TEST: Bästa löpband (2024) -13 expertbetyg
Vill du komplettera hemmaträningen med ett bra löpband? Vi har testat ett stort urval löpband från märken som Sole Fitness, Master Fitness och Hammer. För att utses till bäst i test, måste löpbandet vara lätt att använda, ha en god och hållbar konstruktion och gärna ha extra funktionalitet som höjer upplevelsen ytterligare.
Läs även vårt test av gåband och missa inte att kolla i vår guide till olika träningsprogram .
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer .
Testvinnare - Löpband
Experten förklarar
- Vilket löpband är bäst?
- Hur använder man ett löpband?
- Hur snabbt ska jag springa på löpbandet?
- Hur lång tid ska jag springa på löpbandet?
- Enkla säkerhetstips
- Populära träningsformer
- Vilka muskler tränar man vid löpning på ett löpband?
- Hur smörjer man ett löpband?
- Hur många kalorier bränner man på ett löpband?
- Ska jag montera löpbandet själv eller köpa till den servicen?
- Hur mycket väger ett löpband?
- Levereras löpband med verktyg för montage?
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundraträningsmaskiner. De viktigaste för långtidstest, i många fall i flera år, och förlänger kontinuerligt till uppdateringar i recensioner.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är du tillräckligt stor och tydlig? Finns det snabbknappar och i så fall var? Är löpbandet lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är löpbandet? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur bra dämpning har den? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte? Kan man justera lutningen? Hur många transporthjul finns det?
Prestanda: Hur kraftfull är motorn? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är löpytan? Hur hög är maxhastigheten och maxlutningen?
Vi har betygsatt löpbanden efter deras prisvärde, dvs hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Fler tester för löpare
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
1. BH Fitness Nydo → BÄST I TEST LÖPBAND
Superkompakt löpband med många träningsprogram och skön dämpning
Nydo från spanska BH Fitness erbjuder ett spänstigt löpband med fina specifikationer och en riktigt läcker design. Nydos absoluta styrka är hur lätt det är att fälla ihop och hur kompakt den blir i hopfällt läge. Den kan enkelt förvaras stående mot en vägg eller helt fritt tack vare de två smarta små stöden längst ner på löpbandet.
För att vara ett så kompakt löpband så tycker vi att den levererar överraskande bra både när det gäller komfort och stabilitet. Löpsteget fångas upp fint av underlaget och ger en känsla av att springa på en skön löparbana. Innan testet vilade en farhåga om att längden på löpytan skulle vara i minsta laget men det överraskade positivt. Även i högre hastigheter kändes det tryggt att ta ut steget.
Många träningsprogram + Zwift och Kinomap
Utbudet av träningsprogram är förhållandevis stort även om flera av de förprogrammerade löppassen är rätt lika varandra. Däremot var det knepigt att hitta hur varje specifikt träningsprogram var uppbyggt. Vi hittade till slut en överblick längst bak i instruktionsboken för träningsdatorn, den manualen finns nu bifogad i specifikationerna här ovanför. Löpbandet är dessutom kompatibelt med träningsappar som Zwift och Kinomap.
När du har valt ett program så justerar löpbandet hastighet och lutning automatiskt beroende på hur banprofilen ser ut. Det går fint att ändra exempelvis hastighet under träningspasset men det gäller då bara för den aktuella stapeln. Det finns förvisso snabbknappar för både lutning och hastighet nedanför displayen men det hade varit önskvärt med ett par till och gärna med ett högre värde.
Perfekt för det lilla hemmet
Löpband Nydo från BH Fitness är ett suveränt val för dig med begränsat utrymme i både hem och plånbok. Innovationen som packar ihop löpbandet med endast några få handgrepp är genialisk. Dessutom så levererar Nydo en riktigt schysst dämpning och maxhastigheten är fullt tillräcklig för de allra flesta.
Bra pris hos:
2. Finnlo Endurance TFT → BÄSTA ELITVAL + BRA MED HÖG MAXHASTIGHET
Högpresterande löpband med utmärkt dämpning, stor touchskärm och en hög maxhastighet
Finnlo Endurance TFT är ett imponerande löpband med en elegant design och en stor touchskärm som höjer användarupplevelsen. Med inbyggd Bluetooth kan du koppla samman löpbandet med träningsappar som Kinomap och Zwift för att utforska virtuella träningsmiljöer runt om i världen, allt från Paris gator till New Yorks skyline.
Hög maxhastighet och schysst dämpning
Den moderna designen passar perfekt in i hemmiljön och löpbandet kan smidigt fällas ihop för att spara utrymme när det inte används. Löpytan är tillräckligt stor för att du ska kunna springa avslappnat och med en så pass rejäl maxhastighet kan du utmana dig själv med blixtsnabba intervallpass. Vi upplever att dämpningssystemet bestående av åtta fjädringspunkter är exemplariskt mycket tack vare den fina balansen mellan mjukt och hårt. Det bidrar till ett spänstigare frånskjut i löpsteget samtidigt som det är snällare mot knä och leder.
Finnlo Endurance TFT har ett intuitivt gränssnitt som liknar en modern surfplatta, vilket ger en stor igenkänningsfaktor när man navigerar mellan de olika träningsprogrammen och apparna. Det går även fint att tillverka egna träningsprogram och det är skapligt lätt att förstå tillvägagångssättet förutsatt att man är en någorlunda van surfplatta-användare.
Suverän prestanda med en elegant touch
Finnlo Endurance TFT imponerar genom att kunna erbjuda flera vassa digitala funktioner, föredömlig dämpning och en mycket hög maxhastighet. Det här är ett utmärkt val för dig som har utrymme i budgeten och söker ett pålitligt, högpresterande löpband till hemmagymmet, bostadsrättsföreningen eller företagsgymmet.
Bra pris hos:
3. Sole Fitness F63 → BÄSTA PREMIUMVAL + BRA FÖR GYM OCH BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR
Högpresterande premiumlöpband, passar den som vill ha ett svårslaget prisvärde
Sole Fitness F63 är en billigare version av Soles flaggskeppsmodell F85 och har under flera år varit en av våra absoluta favoriter. Likt sitt storasysko har F63 en motoreffekt och byggkvalitet som att få löpband i den här prisklassen kan mäta sig med. Två styrkor som tillsammans borgar för en mycket lång livslängd, även vid flitigt användande.
Ovanligt generös löpyta
Löpytan är hyfsat bred men framförallt ovanligt lång, vilket gör löpningen mer avslappnad, speciellt vid höga hastigheter. Mest imponerar dock den fantastiska dämpningen som ger en skön och skonsam löpning. Likt andra Sole-modeller har F63 en enkel, men samtidigt lättanvänd och användarvänlig träningsdator.
Kontrollpanelen är tydlig med stora snabbknappar för bland annat lutning och hastighet. Det måste vara petitesser, men vi hade gärna sett att snabbknappen för höjning av hastigheten sträckte sig ända upp till maxfart. På den senaste versionen har de placerats och hållits för surfplattan ovanför displayen istället för under, vilket är jättebra eftersom surfplattan annars riskerar att skymma viktiga träningsdata.
Tung maskin men ändå lätt att flytta
Maskinvikten är hög, vilket får ses som en ofrånkomlig konsekvens av den höga byggkvaliteten och prestanda. Trots vikten så är F63 överraskande lättflyttad. Transporthjulen kunde dock varit bredare för att skona skora golv. Löpbandet är lätt att fälla ihop och tack vare ett reglage i handhöjd även mycket enkel att fälla ner. Bruksanvisningen var tidigare något otydligt men har utvecklats de senaste åren och är numera riktigt bra.
Sole Fitness F63 är på många sätt det idealiska valet för ambitiösa löpare som inte vill kompromissa med prestanda eller byggkvalitet, men som ändå söker ett ekonomiskt överkomligt löpband.
Läs vår detaljerade recension av Sole Fitness F63
Bra pris hos:
4. Hammer Q.Vadis 3.0 → BÄSTA BILLIGA LÖPBAND + BRA FÖR NYBÖRJARE
Kompakt löpband med spänstig dämpning och flera träningsprogram
Hammer Sport Q.Vadis 3.0 är ett tjusigt och superkompakt löpband med flera träningsprogram. Det kan enkelt fällas ihop när det inte används och tack vare sin smarta fällmekanism kan den bli nästan helt platt. Löpbandet har snabbknappar för lutnings- och hastighetsjusteringar både längs med sidohandtagen och nedanför displayen.
Snygg design och platsbesparande funktioner
Med sin stilrena design ger Q.Vadis 3.0 en modern touch till vilket hem som helst. Den är rikligt utrustad med bland annat USB-uttag och två handpulsmätare längs med sidohandtagen. Bluetooth möjliggör synkronisering med ett trådlöst pulsband samt träningsapparna Kinomap och Zwift. Pulsband ingår ej utan måste köpas separat.
Q.Vadis 3.0 har en slimmad skärm med en diskret liten hylla precis under där du kan placera din surfplatta. På de båda sidohandtagen hittar vi justeringsknappar med + och - som gör att du smidigt och säkert kan reglera både lutning och hastighet - en funktion att älska vid exempelvis snabba intervallpass.
Löpmatta med schysst stuns
Vi upplever att komforten är bra! Löpmattan ger fin respons i frånskjutet samtidigt som dämpning fångar upp din tyngd på ett skonsamt sätt. För att vara ett så kompakt löpband så är löpytan helt okej i hastigheter upp till 12 km/h. I takt med att vi ökar hastigheten så krävs det ett större fokus och vi uppmanar till försiktighet eftersom risken för att råka trampa utanför löpmattan ökar.
Hammer Sport Q.Vadis 3.0 är ett stilfullt löpband med flera smarta funktioner och framförallt en kompakt design. Det här är ett utmärkt val för dig som bor trångt och önskar stuva undan löpbandet mellan träningspassen.
Bra pris hos:
5. Sole Fitness F85 ENT
Fantastiskt löpband med interaktiv touchskärm, förstklassig dämpning och lutning från -6 till 15%
Sole Fitness F85 ENT är ett löpband som verkligen är lätt att tycka om! Kort sagt kan man säga att den är en mycket dopad version av det omåttligt populära löpbandet F85 som under flera år varit en av våra testvinnare. Denna uppgraderade version har bland annat en stor pekskärm, smart laddplatta för telefonen och en starkare motor.
Touchskärmen är lätt att använda och innehåller flera förinställda appar som exempelvis Netflix och YouTube. Utbudet av träningsprogram kan uppfattas som aningen fattigt men räddas upp av möjligheten att tillverka egna träningsprogram. De egna programmen kan du kalibrera i takt med att din träning utvecklas och är lättare att hålla fräscha. Du kan dessutom spegla din telefon till skärmen vilket gör att du även kan använda egna träningsappar som exempelvis Zwift.
Fördelarna är många
En av de största fördelarna med Sole Fitness F85 ENT är dämpningen som trots att det är ganska stumt hjälper till att bidra med kraft till löpsteg. Det är inte alltid så lätt att hitta en bra balans mellan hårt och mjukt men det har Sole lyckats mycket bra med! Det här är ett löpband som passar utmärkt för all typ av löpträning inklusive långa distanspass, snabba intervaller och svettiga tröskelpass. Notera att det även går att springa i nedförsbacke vilket ger din löpträning ytterligare en dimension. Det är en viktig funktion för dig som tränar inför ett lopp eftersom det hjälper till att förbereda dina benmuskler för utomhuslöpning på ett mer realistiskt sätt.
Andra fördelar är den rejäla surfplattan hållaren som är placerad ovanför skärmen och den trådlösa laddningen där du kan ladda din telefon. Den har även ett USB-uttag som kan hjälpa till att hålla dina mobila enheter vid liv. Fläkten som ska erbjuda svalka är tyvärr medioker och något vi både kan ha och mista.
Prestandan är högsta klass
Sole Fitness F85 ENT är ett fantastiskt val för dig som söker efter ett komplett löpband för antingen hemmet, företagsgymmet eller klubblokalen. Materialvalen är i toppklass vilket gör att den klarar av tuff och högfrekvent användning med bibehållen prestanda.
Bra pris hos:
6. Master Fitness Slimline TX2
Yteffektiv löpband med skön dämpning och flera smarta funktioner
Master Fitness Slimline TX2 är ett smidigt löpband med platsbesparande egenskaper och en för prislappen bra prestanda. En av de bästa egenskaperna är dess enkla hopfällning och kompakta storlek när bandet är ihopfällt. Det kan enkelt förvaras vertikalt mot en vägg eller fritt i rummet tack vare två smarta stödben längst ner på löpbandet.
Trots sin kompakta storlek levererar Slimline TX2 bra svikt och konstruktionen upplevs hyfsat stabil även för en 90 kilos löpare. Löpsteget absorberas väl av löpbandet och ger ungefär samma känsla som att springa på asfalt med ett par väldämpade joggingskor.
Smarta knappar höjer användarupplevelsen
Master Fitness Slimline TX2 går att koppla ihop med träningsappar som Zwift och Kinomap. Dessa är gratis under en kort period för att sedan kosta en summa varje månad och för Zwift hamnar avgiften på cirka 170:-/månad. Träningsdatorn innehåller även ett antal förprogrammerade träningsprogram som tyvärr är ganska fantasilösa och det är dessutom svårt att läsa ut hur varje program är uppbyggt.
Vi föredrar istället det mindre komplicerade alternativet som innebär att man trycker på startknappen och springer. Den smarta startknappen har även en snurrfunktion som gör att du snabbare kan höja hastigheten vilket är extra praktiskt vid intervaller. Dessutom har varje handtag integrerade snabbknappar som hjälper dig att på ett säkert sätt justera både hastighet och lutning under passets gång.
Perfekt för dig som bor trångt
Master Fitness Slimline TX2 är ett bra val för dig som bor trångt och önskar stuva undan ditt löpband mellan träningspassen. Även om vi tycker att prisvärdet är helt okej så är konkurrensen stor och det finns flera likvärdiga löpband på marknaden. Ett tips är därför att kolla runt och se vilket som har bäst erbjudande för stunden.
Bra pris hos:
Det prisvärda löpbandet Abilica Mill 30 passar utmärkt för både nybörjaren och den mer vältränade löparen. Löpbandet är hopfällbart och är utrustad med Bluetooth vilket innebär att den är kompatibel med både pulsband och flera spännande träningsappar, bland annat Zwift och Kinomap.
Praktiska funktioner före skönhet
Visserligen har konsolen fulla knappar men de är tydliga och fyller sitt syfte. Samtliga träningsprogram finns på plats i form av minibilder bredvid displayen vilket underlättar när du behöver förstå vilket program som är vilket.
För att vara ett löpband i den lägre prisklassen är dämpningen riktigt bra, varken för mjuk eller för hård. DC-motorn är på 2 hk vilket är helt okej, dessutom visar våra mätningar att den justeras både hastighet och lutning lika snabbt som betydligt dyrare löpband. Precis nedanför displayen finns en hylla för placering av surfplattan - perfekt när man ska använda Zwift eller bara vill se något roligt på paddan samtidigt som man löptränar.
Genialiska snurrknappar höjer användarvänligheten
Men det som vi gillar allra bäst är de finurliga snurrknapparna på handtagen som gör att du blixtsnabbt kan justera både hastighet och lutning. I vanligt läge utgör varje hack på snurrknappen 0,1 km/h men med den speciella boostknappen intryckt ändras den med 1,0 km/h istället. Perfekt vid intervaller då man ofta vill höja och sänka hastigheten extra snabbt.
Abilica Mill 30 är ett perfekt val för dig som söker ett användarvänligt löpband och har en begränsad budget. Både hastighet och lutning är fullt tillräckligt för de allra flesta samtidigt som dämpningen skonar ömma knän. I priset ingår flera smarta funktioner som underlättar din löpträning.
Bra pris hos:
8. Master Fitness T70x → BRA MED AC-MOTOR
Välbyggt löpband med AC-motor som är kompatibel med Zwift och har skonsam dämpning
T70x är en ny och förbättrad version av det robusta löpbandet T70 från svenska Master Fitness. Den nya versionen är precis som sin föregångare ett utmärkt val för både företagsgymmet och bostadsrättsföreningen. Den har samma stabila konstruktion och en generös kontrollpanel med en väl tilltagen hylla för både surfplatta och telefon. AC-motorn är stark och är byggd för att klara av flera timmars användning varje dag.
Praktiska transporthjul underlättar flytt
En av detaljerna som har förbättrats med denna uppgraderade modell av T70 är dämpningen. Vi upplevde att den gamla modellen hade en ganska stum dämpning medan x-versionen ger mycket bättre svikt. Under motorn sitter två transporthjul och löpbandet är trots sin vikt ganska lätt att rulla iväg, förutsatt att det inte är för många snäva svängar eller höjdskillnader. Men tänk på att löpbandet inte är hopfällbart och man flyttar helst inte på den tunga kolossen i onödan.
Notera att löpmattan ligger 24 cm ovanför golvet vilket kan ge problem i ett rum med särskilt låg takhöjd, till exempel en källare. När ni står på löpbandet så bör det vara minst 20 cm mellan huvudet och ta för att det ska kännas avslappnat att springa. Räkneexempel: Löpmattan är placerad 24 cm från marken + din längd 180 cm + 20 cm mellan huvud och tak = 224 cm. Lägsta takhöjd blir alltså i räkneexemplet 224 cm.
Flera smarta funktioner
Samtliga knappar nedanför displayen är gummerade och tydligt uppmärkta. För justering av hastigheten så är det högsta värdet på snabbknappen 12 km/h vilket vi tycker är i lägsta laget, det blir ganska många tryck vid till exempel snabba intervaller för att komma upp i maxhastigheten 20 km/h. Pulsband ingår och via Bluetooth kan man koppla upp sig mot den populära träningsappen Zwift. Vi gillar även att det finns en hylla för surfplatta och ett USB-uttag på sidan av konsolen. Det som återstår på vår önskelista är snabbknappar för justering av hastighet och lutning i handtagen vilket många andra modeller erbjuder.
Master Fitness T70x är ett klockrent val för dig som önskar ett pålitligt löpband till hemmagymmet. Det är även ett fint val för semi-kommersiella verksamheter såsom klubblokaler, företagsgym och bostadsrättsföreningar.
Bra pris hos:
9. Sole Fitness F85
Lyxigt löpband med fantastiskt prisvärde & prestanda, passar den som vill ha stor löpyta
Sole Fitness F85 erbjuder en förstklassig prestanda till ett riktigt bra pris. Byggkvaliteten är förträfflig och motorn är mycket kraftfull vilket gör att den även passar bra för mindre kommersiella gym och bostadsrättsföreningar.
Användarvänlig träningsdator med snabbknappar i handtagen
Den mycket rymliga löpytan gör det tryggare att pressa sig till max under exempelvis snabba intervallpass. Dämpningen är fantastiskt bra vilket naturligtvis skonar knän och leder men framförallt gör löpningen skönare. Displayen är föredömligt stor och omges av praktiska snabbknappar för hastighet och lutning. Som vanligt när det gäller Sole så är träningsdatorn användarvänlig och mycket lättförstådd - även för otekniska personer - vilket gör det enkelt att komma igång med träningen.
Lätt att flytta och fälla ihop
Trots en mycket hög vikt är F85 förvånansvärt lättflyttad och enkel att fälla ihop. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta svagheter hos F85. Det lilla vi kan anmärka på är att transporthjulen kunde varit bredare för att skona sköra golv. Tidigare upplevde vi att den svenska bruksanvisningen kämpade med en något slarvig översättning men den är numera uppgraderad och riktigt bra. Det kan vara bra att veta att garantitiden på två år gäller för hemmabruk.
Sole Fitness F85 är ett utmärkt val för dig som har plats hemma och vet att du kommer springa mycket. Det är även ett bra val för dig som letar efter ett användarvänligt löpband till bostadsrättsföreningen, klubblokalen eller till det mindre kommersiella gymmet.
Läs vår detaljerade recension av Sole Fitness F85
Bra pris hos:
10. Master Fitness T25
Förvånansvärt högpresterande budgetlöpband, passar den som vill ha en prisvärd maskin
Master Fitness T25 erbjuder till sitt nuvarande pris fantastiskt mycket löpband för pengarna. T25 flyttar därmed gränsen för vad man kan förvänta sig för prestanda av ett löpband i budgetprisklassen.
Passar utmärkt för både nybörjare och äldre
Med sin sin kraftfulla motor accelererar löpbandet snabbt upp, till sin för prisklassen höga maxhastighet, utan att låta för högt eller kännas instabilt. T25 har både en inbyggd pulsmätare och snabbknappar för såväl lutning som hastighet, så att du med endast ett fåtal knapptryckningar kan komma igång med din träning. Vill du springa på ett mer varierat sätt har du alla möjligheter, då det finns en mängd olika förprogrammerade träningsprogram att välja på. Dessa beskrivs tydligt bredvid displayen.
Displayen kan tyckas vara något liten, men är ändå användarvänlig och lätt att läsa av. Det finns goda förvaringsmöjligheter för både airpodsfodral och vattenflaska samt en hållare för surfplatta. Med höga betyg både när det gäller användarvänlighet och funktionalitet så är det ett löpband som passar extra bra för både nybörjare och äldre personer.
Bra dämpning sett till priset
Dämpningen är skön och fångar upp löpsteget på ett sätt som upplevs skonsamt. Likaså är lutningen och längden på löpbandet över förväntan. Löpytan är för prisklassen riktigt bra även om vi tycker att bredden kan upplevas smal vid högre hastigheter. Ytan vid sidan av löpmattan är också smal, men gör samtidigt löpbandet mera kompakt och det tar mindre plats. Eftersom löpbandet är hopfällbart är det mycket enkelt att flytta.
Master Fitness T25 är ett perfekt löpband för dig som bor trångt eller har en lite mindre budget. Löpbandet finns nu även i en läcker Black Edition.
Bra pris hos:
Hammer Sport Q.Vadis 10.0 är ett elegant och avskalat löpband med många träningsprogram. Löpbandet har en stor och attraktiv touchskärm med wifi vilket kan verka som ögongodis för den teknikintresserade.
Stilren design och tar lite plats
Med en stilren design är Q.Vadis 10.0 en fröjd för ögat. Det kan med fördel placeras i hemmamiljö och tillföra ytterligare en dimension i det moderna hemmet. Om man trots allt önskar att fälla ihop löpbandet är det inga problem, snarare tvärtom. Med en mindre motorkåpa än många andra löpband tar det också mindre plats i hopfällt läge, och blir därmed lättare att stuva undan.
Det här löpbandet är utrustat med två handpulsmätare närmast displayen. Det är även utrustat med Bluetooth vilket innebär att det går att synkronisera med ett vanligt pulsband. Pulsbandet ingår dessvärre inte i priset, något vi tycker hade varit rimligt vid den här prisnivån.
Kompatibel med flera träningsappar
Q.Vadis 10.0 har en fantastisk touchskärm på hela 15,6” där du, förutom att följa din träning, även kan surfa eller kolla Netflix via wifi. Det bästa är dock att den även är kompatibel med olika träningsappar, som exempelvis Kinomap och Zwift. Vi rekommenderar starkt att testa appen Zwift, där du enkelt kan koppla upp dig och träna/tävla mot andra zwiftanvändare världen över. En riktig motivationshöjare!
Q.Vadis erbjuder även många träningsprogram där du bland annat kan springa förinställda virtuella löpturer i olika omgivningar. Det programmet är snyggt, men det är inte synkroniserat med den faktiska hastigheten på löpbandet vilket kan vara irriterande.
Opraktiska snabbknappar
Löpbandet har snabbknappar för lutning och hastighet intill skärmen, vilket är praktiskt om man snabbt vill ändra en hastighet vid exempelvis ett intervallpass. Dock upplever vi att de är programmerade i för låga värden. Här är 10 km/h högsta hastighet som går att välja via en snabbknapp. Önskar man köra snabbare behöver man manuellt trycka upp hastigheten där varje tryck motsvarar 0,1 km/h, något som kan innebära väldigt många knapptryck. Vi hade även önskat att snabbknapparna var placerade vid de två armstöden i stället för vid skärmen.
Modern och smart design
Hammer Sport Q.Vadis 10.0 är ett tjusigt löpband i den högre prisklassen för dig som uppskattar design och modern teknik, och som önskar att ha löpbandet framme som en del av heminredningen. Men den passar även dig som önskar att stuva undan det, eftersom innovationen gör att den tar mycket lite plats i hopfällt läge.
Bra pris hos:
Speedfit SPT1000D är ett robust proffs-löpband som är vanligt på gym för uppvärmning och crossfit-träning. Det sticker ut genom att tåla mycket hård belastning samt är extremt snabbt att komma igång med då det designats för att man ska slippa att spilla dyrbara sekunder på knapptryck. Något som är viktigt i crossfit-träning.
Har ingen motor
SPT1000D skiljer sig från ett normalt löpband på så sätt att det inte har någon motor utan drivs av löparens egna rörelseenergi. Trots avsaknaden av motor så är maskinvikten hög, vilket är en konsekvens av den bastanta konstruktionen. Denna avspeglas också i en mycket hög maximal användarvikt och att Speedfit lämnar hela tre års garanti. I likhet med många andra proffs-modeller är SPT1000D inte hopfällbart och tar relativt mycket plats. Man kan visserligen flytta löpbandet men storleken och vikten gör att det krävs mycket kraft att tilta upp det på transporthjulen.
Hastighetsjustering sker med hjälp av kroppen
SPT1000D har en unik metod för justering av hastighet. Istället för att som ett konventionellt löpband reglera hastigheten med knapptryckningar så görs detta istället genom att man antingen lutar sig lätt framåt eller bakåt. I kombination med att löpytan är konkav så tar det ett tag att lära sig löpa som avsett på bandet. Dämpningen är stum men detta spelar mindre roll då SPT1000D är avsett att användas till kortare intervaller. För längre löppass är det inte lämpligt då det sliter hårt på knä och leder. Av samma anledning så saknas både flaskhållare och hylla för surfplatta/telefon.
Träningsdatorn är mycket primitiv och den icke bakgrundsbelysta displayen består av fem mindre rutor som var och en visar specifika träningsdata. Här finns ingen möjlighet att ställa in förprogrammerade träningsprogram och liknande. Det är blott "på" eller "av" som gäller. Speedfit SPT1000D passar bäst för crossfit-träning där momentet löpning är en del av en "Wod" eller cirkelträning där det är av stor vikt att komma igång snabbt med varje intervall.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundraträningsmaskiner. De viktigaste för långtidstest, i många fall i flera år, och förlänger kontinuerligt till uppdateringar i recensioner.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är du tillräckligt stor och tydlig? Finns det snabbknappar och i så fall var? Är löpbandet lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är löpbandet? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur bra dämpning har den? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte? Kan man justera lutningen? Hur många transporthjul finns det?
Prestanda: Hur kraftfull är motorn? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är löpytan? Hur hög är maxhastigheten och maxlutningen?
Vi har betygsatt löpbanden efter deras prisvärde, dvs hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Fler tester för löpare
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fem saker att tänka på när du ska köpa löpband
Löpbandet är ett utmärkt och bekvämt alternativ till att springa utomhus. Med ett löpband i hemmet finns inget dåligt väder och med några få knapptryck ställer du i exakt rätt hastighet och önskad lutning. Idag använder vi många löpband som komplement till utomhuslöpning. En stor anledning är att det sparar tid och till exempel gör det enkelt för småbarnsföräldern att kunna genomföra ett bra löppass med sovande barn hemma.
1. Behöver du ett löpband eller gåband?
Det är stor skillnad på löpband och gåband. Både vad det gäller användningsområde och pris.
Löpbandet är byggt för att klara de högre påfrestningar som löpning medför, med en bredare och längreyta som garanterar en säker och komfortabel träning. Du kan justera lutningen vilket gör att du kan simulera backträning och utmana dig själv på olika sätt. Det finns förprogrammerade träningsprogram för löpning, såsom intervallträning eller pulsbaserad träning. Det gör att du kan skräddarsy och effektivisera din löpträning, vare sig det gäller att bränna fett eller öka din kondition.
Gåbandet är ett utmärkt alternativ för de som föredrar promenader eller har begränsat utrymme. Dessa band har oftast enklare specifikationer, tar mindre plats och är enklare att flytta, vilket gör dem till ett praktiskt val för lägenheter eller för dem som önskar en diskret träningslösning. Eftersom de är avsedda för promenader, är löpytan generellt mindre vilket gör det lättare att stuva undan. Generellt kan du inte heller justera lutningen på gåband. Tror du att ett gåband passar dig bättre än ett löpband kan du läsa vårt test av gåband .
2. Vad är din budget?
Vad har du tänkt dig för prisklass? Här kommer en kortare beskrivning av vad du kan förvänta dig av varje prisklass.
Budget: Under 12 500 kr
Karakteriseras av enklare, mindre robusta löpband. De har relativt låg vikt, mindre stabil ram samt begränsad löpyta. De har enklare stötdämpning och mindre kraftfulla motorer, i regel under 2 hk.
Mellan: ca 12 500-20 000 kr
Karakteriseras av tysta, tunga, mycket välbyggda och stabila löpband som klarar regelbunden användning under lång tid samt tål en mycket hög användarvikt. De har kraftigare motorer som genererar mycket höga maxhastigheter och en generös löpyta som ger en bekvämare och tryggare löpning. Med sina påkostade träningsdatorer och trådlösa sensorer har de också specialfunktioner såsom pulskontroll eller inbyggda högtalare. Dessutom har de ofta snygga displayer med lättförstådda användargränssnitt och stora skärmar för visualisering.
Premium: ca 20 000- 30 000 kr
Karakteriseras av löpband för hårdare och mera regelbunden träning. Detta är löpband goda nog för ambitiösa löpare som kräver hög kvalitet och prestanda. Löpytan är ofta rymlig, motorn kraftfull och dämpningen riktigt bra. En hög byggkvalitet gör löpbandet sliitstarkt och det bör klara intensiv användning under lång tid. Byggkvaliteten gör också att den maximala användarvikten ofta är mycket hög.
Elit: Över 30 000 kr
I den här prisklassen hittar vi löpband som klarar av mycket tuff och regelbunden träning. Detta är löpband goda nog för maratonlöpare och andra som kräver extra hög kvalitet och prestanda. Löpytan är ofta mycket rymlig och dämpningen är många gånger exemplarisk. I elitklassen är löpbanden ofta utrustade med en AC-motor (växelström), den tål generellt en betydligt högre belastning än en DC-motor (likström). En mycket hög byggkvalitet gör löpbandet robust och borgar för att det ska klara intensiv användning av flera användare under mycket lång tid. Byggkvaliteten gör också att den maximala användarvikten ofta blir synnerligen hög. Det här är ofta ett bra val för bostadsrättsföreningar, klubblokaler eller mindre kommersiella gym.
3. Hur ska löpbandet användas?
Du bör noga fundera på dina behov och bandets användningsområde. Vad behöver du för prestanda, funktioner och specifikationer? Viktigast är löpytan och maxhastigheten, men du bör även reflektera över dina krav kring stötdämpning, lutning och den maximala användarvikten – men också säkerheten. Naturligtvis innebär en högre prestanda även ett högre pris, men också möjlighet till en roligare, mer varierad och effektiv träning.
Löpband för hemmabruk: Här är det viktigt att löpbandet har bra dämpning så att din kropp klarar av belastningen som träningen kommer att innebära. En alldeles för stum löpmatta kan innebära att du får problem med värk i knä och fotleder. För att snabbt kunna accelerera upp till rätt hastighet krävs en tillräckligt stark motor – kontrollera att löpbandet har tillräckligt många hästkrafter. Det kan även vara skönt att ha en generös löpyta om du ska springa snabbt.
Löpband för nybörjare: Om du precis har börjat löpträna kan det vara klokt att välja ett billigare löpband men med hög användarvänlighet. För att undvika skador rekommenderar vi att välja ett löpband med bra dämpning och med en tillräckligt stor löpyta som gör att det känns tryggt att löpa på bandet.
Löpband för tunga personer: Det är såklart viktigt att löpbandet klarar av den avsedda användarens vikt samtidigt som den måste ha en tillräckligt stark motor för att hantera den ökade påfrestningen som följer med en tung löpare.
Löpband för bostadsrättsföreningar eller företagsgym: Kommer löpbandet användas flitigt av flera användare? Ja, då är det viktigt att löpbandet är tåligt och av hög kvalitet. Här är det viktigt att välja rätt typ av motor så att löpbandet orkar med långvarigt och flitigt användande. Det finns två typer av motorer: AC och DC. Kort beskrivet är DC en motor som drivs av likström, medan AC drivs av växelström. En motor med växelström kräver oftast mindre underhåll, har en längre livslängd och en lägre ljudnivå. Det är med andra ord det självklara valet om det är tänkt att flera ska använda löpbandet. Vi rekommenderar att du kontrollerar att garantin täcker användning som kan liknas vid kommersiellt bruk.
4. Vad behöver du för tekniska hjälpmedel?
Det finns flera olika tekniska lösningar som både kan motivera och hjälpa dig med din löpträning. Här nämner vi några.
Trådlös pulsmätning: Om löpbandets mjukvara är kompatibel med bluetooth har du möjlighet att mäta din puls trådlöst genom att fästa ett pulsband på bröstet. Den mätmetoden är betydligt mer precis än mätning som sker genom att man greppar ett handtag på konsolen som är utrustat med pulssensorer. Ett pulsband på bröstet är även mer precis än mätning med pulsklocka runt handleden.
Kompatibelt med träningsappar: Vissa löpband har möjligheten att koppla ihop sig med diverse träningsappar via bluetooth. Utvecklingen inom detta område går snabbt framåt och många av apparna är riktigt bra! Med appen Zwift kan du till exempel springa i virtuella miljöer med andra människor runtom i världen. En bra app kan verka som en riktig motivationsmotor!
Förinställda träningsprogram: Om det finns flera förinställda träningsprogram att välja mellan är det lättare att få variation i sin träning. Många löpband har ett brett utbud av program och det kan vara väldigt motiverande. Det är bra om löpbandet har funktioner för fettförbränning, pulsträning, mjölksyraträning, backträning och även möjlighet att skapa egna individuella träningsprogram.
5. Var kommer du placera löpbandet?
Det är flera faktorer som är viktiga att tänka på.
För dig med begränsat utrymme: Här kanske det är viktigt att löpbandet går att fälla ihop? Många löpband är kompakta och i hopfällt läge tar de lite utrymme i anspråk. Det är dock viktigt att känna till att dessa löpband ofta har en betydligt mindre löpyta och är inte heller lika stabila.
För dig med mycket utrymme: Här kan det vara klokt att investera i ett stationärt löpband. De är ofta mer stabila och robusta i sin konstruktion, ofta med avancerade funktioner och program. Om du ska placera löpbandet i källaren bör du kontrollera att takhöjden är tillräcklig. Vissa löpband är lite högre än andra och det kan skapa problem i källare och liknande utrymmen.
För placering centralt i hemmet: För dig som har tänkt ha löpbandet framme för allmän beskådan blir det extra viktigt att designen matchar din stil och kanske den övriga inredningen. Det finns ett brett utbud av allt från modeller med traditionella former till moderna löpband med en futuristisk touch som är riktigt läckra!
Kolla även in vår guide till olika träningsprogram.
19 viktiga egenskaper hos ett löpband
I vårt löpband test har vi tagit hänsyn till en rad viktiga egenskaper uppdelade i olika kategorier. Dessa är listade i bokstavsordning nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.
Användarvikt
Denna egenskap är naturligtvis speciellt viktig för tyngre användare. Att man är tung kan bero på flera orsaker exempelvis fetma eller att man är muskulös (muskler väger mycket). Oavsett varför så är det viktigt att man köper ett löpband som klarar av den användarvikt den faktiskt ska användas för. Är man flera som planerar att använda löpbandet så behöver man tänka på att köpa en träningsmaskin som är konstruerad för att klara den tyngsta användaren. Förenklat kan man säga att ju dyrare typ av löpband, desto högre användarvikt klarar det ofta av.
Byggkvalitet
En mycket viktig egenskap för ett löpband är dess byggkvalitet och orsakerna är flera. Den kanske viktigaste anledningen är att ett robust löpband i regel har en betydligt längre livslängd än ett vekare löpband eftersom ett välkonstruerat löpband med gedigen ram, mekanik och elektronik kommer ge en mer stabil löpning. Det kommer dessutom att klara av den långa och hårda belastning som ett välanvänt löpband utsätts för. Detta gäller i synnerhet ifall löpbandet används av tunga personer som kör hårda löppass. Detta återspeglas inte minst i att ett löpband av bättre byggkvalitet ofta har en hög användarvikt. Nackdelen med ett robust löpband är att det ofta tar upp mer plats än en mindre robust träningsmaskin, att det väger mer och kanske framför allt att det är dyrare.
Även kvaliteten på löpbandets matta skulle kunna sägas tillhöra byggkvaliteten då en rejäl löpmatta är tillräckligt tjock och slitstark för att klara en omfattande nötning innan den måste bytas ut. En löpmattas tjocklek är oftast "bara" mellan 1-2 mm, men en tjocklek på 2 mm tar faktiskt ganska lång tid att slita ner.
Design
Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten så spelar den faktiskt fortfarande en viktig roll för väldigt många som vill träna hemma. De flesta löpband är utrustade med transporthjul och kan därför flyttas och gömmas undan i något skrymsle när det inte används, men dyra och tunga löpband kan sakna den möjligheten och är inte gjorda för att flyttas omkring. Då löpbandet därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man gärna att det passar in med omgivningen. Helst vill man såklart att löpbandet ska vara snyggt, precis som man vill med övrig träningsutrustning och annan inredning. Det finns tydliga kopplingar mellan displayens design och funktionalitet. En väldesignad display är nämligen i regel även lätt att använda och gör att man kan fokusera mer på löpningen än på att knappa runt på displayen.
Display
Ett löpbands display har ofta en LCD-skärm där man ofta kan läsa av både siffror och text, se aktuell puls, lutning, avverkad sträcka, tid etc. Den kanske viktigaste egenskapen för en display är att den är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att navigera fram till de träningsprogram, inställningar och kommandon man är ute efter. En bra display får också gärna ha snabbknappar med förinställda hastigheter och lutningar för att minimera knapptryckandet. Man vill verkligen undvika att bli distraherad under löpningen av att man måste lägga sin fokus på att försöka hitta runt i menyer och funktioner.
Garanti
Det genomsnittliga löpbandet kostar idag mellan 7 000-13 000 kr (promenadband är billigare) vilket för många innebär en betydande investering. Därför är det viktigt att det kan leva upp till höga förväntningarna om en lång livslängd. Om det av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera löpbandet. Även billiga löpband och promenadband har ofta ganska generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man ska komma ihåg att man vid en reparation i regel själv får stå för alla kostnader att transportera löpbandet till reparationsverkstaden eller för att en servicetekniker kommer till hemmet och reparerar löpbandet på plats. Detta innebär i sig en inte obetydlig kostnad i tid och/eller pengar.
Hastighet
Hastigheten är en egenskap nära besläktad med motorn då det framför allt är motoreffekten som avgör hur snabbt ett löpband är. Löpbandets hastighet brukar anges med dess hastighetsintervall, exempelvis 0-16 km/h. Promenadband kan ha en maxhastighet på upp till ca 8-10 km/h och redan vid 6-7 km/h brukar de flesta föredra att börja springa istället för att gå. Detta gör att de snabbaste promenadbanden också duger till att jogga på.
För ett löpband ska maxhastigheten helst ligga på minst 15 km/h. Dyrare löpband kommer ofta upp i hela 22 km/h vilket är en hastighet som är tillräckligt snabb för de allra flesta. Ju högre hastighet man springer i, desto större löpyta behöver man.
Om man ska löpa i en hög hastighet på exempelvis 18-20 km/h, krävs därför en rejält tilltagen löpyta för att löpningen ska kännas bekväm och säker.
Ljudnivå
En låg ljudnivå är i synnerhet viktigt för hemmaanvändare då man inte vill störa andra i bostaden mer än nödvändigt. Ofta står löpbandet dessutom i ett TV-rum och man vill då inte att ljudet från löpbandet ska störa ut ljudet från TV:n, speciellt om man är flera som tittar.
Ett löpbands ljudnivå beror främst på tre faktorer: hur robust det är, hur tyst motorn är och hur bra dämpningen är. Ett löpband som är robust, med en kraftfull men tyst motor och som dessutom har en god dämpning kan vara förvånansvärt tyst vid löpning.
Om man bor i lägenhet i ett lyhört bostadshus så är risken stor att känsliga grannar kan störa sig på dunkandet från löpstegen på löpbandet. Denna typ av störande ljud kommer av vibrationerna som löpbandet sprider till golvet och som sedan fortsätter ut i resten av huset. Detta oljud kan minskas genom att man investerar i ett löpband som är robust och som har god dämpning, då dessa egenskaper absorberar vibrationerna mer effektivt. Om man vill minimera oljudet ännu mer kan man köpa en dämpningsmatta, som normalt finns att köpa där man köper träningsmaskiner.
Lutning
De flesta löpband har en lutningsfunktion som gör löpningen mer ansträngande och bara några procents vinkling gör löpningen betydligt tuffare. Lutningen kan antingen justeras manuellt eller automatiskt. De bättre löpbanden har automatiskt lutningsjustering och kan i regel även justeras under löpningen. Vinkelintervallet sträcker sig upp till ca 15 % för de bästa löpbanden.
Löpyta
En tillräckligt stor löpyta är viktig för att man ska känna sig trygg under löpningen. Ju mindre löpyta bandet har, desto mer måste man fokusera på att hålla sig kvar på löpytan, på bekostnad av fokuseringen på löpningen. Ju snabbare man löper, desto svårare blir det dessutom att hålla sig på samma punkt, speciellt på längden. Man kan därför något förenklat säga att ju snabbare man tror sig löpa på bandet, desto större löpyta måste löpbandet ha. Löpytan är dock en av de saker man måste betala för och en riktigt generös löpyta hittar man oftast bara på de dyrare löpbanden.
Manual
En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin träningsmaskin. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop löpbandet, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr ser vi ofta brister i bruksanvisningen, även på de lite dyrare modellerna. Förutom den medföljande pappersmanualen så brukar det även gå att ladda ner ett dokument i PDF-format på tillverkarens eller näthandlarens hemsida.
Maskinvikt
Generellt så kan man säga att en högre maskinvikt ger ett mer stabilt och gediget löpband som tål hårdare belastning och tyngre användare, medan ett lättare löpband generellt är mindre slitstarkt och robust. Liksom för ramstorleken väger de billigare löpbanden (och i synnerhet promenadbanden) mindre än de dyrare, vilket ofta är passande för den som har ont om plats och behöver kunna flytta sitt löpband före och efter träningen. Har man däremot både pengar och utrymme är ett tyngre löpband generellt sett någonting positivt då det oftast medför en högre kvalitet på löpbandet.
Mobilitet
Riktigt gedigna och tunga löpband är inte tänkta att flyttas omkring, men de flesta löpband som är gjorda för hemmaanvändare brukar faktiskt vara hopfällbara, ha transporthjul och vara relativt enkla att flytta. Detta förutsätter dock att man är tillräckligt stor och stark, eller att man är två personer som flyttar löpbandet, så att man kan ta tag på varsin sida. Promenadband och enklare löpband brukar dock vara så lätta att de utan problem kan rullas omkring av en person. En faktor tillverkare tyvärr ofta missar är att hjulen lätt kan göra märken i golvet om de är för små, löpbandet är tungt och golvet är skört, såsom exempelvis ett parkettgolv kan vara.
Montage
Montaget av ett löpband är lyckligtvis normalt en ganska enkel procedur då bandet i regel levereras relativt färdigmonterat. Detta är i synnerhet sant för hopfällbara löpband som tar upp minsta möjliga plats när de är ihopmonterade och hopfällda. Det som ofta är kvar att göra är att montera ihop armstöden med ramen och koppla ihop sladdar för elektroniken. Jämfört med monteringen av andra träningsmaskiner brukar detta dock vara enkelt.
Motor
Till skillnad från exempelvis en träningscykel eller crosstrainer så driver användaren normalt inte löpmattan framåt (förutom på en del billiga promenadband) utan denna drivs av en motor. Ju kraftigare motor, desto mer effekt och arbete kan den generera. Mer effekt innebär också att motorn klarar att driva bandet i en högre hastighet samtidigt som den även förser dess elektronik med ström. Även accelerationen är mycket beroende av motoreffekten och planerar man att träna mycket intervallträning är det extra viktigt med en tillräckligt kraftfull motor. En kraftigare motor ökar dessutom rent generellt ett löpbands livslängd, inte minst då den är skonsammare mot all elektronik under maxbelastningen och på så sätt borgar för att elektroniken håller längre.
Billiga löpband och promenadband har ofta en motorkraft på knappt 1 hästkraft (förkortat hk) medan de bästa (och dyraste) löpbanden för hemmabruk kan ha en motorkraft på upp till 3 hk. Vad gäller motorkraft är det viktigt att man skiljer på toppeffekt och kontinuerlig effekt. Toppeffekten är ofta den effekt som anges då den har ett värde som är betydligt högre än den kontinuerliga effektens värde, i regel ca 40% eller mer.
Drivremmen med vilken motorn överför sin rörelseenergi till löpbandet är annars den maskindel som är svårast att förhindra slitage på och är även den del som efter ett antal år till slut går av, oavsett hur mycket och hårt man använt löpbandet. Detta beror på att remmen är gjort av gummi som efterhand torkar och därmed förlorar sin elasticitet, vilket till slut resulterar i att den går av. Detta fenomen är samma som får gamla gummisnoddar att lätt gå sönder, oavsett om de använts eller ej.
Pris
Priset är naturligtvis en mycket viktig faktor vid de allra flesta köp av träningsutrustning. Speciellt då priset skiljer sig extremt mycket mellan de billigaste och de dyraste modellerna. De billigaste banden kostar ca 2 000-3 000 kr och de typer av löpband som man använder på gym oftast ligger på 50000 kr och uppåt. Dessa löpband är dock byggda för att användas extremt ofta, mycket och länge. Man behöver däremot som hemanvändare i regel inte betala så mycket för ett fullgott löpband med god byggkvalitet, funktion och livslängd.
Storlek
Bor man i en lägenhet eller annan bostad där ytan för att placera ett löpband ofta är begränsad, vill man inte att löpbandet ska ta upp mer plats än nödvändigt. Samtidigt måste ett bra löpband få ta upp sin beskärda yta, då det är just den stora löpytan som möjliggör en snabbare, bekvämare och säkrare löpning. Kompromissen kan därför vara ett hopfällbart löpband som man endast tar fram vid träningstillfället eller som man ställer bort när man behöver löpbandets yta till annat. Är ytan inte en begränsande faktor kan man lite förenklat säga att ju större ramstorleken är, desto bättre ur kvalitetssynpunkt. Detta då ett stort och ordentligt löpband inte bara har en större löpyta, utan även är mer stabilt, robust och håller längre.
Stötdämpning
En annan viktig egenskap för ett löpband är dess stötdämpning som gör löpningen bekväm och mer skonsam mot kroppen, då den skapar ett mjukare underlag att springa på. En god dämpning minskar även eventuella oljud och vibrationer, vilket är extra viktigt ifall man planerar att löpa framför TV:n, har lyhörda grannar eller på annat sätt vill att löpbandet ska låta så lite som möjligt.
Det finns olika dämpningssystem och vanligast är dämpkuddar gjorda av gummi där fler kuddar generellt ger bättre dämpning än färre. Även andra dämpningsmekansimer, såsom fjäderupphängning förekommer och vilken stötdämpningsteknik som är bäst går inte generellt att säga.
Säkerhet
En god säkerhet är viktig för ett löpband, inte minst då man ofta kommer upp i höga hastigheter under exempelvis snabba intervaller. För att man inte ska ramla av löpbandet om det går för fort, ska det därför vara utrustat med ett nödstopp, ett så kallat ”dödmansgrepp”. Detta består av en magnet som i ena änden (genom magnetism) är fäst på löpbandet och i andra finns ett clips som man fäster på kläderna. Håller man på att ramla av bandet så sträcks snöret och magneten lossnar från löpbandet som då nödbromsar.
En annan bra säkerhetsfunktion är en så kallad dämpad fällning. När bandet fälls ihop hålls det upprätt av en låsning. När man ska fälla ner löpbandet igen så är det viktigt att det inte faller ner och skadar någon eller något. Därför har de flesta löpband en hydraulisk dämpning som gör att bandet sakta men säkert fälls ner när det kopplas loss från låsningen, även om ingen håller emot. Denna säkerhetsfunktion är speciellt viktig på stora och tunga löpband.
Träningsdator
En bra träningsdator är en viktig egenskap för ett löpband. Den får gärna ha flera förprogrammerade träningsprogram, som intervallträning, fettförbränning, puslträning, backträning etc. Även billigare löpband har idag ofta ett flertal olika program att välja mellan med varierat och bra innehåll. En bra träningsdator får gärna ha möjlighet till individanpassning genom att man lägger in användarens vikt och ålder som sedan justerar de olika programmen med lämplig belastning för att åstadkomma bästa möjliga träningsresultat. Träningsdatorn får även gärna ha funktionaliteten att kunna spara sina egna träningsprogram med alldeles egna inställningar.
Många löpband har pulsmätning för att användaren under träningen ska få en bättre känsla för hur hårt han/hon egentligen pressar sig. Pulsen mäts oftast via mätare på handtagen men även trådlös pulsmätning är idag vanligt. För att träningsdatorn ska kunna ta emot pulsinformationen trådlöst behöver man i regel köpa till ett pulsbälte som man fäster på bröstet.
Pulsbaserad träning är ett träningsprogram som finns på de bästa träningsdatorerna. Pulsbaserad träning, eller pulsstyrning som det också kallas, hjälper användaren att hålla den ansträngningsnivå han/hon är ute efter. Detta sker genom att träningsdatorn mäter användarens puls och sedan kontinuerligt anpassar löpbandets hastighet och lutning så att användarens puls inte går över ett förinställt värde.
Så underhåller du ditt löpband
För att ditt löpband ska kunna ge dig bästa möjliga träning så behöver det kärlek och omtanke. Sköter du ditt löpband på rätt sätt kommer det inte bara påverka bandets livslängd och prestanda, det kommer även bli säkrare att springa på och öka andrahandsvärdet. Vi reder ut hur du gör detta på bästa sätt. Det kommer vara välinvesterad tid!
Först av allt är det viktigt att läsa vad som står i bruksanvisningen. De flesta löpband har en tydlig instruktion på vilken service som ska göras och inom vilket intervall. Det är ofta en förutsättning för att garantin ska gälla fullt ut. I de allra flesta fall kan du själv utföra denna service. För avancerade och dyra löpband som man hittar på kommersiella gym brukar tillverkaren vilja att service utförs av auktoriserad personal, det framgår i så fall av bruksanvisningen.
Om det inte anges i bruksanvisningen rekommenderar vi att man själv skapar ett dokument för vilka serviceintervall som ska gälla för ditt löpband. Du kan dela upp det genom att ange vad som ska göras varje dag, vecka, månad och kvartal. Det skulle kunna se ut så här:
Daglig rutin: Efter användning är det bra att torka bort synlig svett så ser bandet genast mycket fräschare ut. Tänk på att inte använda alkoholbaserade eller frätande rengöringsmedel på displayen eller gummidelar eftersom de då kan skadas. En fuktig trasa funkar alldeles utmärkt.
Veckorutin: Torka av hela löpbandet, både ram och matta. Okulärbesikta bandet och se så att det inte har uppenbara skador som t.ex. fransar på mattans kanter. Om mattan har skador bör den bytas ut eftersom den snabbt riskerar att bli sämre samt att skada andra delar på löpbandet. Kontrollera så att mattan är rätt spänd och att undersidan ser hel och fräsch ut. Om undersidan känns torr och är hård kan det vara tecken på att den behöver bytas ut. Undersidan ska i normalfallet kännas mjuk och slät.
Månadsrutin: Kontrollera funktionerna på löpbandet och säkerställ att displayen fungerar som den ska. Kontrollera även samtliga delar så att de sitter som de ska. Var noga med att efterdra skruvar och muttrar eftersom ett instabilt löpband kan ge upphov till stora och dyrbara skador. Se till att byta ut eventuella skadade delar inklusive skruvar och muttrar som inte gängat rätt. Detta är ett billigt sätt att förebygga dyra haverier längre fram. Den som vill vara extra noggrann kan med fördel rengöra och smörja samtliga skruvar som ingått vid monteringen.
Kvartalsrutin: Varje kvartal kan det vara läge att smörja bandet. Du finner en allmän instruktion om hur du smörjer ditt löpband här .
Det är viktigt att du läser i bruksanvisningen först och följer tillverkarens rekommendationer. Det finns olika typer av smörjmedel, både med och utan silikon. Smörjning av löpbandet är en viktig del av underhållet och sköts det rätt så kommer det förlänga livslängden och minska risken för kostsamma reparationer.
Försök dammsuga löpbandet där du kommer åt. Ett tips är att köra upp löpbandet på maxlutning för att lättare komma åt att dammsuga under bandet. Lyft bort motorkåpan och dammsug under, det brukar vara en riktigt dammsamlare. När motorkåpan ändå är borta kan du passa på att kontrollera så att det inte finns några lösa kablar. Kontrollera även så att föraren inte är skadad och att den är rätt spänd.
Statisk elektricitet brukar ge upphov till att det samlas mycket på både ram och elektronik. Ett tips är därför att placera löpbandet på en gummimatta som i sin tur tar bort den statiska elektriciteten vilket minskar risken för att bandet blir en dammagnet.
Ett väl underhållet löpband ger de bästa förutsättningarna att hålla i många år. Om du dessutom har följt vår rekommendation om att skapa ett underhållsschema så är det snyggt att kunna skicka med det till nästa ägare när du säljer löpbandet på andrahandsmarknaden. Det visar dessutom att du har skött om bandet på ett föredömligt sätt, vilket talar för att andrahandsvärdet blir bättre.
Utgångna produkter
Gilavar inSPORTline är en riktig pansarkryssare fullproppad med träningsprogram och en rejäl maxhastighet. Löpbandet är stabilt och tål en hög maximal användarvikt. Dessutom är det ett av att få löpband i vårt test där pulsbandet är inkluderat i priset.
Rejäl konsol med utrymme för surfplatta
Det här är ett robust löpband som vi bedömer ha hög kvalitét och övervägande bra materialval. Under våra testare upplevde vi bandet som tryggt och stabilt, mycket tack vare den generösa löpytan. Det har förvaringsfack på varsin sida av displayen där även en vattenflaska får plats och står stabilt. För dig som uppskattar att kolla på favoritserien samtidigt som du springer kan placera surfplattan på den lilla hyllan ovanför knapparna. Det finns även två flaskhållare under konsolen, vattenflaskorna blir däremot rätt knepiga att nå när man springer.
Gilavar är fullmatad med diverse träningsprogram. Det är dock inte alltid till en fördel, då det kan vara svårt att navigera sig fram och många av programmen är nästan identiska. Vi gillar dock att det finns pulsbaserade program och att pulsband dessutom är inkluderat i prislappen. För säker och effektiv träning finns det snabbknappar på båda handtagen och på konsolen, vilket är jättebra. Det är särskilt viktigt om man kör snabba intervaller och snabbt behöver justera hastigheten.
Tåligt löpband med hög maxhastighet
Gilavar inSPORTline är en mycket bra val för dig som önskar ett extra stabilt löpband, där någon av användarna tränare med viktväst eller helt enkelt är väldigt tung. Men det är också ett bra val för dig som gillar snabba intervaller eller njuter av att ha många träningsprogram att välja mellan. Schysst också att ett pulsband ingår i priset!
Bra pris hos:
Master Fitness T22 erbjuder mycket löpband per investerad krona och är ett schysst val för dig som bor trångt. Den har förvisso svårt att matcha specifikationerna hos dyrare löpband men prestandan är för de allra flesta fullt tillräckligt. Dessutom är designen riktigt snygg och ger ditt gym en fin modern touch.
Okej löpyta för joggingturer
T22 är utrustad med en tillräckligt kraftfull motor som hanterar allt från snabba power walks till intervaller på ett fint sätt. I våra mätningar där vi justerar hastigheten från 0 till 10 km/h så slår den till och med storebror T25 på fingrarna. Löpytan är, för att vara ett mindre löpband, helt okej och tillräckligt stor för att det ska kännas tryggt att löpträna på i hastigheter upp till 12 km/h. Men i takt med att farten ökar så upplevs det som att löpytan minskar - intervaller i maxtempo är läskigt!
Förutom tydliga start- och stoppknappar har kontrollpanelen en praktisk hylla för surfplattan och snabbknappar för både hastighet och lutning. De förlängda handtagen är utrustade med pulsmätare som snabbt fångar upp pulsen men tillförlitligheten svajar. Och vem orkar springa med händerna på handtagen? Nej, då rekommenderar vi att köpa en pulsklocka istället!
Löpbandet för en enklare vardag
Vi tycker att den vassaste egenskapen hos T22 är hur enkel den är att fälla ihop och hur liten plats den tar. Även om den inte får plats under sängen så blir den betydligt mindre i hopfällt läge och den låga vikten gör att man hyfsat enkelt kan rulla iväg med den på egen hand. Master Fitness T22 är ett riktigt bra val för dig som bor trångt och önskar ett snyggt löpband för lugnare löpturer.
Bra pris hos:
DKN AiRun-Z är ett prisvärt och modernt löpband med hög maxhastighet och lutning i hela tjugo nivåer. Det är utrustat med bluetooth vilket gör det möjligt att synkronisera löpbandet med ett vanligt pulsbälte, men också mot olika träningsappar så som Kinomap, Bitgym och iConsole+.
USB-uttag och högtalare
Det här läckra löpbandet har tillbehör så som USB-uttag för laddning av din mobila enhet och högtalare med AUX-ingång. Båda uttagen är placerade strax under hyllan för surfplattan, vilket gör sammankopplingen enkel. Bredvid träningskonsolen finns två fack där du kan placera saker, men de är tyvärr inte små djupa för att rymma och vattenflaska på ett säkert sätt.
Generös löpyta och effektiva snabbknappar
AiRun-Z är lätt att förstå sig på och är rikligt utrustad med snabbknappar för både lutning och hastighet. Det finns även genvägar till de vanligaste träningsprogrammen, vilket är praktiskt för dig som vill komma i gång snabbt med träningspasset. Det är utrustat med en bra löpmatta som både känns generös i form av utrymme och bekväm med bra dämpning. Pulsen kan mätas på två sätt - antingen genom att man greppar två handtag framför konsolen eller via det mer tillförlitliga sättet med ett pulsband som man fäster på bröstet och kopplar upp via bluetooth. Pulsbandet är dock inte inkluderat i priset. Bland övriga tillbehör hittar vi både fläkt och högtalare som vi i ärlighetens namn hade vi klarat oss lika bra utan, eftersom de båda är i klenaste laget.
Modernt val för hemmagymmet
DKN AiRun-Z är ett bra val för dig som söker ett praktiskt löpband för hemmabruk. Den moderna designen gör sig fint i ett hemmagym och den är kompatibel med roliga träningsappar som kan hjälpa till med motivationen.
Bra pris hos:
Hammer Life Runner LR22i TFT
Modernt löpband med skön dämpning, passar den som önskar hög maxhastighet
Hammer Life Runner LR22i TFT är ett spännande löpband med en modern design och en display som är utrustad med touchskärm. Den har bluetoothfunktion vilket gör den kompatibel med diverse träningsappar så som Kinomap och BitGym. Med dessa kan du träna i virtuella miljöer och förlägga din löprunda runt Eiffeltornet eller Empire State Building. Dina prestationer blir dessutom lättare att överblicka och följa upp.
Modern design för placering i hemmet
LR22i TFT har stilrena linjer och en snyggt utformad träningskonsol. Den passar utmärkt in i ett träningsrum i en lägenhet eller villa och den kan med fördel fällas ihop för att frigöra utrymme när den inte används. När löpbandet är hopfällt är det enkelt att rulla i väg det till önskad plats tack vare de fyra transporthjulen.
Den utmärker sig genom att ha följsam och skön dämpning vilket ger en känsla av att springa längs en mjukare stig i skogen. Vi ger ett stort plus till den höga maxhastigheten som öppnar upp dörren för riktigt snabba intervallpass. Dessvärre är armstöden något korta och vi hade önskat att dessa innehöll snabbknappar för hastighet och lutning. Vid hög hastighet kan det upplevas riskfyllt att försöka pricka med fingrarna på knapparna framme vid konsolen även om de i det här fallet är stora och tydliga.
Vackert gränssnitt med mycket innehåll
Displayen är bakgrundsbelyst och liknar gränssnittet från en modern surfplatta. Det medför att LR22i TFT är mycket lättnavigerad förutsatt att användaren är van att använda surfplatta av nyare modell. Touchskärmen förhöjer upplevelsen ytterligare och underlättar för användaren vid val av träningsprogram. Dessutom är träningsdatorn fullmatad med diverse appar så som Youtube, Spotify och Netflix. En relevant fråga man kan ställa sig är om man verkligen behöver dessa appar i konsolen eller om man ändå väljer att använda sig av sin egen mobiltelefon eller surfplatta?
Den levereras med tolv förinställda träningsprogram av varierande slag allt från powerwalk till intervaller. Ett roligt grepp för att höja motivationen är att man kan ställa in så att man kan tävla mot datorn som då simuleras med en viss hastighet som man själv har bestämt.
Konkurrenskraftiga fördelar
Hammer Life Runner LR22i TFT är ett löpband som levererar utmärkt dämpning samt en touchskärm med ett snyggt och lättnavigerat gränssnitt. Bluetoothfunktionen gör det enkelt för användaren att synkronisera löpbandet mot olika träningsappar och maxhastigheten är ett av de högsta i våra test av löpband. Vi bedömer att LR22 TFT är ett mycket bra köp i den här prisklassen även om vi tycker att ett pulsband borde ingått i priset.
Abilica TM 10 är ett prisvärt löpband med mjuk och skön dämpning. Det är utrustat med flera utmanande träningsprogram och har en praktisk hylla för placering av telefon eller surfplatta under träningspasset.
Smart placerad hylla för surfplatta
TM 10 är ett förhållandevis enkelt och okomplicerat löpband. Det har tydliga bilder bredvid displayen som visar vilka träningsprogram som erbjuds, och med bara några få knapptryck är träningen i gång. Den bakgrundsbelysta displayen är kanske i minsta laget men visar ändå den viktigaste träningsinformationen.
Ett stort plus för den gummiklädda hyllan ovanför displayen där du kan placera din surfplatta eller telefon. Vi gillar även att hyllan är placerad så att en eventuell surfplatta inte skymmer displayen, vilket gör att du kan hålla koll på träningen och det som visas på surfplattan samtidigt. Förutom den praktiska hyllan är löpbandet även utrustad med två rymliga fack för placering av bland annat vattenflaska.
Högre säkerhet med snabbknappar
Abilica TM 10 är utrustad med praktiska snabbknappar för både lutning och hastighet. Ett plus är att snabbknapparna även finns i handtagen, vilket är särskilt användbart vid snabba intervallpass där det kan vara svårare att nå rätt knapp framme vid displayen på ett säkert sätt. Vi sätter ett litet frågetecken på kvaliteten eftersom vi tycker att snabbknapparna vid konsolen känns plastiga och därför potentiellt sköra.
Löpbandet har inte bluetooth och det kan därmed inte synkronisera med ett pulsband. Det finns dock möjlighet att mäta pulsen genom att placera händerna på pulsmätaren som sitter på handtagen bredvid snabbknapparna.
Gillar du lite mjukare underlag är det här riktigt bra. Löpstegen känns fjädrande utan att upplevas som svampigt, vilket är skonsamt för dig med ömmande leder. Det har en aning mindre löpyta jämfört med andra löpband i vårt test och det positiva är att den tar liten plats. Var uppmärksam på att det här löpbandet har något lägre maxhastighet och mindre lutning än andra löpband i vårt test. Om du gillar att springa riktigt snabba intervaller, eller med mycket lutning, så kan det vara i minsta laget.
Kompakt löpband med bra prisvärde
Abilica TM 10 är ett bra löpband för dig som uppskattar skön dämpning och en enkel men funktionell träningsdator. Detta kompakta löpband är praktiskt för dig med begränsat utrymme och behöver ett löpband som tar liten plats. Du kanske redan mäter pulsen via din klocka och därför gör saknaden av Bluetooth ingenting?
Bra pris hos:
NordicTrack EXP10i
Löpband med en 10-tums HD-touchskärm, stark motor och varierande lutningsfunktion
NordicTrack EXP 10i är ett innovativt löpband med en 10-tums HD-touchskärm och som är kompatibel med träningsplattformen iFit. En prenumeration kostar 180$ per år vilket är ganska mastigt men som tur är kan du prova plattformen gratis i 30 dagar. Som medlem i iFit kan du välja mellan massor av olika inspirerande träningsprogram, både styrketräning och konditionsträning. Med EXP 10i kan du bland annat gå eller springa i olika filmade miljöer som ger känslan av att vara på plats på riktigt. Löpbandet speglar banprofilen vilket innebär att om det blir uppförsbacke på filmen så blir det samma på löpbandet.
Spännande lutningsfunktion för intervallträning
EXP 10i är utrustad med en stark DC-motor på 3,5 hk som kan skjutsa upp löpbandet i 22 km/h. Den är byggd för att klara av hög belastning över en längre tid och motorstyrkan är högre än många av konkurrenterna i den här prisklassen. Den erbjuder en maxlutning på 12% uppför men även 3% nedför vilket gör att den passar extra bra för intervallträning. Funktionen gör även löpträningen mer varierande och kan aktivera andra typer av muskler, kul detalj som är ganska ovanlig. En löpyta på 51x152 cm är stort jämfört med flera andra modeller vilket ger utrymme för längre steg och högre fart. Löpbandet har bra dämpning även om det kan upplevas lite stumt, känslan liknar löpning på en blandning av grusväg och asfalt.
Den trevliga 10-tums HD-touchskärmen är en riktig färgklick i den annars så tråkiga konsolen och vi önskar att den hade fått ta ännu mer plats. Samtidigt har vi lärt oss att ju mer avancerad teknologi en träningsmaskin har desto komplexare problem kan den råka ut för och det kan bli en dyr historia att laga, om det ens går! Den stora konsolen är även utrustad med både fläkt och högtalare men som på de flesta löpband med dessa typer av integrerade funktioner så är prestandan tämligen usel.
En lättviktare i sammanhanget
Med en totalvikt på 104 kg så är den jämfört med andra löpband i samma prisklass x antal kilo lättare. Vi tycker inte att det har någon negativ inverkan på stabiliteten, den är riktigt bra! Däremot så klarar den inte lika hög maximal användarvikt jämfört med flera andra tyngre modeller och vi är därför oroliga att även hållbarheten kan vara sämre. Även om vikten är ganska låg i jämförelse med andra löpband så är det tungt att bära både upp och nedför trappor. Det kommer i stort sett alltid kräva en större arbetsinsats om man önskar placera ett löpband i en källare eller på övervåningen.
NordicTrack EXP 10i är ett spännande löpband för dig som gillar teknik och häftiga träningsprogram, vilket appen iFit kan erbjuda. Förutom bra dämpning har även EXP 10i styrkor som exempelvis en stark motor, hög maxhastighet och en lutningsfunktion som även kan erbjuda löpning i nedförsbacke. Ett tips är att köra igång med gratisperioden redan nu för att se om iFit-paketet är något för dig.
Bra pris hos:
Master Fitness Wave Deck T5
Futuristiskt löpband med fantastisk dämpning, passar bra om man vill ha många program
Master Fitness Wave Deck T5 är ett spännande löpband med en tämligen unik konstruktion där själva löpbordet har en mängd ribbor som i kombination med dess utformning ger en utomordentligt bra dämpning. Den har en futuristisk design med läckra former och en träningskonsol som hänger i luften tillsammans med en mindre arm som är fäst i konstruktionen.
Upp till tre användare
Själva träningsdatorn levereras med tjugo förinstallerade träningsprogram och det finns möjlighet att registrera tre unika användare. Det kan vara bra om man är flera i familjen som vill träna på löpbandet och har olika preferenser. När du har bestämt vilken typ av löppass du vill köra är det förhållandevis enkelt att navigera rätt i träningsdatorn. Om du bara vill springa utan förinställt program så är du igång på ett par knapptryck. Vill du istället köra ett förinställt program är det några fler knapptryck men samtidigt enkelt att hitta rätt.
Snabbknappar och USB-uttag
Vid exempelvis intervallträning kan det vara en fördel om löpbandet är utrustat med snabbknappar som gör att man snabbt och säkert kan ändra hastighet och lutning. Ur säkerhetssynpunkt är det särskilt bra om dessa knappar är placerade i handtagen och detta har Wave Deck T5.
Vi gillar att kontrollpanelen förutom hyllplan för exempelvis surfplatta även är utrustad med USB-uttag som gör det möjligt att ladda den under träningspasset. Tyvärr täcker dock en surfplatta displayen vilket gör att du inte ser träningsinformationen. Du måste därför välja om du vill kolla på surfplattan eller överblicka träningen.
Kompakt med fantastisk dämpning
Wave Deck T5 är kompakt i sin konstruktion och har en för prisklassen kort löpyta. Det kan upplevas som obehagligt om man är van vid att springa på ett stort löpband med gott om utrymme. Därför är det bra att det finns handtag och säkerhetsstopp som man fäster i tröjan, vilket gör att bandet stannar om man tappar balansen. För löpare som föredrar ett mjukt underlag så vill vi verkligen slå ett slag för detta löpband. Normalt är löpband stummare än löpning utomhus men detta är sannerligen ett undantag. Dämpningen är riktigt bra och ger ett skön känsla utan att bli som alltför mjuk.
Snyggt löpband för hemmabruk
Master Fitness Wave Deck T5 är löpbandet för dig som har begränsat med plats och föredrar ett mjukt underlag att springa på. Löpbandet är snyggt och smälter in fint i hemmamiljön. Trots att prislappen är förhållandevis hög så tycker vi att löpbandet har ett högt prisvärde. I den här prisklassen så är det ett av de bättre löpbanden vi testat.
Ett mycket bra alternativ är inSPORTline T400 iRunner+ som ligger i samma klass, både kvalitets- och funktionsmässigt. Den har en stadig konstruktion med avancerad ljuddämpning, något som gör att löpbandet kan användas i lägenhet. Finns hos Sporttema.se.
Finnlo Technum IV
Elegant löpband med utmärkt dämpning, passar den som letar efter extra finesser
Finnlo Technum IV är ett prisvärt löpband med flera bra finesser som t.ex. USB-uttag och hylla för surfplatta. Löpbandet har en utmärkt dämpning vilket är en bidragande faktor för att undvika belastningsskador.
Bra löpyta
Technum IV har en - för sin prisklass - rymlig löpyta, vilket gör träningen mer lätthanterlig, speciellt i högre hastigheter. Träningsdatorn är förhållandevis lättanvänd och det går snabbt att komma igång med träningen. Praktiska snabbknappar för hastighet och lutning finns placerade på såväl kontrollpanel som handstöd. De möjliggör smidiga snabbjusteringar under träningspasset så att du kan fokusera mer på löpningen. Träningsprogrammen är välavvägda och den väl tilltagna maxlutningen förbättrar möjligheten till riktigt tuffa löppass.
Transporthjul underlättar
Technum IV har fyra transporthjul men det är framförallt de två i fronten som används, eftersom bandet med fördel flyttas när det är hopfällt. Tyvärr är bandet tungt att flytta, särskilt om det står trångt då det behöver tippas framåt för att transporthjulen ska aktiveras. Bredvid displayen finns det två fack som passar till förvaring av vattenflaska. Det finns två ytterligare fack, men de är svåra att använda då vinkeln är aningen för brant och plasthöljet gör att ytan blir hal. Detta medför tyvärr att saker som placeras där tenderar att glida ur. Tack vare USB-uttaget så slipper du åtminstone riskera att surfplattan dör under träningspasset. Finnlo Technum IV passar dig som söker ett billigare löpband där man lagt krutet på en rymlig löpyta och riktigt bra dämpning.
Hammer Life Runner LR22i är ett snyggt, snabbt löpband med effektiv dämpning och vi utnämner det till bästa mellanklassval. Maxhastigheten är hög både i absoluta tal och för prisklassen. Det är också riktigt stabilt vid höga hastigheter, vilket i kombination med den generösa löpytan bidrar till hög komfort och säkerhet. LR22i levereras utan svensk bruksanvisning - finns dock på engelska - och saknar även tydliga illustrationer, vilket gör monteringen svårare. När löpbandet väl är monterat så är det enkelt att fälla ihop och har hydraulisk broms, det innebär att det bromsas upp om man skulle tappa taget vid hopfällning. För att rulla iväg löpbandet behöver det tiltas upp, vilket är rätt bökigt då det väger så mycket. Speciellt om bandet står i ett trångt utrymme. Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Tyvärr saknas hylla för surfplatta. Däremot finns tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Dessutom finns praktiska snabbknappar för justering av hastighet och lutning i sidohandtagen.
LR22i är utrustad med ändamålsenliga träningsprogram för flera olika träningstyper, såsom intervaller, backlöpning och pulsträning. Träningsdatorn stöder trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. Hammer Life Runner LR22i passar bäst för löpare som söker ett bekvämt och riktigt snabbt löpband med skön dämpning och praktiska funktioner såsom snabbvalsknappar och genomtänkta träningsprogram. Den mycket höga maxhastigheten gör det dessutom extra intressant om du planerar att köra särskilt snabba intervallpass.
Masterfit TM 100 är ett löpband med flera egenskaper som man annars mest hittar i de högre prisklasserna. Den har snabbknappar i handtagen för justering av lutning samt hastighet och maxlutningen är i klass med ett proffslöpband.
Löpband som gör det lätt att komma igång
Det är enkelt att komma igång med löpningen eftersom träningsdatorn är lätt att förstå sig på. Det finns snabbvalsknappar för hastighet samt lutning och precis nedanför finns två handtag som används för pulsmätning. TM 100 stöder trådlös pulsmätning, men pulsband ingår ej. I själva datakonsolen finns även integrerade högtalare som är förvånansvärt kraftfulla. Konstruktionen är stabil och den har en hylla för placering av surfplatta, tyvärr kommer den skymma displayen vilket innebär att det blir svårare att överblicka sin träning.
Löpytan är bra och det finns även långa handtag på sidorna vilket bidrar till att öka tryggheten. Tyvärr är dämpningen uttalat stum. Detta tycker vissa är skönt, men kan samtidigt ge besvär om man har känsliga leder eller inte är van att springa på hårt underlag.
Fälls enkelt ihop
TM 100 har två transporthjul och det kan därför bli lite trixigt att stuva undan det i ett trängre utrymme då man måste vicka bandet för att hjulen ska rulla fritt. Det är däremot lätt att fälla ihop löpbandet. Masterfit TM 100 passar bäst för dig som söker ett löpband i mellanklassen med en särskilt stabil konstruktion för trygga träningspass, samt med rejäl maxlutning vilket möjliggör tuffare backintervaller. Det är en fördel om du är van vid att springa på hårt underlag eftersom dämpningen är stummare än medel.
Spirit Fitness CT850 är ett extremt robust löpband som närmast går att likna vid en pansarvagn. Bandet utstrålar hållbarhet och möjlighet till många års flitig användning. Något den extremt höga maximala användarvikten avspeglar.
Svårt att plocka undan
CT850 har två stabila transporthjul men dessvärre är det inte möjligt att fälla ihop bandet vilket tillsammans med den mycket höga maskinvikten i praktiken gör det ogörligt att stuva undan. Bandet har en stark AC-motor som gör att det accelererar snabbt mellan olika hastigheter och växelströmmen gör att det tål riktigt långa löppass. Såklart är det även riktigt stabilt när man varierar hastigheten kraftigt, såsom vid intervallträning. Dämpningen är stum vilket ökar belastningen för knä och leder, detta blir särskilt känsligt för ovana löpare.
Lätt att navigera bland program
CT850 är utrustat med en högst ordinär träningsdator med tio olika träningsprogram. Det är förhållandevis lätt att navigera sig fram till det träningsprogram man önskar och därefter går det snabbt att komma igång med löppasset. Displayen är bakgrundsbelyst och dess storlek acceptabel. Att skärmen är monokrom och därmed bara visar en färg känns dock lite snålt för den här prisklassen, även om det bara är en petitess. Desto värre saknas hylla för placering av surfplatta samt snabbknappar i handtagen för reglering av hastighet och lutning. Detta är något som numera är vanligt även på billigare modeller och dess avsaknad får CT850 att framstå som mindre modernt. Det finns dock flera praktiska fack runt konsolen för placering av diverse småattiraljer såsom nycklar och telefon.
Tål flitig användning
Spirit Fitness CT850 passar främst den som söker ett löpband som tål mycket flitigt användande och som vill ha komfort och trygghet i sin löpträning. Dessutom måste man med tanke på priset vara beredd att betala ordentligt för dessa egenskaper. Målgruppen är därför främst företagsgym och bostadsrättsföreningar.
Masterfit TP 900 är ett synnerligen robust och rymligt premiumlöpband och konstruerat för frekventa och långa löppass. Det är utrustat med växelström-motor - också kallad AC-motor - som tål längre träningspass än en vanlig likström-motor.
Lättnavigerad träningsdator med snabbval
TP 900 har en lättnavigerad träningsdator med ett flertal snabbval av olika förprogrammerade träningsprogram. Pulsen mäts enkelt genom att placera händerna på de handtag som finns placerade nedanför datorenheten, man kan även köpa till ett pulsband och då mäts pulsen trådlöst. Under displayen finns en hylla, ex. för surfplattor. Tyvärr gör dess placering att surfplattan täcker viktiga träningsdata, så du får välja mellan dessa. TP 900 har två fack där vattenflaska, telefon etc. kan placeras och två rejäla armstöd som gör att din träning kommer kännas säker även vid intensiva pass. Tyvärr så saknar vi knappar för justering av hastighet och lutning i armstöden, de hittar vi istället längre fram i höjd med nödstoppet. TP 900 har en mycket rymlig löpyta, vilket bidrar till en positiv löpupplevelse.
Ej hopfällbart löpband med bred löpyta
Som med de flesta tyngre löpband så går det dessvärre inte att fälla ihop och att det dessutom är tungt gör det svårflyttat. Dämpningen är aningen stum vilket är vanligt på löpband som är byggda för att användas ofta och länge. Har du känsliga leder och knän så kan det därför faktiskt vara bättre med en billigare modell med mjukare dämpning. TP 900 riktar sig till långdistanslöpare som söker ett löpband med bred löpyta och bra stabilitet för längre löppass. Det lämpar sig bäst för permanent placering i bostadsrättens gym, eller i det påkostade hemmagymmet. Om man inte har något emot att springa på lite hårdare underlag så kommer det att tåla flitigt användande i flera år framöver.
Master Fitness T70 är ett gediget löpband i proffsklassen. Den har en stabil konstruktion och en generös kontrollpanel med en väl tilltagen hylla för både surfplatta och telefon. Motorn är stark och tillsammans med en bra lutning ger det förutsättningar för många olika typer av intervallpass.
Stor och stark
Konstruktionen har påkostade materialval vilket gör löpbandet stabilt men också tungt. Man löper utan att känna sig trängd eftersom löpytan är god. Däremot är dämpningen något stum vilket man bör beakta om man är känslig mot att springa på hårt underlag. T70 är tyvärr inte hopfällbart vilket innebär att det är svårt att stuva undan. T70 är utrustad med en stark motor och det märks särskilt vid intervallträning då hastigheten höjs och sänks kontinuerligt. Det går förhållandevis snabbt att accelerera upp bandet till rätt hastighet.
T70 har en relativt hög löphöjd, så ska löpbandet stå i källaren och du är lång så rekommenderar vi att du räknar på att rumshöjden är tillräcklig. Räkna med minst 20 centimeter mellan hjässa och tak för att det ska kännas avslappnat att springa.
Generös träningspanel trots avsaknaden av snabbknappar
T70 har en väl tilltagen display som är uppdelad i flera olika informationsrutor. Text och siffror lyser med röd färg i varje ruta och den är enkel att läsa av i ett mörkt rum. Träningsdatorn har nio förinstallerade träningsprogram som är förhållandevis enkla att hitta och förstå sig på. Det enklaste är dock själv att knappa in hur lång tid man vill löpträna och därefter höja och sänka både hastighet och lutning manuellt under träningspasset. Tyvärr saknar armtagen snabbknappar för justering av hastighet och lutning vilket hade underlättat att på ett säkert sätt justera detta under löpträningen. Dessutom saknar konsolen snabbknappar med fasta värden. En annan svaghet är pulsmätningen som är inexakt, både via handtagen och det medföljande pulsbandet.
Otillräcklig flaskhållare
Konsolen är utrustad med hylla för surfplatta och telefon. T70 får ett plus för displayen är så pass stor att en surfplatta inte täcker alla mätetal, vilket gör att du kan titta på surfplattan och överblicka din träning rätt bra på samma gång. Däremot är flaskhållaren otillräcklig för att säkerställa att vattenflaskan hålls på plats. Det räcker att man höjer hastigheten några snäpp för att flaskan ska trilla i backen.
Master Fitness T70 är löpbandet för dig som har gott om plats och vet var du vill placera det. Det passar dig som springer mycket, uppskattar bra lutning och tål lite stummare underlag. Det här är ett rejält löpband till ett riktigt bra pris.
Bra pris hos:
Sole Fitness TT8 är storasyskon till det omåttligt populära löpbandet F85. Även om de båda löpbanden prestandamässigt är lika varandra så finns det emellertid några avgörande skillnader.
Ett löpband för långa löppass
TT8 är byggt för betydligt längre löppass än F85. Detta kommer främst av att TT8 har en induktions-motor, som visserligen inte är lika stark som F85:s, men som samtidigt är bättre lämpad att användas flera timmar. TT8:s tänkta användningsområde är alltså maratonlöpning, snarare än intervall-löpning. Detta gör att bandet främst riktar sig till elitlöpare eller till gym där flera användare tillsammans gör att det brukas flitigt. För detta är TT8 väl lämpat med sin höga byggkvalitet, sin synnerligen rymliga löpyta och sin mycket användarvänliga träningsdator.
Bra dämpning och hög maskinvikt
Dämpningen är föredömlig, även om den känns något stummare än F85:s. Maskinvikten är mycket hög, vilket vittnar om hur gediget byggt TT8 är. Samtidigt är löpbandet förvånansvärt lätt att flytta tack vare transporthjulen, som dock kunde varit bredare för att skydda sköra golv. Kontrollpanelen har hylla för läsplatta och det finns ordentliga fack för vattenflaska, nycklar etc. Än så länge finns tyvärr ingen svensk bruksanvisning. TT8:s saftiga prislapp gör att den är utom räckhåll för de flesta, men har man råd och behöver ett löpband som håller "kommersiell" standard är detta ett mycket prisvärt val.
Race Runner 2000i är ett väldämpat budgetklasslöpband som är förhållandevis yteffektivt och lätt att stuva undan, trots rejäl maxhastighet och maxlutning.
Löpbandet levereras med en utmärkt bruksanvisning och även för en lekman tar det inte mer än tjugo minuter att montera. 2000i är även enkelt att fälla ihop och de välplacerade transporthjulen i kombination med den förhållandevis låga vikten gör det lättförflyttat. Löpbandet tar inte speciellt mycket plats och det är en stor fördel för dig som har ett begränsat utrymme.
Enkel kontrollpanel
Kontrollpanelen är spartansk med endast ett fåtal knappar, vilket gör det enkelt att navigera. Det finns två tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Vi hade önskat att det fanns några fler val än bara två men samtidigt så finns knapparna för manuell styrning precis bredvid vilket innebär att det är enkelt att finjustera detta själv. En positiv detalj är att det även finns snabbknappar för hastighet och lutning i sidohandtagen.
Fack för förvaring
Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Tyvärr saknas hylla för surfplatta vilket är ett klart minus om du vill kunna kolla på den under träning. Det finns anslutning för musikspelare samt integrerade högtalare. Dessvärre är ljudkvalitén usel och ljudet blir bättre med en vanlig mobiltelefons egna högtalare.
2000i har stöd för flera olika träningstyper, såsom intervaller och pulsträning. Träningsdatorn stödjer trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. Race Runner 2000i passar bäst för dig som särskilt söker ett yteffektivt löpband med effektiv dämpning samt god prestanda och som inte använder surfplatta under passet.
Hammer FlyRun 2.0 är trots sin storlek förhållandevis robust med en generös maximal användarvikt och hög maxhastighet. Bluetooth-funktionen gör det möjligt att para ihop träningsdatorn med ett trådlöst pulsband och lutningen kan justeras manuellt i tre steg.
Lätt att stuva undan
I träningsdatorn hittar vi flera träningsprogram men som tyvärr inte riktig ger den där extra kryddan som motivationen ibland behöver. Det är däremot lätt att förstå hur datorn fungerar och all viktig träningsinformation visualiseras på den bakgrundsbelysta LCD displayen. Det vi gillar allra mest med FlyRun 2.0 är hur enkel den är att fälla ihop och förvara. Man packar smidigt ihop den på egen hand och sen är det busenkelt att rulla iväg den till önskad plats.
Även om löpytan är liten så hittar vi efter ett tag till ett avslappnat löpsteg, så länge tempot är runt joggingfart. När vi sedan höjer hastigheten upplevs framförallt längden som alltmer begränsande i takt med att farten ökar. Visserligen ger de förlängda armstöden en viss trygghet när farten ökar men det hade förbättrat användarupplevelsen om de även haft knappar för snabbare hastighetsjustering. Dämpningen är något stum, men det finns en viss svikt som hjälper att skydda känsliga knän.
Bra alternativ för nybörjaren
Hammer FlyRun 2.0 är ett kompakt och pålitligt löpband som passar dig som precis börjat löpträna. Har du ett mindre källargym eller en lägenhet så kommer du älska de snälla yttermåtten och hur lätt bandet fälls ihop. Det här passar särskilt bra för dig som har ett lagomt långt löpsteg samtidigt och föredrar lugna joggingpass före blixtsnabba intervaller.
Titan Life T55 är ett mycket prisvärt löpband med hög maxhastighet och många träningsprogram. Den är utrustad med flera snabbknappar för effektivare justering av hastighet och lutning. Runt konsolen finns gott om utrymme och flera saker där du kan placera exempelvis vattenflaska och surfplatta.
Tänk på dina steg
Med sina nätta mått passar detta löpband utmärkt i det mindre hushållet. Trots sin storlek är det överraskande stabilt och löpytan är helt okej, i alla fall på bredden. I högre hastigheter känns löpbandet inte tryggt eftersom man är mycket nära kanterna med fötterna både fram och bak på mattan. Det är därför inte det bästa valet om du planerar att springa snabbt eller om du är längre än 185 cm. .
Den okomplicerade träningsdatorn innehåller många träningsprogram, kanske för många? Visst, det kan förvisso ge bra variation men det stora urvalet gör det även rörigt - less is more säger vi. Snabbknapparna som finns runt displayen och längs med handtagen, däremot jättebra och lätta att använda.
Prisvärt löpband för det mindre hemmagymmet
Löpytan är som vi varit inne på tidigare ganska liten och det bidrar även till en stumma dämpning. Men superstumt är det inte, tillverkaren har på något sätt lyckats hitta en bra medelväg och dämpningen upplevs som att springa på ett lätt sviktande golv liknande det som finns i en gymnastikhall. Vi gillar också att en surfplatta får plats nedanför displayen även om det känns som att den hamnar lite för nära kroppen vid högre hastigheter.
Titan Life T55 är ett suveränt val för dig som har både en begränsad yta och budget. Löpbandet funkar fint för både joggingturer och powerwalks. Om du däremot är lång och gillar snabba intervaller riskerar löpytan vara i minsta laget.
Bra pris hos:
Horizon Treadmill T101 är ett kompakt löpband med fin dämpning och lättnavigerad träningsdator. Trots sin storlek upplevs löpytan som förhållandevis rymlig. Plus för att den är utrustad med två hyllor för mobiltelefon och surfplatta. Om du placerar din enhet på den översta hyllan så kan du fortfarande överblicka träningsdisplayen under löppasset. Den har dessutom ett uttag för USB vilket gör det möjligt att ladda sin mobila enhet under löprundan.
Kompakt men stabil
Treadmill T101 är tillverkad med en solid ram som säkerställer att löpningen sker säkert och utan gungning. Trots en tung och hård ram så är dämpningen riktigt bra, den är varken för hård eller för mjuk. Löpytan är fullt tillräcklig och man når alla knappar på träningskonsolen utan problem. Vi hade dock önskat en något högre maxhastighet och brantare maxlutning för mer utmaning vid särskilt intervallträning.
Med ett enkelt handgrepp fäller du upp löpmattan och med de två transporthjulen kan du med visst besvär rulla iväg den till önskad plats. Det hade varit önskvärt med fyra vinklingsbara transporthjul istället för att enklare kunna rulla löpbandet helt på egen hand till avsedd plats.
Funktionella snabbknappar för ökad säkerhet
De tre displayerna är små och visar inga flashiga staplar eller diagram men de är fullt tillräckliga. Du läser enkelt av den nödvändigaste informationen och det går snabbt att leta sig fram till önskat träningsprogram. Det är möjligt att välja program inom kategorierna intervaller, viktnedgång, distans och kalorier. Du kan även välja manuellt program där du helt enkelt justerar hastighet och lutning själv under träningspasset. På varsin sida av konsolen finns det snabbknappar för val av hastighet och lutning. Det tycker vi är jättebra eftersom många knapptryck ökar risken för att man tappar uppmärksamheten på löpningen och därmed riskerar att ramla och skada sig.
Bluetooth-högtalare och fläkt
Det går både snabbt och enkelt att koppla upp sig mot bluetooth-funktionen. Bluetooth används endast för att spela upp ljud från mobiltelefonen eller surfplattan till löpbandets högtalare. Vi hade önskat möjligheten att koppla ihop löpbandet med någon träningsapp också, en funktion som många andra modeller har. Längst ned på träningskonsolen finns en liten fläkt som ger en viss svalka. Fläkten går inte att vinkla och styrkan finns bara i ett läge, på eller av.
Dessvärre saknar vi möjligheten att koppla ihop ett trådlöst bröstbälte med träningsdatorn, vill man mäta pulsen behöver man använda de två handtagen som finns precis nedanför konsolen eller ha en egen pulsklocka.
Användarvänlig och lätt att tycka om
Horizon Treadmill T101 är löpbandet för dig som inte är beroende av höga hastigheter och uppskattar att kunna se på din surfplatta eller lyssna på musik/podd/ljudbok under träningspasset. T101 har användarvänligheten som sin styrka samtidigt som det också är robust och med skön dämpning.
Titan Life Athlete T74 är ett riktigt trevligt löpband i mellanklassen med generös löpyta och skön dämpning. Löpbandet kommer i ett stort paket och innehåller endast ett fåtal delar som behöver monteras. Bruksanvisningen är tydlig och för en nybörjare så tar det max 30 minuter att göra löpbandet klart för användning.
Stark motor men låg maskinvikt
Athlete T74 har en för sin prisklass förhållandevis låg maskinvikt men är trots detta stabil. Det har en frikostig löpyta och även vid höga hastigheter så står bandet stadigt på marken. För att ge en ännu säkrare löpträning hade vi dock gärna sett att handtagen varit längre. Eftersom maskinvikten är låg så är T74 relativt lätt att flytta.
T74 är utrustad med en stark DC-motor på 3 hk vilket innebär att den snabbt ökar och sänker hastigheten efter önskemål. Den har en maxhastighet som räcker för de allra flesta men för att kvala in som riktigt vass så hade vi velat att den kunde erbjuda en brantare maxlutning. Lutningen har 15 nivåer men det är ganska små avstånd mellan varje nivå och maxlutningen är mindre än många andra modeller i prisklassen. Det är anmärkningsvärt att den inte har stöd för trådlös pulsmätning.
Stöd för surfplatta men spartansk träningsdator
Vi uppskattar de finesser som finns på träningskonsolen. Såsom hylla för surfplatta, USB-uttag för laddning och anslutning till de integrerade högtalarna. Dessutom är prestandan på högtalarna ovanligt hög. Det är lätt att navigera sig fram till önskat träningsprogram och datorn har utrymme för tre olika användare. Programmen är i enklaste laget och erbjuder egentligen bara olika typer av hastighetsförändringar, längden på passet anger du själv. Tyvärr finns inte möjligheten att modifiera egna intervallpass men det går bra att använda sig av snabbknapparna vid träningskonsolen för att snabbt justera hastighet och lutning. Vi hade önskat att den även hade snabbknappar i handtagen på sidorna. Eftersom displayen är bakgrundsbelyst och stor till ytan så ger det dig en utmärkt överblick över träningspasset.
Sammantaget är Titan Life Athlete T74 ett för sin prislapp riktigt kompetent löpband med många trevliga detaljer. Det lämpar sig extra väl för dig som vill använda din surfplatta under träningspasset, men har även fina löpegenskaper såsom utmärkt dämpning och generös löpyta.
Bowflex BXT226 är ett kraftigt premium-löpband med generös löpyta och riktigt skön dämpning. Dess design är futuristisk men samtidigt stilren och därför lätt att tycka om. Tack vare hyllan för surfplatta och USB-uttag så riskerar du aldrig att få slut på batteri under löppasset. Till skillnad från många andra löpband så är hyllan dessutom placerad så att surfplattan inte täcker displayen. En robust konstruktion i kombination med kraftfull motor gör att BXT226 passar utmärkt för tuffare intervallpass. Den starka motorn möjliggör nämligen en hög maxhastighet och snabb hastighetsjustering. Dessutom underlättar den väl tilltagna löpytan att löpningen känns tryggare när det går som fortast. Sin höga maskinvikt till trots så gör de fyra transporthjulen det lätt att flytta bandet.
BXT226 har en lättanvänd träningsdator med ett tilltalande användargränssnitt. Det finns flera olika träningsprogram och pulsbälte är inkluderat i priset. Efter träningen kan du föra över din data via Bluetooth till diverse gratisappar. Det förekommer ljudeffekter vid några av valen vilket kan bli tröttsamt i längden om man stör sig på sådant, lyckligtvis går ljudet att stänga av helt. Vi saknar tyvärr snabbknappar i handtagen för smidig småjustering av hastighet och lutning. Dessutom behöver varje ändring på konsolen bekräftas med ytterligare ett tryck på en annan knapp vilket är irriterande, särskilt vid tuffa intervallpass när man vill ha total fokus på löpningen. Vi är rätt imponerade av de förhållandevis starka högtalarna som du kan koppla ihop med din telefon eller surfplatta via en vanlig ljud-kabel. Konsolen har fem lättillgängliga fack där man med fördel förvarar nycklar, telefon etc. Likt många andra löpband har BXT226 en pliktskyldig men underdimensionerad fläkt som inte ens på högsta effekt ger särskilt mycket svalka. Bowflex BXT226 riktar sig till löpare som är ute efter en påkostad, snygg, robust och bekväm träningsplattform med moderna funktioner såsom anpassning för att kolla på surfplattan under passet.
Titan ST765 Extreem är ett budgetlöpband med en för prislappen svårslagen prestanda och utnämns till bästa budgetval. Maxhastigheten, motoreffekten, löpytan och maxlutningen är alla hiskeligt höga för ett löpband under 10 000 kr. Kontrollpanel och träningsdator är enkla samt tydliga vilket underlättar att snabbt komma igång. Det finns smidiga snabbknappar för justering av hastighet och lutning. En mångfald av löp-program möjliggör en omväxlande träning. En svaghet är emellertid att all löpdata försvinner så fort bandet stannat. ST765 Extreem har ljudingång för smartphone/surfplatta etc. samt inbyggda högtalare som lyckas överrösta bandet under löpning. Fläkten är däremot alltför klen för att ge någon större svalka. Dämpningen är klart godkänd för ett budgetlöpband, men skulle behövt dämpa ännu effektivare för att harmonisera bättre med den så väl tilltagna maxhastigheten. Detta tar sig främst uttryck i att tyngre löpare kan överbelasta dämpningen under maxhastighet och då ”trampa igenom” bandet och därigenom snubbla till. Detta gör ST765 Extreem mindre lämpat för tunga löpare – ca 100 kg – som ämnar köra intervallträning. Oavsett sina svagheter så ger ST765 Extreem onekligen en väldigt hög prestanda för pengarna.
Schwinn Fitness 570i är ett gediget proffslöpband med en robust, stabil ram samt en kraftfull motor som snabbt accelererar upp bandet till dess respektabla maxhastighet. Löpytan är rymlig nog att inte kännas trång vid högsta hastigheten. Dämpningen är förmodligen 570i:s främsta styrka och håller en mycket hög kvalitet. Den är av den mjukare typen, vilket exempelvis löpare med sköra knän och tyngre löpare ofta föredrar. En riktigt snygg och genomtänkt design är Schwinn Fitness signum och 570i gör oss inte besvikna. Såväl färger som material och detaljer utstrålar exklusivitet och modernitet. Detta inkluderar träningsdatorns gränssnitt, som också ger en utmärkt överblick över träningen. Träningsdatorn har även ett fullgott antal förprogrammerade träningsprogram som möjliggör en varierad träning. På 570i kan du sätta i ett USB-minne och spara dina träningspass. Datan kan du sedan ladda upp med apparna Schwinn-connect eller MyFitnessPal och få en överblick över din träning. 570i är anpassad för moderna användare, som ofta vill följa sin träningsdata samtidigt som man kollar på surfplattan. Hyllan för surfplattor har nämligen placerats ovanför displayen, istället för under den. Därmed täcks aldrig displayen av något och man kan följa sin träning samtidigt som man kollar på surfplattan. Dessutom har kontrollpanelen ett praktiskt USB-uttag för laddning, så du riskerar aldrig att surfplattan dör mitt i träningen. Bruksanvisningen är föredömligt utformad med tydliga illustrationer som underlättar montaget.
Handtagen saknar tyvärr snabbknappar för justering av hastighet och lutning. Justeringar kan bara göras via kontrollpanelen och måste bekräftas genom att trycka på ”enter”-knappen. Denna extra knapptryckning kan vara ett irritationsmoment vid hårda intervallpass. Med 570i visar Schwinn Fitness att man är ett av marknadens mest innovativa märken.
Master Fitness T765 är ett välbyggt löpband med en robust, stabil ram samt en kraftfull motor, vilket talar för en god hållbarhet och en lång livslängd. Motorn accelererar snabbt upp bandet till dess mycket höga maxhastighet och lutningen justeras så smidigt och mjukt att det knappt märks. Löpytan är väldigt rymlig vilket gör att man vågar pressa sig till max på ett sätt man inte gärna gör på löpband med mindre löpyta. Dämpningen är riktigt bra och i kombination med den kraftiga ramen hålls ljudnivån nere under löpning. Vad gäller estetik är T765 definitivt ett uppryck från föregångaren T760, men likväl finns fortfarande förbättringspotential. Åtminstone vad gäller kontrollpanelen som ser ganska andefattig ut med knappar som ger ifrån dig ett billigt klick-ljud.
Funktionsmässigt är den däremot klart godkänd med praktiska snabbvalsknappar och en förteckning över träningsprogrammens profiler. Förteckningen underlättar förståelsen av träningsdatorn, som i det stora hela är lättförstådd med en uppsjö av träningsprogram för en omväxlande och utmanande träning. Dessutom finns app-stöd via bluetooth, som än så länge är i sin linda, men förhoppningsvis förfinas med tiden.
ProForm Power 995i är ett starkt och snabbt löpband med ett stort antal träningsprogram och stöd för ett flertal appar. Maxhastigheten är hög både i absoluta tal och för prisklassen. Den har också en generös löpyta vilket gör din träning säkrare i höga hastigheter. Tyvärr så upplevs knappar vara av sämre kvalitet och det är inte alltid ett tryck får direkt respons. Dessutom är fläkten usel, vilket i och för sig snarare är regel än undantag i budgetklassen.
Löpbandet levereras med en begriplig bruksanvisning som har tydliga illustrationer och är lätt att följa. 995i är enkel att fälla ihop och har som de allra flesta andra löpband en hydraulisk broms, vilket innebär att löpdelen bromsas upp om man skulle tappa taget vid hopfällning. Bandet har bara två transporthjul, så för att flytta det behöver man vicka upp det, något som kan vara svårt med tanke på den höga vikten. Speciellt om bandet står i ett trångt utrymme.
Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Dessutom finns hylla för surfplatta vilket är ett stort plus om man t.ex. använder någon av träningsapparna. Det finns tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Tyvärr saknas dock snabbknappar för justering av hastighet och lutning i sidohandtagen.
995i är utrustad med ändamålsenliga träningsprogram för flera olika träningstyper, såsom intervaller, backlöpning och pulsträning. Träningsdatorn stödjer trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. ProForm Power 995i passar bäst för löpare som söker ett starkt och riktigt snabbt löpband med lagom mjuk dämpning och en mjukvara som stöder ett flertal spännande appar.
Abilicas Stream TM X är uppföljare till den tidigare testvinnaren Trex 8 och blir tack vare pågående priskrig även den bäst i test. En kraftigare motor gör att TM X nu kan mäta sig med konkurrerande modeller i sin prisklass. Löpytan är rymlig och underlättar en bekvämare löpning, speciellt i högre hastigheter. Träningsdatorn är relativt enkel och gör det lätt att komma igång. Snabbknappar för hastighet och lutning finns på såväl kontrollpanel som handstöd. Väl avvägda träningsprogram och en rejäl maxlutning möjliggör en utmanande och varierad löpning. Dämpningen är mycket god. Tyvärr har TM X bara två transporthjul, vilket gör löpbandet onödigt svårflyttat. Nytt är Bluetooth-anslutning och möjligheten att använda gatuvy-appar på både iOS och Android-enheter.
Denna teknologi är fortfarande i sin linda och ska man under löpning följa sin framfart på en läsplatta, upplevs skärmen lätt liten. Kan man däremot strömma sin läsplatta/smartphone till en TV-skärm överkoms detta.
Infinity 1.2T är det billigare av två löpband i Casalls nya Infinity-serie. Likt sitt storasyskon har Infinity 1.2T en unik ”svängarms”-dämpning istället för traditionella dämpkuddar. Detta ger en något annorlunda känsla än vanliga dämpkuddar, men är samtidigt effektivt och är enligt Casall skonsammare för knän och leder. En annan innovation är att sidohandtagen har rörelsesensorer för justering av hastigheten med hjälp av handrörelser. Detta fungerar väl och gör det lättare att fokusera på löpningen. Kontrollpanelen är mycket enkel för prisklassen och vi hade bland annat gärna sett fler och större snabbknappar. En stor gummibelagd hylla ger utmärkta förutsättningar för placeringar av läsplattor etc. Displayen är liten jämfört med konkurrerande löpband och får därför inte plats att visa alla väsentliga värden på samma gång. Något som tenderar att leda till mer knapptryckande, vilket tar fokus från löpningen. Träningsdatorn skiljer sig från mängden genom att ha en stor fokus på viktkontroll och olika typer av träningsmål. Infinity 1.2T har en stabil konstruktion men transporthjulen är något taniga i relation till maskinvikten. Löpytan är rymlig vilket underlättar löpningen, speciellt i de högre hastigheterna. Pulsmätningen via handtagen går snabbt och det finns även stöd för trådlöst bröstbälte.
Infinity 1.5T är toppmodellen i Casalls nya serie löpband. Som vanligt har Casall lagt möda på att få till en design som tilltalar skandinaviska konsumenter. Detta har de på det stora hela lyckats med och designen sticker onekligen ut. Lika unik är löpbandets dämpning som använder sig av en så kallad svängarmsdämpning istället för traditionella dämpkuddar. Denna dämpning känns onekligen lite annorlunda om man är van vid dämpkuddar, men är likväl effektiv och enligt Casall skonsammare för knän och leder. Ytterligare en innovation som får Infinity 1.5T att sticka ut är de praktiska rörelsesensorerna för justering av hastigheten. Med dessa räcker det med att dra handen över sensorn för att öka eller minska farten. Konstruktionen är klart stabil och vad man förväntar sig i denna prisklass. Löpytan är rymlig, vilket underlättar att springa i maxhastigheten. Motorn är på intet sätt klen men samtidigt under genomsnittet för prisklassen. Träningsdatorn är godkänd men har inte så stor variation av förprogrammerade träningsprogram. Den har istället en fokus på viktkontroll som kan kännas främmande för vissa nordiska löpare. Display och kontrollpanel fyller båda sin funktion men känns lite simpla för en premiummodell. Däremot har konsolen en rymlig hylla för läsplattor etc.
Nylanserade Abilica Trex 7 är ett budgetklass-löpband med en imponerande kombination av byggkvalitet, funktionalitet och design till ett överkomligt pris. Med sin för prislappen kraftiga motor kommer Trex 7 snabbt upp i sin maxhastighet. Den robusta ramen gör löpbandet stabilt, även om man lutar överkroppen mot stödarmarna vid högsta hastigheten. Löpplattans dämpning är god för ett budgetband och den maximala lutningen är hög. Likt för andra budget-löpband kan löpytan upplevas som smal av ovana motionärer, åtminstone vid höga hastigheter. Displayen är användarvänlig och smidig med smarta snabbknappar för både hastighet och lutning samt en tydlig och klar skärm. Träningsdatorn har flera väl avvägda program för en omväxlande träning. Dessutom går hastighet och lutningen enkelt att justera via praktiska snabbknappar på armstöden.
Trex 7 är både hopfällbar och hjulförsedd vilket gör den mycket lättflyttad.
Löpbandet Gallop från tjeckiska inSPORTline är en mellanklassmodell med ovanligt hög prestanda för prislappen. Den maximala hastigheten, lutningen och användarvikten är alla mycket höga och motoreffekten likaså. Designen är något tudelad med såväl rena linjer som inslag av kitsch. Dämpningen är långt ifrån dålig men något under genomsnittet för prislappen, vilket får oss att undra om den angivna maximala användarvikten inte är lite överdriven. Träningsdatorn är tämligen enkel, men duger gott för genomsnittsanvändarens behov. Bruksanvisningen är dock på engelska. Panelen saknar hylla för surfplatta men har två rymliga fack att lägga mobil och liknande i.
Dessutom har den både inbyggda högtalare och fläkt. Maskinvikten är hög vilket övervägande är positivt då detta talar för en stabil konstruktion med gedigen och hållbar ram. Alltjämt kunde löpbandet gjorts lättare att flytta. Hur Gallop klarar flitig och långvarig användning återstår att se, men betryggande är en generös garantitid.
Master Fitness T865 är ett proffsklass-löpband som är byggt för att användas ofta och länge. Det har nämligen en induktionsmotor som tål att användas många timmar i rad utan att överhettas. T865 passar därför bra i företagsgymmet, bostadsrättföreningsgymmet eller
för den som springer riktigt långa pass, exempelvis inför ett maraton. Designen är modern och dämpningen är utmärkt. Löpytan är väl tilltagen och passar därför ovana löpare, som ofta känner sig tryggare på en större löpyta, men även snabba löpare som kräver en längre löpmatta. Handstöden har praktiska knappar för hastighet och lutning. Kontrollpanelen har en relativt liten men samtidigt högupplöst och informativ display som visar tid, distans, hastighet, lutning, kcal, stegfrekvens samt puls. Det finns ett hyllplan, men lägger man en läsplatta på detta så täcker det displayen. Träningsdatorn stöder Bluetooth och appar som Run On Earth, vilket möjliggör fler träningsalternativ än de förprogrammerade programmen. Under displayen finns snabbknappar för lutning och hastighet. Snabbknapparna för hastighet går emellertid endast upp till 10 km/h, vilket känns fjuttigt då den maximala hastigheten är mer än dubbelt så hög. Det krävs därför mycket knapptryckande för att få upp löpbandet i maxhastigheten. Kontrollpanelens knappar är så blanka att de kan vara något svåra att läsa av. Löpbandet är utrustat med en vattenflaskhållare som tyvärr sitter relativt långt ned på ena sidan, vilket gör den svår att komma åt. Det finns tyvärr inga förvaringsutrymmen för exempelvis nycklar och telefon.
T565 är den billigaste modellen i Master Fitness senaste generation löpband och har ett pris i lägre budgetklassen. Löpbandet är i mångt och mycket en miniatyr-version av syskonmodellerna T665 och T765, vilket ska ses som en komplimang. Likt sina storasyskon är T565 nämligen riktigt välbyggt och stabilt i relation till sitt pris. För att vara ett så lågt prissatt löpband är dämpningen god och löpytan bred, vilket underlättar att springa snabbt på bandet. Vid höga hastigheter förekommer dock en viss glidning av löpmattan och detta blir tydligast för tyngre användare. T565:s design är nästintill identisk med sina dyrare storasyskon och har likt dessa fått ett rejält ansiktslyft jämfört med föregående generation. Även träningsdatorn är mycket lik syskonmodellernas och därmed relativt sofistikerad. Ett stort antal träningsprogram möjliggör en omväxlande löpning och inkluderar ett par pulsstyrda program. Dessutom stöds trådlöst pulsbälte som köps till separat.
Träningsdatorn har ett relativt lättnavigerat menysystem och på kontrollpanelen finns en förteckning över de olika träningsprogrammen. Displayen är ganska liten men likväl pedagogisk och modern. Ett klart plus är de praktiska snabbvalsknapparna för lutning och hastighet som finns på kontrollpanelen samt armstöden. Även om T565 inte har app-stöd som sina syskonmodeller uppskattar vi att den ändå fått ett bokstöd där man kan ställa sin surfplatta.
Casall 600+ är ett mycket robust löpband i proffs-klassen och dess mest synliga styrka är den mycket snygga designen. Denna kommer kanske främst till uttryck i displayen som är av högsta klass. Förutom dess mycket intuitiva och lättanvända display, har T600+ även en utmärkt träningsdator vilken möjliggör många smarta funktioner såsom en rad snabbknappar, skapande och övervakning av träningsmål samt flera träningsprogram. Med en mycket god dämpning och en rymlig löpyta känns löpningen säker ända upp till T600+:s höga maxhastighet. Motorn är tyst och accelererar snabbt upp löpbandet. T600+ har egentligen inga riktiga svagheter. Fläkten är för svag för att ge ordentlig svalka, men detta gäller alla inbyggda fläktar vi testat. T600+ pris är något högre än genomsnittet för löpband med samma prestanda.
Är man däremot beredd att betala ett par tusenlaparp extra för ett riktigt snyggt designat löpband, är det förmodligen väl spenderade pengar. Detta gäller i exempelvis om löpbandet ska stå framme i ett annars stilfullt möblerat hem.
Casall T200+ är ett högpresterande och väldesignat löpband i övre budget-prisklassen. Prestandamässigt ligger T200+ i gränslandet mellan budget- och mellanklassen. Dämpningen är god och den generöst tilltagna löpytan är rymlig, vilket inte minst underlättar löpning vid maxfart. T200+ robusta ram gör den stabil, också i höga hastigheter vilka den snabbt accelererar till med sin kraftfulla motor. Casalls känsla för design lyser igenom i en mycket stilren utformning. Kontrollpanelen är tydlig och har en smart display omgiven av praktiska snabbvalsknappar för såväl lutning som hastighet. Träningsdatorn är relativt lättanvänd och har flera välavvägda träningsprogram.
T200+ är ett utmärkt val för löpare som är ute efter ett lättare löpband och som är beredda att betala ett par tusenlappar extra för en riktigt snygg design. Detta anses exempelvis ofta viktigt för användare som är noga med inredningen i sitt hem och som ska ha löpbandet ståendes i vardagsrummet eller gillestugan.
XTERRA Fitness Trail Racer 3.0 är ett robust löpband med en byggkvalitet som är mycket hög för sin prislapp. Föga oväntat är väl detta med tanke på att tillverkaren - Dyaco - är densamma som till välrenommerade Sole Fitness. Likheterna med löpband från Sole Fitness är tydliga på fler områden. Kontrollpanelen och träningsdatorn är båda enkla, tydliga och föredömligt lätta att förstå sig på. Föredrar man däremot en mer avancerad – och komplicerad – träningsdator med en uppsjö förprogrammerade träningsprogram så kan 9 st upplevas få. Löpytan är rymlig vilket möjliggör en mer avslappnad löpning. Dämpningen är suverän i relation till prislappen och utöver att skona knän och leder gör det löpbandet tystare. På kontrollpanelen och på handtagen finns smidiga snabbknappar för såväl lutning som hastighet. Pulsmätning finns på handtagen och den hittar pulsen fort. Om vissa löpband skulle kunna anklagas för att ha trimmade motorer - för en högre maxhastighet - så skulle man kunna hävda motsatsen om Trail Racer 3.0. Trots den kraftfulla motorn är maxhastigheten strypt till 16 km/h, troligen för att spara motorn. Detta är inget problem för de flesta och borgar för en lång livslängd på motorn. Å andra sidan kan det vara begränsande för snabba löpare som vill maxa och exempelvis kör intervallträning. Garantitiden på 2 år är dubbelt så hög som branschgenomsnittet på 1 år.
Nytänkande premiumlöpband med kraftfull motor och interaktiva funktioner
ProForm Performance 1850 är både ett högpresterande och innovativt löpband i proffsklassen. Det här är löpbandet för dig som vill vara först med de senaste tekniska funktionerna. Inte minst genom appen iFit Live som möjliggör en ny typ av interaktiv löpning. Den kraftiga motorn accelererar snabbt upp löpbandet till den riktigt höga maxhastigheten. Den generösa löpytan - framförallt längden - ger en säkrare löpning, speciellt i de högsta hastigheterna.
Performance 1850 är stabilt och väldämpat med en avancerad, men ändå lättnavigerad träningsdator. Displayen har flera skärmlägen beroende på vilken information du vill se och du väljer själv skärmläge genom att föra fingret över skärmen. Samtidigt som du under träningspasset kan hålla koll på sådant som hastighet, lutning, tid, distans, puls och kaloriförbrukning, så kan du även nätsurfa eller lyssna på musik. Lutning samt hastighet justeras med en lätt beröring av touchknapparna på konsolen eller på handtaget.
De inbyggda högtalarna har en ovanligt bra ljudkvalitet och även vid höga hastigheter är det fortfarande lätt att höra musik och filmljud. Performance 1850 är även beskaffat med en ovanligt kraftfull fläkt. Löpbandet är anpassat för appen iFit Live, vilket möjliggör många spännande funktioner. Exempelvis kan du rita upp din egen rutt och följa den på skärmen. Du kan också tävla mot andra iFit-användare och ladda upp träningsprogram som hjälper dig att nå dina träningsmål. Ett trådlöst pulsbälte från välrenommerade Polar ingår och det ger snabbt ett korrekt pulsvärde på skärmen. Konsolen har hyllplan för läsplatta samt gott om plats för vattenflaska, telefon och liknande. Transporthjulen kunde ha varit bredare för enklare förflyttning, men annars finns det inte mycket att anmärka på Performance 1850.
Proform 525 ZLT är ett löpband i lägre budgetklassen och är trots sitt låga pris riktigt kompetent. Framförallt har 525 ZLT en oväntat bra dämpning för sin prislapp, vilket gör löpbandet mer hållbart, skönare att springa på samt mer skonsamt för knän och leder. Även den för budgetklassen kraftfulla motorn borgar för en längre produktlivslängd. Dessutom gör den att löpbandet orkar med tyngre löpare bättre vilket minskar risken för att de ”trampar igenom” vid högre hastigheter. Topphastigheten är normal för budgetklassen och duger gott för den genomsnittlige löparen. Displayen är långsmal och därmed relativ liten. Den får trots detta ändå plats att visa det viktigaste. Varken display eller snabbknappar är tyvärr bakbelysta, vilket gör att de inte syns i mörker. Positivt är däremot att det på konsolen finns mycket gott om plats för läsplatta och till och med tidningar. Träningsdatorn är av enklare snitt, men är trots detta skapligt lättarbetad. Den innehåller en tillräcklig variation av förprogrammerade träningsprogram för en omväxlande träning. Pulssensorerna på handtaget hittar snabbt pulsen men värdena blir lätt inexakta då man måste hålla i handtaget medan man springer. Som väl är finns även stöd för trådlöst pulsbälte. Garantitiden på två år är över genomsnittet.
F3 Dual är ett mellanklasslöpband från världsberömda BH Fitness. Byggkvaliteten är hög och känns väl tilltagen för den belastning ett löpband i denna prisklass kan tänkas utsättas för. Ramen är robust och dämpningen är riktigt bra, även för tyngre löpare. Detta skonar både löpband och användare men ger framför allt en skönare träning. Motoreffekten är inte klen men ändå en bra bit under medlet för prisklassen. Accelerationen är ändå respektabel och likaså maxhastigheten. Löpbandet bromsar emellertid in aningen för fort sista biten precis innan stopp, vilket kan upplevas som lite obehagligt av den ovane. F3 Dual:s design är klart godkänd och dess rena linjer borde tilltala Nordiska konsumenter. Detta gäller även display och träningsdator med tillhörande menysystem som är både tydligt och snyggt. Kontrollpanelens design känns däremot andefattig med lite små och få knappar. Vi saknar även snabbknappar på handtagen. Samtidigt krävs få knapptryckningar för att komma igång och de förprogrammerade träningsprogrammen är tillräckligt många och varierande för att ge en omväxlande träning.
NordicTrack T7.0 är ett högpresterande löpband i proffsklassen. Den kraftiga motorn accelererar snabbt upp löpbandet och en generös löpyta ger gott om plats, även i maxhastigheten. Den mycket höga maxanvändarvikten vittnar om löpbandets höga byggkvalitet. T7.0 är både stabilt och skönt att springa på tack vare ett påkostat dämpnings-system. Träningsdatorn har en ganska liten display-skärm men är lättnavigerad med massor av praktiska snabbkommandon. Exempelvis justeras såväl lutning som hastighet enkelt med ett enda knapptryck. Löpbandet är relativt enkelt att montera och har en tydlig manual. Det har även en iPod/iPhone-docka och inbyggda högtalare vilka faktiskt levererar ett skapligt ljud. Detta är inte något oskäligt dyrt löpband, men med den mördande prispress som numera råder i Internetbutikerna framstår T7.0 som alltför högt prissatt.
Master Fitness T665 är lillasyskon till storsäljaren T765 - som vi också recenserat - och ger likt sin syskonmodell mycket löpband för pengarna. T665 är välbyggt i relation till sitt pris och har en robust ram som förblir stabil, även vid hårdare påfrestningar. Maxhastigheten är mycket hög för ett löpband i budgetprisklassen och likaså är löpytan. Tillsammans möjliggör dessa egenskaper att man kan pressa sig riktigt hårt och köra effektiv intervallträning. Användare som väger mer än ca 80 kg kan dock uppleva en viss glidning av löpmattan vid högre hastigheter. Stötdämpningen är god, i synnerhet med tanke prisklassen och detta håller även ner ljudvolymen.
Designen har fått sig ett påtagligt lyft och T665 ser betydligt roligare ut än sin föregångare. Visst finns det fortfarande förbättringspotential, men i stort är designen klart godkänd för en budgetklass-modell. Kontrollpanelen må se lite torftig ut, men är onekligen tydlig med en förteckning över träningsprogrammens profiler. Praktiska snabbvalsknappar för såväl lutning som hastighet finns både på kontrollpanelen och på armstöden. Träningsdatorn är relativt lättförstådd och urvalet av träningsprogram är generöst. T665 har stöd för trådlös pulsmätning och träningsdatorn har 3 pulsstyrda program. Pulsbälte får dock köpas till separat. Nästan unikt för ett budgetklass-band finns app-stöd via bluetooth och kontrollpanelen har ett bokstöd för surfplattan samt en USB-laddare.
Master Fitness 660 är ett löpband i lägre mellanklassen. Det har en bra byggkvalitet och känns med sin generösa löpyta bekväm att löpa på, även i höga hastigheter. Med en mycket kraftfull motor är Master 660 särskilt väl lämpad för tuff intervallträning och accelererar snabbt upp i maxhastigheten. Master 660 har dock även svagheter och bland dessa är den mest slående dess display som inte bara känns föråldrad och fantasilös, utan även har en begränsad funktionalitet med få snabbvalsknappar för att vara ett löpband i proffsklassen. Även dämpningen upplevdes svagare än förväntat vilket kan upplevas som viss stumhet. Träningsdatorn är annars bra med många träningsprogram, bland annat ett pulsstyrt. En kuriositet är att Master 660 har inbyggda högtalare.
Master Fitness T540 är ett mycket populärt och ganska lågt prissatt löpband i budget-klassen. Master T540 marknadsförs främst som ett löpband med förstklassig dämpning, men även om våra testare inte tyckte att det var något fel på dämpningen, tyckte de inte heller att den kändes exceptionell. Vi upplevde istället att Master T540:s styrkor ligger i en god stabilitet, en lång löpyta och en för sin prisklass mycket kraftig motor på 2,5 hk. Master T540:s svagheter ligger annars i en lite rörig display med föråldrad design, samt en ganska krånglig träningsdator. Master T540 har även en fläkt men likt de flesta anda löpband är fläkten för svag för att ge någon ordentlig svalka, trots Master 540:s kraftiga motor.
Vanliga frågor om löpband
I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna som konsumenter ställer kring löpbandet.
Vilket löpband är bäst?
Det finns många löpband i olika prisklasser på marknaden och vilken typ av löpband som är bäst för dig beror naturligtvis på vilka specifika behov just du har. Därför är det viktigt att du kommer fram till vilka dessa är. Bäst är naturligtvis om du har möjlighet att testa löpbandet innan du köper det.
Här är några frågor som kan vara bra att fundera över:
- Vad har löpbandet för ljudnivå? Kan jag se på film samtidigt som jag springer på löpbandet eller är ljudet för högt? Kommer löpningen störa grannar?
- Har jag tillräckligt med utrymme för löpbandet?
- Vilken typ av träning kommer jag köra? Har löpbandet tillräcklig motoreffekt, maxhastighet och lutning för mina träningspass? Korta och snabba intervaller ställer högre krav på en starkare och rappare motor.
- Hur användarvänlig är träningsdatorn? Är den lätt att förstå sig på?
Hur ofta kommer jag använda löpbandet? En mer frekvent användning kräver tåligare konstruktion och en mer slitstark motor.
Hur använder man ett löpband?
Innan man börjar använda löpbandet bör man fundera på vilket typ av löppass man ska köra. Beroende på vilken prisklass löpbandet ligger inom så finns det olika typer av program att välja mellan. Dyrare löpband har mera avancerade program medan de allra enklaste bara har några få inställningsmöjligheter som t.ex. en viss distans. De mer avancerade modellerna är ofta kompatibla med någon träningsapplikation som du kan ladda ner till din smartphone. Appen gör det möjligt att registrera löpträningen samt utforma egna träningspass.
Hur snabbt ska jag springa på löpbandet?
Som nybörjare är det viktigt att du smyger igång hastigheten. Börja långsamt i gångtempo och öka sedan succesivt. Målet är att hålla dig någotsånär i mitten på löpytan. Löpbandets matta rör sig bakåt mot löparen som därför måste röra sig i samma hastighet framåt. Löper du för sakta så ramlar du till slut av löpbandet och löper du för snabbt så springer du till slut in i konsolen. För den ovane är det därför stor risk för skador om man ökar hastigheten för snabbt eller håller en för hög marschfart. Snubblar man till i en hög hastighet är det lätt att ramla och göra sig illa. Således är det viktigt att anpassa hastigheten efter förmågan samt hålla sig så nära mitten av löpytan som möjligt.
Även om du ställer in en hög målhastighet så tar det ett tag för motorn att accelerera. Ett nybörjarmisstag är därför att man väljer en hastighet som man tror man kommer att klara av. Först tycker man att det går för långsamt eftersom löpbandet inte hunnit komma upp i den valda hastigheten. Man kanske rentav fortsätter att öka målhastigheten i tron om att den man valt är för långsam. När löpbandet till slut kommer upp i vald hastighet går det alldeles för snabbt vilket kan leda till olycksfall.
Hur lång tid ska jag springa på löpbandet?
Börja med att bestämma dig vad du vill få ut av din träning. Om du är ute efter att få hög puls och mjölksyra så passar intervaller bra och då behöver du inte springa speciellt länge på löpbandet. Ett normalt intervallpass med hög intensitet brukar vara mellan 20-40 minuter inklusive uppvärmning. Vill du bygga upp din kondition så rekommenderar vi att hålla en så pass hög hastighet att det blir svårt för dig att föra ett samtal under passet men att du är under gränsen för att få mjölksyra. Lagom längd på ett sådant löppass kan vara 30-45 minuter beroende på hur van du är vid att springa. Om du är mycket ovan vid att springa så rekommenderar vi att börja försiktigt så att kroppen får chans att vänja sig. Det kan räcka med 10-15 minuter i lugnt tempo de första gångerna. Den som är en van löpare kan med fördel förlänga passet till 60-75 minuter eller kanske till och med ännu längre om kroppen känns bra.
Enkla säkerhetstips
Märker man att tempot är för högt så finns som väl är – på alla löpband värda namnet – en nödstoppsfunktion bestående av en sprint som sitter fast i ett snöre med en klämma. Klämman fästs i ett klädesplagg och ramlar du eller bara hamnar för långt bak på löpytan så lossar sprinten och motorn dör, varpå löpmattan snart stannar. Håller du en måttlig hastighet så kan du dessutom när som helst snabbt kliva av löpmattan genom att sära på fötterna och ställa ner dem på listerna som omger löpmattans båda sidor.
Populära träningsformer
Löpbandet är som namnet avslöjar gjort för att springa på. De billigaste löpbanden lämpar sig bara för att promenera eller möjligen jogga på medan ett premiumlöpband klarar allt från maratonlopp till intervall-löpning.
Det finns flera typer av löppass som lämpar sig särskilt bra att utföra på löpband. Ett exempel är backintervaller som är svåra att få till med exakt längd och lutning utomhus, på löpbandet ställer du enkelt in vilken hastighet och lutning du önskar och sen är det bara att köra. Ett annat spännande löppass är att du lägger in en fartstege i träningsdatorn. Man börjar på en viss hastighet och sen ökar löpbandet farten varannan minut tills man uppnått en viss hastighet för att sedan successivt minska tillbaka på samma sätt till ursprungsfarten.
Att springa på löpband är ett utmärkt tillfälle att fila på löptekniken. Sätt upp en spegel på lämpligt ställe så får du en bra möjlighet att se vad du behöver rätta till i tekniken.
Vilka muskler tränar man vid löpning på ett löpband?
Man tränar nästan exakt samma muskler som vid vanlig löpning. Det innebär framförallt sätesmusklerna (mer specifikt Gluteus Maximus, Gluteus Medius och Gluteus Minimus), Hamstring som består av Biceps femoris, Semitendinosus och Semimembranosus och sitter på baksidan av benet samt den stora Quadriceps-muskeln som egentligen är en samling av fyra muskler (närmare bestämt Vastus lateralis, Rectus femoris, Vastus medialis och Vastus intermedialis) och sitter på lårets framsida. Även ljumskarna (Adductor) och vaderna (Gastrocnemius och Soleus) är engagerade under hela löprörelsen.
Uthålligare muskler snarare än starkare
Löpning gör inte dina muskler så mycket starkare, men däremot blir de mer uthålliga.
Den stora skillnaden med att springa på löpband jämfört med att springa fritt ute i naturen är att varje löpsteg kommer se nästan exakt likadant ut på ett löpband. När man springer utomhus (speciellt i utmanande miljöer såsom en skogsstig) så tvingas man parera diverse små och stora hinder vilket ger en större variation i träningen som aktiverar fler muskler.
Om man har känsliga knän och leder så kan löpning på ett löpband med mjuk dämpning vara att föredra eftersom det belastar dina leder mindre jämfört med att springa på ett hårt och stumt underlag. Vill man träna sina benmuskler och samtidigt vara snäll mot knän och leder så kan roddmaskinen vara ett utmärkt alternativ. Du kan läsa vårt test av roddmaskiner här.
Hur smörjer man ett löpband?
I bruksanvisningen till ditt löpband bör du kunna läsa hur underhåll av just ditt löpband ska ske. Den brukar ange hur ofta service ska ske och på vilket sätt. För att garantin ska gälla fullt ut rekommenderar vi att man följer tillverkarens rekommendationer. Cirka två gånger per år kan man behöva smörja löpbandet. Det är utrymmet mellan löpmattan och den hårda ytan som mattan glider på som behöver smörjas för att på så sätt minska friktionen. Om man slarvar med detta kan följden bli att motorn går varm och utsätts för onödigt slitage. Smörjmedlet man använder brukar vara silikonspray men kolla för säkerhetsskull vad tillverkaren rekommenderar.
Gör så här:
- Börja i den bakre kanten och lyft på sidan av löpmattan.
- Skaka flaskan och spraya sedan medlet med start längst bak och fortsätt hela vägen fram.
- Gör på samma sätt fast på andra sidan.
- Starta löpbandet och låt det gå ett par minuter. Torka sedan av synligt smörjmedel som eventuellt har runnit ut från utrymmet mellan löpmattan och plattan.
Hur många kalorier bränner man på ett löpband?
Antalet kalorier du bränner vid löpbandsträning beror såklart på hur intensivt du springer eller går. Enligt Harvard Medical School bränner en person som väger 83 kg ca 444 kalorier på ett medelhårt löppass i 30 minuter. Jämförelsevis motsvarar samma typ av träningspass vid en stakmaskin 422 kalorier och på en cykel 311.
Ska jag montera löpbandet själv eller köpa till den servicen?
Löpbandet levereras vanligen till tomtgräns i ett stort rektangulärt paket. Det är bra att veta att paketet ofta är mycket tungt och därför svårt att bära på egen hand. Å andra sidan så är löpbandet normalt mycket lätt att montera när det väl är på plats. Lyckas du bara transportera träningsmaskinen till rätt ställe så är det mesta av arbetet därmed gjort.
Hur mycket väger ett löpband?
Generellt kan man säga att billiga löpband väger mindre än dyrare modeller och är därmed lättare att bära eller rulla. Har du köpt ett mycket högpresterande löpband så lär det väga en bit över hundra kilo.
För ett tungt löpband kan ett annars obetydligt hinder såsom en tröskel utgöra ett betydande hinder om du inte har tillräcklig bärhjälp. Ska ett premiumlöpband ner i källaren så är åtminstone två starka personer ofta ett måste. Har du inte tillgång till sådan muskelkraft så kan det vara taktiskt att köpa till installationen när du köper ditt löpband.
Ett löpband i budgetklassen väger generellt någonstans runt 50-70 kg. För mellanklassen ligger vikten runt 80-100 kg och för de kommersiella dyrare banden 120 kg och uppåt.
Faktorer som avgör hur tungt löpbandet är beror på vilka material man använt till själva stommen men också vilken storlek motorn på löpbandet har. Ett löpband som är konstruerat för flitigt användning i högre hastigheter har ofta tyngre och mer hållbara material och komponenter, samt en mer robust konstruktionen. Detta är vanligt för löpband som är för kommersiellt bruk då de används mer frekvent och inte heller behöver flyttas lika ofta. Dessa löpbanden är i regel inte hopfällbara. En stark och effektiv motor är ofta tyngre än en billigare med färre hästkrafter.
Levereras löpband med verktyg för montage?
Vanligtvis följer samtliga verktyg som behövs vid monteringen med i paketet. Det är dock bra att ha en välsorterad verktygslåda nära till hands för säkerhets skull. Inte minst för att de medföljande verktygen ofta kan vara tämligen primitiva och därmed mindre tidseffektiva. Är du någorlunda händig bör det inte ta mer än en timme att montera ett normalstort löpband.