Fotkräm: 7 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt

Har du torra fötter och förhårdnader på hälarna? Dags att börja smörja fossingarna! I vårt test av fotkräm har vi provat produkter från märken som Pedicare, Footmender och Salvequick För att bli bäst i test måste fotkrämen vara rejält återfuktande, gärna lukta fräscht och ge ett syn- och kännbart resultat över tid.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Fotkräm

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta fotkrämerna:

Resultat: Blir huden på fötterna återfuktad? Om utlovat, åtgärdar den hälsprickor och hårda hälar? Luktar krämen något och i så fall: doftar den gott? Hur snabbt upplever man ett resultat?

Användning: Är krämen kladdig eller har den en lättare konsistens? Absorberas krämen snabbt? Hur känns fötterna efter applicering?

Förpackning: Är flaskan eller tuben lätt att använda? Är det enkelt att dosera fotkrömen?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av fotkrämen i förhållande till vad den kostar.

0 5 5 1

1. Salvequick Med Foot Rescue Cream All in One Foot Cream BÄST I TEST FOTKRÄM

Fotkräm som är mycket effektiv mot torra fötter med förhårdnader

Förpackning: Pumpflaska Mängd: 100 ml

Salvequick Med Foot Foot Rescue Cream är en fotkräm som inte bara är väldigt effektiv när det kommer till att behandla torra fötter, den rår även på förhårdnader och sprickor samtidigt som den luktar mintigt och fräscht. Den reparerande fotkrämen från Salvequick kommer i en praktisk pumpflaska och ungefär ett tryck på pumpen räcker precis lagom till en fot.

Tjock gelliknande fotkräm

Krämen är tjock men samtidigt väldigt lätt att applicera och är nästan som en hygrid mellan kräm och gelé. Det tar ungefär en minut att massera in krämen per fot. Enligt instruktionerna ska krämen appliceras två gånger per dag, men allra bäst gör man det strax innan det är dags att gå och sova. Då kan man dessutom sätta på sig ett par bomullstrumpor för att packa in fötterna ytterligare. Även med bara en applicering om dagen, har vi upplevt riktigt fina resultat när Salvequick Med Foot Med Foot Rescue Cream använts regelbundet.

Nära nog en mirakelkur för hälsprickor

Det syns riktigt stor skillnad på både förhårdnader och sprickor på fötterna inom loppet av bara någon vecka. Men glöm inte att fortsätta smörja fötterna även när de börjar bli lena och fina. Precis som resten av huden behöver nämligen fötterna fukt regelbundet. Och Salvequick Med Foot Rescue All In One Foot Cream är ett utmärkt val för att hålla fötterna mjuka, återfuktade och glada. Extra plus för att den luktar lagom av mint.

Salvequick Med Foot Rescue Cream All in One Foot Cream

Effektiv fotkräm mot förhårdnader, luktar fräscht och gott, bra pumpflaska, botar snabbt raspigheten på fötterna
Dyr (men dryg)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Pedicare Klassisk vårdande fotsalva BÄSTA BUDGETVAL

Billig fotkräm med urea som vårdar spruckna hälar och hård hud

Förpackning: Tub Mängd: 175 ml

Pedicare Klassisk vårdande fotsalva kommer i en rejäl tub om 175 ml och med den låga prislappen blir milliliterpriset väldigt överkomligt. Det är härligt för då kan man vara riktigt generös vid appliceringen. Med det sagt är dock Pedicare Klassisk vårdande fotsalva en ganska dryg fotkräm, så den stora tuben räcker ett bra tag.

Fotkräm som luktar eukalyptus

Pedicare Klassisk vårdande fotsalva luktar eukalyptus, vilket är en ganska klassisk doft för produkter avsedda för pedikyr. Det är en fräsch doft som också pirrar lite i huden och kan nästan upplevas som något värmande. Men ett varningens finger: tvätta gärna händerna efter du smörjt fötterna då detta är inte en kräm du vill råka gnugga in i ögonen. Tro oss! Den klassiska fotkrämen från Pedicare är rik och det räcker med en ganska liten klick för att smörja in respektive fot. Särskilt om man gör det på morgonen.

Bra för hårda hälar

Använder man Pedicare Klassisk vårdande fotsalva kan man gott unna sig ett lite tjockare lager och sedan packa in fötterna i ett par bomullstrumpor som man lämnar på över natten. Detta gör riktigt stor skillnad för torra fötter, men det är viktigt att vara konsekvent. Huden på fötterna är mycket tjockare än huden i ansiktet, vilket är värt att tänka på när man funderar på att hoppa över fotvården om kvällen. Fötterna behöver fukt på precis samma sätt som resten av kroppen.

Pedicare Klassisk vårdande fotsalva

Pedicare Klassisk vårdande fotsalva är en härligt tjock och fet fotkräm som luktar gott. Den återfuktar fötterna väldigt effektivt och rår även på en del av torrhetssprickorna som man ofta får på hälarna. Men tänk på att trägen vinner: fötterna behöver kärlek och omsorg varje kväll för att inte bli torra och hårda!

Luktar gott, väldigt bra pris, återfuktar fötterna effektivt
Locket kan bli en aning kladdigt efter några veckor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Exuviance Exfoliating & Conditioning Foot Balm BÄSTA PREMIUMVAL

En lyxig doftlös fotkräm som exfolierar bort hård hud med hjälp av AHA och PHA

Förpackning: Tub Mängd: 50 gram

Exuviance Exfoliating & Conditioning Foot Balm är anmärkningsvärt mycket dyrare sett till milliliterpriset än andra fotkrämer i detta test. Detta får man delvis igen genom en härligt fet och exfolierande fotbalm.

Vaselineliknande fotbalm som absorberas snabbt

Exuviance kallar själva denna fotkräm för ett balm, och konsistensen är onekligen mer åt balmhållet. Krämen är som en tjock variant av vaselin, vilket beror på att denna fotkräm till största del innehåller just petrolatum. Detta innebär att fötterna omedelbart känns mjuka och yttorrhet dämpas snabbt. Balmet absorberas ganska snabbt och om man dessutom packar in fötterna med ett par strumpor direkt efter applicering kommer de att kännas härligt mjuka när strumporna lite senare tas av. Testa gärna detta över natten för en dunderkur för torra fötter.

Fotkräm som exfolierar

Exuviance Exfoliating & Conditioning Foot Balm innehåller AHA och PHA, vilket innebär att fötterna inte bara får fukt utan även exfoliering. Det ersätter inte fotfilen, men i det långa loppet håller fötterna sig mjuka och lena mycket längre med denna fotkräm från Exuviance.

Exuviance Exfoliating & Conditioning Foot Balm

Med tanke på priset, upplever vi att Exuviance Exfoliating & Conditioning Foot Balm är något odryg. Det går åt mer kräm än förväntat, även på fötter som inte skriker av torrhet. Men samtidigt är effekten efter regelbunden användning så fin att det höga milliliterpriset känns värt det - i alla fall om man känner sig extra rik. Känner man sig inte rik, kan man gott satsa sina slantar på en billigare fotkräm istället.

Lyxig konsistens, exfolierar och återfuktar på en och samma gång, rätt snygg tub
Dyr, inte särskilt dryg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Footmender

Fotkräm som hjälper mot förhårdnader och spruckna hälar

Förpackning: Pumpflaska Mängd: 100 ml

Footmender är en fotkräm som är något av en modern klassiker. Nu har den visserligen funnits på marknaden i många år, men det är fortfarande en fotkräm som väcker stor nyfikenhet hos alla med torra fötter. Och det med all rätt.

Lätt konsistens som inte kladdar onödigt mycket

Footmender har en ganska lätt konsistens, som en blandning mellan en gel och en kräm. Detta innebär att fötterna inte blir alltför kladdiga då man smörjer in dem med Footmender. Doften är av mentol, men har även en underliggande lukt av något testpanelen inte riktigt kan sätta fingret på. Lukten påminner nästan lite om tjära, vilket inte är en lukt som övertygar våra testare. Men bortser man från den halvknepiga lukten, är Footmender en fotkräm som verkligen ger slående resultat.

Erbjuder fotkräm för diabetiker

Footmender kan, precis som Salvequick Foot Rescue, behandla torra fötter, förtjockad hud, förhårdnader och hälsprickor. Varje fot ska masseras under en minut med mängden fotkräm från två tryck på pumpflaskan. Bäst är att göra detta precis innan man lägger sig på kvällen, så fötterna verkligen får en chans att marinera i Footmender under natten. Effekten kommer efter några dagars användning: en gradvis uppmjukning av fötterna och tydlig lindring av hälsprickor.

Footmender har även en kräm speciellt framtagen för diabetiker och de fotproblem som kan komma med en diabetesdiagnos.

Mjukar effektivt upp förhårdnader, tydliga doserings- och appliceringsanvisningar, bra pumpflaska
Luktar lite märkligt, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. CCS Foot Pro All in One Cream

En fotkräm som tacklar alla fotens problem

Förpackning: Tub Mängd: 100 ml

CCS Foot Pro All in One fotkräm säger sig kunna ersätta allt från fotfilen till fotbadet. Även om detta är en bra fotkräm, är det lite väl optimistiskt att hoppas på att en kräm kan göra allt.

Fotkräm som luktar fräscht av eukalyptus

CCS Foot Pro All in One fotkräm luktar av eukalyptus, vilket håller illaluktande fötter fräschare lite längre (men inget går riktigt upp mot att faktiskt tvätta fossingarna, som vi ska vara helt ärliga). Krämen är relativt lätt i konsistensen vilket också gör den enkel att applicera och lättabsorberad. Att smörja in fötterna och sedan dra på sig ett par strumpor utan att det kladdar, går fint efter bara någon minut.

Fotkräm som gör stor skillnad för väldigt torra fötter

Efter stadigvarande användning, syns det stor skillnad på tidigare torra och lite slitna fötter. Sprickorna har blivit mindre aggressiva och raspig torr hud har nästan försvunnit. Allra bäst resultat får man om man även filar fötterna någon gång varannan vecka och verkligen är noga med att smörja in sina fötter varje kväll. Har man riktigt torr hud och förhårdnader på sina fötter, skadar det inte att smörja in dem även på morgonen.

CCS Foot Pro All in One Cream

CCS Foot Pro All in One påminner en hel del om Salvequicks och Footmenders all-in-one krämer. Den största skillnaden är att tuben snabbt blir kladdigare. Men konsistensmässigt är de alla tre snarlika och även när det kommer till resultat på torra fötter är också denna en riktigt kompetent kräm som med lite flit och envishet kommer råda bot på dina torra fötter.

Fina resultat på torra fötter, doftar gott, absorberas snabbt
Tuben blir rätt kladdig efter ett tag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. CeraVe SA Renewing Foot Cream

Fotkräm med salicylsyra som mjukar upp och exfolierar småtorra fötter

Förpackning: Tub Mängd: 88 ml

Med hjälp av ceramider, salicylsyra jobbar CeraVe SA Renewing Foot Cream på att mjuka upp fötterna samtidigt som huden exfolieras. Niacinamide, som bland annat hjälper mot pigmentering och gulnad hud, arbetar mot en jämnare färg på fötternas hud. Det kan behövas, för just fötterna har en tendens att gulna lite efter en säsong i vinterkängorna.

Lätt och behaglig konsistens

Prislappen är bra på CeraVe SA Renewing Foot Cream, men då ska man tänka på att tuben faktiskt bara innehåller 88 ml kräm, vilket är ganska mycket mindre än andra fotkrämer som visar samma pris på prislappen. CeraVes populära och faktiskt virala fotkräm, har en lätt och skön konsistens. Den upplevs inte alls lika fet som många andra fotkrämer och den absorberas snabbt.

Passar normaltorra fötter bäst

Med det sagt upplever våra testare att resultaten också låter vänta lite på sig.
Med CeraVe SA Renewing Foot Cream upplever man i och för sig att fötterna känns återfuktade, men den ger inte samma snabba och märkbara resultat som övriga krämer i vårt test.

CeraVe SA Renewing Foot Cream

Har man fötter som inte lider av sönderspruckna hälar eller är extremt torra, är CeraVe SA Renewing Foot Cream en skönt och bra alternativ som en vardagsfotkräm för att hålla fötternas hud i fortsatt bra form. Men har man större utmaningar än lite småtorr hud, då kommer man troligtvis behöva en något fetare fotkräm än denna.

Lätt och skön konsistens, exfolierande, bra pris
Rår inte riktigt på de torraste fötterna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

7. CCS Warming Foot Cream

Fotkräm som inte kladdar och ska vara värmande för fötterna

Förpackning: Tub Mängd: 150 ml

CCS Warming Foot Cream är en fotkräm som ska agera värmande samtidigt som den återfuktar fötterna. Men när det väl kommer till kritan värmer fotkrämen inte fötterna alls som man hade hoppats.

Fotkräm med lätt konsistens som kladdar mindre

Den värmande fotkrämen från CCS har en något mindre fet konsistens är vad de riktigt rika fotkrämerna har. Detta innebär att den är mindre kladdig och lättare att massera in i fötterna. Det kan därför innebära att man får ta en lite större klick av CCS fotkräm om man har riktigt torra fötter. Doften är inte riktigt så kraftfull som många andra fotkrämer, men har en diskret och god doft av mint. Testpanelen tycker det är ganska skönt att den är lite mildare parfymerad, då vissa fotkrämer kan lukta så starkt att det nästan svider i ögonen. Inga sådana problem med CCS Värmande fotkräm.

Värmande effekt inte så behaglig

Däremot visar det sig att denna värmande fotkräm faktiskt inte upplevs värma fötterna särskilt mycket. Det är bara när våra testpersoner verkligen masserar in krämen direkt efter dusch (som bruksanvisningen visserligen anger) upplever de att fötterna hettar av CCS Warming Foot Cream. Problemet är dock att uppvärmningen inte känns behaglig, den svider mest - nästan bränner lite. Detta är såklart en besvikelse. Det är trots allt den utlovade värmande effekten som är säljpunkten för denna fotkräm och då förväntar man sig en behaglig uppvärmning, inte en stickande och hettande känsla. Det är fortfarande en bra fotkräm, men upplevelsen faller lite kort när fötterna inte blir så där härligt varma som man hoppats på.

CCS Warming Foot Cream

Lätt formula, kletar inte så mycket, god och diskret doft
Värmer inte fötterna alls
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta fotkrämerna:

Resultat: Blir huden på fötterna återfuktad? Om utlovat, åtgärdar den hälsprickor och hårda hälar? Luktar krämen något och i så fall: doftar den gott? Hur snabbt upplever man ett resultat?

Användning: Är krämen kladdig eller har den en lättare konsistens? Absorberas krämen snabbt? Hur känns fötterna efter applicering?

Förpackning: Är flaskan eller tuben lätt att använda? Är det enkelt att dosera fotkrömen?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av fotkrämen i förhållande till vad den kostar.