Yogamatta: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Januari 2022

Är du på jakt efter en skön yogamatta som du slipper glida runt på? Vi har testat yogamattor från Manduka, Casall och Rusta. För att en yogamatta ska utses till bäst i test, måste den vara bekväm men inte för mjuk. Den får inte bli hal av svett och greppet måste vara bra, så man skadar sig. 

Testvinnare - Yogamatta

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

För att avgöra vilken yogamatta som blir bäst i test har vi bedömt följande egenskaper:

Pris: Hur bra är yogamattan i förhållande till prislappen? Här gör vi en samlad bedömning över hur mattan presterar i testet i förhållande till vad den kostar.

Tjocklek: Vi bedömer hur mattans tjocklek påverkar balans och bekvämlighet. En tjockare och mjukare yogamatta är ofta skön att sitta på men kan samtidigt göra att balansen försämras.

Grepp: Hur reagerar yogamattan på svett? För att kunna yoga säkert behöver mattan ha ett bra grepp. Många yogamattor har svårt att leverera ett bra grepp under de lite svettigare passen.

Material: Här bedömer vi hur slitstarkt materialet är samt kanske viktigast av allt, hur det påverkar människa och miljö. Många billigare yogamattor görs av PVC som är ett plastmaterial som släpper ut många giftiga kemikalier under tillverkningsprocessen. PVC står för polyvinylklorid och är ett av de farligaste ämnena för vår hälsa och miljö.

Vi har vägt in den samlade bedömningen av dessa egenskaper och satt det i relation med yogamattans prislapp. Denna testprocess har gjort det möjligt för oss att ge varje matta ett rättvist betyg.

0 5 5 1

1. Flowlife Flowmat — BÄST I TEST YOGAMATTA

Jordnära yogamatta av naturmaterial

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4 mm Vikt: 2,27 kg Material: Naturgummi och naturkork Tillbehör: Bärrem Garanti: 2 år

Flowlife Flowmat är en mjuk och varm yogamatta tillverkad av endast naturmaterial. Den är förhållandevis tung och ligger därmed stadigt på marken vid alla typer av yoga och träning.

En klimatsmart yogamatta

Flowmat är ett klimatsmart val av yogamatta, eftersom den är tillverkad av gummi och kork. Dessutom planterar Flowlife ett träd för varje såld matta – snyggt! Många billigare yogamattor innehåller olika typer av plastmaterial som är dåliga för både människa och miljö.

Den här mattan passar utmärkt till både svettiga yogapass och intensiva träningsövningar. Greppet för fötter och händer kan från början upplevas som klent, men i takt med att kroppen börjar svettas förbättras greppet avsevärt. Det översta lagret av naturkork ger en viss värme och mattan blir särskilt behaglig under avslappningsövningarna i slutet av yogapasset.

Skön utan att vara för mjuk

Flowmat har lyckats med konststycket att vara riktigt skön utan att bli för mjuk. Flera av de lite mjukare modellerna kan bli för svampiga och då är det svårare att hålla balansen under vissa av yogaövningarna. Mattan går även fint att bära med sig tack vare den praktiska bärremmen som följer med på köpet. Notera dock att mattan är förhållandevis tung och kan bli otymplig att bära med sig på längre sträckor.

Flowlife Flowmat rekommenderas för dig som önskar en varm och bekväm yogamatta för hemmabruk. Vi gillar starkt att den är tillverkad av endast naturmaterial och att Flowlife planterar ett träd för varje såld yogamatta! Det här är en utmärkt matta till ett rimligt pris.

Miljövänlig, bekväm, stabil
Tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Casall Yoga mat Grip&Cushion III 5mm — BÄSTA PREMIUMVAL

En mjuk yogamatta som passar även svettiga yogapass

Längd: 183 cm Bredd: 68 cm Tjocklek: 5 mm Vikt: 3,1 kg Material: Naturgummi och PU (polyuretan)

Grip&Cushion III från Casall är en snygg lite större yogamatta av mycket hög kvalitet. Den har extremt bra grepp både vid torra och fuktiga förhållanden vilket gör den utmärkt även till de allra svettigaste yogapassen.

En lite tjockare yogamatta

Med en tjocklek på 5mm är den något tjockare än standardmåttet som ligger på 4 mm. En tjock och mjuk matta är oftast skön att ligga på, men kan också vara en faktor som gör det svårare för användaren att hålla balansen. Vi upplever att den, trots sin tjocklek, levererar en hög grad av stabilitet även vid mer utmanande positioner vilket är ett stort plus.

Grip&Cushion har hög densitet och det gör den till den i särklass tyngsta yogamattan i testet. Söker du en matta för att smidigt kunna ta med på resor så är denna inte bäst i test. Den är bökig att bära med sig och tyvärr är inte bärsele eller förvaringsväska inkluderat i prislappen. Tyngden bidrar till att den ligger extremt stabilt på golvet.

Absorberar fukt från svett

Denna yogamatta är tillverkad av en blandning av naturgummi och polyuretan även kallad PU. Det sistnämnda har en speciell egenskap som gör att mattan absorberar fukt och hjälper till att bibehåll ett bra grepp även under de allra svettigaste yogapassen. Nackdelen med en öppen cellstruktur är att det lättare bildas bakterier och mattan blir svårare att rengöra. PU är dåligt för både människa och miljö. Under tillverkningen bildas isocyanater som är misstänkt cancerframkallande och materialet kan inte återvinnas. Från början hade mattan en ganska frän gummilukt men lyckligtvis försvann den snabbt efter några dagars användning.

Mattan är estetiskt tilltalande med och snygg i svart. Den är dock relativt känslig för märken från skor och annat som kan ge vita fläckar. Därför rekommenderar vi att yoga utan skor.

Grip&Cushion III från Casall är en utmärkt matta för dig som har höga krav. Den är bäst i test när det gäller grepp och den är även skönast att ligga på. Om du söker en förstklassig yogamatta för hemmet så är detta ett givet alternativ förutsatt att prislappen inte ger dig skrämselhicka.

Extremt bra grepp, ligger stabilt på marken, skönaste mattan i testet
Tung, bärrem medföljer ej, uktar starkt i början, kan lätt bli ljusa fläckar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Yogamatta premium från Rusta — BÄSTA BILLIGA YOGAMATTA

Bekväm yogamatta för den med mindre budget

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 6 mm Material: TPE (termoplastisk elast)

Yogamatta premium är en tjusig och lätt yogamatta i den lägre prisklassen. Den är tjockare än standard och riktigt bekväm att ligga på. Mattan fungerar även utmärkt att ha som träningsmatta.

En tjock och mjuk yogamatta

Mattan är mjuk och tjockleken gör att den passar bättre till de yogapass där stabiliteten inte är avgörande. Mattan kan upplevas som svampig i vissa positioner och då kan det vara svåra att hålla balansen. I en normal och torr miljö är greppet helt ok. Men när vi prövade mattan under ett svettigt yogapass blev den snabbt halkig. Både händer och armbågar fick svårt att få fäste och det var bara om man hade skor på fötterna, som testpersonen verkligen fick grepp.

Designen är snygg med ett behagligt och passande mönster på ena sidan. Yogamattan är lätt och därför enkel att bära med sig när man är på språng. Vi gillar att det medföljer en liten bärsele som förenklar det hela ännu mer.

Fri från ftalater

Yogamattan är tillverkad av TPE som är en blandning av gummi och plast. TPE är förhållandevis billigt att framställa och det speglar såklart prislappen. Enligt tillverkaren ska yogamattan vara helt fri från ftalater (hälsoskadligt) som annars är vanligt att använda som mjukgörare i den här typen av produkter.

Yogamatta premium från Rusta passar dig som söker en billig men samtidigt snygg yogamatta. Den är enkel att bära med sig vilket är utmärkt om du önskar att ta med mattan för träning på andra platser än i hemmet. Och priset är faktiskt svårslaget.

Tjusig design, väger lite, priset
Dåligt grepp vid svettiga pass, svampig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Manduka PROLite yoga mat

Läckert designad yogamatta för den som vill ha högsta kvalitet

Längd: 180 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4,7 mm Vikt: 1,8 kg Material: PVC (polyvinylklorid)

PROlite yoga mat från Manduka är en premiummatta av högsta kvalitet. Tillverkaren ger livstidsgaranti och den har lovordats av yogis världen över. Designen är snygg men samtidigt diskret, vilket gör att den passar snyggt både i vardagsrummet och på gymmet.

Helt utan latex

Yogamattan är 100% latexfri och tillverkad i PVC (polyvinylklorid) som är det vanligaste plastmaterialet för den här typen av produkter. I grunden är PVC ett miljöfarligt material, men enligt tillverkaren sker produktionen på en sådant sätt att inga giftiga kemikalier läcker ut, vare sig till människa eller miljö. Mattan har så kallade stängda celler som förhindrar att gift sipprar ut och hamnar på den som yogar. De stängda cellerna underlättar dessutom rengöring av mattan eftersom svett och bakterier lägger sig på ytan och det är enkelt att torka av med en blöt trasa.

Greppet ökar efter ett par veckors användning

PROlite yoga mat är något hård att ligga på och söker man en skön träningsmatta finns det bättre alternativ. För yogaträning är däremot komforten utmärkt och den bibehålls även under de lite längre yogapassen. I de positioner som kräver balans levererar den stabilitet av världsklass. Den är alldeles lagom tjock för att ge det stöd som behövs när svårighetsgraderna ökar.

Från början upplevde vi att greppet var mediokert, särskilt vid de lite mer svettigare yogapassen. Det var extra påtagligt för armbågarna i vissa positioner. Efter en dryg veckas flitigt användande började det bli bättre och inom en månad var greppet riktigt bra. Vi rekommenderar en extra portion tålamod om man upplever att greppet sviktar i början.

PROlite yoga mat från Manduka är yogamattan för dig som söker högsta kvalitet och inte räds prislappen. Du får en läcker matta med utmärkt stadga som du kommer ha glädje av i många år.

Livstidsgaranti, enkel att rengöra, stabil, snygg design
Dåligt grepp i början, högt pris, hård att ligga på
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

5. Casall exercise mat bamboo 4mm

Lätt yogamatta för den som vill köpa miljövänligt

Längd: 185 cm Bredd: 63 cm Tjocklek: 4 mm Vikt: 0,54 kg Material: 75% TPE (termoplastisk gummi) – 25% bambufibrer och rishusk

Casall exercise mat bamboo är en extremt lätt och trendig yogamatta. Denna matta utgör tveklöst det bästa miljövalet i vårt test eftersom 25% av materialet består av bambu och risskal vilket är helt organiskt. Vid tillverkning av den här mer miljövänliga yogamattan så kommer energin från 50% återvinningsbara energikällor, vilket ger visst hopp om framtiden och känns tryggt när man böjer sitt huvud och säger namaste.

Yogamatta som även funkar till annan träning

Denna yogamatta passar inte bara till yoga, utan fungerar även bra som träningsmatta. Den har nämligen en dämpning och densitet som gör den skön att ligga på. Greppet är ok vid lugnare träning där svetten inte bryter fram, men när kroppen blir fuktig så blir mattan något halkig.

Efter avslutad träning så rengörs den enkelt med kallt vatten och en trasa. Var uppmärksam på att inte låta den torka eller använda den i solen, den tål nämligen inte höga temperaturer eller direkt solljus.

Lätt yogamatta att bära med sig

För dig som gillar att yoga på resande fot är detta ett utmärkt alternativ eftersom mattan endast väger 540 gram. Den är mycket lätt att rulla ihop men tyvärr ingår varken bärrem eller yogaväska. Rätt bärutrustning går dock enkelt att köpa efter tycke och smak på diverse näthandelssidor.

Casall exercise mat bamboo är ett bra val för dig som värnar om miljön och önskar att ha en matta som är enkel att ta med på resan. Tränar du annat än bara yoga som passar den även utmärkt som träningsmatta, så länge du inte blir alltför svettig.

Miljövänlig, låg vikt, mjuk
Något halkig, temperaturkänslig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2 1

6. Abilica YogaMat

Enkel och stabil träningsmatta för yoga och pilates

Längd: 173 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 3,5 mm Vikt: 0,91 kg Material: PVC

Abilica YogaMat är en okomplicerad yogamatta som passar fint både för yoga och pilatesövningar. Den är tunn och ligger glidsäkert på marken vilket bidrar till en utmärkt balans.

Matta i PVC

Den här modellen är tillverkad av PVC (polyvinylklorid) som är en av de vanligaste plasterna i världen och mycket billig att tillverka. PVC är inte ett särskilt miljövänligt material i jämförelse med naturkork och bambu som många andra modeller är tillverkade av. Materialet kan även innehålla ftalater vars uppgift är att göra produkten mjuk, men som också kan vara skadligt för hälsan. PVC är dock återvinningsbart! Abilica har även en serie med miljövänliga yogamattor som vi rekommenderar att titta på.

Lätt och halkig matta

YogaMat passar fint till både yoga- och pilatesövningar där balans är ett nyckelmoment. Den är bekväm att ligga på, även om den kan upplevas som tunn i övningar där en större del av kroppen pressas mot mattan. Vi upplever dock problem med greppet under de svettigare träningspassen då mattan snabbt blir halkig.

Mattan har en låg vikt och är lätt att bära med sig. Vi hade önskat att någon form av bärrem hade inkluderats i priset, vilket inte är fallet. Däremot går det att köpa en praktisk yogaväska på Abilicas hemsida, men den kostar dock lika mycket som själva mattan.

Bra första köp

Abilica YogaMat är valet för dig som söker en enklare yogamatta där fokus ligger på balans före puls och svett. Den har en låg prislapp och kan därför vara ett bra första köp om man vill testa på yoga eller pilates.

Balanssäker, billig
Hård/tunn, halkig, ej bärrem
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Yoga är en härlig träningsform som passar hela familjen, ung som gammal. Ett rofyllt yogapass på en skön yogamatta är ett utmärkt tillfälle att boosta upp kropp och knopp med ny och fräsch energi.

Vi har testat några av de populäraste yogamattorna och vårt test hoppas kunna hjälpa er att hitta den matta som passar era behov bäst.

Testet har utförts av en van yogautövare som testat ett antal utvalda yogamattor under en period på tre månader. Testpersonen har provat olika typer av yogapass för att noggrant kunna undersöka hur mattan reagerar på svett, slitage och framför allt hur skön den är att yoga på.

Yogamattorna har även testats vid annan sorts träning, för att avgöra om den även lämpar sig som träningsmatta, eller om den bäst passar vid yoga.