
Resväska & bag: 21 modeller i test
Vi har uppdaterat vårt test av resväskor med flera nya modeller, som alla höll hög kvalitet och placerar sig i topp. Vårt val av bäst i test blir modellen Epic Phantom, en stilren och prisvärd resväska med bra funktioner och genomtänkt inredning. Bästa budgetval utnämns väskan American Tourister till, som med färgglad design, låg vikt och mycket konkurrenskraftigt pris är att rekommendera för den med begränsad plånbok. Bästa kabinväska förblir Samsonite Uplite och vi har även utsett en vinnare för kategorin bästa hårda resväska, där Samsonite dominerar med modellen S'Cure DLX och en smart och säker låsning samt väldigt hög tålighet i skalet. Gemensamt för dessa testvinnande väskor är just en hög byggkvalitet, bra materialval samt i de flesta fall en låg vikt - vilket gör det möjligt att få med sig mer packning. En resväska ska klara omild behandling av flygplatspersonal, därför bör man ställa höga kvalitetskrav. Att köpa en billig REA-väska är i längden en dålig investering då kvalitet och hållbarhet kostar pengar. Om märkesväskan trots allt går sönder har tillverkarna ofta mycket fördelaktiga försäkringar och bistår med reservdelar. Därför har vi bara inkluderat märkesväskor i detta test.
Så köper du rätt resväska
Väskor finns i alla former och storlekar. I grund och botten ska resans längd och syfte bestämma storleken och formen på resväskan. En kabinväska eller trolley för affärsresenärer fyller andra behov än resväskor för semesterfirare, medan en expeditionsbag med axelremmar passar bäst där en väska med hjul inte kan användas. För att förenkla resandet bör man därför använda olika sorters väskor för olika sorters resor.
Mjuk väska, hård väska, eller bag
Mjuka resväskor tillverkas av nylon och polyester. Detta är mycket flexibla, lätta och slitstarka material men tål inte hårda stötar. Tygväskor har ofta fickor på utsidan med plats för en laptop eller dokument. Därför passar mjuka väskor bäst som kabinväskor eller som resväskor för stöttåligt innehåll.
Det finns två typer av hårda resväskor. De tillverkas antingen av tunn flexibel polykarbonatplast eller av stenhård polypropylenplast. Polykarbonat används bland annat i skottsäkert glas medan polypropylen är vanligt i behållare av kemikalier. På några få år har väskorna av flexibel polykarbonat i princip tagit över marknaden helt. Detta då de väger mindre än väskor av hårdplast utan att förlora stöttåligheten. Hårdplast blir dessutom poröst vid låga temperaturer, i vissa flygplan kan det bli minusgrader i lastutrymmet.
En högkvalitativ bag ska vara tillverkad av slitstarkt och vattentätt material, exempelvis behandlad nylonväv eller tarpaolin. Axelremmarna gör att väskan kan användas som ryggsäck. Flexibiliteten hos en bag gör att de lämpar sig bra på resor fyllda med aktiviteter, exempelvis skidresan, dykresan eller flodresan i Thailand. En bag med hjul är oftast betydligt tyngre än bagar som bara har axelremmar.
Fem tips när du ska köpa resväska
Sugen på nya äventyr? Med en väska som matchar såväl resmål som packning och din personlighet kommer det bli betydligt trevligare att ta sig från A till B med alla saker på rätt plats. Så hur ska man tänka när det kommer till att hitta något som kan få plats med all packning och samtidigt klara ibland vårdslös bagagehantering och slitage. Här är fem köptips för att underlätta i jakten på den perfekta väskan som kan bli en trogen reskamrat under många år framöver.
1. Olika sorters resväskor
Beroende på var du ska åka, och vad du ska ha i din packning så spelar det roll hur du bär runt på dina saker. Ska du fjällvandra i Abisko så är en rullväska tämligen otymplig, men ska du på en långweekend i en solig storstad så kan det vara exakt det du behöver för att lätt rulla fram på kullerstensgatorna med tillhörigheterna i tryggt förvar. Så här kan du tänka:
Rullväska på hjul. Packa mycket, slipp bära. Perfekt för charterresan eller någon annan trip där det inte är så många byten och smidig transfer. Hårda väskor skyddar innehållet bättre men kan också knäckas om de skulle råka kastas mot en hård kant i bagagehanteringen, medan mjuka väskor tål smällar lite bättre, även om de inte skonar packningen på samma sätt.
Stor ryggsäck. Med båda händerna fria och inget på släp är det lättare att ta sig fram smidigt där det är mycket folk. Klassiker backpacker-väska för den som är på resande fot och inte direkt bor på samma hotellrum sju nätter i sträck.
Kabinväska. Att resa endast med handbagage kan verka modigt, men faktum är att de rejäla kabinväskorna rymmer betydligt mer än man tror. Se nästa punkt!
2. Rymlig kabinväska
När allt fler flygbolag tar extra (bra) betalt för incheckat bagage så ser väsktillverkare sin chans att kränga ordentliga kabinväskor till dem som vill spara in på den delen av semesterkassan. Och med all rätt, om man packar smart och har en ordentlig väska så går det att få ner en hel del packning för att klara sig under många dygn hemifrån. Det finns standardmått för kabinväskor, så dubbelkolla att väskan inte överstiger de måtten. Många flygbolag tillåter kabinväskor av den storlek som går att placera i facket ovanför sätet, men även en mindre ryggsäck, större handväska, tygkasse eller annat, så länge den får plats mellan fötterna på golvet framför en. Tänk smart och utnyttja packytan till max så kommer du inte sakna ditt incheckade bagage alls – och dessutom spar du tid på att slippa stå och vänta vid bagagebandet när planet har landat!
3. Vattentät resväska
Att ha en väska som tål väta är guld värt, både när man ska förflytta sig själv när vädret inte är det bästa, men även när väskan är ute på egna äventyr i bagagehanteringen. Det tar en stund för flygplatspersonalen att lasta in alla väskor i planet, och då är det skönt att veta att det även på regniga dagar kommer finnas torra kläder att byta till när man kommit fram. Förutom ytterhöljet så är det även viktigt att dragkedjorna tål att bli våta utan att det läcker igenom något vatten, om man vill vara på den extra säkra sidan.
4. Resväska med smarta packfunktioner
Att få plats med mycket i en väska är väldigt bra, tills man är framme på sin destination och inser att allt ligger huller om buller när man öppnar väskan. Att inredningen i väskan innehåller kryssband som håller packningen på plats i varje sida av väskan känns som ett minimum. Det finns dock ännu smartare funktioner att titta efter, som flyttbara avgränsningar, inbyggda och flyttbara packpåsar, täta förvaringspåsar för smutstvätt, med mera. Genom att sortera upp och säkra olika delar av packningen blir det mer överskådligt att både packa ner hemma och att packa upp på plats. Det finns även externa insatser som passar många befintliga väskor, om man har hittat en favorit utan uppdelning inuti.
5. Resväska med låg vikt
När det finns en viktbegränsning för packningen så är det dumt om själva väskan i sig adderar några kilo extra till packningen. Många väskmärken marknadsför några av sina modeller som lättviktare av just den anledningen, och det är lätt att förstå varför de är populära. En väska som är framtagen för att vara extra lätt kommer ofta även med smidiga konstruktionen kring både draghandtag och hjul, något som kommer att göra det enklare att använda väskan på ett smidigt sätt. Duffelbags och andra mjuka väskor väger ofta mindre än klassiska hårda väskor, och det finns många sådana modeller som är designade på samma sätt som en rullväska med hjul och draghandtag. Dock så är de mjuka väskorna inte lika förlåtande mot innehållet när de hanteras, något som är värt att ha i åtanke när man ska kompromissa sig fram till vilket köp som blir det bästa för en själv.
Testvinnare - Resväska
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Fler tester med hudvårdstips inför resan
Fler tester inför resan
1. Epic Phantom SL — BÄST I TEST RESVÄSKA
Snyggt designad resväska, lättrullad med låg vikt och smart inredning
Svenska väskföretaget Epic är kända för att ligga i framkant med lätta innovativa material och inför testet av nya modellen Phantom hade vi extremt höga förväntningar. Vi är inte besvikna. Ytterskalet är formgjutet av flexibel polypropylen i unibody-design med förstärkta hörn, som gör väskan extra tålig mot stötar och omild bagagehantering. Epic är så säkra på sin kvalitet att de har marknadens mest generösa garanti. Om väskan går sönder på något sätt 7 år efter inköp så byter Epic ut de trasiga delarna eller ger en helt ny väska, även om det är flygbolagets fel. Phantom har fyra enkelhjul med ett bra tyst rull, även tungt packad är väskan lättmanövrerad. Draghandtaget har en ensam stång men känns ändå stabilt.
Dragkedjan på Epic Phantom SL är tätad för att hålla vatten ute, men det gör den också en aning trög. På insidan är både lock och botten klädda. Ena sidan har en mellanskiva som stängs med dragkedja och i den finns två praktiska nätfickor. Den andra sidan har remmar med förstärkta tygpartier, vilket gör att kläder och andra saker i packningen faktiskt hålls på plats, vi gillar denna lösningen bättre än klassiska kryssremmar. De större modellerna av Phantom har klädsel som kan tas loss helt och tvättas. Epic Phantom SL är en från topp till botten mycket prisvärd resväska i alla tre storlekar, från Ryanair-kabin till bjässen 95 liter. Att väskan dessutom är stryktålig, superlätt och har marknadens bästa garanti gör att den blir vårt val av bäst i test.
Bästa pris hos:
Thule Subterra Carry-On kan tas med som handbagage och mäter 23 x 35 x 55 cm. Det är en kabinväska med två riktigt tåliga hjul med bra rull. Många kabinväskor idag har fyra roterbara hjul, vilket gör att väskan kan förflyttas enkelt även när den står upprätt. Thule Subterra Carry-On är dock så pass smidigt att man aldrig känner behov av fler hjul. Handtaget dras rakt ut upp till ett lagom högt läge. När det ska fällas ned igen måste två knappar tryckas in samtidigt. Har man små händer så behöver man använda båda händerna för att få till detta. Rejäla bärhandtag finns både på väskans kort- och långsida. Subterra Carry-On har ett textilt ytterlager men också det håller hög kvalitet. Efter flertalet resor både som handbagage och incheckat bagage finns inte en reva, knappt ens en fläck.
På utsidan har Thule Subterra Carry-On ett smart fack lagom stort för värdesaker och sånt man vill komma åt snabbt. När väskan öppnas upp märks det direkt att det här är en Thule-produkt. Ena sidan stängs igen med ett vanlig meshnät och dragkedja. Den andra sidan har ett lock med hård ram, som Thule kallar för låsbar kompressionspanel. Panelen kan tas bort helt men kan också fästas i olika höjd, allt beroende på hur mycket packning som ska in. Dessutom är själva locket gjort av två lager – meshnät överst och ett tätare material under. Perfekt att stoppa in de smutsiga skorna där emellan. Som extra bonus finns även Subterra Carry-On 40 liter. Den mjukare väska kan bäras som ryggsäck eller med axelrem men kan också kombineras med den vanliga kabinväskan. Detta genom att den har en hållare som kan träs över draghandtaget. Var för sig är de stora nog att gå som handbagage. Och tillsammans passar de perfekt när man är två som reser ihop men vill sköta packningen så smidigt som möjligt. Och en smidig resa blir det utan tvivel med Thule Subterra Carry-On.
Bästa pris hos:
3. American Tourister Bon Air — BÄSTA BILLIGA RESVÄSKA
Mycket prisvärd resväska med färgglad design och ett hållbart ytterskal
American Tourister är ett av världens äldsta väskföretag och ägs numera av Samsonite. Modellen Bon Air är en färgglad modern resväska som ger mycket funktion för pengarna. Ytterskalet är tillverkat av polypropylen, som är ett lätt och flexibelt material men samtidigt väldigt tåligt. Även efter vårdslös bagagehantering på flygplats är Bon Air fin i ytan. Draghandtaget är rejält och kan ställas i två olika höjdlägen. De fyra enkelhjulen är roterbara i 360 grader och har ett bra tyst rull. Väskan har även tassar som gör att den kan ställas på långsidan. Att ytterskalet finns i så många glada färger gör att väskan känns mer personlig, American Tourister har lyckats väl med Bon Airs tilltalande design.
Bon Airs insida är textilklädd. Botten har endast kryssremmar medan locket även har en mellanskiva, utrustad med två nätfickor, som dras igen med dragkedja. Kryssremmarna är av flexande gummimaterial och lämnar större delen av väskan öppen. Vi skulle gärna sett att remmarna gick att spänna då de är för slappa för att hålla packningen när väskan stängs igen snabbt. Vi skulle också gärna sett en regnskyddad dragkedja. Detta är några av väskans få svagheter. Sammantaget är dock American Tourister Bon Air en mycket prisvärd resväska som blir en given vinnare i vår budgetklass.
4. Samsonite S'Cure DLX — BÄSTA HÅRDA RESVÄSKA
Resväska av hög kvalitet, med enormt packutrymme och extremt låg vikt
Samtidigt som de mjuka flexibla resväskorna tar allt större marknadsandelar så har Samsonite lagt i en extra växel i utvecklingen av hårda resväskor. Med nya modellen S'Cure sätter Samsonite en ny standard i kategorin. Väskan andas kvalitet i alla detaljer, särskilt den dyrare DLX-varianten som har en mer påkostad inredning, bland annat med en i höjdled justerbar mellanskiva. Det gör det enklare att organisera inredningen om väskan ska packas med flera personers kläder. DLX-väskan har även en kostym/tvättpåse och ett löstagbart fack för vätskor. Modellen utan DLX i namnet har en enklare inredning men även den är bra och funktionellt.
Ytterskalet på S'Cure är av det patenterade hårda materialet Flowlite och gör väskan mycket stryktålig. I hörnen och på sidan är skalet förstärkt i två lager med en fackverksliknande konstruktion som gör att stötar fördelas mellan flera punkter. Väskan stängs med tre rejäla, låsbara snäppfästen och längs öppningen går en gummerad list som gör den i princip helt vattentät. Bärhandtaget på de större modellerna saknar giv men är bekvämt att hålla i och på undersidan finns ett extra grepp. Draghandtaget kan justeras i fem olika lägen. Bakhjulen är något större än de främre, alla är dubbla och fritt roterbara så som brukligt är på premiumväskor. Det hårda skalet gör Samsonite S'Cure lite tyngre men väldigt tålig och därmed ett bra alternativ för den flitige långresenären.
Bästa pris hos:
5. North Face Duffel Bag — BÄSTA DUFFELBAG
Robust bag till bra pris, tillverkad av miljövänliga material
Denna klassiker är antagligen världens bäst säljande expeditionsbag. Väskan är tillverkad av TPE-laminerad ballistisk nylonväv och är av miljöskäl helt PVC-fri. Materialet är både slitstarkt och vattentätt samtidigt som vikten är låg. Väskan har väderskyddad dragkedja, fyra kompressionsremmar för att pressa ihop packningen och kan användas som ryggsäck. Axelremmarna är justerbara och sköna men något pilliga att montera bort då man inte behöver dem. Bagen finns i fem storlekar och närmast oändliga färgkombinationer. En mycket prisvärd duffelbag som ligger skönt både i handen och på ryggen.
Samsonite Uplite är en vidareutveckling av populära kabinväskan Samsonite Short-lite. De bästa egenskaperna finns kvar, exempelvis lättrullade integrerade hjul, vattenavstötande kvalitetsnylon och långt teleskophandtag. Väskan är superlätt och yttermåttet 40 x 20 x 55 cm gör väskan godkänd som handbagage även hos lågprisflygbolagen. Packutrymmet är verkligen enormt i förhållande till väskans yttermått och vikt. Det är inte delat på mitten vilket innebär att de som vill separera smutskläder eller annan packning måste göra det i påsar. En nackdel kan vissa tycka men vi premierar volym. Faktum är att Uplite har bäst vikt/volym-ratio av alla kabinväskor vi testat.
Inredningen är bra med lågt fästa spännband och två fickor. Ytterfacket fyller hela väskans bredd och rymmer tidningar och en 13-tums dator. På ena kortsidan finns dessutom en mindre ficka med plats för flygbiljetter eller en pocketbok. På andra kortsidan finns ett handtag vilket underlättar då man lyfter väskan vid säkerhetskontrollen eller upp på ett bord. Vid lyft i bärhandtaget på ovansidan är väskan perfekt balanserad. Även garantierna är utmärkta via Samsonite:s globala servicenätverk. Den utomordentliga vikt/volym-ration i kombination med det attraktiva priset gör denna kabinväska bäst i test.
Titan Xenon är en lätt tysk kvalitetsväska med stilren strömlinjeformad design som tidigare var vår testvinnare. Trots att den nu blivit detroniserad av Epic Phantom är detta fortfarande en resväska vi verkligen gillar, särskilt i de små detaljerna. Exempelvis är den närmast perfekt balanserad, något man uppskattar vid lyft i trappor. Den har också sköna handtag, bra dragkedja och funktionell vadderad inredning. Det sistnämnda är numera ovanligt då väsktillverkarna kapar kostnader och många väskor levereras helt avskalade på insidan
Vårt testexemplar har använts flitigt på flygresor under två års tid och är fortfarande i utmärkt skick. Vår enda anmärkning är att hjulhusen blivit repade då den dragits uppför trottoarkanter, det är dock inget som påverkar funktionen. Xenon finns i flera storlekar, från kabinstorlek till riktigt stora modeller som passar för en jordenruntresa. Ofta är de större väskorna i ett modellprogram sämre anpassade för full packning. Med Xenon har vi inte upplevt detta problem, tvärtom klarar den största modellen ordentligt med vikt utan att bli svårmanövrerad. Titan levererar i princip allt vi förväntar oss av en modern resväska men vi tycker att priset är något högt. Har du råd bör du slå till.
8. Thule Subterra Luggage
Rymlig resväska med många bra fack, hög kvalitet på hjulen och flera öppningar
Thule Subterra är en serie genomtänkta resväskor, som finns i flera storlekar och format. De har en gemensam röd tråd men det finns också avsevärda skillnader mellan dem. Den större Subterra mäter 70 x 40 x 35 cm och tar 75 liter packning. Det är riktigt rejäl med gott om utrymme, vilket göra att väskan lämpar sig väl också för en längre resa. Väskan kan öppnas antingen på mitten, och då skiljs den andra halvan av med meshnät så att ordningen bibehålls. Eller så öppnas den upp ovanifrån. Det gör det lätt att komma åt även den packning som lades i först. Vi saknar dock remmar för att hålla kläderna i den andra delen på plats.
Det råder ingen brist på smarta små förvaringsfack i Thule Subterra. Det här är en väska för den som är välorganiserad, med bra fickor för värdesaker, adresslapp och annat smått och gott. Trots ovarsam bagagehantering under flygresor så ser väskan ut som ny och de två hjulen har ett förstklassigt rull. Förutom att dra väskan bakom sig så kan man enkelt bära väskan över axeln med de rejäla remmarna. Handtaget dras rakt upp utan att någon spärr behöver pressas in. Men för att fälla ned det igen så måste man trycka in två knappar, vilket för den som har mindre händer kräver att man kan använda båda händerna. Hela packningen kan tightas till med utvändiga kompressionsremmar. Det finns även en transportögla att haka fast mindre väskor på medan man kryssar fram mellan flygterminalerna. Thule har tänkt på det mesta och Subterra Luggage är en superb resväska för den seriösa resenären.
9. Thule Crossover Rolling Duffel
Slitstark och lättpackad resväska med praktiskt, krossäkert SafeZone-fack
Thule Crossover Rolling Duffel är en duffelväska med hjul och ett utdragbart handtag. Väskan känns konstruerad för den aktiva resenären, och är som gjord för att exempelvis ta med på fjällresan. Men den välorganiserade Crossover fungerar lika bra för barnfamiljen som vill packa mycket att ha med sig på solsemestern. Rejäla bärhandtag finns både på toppen och på sidan av väskan, samt förstärka bärremmar som gör att den kan lyftas upp och bäras över axeln. Dragkedjorna känns gedigna och krånglar inte ens när väskan är packad till brädden. Crossover Rolling Duffel är försedd med ett riktigt praktiskt, krossäkert SafeZone-fack för solglasögon, mobiltelefon eller annan ömtålig packning.
I ena delen av väskan finns två separata, spännbara remmar för att hålla packningen på plats medan den andra har ett lock i meshnät med dragkedja. En smart funktion är att Crossover kan öppnas upp både runtom samt ovanifrån, vilket gör att man enkelt kommer åt även den packningen som annars skulle legat längst ned. Väskan har två rejäla hjul som trots rullning på både grus och asfalt inte fått sig en skråma. Handtaget kan lätt dras ut till ett fast höjdläge. För att fällas in i igen måste man trycka in två spärrar, vilket görs med en hand så länge den handen inte är allt för liten. Trots flera omgångar i omild bagagehantering under flygresor så ser den knappt använd ut. Thule Crossover Rolling Duffel utgör ett rymligt, lättpackat val för den som vill ha en väska som tål många äventyr.
10. EPIC GTO Hexacore
Prisvärd resväska med snygg design i många färger, lätt och välkonstruerad
Svenska märket EPIC tar med den snygga superlätta GTO-serien steget in i resväskornas finrum. Detta var fram till nyligen vår favoritväska, men sedan lanserades Titan Xenon13 som tog över tronen som testvinnare. EPIC GTO Hexacore är dock fortfarande en alldeles utmärkt resväska. Det hexagonmönstrade höljet är tillverkat av tre lager flexibel polykarbonatplast vilket gör väskan både stöttålig och lätt att rengöra. Teleskophandtaget är mycket stabilt och det välplacerade silikonbelagda bärhandtaget gör väskan perfekt balanserad vid lyft i trappor. Inredningen är påkostad med mellanvägg, många fack och effektiva spännband. Resväskan är mycket lättrullad med stora kvalitetshjul från japanska Hinomoto. En otroligt prisvärd väska.
11. Rusta Resväska City
Mycket prisvärd resväska med fyra rull, ställbart draghandtag och bra inredning
Varuhuset Rustas utbud av egna modeller resväskor är relativt smalt men styrkan ligger i priset. Ordinarie pris på väskor i City-serien ligger på en bra bit mindre än hälften jämfört med många konkurrenter. Ovanpå det har Rusta ofta kampanjer som pressar priset ytterligare. Resväskan Rusta City finns i tre storlekar. En kabinväska som tar 32 liter, samt två större modeller som har kapacitet för 59 respektive 89 liters packning. Utsidan är gjord av ABS-plast i knalliga färger, lätt att upptäcka på flygplatsens bagageband. Plasten är mediummjuk men känns tålig. Efter omild bagagehantering syns skrapmärken och bucklor men skadorna är endast estetiska. De fyra snurrhjulen har ett bra rull både när väskan rullas bredvid och när den dras bakom en. Rusta City känns välbalanserad när man lyfter den i något av de två bärhandtagen, som är placerade bredvid draghandtaget upptill samt på ena långsidan. Handtagen har lite giv i sig.
Draghandtaget kan justeras i två olika höjder. Någon enstaka gång kan knappen krångla och det händer att man råkar trycka in den medan man drar väskan bakom sig. Vill man ställa ner City på marken utan att den ska skrapa emot underlaget så finns det fyra rejäla tassar på ena långsidan. Insidan av City är textilklädd på båda sidor. Ena sidan har ett lock som stängs igen med dragkedja. Andra sidan har elastiska kryssremmar. Ingen extravagant inredning direkt, men det fungerar för syftet. Vad som däremot saknas är en plastficka på utsidan att sätta en adresslapp på. Det finns inte heller något inbyggt lås av något slag. Dragkedjan runtom väskan är smidig att öppna och stänga, men saknar helt regnskydd. Vid en närmare granskning är det alltså i de mindre detaljerna som Rusta City skiljer sig från de dyrare alternativen. Men på det stora hela överraskar kvaliteten som likvärdig många konkurrerande väskor i mellansegmentet. Och varför då inte betala endast halva priset för en Rusta City istället?
Delsey Segur är en rejäl resväska i hård polykarbonat, som finns tillgänglig i flera olika färger och storlekar - från liten nog att gå som handbagage till en rejält stor väska som rymmer all packning för långresan. Oavsett storlek har Delsey Segur fyra lättsnurrade hjul, vilket gör väskan lätt att rulla bredvid sig vid köer till incheckning, passkontroll och dylikt. Det går också mycket smidigt att dra den bakom sig när man ska gå längre sträckor och hjulen fixar ojämnheter i underlaget. Det utdragbara handtaget är bekvämt att hålla i, kan höjas i flera lägen och spärren för att fälla in det igen lossas med ett enkelt knapptryck. Utsidan är rejäl och även om väskan fått utstå hårda smällar och ovarsam hantering under flygresor så syns endast några svaga märken på Segur.
Väskan har ett praktiskt TSA-lås där man själv kan välja kod och som även kan öppnas med nyckel av säkerhetspersonal på flygplatsen. Väskans insida har klädsel som kan tas loss och tvättas. Ena sidan har ett lock i nät som stängs med dragkedja. Det finns också en mindre förvaringsficka som stängs med dragkedja, bra för småsaker man vill hålla separat från övrig packning. Andra delen av Delsey Segur har en elastisk kryssrem som ska hålla packningen på plats. Till skillnad från kryssremmarna i många andra resväskor så kan denna väldigt enkelt dras åt, vilket gör att kläderna stannar där de ska även om väskan inte är helt fullpackad. Delsey Segur är en klassisk resväska, som är tålig men därmed också lite tyngre. Den är inte strösslad med extraordinära funktioner men de funktioner som finns håller hög kvalitet och det är lätt att förstå varför Delsey Segur är en långvarig favorit för många flitiga resenärer.
13. Epic HDX
Resväska med bra rull, volym och vikt gör den perfekt för användning på lågprisflyg
Svenska Epic är kända för sina lätta, snygga och innovativa resväskor till bra priser. Nya Epic HDX finns i flera storlekar och modellprogrammet genomsyras av en funktionell skandinavisk design, både invändigt och utvändigt. Kabinväskans storlek och vikt är perfekt anpassad för lågprisbolag som Norwegian och Ryanair. Även de större modellerna har en anmärkningsvärt bra volym/vikt-ratio. Det innebär att du får plats med mer packning. Yttermaterialet är av slitstark och flexibel polykarbonat som skyddar innehållet vid omild behandling. Även efter en längre tids användning ser ytterskalet fint ut, endast några mindre repor kan skönjas. Hjulen är mycket lättrullade, vi har aldrig upplevt problem med grus som fastnar.
Även blixtlås, inredning och bärhandtag har genomgående hög kvalitet. Blixtlåset är konstruerat för att stå emot vatten men själva kedjan är välkonstruerad och det blir inte trögt att öppna och stänga väskan. Draghandtaget har två stänger och kan justeras i fyra olika höjdlägen. Bärhandtaget är bekvämt greppvänligt och med lite giv i sig när man lyfter upp väskan. Epic HDX är utrustad med TSA-lås. Insidan är klädd med tyg. I botten finns en kryssrem som kan justeras något i längd. Locket kan stängas igen helt och har en inbyggd nätficka för fövaring av småsaker. Epic HDX är en prisvärd och mycket hållbar resväska, väl värd sitt pris.
14. Rimowa Salsa Air
Välkonstruerad premiumresväska med låg vikt, bekväm och enkel att både bära och rulla
Lyxiga Rimowa Salsa Air är en riktig lättviktare, vilket kommer väl till pass när allt fler flygbolag tar extra betalt för incheckat bagage och har låg maxvikt för handbagage. Den största väskan godkänd för att tas med in i kabinen tar 34 liter och väger precis över 2 kg, även om tillverkaren anger 1,9 kg. Rimowa har alltid haft marknadens bästa hjul och Salsa Air är inget undantag. De fyra hjulen rullar tyst och friktionsfritt, även på grusiga gator utan att sten fastnar i hjulhusen.
Teleskophandtaget är stabilt och har ett bra grepp, väskan är mycket lättnavigerad även i trånga passager. Den är också välbalanserad, även om du packar klumpigt så håller den sig rättvinklad när du bär i trappor. Polykarbonathöljet är flexibelt och förstärkt i hörnen vilket gör väskan extremt tåligt mot slag och fall. Även packutrymmet får väl godkänt. Den frekvente flygaren som gillar att resa lätt och har plånbok nog för priset, kommer bli mycket nöjd med Rimowa Salsa Air.
Samsonites prestigeväska Cubelite är en uppdatering av storsäljaren Cosmolite och ger ett bländande kvalitetsintryck. Samsonite utlovar 10 års världsgaranti vilket är något av ett rekord i branschen. Väskan är tillverkad av flera lager vävd polypropen i ett patenterat material som kallas Curv, vilket är både lätt, flexibelt och stöttåligt. Materialet tål riktigt låga temperaturer vilket passar vårt nordiska klimat och kalla bagagerum. Inredningen är bäst i testet med två mellanväggar, flera innerfickor och innerfoder som är slimmat mot väggarna. Resväskan är utrustad med 6 cm stora dubbelhjul med bra rull framåt med vid riktigt snabba svängar kan de trilskas något. Modellen finns i flera olika storlekar, från kabin till jorden-runt-storlek. Detta är en premiumväska med ett premiumpris och bra garanti.
Vulcan är en extremt slitstark och vattentät bag / ryggsäck, tillverkad av PVC-fri Tarpaolin och Polyamid. Alla detaljer är robusta och påkostade, exempelvis gummiklädda aluminiumhandtag och förstärkta hörn på kortsidorna samt dubbelbotten. Dessa högklassiga materialval ökar både vikten och priset något, men bagen tål rejäl misshandel av ägaren såväl som oaktsam flygplatspersonal. Axelbanden är lätta att ta av men vi saknar kompressionsremmar på sidorna av bagen. Väskan har en vattentät dokumentficka i locket och tvättpåse på insidan.
17. Samsonite Aeris Basic
Billig resväska av slittåligt material, håller helt tätt mot fukt
Höljet på Samsonite Aeris är tillverkat av den stenhårda plasten polypropylen vilket skyddar innehållet från slag. Plasten gör dock väskan ganska tung och materialet saknar den smidiga flexibilitet som de övriga hårda väskorna i testet. Inredningen är godkänd och locket stängs med tre spännen där en tät gummilist skyddar mot fukt. Separat bärhandtag på ovansidan saknas, lyfter man istället i teleskophandtaget blir väskan felbalanserad och slår i benen. Resväskan trivs bäst på bakhjulen då det främre hjulparet är väldigt små. Aeris Basic har nyligen fått en syskonmodell som heter Aeris Comfort. Den har bättre inredning men ligger några hundralappar högre i pris. Om du gillar hårda väskor kommer du utan tvekan bli nöjd med Samsonite Aeris. Väskan finns dessutom i alla regnbågens färger.
18. Epic Explorer Back pack Trolley
Kombinerad kabinväska och ryggsäck som är slittålig med bra axelband och bärhandtag
Detta är en robust kabinväska / ryggsäck i tjockt tyg som tål tuffa tag. Förstärkningar finns på alla utsatta partier som hörn och väskbotten, beständigheten gör dock väskan tung. Axelbanden har bra vaddering, de är gömda bakom en lucka som fästs under botten. Luckan täcker hjulen men efter en tids vandring med väskan på ryggen tittar det ena hjulet fram och vilar mot jackan. Dragkedjan till huvudfacket löper utmärkt medan kompressionsremmarnas snäppfästen är mycket tröga och kräver att du använder bägge händer. Bärhandtaget på toppen är skönt och stadigt, däremot är teleskophandtaget något rangligt men har bra längd. Trots vissa missar gillar vi denna väska och rekommenderar den för affärsresenären eller weekendresenären som söker en pålitlig väska för datorn som samtidigt rymmer några dagars ombyte.
19. Helly Hansen HH Duffel Bag
Välsydd bag med bekväma axelremmar och smarta förvaringsfickor
100% Nylon Tarpaolin gör denna duffelbag både robust och hållbar. Toppöppningen är U-formad vilket gör väskan lättpackad och ger god överblick av innehållet. Bagen har fyra kompressionsremmar, en ID-ficka, två innerfickor och ett ytterfack för förvaring av axelremmarna då man inte behöver dem, smart! Dragkedjan är kraftig men saknar extra väderskydd, den klarar en regnskur men läcker något vid ösregn. Axelremmarna är vadderade och väskan ligger skönt mot ryggen då man använder den som ryggsäck
20. Samsonite X'ion³ Travel
Resväska med rekordmånga förvaringsfickor för alla behov, mycket tystgående hjul
Detta är en kabinväska som slår rekord i förvaringsfickor. Tre på insidan, två på utsidan, dessutom medföljer laptopfodral, skopåse, tvättpåse och genomskinlig necessär. Den främre ytterfickan rymmer en bärbar dator medan bakfickan är ämnad för flygbiljetter och dokument. Teleskophandtaget är bra men lyfthandtaget är något svårgreppat. Hjulen är tysta och mycket lättrullade rakt fram men vill inte riktigt följa med i snabba svängar. Kabinväskan är tung i jämförelse med lättviktaren Samsonite B-Lite. Även priset är ganska tungt för plånboken. Samsonite kan betydligt bättre än detta.
21. Epic Discovery
Billig resväska med smart funktion då den kan expanderas för extra packutrymme
Den storsäljande budgetväskan Epic Discovery är expanderbar om man behöver extra utrymme. Materialval, hjul och sömmar har dock inte samma höga kvalitet som de dyrare tygväskorna i testet. Garantitiden är också bara tre år. Huvudfacket är djupt och bra med både nätavdelare och dubbla spännband. Ytterfickorna är dock svåra att öppna och snålt tilltagna i storlek. Väskan är dessutom något framåttung vilket gör att den välter med en lätt knuff. Epic Discovery passar dig som reser sällan och söker en riktigt billig väska. Affärsresenären kräver mer.
Köpråd kring resväskor
I vårt test av resväskor har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.
Vikt och storlek
Värdet av låg vikt på väskan ska inte underskattas då övervikt på flygplanet numera är väldigt dyrt. Exempelvis kostar varje kilo övervikt hela 20 Euro hos Ryanair samtidigt som maxvikten för kabinbagage är 10 kilo. Överskrider kabinväskan denna vikt måste den checkas in i lastutrymmet på flygplanet till en kostnad av 40 Euro. En modern kabinväska med vikt på ca två kilo (som Samsonite B-Lite Fresh) kan rymma nästan dubbelt så mycket vikt i kläder som en kabinväska av äldre tyngre modell. Lågprisbolagen går i täten för viktminskning men även bolag som KLM, SAS, och Lufthansa har drastiskt minskat viktgränserna för incheckat bagage.
Storleken på väskan bestäms om den ska användas som kabinbagage eller ej. Standardmåttet inom EU för Höjd × Bredd × Djup hos kabinväskor är 56 cm × 45 cm × 25 cm. Många flygbolag har dock infört ytterligare begränsningar som SAS med 55 cm × 40 cm × 23 cm och Ryanair med 55 cm × 40 cm × 20 cm.
Det är inte bra att resa med en alldeles för stor väska. Dels väger resväskan mer men blir även svårare att packa om man inte fyller den helt. Innehållet i en halvt fylld väska kommer att tumla runt och väskan blir samtidigt känsligare för stötar då innehållet i en fullpackad väska även agerar stötdämpare.
Väskor som rymmer ca 30 liter brukar vara tillräckligt för en resa på några få dagar. Är du borta i en vecka bör man använda en väska som rymmer 45 till 75 liter. Planerar man att vara borta i mer än en vecka bör man använda en väska som rymmer minst 75 liter.
Hjul

Det blir allt vanligare med fyra hjul på resväskor. De extra hjulparen ger betydligt bättre kontroll och manövrering än två hjul. Detta märks särskilt i trånga passager, i köer eller på flygplatsterminaler med mycket folk i rörelse.
Stora hjul rullar bättre än små hjul på ojämnt underlag. Fyrhjuliga resväskor har oftast mindre hjul än tvåhjuliga resväskor vilket gör att de rullar sämre på vinterunderlag och grusvägar. Storleken på hjulen betyder alltså mycket för bra rull men kvalitetskomponenter i kullager, hjul och hjulhus har ännu större betydelse.
Det finns två olika typer av hjul på resväskor. Dels enkelhjul (likt EPIC GTO Hexacore och Samsonite B-Lite Fresh i detta test) och de dyrare dubbelhjulen (likt Titan Xenon och Rimowa Salsa i detta test). Dubbelhjulen har fördelen att det inte kan fastna grus inne i hjulhuset. Köper man en resväska med enkelhjul bör man se till att det finns en spalt mellan hjulhuset och hjulet så att grus lätt kan ramla ut.
Handtag
Teleskophandtag ska vara stabilt och ergonomiskt. Många lågbudgetväskor har rangliga teleskophandtag vilket gör dem jobbiga att hantera. Teleskophandtaget ska också vara så pass långt att man inte sparkar till väskan med hälarna när man går med den bakom sig. Längden på teleskophandtag ska därför vara ca 105 cm mätt från golvet.
Det är viktigt att bärhandtaget på toppen av väskan är placerat så att väskan balanseras helt lodrätt när man lyfter den. Om handtaget är felplacerat kommer väskan att hänga snett och slå i benen när man lyfter den i trappor. Större väskor har även bärhandtag på sidan vilket underlättar för kortare personer. Även här är det viktigt att handtaget gör väskan välbalanserad vid lyft.
TSA-lås
Tullen får använda våld för att öppna väskor. De flesta kvalitetsväskor har idag ett TSA-lås. Tullen har en huvudnyckel till dessa lås vilket gör att de kan öppna väskan utan att förstöra den. TSA-lås är alltid kombinationslås och är oftast integrerade i väskan, de kan även medfölja som hänglås på vissa väskor med dragkedja.
Inredningen
En bra inredning gör väskan lättpackad. Det är därför viktigt att det finns mellanvägg, fickor och packremmar. Inredningen hindrar också kläder och andra föremål från att ramla runt i väskan och skyddar på så sätt både väskan och innehållet.
Ofta är det stor kvalitetsskillnad på inredningen i resväskor i olika prisklasser. Inredningen i dyrare väskor har oftast fler finesser, exempelvis löstagbar sektionsindelare, klädhängare för skjortor och blusar, tvättpåsar eller laptopfodral. Vissa budgetväskor har ingen mellanvägg eller packband vilket gör dem svåra att packa.
Garanti
Från flygplansfönstret ser man ofta hur väskorna kastas runt av personalen när de ska packas i lastutrymmet. Just därför är det viktigt att resväskan är av hög kvalitet och tål omild behandling. Även den mest hållbara väska kan dock ramla av en bagagevagn rakt ner i asfalten. Då är det viktigt med en bra garanti.
Bäst garanti har Samsonite med sin resväska Cubelite. Den har 10 års global fabriksgaranti vilket innebär att du kan lämna in väskan hos vilket serviceverkstad som helst.
Utgångna produkter

Osprey Ozone passar i flera av våra testkategorier, 1) Resväska med telekophandtag, 2) Ryggsäck med daypack, 3) Bag med terränghjul. Osprey lyckas mycket bra i att balansera väskans olika egenskaper. Väskan är hög och smal, det gör den lätt att både dra efter sig och att ha på ryggen. Förstärkningar finns på utsatta detaljer och en aluminiumram gör chassit mycket stabilt. Åtkomst till det stora facket sker via en lucka som täcker hela fronten. I kombination med den ljusa inredningen blir det lätt att se och hitta i sin packning.
Hjulen håller mycket hög kvalitet och har fungerat på både kullersten och blöta stigar. Vid användning som ryggsäck dras ländryggskudden ner och höftbältet blir ett skydd från hjulen. Axelremmar och höftbälte har bra passform och är sköna men passar bättre i city än på fjällstigen. Daypacken är utmärkt och sitter som gjuten på väskan med en dragkedja. Den rymmer lätt en 15 tums laptop och utrustning för en dagsutflykt. Säcken har bra ventilation och är bekväm att bära även i tropiskt klimat. Det yttre facket hade dock gärna fått vara djupare, nu blir det något topptungt. Daypacken går även att knäppas fast på bröstet om man vill ha koll på sina värdesaker. Detta är en svårkategoriserad väska men en av de bästa och mest innovativa vi testat.

Lyxiga Rimowa Salsa är en lättare version av den klassiska pilotfavoriten Rimowa Topas från 1950-talet. Aluminiumet i klassikern är dock utbytt mot slitstark och superlätt polykarbonatplast. Det stabila teleskophandtaget och de stora dubbelhjulen gör väskan till den bäst följsamma i testet. Bagagespännbanden är innovativa men vi skulle gärna sett några innerfickor. Den utfällbara kroken på väskans utsida för extra bagage är enkel men smått genialisk. Rimowa har ett globalt servicenätverk och egen reperationsservice i lyxhotell världen runt. Det underlättar om väskan går sönder. Modellen har snabbt blivit en favorit i näringslivet, hittills har vi sett tre börs-VD på Arlanda och Gardemoen med Rimowa Salsa eller Rimowa Salsa Air. Väskan har ett högt pris men levererar kvalitet. Testets bästa premiumväska.

Titan Ultimate erbjuder marknadens bästa garanti. Kunden garanteras en reparerad eller ny väska i 10 år. I princip fungerar detta som en kostnadsfri försäkring mot skador. Resväskan är stilren, funktionell och utstrålar tysk kvalitet i alla detaljer. Polykarbonathöljet är flexibelt och hållbart och sömmarna till dragkedjan är handsydda enligt en patentsökt metod. Inredningen är praktisk med mellanvägg och fickor, vi skulle dock gärna sett något bredare spännband. De stora hjulen gör väskan mycket manöverduglig, även i trånga passager.