutreslutatet, själva kaffet, är ju detsamma och det är endast vid extrem platsbrist på diskbänken som vi skulle rekommendera Nespressos kaffemaskiner av mellanklass framför denna budgetmodell, och det är ett gott betyg.

Enkel modell, smidigt att hantera vattenbehållaren, prisvärd
Sämre tillgång till kaffekapslar, kapslarna läcker efter användning
0 5 3.5 1

Caffitaly Cyprea S12

Kompakt kaffemaskin som brygger välsmakande, krämigt kaffe

Prisklass: Mellan Tryck: 15 Bar Vattentank: 1,2 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 storlekar Kapsel: Löfbergs Snittpris per espressokapsel: 4,2 kr Automatisk avstängning: Standby-läge efter 60 minuter Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Caffitaly Cyprea S12

Caffitaly Cyprea S12 är Löfbergs kapselmaskin, med deras egna kapslar som finns i ett brett utbud - från flera varianter av espresso till bryggkaffe och chokladdrycker. Cyprea erbjuder tre olika storlekar på drycken, vilka regleras med knapparna liten kopp, stor kopp och F för den allra största. I instruktionsboken är det tydligt vilken knapp som ska användas för vilken dryck, men vi hade önskat att det även funnits en storleksrekommendation på kapseln. Visserligen är tanken att det ska finnas ett visst mått av valfrihet men samtidigt så är varje knapp avsedd för olika typer av kapseldryck och lite extra vägledning hade inte skadat. Caffitaly Cyprea är en relativt utrymmessnål maskin, med en lättåtkomlig vattentank som dock inte är helt smidig att sätta på plats efter påfyllning. Cyprea har en analog knappsats, det finns ingen display och knapparna är åt det mindre hållet. Vi uppfattar det även som att Cyprea har en aning längre uppstartstid innan maskinen börjar brygga. När maskinen är redo att börja brygga hörs ett tydligt pip.

Den som väntar på något gott väntar dock aldrig för länge. När Caffitaly Cyprea bryggt klart så är slutresultatet mycket välsmakande. Espresson blir härligt skummig med en krämig smak med lite bett i sig. Det är det välbryggda kaffet som gör att Caffitaly Cyprea ändå framstår som något utav en favorit hos våra testare. Cyprea får dock ett litet minus för att själva kapslarna är rätt stora och plastiga och för att det är svårt att få in stora koppar eller muggar med kant, i och med att ytan för koppen är nedsänkt men grund.  Maskinen i sig är som sagt inte perfekt men Caffitaly Cyprea är väldigt okomplicerad ändå. När man väl lärt sig knapparna och vilken inställning som passar vilken dryck, så blir det enkelt att återkomma till Cyprea för mer gott kaffe.

Välsmakande kaffe, kompakt maskin
Kapslarna tar upp mycket plats, lite otydliga knappar, ogenomtänkt koppställ
0 5 3.5 1

Bosch Tassimo Charmy T55

Enkel att rengöra, smart bryggningen som styrs med hjälp av en streckkod på kapseln

Prisklass: Budget Tryck: 3,3 Bar Vattentank: 1,4 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: Maskinen väljer Kapsel: Tassimo Snittpris per espressokapsel: 3,6 kr Automatisk avstängning: Ja, övergår till strömsparläge Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Bosch Tassimo Charmy T55

Inget krångel är vad Tassimos egen slogan "kaffe utan filter" marknadsför, och Charmy T55 är precis så enkel som utlovat. Faktum är att det är en av de kaffemaskiner i vårt test som kräver minst av användaren. När vattentanken är påfylld och kapseln lagd på plats så är det bara ett knapptryck kvar innan kaffet är klart. Tassimo Charmy T55 styr själv över bryggningen, men det går att trycka in en knapp för mer vatten om man vill ha extra mycket dryck. Koppstället regleras i höjd genom att man vrider på en spärr. Det finns ingen automatisk uppsamling av kapslarna, utan dem får man för hand ta ur och slänga och därmed finns risk både för att man spiller och bränner fingrarna. Tassimos basutbud av kaffesmaker är inte så utsvävande, men det finns också ett brett utbud av färdiga kaffedrycker. Med Tassimo finns även möjlighet att göra te och chokladdrycker. Det är på den punkten som Tassimo briljerar.

Bosch Tassimo Charmy T55 säger till när det är dags för rengöring, att maskinen tas isär i delar underlättar detta. Endast kapselfacket är något svårt att komma åt. Vattentanken lossas helt vid påfyllning. Man bör vara noga med att man placerar kapseln rätt, hamnar den snett så kan dubbla hål slås upp varpå det blir en del slabb att städa. Vill man ha kaffe med mjölk i så är det kapslar med konserverad mjölk med en väldigt söt smak som gäller, det går förstås att skumma riktig mjölk separat om man vill ha en mer genuin mjölksmak. Bosch Tassimo Charmy T55 är enkel att använda samtidigt som bryggningen genomförs med hjälp av ett ganska komplext system. Det är en streckkod på kapseln som bestämmer åt dig hur ditt kaffe ska vara. Därmed minskas möjligheterna att själv välja och experimentera med kaffet. Är man nöjd med det utbud som finns så erbjuder Bosch Tassimo Charmy T55, utan någon större ansträngning från din sida, en kopp gott kaffe.

Enkel att använda och rengöra, lättast att förstå sig på
Kapslarna måste hanteras manuellt, ibland något oklart vad en knapp gör
0 5 3.5 1

Nespresso Inissia C40

Snygg kaffemaskin med lättanpassad mugghållare, brett utbud av kaffekapslar

Prisklass: Mellan Tryck: 19 Bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 storlekar Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,8 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nespresso Inissia C40

Nespresso kännetecknas av sitt breda utbud - både av kaffemaskiner och av kapslar. Inissia C40 är en kaffemaskin av mellanprisklass men som ser ut att kosta betydligt mer.

Avtagbar men lite bökig vattentank

Rent designmässigt är Nespresso spot on i sitt uttryck och man behöver aldrig skämmas över att ha en av deras kaffemaskiner ståendes på köksbänken. Inissia C40 tar inte upp mycket plats heller och det är inte det minsta krångligt att anpassa muggstället för först en liten och sedan en större mugg genom att öppna och stänga en lucka.

Vattentanken är avtagbar. Är man petig så kan den vara lite svår att få loss i och med att den hakas fast som på krokar, men det är en parentes i sammanhanget. Det tenderar även att bli lite slabbigt i facket där använda kapslar hamnar, så det gäller att hålla koll på att det utrymmet rengörs med jämna mellanrum.

Många olika smaker på kapslar

Vad gäller smaken på kaffet så är vad man föredrar givetvis något som skiljer sig från person till person. Fördelen med Nespressos maskiner är att det finns väldigt många olika sorters kaffekapslar att välja mellan, och det är svårt att inte hitta något som passar ens eget tycke. Nackdelen är att tillgängligheten är begränsad. Kapslarna finns ej att köpa i vanliga matbutiker utan endast i Nespressos egna brand store eller så får man handla online.

Minns man att fylla på lagret i tid så är ju detta inget problem. Men kommer man under fredag eftermiddag på att kaffet är slut så kan det bli en lång väntan på påfyllning. Så länge man er en kaffedrickare med god framförhållning så blir man inte missnöjd med sin Nespresso Inissia C40.

Kompakt design, stort urval av kaffe, lätt att anpassa efter koppen
Sämre tillgänglighet till kapslarna, en del kladd vid kapselhantering
0 5 3.5 1

Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop

Brygger både varma och kalla drycker, rymlig vattenbehållare och enkel att använda

Prisklass: Premium Tryck: 15 Bar Vattentank: 1,3 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nescafe Dolce Gusto Circolo Flow Stop

Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop har ett säreget utseende, kaffemaskinen är formad som ett stort O med koppstället i mitten. Maskinen ser stor ut till formen, men ställs den upp mot en vägg så tar den inte upp så väldigt mycket mer utrymme än konkurrenterna. Förutom det speciella utseendet så har Dolce Gusto Circolo också den unika egenskapen att kunna blanda till kalla drycker såsom iskaffe och iste. Instruktionerna på kapslarna är pedagogiska, det står precis hur maskinen ska ställas in för att det ska bli rätt mängd vätska. Koppstället kan regleras i tre lägen beroende av höjden på koppen och är snyggt upplyst inifrån. Således inga svårigheter att smygbrygga sig en kopp kaffe i ett mörkt kök. Ironiskt nog uppfattas bruksanvisningen som rörig, medan det mesta med Nescafé Dolce Gusto Circolo framstår som solklart när man väl använder kaffemaskinen.

När Dolce Gusto Circolo bryggt drycken klart så behöver man inte peta ut kapseln med fingrarna. Hela kapselhållaren kan istället lossas från maskinen och kapseln slängas i soporna utan att man behöver röra vid den med händerna. Vattenhållaren är mycket enkel att ta loss, den är dessutom en av de rymligare som vi har testat. Att Dolce Gusto Circolo först uppfattas som klumpig i formen vägs således upp av andra fördelar när man hunnit använda den ett tag. Smakmässigt har både cappuccinon och espresso intenso fint skum och gediget god, lyxig smak. Utbudet av espressokapslar är dock inte så stort. Styrkan hos Nescafé Dolce Gusto Circolo är snarare de olika varma och kalla kaffedryckerna. Är det vad man föredrar att dricka så är Dolce Gusto Circolo en passande kaffemaskin.

Mycket enkel att använda, rymlig vattenhållare, kan göra kalla drycker
Ganska otymplig till formen, något snålt utbud av klassiska kaffekapslar
0 5 3.5 1

Bosch Tassimo Joy T43

Gedigen konstruktion med smidigt vattentak och enkel att brygga kaffe med

Prisklass: Budget Tryck: 3,3 Bar Vattentank: 1,4 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: Nej Kapsel: Tassimo T-DISC Snittpris per espressokapsel: 3,6 kr Automatisk avstängning: Ja, övergår till strömsparläge Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Bosch Tassimo Joy T43

Tassimos modell Joy T43 befinner sig precis som Charmy T55 i en plånboksvänlig prisklass, utan att märket för den sakens skull har kompromissat vad gäller kvalitet. Joy T43 känns gediget konstruerad och funktionerna är smidigt uttänkta. Den rymliga vattentanken är lätt att komma åt och det krävs inga särskilda knep för att få loss den för påfyllning. Koppstället kan ändras i höjdnivå, men måste ryckas loss från sin position med risk för att droppkoppen skvätter över om man är oförsiktig eller ovan. Själva systemet, att kaffemaskin har en streckkodsläsare som läser av instruktioner på kapseln och brygger drycken där efter, känns också det som en del av tanken om att kaffebryggandet ska vara något okomplicerat. Ibland kan den mänskliga faktorn ställa till det och med Tassimo Joy T43 var det ibland maskinen som behövde en knuff i rätt riktning. Exempelvis krävdes det vid tillfälle att vi putsade av streckkodsläsaren för att maskinen skulle hitta kapseln och börja brygga.

Tassimo Joy T43 är ganska stor, kanske lite för stor med tanke på de avskalade funktionerna. Det finns inget knappval för storlek på drycken, utan det är redan inprogrammerat i varje kapsels streckkod. Vill man öka på vätska så finns det möjlighet att hålla inne knappen när den börjar blinka gult i slutet av bryggningen, men då krävs att att man står där och vaktar och trycker till vid precis rätt tillfälle. Valmöjligheterna för individen är inte så stora, därför passar Tassimo Joy T43 bäst för den som redan gillar utbudet av kaffe och andra drycker såsom de är. För den som är van vid att kunna justera drycken efter eget tycke så kan Joy T43 dock uppfattas som lite tråkig.

Väldigt enkel att använda, smidig vattentank
Svårt att justera mängden dryck, tar upp ganska mycket utrymme, kapslarna måste tas ur för hand
0 5 3.5 1

Nescafé Dolce Gusto Stelia

Unik, futuristisk design som smyckar köksbänken i varje kök, brygger välsmakande kaffe

Prisklass: Premium Tryck: 15 Bar Vattentank: 1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 7 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Nescafe Dolce Gusto Stelia

Nescafé Dolce Gusto Stelia är en kapselmaskin med ett högre pris men med en mycket unik profil i och med designen, Stelia ser ut att vara tagen direkt från familjen Jetsons kök. Till hälften brygger Stelia kaffe, till hälften är den en interaktiv konstinstallation i ditt kök. Till skillnad från Nescafés andra maskiner så har Stelia endast en fysisk knapp. Övriga funktioner styrs via en touch display. Displayen är av mycket god kvalitet, finkänslig för fingrets rörelser när man vill justera mängden vatten eller om det är en varm eller kall dryck som ska göras.  Nescafé Dolce Gusto Stelia kräver inget manuellt bidrag till att kapseln perforeras, att en spärr trycks in ett liknande, vilket är fallet med Nescafés andra kaffemaskiner. Utan perforeringen sker automatiskt när bryggningen satts igång.

Både kapselhållaren och vattenbehållaren på Stelia har något odefinierade grepp. Vattenbehållaren får lyftas upp med fingertopparna och blir lätt något felbalanserad när den är välfylld. Behållaren kan dock även öppnas upp baktill och fyllas på med hjälp av en karaff. Också Stelias kombinerade muggställ och droppkopp är lite knepigt att få grepp om - mer tydligt definierade handtag hade varit positivt. Nescafé Dolce Gusto Stelia har en ganska liten basyta, och tar därmed inte upp så mycket plats trots att den bygger på längden istället för på höjden. Stelia är en av kaffemaskinerna i vårt test som hade lägre temperatur på kaffet direkt efter bryggning, vilket innebär att om man tillsätter kall mjölk till sitt kaffe så kan drycken upplevas som på gränsen till för ljummen. Kapslarna från Nescafé håller dock god kvalitet, med bra och naturligt fyllig smak på kaffet, där märkets bryggkaffe från Zoégas utmärker sig lite extra.

Unik design, gott kaffe och mycket enkel att använda
Något låg bryggtemperatur, något högt pris
0 5 2.5 1

Italico Mivita

Prisklass: Budget. Tryck: 20 Bar Vattentank: 0,85 liter Mjölkskummare: Separat kan köpas till för 399 kr. Storleksval på kopp: 2 storlekar. Kapsel: Italico. Snittpris per espressokapsel: 2,97 kr Automatisk avstängning: Ja. Automatisk uppsamling av kapslar: Ja. Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja.
Italico Mivita 1

Italico Mivita är Italicos kaffemaskin modell mindre, i ett smidigt format som lämpar sig väl även i det lilla köket. Utseendemässigt så är den stilren i svart och rostfritt stål, med en genomskinlig vattentank på baksidan. Det finns många likheter mellan Italicos stora modell Bonviva och Mivita vad gäller grundkonstruktionen. Också på Mivita fälls hela fronten framåt när maskinen ska laddas med en ny kapsel. För att få tillbaka fronten så ska den pressas inåt och nedåt på samma gång, vilket det tar några försök innan man bemästrar. Kopphållaren är väldigt grund. En mindre espressokopp ryms fint men vill man brygga sig en större dryck så blir det svårt för hela muggen att rymmas. Uppvärmningstiden är något längre än normalt, men bryggtemperaturen på kaffet är bra och så även smaken. Kapslarna finns i fem olika goda och varierande smaker och det till testets lägsta kapselstyckpris.

Knapparna för att reglera storlek på koppen på Italico Mivita är mycket enkla att förstå sig på. Det finns en knapp för stor kopp och en för liten. Av- och på-knappen kan dock tyvärr kärva lite. Trycker man in knappen i fel vinkel så tar den inte alltid på första försöket. Det har vid tillfälle hänt att hålet som kaffemaskinen slår upp i kapseln inte får en tillräckligt jämn öppning, vilket resulterar i en spridd kaffestråle och en del kladd. Det blir även en del stänk runtom kaffemaskinen varje gång en kapsel perforeras, vilket känns tråkigt eftersom att det kräver att man städar upp extra på köksbänken varje gång man gjort sig en kopp. Det finns således många detaljer hos Italico Mivita som inte är så bra som de skulle kunna vara, och som behöver slipas på för att Mivita ska kunna bli ett prisvärt köp - trots det låga priset både på kaffemaskin och kapslar.

Bra pris på både maskin och kapslar, bra bryggtemperatur
Stänk och kladd vid kapselperforering, av- och på-knappen kärvar
0 5 2.5 1

Italico Bonviva

Prisklass: Mellan Tryck: 20 Bar Vattentank: 1,5 liter Mjölkskummare: Separat kan köpas till för 399 kr. Storleksval på kopp: 2 storlekar. Kapsel: Italico. Snittpris per espressokapsel: 2,97 kr Automatisk avstängning: Ja. Automatisk uppsamling av kapslar: Ja. Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja.
Italico Bonviva

Italico Bonviva är testets största kaffemaskin, både till bredden och höjden. Faktum är att Bonviva snarare är en hel kaffestation, som antagligen gör sig bäst i kontorsmiljö utan platskonkurrens från andra köksmaskiner. På ena sidan om bryggaren finns inbyggda hållare för pappmuggar och ett ställ för skedar, på andra sidan ett roterbart kapselställ och den rymliga vattenbehållaren. Vattentanken krävs för att brygga kaffet, men övrigt kan kännas överflödigt om Italico Bonviva används i en hemmiljö. I synnerhet med tanke på att tillbehörsdelarna inte kan tas bort. Trots sin storlek så har Bonviva en väldigt grund mugghållare. Ett fullstort latteglas ryms inte till fullo, utan kanten av glaset sticker ut. I det avseendet hade vi gärna önskat att kaffemaskinens proportioner prioriterats om.

Italico Bonviva säljs till ett konkurrenskraftigt pris, även kapslarna är billiga att komma över jämfört med konkurrerande kapslar. Konstruktionen för att ladda kapslarna skiljer sig avsevärt från alla övriga maskiner i testet, hela Bonvivas front fälls fram och kapseln placeras mitt i maskinen. Innan man fått till tekniken så finns det en liten risk för att råka klämma fingrarna. Det tenderar även att dröja kvar ett par droppar i tratten från föregående kopp, som sedan rinner ut precis innan bryggningen av en ny påbörjas. I övrigt är Italico Bonviva enkel att använda, med två knappar som lyser grönt - en för stor och en för liten kopp. För en mindre arbetsplats med många kaffedrickare kan Italico Bonviva vara ett prisvärt alternativ med gott, smakrikt kaffe. Men för privatpersonen finns de bättre val av kaffemaskiner.

Bra inköpspris, billiga kapslar, bra utformning för kontorsanvändning
Bökig konstruktion, läcker gammalt kaffe, grund mugghållare