
Test av Broddar
Är du orolig för att halka under vinterpromenaden? Vi har testat broddar från märken som Kvill, Springyard och Yaktrax. För att vi ska kunna utse en modell av broddar till bäst i test måste de vara enkla att ta av och på skorna, ge ett bra grepp på hal is samt ha en god hållbarhet över tid.
Testvinnare - Broddar
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av broddar har vi använt olika märken på dubbar på flera sorters skor. Broddarna har använts under flera månader, på olika sorters väglag. I testet har vi särskilt tittat på följande egenskaper:
Grepp: Ger broddarna ett bra grepp? Funkar de lika väl på olika sorters is? Hur är de att gå med på asfalt och andra underlag?
Passform: Fungerar broddarna både på gymnastikskor och på grövre vinterkängor? Stämmer angivet storleksspann med verkligheten? Är de lätt att få på skorna?
Hållbarhet: Töjs broddarna ut över tiden? Blir själva metalldelarna rostiga eller går sönder på andra sätt? Går det att köpa nya dubbar som reservdel?
Vi har därefter vägt ihop broddarnas funktion med deras pris, och utifrån en helhetsbedömning valt ut vilka broddar som är bäst i test.
1. Kvill Ice Gripper → BÄST I TEST BRODDAR
Mycket prisvärda och lättanvända broddar som passar de flesta skor och ger bra grepp
Kvill Ice Gripper är okomplicerade broddar, hållbara nog att man kan använda dem vinter efter vinter utan att halka. Skulle en dubb slitas ut, så går det att köpa nya som reservdel. Kvills halkskydd finns tillgängliga i flera olika storlekar, där varje storlek omfattar ett fång av fyra skostorlekar. Upplevelsen är att detta stämmer bra. De storlek M av Kvill Ice Gripper som ingår i testet har använts och suttit bra på skor i både storlek 39, 40 och 41.
En stor fördel med Kvill Ice Gripper är hur enkla de är att ta på och av skorna. Sticker man först in skospetsen så är det därefter bara att stretcha ut halkskyddet tills det kan fästas runt hälen. Vid första användningstillfällen känns storlek M lite tighta på ett par vinterkängor i storlek 40, men efter varje användning blir de enklare att få på. Detta utan att kännas så uttänjda att de sitter löst. Trots dagligt bruk under två vintrar så har Kvill Ice Gripper behållit sin passform väl, även om de kan sitta lite snett på exempelvis löparskor som inte har en rak tå.
Prisvärda broddar som ger bra grepp på is
Greppet hos Kvill Ice Gripper är mycket bra. På undersidan sitter sex dubbar; två på hälen och fyra framtill. På isfläckar där man bara halkar runt i vanliga skor kan man med Kvill gå i stort sett helt normalt. Efter två vintrar har dubbarna endast blivit något nedslitna, men då har vi sett till att ta av de så fort promenaden växlar över till barmark. Man kan även skymta ett visst rostangrepp, men inget som påverkar funktionen.
Att man så enkelt kan alternera mellan att ta av och på Kvill Ice Gripper är ett stort plus. På så sätt kan de flesta som använder broddarna enkelt plocka loss dem när man kommer fram till matbutiken. Se bara till att ha en plastpåse med i väskan, då halkskydden är blöta och smutsiga efter användning. Något fodral medföljer inte. Söker man efter billiga men bra broddar, så är Kvill Ice Gripper utomordentligt välfungerande halkskydd för vinterns alla promenader.
Bra pris hos:
2. Springyard Activegrip Runsafe
Broddar som förvandlar dina vanliga springskor till vintervänliga löpskor
Springyard Activegrip Runsafe är broddar framtagna för att ta dig fram utan att halka under vinterns löpturer. Sliter man ut en dubb, finns reservdelsdubbar att köpa byta ut - vilket innebär att du inte behöver köpa helt nya broddar. Broddarna finns i fyra olika storleksintervaller, S-XL. I testet har storleken M använts och har främst använts på skor i storleken 38 och 39.
Att sätta på Springyard Activegrip Runsafe är enklare i teorin än vad det är i praktiken. Precis som många andra broddar är metoden att man först stoppar in skons spets och sedan drar ut gummit tills det når skons häl där brodden förankras. Problemet är att gummit på Springyards dubbar är ganska stumt och det är faktiskt ganska svettigt att få på broddarna. Att ta på dem inför varje löppass eller promenad blir något av en tröskel och det slutar lätt med att broddarna antingen får sitta kvar på springskorna hela säsongen, eller att de lämnas kvar hemma på skohyllan.
Broddar med bra grepp - men knepig passform
När broddarna väl sitter på plats, visar det sig att passformen är lite si sådär. Trots att storleken är rätt, trycks tårna ihop lite mer än vad som är bekvämt. Detta märks främst på stortårna som får det ganska trångt. Eftersom broddarna också är så pass trixiga att få på, är det dessutom lätt att de hamnar lite snett. Detta kan, om man har otur, leda till att de faktiskt hoppar av mitt under en isig löptur.
Bortser man från att broddarna är svåra att snabbt få på och att passformen inte är helt lyckad, kan man ändå konstatera att Springyard Activegrip Runsafe ger ett bra grepp när det väl sitter på. Greppet på is är utmärkt och det är skönt att kunna jogga utan att oroa sig för varenda isfläck under turen. Även om de är lite svettiga att få på, är Springyard Activegrip Runsafe helt klart ett mer prisvärt alternativ än att köpa nya löpskor för bara vintersäsongen. Med god vilja kan man dessutom se jobbet med att få dem på plats som del av uppvärmningen inför löppasset.
Bra pris hos: