Övervakningskamera för utomhusbruk: 6 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Vill du veta vad som försiggår på tomten när du inte är hemma? Nu slipper du fundera. Vi testar löpande nya övervakningskameror för utomhusbruk, från kända märken som Nest, Arlo och Reolink. För att en utomhuskamera ska bli bäst i test måste den hålla hög bildkvalitet, klara både väder, vind, olika ljusförhållanden samt vara smart nog för att kunna se skillnad på djur, människor, bilar och annat.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Övervakningskamera utomhus

Så gjorde vi testet

Vi har låtit övervakningskamerorna genomgå flera tester under en längre tid för att säkerhetsställa dess funktioner och för att kunna ge ett korrekt betyg. De har placerats på dess tillämnade positioner, både under tak och bar himmel.

Modellerna har blivit undersökta från flera enheter, såsom Android, Iphone, dator och surfplatta. Vi har även använt dess tillhörande molntjänst om sådan funnits. Flera användare har varit uppkopplade samtidigt, och har det följt med tillbehör har även dessa testats.

Bildkvalitet: Med en skarp och tydlig bild hos din utomhuskamera kan du se både ansikten, djur, och registreringsskyltar. Utan en skarp och högupplöst bild kan du lika gärna undersöka fotavtryck på tomten. Bildkvalitén är alltså den mest grundläggande faktorn hos en övervakningskamera.
Uppkoppling: Går det att följa videon live eller hackar det? Har du fått en notis om något som försiggår är det inte läge för en dålig uppkoppling.
Användarupplevelse: Hur enkel är övervakningskameran att använda? Vi väger flera beståndsdelar som påverkar om kameran är användarvänlig eller till mestadels problematisk. Funkar appen enkelt och smidigt? Kan hela familjen vara aktiva samtidigt? Är det lätt att dra igång med kameran?

Vi ställer resultatet från våra tester mot kamerans pris. Hur prisvärd är den? Detta är sedan avgörande för betyget.

0 5 4 1

1. Google Nest Cam

Övervakningskamera för utomhusbruk med mörkerseende

Kameraupplösning: 1080p Minne: 3 h inbyggt i kameran, 30 dagar i molnet (abonnemangsbundet) Ansiktsigenkänning: Ja (abonnemang) Röststyrning: Ja (Google Assistant) Mörkeradaption: Ja (svartvit) Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner) Energi: Batteri och el Siren: Nej Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Ja (digitalt) Pan/tilt: Nej Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), materiel för montering, adapter för ström, kabel för laddning inomhus

Den femte versionen av Googles övervakningskamera är billigare än de tidigare modellerna och har dessutom fyllts med fler funktioner. Är det sänkta priset, och den mer funktionsfyllda kameran, fortfarande prisvärd när den även blivit försämrad med en kaotisk app? Svaret är ja, bortsett från appen får du väldigt mycket övervakningskamera för pengarna.

Google Nest Cam är en prisvärd och generös kamera med flera gratisfunktioner. Det tillkommer möjligheten att identifiera människor, djur, bilar och paket. Allt detta genom att ställa in zoner som registrerar rörelser. Du kan även spara upp till tre timmar av videon direkt på enheten utan att teckna något abonnemang.

Det går enkelt och smidigt att koppla övervakningskameran till Google Home-appen, dock uppstår problematik efter installationen. Har du ett hem med flertalet smarta enheter kommer appen att vara extremt bökig och rörig, att komma till vardera produkts funktioner kräver många steg.

basta utomhuskamera google nest cam battery

Kvalitén på kameran är väldigt bra (1080p-upplösning med HDR) och den fångar detaljer bra både på dagen och natten. Tyvärr saknar den nya Googlekameran zoom och har något sämre upplösning än den tidigare versionen.

Monteras enkelt med magnetfäste

En ny funktion på denna övervakningskamera är dess smidiga magnetfäste. Dessutom har du möjlighet att köra den upp till tre månader på batteri, beroende på hur ofta den används. Tyvärr går den endast att köra kontinuerligt på ström inomhus, vilket inte hjälper om den ska användas utomhus.

basta utomhuskamera google nest cam battery 2

Bortsett från en rörig app och att den inte kan kopplas till fast ström utomhus är detta en mycket prisvärd kamera. Du får massor av gratisfunktioner som konkurrenterna saknar i sitt gratispaket, och samtidigt en kompetent övervakningskamera med utmärkt bildkvalitet.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Arlo Essential Spotlight

Övervakningskamera med riktigt bra bildkvalité

Kameraupplösning: Full HD/4K Minne: Molnet (en vecka eller abonnemangsbunden) Ansiktsigenkänning: Nej Röststyrning: Ja (Google Assistant) Mörkeradaption: Ja (färg) Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner) Energi: Trådlös (batteri) Siren: Ja Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Ja Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), material för montering

Arlo Essential Spotlight är en övervakningskamera som är 100 procent trådlös, har bra mörkeradaption och välfungerande tvåvägskommunikation. Installationen är enkel och appen är användarvänlig.

Kvalitén på bilden är väldigt bra och bildvinkeln likaså. Kameran har en spotlight som aktiveras på rörelser, eller manuellt via appen, och du kan få en riktigt bra bild även om det är kolsvart ute. Om du skaffar ett abonnemang kan även förstå vad som är människor, fordon, djur och paket. Tyvärr kan den inte avläsa registreringsskyltar eller se skillnad på olika ansikten.

Det är super med en trådlös kamera, men Essential Spotlight har tyvärr något sämre batteritid än andra Arlokameror. Å andra sidan kostar den inte jättemycket och det går att ställa in rörelsezoner för kameran vilket gör att du kan minska aktivitetsområdet. Batteritiden är ungefär en månad om du har dagliga besök.

Du får även en notifikation via appen när batteriet börjar ta slut, vilket är toppen.

Några nackdelar

Trots att Essential Spotlight är en riktigt prisvärd utomhuskamera finns det en del sämre kvalitéer hos den. Precis som hos andra Arlo-modeller tar det alldeles för lång tid innan du får upp realtidsbilden i appen. Efter du fått en notifikation och klickat på den kommer du till en överblick. Sedan dröjer det ytterligare en stund efter att du har valt kameran tills du får se bilden. Detta gör att du kan missa en hel del innan du får fram bilden.

Du kan se det inspelade i efterhand, men det har även förekommit fördröjningar vid några inspelningar.

Ett annat problem är att inställningarna för notiser gäller alla kameror och det går inte att göra individuella val. Har du till exempel en hund som är ute och leker framför en av kamerorna kommer du få ständiga notifikationer från den. Vill du stänga av notiserna för just den kameran, måste du stänga av dessa för dem alla.

Arlo Essential Spotlight är en prisvärd utomhuskamera med spotlight och bra mörkerseende. Vi saknar en del funktioner i abonnemanget för att vi ska tycka att det är värt att satsa på en månadsprenumeration, men som baskamera gör den ett bra jobb.

Toppen bildkvalité, bra mörkerseende på grund av spotlight, 100 procent trådlös
Begränsade notifikationsfunktioner, fördröjd inspelning vid ett par tillfällen, långsam att få upp realtidsbild via appen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Arlo Pro 4

Helt trådlös övervakningskamera med bra mörkeradaption

Kameraupplösning: 2K Minne: Molnet eller lokalt Ansiktsigenkänning: Nej Röststyrning: Ja (Alexa/Google Assistant) Mörkeradaption: Ja (färg) Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner) Energi: Trådlös Siren: Ja Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Ja Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), materiel för montering, stöd för HomeKit, går att köpa en solcellspanel till

Arlo Pro 4 är den senaste generationen av Arlos Pro-familj. Dess föregångare Pro 3 och denna skiljer sig egentligen bara åt på en punkt, Pro 4 kan kopplas direkt till din router och kräver således inte att du har en Arlo Smart Hub installerad hemma. I övrigt är de lika som bär. Att du slipper hubben är såklart trevligt, men ingen deal breaker för den som redan satsat på Arlo som övervakningssystem hemma.

Pro 4 har belysning inbyggd direkt i kameran som gör att det är möjligt att se bra både på dagen och natten. Belysningen gör även att det är möjligt för videon att få färgbilder, vilket långt ifrån alla utomhuskameror gör. Självfallet är det bäst sikt på dagen, men det går fortfarande bra att urskilja ansikten och liknande även nattetid.

Ansiktsigenkänning är tyvärr inte en funktion denna utomhuskamera har, men den kan se skillnad på människor, fordon, djur och paket om du investerar i ett abonnemang.

Arlo Pro 4 har även en mikrofon inbyggd som gör det smidigt att kommunicera med personen på andra sidan kameran.

Helt trådlös

Arlo Pro 4 är en trådlös övervakningskamera med ett smidigt magnetiskt fäste som gör det enkelt att sätta upp och plocka ner den vid behov. Tyvärr är laddaren helt specifik för den nya modellen, vilket gör att det inte är möjligt att ladda den med de kablar man normalt sett har hemma. Utan kabel, och med dagliga besök i hemmet, håller batteriet ungefär 3 månader. Laddaren är dessvärre inte IP-klassad.

Övervakningskameran går enkelt att ansluta till ditt smarta hem och appen är väldigt lätt at använda. Det går att ställa in områden för kameran att fånga upp rörelser i och sedan får du notiser när något sker där. Här hittar vi dock den stora svagheten hos Arlo-systemet. Det dröjer för lång tid innan du får upp realtidsbilden då du inte kommer direkt till den rätta bilden när du klickat på notisen. När du klickat på notisen kommer du istället till appen med en överblick på alla kameror. Sedan måste du manuellt klicka på play och sedan vänta några sekunder till för att komma till kameran med realtid. I värsta fall har besökaren redan försvunnit då.

Arlo Pro 4 är i sin helhet en smidig och prisvärd kamera om du klarar dig med enklare basfunktioner. Det hade känts mer värt att betala för ett abonnemang om det ingått ansiktsigenkänning. Här betalar du för friheten i att ha ett helt trådlöst system.

Bra bild dag som natt, 100 procent trådlös, mikrofon inbyggd
Sämre laddningsmöjligheter, ej IP-klassad laddare, långsam att få upp realtidsbild, ingen ansiktsigenkänning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1
Kameraupplösning: 1080p 15 fps Minne: Micro SD Ansiktsigenkänning: Nej Röststyrning: Ja (Google Assistant) Mörkeradaption: Ja (svartvit) Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner) Energi: Batteri, el, solcell Siren: Nej Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Ja (digitalt) Pan/tilt: Ja Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), materiel för montering, sidostycken (alternativa)

Reolink Argus PT är en kamera som fungerar lika bra inom- som utomhus. Den har en solcell som gör att kameran inte behöver laddas lika ofta om den sitter ute, dock går det inte att enbart använda solcellen som energikälla.

Kameran kommer med en motor för att styra vad som går att se samt ett ordentligt fäste. Detta, ihop med batteriet, gör att kameran inte är speciellt diskret i storlek. Den blir framför allt svårare att dölja från nyfikna ögon.

Har plats för minneskort

Det är enkelt att installera kameran, och det räcker med att skapa ett gratiskonto för att följa det som sker runt hemmet. Allt innehåll som spelas in sparas på ett minneskort, så det är inte nödvändigt att betala för molnlagring.

Appen är lätt att förstå sig på då den inte har särskilt många funktioner, den går i princip bara att använda för att se video live samt inspelade klipp. Initialt var det en del krångel med att få kameran och appen att kommunicera med varandra. Efter några dagar fick vi appen att faktiskt spela upp de videor som kameran spelat in.

Kvalitén på videon är rimlig för priset, och kameran fungerar väl både på dagen och natten. Detta gör Reolink Argus PT till ett lämpligt val av övervakningskamera för dig som inte vill ta på sig spenderarbyxorna.

Enkel app, bra bild för priset, lång tid mellan laddningar
Lite buggig i kopplingen mellan app & kamera, klumpig och väldigt synlig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Ring Stick Up Cam Wired

Välförsedd övervakningskamera med allt inkluderat i förpackningen

Kameraupplösning: Full HD Minne: Molnet (abonnemangsbunden) Ansiktsigenkänning: Nej Röststyrning: Ja (Alexa) Mörkeradaption: Ja Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner och värmedetektering) Energi: PoE eller USB Siren: Ja Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Nej Pan/tilt: Nej Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), material för montering, PoE-injektor, nätverkssladdar, nätadapter, skruvmejsel

Trots att Ring Stick Up Cam Wired inte är trådlös är den utformad så att det ska vara så enkelt som möjligt med att ladda samt montera den. Det går att ge kameran ström (och wifi) genom en USB-adapter eller en PoE-adapter (power over Ethernet) – bägge medföljer.

För att det ska gå att montera kameran på både vägg och tak samt ståendes kan ställningen vridas och vändas hur som helst. Allt finns även med i förpackning, så du behöver varken leta efter passande skruvar eller skruvmejsel.

Du kan koppla upp dig genom både wifi och nätverkssladd, och båda sätten fungerar väldigt bra. Dock är uppkopplingen snabbare och ger en aning bättre videokvalité när du använder nätverkssladden.

När kameran är igång kan du se videon i realtid via appen samt få notifikationer när kameran registrerar rörelser. Med Ring Stick up Cam Wired går det även att schemalägga samt bestämma väldigt exakta positioner för rörelsesensorn för kameran.

Snåla funktioner

Ring Stick up Cam Wired har dock lite för enkelt utformad app som gör att den går miste om funktioner som vi förväntar oss hos en kamera av denna kaliber. Bland annat är schemaläggningen i allra enklaste slaget, och det finns tyvärr ingen ansiktsigenkänning. Vill du att kameran ska spela in när den uppfattar rörelser, måste du även betala för en extratjänst varje månad.

Kameran har en siren, som inte har speciellt hög volym, och saknar en inbyggd strålkastare. Det går dock att kommunicera med den som är framför kameran vilket är bra.

Ring Stick Up Cam Wired känns väldigt komplett när det kommer till hårdvaran, men man behöver arbeta lite mer på funktionerna för att den ska bli en testvinnare.

Bra bild, allt finns i förpackningen, enkel att montera
Lite snåla funktioner, inte trådlös, saknar strålkastare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 1.5 1

6. Somfy Outdoor Camera

Övervakningskamera med bra app och dålig bildkvalité

Kameraupplösning: 1080p Minne: Molnet (abonnemangsbunden) Ansiktsigenkänning: Nej Röststyrning: Ja (Google Assistan/Alexa) Mörkeradaption: Ja (svartvit) Rörelsesensor: Ja (rörelsezoner) Energi: Eldrift S Mikrofon/högtalare: Ja (tvåvägskommunikation) Zoom: Digitalt Pan/tilt: Nej Produkt och tillbehör: Kamera (1 stycken), material för montering

Somfy Outdoor Camera är, som det låter, en kamera som är gjord för utomhusbruk. Men märkligt nog står det i manualen att den inte fungerar bra med vare sig solljus eller regn. Varför den inte är utformad för dessa fenomen, när det är en utomhuskamera, är minst sagt underligt.

Appen är något rörig, men har nödvändiga funktioner. Det ingår att spela in kortare videoklipp. För att spara längre klipp är det möjligt att prenumerera på en molntjänst.

Kameran i sig har även en del bra inbyggda funktioner, såsom kommunikationssystem, rörelsesensor och zoomfunktion. Sådant vi förväntar oss av en utomhuskamera numera.

Den får även naturliga färgskalor på bild, men är otroligt dålig på att fånga upp detaljer. Ansikten går knappt att urskilja och bilars registreringsskyltar går sällan att tyda.

Osmidig montering

Själva installationen är inte smidig då du måste ta loss hela baksidan av kameran för att skruva fast den på väggen. På grund av dess rejäla och originella design skulle den möjligtvis kunna ses som en lampa, vilket kan vara bra för att smälta in.

Kameran går inte att justera speciellt mycket och den kan bara roteras lite grann i sidled. Så för att den ska vara vinklad rätt, undvika regn och sol, samt inte går att justera speciellt mycket, måste installationen ske ytterst noggrant för att allt ska fungera – och du måste förstås ha rätt förutsättningar hemma.

Tvåvägskommunikation, app med mycket funktioner, stark siren
Osmidig installation & begränsade installationsmöjligheter, dålig bildkvalité, tål varken sol eller regn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har låtit övervakningskamerorna genomgå flera tester under en längre tid för att säkerhetsställa dess funktioner och för att kunna ge ett korrekt betyg. De har placerats på dess tillämnade positioner, både under tak och bar himmel.

Modellerna har blivit undersökta från flera enheter, såsom Android, Iphone, dator och surfplatta. Vi har även använt dess tillhörande molntjänst om sådan funnits. Flera användare har varit uppkopplade samtidigt, och har det följt med tillbehör har även dessa testats.

Bildkvalitet: Med en skarp och tydlig bild hos din utomhuskamera kan du se både ansikten, djur, och registreringsskyltar. Utan en skarp och högupplöst bild kan du lika gärna undersöka fotavtryck på tomten. Bildkvalitén är alltså den mest grundläggande faktorn hos en övervakningskamera.
Uppkoppling: Går det att följa videon live eller hackar det? Har du fått en notis om något som försiggår är det inte läge för en dålig uppkoppling.
Användarupplevelse: Hur enkel är övervakningskameran att använda? Vi väger flera beståndsdelar som påverkar om kameran är användarvänlig eller till mestadels problematisk. Funkar appen enkelt och smidigt? Kan hela familjen vara aktiva samtidigt? Är det lätt att dra igång med kameran?

Vi ställer resultatet från våra tester mot kamerans pris. Hur prisvärd är den? Detta är sedan avgörande för betyget.