Barnvagn

Över 100 testade modeller

Står man inför sitt första köp av barnvagn så kan den stora mängden olika alternativ kännas överväldigande. Valet man ska göra blir extra svårt när man inte vet vilka frågor man bör ställa sig. Vilka olika egenskaper kan en vagn ha, och hur vet man vilka som passar en själv och ens partner bäst? Följande punkter är några av de saker det kan vara klokt att fundera över innan man beger sig ut för att köpa barnvagn:

Hur ska vagnen användas? Detta är den viktigaste frågan, då detta handlar om att kartlägga sin livsstil och se vilka behov man vill kunna fylla med barnvagnen. Handlar det om dagliga skogspromenader tillsammans med hundarna, bor man där det är lång vinter med mycket snö, kommer man främst röra sig mitt i city eller behöver man en vagn som funkar i lite blandad terräng?

För att hjälpa dig att köpa den bästa barnvagnen för ditt behov testar vi kontinuerligt nya modeller inom olika kategorier. Vi ger dig råd och tips på barnvagnar i olika prisklasser.

Populära tester

Duovagn eller kombivagn?

En duovagn har separat ligg- och sittdel medan kombivagnen har en lite större sittdel med fullt liggläge som man sedan har en hård- eller mjuklift i. En separat liggdel kan upplevas luftigare och lättare att hålla sval när det är varmt, medan en kombivagn med mjuklift kan vara smidigt om man bor i lägenhet några trappor upp utan hiss, och kommer behöva bära barnet upp och ned till barnvagnen. Det går dock även att kombinera mjuklift med en duovagn med liggdel.

Hjul

Barnvagn HjulSka vagnen ha tre eller fyra hjul? En trehjuling föredras av vissa för terrängkörning, men kräver en särskild körteknik och vissa trehjulingar kan ibland upplevas som mindre stabila i sidled.
Ska framhjulen vara rörliga eller fasta? Fasta framhjul kan göra att vagnen lättare tar sig fram i snö eller i grov terräng, medan en vagn med rörliga framhjul oftare är enklare att svänga och manövrera. 

Luftdäck, punkteringsfria foamdäck eller plasthjul? Många av de här frågorna handlar om tycke och smak snarare än om en universal sanning om vad som är bäst. Luftdäck är bättre på vintern och i terräng men kan drabbas av punktering, punkteringsfria däck kan erbjuda viss stuns liknande luftdäcken men är aningen tyngre och plasthjul är lätta men kan ibland uppfattas som skramliga.

Chassi

Barnvagn ChassiVilken typ av chassit söker man efter? Det robusta och stabila, som kanske är lite tyngre men bättre lämpat för att klara påfrestningar som skogskörning och grov terräng - eller det lättare chassit som är smidigt att fälla ihop och lyfta i och ur bilen? Ska vagnen fällas ofta kan det vara en fördel att välja en vagn med få fällningsmoment och som kan fällas i ett stycke med sittdelen på.

Fundera också även vilken sorts handtag på chassit som passar en bäst. Teleskophandtag gör det generellt enklare att komma längre bort från vagnen, varför detta passar bra för föräldrarna som är långa eller tar långa kliv. Knäledshandtag går ofta att få till en extra bra hävkraft med och kan även vikas under så vagnen tar mindre plats på bussen.

Sittdel

Barnvagn Sittdel

Lägg gärna lite extra tid vid sittdelen. Som blivande förstagångsförälder är det lätt att fastna vid bilden av en liten bebis i vagnens liggdel, men liggdelen används under ungefär ett halvår medan sittdelen kanske kommer användas i flera år. Ta reda på om vagnen har en vändbar sittdel och om den inte har det, ta ställning till om ni vill vända ert barn bort från er redan vidnågra månaders ålder om det blir så att ni slutar med liggdel lite tidigare. 

Det finns många fördelar med en vändbar sittdel. På så sätt kan bebisen få behålla ögonkontakten med föräldrarna under tiden fram till att det är dags att för kortare eller längre stunder sitta framåt och utforska världen lite mer aktivt. Själva sittdelen kan vara antingen ergonomisk eller vanlig. Den ergonomiska sittdelen är skålformad och barnet sover i slags sittande position, men i vilo- eller liggläge, i och med att hela sittdelen lutas. På den vanliga sittdelen fälls bara ryggen, så liggläget blir plant eller med viss lutning. En ergosits kan erbjuda bättre stöd för det lilla barnet som ska sitta upp, medan en vanlig sittdel kan erbjuda ett utrymme för sömn som är mer likt barnets säng.

Storlek

ResizedImage263219 Barnvagn StorlekStorleken har betydelse. Har man en hiss, en dörr eller en bil vagnen måste komma igenom eller rymmas i så är vagnens bredd eller mått hopfälld kanske det absolut viktigaste. Storleken på vagnens förvaring och varukorg är också något som bör ses över, storhandlar man till fots kan det vara klokt att välja en barnvagn som man relativt enkelt får in ett par matkassar under. Samma gällerstorleken på själva vagnen - både sittdel och liggdel. Är man själv lång kanske man får långa eller stora barn, så sittdelens mått och vagnens viktkapacitet kan då vara något att ta med i beräkningen.

Har man några vagnar man är intresserad av så bör man alltid ta sig till en butik och provköra, vad en vagn beskrivs som på pappret är inte alltid hur man själv uppfattar den i realiteten. Fråga även runt i bekantskapskretsen och se vad de med liknande livsstil har valt för barnvagn, och jämför de med era krav och önskemål. Var inte rädd för att fråga främlingar om deras barnvagnar, trots allt är det de som kör just den modellen i sin vardag som antagligen bäst kan besvara era frågor om hur vagnen är och vad den har för för- och nackdelar