Torrschampo: 17 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Är du på jakt efter ett riktigt effektivt torrschampo? Vi har testat torrschampon från märken som Maria Nila, Moss & Noor, Hairlust och Lernberger Stafsing. För att utses till bäst i test måste torrschampot effektivt absorbera oljan i håret, inte lukta för tungt och inte leda till en kliande hårbotten.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Torrschampo

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av redaktörens egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Testerna utförs av vår egen panel – i detta fall fyra utbildade frisörer – på det sätt som produkterna skulle ha använts i vardagen. Panelen har alla olika kvalitet och färg på håret och vi har bedömt produkterna utifrån dessa olika kriterier:

Uppfräschning: Känns håret nytvättat? Suger torrschampot upp fett?
Volym: Blir det någon volym och hur länge håller den i så fall? Är det lätt att fördela lagom mycket produkten i håret eller är det risk att överdosera?
Utseende: Vilket resultat ger torrschampot? Går det att borsta ur det ur håret om man tagit för mycket? Syns produkten i håret?
Doft: Är doften mild eller stark? Hur länge stannar doften kvar?

Frisörerna har bedömt produkterna utifrån en normal användning av deras kunder. Det sammanlagda betyget består av produktens resultat i förhållande till pris.

Totalt har de testat 15 av de torrschampon som är populärast på marknaden. Jämför pris på samtliga listade torrschampo på PriceRunner.

0 5 5 1

1. Moss & Noor After Workout Shampoo BÄST I TEST TORRSCHAMPO

Torrschampo med en fräsch och lätt doft som funkar i svettigt hår

Moss & Noor är kanske mest kända för sina effektiva deodoranter, men de har även torrschampo. Precis som med sina övriga produkter, är Moss & Noor After Work Dry Shampoo riktat mot den aktiva människan. Detta torrschampo biter nämligen även på hår som blivit stripigt och tungt efter ett hårt träningspass. Hinner man inte med en dusch, är detta torrschampo ett perfekt alternativ att ha med sig i gymväskan.

Moss & Noor After Workout Shampoo

Effektivt torrschampo med en lätt och fräsch doft

Doften är lätt och nimmer av grapefrukt, vilket känns igen från deras prisvinnande deodorant. Men även om torrschampot är parfymerat, är lukten inte alls så tung som många liknande produkter kan vara doftmässigt. Det är inte bara doften som är lätt, även håret känns lätt efter applicering av Moss & Noor After Work Dry Shampoo. Det lämnar ingen vit skugga i håret och har man mörkt hår finns det en alldeles egen variant för att vara på den säkra sidan. Extra plus för att flaskan även finns i resestorlek. Formulan är lätt, osynlig och lämnar håret redo för ännu en dag utan hårtvätt. Perfekt!

Frisk men lätt doft, tynger inte ned, absorberar oljor effektivt, finns två storlekar
Inget att anmärka på
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Budgie The Volume Dry Shampoo BÄSTA BUDGETVAL

Torrschampo som är snällt mot plånboken men tufft mot smutsigt hår

En uppiggande förpackning som både fräschar upp ett hår i behov av tvätt och blir ett färgglatt tillskott i badrumsskåpet. Dessutom har Budgie The Volume Dry Shampoo en väldigt uppiggande prislapp också!

Lättdoserat torrschampo

Att få rätt mängd produkt i håret är inga problem, även om det kan vara lite extra jobb för den med mörkare hår där produkten nämligen har en tendens att synas om den inte är inarbetad. Håret känns snabbt fräscht och får lite volym utan att kännas tungt. Som med många andra torrschampon får håret en aning sträv känsla.

Doftar fruktigt i början

Doften sitter bara i håret en kort stund, och har en lite fruktig touch. Den klassiskt parfymiga torrschampodoften som förut nästan var standard är i stort sett borta i dag och Budgie tar inte heller över dina andra dofter. Bra resultat kombinerat med lågt pris ger här en riktigt superprodukt!

Bra effekt, doftar gott, bra pris
Mörkare hår kräver lite handpåläggning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. OUAI Super Dry Shampoo BÄSTA PREMIUMVAL

En väldoftande torrschampo som piggar upp håret på momangen

OUAI Super Dry Shampoo är ett torrschampo som luktar väldigt gott - som en bukett blommor. Det ska dock sägas på en gång att är man doftkänslig, kan OUAI kanske lukta lite väl mycket. Doften hänger nämligen kvar i håret - på gott och ont. Men är man ute efter ett torrschampo som verkligen får håret att se rent ut och samtidigt dofta gott, då är OUAI Super Dry Shampoo ett fantastiskt val.

OUAI Super Dry Shampoo

Torrschampo som inte gör håret strävt

OUAI Super Dry Shampoo finns att köpa i två storlekar, vilket är bra med tanke på priset. Vill man testa innan man köper den större flaskan, är förpackningen med 56 gram bra att satsa på. OUAI Super Dry Shampoo är finfördelat och fräschar upp utan att tillföra en massa textur. Håret känns med andra ord inte strävt efter användning, utan mjukt och lätt. Torrschampot från OUAI lämnar inte något vitt puder i håret och arbetas in snabbt och enkelt med hjälp av händerna eller en borste.

Doftar väldigt gott, gör håret mjukt, lämnar ingen vit hinna i håret
Doften är stark så var försiktigt om du inte gillar parfymerat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Hairlust Refresh Powder Dry Shampoo

Parfymfritt torrschampo i pulverform för den som vill ha en luktfri produkt

Trött på torrschampon som luktar tungt av parfym? Då är Hairlust Refresh Powder Dry Shampoo något för dig - men förbered dig på att lära dig älska en flaska utan drivgas. Testpanelen var skeptisk till detta torrschampo i pulverform, men det tog inte lång tid innan det fick de flesta på fall.

Torrschampo i pulverform med utmärkta resultat

Torrschampot från Hairlust kommer i en mjuk plastflaska, tillverkad av återvunnen plast. Eftersom den inte innehåller drivgas, trycker man lätt på flaskan och ut sprutas ett moln av torrschampo. När man lärt sig hur hårt man ska trycka (ledtråd: inte hårt alls, var försiktig) är det faktiskt riktigt lätt att rikta och applicera detta torrschampo i håret. Det går dessutom snabbt att arbeta in och lämnar inte något vitt kvar i håret.

Hairlust Refresh Powder Dry Shampoo

Hairlust Refresh Powder Dry Shampoo innehåller bland annat tapiokastärkelse och kaolinlera och det absorberar oljorna i håret snabbt och effektivt utan att tynga ned särskilt mycket. Det får inte heller hårbotten att klia eller kännas irriterad. Att torrschampot är parfymfritt känns dessutom riktigt uppfriskande och skönt. Eftersom väldigt lite produkt räcker för att piffa till håret på studs, räcker den lilla förpackningen väldigt länge - vilket gör den oerhört prisvärd.

Doftfritt, får genast håret att se mindre smutsigt ut, tynger inte ned, drygt
Var försiktig när du trycker - det är lätt att överdosera om man trycker för hårt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Maria Nila Invisidry Shampoo

Ett effektivt veganskt torrschampo som är snällt mot miljön, känns fräscht och inte syns efter applicering

Maria Nila Invisidry Shampoo gör ett riktigt bra jobb när det kommer till att fräscha upp håret, vilket också är produktens enda uppgift.

Härligt frisk doft

Ett osynligt torrschampo står högt på önskelistan för den med mörkt hår då många produkter kan ligga som ett ljust puder i hårbotten. Men med Maria Nila Invisidry Shampoo i badrumsskåpet kan även det svartaste hår få sig en uppfräschning utan att det syns. Schampot gör att håret snabbt ser nytvättat ut, det doftar lite sött och friskt och ger lite struktur men ingen stadga.

Veganskt torrschampo

Det är inte bara håret som mår bra av den här produkten, den är nämligen både cruelty free, vegansk och har en klimatkompenserad förpackning. Den innehåller inte heller några parabener eller sulfater. Detta ihop mer sin osynliga formula och goda resultat ger den en topplacering i testet.

Syns inte, bra resultat, känns fräsch, snäll mot djur och miljö
Ganska högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Bangerhead Professional Fresh me Up!

Torrschampo till ett bra pris som ger volym och funkar på alla hår

Fresh me up! från Bangerhead Professional utses till budgetvinnaren av panelen. Det här är en lite fuktig puderspray som är lätt att fördela i håret utan att det på något sätt känns vått. Doften är syrlig och kommer från gojibär som även ska verka vårdande.

Passar alla hårfärger

Oavsett hårfärg så är produkten osynlig, något som uppskattades av alla i panelen. Dessutom slipper man strävhet trots att man får volym. Dessutom ger Fresh me Up! snabbt en nytvättad känsla efter applicering.

Bra pris, ger även volym, funkar på alla hår
Ger mest volym på tunna hårtyper
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Sebastian Professional Sebastian Drynamic Shampoo

Torrschampo som snabbt fräschar upp utan att göra håret matt

En finkorning och i stort sett osynlig spray erbjuds när Sebastian Drynamic Shampoo appliceras i håret. Håret ser snabbt fräscht ut utan att ge en sträv eller matt känsla.

Fräsch med stark doft

Det tar en god stund innan den relativt starka men fräscha doften lämnar håret. Den som vill använda produkten som ett vanligt torrschampo genom att spraya i hårrötterna gör det, och är man ute efter mer effekt så kan man applicera lite i längderna och föna med lite värme. En viss volym tillkommer då, även om det kanske tyvärr även blir lite för strävt. Att enbart använda det som torrschampo är alltså det som ger bäst resultat.

Blir inte matt, fräschar upp bra, räcker länge
Luktar starkt, ger inte så mycket volym
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Lernberger Stafsing Dryclean Spray

Torrschampo som effektivt fräschar upp och skapar volym

Den med tunt hår som är ute efter en produkt som ger struktur och volym kommer bli bästa kompis med Lernberger Stafsing Dryclean Spray som erbjuder just det.

Fungerar inte på riktigt smutsigt hår

Produkten fungerar bäst på de hår som inte direkt är i akut behov av tvätt, då absorbtionen inte är helt i topp. Du behöver jobba en del för att Lernberger Stafsing Dryclean Spray ska appliceras på bästa sätt, men när du fått in snitsen kommer du snabbt få ett matt hår där produkten inte lämnat några synliga spår.

Ger mycket volym, fräschar upp snabbt
Behöver arbetas med en del
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Evo Water Killer Dry Schampoo

Torrschampo som snabbt ger ett uppfräschat och mjukt hår

Evo Water Killer Dry Schampoo är en kombinationsprodukt som fräschar upp ett smutsigt hår och samtidigt ger stadga som underlättar styling. Produkten går att använda på både ljust och mörkt hår.

Borstas in efter applicering

Water Killer ska först sprayas på och efter lite verkningstid när den fått bearbeta oljan i håret så borstas den ut. Man använd sedan fingrarna eller en borste för att jobba in det i håret, och resultat blir snabbt riktigt bra. Doften är fräsch och snäll.

Bra torrschampo för stadga

Den här produkten är bra för den som eventuellt vill ha lite mer textur i håret, men främst letar efter ett torrschampo för uppfräschning och inte för styling. Är det ett strävt och pudrigt hår som är målet så är det bättre att kolla in någon av konkurrenterna.

Snabbt resultat, håret blir mjukt
Högt pris, ger inte så mycket volym
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Kevin Murphy Fresh Hair

Torrschampo som är enkelt att använda, doftar gott och fungerar på tunt hår
En osynlig spray med snabb applicering och en god citrusdoft är vad Kevin Murphy Fresh Hair har att erbjuda frisyren.

Håret känns nytvättat

Med Kevin Murphy Fresh Hair i badrumsskåpet kan du snabbt fräscha upp håret och snabbt få en känsla av nytvättat. Den med tunt hår kommer även uppskatta volymen som kommer på köpet, något som inte märks lika mycket på den som redan har tjockt hår.

Bra för tunt hår, lättanvänd, luktar gott
Tar slut lite för snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Moroccanoil Dry Shampoo

Ger ett fräscht hår med lyster där resultatet håller länge

För den som vill ha ett mjukt och fräscht resultat är Moroccanoil Dry Shampoo en produkt att ta en närmare titt på. Någon direkt volym eller strävhet kommer du inte märka av, men produkten gör sitt jobb när det kommer till att ge en känsla av nytvättat hår. Resultatet blir fint och häller i sig ända fram till läggdags.

Doftar ganska starkt

Moroccanoil Dry Shampoo finns i två olika nyanser för mörkt och ljust hår. den har en ganska skarp doft som ganska snart efter applicering dämpas. Det är lätt att applicera med precision och produkten tillför även en hel del lyster, så om du inte behöver någon direkt volym så kan Moroccanoil Dry Shampoo hjälpa dig.

Lättapplicerad, håller under dagen, ger glans
Räcker inte särskilt länge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

12. Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo

Snällt torrschampo för den som vill konsumera miljömedvetet

Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo är marknadens första Svanenmärkta torrschampo. Den nordiska märkningen förenklar för den som vill handla med extra hänsyn till naturen.

Nästan helt utan doft

Den som inte gillar tunga dofter – vilket länge varit standard för torrschampon – kommer säkert uppskatta den här produkten vars doft nästan bara luktar lite alkohol som sedan försvinner. Något som är skönt om man inte vill blanda dofter.

Borstas till fint resultat

Den lite dammiga känslan som kommer direkt vid påföring försvinner snabbt när man börjar borsta ut torrschampot i håret. Håret blir inte tungt men efter ett tag kan det krävas påfyllning för att resultatet ska hålla i sig. Det här är alltså inte en produkt där man kan lita på att den fortfarande gör sitt jobb dagen efter. Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo ger varken någon wow-upplevelse men gör heller ingen besviken – en produkt som är lagom, för lagom smutsigt hår.

Har Svanenmärkning, nästan doftfri, känns inte dammig
Klarar mest medelsmutsigt hår, kan behöva påfyllning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Oribe Gold Lust Dry Shampoo

Torrschampo som inte syns och inte gör håret matt

Ett osynligt torrschampo där du slipper en sträv look får du med Oribe Gold Lust torrschampo. Det blir varken dammigt eller strävt utan endast uppfräschat och mjukt, precis som utlovat. Trots att det tyvärr krävs ganska mycket produkt så håller sig håret glansigt och fint. Panelen hade dock önskat att det var lite drygare.

Håller knappt till eftermiddagen

Resultatet håller sig bra fram till eftermiddagen när lite av den flottiga känslan kommer tillbaks. Det är lätt att applicera produkten i håret utan att den hamnar på fel ställe, och den milda doften försvinner snart efter applicering. En bra produkt för den som vill ha ett uppfräschat hår utan krav på extra stadga och volym.

Väldigt finfördelad, gör ej håret matt, lättapplicerat, lagom fuktig
Kräver påfyllnad på eftermiddagen, inte så drygt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Maria Nila Dry Shampoo

Torrschampo som räcker länge, fräschar upp och skapar volym

Mara Nila Dry Shampoo är ett torrschampo för den som vill ha ett torrschampo men även en produkt som ger volym. Produkten funkar nämligen fint som volymhjälp och tillför stadga även i helt nytvättat hår, något som tyvärr kan ge vissa hår en tung känsla. De små och nästan osynliga kornen är effektiva mot fett hår och den har en mild doft.

Torrschampo som är lätt att applicera

Sprayen är medelvåt och lätt att applicera där man önskar få den. Den som är van vid mer odryga produkter kan lätt ta för mycket i början då det räcker med relativt lite av den här. Maria Nila Dry Shampoo är ett bra köp för den som vill ge håret en uppfräschning och samtidigt lite extra stadga.

Ger volym, snäll doft, räcker länge, skön formula
Kan kännas tung, svårdoserad till en början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Lyko Rule Breaker

Ett blött torrschampo som tar lite tid att använda

Ett torrschampo är de flesta fall en produkt som sprayas på torrt, smutsigt hår – och absorberar oljan som gör håret fett. De känns ofta torra när de appliceras, men Lyko Rule Breaker gör tvärtom och känns våt i hårbotten.

Vått torrschampo som torkar snabbt

Där ditt hår i vanliga fall är torrt både före och efter sprayandet så blir det alltså blött med den här produkten. Det torkar förvisso när du sedan fortsätter den vanliga proceduren med att borsta ut produkten i håret, men har du väldigt tjockt hår så är det ett onödigt tidskrävande mellansteg. Å andra sidan så gör den våta formulan att det inte hamnar några irriterande pudriga rester i håret, något som kan ta tid att arbeta in i håret för att det inte ska synas. För korta och lätta hår fungerar den absolut, men har du långt och tjockt hår och vill spara tid så är det kanske bättre att hitta en produkt med torrare formula än Lyko Rule Breaker.

Nytänkande, inget svårjobbat puder
Lång torktid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

16. Batiste Dry Shampoo Original

Ett torrschampo med liten prislapp och uppfräschande effekt som passar ljusa hår bäst

Den låga summan på prislappen avspeglar sig tyvärr på resultatet vi får av Batiste Dry Shampoo Original. Det är ett torrschampo som fräschar upp helt okej men utan att bjuda på någon direkt volym.

Passar ljust hår bäst

I mörka hår syns produkten mer än på ljusare hår, vilket gör att det inte riktigt lämpar sig för en lika bred massa som de mer osynliga sprayerna. För den som vill ha ett tjusigt matt resultat lämnar Batiste Dry Shampoo Original en bra struktur, och uppskattas oftast av de med till exempel blekta hår.

Lågt pris, fräschar upp håret bra
Ger inte direkt volym, syns på mörkt hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 1.5 1

17. Löwengrip Care & Color Good To Go Dry Shampoo

Ett strukturgivande torrschampo som finns i två olika förpackningsstorlekar

Löwengrip Care & Color går att få i två olika storlekar där den mindre flaskan passar bra för reseneccessären eller handväskan.

Doftar väldigt skarpt

För den som är känslig kan den starka doften vara lite överväldigande, speciellt eftersom den inte försvinner efter applicering utan stannar kvar i håret. Håret får mycket struktur och speciellt vid hårrötterna kan det kännas väldigt strävt.

Volymen är lätt att få till

Även om det är lätt att skapa volym och ge stadga till en håruppsättning så känns håret tungt. Torrschampot är drygt när det används för struktur men eftersom det behöver adderas en del för att få bort den feta känslan så blir det lätt för mycket. Som stylingprodukt fungerar den alltså, men som torrschampo når den inte upp till testpanelens standard.

Håret får mycket struktur, smarta förpackninga, ger mycket struktur, smidiga flaskor
Luktar starkt, tynger ner håret, ingen uppfräschad känsla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av redaktörens egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Testerna utförs av vår egen panel – i detta fall fyra utbildade frisörer – på det sätt som produkterna skulle ha använts i vardagen. Panelen har alla olika kvalitet och färg på håret och vi har bedömt produkterna utifrån dessa olika kriterier:

Uppfräschning: Känns håret nytvättat? Suger torrschampot upp fett?
Volym: Blir det någon volym och hur länge håller den i så fall? Är det lätt att fördela lagom mycket produkten i håret eller är det risk att överdosera?
Utseende: Vilket resultat ger torrschampot? Går det att borsta ur det ur håret om man tagit för mycket? Syns produkten i håret?
Doft: Är doften mild eller stark? Hur länge stannar doften kvar?

Frisörerna har bedömt produkterna utifrån en normal användning av deras kunder. Det sammanlagda betyget består av produktens resultat i förhållande till pris.

Totalt har de testat 15 av de torrschampon som är populärast på marknaden. Jämför pris på samtliga listade torrschampo på PriceRunner.

Vad är torrschampo?

Att tvätta håret för ofta kan orsaka onödigt slitage på håret, och ibland känns det även onödigt tidskrävande. Den som snabbt vill fräscha upp sitt hår kan därför ha stor nytta av ett bra torrschampo som hjälper till att få en nytvättad känsla. Ett torrschampo innehåller ämnen som absorberar oljan som finns i smutsigt hår, och sedan kan man enkelt borsta ut håret och slippa den flottiga känslan. Det finns även torrschampon som fungerar som en kombinerad stylingprodukt som hjälper otvättat hår att få lite volym och stadga i väntan på nästa tvätt. Torrschampo kan såklart inte ersätta hårtvätt, utan används som en snabb uppfräschning för att glesa ut antalet tillfällen man måste tvätta håret på vanligt vis.

Hur funkar torrschampo?

Torrschampot är en spray som ska appliceras i hårbotten. Spraya ungefär 20 centimeter från huvudet och in mot hårrötterna där det är som smutsigast. Efter en liten väntetid ska man gnugga runt produkten i hårbotten och sedan borsta håret för att få bort torrschampot ihop med oljan. Var noga med att dosera rätt så att det inte blir för mycket produkt, då kan det lätt se dammigt ut. Har du en produkt som även ger mycket struktur så finns risken att du ändå måste in i duschen och tvätta håret då det är svårt att få bukt med en överdosering.