Bandslip: 5 modeller i test
Ska du grovslipa? Då behöver du en kompetent bandslip. Vi testar kontinuerligt nya modeller från märken som Bosch, Ryobi och Makita. Den bandslip som blir bäst i test är den som mest tidseffektivt kan grovslipa materialet utan att du tappar i precision.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Bandslip
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
En bra bandslip ska vara effektiv, ha en välfungerande dammuppsamling och inte lämna repor på materialet som slipas. I det här testet har dessa parametrar varit vägledande. Därutöver har en rad andra faktorer vägts in, såsom användarvänlighet, ergonomi, ljudnivå, byggkvalitet och garanti.
För att säkerställa bandsliparnas prestanda har de utsatts för flera olika typer av material, och testats med olika kornstorlek på slippappret. Slippappret som använts är av märket Mirka och kornstorlekarna sträcker sig mellan 80, 100 och 120.
Samtliga bandslipar är testade på ek, furu och epoxy. De har även använts för att planslipa matbord i alm. Slutligen har vi utfört ett funktionstest på en fet furbräda där vi undersökt hur snabbt slippappret sätts igen. Ju snabbare det sätts igen, desto sämre dammuppsamling har bandslipen.
Samtliga delar har vägts ihop till ett samlat betyg där även prisvärdet ingår.
Tillbehör för bandslipar
Läs även våra andra tester av elverktyg:
1. Makita 9911 → BÄST I TEST BANDSLIP
Lättmanövrerat kraftpaket i kompakt format som passar hobbysnickare och DIY
Makita 9911 ger med sin kombination av kompakt design, råstyrka och pris mest bandslip för pengarna och utnämns därför till bäst i test. Det tar endast 10 sekunder att avverka 1 millimeter på en 45 millimeter bred furuplanka, vilket är klart godkänt.
Att planslipa ett ekbord var heller ingen match för den här bandslipen. Avverkningen är dessutom jämn sett över hela materialets yta. Slutresultatet är av sådan kvalitet att den helt klart duger för grövre arbetsuppgifter, men på grund av att den lämnar en del repor går finsnickeri bort - där är kraven på ytfinish betydligt högre.
Dammuppsamlingen rår inte på epoxyslipning. Däremot klarar den att slipa en fet fura utan att omedelbart bli helt igensatt.
Det vi saknar är ett munstycke för att koppla ihop bandslipen med en dammsugare. Istället fick vi göra en nödlösning och använda tejp. En annan nackdel är den något korta sladden, den åker ur ett par gånger under användning.
Bekväm på många sätt och vis
Det är inga problem att arbeta längre slippass med Makita 9911. Ergonomin håller hög nivå, och den är lätt och skön att manövrera. Att de två handtagen sitter så nära varandra gör att du får bra kontroll över maskinen.
En stor nackdel är dock att filtret bygger upp statisk elektricitet. Vi fick - vid ett flertal tillfällen - ett par rejäla stötar under arbetet. Detta påverkar den annars så höga användarvänligheten negativt.
Vad gäller byggkvalitet är det endast spännfjädern som gnisslar en del. Ljudnivån är normal, men ljudprofilen är jobbig, den har ett tjutande ljud. I övrigt känns bandslipen välbyggd och enkel att förstå sig på.
Vi hade önskat att det följde med en ram, samt möjligheten att spänna fast och använda den stationärt. Makita 9911 har däremot flera andra smarta funktioner. Du kan till exempel själv justera hastigheten, och du kan låsa den i autoläge. Den har även sidledsinställning, men den måste tyvärr ställas in med mejsel istället för den betydligt enklare ratten som vi hade önskat fanns där. Det är dock en petitess sett till hur enkel den är att handha i övrigt.
Dess nätta storlek gör det också enkelt att förvara den då den inte används. Trots ett par brister är det en bra bandslip för grövre avverkning oavsett om du är amatör eller proffs.
Bra pris hos:
2. Bosch PBS75A → BÄSTA BILLIGA BANDSLIP
Mycket tidseffektiv avverkning och smart bänktillbehör
Bosch PBS75A är en tidseffektiv bandslip på så vis att den avverkar mycket på kort tid. Att slipa 1 millimeter fura på en 45-millimetersbräda tar bara 7,5 sekunder - vilket är extremt bra. Avverkningen blir samtidigt plan och resultatet över förväntan. Vi kan ana smärre repmönster på ytan när vi slipar med 120-korn och mörkbetsar, men det är inget som inte ett 150-kornspapper klarar av att åtgärda.
Tyvärr saknar PBS75A hastighetsreglering. Det gör att det är svårt att styra avverkningen på detaljnivå. Med tanke på hur kraftfull den här bandslipen är blir avsaknaden av hastighetsreglering ett ganska stort minus.
Byggkvaliteten känns däremot hög. Det förekommer inga missljud och maskinen känns välbalanserad och gedigen. Den långa smala designen gör att du kan komma väldigt nära väggar och hörn.
Följer med tillbehör för bänkmontering
Bosch PBS75A har en genomtänkt konstruktion på många sätt och vis. Bandslipen har en kompakt konstruktion och du kan justera så att du kommer dikt an vägg när du slipar. Det är även lätt att genomföra bandbyte tack vare fjädern som du släpper och spänner. Startknappen sitter på given plats, likaså autoläget.
Det vi saknar är en betydligt längre strömkabel samt 90-gradersvinkel på dammutblåset. Nu trillar strömkabeln ofta ut när du arbetar på större material och du får släpa runt på en stor slang i sidled. Vi hade föredragit en design där slangen hamnar bakom maskinen.
Själva dammupptaget är godkänt när det kommer till fet fura och liknande material. Däremot är det inte tillräckligt effektivt för att suga upp allergiframkallande material såsom epoxy. Då blir miljön tyvärr direkt hälsovådlig, även med mask.
En stor fördel med PBS75A är att den kommer med tillbehör för bänkmontering. Vidare är den lättmanövrerad och du kan arbeta länge med den utan att det uppstår fysiskt obehag på grund av exempelvis vibrationer.
Sammantaget är Bosch PBS75A en prisvärd maskin som trots sina svagheter ger mycket bandslip för pengarna. Den passar dig som behöver en bandslip men som inte arbetar med den dagligen eller professionellt.
Bra pris hos:
Bosch GBS 75 AE ger ett jämnt slipresultat, detta är bandslipens största styrka. Den är inte särskilt tidseffektiv, men slutresultatet blir över förväntan. När vi exempelvis slipade en vågig ekplanka kunde man både se och känna att ytan hade fått en klart godkänd finish. Inte tillräckligt fin för finsnickeri, men den gör ett mycket bra grovjobb. Ytterligare två fördelar är att du kan låsa den i autoläge och att du själv kan ställa in hastigheten.
GBS 75 AE levereras utan ram vilket ställer höga krav på bandslipens byggkvalitet och utformning för att resultatet ändå ska bli bra. Tack vare att den inte har någon uthängande motor och att den är relativt avlång så är den välbalanserad. Den håller sig därför plant mot ytan, och vobblar inte under användning. Detta är en av orsakerna till att det blir ett så jämnt slipresultat. Den har också en lång sladd vilket gör att du slipper släpa runt på dammsugare och förlängningskablar.
Utöver det främre handtaget, vars ergonomi kunde varit bättre, får utformningen av GBS 75 AE tummen upp.
Kan koppla på dammsugare
Dammuppsamlingen får också godkänt, men här finns det saker att anmärka på. Dels måste filtersäcken monteras med skruv, dels klarar den inte av tuffare uppgifter. Epoxytestet fick till exempel avbrytas helt på grund av att det dammade så pass mycket att arbetsmiljön blev hälsovådlig. Men vid samtliga övriga uppgifter den ställs inför gör dammuppsamlingen ett bra jobb.
Det går också att koppla på dammsugare på munstycket.
Bandslipens största nackdel är att den är ineffektiv. Det tar exempelvis 20 sekunder att slipa 1 millimeter furu som är 45 millimeter bred, vilket är ganska lång tid för en bandslip i den här klassen. Dessutom saknas möjlighet att spänna fast GBS 75 AE i arbetsbänken och hantera den som en stationär enhet.
Men i övrigt är det en gedigen och stabil bandslip av bra byggkvalitet. Den levererar ett klart godkänt resultat även om det tar lite längre tid än önskvärt.
Bra pris hos:
RYOBI R18BS är en batteridriven bandslip av en mycket nätt och behändig storlek. Eftersom dammupptaget är så pass dåligt så hjälper dock sladdlösheten inte så mycket, i alla fall inte inomhus. Du kommer att behöva koppla på en dammsugare om du ska få en hälsosam arbetsmiljö då det dammar väldigt mycket även under enkla förhållanden. Själva dammsäcken släpper igenom småpartiklar. Då försvinner också en stor del av fördelen med batteridrivet eftersom du blir begränsad av dammsugarslangen.
Vidare sitter batteriet lite i vägen när du ska koppla på slangen. När du väl monterat den fungerar det däremot godkänt.
Något som är betydligt mer genomtänkt är hur du justerar slippappret. Det finns en stor, tydlig justeringsknapp avsedd för jobbet, vilket är långt mer funktionellt än många andra tillverkares lösningar där du ibland till och med måste ta fram skruvmejsel. Likaså är det mycket enkelt att byta slippapper, du lossar bara på en fjäder.
Bra kompis till dina andra verktyg från Ryobi
RYOBI R18BS ger ett fint slipresultat. Den avverkar visserligen inte särskilt tidseffektivt - vi kan med blotta ögat se att den roterar långsammare än andra modeller - men det går lätt att få ett plant och fint resultat. Finishen är väl godkänd.
Tyvärr vobblar den en del när du grovslipar. Går man ner på finare slippapper försvinner dock fenomenet.
Stort plus för att det går att komma så nära intill kanter på det du slipar, och även tumme upp för den långa garantin.
Batteritiden med ett 5 Ah-batteri mätte vi till cirka 13 minuter vilket är i kortaste laget sett till att den inte avverkar så tidseffektivt. Den medföljande snabbladdaren laddar dock batteriet fullt på strax under en timme vilket onekligen är snabbt. RYOBI R18BS passar bäst för dig som redan äger verktyg i Ryobi-serien och därför har ett Ryobi-batterilager hemma. Då går det att få ett fint slipresultat utan tidspress.
Bra pris hos:
Black & Decker KA 88 är bra på att avverka effektivt med ett jämnt och snyggt resultat. Den klarar av att slipa såväl mjuk fura som hård ek, och även epoxy.
En millimeter fura avverkades på tio sekunder, och det är ett bra resultat. Men denna bandslipen lider också av en rad brister som gör att användarvänligheten och prestandan blir lidande.
Dammuppsamlingen är exempelvis under förväntan. Slippappret satte snabbt igen vid slipning av fet furu, och vid epoxyslipning dammade det kraftigt. På plussidan noteras dock att det medföljer munstycke för dammsugaren.
Byggkvaliteten är KA 88:s största nackdel. Dels känns maskinen klumpig och obalanserad under användning. Dels handlar det om fysiska problem som uppstår med tiden. Exempelvis blev knappen som spänner fjädern som håller slippappret på plats slapp redan efter två byten. Det knakar och gnisslar också oroväckande om maskinen under användning. Men den har gummerat grepp så den ligger i alla fall stadigt i handen.
Tiltbart handtag
En stor fördel med denna bandslip är att du kan tilta handtaget. Den har också en smart funktion, ett litet drivhjul längst fram, som gör att du kan komma väldigt nära hinder och liknande när du slipar.
Men vi saknar funktioner såsom hastighetsjustering och möjligheten att spänna fast bandslipen i bänken för stationär användning. Det medföljer heller ingen ram vilket gör det än viktigare att själva bandslipen är välbalanserad så att du inte råkar avverka för mycket - speciellt när det är en sådan effektiv maskin som KA 88 ändå är. En medföljande ram skulle ha vägt upp en del av de brister vi finner i designen, men som det är nu blir den svårmanövrerad under användning. Den studsar runt mycket och är svår att få kontroll på. Det tycker vi är synd med tanke på hur tidseffektiv KA 88 är.
Som det är nu finns det en del som är riktigt bra, men också en del som behöver förbättras innan vi kan rekommendera den här bandslipen.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
En bra bandslip ska vara effektiv, ha en välfungerande dammuppsamling och inte lämna repor på materialet som slipas. I det här testet har dessa parametrar varit vägledande. Därutöver har en rad andra faktorer vägts in, såsom användarvänlighet, ergonomi, ljudnivå, byggkvalitet och garanti.
För att säkerställa bandsliparnas prestanda har de utsatts för flera olika typer av material, och testats med olika kornstorlek på slippappret. Slippappret som använts är av märket Mirka och kornstorlekarna sträcker sig mellan 80, 100 och 120.
Samtliga bandslipar är testade på ek, furu och epoxy. De har även använts för att planslipa matbord i alm. Slutligen har vi utfört ett funktionstest på en fet furbräda där vi undersökt hur snabbt slippappret sätts igen. Ju snabbare det sätts igen, desto sämre dammuppsamling har bandslipen.
Samtliga delar har vägts ihop till ett samlat betyg där även prisvärdet ingår.
Tillbehör för bandslipar
Läs även våra andra tester av elverktyg:
Bra att veta om bandslip
Bandslipen är ett slipmaskin för dig som snabbt vill kunna grovslipa större ytor. Den är avsedd för en rad olika arbetsuppgifter, men främst för att grovslipa material längs dess ådring. Den används för allt från att slipa bänkskivor till att slipa hela golv.
Maskinen består i grund och botten av slipband, motor och spånutsug. Dessa samverkar för att ge så bra prestanda som möjligt utifrån bandslipens utformning och byggkvalitet. Just dammuppsamlingen är en viktig parameter eftersom damm innebär försämrad prestanda och dålig arbetsmiljö. Vissa bandslipar kommer även med munstycke så att du kan koppla ihop dem med grovdammsugaren och därmed få en dammfri arbetsmiljö.
För att kunna slipa behöver du även slippapper. Detta fästs på slipbandet - vanligen med en anordning som består av en fjäder som du spänner för att pappret ska sitta fast. På vissa modeller medföljer också en ram som skyddar från att du ska råka avverka för mycket. Ytterligare ett tillbehör som ibland medföljer är en anordning som gör att du kan spänna fast bandslipen uppochner på arbetsbänken och använda den stationärt.
Priserna på bandslipar varierar kraftigt. Du kan hitta en bandslip för 300 kronor, likväl som en för flera tusen kronor. Vid en första anblick kan två så olikt prissatta maskiner ändå tyckas väldigt lika. Men ofta innebär en högre prislapp ett bättre slipresultat och en renare arbetsmiljö. Detta visar vårt test där vi ställt ett antal bandslipar mot varandra. Dock är även tillbehören en faktor som påverkar priset. En bandslip med ram kostar exempelvis mer än en likadan modell utan.
Läs även vårt test av excenterslipmaskiner och grovdammsugare
Viktiga egenskaper hos en bandslip
Prestanda
Ju högre wattal desto mer kraftfull bandslip. Men det är en kombination av framför allt kraft, dammuppsamling och slipband som gör att bandslipen får bra prestanda.
Dammuppsamling
Dammet från slipen påverkar kraftigt hållbarheten på slipppappret. Om spånupptaget på maskinen är dåligt slits slippappret snabbare eftersom det sätts igen. Dammuppsamlingen påverkar även din arbetsmiljö. Det är inte bra att arbeta en längre tid i en dammrik miljö. En riktigt bra bandslip har med andra ord bra dammuppsamling.
Det är även bra om det medföljer ett munstycke så att du kan koppla på den på grovdammsugaren. Arbetsmiljön blir betydligt bättre med grovdammsugare kopplad till bandslipen än när du använder bandslipens egen filterlösning.
Ergonomi och vibrationer
Det är ett välkänt faktum att det uppstår vibrationer vid brukande av elverktyg. Med tanke på hur en slipmaskin jobbar är bandslipen självklart inget undantag. Därför blir det än viktigare att ergonomin är god.
Bandslipen bör hålla en lagom tyngd och vara enkel att hålla på plats under slipning. Den ska också vara ergonomiskt utformad så att du orkar använda den under längre arbetspass. Här handlar det mycket om balansen i maskinen, materialval och utformning av handtag.
Utformning
Förutom att bandslipen ska vara ergonomiskt utformad, bör det även finnas en rad finesser som gör att du kan komma åt överallt på det du slipar. Med en bra bandslip ska du inte behöva handslipa sista biten. Handtaget och fronten bör exempelvis kunna fällas upp så att slipning kan utföras mycket tätt intill hörn och andra hinder. Vissa modeller har ett drivhjul som underlättar. Vissa har också extra handtag som gör att du kan hålla dem stadigt mot vertikala ytor.
Byggkvalitet
Byggkvaliteten hänger delvis ihop med dammuppsamlingen. Men det finns fler parametrar som spelar roll. Slipbandets kvalitet är exempelvis en viktig faktor när det kommer till bandslipens arbetsprestation. En annan sådan är huruvida slippappret sitter kvar på sin plats under arbete, eller om det lossnar och rör sig längs slipbandet.
Är bandslipen av god byggkvalitet slipper du ägna tid åt att justera problem, och får mer tid över till själva slipandet.
Användarvänlighet
En bandslip är vanligen ganska enkel att förstå sig på. Det finns inte jättemånga funktioner och knappar att klura ut. Men användarvänligheten är ändå viktig. Det ska till exempel vara enkelt att byta slippapper och eventuella filter, samt att fälla upp handtag med mera om sådana funktioner finns. Helst ska samtliga funktioner kunna regleras verktygslöst.
Variabel hastighet
Variabel hastighet är en bra funktion för den som vill kunna kontrollera hur kraftigt bandslipen far fram över material. Om du kan reglera hastigheten kan du också ställa in hur mycket som avverkas på materialet.
Ram
Om bandslipen kommer med tillhörande ram är det mindre risk att du går på materialet för hårt och skadar det när du slipar. En ram är därför ett tillbehör som många efterfrågar, men som inte alltid finns med som standard.
Bänkmontering
En annan funktion som långt ifrån alla bandslipar har är möjligheten att montera fast dem för stationär användning. Vanligen handlar det om att du monterar den i ryggläge.
Ljudnivå
Ljudnivån är viktig om du vill kunna arbeta längre pass. Det handlar dock inte bara om hur högt ljudet är, utan även dess profil. En bandslip kan exempelvis ha lika hög ljudnivå som konkurrenten, men är ljudet mer tjutande kommer det ändå att upplevas värre. Arbete med bandslip bör dock alltid utföras med hörselkåpor.
Slippapper
Bandslipens viktigaste tillbehör är slippappret. När du väljer slippapper är det kvalitet och kornstorlek som avgör hur grovt och hur väl den kommer att slipa.
Men tänk på att bandslipens kvalitet i mångt och mycket påverkar slippapprets - usel dammuppsamling innebär att pappret slits fortare eftersom det sätts igen.
Garanti
En bandslip är kanske inte det dyraste elverktyget i verktygsskåpet, men det finns modeller som kostar över 1 000 kronor, och då vill du självklart att fabriksfel och liknande täcks av garantin om den går sönder. Garantin är alltid viktig att se över då du köper elverktyg.
Utgångna produkter
Festool BS 75 E-Plus är en kvalitetsmaskin som river på riktigt bra. Det tar omkring 6-10 sekunder att avverka 1 millimeter furu beroende på vilket slippapper du går på med.
Konstruktionen är genomtänkt. Bandslipen är mycket välbalanserad och därför enkel att kontrollera på materialet som ska slipas. Det finns sex olika inställningar för hastigheten vilket gör att du kan anpassa slipningen utifrån vad för något som ska slipas. Vissa material tål exempelvis inte värmeutvecklingen som uppstår vid hög hastighet.
Dessutom följer det med fötter du kan montera på ovansidan. Fördelen med denna stationäranordning är att du kan slipa mindre prylar, exempelvis lister, där du håller i materialet istället för i bandslipen. Du vänder helt sonika på maskinen och ställer den på rygg på fötterna, och slår på semestergasen. Därefter är det bara att hålla prylen mot bandslipens band.
Du behöver inte köra med Festools egna band om du inte vill, kan även köra med konkurrenternas. Vidare finns det slitdelar som är enkla att byta ut. Exempelvis används två olika slags mattor beroende på vad det är för underlag du ska slipa.
En riktigt användarvänlig bandslip
Festool BS 75 E-Plus har munstycke för att koppla på dammsugare. Du bör då använda Festools system för att få en smidig arbetsmiljö. Om du däremot saknar det gör dammpåsen ett helt okej jobb med att hålla luften hyfsat ren. Den klarar inte allt bös, men det finaste dammet plockar den upp och vi upplever inte att det dammar i verkstaden. Däremot lägger sig lite spån på själva materialet som slipas.
Handtaget framtill är av hårdplast men bekvämt att hålla i. Det enda som upplevs lite begränsande är att du inte kan gå klossan kanter. Hade Festool BS 75 E-Plus haft justerbart handtag hade den fungerat bättre på stängda ytor, såsom redan monterade bänkskivor. Men på öppna material, exempelvis bord och liknande, är det förstås lätt att komma åt överallt.
Sladden mäter vi till hela 3,8 meter, så du behöver sällan koppla in förlängningssladd. Den är flexibel och trasslar sig inte. En annan positiv aspekt är att slipen har semestergas, vilket är väldigt smidigt eftersom du då kan koncentrera dig helt på att styra den.
Lådan du får med är ganska stor, men det är ju Festools eget system så du kan koppla ihop den med andra lådor om du har fler verktyg från dem. Sett till priset kunde gott en ram ha följt med.
Festool BS 75 E-Plus är ganska tung men ligger då å andra sidan väldigt stabilt mot materialet. Den är som sagt välbalanserad. Ska du slipa tak eller andra tuffare vinklar kan den bli svår i längden just på grund av tyngden men oftast slipar du mest troligt plana ytor.
Bandinställningen är väldigt smidig. Du har en grön ratt du vrider på för att ställa in bandet så att det vandrar som det ska.
Festool BS 75 E-Plus är en mycket användarvänlig bandslip som blir lite extra mångfacetterad tack vare stationäranordningen och den variabla hastigheten. Den passar proffs och inbitna hemmasnickare som slipar ofta och mycket, då utgör den ett mycket bra köp.
Ryobi EBS800 överraskar positivt. Bandslipen är stark, och avverkar 1 millimeter fura på en 45-millimetersbräda på knappa 10 sekunder vilket är bra. Inte heller ädelträ är något problem för den här maskinen. Samtidigt lämnar den ett plant, snyggt slipresultat. Inte fint nog för finsnickeri, men tillräckligt bra för majoriteten av de grova arbetsuppgifter som en bandslip är tänkt för.
Dess stora brist är dammuppsamlingen. Vid slipning av fet fura sätter slippappret igen fort, vilket är ett tecken på att dammuppsamlingen fungerar undermåligt. Det bekräftas sedan när det är dags att slipa epoxy. Det gigantiska filtret gjorde i stort sett ingen nytta och det gick heller inte att koppla på dammsugaren.
Vid enklare dammande uppgifter konstateras vidare att filtret inte gör ett fullgott jobb, det dammar mycket även när vi planslipar ett almbord. Att filtret är så stort känns då onödigt. Vi hade hellre sett att det följde med ett dammsugarmunstycke i priset.
Når hela vägen in i hörn
EBS800 är en plastig bandslip, men trots detta känns byggkvaliteten stabil. Det förekommer inga underliga missljud, knak eller liknande under användning. Det främre handtaget är dessutom höj- och sänkbart.
En riktigt positiv överraskning är det lilla drivhjulet längst fram som gör det möjligt att komma riktigt nära hinder, hörn och väggar när du slipar.
Enda nackdelen vi noterar är att slipen är en aning obalanserad, vilket gör den mindre lättmanövrerad - speciellt eftersom det inte heller medföljer någon ram. Två andra funktioner vi saknar är möjligheten att spänna fast Ryobi EBS800 i bänken så att vi kan använda den stationärt, samt ett hastighetsreglage.
Sett till sin prisklass är det dock en mycket kraftfull och kompetent bandslip. Hade dammuppsamlingen varit bättre så att arbetsmiljön inte blev så hälsovådlig hade betyget blivit högre.
AEG BHBS18 75BL är en batteridriven och kraftfull bandslip med borstlös motor, gedigen byggkvalitet och lång garanti. Att du slipper kabeln gör att du får mycket frihet i rummet när du arbetar.
Tyvärr följer det bara med ett batteri i paketet och det tar slut efter cirka 10 minuters aktiv användning. Det känns snålt. Du behöver med andra ord köpa till minst ett till så du har att byta med, och de är i sin tur ganska dyra.
Bandslipen är dock mycket välbyggd. Den känns stabil och robust i handen och det förekommer inga missljud. Även laddstationen är en robust och stabil konstruktion. Den har stora tydliga indikatorer och kan även vägghängas.
Prestandamässigt är BHBS18 75 BL mycket kraftfull. Den avverkar 2 millimeter fura på cirka 10 sekunder, vilket är mycket bra. Lägger du på för mycket tryck stänger den av sig. Det kan tyckas vara en nackdel, men är faktiskt fördelaktigt. Motorn skyddas, och det hindrar samtidigt maskinen från att gräva ned sig i materialet och skapa en ojämn yta.
Resultatet är jämt, dock kommer du att behöva gå över ytan igen med andra hjälpmedel för att få till en perfekt finish.
Lång garanti
AEG BHBS18 75BL är relativt användarvänlig. Alla knappar och reglage sitter välplacerade. Trots att den är batteridriven upplevs den inte särskilt tung, snarare välbalanserad och lätt att använda.
Vi anmärker dock lite på att du måste plocka bort filtersäcken för att få loss batteriet. Dessutom dammar det en hel del trots filtersäck. Dammupptaget är för dåligt för att stå i arbetsmiljön längre perioder, speciellt om du ska slipa på tuffare material och ämnen, exempelvis epoxylim. Eftersom det dammar en del hade vi gärna sett att det ingick en adapter så att du har möjlighet att koppla på olika typer av dammsugarmunstycken.
En fördel med BHBS18 75BL är att du kan ställa den upprätt på batteriet och sedan hålla mindre stycken material emot och slipa dem.
Vi gillar AEG:s bandslip. Den känns bra för hemmafixaren som vill ha en hållbar maskin utan krångel. Den kommer dessutom med väldigt lång garantitid. Står du och bandslipar hela dagarna går den helt bort på grund av batteritiden och kostnaden för flera batterier. Men ska du däremot bara använda den sporadiskt i din hemmaverkstad, och du har flera AEG-maskiner så att du kan dela batterierna mellan dem så kommer den att vara ett kanonbra komplement till din maskinpark.