Gravidkudde: 5 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors

Gör gravidmagen det svårt att hitta en bekväm position att sova i? Vi har testat gravidkuddar från märken som Najell, Meddela och bbhugme. För att en gravidkudde ska kunna utses till bäst i test så måste den vara bekväm, enkelt kunna formas efter kroppen och gärna även gå att använda som amningskudde längre fram.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Gravidkudde

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av gravidkuddar har vi låtit gravida med olika stora kroppar, och olika långt gångna graviditeter, få testa och utvärdera kuddarna under en längre tidsperiod. Under testet har vi framför allt fokuserat på följande områden:

Funktion: Hur bekväm är gravidkudden? Finns det lappar eller blixtlås som skaver? Är stoppning följsam och kan anpassas efter kroppens form?

Design: Vad gör gravidkudden för estetiskt intryck? Finns det möjlighet att ändra utseende genom att byta överdrag? Vad är den gjord av för material?

Användningstid: Fungerar kudden lika väl under hela graviditeten? Och kan det på något sätt göras om, eller anpassas i storlek, så att den även går att använda som amningskudde?

Utöver aspekterna ovan väger vi även in gravidkuddarnas pris i omdömet. Därefter utser vi en gravidkudde till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Najell Gravidkudde BÄST I TEST GRAVIDKUDDE

Lika innovativ som mysig gravidkudde, med en imponerande bra användningstid

Innehåll: EPS-pärlor av livsmedelskvalitet Överdrag: 95% bomull, 5% elastan Tvättråd: Överdraget kan maskintvättas i 40 grader

Najell Gravidkudde är en innovativ produkt, som tar sig an problemet med att kunna anpassas för både graviditet och amning på ett unikt sätt. Den långa gravidkudden, vars överdrag mäter 175 cm, är nämligen stoppad med två mindre kuddar. Tar man ut den ena kudden, så har den sitt eget kuddfodral och kan användas individuellt som amningskudde. Knyter man till gravidkudden igen, så kan även den andra innerkudden användas separat.

Gravidkudde som kan justeras i fasthet

För att en gravidkudde verkligen ska kunna ge bra avlastning för en kropp med värkande rygg och tung mage, så är det viktigt att den har en väl balanserad stoppning. På det området briljerar Najell Gravidkudde. Innerkuddarna är fyllda med mikrokulor, och gravidkuddens fasthet kan justeras. Vill man att kudden ska vara hårdare, kan man pressa ihop innerkuddarna och sedan knyta ihop fodralet på nytt.

Vill man i stället ha kudden mer lös, kan man placera knuten högre upp och fördelar innerkuddarna lösare. Najell Gravidkudde upplevs som mycket bekväm att sova med under graviditeten, och ger bra avlastning vid foglossningsbesvär.

Mysigt sovstöd som verkligen avlastar

Najell har även vägt in andra faktorer som bidrar till att en gravidkudde är skön att använda. Den enda lappen som finns fastsydd sitter i kuddfodralets ända, och inte mitt på. Alla sömmar är mjuka och även yttertyget känns fantastiskt lent och skönt mot bar hud. Gravidkuddens, och den lilla amningskuddens, överdrag kan enkelt tas av och tvättas i 40 grader. Det går även att köpa nya överdrag separat, om man vill byta färg på sin kudde.

Najell Gravidkudde

När bebisen har anlänt så är Najell Gravidkudde fortsatt användbar. Förutom den urtagbara, mindre amningskudden så upplevs gravidkudden i sin helhet också bekväm att använda som stöd när man ska mata barnet. Najell Gravidkudde är faktiskt så mysig att omfamna att den snabbt blir en favorit i tv-soffan, och äldre syskon vill gärna ta med sig Najell Gravidkudde in till sig. Användningstiden är till synes oändlig, och tack vare att Najell Gravidkudde känns lika härlig hur den än används är den ett inköp man inte ångrar.

Maximal komfort under och efter graviditeten, mjukt och mysigt tyg, bra balanserad fasthet
Kan inte fästas runt kroppen vid amning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Medela Graviditets- och Amningskudde BÄSTA BUDGETVAL

Mjuk och flexibel gravidkudde, som funkar både under graviditet och vid amning

Innehåll: EPS-mikropärlor Överdrag: 10% bomull Tvättråd: Överdrag: Maskintvätt 40 grader, Innerkudde: Maskintvätt 30 grader

Meddela Graviditets- och Amningskudde är en kudde med en lång användningstid, fylld med EPS-mikropärlor. Dessa små, små kulor gör kudden anpassningsbar. Vill man ha extra sovstöd mellan knäna kan man forma kudden så den blir tjockare på mitten. Vill man ha kudden lösare och drapera den längs med kroppen så sprider man ut kulorna mer. Sammantaget är Medela Gravid- och Amningskudde snarare lös än fast, men det är just formbarheten som gör den så bekväm under graviditeten.

Gravidkudde som är enkel att tvätta

Kuddens överdrag som kan öppnas med ett blixtlås. Själva innerkudden är också stängd med en dragkedja. Har man pilliga storasyskon hemma får man hålla koll på att de inte vill utforska vad Medela Graviditets- och Amningskudde är fylld med, för de små kulorna är statiska och kommer fastna på allt. Det är dock positivt att det går att fylla på kudden med extra kulor, om man vill göra den mer fast i formen.

Skulle Medela Gravid- och Amningskudde bli smutsig så går den att tvätta. Både överdrag och innerkudde tål maskintvätt, om än på olika gradantal. Det mönstrade överdraget har en design som upplevs tilltala barn mer än vuxna, ett mönster som bättre smälter in med inredningen i ett sovrum eller vardagsrum hade varit att föredra.

Bekväm och anpassningsbar gravidkudde med lång användningstid

Förutom under graviditeten, så upplevs Medelas kudde fungera mycket väl vid amning och matning. Den kan inte fästas runt kroppen, men den upplevs stanna kvar så som man format den, utan att flyta ut eller glida i väg. Om barnet somnar medan det äter, så är det positivt att man kan platta till kudden och på så sätt använda den för att flytta ned bebisen.

Medela Graviditets- och Amningskudde

Även när barnet blivit lite större så förblir kudden frekvent använt. Den funkar som avgränsare i sängen och som myskudde i soffan vid filmstunder. Föredrar man ett formbart, mjukt stöd i sin gravidkudde, så är Medela Graviditets- och Amningskudde ett mycket prisvärt alternativ med imponerande lång användningstid.

Ger mycket bra stöd, bra storlek och längd, enkelt att justeras efter kroppens form
Lite barnslig design på överdraget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Bbhugme Gravidkudde BÄSTA PREMIUMVAL

Himmelskt bekväm gravidkudde som kan justeras och ger perfekt stöd i sängen

Innehåll: EPS-kulor i ett fodral av 85% nylon och 15% spandex Överdrag: 95% bomull och 5% spandex , BPA-fria ändar i silikon Tvättråd: Överdraget maskintvättas i 40 grader, innerkudden rengörs med fuktig trasa och silikonändarna kan rengöras i diskmaskin

Bbhugme har både en amningskudde och en gravidkudde i sitt sortiment. De kan vid första anblick se snarlika, men skillnaden i storlek är enorm. Gravidkudden är omkring 135 cm lång om man drar åt den, runt 150 cm lång om man släpper ut den. Den utgörs av en innerkudde samt ett överdrag som är öppet i båda ändarna. Gravidkudden hålls ihop med två silikonändar, med vilka man även kan justeras dess fasthet.

Gravidkudde som kan dras åt med silikonfästen

Bbhugme Gravidkudde levereras i ett enklare fodral med bärremmar. Det gör den lätt att packa med sig till sommarstället eller på en weekendresa. Det ska dock sägas, att passformen är rätt exakt. Man får ofta kämpa lite för att kunna stänga igen förvaringsväskan efter att ha packat in kudden igen. När bbhugme-kudden levereras så kommer den med överdraget separat. Det går även att köpa nya överdrag löst, om man vill byta färg på sin gravidkudde.

Innerkudden är fylld med EPS-kulor och silikonändarna som träs på fodralet efter att man stoppat in kudden innebär i att man kan dra åt kudden eller släppa ut den. Fastheten är alltså delvis justerbar. Bbhugme gravidkudde blir aldrig så fast att den är hård, men heller aldrig så lös att den känns tom. Faktum är att den tål att kramas och belastas natt efter natt, utan att förlora sin form.

Himmelskt bekväm att sova med

Gravidkudden är tillräckligt lång för att den ska kunna gå stöd åt både huvud, mage och benen. Den avlånga formen ger kudden ett smidigt format, även om den kan kännas lite klumpig att förvara när den inte används. Överdraget är helt mjukt och lent mot huden, och påverkas inte av att tvättas. När graviditeten är över så kan kudden fungera även vid amning, men är också omtyckt som en myskudde i soffan av såväl äldre syskon som föräldrar.

Bbhugme Gravidkudde

När det gäller gravidkuddar är komfort det allra viktigaste. Kudden ska ge stöd, utan att bli obekväm. Det är precis på det sättet som bbhugme gravidkudde briljerar. Priset är högt men kvaliteten befinner sig på samma nivå. Med tanke på att kudden dessutom kan används vid matning av en bebis och som en vanlig myskudde efter det, så är användningstiden också imponerande. För den trötta, gravida kroppen så ger bbhugme Gravidkudde en himmelsk avlastning.

Mycket lång, otroligt mysig och mjuk, enkelt att justera fastheten, lång användningstid
Lite otymplig att förvara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Doomoo Amnings- och gravidkudde Large

Mjuk och prisvärd gravidkudde med böjd form, ger bra avlastning för mage och knän

Innehåll: EPS-kulor av 100% polystyren Överdrag: Överdrag i 95% bomull och 5% elastan, och innerkudde av 92% polyester, 8% elastan Tvättråd: Kudde och överdrag kan maskintvättas i 30 grader

Doomoo har två kuddar i sitt sortiment, som kan se lika ut på bild men ändå är helt olika i storlek när man har dem framför sig. Doomoo Medium är en renodlad amningskudde, och Doomoo Large är en kombinerad gravid- och amningskudde. Kudden finns i en mängd olika utföranden, med såväl enfärgade som mönstrade överdrag. Vill man växla utseende så finns överdrag för Doomoo Large även att köpa separat.

Böjd form gör gravidkudden lätt att positionera

Doomoos gravidkudde är formad som en boomerang, men kan även tryckas ihop till en mer hästskoliknande form. Den böjda formen på Doomoo Large gör att man i sidoläge bekvämt kan placera kudden mellan knäna samtidigt som den ger avlastning för en tung mage. Kudden kan även bidra till att den med lite mindre gravidmage kan sova på mage en aning mer komfortabelt.

Tidigare versioner av Doomoo Large hade en del illa placerade lappar, som kunde skava mot huden om man sov med gravidkudden i sängen. På den variant av kudden som säljs numera så har överdraget förfinats, och blivit betydligt mer genomtänkt. Visserligen har Doomoo valt att behålla ett blixtlås på kuddens långsida, men det är täckt av tyg. Sömmarna har också blivit mjukare.

Lagom fast i konsistensen

Doomoo Large, likt många andra gravidkuddar, fylld med EPS-kulor. Kudden är mer mjuk än fast i konsistensens, men absolut inte så lös i fyllningen att den blir tom när man pressar ihop den. Man kan alltså placera gravidkudden i sängen så som man vill ha den, och den kommer i stort sett behålla sin form intakt under nattens gång. Det går dock inte att justera stoppningen, gravidkudden kan varken göras mer eller mindre fast.

Doomoo Amnings- och gravidkudde Large

Vill man även använda Doomoo Large som amningskudde så går det bra, även om den kan kännas lite stor och otymplig ihop med en liten, nyfödd bebisen. Den kan även funka som sittstöd eller som myskudde. Den lite mer klassiska amningskudde-designen gör dock att man är mindre benägen att behålla Doomoo Large i soffan efter att bebisåret är förbi. Men under graviditeten är Doomoo Large Gravid- och Amningskudde ett mycket uppskattat sällskap under nätterna.

Precis lagom mjuk, mycket prisvärd, skönt överdrag, bra avlastning för gravidmagen
Design som passar bäst under bebisåret, kan inte justeras i fasthet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. NG Baby Gravidkudde Basic

Lätt gravidkudde som tack vare en lös stoppning är lätt att forma efter kroppen

Innehåll: Styrolitkulor (EPS) Överdrag: 80 % bomull / 20 % polyester Tvättråd: Överdraget kan tvättas i maskin på 40 grader

NG Baby Gravidkudde Basic är en 140 cm lång kudde, som utgörs av en innerkudde fylld med EPS-kulor samt ett överdrag som är enkelt avtagbart med blixtlås. Storleksmässigt upplevs Gravidkudde Basic som ganska lagom. Den kan ge stöd för hela överkroppen, eller placeras runt magen och mellan knäna. Samtidigt är den inte så otymplig att den tar upp för mycket plats i sängen.

Lös gravidkudde som kan formas efter kroppen

Gravidkudden har en fyllning som utgörs av EPS-kulor. De små kulorna förflyttar sig inuti innerkudden beroende på hur man ligger, en egenskap som anses både positiv och negativ. Fördelen är att NG Baby Gravidkudde Basic är lätt att forma efter kroppens ställning. Nackdelen är att det är lätt hänt att vissa delar av kudden blir helt utan stoppning. Stoppningen är relativt lös generellt, och det gör att Gravidkudde Basic passar mindre bra för den som vill ha ett mer rejält sovstöd.

Är man mycket känslig för ljud så kan det hända att man ibland kommer fastna vid att EPS-kulorna låter en del när man byter ställning. Det är inget högt ljud, men om kudden formas om när man sover med den så är det ändå ett ljud som kan irritera sömnen en aning.

Lätt gravidkudde som är enkel att flytta runt i sängen

NG Baby Gravidkudde Basic har ett avtagbart överdrag, som går att maskintvätta i 40 grader. Innerkudden kan endast ytrengöras, men går inte att tvätta. Överdraget är gjort av 80% bomull och 20% polyester. Tyget är helt utan anmärkning. Det kan varken beskrivas som obekvämt eller som supermjukt. Med tanke på att en gravidkudde ska användas i sängen, ofta åtminstone delvis mot bar hud, hade det var ett plus med ett snäppet gosigare material på kuddfodralet.

NG Baby Gravidkudde Basic

Ett plus med gravidkudden är att den väger väldigt lite. Det gör den lätt att flytta runt i sängen, vilket uppskattas särskilt om man har problem med foglossning. NG Baby Gravidkudde Basic är en i princip renodlad stödkudde för graviditeten, då den upplevs lite klumpig att använda vid amning. Söker man en stor, lättformad kudde att sova med så är NG Baby Gravidkudde Basic ett prisvärt alternativ.

Stor nog att kunna ge stöd till hela kroppen, enkel att forma, låg vikt gör den lätt att flytta
Lite för tom på stoppning, kulorna låter när man byter ställning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av gravidkuddar har vi låtit gravida med olika stora kroppar, och olika långt gångna graviditeter, få testa och utvärdera kuddarna under en längre tidsperiod. Under testet har vi framför allt fokuserat på följande områden:

Funktion: Hur bekväm är gravidkudden? Finns det lappar eller blixtlås som skaver? Är stoppning följsam och kan anpassas efter kroppens form?

Design: Vad gör gravidkudden för estetiskt intryck? Finns det möjlighet att ändra utseende genom att byta överdrag? Vad är den gjord av för material?

Användningstid: Fungerar kudden lika väl under hela graviditeten? Och kan det på något sätt göras om, eller anpassas i storlek, så att den även går att använda som amningskudde?

Utöver aspekterna ovan väger vi även in gravidkuddarnas pris i omdömet. Därefter utser vi en gravidkudde till bäst i test.