Bästa BCAA 2024

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat September 2023

Vill du boosta musklerna med lite extra aminosyror? Dessa kosttillskott kommer i många olika skepnader och, framför allt, smaker. Vi har testat flertalet BCAA med olika förhållanden mellan grenade aminosyror och tagit reda på vilken som ger bäst blandning, smakar bäst och har bäst innehåll. Bland de varumärken vi har testat finns Star Nutrition, Svenskt Kosttillskott och Aware Nutrition.

Läs även våra tester av proteinpulver, proteinbars och kollagen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - BCAA

Experten förklarar

0 5 4.5 1

1. Core BCAA Powder + Koffein, Svenskt Kosttillskott BÄST I TEST BCAA

Spetsad BCAA med imponerande prisvärde

Smak: Cola Storlek: 400 g Antal portioner: 50 st Aminosyror/portion: 1 skopa på 8 g ger 4000 mg BCAA Förhållande: 4:1:1 Vegansk: Ja

För de som vill prestera på topp och söker en törstsläckande dryck under träningen är Core BCAA Powder + Koffein med colasmak ett klockrent val. Blandningen har ett riktigt bra innehåll och är dessutom mycket prisvärd. Detta kosttillskott har en aminosyreprofil med det karakteristiska förhållandet 4:1 mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna. Detta ger en högre andel L-Leucin, vilket är viktigt för både muskelbyggande och återhämtning. Pulvret är även berikat med B6-vitamin, eller pyridoxin, som hjälper kroppen att ta hand om aminosyrorna på bästa sätt.

Underbar törstsläckare med colasmak

Samtliga BCAA-pulver från Svenskt Kosttillskott erbjuder riktigt god smak men vi tycker ändå att smaken av cola sticker ut ur mängden. Varje skopa innehåller dessutom 100 mg koffein vilket ger den där sköna energikicken som ibland behövs i slutet av ett svettigt träningspass. Det här är ett utmärkt val för dig som söker en muskelfrämjande törstsläckare med god smak. Core BCAA Powder + Koffein fungerar lika bra att dricka innan som under träningspasset.

LastShareCollage 9

Tips: Lägg några isbitar i shakern så hålls drycken härligt kall längre.

Prisvärd, bra innehåll, välsmakande
Koffein passar inte alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Star Nutrition, Ultimate BCAA BÄSTA BUDGETVAL

Mycket prisvärd och lättblandad BCAA

Smak: Vattenmelon Storlek: 285 g Antal portioner: 43 st Aminosyror/portion: 1 skopa på 6,6 g ger 6000 mg Förhållande: 4:1:1 Vegansk: Ja

Ultimate BCAA från Star Nutrition är en BCAA-produkt med en hög halt av grenade aminosyror. Den innehåller 60 g l-leucin, 15 g l-isoleucin och 15 g l-valin per 100 g, vilket är riktigt bra! Det finns inga extra tillsatta vitaminer, energigivande ämnen eller andra aminosyror i produkten.

Smaken delar testpanelen

Pulvret består av särskilt små partiklar vilket gör att det löser sig superlätt, blandningen finns att köpa i fyra olika smaker. I vårt test gick vi lös på smaken vattenmelon och omdömet från testpanelen varierade. Vi sammanfattar det med att smaken kan uppfattas vara lite artificiell och det blir mer påtagligt när blandningen inte är jättekall. Däremot läskar den bra när den är välkyld och inte för starkt blandad, då fungerar den fint som törstsläckare.

LastShareCollage 8

Mycket för pengarna

Ultimate BCAA är riktigt prisvärd och passar utmärkt för dig som söker efter ett lättblandat pulver med fullgott innehåll. Så länge du inte är överkänslig för artificiella smaker så kommer detta vara ett grymt köp!

Högt prisvärde, blandar sig lätt, bra innehåll
Något konstgjord smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Aware Nutrition BCAA

Läskande BCAA med suveränt bra smak

Smak: Tropical Dream Storlek: 360 g Antal portioner: 30 st Aminosyror/portion: 1 skopa på 12 g ger 8000 mg Förhållande: 4:1:1 Vegansk: Ja

Svenska Aware Nutrition har tagit fram en otroligt läskande BCAA-blandning som passar lika bra på stranden som på gymmet. Pulvret har ett 4:1:1 förhållande där viktiga aminosyran L-leucin får mest utrymme vilket är klokt eftersom det är den som sätter igång tillverkningsprocessen i kroppens egna proteinfabrik.

Välkommen på en smakresa

Testpanelen har fått avnjuta smaken Tropical Dream och den tar dig med på en läskande känsloresa till en fjärran paradisstrand. Smaken är grym! Det är få producenter som lyckas med att trolla bort den artificiella bismaken och hitta den perfekta sötbalansen, här har Aware verkligen lyckats.

LastShareCollage 7

Dyr per portion men inte per gram aminosyra

BCAA från svenska Aware Nutrition passar bäst för dig som är kräsen med smaken, tränar mycket och kan tänka dig att betala lite mer per portion. I jämförelsen pris per gram så är Aware faktiskt betydligt billigare än många konkurrenter. Så frågan du kan ställa dig själv är om du verkligen behöver 8000 mg BCAA vid ett och samma tillfälle eller om det kanske räcker med en halv portion. Innehållet är riktigt bra och vi gillar att produkten tillverkas i Sverige.

Fantastisk smak, svensktillverkad, övervägande L-leucin
Något dyr per portion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Chained Nutrition BCAA Hardcore

BCAA av högsta kvalitet boostad med L-glutamin

Smak: Pineapple Storlek: 264 g Antal portioner: 26 st Aminosyror/portion: 2 skopor på 10 g ger 4900 mg BCAA Förhållande: 2:1:1 Vegansk: Ja

BCAA Hardcore är en populär träningsprodukt med en hög dos BCAA i förhållandet 2:1:1 med övervikt på L-leucin. BCAA utgör en betydande del av aminosyrainnehållet i muskelvävnad, och tillskottet kompletteras väl med den icke-essentiella aminosyran L-glutamin. Tillsammans utgör de en kraftfull kombination som främjar muskeluppbyggnad och återhämtning. L-glutamin är även en hejare på att reparera muskelvävnad vilket är viktigt vid hård träning.

Lättblandade aminosyror

Aminosyrorna är av hög kvalitet och befinner sig i fri form, vilket innebär att de kan tas upp direkt utan att behöva brytas ned. Dessutom löser sig blandningen lätt i vatten, vilket gör det enkelt att blanda och få en smidig dos med bara några skakningar i en shaker. Smaken av pineapple går inte att klaga på men det är heller ingen wow-upplevelse.

IMG 8892

Prislappen avskräcker

Innehållet är riktigt schysst men det BCAA Hardcore sliter med är priset. Den är dyrare jämfört med flera andra pulver i testet och eftersom innehållet inte sticker ut så försvinner den lätt i mängden. Bortser man från priset så är det en utmärkt produkt och ett bra val för dig som vill optimera din träning. Ett tips är att bevaka priset och köpa flera burkar när det blir rea.

Innehåller L-glutamin, mycket lättblandad
Dyr per portion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Gold Standard BCAA

Förstärkt aminosyramix för den större plånboken

Smak: Apple/Pear Storlek: 266 g Antal portioner: 28 st Aminosyror/portion: 2 skopor på 9,5 g ger 5000 mg Förhållande: 2:1:1 Vegansk: Ja

Gold Standard BCAA imponerar med sin aminosyraprofil i kombination med andra spännande ingredienser som exempelvis rosenrot och Wellmune®. Pulverblandningen innehåller även magnesium som hjälper till med att hålla elektrolytbalansen i schack under svettiga träningspass.

Hjälper till med vätskebalansen

Blandningen av aminosyror har förhållandet 2:1:1 och består av leucin, isoleucin och valin där leucinet står för den största mängden. Detta förhållande bygger på en vetenskaplig grund och ska ha en optimal påverkan på både muskeluppbyggnad som återhämtning. Hur bra det fungerar i praktiken är svårt att avgöra i detalj men en tydlig upplevelse är att den påverkade vätskebalansen positivt. Pulvret med smak av apple/pear löser sig lätt i vatten och smakar gott!

LastShareCollage 10

Dyr godisburk för idrottare

En nackdel med Gold Standard BCAA är prislappen som i de flesta fall är högre än många andra konkurrenter på marknaden. Det kan såklart vara en faktor att överväga om du har en stramare budget. Om du är ambitiös i ditt idrottande och inte bara efterfrågar aminosyror utan även andra godsaker som är positivt för din träning, då är det här ett mycket bra alternativ.

Högkvalitativt och spännande innehåll, grym smak, blandas lätt
Dyr per portion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

5 tips till dig som ska köpa BCAA

Innan du köper BCAA finns det några viktiga saker att tänka på

1. Syfte och mål: Definiera dina mål och syften med tillskottet. Vill du förbättra muskeluppbyggnad, öka återhämtningen eller förhindra muskelnedbrytning?Beroende på dina mål kan olika kosttillskott vara mer lämpade och det kanske till och med är något annat tillskott du behöver egentligen, exempelvis proteinpulver.

2. Innehåll och proportioner: Kontrollera innehållet och proportionerna av aminosyror i produkten. BCAA innehåller de tre grenade aminosyrorna leucin,isoleucin och valin. Se till att tillskottet har en balanserad och effektiv sammansättning för att passa just dina behov

3. Kvalitet och renhet: Välj produkter från pålitliga tillverkare som prioriterar kvalitet och renhet. Några av produkterna i vårt test är tillverkade i Sverige, vilket för många kan kännas tryggt.

4. Smak och löslighet: Erfarenheten säger oss att smak och löslighet ofta är helt avgörande för om pulvret blir en succé eller inte. Om du köper ett pulver som du inte tycker om är risken stor att burken hamnar i soptunnan istället för i shakern.

5. Pris och värde: Priserna på aminosyror kan variera stort därför är det viktigt att jämföra och utvärdera vad du får för pengarna. Ibland kan såklart dyrare alternativ erbjuda högre kvalitet men det betyder inte alltid att de är nödvändiga för att uppnå dina mål. Försök hitta ett så prisvärt alternativ som möjligt som även matchar dina behov.