Våffeljärn: 17 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Längtar du efter gyllene, frasiga våfflor? Vi har testat våffeljärn i flera olika storlekar och former från märken som Wilfa, Åviken och Sage. För att ett våffeljärn ska utses till bäst i test, ska det grädda våfflor med fras och en gyllene och vacker färg. Det är plus om det går att reglera temperaturen, så man själv kan bestämma hur gräddad man vill att våfflan ska bli. Har våffeljärnet dessutom en ljud- eller ljussignal som indikerar när våfflan är färdig, är det ett extra plus. 

Testvinnare - Våffeljärn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga järn med en färdig våffelmix från en och samma tillverkare, för att utesluta att olika recept på våfflor ska ha påverkat kvaliteten på de färdiggräddade våfflorna. Samtliga våffeljärn har testats vid minst tre tillfällen av minst fem olika testpersoner, och med olika inställningar på värmen. Följande områden är några som vi granskat extra noga:

Våfflan: Vi bedömer färg - som bör vara gyllenbrun, varken bränd eller blek, frasighet - där våfflan ej får bli för torr, och även våfflans form.

Tid: Både uppvärmningstid samt tiden från att smet fyllts på till att våfflan är färdiggräddad.

Funktioner: Vi har bland annat granskat om värmen kan regleras och hur indikationerna för att järnet är redo för gräddning ser ut.

Värme: Vi har tittat på att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen på järnet utan att bränna sig. 

Rengöring: Då att diskas under rinnande vatten ofta ej är tillåtet så ser vi hur rent man får järnet genom att torka av det och om järnets design förebygger att smeten rinner över.

De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.


Fler tester för fikaälskaren

Mjölkchoklad

Glass

Kaffebryggare

Espressomaskin

Vattenkokare

Semla

Tester av annat gott till frukosten

Blender

Brödrost

Elvisp

0 5 4.5 1

1. Wilfa - WAS-623 — BÄSTA ENKELJÄRN

Våffeljärn med bra funktioner som ger stora, frasiga våfflor med perfekt tuggmotstånd

Modell: Enkeljärn Watt: 1400 Vikt: 3,1 kg Vikt: 3,1 kg Bredd: 32 cm Höjd: 25 cm Djup: 11 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 21,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 32

För den som tar våffelgräddandet seriöst så är Wilfas singeljärn WAS-623 det utan tvekan bästa valet. Våfflorna blir stora och frasigt goda, och järnet är både smart konstruerat och enkelt att använda.

Våffeljärn i hög kvalitet

Materialvalen har hög kvalitet i alla detaljer och vår uppfattning är att våffeljärnet ser dyrare ut än vad det faktiskt är. Järnet har små gummerade fötter vilket gör att det inte glider. Ljusindikatorerna har tydligt grönt och rött ljus, och som enda järn finns dessutom en ljudindikation - när våfflan är klar så piper WAS-623 högt och tydligt. Ingen risk att våfflan bränns vid. Precis som dubbeljärnet från samma märke så är Wilfas WAS-623 konstruerat för att kunna förvaras på högkant och känns väldigt stabil också i den positionen.

Enkel justering av värmen

Värmen kan enkelt justeras i sex olika steg och dessutom kan Wilfa WAS-623 som enda singeljärn stängas av helt utan att sladden dras ur. Handtaget är lätt att greppa och blir inte varmt, våffeljärnet förblir stabilt med locket uppfällt. Wilfa WAS-623 har testets största våffla och enligt våra testare också den vackraste. Våfflan kan delas upp i sex stora hjärtan och järnets form är smart konstruerad med en svag sluttning inåt, som minimerar risken för att smeten ska rinna över kanterna.

Gräddningstiden är normal, uppvärmningstiden likaså. För en perfekt frasiga våffla rekommenderar vi dock att järnet får stå och värma upp lite extra länge och att man har värmen inställd på hösta läget. Under de förutsättningarna får man en gyllene våffla, jämnt gräddad men med extra fras i kanterna. Bäst i test enligt en enad grupp testare.

Stora våfflor som blir både vackra och frasiga, bra funktioner, tydlig ljudindikation när våfflan är färdiggräddad
Kräver något längre uppvärmningstid innan våfflorna blir perfekta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Åviken Elegance 910 — BÄSTA DUBBELJÄRN

Elegant våffeljärn som gräddar spröda gyllene våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,4 kg Vikt: 3,4 kg Bredd: 34 cm Höjd: 27 cm Djup: 8 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Diameter på våffla: Cirka 17 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en lätt fuktad trasa och hushållspapper

Åviken är kända för att grädda frasiga våfflor men designen på våffeljärnen har ofta känts något daterad. Med modellen Elegance 910 tystar Åviken effektivt all kritik då järnet är precis så stilrent elegant som namnet antyder, med en mattsvart yta och raka linjer.

Handtag man slipper bränna sig på

Handtaget i plast är utformat för att hållas svalt och samtidigt vara greppvänligt. Det funkar väl, handtaget blir varmt men aldrig ens nära på hett nog för att man ska råka bränna fingrarna. Elegance 910 är normalstort för att vara ett dubbeljärn, och även våfflornas diameter på cirka 17 cm känns fullt rimlig. Järnet är ganska lågt, vilket underlättar vid förvaring och det får extra plus för att det kan förvaras på högkant. Vi förvånas dock över den urusla svenska översättningen i bruksanvisningen. Enda nyttan man har av den är ett gott skratt om man väljer att se den slumpmässiga ordföljden som humor.

Smeten håller sig i våffeljärnet

Själva stekytan i Åviken Elegance 910 är djup och risken för att smeten rinner över blir därmed mindre. Redan vid andra gräddningen vet vi att en knapp deciliter våffelsmet per våffla fyller ut formen perfekt. Det finns få skåror som smuts kan fastna i, och det ihop med materialvalen gör våffeljärnet lätt att rengöra trots att det endast får torkas av med mjuk borste, fuktad trasa eller hushållspapper. Elegance 910 har indikator för när järnet är uppvärmt och värmen kan regleras i flera olika steg. Vilket som passar den egna smaken lär man sig snabbt. Våfflorna blir jämnt gräddade och precis så gyllenbruna och spröda som man vill ha dem. Det här är ett riktigt bra – och snyggt – våffeljärn. Åviken bevisar med Elegance 910 åter att de tillhör toppskiktet bland våffeljärnstillverkare.

Gräddar spröda, gyllene våfflor, enkelt att rengöra, snygg design
Knappt läsbar instruktion på svenska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Steba WE 20 Belgisk våffla — BELGISKA VÅFFLA

Innovativt våffeljärn med inbyggd tratt, gör mycket goda belgiska våfflor

Modell: Enkeljärn Watt: 700 Vikt: 1,9 kg Bredd: 21 cm Höjd: 22 cm Djup: 27 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper och fuktig trasa

Vid en första anblick kanske inte designen av Steba WE 20 uppfattas som något anmärkningsvärt men här har någon faktiskt tänkt till. På ovansidan av detta järn för belgiska våfflor så finns en öppning, där en medföljande tratt ska roteras i läge. Tratten förvaras på järnets undersida när den inte används.

Doseringsskopa ingår

Det ingår också en doseringsskopa, med vilken smeten hälls ned i tratten. Doseringsangivelserna känns dock snåla, för en komplett våffla krävdes det ytterligare en skvätt. Och trots detta till synes mycket smarta doseringssystem så blir det en del kladd ändå. Insidan av Steba WE 20 är konvex - lite udda men gräddningen är effektiv. Eftersom att handtaget har en spärr som ska lossas innan våffeljärnet kan öppnas så finns det ingen risk för att man ska råka öppna innan våfflorna är färdiggräddade.

Färgindikator hjälper med gräddningen

Förvaringen är enkel. Järnet kan ställas på högkant och det går att snurra elsladden på undersidan. Färgindikationerna för att järnet är uppvärmt och för färdig våffla fungerar väl. Under gräddningen är järnet varmt men handtaget är tillräckligt svalt för att man ska kunna öppna och stänga Steba WE 20 utan att bränna fingrarna. Det går inte att reglera värmen på våffeljärnet, men det är inte heller något man saknar. Steba WE 20 är perfekt reglerat för att göra sitt jobb. Våfflorna blir mycket goda, höga och perfekt gyllenbruna. Utsidan är krispig och insidan lite mjuk. Undersidan blir mycket vackert medan ovansidan rent estetisk inte är lika tillfredsställande. Men flippar man över våfflan innan den serveras så råder det ingen tvekan om att man får närapå fulländat frasiga belgiska våfflor med Steba WE 20.

Mycket välgräddade våfflor, lätt att använda, smarta lösningar
Tar tid att lära sig lagom mängd smet, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Åviken Original S

Ett effektivt dubbeljärn för våfflor som ger riktigt frasiga godbitar

Modell: Dubbeljärn för klassiska våfflor Watt: 1600 Vikt: ca 3.7 kg Bredd: 34 cm Höjd: 8 cm Djup: 26 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Storlek på våffla: ca 14 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en torr och mjuk trasa eller hushållspapper

Att Åviken vet vad dom gör när det kommer till våffeljärn, det står snabbt klart. Här är nämligen ett dubbeljärn som våffla efter våffla levererar perfekt frasiga och gyllenbruna godbitar.

En stor fördel med Åviken Original S är att laggen är lite djupare och att de två våffelformarna har en kanal mellan sig. Detta innebär att det blir minimalt med spill – faktiskt inget spill alls under de gångerna som vi har använt våffeljärnet. Eventuell överflödig smet, puttas över till den andra laggen istället för över kanten.

Temperaturkontroll bäddar för bra fras

Ovanpå våffeljärnet finns en stor temperaturkontroll, som är lätt att använda. Det är nästan lite för lätt att vrida på det, här hade man önskat ett litet motstånd för att känslan skulle bli mer exklusiv. Utseendet överlag på detta våffeljärn kanske inte skriker 2020-tal. Men å andra sidan är designen rätt typisk för hur många dubbeljärn ser ut. Att den går att förvara på högkant är ett stort plus, då det blir så mycket lättare att stuva undan järnet då.

Piper när våfflan är klar

Åviken Original S har ett tydligt indikatorljud både när våffeljärnet nått full temperatur (tar ungefär 6 minuter) och sedan när våfflorna är färdiggräddade. Inte en enda gång kände vi att våfflan behövde gräddas längre. Den väldigt effektiva non-stickbeläggningen innebär dessutom att våfflorna är otroligt lätta att få upp ur järnet. Även rengöringen går som en dans (till och med efter att tonåringen i testfamiljen bestämde sig för att experimentera med kladdkakesmet i våffeljärnet – om någon funderar på att göra det samma, kan vi bestämt avråda från detta).

Våfflorna blir härligt frasiga och riktigt goda. När våffeljärnet körs jämte ett annat dubbeljärn, syns skillnaden riktigt mycket. Med Åviken Original S behöver man aldrig vara rädd att få en sladdrig våffla – det är gyllene fras till alla i hela den stora familjen.

Perfekt frasiga våfflor varje gång, lätt att göra rent, bra ljudindikator
En lite mer stilren design på knappen hade fått testarna att jubla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

5. Åviken Original S Singeljärn

Frasiga våfflor varje gång i detta nätta våffeljärn

Modell: Enkeljärn för klassiska våfflor Watt: 1000 Vikt: ca 2 kg Bredd: 23,5 cm Höjd: 7 cm Djup: 26 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Storlek på våffla: ca 16 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en torr och mjuk trasa eller hushållspapper

Åviken enkeljärn i modellen Original S sticker ut med sin nätta design. Istället för de stora och bulliga våffeljärnen man är van vid, är Original S ganska platt. Detta innebär att våffeljärnet är mycket smidigare att förvara än många andra singeljärn.

Precis som med Åvikens dubbeljärn, har enkeljärnet en tydlig ljudindikator när järnet är varmt nog att börja grädda med. Även när våfflan är klar, ljuder ett tydligt ”ding-dong” som inte går att missa.

Värmen regleras enkelt

Våffeljärnet har ställbar värme och när man brassar våfflor på högsta värmen, tar det strax över två minuter innan signalen plingar till. Då möts man av en helt färdig våffla, där man inte alls känner att den bara nästan är klar. Våfflorna blir frasiga och goda. Mest gyllene är de i mitten och det går inte att förneka att de är ljusare utåt kanterna. Men detta påverkar vare sig smaken eller frasigheten, och alla känner sig väldigt nöjda med våffelmiddagen som serveras.

Laggen i Original S är relativt djup, vilket innebär att det faktiskt inte blir något spill över kanten alls. Strax under en deciliter smet blir perfekt att fylla järnet med, och när våfflandet är över, räcker det gott och väl att torka av järnet med lite hushållspapper. Efter flera användningar, ser det fortfarande nästan oanvänt ut.

Löstagbar sladd förenklar förvaring

Sladden är löstagbar, vilket är en detalj som är ovanlig men väldigt uppskattad. Att sladden går att ta loss, innebär att järnet inte bara blir ännu lättare att gömma undan i köksskåpet, det är dessutom lättare att göra rent om man råkar överdosera smeten så den spiller över.

Detta är ett väldigt smidigt våffeljärn att arbeta med. Det går snabbt, resultatet blir bra och gott. Det enda vi skulle önska, är en jämnare gyllene färg över hela våfflan.

Nätt design, jämnt resultat, tydlig signal
Ojämn färg på våfflorna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

6. Åviken - 906

Dubbelt våffeljärn som på kort tid ger välgräddade, gyllene våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,6 kg Vikt: 3,6 kg Bredd: 32 cm Höjd: 26 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 32

Åvikens dubbla våffeljärn, modell 906, är ett typexempel på att man inte bör döma insidan efter utsidan. Designen har en stark 90-tals look men alla de efterfrågade funktionerna finns där och våfflan blir riktigt god och frasig.

Lättanvänt vrede

Järnet har ett lättanvänt vrede, där värmen kan justeras i sex olika steg samt vridas ned till helt avstängd. Det finns en grön och en röd ljusindikator som kan visa både när järnet är varmt nog att börja använda samt om våfflan är klar. Uppvärmningstiden är normallång och gräddningstiden är snabb. Våffeljärnet är stabilt med locket uppfällt och kan hjälpligt förvaras på högkant.

Genomtänkt design

Åviken 906 har ett handtag som är lätt att greppa. Efter att järnet varit igång ett tag kan handtaget bli lite halt av ånga som pyser ut. Det gör även att handtaget kan bli varmt. Järnet har djupa våffelformar med liten risk för att smeten rinner över. Designen är dock genomtänkt med få skrymslen som smet kan fastna i. Som enda dubbeljärn så har Åviken våfflor som sitter ihop när de är färdiggräddade, visserligen lätta att separera men det blir ett extra moment. Våfflorna är mycket jämnt gräddade, på de högre värmegraderna blir våfflan frasig och får en fin, gyllenbrun färg. Det djupa mönstret gör att våfflorna blir genomgräddade. De fina våfflorna ihop med det fördelaktiga priset gör att Åviken 906 blir bäst i test av dubbeljärnen.

Välgräddade, fina våfflor, snabb gräddningstid, enkel att använda
Inget för den trendmedvetne, risk för varmt handtag efter lång användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Wilfa - WAD-619

Påkostat och funktionellt genomtänkt dubbeljärn som gräddar goda våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1700 Vikt: 3,6 kg Vikt: 3,6 kg Bredd: 38 cm Höjd: 24 cm Djup: 9 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 38

Som testets mest genomtänka dubbeljärn, med hög effekt men också högt pris så sticker Wilfas modell WAD-619 ut som det självklara valet för den som inte begränsas av budget. Wilfa producerar snabbt både välsmakande och vackra våfflor med precis den typ av frasiga kanter som en god våffla ska ha.

Kan förvaras på högkant

Järnet är utformat för att förvaras på högkant och har den bäst konstruerade sladdupphängningen. Indikatorerna utgörs av en grön och en röd lampa som visar om järnet är varmt nog och om våfflan är färdig. Värmen kan regleras i sex steg och järnet kan vridas ned till avstängt läge. Själva vredet är lite svårgreppat för hala fingrar medan handtaget är rejält och håller sig svalt även efter en längre tid. Wilfa WAD-619 är stabilast i testet med locket uppfällt.

Djupa laggar minskar spill

Våffelformarna i Wilfas dubbeljärn är djupa och med järnet medföljer en särskild slev som mäter upp smeten till perfekt mängd - ett mycket smart tillbehör som ytterligare minskar risken för onödigt spill. Våfflorna är stora och utgörs av sex hjärtan. Gräddningstiden är normallång och kör man våffeljärnet på något av de högre lägena så får man en våffla som är något mjukare i mitten men som är gräddad helt igenom och med frasiga, gyllene kanter. Wilfa WAD-619 inger en känsla av god kvalitet med gedigen konstruktion. Designen är stilren och industriell, i ordets positiva betydelse.

Vi uppfattar Wilfas dubbla våffeljärn som ett järn som kommer både hålla och förbli snyggt för många års våffelgräddande.

Genomtänkt design, enkel att förvara, snygga och frasiga våfflor
Något svårgreppbart vrede för värmeinställning, något dyr.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

8. Cloer 1329

Lättanvänt våffeljärn med ställbar värme som gräddar perfekt frasiga våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1200 Vikt: 2,5 kg Bredd: 34 cm Höjd: 8 cm Djup: 25 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper och fuktig trasa

Cloer 1329 är ett riktigt gediget, dubbelt våffeljärn med all den stabilitet och kvalitet som man förväntar sig av en tysk våffeljärnstillverkare. Järnet är lågt och väger inte heller mycket. Det är enkelt att förvara, då det kan ställas på högkant och det går att snurra sladden runt våffeljärnets fot.

Lättanvänt våffeljärn

Cloer 1329 är enkel att förstå sig på. Inför första gräddningen bör det hettas upp och torkas av, men till skillnad från en del andra järn så har detta varken någon plastig lukt eller ser smutsigt ut. När elsladden kopplats in lyser en lampa upp och när den slocknar är järnet varmt nog för att smeten ska kunna hällas i. Samma lampa tänds sedan igen och slocknar åter när våfflan är färdiggräddad,

Jämnt gräddade och frasiga våfflor

Värmen kan ställas in på en femgradig skala. Vi har gräddat på värmegrad 4 och tycker då att resultatet när lampan släcks är precis vad man önskar sig. Båda våfflorna blir jämnt gräddade, vackert gyllenbruna och kanterna är precis lagom frasiga utan att bli torra. Uppvärmningstid såväl som gräddningstid känns helt normal. Järnet blir varmt, men handtaget håller en rimlig temperatur och locket kan öppnas utan grytvante. Våfflorna har fem hjärtan och pryds av ett dekorativt våffelmönster. Rengöringen görs som vanligt med hushållspapper och fuktig trasig, men det går snabbt att fräscha upp järnet efter att det använts. Enkelt, stabilt och ett riktigt bra våffelresultat - Cloer 1329 vet precis hur en våffla ska gräddas.

Enkelt att använda, riktigt fina, frasiga våfflor, bra ljusindikationer för färdig våffla
Blir varmt på utsidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

9. Emerio Våffelskålsjärn WBM-110196

Modell: Våffelskålar Watt: 750 Vikt: 1.3 kg Bredd: 23 cm Höjd: 21 cm Djup: 13 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Rengöring: Får endast torkas av med papper på insidan

Vanliga våfflor, belgiska våfflor, bubbelvåfflor, våffelsticks – finns det utrymme för fler sorters våfflor i våra liv? Absolut! Särskilt när resultatet är så här roligt.

Våffelskålar som piggar upp

Gör egna våffelskålar hemma med hjälp av Emerio Våffelskålsjärn. Dessa ska inte förväxlas med glassstrutar – detta blir härligt tjocka våfflor, men i formen av en skål. Varje våffla tar ganska precis tre och en halv minut att grädda, och då blir resultatet både gyllene och frasigt.

Vill man spisa sina våfflor tillsammans, gör man bäst i att ställa in dem i ugnen en efter en i takt med att de blir klara. Där håller man dem varma på en låg temperatur, medan resten av våfflorna gräddas klart.

emerio vafflor BiT

Att grädda dessa våffelskålar kunde nästan inte vara lättare. Fyll till strecket i skålen och stäng sedan locket. En av våra testpersoner hade lite svårt att få den snygga jämna kanten som förpackningen visade. Detta berodde troligtvis på att hen hade kunnat fylla på med en liten skvätt smet till.

Matiga våfflor som kan fyllas med vad man vill

Våfflorna blir som sagt matigt tjocka (lite mer än en deciliter går åt till varje våffla) och vill man inte fylla dem med glass – kan man kasta i en matig fyllning. Varför inte skagenröra eller en 70-talsklassiker: räkcocktail?

Sett till den vänliga prislappen och hur kul det är med skålformade våfflor, samt att resultatet faktiskt blir både frasigt och gyllene, gör detta till ett riktigt piggt tillskott i våffelälskarens kök.

Rolig form, frasiga våfflor, lätt att använda
Tar lite tid om man vill göra till många
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Sage The Smart Waffle

Modell: Dubbeljärn för belgiska våfflor Watt: 1000 Bredd: 30 cm Höjd: 13,5 cm Djup: 28 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Storlek på våffla: 11.5x12 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en torr och mjuk trasa eller hushållspapper

Här har vi ett belgiskt våffeljärn som osar av såväl lyx som välgräddade våfflor. Sage har med The Smart Waffle verkligen tagit fasta på begreppet att det ska vara lätt att göra rätt – och inte en enda gång under testperioden blev det misslyckade våfflor med detta järn.

The Smart Waffle är ett dubbeljärn som gräddar perfekta belgiska våfflor gång på gång. Järnet tänker på allt åt en vilket minimerar risken för både kladd på köksbordet och ogräddade (eller brända) våfflor.

Tydlig display och enkel dosering

Med en tydlig display som tänds på framsidan då järnet slås på med hjälp av ett skruvvred, visar våffeljärnet med både färg, meddelande och en tydlig signal när våffeljärnet är redo att användas.

Doseringen sker enkelt med en medföljande skopa och denna rekommenderade dosering visar sig snabbt vara perfekt matchad till järnets storlek. Skulle man råka överdosera, samlas överflödet i en ränna istället för att rinna längs med järnet. Rännan är dessutom uppvärmd, vilket gör det enkelt att plocka upp den stelnade smeten när man är klar. Det är dock en bra idé att vara försiktig med fingrarna kring denna ränna, då den blir het.

Det är lätt att välja gräddningsgrad och inte ens när vi brassar på den på det varmaste läget blir våfflorna brända. Däremot tar det väsentligt mycket längre tid för våfflorna att bli klara. På standardgräddningen tar det ungefär fem minuter för två våfflor att bli redo. Detta kan kännas som lång tid att vänta, men det är värt att hålla i åtanke att dessa våfflor består av nästan dubbelt så mycket smet som en vanlig våffla och därför mättar betydligt snabbare.

Signal som berättar när våfflan är klar

När våfflan är klar ljuder en tydlig signal och det är lätt att fånga upp våfflan ur järnet med ett köksredskap i plast (metall ska inte användas, då det kan skada beläggningen). Gräddningstiden räknas dessutom ned på displayen, vilket är smidigt då man lätt kan fixa med andra saker i köket under tiden som den gräddar. Resultatet är snygga, välgräddade, goda och estetiskt tilltalande våfflor

Den största nackdelen med Sage The Smart Waffle är onekligen priset. Det är det dyraste våffeljärnet i testet. Samtidigt är det ett oerhört bra och snyggt våffeljärn, med detaljer som känns rejäla och hållbara. Har man en hög våffelbudget, äter belgiska våfflor ofta och vill ha ett proffsresultat - då kan detta järn absolut vara värt att titta närmare på.

Snyggt, effektiv och jämn gräddning, tydliga inställningar, signalerar när våfflan är klar
Väldigt dyrt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Cloer 1445 Belgisk våffla

Lättanvänt våffeljärn som gör stora, jämnt gräddade och frasiga belgiska våfflor

Modell: Enkeljärn, belgisk våffla Watt: 930 Vikt: 2,3 kg Bredd: 23 cm Höjd: 10 cm Djup: 23,5 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper och fuktig trasa

Cloer 1445 är ett våffeljärn för belgiska våfflor. Två stycken gräddas samtidigt bredvid varandra, cirka 9 x 15 cm stora per styck. Redan vid första gräddningen kan man konstatera att den tyska tillverkaren Cloer har förstått vikten av god värmespridning.

Jämnt gyllenbruna belgiska våfflor

Våfflorna blir precis jämnt gyllenbruna över hela ytan, både på ovan och undersidan. En bedrift inte ens alla vanliga våffeljärn klarar av, och då har detta järn ändå en större mängd smet att hantera. Järnet har en stegbar värmeinställning med en skala mellan 1 (låg värme) till 5 (hög värme). Locket är enkelt att öppna och våffeljärnet känns stabilt även med locket i öppet läge. Det finns ingen av/på-knapp och inte heller någon sladdvinda för elkabeln. Järnet kan stabilt ställas på högkant, för smidigare förvaring när det inte används.

Pålitlig ljusindikator

När Cloer 1445 levereras så är intrycket direkt gott. Det finns ingen från tillverkningen kvardröjande lukt av plats och järnet känns rent. Våffeljärnet känns gediget vid hantering. Reglaget för värmen är rejält och handtaget enkelt att få grepp om. Dock ångar mycket värme precis ut där, så under gräddning rekommenderar vi att grytvantar är på. Ljusindikatorn för uppvärmt järn och färdig våffla fungerar pålitligt. Ytan där våfflorna gräddas är djup och smeten håller sig på plats. Det går dock åt väldigt mycket smet, våfflorna är drygt en cm höga när de är klara och rejält fluffiga. Smaken avgörs förstås mycket av receptet på våffelsmeten, men med färdig våffelmix får man med Cloer 1445 fint frasiga och gyllengult gräddade belgiska våfflor – precis vad man var ute efter.

Mycket god värmespridning, fint gräddade våfflor, enkelt att använda
Både av/på-knapp och sladdvinda saknas, handtaget blir varmt av ånga under gräddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Cloer 1629

Okomplicerat våffeljärn som tar lite plats och gör goda, gyllene hjärtvåfflor

Modell: Enkeljärn Watt: 930 Vikt: 1,3 kg Bredd: 19 cm Höjd: 10 cm Djup: 23 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan

Cloer 1629 är ett våffeljärn i rostfritt stål som gör klassiska våfflor. En färdiggräddad våffla utgörs av fem lagom stora hjärtan. Själva järnet är av enkel modell men konstruktionen känns rejäl och instruktionsboken är lätt att förstå. Våffeljärnet står stabilt även på högkant.

Enkelt att förvara

Det är litet till formen och enkelt att hitta plats för i köksskåpet. Sladden kan viras runtom järnet när det ska förvaras. Värmen i Cloer 1629 kan justeras på en sexgradig skala. Reglaget sitter uppe på locket och är enkelt att justera även med kladdiga händer. Den röda lampan framtill på våffeljärnet börjar lysa när elsladden sätts i och slocknar när järnet är tillräckligt upphettat för att gräddandet ska kunna inledas. När smeten väl hällts i så lyser lampan åter upp och slocknar sedan igen när våfflan är färdiggräddad. Det tar en eller två våfflor innan det sitter men därefter får man fint gyllenbruna och jämnt gräddade våfflor.

Säker konstruktion

Handtaget för att öppna järnet sticker ut tillräckligt långt från våffeljärnet för att Cloer 1629 ska kunna hanteras utan att det blir för varmt för fingrarna. Det finns inte någon tipprisk när locket är uppfällt, Cloer 1629 känns väldigt välbalanserat. Järnet får inte diskas under rinnande vatten, utan insidan ska torkas ren med hushållspapper. Utsidan och kanterna kan man torka av med en fuktig trasa. Det finns inga funktioner som sticker ut och designen är inte heller något speciellt. Men våffeljärnet gör sitt jobb utan att krångla och våfflorna blir goda. Cloer 1629 känns därför som ett lättanvänt och prisvärt våffeljärn.

Lättanvänt, prisvärt, litet i storlek
Saknar av/på-knapp,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. OBH Nordica - Elite Single Chilli 6963/ Stainless Steel 6953

Modernt och trendkänsligt formgivet singeljärn som gräddar våfflor effektivt

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 2,3 kg Vikt: 2,3 kg Bredd: 25 cm Höjd: 19,5 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 25

OBH Nordica Elite Single är järnet där form går snäppet före funktion, vilket märks tydligast i den lilla lampan som visar om järnet är varmt och om våfflan är klar, samt att det som enda singeljärn inte går att förvara på högkant. Handtaget är lätt att ta tag i, locket kan lyftas med ett finger. Värmen kan regleras i fem olika steg men järnet kan bara stängas av genom att sladden dras ur.

Något låga kanter

Precis som OBH Nordicas dubbeljärn så har Elite Single lite låga kanter, vilket får till följd att smet lättare rinner ut och det då krävs extra rengöring efter användning. Elite Single håller sig också svalare ovanpå locket än övriga våffeljärn. Järnet är stabilt när man fäller upp locket och ljusindikatorerna visar rättvist grönt när våfflan faktiskt är färdiggräddad.

Klassiska hjärtvåfflor

Våfflorna är ungefär lika stora i OBH Nordicas Elite Single som de är i Elite Double. De kan delas upp i fyra mindre hjärtan. Uppvärmningstiden är normal och gräddningstid likaså. Våfflorna blir jämnt gräddade med ett bra förhållande mellan frasiga kanter och en mjukare men ändå färdig mitten. Väljer man mellan OBH Nordicas singel- och dubbeljärn så gör singeljärnet snäppet bättre våfflor. De håller sig frasiga länge utan att kännas torra. Att Elite Single har lite sämre förvaringsmöjligheter blir sekundärt när våfflorna som serveras blir riktigt goda.

Goda, frasiga våfflor, jämn gräddning, snygg formgivning
Kräver mer rengöring då smet gärna läcker ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. OBH Nordica - Elite Double Chilli 6966/Stainless Steel 6955

Dubbeljärn formgivet för det moderna köket, gräddar jämna och matiga våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,9 kg Vikt: 3,9 kg Bredd: 34 cm Höjd: 25 cm Djup: 9 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 34

Den stilmedvetne kan med stolthet ha en OBH Nordica Elite Double stående framme i köket, oavsett om det är den röda Chilli eller den rostfria Stainless Steel. Men den minimalistiska designen är inte bara snygg, som enda dubbeljärn i testet så går det att lägga handen ovanpå Elite Double utan att man bränner sig.

Ljusindikator hjälper vid gräddning

OBH Nordicas våffeljärn har en smal ljusindikator som växlar mellan grönt och rött ljus, den fyller sitt syfte men är kanske i minsta laget. Järnet kan förvaras på högkant men är inte särskilt stabilt. Värmereglaget är placerat under handtaget och går att ställa i 5 olika steg. Handtaget på Elite Double är riktigt bra och håller sig svalt. Det finns ingen tipprisk när locket fälls upp.

Tendens att rinna över

Inuti är OBH Nordica Elite Double ganska grund i själva våffelformarna och smeten rinner lätt över kanterna om man råkar hälla i för mycket. Detta gör järnet till ett av de mer tidskrävande sett ur ett rengöringsperspektiv. Våfflorna är normalstora och kan delas upp i fyra mindre hjärtan. Järnet har normallång gräddningstid och uppvärmningstid. Det ångar mycket från OBH Nordica och vi tycker oss märka av detta på våfflorna, på de högre värmegraderna så drar de åt de torra hållet även om de tas ur när järnet själv indikerar att de är klara. Våfflorna känns matigare och något mer kompakta. Vrider man ned värmen så kommer man delvis till bukt med detta. En fördel är att dessa våfflor håller formen längre innan de blir mjuka och saggiga, så de behöver inte i lika hög grad serveras omgående efter gräddning. Våfflorna blir mycket jämnt gräddade och får en bra frasighet och färg.

Jämn gräddning, våfflan håller formen länge, bra design med svalt lock
Något torra våfflor, risk att smet läcker ut vilket kräver extra rengöring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Åviken - 904

Våffeljärn med mycket snabb gräddningstid, enkelt att hantera funktionerna

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 2,5 kg Vikt: 2,5 kg Bredd: 27 cm Höjd: 21 cm Djup: 8 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 21,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 27

Åvikens singeljärn modell 904 sticker ut från mängden med en helvita siluett à la 1993 - och det är inget fel med det. Järnet ger ett gediget intryck, känns tåligt och stabilt. Det kan förvaras på högkant för att ta upp mindre utrymme men locket öppnar sig lite då. Handta get på Åviken 904 är stort, enkelt att greppa och håller sig svalt även om våffeljärnet varit igång under en längre period.

Avtagbar sladd uppskattas

Åviken  har en avtagbar sladd, vilket är smidigt för att få den mer kompakt när järnet ska förvaras. Våfflan är stor och formen är djup, det är således liten risk för spill med smet som rinner över och rengöring av järnet sköts snabbt.

Till skillnad från Åvikens dubbla våffeljärn så har singeljärnet inget vrede för att reglera värmen i järnet. Det här är en funktion vi saknar, då termostaten i Åviken 904 inte är riktigt så känslig som vi skulle önska.

Grönt ljus vid färdig våffla

Ljusindikatorerna är väldigt tydliga och signalerar med grönt ljus när järnet är klart att använda och när våfflan är färdiggräddad. Samtliga testare är dock ense om att våfflan vid det laget är något övergräddad. Inte bränd, men lite för brun och knaprig för vår smak. Vi hade föredragit om värmen gått att dra ned ett snäpp. Själva gräddningen är dock mycket jämn. Uppvärmningstiden är normal medan gräddningstiden är jättesnabb, vilket ytterligare bidrar till risken att våfflan blir kvar i järnet för länge. Det går att få till väldigt bra våfflor men då ska man ta ut våfflan en stund innan lampan lyser grönt.

Snabb gräddningstid, jämn gräddning, enkel att använda
Värmen kan ej regleras, våfflorna blir åt det torra hållet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

16. Emerio belgiskt våffeljärn WM-115008

Modell: Dubbeljärn för belgiska våfflor Watt: 800 Vikt: ca 1.4 kg Bredd: 13 cm Höjd: 9,5 cm Djup: 30 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Storlek på våffla: 9 x 10 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en torr och mjuk trasa eller hushållspapper

Belgiska våfflor är en rolig variation till den klassiska våfflan och brukar vara populära både hos barn (gärna med lite chokladsås ringlad över) och hos vuxna (förslagsvis med lite matigare tillbehör).

Emerio WM-115008 är en slimmat järn för belgiska våfflor – det är svårt att tro att det ryms att göra två våfflor i järnet när man först ser det. Detta innebär naturligtvis, att det inte heller är särskilt skrymmande att förvara – vilket är ett plus i kanten.

Våfflor till en bra prislapp

Våfflorna i Emerio blir okej, men inte mer än så. Det är svårt att få någon vettig färg på dem, och hur länge man än gräddar förblir de rätt bleka och en aning sladdriga. Jämför man med andra belgiska våffeljärn, blir det tydligt att dessa våfflor inte riktigt håller måttet i en duell. Samtidigt, sett till priset, får man våfflor som är bra nog. Bra nog att imponera på barnen med, bra nog att äta med god aptit och bra nog att bjuda gäster på.

Lång gräddningstid

Gräddningstiden är i längsta laget, särskilt med tanke på att våfflorna aldrig får den där gyllene färgen man önskar. De saknar också frasigheten som lyfter en våffla smakmässigt, de blir istället ganska mjuka.

På det stora hela är det här ett järn som är fullt användbart och har man köpt det, kommer man kunna äta våfflor som är helt okej. Men några våffeltävlingar, det kommer man aldrig vinna om man har med sig detta järn som medhjälpare.

Slimmad design, bra pris
Våfflorna blir inte frasiga, ger inte någon vacker färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Emerio Dubbelt våffeljärn WM-107165

Modell: Dubbeljärn för klassiska våfflor Watt: 1300 Vikt: ca 2,4 kg Bredd: 35 cm Höjd: 8,5 cm Djup: 23 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Storlek på våffla: ca 14.3 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en torr och mjuk trasa eller hushållspapper

Emerios dubbla våffeljärn är ett, jämfört med andra modeller, ganska nätt järn med plats för två våfflor. På locket finns en knapp med vilken man kan reglera temperaturen och på så sätt själv bestämma hur pass välgräddad man vill ha sin våffla.
Men trots temperaturreglaget, är det riktigt svårt att få till en snyggt välgräddad våffla. Det verkar inte spela någon roll om temperaturen maxas och vi låter våfflan gräddas en stund extra, det blir ändå bleksiktiga våfflor som man plockar upp ur våffeljärnet.

Bleksiktiga våfflor

Våfflorna blir inte bara bleka, de blir mjuka också – rent av lite sladdriga. När de har fått vila en stund på ett galler, får de visserligen lite mer styrsel – men då har de ju å andra sidan hunnit svalna av också. Så vad man vinner i krispighet, förlorar man i värme.

Det är en rätt stor risk för spill med Emerios dubbla våffeljärn – laggen är inte särskilt djup och det finns inget utrymme för extra smet att ta vägen vid en eventuell överdosering. Med andra ord rinner överflödig smet snabbt över kanten och ned på bänken.

Enkel rengöring med non-stick

Non-stickbeläggningen är lätt att göra ren, men eftersom våfflorna aldrig får någon riktigt styrsel, är de ändå lite svåra att få upp ur järnet på ett smidigt sätt. Det går gärna hål om man försöker med en gaffel, vilket så klart får kräsna barn att kommentera att maten är trasig.

Detta må vara ett billigt våffeljärn, men kvaliteten och slutresultatet är också därefter. Dessa mjuka våfflor får en att drömma om deras frasiga kusiner.

Ganska nätt modell
Bleka våfflor, blir lite väl mjuka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära våffeljärn. Några är dubbeljärn där man kan grädda två våfflor åt gången, och de övriga är singeljärn. Vi har tittat på flera olika aspekter hos varje våffeljärn. Då det är en produkt som hos de flesta står undanställd större delen av året så är det viktigt med smart förvaring, och vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas. Våffeljärnet bör ha användarvänliga funktioner och vred, tydliga ljusindikatorer och vara lätt att rengöra. De flesta våffeljärn blir väldigt varma efter en länge stunds användning och en del ångar mycket, därför är det viktigt att järnet är placerat så att barn inte kommer åt det. Det är också av den anledningen som våffeljärnen har relativt kort sladd. Med tanke på värmebildning har vi tittat extra på hur det är att hantera järnet; att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen utan att bränna sig. Det finns inget järn som får diskas under rinnande vatten, vilket gör rengöringen svår och att få ett välanvänt järn helt rent är i princip omöjligt. Kan man torka av det mesta med hushållspapper så ser vi det som godkänt, då lite småsmulor av gräddad deg får anses göra mindre skada med tanke på att våffeljärn bara används i ett syfte.

Viktigaste av allt är förstås slutprodukten - själva våfflan. En bra våffla bör vara jämnt gräddad, ha en frasig konsistent och se aptitlig ut. Både uppvärmningstid och gräddningstid ska vara rimligt långa och i vårt test är det inget järn som sticker ut åt vare sig det snabbare eller långsammare hållet. Kvalitet på våfflorna varierar dock något. Placering av värmeelementen påverkar hur jämnt gräddad våfflan blir, och då tycker vi det är önskvärt att mitten av våfflan är genomgräddad lagom tills att kanterna blir frasiga. Om värmen går att reglera så kan man själv påverka hur hårt gräddad våfflan ska vara, och det går ju även att bortse från järnets indikation på att våfflan är klar om man önskar att den ska gräddas hårdare. Så, vilket våffeljärn är bäst? Är ett dyrt bättre än ett billigt? För att avgöra det har vi jämfört flera olika aspekter hos varje våffeljärn och vägt samma dess för- och nackdelar för att få fram ett slutbetyg. De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.

Olika typer av våffeljärn

Det finns flera olika sorters våffeljärn. De i gjutjärn, som man kan grilla sin våffla över öppen eld utomhus eller i en vedspis med, sticker förstås ut mest. Men de flesta våffeljärn är elektriska. Några är med medan andra är utan nonstick och teflon. Det finns vändbara våffeljärn, våffeljärn med löstagbara laggar, keramiska järn och sådan av aluminium.

Olika typer av våfflor

Det finns även våffeljärn för olika typer av våffor. Det finns den klassiska, gammaldags våfflan som gräddar ett mönster av hjärtan, den amerikanska våfflan och den belgiska våfflan - vilket är den fyrkantiga, lite tjockare typen av våffla. Med ett bra våffeljärn ska man hemma på egen hand kunna få till en våffla som ser ut att vara gräddad av ett proffs, den typ av våffla man får äta till frukost på hotell eller på restaurang.

Ett våffeljärns funktioner

Vilka funktioner ett våffeljärn har varierar. Det handlar både om hur många watt och om det finns en avstängningsknapp. Vissa våffeljärn är vändbara, och andra har utbytbara plattor. Vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas, samt vara smidigt att förvara. Våffeljärnet bör ha användarvänliga vreden med ställbar temperatur och tydliga ljus- och/eller ljudindikatorer. Ett våffeljärns primära funktioner är ju just att grädda våfflor, men vi vet att det även förkommer att de får dubbeljobba som smörgåsgrill.

Våffeldagen

Varje år den 25:e mars är det dags för våffeldagen. Våffeldagen har sitt ursprung i vårfrudagen, dagen då jungfru Maria enligt kristendomen fick besked om att hon var havande. I dag har bakgrundshistorien för många fallit i glömska och återstår gör främst traditionen att grädda våfflor och äta dem med olika tillbehör - ofta sylt och grädde. En trend på uppgående är intresset för belgiska våfflor, som skiljer sig från de svenska genom att vara både tjockare och mer fyrkantiga till formen. Våfflor behöver dock inte enbart vara en söt efterrätt. Matvåfflor ökar även de i popularitet och det finns ett otal serveringsförslag att inspireras av. Många verkar gilla att servera sin matvåffla med olika kombinationer av skaldjur, fiskrom, gräddfil, rödlök och avokado.

Utgångna produkter

0 5 4 1

KitchenAid 110 / EER / EMS / EAC

Modern och enkel att använda med tydlig instruktionsbok

Watt: 1400 Vikt: 9,4 kg Vikt: 9,4 kg Bredd: 28 cm Höjd: 25 cm Djup: 42 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18,5 cm Rengöring: Torkas av med papper eller fuktig trasa
KitchenAid 110 EER EMS EAC

Kitchen Aid Artisan Våffeljärn är en proffsmaskin, som hämtad från vilken hotellfrukost eller restaurangbrunch som helst. Den som äter våfflor 1-2 gånger om året bör vara medveten om att denna jättepjäs tar upp rejält med utrymme både under användning och vid förvaring. Men är man en våffelälskare som ofta unnar sig en lyxig frukost och tycker att köksutrustning kan få kosta så kommer man högst troligt uppskatta Kitchen Aids våffeljärn ändå. Här har det inte sparats på varken funktioner eller kvalitet. Konstruktionen är gedigen och våffeljärnets vikt därefter, men ställningen laggarna är fästa vid gör att de kommer upp en bit varför bänkytan under aldrig blir upphettad. Våffeljärnet har en digital display med ställbar temperatur, timer och en av-och-på-knapp. Sladden är av säkerhetsskäl ganska kort.

Detta våffeljärn från Kitchen Aid har en annorlunda lösning, där de två laggarna ryms effektivt genom att vara staplade på varandra. De är sedan fästa i en ställning som gör laggarna möjliga att rotera. Den medföljande instruktionsboken är mycket pedagogisk så trots att tillvägagångssättet för att grädda våfflor vid en första anblick kan kännas komplicerat så är det logiskt efter att man gått igenom processen steg för steg. Kitchen Aid Artisan våffeljärn har tydliga indikationer, för att se att järnet är varmt nog för gräddning finns en termometer på översta laggen. Timern är praktisk och våffeljärnets nonstick-yta mycket enkel att rengöra. Men den främsta styrkan är våfflorna. Järnet är tänkt för belgiska våfflor och sådan smet bör användas för ultimat resultat men även med vanlig våffelmix får man saftigt frasiga, gyllenbruna våfflor och redan i andra gräddningen uppnår man perfekt resultat. För våffelentusiasten är Kitchen Aid Artisan Våffeljärn väl värd att öppna upp plånboken för.

Tydlig instruktionsbok, goda våfflor, modern och enkel att använda
Dyr, tar upp mycket plats
0 5 4 1

C3 - Waffle Stix Maker

Våffeljärn som gräddar unika våffelbitar, roliga för barnen i greppvänligt format

Watt: 700 Vikt: 1,6 kg Vikt: 1,6 kg Bredd: 23 cm Höjd: 25 cm Djup: 11 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Sex stycken stix Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 23
C3 Waffle Stix Maker

C3 Waffle Stix Maker är ett våffeljärn som inte direkt kan ställas mot testets övriga singeljärn, då den inte gör konventionella våfflor. Istället gräddar det fram sex stycken våffelstix, som är en knapp decimeter långa. För bäst resultat rekommenderar tillverkaren att man blandar till en egen våffelsmet enligt bifogat recept, så det är med en sådan smet järnet har testats. Järnet i sig är enkelt att använda, det har en tydlig retrolook och är målad i en glad, gul kulör. Waffle Stix Maker har inga direkta funktioner, värmen kan inte regleras och av/på-knapp saknas. Järnet har dock en riktigt smart funktion i den spärr som finns på handtaget, som hindrar att järnet glipar under gräddning. Spärren och locket kan öppnas med en hand.


De färdiggräddade våffelstixen är inte frasiga, utan mer fluffiga och mjuka - lite i stil med tjocka, amerikanska pannkakor. Hos barn är C3s järn Waffle Stix Maker en riktig favorit. Stixen är greppvänliga och det är enkelt att dela upp i portioner. Det känns som gjort för att använda vid barnkalas, och det följer faktiskt med små dekorationsflaggor som ytterligare förstärker festkänslan. Waffle Stix Maker känns pålitligt, indikationslamporna i grönt och rött visar tydligt när järnet är varmt och när våfflorna är klara. Järnet kan förvaras på högkant och känns totalt sett som väldigt prisvärd produkt.

Barnens favorit, bra storlek på stixen, enkel att använda
Mer fluffig pannkaka än våffla, bäst resultat med egengjord smet
0 5 2.5 1

Tefal - Ultra Compact Waffle Maker Double

Dubbeljärn med tydliga ljusindikatorer, bra pris och greppvänligt vrede

Modell: Dubbeljärn Watt: 1200 Vikt: 2,8 kg Vikt: 2,8 kg Bredd: 35 cm Höjd: 25 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 35
Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double

Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double är testets billigaste dubbla våffeljärn, med låg vikt men också med lägst effekt. Järnet har både en smart och snygg design men tyvärr ett något ojämnt resultat när det gäller våfflorna. Tefals våffeljärn är försett med två tydliga ljusindikatorer som lyser grönt och rött för att signalera om järnet är uppvärmt och om våfflan är klar. Det finns ingen av/på-knapp utan järnet stängs av genom att man drar ur sladden. Värmen är lätt att justera i 5 olika steg. Handtaget håller sig svalt även under en längre användningstid och hela våffeljärnet har en smidig men samtidigt stabil design, det kan även förvaras på högkant.


Inuti är Tefal Compact Waffle Maker Double något grund i formen men med en bra kant som förhindrar att smeten läcker ut. Våfflorna är normalstora, tydligt avgränsade från varandra och lätta att få upp ur formen. Tefals våfflor kan delas upp i fem mindre hjärtan och har fin form. Uppvärmningstiden för järnet är normal medan gräddningstiden drar åt det längre hållet. När lampan lyster grönt indikerar järnet att värmeelementen är igång, man ska dock manuellt hålla koll på när våfflan är klar. På den här punkten skiljer sig järnet från övriga tillverkare. Gräddningen är något ojämn, med fin färg på kanterna men ogräddad i mitten. Risken finns även att kanterna blir brända om man inväntar att mitten på våfflan ska få färg. Vår uppfattning är att värmeelementen skulle kunna spridas ut bättre, då det är svårt att få till en våffla som är frasig och gyllenbrun rätt igenom.

Bra pris, tydliga ljusindikatorer och bra vrede
Ojämn gräddning, lång gräddningstid
0 5 2.5 1

Tefal - Ultra Compact Waffle Maker

Singeljärn med bra ljusindikatorer, lätt att rengöra efter användning

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 1,6 kg Vikt: 1,6 kg Bredd: 26 cm Höjd: 20 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 17 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 26
Tefal Ultra Compact Waffle Maker

Tefal singelvåffeljärn Ultra Compact Waffle Maker är ett välkonstruerat våffeljärn med tydliga reglage och en smart design. Järnet är byggt för att kunna förvaras utrymmessnålt stående på högkant. Indikatorerna är tydliga lampor i grönt och rött, vredet för att justera värmen på järnet är enkelt att få grepp om. Värmen kan ställas i flera olika steg men det krävs att sladden dras ut för att järnet ska stängas av helt. Ultra Compact Waffle Maker har ett handtag som håller sig svalt under gräddning och lätt lyfts upp med bara ett finger.

Själva våfflan är normalstor och kan delas upp i fem mindre hjärtan. Formen är djup med tydliga kanter, och Tefals singelvåffeljärn är det som håller sig bäst kladdfri testet igenom. Det innebär också att järnet krävde minst rengöring efter att vi gräddat våfflorna klart. Uppvärmningstiden är relativt snabb medan gräddningstiden är något längre. Tyvärr är själva våfflan den svagaste delen hos ett i övrigt bra våffeljärn. Våfflorna blir inte jämnt gräddade och det är stor skillnad mellan undersidan - som får en fin färg och bra frasighet - och ovansidan. Locket på järnet verkar inte sluta tätt nog, med resultat att ovansidan inte blir genomgräddad och heller aldrig får den färg man önskar se på en bra våffla. Om locket gick att pressa ned ytterligare så att det blev mindre luft mellan smet och järn så skulle slutresultatet förbättras avsevärt.

Genomtänkt formgivning med bra vreden och ljus indikationer, lätt att hålla rent
Ojämn gräddning, stor skillnad mellan ovan- och undersida på våffla
0 5 2 1

KitchPro Bubbelvåffeljärn

Modell: Enkeljärn för bubbelvåfflor Watt: 640 Vikt: ca 1.5 kg Bredd: 21,5 cm Höjd: 11 cm Djup: 26,5 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Storlek på våffla: 21 x 18 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en fuktig trasa
KitchPro Bubbelvaffeljarn

Bubbelvåfflor har blivit riktigt populära. De serveras gärna med glass och rullas ihop likt en glasstrut. Samma våffelsmak som vanligt, men annan look helt enkelt. Traditionella bubbelvåffeljärn brukar vara tillverkade av gjutjärn och användas på spisen, men detta är ett vanligt elektriskt våffeljärn av den typ vi är vana att använda i Sverige.

Förväntningarna är höga på detta våffeljärn, men tyvärr blir de snyggare än vad de blir goda. Och då blir de inte alls i närheten av så snygga som vi hade tänkt oss.

Det är svårt att dosera smeten på ett bra sätt i KitchPro Bubbelvåffeljärn. Alla hål i järnet ska fyllas (det är dessa hål som skapar bubblorna) och det är inte självklart hur mycket smet som behövs. Det krävs ett par provvåfflor, innan man sätter mängden.

För att smeten ska fördelas jämnt och våfflorna ska få snygga bubblor, ska våffeljärnet vändas halvvägs genom gräddningen. Det är i sig inget svårt handgrepp, men det kompliceras av all ånga som pyser ut vid handtaget. Ångan innebär att man allt för lätt bränner handen, om man inte skyddar den med en handduk.

Ett stort minus är att detta våffeljärn vare sig har en signal eller lampa som indikerar när våfflan är klar. Bruksanvisningen är väldigt vag just när det kommer till gräddningstiden, vilket innebär att man får öppna och titta lite då och då.

Gräddningen tar lång tid, nästan 6 minuter. Resultatet blir visserligen en våffla som ser kul ut på bild, men den är kompakt och inte alls fluffig på det sätt som en bubbelvåffla ska vara. Detta beror naturligtvis på att det går åt så mycket smet till varje våffla. Att hålla en samling barn glada vid matbordet i väntan på att våfflorna ska gräddas, är nästan omöjligt på grund av den långa gräddningstiden.

Våfflorna blir degiga och det finns inte en chans att rulla ihop dem till något som ens liknar en strut. Det enda alternativet är att äta dem på en tallrik med kniv och gaffel.

Som en present eller för att lägga upp balla bilder i sociala medier, är detta våffeljärn ett kul alternativ. Men är syftet att göra goda våfflor, då gör man bättre i att lägga gräddningstiden på ett bättre järn.

Kul idé
Degiga våfflor, lätt att bränna sig, ingen lampa eller signal som indikerar när våfflan är klar.

Vanliga frågor om våffeljärn

Vilket våffeljärn är bäst i test?

I vårt test av våffeljärn har vi gräddat vanliga våfflor, belgiska våfflor och bubbelvåfflor. Vi utnämner Wilfa WAS-623 till bästa enkel järn. Bästa dubbeljärn blir Åviken Elegance 910 och bästa järn att grädda belgiska våfflor i, är Steba WE-20.

Kan man göra våfflor utan ett våffeljärn?

Tro det eller ej, men det går faktiskt att göra våfflor med hjälp av en grillpanna. Det är viktigt att se till att grillpannan är välsmord, så våfflorna inte fastnar. Var också försiktigt med hur mycket smet du häller i – ju mer smet, desto längre tid kommer det ta för våfflan att bli klar – då ökar även risken att den bränner fast. Det kan också vara en bra idé att byta ut en del av mjölet i smeten, med majsstärkelse för att göra våfflorna fastare. Det här sättet att göra våfflor, kan kräva lite övning innan resultatet blir som man önskar.

Hur gör man rent ett våffeljärn?

Det kan bli riktigt kladdigt ibland när man gräddar våfflor. Innan du ska rengöra ditt våffeljärn, se till att kontakten är urdragen och att järnet svalnat helt. Torka sedan av järnet med hushållspapper på insidan. På utsidan kan man ibland behöva använda en lätt fuktad trasa om det har runnit mycket smet över kanterna. Det är viktigt att trasan inte är blöt, den ska vara ordentligt urvriden och bara en aningens fuktigt. Torka sedan av igen med hushållspapper.

Hur varmt blir ett våffeljärn?

Våffeljärn blir riktigt varma, men hur varma de blir varierar mycket mellan olika modeller. De våffeljärn som blir varmare, brukar ofta grädda en frasigare och mer gyllene våffla, medan de som inte når fullt lika höga temperaturer, ger sladdrigare och blekare våfflor som ett resultat. Oavsett hur varmt ditt järn blir, var försiktig – det går snabbt att bränna sig, särskilt om man har matglada barn som håller en sällskap.

Hur gör man för att våfflorna inte ska fastna i våffeljärnet?

De allra flesta våffeljärn som säljs idag har en effektiv nonstick-beläggning, som förhindrar att våfflorna fastnar under tiden man gräddar dem. Har inte ditt våffeljärn en nonstick-beläggning, ska du se till att olja in laggen innan du börjar grädda våfflorna. Då minskar risken rejält för att de ska fastna och bli svåra att få upp ur järnet.