Brun utan sol: 15 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Mars 2024

Vill du få en snygg solbränna utan att utsätta dig för solens skadliga strålar? Vi har provat flera produkter till varierande priser, från märken som Tan-Luxe, St Tropez och Ida Warg. En bäst i test-BUS behöver vara lättapplicerad och ge en fin färg som inte kladdar av sig på textilier.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Brun utan sol

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkter har utvärderats hos våra testfamiljer så som de är tänkta att användas i vardagen. Vi har gjort en utvärdering efter först en grundapplicering och sedan utvärderat vidare för att se vilket resultat fortsatt applicering ger. Vid betygssättning har vi utvärderat följande kriterier:

Färg: Vilken nyans ger produkten? Ger den ett naturligt intryck? Ger den glow? Går det att bygga upp den gradvis, hur intensiv är den?
Applicering: Hur lätt är det att applicera? Är den enkelt att få en jämn färg utan missade fläckar eller ränder?
Kladd: Tas produkten snabbt upp av huden eller kladdar den mycket? Blir sängkläder och kläder fläckiga?
Doft: Luktar den gott? Märks den typiska doften av brun utan sol? Hur länge sitter doften i?

Efter användning har helhetsupplevelsen bedömts, och då räknas även förpackningen in. De omdömen som delats ut har sedan räknats ihop med prisen för varan för att beräkna prisvärdhet i slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. St. Tropez Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion BÄST I TEST BRUN UTAN SOL

En väldoftande brun utan sol-kräm som ger fin färg och glow till hela kroppen

Formula: Lotion Förpackning: Tub Nivå på färg: Medel Krävs handske vid applicering: Ja, för bästa resultat

St. Tropez är experter när det kommer till brun utan sol och det märks direkt när man knäpper upp locket till St. Tropez Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion. Den luktar nämligen riktigt gott - även om den säregna doften av brun utan sol slår igenom något efter applicering.

Återfuktande och väldoftande brun utan sol

St. Tropez Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion är en härligt rik kräm som ändå känns förvånande lätt på huden. Det känns verkligen mer som att smörja in sig med en trevlig bodylotion än en brun utan sol-kräm. Lotionen är ofärgad, något som ibland kan innebära att resultatet kan bli ojämnt. Men med denna kräm behöver man inte oroa sig.

Det är klart man måste se till att huden är exfolierad och återfuktad dagen innan för att få ett så bra resultat som möjligt. Men även om man råkat slarva lite med att maxa kroppsvården dagarna innan, är St. Tropez Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion faktiskt väldigt förlåtande och man slipper nästan helt skarvar och ränder.

Gradual tanner som successivt bygger färgen

Denna BUS-lotion doftar fruktigt och gott. Man slipper inte helt lukten av brun utan sol under tiden som färgen utvecklas, men den är så pass diskret att den inte stör. Istället känner man sig mest välinsmord och återfuktad. Det är nästan som om den vackra färgen är en bonus, för den här krämen vore värd att köpa även om man inte fick en fejkbränna av den.

St. Tropez Gradual Tan Watermelon Daily Firming

Tuben innehåller 200 ml och är en gradual tanner. Detta innebär att du kan fortsätta att bygga på färgen under några dagar tills du får den färg du önskar. Men pass på - skillnaden mellan lager ett och lager två visade sig vara ganska stor. Är du ute efter bara en touch av färg, kommer ett lager antagligen räcka utmärkt.

Luktar gott, generös förpackning, riktigt återfuktande
Stor färgskillnad mellan ett och två lager
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Comis BÄSTA PREMIUMVAL

Brun utan sol med näst intill perfekt resultat

Formula: Spray Förpackning: Maskin som sprayar Nivå på färg: Beror på mängd Krävs handske vid applicering: Nej

Comis brun utan sol-spray är en maskin som till viss del påminner om TanRevel. Man laddar den med en vätska och sprayar sedan ansiktet på håll och får ett riktigt snyggt resultat. Men det finns saker som skiljer dem åt; exempelvis lukten. För håll i er nu, Comis är en brun utan sol-produkt som luktar gott.

Brun utan sol som luktar gott

Nästan alla BUS-produkter dras med en underton av den klassiska brun utan sol-lukten, som är lite säregen. Men med hjälp av en teknologi som heter Ordenone har lukten av BUS (som många tycker är lite besvärlig) nästan helt försvunnit. Istället luktar Comis brun utan sol gott av en söt fräschör.

Comis flaska laddas med en kapsel som innehåller vätskan som kommer att ge dig färg. En kapsel innehåller lagom till ansiktet, dekolletaget samt lite på armarna. Men om du inte använder hela kapseln vid en applicering, är den utrustad med ett droppskydd och det är bara att ta ut den halvfulla kapseln och låta den vänta på nästa applicering. Vätskan i sig är genomskinlig och färgen utvecklas under de 24 timmar som följer appliceringen. Du kan själv styra hur mycket färg du vill ha, genom hur länge då låter produkten vara kvar innan du sköljer bort den. Vill du maxa färgen, låter du den helt enkelt sitta kvar, men vill du ha ett försiktigare resultat väntar du 1-6 timmar innan du sköljer bort den.

Comis

Fin mist som ger ett svårslaget resultat

Misten från Comis är finfördelad, vilket gör att resultatet blir jämnt och snyggt. Det gäller att hålla lite koll på hur färgen utvecklas, så man inte får en djupare färg än vad man önskar. När man väl hittat sin perfekta verkningstid, är det en oerhört lättanvänd brun utan sol med ett resultat som är snyggt, naturligt och så jämnt att man knappt kan tro att man åstadkommit det helt utan hjälp. Extra poäng för att kapslarna är tillverkade av återvunnen plast.

Luktar gott, spillfritt, perfekt resultat
Dyr första investering när maskinen ska köpas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. B.tan Glow Your own Way Clear Self Tan Gel BÄSTA BILLIGA BRUN UTAN SOL

Nej, men resultatet blir bättre med handske

Formula: Gel Förpackning: Pumpflaska Nivå på färg: Beror på mängd Krävs handske vid applicering: Nej, men resultatet blir bättre med handske

I en rejäl och färgglad pumpflaska är B.tan Glow Your own Way Clear Self Tan Gel en väldigt prisvärd brun utan sol som ger även riktigt bleka ben en snygg fejkbränna. Pumpen gör det lätt att portionera ut den genomskinliga gelén samtidigt som flaskan är så poppig i rosa och orange att den är en fröjd att ha stående på hyllan.

Brun utan sol som är lätt att använda

Denna brun utan sol-gelé är genomskinlig, vilket kan vara lite knepigt vid applicering eftersom man inte ser vart man har applicerat. Men är du noggran och dessutom använder en appliceringshandske (en mjuk handske som hjälper till att fördela produkten), är det faktiskt väldigt lätt att få ett jämnt och snygg resultat.

Detta gäller även de mest bleka i testpanelen, trots att B.tan Glow Your own Way Clear Self Tan Gel är märkt med “darkest” som nyans. Detta beror dock på hur mycket och hur ofta du applicerar gelén. Är du väldigt ljus, börja med ett tunt lager och se hur färgen utvecklar sig. Skillnaden blir stor, men färgen ser samtidigt naturlig ut. Vill man ha en mörkare färg, applicerar man igen inom ett par dagar.

Vacker färg även för de riktigt bleka

Det tar några timmar innan färgen har utvecklats klart under vilken tid den successivt växer fram på huden. Detta är inte en brun utan sol som behöver sköljas bort. Som tur är doftar den milt av kokos, vilket ger en mysig och nostalgisk lukt utan att den känns kvalmig eller överväldigande.

B.tan Glow Your own Way Clear Self Tan Gel

Efter applicering känns huden omedelbart återfuktad, mjuk och härlig. Dessutom får den ett fint lyster. Tänk dock på att B.tan Glow Your own Way inte innehåller något solskydd, så om du ska ut i solen efter applicering får du lov att komplettera med en solkräm. Vår testpanel har tyckt bäst om att applicera B.tan Glow Your own Way på kvällen, ett par timmar innan det är dags att lägga sig. Då vaknar man med en snygg bränna, som hade man tillbringat natten på en strand i Bahamas.

Väldigt generös förpackning, bra pris, lätt att applicera, ger snygg och jämn solbränna
Svårt att se vart man applicerat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Ida Warg Self-Tanning Spray

Brun utan sol som knappt luktar något och passar bra även för ljusa hudtoner

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska Färgnivå: Medel Krävs handske vid applicering: Ja

Influencern Ida Wargs brun utan sol-produkter fick snabbt fina betyg vid användning och testpanelen är inte överraskad. Även ljus hud får en fin och jämna färg som går att göra mer intensiv genom att applicera fler gånger.

Handske rekommenderas

Det går att köpa en appliceringshandske separat vilket inte är en dålig idé om man vill slippa missfärgade händer. Det går att applicera sprayen antingen genom att spraya handsken och sedan smörja, eller genom att spraya på kroppen och använda handsken efteråt. Den ofärgade sprayen gör att det går att missa områden om man inte fokuserar vid påföring, men det gradvisa resultatet gör att det är lätt att rätta till i efterhand utan problem.

Brun utan sol utan parfym

Produkten marknadsförs som doftfri, vilket stämmer delvis då den förvisso inte har någon lukt vid appliceringen men några timmar efteråt kommer den typiska brun utan sol-doften fram lite svagt. Ida Warg Self-Tanning Spray torkar snabbt och lämnar inga spår på textilier efter sig, så det går att använda den några timmar före läggdags utan problem. Med tanke på det låga priset och det fina resultatet är detta absolut en storfavorit i budgetklassen!

Lätt att dosera och få jämn, fin färg, billig
Den genomskinliga sprayen är svår att se, resultatet dröjer lite
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. TanRevel Pro

En utmärkt brun utan sol för både ansikte och ben

Formula: Spray Förpackning: Maskin som sprayar Nivå på färg: Beror på mängd Krävs handske vid applicering: Nej

TanRevel Pro är en brun utan sol för som fungerar fint för både ansiktet och kroppen och kommer ge dig en bränna som är så snygg att den ser proffsapplicerad ut. Det här är en brun utan sol-spray, som appliceras med hjälp av en maskin. Maskinen laddas innan användning (usb-laddare) och för att få fullt batteri rekommenderas en laddningstid på cirka två timmar.

Spray-tan hemma

Konceptet med spray-tan är egentligen inget nytt - det har gått att bli sprayad med brun utan sol på salong de senaste 20 åren. Men att kunna göra det hemma har innan TanRevel gjorde entré, varit lite svårare. Med TanRevel Pro är det däremot lätt som en plätt. När maskinen är laddad är det bara att fylla den med vätskan och följa instruktionerna. Det är lite läskigt första gången innan man vet hur mycket färg sprayningen kommer att ge, men det är svårt att inte imponeras av resultatet.

Maskinen ska hållas 15-20 centimeter från ansiktet eller kroppen och applicera med långsamma rörelser i 15-30 sekunder. Första gången är det en bra idé att applicera en kortare stund, och se hur resultatet blir. Vill du ha en djupare bränna? Då applicerar du under längre tid vid nästa användning. TanRevel rekommenderar mellan 1-3 lager och här handlar det väldigt mycket om tycke och smak hos användaren. Ett lager ger ett vårfräsch resultat, och för varje lager därefter blir färgen djupare. Doften är diskret men även om man kan ana den klassiska BUS-lukten är den på inget sätt överväldigande.

Dyrt första inköp - men dryg vid användning

Första investeringen i TanRevel känns i plånboken, men när man har gjort själva grundinvesteringen i maskinen kostar själva vätskan inte särskilt mycket mer än andra brun utan sol-produkter. Vätskan är dessutom ganska dryg, så en förpackning räcker till flera användningar. Om man bestämmer sig för att hela kroppen ska få färg, blir det naturligtvis dyrare eftersom mer produkt kommer gå åt. Men resultatet är något att hänföras av - inga ränder, inga fläckar, ingen ojämn färg alls faktiskt. Så länge man varit noga med att exfoliera och smörja huden något dygn innan - men det gäller å andra sidan alla brun utan sol-produkter.

TanRevel Pro

TanRevel Pro ger verkligen ett strålande resultat. Redan efter någon kvart ser man resultatet, men färgen fortsätter att utvecklas i sex timmar efter applicering. Man behöver inte skölja bort TanRevel, utan efter sprayning låter man den helt enkelt sitta kvar. Lättare blir det nästan inte.

Jämnt resultat, lätt att använda, går att bygga färgen
Dyr första investering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist

En lättapplicerad brun utan sol för den som tycker det är svårt med BUS

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Färgnivå: Medel Krävs handske vid applicering: Ja

Några som verkligen varit med länge i BUS-branschen är St.Tropez, och deras St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist gör det enkelt att förvandla blek hud till solkysst sådan. Sprayen är ofärgad vilket tyvärr kan göra det svårt att se var man redan applicerat den men det är ändå enkelt att få ett jämnt resultat. Dessutom slipper man kladd och fläckar på textilier.

Handske för enklare applicering

Bästa sättet att få ett jämt resultat är att spraya kroppsdel för kroppsdel och sedan fördela sprayen med handsken. Innan detta är det viktigt att bli av med gammal hud och torra partier, så exfoliering och återfuktning rekommenderas för att slippa fläckar. De efterföljande timmarna efter applicering kommer färgen gradvis och ger en fin och naturlig färg som ser ut som en riktig solbränna.

Somrig och härlig doft

Den karaktäristiska doften av brun utan sol tränger igenom efter några timmar, men vid applicering doftar sprayen härligt med en tropisk touch. Tack vare att St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist är riktigt enkel att applicera och ger en fin och naturlig färg får den stoltsera med utmärkelsen bäst i test.

Lätt applicering, naturlig färg, jämnt resultat, passar även ljusa hudtyper
Lite högt pris, svårt att se den genomskinliga sprayen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Collistar Face Magic Drops

Brun utan sol-serum för en fräsch färg i ansiktet

Formula: Serum Förpackning: Glasflaska med pipett Nivå på färg: Beror på mängd Krävs handske vid applicering: Nej

Collistar Face Magic Drops är ett snabbverkande brun utan sol-koncentrat som doseras som ett serum. Med hjälp av pipetten doserar man enkelt några droppar i handen och smörjer sedan in ansiktet med serumet. Beroende på vilket resultat man är ute efter, kan man antingen applicera serumet direkt eller blanda ut dropparna med sin vanliga ansiktskräm.

Färgade brun utan sol-droppar för ansiktet

Collistars brun utan sol-droppar är färgade, vilket innebär att det är busenkelt att applicera serumet och man får en fin diskret färg på en gång. Färgen utvecklas sedan under ungefär en timme och går från blek till lätt solkysst. Hur djupt resultat man får, beror på hur mycket serum man använder. Vi rekommenderar att man börjar varsamt så ansiktet inte får starkare fejkbränna än vad man förväntar sig.

Naturlig färg som trollar bort den glåmiga vintern

Dropparna absorberas snabbt och lämnar en diskret doft efter sig. Dropparna luktar inte mycket av den klassiska BUS-doften. Däremot är Collistar Face Magic Drops ganska kraftigt parfymerade och lukten för tankarna till en frisersalong av den gamla skolan. Serumet luktar faktiskt som en nostalgitripp till 80-talet, ungefär som läggningsvätska. Det är inte en resa tillbaka i tiden som någon i testpanelen uppskattar särskilt mycket, men som tur är lägger sig alltså lukten relativt snabbt.

Collistar Face Magic Drops

Resultatet blir snyggt och ger upphov till kommentarer som: “åh vad pigg du ser ut”. Collistar Face Magic Drops är med andra ord ett perfekt sätt att gömma undan spåren av en mörk vinter och långsam vår och locka fram en lyster som brukar vara sommaren reserverad.

Fint och naturligt resultat, dryg och räcker länge, lämnar inga ojämna fläckar
Luktar alldeles för starkt och inte särskilt gott alls
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Tan-Luxe The Gradual

Brun utan sol som ger ett både fint och snabbt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Flaska i plast Nivå på färg: Stark Krävs handske vid applicering: Nej

Första intrycket av Tan-Luxe The Gradual handlar om den fräscha doften som för tankarna till äkta sommar snarare än den karaktäristiska brun utan sol-lukten Krämen är ganska lös så det gäller att testa sig fram med hur mycket som behövs i början. Någon handske ska inte behövas till The Gradual men skulle du redan äga en så kommer du få ett jämnare resultat om du använder den.

Färgen kommer direkt efter applicering

Någon gradvis uppbyggnad är inte att vänta här, namnet till trots. När The Gradual har applicerats kommer resultatet omedelbart och på någon timme är den snygga fuskbrännan framme. Med tanke på hur pass mycket färg den ger vid en första applicering gäller det att man inte har överdoserat från start. Att man inte behöver använda särskilt mycket gör att den förhållandevis lilla flaskan räcker betydligt längre än vad den ger sken av.

Absorberas snabbt

Krämen absorberas på ett kick och ger en återfuktande känsla utan att kännas tung eller kladda. Med en rejäl inarbetning blir resultatet väldigt jämnt och ger en fin färg som verkligen känns naturlig. Den goda effekten, att den räcker länge och doftar gott är tre kriterier som har gjort Tan-Luxe The Gradual till en uppskattat kompis i badrumsskåpet.

Fin färg som känns naturlig, god doft
Lite lös formula som gör den svårdoserad i början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

9. Cocoa Brown One Hour Tan

Brun utan sol som inte kladdar och passar bra som nybörjarprodukt

Formula: Mousse Förpackning: Sprayflaska Färgnivå: Svag färg Krävs handske vid applicering: Ja

En härlig mousse med en doft av sommar är vad vi får i handen när flaskan från Cocoa Brown plockas fram. Moussen har en gyllene och ljust brun färg som både gör det lätt att se var man applicerat men även ger ett fint glow och ger en direkt fräsch känsla.

Brun utan sol utan kladd

Cocoa Brown går in i huden fort utan att kladda, men ändå inte så pass snabbt att det är några problem att fördela produkten jämnt över huden. Efter applicering ska Cocoa Brown sköljas av. Det går att vänta olika länge beroende på önskat färgresultat, men mellan 1-3 timmar. Det är ett enkelt sätt att få koll på slutresultatet men blir så klart ett moment som gör att det inte går att lösa sitt BUS:ande för tätt inpå läggdags. Det snälla resultatet gör att det är en bra produkt för den som är ny på brun utan sol. Färgen är snygg och ser naturlig ut. Brun utan sol-lukten känns lite men försvinner efter sköljningen.

Cocoa Brown har ett bra pris och ger ett fint resultat, det är inte konstigt att det är en populär produkt och testpanelen tycker absolut att det är en produkt som är värd att lyfta.

Torkar snabbt, skön konsistens, jämnt och naturligt resultat
Kräver sköljning, ger inte så stark färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. St.Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Brun utan sol som är lätt att applicera och ger en snygg och naturlig färg

Formula: Mousse Förpackning: Flaska med pump Färgnivå: Stark Krävs handske vid applicering: Ja

En brun utan sol som bjuder på en verklighetstrogen bränna med lyster är vad du kan förvänta dig av den här moussen från anrika BUS-tillverkaren St.Tropez. Att deras produkter länge har utmärkt sig på marknaden är ingen överraskning med tanke på resultatet.

Handske krävs vid applicering

När moussen ska fördelas över huden är det rekommenderat att använda en handske för att få jämnt resultat och slippa missfärgade händer. Den är enkelt att applicera den bruna vätskan och färgen gör att det är lätt att se var man redan har tagit, något som är uppskattat då det räcker med en användning för att få ett bra resultat och man vill få det jämnt från start.

Torkar långsamt

Det tar en del tid för moussen att torka, så det krävs att man har tid att vänta en stund på att det ska blir klart. Doften av brun utan sol är inte direkt framträdande. Färgen lämnar spår på ljusa textilier men försvinner efter tvätt. Produkten är väldigt dryg vilket motiverar det lite högre priset, speciellt med tanke på hur enkel den är att applicera och vilket fantastiskt resultat som ges.

Snygg och verklighetstrogen bränna, lättapplicerad, bra färg
Kladdar en del
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Marc Inbane Natural Tanning Spray

Brun utan sol-spray som ger ett snabbt resultat och fin färg

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska Färgnivå: Stark Krävs handske vid applicering: Ja

Med Marc Inbane Natural Tanning Spray får du ett omedelbart och riktigt fint solbrunt resultat. Sprayen är färgad vilket ger den snabba effekten, och sedan byggs den solbruna färgen upp efterhand. Det gör att du kan duscha bort lite av det översta lagret men ändå behålla din nya fina bränna utan några problem.

Kamouflerad brun utan sol-doft

För den som snabbt vill kunna bättra på brännan är Marc Inbane Natural Tanning Spray en bra produkt då den karaktäristiska brun utan sol-doften försvinner under produktens egna doft. Vi rekommenderar en appliceringshandske för att få ett så jämnt resultat som möjligt, även om det inte är nödvändigt. Att få hjälp med svåra partier som till exempel ryggen är att rekommendera då sprayen är lite svår att komma åt med ordentligt.

Lätt spray som sprider sig

En nackdel med den här sprayen är att den lyckas flyga omkring och sprida ut sig över allt runt omkring en, och lite mer än så. Att göra sin applicering i ett stängt badrum är därför det enda alternativet om man inte vill ha brun utan sol över hela sitt hem. Produkten är annars väldigt bra men detta drar ner betyget. Torktiden får däremot pluspoäng och Marc Inbane Natural Tanning Spray perfekt får ändå ses som en bra produkt för en kunna fixa sig en fin sista minuten-bränna.

Direkt resultat, fin färg, torkar snabb, doftar gott
Appliceringen är lite svår, sprayen flyger omkring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Dove DermaSpa Summer Revived

Smidig brun utan sol som även bjuder på lite glow

Formula: Kräm Förpackning: Mjuk tub Nivå på färg: Byggs gradvis

Den här brun utan sol-krämen från Dove ger en fin färg som är lätt att anpassa efter tycke och smak då den kan byggas upp gradvis med regelbundna appliceringar. Krämen har en lätt och smidig formula som gör det lättanvänd, och slutresultatet ger en jämn och naturligt snygg bränna utan fläckar eller ränder.

Tar en stund att sjunka in

Har du redan fått en solbränna på naturlig väg så kan du absolut använda den här produkten för att förstärka färgen och bidra med lite extra glow. Det gäller bara att inte ha för bråttom iväg när den ska på, den är nämligen ganska kladdig och det tar ett tag innan den slutat fläcka ner kläder och andra textilier. Den klassiska doften av brun utan sol känns dock nästan inte alls, utan krämen har en snäll och milt parfymerad doft.

Lyckas dölja den klassiska lukten av brun utan sol

Beroende på vilken hudton man har så finns det två olika varianter av krämen för att passa för en bredare målgrupp. Eftersom resultatet inte är särskilt skarpt går det bra för den med ljus hy att ta den mörkare tonen för att få en genväg till en mer intensiv bränna. Att det går att bygga upp färgen gradvis och dessutom anpassa den efter hudtyp, ihopslaget med det väldigt bra priset, gör att vi ser Dove DermaSpa Summer Revived som ett riktigt bra budgetalternativ.

Resultatet ser naturligt ut, ger lite glow, god doft, enkel att använda
Tar tid på sig att torka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Maria Åkerberg Tan in a bottle

Brun utan sol med ekologisk stämpel för den miljömedvetna

Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Färgnivå: Svag Krävs handske vid applicering: Ja

Den vita tuben från Maria Åkerberg signalerar ingenting om att detta skulle vara en brun utan sol-produkt, så länge man struntar i namnet.

Doftar mer ört än BUS

Den karaktäristiska brun utan sol-doften försvinner till en början under en doftmatta med lite behaglig örtkänsla och när den träder fram efter en stund är det ändå örterna som märks mest. Den tjocka och vita krämen gör det lätt att se var man smörjt sig för att slippa fläckar, dock är den lite kladdig så det gäller att inte vara mitt i språnget efter applicering, den absorberas nämligen ganska långsamt.

Ger en mild och naturlig färg

Enligt beskrivningen tar det upp till fyra dagar för att kunna se full effekt, men en ljushyad testperson såg resultat efter sin första applicering. Efter användning ser kroppen ut att ha fått en naturlig solbränna och risken att förväxlas med en morot är obefintlig. Färgen är mild och snäll. Resultatet sitter i under någon vecka innan färgen är borta, en process som också den sker gradvis utan risk för fläckar på vägen.

Lättapplicerad, god doft, naturligt resultat
Tas inte upp i huden så snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster

Ett koncentrat som blandas i ens hudlotion och ger en fin färg

Formula: Koncentrat Förpackning: Flaska i plast Färgnivå: Svag Krävs handske vid applicering: Nej

Det här är ingen brun utan sol i vanlig mening, Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster består nämligen av ett oljeliknande koncentrat som du droppar i din vanliga kroppslotion och sedan smörjer in. 4-6 droppar i en klick hudkräm räcker till ett ben.

Lättdoserad men stark doft

Koncentratet är lättdoserat då den är lätt att droppa lagom mängd från den lilla flaskan. Det gäller dock att man redan har en bra kroppslotion att blanda ihop den med, gärna en som inte är för lös då koncentratet gör den ytterligare lite mer rinnig. Att ha en hudlotion med en doft som kamouflerar brun utan sol-lukten är att rekommendera då det doftar ganska starkt efter blandning. Färgen blir snyggt solbrun men är inte särskilt stark så man får upprepa proceduren för mörkare resultat.

Lättapplicerad med jämnt resultat

Tack vare att vanlig hudkräm är lättapplicerad så blir Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster också det, och eftersom det inte går åt så många droppar per gång så räcker den också ganska länge. Vi tycker dock att blandningsmomentet känns som ett onödigt steg och tycker att det här borde vara en produkt som kunde klara sig på egen hand.

Snygg färg, räcker länge, lättanvänd flaska
Krångligt att behöva blanda, doftar starkt, ger inte så mycket färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body

Brun utan sol med fin färg för den som inte bryr sig om hur något luktar

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska Färgnivå: Svag Krävs handske vid applicering: Nej

Fint resultat eller ej – James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body är en produkt som kräver ett rejält nedsatt doftsinne för att man ska härda ut och vilja fortsätta använda den.

Fin och naturlig färg

Produkten har en del plus, den ger till exempel en väldigt fin färg som känns naturligt solbrun, med lite extra glow som syns redan vid applicering. Men det väger absolut inte upp för dess lukt.

Lukten ger huvudvärk

James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body har en stark lukt som inte går att värja sig ifrån. Det är inte den vanliga brun utan sol-doften som kan vara nog så påträngande, utan en intensiv äcklig lukt med inslag av urin som framkallade huvudvärk och krävde ett omedelbart besök i duschen. Ska man ändå använda produkten så rekommenderar vi en appliceringshandske då munstycket inte ger ett jämnt flöde, men oavsett resultat så kommer man inte undan den fruktansvärda doften.

Snygg färg
Fruktansvärd lukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkter har utvärderats hos våra testfamiljer så som de är tänkta att användas i vardagen. Vi har gjort en utvärdering efter först en grundapplicering och sedan utvärderat vidare för att se vilket resultat fortsatt applicering ger. Vid betygssättning har vi utvärderat följande kriterier:

Färg: Vilken nyans ger produkten? Ger den ett naturligt intryck? Ger den glow? Går det att bygga upp den gradvis, hur intensiv är den?
Applicering: Hur lätt är det att applicera? Är den enkelt att få en jämn färg utan missade fläckar eller ränder?
Kladd: Tas produkten snabbt upp av huden eller kladdar den mycket? Blir sängkläder och kläder fläckiga?
Doft: Luktar den gott? Märks den typiska doften av brun utan sol? Hur länge sitter doften i?

Efter användning har helhetsupplevelsen bedömts, och då räknas även förpackningen in. De omdömen som delats ut har sedan räknats ihop med prisen för varan för att beräkna prisvärdhet i slutbetyget.

Brun utan sol

Med sommaren kommer ofta en önskan om att få lite färg på kroppen, men solens påverkan på huden gör att många börjar leta alternativ till den äkta varan. Brun utan sol-produkterna som tidigare drog åt en mer orange ton har utvecklats ordentligt på senare år och går nu för tiden inte att skilja från vanlig solbränna, om produkten är bra. BUS finns både som mousse, spray, gel och kräm, samt även som koncentrat som blandas i vanlig hudlotion.

Hur fungerar brun utan sol?

Anledningen till att du kan få en solkysst hud av en ofärgad produkt stavas DHA, vilket är en förkortning för ämnet dihydroxyaceton som ger en brun ton i sura lösningar (men orange i basiska). När DHA möter aminosyrorna i hudens proteiner sker en reaktion som bildar en mörkare nyans (det är även då den klassiska doften uppstår), något som kan ta tid, upp till sex timmar. Brun utan sol tränger inte in i huden utan sitter i det översta hudlagret och försvinner gradvis om det inte fylls på. Eventuella fläckar på textilier försvinner snabbt i tvätt. Det är inga problem att sola efter att man använt brun utan sol men produkten ger inget solskydd. Vänta också gärna en dag innan solning eftersom huden redan är lite utsatt.

Guide: Så använder du brun utan sol

Det är viktigt att både peela och återfukta huden innan man applicerar produkten, för att få ett så jämnt och naturligt resultat som möjligt. Typiskt torra partier som behöver ses över är armbågar, knän, händer och fötter. Om de får suga upp för mycket kräm så kommer de bli mörkare än resten av kroppen. En applikationshandske gör jobbet enklare och förhindrar missfärgning av händer samtidigt som produkten sprids mer jämnt. Ta inte produkt där du annars sällan är solbränd, till exempel i armhålor och armarnas insida. be om hjälp med ryggen om du kan. Tvätta händerna ordentligt efteråt och se till att inte råka lämna någon produkt mellan fingrarna. Vänta tills du är helt torr innan du klär på dig (eller kryper ner i sängen). För ett snyggt resultat i ansiktet gäller samma för kroppen, exfoliera och återfukta först och använd gärna en produkt avsedd just för ansiktet då kroppsprodukterna kan vara lite för feta.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Clarins Liquid Bronze Self Tanning

Brun utan sol för den som inte vill ha för mycket färg

Clarins Liquid Bronze Self Tanning

Clarins Liquid Bronze Self Tanning är förvisso mycket populär hos sina trogna användare, men det är inte helt enkelt att få ett bra resultat.

Lång tid innan uppnådd effekt

Även om den här produkten är både lättdoserad och enkel att matcha med sin egen nyans på huden så finns det en del hinder för att få ett riktigt perfekt resultat. Den ger till exempel ett ganska svagt resultat, så för att få en god effekt så krävs det att man applicerar många gånger. Å andra sidan är det en positiv egenskap för den med ljus hy som inte vill ha för mycket effekt. Den som redan har en del färg kommer dock tycka att det är lite tidskrävande att försöka få mer effekt.

Snäll och snygg färg
Behövs många strykningar för resultat