Test av köksassistenter: 7 modeller i test

Senast uppdaterat November 2022

Behöver du en assistent i köket för att lättare få till de där goda kakorna eller minska startsträckan till ett gott hembakt bröd? I vårt test har vi synat och provat köksmaskiner från Ankarsrum, Kenwood, Electrolux, KitchenAid och Bosch. För att kunna bli bäst i test behöver assistenten vara användarvänlig, ha en stark motor och smarta tillbehör, samt kunna arbeta med deg och smet av varierande storlek. 

Testvinnare - Köksassistent

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som väljs ut eller vilka omdömen de får. Produkter har använts hos våra testfamiljer så som de är tänkta att nyttjas i vardagen. I vid betygssättning har vi utvärderat följande kriterier:

Effektivitet: Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken djupt nog i skålen för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta baket?
Användarvänlighet: Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till redskapsarmen? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den?
Byggkvalitet och design: Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av? Hur högljudd är motorn? Hur lång är garantitiden och vad omfattar den? Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?

De omdömen som delats ut har sedan räknats ihop med prisen för varan för att beräkna prisvärdhet i slutbetyget.

0 5 4 1

1. Electrolux Assistent E7KM1-4PB — BÄST I TEST KÖKSASSISTENT

Retrodesignad köksassistent med god effekt, anpassad för husbehoven i bakning

Effekt: 1 200 W Sladdlängd: 1,25 m Skålvolym: 4.8 + 2.9 Liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, silikonvingad flatblandare, jäslock och stänkskydd med matningslucka Vikt: 9.55 kg Maxvikt jäsdeg: 1.4 kg Övrigt: Belysning av skål och vred, pulsfunktion, mjukstart

Electrolux Assistent kommer med snygg retrodesign, en stark motor och flera bra tillbehör för det normalstora hemmets vanligaste behov. Den är något högljudd men känns stabil och skvätter inte flytande ingredienser tack vare inbyggd mjukstart och ett mycket tätt stänkskydd

Kraftfull motor – men för nätta degar

Electrolux nya assistentmodell E7KM1-4PB har fått en starkare motor än föregångaren och stoltserar nu med en effekt på 1200 W. Det belysta vridreglaget med 10 olika hastigheter gör att du enkelt kan anpassa varvtalet efter om du vispar, knådar eller blandar en kaksmet, och det finns även en pulsfunktion för den som snabbt vill blanda ihop ingredienser.

När det kommer till vispning excellerar Electrolux assistent. Även om man drar upp vredet på maximal hastighet direkt så finns en inbyggd dämpning där motorn varvar upp långsamt, vilket gör att den inte alls skvätter – bravo! Dessutom finns ett stänkskydd med matningslucka som sluter riktigt tätt. Det gör visserligen att det är lite krångligt att få på, men du slipper garanterat skrubba nedstänkta kakelplattor.

När maskinen arbetar med jäsdegar är ljudvolymen något hög, och drivhuvudet hoppar lite med ett knäppande läte. Den största kritiken som vi har mot Assistent är dock att den enligt manualen tar som mest 1,4 kg jäsdeg – 1,2 om degen är av det fastare slaget. Med tanke på motoreffekten så borde den klara av mer, vilket vår testpanel också har provat med gott resultat. Begränsningen måste ändå hållas emot E7KM1-4PB eftersom det är möjligt att användning med större degar med tiden kommer öka slitaget och kanske minska maskinens livslängd.

Emellanåt kan skålen vara något svår att få loss från maskinen, just efter körning av jäsdeg – vi rekommenderar då att man knackar ett par gånger på handtaget i rätt riktning, sedan lossnar den lätt.

Electrolux Assistent and baking ingredients

Bra tillbehör och möjlighet att köpa till fler

Med maskinen följer en ballongvisp, två flatblandare varav en med silikonvinge som håller lättflytande blandningar borta från kanten på skålen, stänkskydd och jäslock. Alla verktyg är lätta att hålla rena tack vare sina överdrag i silikon och skålar, flatblandare och degkrok går att diska in maskin. Vill man så kan man även köpa till tillbehör som grönsaksskärare och köttkvarn.

Det ingår en stor skål med handtag och en mindre som passar perfekt i den andra för enkel förvaring när de inte används, något som uppskattas. Maskinen har även belysning; en lampa vid vredet för att lätt se hastighetsinställningen och en ned i skålen så att man kan baka och blanda i alla ljusförhållanden. Det mycket rimliga priset gör att Electrolux Assistent E7KM1-4PB får ses som en köksassistent som ändå ger god valuta för pengarna tack vare sina goda funktioner.

*Electrolux köksassistenter har olika produktnamn för olika färger. T.ex. EKM5540 och EKM5570 är andra produktnamn/-nummer för samma produkt. Dessa kan i vissa fall vara lägre i pris när du använder prisjämförelsesajter och vi rekommenderar därför att du även prisjämför dessa modeller.

Bra på att knåda och vispa, stark motor, snygg design, lätt att använda
Något högljudd, tar endast små degar.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Varimixer Teddy — BÄSTA PREMIUMVAL

En oväntat tyst köksassistent för dig som premierar kvalitet och låg ljudnivå

Effekt: 300 W Sladdlängd: 1,5 m Skålvolym: 5 liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, matningsstöd, jäslock och stänkskydd Vikt: 18 kg Maxvikt jäsdeg: 2,5 kg (vid 50–60% vätska) Övrigt: Steglös justering, mjukstart

Teddy är så tyst att den kan köras när barnen sover, och samtidigt som jobbmöten pågår i samma rum. Tack vare sin stabila motor bearbetar den även större jäsdegar utan problem, och är riktigt enkel att hålla ren.

Stor, kraftfull och tyst med smart reglage

Björnen i Varimixers logotyp är kanske anledningen till att Teddy ofta kallas ”Björn”. Men smeknamnet passar väl: utöver att vara ganska stor, stark och tung (denna assistent är med sina 18 kilo inte något du lyfter in och ur ett skåp) så är den också otroligt tyst. Den står stadigt tack vare sin tyngd och sugproppar undertill. Inte ens vid maximal belastning börjar den låta nämnvärt och skulle aldrig förflytta sig över bänken.

Varimixer Teddy white on countertop with flour

Hastigheten regleras steglöst med ett vred som även lyfter redskapsarmen när det dras bakåt. Det är riktigt smidigt, och eftersom reglaget finns på båda sidor spelar det inte någon roll hur du placerar maskinen i köket. Motorn brummar mjukt och även när man vispar grädde eller äggvita på hög hastighet låter den inte nämnvärt. Den stänker inte vid blöta ingredienser, men se upp: bearbetar man mycket torra ingredienser i skålen skvätter det lätt över både mjöl och kakao tills dess att smeten gått ihop ordentligt. De torra ingredienserna måste därför tillsättas lite i taget.

Som tur är så är Teddy lätt att hålla ren: ytorna är stora, raka och blanka och den kräver sällan mer än en snabb avtorkning. Degen klättrar inte heller på degkroken, och undersidan av redskapsarmen har inte behövt rengöras. Den del som blir smutsigast (mjöligast) är stänkskyddet, som sitter fastklickat i redskapsarmen, och kräver lite kraft för att få loss.

Varimixer Teddy with meringue batter2

Kärlek från första brödbaket – men också väldigt dyr

Testpanelen lär sig snabbt att älska den här maskinen. Motorn, som är konstruerad att ha högre vridmoment vid låga varvtal som när deg ska knådas, känns stabil och stark trots relativt lågt wattal. Detta är en maskin i premiumklassen med hög kvalitet, men som också är väldigt enkel i sitt utförande. Den saknar många av de funktioner vi väntar oss av dyrare köksassistenter som belysning, våg, timer, och pulsfunktion. Det känns som att man i stället har satsat på byggkvalitet och låg ljudnivå, och lämnat alla extrafunktioner därhän.

Maskinens främsta nackdel är helt klart det ovanligt höga priset som nog svider i de flesta plånböcker. Men vill du ha en stabil och stadig premiummaskin – utan krusiduller och extra funktioner – så är det ett riktigt bra val.

Otroligt tyst, kraftfull, lättmanövrerad
Högt pris, går inte att komplettera med tillbehör
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Ankarsrum Assistent AKM 6230

Effektiv köksassistent i snygg design med många tillbehör

Effekt: 1 500 W Sladdlängd: 2 m Skålvolym: 7 liter Tillbehör som ingår: Rostfri bunke, vispskål, ballongvispar, mördegsvispar, degkrok, degrulle, degkniv, degskrapa, vispaxel, jäslock Vikt: 8,6 kg Maxvikt jäsdeg: 5 kg Garanti: 7 års motorgaranti

Ankarsrums assistent är en klassisk köksmaskin som ofta syns i både tv- och sociala medier-kök, förmodligen för att den är lika snygg som högpresterande.

Välutrustad köksassistent med många tillbehör

Det följer med många tillbehör i basutbudet till Ankarsrum AKM 6230 och fler går att köpa till för den som vill avancera ytterligare. Det gör att det blir lätt att hitta ett användningsområde för assistenten oavsett vad som planeras i köket för dagen. Dessutom har den en avtagbar sladd i bra längd vilket gör den både lätt att placera och stuva undan. Ankarsrum AKM 6230 är en relativt tung men också stabil maskin som är lätt att börja arbeta med. Den stora bunken gör det enkelt att baka även stora mängder på kort tid då en dubbel sats lätt får plats. De medföljande degtillbehören fungerar bra och maskinen är stark och effektiv i sin knådning.

Prisvärd köksassistens med många finesser

De två vreden går att ställa in på antingen ett konstant läge eller användas som en timerfunktion på 1–12 minuter. Ljudvolymen är överkomlig och det går att stoppa de flesta delarna i diskmaskinen efter användning. Trots det höga priset för den ändå ses som prisvärd tack vare de många medföljande tillbehören, prestandan och funktionen. Den är fortfarande i nyskick efter en säsongs användning och dessutom snygg nog att alltid ha framme på köksbänken om utrymmet finns. För den som har pengarna och ofta bakar större satser bröd och bullar kommer Ankarsrum AKM 6230 absolut att kännas som ett bra köp som motsvarar de högst ställda förväntningarna.

Bra skålvolym, klarar av större satser, många tillbehör, snygg design
Högt pris, alla medföljande delar behöver förvaringsplats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Kenwood KVL8300S Chef XL

En liten köksassistent som kan hantera stora degar

Volym behållare: 6,7 l Effekt: 1 700 W Medföljande tillbehör: K-Spade (för lätta smetar), Visp, Degkrok, Flexi-Visp (kantskrapande visp), Mousseverktyg Vikt: 10.4 kg

Trots sin kompakta design är Kenwood Chef XL en effektiv köksassistent som är både lättanvänd och användarvänlig i sin funktion, med stor skål och stora rostfria kvalitetsvispar. En lampa belyser rakt ner i skålen vilket gör det enkelt att få överblick medan du bakar, och det finns många olika lägen på hastighet att variera mellan.

Klarar av tunga degar med viss rörelse

Maskinen har en ganska smal design och i uppfällt läge blir den 53 centimeter hög vilket gör att den inte kan stå under ett köksskåp vid arbete. Vid normalanvändning står den stabilt men på en köksbänk som inte var helt plan började den röra sig över bänken när den närmade sig maxkapacitet. Smetar och annan lättare vispning hanterar den däremot både snabbt, effektivt och stabilt. Skålens stänkskydd med matningslucka och degkrokens skyddsplatta minskar risk för kladd och spill.

Bra storlek och många funktioner

Kenwoods köksassistent är en riktigt bra kompis i köket, trots att den kan behöva lite stöttning vid arbetet på maxbelastning. I övrigt utför den sina uppgifter med bravur och känns dessutom påkostad och högkvalitativ i sin design. Det går även att utveckla sina kökskunskaper med tillbehör som blender och verktyg för pastatillverkning. Testpanelen imponerades dessutom av att storleken är så pass kompakt i förhållande till de stora volymer som Kenwood Chef XL klarar av att hantera. Så trots det något höga priset är detta en köksassistent som gör ett tillräckligt bra jobb för att vara värd sin lite högre prislapp, och som kommer ge sina användare många roliga köksupplevelser framöver.

Kompakt design, skyddar mot stänk, smart belysning i skålen
Något dyr, instabil vid hög belastning, kan ej stå under köksskåp vid arbete
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

5. Kenwood Chef Patissier XL

Avancerad och väldigt mångsidig köksassisten i snygg design

Effekt: 1 400 W Skålvolym: 7 liter (uppvärmningsbar skål) + 5 liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, K-beater (flatblandare), silikonbelagd flexivisp, slicketpott, blendertillsats och stänkskydd med matningslucka Vikt: 8,5 kg (utan skål) Maxvikt jäsdeg: 2,56 kg (fasta degar), 5 kg (lösare degar) Garanti: 10 år på motordelar Övrigt: Inbyggd värme, inbyggd våg, belysning av skål, förprogrammerade inställningar

Kenwood Patissier XL ger hemmakonditorn en köksassistent med många och avancerade funktioner. Förutom att erbjuda grundfunktionerna med att knåda/blanda deg och vispa smet så har den en smart vågfunktion som väger ingredienserna direkt i vågen. Dessutom kan den hjälpa till när man behöver smälta choklad!

Avancerad teknik som klarar det mesta

Det märks att det finns en idé från brittiska Kenwood om att ersätta flera olika av kökets hushållsapparater till endast denna. Kasta ut vågen och använd istället den inbyggda vågfunktionen, en funktion som fungerar utmärkt även utan att skålen används. Att slänga ut spisen känns däremot aningens överdrivet, men det går faktiskt att använda Patissier XL till att smälta choklad tack vare den integrerade värmaren – som även kan användas för att snabba på jäsningen. Det ingår en blender i paketet men oavsett vad man vill använda köksassistenten till så känns det som att det finns ett passande tillbehör. Det går till exempel att göra pasta såväl som att strimla eller mala kött om man vill det.

Behöver en hel del plats

Att maskinen är stor både med och utan tillbehör betyder självklart att den tar upp en del plats, något som kan vara en god idé att ha i åtanke innan köp. Testpanelen anser att det här är en maskin som bör stå framme, både på grund av sin vikt på 8.5 kilo men också för att den är snygg. Vikten gör att den är stabil redan innan man satt i några bunkar (och fyllt dem med deg) och den både vispar, smälter och knådar utan problem under testperioden. Degen håller inte heller på och slingrar sig upp längs degkrokarna vid användning, vilket panelen sett på andra modeller. Den som är bekväm av sig kan använda de förinställda lägena som är anpassade för olika varianter av bakning.

Bra ljus – men lite för högt ljud

Såväl LED-skärmen som skålen har belysning. Skärmen är lätt att använda, och det blir ännu enklare om man torkar av blöta eller kletiga fingrar innan användning. Det går att välja mellan olika menyer, dels de olika förinställda lägena men även knappa dig fram till huvudmenyn som visar effekt, eventuell värmning och har timer. Vågläget hittar man också i menyn. Som den moderna köksassistent den är har Kenwood Patissier XL i stort sett precis rätt inställningar för att hjälpa hemmakonditorn med perfekta kakor, bullar och andra sötsaker. Det enda minus som testpanelen har gäller ljudnivån. Dels har den en relativt hög arbetsvolym när man vispar, knådar eller blandar deg, dels har den en lite väl hög signal som påminner om att armen är uppe, något som kan irritera om man bara ska hämta fler ingredienser eller rengör skålen. Man hade önskat att det gick att stänga av det ljudet permanent, inte bara i varje session. Panelen hade även önskat att stänkskyddet inte bara passade till den stora skålen, och gärna var lite mer stabilt.

Detta till trots så är Kenwood Patissier XL ett riktigt bra köp och för den som älskar att baka sött kommer den att bli en ovärderlig hjälp i köpet.

Varierade funktioner, integrerad våg, kan värma
Högt pris, låter lite för mycket i både arbetsvolym och varningspip
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. KitchenAid Artisan 175EBK

Köksassistent i snygg retrodesign som går att få i flera olika färger

Medföljande vispar: Ballongvisp, flatblandare, flatblandare med silikonvinge, degkrok Extra tillbehör: Stänkskydd med matningslucka Färger: 14 olika nyanser Övrigt: 5 års motorgaranti på ursprungliga fel Storlek (Höjd): 360 mm Storlek (Djup): 370 mm Effekt: 300 W Volym behållare: 4,8 L + 3 L Vikt: 10,98 kg

KitchenAid Artisan har en härlig retrodesign som direkt för tankarna till amerikanska diners, och det finns en hel rad av färger att välja bland. Det här är en köksassistent som trots motorns något blygsamma effekt på 300 W känns kraftig och imponerar på testpanelen med sin jämförelsevis låga ljudnivå. Längre fram i testet kommer vi dock återkomma till motorns lite låga effekt när vi börjar blanda tyngre jäsdegar.

Det följer med två rostfria skålar på 3 respektive 4,8 liter där den större har ett handtag. Den platsbesparande faktorn att det går att placera den lilla skålen i den stora när de inte används uppskattas också mycket. Utöver skålarna följer det även med ballongvisp, degkrok, ett stänkskydd som passar båda skålarna och två flatblandare där den ena har en vinge i silikon.

Vispar helt perfekt

När det kommer till att vispa ihop socker och ägg eller att vispa grädde så gör KitchenAid Artisan ett perfekt jobb. Vi rekommenderar att öka hastigheten stegvis och använda stänkskyddet, den här modellen har nämligen inget mjukstartsläge som förhindrar stänk. Gällande funktionerna så saknas också ett pulsläge och det går tydligen att sätta i gång maskinen trots att drivhuvudet inte är nedsänkt, vilket känns som något som borde vara lätt att åtgärda. Även flatblandarna gör sitt jobb med bravur, där är det lätt att blanda ihop en slät kaksmet och med mer rinniga röror så fungerar den silikonvingade blandaren bra och håller effektivt smeten borta från kanterna.

Fel hastighet kan förstöra maskinen

Det är enkelt att få upp drivhuvudet och att justera hastigheten via reglagen på maskinens båda sidor. Vi rekommenderar dock att ta en ordentlig titt i manualen och följa instruktionerna kring hastigheterna noga. Panelen råkade nämligen köra degkroken på läge 4 vilket resulterade i att maskinen slutade fungera helt, eftersom den tydligen endast fick köras på läge 2 med degkroken i. Även om det står i manualen så anser testpersonerna att det var lite väl klent från tillverkarens sida. Med den rekommenderade maxvikten av deg på 2 kilo så hörs det att det blir kämpigt för KitchenAid, så om du ofta bakar större degmängder så finns det andra köksassistenter som gör jobbet bättre.

Riktigt snygg – men det räcker inte

KitchenAid är en premiumassistent i den högre prisklassen och utseendet matchar verkligen prislappen. Men eftersom yta inte är allt får vi ändå säga att det är några detaljer som gör att vissa konkurrenter trots allt hamnar före Artisan i listan. Om du verkligen tycker om designen och inte ska göra stora degar så kommer du absolut bli nöjd med ditt köp, det är en bra kökmaskin med alla grundfunktioner på plats – även om toppbetygen totalt sett uteblir.

Retrodesign, flera färger, gott om tillbehör, grundfunktionerna är bra
Lite för klen motor, inga extrafinesser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Bosch MUM52120

Lättanvänd och kompakt köksassistent som passar det mindre hemmet

Effekt: 700 W Sladdlängd: 1,18 m Skålvolym: 3,9 l Medföljande tillbehör: Grovvisp och ballongvisp, degkrok, grönsaksskärare, plastmixer

Trots sin storlek är MUM52120 från Bosch en köksassistent som är lätt att använda och klarar det mesta i det mindre hushållet. Den medföljande bunken är i rostfritt stål och det är lätt att starta både knåd- och vispfunktionerna. Armen tas upp med ett smidigt knapptryck.

Flera smarta funktioner

MUM52120 har många funktioner som testpanelen uppskattar, till exempel pulsfunktionen som gör att det går att få exakt kontroll över slutskedet, dessutom stannar vispen alltid längst bak i skålen så att det är lätt att fylla på ingredienser. Knådandet går i både sidled och i höjdled och kan ställas i fyra olika hastigheter vilket räcker gott. Det finns även en funktion där vispen ska starta lite mjukt, men vi märker ändå en del skvätt vid start. Vispen är annars snabb och effektiv och klarar av både grädde och maräng.

Lättförvarad storlek

Ljudnivån är inte högre än på konkurrenternas maskiner, men det uppstår ibland en ljusare ton som är irriterande att lyssna på när maskinen körs på låg effekt. De olika delarna är enkla att sätta fast och plocka bort och de allra flesta kan diskas i maskin. Den kompakta storleken och sladdfacket gör det enkelt att förvara assistenten i ett skåp när den inte används, och den kan även stå framme utan att ta allt för mycket plats, även om den kanske inte vinner någon skönhetstävling. Det mindre hushållet kan absolut tycka att MUM52120 är ett bra köp då funktionen är mycket god i förhållande till dess prislapp.

Smidig och lättförvarad storlek, enkel att använda
Pipande ton i vissa lägen, visparna kan skvätta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Allt om Köksassistenter

I över 70 år har köksassistenten varit en populär köksmaskin som besparat oss mycket knådande och vispande och i dagens utbud finns det en uppsjö av modeller med olika funktioner och tillbehör som passar de flesta. Det lilla hushållet vill kanske ha en kompakt modell medan storbakaren vill ha en maskin som klarar av att hantera många kilo deg åt gången. Det går även att matcha designen med resten av inredningen för den som vill ha sin köksassistent ståendes framme på bänken.

I vårt test har vi tittat närmare på några av de mest omtyckta modellerna på marknaden. Där har vi bland annat utvärderat storlek, funktion, användarvänlighet och hur lätt det är att montera ihop de olika delarna. Effekten är också en viktig punkt – kan motorn hantera stora degar utan problem? Vi har även kollat på skålvolym, de medföljande tillbehören och vilka verktyg som finns att köpa till vid sidan av. Har du till exempel endast tänkt knåda deg till mindre bröd så duger en billigare och mindre avancerad modell ofta bra.

Skillnaden mellan köksassistent, matberedare och köksmaskin

De många olika begrepp som kan förvirra, men köksmaskin är ingen egen maskin utan ett namn för både matberedare och assistent. Matberedaren kan göra lite fler saker, som att hacka och mala och riva olika livsmedel, medan en köksassistent är bäst för att vispa och blanda och primärt utvecklad för bakning.