BB- & CC-Cream: 10 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juni 2023

Vill du skaffa en bas som är lätt att applicera och gärna har flera hudvårdande egenskaper? Vi har testat BB- och CC creams från märken som Klairs, Holika Holika och IT Cosmetics. För att utses till bäst i test ska BB- eller CC-krämen vara lätt att applicera och ge en snygg och hållbar finish.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - BB- & CC-Cream

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av BB och CC-creams har vi låtit make up-artister samt några vanliga konsumenter testa produkterna. Nedanstående parametrar har varit grund för omdömet som ges på den sammantagna upplevelsen av produkten:

Täckningsförmåga: Har produkten hudutjämnande egenskaper? Hur väl täcker produkten pigmentfläckar och finnar? Smälter den in i huden eller lägger sig som ett lager?

Återfuktningsförmåga: Funkar produkten att använda både till fet och torr hy? Återfuktar den tillfredsställande?

Hållbarhet: Sitter produkten hela dagen? Är den bra som underlag till övriga sminkprodukter?

Konsistens och doft: Hur lätt är produkten att applicera? Hur dryg är produkten? Doftar den något?

Testpersonerna har olika hudtyper och färgton. Produkterna har använts som det är tänkt, fått sitta hela dagen och använts i olika väderförhållande. Slutligen har vi ställt testparametrarna mot produkternas pris och därefter utsett testets vinnare


Fler tester för en perfekt bas

Primer

Foundation

Puder

Concealer

Fler tester av smink

Mascara

Läppbalsam

Ögonskuggor

0 5 4.5 1

1. Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream BÄST I TEST BB-CREAM

En lättanvänd och utjämnande BB-cream för ett naturligt resultat

Typ: BB-cream Mängd: 30 ml Solskydd: SPF 30 PA++

Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream är en systerprodukt till märkets omåttligt populära Vegan Kombucha Tea Essence. Precis som tonern är BB-krämen en härligt återfuktande produkt som ger ett jämnt och naturligt resultat med lagom mycket glow.

Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream är precis så lättanvänd som man vill att en bb-cream ska vara. Den smälter snabbt och lätt in i huden. Resultatet är utjämnande och ger precis rätt dos lyster för att man ska se pigg ut. Samtidigt är resultatet så naturligt att folk kommenterar hur utvilad och frisk man ser ut.

Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream

Fantastisk finish men dåligt färgutbud

Den enda nackdelen med Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream är samma som hos så många andra BB-creams: det skrala färgutbudet. Dr Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB Cream kommer i bara en enda nyans, vilket tyvärr exkluderar många.

Det här är en dryg bb-cream och en tub räcker oväntat lång tid, Mest effektiv applicering upplever vi att man får med fingrarna, eftersom en svamp alltid suger upp lite av produkten. Med det sagt är denna BB-kräm lika lätt att applicera oavsett vilket sätt man väljer och resultatet blir vad man gärna kallar “flawless” varje gång eftersom den är så lättarbetad. Ett litet guldkorn, helt enkelt, som också ger lite extra skydd mot solen (men glöm inte din vanliga SPF under).

Mycket snygg finish, ger fint glow, lättarbetad, vegansk
Alldeles för dåligt nyansutbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. IT Cosmetics CC+ Nude Glow BÄSTA PREMIUMVAL

En CC-cream med bra hudvårdande egenskaper och bra förgutbud

Typ: CC-cream Mängd: 32 ml Solskydd: SPF 40 PA+++

IT Cosmetics är kända för att kombinera makeup med hudvård på ett effektivt och elegant sätt. IT Cosmetics CC+ Nude Glow är inte deras enda CC-kräm, de har även en som bara heter CC+. Dock skiljer sig IT Cosmetics två olika CC-krämer åt på några punkter som kan vara en dealbreaker för många.

Lättapplicerad och återfuktande cc-cream

Medan föregångaren Your skin but better CC+ är en ganska tjock kräm, är IT Cosmetics CC+ Nude Glow en lättare cc-cream. Den återfuktar rejält och de problem som personer med torr hud upplevt med föregångaren, slipper man helt undan med Nude Glow. Här behöver man nämligen inte vara rädd för att torra partier ska framhävas - istället känns huden mjuk, återfuktad och smidig med CC+ Nude Glow.

Jämnt resultat med vacker lyster

Resultatet med CC+ Nude Glow är ett jämnt och fint resultat och tack vare pigment som ger lyster, får man även ett vackert glow med denna CC-kräm. Finishen ser naturlig ut, men blir aldrig platt och trist trots att täckningsgraden ligger på medium. Färgutbudet är rätt bra för att vara en produkt i ett segment där det är förvånande vanligt att det bara finns en eller två färger att välja på - här finns det både ljusare och lite mörkare nyanser.

IT Cosmetics CC+ Nude Glow

Solskyddet är lite lägre i denna cc-cream än i CC+, men eftersom man ändå ska komplettera med solskydd trots att det ingår i sminket, spelar det inte så stor roll. Det går alldeles utmärkt att använda denna cc-kräm ovanpå solskydd.

Tuben är utrustad med en pump som doserar basen i lagom försiktig mängd. Detta får tummen upp då det är lätt att pumpa ut den mängd man behöver, istället för att riskera slösa i onödan. CC+ Nude Glow är dryg och tuben som innehåller 32 ml räcker längre än vad man först tror. Detta är en stor fördel, särskilt med tanke på att priset är lite högre än vad man ofta är van vid när det gäller bb- och cc-krämer. Men så får man också hudvård på köpet, vilket onekligen ger extra plus i kanten.

Återfuktande, ger vackert glow, dryg och effektiv
Lägre solskydd än föregångaren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow BÄSTA BUDGETVAL

En hybrid mellan foundation och serum, för den som vill ha täckande med naturligt resultat

Prisklass: Budget

Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow är en foundation som har blivit viral då den hyllats som en så kallad “dupe” till den väsentligt dyrare produkten Charlotte Tilbury Flawless Filter. Dupe innebär att det är en produkt som är identisk med en annan. I vårt test har vi kunnat konstatera att produkterna må ha vissa saker gemensamt, men det vore att överdriva att kalla dem för “dupes”.

Ifrågasatt applikatortopp levererar bra resultat

Att ordet glow finns med i produktnamnet, ger en fingervisning om vilken typ av finish Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow har. Här bjuds det nämligen rejält med glow. Tittar man nära på krämen, ser man till och med guldpigmenten. Men använder man Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow så som det är tänkt, med skumapplikatorn på toppen, fördelas dessa glowpartiklar effektivt och resultatet blir inte glittrigt.

Det är lätt att lockas till att ta av toppen, eftersom den kan upplevas en aning ohygienisk. Då förlorar man tyvärr del av resultatet som skumtoppen annars levererar. Den trista applikatorn till trots, får vi erkänna att här jobbar produkt och tilltänkt applikationsteknik i symbios med varandra och man vinner på att behålla den på.

Odryg foundation med snål förpackning

Något som förvånar, är mängden produkt som går åt vid varje användning. Detta är långt ifrån en dryg produkt. Med tanke på att flaskan dessutom bara innehåller 20 ml, medan foundations för det mesta brukar innehålla 30 ml, dröjer det inte länge innan det är dags att köpa en ny. Är det snikflationen som spökar, eller är det bara Maybelline som snålat? Svårt att säga.

Inför första användningen är det en bra idé att skaka om flaskan ordentligt, annars klickar man ofta bara fram lite olja som skiktat sig från övriga produkten. Detta är faktiskt ett återkommande problem, används den inte på ett par dagar skär den sig något i förpackningen. Detta är som sagt lätt åtgärdat genom att flaskan skakas, men ser i ärlighetens namn lite trist ut.

Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow

Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow ger en lätt men effektiv täckning och mycket lyster. Appliceringen är relativt lätt, men se upp så du inte får ett fläckigt resultat, något vi upplevde flera gånger. Det är heller inte helt lätt att hitta rätt färg, eftersom dessa upplevs vara mörkare än vad Maybellines foundations brukar vara. Men för en snabb make-up, fungerar Maybelline Instant Perfector 4-in-1 Glow väldigt bra, men en dupe till Charlotte Tilbury är den inte riktigt.

Mycket glow, bra pris
Odryg, snålt med innehåll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Klairs Illuminating Supple BB Cream

BB-cream med hyaluronsyra för den som vill ha ett perfekt resultat

Låt oss klargöra en sak på en gång: många märken påstår, när de bara erbjuder en nyans av en produkt, att det är en färg som anpassar sig och därmed passar alla hudtoner. Det låter för bra för att vara sant, och gissa vad - det är det också. Just det skrala utbudet av nyanser är extra påtagligt inom segmentet BB Creams och påståendet att det är en färg som passar alla är därför också extra vanligt. Klairs Illuminating Supple BB Cream kommer inte passa alla, men de som den passar kan njuta av en riktigt bra produkt.

En mycket lättanvänd BB cream

Här krävs vare sig specialtekniker eller verktyg, för allra enklast är att använda sina fingrar när man applicerar denna produkt. Resultat blir en mellantäckning som effektivt dämpar röda ojämnheter i huden samtidigt som porerna syns mindre. Kanske sker detta tack vare ingrediensen niacinamid, som inte bara hjälper till att skydda huden utan även kan påverka hur synliga förstorade porer framstår. Formulan känns rejält återfuktande och innehåller mycket riktigt hyaluronsyra som binder fukt i huden. Det gör också att denna BB-cream inte heller framhäver eventuell yttorrhet.

Klairs Illuminating Supple BB Cream

Hög solskyddsfaktor ger extra skydd

Samtidigt som Illuminating Supple BB Cream både känns och ser bra ut på huden, så skyddar den effektivt mot strålning genom sina höga SPF på 40. Och som om detta inte vore bra nog så är den dessutom helt cruelty free. Krämen kommer i en plasttub med skruvlock och liten öppning. Detta gör den enkel att dosera sparsamt, något som är toppen då det här är en riktigt dryg produkt som räcker länge. Därtill är tuben är snygg nog att ha framme på bästa plats i badrumshyllan.

Återfuktande, skyddande och ett riktigt snyggt resultat - hade Illuminating Supple BB Cream bara funnits i fler nyanser så hade vi vågat kalla den helt felfri.

Otroligt fint resultat, innehåller både hyaluronsyra och niacinamid, cruelty free.
Att bara erbjuda en nyans är inte försvarbart
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. IT Cosmetics Your skin but better CC+

En CC Cream för den som vill ha effektiv täckning

Prisklass: Premium

Your skin but better CC+ från IT Cosmetics kan mycket väl vara en av de mest omtalade CC-krämerna att släppas de senaste åren. Med andra ord var förväntningarna höga då denna produkt skulle testas.

En CC-cream med tjockare konsistens

Detta är en CC-cream vars konsistens är lite tjockare än många andra liknande produkter. Ett eller ett par pump med den praktiska pumptuben räcker gott och väl, i alla fall om man är ute efter ett något lättare resultat. Är det istället en heltäckande finish man är vill åt, går det alldeles utmärkt att bygga upp med lite mer kräm. Så pass flexibel är nämligen IT Cosmetics Your skin but better CC+ och det är enkelt att själv styra över slutresultatet. Att hitta rätt mängd att arbeta med kan krävas några försök. Hur mycket produkt som används, kommer styra hur pass täckande denna kräm blir.

Effektiv täckning av ojämnheter

CC står för color correcting eller color control, och här levererar verkligen IT Cosmetics strålande resultat. Röda skiftningar i huden täcks riktigt effektivt utan att finishen känns kakig på huden. Inte nog med att krämen täcker, den är även packad med ingredienser som hyaluronsyra, niacinamid, kollagen och peptider i en fin blandning som ger huden bra förutsättningar till allmänt välmående.

Något som lämnar lite att önska, är att finishen inte alltid blir vad man hoppas. Är man till exempel torr i huden får man se till att inte glömma att smörja in sig innan. Denna CC Cream har annars en tendens att framhäva just torra partier, vilket gör att man inte får den där fotofinishen som Your skin but better annars levererar.

Det relativt breda nyansutbudet i kombination med den oerhört effektiva dämpningen av röda toner i huden, gör dock detta till en mycket trygg och mångsidig CC cream, om än lite svårjobbad.

Hög täckningsgrad och hållbart resultat
Framhäver torra partier, något svårjobbad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Lumene CC Color Correcting Cream

Ett fantastiskt jämnt resultat för den som vill att det ska vara enkelt med smink

Lumene CC Color Correcting Cream är en lättanvänd produkt som ger ett snyggt och naturligt resultat på ett kick.

Jämnar snabbt ut hudtonen

Lumenes kräm lever upp till sitt namn om att vara en färgkorrigerare. Den jämnar effektivt ut hudtonen och döljer rodnader på ett naturligt sätt. Denna produkt är lätt att applicera och det fungerar bra att använda händerna, även om en pensel gör sminkstunden lite mindre kladdig. Med hjälp av en pensel eller en beauty blender blir dessutom resultatet jämnt lite snabbare, och alla insparade minuter på morgonen är guld värda.

Återfuktande med lång hållbarhet

Lumenes CC cream sitter bra hela dagen och upplevs samtidigt återfuktande. Lumene, som är ett finskt märke, är kända för att ta tillvara på nordiska ingredienser. Även i denna CC cream hittar vi bland annat extrakt från lingon och nordiskt källvatten i ingredienslistan. Lingon är rika på antioxidanter, en viktig ingrediens för att skydda huden mot fria radikaler och samtidigt hjälper till att jämna ut hudtonen. Källvattnet är en ingrediens som ska återfukta huden.

Den största fördelen med Lumene CC Color Correcting Cream är att den är så enkel att använda. Oavsett appliceringssätt, bjuder den på ett riktigt snyggt och jämnt resultat. Helt plötsligt känns morgonrutinen flera resor lättare

Jämnt och snyggt resultat, täcker väldigt bra, lättanvänd formula
Om man är torr kan den framhäva torra partier
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. CLE CCC Cream

En CC-cream för maxat glow

Typ: CC-cream Mängd: 30 ml Solskydd: SPF 50 PA+++

CLE CCC Cream har varit en omskriven cc-cream i sociala medier och det är lätt att förstå varför. Men ett varningens finger: är det inte rejält med glow du är på jakt efter, bör du vända blickarna bort från CLE CCC. Här bjuds det nämligen så mycket lyster att det är lätt att bli bländad.

Multifunktionell cc-kräm med gwang

CLE CCC Cream är vit när man klämmer ut den ur tuben, men direkt när man börjar applicera den fälls pigmenten ut. Det är faktiskt med hjälp av värmen från fingrarna som pigmentet aktiveras, så skippa svampen och pensel och applicera direkt med händerna. Krämen går snabbt in i huden och resultatet är häpnadsväckande. Färgen jämnas ut och huden får en så snygg glow att folk kommer fråga dig om vad du använder för produkter. Detta är en cc-cream som alltså passar personer med torr hud riktigt bra. Om du däremot har en hud som blir oljig framåt eftermiddagen, kanske du inte kommer bli lika förtjust.

CLE CCC Cream

Passar bäst på torr hud

I vår testpanel var det främst de med torr hud som uppskattade CLE CCC Cream, medan testpersoner med fetare hud tyckte att den gav alldeles för mycket blänk. Det går inte att sticka under stolen med att glowet i CLE CCC Cream för många kommer att upplevas som oljig snarare än lystergivande. Här man däremot en hud där torra partier ofta ger ett ojämnt resultat, är detta en räddare i nöden.

CCC Cream har ett högt solskydd, men tänk på att det är svårt (nästan omöjligt) att använda rätt mängd av en cc-cream för att solskyddet ska uppnås. Därför ska du alltid komplettera med ett solskydd. Vad man däremot ofta kan hoppa över när man använder CLEs CC-kräm är dagkrämen. Denna återfuktar nämligen så pass mycket att fuktkräm under inte sällan känns överflödigt - men detta är olika för alla, så testa dig fram.

Otroligt glow, vackert utjämnande, lätt att applicera
Om man har fet hud kan den upplevas lite väl lystergivande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Holika Holika Moisturizing Petit BB

En lättanvänd bas för den som vill ha inbakat solskydd

Holika Holika Petit BB kommer i flera olika varianter – vi har testat den med återfuktande hyaluronsyra, som har tillägget ”moisturizing” i titeln.

Detta är en BB-cream som är väldigt lätt att applicera, formulan smälter ned i huden och det är enkelt att få ett jämnt och snyggt resultat. När man först applicerar, är det lätt att tro att formulan är för skir för att dölja röda skiftningar i huden. Det visar sig dock att den faktiskt gör ett alldeles utmärkt jobb. Huden ser jämnare ut och röda skiftningar från exempelvis finnar, göms bra under Holika Holika Moisturizing Petit BB.

Det stora frågetecknet är färgen. Att en färg passar alla stämmer helt enkelt inte. Är man inte ljus, så kommer den här sannolikt inte passa alls.

Solskyddsfaktor men begränsat färgutbud

Plus i kanten för att denna BB-cream kommer med solskyddsfaktor 30. Det räcker visserligen inte att applicera solskydd blott på morgonen om man ska vara ute i solen hela dagen. Är det däremot bara till och från jobbet man ska, då kommer man långt på ett inbakad solskydd i sin foundation.

Holika Holika Moisturizing Petit BB är en BB-cream som känns behaglig på huden, skyddar mot solen och täcker förargligheter. Men har man inte en ljus hudton, är färgen inte optimal.

Lättapplicerad, bra täckning, innehåller spf 30
Inget färgutbud att välja bland
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15

En CC-cream för den som gärna använder hyaluronsyra

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 lyckas faktiskt med konststycket att ge novemberglåmig hud en sommarpigg känsla – i alla fall till viss del.

Relativt god täckning

Detta är en CC-cream som täcker pigmentfläckar och akne relativt bra. Men det känns som om detta är en produkt med lite väl mycket pigment. Även om man valt en CC-cream med rätt färgmatchning, är det svårt att få ett snyggt slutresultat. På håll ser det rätt ut, men en närmare granskning visar att det är knepigt att få ett naturligt resultat kring halsen.

Korvar sig på huden vid beröring

Ett större problem är dock att detta är en produkt som korvar sig under tiden man bär den. Det är svårt att undgå att röra sig i ansiktet under dagen, och gör man det med denna CC cream på, så straffas man med små korvar på huden. Dessutom upplever en av testpersonerna att Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 svider på torra partier i ansiktet – vilket kanske beror på att den upplevs vara ganska kraftigt parfymerad.

Svider på torr hud och luktar starkt

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 ska ha återfuktande egenskaper, men i och med att den svider en del på torr hud känns den inte optimal för den riktigt torra. Den känns däremot något oljig, och för att produkten ska sitta hela dagen är det en bra idé att fixera med puder.

Eucerin Anti-Age Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 är inte en så pass lättarbetad produkt man hade kunnat önskat – och en del av poängen med en CC-cream är att det ska vara lätt att göra rätt.

Bra pumpflaska, innehåller återfuktande hyaluronsyra
Svårt att få snyggt resultat, för starkt parfymerad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

10. Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream

Prisvärd BB-cream som funkar bra för den med torr hud

Garniers BB Cream var en av de första på marknaden i Europa och är fortfarand en av de mest prisvärda.

BB-cream med tjockare konsistens

Konsistensen är ganska trögflytande och något oljig. Krämen är lätt att applicera och känns skön och återfuktande i ansiktet. På huden ger den en låg till medelhög täckningsgrad men har tyvärr en tendens att lägga sig i fina linjer. Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream uppskattades främst av de testpersoner som hade torr hud då de upplevde denna som den mest återfuktande bland produkterna i testet. Den lite krämigare formulan uppskattades dock inte fullt lika mycket av testpersonerna med normal till fet hud eftersom den gjorde att produkten fick en låg hållfasthet utan ett kompletterande puder.

Skralt färgutbud

Ett annat minus är att Garnier Miracle Skin Perfect BB Cream enbart kommer i två nyanser, light och medium, vilket gör att det kan vara svårt för en del att hitta en färg som passar.

Bra pris, funkar mycket bra på torr hud
Lite för oljig för fetare hudtyper
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av BB och CC-creams har vi låtit make up-artister samt några vanliga konsumenter testa produkterna. Nedanstående parametrar har varit grund för omdömet som ges på den sammantagna upplevelsen av produkten:

Täckningsförmåga: Har produkten hudutjämnande egenskaper? Hur väl täcker produkten pigmentfläckar och finnar? Smälter den in i huden eller lägger sig som ett lager?

Återfuktningsförmåga: Funkar produkten att använda både till fet och torr hy? Återfuktar den tillfredsställande?

Hållbarhet: Sitter produkten hela dagen? Är den bra som underlag till övriga sminkprodukter?

Konsistens och doft: Hur lätt är produkten att applicera? Hur dryg är produkten? Doftar den något?

Testpersonerna har olika hudtyper och färgton. Produkterna har använts som det är tänkt, fått sitta hela dagen och använts i olika väderförhållande. Slutligen har vi ställt testparametrarna mot produkternas pris och därefter utsett testets vinnare


Fler tester för en perfekt bas

Primer

Foundation

Puder

Concealer

Fler tester av smink

Mascara

Läppbalsam

Ögonskuggor

Fem saker att tänka på innan du köper en BB- eller CC-cream

Bokstavskrämerna är här för att stanna. Ett underlag som ser naturligt ut, i kombination med hudvård och andra boostande egenskaper, gör BB- och CC-creams till multifunktionella produkter som är värda att investera i.

1. Fundera på om det är en BB- eller CC-cream du vill ha

Det är lätt att gå vilse bland alla krämer med bokstavsförkortningar. Förutom BB- och CC-krämer, finns det flera andra krämer med bokstavskombinationer. Dessa är de vanligaste:

 • BB-cream står för blemish balm eller beauty balm. Det är en foundation av den lättare sorten som dessutom har hudvårdande egenskaper i form av ingredienser som antioxidanter, återfuktare och solskydd. Mängden SPF varierar mellan olika krämer.
 • CC-cream står för colour correcting och är en mer täckande produkt än vad BB-krämen är. En CC-kräm jämnar ut hudtonen och brukar dölja utbrott av exempelvis akne mer effektivt än en BB-cream.
 • DD-cream är en förkortning för dynamic do all och riktar sig främst mot en mogen hud med ingredienser som verkar bra i anti-ageing syfte.
 • FF-cream är kort för facial finishing. En FF-cream boostar huden med extra fukt, vilket i sin tur gör att fina linjer syns mindre.

2. Glöm inte bort solskyddet på sommaren

Även om du använder en BB- eller CC-cream med solskydd, är det viktigt att komplettera med en solkräm också, i alla fall på sommaren då UV-indexet (https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/om-uv-stralning/uv-index/) är högt. För att uppnå den grad av solskydd som en produkt anger att den har, krävs en relativt stor mängd produkt. Medan det är lätt att applicera en stor mängd produkt om man använder en solskyddsprodukt, kommer det vara omöjligt med en BB- eller CC-cream – resultatet kommer helt enkelt inte att acceptabelt att vistas ute bland folk med. Använd i stället ett solskydd (https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/solkram) för ansiktet som komplement, som går att återapplicera under dagen.

Om du är osäker på när UV-indexet är högt, har Strålsäkerhetsmyndigheten en webbtjänst som heter ”Min soltid” (http://www.minsoltid.se/). Där kan du enkelt räkna ut hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig, utifrån vart du befinner dig, vad klockan är och vilken tid på året det är.

3. Hitta rätt färg

En utmaning med BB- och CC-creams, är att många märken erbjuder ett väldigt begränsat färgutbud. Det är inte ovanligt att det bara finns en nyans, och att den kallas ”one color suits all”. Detta är naturligtvis en sanning med modifikation. Andra märken erbjuder två färger: ljus och mörk eller ljus och medium. Om du har en hud som befinner sig på spektrumet medelljus till medelmörk, kan en detta selektiva urval fungera bra. Men har du en väldigt ljus eller en väldigt mörk hud, är det bättre att titta efter de märken som erbjuder ett bredare sortiment.

4. Rätt täckningsgrad för dig

Om du är ute efter ett underlag som har högt täckning, är antagligen vare sig en BB- eller CC-cream något för dig. Även om CC-krämer med sina färgkorrigerande egenskaper, har en högre täckningsgrad än vad en BB-kräm har, så är dess formula fortfarande betydligt lättare än en klassisk foundation som erbjuder mycket täckning. En av de främsta säljpunkterna med både BB- och CC-creams, är den naturliga och lätta finishen och att de är lätta blenda in i huden för ett ”barely there”-resultat. Är man på jakt efter ett underlag med hög täckningsgrad, kommer det vara bättre att sikta in sig på en klassisk foundation (https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/foundation).

5. Verktyg för applicering – om du inte vill använda händerna

Ärligt talat är händerna ett utmärkt redskap för applicering av BB- och CC-creams. Kroppstemperaturen från händerna, gör krämerna mjukare och mer lättapplicerade. Men det är inte alla som tycker om att arbeta in en produkt med hjälp av fingrarna. Är du en av dem, rekommenderar vi att du ser till att även ha tillgång till något av dessa redskap:

 • Beauty blender eller sminksvamp: En beauty blender är en äggformad sminksvamp som man duttar på sin BB- eller CC-kräm med. Fördelen med den runda formen, är att det inte blir några kanter – resultatet ser snarare airbrushat ut. En klassisk sminksvamp får också bra, men se upp för kanterna.
 • Foundationpensel: En pensel avsedd för applicering av foundation, går naturligtvis utmärkt att använda då man lägger en bas med en BB- eller CC-cream också. Var lätt på handen och se upp för synliga penseldrag.

BB-cream betyder Beauty Balm Cream eller Blemish Balm Cream och produkten har sitt ursprung i Asien där denna typ av underlagscrèmer länge varit ett vanligt inslag i sminkrutinen. För att en produkt skall kallas BB-cream krävs att den har flera olika funktioner där de vanligaste är solskydd, lyster, återfuktning och primerfunktion. BB-creams finns idag i flera olika former, men de som är inkluderade i testet är alla i crèmeform. 

CC-cream står för Colour Correction Cream och som namnet indikerar jämnar en CC-cream ut ojämnheter i hudens färg. Detta är med andra ord en mer täckande kräm än kusinen BB-cream. Den är dock fortfarande generellt sätt lättare än en foundation, och innehåller, precis som BB-creams, ofta flera olika funktioner som bland annat solskyddsfaktor. 

Utgångna produkter

0 5 4 1

L’Oréal Nude Magique 5-in-1 BB cream

Ger en fräsch finish för en billig peng och innehåller spf 20

Loreal Nude Magique 5 in 1 BB cream

Nude Magique BB Cream från L’Oréal lever verkligen upp till sitt namn. Produkten ger en naturlig och jämn finish som känns fjäderlätt mot huden. Krämen är dryg men samtidigt lätt i konsistensen och resultatet blir återfuktat och lent efter applicering.

Nude Magique 5-in-1 BB cream kommer endast i tre nyanser men tanken är att den ska anpassa sig till hudens egen ton. Innan krämen kommer i kontakt med huden är den vitaktig färg men när den arbetas in så ändrar den färg. Doften är god men stark. Är man känslig för lukt kan detta upplevas som irriterande.

L’Oréal Nude Magique täcker inte så bra men det marknadsförs också på förpackningen. Täckgraden anges vara låg till mellan. Med tanke på det så får man vad man förväntar sig. Som en sommarprodukt för en naturlig och lätt finish fungerar denna BB cream väl. Ett stort plus i kanten är att den har SPF 20. Det låga priset i kombination med det fräscha resultatet gör L’Oréal Nude Magique 5-in-1 BB cream till en mycket prisvärd produkt.

Billig, lätt konsistens, spf 20, fräsch finish
Stark doft, få färger
0 5 4 1

The Body Shop All-In-One BB Cream

Lättapplicerad BB cream som ger fantastisk lyster och har en utjämnande effekt

The Body Shop All In One BB Cream

The Body Shop All-In-One BB Cream är en vit BB-cream med små färgpigment som brister vid applicering och matchar hudens naturliga ton. Krämen kommer i fem nyanser som passar de flesta. På ett magiskt sätt jämnar den ut huden utan att man känner sig sminkad och lämnar en med fantastisk lyster.

Har man finnar eller ärr kan man behöva komplettera med concealer medan övriga röda områden i ansiktet täcks väl. Krämen sitter bra men framåt eftermiddagen kan man behöva bättra på lite. Använder man ett puder på fetare partier i ansiktet gör det att produkten håller bättre. Om huden inte är väldigt torr så behöver man inte grunda med en ansiktskräm då BB-creamen ger god återfuktning och även innehåller vårdande aloe vera. Den återfuktande förmågan kan dock göra att produkten upplevs oljig på en fetare hy.

Till skillnad från de flesta andra BB-creams så har den ingen solskyddsfaktor vilket är synd om man vill använda den som grund i en lättare sommar-make. Krämen passar bra för personer som är känsliga för dofter då lukten är mycket diskret. Den lättflytande konsistensen gör produkten enkel att applicera med fingrarna men pensel eller andra verktyg rekommenderas inte då de har en tendens att suga upp för mycket av krämen. Produkten tillhör medelprisklass och är med sina övervägande positiva egenskaper mycket prisvärd.

Fantastisk lyster, utjämnande effekt, bra täckning
Ingen solskyddsfaktor, kan upplevas oljig på vissa hudtyper
0 5 4 1

Isadora BB Cream All-in-One Make Up

Prisvärd BB-cream som både återfuktar och jämnar ut, med snyggt resultat

Isadora BB Cream All in One Make Up

Denna BB-cream från Isadora kommer i tre nyanser och har en något tunnare formula som är lätt att arbeta in i ansiktet. Väl på huden ger den snygg lyster och jämnar ut hudtonen utan att bli kakig eller synlig. Täckningsgraden är åt det lägre hållet, och uppskattas främst av de testpersoner som inte har en uttalad problemhud utan främst söker en naturlig och utjämnande effekt. Isadora BB Cream All-in-One Make Up innehåller flera vårdande ämnen och de i testpanelen som använt produkten under en längre tid upplever att den fungerar bra även utan en separat hudcrème under. På minussidan finns den låga solskyddsfaktorn, SPF 12, som gör att produkten i de flesta fall måste kompletteras med ett annat solskydd vid användning under soliga dagar.

Bra pris, återfuktande, bra utjämnande förmåga
Låg solskyddsfaktor
0 5 4.5 1

Clarins BB Skin Perfecting Cream

Vältäckande BB-cream med hög solskyddsfaktor på 25 SPF, ger naturligt resultat

Clarins BB Skin Perfecting Cream

Testets vinnare Clarins BB Skin Perfecting Cream finns i fyra nyanser och har en något tjockare konsistens än övriga testdeltagare. Tyvärr är den ljusaste färgen inte tillräckligt ljus för alla testpersoner vilket drar ner betyget något även om övriga testare utan problem hittade en bra nyans.

Krämen har en diskret men god doft och upplevs som lättapplicerad både med fingrar och verktyg. En liten klick räcker till hela ansiktet och väl på huden ger den en behaglig och mjuk känsla. Clarins BB Skin Perfecting Cream har en hög täckningsgrad för att vara en BB-Cream och ger ett mycket naturligt och utjämnande resultat.

Produkten sitter bra under hela dagen och passar både torra och lite fetare hudtyper och den höga solskyddsfaktorn på SPF 25 ger krämen mervärde.

Bra täckning, hög solskyddsfaktor
Även den ljusaste färgen är förhållandevis mörk.
0 5 4 1

Maybelline Dream Fresh 8-in-1 BB Cream

En BB-cream för den som vill ha hög täckning

Maybelline Dream Fresh 8 in 1 BB Cream

Dream Fresh 8-in-1 BB Cream har en exceptionell förmåga att anpassa sig till hudens egen nyans. Den har ganska hög täckningsgrad men utan att lägga sig som ett lager ovanpå, det går fortfarande att ana den neutrala hyn därunder. Mindre finnar, ärr och pigmentfläckar döljs väl medan större problemområden fortfarande behöver annan täckning.

Passar bra till både torr och fet hy

Även om återfuktning inte bör ses som dess främsta användningsområde så funkar Maybellines BB-cream både till torr och fet hy. För den senare varianten kan dock puder behöva användas i T-zonen för att få ett bra resultat. Hållbarheten är tillfredsställande men den håller inte riktigt hela dagen. Eftersom den inte lägger sig som ett lager på huden så syns det dock inte så mycket om den börjar tappa i effekt.

Lättapplicerad och nästan doftfri

Den lättapplicerade krämen är i princip doftlös vilket känns behagligt och skonsamt. Dream Fresh 8-in-1 är en otroligt prisvärd BB-cream som ger ett mycket bra resultat.

Anpassar sig efter hudton, hög täckning, doftlös, billig
Puder kan behövas
0 5 4 1

Dr. Brandt Flexitone BB Cream

BB-cream som är enkel att applicera med en nyans för alla, hög solskyddsfaktor

dr. brandt Flexitone BB Cream

dr. brandt Flexitone BB Cream skiljer sig åt från de andra bb-creamerna då den enbart kommer i en nyans som säger sig kunna anpassa sig till alla olika hudtoner med hjälp av en egenutvecklad flexitone-teknik. Direkt ur tuben är krämen mycket lättflytande och något grå i tonen men på huden värms färgen upp då den arbetas in i huden. Våra testpersoner upplever att produkten anpassar sig mycket väl till både till ljusare och mörkare hudtoner så att produkten fungerar bra för alla trots att den inte finns i fler än en nyans. Doseringen försvåras något av den lättflytande formulan, men produkten är dryg och fungerar att applicera både med fingrarna eller make up-verktyg. Hållbarheten är över medel och samtliga i testpanelen ger ett högt betyg i avseende på detta. dr. brandt Flexitone BB Cream är också den produkt i testet med högst solskyddsfaktor, SPF 30, vilket vår testpanel uppskattade.

Enkel att applicera, praktiskt med en nyans som passar alla, hög SPF
Något svårdoserad
0 5 3.5 1

Yves Saint Laurent BB Creme Perfecteur De Teint

Lättapplicerad BB-cream som återfuktar rejält och ger ett jämnt resultat

Yves Saint Laurent BB Creme Perfecteur De Teint

Det första man slås av när man testar Yves Saint Laurent BB Creme Perfecteur De Teint är vare sig det relativt höga priset eller det fina resultatet. Det som sticker ut är doften – och tyvärr inte på ett bra sätt. Denna BB Cream luktar förvånansvärt starkt och kan reta känsliga näsor.

Lukten till trots är detta en riktigt fin produkt – den ger bra täckning samtidigt som den inte känns alls på huden. Ingenting som irriterar och ingenting som stramar. Den innehåller SPF 25, vilket är bra men avsevärt mycket lägre än många andra krämer i samma segment. Precis som med de flesta BB Creams så är händerna ens främsta verktyg, då krämen verkligen kommer till sin rätt genom den snabba appliceringen.

Resultatet blir jämnt och rikt på lyster, utan att huden för den sakens skull ser oljig ut. Hyn känns dessutom bekvämt återfuktad, troligtvis på grund av de trygga fuktgivarna glycerin och karbamid (urea) som Yves Saint Laurent BB Creme Perfecteur De Teint innehåller.

Men trots att detta är en bra produkt får den en inte att sjunga av lycka och erbjuder heller inga halleluja-moments, vilket man ändå hoppas på när man köper en BB Cream från ett premiummärke. Det finns många andra krämer som är mer prisvärda och minst lika bra.

Enkel att applicera, återfuktar rejält
Dyr, alldeles för skarp lukt
0 5 3.5 1

Klairs Mochi BB Cushion

Återfuktande BB-cream med niacinamid för den som vilja dölja porer

Klairs Mochi BB Cushion

Gillar man söta förpackningar får man helt klart sitt lystmäte med Klairs Mochi BB Cushion. Förpackningen är dock inte bara söt, den är också välgenomtänkt och praktisk. Många cushion-produkter har en tendens att bli väldigt kladdiga efter ett tag, men med det smarta innerlocket i dosan minimeras kladdrisken och produkten ser fräsch ut länge. Den tillhörande puffen blir visserligen lite trött och solkig efter en tids användning, men det är lätt att lösa genom att man tvättar den med jämna mellanrum.

En lättarbetad BB-cream

Precis som många andra BB-creams så är detta en väldigt lättarbetad produkt. Den smälter in i huden utan någon ansträngning alls, när man väl förstått att den ska klappas in med hjälp av puffen och inte gnidas in. Resultatet blir en jämn bas där porerna syns mindre. Krämen döljer effektivt både röda toner och mörka ringar, och det är helt klart ett piggare ansikte som tittar tillbaka på en i spegeln efter applicering. Att den innehåller SPF 40 är en riktig bonus och gör den, tillsammans med krämens lätthet och förmåga att dämpa glans, till en perfekt produkt att använda under sommarmånaderna.

Svinnsmart med refiller att köpa

Ett plus är att det finns refiller att köpa, så man slipper slänga den söta dosan i onödan. På så sätt minskas svinnet en smula. Det stora minuset är nyansutbudet. Det finns nämligen bara en färg och denna passar allra bäst på en person med mellanljus hud. Men är man ljus och längtar efter en silkeslen finish utan glans, så kommer Klairs Mochi BB Cushion fungera riktigt bra.

Döljer porer och återfuktar effektivt, innehåller återfuktande niacinamid, kan verka positivt vid hyperpigmentering
Snålt nyansutbud, högt pris
0 5 3.5 1

BareMinerals Prime Time BB Primer Cream

En utjämnande BB-cream för den som vill ha slät yta och fin lyster

bareMinerals Prime Time BB Primer Cream

bareMinerals Prime Time BB Primer Cream kommer i en smart pumpflaska som gör den lätt att dosera och applicera. Konsistensen är mycket silkig och påminner mer om en klassisk primer än en BB-cream men den färgade krämen ger ändå viss täckning och framför allt en snygg och jämn yta.

Silkeslen formula som passar torr hud

Den lägre täckningsgraden och silkigare formulan gjorde att produkten främst uppskattades av de testpersoner med något torrare hud och mindre problemområden. På samma sätt bedömdes hållbarheten som högre hos de med torr hy, eftersom krämen upplevdes som lite halkig på fetare hy.

Samtliga testpersoner bedömde att denna produkt kompletteras med ett puder för att sitta på plats under en hel dag. 

Bra utjämnande effekt, snygg lyster, ger en väldigt slät yta
Lite för låg täckningsgrad

Vanliga frågor om BB-cream

Vilken BB-cream eller CC-cream är bäst?

I vårt test av BB- och CC-krämer vinner Klairs Supple bästa BB-cream. Lumene CC Color Correcting Cream vinner bäst i test bland CC-creams. Klairs lämnar en fantastisk lyster medan Lumene effektivt jämnar ut hudtonen och täcker riktigt bra. Båda två är lätta att applicera, ger ett naturligt och utjämnade resultat, samt håller hela dagen.

Vad är en BB-cream?

BB-kräm står för Beauty Balm och är en produkt som kombinerar smink med hudvård Påytan ser det mest ut som en foundation, men en BB Cream innehåller ofta även SPF, ger en jämnare hudton, lyster och agerar ibland porminimerande. Flera funktioner i ett, med andra ord.

Vad är en CC-cream

Precis som en BB-cream, är en CC-cream hudvård och smink i ett. CC står för colour correcting, vilket innebär att en CC-cream kommer jämna ut hudtonen – dölja röda partier och pigmentsförändringar. CC krämer kan vara relativt täckande, och är de inte täckande direkt, brukar de vara lätta att bygga upp täckningsgraden med genom att applicera mer produkt.

Vad är skillnaden på BB Cream och CC cream?

Grunden är ungefär den samma, men en CC Cream fokuserar mer på att ge huden jämnare och finare ton, medan en BB cream brukar vara boostad med många hudvårdande egenskaper och ingredienser. En CC kräm täcker ofta mycket mer än vad en BB kräm gör, då en BB kräm är mer skir.

Hur använder man en BB- och CC-kräm?

De allra flesta BB- och CC-krämer fungerar alldeles utmärkt att applicera med händerna. Vill man hellre använda ett verktyg, finns det både bra foundationpenslar och svampar att välja bland. En beauty blender, en äggformad sminksvamp, brukar ge ett riktigt bra resultat.
Krämen används på samma sätt som en foundation – så efter din fuktkräm och innan resten av sminket.