Hogtryckstvatt bast i test

Högtryckstvätt: 5 modeller i test

Senast Uppdaterad Mars 2017

Högtryckstvätten är kungen av utomhusrengöring och detta med goda skäl. Med en högtryckstvätt kan du snabbt rengöra stora ytor utan någon större kraftansträngning. Användningsområdena är otaliga. Fasader, altaner, bilar, utemöbler, båtskrov och pooler men även bergsknallar och grillgaller är exempel på vad man med fördel kan rengöra med en högtryckstvätt. Istället för att skölja bort beläggningar och annat så använder högtryckstvätten vattnet för att under högt tryck i princip slå bort det man vill avlägsna. Högtryckstvätten tar vattnet - vanligen via ditt vattenutkast - och höjer vattentrycket med hjälp av en inbyggd pump. Medan vattentrycket i ett hus normalt ligger runt 4 bar, ligger det i en genomsnittlig högtryckstvätt på ca 130-160 bar. Det handlar dock inte bara om vattentrycket, även vattenmängden är viktig och denna brukar idag ligga på ca 300-500 liter per timme.

Prislappen på högtryckstvättar varierar brett. De allra billigaste hittar du för under tusenlappen, medan dyrare modeller för hemmabruk kan gå på över 10 000 kronor. Det som främst skiljer dyrare och billigare högtryckstvättar åt är prestandan och funktionaliteten. Dyrare modeller kännetecknas av högre vattentryck, vattenflöde, motoreffekt samt fler funktioner och medföljande munstycken. Detta ger en högre rengöringskapacitet, vilket innebär att du kan rengöra fler typer av ytor och göra det snabbare. Även hållbarheten skiljer sig åt och billigare modeller har i regel enklare komponenter med kortare livslängd och därmed ofta även kortare garantitid. Tänk på att oavsett prislappen på din högtryckstvätt så täcker inte garantin frysskador. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det inte riskerar att bli minusgrader, vilket i Sverige betyder inomhusförvaring.

För att välja rätt prisklass är det viktigt att du tänker igenom vilka arbetsuppgifter du planerar att ge din högtryckstvätt och hur ofta du kommer att använda den. Du vill undvika att köpa en onödigt kraftfull modell, då det troligen blir onödigt dyrt. Samtidigt kan det också bli kostsamt att köpa en för svag modell, speciellt med avseende på tid då svagare högtryckstvättar arbetar betydligt långsammare. Kraftfullare högtryckstvättar tenderar att användas flitigare då man märker hur mycket tid man kan spara på att tvätta alla möjliga saker med den. Har man råd kan det därför löna sig i längden att köpa en kraftfullare modell.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda: Hur stort arbetstryck, vilken vattenmängd och hur höga vattentemperaturer klarar högtryckstvätten? Hur snabbt arbetar den?

Användarvänlighet: Hur smidig är högtryckstvätten att hantera? Hur är dess mobilitet? Är slangen tillräckligt lång? Trasslar sladden? Hur lätt välter högtryckstvätten? Hur är dess ergonomi? Hur hög är ljudnivån?

Design: Vilka material är högtryckstvätten gjord av? Vilka förvaringsmöjligheter finns det?

Byggkvalitet/hållbarhet: Hur välkonstruerad är högtryckstvätten? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Är materialen tillräckligt hållbara? Tål högtryckstvätten att vältas? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Vilka tillbehör medföljer? Vilka typer av munstycken får man med och vilka arbetsuppgifter är dessa avsedda för? Finns det några unika funktioner på högtryckstvätten?

Vi har betygsatt varje högtryckstvätt efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Högtryckstvättarna har under flera månader använts för traditionella arbetsuppgifter såsom altan-, fasad- och bilrengöring. Utöver detta har vi även testat specifika områden genom mer extrema utmaningar. Exempelvis har vi testat prestandan genom att - på olika avstånd - tvätta bort färgrester och klisterlappar från olika material, spruta bort mossa från berg samt alger från altantak och studsmatta. Mobiliteten har på samma sätt utvärderats genom tvätt av tak och skåpbil. Slutligen har vi även kontrollerat om tillverkarnas angivna värden för slanglängd, sladdlängd och ljudnivå stämmer.

Stihl RE 129 Plus

Kraftfull och stabil med genomtänkt design

Vattentryck: 135 Slanglängd: 8,7 m Slangtyp: Stålkordsarmerad högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 20 kg Vattentmängd min-max: 420-500 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 85,8 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke och rotormunstycke
Bäst-i-test.se 2017.png

Stihl RE 129 Plus är en kraftfull högtryckstvätt som snabbt får jobbet gjort och vi utnämner den till bäst i test. Den spolar rent det mesta med bravur. I jämförelse med andra högtryckstvättar som har något högre tryck märks knappt någon skillnad i rengöringsprestanda. Den spolar rent såväl fälgar och trall som bil och fasad. Handtaget är bekvämt att hålla i och ger mycket lite vibrationer. RE 129 Plus är utrustad med en ergonomisk kvalitetsslang. Vi mäter den till något kortare än specifikationen, men den är fortfarande tillräcklig för att komma runt bilen eller tvätta en större fasad. Slangen har något av en tygkänsla och följer med oerhört bra i rörelserna. Framför allt trasslar den sig inte.

Den separata kabelupphängningen med inbyggd slangvinda är ett välkommet tillskott med smart styrning vid upprullning. Att slangvindan sitter på toppen gör också att det går smidigt att rulla ut och in slangen. Stihl RE 129 Plus är något av en bjässe som är tung att lyfta omkring. Samtidigt är den även robust, stabil och svår att välta. Tyngden är egentligen bara en nackdel vid lyft och ständig förflyttning. Designen är i övrigt tilltalande. De stora hjulen gör att den rullar smidigt över olika sorters underlag och det går snabbt att ansluta och byta munstycken.

Här får du en överblick över Stihl RE 129 Plus från tuffa milöer i Indien.

 • +
  Kraftfull, stabil, trasselfri slang, genomtänkt design
 • Tung att lyfta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA

Smidig lättviktare

Längd: 280 mm Bredd: 250 mm Höjd: 8 500 mm Vattentryck: 130 bar Slanglängd: 8,1 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 11,2 kg Vattentmängd min-max: 350-520 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Ja Elkabellängd: 4,5 m Ljudnivå: Under medel (Uppmätt medelvärde: 81,7 dB) Medföljande tillbehör: Flatstrålemunstycke och rotormunstycke samt skumutrustning, rensnål och altantvätt

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA är en behändig, kompakt högtryckstvätt. Det är inte den mest kraftfulla modellen på marknaden, men sett till sin nätta storlek och vikt presterar den över förväntan. Den duger utan tvekan till grundläggande uppgifter såsom att tvätta av bilen, blåsa av fasaden eller rengöra altanen. Dessutom ställer du enkelt in trycket med hjälp av knappar på handtaget. Den väl tilltagna slanglängden gör att du enkelt kommer runt att tvätta hela bilen utan att behöva flytta på maskinen. Slangen är halvstel, men följer ändå med bra, även i kallare väder. Detta är viktigt eftersom maskinen väger ganska lite, vilket gör att den lätt välter ifall du rycker i slangen när den är helt utsträckt. Tack vare slangens längd och följsamhet händer detta lyckligtvis sällan.

C-PG 130.2 har många medföljande tillbehör. Förutom dusch- och rotormunstycke får man även med ett altantvättmunstycke och ett doseringsmunstycke. Det senare kan exempelvis användas med bilshampoo, avfettning och såpa. Dessutom ingår en avloppsslang för spolning vid stopp samt en slang för hämtning av vatten ur vattentunna. Det går lätt och fort att byta munstycken och ansluta andra tillbehör. Det finns dessutom hängning på maskinen för de flesta tillbehören och en slangvinda på toppen. Med sitt bekväma handtag, milda vibrationer och måttliga ljudnivå är C-PG 130.2 trevlig att hantera. Den kan initialt upplevas lite plastig, men med alla medföljande tillbehör och sin smidighet är detta snart glömt. C-PG 130.2 är också - tack vare sin storlek - enkel att packa ihop och stuva undan när den inte används.

 • +
  Mobil, smidig slang, många tillbehör
 • Något plastig design, ingen strömkabelupphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nilfisk E145.3-10H X-TRA

Mångsidigt kraftpaket

Längd: 345 mm Bredd: 395 mm Höjd: 900 mm Vattentryck: 145 bar Slanglängd: 10 m Slangtyp: Stålarmerad högtrycksslang superflex Slangvinda: Ja Vikt: 19,8 kg Vattentmängd min-max: 400-500 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 87,0 dB) Medföljande tillbehör: Flatstrålemunstycke och rotormunstycke, skumutrustning, rensnål

Nilfisk E145.3-10H X-TRA är en bastant högtryckstvätt med en tilltalande slang. Slangens tjocklek och textilliknande material - tillsammans med högtryckstvättens genomtänkta design - gör att hela konstruktionen känns gedigen. Det finns förvaring för munstycken som inte används och det är enkelt att byta mellan dem under användning. Slangen sitter på en slangvinda på toppen av högtryckstvätten och räcker lätt ett varv runt bilen. Placeringen är fördelaktig då den gör att slangen smidigt rullar ut när du drar i den. Samtidigt gör den höga maskinvikten att E145.3-10H X-TRA står stadigt på marken under användning. Trots den höga tyngden är högtryckstvätten enkel att handha. Så länge du inte är ute efter en högtryckstvätt som ska följa med upp på taket eller liknande utgör inte tyngden någon nackdel.

Nilfisk har tänkt smart i placeringen av doseringsflaskan. Denna placeras på munstycket vilket gör att du hela tiden har koll på hur mycket tvättmedel som finns kvar. Det blir även enkelt att reglera mängden. Att flaskan dessutom är ett medföljande tillbehör är en klar fördel. E145.3-10H X-TRA har en skavank och denna uppkommer när den får gå för fullt. Då uppstår nämligen rätt kraftiga vibrationer och ett dånande ljud. Är man inte okänslig för vibrationer så kan pistolen redan efter några minuter göra ont i handen på grund av vibrationerna från det höga trycket. Samtidigt är inte tvättprestandan högre än hos jämförbara modeller i samma prisklass, och det gör att dessa nackdelar sticker ut. Bortsett från detta så är Nilfisk E145.3-10H X-TRA dock en både högpresterande och prisvärd högtryckstvätt.

 • +
  Mycket kraftfull, kvalitetsslang, många tillbehör
 • Vibrationer & oljud vid maxtryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv och kraftfull

Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattentryck: 20-145 bar Slanglängd: 7,7 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 13,1 kg Vattentmängd min-max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K5 Full Control är en kraftfull maskin som enkelt avlägsnar smuts på både trä och metall. Det är lika enkelt att rengöra uteplatsen som det är att få rent smutsiga fälgar. Allt från klistermärken till gamla färgrester åker snabbt bort. K5 är en mer påkostad version av sitt småsyskon K4. Den har ett något högre vattentryck, som även ger något bättre effekt. Slangen är ett par meter längre, vilket definitivt förbättrar användarvänligheten och kan medföra betydligt färre förflyttningar av maskinen, exempelvis vid biltvätt. Slangen är samtidigt ganska stel, speciellt vid kyla, vilket gör den bökig att hantera. Många gånger uppstår situationer där det är enklare att förflytta högtryckstvätten än vad det är att rulla ut mer slang.

Sett till prisklassen känns antalet medföljande tillbehör snålt tilltaget. Det är endast två munstycken i standardpaketet och inga specialtillbehör för tvätt av bil, inkoppling av rengöringsmedel eller altantvätt. Däremot är maskinen väl utrustad för att hantera sådana tillbehör. Det finns förvaringsutrymme för de munstycken som för tillfället inte används, och det går snabbt att byta mellan dem. Det medföljande rotormunstycket är högeffektivt, men skapar vibrationer som kan bli jobbiga vid långvarig användning. Denna problematik uppstår inte med flatstrålemunstycket. Designen är annars både snygg och genomtänkt. Teleskopshandtaget gör att Kärcher K5 är ergonomisk att förflytta, samtidigt som du enkelt kan gömma undan den. På munstycket finns en LED-display som visar trycket – dock en något onödig funktion eftersom det blir tydligt ändå under användning. Men med tanke på Kärchers starka varumärke och prislappen hade vi förväntat oss mer av högtryckstvätten K5 Premium Full Control.

 • +
  Bra rengöringsprestanda, goda förvaringsmöjligheter
 • Trasslig slang, antalet medföljande tillbehör
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil högtryckstvätt med LED-display

Längd: 411 mm Bredd: 305 mm Höjd: 584 mm Vattentryck: 20-130 bar Slanglängd: 5,8 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 11,9 kg Vattentmängd min-max: X-420 l/h Vattentemperatur (max): 40 °C Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Levereras med rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K4 Full Control är lätt att komma igång med och enkel att förstå sig på. Du byter enkelt munstycke och tillbehör du inte använder finns det förvaringsmöjlighet för på själva maskinen. Högtryckstvätten har bra tryck och rengör väl med både dusch- och rotormunstycket. Dock uppstår ganska mycket vibrationer vid användning av rotormunstycket, vilket kan bli påfrestande vid långa pass. Slangen lämnar en del att önska. Trots att den är ganska kort och stel trasslar den lätt ihop sig. Det går heller inte att koppla bort munstycket från slangen, vilket gör det tidskrävande att trassla ut den. Dess korta räckvidd och stela material minskar användarvänligheten. Ska du exempelvis tvätta hela bilen krävs flera förflyttningar av maskinen, vilket blir otympligt. Avsaknaden av separat upphängning för strömkabeln utgör också ett minus för användarvänligheten.

Kärcher K4 har dock en fördel i hjulen. De är ganska rejäla och det gör att förflyttningarna ändå blir ergonomiska eftersom den tar sig fram rullandes även på tuffare underlag. Spoltrycket regleras genom att du vrider spolröret. Via en LED-display på handtaget visas aktuellt tryck, vilket onekligen är fräckt, men saknar större praktiskt värde. Inkluderade tillbehör består av endast två munstycken. Vi hade gärna sett att även ett doseringsmunstycke eller ett altantvättmunstycke ingick. Maskinen står stabilt på marken och är lätt att gömma undan tack vare slangvinda och teleskopshandtag. Ska du inte använda din högtryckstvätt för att tvätta bilen, utan för minde jobb såsom att rengöra grillen och utemöblerna, så duger Kärcher K4 Full Control.

 • +
  Lätt att förflytta, kompakt design, bra förvaringsmöjligheter
 • Trasslig slang, trög slangvinda, ej separat strömkabelupphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

Bra att veta om högtryckstvättar

När du ska köpa högtryckstvätt finns det en hel del du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Dels bör du fundera igenom dina behov, dels bör du få en förståelse för hur en högtryckstvätt fungerar och vilka funktioner som är centrala. På så vis kan du undvika att köpa en högtryckstvätt som du sedan inte blir nöjd med. När du är påläst är det enklare att välja ut ett par modeller och jämföra dem sinsemellan.

Nedan listar vi de viktigaste parametrarna vid val av högtryckstvätt.

Vattentryck

Vattentrycket mäts i bar och är betydelsefullt eftersom det är en nyckelfaktor för hur väl högtryckstvätten kan utföra sin arbetsuppgift. Ju högre vattentryck, desto högre hastighet (och därmed desto större rörelseenergi) kommer vattnet att ha när det träffar målytan och desto större kraft kommer målytan att utsättas för. Ju större kraft målytan utsätts för desto kraftfullare blir rengöringen. Det gäller alltså att vattentrycket är tillräckligt högt för att högtryckstvätten ska klara av att utföra alla de uppgifter den ställs inför.

Generellt sett gäller att budgetmodeller ligger under 120 bar, medan premiummodeller ligger på minst 140 bar, oftast mer. Däremellan finns en uppsjö modeller i mellansegmentet.

En standardfunktion är att det finns ett munstycke eller en funktion där du kan justera trycket. På de enklare modellerna justeras trycket genom att du vrider munstycket och stryper vattenflödet. Du kan jämföra detta med en vattenslang där du klämmer ihop änden och på så vis får en starkare stråle, men det kommer samtidigt ut en mindre mängd vatten. På samma vis fungerar det om du roterar ett munstycke på högtryckstvätten för att sänka trycket - hålet blir större vilket resulterar i lägre tryck men större vattenmängd.

På lite mer avancerade modeller justeras trycket istället via knappar och hos vissa tillverkare kan du läsa av vilket tryck du har via en display på handtaget. Det finns till och med modeller där du kan justera både tryck och flöde via en fjärrkontroll.

Vattenflöde

Vattenflödet i högtryckstvätten mäts vanligen i liter per timme. Det anger kort och gott hur stor vattenmängd som sprutar ut under användningen. Tillsammans med vattentrycket avgör vattenflödet med vilken intensitet målytan träffas as vattnet. Ju större intensitet, desto fler vattendroppar träffar målytan och desto snabbare rengöring.

Budgetmodeller har ofta ett flöde på ca 300-350 liter per timme medan premiummodeller brukar ha ett flöde från 450-500 liter per timme.

Rengöringseffekt

Givet att vattentrycket är tillräckligt högt så avgör vattenflödet multiplicerat med vattentrycket, åtminstone teoretiskt, högtryckstvättens rengöringseffekt. Ju bättre rengöringseffekt desto större yta kan du rengöra på en given tidsperiod. Rengöringseffekten bör således vara huvudparametern för den som köper en högtryckstvätt. Tyvärr kan inte rengöringseffekten fastställas genom att endast multiplicera de angivna värdena för vattenflöde och vattentryck, utan detta måste utvärderas genom faktisk användning av högtryckstvätten. Däremot går högre tyck och flöde ofta hand i hand med en bättre rengöringseffekt. Analogt kan rengöringseffekten inte heller fastställas att hur stor motoreffekt den har, även om en högre effekt också brukar innebära en bättre rengöringseffekt.

För en genomsnittlig villaägare är ett tryck på runt 130 bar och ett flöde omkring 450 liter i timmen ofta tillräckligt för det breda spektrum arbetsuppgifter som finns kring ett hus. Man bör även kunna sänka trycket för uppgifter som kräver en skonsammare behandling, såsom altantvätt.

Motor

Högtryckstvättar för hemmabruk har i regel en elmotor som kopplas till ett vanligt jordat vägguttag. Motorn driver den interna pump som höjer vattentrycket. Generellt innebär en högre motoreffekt ett högre vattentryck och ett större vattenflöde. Ofta är det viktigt att man släpper på vattnet till högtryckstvätten innan man sätter igång motorn. Annars kan pumpen bygga upp ett vakuum, vilket den skadas av.

Slang

Slangen är en viktig komponent, både vad avser längd och material. Slangen ska vara tillräckligt lång men också tillräckligt följsam. En kort och stel slang gör arbetet mer ansträngande och tar längre tid. Vanliga problem med slangen inkluderar att den fortsätter att ringla ihop sig under användning efter att ha stått en tid och att själva högtryckstvätten välter varje gång man försöker sträcka ut slangen.

Handtag

När det kommer till handtaget på högtryckstvätten spelar ergonomi en stor roll. Dels ska det vara skönt att greppa en längre stund. Dels ska du kunna stå upprätt och ändå komma åt att rengöra exempelvis plattorna på uteplatsen på nära håll. Standard är idag att man får med ett teleskophandtag, som gör att man kan hålla ett avstånd på någon decimeter från den yta man står på utan att behöver luta sig framåt. I vissa situationer passar dock ett kortare handtag bättre, såsom när man står på ens stege och vill rengöra en yta väldigt nära stegen. En annan viktig faktor är hur enkelt det är att ansluta och plocka bort tillbehör från handtaget. Standard är idag en smidig klicka i-/klicka ur-funktion.

Design

Designen är framför allt viktig ur ett användarperspektiv. Hur stabilt står högtryckstvätten på marken? Hur enkelt är det att stuva undan den när den inte används? Finns det möjlighet att hänga tillbehör och munstycken direkt på tvätten när de inte används?

Ljudnivå

Högtryckstvättar för en del oväsen och kraftfullare modeller låter ofta mer. Ju högre ljudnivå, desto sämre är det naturligtvis för hörseln och komforten. Ljudnivån brukar dock inte skilja sig åt enormt för högtryckstvättar ämnade för hemmabruk. Högtryckstvättar är i regel så pass högljudda att någon typ av hörselskydd bör användas. Följer man denna rekommendation spelar det mindre roll hur högljudd högtryckstvätten är.

Energiförbrukning

Motoreffekten och tryck- samt flödesinställningarna avgör energiförbrukningen. En högtryckstvätt som är ineffektiv medför inte bara onödig tidsåtgång, den medför även en högre energiförbrukning. Även om en kraftfullare modell förbrukar mer energi per sekund kan den ändå vara energisnålare ifall den arbetar tillräckligt snabbt.

Garanti

Garantier på högtryckstvättar delas ofta upp på maskin respektive spolutrustning. Observera att frysskador normalt inte täcks av tillverkarnas garantier. Därför är det viktigt att du förvarar högtryckstvätten där det aldrig blir minusgrader, vilket i Sverige betyder någon typ av uppvärmd inomhusförvaring.

Alternativ vattenkälla

Vissa tillverkare och modeller stöder användning av en alternativ vattenkälla. Detta kan vara praktiskt för de som har tillgång till gratis vatten från en egen brunn eller från uppsamlat vatten. Speciellt om man bor i ett område där man måste hushålla med det kommunala vattnet.

Tillbehör

Antalet tillbehör som följer med på köpet varierar stort och med dyrare högtryckstvättar tenderar man att få med fler tillbehör på köpet.

De stora tillverkarna idag skickar vanligen med ett munstycke som har en spolande effekt för mer varsamma arbetsuppgifter och ett roterande munstycke som har en skärande effekt, till uppgifter där det behövs mer kraft. Exempelvis vill man inte trycka in vatten i fasaden eller riskera flisa altanen genom att använda ett för högt tryck.

Vissa tillverkare inkluderar ett skummunstycke som är tänkt för montage längst ut på spolutrustningen. Det gör att rengöringsmedlet hamnar i slutet av hela flödet och inte går igenom maskinen. Man slipper då omaket med att rengöringsmedlet finns kvar i maskinen en kort tid efter att det använts.

Därutöver har de stora tillverkarna en uppsjö andra tillbehör att köpa till. Exempelvis paket för rengöring av bilen samt olika typer av borstar och handtag.