Yogamatta: 4 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Yoga är en härlig träningsform som passar hela familjen, ung som gammal. Ett rofyllt yogapass på en skön yogamatta är ett utmärkt tillfälle att boosta upp kropp och knopp med ny och fräsch energi.

Vi har testat några av de populäraste yogamattorna och vårt test hoppas kunna hjälpa er att hitta den matta som passar era behov bäst.

Testet har utförts av en van yogautövare som testat ett antal utvalda yogamattor under en period på tre månader. Testpersonen har provat olika typer av yogapass för att noggrant kunna undersöka hur mattan reagerar på svett, slitage och framför allt hur skön den är att yoga på.

Yogamattorna har även testats vid annan sorts träning, för att avgöra om den även lämpar sig som träningsmatta, eller om den bäst passar vid yoga.

Testvinnare - Yogamatta

Så gjorde vi testet

För att avgöra vilken yogamatta som blir bäst i test har vi bedömt följande egenskaper:

Pris: Hur bra är yogamattan i förhållande till prislappen? Här gör vi en samlad bedömning över hur mattan presterar i testet i förhållande till vad den kostar.

Tjocklek: Vi bedömer hur mattans tjocklek påverkar balans och bekvämlighet. En tjockare och mjukare yogamatta är ofta skön att sitta på men kan samtidigt göra att balansen försämras.

Grepp: Hur reagerar yogamattan på svett? För att kunna yoga säkert behöver mattan ha ett bra grepp. Många yogamattor har svårt att leverera ett bra grepp under de lite svettigare passen.

Material: Här bedömer vi hur slitstarkt materialet är samt kanske viktigast av allt, hur det påverkar människa och miljö. Många billigare yogamattor görs av PVC som är ett plastmaterial som släpper ut många giftiga kemikalier under tillverkningsprocessen. PVC står för polyvinylklorid och är ett av de farligaste ämnena för vår hälsa och miljö.

Vi har vägt in den samlade bedömningen av dessa egenskaper och satt det i relation med yogamattans prislapp. Denna testprocess har gjort det möjligt för oss att ge varje matta ett rättvist betyg.

0 5 5 1

1. Manduka PROLite yoga mat — BÄST I TEST YOGAMATTA

Läckert designad yogamatta för den som vill ha högsta kvalitet

Längd: 180 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4,7 mm Vikt: 1,8 kg Material: PVC (polyvinylklorid)

PROlite yoga mat från Manduka är en premiummatta av högsta kvalitet. Tillverkaren ger livstidsgaranti och den har lovordats av yogis världen över. Designen är snygg men samtidigt diskret, vilket gör att den passar snyggt både i vardagsrummet och på gymmet.

Yogamattan är 100% latexfri och tillverkad i PVC (polyvinylklorid) som är det vanligaste plastmaterialet för den här typen av produkter. I grunden är PVC ett miljöfarligt material, men enligt tillverkaren sker produktionen på en sådant sätt att inga giftiga kemikalier läcker ut, vare sig till människa eller miljö. Mattan har så kallade stängda celler som förhindrar att gift sipprar ut och hamnar på den som yogar. De stängda cellerna underlättar dessutom rengöring av mattan eftersom svett och bakterier lägger sig på ytan och det är enkelt att torka av med en blöt trasa.

Greppet ökar efter ett par veckors användning

PROlite yoga mat är något hård att ligga på och söker man en skön träningsmatta finns det bättre alternativ. För yogaträning är däremot komforten utmärkt och den bibehålls även under de lite längre yogapassen. I de positioner som kräver balans levererar den stabilitet av världsklass. Den är alldeles lagom tjock för att ge det stöd som behövs när svårighetsgraderna ökar.

Från början upplevde vi att greppet var mediokert, särskilt vid de lite mer svettigare yogapassen. Det var extra påtagligt för armbågarna i vissa positioner. Efter en dryg veckas flitigt användande började det bli bättre och inom en månad var greppet riktigt bra. Vi rekommenderar en extra portion tålamod om man upplever att greppet sviktar i början.

PROlite yoga mat från Manduka är yogamattan för dig som söker högsta kvalitet och inte räds prislappen. Du får en läcker matta med utmärkt stadga som du kommer ha glädje av i många år.

Livstidsgaranti, enkel att rengöra, stabil, snygg design
Dåligt grepp i början, högt pris, hård att ligga på
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Casall Yoga mat Grip&Cushion III 5mm — BÄSTA PREMIUMVAL

En mjuk yogamatta som passar även svettiga yogapass

Längd: 183 cm Bredd: 68 cm Tjocklek: 5 mm Vikt: 3,1 kg Material: Naturgummi och PU (polyuretan)

Grip&Cushion III från Casall är en snygg lite större yogamatta av mycket hög kvalitet. Den har extremt bra grepp både vid torra och fuktiga förhållanden vilket gör den utmärkt även till de allra svettigaste yogapassen.

Med en tjocklek på 5mm är den något tjockare än standardmåttet som ligger på 4 mm. En tjock och mjuk matta är oftast skön att ligga på, men kan också vara en faktor som gör det svårare för användaren att hålla balansen. Vi upplever att den, trots sin tjocklek, levererar en hög grad av stabilitet även vid mer utmanande positioner vilket är ett stort plus.

Tung men stabil

Grip&Cushion har hög densitet och det gör den till den i särklass tyngsta yogamattan i testet. Söker du en matta för att smidigt kunna ta med på resor så är denna inte bäst i test. Den är bökig att bära med sig och tyvärr är inte bärsele eller förvaringsväska inkluderat i prislappen. Tyngden bidrar till att den ligger extremt stabilt på golvet.

Denna yogamatta är tillverkad av en blandning av naturgummi och polyuretan även kallad PU. Det sistnämnda har en speciell egenskap som gör att mattan absorberar fukt och hjälper till att bibehåll ett bra grepp även under de allra svettigaste yogapassen. Nackdelen med en öppen cellstruktur är att det lättare bildas bakterier och mattan blir svårare att rengöra. PU är dåligt för både människa och miljö. Under tillverkningen bildas isocyanater som är misstänkt cancerframkallande och materialet kan inte återvinnas. Från början hade mattan en ganska frän gummilukt men lyckligtvis försvann den snabbt efter några dagars användning.

En första klassens yogamatta

Mattan är estetiskt tilltalande med och snygg i svart. Den är dock relativt känslig för märken från skor och annat som kan ge vita fläckar. Därför rekommenderar vi att yoga utan skor.

Grip&Cushion III från Casall är en utmärkt matta för dig som har höga krav. Den är bäst i test när det gäller grepp och den är även skönast att ligga på. Om du söker en förstklassig yogamatta för hemmet så är detta ett givet alternativ förutsatt att prislappen inte ger dig skrämselhicka.

Extremt bra grepp, ligger stabilt på marken, skönaste mattan i testet
Tung, bärrem medföljer ej, uktar starkt i början, kan lätt bli ljusa fläckar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

3. Yogamatta premium från Rusta — BÄSTA BILLIGA YOGAMATTA

Bekväm yogamatta för den med mindre budget

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 6 mm Material: TPE (termoplastisk elast)

Yogamatta premium är en tjusig och lätt yogamatta i den lägre prisklassen. Den är tjockare än standard och riktigt bekväm att ligga på. Mattan fungerar även utmärkt att ha som träningsmatta.

Mattan är mjuk och tjockleken gör att den passar bättre till de yogapass där stabiliteten inte är avgörande. Mattan kan upplevas som svampig i vissa positioner och då kan det vara svåra att hålla balansen. I en normal och torr miljö är greppet helt ok. Men när vi prövade mattan under ett svettigt yogapass blev den snabbt halkig. Både händer och armbågar fick svårt att få fäste och det var bara om man hade skor på fötterna, som testpersonen verkligen fick grepp.

Snygg design och bärsele ingår

Designen är snygg med ett behagligt och passande mönster på ena sidan. Yogamattan är lätt och därför enkel att bära med sig när man är på språng. Vi gillar att det medföljer en liten bärsele som förenklar det hela ännu mer.

Yogamattan är tillverkad av TPE som är en blandning av gummi och plast. TPE är förhållandevis billigt att framställa och det speglar såklart prislappen. Enligt tillverkaren ska yogamattan vara helt fri från ftalater (hälsoskadligt) som annars är vanligt att använda som mjukgörare i den här typen av produkter.

Yogamatta premium från Rusta passar dig som söker en billig men samtidigt snygg yogamatta. Den är enkel att bära med sig vilket är utmärkt om du önskar att ta med mattan för träning på andra platser än i hemmet. Och priset är faktiskt svårslaget.

Tjusig design, väger lite, priset
Dåligt grepp vid svettiga pass, svampig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Casall exercise mat bamboo 4mm

Lätt yogamatta för den som vill köpa miljövänligt

Längd: 185 cm Bredd: 63 cm Tjocklek: 4 mm Vikt: 0,54 kg Material: 75% TPE (termoplastisk gummi) – 25% bambufibrer och rishusk

Casall exercise mat bamboo är en extremt lätt och trendig yogamatta. Denna matta utgör tveklöst det bästa miljövalet i vårt test eftersom 25% av materialet består av bambu och risskal vilket är helt organiskt. Vid tillverkning av den här mer miljövänliga yogamattan så kommer energin från 50% återvinningsbara energikällor, vilket ger visst hopp om framtiden och känns tryggt när man böjer sitt huvud och säger namaste.

Denna yogamatta passar inte bara till yoga, utan fungerar även bra som träningsmatta. Den har nämligen en dämpning och densitet som gör den skön att ligga på. Greppet är ok vid lugnare träning där svetten inte bryter fram, men när kroppen blir fuktig så blir mattan något halkig.

Lättrengjord matta som knappt väger någonting

Efter avslutad träning så rengörs den enkelt med kallt vatten och en trasa. Var uppmärksam på att inte låta den torka eller använda den i solen, den tål nämligen inte höga temperaturer eller direkt solljus.

För dig som gillar att yoga på resande fot är detta ett utmärkt alternativ eftersom mattan endast väger 540 gram. Den är mycket lätt att rulla ihop men tyvärr ingår varken bärrem eller yogaväska. Rätt bärutrustning går dock enkelt att köpa efter tycke och smak på diverse näthandelssidor.

Casall exercise mat bamboo är ett bra val för dig som värnar om miljön och önskar att ha en matta som är enkel att ta med på resan. Tränar du annat än bara yoga som passar den även utmärkt som träningsmatta, så länge du inte blir alltför svettig.

Miljövänlig, låg vikt, mjuk
Något halkig, temperaturkänslig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5