Hörlurar

My Post

Hörlurar har gått från att vara ett tämligen otympligt tillbehör till stereon i hemmet (vi snackar 70- och 80-tal här) till att bli en mångmiljardindustri. Det finns idag mängder av olika slags hörlurar på marknaden som passar för både dator, mobil och spelkonsol. Men beroende på vilken typ av källa hörlurarna ska användas med, och i vilken miljö, passar olika typer av hörlurar mer eller mindre bra.

För Iphone, Ipad och Android är det numera vanligast att man köper trådlösa hörlurar. Många mobiltelefoner har helt skippat den traditionella 3,5-millimetersingången för hörlurar. Ska du däremot ha trådlösa hörlurar till datorn måste din PC eller Mac ha stöd för Bluetooth, eller så får du köpa till en blåtandsdongel. Den klassiska trådade och heltäckande hörlursvarianten med en rejäl telekabel lever och frodas förvisso fortfarande, men den är primärt populär bland hifi-entusiaster och musikskapare som inte vill göra det minsta avkall på ljudkvaliteten. För oss andra har de trådlösa hörlurarna kommit att dominera.

Ska du köpa hörlurar till spelkonsolen, exempelvis till Playstation 5, måste dock trådlösa hörlurar vara certifierade för att fungera med konsolen. Det ser du på kartongen.  

Det finns i huvudsak tre huvudinriktningar när det handlar om moderna hörlurar, och dessa kommer i både trådlösa och trådbundna varianter – du kan läsa mer om dessa längre ner på sidan.

Populära tester

Heltäckande hörlurar

Ibland brukar den här kategorin också kallas för slutna hörlurar. Det är ett begrepp som tar fasta på vad det handlar om rätt bra. Det här är hörlurar som omsluter öronen helt och hållet. De har akustisk isolering som gör att du får en väldigt intim och tät lyssningsupplevelse. Det här medför att det oftast låter väldigt bra, och det finns gott om väldigt dyra hörlurar i det här segmentet. Heltäckande hörlurar är däremot inte lika smidiga att ta med sig, och det blir dessutom ofta varmt att bära dem under längre stunder.

On-ear-hörlurar

Som namnet antyder så är örat inte helt inneslutet i den här typen av hörlurar. Kåpan vilar däremot fortfarande mot öronen, men de är inte lika stora eller varma, vilket gör att man faktiskt kan använda dem vid till exempel träning. Nackdelen är att ljudet inte blir lika detaljerat som när man använder ett par heltäckande hörlurar och att basåtergivningen får stryka lite på foten. Det man spelar i dem läcker även ibland ut till omgivningen.

In-ear-hörlurar

In ear-hörlurar kallas även öronproppar i vissa sammanhang. De stoppas helt enkelt i örat. Här finns en uppsjö olika varianter. Trådlösa eller trådbundna samt med eller utan brusreducering. En kategori som växt lavinartat i popularitet på senare år är så kallade true wireless-hörlurar, som inte är trådbundna och som ofta också erbjuder aktiv brusreducering.

Att tänka på när du köper hörlurar

Det viktigaste att tänka på när man ska köpa ett par hörlurar är att vara helt på det klara med hur man har tänkt använda dem. Kommer de att ha fler användningsområden blir det svårare att hitta exakt rätt produkt (om du till exempel både vill använda dem som träningshörlurar och för att njuta av nyanserna i klassisk musik), men det går om man bara letar ordentligt.

En annan aspekt att ta hänsyn till är huruvida hörlurarna ska användas utomhus eller inte. Här kan en bra IP-klassning vara avgörande.

Kontrollera också att hörlurarna verkligen är kompatibla med den källa du tänkt koppla dem till. Man kan till exempel inte koppla in vilka bluetooth-hörlurar som helst till PS5, Playstation 4, Xbox Series X, Xbox One med flera.

Ska du spela med dina hörlurar, eller använda dem på kontoret, är det kanske snarare ett headset du letar efter. Det har vi också testat flera stycken.

Våra tester av hörlurar

Vi har testat hörlurar i ett antal olika kategorier, för att göra ditt val lite enklare:

Bästa hörlurarna för träning

On-ear eller in-ear? Oavsett vilket du föredrar så har vi plockat ut några lämpliga alternativ för dig som vill ha hörlurar som klarar ett träningspass på optimalt sätt.

Bästa brusreducerande hörlurarna

Det har hänt oerhört mycket på det här området under de senaste åren, och de flesta hörlurar erbjuder i dag någon form av brusreducering. Vi har tittat på några av de bästa produkterna just nu.

Bästa trådlösa hörlurarna

Att skippa sladden är både bekvämt och framtidssäkert. Efter att Apple valde att plocka bort 3,5-millimetersingången på sina Iphone-enheter har allt fler tillverkare börjat följa samma exempel.

Bästa hörlurarna för barn

Jo, det finns faktiskt speciella hörlurar just för barn. Och det av en god anledning. Läs vår guide, så får du lite bättre koll på den saken.

Våra tester av headset

Behöver du en bra mikrofon till dina hörlurar? Du ska du läsa våra tester av headset.

Bästa gamingheadset

Vilka hörlurar passar bäst för långa gamingsessioner framför datorn eller spelkonsolen?

Bästa headset för kontoret

Sitter du i långa möten framför datorn med Microsoft Teams eller Zoom. Då behöver du ett headset anpassade för videokonferenser. Det kommer både du och dina kollegor uppskatta.