Test av köksassistenter: 7 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2023

Behöver du en assistent i köket för att lättare få till de där goda kakorna eller minska startsträckan till ett gott hembakt bröd? I vårt test har vi synat och provat köksmaskiner från Ankarsrum, Kenwood, Electrolux, KitchenAid och Bosch. För att kunna bli bäst i test behöver assistenten vara användarvänlig, ha en stark motor och smarta tillbehör, samt kunna arbeta med deg och smet av varierande storlek. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Köksassistent

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som väljs ut eller vilka omdömen de får. Produkter har använts hos våra testfamiljer så som de är tänkta att nyttjas i vardagen. I vid betygssättning har vi utvärderat följande kriterier:

Effektivitet: Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken djupt nog i skålen för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta baket?
Användarvänlighet: Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till redskapsarmen? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den?
Byggkvalitet och design: Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av? Hur högljudd är motorn? Hur lång är garantitiden och vad omfattar den? Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?

De omdömen som delats ut har sedan räknats ihop med prisen för varan för att beräkna prisvärdhet i slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. Ankarsrum Assistent AKM 6230 BÄST I TEST KÖKSASSISTENT

Effektiv köksassistent i snygg design med många tillbehör

Effekt: 1 500 W Sladdlängd: 2 m Skålvolym: 7 liter Tillbehör som ingår: Rostfri bunke, vispskål, ballongvispar, mördegsvispar, degkrok, degrulle, degkniv, degskrapa, vispaxel, jäslock Vikt: 8,6 kg Maxvikt jäsdeg: 5 kg Garanti: 7 års motorgaranti

Ankarsrums assistent är en klassisk köksmaskin som ofta syns i både tv- och sociala medier-kök, förmodligen för att den är lika snygg som högpresterande.

Välutrustad köksassistent med många tillbehör

Det följer med många tillbehör i basutbudet till Ankarsrum AKM 6230 och fler går att köpa till för den som vill avancera ytterligare. Det gör att det blir lätt att hitta ett användningsområde för assistenten oavsett vad som planeras i köket för dagen. Dessutom har den en avtagbar sladd i bra längd vilket gör den både lätt att placera och stuva undan. Ankarsrum AKM 6230 är en relativt tung men också stabil maskin som är lätt att börja arbeta med. Den stora bunken gör det enkelt att baka även stora mängder på kort tid då en dubbel sats lätt får plats. De medföljande degtillbehören fungerar bra och maskinen är stark och effektiv i sin knådning.

Prisvärd köksassistens med många finesser

De två vreden går att ställa in på antingen ett konstant läge eller användas som en timerfunktion på 1–12 minuter. Ljudvolymen är överkomlig och det går att stoppa de flesta delarna i diskmaskinen efter användning. Trots det höga priset för den ändå ses som prisvärd tack vare de många medföljande tillbehören, prestandan och funktionen. Den är fortfarande i nyskick efter en säsongs användning och dessutom snygg nog att alltid ha framme på köksbänken om utrymmet finns. För den som har pengarna och ofta bakar större satser bröd och bullar kommer Ankarsrum AKM 6230 absolut att kännas som ett bra köp som motsvarar de högst ställda förväntningarna.

Bra skålvolym, klarar av större satser, många tillbehör, snygg design
Högt pris, alla medföljande delar behöver förvaringsplats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Varimixer Teddy

En oväntat tyst köksassistent för dig som premierar kvalitet och låg ljudnivå

Effekt: 300 W Sladdlängd: 1,5 m Skålvolym: 5 liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, matningsstöd, jäslock och stänkskydd Vikt: 18 kg Maxvikt jäsdeg: 2,5 kg (vid 50–60% vätska) Övrigt: Steglös justering, mjukstart

Teddy är så tyst att den kan köras när barnen sover, och samtidigt som jobbmöten pågår i samma rum. Tack vare sin stabila motor bearbetar den även större jäsdegar utan problem, och är riktigt enkel att hålla ren.

Stor, kraftfull och tyst med smart reglage

Björnen i Varimixers logotyp är kanske anledningen till att Teddy ofta kallas ”Björn”. Men smeknamnet passar väl: utöver att vara ganska stor, stark och tung (denna assistent är med sina 18 kilo inte något du lyfter in och ur ett skåp) så är den också otroligt tyst. Den står stadigt tack vare sin tyngd och sugproppar undertill. Inte ens vid maximal belastning börjar den låta nämnvärt och skulle aldrig förflytta sig över bänken.

Varimixer Teddy white on countertop with flour

Hastigheten regleras steglöst med ett vred som även lyfter redskapsarmen när det dras bakåt. Det är riktigt smidigt, och eftersom reglaget finns på båda sidor spelar det inte någon roll hur du placerar maskinen i köket. Motorn brummar mjukt och även när man vispar grädde eller äggvita på hög hastighet låter den inte nämnvärt. Den stänker inte vid blöta ingredienser, men se upp: bearbetar man mycket torra ingredienser i skålen skvätter det lätt över både mjöl och kakao tills dess att smeten gått ihop ordentligt. De torra ingredienserna måste därför tillsättas lite i taget.

Som tur är så är Teddy lätt att hålla ren: ytorna är stora, raka och blanka och den kräver sällan mer än en snabb avtorkning. Degen klättrar inte heller på degkroken, och undersidan av redskapsarmen har inte behövt rengöras. Den del som blir smutsigast (mjöligast) är stänkskyddet, som sitter fastklickat i redskapsarmen, och kräver lite kraft för att få loss.

Varimixer Teddy with meringue batter2

Kärlek från första brödbaket – men också väldigt dyr

Testpanelen lär sig snabbt att älska den här maskinen. Motorn, som är konstruerad att ha högre vridmoment vid låga varvtal som när deg ska knådas, känns stabil och stark trots relativt lågt wattal. Detta är en maskin i premiumklassen med hög kvalitet, men som också är väldigt enkel i sitt utförande. Den saknar många av de funktioner vi väntar oss av dyrare köksassistenter som belysning, våg, timer, och pulsfunktion. Det känns som att man i stället har satsat på byggkvalitet och låg ljudnivå, och lämnat alla extrafunktioner därhän.

Maskinens främsta nackdel är helt klart det ovanligt höga priset som nog svider i de flesta plånböcker. Men vill du ha en stabil och stadig premiummaskin – utan krusiduller och extra funktioner – så är det ett riktigt bra val.

Otroligt tyst, kraftfull, lättmanövrerad
Högt pris, går inte att komplettera med tillbehör
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. KitchenAid Artisan KSM125

Köksassistent i snygg retrodesign som går att få i flera olika färger

Medföljande vispar: Ballongvisp, flatblandare, degkrok Färger: 14 olika nyanser Övrigt: 5 års motorgaranti på ursprungliga fel Storlek (Höjd): 360 mm Storlek (Djup): 370 mm Effekt: 300 W Volym behållare: 4,8 L + 3 L Vikt: 10,98 kg

KitchenAid Artisan har en härlig retrodesign som direkt för tankarna till amerikanska diners, och det finns en hel rad av färger att välja bland. Det här är en köksassistent som trots motorns något blygsamma effekt på 300 W känns kraftig och imponerar på testpanelen med sin jämförelsevis låga ljudnivå.

Det följer med en snygg och praktisk rostfri skål som rymmer 4,8 liter. Utöver skålarna följer det även med ballongvisp, degkrok, samt en flatvisp.

Vispar helt perfekt

När det kommer till att vispa ihop socker och ägg eller att vispa grädde så gör KitchenAid Artisan ett perfekt jobb. Vi rekommenderar att öka hastigheten stegvis eller komplettera med ett stänkskydd som går att köpa till.  Även flatblandarna gör sitt jobb med bravur, där är det lätt att blanda ihop en slät kaksmet och med för mer rinniga röror så fungerar hade vi gärna sett en silikonvingad blandare bra som ibland ingår med vissa andra modeller.

Håll rätt hastighet

Det är enkelt att få upp drivhuvudet och att justera hastigheten via reglagen på maskinens båda sidor. Vi rekommenderar dock att ta en ordentlig titt i manualen och följa instruktionerna kring hastigheterna noga. Att använda exemplevis degkroken på fel läge kan orsaka problem. Är man någon som bara slarvigt läser bruksanvisningar, kan man med andra ord stöta på patrull. Med den rekommenderade maxvikten av deg på 2 kilo så hörs det att det blir kämpigt för KitchenAid, så om du ofta bakar större degmängder så finns det andra köksassistenter som gör jobbet bättre.

KitchenAid Artisan 175EBK

Riktigt snygg – men inte lika kraftfull som önskat

KitchenAid är en premiumassistent i den högre prisklassen och utseendet matchar verkligen prislappen. Men eftersom yta inte är allt måste vi ändå säga att det är några detaljer som gör att vissa konkurrenter trots allt hamnar före Artisan i listan. Om du verkligen tycker om designen och inte ska göra stora degar så kommer du absolut bli nöjd med ditt köp, det är en bra kökmaskin med alla grundfunktioner på plats.

Retrodesign, flera färger, gott om tillbehör, grundfunktionerna är bra
Lite för klen motor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. SMEG Köksmaskin 4.8 liter

En retrosnygg köksassistent som gör bakningen enklare

Medföljande vispar: Trådvisp, flatblandare, degkrok, lock till bunken Färger: Nära 20 olika färgsättningar att välja mellan Övrigt: Går att köpa med glasbunke Storlek (Höjd): 375 mm Storlek (Djup): 350 mm Effekt: 800 W Volym behållare: 4.8 L Vikt: ca 9.2 kg

Oavsett om det är bullar eller mördegskakor som ska bakas, råder det inga tvivel om att en köksassistent gör livet lite enklare. För den som inte bakar dagligdags och har ont om förvaringsplats i skåpen är det kanske extra viktigt att denna bjässe till köksmaskin dessutom är okej att vila ögonen på. Smegs köksassistent är precis så retrogullig att den passar i alla kök, även mer moderna. Den finns dessutom i en uppsjö av färger.

Köksassistent som är riktigt snygg

Men allt handlar naturligtvis inte om utseendet. Köksassistenten från Smeg visar sig dock snabbt vara en bra hjälpare vid allt från tyngre bulldegar till att vispa grädde och maräng. Skålen rymmer 4.8 liter - men det innebär inte att man kan fylla den till toppen med deg. Maskinens max för en bröddeg (eller en klassisk bulldeg) är 1.3 kilo. Det innebär att du inte ska dubbla bullreceptet för att spara tid - det orkar inte motorn med. För lättare degar och smet är kapaciteten lite högre: 2.6 kilo. Med andra ord riktar sig denna maskin främst till hobbybagaren.

Smegs köksassistent har tio olika hastigheter och man ändrar lätt mellan dem. Det är enkelt att komma åt reglaget och att byta hastighet under pågående knådning eller vispning är så klart inga problem alls. Att tippa bak motorn för att enkelt kunna ta loss skålen eller byta visp, går galant med ett enhandsgrepp. Överlag är detta en väldigt intiutiv maskin att använda och det är faktiskt svårt att göra fel.

Tåliga och användbara tillbehör

Tillsammans med själva maskinen och skålen i rostfritt, får man även en trådvisp i stål, flatblandare i aluminium och en degkrok i aluminium. Det ingår även ett plastlock till skålen och detta är toppen att använda för att undvika att mjöl spiller över kanten innan degen gått ihop. Locket fungerar även som en kanal ned i bunken, så att lägga till ingredienser medan locket är på går galant. Tillbehören är gedigna och slitstarka och ser fina och nya ut även efter att maskinen använts flitigt under flera månaders tid.

SMEG Köksmaskin 4.8 liter

Ljudmässigt ligger den bra till. Alla köksassistenter låter så klart, och så även denna. Men ljudnivån är fullt överkomlig och även på morgonen medan familjen sover, går det bra att knåda en deg i köket utan att väcka hela huset.

Smeg Köksassistent är lätt att använda, enkel att rengöra och ser ut som ett smycke när den står på köksbänken. Det finns flera sorters tillbehör att köpa till för den som är sugen: vad sägs om pastavals och grönsaksskärare till exempel? Med denna hjälpreda i köket går bullbaket (och en hel del annat) som smort.

Snygg, inte särskilt högljudd, rimligt pris sett till konkurrensen
Gillar man inte retro-estetik är detta kanske inte förstahandsvalet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Kitchen Aid Artisan Stand Mixer Bowl Lift

Medföljande vispar: Ballongvisp, flatblandare, degkrok, dubbel flatblandare med silikonkant Färger: 10 olika nyanser Övrigt: 5 års motorgaranti på ursprungliga fel Storlek (Höjd): 375 mm Storlek (Djup): 286 mm Effekt: 375 W Volym behållare: 6.6 L Vikt: ca 15 kg

Kitchen Aid Stand Mixer Bowl Lift är en köksassistent för dig som bakar stora och många degar. Detta är nämligen den köksassistent med störst kapacitet från KitchenAid och det märks, både på skålens och själva maskinens storlek. Kitchen Aid Stand Mixer Bowl Lift är en rejäl pjäs, så om du överväger ett köp; dubbelkolla att du verkligen har plats för den i skåpet eller på köksbänken.

Köksassistent för stora degar

Förutom att Kitchen Aid Artisan Stand Mixer Bowl Lift har en bunke som rymmer imponerande 6.6 liter, har den även den starkaste motorn som Kitchen Aid erbjuder. Detta gör att den har kapacitet att knåda större degar, inte bara för att skålen rymmer det utan för att motorn orkar den ökade bördan. Skålen förankras på ett par fasta armar på maskinen. Det tar en liten stund att lära sig tekniken för att klicka fast skålen. Att ta av den är däremot busenkelt, bara att lyfta den rakt uppåt när man håller i skålens handtag.

Det som skiljer Kitchen Aid Stand Mixer Bowl Lift från andra köksassistenter, förutom storleken, är att mixerskålen är höj- och sänkbar. Detta innebär att man inte behöver tippa toppen av maskinen bakåt när skålen ska på eller av. Istället sänker man skålen till bottenläget och lyfter av den. Detta ska även göra maskinen mer stabil, men under tiden vi testar denna köksassistent, utäcker vi att den har en förmåga att dansa runt lite på köksbänken. Detta sker främst när man kör tyngre degar. Vid ett tillfälle förflyttar sig maskinen nästan 20 centimeter på bänken - då är man glad att man inte slagit på den och lämnat rummet.

Rejäla redskap och högre kapacitet

Alla redskap som följer med (ballongvisp, flatblandare, degkrok, dubbel flatblandare med silikonkant) är större och mer rejäla än de som kommer tillsammans med en vanliga Kitchen Aid Artisan. Det märks inte minst på degkroken som har en härlig tyngd och verkligen knådar bull- och bröddegar rejält. Tillsammans med Kitchen Aid Artisan Stand Mixer Bowl Lift får man dessutom ett stänkskydd i plast. Det är lite pilligt att få på, men när man väl monterat det på skålen är det skönt att slippa mjöl som skvätter ur bunken innan degen gått ihop.

Kitchen Aid Artisan Stand Mixer Bowl Lift

Kitchen Aid Artisan Stand Mixer Bowl Lift är en kompentent maskin med stor kapacitet. Den passar allra bäst i ett kök med mycket yta eller gott om förvaringsutrymme. Bakar man lite bullar och bröd någon gång ibland, är det att ta i att skaffa sig en sådan här stor maskin. Men för den som bakar ofta och mycket, är det onekligen skönt med den högre kapaciteten man får med både större skål, mer gedigna redskap och den mer kraftfulla motorn.

Kan hantera större degar, praktiskt med höj- och sänkbar skål, högre motorkapacitet
Väldigt stor, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Kenwood Chef Patissier XL

Avancerad och väldigt mångsidig köksassisten i snygg design

Effekt: 1 400 W Skålvolym: 7 liter (uppvärmningsbar skål) + 5 liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, K-beater (flatblandare), silikonbelagd flexivisp, slicketpott, blendertillsats och stänkskydd med matningslucka Vikt: 8,5 kg (utan skål) Maxvikt jäsdeg: 2,56 kg (fasta degar), 5 kg (lösare degar) Garanti: 10 år på motordelar Övrigt: Inbyggd värme, inbyggd våg, belysning av skål, förprogrammerade inställningar

Kenwood Patissier XL ger hemmakonditorn en köksassistent med många och avancerade funktioner. Förutom att erbjuda grundfunktionerna med att knåda/blanda deg och vispa smet så har den en smart vågfunktion som väger ingredienserna direkt i vågen. Dessutom kan den hjälpa till när man behöver smälta choklad!

Avancerad teknik som klarar det mesta

Det märks att det finns en idé från brittiska Kenwood om att ersätta flera olika av kökets hushållsapparater till endast denna. Kasta ut vågen och använd istället den inbyggda vågfunktionen, en funktion som fungerar utmärkt även utan att skålen används. Att slänga ut spisen känns däremot aningens överdrivet, men det går faktiskt att använda Patissier XL till att smälta choklad tack vare den integrerade värmaren – som även kan användas för att snabba på jäsningen. Det ingår en blender i paketet men oavsett vad man vill använda köksassistenten till så känns det som att det finns ett passande tillbehör. Det går till exempel att göra pasta såväl som att strimla eller mala kött om man vill det.

Kenwood Chef Patissier XL

Behöver en hel del plats

Att maskinen är stor både med och utan tillbehör betyder självklart att den tar upp en del plats, något som kan vara en god idé att ha i åtanke innan köp. Testpanelen anser att det här är en maskin som bör stå framme, både på grund av sin vikt på 8.5 kilo men också för att den är snygg. Vikten gör att den är stabil redan innan man satt i några bunkar (och fyllt dem med deg) och den både vispar, smälter och knådar utan problem under testperioden. Degen håller inte heller på och slingrar sig upp längs degkrokarna vid användning, vilket panelen sett på andra modeller. Den som är bekväm av sig kan använda de förinställda lägena som är anpassade för olika varianter av bakning.

Kenwood Chef Patissier XL 01

Bra ljus – men lite för högt ljud

Såväl LED-skärmen som skålen har belysning. Skärmen är lätt att använda, och det blir ännu enklare om man torkar av blöta eller kletiga fingrar innan användning. Det går att välja mellan olika menyer, dels de olika förinställda lägena men även knappa dig fram till huvudmenyn som visar effekt, eventuell värmning och har timer. Vågläget hittar man också i menyn. Som den moderna köksassistent den är har Kenwood Patissier XL i stort sett precis rätt inställningar för att hjälpa hemmakonditorn med perfekta kakor, bullar och andra sötsaker. Det enda minus som testpanelen har gäller ljudnivån. Dels har den en relativt hög arbetsvolym när man vispar, knådar eller blandar deg, dels har den en lite väl hög signal som påminner om att armen är uppe, något som kan irritera om man bara ska hämta fler ingredienser eller rengör skålen. Man hade önskat att det gick att stänga av det ljudet permanent, inte bara i varje session. Panelen hade även önskat att stänkskyddet inte bara passade till den stora skålen, och gärna var lite mer stabilt.

Detta till trots så är Kenwood Patissier XL ett riktigt bra köp och för den som älskar att baka sött kommer den att bli en ovärderlig hjälp i köpet.

Varierade funktioner, integrerad våg, kan värma
Högt pris, låter lite för mycket i både arbetsvolym och varningspip
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Bosch MUM52120

Lättanvänd och kompakt köksassistent som passar det mindre hemmet

Effekt: 700 W Sladdlängd: 1,18 m Skålvolym: 3,9 l Medföljande tillbehör: Grovvisp och ballongvisp, degkrok, grönsaksskärare, plastmixer

Trots sin storlek är MUM52120 från Bosch en köksassistent som är lätt att använda och klarar det mesta i det mindre hushållet. Den medföljande bunken är i rostfritt stål och det är lätt att starta både knåd- och vispfunktionerna. Armen tas upp med ett smidigt knapptryck.

Flera smarta funktioner

MUM52120 har många funktioner som testpanelen uppskattar, till exempel pulsfunktionen som gör att det går att få exakt kontroll över slutskedet, dessutom stannar vispen alltid längst bak i skålen så att det är lätt att fylla på ingredienser. Knådandet går i både sidled och i höjdled och kan ställas i fyra olika hastigheter vilket räcker gott. Det finns även en funktion där vispen ska starta lite mjukt, men vi märker ändå en del skvätt vid start. Vispen är annars snabb och effektiv och klarar av både grädde och maräng.

Lättförvarad storlek

Ljudnivån är inte högre än på konkurrenternas maskiner, men det uppstår ibland en ljusare ton som är irriterande att lyssna på när maskinen körs på låg effekt. De olika delarna är enkla att sätta fast och plocka bort och de allra flesta kan diskas i maskin. Den kompakta storleken och sladdfacket gör det enkelt att förvara assistenten i ett skåp när den inte används, och den kan även stå framme utan att ta allt för mycket plats, även om den kanske inte vinner någon skönhetstävling. Det mindre hushållet kan absolut tycka att MUM52120 är ett bra köp då funktionen är mycket god i förhållande till dess prislapp.

Smidig och lättförvarad storlek, enkel att använda
Pipande ton i vissa lägen, visparna kan skvätta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som väljs ut eller vilka omdömen de får. Produkter har använts hos våra testfamiljer så som de är tänkta att nyttjas i vardagen. I vid betygssättning har vi utvärderat följande kriterier:

Effektivitet: Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken djupt nog i skålen för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta baket?
Användarvänlighet: Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till redskapsarmen? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den?
Byggkvalitet och design: Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av? Hur högljudd är motorn? Hur lång är garantitiden och vad omfattar den? Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?

De omdömen som delats ut har sedan räknats ihop med prisen för varan för att beräkna prisvärdhet i slutbetyget.

Fem saker att tänka på innan köp av köksassistent

Med en kraftfull köksassistent spar du både tid och muskelkraft när degar ska knådas och smetar vispas. Det är förvisso ett av de köksredskap som har störst prislapp, men i gengäld får du en pjäs som kan vara till oumbärlig hjälp i köket under många år framöver. Kanske rentav livet ut om du väljer rätt. Här är fem tips som förhoppningsvis kan guida dig genom några av de frågor som är bra att fundera över innan det är dags att ta den där turen till köksbutiken.

Välj en köksassistent med kraftig motor

Att knåda en deg ordentligt kan som bekant bli en ganska ansträngande syssla även för en normalstark människa, och då är det lätt att förstå att det krävs en del kraft i motorn hos den modell av köksassistent som man väljer. Så vad räknas som en stark motor? Vinnaren i vårt test har en motor som ligger på 1200 W vilket får räknas som högt, men även motorer med lägre effekt har fått goda recensioner så det handlar även om hur själva konstruktionen är byggd. Men att kunna låta assistenten stå på och knåda deg under en tid utan att man behöver pausa på grund av risk för överhettad motor kommer definitivt göra bakandet till en roligare syssla i längden.

Köksassistent med många tillbehör

När man börjar titta runt så ser man att det kan skilja sig rejält angående vad man får med som tillbehör när man köper en köksassisten. Alla företag vill tjäna pengar såklart, och att bara skicka med ett grundutbud och låta kunden köpa till extrautrustningen är smart ur såväl sälj- som miljösynpunkt, för vem tjänar på att saker som aldrig används bara ligger? Men den som söker en allround-maskin som fungerar för både deg och smet och även kan vispa grädde vill kanske ta en extra titt på vad som faktiskt ingår i de olika paketen.

Exempel på tillbehör som i stort sett alltid finns med är bunke, degkrok och vispar, men det finns även paket som skickar med bunkar i fler än en storlek, degrulle, degkniv och degskrapa, samt jäslock och fler sorters vispar. Kolla på förpackningen, jämför med dina egna behov och fundera över vilket köp som blir mest prisvärt i längden

Köksassistent med stor degskål

Den som gillar att baka och tänker att tiden i köket kommer att bli ännu mer lustfylld med en assistent bör titta noga på vilken maxstorlek för deg som fungerar i medföljande skål. Vi har sett fler än en recension från besvikna hobbybagare som får dela upp sina satser i flera mindre och inte alls är nöjda med tidsåtgången som då blir när det är dags för det stora lussebullsbaket eller vid andra tillfällen när stora mängder ska bakas samtidigt.

Assistenter som har stora degskålar brukar ofta även ha en väl tilltagen effekt för att degkrokarna ska orka dra runt större degar, men kolla för säkerhets skull att det faktiskt stämmer även i praktiken.

Extrafunktioner för köksassistenter

Alla produkter som kan utvecklas åt det mer tekniska hållet kommer förr eller senare att få olika uppdateringar, och köksassistenterna kommer inte undan. Det är lätt att börja fundera på vad ens mor- och farföräldrar hade tyckt om alla hjälpmedel som finns idag där de stod vid sin vedeldade ugn och knådade sina degar för hand, men det är inte utan att man själv blir lite imponerad. Några extrafunktioner som vi gillar är dessa:

 • Inbyggd våg. Många som bakar hävdar att det bästa man kan göra är att slänga sina decilitermått i soporna och istället börja väga sina ingredienser. Detta syns också ofta i olika recept där mängderna anges i vikt istället för rymdmått. Att plocka fram en köksvåg och börja mäta kan ibland kännas lite krångligt, men med en inbyggd våg i köksassistenten är det bara att hälla i ingredienserna och nollställa mellan varje, så blir det rätt direkt med minimalt spill.
 • Assistent med timer. Om en degen eller smet ska hanteras en viss tid är det skönt att kunna använda en inbyggd timer och göra annat under tiden utan att behöva fundera på hur länge assistenten har varit igång.
 • Integrerad belysning. Beroende på hur kökets belysning ser ut kan det ibland blir lite skumt i skålen, speciellt när man böjer sig över för att titta ner. Om ens köksassistent har integrerad belysning så blir det betydligt enklare att hålla koll på hur porös den vispade äggvitan är, eller vilken färg morotskakesmeten har fått.

Köksassistent som är smidig att plocka undan

Alla har inte ett sådant utrymme på sina bänkskivor att det går att ha sina köksprylar framme jämt. Men det är inte heller det lättaste att lyfta omkring på en otymplig köksassistent, då de tyngsta modellerna kan väga runt 25 kilo. Att den är lätt att förflytta är extra viktigt för den som av olika anledningar har svårt att lyfta eller bära tungt, och så ska den ju ha en bra plats att stå på när det inte används också, så den ytan behöver kanske också mätas.

Att assistenten har en bra sladdlängd så att den kan placeras på ett säkert och praktiskt ställe i köket är också viktigt. Sladden bör gärna vara avtagbar eller konstruerad så att den kan rullas ihop och fästas på maskinen då det kommer att både minska risken för att snubbla vid förflyttning och spara plats vid förvaring.


Allt om Köksassistenter

I över 70 år har köksassistenten varit en populär köksmaskin som besparat oss mycket knådande och vispande och i dagens utbud finns det en uppsjö av modeller med olika funktioner och tillbehör som passar de flesta. Det lilla hushållet vill kanske ha en kompakt modell medan storbakaren vill ha en maskin som klarar av att hantera många kilo deg åt gången. Det går även att matcha designen med resten av inredningen för den som vill ha sin köksassistent ståendes framme på bänken.

I vårt test har vi tittat närmare på några av de mest omtyckta modellerna på marknaden. Där har vi bland annat utvärderat storlek, funktion, användarvänlighet och hur lätt det är att montera ihop de olika delarna. Effekten är också en viktig punkt – kan motorn hantera stora degar utan problem? Vi har även kollat på skålvolym, de medföljande tillbehören och vilka verktyg som finns att köpa till vid sidan av. Har du till exempel endast tänkt knåda deg till mindre bröd så duger en billigare och mindre avancerad modell ofta bra.

Skillnaden mellan köksassistent, matberedare och köksmaskin

De många olika begrepp som kan förvirra, men köksmaskin är ingen egen maskin utan ett namn för både matberedare och assistent. Matberedaren kan göra lite fler saker, som att hacka och mala och riva olika livsmedel, medan en köksassistent är bäst för att vispa och blanda och primärt utvecklad för bakning.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Electrolux Assistent E7KM1-4PB

Retrodesignad köksassistent med god effekt, anpassad för husbehoven i bakning

Effekt: 1 200 W Sladdlängd: 1,25 m Skålvolym: 4.8 + 2.9 Liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, silikonvingad flatblandare, jäslock och stänkskydd med matningslucka Vikt: 9.55 kg Maxvikt jäsdeg: 1.4 kg Övrigt: Belysning av skål och vred, pulsfunktion, mjukstart
Electrolux E7KM1 4PB

Electrolux Assistent kommer med snygg retrodesign, en stark motor och flera bra tillbehör för det normalstora hemmets vanligaste behov. Den är något högljudd men känns stabil och skvätter inte flytande ingredienser tack vare inbyggd mjukstart och ett mycket tätt stänkskydd

Kraftfull motor – men för nätta degar

Electrolux nya assistentmodell E7KM1-4PB har fått en starkare motor än föregångaren och stoltserar nu med en effekt på 1200 W. Det belysta vridreglaget med 10 olika hastigheter gör att du enkelt kan anpassa varvtalet efter om du vispar, knådar eller blandar en kaksmet, och det finns även en pulsfunktion för den som snabbt vill blanda ihop ingredienser.

När det kommer till vispning excellerar Electrolux assistent. Även om man drar upp vredet på maximal hastighet direkt så finns en inbyggd dämpning där motorn varvar upp långsamt, vilket gör att den inte alls skvätter – bravo! Dessutom finns ett stänkskydd med matningslucka som sluter riktigt tätt. Det gör visserligen att det är lite krångligt att få på, men du slipper garanterat skrubba nedstänkta kakelplattor.

När maskinen arbetar med jäsdegar är ljudvolymen något hög, och drivhuvudet hoppar lite med ett knäppande läte. Den största kritiken som vi har mot Assistent är dock att den enligt manualen tar som mest 1,4 kg jäsdeg – 1,2 om degen är av det fastare slaget. Med tanke på motoreffekten så borde den klara av mer, vilket vår testpanel också har provat med gott resultat. Begränsningen måste ändå hållas emot E7KM1-4PB eftersom det är möjligt att användning med större degar med tiden kommer öka slitaget och kanske minska maskinens livslängd.

Emellanåt kan skålen vara något svår att få loss från maskinen, just efter körning av jäsdeg – vi rekommenderar då att man knackar ett par gånger på handtaget i rätt riktning, sedan lossnar den lätt.

Electrolux Assistent and baking ingredients

Bra tillbehör och möjlighet att köpa till fler

Med maskinen följer en ballongvisp, två flatblandare varav en med silikonvinge som håller lättflytande blandningar borta från kanten på skålen, stänkskydd och jäslock. Alla verktyg är lätta att hålla rena tack vare sina överdrag i silikon och skålar, flatblandare och degkrok går att diska in maskin. Vill man så kan man även köpa till tillbehör som grönsaksskärare och köttkvarn.

Det ingår en stor skål med handtag och en mindre som passar perfekt i den andra för enkel förvaring när de inte används, något som uppskattas. Maskinen har även belysning; en lampa vid vredet för att lätt se hastighetsinställningen och en ned i skålen så att man kan baka och blanda i alla ljusförhållanden. Det mycket rimliga priset gör att Electrolux Assistent E7KM1-4PB får ses som en köksassistent som ändå ger god valuta för pengarna tack vare sina goda funktioner.

*Electrolux köksassistenter har olika produktnamn för olika färger. T.ex. EKM5540 och EKM5570 är andra produktnamn/-nummer för samma produkt. Dessa kan i vissa fall vara lägre i pris när du använder prisjämförelsesajter och vi rekommenderar därför att du även prisjämför dessa modeller.

Bra på att knåda och vispa, stark motor, snygg design, lätt att använda
Något högljudd, tar endast små degar.
0 5 4 1

Kenwood KVL8300S Chef XL

En liten köksassistent som kan hantera stora degar

Volym behållare: 6,7 l Effekt: 1 700 W Medföljande tillbehör: K-Spade (för lätta smetar), Visp, Degkrok, Flexi-Visp (kantskrapande visp), Mousseverktyg Vikt: 10.4 kg
Kenwood KVL8300S Chef XL2

Trots sin kompakta design är Kenwood Chef XL en effektiv köksassistent som är både lättanvänd och användarvänlig i sin funktion, med stor skål och stora rostfria kvalitetsvispar. En lampa belyser rakt ner i skålen vilket gör det enkelt att få överblick medan du bakar, och det finns många olika lägen på hastighet att variera mellan.

Klarar av tunga degar med viss rörelse

Maskinen har en ganska smal design och i uppfällt läge blir den 53 centimeter hög vilket gör att den inte kan stå under ett köksskåp vid arbete. Vid normalanvändning står den stabilt men på en köksbänk som inte var helt plan började den röra sig över bänken när den närmade sig maxkapacitet. Smetar och annan lättare vispning hanterar den däremot både snabbt, effektivt och stabilt. Skålens stänkskydd med matningslucka och degkrokens skyddsplatta minskar risk för kladd och spill.

Bra storlek och många funktioner

Kenwoods köksassistent är en riktigt bra kompis i köket, trots att den kan behöva lite stöttning vid arbetet på maxbelastning. I övrigt utför den sina uppgifter med bravur och känns dessutom påkostad och högkvalitativ i sin design. Det går även att utveckla sina kökskunskaper med tillbehör som blender och verktyg för pastatillverkning. Testpanelen imponerades dessutom av att storleken är så pass kompakt i förhållande till de stora volymer som Kenwood Chef XL klarar av att hantera. Så trots det något höga priset är detta en köksassistent som gör ett tillräckligt bra jobb för att vara värd sin lite högre prislapp, och som kommer ge sina användare många roliga köksupplevelser framöver.

Kompakt design, skyddar mot stänk, smart belysning i skålen
Något dyr, instabil vid hög belastning, kan ej stå under köksskåp vid arbete

Bra pris hos: