Våffeljärn: 17 modeller i test
Längtar du efter gyllene, frasiga våfflor? Vi har testat populära våffeljärn i flera olika storlekar och former: enkeljärn, dubbeljärn och belgiska våffeljärn från märken som Wilfa, Åviken och Sage. För att ett våffeljärn ska utses till bäst i test, ska det grädda våfflor med fras och en gyllene och vacker färg. Det är plus om det går att reglera temperaturen, så man själv kan bestämma hur gräddad man vill att våfflan ska bli. Har våffeljärnet dessutom en ljud- eller ljussignal som indikerar när våfflan är färdig, är det ett extra plus.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Våffeljärn
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi har testat samtliga järn med en färdig våffelmix från en och samma tillverkare, för att utesluta att olika recept på våfflor ska ha påverkat kvaliteten på de färdiggräddade våfflorna. Samtliga våffeljärn har testats vid minst tre tillfällen av minst fem olika testpersoner, och med olika inställningar på värmen. Följande områden är några som vi granskat extra noga:
Våfflan: Vi bedömer färg - som bör vara gyllenbrun, varken bränd eller blek, frasighet - där våfflan ej får bli för torr, och även våfflans form.
Tid: Både uppvärmningstid samt tiden från att smet fyllts på till att våfflan är färdiggräddad.
Funktioner: Vi har bland annat granskat om värmen kan regleras och hur indikationerna för att järnet är redo för gräddning ser ut.
Värme: Vi har tittat på att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen på järnet utan att bränna sig.
Rengöring: Då att diskas under rinnande vatten ofta ej är tillåtet så ser vi hur rent man får järnet genom att torka av det och om järnets design förebygger att smeten rinner över.
De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.
Fler tester för fikaälskaren
Tester av annat gott till frukosten
1. Wilfa WM-623 → BÄSTA ENKELJÄRN
Våffeljärn med bra funktioner som ger stora, frasiga våfflor med perfekt tuggmotstånd
För den som tar våffelgräddandet seriöst så är Wilfas singeljärn WM-623 det utan tvekan bästa valet. Våfflorna blir stora och frasigt goda, och järnet är både smart konstruerat och enkelt att använda.
Våffeljärn i hög kvalitet
Materialvalen har hög kvalitet i alla detaljer och vår uppfattning är att våffeljärnet ser dyrare ut än vad det faktiskt är. Järnet har små gummerade fötter vilket gör att det inte glider. Ljusindikatorerna har tydligt grönt och rött ljus, och som enda järn finns dessutom en ljudindikation - när våfflan är klar så piper WM-623 högt och tydligt. Ingen risk att våfflan bränns vid. Precis som dubbeljärnet från samma märke så är Wilfas WM-623 konstruerat för att kunna förvaras på högkant och känns väldigt stabil också i den positionen.
Enkel justering av värmen
Värmen kan enkelt justeras i sex olika steg och dessutom kan Wilfa WM-623 som enda singeljärn stängas av helt utan att sladden dras ur. Handtaget är lätt att greppa och blir inte varmt, våffeljärnet förblir stabilt med locket uppfällt. Wilfa WM-623 har testets största våffla och enligt våra testare också den vackraste. Våfflan kan delas upp i sex stora hjärtan och järnets form är smart konstruerad med en svag sluttning inåt, som minimerar risken för att smeten ska rinna över kanterna.
Gräddningstiden är normal, uppvärmningstiden likaså. För en perfekt frasiga våffla rekommenderar vi dock att järnet får stå och värma upp lite extra länge och att man har värmen inställd på hösta läget. Under de förutsättningarna får man en gyllene våffla, jämnt gräddad men med extra fras i kanterna. Bäst i test enligt en enad grupp testare.
Bra pris hos:
2. Åviken Original S → BÄSTA DUBBELJÄRN
Ett effektivt dubbeljärn för våfflor som ger riktigt frasiga godbitar
Att Åviken vet vad dom gör när det kommer till våffeljärn, det står snabbt klart. Här är nämligen ett dubbeljärn som våffla efter våffla levererar perfekt frasiga och gyllenbruna godbitar.
En stor fördel med Åviken Original S är att laggen är lite djupare och att de två våffelformarna har en kanal mellan sig. Detta innebär att det blir minimalt med spill – faktiskt inget spill alls under de gångerna som vi har använt våffeljärnet. Eventuell överflödig smet, puttas över till den andra laggen istället för över kanten.
Temperaturkontroll bäddar för bra fras
Ovanpå våffeljärnet finns en stor temperaturkontroll, som är lätt att använda. Det är nästan lite för lätt att vrida på det, här hade man önskat ett litet motstånd för att känslan skulle bli mer exklusiv. Utseendet överlag på detta våffeljärn kanske inte skriker 2020-tal. Men å andra sidan är designen rätt typisk för hur många dubbeljärn ser ut. Att den går att förvara på högkant är ett stort plus, då det blir så mycket lättare att stuva undan järnet då.
Piper när våfflan är klar
Åviken Original S har ett tydligt indikatorljud både när våffeljärnet nått full temperatur (tar ungefär 6 minuter) och sedan när våfflorna är färdiggräddade. Inte en enda gång kände vi att våfflan behövde gräddas längre. Den väldigt effektiva non-stickbeläggningen innebär dessutom att våfflorna är otroligt lätta att få upp ur järnet. Även rengöringen går som en dans (till och med efter att tonåringen i testfamiljen bestämde sig för att experimentera med kladdkakesmet i våffeljärnet – om någon funderar på att göra det samma, kan vi bestämt avråda från detta).
Våfflorna blir härligt frasiga och riktigt goda. När våffeljärnet körs jämte ett annat dubbeljärn, syns skillnaden riktigt mycket. Med Åviken Original S behöver man aldrig vara rädd att få en sladdrig våffla – det är gyllene fras till alla i hela den stora familjen.
Bra pris hos:
3. Steba WE 20 Belgisk våffla → BELGISKA VÅFFLA
Innovativt våffeljärn med inbyggd tratt, gör mycket goda belgiska våfflor
Vid en första anblick kanske inte designen av Steba WE 20 uppfattas som något anmärkningsvärt men här har någon faktiskt tänkt till. På ovansidan av detta järn för belgiska våfflor så finns en öppning, där en medföljande tratt ska roteras i läge. Tratten förvaras på järnets undersida när den inte används.
Doseringsskopa ingår
Det ingår också en doseringsskopa, med vilken smeten hälls ned i tratten. Doseringsangivelserna känns dock snåla, för en komplett våffla krävdes det ytterligare en skvätt. Och trots detta till synes mycket smarta doseringssystem så blir det en del kladd ändå. Insidan av Steba WE 20 är konvex - lite udda men gräddningen är effektiv. Eftersom att handtaget har en spärr som ska lossas innan våffeljärnet kan öppnas så finns det ingen risk för att man ska råka öppna innan våfflorna är färdiggräddade.
Färgindikator hjälper med gräddningen
Förvaringen är enkel. Järnet kan ställas på högkant och det går att snurra elsladden på undersidan. Färgindikationerna för att järnet är uppvärmt och för färdig våffla fungerar väl. Under gräddningen är järnet varmt men handtaget är tillräckligt svalt för att man ska kunna öppna och stänga Steba WE 20 utan att bränna fingrarna. Det går inte att reglera värmen på våffeljärnet, men det är inte heller något man saknar. Steba WE 20 är perfekt reglerat för att göra sitt jobb. Våfflorna blir mycket goda, höga och perfekt gyllenbruna. Utsidan är krispig och insidan lite mjuk. Undersidan blir mycket vackert medan ovansidan rent estetisk inte är lika tillfredsställande. Men flippar man över våfflan innan den serveras så råder det ingen tvekan om att man får närapå fulländat frasiga belgiska våfflor med Steba WE 20.
Bra pris hos:
Här har vi ett belgiskt våffeljärn som osar av såväl lyx som välgräddade våfflor. Sage har med The Smart Waffle verkligen tagit fasta på begreppet att det ska vara lätt att göra rätt – och inte en enda gång under testperioden blev det misslyckade våfflor med detta järn.
The Smart Waffle är ett dubbeljärn som gräddar perfekta belgiska våfflor gång på gång. Järnet tänker på allt åt en vilket minimerar risken för både kladd på köksbordet och ogräddade (eller brända) våfflor.
Tydlig display och enkel dosering
Med en tydlig display som tänds på framsidan då järnet slås på med hjälp av ett skruvvred, visar våffeljärnet med både färg, meddelande och en tydlig signal när våffeljärnet är redo att användas.
Doseringen sker enkelt med en medföljande skopa och denna rekommenderade dosering visar sig snabbt vara perfekt matchad till järnets storlek. Skulle man råka överdosera, samlas överflödet i en ränna istället för att rinna längs med järnet. Rännan är dessutom uppvärmd, vilket gör det enkelt att plocka upp den stelnade smeten när man är klar. Det är dock en bra idé att vara försiktig med fingrarna kring denna ränna, då den blir het.
Det är lätt att välja gräddningsgrad och inte ens när vi brassar på den på det varmaste läget blir våfflorna brända. Däremot tar det väsentligt mycket längre tid för våfflorna att bli klara. På standardgräddningen tar det ungefär fem minuter för två våfflor att bli redo. Detta kan kännas som lång tid att vänta, men det är värt att hålla i åtanke att dessa våfflor består av nästan dubbelt så mycket smet som en vanlig våffla och därför mättar betydligt snabbare.
Signal som berättar när våfflan är klar
När våfflan är klar ljuder en tydlig signal och det är lätt att fånga upp våfflan ur järnet med ett köksredskap i plast (metall ska inte användas, då det kan skada beläggningen). Gräddningstiden räknas dessutom ned på displayen, vilket är smidigt då man lätt kan fixa med andra saker i köket under tiden som den gräddar. Resultatet är snygga, välgräddade, goda och estetiskt tilltalande våfflor
Den största nackdelen med Sage The Smart Waffle är onekligen priset. Det är det dyraste våffeljärnet i testet. Samtidigt är det ett oerhört bra och snyggt våffeljärn, med detaljer som känns rejäla och hållbara. Har man en hög våffelbudget, äter belgiska våfflor ofta och vill ha ett proffsresultat - då kan detta järn absolut vara värt att titta närmare på.
Bra pris hos:
Åviken är kända för att grädda frasiga våfflor men designen på våffeljärnen har ofta känts något daterad. Med modellen Elegance 910 tystar Åviken effektivt all kritik då järnet är precis så stilrent elegant som namnet antyder, med en mattsvart yta och raka linjer.
Handtag man slipper bränna sig på
Handtaget i plast är utformat för att hållas svalt och samtidigt vara greppvänligt. Det funkar väl, handtaget blir varmt men aldrig ens nära på hett nog för att man ska råka bränna fingrarna. Elegance 910 är normalstort för att vara ett dubbeljärn, och även våfflornas diameter på cirka 17 cm känns fullt rimlig. Järnet är ganska lågt, vilket underlättar vid förvaring och det får extra plus för att det kan förvaras på högkant. Vi förvånas dock över den urusla svenska översättningen i bruksanvisningen. Enda nyttan man har av den är ett gott skratt om man väljer att se den slumpmässiga ordföljden som humor.
Smeten håller sig i våffeljärnet
Själva stekytan i Åviken Elegance 910 är djup och risken för att smeten rinner över blir därmed mindre. Redan vid andra gräddningen vet vi att en knapp deciliter våffelsmet per våffla fyller ut formen perfekt. Det finns få skåror som smuts kan fastna i, och det ihop med materialvalen gör våffeljärnet lätt att rengöra trots att det endast får torkas av med mjuk borste, fuktad trasa eller hushållspapper. Elegance 910 har indikator för när järnet är uppvärmt och värmen kan regleras i flera olika steg. Vilket som passar den egna smaken lär man sig snabbt. Våfflorna blir jämnt gräddade och precis så gyllenbruna och spröda som man vill ha dem. Det här är ett riktigt bra – och snyggt – våffeljärn. Åviken bevisar med Elegance 910 åter att de tillhör toppskiktet bland våffeljärnstillverkare.
Bra pris hos:
6. Sage No Mess Waffle maker
Ett genomtänkt premiumjärn för den som som vill göra belgiska våfflor spillfritt
Det spillfria våffeljärnet gör skäl för sitt namn. Detta är ett runt belgiskt järn där en djup ränna fångar upp överflödig smet. Med ställbar temperatur och ljudsignal som talar om när järnet är varmt och våfflan färdig blir våffelmakandet enklare än någonsin.
Genomtänkt design och lätt att rengöra
No mess är välbalanserat och står stadigt även när locket är uppfällt. Reglaget på framsidan används både till att slå på det och ställa temperaturen – testpanelen provar både lite mer lättgräddade och riktigt brungräddade våfflor och våfflan blir aldrig bränd ens på det varmaste. Designen är genomtänkt: Ytan ovanpå järnet blir riktigt het, men inga delar du råkar röra vid hanteringen, som handtaget eller sidorna. En liten hake kan låsa fast handtaget för att minska risken att nyfikna fingrar kommer åt själva laggen. Under järnet finns en rejäl sladdvinda där du kan vira upp sladden vid förvaring.
Det känns faktiskt nästan överdrivet att säga att järnet är lätt att rengöra. Det blir helt enkelt knappt smutsigt. Visst händer det att man måste torka av lite överflödigt fett eller blåsa bort några smulor, men det är allt. Tack vare rännan rinner överflödig smet aldrig över själva järnet, något som annars kan vara riktigt tråkigt att rengöra
Ljus- och ljudindikatorer gör våfflandet busenkelt
Annars är ljudsignalen det som frälser panelen. Det tar visserligen ett tag att värma upp, nästan 7 minuter. Men från att järnet slås på kan man strunta i det tills ett pip talar om att det är redo. Efter att ha hällt på smeten kan du göra detsamma: Pyssla med tillbehör, snyta barn eller läsa tidningen – ett högljutt pip talar om när våfflan är klar enligt den bryningsgrad du ställt in.
Testpanelen använder oftast den varmaste inställningen för krispiga brungräddade våfflor som är helt genomgräddade men mjuka och saftiga i mitten. Järnet blir genast en favorit när det görs matvåfflor hemma. Särskilt bekvämt är det när man vill ha en mindre våffla som ändå är stabil nog att hålla i handen, till exempel som mingelmat med lite salta pålägg.
Det enda negativa vi kan säga om Sage No Mess är faktiskt priset, som är rätt tilltaget, men antagligen av goda skäl. Man har inte tagit några genvägar och det känns som ett stabilt järn av hög byggkvalitet och förhoppningsvis lång livslängd.
Bra pris hos:
Åviken enkeljärn i modellen Original S sticker ut med sin nätta design. Istället för de stora och bulliga våffeljärnen man är van vid, är Original S ganska platt. Detta innebär att våffeljärnet är mycket smidigare att förvara än många andra singeljärn.
Precis som med Åvikens dubbeljärn, har enkeljärnet en tydlig ljudindikator när järnet är varmt nog att börja grädda med. Även när våfflan är klar, ljuder ett tydligt ”ding-dong” som inte går att missa.
Värmen regleras enkelt
Våffeljärnet har ställbar värme och när man brassar våfflor på högsta värmen, tar det strax över två minuter innan signalen plingar till. Då möts man av en helt färdig våffla, där man inte alls känner att den bara nästan är klar. Våfflorna blir frasiga och goda. Mest gyllene är de i mitten och det går inte att förneka att de är ljusare utåt kanterna. Men detta påverkar vare sig smaken eller frasigheten, och alla känner sig väldigt nöjda med våffelmiddagen som serveras.
Laggen i Original S är relativt djup, vilket innebär att det faktiskt inte blir något spill över kanten alls. Strax under en deciliter smet blir perfekt att fylla järnet med, och när våfflandet är över, räcker det gott och väl att torka av järnet med lite hushållspapper. Efter flera användningar, ser det fortfarande nästan oanvänt ut.
Löstagbar sladd förenklar förvaring
Sladden är löstagbar, vilket är en detalj som är ovanlig men väldigt uppskattad. Att sladden går att ta loss, innebär att järnet inte bara blir ännu lättare att gömma undan i köksskåpet, det är dessutom lättare att göra rent om man råkar överdosera smeten så den spiller över.
Detta är ett väldigt smidigt våffeljärn att arbeta med. Det går snabbt, resultatet blir bra och gott. Det enda vi skulle önska, är en jämnare gyllene färg över hela våfflan.
Åvikens dubbla våffeljärn, modell 906, är ett typexempel på att man inte bör döma insidan efter utsidan. Designen har en stark 90-tals look men alla de efterfrågade funktionerna finns där och våfflan blir riktigt god och frasig.
Lättanvänt vrede
Järnet har ett lättanvänt vrede, där värmen kan justeras i sex olika steg samt vridas ned till helt avstängd. Det finns en grön och en röd ljusindikator som kan visa både när järnet är varmt nog att börja använda samt om våfflan är klar. Uppvärmningstiden är normallång och gräddningstiden är snabb. Våffeljärnet är stabilt med locket uppfällt och kan hjälpligt förvaras på högkant.
Genomtänkt design
Åviken 906 har ett handtag som är lätt att greppa. Efter att järnet varit igång ett tag kan handtaget bli lite halt av ånga som pyser ut. Det gör även att handtaget kan bli varmt. Järnet har djupa våffelformar med liten risk för att smeten rinner över. Designen är dock genomtänkt med få skrymslen som smet kan fastna i. Som enda dubbeljärn så har Åviken våfflor som sitter ihop när de är färdiggräddade, visserligen lätta att separera men det blir ett extra moment. Våfflorna är mycket jämnt gräddade, på de högre värmegraderna blir våfflan frasig och får en fin, gyllenbrun färg. Det djupa mönstret gör att våfflorna blir genomgräddade. De fina våfflorna ihop med det fördelaktiga priset gör att Åviken 906 blir bäst i test av dubbeljärnen.
9. Cloer 1329
Lättanvänt våffeljärn med ställbar värme som gräddar perfekt frasiga våfflor
Cloer 1329 är ett riktigt gediget, dubbelt våffeljärn med all den stabilitet och kvalitet som man förväntar sig av en tysk våffeljärnstillverkare. Järnet är lågt och väger inte heller mycket. Det är enkelt att förvara, då det kan ställas på högkant och det går att snurra sladden runt våffeljärnets fot.
Lättanvänt våffeljärn
Cloer 1329 är enkel att förstå sig på. Inför första gräddningen bör det hettas upp och torkas av, men till skillnad från en del andra järn så har detta varken någon plastig lukt eller ser smutsigt ut. När elsladden kopplats in lyser en lampa upp och när den slocknar är järnet varmt nog för att smeten ska kunna hällas i. Samma lampa tänds sedan igen och slocknar åter när våfflan är färdiggräddad,
Jämnt gräddade och frasiga våfflor
Värmen kan ställas in på en femgradig skala. Vi har gräddat på värmegrad 4 och tycker då att resultatet när lampan släcks är precis vad man önskar sig. Båda våfflorna blir jämnt gräddade, vackert gyllenbruna och kanterna är precis lagom frasiga utan att bli torra. Uppvärmningstid såväl som gräddningstid känns helt normal. Järnet blir varmt, men handtaget håller en rimlig temperatur och locket kan öppnas utan grytvante. Våfflorna har fem hjärtan och pryds av ett dekorativt våffelmönster. Rengöringen görs som vanligt med hushållspapper och fuktig trasig, men det går snabbt att fräscha upp järnet efter att det använts. Enkelt, stabilt och ett riktigt bra våffelresultat - Cloer 1329 vet precis hur en våffla ska gräddas.
Bra pris hos:
10. Skeppshults våffeljärn 21 cm
Klassiskt våffeljärn i gjutjärn för dig som vill kunna laga våfflor överallt
Skeppshults våffeljärn i gjutjärn är en klassiker, och många har nog stött på ett sådant här järn hemma hos sin mormor eller farfar. Det är inte för inte som de kommer med 25 års garanti – de håller troligtvis i generationer.
Perfekta klassiska våfflor – men kräver lite ansträngning
Det ska erkännas redan nu är att det kan upplevas lite meckigt med en gjutjärnslagg om man har vant sig vid en elektrisk och teflonklädd pjäs – men med lite övning blir resultatet värt ansträngningen. Skeppshults våffeljärn är en tung pjäs på över tre kilo och det är lite svårt att få grepp om det smala handtaget med en ögla när du ska vända laggen hemma. Ibland känns det som att induktionshällen ska repas när man vänder laggen för att få våfflan gräddad på andra sidan (det gör den inte).
Järnet öppnas med 90 graders vinkel och håller sig öppet på egen hand medan du häller i smet. Det enklaste sättet att smörja järnet är därför att öppna, hälla i fett, och helt enkelt vända järnet för att även smörja locket. Glöm bara inte bort att vända tillbaka järnet innan du ska hälla på smeten, då det är konstruerat så att det finns en ovansida och en undersida där laggens ”djup” finns med plats för smet. För säkerhets skull går det faktiskt inte att öppna laggen med locket ned, utan att gångjärnet tar i underlaget.
Kan användas på alla spisar och över öppen eld
Det finns riktigt två stora fördelar med Skeppshults våffeljärn. Det första är att våfflorna med fem vackra hjärtan blir fantastiska. Det kan, liksom med pannkakor, krävas att man misslyckas med en eller ett par innan man får in snitsen, men när värmen är rätt och man har lärt sig både rätt mängd smorning och smet blir våfflorna helt perfekta. Gyllenbrända, krispiga och så där goda som de bara blir med rejält med fett i laggen – en yta som teflon inte kan uppnå.
Den andra fördelen är att järnet går att använda på alla värmekällor: spisplatta, induktionshäll, gas och över öppen eld. De passar lika väl på hemmaspisen som i campingköket och trivselfaktorn i att äta nygräddade våfflor runt en öppen eld i naturen är svårslagen. Det är självklart inte lika enkelt som att använda ett modernt elektriskt järn, det ska vi vara ärliga med. Det är ganska tungt att hantera, lätt hänt att bränna sig, och det hamnar gärna både smet och fett lite överallt i köket. Men elektriska järn slutar å andra sidan fungera i samma ögonblick som du inte har ett eluttag tillgängligt, medan detta kan användas på grillen, stormköket eller i öppna spisen om elen gått och våffelsuget sätter in.
Bra pris hos:
11. Tefal Snack Collection
Smart multijärn med utbytbara plattor för dig som vill minimera antalet järn hemma
Tefal snack collection är ett ”multijärn” där du tack vare utbytbara plattor kan använda järnet till alla möjliga ändamål: smörgåsgrill, våffeljärn, plättlagg, rånjärn.... Vi har testat det som belgiskt våffeljärn (de medföljande plattorna) men även som järn för vanliga hjärtformade våfflor.
Tar lite tid på sig men ger fina våfflor
Som belgiskt järn fungerar det riktigt bra och ger rejält krispiga våfflor med mjuk mitt. Järnet blir snabbt varmt – det tar under 5 minuter innan den gröna indikatorlampan tänds för att visa att det är redo. Laggen i sig är djup och har ytterligare en hög kant som effektivt hindrar eventuell överflödig smet från att rinna över kanten. Det tar strax över 6 minuter för de första våfflorna att bli välgräddade, kortare om man följer indikatorn, men då tyckte testpanelen att de var lite för bleka och lät dem gå ett tag till. Följande omgångar blir dock snabbare klara, strax över 5 minuter, vilket tyder på att järnet då fått upp temperaturen ordentligt.
Järnet har tyvärr inte ställbar temperatur vilket kanske hade varit önskvärt med tanke på hur många funktioner det ändå ska fylla. Testpanelen känner sig osäker på om alla varianter på plattor fungerar lika bra med denna enda värmeinställning – det är t.ex. tydligt att de belgiska våfflorna blir betydligt bättre än de tunnare, hjärtformade som blir välgräddade undertill men lite bleka på ovansidan, ett problem som inte alls uppstår med de belgiska.
Tefal-snack-collection-video.mp4
Rolig och platsbesparande idé – men kan bli dyrt
Det är en väldigt smart och rolig idé med utbytbara järn. Du klickar enkelt i och ur dem genom att trycka på en liten låsmekanism intill plattan så att den lossnar (vänta bara tills det svalnat helt). De utbytbara plattorna har dels fördelen att dessa enkelt kan rengöras under kranen eller i diskmaskinen om man skulle önska – inte för att de blir särskilt kladdiga, en avtorkning med trasa hjälper oftast gott.
Plattorna kommer i något som liknar fodralen till gamla VHS-kassetter, och det ingår även en receptbok. Fodralen är ganska skrymmande i sig, men tar ändå betydligt mindre plats än en separat smörgåsgrill, ytterligare ett våffeljärn och ett rånjärn skulle ha tagit, t.ex. Det går även att förvara på högkant, vilket panelen gillar skarpt. Tillbehören kostar en slant, så man bör nog tänka igenom vilka man kommer använda regelbundet. Baspaketet är ganska bra prissatt för två funktioner i en, men köper man till många järn så springer det snabbt iväg. Med det sagt: gillar du belgiska våfflor och vill spara platsen som en separat smörgåsgrill tar upp, så är det här ett utmärkt val med flera funktioner i en.
Bra pris hos:
12. Cloer 1445 Belgisk våffla
Lättanvänt våffeljärn som gör stora, jämnt gräddade och frasiga belgiska våfflor
Cloer 1445 är ett våffeljärn för belgiska våfflor. Två stycken gräddas samtidigt bredvid varandra, cirka 9 x 15 cm stora per styck. Redan vid första gräddningen kan man konstatera att den tyska tillverkaren Cloer har förstått vikten av god värmespridning.
Jämnt gyllenbruna belgiska våfflor
Våfflorna blir precis jämnt gyllenbruna över hela ytan, både på ovan och undersidan. En bedrift inte ens alla vanliga våffeljärn klarar av, och då har detta järn ändå en större mängd smet att hantera. Järnet har en stegbar värmeinställning med en skala mellan 1 (låg värme) till 5 (hög värme). Locket är enkelt att öppna och våffeljärnet känns stabilt även med locket i öppet läge. Det finns ingen av/på-knapp och inte heller någon sladdvinda för elkabeln. Järnet kan stabilt ställas på högkant, för smidigare förvaring när det inte används.
Pålitlig ljusindikator
När Cloer 1445 levereras så är intrycket direkt gott. Det finns ingen från tillverkningen kvardröjande lukt av plats och järnet känns rent. Våffeljärnet känns gediget vid hantering. Reglaget för värmen är rejält och handtaget enkelt att få grepp om. Dock ångar mycket värme precis ut där, så under gräddning rekommenderar vi att grytvantar är på. Ljusindikatorn för uppvärmt järn och färdig våffla fungerar pålitligt. Ytan där våfflorna gräddas är djup och smeten håller sig på plats. Det går dock åt väldigt mycket smet, våfflorna är drygt en cm höga när de är klara och rejält fluffiga. Smaken avgörs förstås mycket av receptet på våffelsmeten, men med färdig våffelmix får man med Cloer 1445 fint frasiga och gyllengult gräddade belgiska våfflor – precis vad man var ute efter.
Bra pris hos:
13. Cloer 1629
Okomplicerat våffeljärn som tar lite plats och gör goda, gyllene hjärtvåfflor
Cloer 1629 är ett våffeljärn i rostfritt stål som gör klassiska våfflor. En färdiggräddad våffla utgörs av fem lagom stora hjärtan. Själva järnet är av enkel modell men konstruktionen känns rejäl och instruktionsboken är lätt att förstå. Våffeljärnet står stabilt även på högkant.
Enkelt att förvara
Det är litet till formen och enkelt att hitta plats för i köksskåpet. Sladden kan viras runtom järnet när det ska förvaras. Värmen i Cloer 1629 kan justeras på en sexgradig skala. Reglaget sitter uppe på locket och är enkelt att justera även med kladdiga händer. Den röda lampan framtill på våffeljärnet börjar lysa när elsladden sätts i och slocknar när järnet är tillräckligt upphettat för att gräddandet ska kunna inledas. När smeten väl hällts i så lyser lampan åter upp och slocknar sedan igen när våfflan är färdiggräddad. Det tar en eller två våfflor innan det sitter men därefter får man fint gyllenbruna och jämnt gräddade våfflor.
Säker konstruktion
Handtaget för att öppna järnet sticker ut tillräckligt långt från våffeljärnet för att Cloer 1629 ska kunna hanteras utan att det blir för varmt för fingrarna. Det finns inte någon tipprisk när locket är uppfällt, Cloer 1629 känns väldigt välbalanserat. Järnet får inte diskas under rinnande vatten, utan insidan ska torkas ren med hushållspapper. Utsidan och kanterna kan man torka av med en fuktig trasa. Det finns inga funktioner som sticker ut och designen är inte heller något speciellt. Men våffeljärnet gör sitt jobb utan att krångla och våfflorna blir goda. Cloer 1629 känns därför som ett lättanvänt och prisvärt våffeljärn.
Elite Double är ett riktigt snyggt dubbeljärn som lagar välgräddade våfflor snabbt och enkelt. Tack vare en väl utformad lagg och upphöjd extra kant runt järnet minskas spill, och du får två välgräddade våfflor med fem hjärtan på ca 3 minuter.
Blir snabbt varmt och lagar fina, jämngräddade våfflor
Från att kontakten sticks in tar det ungefär 4,5 minuter för järnet att bli varmt, vilket indikeras genom att indikatorlampan slår om från orange till grönt. Detta är när vi har järnet inställt på maximal temperatur (10/10 på det steglösa dragreglaget). Vill man ha det mindre hett går det något snabbare. Håll koll på reglaget, då det är något lätt att stöta till det och råka ställa ned temperaturen.
När fler järn körs samtidigt är det tydligt att Deluxe gräddar klart snabbare än de två andra. På maximal gräddningstemperatur tar det ungefär tre minuter och resultatet blir en välgräddad, jämn våffla med frasig yta och mjuk mitt som är stadig nog att hålla i handen utan att mjukna. För den som föredrar riktigt brungräddade våfflor kan det ta något längre tid, ca 3,5 minuter.
Fin lagg och extra kant håller smeten på plats
Deluxe är ett riktigt snyggt järn i rostfritt stål med en platt ovansida och baksida som gör att det enkelt kan förvaras på högkant om man önskar. Den ovala formen men platta designen gör järnet riktigt lättförvarat och känns mindre skrymmande än de flesta andra. Tack vare en ganska hög kant både runt själva laggen och längs med hela järnet fångas eventuell överflödande våffelsmet upp och hänger med våfflan när den tas ut ur laggen – detta gör järnet väldigt lätt att rengöra då det inte rinner över utsidan på järnet. Endast småsmulor behöver torkas bort med lite hushållspapper. Det är inget superavancerat järn, men det gör vad det ska: gräddar goda och fina våfflor effektivt, snabbt och framför allt snyggt.
Bra pris hos:
15. Åviken - 904
Våffeljärn med mycket snabb gräddningstid, enkelt att hantera funktionerna
Åvikens singeljärn modell 904 sticker ut från mängden med en helvita siluett à la 1993 - och det är inget fel med det. Järnet ger ett gediget intryck, känns tåligt och stabilt. Det kan förvaras på högkant för att ta upp mindre utrymme men locket öppnar sig lite då. Handta get på Åviken 904 är stort, enkelt att greppa och håller sig svalt även om våffeljärnet varit igång under en längre period.
Avtagbar sladd uppskattas
Åviken har en avtagbar sladd, vilket är smidigt för att få den mer kompakt när järnet ska förvaras. Våfflan är stor och formen är djup, det är således liten risk för spill med smet som rinner över och rengöring av järnet sköts snabbt.
Till skillnad från Åvikens dubbla våffeljärn så har singeljärnet inget vrede för att reglera värmen i järnet. Det här är en funktion vi saknar, då termostaten i Åviken 904 inte är riktigt så känslig som vi skulle önska.
Grönt ljus vid färdig våffla
Ljusindikatorerna är väldigt tydliga och signalerar med grönt ljus när järnet är klart att använda och när våfflan är färdiggräddad. Samtliga testare är dock ense om att våfflan vid det laget är något övergräddad. Inte bränd, men lite för brun och knaprig för vår smak. Vi hade föredragit om värmen gått att dra ned ett snäpp. Själva gräddningen är dock mycket jämn. Uppvärmningstiden är normal medan gräddningstiden är jättesnabb, vilket ytterligare bidrar till risken att våfflan blir kvar i järnet för länge. Det går att få till väldigt bra våfflor men då ska man ta ut våfflan en stund innan lampan lyser grönt.
Bra pris hos:
Belgiska våfflor är en rolig variation till den klassiska våfflan och brukar vara populära både hos barn (gärna med lite chokladsås ringlad över) och hos vuxna (förslagsvis med lite matigare tillbehör).
Emerio WM-115008 är en slimmat järn för belgiska våfflor – det är svårt att tro att det ryms att göra två våfflor i järnet när man först ser det. Detta innebär naturligtvis, att det inte heller är särskilt skrymmande att förvara – vilket är ett plus i kanten.
Våfflor till en bra prislapp
Våfflorna i Emerio blir okej, men inte mer än så. Det är svårt att få någon vettig färg på dem, och hur länge man än gräddar förblir de rätt bleka och en aning sladdriga. Jämför man med andra belgiska våffeljärn, blir det tydligt att dessa våfflor inte riktigt håller måttet i en duell. Samtidigt, sett till priset, får man våfflor som är bra nog. Bra nog att imponera på barnen med, bra nog att äta med god aptit och bra nog att bjuda gäster på.
Lång gräddningstid
Gräddningstiden är i längsta laget, särskilt med tanke på att våfflorna aldrig får den där gyllene färgen man önskar. De saknar också frasigheten som lyfter en våffla smakmässigt, de blir istället ganska mjuka.
På det stora hela är det här ett järn som är fullt användbart och har man köpt det, kommer man kunna äta våfflor som är helt okej. Men några våffeltävlingar, det kommer man aldrig vinna om man har med sig detta järn som medhjälpare.
Bra pris hos:
Emerios dubbla våffeljärn är ett, jämfört med andra modeller, ganska nätt järn med plats för två våfflor. På locket finns en knapp med vilken man kan reglera temperaturen och på så sätt själv bestämma hur pass välgräddad man vill ha sin våffla.
Men trots temperaturreglaget, är det riktigt svårt att få till en snyggt välgräddad våffla. Det verkar inte spela någon roll om temperaturen maxas och vi låter våfflan gräddas en stund extra, det blir ändå bleksiktiga våfflor som man plockar upp ur våffeljärnet.
Bleksiktiga våfflor
Våfflorna blir inte bara bleka, de blir mjuka också – rent av lite sladdriga. När de har fått vila en stund på ett galler, får de visserligen lite mer styrsel – men då har de ju å andra sidan hunnit svalna av också. Så vad man vinner i krispighet, förlorar man i värme.
Det är en rätt stor risk för spill med Emerios dubbla våffeljärn – laggen är inte särskilt djup och det finns inget utrymme för extra smet att ta vägen vid en eventuell överdosering. Med andra ord rinner överflödig smet snabbt över kanten och ned på bänken.
Enkel rengöring med non-stick
Non-stickbeläggningen är lätt att göra ren, men eftersom våfflorna aldrig får någon riktigt styrsel, är de ändå lite svåra att få upp ur järnet på ett smidigt sätt. Det går gärna hål om man försöker med en gaffel, vilket så klart får kräsna barn att kommentera att maten är trasig.
Detta må vara ett billigt våffeljärn, men kvaliteten och slutresultatet är också därefter. Dessa mjuka våfflor får en att drömma om deras frasiga kusiner.
Så gjorde vi testet
Vi har testat samtliga järn med en färdig våffelmix från en och samma tillverkare, för att utesluta att olika recept på våfflor ska ha påverkat kvaliteten på de färdiggräddade våfflorna. Samtliga våffeljärn har testats vid minst tre tillfällen av minst fem olika testpersoner, och med olika inställningar på värmen. Följande områden är några som vi granskat extra noga:
Våfflan: Vi bedömer färg - som bör vara gyllenbrun, varken bränd eller blek, frasighet - där våfflan ej får bli för torr, och även våfflans form.
Tid: Både uppvärmningstid samt tiden från att smet fyllts på till att våfflan är färdiggräddad.
Funktioner: Vi har bland annat granskat om värmen kan regleras och hur indikationerna för att järnet är redo för gräddning ser ut.
Värme: Vi har tittat på att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen på järnet utan att bränna sig.
Rengöring: Då att diskas under rinnande vatten ofta ej är tillåtet så ser vi hur rent man får järnet genom att torka av det och om järnets design förebygger att smeten rinner över.
De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.
Fler tester för fikaälskaren
Tester av annat gott till frukosten
Vi har testat ett urval av marknadens mest populära våffeljärn. Några är dubbeljärn där man kan grädda två våfflor åt gången, och de övriga är singeljärn. Vi har tittat på flera olika aspekter hos varje våffeljärn. Då det är en produkt som hos de flesta står undanställd större delen av året så är det viktigt med smart förvaring, och vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas. Våffeljärnet bör ha användarvänliga funktioner och vred, tydliga ljusindikatorer och vara lätt att rengöra. De flesta våffeljärn blir väldigt varma efter en länge stunds användning och en del ångar mycket, därför är det viktigt att järnet är placerat så att barn inte kommer åt det. Det är också av den anledningen som våffeljärnen har relativt kort sladd. Med tanke på värmebildning har vi tittat extra på hur det är att hantera järnet; att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen utan att bränna sig. Det finns inget järn som får diskas under rinnande vatten, vilket gör rengöringen svår och att få ett välanvänt järn helt rent är i princip omöjligt. Kan man torka av det mesta med hushållspapper så ser vi det som godkänt, då lite småsmulor av gräddad deg får anses göra mindre skada med tanke på att våffeljärn bara används i ett syfte.
Viktigaste av allt är förstås slutprodukten - själva våfflan. En bra våffla bör vara jämnt gräddad, ha en frasig konsistent och se aptitlig ut. Både uppvärmningstid och gräddningstid ska vara rimligt långa och i vårt test är det inget järn som sticker ut åt vare sig det snabbare eller långsammare hållet. Kvalitet på våfflorna varierar dock något. Placering av värmeelementen påverkar hur jämnt gräddad våfflan blir, och då tycker vi det är önskvärt att mitten av våfflan är genomgräddad lagom tills att kanterna blir frasiga. Om värmen går att reglera så kan man själv påverka hur hårt gräddad våfflan ska vara, och det går ju även att bortse från järnets indikation på att våfflan är klar om man önskar att den ska gräddas hårdare. Så, vilket våffeljärn är bäst? Är ett dyrt bättre än ett billigt? För att avgöra det har vi jämfört flera olika aspekter hos varje våffeljärn och vägt samma dess för- och nackdelar för att få fram ett slutbetyg. De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.
Olika typer av våffeljärn
Det finns flera olika sorters våffeljärn. De i gjutjärn, som man kan grilla sin våffla över öppen eld utomhus eller i en vedspis med, sticker förstås ut mest. Men de flesta våffeljärn är elektriska. Några är med medan andra är utan nonstick och teflon. Det finns vändbara våffeljärn, våffeljärn med löstagbara laggar, keramiska järn och sådan av aluminium.
Olika typer av våfflor
Det finns även våffeljärn för olika typer av våffor. Det finns den klassiska, gammaldags våfflan som gräddar ett mönster av hjärtan, den amerikanska våfflan och den belgiska våfflan - vilket är den fyrkantiga, lite tjockare typen av våffla. Med ett bra våffeljärn ska man hemma på egen hand kunna få till en våffla som ser ut att vara gräddad av ett proffs, den typ av våffla man får äta till frukost på hotell eller på restaurang.
Ett våffeljärns funktioner
Vilka funktioner ett våffeljärn har varierar. Det handlar både om hur många watt och om det finns en avstängningsknapp. Vissa våffeljärn är vändbara, och andra har utbytbara plattor. Vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas, samt vara smidigt att förvara. Våffeljärnet bör ha användarvänliga vreden med ställbar temperatur och tydliga ljus- och/eller ljudindikatorer. Ett våffeljärns primära funktioner är ju just att grädda våfflor, men vi vet att det även förkommer att de får dubbeljobba som smörgåsgrill.
Våffeldagen
Varje år den 25:e mars är det dags för våffeldagen. Våffeldagen har sitt ursprung i vårfrudagen, dagen då jungfru Maria enligt kristendomen fick besked om att hon var havande. I dag har bakgrundshistorien för många fallit i glömska och återstår gör främst traditionen att grädda våfflor och äta dem med olika tillbehör - ofta sylt och grädde. En trend på uppgående är intresset för belgiska våfflor, som skiljer sig från de svenska genom att vara både tjockare och mer fyrkantiga till formen. Våfflor behöver dock inte enbart vara en söt efterrätt. Matvåfflor ökar även de i popularitet och det finns ett otal serveringsförslag att inspireras av. Många verkar gilla att servera sin matvåffla med olika kombinationer av skaldjur, fiskrom, gräddfil, rödlök och avokado.
Utgångna produkter
Som testets mest genomtänka dubbeljärn, med hög effekt men också högt pris så sticker Wilfas modell WAD-619 ut som det självklara valet för den som inte begränsas av budget. Wilfa producerar snabbt både välsmakande och vackra våfflor med precis den typ av frasiga kanter som en god våffla ska ha.
Kan förvaras på högkant
Järnet är utformat för att förvaras på högkant och har den bäst konstruerade sladdupphängningen. Indikatorerna utgörs av en grön och en röd lampa som visar om järnet är varmt nog och om våfflan är färdig. Värmen kan regleras i sex steg och järnet kan vridas ned till avstängt läge. Själva vredet är lite svårgreppat för hala fingrar medan handtaget är rejält och håller sig svalt även efter en längre tid. Wilfa WAD-619 är stabilast i testet med locket uppfällt.
Djupa laggar minskar spill
Våffelformarna i Wilfas dubbeljärn är djupa och med järnet medföljer en särskild slev som mäter upp smeten till perfekt mängd - ett mycket smart tillbehör som ytterligare minskar risken för onödigt spill. Våfflorna är stora och utgörs av sex hjärtan. Gräddningstiden är normallång och kör man våffeljärnet på något av de högre lägena så får man en våffla som är något mjukare i mitten men som är gräddad helt igenom och med frasiga, gyllene kanter. Wilfa WAD-619 inger en känsla av god kvalitet med gedigen konstruktion. Designen är stilren och industriell, i ordets positiva betydelse.
Vi uppfattar Wilfas dubbla våffeljärn som ett järn som kommer både hålla och förbli snyggt för många års våffelgräddande.
Kitchen Aid Artisan Våffeljärn är en proffsmaskin, som hämtad från vilken hotellfrukost eller restaurangbrunch som helst. Den som äter våfflor 1-2 gånger om året bör vara medveten om att denna jättepjäs tar upp rejält med utrymme både under användning och vid förvaring. Men är man en våffelälskare som ofta unnar sig en lyxig frukost och tycker att köksutrustning kan få kosta så kommer man högst troligt uppskatta Kitchen Aids våffeljärn ändå. Här har det inte sparats på varken funktioner eller kvalitet. Konstruktionen är gedigen och våffeljärnets vikt därefter, men ställningen laggarna är fästa vid gör att de kommer upp en bit varför bänkytan under aldrig blir upphettad. Våffeljärnet har en digital display med ställbar temperatur, timer och en av-och-på-knapp. Sladden är av säkerhetsskäl ganska kort.
Detta våffeljärn från Kitchen Aid har en annorlunda lösning, där de två laggarna ryms effektivt genom att vara staplade på varandra. De är sedan fästa i en ställning som gör laggarna möjliga att rotera. Den medföljande instruktionsboken är mycket pedagogisk så trots att tillvägagångssättet för att grädda våfflor vid en första anblick kan kännas komplicerat så är det logiskt efter att man gått igenom processen steg för steg. Kitchen Aid Artisan våffeljärn har tydliga indikationer, för att se att järnet är varmt nog för gräddning finns en termometer på översta laggen. Timern är praktisk och våffeljärnets nonstick-yta mycket enkel att rengöra. Men den främsta styrkan är våfflorna. Järnet är tänkt för belgiska våfflor och sådan smet bör användas för ultimat resultat men även med vanlig våffelmix får man saftigt frasiga, gyllenbruna våfflor och redan i andra gräddningen uppnår man perfekt resultat. För våffelentusiasten är Kitchen Aid Artisan Våffeljärn väl värd att öppna upp plånboken för.
OBH Nordica - Elite Single Chilli 6963/ Stainless Steel 6953
Modernt och trendkänsligt formgivet singeljärn som gräddar våfflor effektivt
OBH Nordica Elite Single är järnet där form går snäppet före funktion, vilket märks tydligast i den lilla lampan som visar om järnet är varmt och om våfflan är klar, samt att det som enda singeljärn inte går att förvara på högkant. Handtaget är lätt att ta tag i, locket kan lyftas med ett finger. Värmen kan regleras i fem olika steg men järnet kan bara stängas av genom att sladden dras ur.
Något låga kanter
Precis som OBH Nordicas dubbeljärn så har Elite Single lite låga kanter, vilket får till följd att smet lättare rinner ut och det då krävs extra rengöring efter användning. Elite Single håller sig också svalare ovanpå locket än övriga våffeljärn. Järnet är stabilt när man fäller upp locket och ljusindikatorerna visar rättvist grönt när våfflan faktiskt är färdiggräddad.
Klassiska hjärtvåfflor
Våfflorna är ungefär lika stora i OBH Nordicas Elite Single som de är i Elite Double. De kan delas upp i fyra mindre hjärtan. Uppvärmningstiden är normal och gräddningstid likaså. Våfflorna blir jämnt gräddade med ett bra förhållande mellan frasiga kanter och en mjukare men ändå färdig mitten. Väljer man mellan OBH Nordicas singel- och dubbeljärn så gör singeljärnet snäppet bättre våfflor. De håller sig frasiga länge utan att kännas torra. Att Elite Single har lite sämre förvaringsmöjligheter blir sekundärt när våfflorna som serveras blir riktigt goda.
C3 - Waffle Stix Maker
Våffeljärn som gräddar unika våffelbitar, roliga för barnen i greppvänligt format
C3 Waffle Stix Maker är ett våffeljärn som inte direkt kan ställas mot testets övriga singeljärn, då den inte gör konventionella våfflor. Istället gräddar det fram sex stycken våffelstix, som är en knapp decimeter långa. För bäst resultat rekommenderar tillverkaren att man blandar till en egen våffelsmet enligt bifogat recept, så det är med en sådan smet järnet har testats. Järnet i sig är enkelt att använda, det har en tydlig retrolook och är målad i en glad, gul kulör. Waffle Stix Maker har inga direkta funktioner, värmen kan inte regleras och av/på-knapp saknas. Järnet har dock en riktigt smart funktion i den spärr som finns på handtaget, som hindrar att järnet glipar under gräddning. Spärren och locket kan öppnas med en hand.
De färdiggräddade våffelstixen är inte frasiga, utan mer fluffiga och mjuka - lite i stil med tjocka, amerikanska pannkakor. Hos barn är C3s järn Waffle Stix Maker en riktig favorit. Stixen är greppvänliga och det är enkelt att dela upp i portioner. Det känns som gjort för att använda vid barnkalas, och det följer faktiskt med små dekorationsflaggor som ytterligare förstärker festkänslan. Waffle Stix Maker känns pålitligt, indikationslamporna i grönt och rött visar tydligt när järnet är varmt och när våfflorna är klara. Järnet kan förvaras på högkant och känns totalt sett som väldigt prisvärd produkt.
Tefal - Ultra Compact Waffle Maker Double
Dubbeljärn med tydliga ljusindikatorer, bra pris och greppvänligt vrede
Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double är testets billigaste dubbla våffeljärn, med låg vikt men också med lägst effekt. Järnet har både en smart och snygg design men tyvärr ett något ojämnt resultat när det gäller våfflorna. Tefals våffeljärn är försett med två tydliga ljusindikatorer som lyser grönt och rött för att signalera om järnet är uppvärmt och om våfflan är klar. Det finns ingen av/på-knapp utan järnet stängs av genom att man drar ur sladden. Värmen är lätt att justera i 5 olika steg. Handtaget håller sig svalt även under en längre användningstid och hela våffeljärnet har en smidig men samtidigt stabil design, det kan även förvaras på högkant.
Inuti är Tefal Compact Waffle Maker Double något grund i formen men med en bra kant som förhindrar att smeten läcker ut. Våfflorna är normalstora, tydligt avgränsade från varandra och lätta att få upp ur formen. Tefals våfflor kan delas upp i fem mindre hjärtan och har fin form. Uppvärmningstiden för järnet är normal medan gräddningstiden drar åt det längre hållet. När lampan lyster grönt indikerar järnet att värmeelementen är igång, man ska dock manuellt hålla koll på när våfflan är klar. På den här punkten skiljer sig järnet från övriga tillverkare. Gräddningen är något ojämn, med fin färg på kanterna men ogräddad i mitten. Risken finns även att kanterna blir brända om man inväntar att mitten på våfflan ska få färg. Vår uppfattning är att värmeelementen skulle kunna spridas ut bättre, då det är svårt att få till en våffla som är frasig och gyllenbrun rätt igenom.
Tefal - Ultra Compact Waffle Maker
Singeljärn med bra ljusindikatorer, lätt att rengöra efter användning
Tefal singelvåffeljärn Ultra Compact Waffle Maker är ett välkonstruerat våffeljärn med tydliga reglage och en smart design. Järnet är byggt för att kunna förvaras utrymmessnålt stående på högkant. Indikatorerna är tydliga lampor i grönt och rött, vredet för att justera värmen på järnet är enkelt att få grepp om. Värmen kan ställas i flera olika steg men det krävs att sladden dras ut för att järnet ska stängas av helt. Ultra Compact Waffle Maker har ett handtag som håller sig svalt under gräddning och lätt lyfts upp med bara ett finger.
Själva våfflan är normalstor och kan delas upp i fem mindre hjärtan. Formen är djup med tydliga kanter, och Tefals singelvåffeljärn är det som håller sig bäst kladdfri testet igenom. Det innebär också att järnet krävde minst rengöring efter att vi gräddat våfflorna klart. Uppvärmningstiden är relativt snabb medan gräddningstiden är något längre. Tyvärr är själva våfflan den svagaste delen hos ett i övrigt bra våffeljärn. Våfflorna blir inte jämnt gräddade och det är stor skillnad mellan undersidan - som får en fin färg och bra frasighet - och ovansidan. Locket på järnet verkar inte sluta tätt nog, med resultat att ovansidan inte blir genomgräddad och heller aldrig får den färg man önskar se på en bra våffla. Om locket gick att pressa ned ytterligare så att det blev mindre luft mellan smet och järn så skulle slutresultatet förbättras avsevärt.
Emerio Bubble
Ett smetkrävande och långsamt våffeljärn för dig som verkligen vill ha bubblor
Bubbelvåfflor är en tjockare typ av våffla, men till skillnad från den belgiska varianten så formas smeten till bubblor som kan bli ett roligt inslag på fikabordet.
Rolig färgklick bland andra järn
Emerios våffeljärn sticker ut inte bara med sina små kullar i stället för hjärtan och rutor, utan även med sin knallrosa färg. Det känns som att man har ansträngt sig för att tilltala en viss kundgrupp med färgvalet, då den säkert kan avskräcka många som vill ha ett mer stilrent kök – som tur är finns det även i svart.
Järnet är litet och blir inte överdrivet varmt, varken på ovansidan eller i handtaget, och står stadigt när man fäller upp locket för att hälla på smeten. Järnet använder av naturliga skäl ganska mycket smet, då de många bubblorna ska fyllas och rinner lätt över då det inte finns någon särskilt hög kant runt laggen. Det följer också med ett recept på specialsmet i instruktionsmanualen, men då vi utför alla test med samma våffelmix har vi inte använt oss av det – våffelmix ska gå lika bra, enligt samma manual.
Våfflorna blir aldrig färdiga – men ändå brända
Det tar 11 minuter innan den gröna lampan tänds för att visa att järnet är redo – det långsammaste i testet. Trots många försök vid flera olika tillfällen lyckas vi aldrig få till en bra våffla med det här järnet. För det första tar det oändligt mycket tid innan den ens börjar få färg, tar man dem när indikatorn säger till är den blek, mjuk och sladdrig. När färgen kommer är det mellan ”bubblorna”, och denna del av våfflan börjar bli övergräddad och bränd utan att bubblorna alls är färdiga. Nu kanske vän av ordning tror att bubblorna är finare från den undre sidan av järnet, som lättare fylls ut helt med smeten. Jo, där behåller de formen bättre och ser lite fina ut, men tyvärr är resultatet nästan lika blekt och smakar degigt.
Man får alltså en våffla som tar lång tid på sig, använder mycket av smeten och resultatet blir både degigt och bränt. Inte ens barnen som ofta slukar även de blekaste våfflor äter upp dessa. Hur man har fått till den brungräddade våfflan på bilden av kartongen vet vi inte, vi misstänker att brun-utan-sol kan varit inblandat.
Bubbelvåfflor har blivit riktigt populära. De serveras gärna med glass och rullas ihop likt en glasstrut. Samma våffelsmak som vanligt, men annan look helt enkelt. Traditionella bubbelvåffeljärn brukar vara tillverkade av gjutjärn och användas på spisen, men detta är ett vanligt elektriskt våffeljärn av den typ vi är vana att använda i Sverige.
Förväntningarna är höga på detta våffeljärn, men tyvärr blir de snyggare än vad de blir goda. Och då blir de inte alls i närheten av så snygga som vi hade tänkt oss.
Det är svårt att dosera smeten på ett bra sätt i KitchPro Bubbelvåffeljärn. Alla hål i järnet ska fyllas (det är dessa hål som skapar bubblorna) och det är inte självklart hur mycket smet som behövs. Det krävs ett par provvåfflor, innan man sätter mängden.
För att smeten ska fördelas jämnt och våfflorna ska få snygga bubblor, ska våffeljärnet vändas halvvägs genom gräddningen. Det är i sig inget svårt handgrepp, men det kompliceras av all ånga som pyser ut vid handtaget. Ångan innebär att man allt för lätt bränner handen, om man inte skyddar den med en handduk.
Ett stort minus är att detta våffeljärn vare sig har en signal eller lampa som indikerar när våfflan är klar. Bruksanvisningen är väldigt vag just när det kommer till gräddningstiden, vilket innebär att man får öppna och titta lite då och då.
Gräddningen tar lång tid, nästan 6 minuter. Resultatet blir visserligen en våffla som ser kul ut på bild, men den är kompakt och inte alls fluffig på det sätt som en bubbelvåffla ska vara. Detta beror naturligtvis på att det går åt så mycket smet till varje våffla. Att hålla en samling barn glada vid matbordet i väntan på att våfflorna ska gräddas, är nästan omöjligt på grund av den långa gräddningstiden.
Våfflorna blir degiga och det finns inte en chans att rulla ihop dem till något som ens liknar en strut. Det enda alternativet är att äta dem på en tallrik med kniv och gaffel.
Som en present eller för att lägga upp balla bilder i sociala medier, är detta våffeljärn ett kul alternativ. Men är syftet att göra goda våfflor, då gör man bättre i att lägga gräddningstiden på ett bättre järn.
Vanliga frågor om våffeljärn
Vilket våffeljärn är bäst i test?
I vårt test av våffeljärn har vi gräddat vanliga våfflor, belgiska våfflor och bubbelvåfflor. Vi utnämner Wilfa WM-623 till bästa enkel järn. Bästa dubbeljärn blir Åviken Elegance 910 och bästa järn att grädda belgiska våfflor i, är Steba WE-20.
Kan man göra våfflor utan ett våffeljärn?
Tro det eller ej, men det går faktiskt att göra våfflor med hjälp av en grillpanna. Det är viktigt att se till att grillpannan är välsmord, så våfflorna inte fastnar. Var också försiktigt med hur mycket smet du häller i – ju mer smet, desto längre tid kommer det ta för våfflan att bli klar – då ökar även risken att den bränner fast. Det kan också vara en bra idé att byta ut en del av mjölet i smeten, med majsstärkelse för att göra våfflorna fastare. Det här sättet att göra våfflor, kan kräva lite övning innan resultatet blir som man önskar.
Hur gör man rent ett våffeljärn?
Det kan bli riktigt kladdigt ibland när man gräddar våfflor. Innan du ska rengöra ditt våffeljärn, se till att kontakten är urdragen och att järnet svalnat helt. Torka sedan av järnet med hushållspapper på insidan. På utsidan kan man ibland behöva använda en lätt fuktad trasa om det har runnit mycket smet över kanterna. Det är viktigt att trasan inte är blöt, den ska vara ordentligt urvriden och bara en aningens fuktigt. Torka sedan av igen med hushållspapper.
Hur varmt blir ett våffeljärn?
Våffeljärn blir riktigt varma, men hur varma de blir varierar mycket mellan olika modeller. De våffeljärn som blir varmare, brukar ofta grädda en frasigare och mer gyllene våffla, medan de som inte når fullt lika höga temperaturer, ger sladdrigare och blekare våfflor som ett resultat. Oavsett hur varmt ditt järn blir, var försiktig – det går snabbt att bränna sig, särskilt om man har matglada barn som håller en sällskap.
Hur gör man för att våfflorna inte ska fastna i våffeljärnet?
De allra flesta våffeljärn som säljs idag har en effektiv nonstick-beläggning, som förhindrar att våfflorna fastnar under tiden man gräddar dem. Har inte ditt våffeljärn en nonstick-beläggning, ska du se till att olja in laggen innan du börjar grädda våfflorna. Då minskar risken rejält för att de ska fastna och bli svåra att få upp ur järnet.