Elscooter

Senast uppdaterat April 2021

Eldrivna sparkcyklar, eller elscooters som de också kallas, har blivit en vanlig syn på våra gator. Mycket såklart tack vare hyrscootrarna från Voi, Lime, Byrd och liknande företag som står och ligger överallt i våra städer. Men för dig som vill ha något eget är det såklart mer lockande att köpa en elscooter.

I vårt test utgår vi från modeller som är lagliga på allmän väg i Sverige. Det säljs en hel del elscooters som har både starkare motor och som kan åka snabbare än vad lagen tillåter dock. Vi går igenom vad som gäller längre ner på sidan här, men snabbt sammanfattat ser det ut så här för lagliga sparkcyklar i Sverige:
• Maxhastighet på 20 kilometer i timmer
• Motor med max 250 Watt effekt.

Elscootrar med starkare motor eller högra topphastighet ligger lite i ett ingenmansland för tillfället, men Transportstyrelsen har skickat in ett lagförslag för att lätta på reglerna. Exempelvis i Danmark ligger inte samma fokus på motoreffekten, utan där går man mer på maxhastigheten. I Sverige får elscootrar med kralligare specifikationer säljas, men de får enbart framföras på privat mark.

Testvinnare - Elscooter

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester själva och i den miljö som produkterna är tänka att användas.

Då alla elscootrar i testet uppfyller de svenska kraven har vi såklart testat dem i trafikerad miljö.
Förarens vikt har stor betydelse för hur en elsparkcykel uppför sig, särskilt hur branta backar den orkar med och hur den hanterar kullersten. Vi har därför låtit ett flertal personer testa elscootrarna och vår testpanel har bestått av personer mellan 15 och 45 år med en vik på mellan 50 och 90 kilo.

I testet har vi i första hand tagit hänsyn till följande parametrar:

 • Stabilitet och fjädring: Hur bekväm är elscootern att köra? Känns åkningen stabil och skakfri?
 • Prestanda: Finns det kraft nog för att exempelvis ta sig uppför en backe?
 • Användarvänlighet: Är det lätt att komma igång? Hur fungerar appen? Är den lätt att vika ihop? Hur funkar det med laddning?

Utöver ovanstående egenskaper har vi även vägt in elscooterns pris i betyget för att avgöra hur prisvärd den känns.


Fler tester för utflykten

Elcykel

Termos

Powerbank

0 5 3 1

1. Xiaomi 1S Nordic Edition

Låg vikt och vettig räckvidd gör att du kan ha med dig den här elscootern överallt

Hastighet: 20 kmh Räckvidd: 30 Km Maximal lutning: 14 % Batteri: 275 Wh Motoreffekt: 250 W Vikt: 12,5

Xiaomi 1S Nordic Edition är en förenklad variant av Xiaomis lite kraftigare elscooter Pro 2 Nordic Edition, med bland annat elektroniskt strypt hastighet till 20 kilometer i timmen. Till skillnad från Pro 2 är 1S godkänd att användas på svenska vägar. Samtidigt ska det sägas att det här at en elscooter som passar bra för dig som inte ligger allt för nära dess maxvikt på 100 kilo.

 

Stark om du inte är för tung

Det märks att Xiaomi 1S har lite mindre kraft än sin storebror. Främst märks det i backar, där den har lite svårt att hålla farten uppe. Det gäller även i sportläget, då den snabbt tappar hastighet. Xiaomi själva anger å andra sidan 14 procent lutning, så de är tydliga med bristen. Vår tyngsta testperson märker snabbt av begränsningen, som trots att gasen trycks i botten inte får upp sparkcykeln i mer än tio kilometer i timmen i uppförsbacke (men det är å andra sidan ingen ovanlighet för de elscootrar vi testat, oavsett märke).

Elscootern har tre körlägen att välja på och du ändrar enkelt mellan dem via funktionsknappen.

 • Sport (S) släpper på alla begränsningar, med kortare batteritid som följd.
 • Drive (D) håller ner kraften något för att batteriet ska räcka så länge som möjligt.
 • Fotgängarfunktionen låter dig gå bredvid sparkcykeln, samtidigt som den rullar på i ungefär fem kilometer i timmen.

 

Elscooter elsparkcykel Xiaomi 1s nordic edition 02

Lampa Xiaomi 1S Nordic edition

När det kommer till väghållning känns Xiaomi 1S både bekväm och stabil överlag, även på lite mer ojämnt underlag. Själva ramen är densamma som hos dyrare 2 Pro, men 1S är en aning skramligare när vi kör på kullersten. Däremot har vi inte kunnat utröna varför riktigt. 

 

Lätt att bära

Via Xiaomi Home-appen kan du hålla koll på din elscooter, även om det initialt krävs en hel del pill för att vi ska kunna lägga in den i appen. Å andra sidan är det något du bara går en gång.

En stor fördel med 1S är dess låga vikt. Det gör den enkel att bära med sig även när du inte åker på den. Samtidigt är den väldigt enkel att fälla ihop, vilket förenklar transporten ytterligare. 

Xiaomi 1S Nordic Edition passar perfekt för dig som antingen har väldigt platta sträckor du åker på, eller om du inte väger allt för mycket. Just backar är lite av dess akilleshäl, men på det stora hela finns det inte mycket du saknar hos den här elscootern.

Mycket lätt (12,5 kg)
Bra räckvidd
Blir snabbt långsam i uppförsbacke
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

2. Xiaomi Essential

Robust elscooter med hög komfort. Men glöm all som har med backar att göra.

Hastighet: 20 kmh Räckvidd: 30 Km Batteri: 187 Wh Motoreffekt: 250 W Vikt: 12

Xiaomi Essential bygger till stor del på företagets dyrare modeller och har ett minst lika robust bygge. Däremot gör kraften att du kanske inte ska förlita dig allt för mycket på den här elscootern.

Första intrycket är dock väldigt gott. På många håll har Essential fått samma utrustning som de dyrare 1S och 2 Pro-modellerna. Den stora skillnaden, och nackdelen, är att handtagen är av väldigt mjukt skumgummi. Det kommer inte ta lång tid innan de börjar ge med sig och fnasa sönder. De flesta elscootrar som säljs har hårdare gummi på handtagen, just för att undvika sånt.

Glöm backar

Elscootern håller sig inom lagens alla riktmärken rent tekniskt och så länge du åker på platt mark sköter den sig riktigt bra. Däremot tar det i det närmaste stopp för samtliga testare så snart det är någon backe involverad. Även om motorn specificeras till 250 watt är Xiaomi Essential betydligt svagare än syskonmodellen 1S. Maxvikten på 100 kilo är absolut i överkant, för det tar stopp i minsta backe när våra tyngsta testpersoner åker. Eller, de kom framåt i uppförsbacken, men bara i fyra kilometer per timme. Då går det snabbare att gå.

Även vår lättaste testdeltagare på 50 kilo märker av en markant sänkning av farten i uppförsbacke.

 Elscooter elsparkcykel Xiaomi Essential 02

Lätt att vika ihop

Precis som Xiaomis övriga elsparkcyklar har du  tre lägen att välja mellan: Sport, Drive eller Fotgängare. Allt beroende på om du vill maxa farten, maxa räckvidden eller gå bredvid medan sparkcykeln rullar på själv i gångtakt.

Precis som tidigare nämnt är ramen närmast identisk med dyrare Xiaomi-scootrar. Det gör att vi får riktigt god och behaglig väghållning. Samtidigt är den enkel att fälla ihop och den låga vikten gör den riktigt enkel att bära med sig.

Samtidigt kan vi inte undgå att fundera över det mjuka skumgummit i handtagen. Med all handtvätt som råder nu under pandemitider, hur är det tänkt att du ska kunna göra rent dem?

Xiaomi Essential passar dig som inte väger så mycket och samtidigt inte har ett allt för krävande transportbehov. Så länge du inte väger för mycket och du inte åker i några backar funkar det, men har du högre krav än så får du titta åt et annat håll.

Robust konstruktion
Låg vikt
Handtagen
Väldigt vek motor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra att veta om elscooters

Vad är en elscooter?

Elscooter, e-scooter, eller det mer svenska elsparkcykel, är helt enkelt en sparkcykel med elmotor. Det betyder att du inte behöver skjuta på själv för att den ska åka framåt, utan det görs via ett gasreglage på handtaget.

Men Scooter… är inte det en moppe?

Samma ord för olika grejer helt enkelt. Innan sparkcyklar med motor blev en grej var det vanligt att mopeder i stil med vespa och liknande kallades för scooter. Numera används ordet nästan uteslutande för elsparkcyklar och det är lika rätt att använda ordet elscooter som elsparkcykel (även om elscooter är lättare att säga).

Är en elscooter en moped?

Nej. Rent lagtekniskt är det faktiskt en cykel. Mer specifikt en ”elcykel utan pedaler” för att citera Transportstyrelsen. 

Så vilka regler gäller för elscooters?

En elscooter, eller elsparkcykel, kategoriseras hos Transportstyrelsen inom kategorin ”elcykel utan pedaler”.

En laglig elscooter 2021 har en motor på max 250 Watt och en maxhastighet på 20 kilometer i timmen. 

Men det finns ju elscooters med starkare motor och som går snabbare

Här blir det lite lustigt. En ”Elcykel utan pedaler” har idag maxspecifikationen på 250 Watt motor och maxhastighet på 20 kilometer i timmen. Starkare motor än så, eller snabbare maxhastighet, får ägas men inte framföras på allmänna vägar, bara privata.

Motsvarigheten hos en vanlig elcykel är att du, samtidigt som du trampar, kan få elassistans upp till 25 kilometer i timmen. Efter det faller cykeln, oavsett du trampar eller ej, in i kategorin moped i antingen klass 1 eller 2.

Men eftersom elsparkcyklar saknar pedaler är det inte en cykel som kan bli en moped eftersom ” en moped klass II ska också uppfylla flera tekniska krav som en elsparkcykel sannolikt inte klarar” enligt Transportstyrelsen.

Det blir helt enkelt lite av ett limbo för elscooters med kralligare specifikationer. I Danmark ser reglerna lite annorlunda ut. Där är det inte lika stort fokus på motoreffekten, så länge elscootern inte går snabbare än 20 knyck. En kraftigare motor innebär förvisso högre vikt, men också med kräm för att kunna ta backar och för allmänt längre räckvidd (kralligare motorer kommer i allmänhet med större batterier).

I mars 2021 lämnade Transportstyrelsen in ett förslag på lagändring till riksdagen. Vid sidan av en del förslag om var du får köra med en elscooter är huvuddelen av förslaget att begränsningen i motoreffekt slopas. Vilket skulle göra att även kraftigare elscooters blir tillåtna i Sverige.

Vanliga frågor om elscootrar

Vilka regler gäller 2021?

Max 20 kilometer per timme, motor på max 250 Watt. Allt över det får inte framföras på allmän väg.

Jag har en otillåten elscooter. Vad händer om jag åker fast?

Vi frågade Transportstyrelsens sakkunnige om saken, som hälsade följande:

- Det beror på vad för slags fordon, vem föraren är, hur fordonet använts, krav på sådant som behörighet, försäkring, skyddsutrustning, registrering med mera Så svårt att svara enkelt på den frågan. Det finns många olika slags påföljder som skulle kunna ske. Men om man kör ett körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad till detta, så kan man dömas för olovlig körning. Bestämmelser om detta finns i 3 § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott. Straffet är böter (undantag vid grova brott, där man kan dömas till fängelse i högst 6 månader.

Kommer svenska regler att ändras för elscootrar?

Kanske. Transportstyrelsen har lämnat in ett förslag till regeringen som ska lätta upp reglarna. Inget beslut har tagits i frågan än, men bland annat skulle i så fall kravet på maximal motoreffekt lättas upp eller slopas. Maxhastigheten ligger dock kvar på samma nivå som tidigare.

Kan barn köra elscooter?

Ja, det finns ingen åldersgräns för att köra elscooter enligt NTF. Uthyrare har däremot ofta åldersgräns och om föraren är under 15 krävs hjälm i samtliga fall.

Sedan finns det såklart även lite mindre elscootrar som är fysiskt anpassade för barns storlekar. Dessa går ofta lite långsammare och har svagare motor för att vara lite säkrare, men hjälm krävs i vilket fall.

Finns det någon åldersgräns för elscooter?

Nej. Ska du hyra en elscooter kan uthyraren ha en åldersgräns och är föraren under 15 är hjälm ett krav. Men det finns ingen regelrätt åldersgräns för elscooter i Sverige.

Får jag köra elscooter på cykelbana?

Ja. En elscooter räknas som en cykel i lagens mening och ska därför hålla sig på cykelbanan i den mån sådan finns.

Får jag köra elscooter på gångbana?

Ja. Men då i ”gånghastighet” på 5–7 kilometer per timme.

Får jag köra elscooter på bilväg?

Ja. Eftersom elscootern rent tekniskt räknas som en cykel gäller samma regler för att åka på vanlig bilväg som med cykel.

Finns det cykelkorg eller väska till elscooters?

Jodå, det finns en hel del. Vanligen fungerar de ungefär som en cykelkorg och hängs eller spänns fast över styret. Det gäller för både korgar och väskor.

Hur är det med alkohol och elsparkcyklar?

Här gäller samma regler som för cykel. Det vill säga att det inte finns några egentliga begräsningar, men om du uppträder trafikfarligt kan du åka fast på det ändå.

Vilken maxeffekt får en elsparkcykel ha?

Motorns effekt får ligga på max 250 Watt.

Vilken maxhastighet får en elsparkcykel ha?

20 kilometer i timmen.

Måste jag ha hjälm när jag kör elscooter?

En elscooter är en elcykel i lagens mening och då i förlängningen en cykel. Det betyder att cykelregler gäller. Personer under 15 år har hjälmkrav, medan personer över 15 inte har det. Sen är det såklart alltid smartare att ha hjälm på sig om olyckan är framme.

Är elscooter en moped rent tekniskt?

Nope, en cykel faktiskt. Närmare bestämt en Elcykel utan pedaler som Transportstyrelsen klassificerar dem som.

Finns det elscooters för grusväg?

En vanlig traditionell elscooter kan lätt bli lite halkig på grusväg, men funkar om du tar det lugnt. Det finns elscootrar med riktiga terrängdäck som klarar sig bättre, men generellt sett har de en betydligt kraftigare motor som gör att du inte får köra med dem på allmän väg.

Är en elscooter hopfällbar?

I många fall kan du fälla styret på din elscooter för enklare transport.

Kan jag köra elsparkcykel i regn?

Kanske. Kolla i manualen för din elscooter för att se om den tål det. Många elscootrar är inte gjorde för att köras i regn eller genom vattenpölar. Alternativt så har de ingen officiell IP-klassning mot fukt, vilket gör att tillverkaren inte vill garantera att elscootern ska klara regn.

Krävs det körkort för elscooter?

Nej. En elscooter är en cykel så som lagen ser på den. 

Faktum är att det inte skulle gå att fixa körkort till en elscooter. Det räknas som en ”elcykel utan pedaler” och är en sådan om den går i max 20 milometer i timmer och har en motor med max 250 Watts effekt. Över det räknas det rent tekniskt som en moped, men då måste elscootern uppfylla samma tekniska krav som en moped, vilket den på många punkter inte gör eftersom det inte är samma typ av fordon.

Kan jag köpa extra laddare till elscooter?

Högst troligt. Sök på din elscooter-modell eller kolla med affären där du köpte den.

Finns det lås för elscooter?

Ja. Bland annat Abus har speciella lås för elscootrar. Beroende på hur din elscooter ser ut kan även vanliga vajer- eller bygellås för cykel fungera också.

Kan jag byta däck på en elscooter?

Absolut. Kolla med tillverkaren eller butiken där du köpte scootern för reservdelar. Vill du inte göra det själv finns en stor mängd serviceverkstäder över hela landet.

Kan jag åka elscooter på vintern?

Ja, men med vissa förbehåll. I första hand kan hjulen på en elscooter bli riktigt hala på lite frost eller is om det vill sig illa, så precis som med en cykel är risken att halka lite större (och elscootrar har inte dubbdäck att byta till i samma utsträckning).

Tänk även på att moderna batterier inte gillar kyla. Kommer du två mil på din elscooter under vår och sommar kan den sträckan förkortas rejält om temperaturen går ner mot nollan eller lägre.

Finns det elscooter med sadel?

Ja.

Är elscooter med sadel lagligt?

Ja. Men samtidigt är det väldigt vanligt att elscootrar med sits både har en starkare motor och kan köra snabbare än vad som är tillåtet i Sverige.

Hur långt kan jag åka på en elscooter?

Som ett slags snitt brukar tillverkaren ange 30 kilometer som mest. Samtidigt beror det på hur mycket du väger och hur kuperad terrängen du kör i är. Räkna med att få ut ungefär 20 kilometer ur en elscooter som ska klara upp till 30 kilometer.

Kan jag åka elscooter i snö?

Det är inte rekommenderat. Vissa elscootrar har mer terränganpassade däck och klarar därför även snö. Men en ”vanlig” elscooter är inte riktigt gjord för det och då kan du lätt halka omkull.

Får jag ta med elscootern på tunnelbanan?

Nej. Det var tillåtet att bära dem med sig förut. Men tydligen var det alldeles för många som inte kunde hålla sig ifrån att åka på dem nere i tunnelbanan, så sedan 2019 är elscootrar helt förbjudna i tunnelbanan.

Hur många Watt får en elscooter vara?

Motorn på en elscooter får vara max 250 Watt.

Får vi åka två på en elscooter?

Nej. En elscooter klassas som en cykel och då får inte fler personer än cykeln (elscootern i detta fall) är byggd för färdas på den, vilket är en person.