Högtryckstvätt: 6 modeller i test

Ska du tvätta bilen, uteplatsen, altanen och huset? Vi testar högtryckstvättar från kända märken som Ava, Kärcher och Nilfisk. För att en högtryckstvätt ska bli bäst i test ska den tvätta rent, vara smidig att använda och hålla bra över tid.

Testvinnare - Högtryckstvätt

Så gjorde vi testet

Alla produkter testas såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Recensionerna är våra egna åsikter utan yttre påverkan från återförsäljare, tillverkare eller andra parter. Alla modeller långtidstestas under minst en säsong, ofta över flera. Vissa modeller har vi kvar i flera år och då uppdateras recensionerna kontinuerligt.

I testet av högtryckstvättar har vi fokuserat på följande:

Funktionalitet - är högtryckstvätten unik på något sätt? Vilka tillbehör får man på köpet? Får man med flera munstycken och vad är de till för?
Prestanda - hur fort arbetar den? Hur hög vattentemperatur kan man använda? Hur högt är arbetstrycket? Vilken vattenmängd klarar högtryckstvätten? Blir det rent?
Hållbarhet - är högtryckstvätten gjord av tillräckligt hållbart material? Vilka garantier är det? Är högtryckstvätten välkonstruerad? Tål högtryckstvätten slitage och påfrestningar?

Alla tester har utförts under flera månaders användning som exempelvis fasad-, altan- och bilrengöring. Betyget är satt på högtryckstvättarna efter deras prisvärde.

0 5 4.5 1

1. Ava Master P60 — BÄST I TEST HÖGTRYCKSTVÄTT

Utmärkt konstruerad högtryckstvätt med bästa kvalitet och användningsvänlighet

Vattentryck: 145 bar Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 kW Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 21 kg Vattenmängd min–max: 500 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 76,3 dB) Inkluderade tillbehör: 15° munstycke 20°/60°, Vario-munstycke, Zoomlans

Ava Master P60 är en högtryckstvätt som levererar utmärkt prestanda samtidigt som det är en enormt genomtänkt produkt. Marknaden för högtryckstvättar har länge sett likadan ut, utöver Kärcher har de flesta konkurrenter erbjudit väldigt snarlika lösningar. Men Ava har tagit ett nytt grepp om hela produktkategorin.

Master P60 är en av deras bäst avväga produkter för husägare med genomsnittliga behov. Den som vill kunna tvätta altanen, fasaden, bilen och motorcykeln men som samtidigt kanske inte har tuffa oljefläckar som kräver extra hög temperatur på vattnet. Den är lätt att använda och kommer med många tillbehör och användningsalternativ.

Tvättar rent utan att slita på materialet

Syftet med högtryckstvättar är ju att göra rent, och det blir det verkligen med denna. Tack vare Avas lösning med skum och genomtänkta munstycken blir resultatet betydligt bättre än om den endast skulle ha arbetat med ett högt tryck.

Skumsprutaren är lätt både att använda och förstå. Den har tydliga märkningar som visar hur mycket medel som ska blandas in: ett streck som blir längre ju mer medel som ska adderas och en glad gubbe som visar när det är rätt mängd.

Den åtta meter långa slangen är både följsam och stark. Det går att köpa till en förlängningsslang på tolv meter som har en snabbkoppling för extra smidighet.

Vem som helst kan använda den

Om du tidigare har kämpat med en osmidig högtryckstvätt och vill byta upp dig är detta det bästa alternativet. Ava Master P60 har en metallbygel som håller högtryckstvätten stabil på marken oavsett hur mycket du rycker i den. För att du ändå ska kunna röra dig smidigt med slangen finns det en roterande överdel på högtryckstvätten som går att låsa när den ska flyttas.

Det märks att Ava verkligen tänkt igenom hur man kan förbättra segmentet högtryckstvätt, och med Master P60 har man hittat en ultimat avvägning mellan pris och rengöringsprestanda, allt förpackat i en konstruktion med flera användarvänliga lösningar..

Supersmidig, kreativa funktioner och tillbehör, ger skinande rent resultat
Finns inget att hänga strömkabeln i
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Husqvarna PW 235 — BÄSTA BILLIGA HÖGTRYCKSTVÄTT

Lågviktare för mer sparsamma rengöringsbehov

Vattentryck: 135 bar Slanglängd: 8 m Effekt: 1 800 kW Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 9,6 kg Vattenmängd min–max: 350–520 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 82,2 dB) Inkluderade tillbehör: Skumspruta, flatstrålemunstycke, rotormunstycke,

Om du är ute efter en lite mindre högtryckstvätt som ändå ger mycket maskin för pengarna är detta definitivt ett bra val. Husqvarna PW 235 har relativt hög prestanda för sin nätta design. Med en vikt på 9,6 kilo och en lång slang kan du flytta runt den utan problem.

Däremot kan det bli jobbigt att använda den en hel dag, eftersom motståndet i handtaget kan bli något trögt. Men för effektiva rengöringar är detta inget man bör tänka på.

Utöver det har PW 235 en ljudnivå som är likvärdig med sina konkurrenter, men ett något ettrigt ljud vid användning.

Mycket för pengarna

Högtryckstvättens slang är ganska mjuk och följsam. Den är både smidig och har helt okej stabilitet, så att du utan problem kan flytta på den när du tvättar större objekt. Slanglängden är extra lång för dess prisklass. Du måste dock själv rulla upp den på slangvindan då den kommer lös i paketet. Handlar du dock högtryckstvätten via fackhandel monterar de slangen åt dig på plats. Detta kan vara det bästa alternativet, då manualen inte beskriver på ett bra sätt hur du ska montera slangen. I övrigt är manualen mycket tydlig.

Husqvarna PW235 passar framför allt dig som har lite lättare rengöringsbehov. Du som kanske vill tvätta rent altanen och spola av huset ett par gånger om året..

Smidig och lång slang, högt tryck för pengarna, lätt att bära och att använda
Något ettrigt ljud, bristande manual när det gäller slanginstallation
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Husqvarna PW 480

Hög prestanda och lång slang

Vattentryck: 180 bar (max arbetstryck 140 bar) Slanglängd: 12,8 m Effekt: 2 900 kW Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslan Slangvinda: Ja Vikt: 27,8 kg Vattenmängd min–max: 540-610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Ljudnivå: 89 dB Inkluderade tillbehör: Två munstycken, rensnål, extra rengöringsflaska

Husqvarna PW 480 är en högtryckstvätt med rejäl prestanda och flera bra kvalitéer. Är man ute efter en högtryckstvätt med bra tryck, vattenflöde och lång slang är den här ett bra val.

Denna högtryckstvätt är riktigt prestandatung för privatpersoner. Den tvättar rent bilar, fasader och uteplatser utan problem tack vare det justerbara trycket. Ska man däremot tvätta altanen bör man köpa till en terrastvätt.

Slanglängden på PW 480 är hela 12,8 meter och slangen är väldigt följsam vilket gör att man kommer runt det man tvättar utan problem. Slangen går att vira upp på en slangvinda så hela hanteringen av högtryckstvätten är väldigt enkel.

Till skillnad från den lilla rengöringsflaska som normalt finns på högtryckstvättar, har denna en ordentlig rengöringstank på baksidan av maskinen.

Tar bort ingrodd smuts

Tack vare Husqvarna PW 480:s möjlighet att använda varmt vatten kan man få bort riktigt tuffa fläckar. Tyvärr saknar det ställbara trycket tryckmätare, vilket gör att man inte kan se vad man har ställt in den på.

Det högsta arbetstrycket som maskinen har är 140 bar och ihop med vattenmängden har den en fin avvägning som gör att man enkelt får bort ingrodd smuts.

Elsladden går att rulla upp med hjälp av två piggar som sitter på själva högtryckstvätten. För att lossa sladden vrider du på en av piggarna.

PW480 är ett bra köp för dig som behöver lite extra kraft och en riktigt lång slang.

Prestandatung, varmvatten, lång och smidig slang, stor kem-tank
Ingen tryckmätare så man kan se vilket tryck man har ställt in
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Nilfisk 150.2-10 X-TRA

Kraftfull högtryckstvätt med bra varmvatten

Vattentryck: 150 bar Slanglängd: 10 m Effekt: 2 900 kW Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 26,8 kg Vattenmängd min–max: 540–610 l/h Vattentemperatur (max): 60 grader Elkabellängd: 5 m Ljudnivå: Hög (Uppmätt medelvärde: 85 dB) Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Nilfisk 150.2-10 X-TRA är en högtryckstvätt där du kan reglera temperaturen, vattenmängden och vattentrycket. Den höga temperaturen på vattnet gör att du kan tvätta tuffare ytor, till exempel smutsiga uteplatser eller oljefläckar på uppfarter.

Med en slanglängd på tio meter tar du dig lätt runt det som ska tvättas. Slangen är stålförstärkt, mycket följsam och det finns en slangvinda, vilket är ett plus för användarvänligheten.

Arbetstrycket på den här högtryckstvätten, som ligger på 150 bar, kombinerat med varmvattenfunktionen ger ett otroligt bra tvättresultat. Tyvärr följer det dock inte med särskilt många tillbehör och bortsett från varmvattnet sticker inte högtryckstvätten ut från konkurrenterna. Sett till prislappen hade vi förväntat oss mer.

Trevlig och användarvänlig design

Designen av Nilfisk 150.2-10 X-TRA är välprövad och visar sig fungera väldigt bra. Det är lätt att byta munstycken, fälla ihop högtryckstvätten och organisera både slang och elsladd. Dessutom behöver du inga verktyg för att montera den – i stället klickar du i de olika delarna. Tyvärr är högtryckstvätten något tung, så om du är ute efter en högtryckstvätt som är lätt att bära på är det här kanske inte rätt val.

Nilfisks högtryckstvätt är kompetent men motiverar inte riktigt sitt pris. Vi vill se fler genomtänkta lösningar och premiumfunktioner för att den verkligen ska kunna mäta sig i den här prisklassen. Men därmed inte sagt att den är dålig, det är en riktigt bra högtryckstvätt.

Hög prestanda, lätt att montera, lång och smidig slang
Känns lite för standard sett till priset
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Bosch Advanced Aquatak 140

Utmärkt högtryckstvätt men något högt prissatt

Vattentryck: 140 bar Slanglängd: 8 m Effekt: 2 100 kW Slangtyp: Stålförstärkt högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 17,55 kg Vattenmängd min–max: 450 l/h Vattentemperatur (max): 40 grader Elkabellängd: 5 m Inkluderade tillbehör: Flatstrålemunstycke, rotormunstycke, skumspruta

Bosch Advanced Aquatak 140 är en högtryckstvätt med hög prestanda och genomtänkt design, som tyvärr ligger lite högt i pris sett till konkurrenter med samma kraft och konstruktion. Den är utmärkt för allround-bruk, eftersom den är användarvänlig och har en bra kvalitet.

När du köper en Bosch Advanced Aquatak 140 får du med ett standardkit med tillbehör. Det innehåller två munstycken: ett med hård stråle, där du kan vrida munstycket för att strålen ska bli bredare, och ett rotormunstycke som gör att vattnet blir en snurrande kula. Du får även en separat flaska att mixa in rengöringsmedel med samt en skumspruta.

Strålen har ett ordentligt tryck, vilket gör att maskinen kan ta bort det mesta för hemmabruk. Tyvärr klarar den inte varmvatten, vilket gör att du inte kan ta bort oljefläckar lika lätt.

Användarvänlig och smart konstruerad

Alla interagerbara detaljer på högtryckstvätten är röda, vilket gör att du lätt ser var tillbehören ska fästas och vilka knappar du kan trycka på. Slangen är ganska följsam men vid kyla blir den något stel, vilket gör det svårt att sträcka ut den fullt. Du får även med ett plaströr med filter i som går att koppla in för att hindra smuts att komma ut när du tvättar. Extra plus är att slangvindan kan låsas. Dessutom har maskinen en extra platta som du kan stå på när slangen dras för att högtryckstvätten ska stå still.

Tyvärr ligger priset på denna högtryckstvätt något högt om man jämför med dess konkurrenter. Den är kompetent men du hittar ungefär samma konstruktion och kapacitet hos modeller med lägre pris, och då blir det svårt att motivera ett köp.

Användarvänlig, smart konstruktion, bra extra tillbehör, snygg och smart design
Högt pris för det du får, stel slang i kallt väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

6. Kärcher K4 Premium Full Control

Användningsvänlig högtryckstvätt med LED-display

Vattentryck: 20–130 bar Slanglängd: 5,8 m Slangtyp: Högtrycksslang Slangvinda: Ja Vikt: 11,9 kg Vattenmängd min–max: X–420 l/h Vattentemperatur (max): 40 °C Fjärrkontroll: Nej Elkabellängd: 4,9 m Ljudnivå: Medel (Uppmätt medelvärde: 83,9 dB) Medföljande tillbehör: Levereras med rotor- och flatstrålemunstycke, adapter till trädgårdsslang

Kärcher K4 Premium Full Control är en högtryckstvätt som passar bra för att rengöra mindre föremål, till exempel grillen eller cykeln. Den har en ganska kort slang och ett lite lägre maxtryck men får rent enklare smuts. Ska du exempelvis spola rent badtunnan går det utmärkt.

Kärcher K4 har rejäla hjul som gör att den är lätt att rulla fram även på tuffare underlag, trots att den väger över elva kilo. På själva maskinkroppen finns det en förvaringsmöjlighet där munstycket du inte använder och andra tillbehör kan placeras.

Häftig design men en mindre häftig slang

Kärcher K4 Premium Full Control har en ganska unik design, med en LED-display på handtaget som visar det aktuella vattentrycket. Slangen är tyvärr kort, stel och trasslar lätt ihop sig. Ska du tvätta något större, som en bil, krävs det att du själv förflyttar högtryckstvätten runt bilen. Strömkabeln saknar också en separat upphängning, vilket gör det ännu mer trassligt.

Kärcher K4 är till priset en premiumtvätt för enklare behov, men saknar många av de premiumdetaljer som vi förväntar oss utifrån prislappen.

Kompakt design, lätt att flytta, bra förvaring
Stel slang som lätt trasslar ihop sig, ingen separat strömkabelupphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos: