Hörlurar: 5 modeller i test
Leta du efter sköna hörlurar med bra ljud? Vi har testat over ear-hörlurar från märken som Jabra, Sony och Poly. För att ett par hörlurar ska kunna utses till bäst i test måste de ha genomtänkta funktioner, bra ljudbild och vara bekväma att ha på sig.
Eftersom det här testet är under uppbyggnad utser vi för närvarande ingen testvinnare.
Testvinnare - Hörlurar
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. När vi har testat hörlurar så har vi använt dem både inomhus och utomhus - i allt från lantliga miljöer till tät storstadsmiljö. Vi har särskilt fokuserat på följande egenskaper:
Funktion: Hur är ljudkvaliteten? Hur väl presterar hörlurarna i de olika registren och hur är balansen mellan dem? Finns brusreducerande funktion, och hur väl fungerar den?
Ergonomi: Hur bekväma är hörlurarna över öronen? Vilka möjligheter till att justera passformen finns?
Användarvänlighet: Hur hanterar man hörlurarna? Är gränssnitt eller knappar tydliga och enkla att använda sig av?
Aspekterna ovan har därefter vägts samman med hörlurarna pris. Därefter utser vi vilka hörlurar som är bäst i test.
Danska Jabra har ett oerhört gott rykte när det handlar om trådlöst ljud, och med Evolve visar man ännu en gång varför. Trots att det här är ett par hörlurar av on ear-typ så bjuder de på en omslutande upplevelse med en oerhört krispig diskant och en snärtig bas. Mellanregistret är inte fullt lika imponerande, men håller ändå hög klass. Dessutom är en lite svagare återgivning i just det frekvensspektrumet inte sällan också ganska behagligt för öronen, så det kan finnas en tanke bakom det.
Även samtalsljudet håller absolut högsta klass, och en detalj som verkligen får dem att stå ut på det här området är den trådlösa räckvidden. Där andra bluetoothhörlurar släpper kontakten med telefonen redan efter 10 meter så klarar de här utan problem 30 meter. Och i samband med vårt test tvingades vi till och med gå en våning ned i trapphuset för att det skulle uppstå några problem. Fantastiskt.
Dämpar på ett godkänt sätt
Vidare är brusreduceringen riktigt bra sett till prisklassen på dessa hörlurarna. De eliminerar inte allt omvärldsljud, men dämpar helt klart bra.
Ska man hitta något att anmärka på så är det väl i så fall placeringen av knapparna, och så utseendet. Det är inga direkt fula hörlurar, men de kvalar definitivt inte in som en lifestyleprodukt heller.
Bra pris hos:
Det här är ett par hörlurar som inte sällan brukar plocka hem förstaplatsen i diverse tester. Även föregångarna WH-1000XM3 prisades av experter världen över när de släpptes, och att Sony verkligen lyckats till 100 procent med de här hörlurarna råder det inget tvivel om.
De bjuder på ett fantastiskt ljud med en klar och ren diskant, ett mellanregister som känns öppet och luftigt och en bas som både är lagom tung och precis. Det är dessutom ett par väldigt snygga hörlurar späckade med finesser.
Du kan koppla upp dem mot två bluetooth-enheter samtidigt och de har Sonys 360-reality-ljud.
Enormt bra brusreducering
Och så var det ju det här med brusreduceringen, då. Även den är fantastisk. De levererar förvisso inte en 100-procentig neutralisering av omgivningens ljud, men man kommer väldigt nära. De här hörlurarna har nämligen både aktiv och passiv brusreducering.
En smart finess innebär att de kan ställas in så att brusreduceringen dämpas med automatik om du börjar prata med någon. Man kan även ställa in dem så att de maxar brusreduceringen så fort man är i rörelse. Sofistikerat värre.
De tillkortakommanden vi kan hitta är att det saknas IP-klassning och att samtalskvaliteten om du använder dem som handsfree är ganska dålig. Om de sakerna inte skrämmer dig så är det svårt att hitta ett bättre alternativ på marknaden.
Bra pris hos:
Poly Voyager 4320 UC är ett trådlöst headset med hög byggkvalitet. Du kan dra och bända dem en hel del utan att konstruktionen ger vika. Eftersom de har god böjmarginal på sidorna passar de även personer med lite större huvuden - vilket är en stor bonus då många moderna headset är väldigt små och tajta.
Vidare så vilar Voyager 4320 UC mjukt mot öronen och vadderingen upplevs fullt tillräcklig även för flera timmars arbete. Vi har inga problem med att vi får ont i käkarna eller liknande såsom man kan få hos andra headset.
En sak vi irriterar oss på däremot är att det finns en viss fördröjning i knapparna, detta blir med tiden ett irritationsmoment.
Bra ljudkvalitet både för samtal och musik
Ljudkvaliteten imponerar. Detta kontorsheadset fungerar inte bara bra för samtal, där ljudet är klart och tydligt enligt de vi pratar med. De levererar även hög kvalitet för den som vill lyssna på musik mellan varven. Vi finner ett tydligt mellanregister samt en bas som är fint avvägd för att vara ett kontorsheadset.
Mikrofonen har god ljudupptagning. Den är konstruktionsmässigt av det kortare slaget, men det är positivt för då försvinner den ur synfältet när du jobbar, och den plockar heller inte upp särskilt mycket störningsljud såsom exempelvis dina andetag.
Batteritiden sträcker sig till drygt 24 timmar taltid och 47 timmar lyssnande, lite beroende på hur hög volym du har.
Räckvidden som tillverkaren anger är 50 meter, och under vårt test konstaterar vi att det i så fall måste vara en öppen yta. Kommer betongväggar och annat ivägen stör det kontakten. Men det är ändå klart godkänt och mer därtill.
Poly Voyager 4320 UC är ett prisvärt kontorsheadset med bra batteritid och god räckvidd. De saknar tyvärr brusreducering så ska vi lista vem de är mest lämpade för så är det den som har hemmakontor.
Bra pris hos:
Poly Voyager Focus 2 UC är ett kontorsheadset som har sin stora fördel i den höga ljudkvaliteten och det faktum att mikrofonen inte plockar upp särskilt mycket brus eller stök från omgivningen. De du talar med hör dig klart och tydligt, och du hör dem precis lika kristallklart.
Ljudet är även bra när du lyssnar på musik. De har oväntat kraftfull och snärtig bas vilket bidrar till ett djup i ljudet som många andra kontorsheadset saknar. Balansen i ljudet är också fin. Detaljer kommer igenom bra både i mellanregistret och i diskanten.
Räckvidden är bra men inte bäst i klassen sett till priset, vidare kunde brusreduceringen gott ha varit mer kraftfull. Med tanke på att det är ett premiumheadset hade vi förväntat oss att de skulle vara bättre på att eliminera typiska kontorsljud, såsom samtal mellan kollegor. För att vara ett headset med öppna kåpor presterar de ändå godkänt, men det handlar om att de snarare dämpar omvärlden än att de tar bort ljud såsom många over ear-headset gör.
Du kan prata länge utan att behöva ladda
Konstruktionen är genomtänkt. Du har en vridbar mikrofon som är lätt att justera. Muteknappen sitter på ett bra avstånd. Hela headsetet är välbyggt.
Det sitter riktigt bekvämt, även när vi har det på oss i flera timmar.
Batteritiden är också riktigt bra. Vi får ut drygt 19 timmar samtalstid och med tanke på att uppladdningstiden är 2 timmar och du har ett medföljande laddställ hinner du lätt ladda dem till en rimlig batterinivå under lunchen.
Poly Voyager Focus 2 UC passar dig som tar många samtal på kontoret eller hemmakontoret och som främst sitter ner vid datorn när du gör så. De har riktigt bra samtalsljud för alla parter, och en bekväm design.
Bra pris hos:
Danska Jabra är ojämna. Ena stunden levererar man topprodukter, för att i nästa stund skjuta stolpe ut. Evolve2 30 är tyvärr ett exempel på det senare. Här har man tänkt sig ett par förhållandevis lätta och behagliga hörlurar med mikrofon för den som jobbar mycket med telefonen som arbetsredskap. Men man kommer inte riktigt hela vägen.
Ljudkvalitén är det som är bäst med det här headsetet. Det är både ett balanserat och tydligt ljud, med ett fint och krispigt mellanregister, mejslad diskant och lagom mycket bas. Det låter till och med bra när man lyssnar på musik i de här lurarna. Så långt allt väl.
Men när det kommer till handhavandet stöter vi snabbt på patrull. Knapparna som finns på baksidan av den ena hörlurskåpan är dels ganska små och svåra att hitta. De sticker inte ut särskilt mycket heller, och saknar mönster, vilket hade underlättat en hel del. Det här blir en källa till irritation, även om det kanske ser snyggt ut.
Dras med en del problem
Ett annat sorgebarn är mikrofonen. Den fungerar bra, för den levererar ett tydligt ljud, men däremot är den inte särskilt smidig att justera. Man kan vinkla den uppåt och nedåt, men den kan inte justeras i sidled alls. Det här medför att vi får ett flåsigt ljud till följd av att andningen snappas upp om man inte vinklar upp mikrofonen, vilket ofta ger lite sämre samtalskvalitet. Framför allt om man pratar i stökigare miljöer så vill man undvika att vinkla upp mikrofonen. Så du får välja mellan flås eller omgivningsbuller.
Det är även trist att det här är ett par helt trådbundna hörlurar. Det känns inte så modernt, och blir förstås bökigt om man hade tänkt röra sig med dem på huvudet. För den som sitter still vid ett skrivbord är det här förstås ett mindre problem, men ändock ett problem.
Passformen är inte heller klockren. Evolve2 30 sitter inte särskilt hårt på huvudet, och de glider nedåt mot ansiktet medan vi använder dem. Det är kostnaden vi får betala för att designen är väldigt smäcker och minimalistisk, men i den här prisklassen tycker vi att man borde kunna få både och.
Det blir tyvärr ett lågt betyg, trots att ljudkvalitén – som ju är den mest delikata aspekten av ett headset – håller måttet.
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. När vi har testat hörlurar så har vi använt dem både inomhus och utomhus - i allt från lantliga miljöer till tät storstadsmiljö. Vi har särskilt fokuserat på följande egenskaper:
Funktion: Hur är ljudkvaliteten? Hur väl presterar hörlurarna i de olika registren och hur är balansen mellan dem? Finns brusreducerande funktion, och hur väl fungerar den?
Ergonomi: Hur bekväma är hörlurarna över öronen? Vilka möjligheter till att justera passformen finns?
Användarvänlighet: Hur hanterar man hörlurarna? Är gränssnitt eller knappar tydliga och enkla att använda sig av?
Aspekterna ovan har därefter vägts samman med hörlurarna pris. Därefter utser vi vilka hörlurar som är bäst i test.