In ear-hörlurar: 22 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2024

In-ear-hörlurar – det vill säga små och smidiga hörlurssnäckor som sitter i öronen snarare än utanpå – har blivit allt mer populära. Tekniken har utvecklats enormt under de senaste åren och ett par in-ear-hörlurar är idag i sina bästa stunder en fullgod ersättare till både ett par utanpåliggande hörlurar och det klassiska bluetooth-headsetet. Men kvalitén skiftar rejält, och det är därför vi har gjort ett omfattande test av produkterna i kategorin.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - In ear-hörlurar

Så gjorde vi testet

Testerna som vi publicerar är alltid utförda helt oberoende av distributörer, återförsäljare eller pr-byråer. Urvalet av testprodukter har vi gjort själva, och det är testredaktörens ärliga upplevelse du får ta del av i omdömena.

Vi strävar alltid efter att testa produkterna på ett sätt som i möjligaste mån påminner om hur man skulle ha använt dem i vardagen. När det gäller in-ear-hörlurarna i det här testet så har vi testat dem på jobbet, i våra hem, på gymmet, ute på stan och vid en rad olika typer av väder. Allt för att få en så komplett bild som möjligt av hur de presterar under olika förhållanden och i olika miljöer.

Ljudkvalitén är förstås den viktigaste faktorn, och här har vi testat hörlurarna med mängder av musikstilar och på olika volym. Vi har även testat samtalsljudet och brusreduceringen.

Utöver det har vi tittat på hur bekväma hörlurarna är, hur bra batteritid de har, hur lätta de är att hantera och vilka finesser de bjuder på.

Allt detta har vi ställt mot priset när vi gjort vår slutgiltiga bedömningen och placerat in dem på vår betygsskala.

0 5 4.5 1

1. Jabra Elite 3 BÄST I TEST

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 7 timmar (21 timmar i etuiet) IP-klassning: IP55 Vikt: 4,6 gram

Det här är ett par förhållandevis budgetvänliga in-ear-hörlurar, och att testa dem är lite som att sticka ned handen i en ”hemlig låda” och hoppas att det är godis och inte kackerlackor på insidan. Det skiljer sig med andra ord väldigt mycket gällande vad tillverkarna gör avkall på för att få ned priset i den här produktkategorin. I fallet med Jabra Elite 3 är det godis.

Framför allt så imponerar ljudet vid telefonsamtal på oss. Det är inget vi är bortskämda med när det kommer till true wireless-hörlurar. Faktum är att det utöver Jabra i princip bara är Apple som har lyckats på det här området. Det här skulle kunna vara de bästa in-ear-hörlurarna på marknaden när det handlar om samtalsljudet, åtminstone i den här prisklassen.

För många är det dock viktigare med musikljudet, och också här klarar sig Jabra Elite 3 riktigt bra. Det är skillnad mot dyrare produkter i segmentet, framför allt när det kommer till separation och detaljåtergivning. Men för de allra flesta användare upplevs sannolikt det här som ett mycket bra ljud, oavsett genre.

Vi tycker även att Jabra Elite 3 sitter skönt i öronen. De sitter även stabilt utan att skava, möjligen med undantag för när man svettas rejält. Ett löppass med de här hörlurarna kan med andra ord bli en källa till irritation.

Andra trista bitar som man får tugga i sig när man vill spara pengar är att det saknas en del funktioner som high end-produkterna ståtar med. Här finns till exempel ingen aktiv brusreducering och man kan inte använda flera anslutningar simultant. Det finns inte heller trådlös laddning, och så är det inte samma gedigna byggkvalitet som kännetecknar dyrare produkter i segmentet.

Tycker man att dessa tillkortakommanden är helt okej, om hörlurarna är snäppet billigare, ja då är det svårt att hitta bättre alternativ än Jabra Elite 3.

Samtalsljudet, sjön passform
Byggkvalitén, saknar en del finesser
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Sony WF-C500 BÄSTA BUDGETVAL

Väldigt prisvärda in-ear lurar med förvånande bra ljud

Produkttyp: In-ear hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 10 timmar (plus 10 timmar extra med laddetuiet) IP-klassning: IPX4 Vikt: 5.4 gram (per lur)

Sony WF-C500 Trådlösa in-ear hörlurar (true wireless) är ett par hörlurar som är billiga nog för att man ska våga sig på ett köp utan att ha klämt på dem innan. Men beroende på hur stora (eller små) öron du har, kan detta vara något du ångrar senare.

In-ear lurar som sitter på plats under löpturen

Sony WF-C500 ger ett ganska plastigt första intryck, vilket naturligtvis förstärks en aning av att vi testat dem i mintgrönt. Lurarna i sig är ganska chunky, men när de väl sitter på plats i örat ser de inte alls så stora och klumpiga ut som man skulle kunna tro.

Lurarna sitter på plats bra under både en tur på stan och ett pass i löpspåret. De påverkas inte av att man svettas och sitter tryggt på plats även när man far fram över stock och sten. Med tanke på hur pass prisvänliga dessa true wireless-lurar från Sony är, är det faktiskt svårt att anmärka på ljudkvaliteten. Tvärtom är ljudet faktiskt riktigt bra. Det är bra tryck i basen, utan att det kompromissar på vare sig diskanten eller mellanregistret.

Fungerar bra även under telefonsamtal

Används Sony WF-C500 vid telefonsamtal fungerar de också utan anmärkning. Medan mikrofonen på andra lurar ofta plockar upp omgivningsljud lite för mycket och stör samtalet, upplever vi under testet att man hörs tydligt under telefonsamtal. Även när personen i andra ändan får i uppdrag att lyssna kritiskt på ljudet under samtalet, blir det tumme upp. Däremot kan ena hörluren pipa lågt under kortare stunder medan man pratar, vilket är lite distraherande.

Sony WF-C500

Den främsta nackdelen med Sony WF-C500 är att de saknar aktiv brusreducering. Man saknar det främst om man är ute på stan och lyssnar på en bok eller en podd - då känns omgivningen plötsligt störande nära. Även om man promenerar längs en större väg, tränger sig omgivningsljudet in genom lurarna. Det går att göra vissa ljudinställningar via appen, men de är ganska rudimentära.

Helt okej batteritid

Batteritiden är bra: ungefär tio timmar på en laddning. Laddningsetuiet ger ytterligare 10 timmar. Vill man inte ha mintgröna lurar, finns de även i vitt, svart och peach. Sony WF-C500 kommer bara med tre olika storlekar på plupparna och det är här som det kan bli knepigt om du har väldigt små öron - då är det inte säkert att de kommer sitta helt bra. Men det är å andra sidan ett återkommande problem för personer med lite trängre öron.

Letar man efter ett par riktigt prisvärda in ear-lurar som har riktigt hyggligt ljud, då är Sony WF-C500 ett mycket bra val.

Väldigt bra pris, roliga färger, bra ljud, sitter bra under träning
Saknar brusreducering, bara tre storlekar på propparna, inget finlir i appen när det kommer till ljudinställningar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Apple AirPods Pro

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 4,5 timmar (24 med etuiet) Vikt: 5,4 gram Övrigt: Vattentåliga

Apple tycks gå från klarhet till klarhet med sina produkter. Och det är med andra ord inte särskilt förvånande att AirPods Pro är ett par riktigt bra in-ear-hörlurar.

Ljudet håller extremt hög klass och lägger sig i närheten av de allra bästa high end-produkterna i segmentet, om än utan att nå riktigt hela vägen fram. Men du får utan tvekan en spänstig bas, ett välbalanserat mellanregister och en ljuvlig diskant som är näst intill perfekt kalibrerad. Även samtalsljudet är riktigt fint, något som man sällan får uppleva med in-ear-hörlurar. Det här beror förmodligen på att Apples mikrofonplacering.

Apple har även försett AirPods Pro med något så udda som en automatisk EQ-funktion, som anpassar ljudet efter vad man spelar. Här borde det föreligga risk för irritation, men faktum är att det fungerar klockrent.

Fin brusreducering

Brusreduceringen är också förträfflig. Det finns ingen steglös kontroll, eller någon flora av lägen, utan det är av eller på som gäller. Med tanke på det tycker vi dock att Apple har hittat helt rätt med brusreduceringsnivån. Den stänger inte ute allt, men väldigt mycket.

Passformen är extremt skön. Här finns det nästan ingen annan produkt som kan matcha AirPods Pro. Apple hävdar att hörlurarna andas. Vi är inte helt säkra på vad man menar med det och om det verkligen stämmer, men att det är skönt att ha dem i öronen även under längre stunder råder det inget tvivel om. Du bör däremot undvika att träna med AirPods Pro, eftersom de gärna ramlar ur öronen när du blir svettig.

Bäst med Apples produkter

Precis som många andra Appleprodukter så passar AirPods Pro bäst med Apples ekosystem i övrigt. Det blir uppenbart när man ska göra inställningar. Har man en Iphone så går det till exempel att köra ett passformstest för att hitta den bästa mikrofonen för upptagning vid telefonsamtal. Den möjligheten finns inte om man har en Androidenhet.

Det här är ett par väldigt dyra hörlurar. Det kan man inte komma ifrån. Men de är också väldigt bra. Kanske inte bäst på något, men däremot väldigt bra på det mesta. Och av den anledningen tycker vi också att AirPods Pro är det självklara premiumvalet i den här produktkategorin.

Bra ljud och brusreducering, utmärkt passform
Inte så bra för träning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Jaybird Vista

Hörlurar som klarar träningspasset

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 6 timmar (10 ytterligare i etuiet) IP-klassning: IPX7 Vikt: 6 gram

Gillar du att träna med in-ear-hörlurar upptäcker du snart att många av produkterna i det här segmentet har en tendens att trilla ur öronen. Dels på grund av att du rör dig intensivt, dels till följd av att du svettas. Båda de sakerna slipper du med Jaybird Vista, som är framtagna specifikt med träning i åtanke. Passformen är dessutom utmärkt överlag, och det skaver inte någonstans, trots att hörlurarna sitter som berget i öronen.

Vad som däremot skaver en smula är den på förhand maxade basåtergivningen. Det här är ett återkommande tema när det handlar om träningshörlurar (tanken är väl att man ska bli peppad), men det går att åtgärda med hjälp av den tillhörande appen, så det är inget stort problem.

Ljudkvalitén överlag är okej, även om den kanske inte är något att skriva vykort till släkten om. Det saknas en del definition i diskanten, och detaljerna försvinner en aning i mellanregistret. Inte så att det låter illa, men det låter å andra sidan inte mer än bra heller.

Stabil uppkoppling

Utöver att de här hörlurarna sitter stabilt i öronen så är även uppkopplingen stabil, en annan klassisk akilleshäl i den här kategorin. Faktum är att Jaybird Vista bjuder på en av de mest stabila uppkopplingar vi testat någonsin. Det här förstås ytterligare ett skäl att välja Jaybird Vista som träningshörlurar, eftersom det inte finns mycket som är mer irriterande än att försöka åtgärda en tappad bluetoothuppkoppling på upploppet av en 10-kilometersrunda i löpspåret.

Vi konstaterar att laddningsfodralet är rätt smidigt och att det har en rem som gör att man enkelt kan ta det med sig på träningen. Ett litet minus blir det däremot för laddningstiden. Det dröjer närmare två timmar att nå full laddning från noll procent. När man väl har nått 100 procents nivå räcker krämen dock i hela sex timmar, vilket är fullt godkänt.

Det här är så nära ett par perfekta in-ear-hörlurar man kan komma, om du har tänkt att använda dem primärt när du tränar. Rent generellt är de helt okej.

Sitter fast även när man svettas, bra batteritid
Ljudet är bra men inte fantastiskt, seg laddning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Jabra Elite 85T

Toppmodell som övertygar

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5,5 timmar (25 med etuiet) IP-klassning: IPX4 (vattentåliga) Vikt: 7 gram

Danska Jabras mest avancerade in-ear-hörlurar heter Elite 85T, och de är utan omsvep väldigt dyra. Och faktum är att de trots det kan klassas som prisvärda, för här får man verkligen valuta för pengarna.

Ljudet ligger bara snäppet under vad de allra dyraste produkterna i segmentet är kapabla till. Samtliga register levererar och balansen mellan dem är utmärkt. Det finns hörlurar med mer spänst i basåtergivningen och mer finmejslade detaljer i diskanten, men på det hela taget låter det ändå väldigt bra. Vi upplever även att separationen är extremt fin.

Samma sak kan sägas om samtalsljudet, även om det inte riktigt hänger med när man befinner sig i väldigt bullriga miljöer.

Hörlurarna har aktiv brusreducering, och den fungerar alldeles utmärkt. Här finns dessutom 11 lägen med olika mycket genomsläpp, vilket är trevligt. Huruvida man kommer att använda sig av den saken eller inte ska vi låta vara osagt, men för den som vill pilla med inställningarna så finns det helt klart en del att pyssla med.

Vi noterar att den tillhörande appen bjuder på EQ-funktioner, samt möjligheten att ställa in vad knapparna på de båda hörlurarna ska användas till. Det går även att ställa in om man vill använda Google Assistant eller Alexa som röstassistent.

Sanslöst bekväma

Jabra Elite 85T är enormt bekväma. Hur man har lyckats få till passformen har vi ingen aning om, men de sitter väldigt bra och det skaver ingenstans. Även under längre perioder upplever vi att de är sköna att bära, vilket är speciellt förvånande med tanke på att de ändå väger en hel del. Här har man lyckats med designen till 100 procent.

Den yttre designen har man däremot inte lyckats med riktigt lika bra. Det här är inga fula hörlurar, men de går inte att klassa som särskilt snygga heller. De syns hur som helst inte särskilt mycket när de sitter i öronen, så det borde vara ett mindre problem.

Batteriet ger 5,5 timmars lyssning vid full laddning, vilket är den här produktens största tillkortakommande. Det är okej men inte mer. Du får å andra sidan ut 25 timmar med laddningsetuiet, så har du det med dig borde batteritorsk inte vara någon risk om du så ska resa med direktflyg till Nya Zeeland.

Det finns egentligen bara ett sätt att sammanfatta Jabra Elite 85T: Dyra, men prisvärda.

Mycket fint ljud, oerhört bekväma
Batteritiden
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

6. Sony Linkbuds S

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 6 timmar (20 timmar med etuiet) IP-klassning: IPX4 Vikt: 4,8 gram

Sony Linkbuds S låter helt förträffligt. Det kan vi stöka av redan så här inledningsvis. För att vara ett par riktigt lätta och förhållandevis kompakta hörlurar så är det rent av otroligt bra ljud i dem. Precis som många andra Sony-hörlurar så får man lite mer bas än vad som är gängse i segmentet, men det är en så väl kontrollerad bas att den aldrig upplevs som irriterande. Istället antar lyssningsupplevelsen formen av en hifi-anläggning. Ljudet är även oerhört välseparerat och stereobilden blir därför bred och fyllig. Diskantregistret är smått magiskt och tycks nästan flyta som sirap ovanpå mellanregistret, som aldrig blir påträngande eller skränigt.

Vi lyssnar på mängder av musik i Linkbuds S och slås gång på gång av hur bra det låter. Allt från indierock till EDM och klassisk musik fungerar utmärkt. Och som om inte det vore nog så finns en hel uppsjö inställningsmöjligheter med EQ-funktionen.

Kompetent brusreducering

Vi är förberedda på att brusreduceringen inte ska hålla måttet, eftersom man nästan alltid blir besviken på någonting. Men faktum är att den är bra. Långt ifrån bäst i klassen, men ändå tillräckligt bra för att kunna vara med i toppen och tävla med betydligt dyrare hörlurar. Och tittar man enbart på läget som släpper igenom en viss del av omgivningsljudet så tycker vi man har lyckats bättre än de flesta. Men räkna med lite vindbrus även med brusreduceringen aktiverad på full nivå.

Även parkopplingen går smidigt och hörlurarna håller uppkopplingen utan några som helst problem. Drifttiden på sex timmar känns som att den stämmer väl med vad vi får ut när vi använder Linkbuds S också.

De här hörlurarna är inte bäst, men de är onekligen oerhört bra för sin prisklass. Möjligen kan det krävas lite jobb med EQ:n om man inte gillar tung bas, och möjligen så håller inte brusreduceringen måttet jämfört med dyrare alternativ. Men att det här är en prisvärd produkt råder inget som helst tvivel kring.

Exceptionellt bra ljud, prisvärda
Mycket bas, brusreduceringen inte lika bra som ljudet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Anker Soundcore X10

Produkttyp: In-ear-hörlurar för träning Anslutning: Bluetooth Drifttid: 8 timmar (32 timmar med etuiet) IP-klassning: IPX7 Vikt: 6,3 gram

Är det någonting man associerar varumärket Anker med så är det prisvärdhet. Och det stämmer även i fallet med de här träningsinriktade in-ear-hörlurarna med namnet Soundcore X10. Här har man valt en lösning med krokar som hängs över öronen, något som rimligen borde innebära att de sitter bättre än andra produkter i den här kategorin. Det stämmer bara delvis. Man tappar ju förstås inte hörlurarna, även om man så hänger upp och ned i gymnastikringar, Men vi tycker inte att själva snäckorna sitter tillräckligt långt in i hörselgången. Om det är ”by design” eller inte ska vi låta vara osagt, men det är en konstig känsla.

Låter helt okej

Man kanske kan tänka sig att ett tillhörande laddningsetui till en sådan här produkt skulle vara stort och klumpigt, men man har faktiskt fått till en rätt bra lösning där man viker ihop hörlurarna och pular ned dem i etuiet.

Det låter dessutom rätt okej, åtminstone sett till vad de kostar. Som alltid när det handlar om hörlurar med ett uttalat träningsfokus så får man mer bas än vad man kanske hade bett om. Det är dock en rätt bra bas, så det är inte hela världen. Mellanregistret och diskanten lirar i någon slags mellanmjölksdivision och är inget att skryta med, men det duger.

Soundcore X10 fungerar även riktigt bra vid telefonsamtal, och vi får faktiskt inga påpekanden om att vi hörs dåligt när vi testar den saken.

Vi kan tycka att du bör testa hur de här hörlurarna sitter i dina öron innan du slår till. Funkar de för dig, så är de helt klart ett prisvärt alternativ för den som letar efter ett par dedikerade träningshörlurar. Andra kan leta vidare.

Hyfsat ljud, bra pris
Sitter lite konstigt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. Bang & Olufsen Beoplay Ex

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 8 timmar (20 timmar med etuiet) IP-klassning: IP57 Vikt: 6 gram

Bang & Olufsen är ett varumärke som dras med en smula överskattning. Visst, man har producerat en hel del riktigt bra produkter genom åren. Men man är långt ifrån så bra som ryktet ofta gör gällande, och det är de här in-ear-hörlurarna ett exempel på. De är enligt klassisk B&O-tradition väldigt snygga, och det ska absolut inte förringas. Men de är också väldigt dyra. Och då förväntar vi oss lite mer av ljudkvalitén och brusreduceringen.

Inte så att det är dåligt ljud. Det är bra överlag, men det finns fläckar. Framför allt så känns mellanregistret stökigt. Diskanten får väl godkänt, medan basen är det som imponerar mest. Här har man lyckats få fram en definition som produkter i den här kategorin ofta har problem med. Det bör påpekas att det finns rätt gott om inställningsmöjligheter i den tillhörande appen, så det går säkert att skruva till ett ljud som känns snäppet bättre än grundinställningen.

Brusreduceringen får godkänt men inte mer. Framför allt så kommer den lite till korta när det handlar om att filtrera bort omgivningsljudet vid lyssning. Brusreduceringen vid samtal fungerar desto bättre, vilket kompenserar en smula för den saken.

Vi måste också ge B&O en eloge för det otroligt fina etuiet, som känns både tungt och lyxigt. Man får även med ett par öronkuddar från Comply som är tillverkade i memory foam, och dessa gör att lurarna sitter helt perfekt i öronen.

Det går inte att komma ifrån att B&O-produkter är dyra och att man betalar en hel del för designen. Det kan man tycka olika om, men gillar du B&O:s design och är okej med ett för prisklassen bara okej ljud och brusreducering, så varför inte?

Trevlig passform, snygga
Ljudet är inte 100-procentigt, brusreduceringen bara okej
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

9. Jabra Elite 75t

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 7 timmar 30 minuter IP-klassning: IP57 Övrigt: Snabbladdning

Jabra Elite 75t ståtar med en rätt fin IP-klassning (IP57). Det innebär att de både är damm- och vattentåliga till den grad att du faktiskt kan hoppa i badet med dem. Huruvida de sitter kvar i öronen om du gör det ska vi däremot låta vara osagt, för vi har vissa problem med passformen. Det här kan tillskrivas att Elite 75t saknar både vinge och gummering. Då spelar det liksom ingen roll att det följer med ett gäng silikonpluggar i olika storlekar.

Det här gör förstås också att Elite 75t inte är något lämpligt alternativ för löprundan. De sitter helt enkelt inte tillräckligt bra.

Nåväl. Ljudet är däremot riktigt fint. Basen är djup utan att bli svampig. Mellanregistret är detaljerat och behagligt befriat från distorsion i de övre delarna, medan diskanten är snyggt avvägd. De olika registren samspelar också bra, vilket gör att musiken känns levande. Det här gäller även när du krämar på för fulla muggar, och vi vill fastslå att ljudet är bättre än snittet i den här kategorin.

Det finns brusreducering, men den är inte speciellt mycket att skryta med. Visst, den stänger ute en hel del omgivningsljud men långt ifrån allt. Ska du på en långflygning blir det jobbigt.

Den tillhörande appen är riktigt bra och medger bland annat att man uppdaterar mjukvaran i själva hörlurarna, något som fler borde ta efter. Det går även att ställa in ljudet på en rad olika sätt, och du kan själv definiera vad de fysiska knapparna ska ha för funktioner.

Etuiet är kompakt och lätt, men ger inte mer än fyra fulla laddningar. Det känns en aning snålt, tycker vi. Batteritiden är helt okej, med 7 timmar och 30 minuter som ett mått att luta sig mot. Vi testar att spela rätt högt och kommer utan problem upp i 7 timmar.

Ska du träna med dina in-ear-lurar, leta vidare. Vill du primärt ha ett bra ljud och en rätt snygg produkt så är det här ett desto bättre alternativ, även om vi tycker att prislappen är aningen hög i förhållande till prestandan.

Mycket bra ljud, snygga, hög IP-klassning
Sitter dåligt, snålt med kräm i laddningsetuiet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Jabra Elite Active 65t

Träningsfokuserade hörlurar med bra ljud

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5 timmar IP-klassning: Nej Vikt: 41 gram

Vi slås direkt av att etuiet till de här hörlurarna är ganska behändigt och kompakt. Det innebär att man utan större problem kan ha etuiet med sig även när man till exempel tränar. Det blir ett stort plus i kanten, men det kan också vara en nödvändighet. Drifttiden ligger på cirka 4,5 timmar per full laddning, vilket är en bit sämre än många andra produkter.

Vi vill även anmärka på att det bara finns en diod på batteriindikatiorn, som växlar till grönt när laddningen är klar. Det borde ha varit flera dioder, så att man kan få en bild av laddningsnivån. Som det är nu får man fiska upp telefonen och kolla den tillhörande appen för att få den typen av information.

Etuitet fungerar emellertid bra, även om det kunde ha varit en aning mer påkostat.

Låter utmärkt

Vi tycker att hörlurarna sitter ganska bra i öronen, och de klarar utan problem en löprunda utan att ramla ur en enda gång. Men de sitter inte helt 100 procent bra. Det hade behövts en lite större vinge på snäckorna för det. Men de sitter trots allt skönt, och efter en stund tänker man inte längre på att de finns där. Som det ska vara, med andra ord.

Ljudet är exemplariskt. Det är både balanserat och omslutande, och vi tycker att basen för en gångs skulle inte dominerar, som den ofta gör när det handlar om träningshörlurar.
Jabra Elite Active 65t är även enkla att koppla upp mot ljudkällan, tack vare röstinstruktioner som guidar dig genom processen.

Elite Active 65t når inte riktigt samma höjder som Jabras Elite Sport-hörlurar. Men är man inte typen som prompt ska ha det värsta av allt, så kan man spara en del sköna hundralappar på att välja Lite Active 65t istället.

Jättefint ljud, sitter skönt
Inte så påkostade
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

11. JBL Tune 130NC

Vattentät lösning för löprundan

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 7-9 timmar I/U IP-klassning: IPX7

JBL Tune 130NC har inte något uttalat träningsfokus, men fungerar faktiskt ypperligt just för det ändamålet. För här har vi nämligen ett par in-ear-hörlurar som sitter riktigt ordentligt fast i öronen. Du kan löpträna, köra hinderbana, hoppa stavhopp (okej, just det har vi inte testat) och åka skidor med dem utan att de ramlar ur. Det här är sällsynt, ska man veta.

Det följer även med fem olika silikonadapters som gör att man enkelt kan hitta en storlek som passar ens egna öron perfekt.

Vi mäter upp en drifttid på mellan sju och nio timmar, beroende på hur hög volym man lyssnar på och om man har den aktiva brusreduceringen aktiverad eller inte. Det är helt okej, om än inga direkt enastående siffror. Vad som är desto bättre är att de här hörlurarna är utrustade med riktigt effektiv snabbladdning, vilket innebär att du kan vaska ihop två timmars speltid på bara 10 minuter.

När det står JBL på en produkt förväntar man sig förstås bra ljud, och nog levererar man på det här området. Balansen mellan bas, mellanregister och diskant är väl avvägd, och detaljrikedomen är helt okej rakt över frekvensspektrumet. Det är eventuellt i basdelen som JBL Tune 130NC inte har den där riktiga stunsen som vi kommit att vänja oss vid från varumärket. Och så tycker vi att det är snudd på lite distorsion i diskanten när man drar på ordentlig. Ljudet får dock godkänt.

Brusreduceringen får däremot inte godkänt. Den är ganska klen, och klarar inte att filtrera bort tillräckligt mycket av omgivningsljudet för att det ska fungera tillfredsställande. Det här är å andra sidan något man får räkna med i den här prisklassen.

En sista detalj som irriterar är att touchkontrollerna känns sega i responsen. Så till den milda grad att man tror sig ha misslyckats med kommandot och gör om det, och så blir det ”dubbelklick”.

Trumfkorten här är snabbladdningen och att hörlurarna sitter riktigt bra. Vi tycker JBL Tune 130NC är ett vettigt alternativ som separata träningshörlurar.

Sitter som berget, snabbladdning
Dålig brusreducering, sega kontrollytor
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Sennheiser Momentum Wireless 3

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 7 timmar (28 timmar med etuiet) Vikt: 6 gram Övrigt: Vattentåliga, stöd för trådlös laddning

Sennheiser Momentum True Wireless 3 är en prestigeprodukt. Det råder det inget tvivel om. Det här är ett varumärke som formligen osar hifi-ekvilibrism och studionörderi, och som ska tas på största allvar. Det här avspeglas också i ljudet, som håller oerhört hög klass. Här är man med i toppskiktet och fajtas om de allra mest ljudkräsna konsumenterna. Tung och väldefinierad bas i samspel med ett rikt och välseparerat mellanregister och en riktigt imponerande diskant. All musik låter förträffligt i de här hörlurarna.

Även brusreduceringen håller hög klass, och så här långt kanske du undrar om det är något fel på den här produkten överhuvudtaget? Svaret är dessvärre ja.

Vindbrus som stör

Det är framför allt hörlurarnas benägenhet att plocka upp vindbrus som drar ned betyget en hel del. Det här är en källa till irritation, som man kanske hade kunnat acceptera om prislappen varit betydligt lägre. Men ett par lyxhörlurar ska inte låta så här när det blåser. Ja, faktum är att det knappt behöver blåsa ens. Rör du dig bara tillräckligt snabbt så drar bruset igång.

Desto bättre ställt är det med hörlurarnas handsfreefunktion. Omgivningsljudet filtreras bort riktigt bra, även om det så klart låter mycket bättre om man befinner sig i en tyst och dämpad miljö.

Ett pluspoäng för att Sennheiser Momentum Wireless 3 också sitter väldigt skönt i öronen. Även under längre perioder så glömmer man helt bort att de finns där. Inget skaver eller stör.

Vi vill även applådera det tjusiga laddningsetuiet, som faktiskt kan vara det snyggaste på marknaden. Tillsammans med etuiet får man ut 28 timmar batteritid (förutsatt att du inte lyssnar på jättehög volym) vilket är okej men inte mer.

Det låter bra om Sennheiser Momentum Wireless 3, och det är en snygg produkt. Tyvärr dras betyget ned av vindbruset och batteritiden.

Förträffligt ljud, bekväma
Vindbrus, lite för kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

13. Sony WF-1000XM3

Fantastisk men trots allt sämre föregångare till XM4

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 6 timmar Vikt: 15,7 gram Övrigt: Vattentåliga

Sony WF-1000XM3 är förra generationens flaggskepps-in-ear-hörlurar från Sony, och de var en gång i tiden att betrakta som klart överlägsna det flesta andra in-ear-hörlurar när det kom till ljudet. Idag får XM3 se sig slagna av de nyare XM4-hörlurarna, vilket inte är så konstigt. De här hörlurarna är fortfarande så bra att de tillhör elitskiktet när det gäller just ljudkvalitén, men det finns en del tillkortakommanden också.

Ett klumpigt laddningsetui är ett av problemen som den här produkten brottas med. Det gör att de blir lite besvärligare än snittet att ta med sig. Och ger man sig ut på stan med hörlurarna så upptäcker man snabbt nästa problem, nämligen att hörlurarna i sig är så pass stora att de plockar upp vinddrag. Vi noterar även att det rumlar om lurarna när vi till exempel springer eller tuggar tuggummi, vilket inte duger längre.

Hörlurarna är vattentåliga men har ingen imponerande IP-klassning, vilket gör dem känsliga för till exempel spöregn. Och så finns ingen NFC-parning, och man kan inte ansluta flera olika enheter simultant.

Extremt bra ljud

Precis som nya XM4 så bjuder dock de här hörlurarna på ett exceptionellt bra ljud. Trots att det är en äldre generation så mäter man sig med de allra bästa produkterna än idag. Det är väl i princip bara XM4 som slår XM3 när det gäller ljudkvalitén.

Framför allt så imponeras vi av spänsten i basåtergivningen, och den minutiöst väl avvägda diskanten, som gör att alla detaljer framträder, utan att det blir överdrivet.

XM3 bjuder även på riktigt bra brusreducering, och dessutom tycker vi att samtalsljudet håller en rätt hög kvalitet. Ingen vi ringer gnäller på att vi inte hörs, vilket annars är något som brukar komma lika säkert (nåja) som ett brev på posten i den här produktkategorin.

Vi imponeras även av etuiets förmåga att hålla batterinivån. Det må vara klumpigt, men det tappar inte batteri ens under längre perioder. Bra jobbat, Sony.

Det här var en gång i tiden de bästa in-ear-hörlurarna på marknaden. Det är de inte längre. Men de är klart billigare än nya XM4, och låter nästan lika bra. Det är värt att fundera lite på.

Grymt ljud, bra brusreducering
Rummel och vindbrus
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

14. Xiaomi Buds 3T Pro

Vill mycket, men orkar inte

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 6 timmar

Herrejösses så bekväma de här in-ear-hörlurarna är. Vi har aldrig stött på maken, faktiskt. Hur man lyckats med det här är vi inte riktigt säkra på, men en relativt låg vikt på 5 gram per snäcka kan vara en del av ekvationen i alla fall.

Det är även ett par riktigt snygga hörlurar i mattsvart finish, som ser dyrare ut än vad de faktiskt är. Och så sitter de riktigt bra också.

Musikljudet är också imponerande, med ett utmärkt mellanregister och en tillbakahållen men ändå tillräckligt krispig topp i diskanten. Basen är väl balanserad mot de övriga registren och sväljer inte mellanfrekvenser på det där sättet som ofta är fallet med produkter i den här kategorin. Den är däremot inte så djup och tung, vilket kan vara en deal breaker för vissa. Trap och drum n bass gör sig nog bättre i andra typer av hörlurar, till exempel.

Brusreduceringen räcker inte till

Borde inte allt det här räcka för ett riktigt högt betyg? Nej, det gör ju inte riktigt det. Till att börja med så är styrningen som sköts via stjälkarna snarare än ytorna på snäckorna ingen vidare hit. Det är krångligt och fungerar inte som det ska. Och ska man justera volymen måste den tillkopplade telefonen fram. Det är för dåligt.

Brusreduceringen är inte heller tillräckligt bra för att hålla måttet i prisklassen. Trots att den är aktiverad så får vi in det mesta av Södermalms konstanta buller i öronen när vi tar Buds 3T Pro på en promenad från Mariatorget till Skanstull. Det här påverkar förstås även musikupplevelsen negativt, och att genomföra samtal blir också svårt. Inte så mycket för mikrofonen, utan för att vi hör den vi ringt upp dåligt.

Batteritiden på 6 timmar innebär att man ligger på par med konkurrenterna, och det går att få ut 24 timmar med laddningsetuiet.

Vet du med dig att du kommer att använda dina hörlurar i bullriga miljöer, sök då vidare. Bra ljudkvalité får du däremot, så länge det är lugnt runt omkring.

Bra ljud, ypperligt sköna
Dålig brusreducering, knasiga kontroller
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

15. Adidas FWD-02

Bättre än sina föregångare

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5 timmar (25 timmar med etuiet)

Man får betala en del för varumärket Adidas. Tyvärr så får man väl inte någon direkt fantastisk produkt för pengarna, även om FWD-02 är en klar förbättring jämfört med föregångarna. De hade framför allt ett par alldeles för stora snäckor, men här har man satsat på en betydligt mer kompakt form.

Batteritiden ligger på cirka fem timmar per laddning under våra tester. Det ska gå att få ut ytterligare 20 timmar med etuiet, men vi kommer aldrig upp i mer än 15 extratimmar.
Det låter rätt bra, och man hör att ljudet har kalibrerats för träning, då det är rätt kraftfull och framträdande bas. Hörlurarna är även IPX5-klassade, vilket innebär att man kan använda dem även om det spöregnar.

Okänslig kontrollyta

Adidas FWD-02 är tillverkade i plast och har silikonöverdrag som man kan plocka bort och byta ut. Det är en lösning vi tycker funkar bra. Däremot stör vi oss lite på touchgränssnittet som är okänsligt. Om du till exempel är ute och löptränar med de här hörlurarna så kan det bli svårt att byta låt eller höja och sänka volymen, givet att responsen är så klen.

Mikrofonen är inte särskilt bra, och att ringa samtal när man befinner sig i bullriga eller blåsiga miljöer kan bli något av en utmaning.

Du får gilla Adidas en hel del för att inte välja någon annan produkt.

Hyfsat bra ljud, sitter bra i öronen
Krångliga kontroller, mikrofonen är ingen höjdare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

16. Apple AirPods 2

En måttlig uppdatering

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5 timmar (24 timmar med etuiet) IP-klassning: Nej Vikt: 8 gram

Den mest påtagliga skillnaden mellan första och andra generationens AirPods är faktiskt laddningsetuiet. Det har nämligen stöd för trådlös laddning, vilket etuiet till första generationen saknade. Rent visuellt är det däremot ingen större skillnad, med undantag för en liten lysdiod.

I övrigt är det här en minst sagt blygsam uppgradering av konceptet. Vi bjuds på en timme längre taltid, och dessutom så går det nu snabbare att byta mellan olika parkopplade enheter. Lyssningstiden när det handlar om musik är däremot oförändrad.

Ljudet är något förbättrat gentemot föregångarna, och det har framför allt blivit klarare och mer separerat. Men det handlar inte om någon omvälvande förändring.

Samma design

Hörlurarna har samma design som sina föregångare och sitter därmed på samma sätt i öronen, det vill säga inte i hörselgången utan strax utanför dem, enligt en hängande princip. Det innebär två saker: Att det inte blir mycket till brusreducering och att ljudet inte kan nå några exceptionella höjder.

Det här är dock ett par hörlurar för den som uppskattar att designen inte sträcker sig in i öronkanalen, vilket det finns allt färre av på marknaden. De låter helt okej och uppkopplingen är grymt stabil. Men nog finns mängder av bättre alternativ i segmentet rent generellt.

Trådlös laddning, samtalsljudet
Ljudkvalitén är inte jättehög, udda passform
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Apple AirPods 3

En tudelad upplevelse

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 6 timmar (30 med etuiet) IP-klassning: IPX4 Vikt: 4,28 gram Övrigt: Kompatibla med Magsafe

Den viktigaste aspekten med tredje generationens AirPods från Apple är att hörlurarna är en smula större än föregångarna. Hur mycket kan nu det innebära, tänker du kanske? En hel del, om du frågar oss. Framför allt så innebär det att hörlurarna inte längre ramlar ur öronen lika lätt som föregångarna, vilket är oerhört bra. De har dessutom fåt IPX4-klassning, vilket betyder att du kan duscha med dem, och definitivt svettas med dem utan att de trillar ur öronen eller går sönder. Prima.

Samtidigt kan förstås den som tyckt att den tidigare generationen AirPods suttit perfekt i öronen nu blir lite för stora. Men vi tror att de flesta gynnas av det något större omfånget. Designen är sig lik i övrigt, även om stjälkarna blivit snäppet kortare.

Även etuiet har blivit större. Det innebär dels att det ryms ett större batteri (vilket betyder längre drifttid), dels att etuiet nu är kompatibelt med Apples Magsafe-teknologi, vilket är en klar fördel.

Ljudet har blivit snäppet bättre

Hur låter det då? Betydligt bättre än föregångarna, det ska vi villigt medge. Men med tanke på att de här hörlurarna sitter förhållandevis löst och liksom hänger på öronen så går det inte att få till något direkt häpnadsväckande ljud. Ljudet är överlag lite obalanserat, men gör sig bättre om man tittar på film eller använder musiktjänster med stöd för spatialt ljud.

Här finns ingen aktiv brusreducering, och det lilla brus som lurarnas konstruktion lyckas filtrera bort är försumbart.

AirPods 3 är en rejäl uppgradering jämfört med AirPods 2, men är på egna meriter lite för dyra för att betyget ska kunna bli högre.

Snygg design, parkopplingen går smidigt, Magsafestöd
Ljudet är inte toppen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

18. Asus Rog Cetra True Wireless

Brusreduceringen är bättre än ljudkvalitén

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: Upp till 27 timmar med etuiet IP-klassning: Nej Vikt: 27,5 gram

Asus gamingvarumärke ROG (Republic Of Gamers) ser rätt coola och annorlunda ut, men levererar inte nämnvärt på något plan alls.

Okej, brusreduceringen är inte usel, men det är också det bästa vi har att säga. Den får bort en hel del oljud, men dämpar långt ifrån allt. Godkänt men inte mer.

Ljudet är ingen skojig historia alls. Vi testar runt en hel del med EQ-inställningarna i den tillhörande appen, men får inte till något ljud som vi är nöjda med hur vi än gör. Det saknas framför allt bredd, och så är det för klent ställt med detaljrikedomen i basen.

Asus Rog Cetra True Wireless sitter bra I öronen. Se där! Någonting bra. Eller nja. De sitter bra tills man rör på sig. Då ramlar de gärna ur, och det blir galet frustrerande med tiden.

Vi tycker även att locket på etuiet är besvärligt att få upp.

Appen är rätt bra, hyfsad brusreducering
Dåligt ljud, ramlar ur öronen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

19. JBL Reflect Mini NC

IPX7-certifierade träningslurar

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth IP-klassning: IPX7


Träningshörlurar brukar normalt sett bjuda på överdrivet mycket bas. Tanken är väl att man ska bli peppad och därmed springa fortare, hoppa högre och slå nya rekord. Det problemet lider inte JBL Reflect Mini NC av. Faktum är att de lider av motsatsen. Det är alldeles för klen bas, snudd på obefintlig. Visst, det finns en EQ-funktion i den tillhörande appen, men det går inte att göra särskilt mycket åt att det saknas bas. De här lurarna har helt enkelt inte det som krävs.

Brusreduceringen är helt okej, men inte mer. Den filtrerar bort omgivningsljudet i hyfsat hög grad och skillnaden mot när den är avstängd är påtagligt. Men allt försvinner inte, och framför allt så har vindljud en tendens att leta sig in. Inte optimalt om du löptränar eller om det blåser kraftigt när du använder dem utomhus.

Vad som däremot fungerar bra med utomhusbruket är IPX7-klassningen, som gör att du inte bara kan köra joggingrundan i även det tyngsta spöregn, utan att du även kan spola av hörlurarna när du är tillbaka.

Krånglig passform och styrning

En del in-ear-hörlurar kan vara lite kluriga att få till passformen med. Och tyvärr så får vi konstatera att JBL Reflect Mini NC är ytterligare ett exempel på den saken. Det tar en bra stund innan vi hittar rätt position för optimal stabilitet. När de väl sitter så sitter de dock rätt bra. Vi både löptränar och kör ett styrketräningspass utan att de någonsin ramlar ur.

Touchgränssnittet är också lite krångligt att komma underfund med. Och även när man till slut lyckats få något slags fason på det hela så blir det ofta feltryckningar som leder till frustrerande låtbyten när man inte önskar det. Vill man justera volymen på detaljnivå så är man dessutom hänvisad till appen, vilket inte är optimalt.

Batteritiden ligger tillsammans med etuiet på 20 timmar, och det stämmer med vår upplevelse när vi testar JBL Reflect Mini NC.

Det här är ett par hyfsade in-ear-hörlurar för den som vill använda dem primärt till träning. Men det finns bättre alternativ för den som vill undvika vindbrus och krångel.

Sitter bra när de väl sitter, hyfsad brusreducering
Klent med bas, gränssnittet är struligt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

20. Sony Linkbuds

Inte så sköna, men låter fantastiskt bra

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 16 timmar med etuiet IP-klassning: IPX4

Det låter väldigt bra om Sony Linkbuds. Sony kan det här med hörlurar, det vet vi ju sedan tidigare, så det är inte särskilt förvånande att vi får ett välbalanserat, detaljerat och snärtigt ljud. Tyvärr så räcker inte den saken, på grund av att Linkbuds har en rad andra tillkortakommanden som gör att man ändå inte kan njuta av ljudet fullt ut.

Det här är framför allt ett par in-ear-hörlurar som sitter plågsamt illa i öronen. De saknar gummering och skaver i öronen efter en tids användande. De sitter även rätt dåligt och halkar gärna ur öronen, och det kan räcka med att du ändrar ditt ansiktsuttryck för att de ska ramla ur. Skrattar du är det kört direkt.

Det finns ingen aktiv brusreducering, utan du får förlita dig på den isoleringsförmåga som lurarna har i sin konstruktion. Det innebär i det här fallet att det blir en massa oljud. Så till den milda grad att man drar sig för att använda dem utomhus överhuvudtaget.

Priset har fallit rätt rejält på de här hörlurarna på senare tid, vilket är förståeligt. Ska du använda dem endast i en stillasittande hemmamiljö så erbjuder de därför ett bra ljud till överkomligt pris. Men att använda dem till annat är ingen vidare idé.

Låter bra
Sitter illa, obekväma, ingen brusreducering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

21. Urban Ears Boo

Kul design men platt ljud

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 20 timmar med etuiet IP-klassning: IPX4 Vikt: 4,1 gram

Boo är ett bostadsområde i Nacka kommun strax utanför Stockholm, och det är efter den platsen som den här svenska produkten fått sitt namn. Boo är ett rätt dyrt och fint område, något som däremot inte stämmer på Urban Ears Boo.

Det handlar om ett par riktigt enkla hörlurar i samma fåra som Apples AirPods, det vill säga hörlurar som inte sitter inuti hörselgången, utan som hänger utanpå den. Den här kategorin hörlurar har en tendens att ramla ur öronen. Mot bakgrund av det sitter de ungefär som förväntat, det vill säga rätt dåligt om man inte har lite mindre öron.

Det låter överlag rätt trist om Urban Ears Boo. Ljudet kan beskrivas som platt, och basåtergivningen lider av den dåliga passformen. De övriga registren är inte mycket att skryta med heller, även om man lyckats hålla borta den allra vassaste diskanten på ett bra sätt.
Headsetfunktionen fungerar kort sagt uselt. Hörlurarna tycks tappa kontakten med mikrofonen och kopplar in telefonhögtalaren istället, något som sker upprepade gånger. Inte bra.

Även gränssnittet har stora tillkortakommanden. Man måste trycka jättehårt för att få till någon reaktion, och då åker lurarna gärna ut ur öronen.

Det enda som är riktigt bra är att både hörlurarna och etuiet är tillverkade i återvunnen plast. Namnet Boo kanske borde ändras till ”bu”?

Tillverkade i återvunnen plast
Ljudet, passformen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

22. Urban Ears Boo Tip

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 20 timmar med etuiet IP-klassning: IPX4 Vikt: 3,95 gram

Urban Ears har två olika varianter av sina hörlurar Boo. Den ena är en lite enklare variant av samma typ som Apples AirPods, som vilar utanför hörselgången, medan den här varianten med tillägget Tip är så kallade in-ear-hörlurar. Det här är också den avsevärt bättre modellen av de två.

Med det inte sagt att det är en särskilt bra produkt. Det bästa med den är att både etuiet och själva hörlurarna är tillverkade i 97 procent återvunnen plast.

Det låter till att börja med inget vidare. Inget av registren känns särskilt detaljerade, och framför allt basen är väldigt platt i karaktären. Det är något bättre ställt med diskanten och mellanregistret, men de här hörlurarna låter ändå sämre än de flesta konkurrenter i prisklassen.

Inget bra samtalsljud

Okej, så det går inte att njuta av musik i hörlurarna. Vad återstår då? Kanske ett dugligt samtalsljud? Icke då. Visst, de fungerar väl i dämpade inomhusmiljöer, men så fort det blir bullrigt – och i synnerhet om man tar dem med sig utomhus – så blir det problem med allt från bristfällig brusreducering till vindbrus. De vi ringer förstår knappt vad vi säger när vi befinner oss utomhus.

Med tanke på hur dåligt Urban Ears Boo Tip presterar överlag, så blir vi förstås överraskade när de visar sig ha en så trevlig funktion som närhetssensor. Det innebär att ljudet stoppas om du tar ut hörlurarna ur öronen. Det och den återvunna plasten är å andra sidan de enda bra saker vi kan komma på.

Tillverkade i återvunnen plast
Låter dåligt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Testerna som vi publicerar är alltid utförda helt oberoende av distributörer, återförsäljare eller pr-byråer. Urvalet av testprodukter har vi gjort själva, och det är testredaktörens ärliga upplevelse du får ta del av i omdömena.

Vi strävar alltid efter att testa produkterna på ett sätt som i möjligaste mån påminner om hur man skulle ha använt dem i vardagen. När det gäller in-ear-hörlurarna i det här testet så har vi testat dem på jobbet, i våra hem, på gymmet, ute på stan och vid en rad olika typer av väder. Allt för att få en så komplett bild som möjligt av hur de presterar under olika förhållanden och i olika miljöer.

Ljudkvalitén är förstås den viktigaste faktorn, och här har vi testat hörlurarna med mängder av musikstilar och på olika volym. Vi har även testat samtalsljudet och brusreduceringen.

Utöver det har vi tittat på hur bekväma hörlurarna är, hur bra batteritid de har, hur lätta de är att hantera och vilka finesser de bjuder på.

Allt detta har vi ställt mot priset när vi gjort vår slutgiltiga bedömningen och placerat in dem på vår betygsskala.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Sony WF-1000XM4

Absurt hög ljudkvalité

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 8 timmar (20 med etuiet) IP-klassning: IPX4
Sony WF 1000XM4

Sonys WF-1000XM4 brukar vinna tester. Det är inte svårt att förstå varför, med tanke hur bra de låter. Faktum är att de här hörlurarna låter bäst av alla vi har testat. Men hos oss räcker inte det för att klassas som bäst. Låt oss förklara varför.

Här saknas en del finesser och funktioner som många andra produkter i det här segmentet ståtar med. Vi snackar bland annat om NFC-anslutning och möjligheten att koppla hörlurarna till flera källor simultant. Och så är mikrofonen ärligt talat rätt dålig, vilket får tråkiga konsekvenser när man ska genomföra telefonsamtal, något som man så klart vill kunna göra även med ett par in-ear-hörlurar.

Med det sagt så låter de här hörlurarna kort och gott fantastiskt. Upplevelsen liknar mer den som dyra over ear-hörlurar normalt sett bara kan erbjuda, och att Sony har fått till en så otrolig separation av frekvenserna är något av ett mysterium. Allt ifrån basgångar till cymbaler och framträder med en detaljrikedom som helt saknar motstycke. Ljudet är även balanserat och kontrollerat, även om mellanregistret inte är fullt lika bra som botten och topp.

Sony har även lyckats få bort transplantationsljuden som irriterade med föregångarna. Det handlar till exempel om sådant som rummel när man tuggar på saker eller springer. Vi vill även prisa den aktiva brusreduceringen, som kan vara den bästa i klassen. Det går även att ställa in den med mer precision genom den tillhörande appen.

Vet du med dig att du primärt letar efter ett par in-ear-hörlurar som låter bra, sluta då leta nu. Men vill du ha de generellt sett bästa in-ear-hörlurarna på marknaden, så finns bättre alternativ att titta på.

Häpnadsväckande ljud, fantastisk brusreducering
Dålig mikrofon, inget NFC-stöd

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

Samsung Galaxy Buds Pro

Framför allt något för den med en Galaxytelefon

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5 timmar IP-klassning: IPX7 Vikt: 45 gram
Samsung Galaxy Buds Pro 1

Apple har sina AirPods Pro och Samsung har sina Galaxy Buds Pro. Ungefär så. Och visst är det här primärt en produkt för den som har just en Samsung Galaxy-telefon. Då får man bland annat möjligheten att växla sömlöst mellan olika Samsungenheter, Du kan till exempel välja att byta källa beroende på situation. Om du sitter med din surfplatta och lyssnar på musik så switchar hörlurarna om till telefonen om det skulle ringa någon, till exempel.

En annan trevlig finess för Samsungägare är att man kan koppla hörlurarna till Smartthings-appen, vilket gör dem lättare att hitta om man skulle tappa bort dem.

Men kanske viktigast av allt är att ljudkvalitén blir bättre om du har en Galaxytelefon, eftersom de då använder Samsungs proprietära codec Scalable, vilket gör att de höjer sig ett snäpp när det handlar om dynamiken.

Ljudet är annars överlag bra, men inte tillräckligt bra för att vara med och fajtas i toppen med de bästa produkterna. Frekvenserna är välbalanserade och återgivningen detaljerad. Basen är oerhört fint mejslad och vi hittar inte minsta spår av distorsion när vi drar på.

Okej brusreducering

Brusreduceringen är inte lika bra som ljudet. Faktum är att den primärt håller konversationer utestängda. Tyngre buller och brus letar sig in. Du ska med andra ord inte köpa de här hörlurarna om du är intresserad av riktigt bra brusreducering som funkar på flyg- eller tågresan.

Vi tycker även att designen är lite lustig. Hörlurarna har ingen så kallad stjälk, utan det är bara två snäckor, som det ofta är när det handlar om lite enklare in-ear-hörlurar. Väl på plats så ser de dock rätt tjusiga ut, tack vara den blanka och svarta finishen. De sitter även rätt bekvämt, och de ramlar inte ur öronen i första taget.

Har du en Galaxytelefon finns all anledning att titta närmare på Galaxy Buds Pro. För i princip alla andra så är de inte värda priset.

IPX7-klassade, bra ljud
Mycket är exklusivt för Galaxy-användare, halvtrist brusreducering
0 5 3 1

Samsung Galaxy Buds

Snyggare än bra

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 5 timmar (24 timmar med etuiet) IP-klassning: Nej Vikt: 5,6 gram
Samsung Galaxy Buds

Låt oss på en gång fastslå två saker: De här hörlurarna sitter bra och låter riktigt bra när man lyssnar på musik. De är även snygga som tusan och styrningen är märkbart bättre än på många konkurrerande produkter. Så vad är det som gör att de inte får ett högre betyg?

Ja, det handlar om två saker: Det ena är samtalsljudet som är under all kritik. Under våra tester reagerar samtliga mottagare av våra samtal på att ljudet är buskigt och grumligt, och vi upplever samma sak åt andra hållet. Det här är inga hörlurar man vill ringa några viktigare samtal med, och helst inga samtal alls. Här borde man kunna leverera någonting bättre, tycker vi.

Utöver det så är uppkopplingen ett stort problem under våra tester. Så länge man sitter still på en kontorsstol så fungerar det tillfredsställande, men är man uppe och rör på sig – och än mer om man går ut på en promenad – så får man finna sig i ständiga hack och en massa brus. Det drar ned betyget flera pinnhål, för det håller helt enkelt inte. Samsung hävdar att man får bättre uppkoppling med Galaxy S10-telefoner. Vi testar den saken, och visst blir det bättre, men inte helt bra. Nej, det räcker inte.

Bra musikljud

Men musikljudet är som sagt riktigt bra. Framför allt så tycker vi att Samsung har lyckats med balansen mellan registren, och så har man fått fram närvaron i basåtergivningen på ett imponerande sätt. Det finns även en hel del inställningsmöjligheter, men det kräver att man använder den tillhörande appen.

Det är även ett par riktigt snygga hörlurar i glansig plastfinish, och dessutom tycker vi att touchgränssnittet fungerar klockrent. Etuiet erbjuder rejält med extra kräm (totalt 24 timmar ska man få ut), och är också mycket väldesignat.

Det är synd att Samsung har slarvat med resten.

Bra ljud när man spelar musik, bra gränssnitt
Uppkopplingen och samtalsljudet

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

Jays F-Five

Budgetalternativ som också känns billigt

Produkttyp: In-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Drifttid: 4 timmar (uppmätt)
Jays F Five

Om du har en oerhört tajt budget, men ändå vill ha ett par in-ear-hörlurar, ja då kanske Jays F-Five kan kännas lockande, då de är extremt billiga. Och visst finns det saker som är bra även med de här hörlurarna. Tråkigt nog är ljudet inte en av de sakerna.

Designen för tankarna en smula till Apples AirPods, med långa stjälkar och lite lätt ovala snäckor. Jays F-Five sitter även rätt bra i öronen, och vi kan till och med köra ett löppass med dem utan att de trillar ur. Det skaver inte och det känns inte obekvämt.

Det går även lätt att para hörlurarna, något som vi inte är bortskämda med. Vi testar både med en Iphone, en Huaweitelefon och en Ipad, och det går som smort varje gång. Uppkopplingen mot de anslutna enheterna går även smidigt varje gång, och hörlurarna tappar inte heller kontakten med varandra. Så långt allt väl, med andra ord.

Trist ljud

Men så var det ju det där med ljudet, en inte särskilt oviktig aspekt av ett par hörlurar. Det låter väl helt okej, men inte mer. Som så ofta när det kommer till lite billigare hörlurar så är det dynamiken som blir lidande. Ljudet känns platt och sterilt, och att det dessutom saknas bastryck gör förstås inte saken bättre. Jays F-Five brottas även med en hel del latency, vilket spelar mindre roll om man kör Spotify, men snabbt blir irriterande om man ska kolla Netflix eller Youtube med dem.

Fyra timmars batteritid är en bit under snittet, och även om man får ett gäng extratimmar via etuiet så är det inte riktigt okej.

Det saknas även brusreducering, vilket gör att användningsområdet börjar bli väldigt begränsat.

Frågan är vem som ska köpa den här produkten? Kanske någon som är intresserad av att testa konceptet med in-ear-hörlurar utan att ruinera sig, då. Risken är dock att man blir besviken. Hoppa över, om du inte har extremt kort om pengar.

Sitter bra, ser coola ut
Dåligt ljud, latency, ingen brusreducering
0 5 2 1

Huawei Freebuds 4

Inte bättre än budgetversionen

Produkttyp: In-ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth Drifttid: 4 timmar Övrigt: Vattentåliga
Huawei Freebuds 4

Huawei körde en lite märkligt lanseringsordning när man valde att släppa budgetversionen av de här hörlurarna – Freebuds 4i – först. Nu finns dock även de ordinarie Freebuds 4 på den svenska marknaden, men de är paradoxalt nog inte särskilt mycket bättre än Freebuds 4i.

Det som skiljer dem åt är primärt att Freebuds 4 har större element samt stöd för trådlös laddning. Rent visuellt är det mest att den så kallade stjälken är snäppet längre.

För det här får man betala dubbelt så mycket som för Freebuds 4i. Vi lutar nog åt att det är Freebuds 4 som är alldeles för dyra. På vissa sätt är de nämligen till och med lite sämre än Freebuds 4i. Vi noterar bland annat mer skrän i mellanregistret, och så sitter de inte lika bra i öronen. Försöker man rätta till dem är risken dessutom stor att man kommer åt aktivering och avaktivering av brusreduceringen, vilket blir en källa till irritation.

Det finns bättre konkurrenter

Med lurarna på plats i öronen så är ljudet rätt bra, trots allt. Vi får en fin diskant och en detaljerad djupbas som faktiskt till och med imponerar. I mellanregistret är det lite sämre ställt, och det blir speciellt påtagligt när man spelar musik som ställer stora krav på separation, som modern rock eller trance.

Freebuds 4 har aktiv brusreducering, men vi tycker i ärlighetens namn inte att den tillför så mycket. Vi stänger gärna av den under våra tester, eftersom den mest förstör musikupplevelsen.

Batteritiden på 4 timmar är dessutom nätt och jämt okej, och på det hela taget så känns det här som en överflödig produkt som inte går att motivera ett köp av. Slå istället till på Freebuds 4i, om du nu vill ha ett par Huaweihörlurar.

Fin basåtergivning, snygga
Mellanregistret, brusreduceringen, sitter dåligt