Bilbarnstolar: 15 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Januari 2024

Letar du efter en bakåtvänd bilstol som passar ditt barn och din bil? Vi har användartestat ett brett urval av bilbarnstolar, från märken som Britax, BeSafe och Axkid. Vi testar endast bakåtvända bilstolar som är krocktestade och godkända för användning i Sverige. För att vi ska kunna utse en bilbarnstol till bäst i test ska stolen vara enkel att installera korrekt, ha en lång användningstid och vara utrustad med funktioner som underlättar vid bilresan.

Läs även våra tester av babyskydd och bältesstolar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bilbarnstol

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF. I Sverige är det VTI i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolars säkerhet.

I vårt test av bilbarnstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden: 

Montering: Hur är stolen att montera i bilen, är instruktionerna tydliga och finns det risk för att oavsiktligt begå misstag under monteringen?

Funktioner: Kan stolen vinklas, är det enkelt att justera nackstödets läge och hur funkar den interna selen?

Användning: Är det enkelt att sätta i och ta ur barnet, är stolen rymlig och kan klädseln enkelt rengöras? 

Ovan nämnda faktorer vägs sedan samman med bilbarnstolens pris och därefter sätts ett slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn och bebisar:

Bältesstol

Babyskydd

Fler tester av barnprodukter:

Barnvagnar

Barnkläder

Matstol

Studsmatta

Surfplatta för barn

0 5 5 1

1. BeSafe Stretch BÄST I TEST BILBARNSTOL

Mycket rymlig bilbarnstol med hög maxvikt, passar barn som vill åka bakåtvänt länge

Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 36 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 69 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetisk

BeSafe Stretch tillhör den nya generationen bilstolar, som godkänns enligt R129 och har en maxvikt på hela 36 kg, samt rekommenderad maxlängd om 125 cm. Detta ger Stretch en mycket lång användningstid. BeSafe anger att bilbarnstolen kan fungera upp till 7 år, men exakt ålder avgörs förstås av det individuella barnets vikt, längd och kroppsproportioner.

Även om Stretch kräver att man läser igenom manualen så vore det lögn att beskriva monteringen som svår. BeSafe Stretchs förankringsband är självåtdragande, vilket underlättar för att få stolen så stabil att den inte kan ruckas på sätet. Och spännet som låser bilbältet mot Stretch fäller själv ihop sig när man spänner ut stolen från sätet. Det går helt enkelt inte att missa i något av de viktiga momenten.

Utmärkt stol för stora och långa barn

BeSafe anger att man kan montera bilbarnstolen med upp till 26 cm i benutrymme, genom att man justerar längd på bågen vid barnets fötter. För att få plats att ha bågen maximalt utfälld krävs det att bilen är rymlig och att passageraren som ska sitta i sätet framför inte är allt för lång. Med det sagt, även med bara halva bågen utfälls så har barn bättre plats för fötterna i BeSafe Stretch än i många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Rymligheten i sitsen går det heller inte att klaga på. En normalstor femåring på 110 cm och 20 kg sitter löst och ledigt i BeSafe Stretch, med gott om utrymme att växa även i överkroppen - nackstödet har flera lägen kvar innan det nått sin maxhöjd. Trots sin mycket generösa rymlighet i sitsen upplevs inte BeSafe Stretch onödigt stor. Visst tar den upp en del plats i bilen, men det är förvånande att den inte kräver mer utrymme med tanke på hur stora barn som ryms i den.

BeSafe Stretch

Kan lätt justeras till viloläge

Ur säkerhetssynpunkt är en upprätt sittposition det bästa när man åker bil. Samtidigt tenderar barn att sova i bilen. Då är det viktigt att barnets huvud inte hänger framåt så luftvägarna täpps till. Med BeSafe Stretch behöver man inte välja en vinkel vid installationen. Stretch kan med ett enkelt grepp justeras mellan fem lutningslägen under färden, vilket gör att man kan hitta en bra position både för vakna och för sovande barn, och för plana eller mer skålade bilsäten.

Det är enkelt att justera höjd på nackstödet i BeSafe Stretch. Likaså har det varit mycket lätt att använda sig av selen. Knappen för att förlänga selbanden sitter perfekt positionerad mellan barnets ben, vilket gör det lätt att både förstora och dra åt selen. Selremmarna glider lätt och upplevs varken fastna eller vrida sig.

Hög prislapp motiveras väl av lång användningstid

BeSafe Stretch kan börja användas från 61 cm längd, alltså direkt efter babyskyddet. Den kommer med ett uttagbart inlägg som gör sitsen lite mer ombonad för de minsta barnen. Det märks att barnets komfort varit i fokus vid framtagandet av bilbarnstolen. Sitsen känns lagom mjuk och bekväm och nackstödet ger både bra skydd och möjlighet att se ut.

Även om det är fullt logiskt att en nyutvecklad bilbarnstol har en hög prislapp så inskränker kostnaden för BeSafe Stretch kraftigt vilka familjer som kommer ha råd med den. Men en sak råder det inget tvivel om; vill man ha sitt barn bakåtvänd i bilen så länge som möjligt kan man vara säker på att BeSafe Stretch är en bilstol som möjliggör detta.

Lång användningstid, enkel att installera, ställbart viloläge, otroligt rymlig sits, hög maxvikt
Högt pris, kräver en rymlig bil för att benutrymmet ska kunna användas maximalt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Axkid Minikid 2 2022/2023 BÄSTA BUDGETVAL

Mycket prisvärd och rymlig bakåtvänd bilbarnstol med riktigt enkel montering

Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Längdkapacitet: Upp till 125 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Kan monteras i fem olika vinklar Kan fällas under färd: Nej Vikt: 11,4 kg Höjd sittyta till högsta kant: 43 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Nej

Minikid är den bakåtvända bilbarnstolen som funnits i Axkids sortiment i många år, i flera olika versioner. Varje version har uppdaterats på olika sätt, med allt från ny klädsel till ändrad form på nackstödet. Minikid 2 säljs nu i en 2022/2023 variant, som jämfört med tidigare har försetts med ett något högre ryggstöd och en mer ombonad insatsdyna.

Minikid 2 monteras i bilen med hjälp av bilbälte, stödben och förankringsband. Det som gör installationen ovanligt smidig, är att förankringsbanden är självåtdragande. Man slipper slita och dra i remmarna för att få stolen stadigt monterad. I stället kan man trycka och rucka på Minikid 2 tills remmarna är hårt åtdragna. Den som inte har en egen bil, eller som av andra skäl ofta behöver montera ut bilstolen, kommer spara massa tid och energi tack vare detta.

Minikid 2 är så rymlig att den räcker hela den bakåtvända perioden

Axkid Minikid 2 kan monteras med lutning. På bilstolens undersida finns en utdragbar bygel, med vilken man kan välja mellan 5 olika lägen. Det underlättar för att få till en vinkel där barnet kan sitta så upprätt som möjligt, men samtidigt tillräckligt tillbakalutat för att huvudet inte ska falla fram om barnet somnar under bilfärden. Minikid 2 är ganska låg och bred längst ut på sittytan, vilket gör att det kan bli lite trångt att komma åt bilbältet om man har en framåtvänd bältesstol på sätet bredvid. Att sitta bredvid Minikid 2 upplevs dock bekvämt.

Sittytan är rymlig, med bra höjd i ryggstöd och normal med utrymme för barnets ben och fötter. Axkid Minikid 2 är rekommenderad för barn upp till 125 cm. Vid fyra års ålder sitter ett normalstort barn kanonbra, med gott om utrymme för att växa ytterligare. För de allra flesta barn kommer Minikid 2 räcka för hela den period då barn rekommenderas att sitta bakåtvänt i bilen.

Axkid-Minikid-2

Briljant bilbarnstol för mycket rimligt pris

Minikid 2 har ett självinställande nackstöd som ändrar höjd i samband med att man drar åt selen, vilket smidigt ser till att barnet sitter bra samt korrekt fastspänd i stolen. Föredrar man en mer klassisk fastspänning, så går det även att låsa nackstödet i ett läge. Däremot finns inget sätt att hålla selremmarna ur vägen när man sätter i barnet. Det, precis som att stolens klädsel upplevs suga åt sig smuts och att grenbandets vaddering lossnar för lätt, utgör irritationsmoment. Men små sådana.

Minikid 2 är en estetiskt tilltalande stol som känns både innovativ och lättanvänd. De självspännande förankringsbanden är ett genidrag, likaså att nackstödet ställs in automatiskt ihop med selen. Med tanke på priset kontra den långa användningstiden så får man med Axkid Minikid 2 2022/2023 en bakåtvänd bilbarnstol som briljerar på flera områden.

Lång användningstid, högt prisvärde, lätt att montera i bilen, självinställande nackstöd
Saknar upphängning av bältena, vaddering vid grenbältet lossnar för lätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Axkid One 2 BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad bakåtvänd bilbarnstol i toppklass, med berömvärt lång användningstid

Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Längdkapacitet: 61-125 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 66 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid One 2 är den uppdaterade versionen av Axkid One, den bakåtvända bilbarnstolen som snabbt blev mycket populär tack vare kombinationen av enkel montering och lång användningstid. One 2 installeras i bilen med isofix och även den ovane kan få bilstolen på plats, korrekt monterad, på mycket kort tid. Det gör att denna bilbarnstol även är ett intressant val för den som inte har egen bil, eller regelbundet vill flytta stolen mellan olika bilar. Så länge det finns isofix i sätet där bilstolen ska monteras så kan Axkid One 2 var redo att användas på under minuten.

Själva montering kräver inte mycket förkunskap. På sidan av One 2 finns en bildguide med de sex installationsstegen. Stolen har färgindikatorer som visar att isofixen är rätt monterad, stödbenet har både färgindikator och en ljudsignal som tjuter om benet inte är korrekt nedfällt.

Isofixmonterad bilbarnstol med mycket lång användningstid

Att hitta en rymlig bilbarnstol som inte känns stor och klumpig i bilen kan vara svårt. Men Axkid One 2 är faktiskt väldigt lyckad i det avseendet. Stolen är rymlig men tar ändå relativt liten plats, i synnerhet om man väger in att den tillåter bakåtvänt bilåkande upp till 125 cm och 23 kg. Bilstolen monteras i ett stycke i bilen, med själva stolen på skenor. Det gör att man med en hand kan justera benutrymme upp till 30 cm. Det gör att även större barn kan sitta bekvämt, med plats för ben och fötter. För maximalt benutrymme krävs det dock att det även finns utrymme till bilsätet framför.

Axkid One 2 är en rymlig stol. En normalstor sjuåring får fortfarande plats i stolen. Yngre barn än så sitter mycket bekvämt. Bilstolen är dessutom enkel att anpassa efter det växande barnet. One 2 levereras med ett småbarnsinlägg som rekommenderas för barn med en längd på 61-105 cm. Vill man använda One 2 från födseln, så finns det ett nyföddinlägg

Bekväm bakåtvänd bilbarnstol med justerbart viloläge

Det råder ingen brist på komfort i Axkid One 2. Nackstödet kan justeras i tolv höjdlägen, så att det hamnar i ett bra höjdläge. Stolens lutning kan även justeras steglöst till viloläge, genom att man vrider på ett vrede nedtill på stolen. Vredet kan kännas lite trögt att rotera, och det tar en liten stund innan man vridit tillräckligt för att se skillnad. Stolen har en klädsel som känns rejäl och skön på samma gång. Tyger upplevs inte dra till sig damm och smuts, och det är lätt att torka av kladd och enklare spill.

Axkid One 2

På Axkid One kunde selen upplevas trög att dra åt, men på One 2 har selen förbättrats. Att hantera selen är enklare nu, men det krävs fortfarande att man tar i lite – både för att trycka in spärren som lossar selen och för att dra åt selbanden när barnet knäppts fast. I övrigt finns inte mycket att anmärka på hos One 2. Det bidrar till att bilbarnstolen, trots sitt höga pris, känns som ett bra köp. Vill man investera i en bakåtvänd bilbarnstol som kan användas tills barnet blivit gammalt nog att vändas framåt, så får man med Axkid One 2 en modell i toppklass – både vad gäller funktionalitet och komfort.

Superlätt att montera korrekt, kan användas upp till 7 år, mycket bekväm för barnet
Lite trögt och långsamt att justera lutningen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Axkid Minikid 4

Bakåtvänd bilbarnstol med smidig montering och mycket lång användningstid

Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 36 kg Längdkapacitet: 61–125 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 11 kg Höjd sittyta till högsta kant: 70 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Minikid är utan tvekan Axkids flaggskeppsmodell, och den bakåtvända bilbarnstol som det svenska bilstolsmärket producerat under längst tid. Minikid 4 är lika bra som de äldre versionerna, men har förstås fått sig ett antal uppdateringar. Jämfört med föregående modell är Minikid 4 bland annat utrustad med ett nytt, mer öppet nackstöd, en ny insatsdyna för de mindre barnen samt en uppdaterad klädsel, där dynan bakom barnet nu täcker hela stolens ryggstöd.

Minikid 4 har en av de enklaste bältesmonteringarna som går att finna, delvis tack vare en mycket tydlig instruktion. Bilens bälte dras genom stolen, under klädseln, och kläms fast med den centrala bältesklämman. Förankringsremmarna fästs i bilen enligt manualen, och tack vare att de är självåtdragande krävs ingen större kraft för att Minikid 4 ska stå stadigt monterad. Slutligen fälls stödbenet ned, och sidokrocksskyddet monteras fast på stolens utsida.

Imponerande lång användningstid och hög komfort

Minikid 4 har en imponerande lång användningstid. Stolen är godkänd för en maxlängd på 125 cm och ska klara av en viktbelastning upp till 36 kg. Ovanpå det är Minikid 4 mycket rymlig i sitsen. En 5-6-åring ryms utan problem. En normalstor treåring sitter rymligt, med gott om utrymme att växa. Det råder inga tvivel om att Axkid Minikid 4 kan användas från att bebisen vuxit ur babyskyddet, till att barnet är gammalt nog att kunna vändas framåt i bilen. Ändå är Minikid 4 väldigt smidig i sin storlek, den känns både smal och tar inte heller upp mycket plats på längden.

Barnets komfort i Axkid Minikid 4 är mycket god. Sitsen upplevs som bekväm och barnen som testat den tycker om att sitta i bilstolen. För barn som ofta sover i bilen kan det upplevas som ett potentiellt minus att det inte går att vinkla Minikid 4 till viloläge under färden. Bilstolen kan dock monteras i tre olika lutningspositioner. Huruvida man behöver kunna luta bilstolen under färden är dock en smaksak. För många räcker det med att stolen monteras i en fast lutning, tillräcklig för att barnet kan sova i stolen utan att huvudet faller framåt.

Bekväm bakåtvänd bilbarnstol med högt prisvärde

Axkid Minikid 4 överraskar med en ovanligt lättanvänd sele. Selbanden glider lätt och man behöver inte ta i för att kunna dra åt. När barnet placerats i stolen så kan nackstödet höjdjusteras på två olika sätt. Antingen låser man det i ett höjdläge och korrigerar nackstödet allt eftersom barnet växer. Eller så lämnar man nackstödet olåst, så att det automatisk höjdjusteras när man drar åt selen. Väljer man det senare så kan nackstödet ibland behöva efterjusteras något, då det kan fastna lite för högt upp om man inte drar åt selen i en smidig rörelse. Oavsett hur man gör upplevs det lätt att få selen att passa väl runt barnets kropp.

Axkid Minikid 4

Många föräldrar har varit missnöjda med nackstödet på Minikid 3, men på Minikid 4 finns inga sådana betänkligheter. Barnet sitter bekvämt och kan se ut utan problem. Axkid har gjort ett mycket bra jobb med att uppdatera Minikid utifrån kundernas önskemål. Visst är bilstolen dyrare nu. Men väger man in att Minikid 4 kan börja användas direkt efter babyskyddet och upp till minst 5–6 års ålder, så råder det inga tvivel om prisvärdet. Axkid Minikid 4 är helt enkelt en av de bästa bakåtvända bilbarnstolarna som finns att köpa.

Lätt att få till en bra montering, tar liten plats i bilen, kan användas till 125 cm/36 kg
Kan ej vinklas till viloläge under färd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Britax Max - Safe Pro

Imponerande rymlig bakåtvänd bilbarnstol med möjlighet att skapa extra benutrymme

Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 36 kg Längdkapacitet: 61–125 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Nej Kan fällas under färd: Nej Vikt: 9 kg Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 43 cm Bältesupphängning: Nej

Britax Max-Safe Pro är först ut i den nya generationen av bilbarnstolar från Britax. Godkänd enligt den nya säkerhetsstandarden har Max-Safe Pro en maxvikt på 36 kg och kan användas upp till att barnet är 125 cm långt. I praktiken innebär det att barnet kan sitta bakåtvänt upp till skolåldern.

Max-Safe Pro kommer med ett extra sidokrocksskydd, SICT, som ska monteras beroende av hur mycket utrymme det är mellan bilstol och dörr. Det ingår även en distanshållare, en sorts kil som placeras mellan bilstolen och bilsätet. Den skapar mer benutrymme, och gör att äldre barn får plats för ben och fötter. För små barn medföljer ett spädbarnsinlägg.

Enkel montering tack vare självåtdragande förankringsremmar

Max-Safe Pro monteras i bilen med hjälp av förankringsband, bilbälte och ett stödben. Bältet dras under bilstolens sits, med tydligt gröna markeringar för att visa hur det ska träs. Därefter kläms bältet fast med ett enkelt klick. Förankringsremmarna är självåtdragande, vilket underlättar enormt. Med dem monterade så vickar man stolen fram och tillbaka, varpå remmarna spänns åt tills stolen sitter hårt och stabilt i bilsätet.

Bilstolen upplevs som normal i storlek. Även när den monteras med kilen för extra benutrymme tar Max-Safe Pro upp ungefär samma utrymme i bilen som andra bakåtmonterade bilbarnstolar. Stolen har inget viloläge men monteras på ett sätt som ändå gör att barn kan sova utan att huvudet faller fram. Med spädbarnsinlägget blir sittpositionen dessutom en aning mer liggande.

Mycket rymlig bilstol med gott om benutrymme

Britax Max-Safe Pro är lika rymlig som utlovat. Barn runt 105 cm i längd har en massa utrymme kvar för att växa, och sitter skönt även utan distanshållaren. Barn runt 115 cm sitter lika bekvämt. Vid 125 cm blir det tightare för barnet, men det funkar fortfarande. Möjligheten att kunna skapa mer rymd för benen gör stor skillnad för barnets komfort. De barn som testat Max-Safe Pro är mycket nöjda under bilresorna, och beskriver själva stolen som skön.

Britax Max - Safe Pro

Max-Safe Pro upplevs inte helt kompatibel med små barn. Britax anger att stolen kan användas från 3 månader, men minimiålder är åtminstone det dubbla. I praktiken upplevs det svårt att få en bebis som nyss bytt från babyskydd att sitta bra i bilstolen. Det rymliga nackstödet, vars möjlighet till sikt utåt uppskattas av en fyraåring, känns väldigt öppet för en 9-månaders. Selen kommer dessutom inte tillräckligt långt ned för barn under 70 cm. Först över 75–80 cm upplevs barn sitta riktigt bra i Britax Max-Safe Pro.

Max-Safe Pro är smidig att använda i bilen

Funktioner och detaljer hos Max-Safe Pro är genomgående smidigt konstruerade. Selen är lätt att justera, med fastsydda vadderingar som aldrig glider i väg. Någon upphängning av selen finns inte, men remmarna kan lätt dras ut och läggas åt sidan. Nackstödet justeras med ett enhandsgrepp på baksidan. Något svåråtkomligt om stolen är monterad i baksätet, men nackstödet är lätt att höja och sänka när man väl fått grepp om spärren.

Sitsen är mjukt vadderad, men ryggstödet är något hårdare. Vadderingen känns tunnare, trots att den går omlott. Vid längre bilturer har det hänt att barnet klagat över detta. Klädseln har samma känsla i materialet som en våtdräkt. Det gör Max-Safe Pro lätt att torka rent från både kladd och damm. Den stora styrkan hos bilstolen är användningstiden. Värderar man bakåtvänt åkande högt så får man med Britax Max-Safe Pro en trygg bilstol med smidig montering, som tack vare en rymlig sits och gott om benutrymme funkar i många, många år.

Mycket rymlig, maximalt lång användningstid, smidiga funktioner, lätt att montera
För stor för barn som nyss bytt från babyskydd, snål vaddering i ryggstödet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. BeSafe iZi Modular A RF X1 i-Size

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

Få andra bilstolstillverkare har sådana tungvrickare till modellnamn som BeSafe. Och att denna bakåtvända bilbarnstol endast har bokstaven A som skiljer namnet mot den ”vanliga” iZi Modular RF X1 i-Size kan kännas förvirrande. Enda skillnaderna mellan de två bilstolarna är att iZi Modular A är utrustad med funktionen Active Retract Harness. Vilket betyder att bilbarnstolen har en självåtdragande internsele.

Modern funktion som faktiskt underlättar vardagen
Ibland känns det som att vissa funktioner som adderas till moderna bilbarnstolar mer låter häftiga än vad de är praktiskt användbara. Även om man klarar sig utan denna innovation så visade det sig snabbt vara en funktion som faktiskt gör vardagen smidigare. Bakgrunden till att selen spänner sig själv är en undersökning som visar att många barn inte sitter säkert i sin bilstol, just för att selen inte tillräckligt åtdragen.

Det problemet elimineras effektivt med iZi Modular A. Grenselen mellan barnets ben ska fällas framåt för att selen ska vara i rörligt läge. Sedan sätter man i barnet och knäpper i selfästena i det uppfällda grenspännet. Selen börjar direkt att spänna åt det slack som finns i remmarna. Därefter tar man tag i den delen av selen som löper längs barnets bröstkorg och matar uppåt. Ett klickande ljud hörs för vara steg som selet dras åt.

Sele som passar extra bra för svaga handleder
Selen i iZi Modular A är alltså inte helt självåtdragande, man måste hjälpa till. Men själva processen är ändå mycket enklare än med vanliga iZi Modular. Active Retreat Harness är en funktion som påtagligt underlättar när barnet ska sättas i bilstolen, och som gör det extra lätt för den ovana (exempelvis mor- eller farföräldrar) och för den som är svag i handlederna att enkelt få till ett säkert bilåkande för barnet.

I övriga avseenden är iZi Modular A RF i-Size alltså likadan som vanliga iZi Modular RF i-Size. Bilbarnstolen monteras smidigt i bilen med tillhörande isofixbas, som kan förlängas för extra benutrymme. Bilstolen kan vinklas mellan flera olika lägen med hjälp av en spärr på sitsens undersida. Denna funktion är extra bra för att stolen ska få ett upprätt sittläge även i mer skålade bilsäten, men också för att mindre barn ska kunna sova i bilen utan att huvudet faller fram.

Lättanvänd bilbarnstol med begränsad användningstid
Som alltid med i-Size finns begränsningar i hur länge iZi Modular A kan användas. Maxvikten är 18 kg och maxlängden är 105. Det är lätt att få stolen att växa genom att höja upp nackstödet, och de flesta barn ryms upp till cirka fyra års ålder. Därefter behöver man byta till en annan bakåtvänd bilstol med högre maxvikt, tills barnet är redo att vändas framåt.

Active Retract Harness kanske inte är det största som hänt för bakåtvända bilbarnstolar. Men när man väl upplevt funktionen vill man ogärna vara utan den. Funderar man oavsett på att köpa en Modular-bilbarnstol från BeSafe så är det utan tvekan värt att betala extra för det där A:et i produktnamnet.

Självåtdragande sele, enkel att montera, justerbar vinkling, bekväm för barnet
Begränsad användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. BeSafe iZi Twist B i-Size

Påkostad och välfungerande bilbarnstol som kan användas från födseln och har en smart vridfunktion

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

BeSafe iZi Twist B i-Size är en mycket nära släkting till bilbarnstolen iZi Twist i-Size från BeSafe. Det enda som skiljer modellerna åt är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln. Inläggen Baby Shell och Newborn Hugger ersätter babyskyddet. Vanliga iZi Twist används från cirka 6-9 månaders ålder. För mer information om hur BeSafe iZi Twist B i-Size fungerar med större barn, läs vår recension av BeSafe iZi Twist i-Size.

Roterande bilbarnstol som kan användas från nyfödd

Denna bakåtvända bilbarnstol monteras i bilen med isofix och stödben. Installationen är smidig tack vare väldigt tydliga ljud- och färgindikationer som visar om alla spärrar och fästen har förankrats korrekt. Själva stolen kan inte lossas från basen. Till skillnad från ett vanligt babyskydd kan iZi Twist B således inte användas utanför bilen, eller fästas på en barnvagn. Å andra sidan får man med iZi Twist B möjligheten att kunna justera stolen mellan olika lutningslägen, vilket gör det lätt att hitta den vinkel som passar bäst för bebisen i just den bilen.

iZi Twist B tar upp mer platsen i bilen än ett vanligt babyskydd, men är normalstor jämfört med andra bakåtvända bilbarnstolar. Det finns handtag på båda sidor av basen, men för att rotera stolen behöver man bara trycka upp det ena. Stolen kan vridas åt både höger och vänster, så att man alltid kan vända barnet mot dörren. Detta är ett stort plus. Dels för att rörelsen med att ta ur eller sätta i barnet blir mer ergonomisk för den vuxne. Dels för att överföringen blir mer mjuk och kontrollerad, något som har uppskattats av bebisen.

Praktisk bilstolslösning för första fyra åren

Utrymmet i iZi Twist B är rymligare än sittytan i ett vanligt babyskydd, men känns samtidigt inte för stor för den nyfödda. Inläggen skapar en ombonad känsla och barnet sitter bekvämt redan från start. Selen har rejäla vadderingar och sitter bra över barnets axlar. Grenremmen känns något kort och man måste vara noga med att se till att spännet inte klämmer insidan av barnets lår.

Alla funktioner håller hög klass och det känns otroligt tryggt och säkert att placera sin bebis i BeSafe iZi Twist B i-Size. Det höga inköpspriset blir mer rimligt i och med att användningstiden omfattar även babyskyddsperioden. Dessutom slipper man göra research inför två köp. Väljer man BeSafe iZi Twist B i-Size med dess långa användningstid, får man en lösning som är lika praktiskt som den är enkel, med en vridfunktion som snabbt visade sig vara guld värd.

Välfungerande vridfunktion, kan användas från födseln, växer smidigt med barnet, intuitiv montering
Kan inte användas på barnvagnen, något kort grenband i selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

8. BeSafe iZi Twist i-Size

Stilren bilbarnstol av hög kvalitet med smart vridfunktion, bra vilolägen och intuitiv montering

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

BeSafe iZi Twist i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som kan roteras på sin bas. Den är nära relaterad till BeSafe iZi Twist B i-Size. Skillnaden är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln, istället för ett babyskydd, tack vare medföljande inläggen. BeSafe iZi Twist är i detta avseende en mer traditionell bakåtvänd bilbarnstol, som kan användas från cirka 6-9 månaders ålder. Den första perioden används stolen med Two-Fit Cushions dynorna i. Det gör sittytan lite mer ombonad upp till cirka två års ålder.

Mycket lätt att göra en korrekt montering

Installationen av iZi Twist är så intuitiv som den kan bli. Isofixarmarna ska passa in i fästena i bilsätet, och stödbenet ska fällas ut och justeras i längd. Genom hela processen guidas man av tydliga indikationer i form av ljud och färg, som visar om monteringen är korrekt. Tack vare tydligheten är iZi Twist en stol som man snabbt och smidigt kan flytta mellan olika bilar. Det enda bekymret som uppstått är att isofixarmarna ibland krånglar när man ska lossa stolen från sätet. Tricket är att trycka stolen inåt samtidigt som man pressar ned spärren för att lossa isofixen, men ibland krävs flera försök innan man lyckas.

Stolen i sig tar inte upp särskilt mycket utrymme i bilen. Men det krävs att det finns lite marginaler runt iZi Twist för att den ska kunna roteras på sätet. Att snurra stolen görs enkelt genom att man håller in något av handtagen som finns på vardera sida av bilbarnstolens bas. Rotationen är mycket smidig. Det faktum att man kan vända barnet utåt, mot bildörren, underlättar mer än man kan tro när barnet ska sättas i och när selen ska dras åt. Hela processen blir många gånger smidigare, och mycket mindre påfrestande för förälderns rygg.

BiT BeSafe iZi Twist

Välfungerande och modern bilbarnstol

Maxvikt och maxlängd för BeSafe iZi Twist i-Size är 18 kg respektive 105 cm. Det motsvarar ungefär 4 års ålder, och upp till dess har barnen som testat stolen suttit ombonat och bra. Benutrymmet är ganska snålt, men så är fallet med alla bilstolar som kan roteras. Selen har fungerat väl, remmarna vrider sig inte och magnetfästena för att hänga den åt sidan är mycket användbara. Den är enkel att justera i höjd, något som görs i ett enhandsgrepp samtidigt som man höjer eller sänker nackstödet. iZi Twist har fyra olika lutningslägen, vilket gör att barnets huvud inte behöver bli hängande framåt om det somnar under bilfärden.

BeSafe iZi Twist i-Size är en stilren bilbarnstol av hög kvalitet med otroligt många användarvänliga funktioner och genomtänkta detaljer. Den upplevs som bekväm att använda både för barnet och de vuxna. Har man utrymme i sin budget för ett inköp av en bilbarnstol i premiumprisklassen så rekommenderas iZi Twist till alla som ofta åker bil.

Intuitiv montering, smart vridfunktion, flera vilolägen, bra sele med magnetfästen
Något ont om benutrymme för större barn, isofixarmarna kan krångla när de ska lossas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

9. Cybex Sirona T i-Size

Smidig och påkostad bilbarnstol som enkelt kan roteras och vinklas till viloläge

Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Längdkapacitet: 45–105 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15 kg med basen Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 43 cm Bältesupphängning: Ja, med magneter

Cybex Sirona T i-Size är en snurrbar bilbarnstol, som endast kan monteras på en isofixbas. Flera modeller av bas från Cybex är kompatibla med Sirona T, men bara med Cybex Base T får man ut full funktionalitet från bilbarnstolen. Installationen är enkel tack vare en tydlig manual. Isofixarmarna kan lossas individuellt, vilket underlättar när basen ska monteras i bilsätet. Tydliga gröna och röda färgmarkeringar guidar vid montering av isofix och stödben, den senare har även en ljudsignal.

Cybex marknadsför Sirona T med att stolen kan roteras 360 grader när den klickats i basen, vilket också stämmer. Stolen kan låsas i både bakåt- och framåtvänt läge. Samtidigt framhäver Cybex att stolen är 50% säkrare bakåtvänd är när samma bilstol används framåtvänd. Att funktionen ändå finns beror säkerligen på att bilåkandet för barn dessvärre ser annorlunda ut i övriga Europa. Men det faktum att man även på denna marknad kan sätta en ett- eller tvååring framåtvänd i bilen om man köper en Sirona T är ett stort minus.

Mycket smidig snurrfunktion och bra vilolägen

Själva snurrfunktionen är däremot ett stort plus. Spärrarna för att rotera Sirona T är enkla att komma åt och stolen roteras friktionsfritt mot bildörren. Det gör det betydligt enklare att sätta i barnet, samt att komma åt för att spänna och knäppa ihop selen. Lika smidigt fungerar bilstolens viloläge. Med ett enhandsgrepp runt handtaget på stolens framsida kan man mycket lätt, även under färden, justera Sirona T mellan de fem olika lutningslägena. Snurrbara stolar tar alltid upp en del utrymme i bilen, men Sirona T känns inte större eller mer klumpig än liknande bilbarnstolar.

Sirona T är godkänd från nyfödd, och under den första tiden använder man det medföljande spädbarnsinlägget. Även för lite större barn upplevs bilstolen som mycket bekväm. Klädseln är mjuk och len, med gott om vaddering men också välfungerande ventilation. Inte ens under sommaren blir barnet svettig i Sirona T. Väljer man dessutom att köpa till den integrerade suffletten slipper man helt sätta upp solskydd på bilfönstret. Suffletten kan justeras i flera steg så barnet alltid sitter svalt och skönt i skuggan.

Påkostade funktioner som uppskattas under barnets första år

Hur prisvärd Cybex Sirona T är som bilbarnstol beror till viss del på hur man planerar att använda den, och på hur man ser på barnets bilåkande över lag. Maxvikten på 18 kg samt maxlängden på 105 cm begränsar användningstiden. Sittdelen är heller inte stor nog för barn över 3,5–4 års ålder, stolen börjar då känns trång och selen på gränsen till för kort. Därefter behöver man alltså köpa en till bakåtvänd bilstol, innan barnet är gammalt nog att sitta framåt.

Cybex Sirona T i-Size

Samtidigt upplevs Sirona T som en otroligt smidig bilbarnstol just under barnets första år, med alla funktioner man kan önska sig. Att stolen kan roteras underlättar enormt, och viloläget är lika uppskattat. Med Sirona T är det sovande barnets komfort på topp. Köper man dessutom till suffletten så finns det, ihop med övriga smarta funktioner, inte mycket att klaga på. För rätt sorts användning, och rätt storlek på plånboken, är Cybex Sirona T i-Size en utmärkt bakåtvänd bilbarnstol.

Kan roteras, mycket enkelt att vinkla till viloläge, funkar från nyfödd, sufflett kan köpas till
Kan vändas framåt, väger mycket, begränsad användningstid, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Axkid Movekid

Prisvärd bakåtvänd bilbarnstol med lång användningstid och kompakta yttermått

Förankringsmetod: Förankringsremmar och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 36 kg Längdkapacitet: 61–125 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Kan monteras i vinkel Kan fällas under färd: Nej Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 69 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Movekid är något utav en oxymoron. Denna bakåtvända bilbarnstol är på samma gång ett innovativt framsteg och ett steg tillbaka i funktionalitet för Axkid. Men även det senare är egentligen något positivt. Den stora fördelen med Movekid är att Axkid har tillverkat en bilbarnstol som klarar av de nya säkerhetskraven, och därmed säljs under ett godkännande som möjliggör längre användning, men ändå har ett lägre pris än andra nyare bakåtvända bilbarnstolar.

För att kunna hålla en rimlig prisnivå har Axkid skalat bort vissa funktioner som märkets andra bilbarnstolar gjort sig kända för. Det handlar bland annat om de självåtdragande förankringsband som bidragit till Minikids popularitet, och om Axkids uppskattade, självjusterande nackstöd. Dessa funktioner är dock inga nödvändigheter. Denna prioritering gör Axkid Movekid till ett riktigt smart köp framför allt för vissa familjer.

Enkel montering som dock kräver en del styrka

Att installera Axkid Movekid i bilen är inte svårt, men det kräver att man kan ta i. Att trä bilbältet genom stolen och klämma fast det med klämman som sitter under klädseln i sitsen är enkelt. Är man osäker så finns en QR-kod på stolen som leder direkt till Axkids hemsida, med bra videoinstruktioner som steg för steg guidar genom monteringen.

Förankringsremmarna som ska dras åt är det krävande momentet. För att få dem helt spända behöver man vara redo att ta i - det krävs starka nävar som kan dra åt remmarna. Movekid kan monteras med stort benutrymme. Allt handlar om var på sätet bilstolen placeras, samt om hur mycket utrymme som finns tillgängligt inne i bilen. En normalstor 4,5-åring har gott om plats i både ryggstöd och sits för att kunna växa i ett par åt till.

Upplevs smal och kompakt i bilen

Axkid Movekid har ett avtagbart sidokrockskydd. För mindre barn medföljer en småbarnsdyna, som fyller upp sittdelen. Movekid kan monteras i två olika vinklar, vilket gör det enklare att få till en bra position oavsett om bilen har plana eller skålade sittdelar. Någon möjlighet till att luta stolen under färd finns inte. Många uppskattar en sådan funktion, men det är samtidigt ingen nödvändighet. Movekids nackstöd justeras i höjd manuellt, med en spärr på stödets baksida.

Bilbarnstolen har vadderad klädsel och har av barnen upplevts som skön att sitta i. Trots sin rymlighet upplevs Movekid som smal och kompakt i yttermåtten. Att den inte har några utstickande detaljer gör stolen bekväm även för medresenärer. Selen är enkel att knäppa ihop och under testperioden har selremmarna inte vridit sig en enda gång. Däremot upplevs knappen för att lossa på selen, så selremmarna kan förlängas, som svåråtkomlig. Den är placerad undertill på sitsens kant, men sitter djupt.

Axkid-Movekid

Movekid är mycket prisvärd sett till den långa användningstiden

Jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar på marknaden så saknar Movekid en del moderna funktioner, både vad gäller montering och under användning. Men det stolen har, är en sittyta som är rymlig nog för att användas tills barnet kan sitta framåtvänd i bilen. Axkid är kända för en gedigen konstruktion på bilstolar, och Movekid är inget undantag. Varje liten detalj känns rejält tålig och genomtänkt. Både rymlighet och kvalitet borgar således för en lång användningstid.

Saknar man egen bil, eller ofta vill kunna flytta bilstolen mellan olika bilar, så kommer man sakna Axkids självåtdragande förankringsband. Movekids montering kräver mer styrka, och är inget man vill gå igenom på regelbunden basis. Planerar man däremot att installera bilstolen en gång och därefter använda den i samma bilsäte tills stolen är urvuxen, så är Movekid ett utmärkt val. Axkid Movekid funkar upp till 125 cm och ett ytterst prisvärt köp för barnfamiljen som vill få ut maximal användning ur sin bakåtvända bilbarnstol.

Lång användningstid, kompakt i bilen, Plus-testad, god komfort för barnet
Svårt att komma åt spärren för att lossa selen, mer jobb med förankringsband som dras åt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Britax Römer Swingfix M Plus

Smidig och lättmonterad bakåtvänd bilbarnstol, med säte som kan roteras 90 grader

Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 20 kg Längdkapacitet: 61–105 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Finns ej

Britax Swingfix M Plus är en snurrbar bilbarnstol med smidig montering. Precis som andra roterbara, bakåtvända bilbarnstolar så har också Swingfix M Plus en del begränsningar i användningstid. Framför allt är det benutrymmet som ofta blir snabbt urvuxet, innan barnet är gammalt vändas framåt i bilen. Som förälder bör man därför vara beredd på att införskaffa ytterligare en bakåtvänd bilbarnstol innan man kan övergå till en framåtvänd bältesstol.

Monteringen är mycket snabb och enkel. Även om man inte har någon särskild tidigare erfarenhet av att installera bilstolar så kan man ha Swingfix M Plus klar, från oöppnad låda till färdigmonterad stol, på 6–7 minuter. De medföljande instruktionerna är tydliga och användarvänliga. Stolen har även färgmarkeringar som säkerställer en korrekt installation av både isofix och stödben.

Rymligt sittdjup och justerbart nackstöd

Britax Swingfix M Plus tar upp ungefär samma utrymme i bilen som andra snurrbara bilstolar. Den har inga utstickande delar, och känns bekväm att sitta bredvid. Bilstolens sittyta upplevs som rymlig, det finns ett bra sittdjup jämfört med en del andra bilstolar av samma typ. Även en normalstor 3,5-åring sitter bra. Nackstödet går att justera i höjd, men upplevs som lite trögt - även om det går smidigare ju fler gånger man ändrat det. Det kan ställas tillräckligt högt för att en treåring ska ha gott om plats för huvud och axlar.

Selen fungerar bra, även om remmarna kan vara knepiga att förlänga första gången då knappen för att lossa på selen sitter relativt undangömt. Selspännet är enkelt att använda och selremmarna vrider sig inte mer än förväntat. Ett minus är att selen inte kan hängas upp för att hållas ur vägen när barnet sätts i. Swingfix M Plus erbjuder två vilolägen, och är enkel att justera även under bilfärden. Klädseln är på samma gång mjuk och smutsavvisande, och upplevas hålla en mycket hög kvalitet.

Britax-Swingfix-M-Plus

Mycket enkelt att rotera bilstolen mot dörren

Att Swingfix M Plus har en roterbar sittdel underlättar rejält under användning. Det faktum att sitsen kan vridas i 90 grader, så den vänds ut mot endera bildörren, innebär att barnet själv kan kliva i och ur. För att rotera Swingfix M Plus trycker man in en stor knapp baktill på stolen. Vridmomentet kräver två händer, en hand som trycker in knappen och en som vrider stolen. För att rotera till bakåtvänt läge, efter att man enkelt kommit åt att knäppa ihop och dra åt selen, behövs bara en hand. Man märker att Swingfix M Plus är fullt tillbakaroterad när knappen baktill säger klick.

Även om Britax Swingfix M Plus upplevs ha en rymlig sittdel, särskilt för att vara en roterbar bilbarnstol, så matchas det tyvärr inte i benutrymmet. Stolen monteras med isofix och utrymmet mellan sittdel och bilsätets ryggstöd kan inte justeras. Barn som börjar närmar sig 3,5–4 års ålder får det allt trängre för ben och fötter. Stolen är inte heller rekommenderad för barn över 105 cm i längd. Om roterbar sittdel är en prioriterad egenskap, och så länge man är medveten om hur det begränsar användningstiden, så är Britax Swingfix M Plus en utmärkt snurrbar bilbarnstol, högt uppskattad av föräldrar och barn för dess användarvänlighet och sittkomfort.

Säte som kan roteras 180 grader, mycket enkel att använda, rymlig sittyta
Begränsad användningstid, kräver två händer för rotation
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Axkid Spinkid

Snurrbar, bakåtvänd bilbarnstol med viloläge och smidig montering i bilen

Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Längdkapacitet: 40-105 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 14,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 57 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetisk

Axkid Spinkid är en roterbar, bakåtvänd bilbarnstol som monteras i bilen med isofix. Instruktioner för hur monteringen ska genomföras är smart placerade på sidan av stolen. Det finns även en mer utförlig manual, som är hjälpsam framför allt första gången Spinkid ska installeras. Både stödben och vid isofixarmarna finns gröna markeringar som visar när stolen är korrekt placerad och förankrad.

Spinkid tar inte upp mer utrymme i bilen än andra roterbara bilbarnstolar. Den har inte heller några utstickande delar, vilket gör den ganska bekväm att sitta bredvid. Att få till rotationen är väldigt enkelt. Nere vid basen finns en grå knapp som ska tryckas in. Därefter kan man rotera sitsens 180 grader, så att Spinkid kan vändas mot bildörren oavsett vilken sida den är monterad på. Att stolen kan roteras gör det mycket enklare att spänna fast och ta loss barnet.

Fungerar bra för barn upp till 3–4 år

Spinkid levereras med ett babyinlägg, som fyller upp sitsen och sedan kan plockas ur när barnet vuxit till sig. Sittytan blir då betydligt rymligare. Stolen är godkänd från en längd på 40 cm, och kan användas upp till 105 cm. En normalstor ettåring sitter mycket bekvämt och har utrymme att växa, tillräckligt för att stolen ska kunna användas ett par år till. Därefter behöver man vara beredd på att byta till en annan bakåtvänd stol. Spinkid kommer vara urvuxen innan barnet är gammalt nog att vändas framåt.

Spinkid är lätt att justera utifrån att barnet växer. Nackstödet kan enkelt höjas och sänkas med en ögla som sitter på ovansidan. Någon gång har en selrem vridit sig, och vadderingarna på axelremmarna kan ibland glida i väg. I övrigt har selen fungerat mycket väl, med ett selspänne som är enkelt att knäppa ihop och remmar som lätt dras åt så barnet sitter väl fastspänt i sitsen. Axkid Spinkid kan med ett enhandsgrepp under sittytan lätt vinklas till viloläge. Det gör att barnet kan sova bekvämt, utan att huvudet faller fram.

Snurrbar bilbarnstol med god komfort

Om man ska anmärka på något hos Axkid Spinkid, så är det att klädseln visat sig vara känslig för smuts och fläckar. Bilstolen är mycket mjuk och bekväm att sitta i för barnet, men tyget suger snabbt åt sig av spill och kladd även om man försöker torka med en våtservett. Något som gör att Spinkid efter en tids användning ser lite solkig ut. Klädseln kan dock lätt tas av för tvätt, om man vill rengöra stolen ordentligt.

Axkid Spinkid

Nackdelarna med att välja Axkid Spinkid är en naturlig följd av bilbarnstolens fördelar. Att maxvikten är lite lägre beror på att den smidiga isofixmonteringen begränsar hur stor vikt stolen kan godkännas för. Att Spinkid har en lite kortare användningstid på grund av något sämre benutrymme och en mindre sittyta, är en konsekvens av den design som krävs för att stolen ska kunna roteras. Så länge man är medveten om att bilstolen har dessa begränsningar, så är Axkid Spinkid en snurrbar, bakåtvänd bilbarnstol som uppfyller sitt syfte mycket väl.

Enkel att montera rätt, smidigt att rotera samt att vinkla till viloläge, mjuk och mysig
Tyget suger åt sig smuts och blir snabbt fläckigt, begränsad användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

För ett tryggt och säkert bilåkande är det viktigt att barnet sitter bakåtvänd så länge det bara är möjligt. Med isofixstolar som BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size ska man då vara medveten om att det finns både en maxvikt på 18 kg och en maxlängd om 105 cm. När Modular RF X1 är urvuxen bör man därför vara beredd på att köpa en till bakåtvänd bilstol som fästs med bilbälte och förankringsband, och har högre maxvikt.

Uppgraderad med smarta och trygga förbättringar
Med det sagt, för de första åren av bakåtvänt åkande efter babyskyddet så finns det få bilbarnstolar som är så smidiga som BeSafe Modular. Och senaste versionen Modular RF X1 har blivit ännu bättre. Stolen har utrustats med ett förstärkt sidokollisionskydd i huvudskyddet och BeSafes krockskydd SIP+ som fästs på sidan av bilstolen har blivit enklare att montera.

Utformningen på Modular RF X1 selvadderingar har bytts ut mot nya Ergo-Move Shoulder Pads, som tillåter ett vidare rörelsemönster hos barnet. Vad som kan låta som en liten detalj har ändå upplevts göra en positiv skillnad i hur fastspänt barnet känner sig.

Mycket lätt och smidig att installera i bilen
BeSafe iZi Modular är bilstolssystem, där man använder samma isofixbas först för Modular babyskydd och därefter för bakåtvända Modular RF X1. Basen är mycket enkel att installera, med tydliga indikatorer för att varje steg har genomförts korrekt. Något som positivt särskiljer Modulars isofixbas från andra baser är att det kan förlängas, vilket gör att man kan skapa lite extra benutrymme för det större barnet. Det gör skillnad för barnets komfort.

Med basen på plats i bilen är det busenkelt att klicka Modular RF X1. Detta innebär att stolen också är mycket smidig att flytta mellan olika bilar, i synnerhet om man köper till en extra bas.

Lätt att ändra utifrån barnets storlek

Det är enkelt att anpassa Modular RF X1 efter barnets längd. Nackstödet, och selen med det, höjs med ett enhandsgrepp. Selen fungerar väldigt väl och upplevs så gott som aldrig vrida sig. Det är också lätt att båda dra åt och lossa på selen. Ett extra plus för att man med magnetfästen kan hänga selen åt sidorna när barnet ska sättas i och tas ur stolen.

Risken för att barnets huvud ska hänga framåt om hen somnar under bilfärden är liten. Modular RF X1 kan vinklas i flera olika lägen, med en spärr som lätt koms åt på undersidan av bilstolen. Det här är en bilstol som är mycket smidig både sett till storlek och hur den är att använda. Så länge man är medveten om den begränsade användningstiden så är BeSafe iZI Modular RF X1 i-Size därmed en bakåtvänd bilbarnstol som varmt kan rekommenderas.

Enkel att installera, smidig storlek, förlängningsbar bas, bra viloläge
Begränsad användningstid, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Axkid Modukid Seat

Mycket smidig bilbarnstol med enkel och trygg montering samt ombonad sittyta

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Modukid Seat är en bakåtvänd bilbarnstol som endast kan monteras i bilen ihop med dess tillhörande isofixbas. Isofixbasen är mycket lätt att hantera, med tydliga spärrar som dras ut och sen klickar ljudligt samt visar grönt när de faller på plats. Stödbenet är tydligt.

Det är ett stort plus att man även kan justera benutrymmet för barnet genom att välja hur långa isofixarmarna ska vara. Användningstiden begränsas av maxvikten på 18 kg. Men den flexibla basen innebär även att det barn som snart vuxit ur stolen kan få plats med benen. Att passa in stolen i basen funkar direkt. Axkid Modukid är en stol som enkelt kan flyttas mellan bilar, och vars montering man känner sig trygg med.

Kompakt bilbarnstol man kan sitta bredvid

För den med liten bil eller som ska sitta bredvid bilbarnstolen så funkar Axkid Modukid Seat utmärkt. Stolen är kompakt och smidig i sin form, utan obekvämt utstickande delar. En sidokrockkudde medföljer och ska fästas på den sida av stolen som är närmast bildörren. Själva sittytan är normalstor med skålade sidor. I nackstödet finns ett uttagbart inlägg. Det är ett enkelt sätt att skapa mer utrymme för huvudet när barnet börjar bli större.

Den främsta kritiken mot Axkid Modukid Seat handlar om stolens sele. Bältesremmarna har en irriterade förmåga att snurra sig. Visserligen är det lätt att vända dem rätt genom spännet igen, men i längden drar detta ned helhetsintrycket. Något bredare och lite mer styva selremmar hade varit att föredra. I övrigt är selen smart konstruerad. Nackstöd och selens höjd på ryggstödet justeras nämligen automatiskt när selen dras åt. På så sätt säkerställer man att selen hamnar rätt vid varje användning.

Axkid Modukid

Kan vinklas till viloläge under bilturen

För mindre barn finns möjligheten att vinkla Axkid Modukid Seat. Förutom det upprätta sittläget, finns också två vilolägen. För att justera lutningen håller man in spärren mellan barnets ben samtidigt som man drar bakåt och uppåt. Modukids klädsel är smutstålig och drar inte åt sig damm. Den är lätt att dammsuga ur om den blivit sandig, men klädseln kan även lossas helt och tvättas.

Ser man till Axkid Modukid Seat separat så är priset jämförelsevis högt. Det finns också ett babyskydd, Modukid Infant, som kan använda på samma bas som Modukid Seat. Betraktar man stol, babyskydd och bas som en paketlösning för barnets första cirka fyra år så känns upplägget mer prisvärt. I synnerhet som att Axkid Modukid Seat är en både bra och genomtänkt stol som man vid varje bilresa känner sig trygg med att låta sitt barn sitta i.

Enkel och säker montering, ombonad sittyta, mycket smidig storlek, justerbart benutrymme
Selremmar som lätt snurrar sig, begränsad maxvikt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

15. Bugaboo Owl by Nuna

Roterbar bakåtvänd bilbarnstol med viloläge och mycket tydlig installering

Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Längdkapacitet: 40-105 cm Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 7,4 kg Höjd sittyta till högsta kant: 54 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Ja, magnetisk

Bugaboo är barnvagnsmärket som ihop med Nuna numera även producerar ett mindre utbud av bilbarnstolar. För den lilla bebisen finns babyskyddet Bugaboo Turtle, som monteras i bilen med isofixbas. Samma bas kan man sedan använda även ihop med nästa stol, den bakåtvända bilbarnstolen Bugaboo Owl by Nuna.

Bugaboo Owl är mycket enkelt att installera i bilen. Manualen är tydlig och lätt att följa med i. Monteringen görs i två delar. Första ska isofixbasen på plats, därefter ska bilstolen klickas i basen. I bakkant av basen finns en indikator med tre fält som signalerar tydligt om något inte är korrekt installerat. Med tre gröna fält så vet att man stolen är ordentligt fastsatt samt isofix och stödben på basen är monterad, och bilresan kan påbörjas.

Smidig bilstol som enkelt roteras mot dörren

Bugaboo Owl är lätt att rotera ut mot bildörren, något som gör att man kommer åt mycket bättre när man ska sätta i och ta ur barnet. Det gör att man inte behöver böja och vrida lika mycket på ryggen för att knäppa ihop selen. Stolen låser sig inte i utvänt läge. Å ena sidan är det lite bökigt, då det innebär att stolen kan röra sig en del när man sätter i barnet. Å andra sidan är det positivt, då det gör det väldigt tydligt att stolen ska vara i bakåtvänt läge när den används.

Owl känns liten och kompakt i bilen. Man kan i de flesta bilar sitta bekvämt i sätet bredvid. Att stolen har en smidig storlek påverkar förstås även hur stora barn som ryms i den. Owl är godkänd upp till 18 kg. Ett barn på 14 kg och är 90 cm lång sitter fortfarande mycket bra. Men det finns inte mycket växtutrymme kvar, Owl funkar bäst upp till 3 år. Väljer man Bugbaoo Owl By Nuna så ska man, precis som med andra roterbara bilstolar, vara beredd på att köpa en till bakåtvänd bilbarnstol innan barnet är stort nog att sitta framåtvänd.

Snurrbar bilstol med viloläge och enkel montering

Owl by Nuna är utrustad med funktioner som gör stolen lätt att anpassa, så att den är bekväm för barnet. Ett spädbarnsinlägg medföljer, så att även bebisen som nyss bytt från babyskydd sitter bra. Stolen kan vinklas mellan fyra olika lägen med hjälp av en knapp, som sitter på undersidan av Owls fotända. Selen har magnetfästen, så den kan hängas upp och är ur vägen när man ska sätta i barnet. Nackstödet är också lätt att reglera i höjd.

Bugaboo Owl by Nuna

Bugaboo Owl By Nuna är främst en bilbarnstol för den som värdesätter att bilstolen kan roteras, och för den som tycker det är smidigt med en paketlösning där babyskydd och bilstol monteras med samma isofixbas. Föräldrar uppskattar den okomplicerade montering. Barnet uppskattar att de sitter högt och kan se ut, samt att sitsen är bekväm och kan lutas. Användningstiden är begränsad, och det drar ned prisvärdet. Men så länge barnet ryms i Bugaboo Owl by Nuna så får man en funktionell, bekväm och smidigt bakåtvänd bilbarnstol.

Bilbarnstolen kan roteras mot bildörren, barnet sitter högt upp och kan se ut, lätt och tydlig installation
Begränsat sittutrymme förkortar användningstiden, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF. I Sverige är det VTI i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolars säkerhet.

I vårt test av bilbarnstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden: 

Montering: Hur är stolen att montera i bilen, är instruktionerna tydliga och finns det risk för att oavsiktligt begå misstag under monteringen?

Funktioner: Kan stolen vinklas, är det enkelt att justera nackstödets läge och hur funkar den interna selen?

Användning: Är det enkelt att sätta i och ta ur barnet, är stolen rymlig och kan klädseln enkelt rengöras? 

Ovan nämnda faktorer vägs sedan samman med bilbarnstolens pris och därefter sätts ett slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn och bebisar:

Bältesstol

Babyskydd

Fler tester av barnprodukter:

Barnvagnar

Barnkläder

Matstol

Studsmatta

Surfplatta för barn

Fem saker att tänka på innan du köper bakåtvänd bilbarnstol

När din bebis har vuxit ur sitt babyskydd så är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Utbudet av bilstolar är stort, och det kan kännas extra svårt att veta vilken man ska välja med tanke på att säkerhet i trafiken bör tas på stort allvar. Det viktigaste är att välja en bakåtvänd bilbarnstol som är säkerhetstestad och godkänd för användning inom EU.

1. Montering i bilen

För att kunna använda en bilbarnstol så måste den gå att montera korrekt i bilen. Här är det inte bara viktigt att ta reda på vad som gäller för den bilmodell man har. Man bör också vara medveten om att rekommendationerna kan skilja sig mellan olika säten. Tänk på det här innan du köper en bakåtvänd bilbarnstol:

Bilbarnstol med isofix: Om du väljer en bilbarnstol som monteras med isofix så är det viktigaste att sätet som bilstolen ska placeras i har isofixfästen. I vissa bilar kan isofix eftermonteras. Den främsta fördelen med att montera med isofix är att det är lättare att genomföra en korrekt montering, samt lättare att tillfälligt ta ur bilstolen - exempelvis för att kunna använda den i en annan bil.

Bilbarnstol med bas: Det modulära bilbarnstolskonceptet är en populär lösning. Då monterar man en bas i bilen, oftast med isofix, och använder sedan basen först ihop med ett babyskydd och därefter med en bakåtvänd bilbarnstol. Fördelen är att man då har en lösning som funkar i flera år. Nackdelen är att man behöver köpa en till bakåtvänd bilbarnstol när denna är urvuxen då maxvikt och användningstid begränsas av monteringsmetoden.

Bilbarnstol med förankringsremmar: Den bakåtvända bilbarnstolen som monteras med bilbälte och förankringsremmar har i de flesta fall den längsta användningstiden, då detta sätt att installera stolen tillåter en högre maxvikt. En nackdel är att dessa stolar ofta saknar omtycka funktioner som viloläge eller roterbarhet. Fördelen är att samma stol kan användas från att babyskyddet är urvuxet till att barnet är gammal nog att sitta framåtvänd.

2. Användningstid för bilbarnstolar

Hur lång användningstid en bilbarnstol har beror främst på två faktorer: hur rymlig bilstolen är samt vilken maxvikt den har. Det är därför viktigt att innan man köper bilbarnstol fundera över hur länge man vill kunna ha sitt barn bakåtvänt.

Forskning framtagen av såväl bilbarnstolstillverkare som fristående forskningsinstitut visar på att bakåtvänt åkande är fem gångare säkrare än framåtvänt. Ändå är det dessvärre många barn som vänds framåt i bilen vid en alldeles för ung ålder. Enligt en rapport från NTF sitter nästan varannan svensk treåring framåtvänd i bilen. Detta trots att NTF rekommenderar att barn bör sitta bakåtvänt till minst fem års ålder, och helst tills den största tillgängliga bilstolen är urvuxen. Väj därför alltid en rymlig bakåtvänd bilbarnstol, som har en maxvikt och ett ryggstöd som möjliggör för ditt barn att åka bakåtvänd gärna upp i skolåldern.

3. Extra funktioner

Förutom att bilbarnstolen ska vara kompatibel med bilsätet den ska monteras i, och att barnet ska kunna sitta bakåtvänd länge i den, så finns det ytterligare funktioner att ta ställning till.

Vridbar bilbarnstol: Att komma åt ordentligt för att dra åt selen när man sätter barnet i bilstolen kan vara bökigt, i synnerhet om man har en liten bit. För att göra fastspänningen lite mer ergonomisk för den vuxne så kan man välja bakåtvänd bilbarnstol som går att rotera. Om man kan vända bilstolen ut mot dörren så är det mycket smidigare att få i och ur barnet, och ofta även enklare att dra åt selen så mycket som man bör för att barnet ska sitta fast ordentligt.

Bilbarnstol med viloläge: Viloläge kan uppnås i en bilbarnstol på två olika sätt. Antingen väljer man en bilstol som kan vinklas under färden, från sittläge ned till viloläge när barnet ska sova. Eller så väljer man en bilstol som kan monteras i ett lutat läge. Fördelen med att kunna vinkla den bakåtvända bilbarnstolen är att man då kan undvika att barnets huvud faller framåt när barnet sover - vilket kan täppa till luftvägarna. Det är dock viktigt att bilstolen inte lutar mer än max 30–35 grader.

4. Välj en Plus-testad bilbarnstol

Eftersom säkerhet måste komma först när det gäller barn och bilåkande, så är det en stående rekommendation att välja en av Plus-testad bilbarnstol. Plus-testet genomförs i Sverige av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), och är ett för tillverkarna frivilligt test. Plustestet är svårare att klara än de krocktester som alla bilbarnstolar måste gå igenom för att godkännas inom EU, då det även mäter vilka krafter barnets nacke utsetts för. På VTI:s hemsida finns en komplett lista över Plus-testgodkända bilbarnstolar. Genom att välja en av modellerna som godkänts i Plustestet så gör du ditt barns bilåkande säkrare.

5. Smarta tillbehör till bilbarnstolen

Ibland kan behövas extra tillbehör till den bakåtvända bilbarnstolen för att man ska få ut maximalt av användningen, och för att göra bilresorna lite roligare för alla inblandade.

Baksätesspegel: Har man barnet i baksätet medan man kör så är det svårt att se om något händer. Med en baksätesspegel monterad ser man precis när bebisen vaknar eller somnar. En del baksätesspeglar har till och med inbyggd belysning, för att funka på natten eller i tunnlar.

Sätesskydd: Sätesskyddet placeras i bilsätet innan man monterar bilbarnstolen. Det skyddar bilens klädsel från att få fläckar, exempelvis från barnets smutsiga skor. En del sätesskydd har även en inbyggd ficka för surfplatta, så barnet kan titta på en film vid långa bilresor. För maximal säkerhet, välj ett sätesskydd med fack för surfplatta som är krocktestat.

Sittdyna: En del tillverkare säljer särskilda överdrag för bilbarnstolen, som ska göra det enklare att hålla stolen fräsch och som även underlättar om barnet har en kissolycka. Det finns också sittdynor för bilstolar som ska ha en särskild, svalkande funktion. Sittdynan bildar en luftspalt mellan barn och bilstol, så att barnet blir mindre svettigt vid en bilfärd när det är varmt ute.

Bilbarnstol collage

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på bakåtvända bilbarnstolar

Lär dig allt om bilbarnstolar i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av bakåtvända bilbarnstolar - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Våra läsares frågor om bakåtvända bilbarnstolar 

Här har vi samlat de vanligast frågorna vi fått från våra läsare.

Varför ska barn åka bakåtvända i bilen?
För barn är det fem gånger säkrare än att åka bakåtväd i bilen än framåtvänt. Det beror på att ett barns kropp inte är tillräckligt utvecklad eller stark nog för att klara av de krafter som kroppen utsätts för vid kollisioner. Det är framför allt barnets huvud och nacke som utsätts för extrema påfrestningar, vilket utgör den största risken för allvarliga och dödliga skador. 

Vad säger lagen om användning av bilstolar?
Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läs mer hos Transportstyrelsen.

När är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen?
Bilbarnstolen är urvuxen antingen när barnets vikt överskrider stolens maxvikt, eller när barnets öron sticker upp över bilstolens övre kant. Barnets huvud får alltså vara en bit ovanför bilstolens nackstöd innan den inte längre kan användas. Har man en iSizestol finns en maxlängd som inte ska överskridas.

Vilka faktorer ska man väga in innan man vänder barnet framåt?
Huruvida barnet är fysiskt moget att vändas framåt beror inte på längd eller vikt, utan på ålder. Innan barn är åtminstone 5 år gammalt så är skelett och nackmuskulatur inte starka nog för att klara en kollision när barnet sitter framåtvänt. Bakåtvänt åkande är fem gånger säkrare än framåtvänt åkande.

Kan man använda sin bakåtvända stol framåtvänd?
Det rekommenderas inte att använda bakåtvända bilbarnstolar framåt, även om det finns några vändbara modeller på marknaden som är godkända både för bakåtvänt och framåtvänt användande. De vändbara stolarna är tyngre och klumpigare än bältesstolar som är konstruerade för enbart framåtvänd användning. Välj därför en framåtvänd bältesstol istället och använd bilens bälte för att spänna fast det framåtvända barnet.

Vad med en bakåtvänd bilbarnstol är det som gör att den inte ska användas framåtvänd?
Jämfört med en framåtvänd bältesstol är en vändbar bilstol tyngre, har lägre maxvikt och framåtvänt så gör stolens bältesledning ofta att bältet hamnar för högt upp på magen. Dessutom har vändbara stolar kortare ryggstöd, vilket innebär att barnet ändå inte ryms tills det kan åka i bilen utan stol.

Är det sämre eller bättre att ha en bilbarnstol som sätts fast med isofix?
Att montera en bilbarnstol med isofix kan anses vara bättre eftersom att risken för felmontering blir mindre. Många upplever också att isofixstolar är enklare att montera och smidigare att flytta mellan olika bilar. Men bältade stolar har en högre maxvikt, vilket ger längre användningstid.

Varför klarar isofixstolar bara 18 kg?
Isofixfästena i bilen får belastas med högst 33 kg. Vid testandet av isofixstolar har man länge gjort ett standardantagande att stolen väger 15 kg, därför får barnet väga upp till 18 kg. Numera finns det även stolar som testats utifrån sin faktiska vikt, vilket möjliggör en högre maxvikt för barnet.

Är bakåtvända bilbarnstolar säkrare än babyskydd?
En bilbarnstol är inte säkrare än ett babyskydd, men i bilbarnstolen har barnet en mer upprätt sittställning vilket fördelar G-krafterna över en större kroppsyta vid en krock. Det är positivt. Men mycket små barn sitter oftast sämre i en bilbarnstol och bör därför sitta i ett babyskydd den första tiden.

Vad är Plustestet?
I vårt test anger vi om stolen blivit plustestad och godkänd. Plustestet är ett för bilstolstillverkarna frivilligt test som utförs av VTI, svenska statens väg- och transportforskningsinstitut. Testet sker med högre kraft än de europeiska godkännandena och mäter specifikt de krafter som barnets nackmuskulatur utsätts för vid en frontalkollision. För att bilstolen ska gå godkänt får mätresultat inte överskrida gränsvärdet för livshotande skador. Här är VTI:s lista på samtliga plustestade bilbarnstolar.

Vilka stolar kan Plustestas?
Plustestet berör endast bakåtvända bilbarnstolar. Framåtvända eller vändbara stolar kan inte bli Plusgodkända eftersom den typen av bilbarnstol då även testas framåtvänt. Och framåtvänt klarar ingen stol av Plustestet, eftersom kraften nacken utsätts för då alltid blir för stor. Bilstolstillverkarna väljer själva om de vill låta sina modeller Plustestas. Babyskydd Plustestas inte heller.

Hur gör man med bilbarnstolen om man har ett barn som brukar sova i bilen?
En del bilbarnstolar kan vinklas under färden, ofta genom att man lossar en spärr mellan barnets ben. Andra stolar kan monteras i bilen så att de alltid har en lagom lutning för att barnets huvud inte ska falla framåt. Använd inte band för att hålla fast det sovande barnets huvud.

Hur mycket får bilbarnstolen max luta?
Bilbarnstolen ska vara så upprätt som möjligt för att ge ett bra skydd vid en krock. Det är inte rekommenderat att stolen lutar mer än 30–35 grader. Vad som är tillräckligt bra lutning för att barnets huvud in ska falla framåt varierar dock beroende på bil och bilbarnstol. Palla aldrig in en handduk eller liknande under barnstolen för att få en bättre sittställning.

Går alla stolar att montera i framsätet?
Om bilbarnstolen enligt bilens medföljande instruktionsbok är tillåten att monteras i framsätet och om airbagen är urkopplad så går det bra att montera den där. Det viktiga är att bilstolen kan fästas korrekt, antingen med isofix eller med bilbälte, förankringsremmar och stödben.

När ska man inte montera bilbarnstolen i framsätet?
Bor och kör man i områden med mycket storvilt så kan det vara ett sämre alternativ att placera sitt bakåtvända barn i passagerarsätet framme i bilen. Men för större barn så kan framsätet göra att barnet får bättre utrymme för benen.

Hur gör man om en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet blockerar sidospegeln?
Om den bakåtvända bilbarnstolen blockerar sikten till sidospegeln när bilstolen är monterad i framsätet så finns det förlängda sidospeglar som man kan köpa till för att ge föraren bättre sikt. Det finns också extra sidospeglar man kan köpa separat och montera ovanpå den befintliga sidospegeln.

Hur hårt ska barnet vara fastspänt?
Barnet ska vara fastspänt i stolen så hårt som möjligt utan att det påverkar andningen. Träna barnet redan från tidig ålder att vara hårt fastspänd. Barnet åker säkrast om det inte har på sig bylsiga kläder som exempelvis dunjacka eller overaller.

Hur ska bältet sitta mot barnets axel?
Den optimala vinkeln för barnets bälte är över axlarna och rakt bakåt in i bilbarnstolen. Bältet kan få vara någon centimeter över eller under axeln, och när selen är i högsta läge så är det okej att selen går in i bilstolen under axelhöjd. 

Vilken bilbarnstol är enklast att flytta mellan olika bilar?
Ska man ofta flytta bilstolen mellan två olika bilar kan en bakåtvänd bilbarnstol som fästs på en bas vara att rekommendera, för maximal smidighet. Man har då en bas per bil och flyttar endast stolen. Överlag är bilbarnstolar som fästs med isofix enklast att montera i och ur bilen.

Vilken typ av bilstol ska man välja om man vill ha en som är så liten och kompakt som möjligt?
Bilbarnstolar som testats enligt iSizeförordningen får vara max 44 cm breda. Vill man ha en bilbarnstol som är så liten som möjligt så finns det även bältade stolar med små yttermått. Risken med en liten stol är dock att barnet växer ur den innan det är dags att vända framåt.

Är det säkert att köpa en begagnad bilbarnstol?
Om du planerar att köpa en begagnad bakåtvänd bilbarnstol måste du försäkra dig om att barnstolen inte har varit inblandad i en krock eller annan olycka. Köp därför helst av någon du litar på. Skador på bilbarnstolens inre delar kan vara omöjliga att se med bara ögat, men ändå innebära en livsfara vid en kollision.

Kan man hyra bilbarnstolar?
Ja. Vissa föräldrar väljer idag att hyra bilbarnstol istället för att köpa. Både försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar. Att hyra bilbarnstol är dock inget som tillverkarna rekommenderar då kontrollerna av stolarna kan vara bristfälliga. Om det saknas garanti för stolens funktion bör man varken hyra eller låna. Skador inne i bilbarnstolen kan vara osynliga för blotta ögat men ändå orsaka livsfara vid krock.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Britax Max-Way Plus

Lättinstallerad bilbarnstol som väger lite samtidigt som den är rymlig och bekväm för barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 7,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Max Way Plus

Britax Max Way Plus är den uppdaterade versionen av Max Way, en bilbarnstol som gjort sig populär för dess smidighet och långa användningstid. Max Way Plus är i grund och botten samma stol, med samma innermått. Men de förändringar som har gjorts lyfter verkligen bilbarnstolen ytterligare ett snäpp.

Installationen är riktigt enkel. Manualen är tydlig och på Britax hemsida finns även en bra instruktionsvideo. Men även helt utan instruktioner är det okomplicerat att få Max Way Plus på plats i bilen. Att dra igenom bilbältet är lätt och de blåa klämmorna som ska hålla det på plats funkar precis som önskat. Även förankringsremmarna är bra, men ska man lyckas dra dem riktigt tight så behöver man vara stark. Bäst går det om man är två, en som trycker ned stolen mot bilbältet samtidigt som den andrar justerar remmarna.

Bra förbättring av populär bilbarnstol

Den enkla installationen ihop med bilstolens låga vikt gör den väldigt smidig att flytta mellan bilar eller ha med sig på resa. Britax Max Way Plus har en bekväm sittyta med mjuk klädsel och god vaddering, även selmuddarna har förbättrats. Klädseln kan tas av för tvätt i maskin utan att bilstolen måste monteras ur bilen först, ett stort plus för alla med åksjuka barn.

Nackstödet, som enkelt regleras med en hand på baksidan av stolen, har på Max Way Plus gjort rymligare. På utsidan av bilbarnstolen finns Britax SICT sidokrockskydd. På den sida av bilstolen som vetter mot bildörren ska denna skruvas ut, och har som funktionen att absorbera en del av kraften om bilen skulle vara med om en krock.

Britax Max-Way Plus

Går att justera lutning vid installation

När Max Way Plus installeras i bilen kan man välja mellan tre olika lutningslägen, men man kan inte justera stolen till viloläge när den används. Förutom i de mest skålade bilsäten går det att med Britax Max Way Plus få till en bra vinkel, som gör att barnet sitter bekvämt, utan att huvudet faller framåt om barnet somnar. Selen justeras utan krångel, det finns dock en tendens till att mindre barn kan få ur armarna om man inte verkligen drar åt ordentligt.

Max Way Plus har fungerat lika väl för ettåringar som för 4–5 åringar. Det här är utan tvekan ännu ett av Britax mästerverk inom bilbarnstolar och en modell som känns lika prisvärd för föräldern som den känns trygg och bekväm för barnet.

Låg vikt, enkel att installera, bekväm sittyta, lång användningstid
Ej ställbart viloläge under färd
0 5 3.5 1

Britax Dualfix iSense

Ombonad och roterbar bilbarnstol med belysning, passar extra bra för nattkörning

Förankringsmetod: Isofixbas Britax Flex Base iSense PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 5,3 kg + 9,5 kg för basen Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Dualfix iSense

Britax Dualfix iSense är den bakåtvända bilbarnstolen tillhörande samma modulära bilstolssystem som babyskyddet Britax Baby-Safe iSense. Dualfix iSense kan endast monteras i bilen med tillhörande Britax Flex Base iSense, en bilstolsbas som fästs i bilsätet med isofix.

Monteringsmetoden och iSize-standarden innebär hög säkerhet, men också att användningstiden begränsas. När barnet når upp till 18 kg i vikt eller 104 cm i längd behöver man därför byta till en annan bakåtvänd bilbarnstol fram tills att barnet är gammalt nog att vändas framåt.

Lättinstallerad bilbarnstol som kan roteras

Installationen av basen är snabb och lätt. När Dualfix iSense klickas i basen hörs ett tydligt klick. Därefter kan man enkelt rotera stolen på basen. Att kunna ha sittytan vänd mot bildörren underlättar mycket när man ska sätta fast barnet och knäppa ihop samt spänna åt selen. Stolen kan även lutas i flera olika lägen. Viloläge på bilstolen är ingen nödvändighet. Men funktionen kan även vara praktiskt för att få till ett bra, upprätt sittläge i bilar som har kraftigt skålade bilsäten.

Att stolen kan lutas är ett stort plus för barn som ska sova i bilen. Däremot är utförandet av denna funktion inte helt felfri, då spärren kan vara trög att trycka in ibland - i synnerhet om man sitter bredvid stolen och har lite svårt att komma åt.

Britax Dualfix iSense

Isofixstol med ombonad sittyta

Sittytan ser smal ut, men upplevs ändå som normal i rymlighet jämfört med andra iSize-stolar. Dualfix iSense har en ombonad design, med djupa kanter och djupt placerad sittyta. En normalstor ettåring sitter bra och trivs väl i vagnen. Men när barnet börjar närma sig stolens maxvikt och maxlängd så kan den djupa formen kännas lite begränsande för hur barnet kan sitta.

Dualfix iSense är enkel att justera när barnet växer. Selen känns inte trög att dra åt, och kan justeras i höjd på ryggstödet genom att man höjer eller sänker nackstödet. För att flytta nackstödet trycker man in en spärr på dess baksida. Nackstödet har en öppen form, som ger gott om utrymme för barnet att se ut ur bilen.

Bilbarnstol med inbyggda lampor

Dualfix iSense har lampor på båda sidorna, med ljus som kan ställas i tre olika styrkor. Belysningen ska både hjälpa till när man spänner fast barnet samt göra att den som kör bättre kan se barnet. För mörkrädda barn kan lamporna också göra bilresan lite tryggare. Under den mörkare delen av året fyller den inbyggda belysning en funktion. En ljus sommardag gör lamporna bara skillnad om man ofta kör i mörka tunnlar eller regelbundet åker bil om natten. Man kunde önska något starkare ljus i högsta läget, samt att ljuset gick att justera med en kontroll och inte bara direkt på stolen.

Känns lampor överflödigt så sticker Britax Dualfix iSense inte ut så mycket från andra, liknande bilstolar. Men om man ofta stört sig på att det är för mörkt när bilstolen ska hanteras, och ändå vill ha en isofixstol som kan vinklas och roteras, så är Britax Dualfix iSense den första bilbarnstolen att lösa den ekvationen.

Använder samma bas som babyskyddet, inbyggd belysning, kan roteras och vinklas
Lamporna kan ej tändas på avstånd, lite trög knapp för lutningsfunktion, begränsad användningstid
0 5 3.5 1

Maxi-Cosi Mica

Prisvärd roterbar bilbarnstol som är lätt att montera och växer med barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 lägen Kan fällas under färd: Ja Vikt: 14,9 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja
Maxi Cosi Mica

Maxi Cosi Mica är en bakåtvänd och roterbar bilbarnstol som även kan fungera som babyskydd. Med medföljande spädbarnsinlägg är Mica godkänd att användas direkt från födseln. Babyinsatsen av memoryfoam tas ur när barnet blivit 60 cm lång. Fram till dess skapar den en ombonad och stabil miljö. Vill man kunna växla mellan att ha en bebis och ett större barn i stolen så är inlägget enkelt att ta ur.

Mica monteras in i bilen med isofixfästen och stödben. Om fästena förankras korrekt visas gröna indikatorer, och stödbenet piper tills det är korrekt utfällt. Manualen är väldigt tydlig. Tack vare att stolen är så enkel att installera är den också lätt att flytta mellan olika bilar.

Smidig storlek på hyfsat rymlig bilstol
Bilstolen tar givetvis upp mer plats i bilen än ett traditionellt babyskydd. Den är däremot förvånansvärt liten och smidig jämfört med andra bakåtvända bilstolar. Att som vuxen sitta bredvid eller att ha en bältestol på sätet intill är inget problem. Stolens insida är relativt rymlig. En normalstor fyraåring sitter helt okej, även om det då börjar bli ont om benutrymme.

Maxvikten för barnet som åker i Maxi Cosi Mica är 18 kg, och stolen är godkänd för upp till 4 år och 105 cm. Därefter bör man byta till en annan bakåtvänd bilbarnstol, med högre maxvikt. Frågan kan då vara vad poängen med denna stol är? I Micas fall handlar det mycket om smidigheten i att stolen kan roteras.

Stort plus att sittdelen kan roteras
Att kunna vända stolen mot bildörren underlättar enormt när barnet ska sättas i och tas ur Mica. Det är mer ergonomiskt för den egna ryggen, upplevs smidigare av barnet och gör dessutom att man kommer åt att dra åt selen bättre. Åker man mycket bil är det här en funktion som snabbt känns oumbärlig.

I just Micas fall är en nackdel att man måste använda båda händerna för att rotera stolen. Det innebär att man inte kan bära barnet samtidigt som man vänder stolen. Och i de bilar vi testat Mica i så kan dörren inte stängas igen när den är vänd utåt. Ett annat minus är att stolen tyvärr kan roteras till framåtvänt läge, en funktion som dessvärre finns där eftersom den efterfrågas i andra länder.

Prisvärd, vändbar bilbarnstol
Maxi Cosi Mica har också gott om andra smarta funktioner. Selen kan hängas ur vägen, stolen kan enkelt vinklas mellan olika lutningar och klädseln är både tålig och upplevs motståndskraftig mot fläckar.

Att kunna vända bilstolen mot dörröppningen har många fördelar, både för barn och förälder. Maxi Cosi lyckas i stort med sin konstruktion. Mica har vissa mindre brister i användarvänligheten men blir av testarna omtyckt för den smidiga monteringen och bekvämligheten i rotationen.

Sätet kan roteras, växer med barnet, enkel att montera, har viloläge
Kan vändas framåt, krävs två händer för att roteras
0 5 4.5 1

Axkid One

Innovativ och smidig bilbarnstol med snabb montering och riktigt lång användningstid

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 64 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid One 2

Axkid One är en isofixstol med en maxvikt utöver det vanliga. Som standard är en bils isofixfästen godkända för en belastning om 33 kg. Då många isofixstolar väger 15 kg har maxvikten för dessa blivit 18 kg. Men Axkid One väger så pass lite - under 10 kg - att stolen har fått en maxvikt på hela 23 kg. Det ihop med maxlängden på 125 cm ger Axkid One en mycket lång användningstid.

Under testandet har barn upp till 6,5 år använt Axkid One och utan problem rymts i stolen. Själva sätet är inte det djupaste. Men en normalstor fyraåring sitter bekvämt och kan åka längre bilresor utan att klaga på komforten. Stolen kan även köpas som Axkid One+. Då medföljer ett anpassat spädbarnsinlägg som gör att One kan användas direkt från födseln.

Bilbarnstol som kan anpassas på många sätt
Med ett enhandsgrepp på ryggstödets baksida kan man lätt justera höjd på nackstöd och sele. Vrider man stolen till viloläge med hjälp av den lilla ratten placerad mellan barnets ben, minskar risken att barnets huvud hänger framåt om det somnar i bilen. Men dessa egenskaper är egentligen inget unikt.

Vad som däremot sticker ut är hur otroligt flexibel Axkid One är när det kommer till benutrymmet. En spärr på stolens baksida dras åt sidan och vips, kan sätet glida på basen. Axkid har tydligt markerat vilket avstånd som rekommenderas för vilken längd på ålder. Även barn över 4-5 år med långa ben kan tack vare detta sitta bekvämt i Axkid One.

Axkid One BIT

Supersnabb montering men något trög sele
Axkid uppfyller sitt löfte om en snabb och enkel installation. Att klicka i isofixfästena går på nolltid. Isofixarmarna kan ej justeras i längd men vinklar man bak stödbågen, kan man enkelt komma in även i tighta bilsäten. Sedan skruvar man fast stödbågen samt fäller ned stödbenet. Axkid One är en bilstol som man utan ågren kan tänka sig att regelbundet flytta mellan olika bilar.

Det enda man kan anmärka på med Axkid One är att remmen för att dra åt selen sitter på sidan av sitsen. Det verkar göra selen lite trögare att dra åt, även om det snabbt blivit smidigare ju mer man använder bilbarnstolen. Knappen för att lossa på selen sitter dold under remmen man drar åt den med. Det tar ett antal användningar innan man lär sig att hitta och pressa in den på rätt sätt.

Superba funktioner och lång användning
Med One sticker Axkid ut hakan rejält, och lyckas väl med att skapa något som marknaden inte har sett tidigare. Det rymliga sittutrymmet ihop med det kompakta formatet imponerar stort. Det justerbara benutrymmet är hett efterlängtat och den smidiga (och snabba) installationen skapar en trygghetskänsla, då utrymmet för att göra fel är mycket litet.

Användningstiden blir fortfarande något kortare hos One än hos en bilstol som monteras med bälte och förankringsband, men klart längre än hos andra isofixstolar . Under de minst 4-5 år man kan använda One kommer man känna sig lika trygg som nöjd. Axkid One är den bakåtvända bilbarnstol barnfamiljer har väntat länge på.

Lätt att montera, rymlig, justerbart fotutrymme, lång användningstid
Något trög sele
0 5 4.5 1

Axkid Minikid 2

Lättinstallerad bilbarnstol med rymlig sittyta och bekväm, avtagbar klädsel

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Minikid 2018

Axkid Minikid 2 är en uppdatering av märkets mycket populära bilbarnstol Minikid. Klädseln har blivit enklare att ta av, vilket innebär att det blivit smidigare att rengöra bilstolen. Nackstödet har fått en mer ombonad form som bättre ska förhindra att barnets huvud faller framåt om det somnar, och anordningen för att låsa nackstödet i olika lägen har blivit enklare att komma åt.

Stödbenet har också gjorts betydligt smidigare att använda, men det har på samma gång blivit kortare. Har man en minibuss eller annan bil med höga säten så finns det en förlängning att komplettera stödbenet med så att bilstolen kan monteras korrekt. Minikid är tack vare Axkids självåtspännande förankringsremmar mycket enkel att montera i bilen. På undersidan av bilbarnstolen finns en lutningsbygel som kan justeras i fem olika lägen, vilket gör det enklare att hitta en bra vinkling på bilbarnstolen så att barnet kan sova bekvämt.

Bakåtvänd bilstol som rymmer långa barn

Att klädseln är skönt vadderad är ytterligare en komforthöjare, det här är en stol som barn kan sitta bekvämt i även under längre resor. Axkid Minikid 2 känns kompakt i formatet och får plats även i mindre bilar, samtidigt som den är rymlig i sittytan. Maxvikten är 25 kg och längdmässigt får en normalstor sexåring plats utan problem.

För mindre barn så ingår ett babyinlägg som sätts in som en dyna i bilstolen. Dynan kan användas även med en 2-åring eller 3-åring i stolen men känns vid det laget ofta överflödig. Tack vare att man enkelt kan justera höjden på nackstöd och sele så är det inget problem att växla mellan att ha olika långa barn i bilbarnstolen.

Mycket prisvärd med lång användningstid

Förutom att det korta stödbenet gör att Axkid Minikid 2 inte alltid är kompatibel med alla bilar utan förlängningen, så är ett annat potentiellt problem om man har en bil med mycket skålade säten. Med lutningsbygeln kan man visserligen justera vinkeln, men inte så mycket. I djupt skålade säten är det därför inte alltid säkert att man får till ett bra läge för barnet.

Men det positiva väger helt klart över. Det här en bilbarnstol som känns trygg, särskilt då stolen utrustats med ASIP - en liten stötdämpare som ska fånga upp en del av kraften vid en kollision. Bäst av allt är den smidiga installationen och den rymliga sittytan, som gör att bilstolen kan användas länge. Dessa egenskaper ihop med en rimlig prislapp gör att man med Axkid Minikid 2 får mycket bilbarnstol för pengarna. Många kan nog hålla med om att Minikid är en av de mest prisvärda bilbarnstolarna på marknaden.

Enkel att installera, rymlig sittyta, lätt att andra höjd på nackstöd och sele
Kort stödben, kan inte vinklas under färden
0 5 4 1

Britax Max Way

Enkelt att använda och installera, lång användningstid tack vare högt ryggstöd

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Ja, gummifästen att haka fast selspännet i
Britax Max Way

Max Way är en okomplicerad bakåtvänd bilbarnstol från Britax, enkel och ren i sitt stilspråk men med en utstrålning av säkerhet. Stolen monteras med bilens bälte och sina egna förankringsband. Det är inte helt enkelt att hitta och förstå sig på det U-formade stag som fungerar som ett uppbalanserande stöd på undersidan av stolen. Det fälls ut när två, rätt tröga, knappar pressas in.

Väl på plats sitter Max Way dock väldigt stadigt i bilen, och det är en av de stolar som varit enklast att få riktigt hårt fastspänd. Max Way har inga vilolägen. Men lutningen på stolen kan justeras utifrån hur den monteras i bilen. Med rätt lutning kan även större barn som sover i bilbarnstolen slippa att huvud faller ned mot bröstet.

Rymlig sittyta med högt ryggstöd

Max Way är en rymlig stol, framför allt i ryggstödet. Barn som närmar sig 110 cm i längd har utrymme att växa lite till. Benutrymmet är inte lika bra, men det är inte farligt att sitta med benen böjda eller i kors. Och Max Way har ändå en mycket lång användningstid. Stolens klädsel känns väl anpassad för att användas av barn. Tyget har en glatt yta som nästan känns smutsavstötande.

Samtidigt är klädseln väl vadderad och sittytan är mjuk. Barnen i vårt test har inte klagat på komforten. Stolen är mycket enkel att hantera då den ska tas i och ur bilen då den endast väger hälften så mycket som vissa andra bilbarnstolar i testet. Stödbenet är enkelt att justera och likaså nackstödet, som höjs från stolens baksida.

Prisvärd bilbarnstol som kan användas länge

Selspännet är enkelt att komma åt när barnet ska tas loss. Att förlänga och förkorta selen är dock inte lika smidigt. Det känns ibland som att selen tar emot någonstans och fastnar, varpå man får lirka lite för att kunna lossa den igen.

Max Way är en enkel och stilren bakåtvänd bilbarnstol, som på intet sätt känns billig. De djupa sidorna bidrar till att den känns trygg för barnet och priset i förhållande till vad Britax Max Way erbjuder och hur länge bilbarnstolen kan användas är mycket bra.

Okomplicerad bilstol, väl tilltaget ryggstöd och lång användningstid
Inga vilolägen, inte alltid helt lättjusterad sele
0 5 4.5 1

BeSafe iZi Plus X1

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja
BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 är en bakåtvänd bilstol som monteras med bilbälte, förankringsremmar och stödben. Jämfört med äldre versioner har iZi Plus X1 fått en uppdaterad dyna för små barn samt förbättrat sidokrocksskydd i och med tillägget av SIP+. SIP+ hakas på den sida av bilstolen som vetter mot bildörren och minskar kraften som iZi Plus X1 utsätts för vid en eventuell kollision.

Monteringen som tar tid men håller länge

Maxvikten för BeSafe iZi Plus X1 är 25 kg och längdmässigt har barn upp till omkring 6 års ålder suttit mycket bra i stolen under våra tester. Nackstödet höjs lätt med en spärr på stolens baksida. Samtidigt funkar iZi Plus X1 utmärkt också för små barn. Med stolen kommer en dyna, kallad body hugger, som är speciellt designad för att lyfta upp och omfamna det lilla barnet. Detta är av säkerhetsskäl, då det är viktigt att selen hamnar rätt runt barnets kropp, men också för att öka sittkomforten.

Även om BeSafe iZi Plus X1 är en stor bilbarnstol, och därmed ibland funkar mindre bra i små bilar, så är den relativt kompakt. Det går utmärkt att sitta bredvid den, eller att ha en annan bilbarnstol monterade på sätet intill. Monteringen kräver att den tydliga manualen läses igenom ordentligt. Bilbältet måste träs korrekt och spännas åt hårt. Sedan pumpas frontbygeln utåt tills bältet är helt åtdraget. När förankringsremmarna ska dras åt gäller det att vara tillräckligt starkt eller komma åt från rätt vinkel. Slutligen ska stödbenet justeras mot bilens golv. Monteringen tar lite tid och kräver en del kraft. Men görs den korrekt så håller den för långa perioder med daglig i- och urklättring, utan att stolen börjar röra sig.

BeSafe iZi Plus X1

Hög maxvikt och möjlighet till viloläge

Vi hade hoppats på att selen i iZi Plus X1 skulle ha gjorts om, men ser fortfarande vissa tendenser till att selbanden kan snurra sig. Grenselet skulle också kunna göras något längre, så man enklare kommer åt att knäppa ihop selen utan att riskera att nypa insidan av barnets lår. Den smarta upphängningen med magnet i selens axelvaddar och i bilstolens sidor finns dock kvar. Det underlättar mycket vid i- och urtagning av barnet.

BeSafe iZi Plus X1 kan vinklas i tre olika lägen, genom att stolen tippas uppåt och bakåt. Detta är något som man även med ett tyngre barn i stolen kan göra med ett enhandsgrepp på stolens undersida. I viloläget finns det ingen risk för tippande huvuden om barnet somnar. Det upprätta sittläget gör att även stora barn är nöjda och kan se ut. Benutrymmet får fullt godkänt, även om de äldsta får sitta med benen mer böjda eller i kors.

Lång användningstid och bra prisvärde

När BeSafe iZi Plus först lanserades så låg den prismässigt högt jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar. Men marknaden har förändrats, bilbarnstolarna har blivit mer påkostade och priserna har stigit. När den uppdaterade iZi Plus X1 lanseras så har denna populära bilstol därmed bara blivit ännu mer prisvärd.

För den som vill slippa krångla med att byta mellan flera olika bilbarnstolar för att kunna ha sitt barn bakåtvänt så länge som möjligt, och samtidigt vill ha alla de moderna funktioner som ofta endast isofixmonterade bilstolar kan erbjuda så är iZi Plus X1 ett klockrent val.

Lång användningstid, god sittkomfort, har viloläge, mycket stabil montering
Tar upp en del utrymme i bilen
0 5 4.5 1

Graco Turn 2 Me

Smart och lättmanövrerad bilbarnstol med 5 lutningslägen och hög komfort

Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: c Viloläge: Ja, 5 positioner
Graco Turn 2 Me

I en Graco Turn 2 Me åker barnet som en kung eller drottning. Det här är en både rymlig, säker och bekväm bilbarnstol för barn från spädbarnsåldern och upp till 4 år eller 18 kg. Med sina fem vilolägen, ventilerande funktion i ryggen och trygga ombonade konstruktion är det svårt att bli annat än imponerad.

Enkel installation och säker konstruktion

Att installera Graco Turn2Me i bilens isofixbas är så pedagogiskt att till och med en ovan mormor klarar av uppgiften utan att stöta på patrull. De tydliga färgmarkeringarna visar om stolen har hamnat rätt, både i sin bas och vid stödbenet, och när allt visar grönt är det bara att tuta och köra. Graco Turn2Me är utrustad med vadderad fempunktssele och sidokrockskydd och materialet i tyget är skön mesh som andas fint och dessutom går att ta av för maskintvätt. Med i paketet följer vid inköp av Graco Turn2Me spädbarnsinlägg som gör att bilbarnstolen går att använda redan vid bebisens allra första biltur.

Graco Turn2Me är en rymlig stol med bred och bekväm sittyta för barnet, vilket samtidigt gör att stolen tar upp sin plats i bilens baksäte. För en större bilmodell utgör det inga problem, men hos mindre bilar kan framsätet behöva skjutas fram en hel del för att Graco Turn2Me ska få plats. Det kan också kännas något trångt att sitta bredvid stolen i baksätet i en mindre bil.

Fem lutningslägen och lyxig klädsel

Det här lyxåket har fem olika lutningslägen som är okomplicerade att justera under bilfärd, om barnet till exempel somnar eller vaknar. Under stolen finns två gråa handtag, där det översta handtaget justerar vilolägen och det understa snurrar stolen. Också nackstödet är enkelt att justera genom ett handtag bakom huvudkudden som trycks in samtidigt som stödet dras uppåt eller nedåt. Selen är enkel att använda och det finns resårhållare att sätta fast spännena i när man sätter i barnet för minskad risk för trassel. Tips är att fästa spännena vid uttagning av barn, så blir det smidigare vid nästa insättning.

Den mjuka klädseln känns lyxig och tålig, det är enkelt att torka stolen ren vid mindre fläckar och den går att ta av för maskintvätt. Allt sammantaget är Graco Turn2Me en storfavorit hos testpanelen, som uppskattar allt från stolens smarta funktioner till hur lätt den är att manövrera och inte minst: hur bekvämt barnet sitter i den.

5 vilolägen, hög komfort, lättmanövrerade justeringsknappar
Rejält tilltagen storlek, passar bäst för större bilar
0 5 4.5 1

Britax Swingfix i-Size

Bekväm och säker bilbarnstol med smart vridfunktion och ställbart viloläge

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 6 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Swingfix i Size

En relativt ny trend inom bilbarnstolsvärlden är bilstolen som kan roteras och är bilbarnstolen välkonstruerad så är detta något som kan revolutionera bilåkandet med barn. Britax Swingfix i-Size är just en sådan stol, där sittdel och bas sitter ihop och där stolen kan rotera 90 grader i båda riktningar åt båda håll. Med Swingfix kommer ett inlägg för nyfödda så att bilstolen kan användas med mindre bebisar, även om rekommendationen fortfarande är att ha ett babyskydd under barnets första tid. Att montera Swingfix är lätt - klicka i bilens isofixfästen och fäll ned stödbenet. Eftersom att det är en i-Sizestol så har den maxmått för hur stor den får vara, vilket gör att den inte känns otymplig. Däremot är den tung, och inte en bilstol man vill bära runt på en meter längre än nödvändigt.

Att rotera bilstolen ger fler fördelar än man först förstår. Visst är det smidigt att kunna sätta i barnet utan krångel, men det är när selen ska dras åt som man verkligen förstår storheten i funktionen. Man kommer åt selen bättre och kan dra den riktigt tight utan ansträngning, vilket gör bilåkandet säkrare. För att snurra Swingfix trycker man ned en grå knapp på basen. Den är lätt att komma åt men sen behöver man, om ett barn sitter i stolen, ha ett hyfsat starkt grepp för att kunna starta rotationen. När Swingfix väl börjat rotera så snurrar den mycket lätt. Att snurrfunktionen ska prestera felfritt bygger också på att det finns gott om utrymme på båda sidor om Britax Swingfix. Man bör också hålla bilen hyfsat ren, då vi efter en lång sommar med sandiga fötter har märkt av att det kommit in sand i skarven i basen där bilstolen roteras. Det verkar hittills inte ha påverkat funktionen men det rasslar numera en del när stolen vrids åt sidan.

Stolen i sig bjuder på hög sittkomfort, känns ombonad och har ett snyggt, slitstarkt tyg som har varit enkelt att torka av när stolen blivit smutsig. Det går också att ta loss helt för mer grundlig tvätt. Med ett enhandsgrepp kan man enkelt höja nackstödet, och därmed också selen. Stolen växer således med barnet upp till maxlängden på 105 cm. Basens rotationsbåge kan vinklas 8 grader, för att passa lutningen på bilsätets ryggstöd. Det skapar också lite extra benutrymme för barnet. Hela stolen kan fällas från sittläge till viloläge, totalt finns 6 olika lutningar, så att barnet kan sova utan att huvudet faller fram. Selen fungerar felfritt, men vi saknar ett sätt att hänga upp remmarna så de inte hamnar bakom ryggen på barnet när man sitter i det. Det kan även upplevas bli ett glapp i användning från att barnet vuxit ur spädbarnsinlägget till att det är stort nog att sitta bra i stolen utan inlägg. Det här är Britax dyraste bilbarnstol. Men om man har användning för de extra funktionerna som kommer med den, så får man en bilbarnstol av högsta kvalitet och kommer med Swingfix i-Size bli riktigt nöjd med alla sina framtida bilresor.

Vridfunktionen underlättar enormt när barnet ska sättas i eller tas ur bilstolen, enkel att montera, flera bra lutningslägen
Väger mycket, kan kännas lite för stor för ett mindre barn när spädbarnsinlägget tagits ur
0 5 4.5 1

Axkid Minikid

Mycket prisvärd bilbarnstol med rymlig sittyta och förlängningsbart nackstöd

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Kan ej fällas under färd men kan monteras i 5 olika positioner. Vikt: 11,7 kg Höjd sittyta till högsta kant: 62 cm Bredd: 47 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Minikid 307x364

Axkids bakåtvända bilbarnstol Minikid bältas fast i bilen och är den absolut rymligaste i sin prisklass av modellerna inkluderade i vårt test. Nackstödet går att förlänga, så att även ett barn i 4-5 års åldern med lätthet får plats att sitta säkert. Klädseln är mjuk och skön, och barnen sitter bekvämt i den. Axkid har inte snålat på stoppningen. Smutståligheten är dock inte riktigt lika god. Stolen ser snabbt dammig ut och fläckar har en förmåga att sätta sig. Valet av textil är inte stolens starkaste sida, men klädseln går att ta och kan då tvättas i maskin på 30 grader.

För passageraren som sitter bredvid Axkid Minikid blir det en komfortabel resa. Stolen har inga detaljer som sticker ut. Vi saknar dock ett bra bärhandtag för de gånger stolen ska hanteras utanför bilen, och vi hade gärna sett tydligare instruktioner och färgkodning av stolens funktioner. Att stolen kan lutas i 5 positioner är bra, men vi skulle inte säga att den har något viloläge då det ej går att justera lutningen under färd. Det går endast att justera lutningen vid montering av stolen då förankringsbanden måste fästas om. Samtidigt är det positivt att lutningen kan anpassas efter barnets ålder samt för olika skålade säten.
 
Axkid Minikid är en bilbarnstol som fungerar bra för barnet. Det är i detaljerna den ibland saknar finesser, men det märks främst av föräldrarna som ska montera och hantera bilstolen. Med vissa undantag, nackstödet som automatiskt regleras efter barnets höjd när selens justeras är smart. Dessutom kan nackstödet låsas om man hellre skulle föredra. Axkid Minikid är mycket rymlig med en lång användningstid. Värdesätter man att ha sitt barn bakåtvänt länge så är Minikid mycket bilbarnstol för pengarna.

Rymlig, prisvärd och bekväm för barnet
Något otydliga funktioner, komplicerad funktion för lutning av stolen, blir lätt smutsig
0 5 4.5 1

Maxi Cosi Pearl One i-Size

Smidig och lättmonterad bilbarnstol med viloläge och en sele som hålls undan automatiskt

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 7,25 kg utan bas Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Maxi Cosi Pearl One i Size

Pearl One i-Size är ytterligare en bilbarnstol i en lite mer modul modell. Lösningen med att använda samma isofixbas först till babyskyddet och därefter till den bakåtvända bilbarnstolen har både sina för- och nackdelar. Å ena sidan är det en smidig bilstolslösning och ganska kostnadseffektiv för de första cirka fyra åren. Å andra sidan så har en bilbarnstol som monteras med isofix en begränsad användningstid och bör sedan bytas ut till en bakåtvänd bilbarnstol med högre maxvikt.

Smidig installation gör stolen lätt att flytta

Det är lätt att montera Maxi Cosi Pearl One i-Size i bilen. Isofixbasen har ljussignaler som indikation för att allt är korrekt installerat. Sedan är det visserligen lättare att hitta rätt läge i basen med babyskyddet än med bilbarnstolen, men det går ändå snabbt att klicka stolen på plats. Och vill man flytta Pearl One i-Size från en bil till en annan så görs det på några minuter. I bilen känns stolen kompakt och det fungerar väl att sitta på sätet bredvid den.

Barnets komfort i Pearl One i-Size är god. Stolen kan vinklas i 4 olika positioner. På baksidan av bilstolen finns en spak man drar i för att lossa spärren. Sen kan man lätt tilta ned stolen till viloläge om barnet ska sova i bilen. Då slipper man att barnets huvud faller framåt i sömnen. Klädseln är mjuk och bekväm. Bilstolen kommer också med ett ombonat spädbarnsinlägg för den första tiden efter babyskyddet. Detta, och stolens klädsel, kan lätt lossas och tvättas i maskin.

Mycket praktiskt sele som underlättar stort

Pearl One i-Size har ett ställbart nackstöd som med ett enhandsgrepp kan justeras mellan olika höjdlägen. Selen höjs och sänks ihop med nackstödet. En stor fördel med selen är att både axelremmar och spännet mellan barnets ben automatiskt viks ur vägen när selen är öppen. Det gör att man inte måste gräva bakom barnets rygg för att hitta remmarna. Något som kan låta som en liten detalj, men som ofta kan växa sig till att bli ett stort irritationsmoment. Selen i Pearl One i-Size löper dessutom smidigt genom stolen och upplevs aldrig vrida sig eller fastna.

Det finns inte mycket att klaga på när det kommer till Maxi Cosi Pearl One i-Size. Såväl textilier som funktioner håller hög kvalitet och Pearl One i-Size känns både trygg och enkel att använda sig av. Monteringen är lätt att genomföra och i den dagliga användningen uppskattas både vilolägena och den smidiga selen mycket. Den enda, eller åtminstone främsta nackdelen är att stolen måste bytas ut till en annan bakåtvänd efter 18 kg eller 105 cm. Men under den tiden som Maxi Cosi Pearl One i-Size kan användas så är det en bilbarnstol som kommer bli uppskattad för sin smidighet vid varje biltur.

Selen hålls undan automatiskt, hög kvalitet på klädsel, lättmonterad, enkelt att justera viloläge
Begränsad användningstid
0 5 4 1

Graco Ascent i-Size

Rejäl och mycket bekväm bilbarnstol med sköna vilolägen och smart design

Förankringsmetod: Isofix (bas måste köpas separat) PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja, 7 lägen Viloläge: Ja, 6 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 50 cm Bältesupphängning: Nej
Graco Ascent i Size

Graco Ascent i-Size är en bekväm bilbarnstol med 6 olika lutningslägen som passar barn från cirka 6 månader upp till 4 år eller 105cm. De olika vilolägena kan justeras under bilfärd, vilket är extra populärt hos föräldrar vars barn gärna somnar (eller vaknar) under bilresor.

Bekväm bilbarnstol med hög komfort för barnet

Monteringen av Graco Ascent är enkel när basen, som måste köpas separat, är på plats. Med i paketet följer inga spädbarnsinlägg, vilket enkelt kan förklaras med att Graco Ascent rekommenderas för barn som är minst sex månader och alltså inte är lämpad för spädbarn. Den ombonade bilbarnstolen med tyg i mesh har ventilation i ryggen genom ett hål i ryggstödet, vilket känns skönt en riktigt varm sommardag.

Stolen har fempunkssele och är utrustad med sidokrockskydd som både absorberar och skyddar vid eventuell kollision. I sin utformning är Graco Ascent relativt stor och bred, vilket gör den allra bäst lämpad för större bilmodeller. Av samma anledning upplevs stolen vara riktigt bekväm för barnet, som trivs fint och har god sikt åt sidorna under bilfärd.

Uppskattade lutningslägen

I takt med att barnet växer går det att justera nackstödet till sju olika lägen och en mycket uppskattad detalj är att fempunktsselen hos Graco Ascent automatiskt följer med vid justering. Inget pill med att trä om selen på den här bilstolen, alltså! Allra mest uppskattad är Graco Ascent nog ändå för de 6 olika lutningslägena. Genom en spärr på undersidan, vid barnets fötter, kan lägena justeras under bilfärd och som allra mest nedfälld hamnar barnet i en nästintill plant liggande position, vilket är skönt vid sömn och vila.

Klädseln i mesh är avtagbar och kan tvättas i maskin, men den känns också enkel att göra ren med våtservett. För familjen med ett lite större baksäte är Graco Ascent en bilbarnstol som inte kommer göra någon besviken, allra minst barnet som får lyxen att sitta i den.

Hög komfort för barnet, sköna vilolägen, snygg design
Tar mycket plats i baksätet, något krångligt att växla mellan vilolägen med barnet i stolen
0 5 4 1

BeSafe iZi Kid X3 i-Size

Högt placerad bilbarnstol med stabil montering och smart viloläge

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Magnetfästen
BeSafe iZi Kid X3 i Size

BeSafe iZi Kid X3 i-Size är den uppdaterade och förbättrade versionen av iZi Kid X1 och X2. Den främsta skillnaden är att Kid X3 har utrustats med BeSafe SIP+, vilket är ett extra sidokrocksskydd. SIP+ hakas på Kid X3 på den sida som vetter mot dörren, och minskar kraften som bilstolen utsätts för vid en eventuell kollision. Bilbarnstolen har också fått en nytt inlägg, kallat body hugger, för små barn som nyss bytt från babyskyddet.

Lätt att få till stabil montering

iZi Kid X3 påminner till viss del om andra bilbarnstolar från BeSafe. Sittyta och frontbygel kommer se bekanta ut om man har tidigare erfarenhet av populära BeSafe iZi Plus. Stolen väger en del, och är inte en modell man gärna flyttar mellan olika bilar. iZi Kid X3 monteras med isofix och stödben, samt en stödplatta som pumpas ut så att stolen blir riktigt bergfast. Den kan enbart användas bakåtvänd och har en maxvikt på 18 kg. Monteringen är inte svårare än andra bilbarnstolar med isofix, och en tydlig manual är placerad i en ficka på baksidan av ryggstödet.

Väl på plats så känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size relativt kompakt i bilen, och det funkar att sitta på platsen direkt bredvid den. Mest utrymme tar stolen upp på längden. Åtminstone om man vill kunna använda sig av dess viloläge. För att vinkla stolen bakåt, lossar man spärren under sitsens kant, mellan barnets ben, och lyfter uppåt. Beroende av i vilken bil stolen används, kan det variera hur viktigt viloläget är för att barnet ska kunna sova utan att huvudet faller framåt. Sittytan i Kid X3 i-Size fungerar väl för barn upp till ungefär 4 års ålder, angiven maxlängd är 105 cm.

Begränsad användningstid men bra funktioner

Selen har fungerat väl. Smidigast är det om man drar ut den rejält när man tar barnet ur bilen. Selen kan då hängas åt sidan med hjälp av magnetfästen i axelkuddarna. När man sedan ska sätta i barnet igen så är selen då enkel att knäppa ihop, och sedan drar man åt remmarna ordentligt sist av allt. Nackstödet höjs med ett enhandsgrepp och Kid X3 kan enkelt växa i takt med barnet. Stolens klädsel har en snygg design men känns samtidigt tålig mot smuts och slitage. Den går även att ta loss för tvätt, vilket är praktisk om barnet blir åksjukt.

Att den monteras med isofix gör att man bör köpa en till bakåtvänd bilbarnstol med högre maxvikt när Kid X3 är urvuxen. Fram till dess är isofixmontering smidig och underlättar om man vill flytta bilstolen mellan olika bilar, förutsatt att man är stark nog att orka bära den. Totalt sett känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size som en mycket stabil och rejäl bilbarnstol med bra funktioner och hög säkerhet.

Mycket bra sittyta, lättjusterad nackstöd, bra viloläge, lätt att montera
Ganska tung, tar upp utrymme på längden i viloläget, högt pris
0 5 4.5 1

Axkid Wolmax

Prisvärd och rymlig bilbarnstol med lång användningstid

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9 - 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 2 positioner, kan ej fällas under färd Vikt: 9,6 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Ingen
Axkid Wolmax

Wolmax är något så hedervärt som Axkids budgetversion av en bilbarnstol och en slags nedbantad variant av märkets populära stol Minikid. Priset är mycket överkomligt med tanke på stolens kvalitet och användningstid. Så länge man är medveten om vilka funktioner som prioriterats bort så blir Wolmax därför ett mycket bra köp. Wolmax installeras med bilens bälte samt med förankringsremmar. Remmarna dras åt manuellt och spännena sitter uppe vid stolen, så är det trångt om utrymme inne i bilen kan det bli lite tight att komma åt ordentligt. Det är dock inte svårt att få Wolmax att sitta stadigt på plats, men ska bilbarnstolen ofta flyttas mellan bilar så finns det smidigare alternativ. Stolen kan inte lutas under resans färd. Den har dock en slags stödfot som den kan monteras med antingen utfälld eller invikt under bilbarnstolens sittyta. Vilken vinkel man bör ha påverkas av hur bilens säte är format och delvis även av om barnet tenderar att somna i bilen. Axkid säljer också en kil separat, som kan användas för att ytterligare justera lutningen.

Maxvikten för stolen är 25 kg och ryggstödet är högt nog att fungera för en normallång fyraåring, med marginal. Att justera sele och nackstöd görs inte i en handvändning. Selen måste träs om manuellt och det finns tre olika höjder på selhålen. Nackstödet har en spärr som trycks ihop och sedan dras stödet till nytt läge. Att trä om en sele är alltid lite bökigt och inte alltid möjligt att göra med bilbarnstolen monterad. Ska Wolmax användas av syskon med olika längd blir detta en detalj man irriterar sig på. Men är det ett och samma barn som ska åka så är det ett mycket litet minus i sammanhanget. Selen är rymlig och lätt att dra ut så att barnet enkelt kan sättas i eller tas ur stolen. Det finns ingen upphängning för selen. Kuddarna på selens axelremmar, som finns där för att selen inte ska skava mot barnets hals, är smart förankrade vid nackstödet och kan inte glida ned. Wolmax klädsel uppfattas som välventilerad, och har också haft snabbt för att torka om den blivit blöt av spill eller svett.

Axkid Wolmax är något mindre rymlig i ryggstödets höjd än vad den mer påkostade Minikid är. Och i alla lägen då Wolmax ska anpassas – efter bilen eller efter barnet – så kräver den mer jobb. Men det positiva med Wolmax väger tungt. För en del barn skulle stolen fungera alla de fem år som det rekommenderas att barn minst åker bakåtvänt. Med Axkid Wolmax får man således en lätt och mycket rymlig bilstol, som i många avseenden överträffar andra budgetmodeller, för ett pris som är mindre än hälften av vad många andra bilbarnstolar kostar. Och det är värt en applåd.

Prisvärd, rymlig, lång användningstid
Selen måste träs om manuellt, begränsad möjlighet att lutas, något mer krävande montering
0 5 4 1

Cybex Sirona Z i-Size

Påkostad bilbarnstol med smart montering och välfungerande vridfunktion

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 6 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Cybex Sirona Z i Size

Cybex Sirona Z i-Size är en påkostad och smidig bilbarnstol. Stolen monteras i bilen med isofix. Det innebär att monteringsprocessen är riktigt enkel. Genom gröna och röda markeringar så guidas man visuellt till att fästa allting korrekt. Stödbenet piper dessutom högt om det inte står rätt.

Väl i bilen så kan man vrida Sirona Z så att barnet sitter vänt mot bildörren när man tar i och ur det. Det underlättar väldigt mycket när man ska dra åt selen tight runt barns kropp. Vridfunktionen är också en fördel för den med känslig rygg, då man slipper böja sig lika mycket när barnet ska spännas fast. Ju äldre barnet blir, desto mindre utrymme finns det dock för vridmomentet. Ett barn med långa ben måste flytta dem åt sidan eller dra upp knäna mot sig för att stolen ska kunna roteras.

Som alltid har Cybex inte snålat på klädseln. Den är mjuk och har en utmärkt passform runt bilstolens stomme. Även efter ett flertal tvättar ser den ut som ny i skicket, och den är tålig mot smuts och fläckar. Har man ett åksjukt barn så är det en fördel att så många delar av klädseln är lösa, så kan man plocka bort enbart dem som behöver rengöras.

Sirona Z i-Size har ett nackstöd som lätt kan justeras i höjd, och selen följer med så att den alltid hamnar i rätt läge – vid barnets axlar. Maxvikten på stolen är 18 kg, så de flesta barn bör efter denna stol byta till en annan bakåtvänd bilstol med högre maxvikt. Har man en mindre bil eller behöver sitta precis bredvid bilstolen i baksätet så är Sirona Z i-Size en bra modell. Inte bara är den smal. Utsidan på bilstolen har en rund utformning, vilket gör det mer bekvämt att sätt tätt inpå den.

För mindre barn känns Sirona Z riktigt genomtänkt. Förutom den ombonade sittytan så finns också en lutningsfunktion. Sittläge är väldigt upprätt men stolen kan också vinklas ned till viloläge. Det gör att barnets huvud inte faller framåt om det skulle somna. Knappen för att vinkla stolen kan dock trilskas ibland, då får man ge det några försök innan man hittar rätt läge. Selen har alltid varit enkel att dra åt och det är en fin detalj att det fanns vadderingar även på höftremmarna. Det gör att selen inte kan skära in barnets lår på samma sätt.

Cybex Sirona Z i-Size är en premiumprodukt sett till prislappen – men också till design och finish. Varenda detalj känns påkostad. Det är en användarvänlig bilstol vars främsta nackdel är att användningstiden är relativt kort, på grund av den lägre maxvikten och att i-Size påbjuder en något mindre sittyta. Men har man fler barn som kan använda bilstolen och förbättra priset per användning, samt tror sig ha glädje av vridfunktionen, så är Sirona Z allt annat än ett dåligt val.

Välfungerande vridfunktion, påkostade detaljer, snyggt designad och lättvättad klädsel
Vridfunktionen fungerar sämre när barnet växer och får längre ben, högt pris
0 5 4 1

BeSafe iZi Modular RF i-Size

Lättinstallerad bilstol som är smidig att använda och kan vinklas i flera lägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja. Viktkapacitet: 9-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner. Kan fällas under färd Vikt: 14,9 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Magneter.
BeSafe iZi Modular RF i Size Metallic Melange2

iZi Modular är en bakåtvänd i-Sizestol från populära märket BeSafe. Modular är ett tredelssystem som utgörs av en ISOfixbas, ett babyskydd och en bakåtvänd bilbarnstol. Samma bas används till båda stolarna. Det smidiga med att ha bilstolen på en bas är att installationen blir löjligt enkel och att man snabbt kan flytta stolen mellan två olika bilar. Modular i-Size-basen har förlängningsbara ISOfixarmar som kan justeras individuellt, vilket gör den lätt att montera i bilen. När barnet växer kan man dessutom dra ut basen så att extra benutrymme skapas mellan bilbarnstolen och sätets ryggstöd, vilket även ger en längre användningstid.

Konstruktionen av stolen är gedigen och monterad i bilen blir BeSafe Modular mycket stabil. Även rymligheten i Modular är god. Som medföljande tillbehör kommer ett sidokollionsskydd kallat SIP+, som fästs på den sida av bilstolen som är vänd mot bildörren. Ett inlägg för mindre barn ingår också. Nackstödet kan höjas i flera steg och selen följer då med. Att bilbarnstolen är av typen i-Size innebär att den max får används upp till 18 kgs vikt och 105 cms längd. Tyvärr, för större barn sitter bra i stolen utan att huvudet sticker upp över kanten.

BeSafe iZi Modular är en mycket användarvänlig bilbarnstol. Selen är enkel att reglera i längd och kan hängas upp med hjälp av magnetfästen. Den lämpar sig väl även för mindre barn då den kan vinklas i ett flertal positioner, vilket gör att barnet kan sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Tyvärr är de mest upprätta sittlägena inte godkända att använda enligt i-Size-reglementet, det är synd. Stolen är smal, utan utstickande detaljer, så det är bekvämt att sitta på sätet bredvid den och den går utan problem in i en småbil. BeSafes klädslar har blivit kraftigt förbättrade och står nu mycket väl emot fläckar, med tvätt eller enklare rengöring går det snabbt att få stolen att se ut som ny igen. Modular-paketet har ett högt pris men ger valuta för pengarna då det förutom själva i-Size-reglementets begränsningar inte finns något att klaga på.

Smidig, enkel att använda, lätt att installera, bekväm för barnet
Maxvikt och maxlängd är begränsade enligt i-Size, likaså antalet godkända lutningspositioner
0 5 4 1

Cybex Sirona M2 i-Size

Lättinstallerad bilbarnstol som kan vinklas med en hand och är bekväm för barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, tyghällor.
Cybex Sirona M2 i Size

Cybex gör det inte helt lätt för sina användare genom att kalla samtliga sina bakåtvända bilbarnstolar för Sirona. Modellen Sirona M2 i-Size är godkänd enligt den senaste säkerhetsförordningen och utgör också en del av ett modularpaket. Det innebär att Sirona M2 i-Size fästs på en bas i bilen, och samma bas kan användas till Cybex babyskydd Aton M i-Size.

Installationen av stolen är mycket enkel. När man fått basen på plats så klickar man bara fast Sirona M2 i-Size i den. Det finns tydliga färgindikationer som visar om stolen monterats korrekt. Med en spärr vid stolens fotända kan man med en hand justera Sirona M2 i-Size mellan fem olika vilolägen. Det nedersta ger en utmärkt vinkel för barn att sova i utan att huvudet faller fram.

Kan hända att selen fastnar ibland

Sirona M2 i-Size har en mjuk och ombonad sittdel och det känns inte det minsta tveksamt att byta till den från babyskyddet. Nackstödet kan justeras i 11 olika höjdlägen med ett enhandsgrepp. Dessutom höjs selen ihop med nackstödet. Det gör det enklare att anpassa bilstolen efter barnets växande kropp. Selen har vadderade kuddar både på axelremmarna och på höftbanden. Det gör att dessa höftremmar inte gräver sig in i barnets lår, något som ytterligare ökar åkkomforten.

Selen är enkel att dra ut och dra åt. Det händer dock ibland att ena selremmen hakar fast sig och inte kan tightas åt tillräckligt. Då får man ta ut barnet, dra åt selen till max och sedan dra ut remmarna igen. Problemet är enkelt åtgärdat men när det sker så är det likväl ett irriterande moment man gärna skulle slippa.

Rymlig sits men ont om benutrymme

Maxlängden för barn i en i-Sizestol är 105 cm och för barnets rygg och huvud finns gott om utrymme. För benen är det inte lika gott ställt. En ett- till tvååring sitter bekvämt men en treåring får böja benen desto mer. En del barn tycker det funkar ändå men med vinterskor på kan andra barn tycka att det känns obekvämt. Bilstolen kan därför uppfattas som urvuxen innan den faktiskt är det. Något sätt att skapa mer benutrymme hade varit önskvärt.

Sirona M2 i-Size har inbyggda sidokrocksskydd, så kallat L.S.P.-system, som fälls ut med ett enkelt tryck på den sidan av stolen som är vänd mot bildörren. Att Cybex Sirona M2 i-Size är en säker bilbarnstol som är både lättanvänd för föräldern och bekväm för barnet råder det inga tvivel om.

Enkel att installera, mycket bekväm för barnet, lätt att justera i storlek och vinkel
Selen krånglar ibland, ont om benutrymme
0 5 4 1

Cybex Sirona

Roterbar bilbarnstol, mycket enkelt att sätta i samt spänna fast barnet

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 7 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 55 cm Bredd: 45 cm
Cybex Sirona

Cybex Sirona är en bakåtvänd bilstol som ibland har benämnts Sirona 360, eftersom att stolen kan roteras 360 grader. I Sverige rekommenderas inte denna typ av stol att användas framåtvänd. En spärr dras därför ut, vilket gör att stolen endast kan roteras 180 grader. Det är dock precis tillräckligt för att stolen ska bli riktigt smidig i bilen. Tack vare rotationen kan man vända bilbarnstolen mot dörröppningen när barnet ska sättas i eller tas ur. När selen ska dras åt så att den sitter tight runt barnets kropp kan man dra remmen rakt mot sig och därefter rotera stolen i rätt läge. Något som är betydligt enklare än att dra remmen åt sidan med armen, som man måste göra med en fast bakåtvänd bilstol.

Sirona är kompakt i bilen och tar inte upp mer utrymme än nödvändigt. Utrymmesmässigt känns bilstolen rymlig och anpassningsbar. Selens axelremmar kan ställas i flera lägen och är enkel att reglera från långt ned för en bebis som bytt från babyskydd till högt nog för en normallång fyraåring. För barn som sover i bilen är det riktigt smidigt att Cybex Sirona kan vinklas i sju olika vilopositioner. Handtaget för att reglera lutningen upplevs dock en aning svåråtkomligt. Ett minus med Sirona är att avståndet mellan bilstol och bilsäte inte kan regleras och att det därmed inte går att skapa extra benutrymme. Upp till cirka två års ålder är det inget bekymmer, då ryms barnet väl. Men äldre och längre barn måste mer och mer sitta med benen i kors. Det gör att stolen kan kännas urvuxen ett bra tag innan den faktiskt är det.

Klädseln går att ta av för tvätt. Selen justeras manuellt och selknäppningen utgörs av två spännen som ska läggas omlott. Axelremmarna kan hängas åt sidan med hjälp av magnetfäste, men magneterna hade gärna kunnat vara starkare. Montering av bilbarnstolen är okomplicerad och stolen är enkel att flytta mellan olika bilar. Det krävs visst svängrum under installationen, då bilstolen tar upp lite plats innan den är i rätt läge. För barnet är Cybex Sirona en mycket mysig och ombonad bilstol, med ställbar vinkling som gör den bekväm att båda sitta och sova i. Det enda som saknas är lite mer utrymme för det större barnets ben.

Stolen kan roteras mot bildörren, ombonad för barnet, har många olika vilolägen
Ont om benutrymme
0 5 4 1

Maxi Cosi Mobi XP

Bilbarnstol med hög maxvikt och smidigt justerbara vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd. Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Spännen selen kan hakas fast i.
Maxi Cosi Mobi XP

Maxi Cosi Mobi XP är en väl genomtänkt bilbarnstol som lyckas kombinera smarta funktioner med en väl tilltagen sittyta. Stolen kan tiltas i 4 olika positioner med hjälp av ett reglage, som är lättåtkomligt placerat. Även om barnet närmar sig bilbarnstolens maxvikt om 25 kg så glider Mobi XP mellan vilofunktionerna utan ansträngning, och ett barn som somnat kan fällas till viloläge med en hand. Stolen fungerar väldigt väl att använda även för bebisen som precis vuxit ur babyskyddet, och glappet mellan de två stolstyperna känns med Mobi XP inte särskilt stor. Därför imponerar det att också 4,5-åringar sitter bekvämt i stolen.

Utstickande hörn kan bli obekväma

Mobi XP har en ombonad känsla i klädsel, och materialvalet känns klokt då vi uppfattar det som både smuts- och slittåligt. Trots flitigt använding under testperioden ser bilbarnstolen fortfarande fin ut. Stolens design är genomtänkt. På baksidan finns gummerade listor för att skydda instrumentbrädan om stolen ska monteras i framsätet.  Mobi XP är inte optimalt utformad för övriga bilresenärer. Stödhornen för bilens bälte är rejält utåtstickande i precis fel höjd för den som ska sitta jämte stolen. Färden blir mer bekväm om man lägger något mjukt emellan höft och horn.

Bra förbättring av tidigare modell

Mobi XP har med utgångspunkt i den äldre modellen Mobi fått en djupare sittyta, ett enklare system för att höja stolens interna sele och har blivit några centimeter smalare i yttermått för att enklare kunna monteras bredvid andra bilstolar. Maxi Cosi har förädlat modellen väl. I slutändan blir den utmärkta vilofunktion en av flera starkt bidragande faktorer till att Mobi XP är en favorit hos såväl barn som vuxna.

Ombonad sittdel, bra vilolägen som är mycket enkla att justera
Onödigt utstickande stödhorn, bökig justering av stödbenets längd
0 5 4 1

Britax Max Fix II

Bilbarnstol med isofixfäste, höjbart nackstöd och flera sitt- och vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Viloläge: Ja, 7 positioner Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Gummifästen att hala fast selspännet i
Britax Max Fix II

Britax bakåtvända isofixstol Max Fix II är en slimmad och smidig pjäs som är riktigt enkel att montera. Isofixfästen är enkla att komma åt och få på plats, och stödbenet är även det lätt att få till i rätt position. Stolen ser ut att vara tudelad i säte och bas, men sitter ihop i ett stycke. Max Fix II är smal nog till formen för att det ska gå utmärkt att sitta bekvämt bredvid den. Vill man kan utnyttja de sju olika vilolägen så krävs dock en del utrymme på längden i bilen, vilket kan göra det svårt att ha bilbarnstolen bakom föraren om denne är lång.

För att luta Max Fix II vrider man om en liten ratt, det finns en på vardera sida om stolen. Det är enkelt att finjustera mellan lägena men ratten är lite obekväm att hantera. I maximalt viloläge har stolen en bra vinkel och hängande huvuden på barnet kan undvika helt. I och med att Britax Max Fix II är en isofixstol så är maxvikten på 18 kg, men det i höjden reglerbara nackstödet går att få upp högt nog för en lång användningsperiod. Stolen lämpar sig även väl för bebisar, en uppfyllande stödkudde för spädbarn medföljer.

Selen på Max Fix II är bra när den sitter på barnet, men axelkuddarna orsakar ibland för mycket friktion och gör den knepig att spänna åt vid isättning. Ser man till att manuellt dra åt selbanden över höfterna först och sen dra fram axelkuddarna en bit så går det enklare. Via luckan på stolens baksida kommer man åt både remmar och nackstödsreglaget. Klädseln är snygg och enkel att hålla ren, det finns även en del smarta tillbehör såsom ett sommaröverdrag att köpa till. De barn som testat bilbarnstolen har varit mycket nöjda med höjdplacering, även en ettåring kan enkelt se ut genom fönstret. Även föräldrarna har trivs med Max Fix II och uppskattat hur lätthanterad stolen är.

Enkel att montera med ett flertal olika vilolägen, bekväm att sitta bredvid
Tar upp en del plats på längden i bilen, selen hakar ibland fast sig
0 5 4 1

BeSafe iZi Kid X1 i-Size

i-Sizestol som är kompakt i bilen, av hög kvalitet och med ställbar lutning

Prisklass: Premium PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0.18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd. Vikt: 14,2 kg Bältesupphängning: Magneter
BeSafe iZi Kid i Size

BeSafe har givit sin i-Size-stol tungvrickarnamnet iZi Kid X1 i-Size, men själva stolen är enkel att förstå sig på. BeSafe har gjort sig kända för sina i storlek väl tilltagna och rejält robusta bilbarnstolar, men med iZi Kid X1 i-Size så har man fått till en flexibel och kompakt bakåtvänd stol som får höga betyg i de allra flesta avseenden - storleken inkluderad. Monteringen är snabbt överstökad tack vare tydliga indikationer med ljus och ljud. Både passageraren framför och bredvid kan sitta med ungefär samma sittkomfort som vanligt i bilen. Barnet hamnar riktigt högt upp, med bra utsikt genom fönstret. iZi Kid X1 i-Size kan tiltas i fyra lägen, där viloläget är tillräckligt tillbakalutat för att även ett litet barn ska kunna sova bra.

BeSafe har valt att utveckla en befintlig modell till att fungera som en i-Size-stol. Stolen är ganska tung, men det finns ett bärhandtag som underlättar förflyttning. Vi saknar dock ett infällt läge för stödbenet, bristen på ett sådant gör stolen väldigt otymplig att förvara när den inte används. i-Size standarden tillåter dock inte den funktionen, för att ytterligare minska risken för felmontering. iZi Kid X1 i-Size har ett nackstöd som kan justeras i höjd och bilbarnstolen är enkel att anpassa efter barnet storlek. För bebisen finns ett inlägg som ska fylla upp sittytan lite extra.

När man ska ta ir och ur barnet så fäster man smidigt upp selremmarna med magnetfästen. Själva selremmarna har däremot en tendens att vrida sig, så ibland får man ta sig en minut för att få dem räta igen. Användarvänligheten är hög hos iZi Kid X1 i-Size när stolen väl är monterad i bilen. Att luta den till viloläge utförs med en hand och handtaget är lättåtkomligt. Alla som testat iZi Kid X1 i-Size har trivts väl med stolen, varför endast den saftiga prislappen håller den tillbaka i testresultaten.

Mycket välkonstruerad, bekväm för barnet och lättanvänd för den vuxne
Dyrast i testet, selremmarna tenderar att snurra sig
0 5 4 1

Maxi Cosi Pearl XP i-Size

i-Sizestol som installeras med samma bas som babyskydd och har flera lutningslägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix-bas PLUS-test godkänd: Ja. Viktkapacitet: 9-18,5 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Vikt: Stolen 7,4 kg, ihop med basen 13,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 47 cm Bältesupphängning: Bältet står upp av sig självt.
Maxi Cosi Pearl XP i Size

Maxi Cosis Pearl XP är märkets första stol som testats och godkänts enligt standarden för i-Size. Den är dessutom en del av en mycket smart paketlösning. Som enda bakåtvända stol i vårt test fästs Pearl XP i bilen med en bas. Samma Family Fix XP-bas kan även användas för babyskydden Pebble och Pebble+. Priset för alla tre delar är relativt högt, men då får man också en mycket smidig lösning för de första åren av bilåkande. Som alla i-Size- och isofixstolar så har Pearl XP en något lägre maxvikt, men utrymmesmässigt är den ändå förvånande rymlig. Maxlängd ska vara 105 cm, men även barn längre än så tycker vi har suttit bra med huvudet inom gränsen för godkänt.

Pearl XP kan enkelt vinklas i fyra olika lägen, även under färd. Stolen är mjuk och vadderad för god åkkomfort. Nackstödet på vårt testexemplar är klätt i en ljus textil som mycket snabbt får fläckar och ser solkigt ut. Däremot är den interna selen på gränsen till genialisk, när den öppnas så står den automatiskt upp. Det är aldrig krångligt vare sig att få i eller ta ur barnet, och ingen extra moment med att hänga upp selremmarna krävs. Stolen är lätt och dess runda form är en fröjd för ögat men vi hade gärna sett någon typ av handtag för att underlätta hanteringen, internselen hopknäppt kan dock fungera som något att hålla i. Att sitta bredvid Pearl XP är riktigt bekvämt. Basen är smal och det finns inget annat som sticker ut och stör.

Ur barnets perspektiv så är Pearl XP en av våra favoriter, som ger mycket för pengarna. Barnet kommer högt upp i bilen och viloläget är väldigt generöst - tippande huvuden förekommer inte. Testfamiljerna uppfattar Pearl XP som estetiskt tilltalande, enkel att hålla ren och som bekväm. Den är kompakt i bilens kupé, väldigt lämplig att montera i småbilar, och även en längre förare ryms om Pearl XP är installerad i sätet bakom. Vi gillar verkligen hur Maxi Cosi tänkt utanför boxen för sin i-Size-stol och lyckats så väl, både ur ett barn- och föräldraperspektiv.

Genialisk sele, mycket bra viloläge, enkel att installera och använda
Högt pris, i-Size innebär lägre maxvikt och maxlängd
0 5 4 1

Maxi Cosi Mobi

Äldre modell som håller än, hög maxvikt och kan lutas till viloläge

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Bältesupphängning: Fästen selen kan hakas fast i
Maxi Cosi Mobi
Maxi Cosi Mobi är en av Sveriges mest populära bakåtvända bilbarnstolar. Den har dessutom nyligen prissänkt vilket gör den mer prisvärd än någonsin. Största fördelen med Maxi Cosi Mobi är att man med ett handtag under sitsen kan luta stolen i fyra olika lägen under färd, perfekt då barnet har somnat. Sätet är djupt, har höga sidopaneler och är mjukt och mysigt ombonad. Bilstolen är dessutom snygg och stilren utan krims-krams och har en bra höjd så att barnet lätt ser ut genom fönstret. Tyvärr medföljer inget huvudstöd men då barnstolen är väldigt lätt att luta så är vi förlåtande. I nästa års modell vill vi gärna se att Maxi Cosi inför denna feature nu när till och med Brio uppdaterat sin gamla trotjänare Zento med huvudstöd. Vikterna som gäller är från 9 till 25 kg, den får dock inte användas framåtvänd. 

Maxi Cosi Mobi är tung och ganska klumpig vilket lämnar något mindre utrymme för passagerare direkt bakom eller framför bilbarnstolen. Den är dock relativt smal vilket är bra för medpassagerare bredvid men har man ett knubbigare barn kan den bli utväxt fortare. Ryggen är hög men kortare än Britax Multi-Tech. Fempunktsbältet är smidigt och kan ställas i tre höjdlägen. Klädseln finns i sex olika färger och är enkel att haka loss för handtvätt. Modellen monteras med två underförankringsband, bilbälte och stödben. Den passar bäst i medelstora till större bilar. Anledningen till det nya lägre priset är att Maxi Cosi lanserat en efterföljare som heter Mobi XP. Den har något djupare sittyta, ett nytt system för selen samt är något smalare i modellen. Den har också ett betydligt högre pris.
Mycket prisvärd, smidigt viloläge som kan justeras under färd, stilren
Relativt stor, inget huvudstöd
0 5 3.5 1

Britax Multi-Tech III

Rymlig och rejäl bilbarnstol med slitstark klädsel och vadderad sittyta

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Nej Kan fällas under färd: Nej Vikt: 10,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 64 cm Bredd: 50 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Multi Tech III

Multi-Tech II är en bilbarnstol som har funnits länge i Britax sortiment, och senaste Multi-Tech III har fått en rad uppdateringar. Stolen är nu utrustad med SICT, ett sidokrocksskydd som skruvas ut på den sida av bilbarnstolen som vetter mot bildörren. Multi-Tech III har även fått andra förbättringar, såsom annan typ av klädsel och en mer vadderad sittyta. Stolen kan användas både fram- och bakåtvänd men i vårt test av Britax Multi-Tech III har bilstolen enbart använts bakåtvänd. Rent allmänt rekommenderas det inte att använda denna typ av stol vänd framåt utan då bör man istället välja en bältestol.

Multi-Tech III är både bred och ganska tung, den tar upp en del utrymme i bilen. Monterad bakåtvänd ska gungfoten undertill fällas fram och ta stöd mot bilsätet. Sedan fästs bilstolen med bälte, förankringsremmar och stödben. Monteringen är varken enklare eller svårare än på andra bältade bilbarnstolar och det finns tydliga instruktioner för hur allt ska fästas.

Gott om utrymme i sittytan

Fördelen med en stor bilbarnstol är förstås att den är rymlig. I Britax Multi-Tech III sitter en normalstor 4-5-åring mycket bra, med utrymme kvar att växa. Med ett enhandsgrepp på ryggstödets baksida är det enkelt att justera höjden på nackstödet, och selen höjs på samma gång. Det kan hända att selen fastnar baktill men det är lätt att rätta till och att dra åt selen är enkelt.

Vadderingen vid axelbanden gör det bekvämt för barnet även när selen dragits åt. Vi hade dock gärna sett att själv grenbandet hade varit något längre, då det ibland känns svårt att komma åt. Selens lägsta läge är också något högt. En normalstor bebis i åldern att det är dags att byta från babyskydd är inte alltid tillräckligt lång för att axelremmarna ska hamna rätt. Så det är viktigt att testa så att barn och Multi-Tech III funkar ihop innan man tar bort babyskyddet.

Hög maxvikt men lite klumpigt format

Britax Multi-Tech III har inget viloläge men stolen kan monteras med lite lutning på ryggstödet. Nackstödet känns ombonat samtidigt som det ger gott om utrymme också för ett större barns huvud. Klädseln är enkel att ta av och tvätta om det skulle behövas.

För sin prisklass så känns Multi-Tech III som en stabil, säker och trygg bilbarnstol. Den kan inte vinklas och bäst passar den att vara fast monterad i en bil, då den kan kännas lite tung och klumpig att flytta runt. Men väl på plats är Britax Multi-Tech III både rymlig och pålitlig - en bilbarnstol som kan användas länge.

Rymlig sittyta, slitstark klädsel med bra vaddering, rymligt och bekvämt nackstöd
Tung och klumpig, saknar lutningslägen, högt placerad sele
0 5 4 1

BeSafe iZi kid X3 Isofix

Rejäl och gedigen bilstol som installeras med isofix, magnetfäste i internselen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Bältesupphängning: Magneter
BeSafe iZi Kid X3 Isofix

BeSafe iZi kid X3 är det senaste tillskottet från anrika norska HTS och den gör oss imponerade men också besvikna. Bilbarnstolen är djupt formad, härligt mjuk och ombonad så även små barn sitter bra. Med ett handtag under sätet kan man fälla bilstolen i fem olika lutningslägen, ett mer än Maxi Cosi Mobi. Sitsen är lyxigt ventilerad och så pass hög att barnet har utmärkt utsikt. X3 har ett nytt huvudstöd som kan justeras i hela åtta olika lägen efter barnets storlek. Axelbältet följer automatiskt med vid justering, smart! Magneter i sidoskydden gör att bältet förblir öppet vid i och urstigning, detta förenklar verkligen denna manöver. Vi gillar skarpt innovationsförmågan hos HTS BeSafe.

Monterad blir bilbarnstolen mycket stadig med en bygel som lutas mot sätet. Vikten är på hela 14 kilo men annars är bilstolen ganska smal och kompakt, den kräver dock mycket plats i längdled till medpassagerares förtret. Klädseln går att ta bort och tvätta men det är ganska krångligt att få dit den igen så det kan bli ett irriterande moment i längden. Precis som för Britax Multi-Tech kan barnstolen i vissa bilmodeller bli väldigt upprätt. Tyvärr är stolen endast godkänd upp till 18 Kg, vilket är direkt dåligt jämfört med övriga bilbarnstolar i detta test, speciellt sett till det höga priset. Det sänker betyget på denna annars utmärkta bilstol. Viktgränsen måste verkligen prioriteras upp.

Innovativa smarta lösningar, stadig, snabbjusterat viloläge
Godkänd endast upp till 18 Kg, dyrast och tyngst i detta test
0 5 3.5 1

Axkid Rekid

Bilstol med anpassningsbar maxvikt samt sele och nackstöd som är enkla att justera

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner. Kan inte fällas under färd Vikt: 14,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Rekid

Axkid Rekid är en bakåtvänd bilbarnstol som bygger på en äldre modell kallad DuoFix från samma märke. Stolen är en blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Fördelen med detta är att stolen kan monteras på alla säten i bilen som har trepunktsbälte. Vill man fästa Rekid med isofix i bilen så måste man dock ändå använda stolens förankringsbälten. Maxvikten är då 18 kg, men fästs stolen med bilbältet och förankringsremmarna så är Rekid godkänd för upp till 25 kg.

Flexibiliteten är positiv men smidigheten med att helt slippa remmar som är med andra isofixstolar uteblir hos Rekid. Vi gillar dock att remmarna är självåtspännande. De fasta isofixfästena skapar ett rymligt benutrymme och det blir inte trångt för barnets fötter i Axkid Rekid. Nackdelen med detta är att stolen tar upp mycket utrymme inne i bilen för passageraren framför.

Bilstol med både isofixfästen och bältesmontering

Rekid går att fälla till viloläge, för att ett mindre barn ska kunna sova mer bekvämt och stolen kan justeras i läge när den är monterad i bilen. Förankringsremmarna måste dock spännas om efter att läget ändras, vilket gör att de inte kan justeras under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen men selen har varit enkel att spänna åt om barnet, jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Sittdelen är vadderad och känns mjuk, klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader. Axkid Rekid står på en gummifot som ökar friktionen mellan stol och säte, vilket gör att bilbarnstolen inte kan glida runt sidledes på sätet. Stolen är i sittytan mycket rymlig och det ihop med att Rekids högsta maxvikt är 25 kg gör att den får en lång användningstid.

Sele och nackstöd justeras enkelt efter barnets höjd, anpassningsbar maxvikt
Förankringsband krävs alltid, tar upp mycket utrymmet i bilen
0 5 3.5 1

Britax Hi-Way II

Bilstol av enklare modell med gedigen känsla, hög maxvikt och enkel installation

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd. Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Gummifästen att haka fast selspännet i.
Britax Hi Way

Britax bakåtvända bilbarnstol Hi-Way II är en okomplicerad modell som inte är utrustade med så många avancerade egenskaper, men som är enkel att använda och fyller sin funktion. Selen går att hänga upp med hjälp av Britax gummifästen på stolens armstöd, i vilka man helt enkelt hakar fast selspännens metalldelar. Att justera selens längd har funkat smidigt, remmarna har vara lätt både att dra åt och ut.

Stolen har relativt öppna sidor, som gör att barnet får bra utsikt utåt. Det minskar även risken för att barnet ska böja sig framåt för att se, varpå huvudet hamnat utanför stolens sidokanter. Britax Hi-Way II kan inte vinklas i några vilolägen, men har en sådan lutning att barnet får en någorlunda god sovposition. I djupt skålade säten, där stolen monterad blir lite mer upprätt, finns en risk för att barnets huvud hänger något.

Bra maxvikt men lite kortare ryggstöd

I övrigt har våra testbarn suttit bra i Hi-Way II. Det har funnits gott om utrymme för benen, och även sidledes är stolen rymlig. Ryggstödet är inte det längsta på marknaden men upp till dryga metern ryms de allra flesta barn inom vad som är säkert. Stolen är kompakt i bilen och ger gott om utrymme för passagerare placerad både bredvid eller framför. Den är även väldigt lätt, och enkelt att få grepp om samt bära på, när bilbarnstolen ska hanteras utanför bilen.

Stödbenet är lätt att begripa sig på. Britax Hi-Way II monteras med bilbältet och förankringsband och sitter stadigt på plats. Precis som Britax övriga stolar kännetecknas även Hi-Way II av god användarvänlighet.  Trots ett lågt pris så känns Britax Hi-Way långt ifrån billig, utan framstår som ett mycket prisvärt bilstolsalternativ.

Prisvärd, enkel att använda, smidig sele
Saknar vilolägen, går ej att justera rygg- och/eller nackstöd i höjd
0 5 3.5 1

Concord Reverso i-Size

Unik i-Sizestol med lutningslägen och ett ställbart nackstöd, maxvikt 22,5 kg

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix. PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Nej. Vikt: 10,1 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 42 cm Bältesupphängning: Nej.
Concord Reverso i Size 307x376

Concords i-Size-stol Reverso har en del egna lösningar som gör att den sticker ut från den övriga mängden av bakåtvända bilstolar. För att vara en stol som fästs med isofix så är den även lite unik i det faktum att maxvikten ligger på hela 23 kg. Detta är möjligt eftersom att stolen i sig är en riktig lättviktare. Monteringen är mycket enkel tack vare tydliga indikatorer. Att lossa stolen är ännu enklare tack vare öglorna man drar i för att låsa upp isofixfästena.

Väl på plats upplevs Reverso i-Size sitta väldigt stadigt i bilen. Concord Reverso i-Size har ett ställbart nackstöd, som kan förlängas till att hantera ett barn som är max 105 cm lång.  Vredet för att höja och sänka nackstödet är dock svårt att komma åt, och gör dessutom att stolen tar upp onödigt mycket utrymme framåt. När stolen är korrekt vinklad funkar den bra för små barn men läget blir något för lutat för att ett äldre barn ska trivas. Reverso i-Size kan användas ända från födseln med spädbarnsinlägget.

Concord Reverso i-Size har ett trepunktsbälte som enkelt kan dras åt tight runt om barnet, och har väl vadderade axelkuddar. Stolen överlag känns ombonad och mjuk att sitta i. Klädseln är välsydd och det finns en rejäl aluminiumram längs med stolens kanter, i-Size-stolar är ju konstruerade för att skydda extra vid en sidokrock. I Europa där bakåtvänt åkande är en nyhet kan den här stolen bli populär. I Sverige, där barnen redan åker bakåt till 4-5 år, så kan det vara en nackdel att stolens maxlängd är 105 cm. Det är dock barnets storlek som avgör hur lång användningsperioden är.

Välkonstruerad sele, ombonad stol, enkel att montera i och ur bilen
Tar upp mycket utrymme längdledes, lågt placerad och för vinklad för större barn
0 5 3 1

Axkid DuoFix

Installeras med både isofix och förankringsrem, kan fästas i olika lutningar

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband. PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan inte fällas under färd. Vikt: 14,7 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Duofix 307x376

Axkid Duofix är en lite ovanligt blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Använder man isofix för att fästa sina DuoFix i bilen så måste man ändå fästa fast stolen med förankringsband, men slipper använda bilbältet. Maxvikten är då 18 kg. Fäster man DuoFix med bilbältet och förankringsband så är stolen godkänd upp till 25 kg. Det är smart att man kan välja, men de obligatoriska förankringsbanden gör att det mesta av smidigheten med en isofixstol försvinner. Dock ett stort plus för att dessa är självåtspännande. Isofixfästen är dessutom fasta, vilket gör att bilbarnstolen hamnar en bra bit ut från ryggstödet. Har man ett litet barn som inte kräver så mycket plats för benen så stjäl detta onödigt mycket utrymme i bilen på längden.

DuoFix kan precis som Axkids andra stol Minikid ställas in i flera olika lutningslägen, men det krävs att man lossar på förankringsbanden och är således inte man gör under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen och överlag är den svår att spänna åt. När mindre barn sitter i DuoFix så upplevs det som komplicerat att få selbanden tighta nog runt kroppen.

Sittdelen är vadderad och känns mjuk, men klädseln drar åt sig smuts. Den kan dock tvättas i maskin på 30 grader. Stolen är relativt smidig till formen, men basen sticker ut en del åt sidorna. Vi upplever att barnens huvuden ibland blivit hängande även när bilbarnstolen är som mest vinklad, kanske för att nackstödet är så pass tjockt och sticker ut i jämförelse med ryggstöd, varför huvudet tiltas framåt. Vi förstår tanken bakom att ha en isofixstol i sitt sortiment, men tycker att Axkid DuoFix är klumpig att hantera i praktiken och saknar fördelar i jämförelse med märkets andra bakåtvända stol Minikid.

Sele och nackstöd justeras enkelt efter barnets höjd, anpassningsbar maxvikt
Komplicerad installation trots isofix, tar mycket plats i bilen
0 5 3 1

Britax Multi-Tech II

Stor och rejäl bilstol som fästs med förankringsremmar, maxvikt på 25 kg

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Viloläge: Nej Vikt: 10,1 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 48 cm Bältesupphängning: Gummifästen att haka fast selspännet i.
Britax Multi Tech Bilbarnstol

Av Britax bilstolar är Multi-Tech II modellen som glömdes bort. Multi-Tech känns helt enkelt lite gammal, både i utseende och i funktioner. Stolen är stor och robust, den uppfattas som säker. Men användarvänligheten lyser i många fall med sin frånvaro och det finns heller ingen excellent sittkomfort för barnet som kan väga upp. Ett exempel är hur man för att höja upp det justerbara nackstödet till max behöver ta ut bilbarnstolen ur bilen först. Och sedan gör längden på ryggstödet att det blir väldigt otympligt att åter få den på plats.

Mängden remmar har en förmåga att förvirra, så monteringen av Multi-Tech tar en stund och det krävs lite styrka för att få den att sitta stadigt. Ibland kärvar den interna selen något när den ska spännas åt och knappen för att lossa selen är svår att komma åt. Det finns gummifästen att hänga upp selspännena med, men de är inte optimalt placerade. Klädseln känns smutstålig i sig men det finns en del onödiga veck där smulor gärna samlas. Nackstödet ger en bra support för barnets huvud. Det finns även en del funktioner på stolen som är avsedda för framåtvänd användning (exemplevis fästen för stolens bälte i nackstödet), men när barnet ska vändas bör man byta till en bältesstol

Britax Multi-Tech har ett bärhandtag baktill, som gärna hade fått vara djupare men bidrar lite till enklare förflyttning av stolen. Stödbenet känns precis som alltid när det gäller Britax väldigt stabilt. Baksidan av bilbarnstolen har en gummilist för att skydda instrumentbrädan. Alla stolens funktioner är tydligt färgkodade i blått, vilket gör att man slipper fundera över var det är man ska trycka eller dra. Sammantaget är Britax Multi-Tech en fullt funktionsduglig bilstol men Britax andra modeller känns bra mycket mer moderna i både utseende och funktioner.

Rymlig sittdel, stor och robust
Användarovänlig, känns ålderdomlig
0 5 3.5 1

Brio Zento

Brio Zento

Brio Zento är en bilbarnstol med ett attraktivt pris som har en härligt djup och riktigt rymlig sits. Ryggen är ganska bred vid axlarna så att även större barn får plats. Trots rymligheten har den bra sidostöd och det nya huvudstödet infört sedan 2010 års modell gör att även små barn sover utan hängande huvud. Vi gillar att Brio äntligen tagit till sig av den kritik som riktats mot tidigare modeller. Huvudstödet känns dock lite billigt men fyller sin funktion. Maxvikten bakåtvänd är 25 Kg och då detta en kombinationsstol är den även godkänd att användas vänd framåt.

Sitsen är relativt hård och kan ge lite träsmak vid längre körningar. Vi skulle gärna se lite mjukare stoppning som på Acta Graco Cosmic Comfort S. Sitsen är också ganska låg så korta barn får problem att se ut. Stödben saknas men bilbarnstolen blir ändå stabil med de smarta förankringsbanden som man snabbt klickar i fästöglorna i bilen (om bilen är försett med sådana). Den enkla monteringen gör att stolen är lätt att flytta även om den är i tyngsta laget att kånka omkring med. Med en fot undertill kan man vid montering välja om den ska vara tillbakalutad eller uppåträt. I uppåträt läge blir benutrymmet riktigt bra för barnet. Fempunktsbältet går att justera i fyra olika lägen men vi skulle gärna sett att översta läget satt lite högre. Klädseln dras lätt av för tvätt. Brio Zento passar i medelstora bilar men också i många småbilar då den saknar stödben och är relativt kompakt i storlek.

Flexibel, billig, enkel montering
Småkrångligt bältesspänne, hård i sitsen, låg
0 5 3 1

Akta Graco Cosmic Comfort S

Akta Graco Cosmic Comfort S

Akta Graco har med sin Comfort S-modell förbättrat viktgräsen till 25kg för både fram och baksäte. Övriga specifikationer är också riktigt bra men när man använt stolen en tid dyker flera nackdelar upp. Till att börja med gillar vi inte huvudstödet som är lätt framåtlutat, detta gör att sovande små barn kan bli hängande med huvudet. Med en liten ratt kan man justera lutningen på bilbarnstolen under färd. Ett problem med detta är att djupet på stolen helt försvinner i lutat läge och barnet blir sittande ovanpå stolen istället för i den. Tyvärr stjäl också lutningen höjd från ryggen vilket gör att den blir ca 5 cm kortare än övriga stolar i testet, inget för långa barn alltså. Dessutom tar detta lutningssystem längre tid och är bökigare än på det sätt som man lutar Maxi Cosi Mobi och BeSafe iZi kid X3.

Bilbarnstolen monteras med bälte och underförankringsband och kan även användas framåtvänd då detta är en kombistol. Stoppningen i sitsen är av en speciell sort som kallas Comfort Foam. Denna ska enligt Akta Graco forma sig efter barnets kropp och det verkar faktiskt fungera. Klädseln finns i fem färger men är ganska jobbig att få dit efter tvätt. Dessutom sticker frigoliten fram på sidorna bredvid sitsen så en välriktad spya kan ge stora problem. Acta Graco var först i världen med bakåtvända barnstolar och har en lång tradition av innovation, därför hoppas och tror vi att denna modell ska bli uppdaterad så snart som möjligt

Mjuk och skön
Kortast rygg i testet, tar mycket plats i bilen, jobbiga bälten

Vanliga frågor om bakåtvända bilbarnstolar

Vilken typ av godkännande måste en bilbarnstol ha?

Det finns för närvarande två godkännande för bilbarnstolar, som är aktiva parallellt med varandra. Det äldre kallas E-godkännande (ECE R44), och utgår ifrån olika viktgrupper för bilbarnstolen. Det nyare kallas i-Size (Reglemente UN R129) och bygger till stor del på barnets längd, stolens storlek och på att bilbarnstolen testas även för sidokollisioner. I Sverige finns ytterligare ett frivilligt test där bilstolen kan bli Plustestgodkänd, som inriktas på att mäta vilka krafter barnets nacke utsätts för vid en krock.

Hur gammal får en bilbarnstol vara?

En bilbarnstol ska inte användas längre än cirka 10 år Anledningen till att en gammal bilbarnstol inte är lika säker är att plasten åldrar och blir svagare, vilket kan innebära att barnet inte har samma skydd vid en kollision. Bilbarnstolen bör därför inte vara äldre än fem år när den tas i bruk, så den kan användas under hela den period som ett barn ska sitta bakåtvänd.

Hur länge ska barnet sitta bakåtvänd i bilen?

Oavsett om man är barn eller vuxen så är det fem gånger säkrare att färdas bakåtvänd i bilen. Men det är ännu viktigare att barn sitter bakåtvända, eftersom deras kroppar – skelett och muskulatur - inte är tillräckligt starka för att klara av de krafter som bland annat nacken utsätts för om de sitter framåtvända vid en kollision. Barn ska därför sitta bakåtvänd i bilen så länge som möjligt, gärna upp till 5-6 års ålder.

När ska man byta från bilbarnstol?

Man ska aldrig byta från bilbarnstol till en framåtvänd bältesstol innan den rymligaste av bakåtvända bilbarnstolar är urvuxen. Man vet att bilbarnstolen är urvuxen antingen genom att barnet överskrider maxvikten på 25 kg eller för att mer än den översta tredjedelen av barnets huvud sticker upp ovanför nackstödet.

När kan man börja med bilbarnstol?

Man kan börja använda bilbarnstol till sin bebis när barnet kan sitta stabilt med stöd och när barnet är tillräckligt stor för att säkert kunna spännas fast i bilbarnstolen. Det är viktigt att selen alltid hamnar i rätt läge runt barnets kropp. Axelremmarna ska komma ut ur bilstolens ryggstöd i höjd med barnets axlar, inte högre uppifrån.

Vilken bilbarnstol ska man välja?

När man väljer bilbarnstol behöver man dels utgå ifrån vilken bil man har, dels ifrån barnets storlek och behov. Bilbarnstolar kan monteras med isofix, vilket är en enklare montering men det innebära också en lägre maxvikt. Installeras bilbarnstolen med bilbälte och förankringsband kan det godkännas för en högre maxvikt, men är ofta mer omständlig att flytta mellan olika bilar. Det finns också vridbara bilbarnstolar, och bilstolar som kan monteras med samma bas som använts för babyskyddet.

Hur fäster man bilbarnstolen?

En bilbarnstol kan monteras i bilen på tre olika sätt. Den kan klickas i en bas, ibland samma bas som babyskyddet, som i sin tur monterats i bilen med isofix. Bilbarnstolen kan också ha sina egna isofixfästen och med hjälp av dem och ett stödben monteras fast direkt i bilsätet. Slutligen kan en bilbarnstol installeras i bilen med hjälp av stödben, bilbälte och med stolens egna förankringsband.