Primer: 13 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

En primer fungerar som tunn grund innan foundation – den jämnar ut hudton, fyller i rynkor, förminskar porer, får din bas att glida på lättare och håller sedan makeupen på plats längre. Välj en primer utifrån din hudtyp eftersom många produkter fungerar som en förlängning av hudvården och kan hantera extra behov som fet eller torr hy. Har du fet hy passar en moussig konsistens med talgabsorberande ingredienser för matt resultat.

Till torr eller äldre hy passar flytande primer med fukt- och lystergivande egenskaper. Har du blandhy kan du använda olika primers, till exempel en mattande på t-zonen och en lystergivande på kinderna. Förutom att optiskt jämna ut ytan har en del primers ofta hudförbättrande egenskaper och i testet har solskydd och vårdande antioxidanter belönats med högre betyg.

”Blur” är ett trendord i basmakeup generellt och många primers har ersatts av dessa. Dock är blurkrämerna allmänt tjockare än primers, nästan alltid silikonbaserade och lätt färgade.

Låt din kräm sjunka in i huden innan du applicerar primer. Massera in primer över hela ansiktet, eller där du tycker att du behöver, och låt den torka någon minut innan du går över till foundation och concealer. Vill du ha en naturlig hy är det fint att enbart använda primer och hoppa över resten av basmakeupen. På ögonlocken används en annan sorts primer speciellt anpassad för ögonskugga. Vissa primers kan också läggas ovanpå makeupen som en ”touch up” under dagen istället för puder.

Testvinnare - Primer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Design av testet och testparametrar har tagits fram av en person som jobbar professionellt med makeup. Minst tre personer med olika hydtyper, i olika åldrar och under olika förhållanden har sedan testat produkterna. I testet har nedanstående parametrar varit avgörande för omdömet:

Resultat och hållbarhet: Hur är det att applicera övrig basmakeup när primern använts? I vilken utsträckning jämnar primern ut och ger ett snyggt slutresultat? Hur bra sitter makeupen om primern används? Behöver man bättra på under dagen?

Vård: Innehåller primern några vårdande ämnen? Innehåller primern solskydd?

Konsistens: Vilken konsistens har primern? Är den lätt att applicera? Är den dryg? Vilka olika hudtyper passar den till?

Förpackning och doft: Är förpackningen anpassad efter produkten? Gör förpackningen att det blir lätt att dosera primern? Har primern någon doft?

Testperioden pågick i tre veckor och omdömet är gjort utifrån den sammantagna upplevelsen av produkten. Detta är sedan ställt i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdhet och ge produkten ett betyg.


Fler tester för en bra grund

Concealer

BB- och CC-cream

Puder

Foundation

Fler tester av hur du bygger vidare grunden

Highlighter

Mascara

Ögonskugga

Eyeliner

0 5 5 1

1. Peter Thomas Roth Skin to die for — BÄST I TEST PRIMER

Primern för den på jakt efter en naturlig utslätande effekt

Slätare hud? Linjer som inte ser fullt så djupa ut? Smink som håller sig kvar hela arbetsdagen istället för bara fram till lunch? Porer som ser mindre ut? Låter detta som en utopi? Inte alls. Med hjälp av primern Skin to die for från Peter Thomas Roth, är allt ovan helt och hållet möjligt.

Denna lite tjockare primer är superlätt att applicera (men skaka gärna flaskan först). Kläm ut en klick i handen och smörj in ansiktet med den. Antingen innan sminket, eller ovanpå det. Skippar du sminket? Ja, då funkar denna primer utmärkt på egen hand för att ge ett lite mer polerat resultat.

Med hjälp av primern från Peter Thomas Roth (eller PTR som det ibland förkortas), är det som att leva med ett instagramfilter. Ett lagom-filter, inte ett som suddar ut allt och gör att man ser ut som en plastdocka. Huden ser fortfarande levande ut, bara lite mindre påverkad av åren som gått.

För sminket utgör den en alldeles utmärkt bas. Vissa primers kan ha en tendens att korva sig, men inte denna. Som tur är, för om en primer rullar sig, motverkar den faktiskt hela sitt syfte att ge huden en utjämnande effekt. Istället blir denna produkt ett med huden – det känns faktiskt inte ens att man applicerat den. Detta är så klart ett stort plus, för ytterligare en produkt ger en tung känsla på huden slipper man helst i sin rutin.

Peter Thomas Roth Skin to die for är en primer som sannolikt kommer bli stapelvara hos den som gärna använder primers i sin sminkrutin.

Skön formula, lättapplicerad, mycket snyggt och jämnt resultat
Hög prislapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Hourglass Veil Mineral Primer — BÄSTA LYX

Lyxig primer som ger nära nog perfekt resultat

Hourglass är ett av de lyxigaste märkena som går att lägga vantarna på i Sverige just nu. Och även om prislapparna kan få en att tappa andan så levererar produkterna alltid vad de lovar. Veil Mineral Primer är inget undantag.

Med blott en liten klick kommer man långt. Efter applicering (klappa gärna in den för bästa resultat) är det som att huden får en smickrande slöja som effektivt dämpar blänk och lämnar huden len och redo för resten av sminket. Det råder ingen tvekan om att detta är en primer i det övre prissegmentet.

Men här får man ändå valuta för sina pengar då den inte bara gör sitt jobb utan även är dryg. Det lönar sig inte alltid att vara snål, men när du applicerar Hourglass Veil Mineral Primer kan du faktiskt unna dig att vara just det. Särskilt med tanke på att du inte snålat med slantarna.

Ger en jämn och blänkfri hud
Priset svider i plånboken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Max Factor Facefinity All Day Primer — BÄSTA BILLIGA PRIMER

Generös mängd primer med sköntextur och som ger din hud bra solskydd

Mjuk och behaglig primer som påminner om en lyxig hudkräm. Konsistensen är relativt lätt och torkar snabbt. Lägger sig fint och jämnar ut ytan, dock inte de grövsta porerna. Fyller ut smårynkor och fungerar väldigt bra under ögonen där man ofta får torrhetslinjer. Den biter tag i concealer och foundation och håller basen på plats länge. Finishen blir matt och den passar bra på en fet hy, räkna dock med att behöva pudra på efter några timmar om du är väldigt oljig. Pluspoäng för solskyddsfaktor! Flaskan innehåller hela 40 ml vilket gör den riktigt prisvärd.

Skön textur, gör basen mer hållbar, solskydd, innehåller stor mängd.
Inga vårdande ingredienser.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 5 1

4. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

En primer som kommer hålla din ögonskugga på plats oavsett väder och vind.

En primer behöver inte fokusera på hela ansiktet, utan kan även ha specialfokus på ett mindre område. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion är en sådan - den ska hålla ögonsminket på plats. Och som den håller sminket på plats.

Trots att Urban Decay Primer Potion har funnits på marknaden ett bra tag, finns det faktiskt ingen annan ögonskuggeprimer som gör ett lika bra jobb som denna magiska kräm.

Den appliceras genom att strykas på ögonlocket innan man lägger resten av sminket. Efter man låtit den torka i någon minut, går det bra att sminka sig som vanligt. Inte nog med att ögonskuggan lägger sig jämnare med denna som bas, färgen får mer intensitet och sminket sitter på plats hela dagen och natten utan att rubbas minsta lilla. Det finns helt enkelt inget bättre sätt att få en jämn, snygg och hållbar ögonmejk.

Oslagbart resultat, räcker länge och finns i olika nyanser.
Finns inga nackdelar.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

5. Makethemake Niacinamide Soft-Focus Primer

Primer med niacinamide som ger lyster och en snygg bas

Denna gelbaserade primer ger inte bara sminket en bra bas att fästa vid, den piggar även upp huden med en god dos lyster.

Makethemake Niacinamide Soft-Focus Primer har en lätt och smidig gelformula som snabbt ger huden en silkeslen känsla. Denna primer innehåller kiseldioxid, vilket inte bara ger en skyddande bas för huden utan också ger den ett fint rosa skimmer. Det här skimret är på inget sätt glittrigt, utan ger helt enkelt huden en väldigt glowig bas som är så pass diskret att man nästan skulle kunna tro att den är naturlig. Nästan!

primer makethemake softfocus

Primern är lätt att applicera och det går utmärkt att göra det antingen med fingrarna eller med en primerpensel. Huden får en omedelbar lyster och ser även lite slätare ut. När man sedan lägger sminket ovanpå, blir det tydligt att man gjort sitt grundarbete. Sminket upplevs som jämnare och hållbarheten förbättras. Inga problem med att produkter korvar sig ovanpå har upplevts, vilket ibland kan vara fallet med vissa primers.

Detta är en fin och prisvärd primer, som är väl värd att lägga sina pengar på.

Fin lyster, ger en bra bas, jämnar ut
Hade gärna fått dämpa intrycket av porer ytterligare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

6. Dermalogica Age Smart Skinperfect Primer Spf 30

Mycket hållbar primer med hög solskyddsfaktor och vårdande ingredienser

Tuben har en smal öppning, nästan som en pipett, som underlättar doseringen. Konsistensen är tjock och det tar lite tid att smörja ut den. Primern är mineralbaserad och är lätt färgad, men täcker inte hudtonen utan tillför bara en fräsch lyster. Ingredienslistan innehåller bland annat vårdande antioxidanter och hudförbättrande peptider, dessutom har den högt solskydd. Tyvärr består en liten del även av lavendelolja som känslig hud kan reagera på. Primerns största fördel är den får makeupen att hålla betydligt bättre – bäst av alla i hela testet. Dock blev basen svårare att tvätta bort. Vissa testpersoner tyckte också att det kändes för täckande och tungt med foundation över och föredrog att bära den ensam utan ytterligare bas.

Högt solskydd, vårdande ingredienser och extremt hållbar.
Innehåller lavendelolja som kan irritera, svår att tvätta bort.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Bareminerals Prime Time Foundation Primer

Primer med mycket lyster, som får basen att hålla längre och se bättre ut

Primern är silikonbaserad och har en lätt och lotionlik konsistens som är mjuk och smidig att applicera. Ger lyster och förbereder huden fint för foundation. Huden ser jämnare och mer återfuktad ut. Innehåller vårdande ingredienser, som till exempel lakritsrot. Foundation både sitter längre och ser bättre ut med denna primer under. Trots att den har lite skimmer i sig passar den även fetare hudtyper (men huvudfunktionen är inte att kontrollera glans så de med blandhy kan känna behov av att matta ner mer under dagen).
Pumpflaskan gör det lätt att få ut rätt mängd men efter att ha använt ungefär halva innehållet gick pumpen sönder. Tyvärr ganska odryg och den lilla flaskan tog slut fort.

Ger lyster, basen håller längre och ser bättre ut.
Problem med pumpen.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Jane Iredale Abscence Oil Control Primer

Primer som håller fet hud under kontroll

Denna primer som kommer i en spegelförsedd dosa, fungerar inte bara som primer – den kontrollerar även glanset i ansiktet genom att ta hand om överflödig olja.

Visserligen är Jane Iredale inte ensam om att ha en primer packad som en krämig kaka, tillhör det definitivt inte vanligheterna i utbudet av primers. Även om man kanske först blir lite ställd, är den här typen av formula lätt att använda. Med hjälp av den medföljande svampen, applicerar man denna primer innan resten av basen. Den lämnar efter sig en sammetslen hud, som definitiv upplevs som nedmattad. Ansiktet håller sig också mer glansfritt under dagens gång, precis som Jane Iredale Abscence Oil Control Primer utlovar.

Efter en omgång med denna primer, ser även porerna lite mindre ut, vilket är tacksamt för användare med synliga porer. Resultatet blir överlag så pass mjukt och fint, att den i testet ibland använts helt på egen hand utan efterföljande foundation – som en snabb fix me up. Det funkar också bra, men då ska man se till att packa med sig dosan för lite påfyllning under eftermiddagen.

Nackdelen är att svampen som medföljer för applicering, snabbt börjar se trött och smutsig ut. Den går så klart att tvätta, men i ärlighetens namn är många rätt slarviga på att hålla sminkredskap rena.
På det stora hela är detta dock en trevlig primer. Man hade kunnat önska en mer utjämnande effekt av den, men å andra sidan fungerar den riktigt bra när det kommer till att kontrollera glans – så här handlar det mycket om vad som är viktigast för dig.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

9. The Balm Time Balm Face Primer

Silkeslen känsla till ett bra pris

The Balm Time Balm Face Primer kommer i en söt liten tub på 30 ml, som storleksmässigt gör sig bra i sminkväskan. Krämen appliceras enkelt med fingrarna och arbetas lätt in i huden. Time Balm Face Primer är en silikonbaserad produkt som fyller ut porer och ojämnheter och ger silkeslent resultat. Produkten absorberar oljor i hyn och lämnar huden matt men har också en återfuktande effekt. Det tar några minuter innan primern torkar in i huden. Applicerar man smink direkt så smetas produkterna lätt ihop. Det huvudsakliga syftet med en primer är att förlänga hållbarheten på din sminkning, vilket den här produkten lyckas med till viss del. Sminket kan dock behöva bättras på i slutet av dagen eller in på småtimmarna. En del andra primers har solskyddsfaktor, vilket Time Balm Face Primer saknar. Det är synd då denna primer ger ett så pass utjämnande resultat att man annars hade kunnat klarat sig enbart med den. Trots bristen på SPF så känns det som att man får mycket produkt för pengarna med The Balm Time Balm Face Primer.

Bra pris, silkeslen känsla, smidig förpackning
Saknar SPF, något kort hållbarhet på sminket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Clarins Instant Smooth Perfecting Touch

Effektivt utjämnande primer som förlänger basens hållbarhet

Silikonbaserad primer vars fasta, nästan spackelliknande konsistens, effektivt jämnar ut i ett svep. Porer och rynkor försvinner under en silkeslen bädd och de skirt rosafärgade pigmenten ger huden en diskret lyster. För att slippa gräva i burken med fingrarna, vilket kan bilda bakterier, får man med en liten spatel. Formulan är dryg och endast en liten klick behövs till hela ansiktet. När det gäller yta och hållbarhet är den också bland de absolut bästa i testen. Däremot är den dyr eftersom burken innehåller endast 15 ml (de andra har i snitt 30 ml). Formulan innehåller heller inga extra vårdande ingredienser som det förväntas i den här priskategorin.

Jämnar ut effektivt, förlänger basens hållbarhet.
Inga vårdande ingredienser, liten burk.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

11. Glominerals Face Primer

Primer med vårdande ingredienser som förlänger basens hållbarhet och gör huden jämn

Klar och len gel som lätt glider på huden. Den fyller genast i ojämnheter och ger en fin yta, men tar lite tid att torka. Råkar man applicera foundation för tidigt innan primern satt sig så blir resultatet kladdigt och makeupen halkar istället runt i ansiktet. Korrekt applicerad förlängs makeupens hållbarhet lite grann, men en oljig hud klarar primern inte länge innan glans tränger fram. Väldigt lite gel behövs till hela ansiktet och tubens smala öppning gör det enkelt att dosera. Tur det, eftersom den endast innehåller 14,7 ml vilket gör den dyr. Dock består formulan av en rad hudförbättrande vitaminer och antioxidanter som ger pluspoäng.

Vårdande ingredienser, förlänger basens hållbarhet.
Tar tid att torka, liten mängd primer i tuben.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

12. Lumene Beauty Base Matifying & Pore Minimizing Primer

Primer som mattar ned huden och slätar ut den, ger en bra livslängd för basen

Relativt tjock konsistens som förutom att skapa en bra grund omedelbart gör huden matt genom en oljeabsorberande formula. Porerna ser även mindre ut och hudytan slätas ut. Dock håller den inte glansen borta speciellt länge och en fet hy behöver pudras efter några timmar. Men generellt sitter foundation bättre än utan primer. Det behövs ganska mycket produkt för hela ansiktet och tuben är relativt liten (20 ml), du får heller inget mer i form av hudförbättrande antioxidanter. Det är ändå en okej budgetprimer för dig med fet- eller blandhy.

Mattar ner, förlänger basens hållbarhet.
Inga vårdande ingredienser, odryg.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 1 1

13. Nyx Studio Perfect Photo-Loving Primer

Primer med lågt inköpspris och sammetslen textur

Helt transparent, silikonbaserad primer med sammetslen textur. Tyvärr separeras formulan ibland och får en vattnig och klumpig konsistens. Ingredienslistan är kort och den innehåller bara silikoner och ytterst lite mineraler, tyvärr inga vårdande ämnen. Primern jämnar ut hudens yta men hållbarhetsmässigt levde den inte riktigt upp till förväntningarna. På en fet hud trängde glansen snabbt igenom och känslan blev istället ännu kladdigare än utan primer. Ett varningens finger, i samma primerserie finns en grön och en lilafärgad vars syfte är att neutralisera men som bara ger huden en konstig ton. Sammanfattningsvis är det en primer under genomsnittet som varken kommer älskas av kameran eller din hud.

Billig.
Konsistens som separerar sig, kladdig känsla på huden, ingen förbättrad hållbarhet.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Utgångna produkter

0 5 5 1

Shiseido Ibuki Smart Filtering Smoother

Som ett Instagramfilter på tub

Shiseido Ibuki Smart Filtering Smoother

Shiseido Ibuki Smart Filtering Smoother är en primer som känns mycket lättare på huden än många andra liknande produkter, men det påverkar inte resultatet minsta lilla. Detta är nämligen så nära ett Instagramfilter på tub man kan komma, utan att för den sakens skull kosta skjortan.

Denna tunna och serumliknande kräm appliceras direkt på huden och lämnar efter sig en matt, jämn och nästan lite blurrad yta som sminket lägger sig och håller snyggt på. Det allra bästa är dock att den inte nödvändigtvis behöver användas under sminket, utan lika väl kan läggas ovanpå foundation för en snygg finish. Eler användas under dagen, om man skulle behöva en uppfräschning. Känner man inte för något smink alls, då räcker det faktiskt gott med bara denna primer. En riktig vinnare, helt enkelt.

Bra pris, lätt formula och flera användningsområden
Något skarp doft

Vanliga frågor om primer

Vilken primer är bäst?

Vi har testat 13 olika primers och utser Makethemake Niacinamide Soft-Focus Primer. Detta är en lättanvänd primer som inte bara ger en bra bas till resten av sminket, utan ger dessutom en riktigt fin lyster med hjälp av kiseldioxid. Den har en väldigt praktisk pumptub och är dryg och fin att använda.

Vad är en primer?

En primer är en produkt som används i ansiktet som grund för resten av sminket. Inte nog med att den ser till att din foundation sitter bättre, den jämnar dessutom ut huden. En primer förminskar ofta intrycket av porer, dämpar rodnader och ger huden en slätare struktur. Många primers ger även huden en dos lyster.

Varför ska jag använda primer?

En primer ska du använda för att resten av ditt smink ska sitta bättre och bli jämnare. Är man en person som inte använder foundation, kan en primer vara gott nog att ge huden en slätare och mattare look. Kort sagt så ger en primer ditt smink bättre förutsättningar att hålla längre och ser bättre ut – det är lite som att göra grundarbetet på en vägg med spackel innan den målas.

Hur använder man primer?

En primer appliceras efter din fuktkräm men innan ditt smink. Med andra ord: fuktkräm, primer och sedan foundation. De flesta primers kommer i en krämform. Kläm ut ungefär en ärtas storlek av primern och styrk på i ansiktet med hjälp av händerna. Vill man hellre använda en pensel, fungerar en foundationpensel alldeles utmärkt.

Hur använder man en ögonprimer?

En ögonprimer är en produkt som får ögonskuggan att sitta som berget. Kanske har du också varit med om att ögonskuggan trillar av under dagen? En ögonprimer är lösningen på detta problem. Den appliceras innan resten av ögonsminket och får inte bara skuggan att sitta på plats dagen (och natten) lång, utan jämnar även ut hudtonen på dina ögonlock. Dessutom lyfter den fram pigmenten i ögonskuggan, vilket gör färgerna starkare.