Babyvakt: 16 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Januari 2024

Vill du ha stenkoll på sin sovande bebis? Vi har testat flera olika babyvakter, från märken som Motorola, CaPiDi och Philips Avent. För att en babyvakt ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att använda, ha en god räckvidd och bra batteritid.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Babyvakt

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I testet av babyvakter så har vi låtit vanliga barnfamiljer använda babyvakterna i sin vardag med småbarn. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Funktioner: Har babyvakten talk back-funktion, finns det inbyggd nattlampa och kan den visa temperatur eller annan information?
Batteri: Hur drivs babyvakterna, hur lång tid tar de att ladda och varnar föräldraenheten om babyenheten laddar ur?
Prestanda: Hur bra är uppkopplingen, hur lång räckvidd har babyvakten och hurdan är bild/ljudkvaliteten?

Ovanstående har därefter vägts samman med babyvaktens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.


Fler tester för familjer på resande fot:

Babyskydd

Resesäng

Bärsele


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Bedside Crib

Babysitter

Bärsjal

0 5 4 1

1. CAPiDi Babyalarm BÄST I TEST BABYVAKT

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: Föräldraenhet: 78 g, Babyenhet: 68 g Räckviddsvarning: Ja

CAPiDi Babylarm är en användarvänlig och okomplicerad babyvakt, med en föräldraenhet som även en mor- eller farförälder klarar av att hantera. Båda enheterna är självstående och båda har bältesclip så de enklare kan fästas i byxan eller i barnets säng. Två laddare med sladd medföljer, och vi tycker det är toppen att sladden kopplas in direkt till enheterna istället för att babyvakterna ska laddas i ställ.

Det är även ett stort plus att babyvakten laddas med USB-kabel och därmed kan kopplas in i bilen, datorn etc. Batteritiden har varit god och enheterna har kunnat användas varje kväll i minst en vecka utan att behöva laddas. Likaså har räckvidden fungerat utan problem, även genom tjockare stenväggar och på längre avstånd.

BiT Capidi

Tydlig signal om babyvakten tappar kontakt

CAPiDis babyenhet kan slås på och av, och ljudkänsligheten kan justeras. På föräldraenheten kan man välja att använda vibrationsfunktionen och att höja eller sänka ljudet. Det finns även en grönlysande indikation på om föräldraenheten har kontakt med babyenheten, skulle den tappa kontakt lyser den rött och en ljudsignal hörs.

CAPiDi har fungerat pålitligt och varit enkel att använda. Babyvakten har fokuserat på de mest nödvändiga funktionerna och där finns inget att klaga på. Som en rolig detalj går det dessutom att sätta in bilder i enheterna och på så sätt göra designen mer personlig.

Bra prestanda, enkel att använda sig, god räckvidd, USB-kabel för laddning
Relativt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 5 1

2. Neonate N65 BÄSTA PREMIUMVAL

Smidig babyvakt som kan kopplas till flera babyenheter och har lång räckvidd

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Uppladdningsbart batteri på samtliga enheter, rekommenderas att bytas efter 600 laddningar. Laddas antingen direkt i enheten med tillhörande USB-sladd eller via laddningsstation. Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Ja, nattlampa Räckviddsvarning: Ja

Neonate N65 är en ljudbabyvakt som är som klippt och skuren för flerbarnsfamiljer. Denna babyvakt utgörs i grunden av en föräldraenhet och en babyenhet. Men det går att köpa till fler babyenheter separat. Totalt kan man med N65 var uppkopplad mot tre babyenheter samtidigt. Det gör att man lätt och smidigt kan ha koll på flera sovande barn, även om de befinner sig i olika rum.

Såväl baby- som föräldraenheten kommer med en halsrem, så man kan bära babyvakten med sig eller hänga upp den på lagom avstånd från spjälsäng eller barnvagn. Föräldraenheten är föredömligt tydlig och enkel att använda. Den visar temperaturen i rummet där barnet befinner sig samt en symbol med ett sovande eller gråtande barn – beroende av ifall babyenheten uppfattar något ljud eller ej. Ljudkänsligheten kan enkelt justeras. Är man uppkopplad mot flera babyenheter så kan man namnge dessa, så man direkt ser vilket barn som vaknat.

Mycket smidig och lättanvänd babyvakt som håller koll på flera barn samtidigt

Oavsett hur många barn man vill ha koll på, så fungerar Neonate N65 lika stabilt. Batteritiden är fantastiskt bra, babyvakten kan användas i många dagar innan man behöver ladda igen. Tillverkarens uppgift om att Neonate N65 klarar av 200 timmar i stand by-läge kan mycket väl stämma. Och lika bra är räckvidden. Man kan befinna sig flera hundra meter från barnet utan att uppkopplingen bryts. Babyvakten är lika pålitlig ute i naturen eller på landstället, som den är i en lägenhet inne i stan. Skulle föräldraenheten tappa kontakt med babyenheter så varnar den direkt med ett högt pip och ett textmeddelande på skärmen.

Neonate N65

Ljudkvaliteten är bra. Enda gången ljudet kan svaja är om man använder talk back-funktionen för att prata med ett äldre barn samtidigt som man har vibration påslaget. Då vibrerar föräldraenheten när barnet pratar, vilket kan störa ljudet. Det är dock det så gott som enda minuset. Funktionen att kunna övervaka flera barn samtidigt, ihop med en fantastisk batteritid, en imponerande räckvidd och hög användarvänlighet i både format och funktioner leder bara till en enda slutsats. Neonate N65 är en ljudbabyvakt av absolut toppklass.

Kan anslutas till upp till 3 babyenheter, mycket smidigt format, tydlig display, imponerande räckvidd
Lite krångligt att tillfälligt avaktivera den extra babyenheten om man bara använder en
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Padwico 850

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Vikt: Föräldraenhet: 77 g, Babyenhet: 77 g Räckviddsvarning: Ja

Padwico 850 är en snygg och stilren babyvakt vars utseende flörtar med designen hos en smartphone. Babyvakten utgörs av en föräldra- och en babyenhet, samt två dockningsstationer för laddning. Det är möjligt att sätta in enheterna snett när de ska laddas, men en ljusindikation lyser grönt först när kontakt uppstått. Laddningstiden är effektiv och batteriet i enheterna har hållit över förväntan länge.

Babyenheten av Padwico 850 har som en liten krok på baksidan så att den enklare kan hängas upp i spjälsängen. Den är även utrustad med avstängningsbar nattlampa, som ger ett behagligt ljus, och det går att ställa in babyenhetens ljudkänslighet.

Praktiskt med inbyggd termometer

Föräldraenheten av Padwico 850 har många funktioner, men inga som känns onödiga. Förutom att ljudnivån kan justeras och att en kombinerad ljud- och ljussignal visar om kontakten med babyenheten bryts kan den även ställas in på att vibrera. Det är smart om babyvakten används när ens omgivning är högljudd. Föräldraenheten har dock ingen bältesklämma.

Om barnet vaknat kan man med talk back-funktionen prata med barnet. Dessutom visar föräldraenheten vilken temperatur det är där babyenheten är placerad. Väldigt praktiskt om barnet sover utomhus i vagnen på sommaren. Padwico 850 har varit stabil och pålitlig. Signalen har klarat både avstånd och tjocka stenväggar. Dessutom är den enkel och lätt att förstå sig på. Padwico 850 är helt enkelt en babyvakt som klarar allt man vill att en babvakt ska klara.

Bra funktioner, enkel att använda, bra och pålitlig signal och räckvidd
Separata laddningsstationer, ingen bältesklämma på föräldraenheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Neonate BC-6500D

Pålitlig och okomplicerad babyvakt med räckvidd och batteritid som imponerar

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Laddningsbart batteri, laddare och laddställ medföljer Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Ja, nattlampa Räckviddsvarning: Ja

Neonate BC-6500D är en ljudbabyvakt som rent funktionellt fokuserar på det enda som egentligen är viktigt hos en babyvakt: räckvidd och pålitlighet. Babyvakten utgörs av två enheter – en babyenhet och en föräldraenhet. Båda enheterna kommer med halsrem, sugpropp för att fästa babyvakten på väggen, laddställ och laddare. Inget extra behöver köpas till, allt man behöver för att kunna använda babyvakten där den behövs finns inkluderat. Vill man däremot kunna hålla koll på flera barn samtidigt, så går det att köpa till och koppla ihop totalt tre babyenheter till BC-6500D.

Babyvakten har testats under hårda förutsättningar, i ett gammalt stenhus med 60–70 cm tjocka väggar, samt utomhus på långa avstånd. Neonate BC-6500D har visat sig klara miljöer där många andra babyvakter får problem med räckvidden. Trots att barnet befunnit sig innanför tjocka stenväggar kan man ta sig 300 meter bort utan att babyvakten tappar uppkopplingen. På öppen yta ska räckvidden, enligt tillverkaren, vara hela 800 meter.

Pålitlig babyvakt med lång räckvidd och lika lång batteritid

Skulle Neonate BC-6500D ändå tappa uppkopplingen så varnar babyvakten föredömligt tydligt. Över lag är informationen som babyvakten förser användaren med precis vad man är ute efter. Föräldraenheten visar tid, temperatur och om barnet låter så syns även en symbol med ett skrikande barn på skärmen. Ljudkvaliteten fullt tillfredsställande, kanske inte glasklart på långa avstånd men heller aldrig grötigt.

Neonate BC-6500D

Båda enheterna har laddningsbart batteri, nätadapter ingår. Enligt tillverkaren är drifttiden upp till 200 timmar i stand by-läget. Vid vardaglig, daglig, användning så är batteritiden hos Neonate BC-6500D så pass bra att det räcker med att ladda var femte dag. Priset kan först uppfattas som högt, med tanke på att detta är en ljudbabyvakt och att några specialfunktioner. Men sett till hur otroligt väl babyvakten presterar så känns prisvärdet utmärkt. Vill man ha en trygg babyvakt som klarar de flesta miljöer utan att svaja, så är Neonate BC-6500D helt rätt val.

Mycket lång räckvidd, pålitlig uppkoppling, lång batteritid, enkel att använda
Något högt pris en ljudbabyvakt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Philips AVENT Premium SCD845

Multifunktionell babyvakt med video, som passar sig bäst för stationär användning

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Bägge har kabel, föräldraenheten har inbyggda batterier som laddas upp med kabel Drifttid: 3 h, upp till 10h med ECO-läge (inget ljud/video, enheterna ansluter om barnet låter) Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa (kan ej styras från föräldraenheten) och fem vaggvisor (kan både styras från föräldraenheten men även sättas på barnenheten) Vikt: Föräldraenhet: 208 g Babyenhet: 125 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej

Philips AVENT Premium SCD845 är en avancerad babyvakt, som med både video och ljud gör att man som förälder kan känna sig trygg med att man har uppsikt även när man befinner sig en bit bort från sitt barn. SCD845 bockar av alla funktioner man kan tänka sig, kanske fler än vad den genomsnittliga användaren behöver. Det finns dock visst utrymme för förbättring, där uppkoppling mellan enheterna är den svaga punkten.

Räckvidden är sämre än utlovat

SCD845 utgörs av en mindre barnenhet med kamera, som endast drivs med strömkabel. Föräldraenheten är lite större, och kan användas med nätkabel eller med de inbyggda, uppladdningsbara batterierna. Sett till att kameran gör sig bäst monterad på väggen och till att föräldraenheten är klumpig att bära runt på, så passar Philips AVENT Premium SCD845 bäst för stationär användning.

Enligt tillverkaren ska räckvidden vara 50 meter inomhus och 300 meter utomhus. Men vid användning i en vanlig lägenhet, en tretummare i ett äldre hus, tappar barn- och föräldraenhet ibland kontakt med varandra trots att de bara är några meter bort – visserligen med en öppen spis med murstock i rummet. Uppkopplingen återtas dock på kort tid och SCD845 ska ha beröm för hur tydligt enheten meddelar både när kontakten bryts och när den återupptas.

BiT Philips AVENT Premium SCD845

Hög bildkvalitet i både ljus och mörker

Ljudkvaliteten hos SCD845 är god, ungefär jämförbar med om man pratar i sin telefon via högtalarläge. Bildkvaliteten är ännu bättre. I dagsljus syns minsta detalj, i mörker är upplösningen sämre men fullt tillräcklig för att man ska se precis hur barnet rör sig i sömnen. All information man kan behöva presenteras tydligt. I föräldraenheten ser man hur mycket batteri som återstår, och man får också information om temperaturen där babyenheten är placerad.

Om babyenheten också haft uppladdningsbara batterier, inte bara nätkabel, hade den varit perfekt att fästa på barnvagnen om bebisen sover utomhus. SCD845 förtjänar sitt höga betyg, men omdömet hade kunnat bli ännu bättre. För det behövs en uppkoppling man alltid kan lita på, men räckvidden är tyvärr inte den utlovade. Det är synd på en i övrigt mycket välfungerande produkt. Med en mer pålitlig uppkoppling hade Philips AVENT Premium SCD845 varit i toppskiktet bland videobabyvakter.

Mycket god kvalitet på bilden, uppladdningsbar föräldraenhet, tydlig avisering vid fel
Lite opålitlig räckvidd, barnenheten är ej uppladdningsbar, klumpig föräldraenhet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Neonate BC-5800D

Pålitlig och smidig babyvakt med genomtänkta funktioner och tydlig display

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri och nätadapter finns till båda enheterna Drifttid: 80 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Har lugnande ljus, ingen musik Vikt: Föräldraenhet: 73 g Babyenhet: 65 g. Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem

Neonate BC-5800D utgörs av en föräldraenhet och en babyenhet, som drivs av batteri eller med nätadapter. För att ladda dem placerar man dem i sin dockningsstation eller med USB-minikontakt. Tillverkaren anger ingen laddningstid för babyvakten men den upplevs som snabb, omkring tre timmar för att enheten ska bli fulladdad.

Babyvakten har använts både inomhus mellan olika rum och våningar i huset, men också med bebis sovandes i barnvagnen ute och föräldrarna inne. Båda enheterna är smidiga i storlek, att placera en i liggdelen och ha den andra i sin ficka är inget problem. Med föräldraenheten kommer en halsrem, men babyvakten har ingen bältesklämma.

Smart med tydlig indikering på batteristatus

Uppkopplingen har fungerat väl och ljudkvaliteten är bra. Ett räckviddslarm varnar om enheterna skulle tappa kontakt med varandra. Det går att justera babyvaktens känslighet, så att den inte larmar om barnet endast gör små ljud ifrån sig i sömnen.

Föräldraenheten har en tydlig display som visar signalstyrka, temperaturen hos barnet, volym samt en symbol med ett sovande eller gråtande barn. En riktigt praktisk funktion är att föräldraenheten visar både hur laddad de egna batterierna är och laddningsgraden för babyenheten. Neonate BC-5800D är kanske ingen fröjd för ögat direkt, men en babyvakt måste inte vara en ny designklassiker för att vara bra. Och det här är en mycket bra babyvakt med precis alla de rätta funktionerna.

Genomtänkta funktioner, stabil uppkoppling, smidig storlek, praktiska larm
Tråkig design, ingen bälteshållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Nanit Pro Babyvakt

Påkostad babyvakt med bra bild, stabil uppkoppling och mycket intressant sömndata

Typ: Videobabyvakt Batteri: Nätkabel Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja, i telefonen Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja Räckviddsvarning: Nej

Nanit Pro är en påkostad babyvakt, som säljs i paket där babyenhet och golvstativ ingår. Det finns även ett mindre stativ att köpa till separat. Med Nanit Pro får man tillgång till babyvaktens egen app, som utöver de förväntade funktionerna även kan förse användaren med mätvärden och insikter gällande barnets sömn. I analyserna ingår bland annat data över när barnet vaknar, hur länge barnet brukar sova samt hur barnet ligger när det sover.

Det är enkelt att komma i gång med babyvakten. Visserligen är golvstativet något omständligt att montera ihop, men därefter är användarupplevelsen konsekvent smidig. Den tillhörande appen är enkel att förstå och Nanit Pro är mycket stabil och pålitlig. Under testperioden bryts inte uppkopplingen en enda gång. Babyvakten visar temperatur och luftfuktighet i rummet, men även anslutningsstyrka och andningsmönster.

Premiumbabyvakt som förser föräldern med sömndata

Nanit Pro är inte en babyvakt man lätt tar med sig, utan gör sig bäst som en permanent installation i hemmet. Kameran kopplas upp mot wifinätverket, vilket innebär en viss begränsning i räckvidd, och strömmar därefter bilden i 1080p (HD). I appen kan föräldern zooma i videon för att få en närmre bild på barnet om man så önskar. Bildkvalitet är väldigt bra, även mörker – då går man över till ett särskilt night mode.

Nanit Pro Babyvakt

Priset för Nanit Pro är högt. Är man bara intresserade av att kunna se sitt barn genom babyvakten, så finns det mer prisvärda alternativ. Men om man även aktivt kommer använda sig av den data som Nanit Pro förser en med, och är djupare intresserad av sömnmönster, så är den här babyvakten unik i sin funktion. Möjligheten att finjustera inställningar och information i appen, samt den stabila uppkopplingen som i sin tur leder till en hög kvalitet, gör Nanit Pro till en utmärkt babyvakt för den som vill ha minutiös koll över sitt sovande barn.

Bra och stabil videoström, informativa notiser i appen, lättanvänd, genererar intressant sömndata
Golvstativet tar upp mycket plats, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Beurer BY84

Analog babyvakt med hög tillförlitlighet och smidigt format

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Analog Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Inga

Beurer BY84 är en analog babyvakt i kompakt format. Med babyvakten kommer två nätadaptrar och ingår gör även tre uppladdningsbara batterier - vilket räcker till en av enheterna. Förslagsvis använder man dem i föräldraenheten, då babyenheten ofta är den som står stationärt vid barnets säng ändå. Enheterna är förvillande lika, men skiljs åt av att babyenheten har gul antenn och föräldraenheten en vit.

För att säkerställa att babyvakten kan fungera utan störningar så kan man inuti batterifacket välja mellan flera olika kanaler, och båda enheter måste givetvis vara inställa på samma. Räckvidden är god och efter två månaders daglig användning i tre olika hem har babyvakten inte en enda gång tappat kontakten.

Babyvakt med alla nödvändiga basfunktioner

Det här är inte en babyvakt för den som vill ha roliga funktioner. Babyenheten har ingen nattlampa eller vaggvisor. Föräldraenheten saknar talk back-funktion och ljudet som sänds igenom är relativt knastrigt. Har man ett barn som pratar så hörs orden grötigt. Men den reagerar snabbt på ljud. Displayen lyser upp och en ikon med en gråtande bebis syns. När allt är tyst syns en ikon av en sovande bebis på en nedsläckt skräm.

Den enda funktion som kan ifrågasättas är att även babyenheten lyser upp när den registrerar ljud. Har man ett barn som låter i sömnen kan det faktum att babyvakten helt plötsligt, om än för en kort stund, skiner med starkt blått ljus råka bli faktorn som får barnet att vakna. I övrigt är det här en rakt på sak- babyvakt som mycket pålitligt meddelar så fort barnet vaknar. Och eftersom att det i grunden är vad man vill ha en babyvakt till så blir man klart nöjd med smidiga och prisvärda Beurer BY84.

Smidigt format, enkel att ta med sig på resor, pålitlig, lätt att förstå sig på
Något grötigt ljud, skärmen på babyenheten lyser upp när den registrerar ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Motorola Ease 34

Pålitlig babyvakt med utmärkt mörkerseende och stor skärm

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Föräldraenheten har uppladdningsbart batteri och babyenheten/kameran drivs med strömkabel. Drifttid: Anges ej Laddningstid: Anges ej Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja, 5 vaggvisor Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Utfällbart stativ

Motorola Ease 34 är en babymonitor med utmärkt ljud och bild, även i riktigt mörka rum – förutsatt att inte barnet försvinner ut ur bild. Den här babyvakten måste nämligen placeras på plan yta, exempelvis en byrå eller ett högt bord vid barnets säng, och går inte att styra eller vinkla via föräldraenheten. Den måste också stå i närheten av ett eluttag, då babyenheten drivs av ström.

Stor skärm och god skärpa

Medan babyenheten är ansluten till en strömkabel drivs föräldraenheten av ett uppladdningsbart batteri. Föräldraenhetens skärm är stor, hela 4,3 tum, vilket ger en skarp och tydlig bild både i mörker och ljus men samtidigt gör den svår att stoppa i fickan om man rör sig runt i villan eller lägenheten. Uppkopplingen mellan enheterna är god, upp till 300 meter enligt tillverkaren, och föräldraenheten markerar tydligt både om batteritiden börjar löpa ut eller om uppkopplingen bryts. Föredrar man att använda babyvakten mot sin telefon finns dessutom en app som är enkel att sätta i gång och erbjuder både bildvisning och ljud.

Statisk kameravinkel

Både bild och ljud imponerar hos Motorola Ease 34. För den som vill närstudera sitt sovande barn finns en zoomfunktion och ljudnivån på föräldraenheten går att höja och sänka till önskad nivå. Däremot går det inte att vinkla eller vrida kameran från föräldraenheten och inte heller att ställa in ljudkänsligheten hos babyenheten. Tvåvägsfunktionen mellan enheterna fungerar dock fint och babyenheten erbjuder fem vaggvisor som kan sättas på från föräldraenheten. Sammanfattningsvis är Motorola Ease 34 en både prisvärd och pålitlig babyvakt som passar den som har en hög byrå eller ett bord i närheten av barnets sovplats.

Bra ljud, bra bild, stor skärm på föräldraenhet.
Måste stå på plan yta, går ej att vinkla kamera, saknar instruktionsbok
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

10. Motorola MBP24

Babyvakt med lång räckvidd, passar den som inte vill betala för extra funktioner

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Uppladdningsbart batteri på föräldraenheten, babyenheter har nätadapter Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Blinkar på displayen Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Inga tillbehör ingår, extra föräldraenhet kan köpas till

Motorola MBP24 är en okomplicerad babyvakt som skalat bort alla extra funktioner för att i stället fokusera på att ge en bra ljudövervakning av barnet, för de gånger man inte befinner sig i samma rum. Babyvakten utgörs av två delar, en babyenhet och en föräldraenhet. Vill man så kan man köpa till en extra föräldraenhet.

Babyvakt med talkback som även visar rumstemperatur

Babyenheten används med nätadapter och har inget fäste, utan får ställas så nära det sovande barnet som möjligt. Föräldraenheten kommer med tre uppladdningsbara batterier, så man kan ta den med sig om man vill gå ut i trädgården eller gå en trappa ned efter att ha nattat barnet. Tyvärr finns varken bältesklämma eller rem på föräldraenheten, så den får man stoppa i fickan eller hålla i handen.

Babyenheten har en pragmatisk formgivning, funktion går helt klart före design - men inget fel med det. Föräldraenheten har en display med belysning, något som är praktiskt om man använder babyvakten på natten och enkelt vill se vad man gör. Föräldraenheten visar rumstemperatur där babyenheten befinner sig och man kan även aktivera tvåvägskommunikation. En funktion som kanske är mest praktisk med lite äldre barn som kanske bara behöva höra en förälders röst för att komma till ro.

Ljudbabyvakt med pålitlig uppkoppling

Uppkopplingen mellan de två enheterna fungerar mycket väl. Räckvidden anges till 300 meter på öppna ytor, 50 meter om man befinner sig inomhus i olika rum. Skulle kontakten brytas så larmar babyvakten med både ljus och en blinkande ikon. Men vid normal användning uppstår aldrig några problem på den punkten. Föräldraenheten varnar förstås även vid låg batterinivå.

Motorola MBP24 är lätt att komma i gång med. Även den som är ovan vid babyvakter förstår sig på enheterna utan att behöva lusläsa manualen. Båda enheter är små till formatet, vilket också förenklar vid användning. Funktionerna fungerar som utlovat och som ljudbabyvakt är Motorola MBP24 utan tvekan en av de mer prisvärda modellerna.

Prisvärd, pålitlig uppkoppling, lång räckvidd, enkel att använda
Föräldraenheten saknar klämma eller rem, inget fäste för babyenheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Philips Avent SCD715 Dect

Pålitligt ljudbabyvakt med ovanligt bra ljudkvalitet, men sämre batterilösning

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Föräldraenheten har uppladdningsbara batterier som ingår. Babyenheten kräver sladd eller engångsbatterier. Tvåvägskommunikation: Ja, via TALK-knappen Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Ja, nattlampa samt musik med fem olika melodier Räckviddsvarning: Ja

Philips Avent SCD715 Dect är en liten och smidig ljudbabyvakt, som består av två enheter. Den ena, föräldraenheten, drivs uppladdningsbart batteri medan den andra, babyenheten, antingen kan drivas med strömsladd eller med engångsbatterier. Föräldraenheten har en bältesklämma, så man kan fästa den på kläderna och hela tiden ha koll på barnet utan att behöva hålla babyvakten i handen.

Babyvakten har varit en pålitlig hjälp i hemmet, tack vare en räckvidd som fungerar väl under olika omständigheter. Philips Avent SCD715 har testats i flera olika miljöer, men upplevs ha en stabil uppkoppling även om barnet befinner sig i ett sovrum i källaren medan föräldern rör sig i hemmet en trappa upp. Skulle enheterna tappa kontakt med varandra så ges tydliga varningar.

Pålitlig uppkoppling men mer tveksam batterilösning

Philips Avent SCD715 har en utmärkt ljudkvalitet, med ett skarpt ljud som gör det enkelt att höra om barnet pratar eller gråter. Möjligheten att justera ljudnivån och känsligheten hos babyenheten ökar användarvänligheten. Babyvaktens föräldraenhet visar även annan användbar information, som temperatur hos och batterinivå för babyenheten. Babyenheten är utrustad med en praktisk nattlampa samt med fem olika ljudslingor, som enkelt styrs från föräldraenheten.

Philips-Avent-SCD715-Dect

Trots sina fördelar har babyvakten även några nackdelar. Föräldraenheten har en kort batteritid, och laddningstiden upplevs längre än den hos andra testade babyvakter. Att babyenheten kräver sladd eller engångsbatteri innebär dessutom en del begränsningar i var den kan placeras. Det hade varit önskvärt om den också hade haft ett inbyggt, uppladdningsbart batteri i stället. Planerar man att främst använda sin babyvakt stationärt, och har ett eluttag i nära anslutning till barnets sovplats, så erbjuder Philips Avent SCD715 ett mycket tillförlitligt sätt att hålla koll på sitt sovande barn.

Mycket stabil uppkoppling, bra ljudkvalitet, smart nattlampa
Otillräcklig batteritid, babyenheten kräver sladd eller engångsbatteri
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Parvel Go Babyvakt

Liten och smidig babyvakt som övervakar rörelse och temperatur via en app

Typ: Rörelse/temperatur Signalteknik: Bluetooth Low Energy (BLE) Röstaktivering (VOX): Nej Batteri: CR 2477 3V (klockbatteri) Drifttid: Upp till 2 år Laddningstid: Nej Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: 23 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej

Parvel utmanar idén om vad en babyvakt kan vara genom att inte övervaka med ljud och bild utan istället registrera rörelse och temperatur. Babyvakten utgörs en av enhet, en vit kub som väger blott 23 gram, som placeras med barnet. Föräldern kan sedan via en app i sin iPhone eller Android telefon följa barnets sömn. I appen kan man själva ställa in vid hur mycket rörelse som Parvel Go ska larma, och vilket temperaturspann som är okej. Appen är lätt att förstå sig på och körs i bakgrunden, så man kan tryggt använda sin telefon till annat samtidigt.

Att komma igång med Parvel är enkelt, även om batteriluckan på baksidan är lite trög att öppna. Det tar dock tid att fundera sig fram till hur Parvel Go bäst ska placeras hos barnet. Här hade utökade rekommendationer från tillverkaren varit ett plus. Rörelsesensorn är känsligare än man först förstår. Det räcker om Parvel Go ligger i på samma madrass i sängen eller barnvagnen för att rörelser ska registreras.

Babyvakt med otroligt lång batteritid

Parvel Go fungerar endast när barnet sover på en stillastående yta. I en rullande barnvagn varnar den konstant för rörelse, men dessa notiser kan förstås stängas av om man endast vill ha koll på temperaturen. Efter några månaders testande så är driftstiden imponerande. Hittills har batteriet inte behövt bytas ut. Man ska dock notera att man inte kan ha två telefoner kopplade till Parvel Go samtidigt, utan man får logga av och på med de olika smartphones man vill använda.

Parvel Go är mycket bra som en komplementprodukt och kan vara en stor trygghet under vinter och sommar, när man är mån om att bebisen varken blir för kall eller för varm. För små bebisar som sover lite mer stilla så fungerar även rörelselarmet väl. Men med äldre barn, som kan vrida och vända sig i sömnen på ett annat sätt, så blir det svårare att på rörelser avgöra om barnet är vaket. Så då tvingas man gå dit och dubbelkolla, vilket förtar lite av poängen med en babyvakt. En kompletterande ljudövervakning är önskvärd. Så, Parvel Go är något riktigt bra på spåren. Men det återstår en del i produktutvecklingen innan denna babyvakt kan bli en fullträff.

Betryggande att ha så bra koll på temperaturen, enkel att placera i liggdelen eller spjälsängen, bra driftstid
Fungerar bäst under första halvåret, rörelsesensorn funkar inte i rullande vagn eller bil
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

13. Philips AVENT DECT Essential SCD503

Pålitligt babyvakt med god räckvidd både inne och ute, men lite för få funktioner

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Bägge har nätkabel men föräldraenheten kan även användas med batteri (AA) Drifttid: Minst 24h med AA-batterier på minst 1500 mha Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Ingen musik, finns en nattlampa på babyenheten Vikt: Föräldraenhet: 130 g med batterier, 85g utan Babyenhet: 79 g Räckviddsvarning: Endast ljus, ej ljud eller vibration Tillbehör: Nej

Philips AVENT DECT Essential SCD503 är en babyvakt med en barnenhet och en föräldraenhet. Båda kan drivas med strömkabel, men endast föräldraenheten kan användas med batteri. Designen känns stilrent enkel, men funktionaliteten lämnar en del att önska. Ingen av enheterna har någon display, inte heller finns det något sätt att fästa fast eller enklare bära dem med sig.

Mycket god räckvidd både inne och utomhus

SCD503 har en bra räckvidd och fungerar även på olika våningsplan och utomhus. Att gå två trappor ned till tvättstugan när man bor i lägenhet är faktiskt görbart utan att kontakten bryts. Uppkopplingen upplevs generellt som stabil och en varning visas genom en röd lampa om kopplingen bryts. Inget ljud hörs dock, så det gäller att ha visuell koll om man rör sig ute i trädgården.

Det är inte helt klart vilken typ av användning SCD503 är tänkt för. Med äldre barn saknar man möjligheten till tvåvägskommunikation. Med bebisar hade man velat ha en batteridriven barnenhet, som även kunde användas i vagnen. Nu behöver barnet alltid befinna sig på sladdlängds avstånd från ett eluttag. SCD503 erbjuder inte heller någon annan typ av information, exempelvis att se temperatur där bebisen sover.

BiT Philips AVENT DECT Essential SCD503

Känns lite funktionsfattig

Volymen på föräldraenheten kan justeras. Det syns gröna ljusdioder när man höjer respektive sänker volymen. Vill man stänga av ljudet helt så visar föräldraenheten med ljusdioder om det låter från barnet. Det går tyvärr inte att anpassa känsligheten på babyenheten. Ljudkvaliteten är acceptabel, inte raspig men inte heller perfekt.

Babyvaktens styrka är den utmärkta räckvidden, som gör att SCD503 passar bra för så gott som alla sorters hem. Den är också mycket enkelt att installera och komma i gång med, och känns hela tiden pålitlig när den används. Bristen på flexibilitet är vad som drar ned helhetsbetyget. Med tvåvägskommunikation och framför allt om babyenheten också kunde drivs med batterier så hade SCD503 haft betydligt fler användningsområden, och känts mer prisvärd.

Mycket bra räckvidd, pålitlig uppkoppling, enkel att använda
Endast strömsladd till barnenheten, för få funktioner, endast visuell varning om kontakt bryts
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

14. Owlet Cam 2

Videobabyvakt med vidvinkel och utmärkt mörkerbild men tyvärr brister i uppkoppling

Typ: Ljud- och videobabyvakt Batteri: Endast nätkabel Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Använder wifi

Owlet Cam 2 är en videobabyvakt med vilken man kan strömma HD-video från barnets rum, till den egna mobiltelefonen. Babyvakten utgörs således endast av en babyenhet, medan föräldern får ladda ned Owlet Care-appen på sin smartphone. Det är viktigt att notera att babyvakten ej stöder 5G-nät, utan endast kan användas med wifi. Något som påverkar både räckvidden och i viss mån, visade det sig, även uppkopplingen.

Babyvakt med begränsningar i uppkoppling

Efter att ha packat upp Cam 2 och laddat ned appen behöver man få babyvakten att ansluta till wifi samt parkoppla med telefonen. Appen genererar en QR-kod baserat på det nätverksnamn och lösenordet man knappat in, och när koden visas för babyvakten kan även den ansluta. Under konfigurationen krävs det att både babyvakten och telefonen, eller surfplattan, är ansluten till 2,4 GHz. När installationen är genomförd kan man återgå till 5 GHz i telefonen, men kameran kör konstant på 2.4GHz. Har man dålig täckning på den frekvensen så kommer kameran ha dålig nätverksanslutning.

Dålig anslutning visar sig bli ett genomgående problem med Owlet Cam 2. Uppkopplingen är instabil och appen är inte heller helt pålitlig. Den ska gå att använda i bakgrunden. Men ibland om man tittar på saker med ljud (exempelvis YouTube) så slås medhörningen i Owlet Care-appen av och återupptas inte. Det innebär att man kan missa att barnet har vaknat.

Mycket god bildkvalitet, även i mörker

Den främsta fördelen med Owlet Cam 2 är att kameran är utmärkt så länge täckningen är god. Bilden är klar och tydligt, både i dagsljus och i mörker. Man kan inte från telefonen styra kamerans vinkel, med Owlet Cam 2 har en vidvinkelvy på 130 grader. Det ger en mycket bra överblick över större delen av barnrummet. Det funkar också bra att prata med barnet genom babyvakten. För den som vill finns också möjligheten att spela och in och spara videoklipp med Owlet Cam 2.

Owlet Cam 2

Bor man i ett stort hus och har ett starkt och stabilt wifi som täcker hela bostaden så kommer man troligen bli som mest nöjd med Owlet Cam 2. Om man prioriterar god bildkvalitet så blir man inte besviken på den aspekten. Men det finns mycket utrymme för förbättring och i dagsläget upplevs användarupplevelsen inte riktigt matcha priset.

Utmärkt mörkerläge, stort synfält, smart montering med magnetfäste
Instabil uppkoppling, omständlig att komma i gång med, kräver wifi
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

15. Motorola Ease 35-2 Twin

Lättinstallerad videobabyvakt, passar den som ha koll på två barn samtidigt

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Föräldraenheten har uppladdningsbart batteri, babyenheterna har sladd Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja, fem olika naturljud Vikt: Föräldraenhet: 223 g, Babyenhet: 108 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej

Motorola Ease 35-2 Twin är en lite unik videobabyvakt, den kommer nämligen med två babyenheter. Båda har en kamera, vars bild sänds till samma föräldraenhet - som tack vare en delad skärm ger föräldern möjligheten att ha överblick på två sovande barn samtidigt. Babyenheterna kräver att man har elsladden i hela tiden, medan föräldraenheten är uppladdningsbar.

Videobabyvakt med två kameror

Att genom babyvakten kunna se sitt barn inger hos många en större trygghet än bli meddelad med ljud först när barnet vaknat och börjar gråta eller ropa. Ease 35-2 har en bild som visserligen är bra, faktiskt mer skarp i nattläge än dagtid, då bilden uppfattas som något mörk. Skärpan är dock inte bra nog för att man ska kunna se att barnet andas, men bilden visar tydligt hur barnet ligger och om det rör på sig.

Tyvärr är rörelse inget föräldraenheten reagerar på. Väljer man att ha skärmen släckt så tänds den först om barnet även gör ljud. Även ljudet har enbart av och på läge, och kan inte slå på sig själv om barnet låter. Har man barn som ofta vaknar utan gråt så vill man ha skärmen tänd hela tiden, något som visar sig påverka batteritiden kraftigt.

Begränsad batteritid hos föräldraenheten

Batteritiden lämnar en del att önska. Även om föräldraenheten laddas en hel dag så klarar den inte en kväll på fem timmar utan att behöva laddas igen. Är man okej med att alltid ha nätadaptern i är detta inget problem. Men glömmer man att dagligen ladda upp föräldraenheten så blir babyvakten bra mycket mindre portabel än utlovat.

Kamerorna kan inte styras under övervakning, men kan vinklas när man ställer upp dem vid barnens sängar. Från föräldraenheten går det dock att zooma. Det mest utzoomade bildläget känns lite för snävt, man skulle vilja kunna zooma ut mer. Det skulle även öka möjligheterna för var i rummet som kameran kan placeras.

Enkel att installera

Motorola Ease 35-2 övervakar inte bara ljud och bild, den visar även täckningen, vilken temperatur det är i rummet som filmas samt aktuell batteritid. Räckvidd och uppkoppling fungerar mycket väl, oavsett om babyvakten används i en lägenhet eller i hus. Babyvakten är smidig i storlek och lätt att packa med sig om man ska resa med familjen.

Ease 35-2 Twin är lätt att installera och enkel att använda. Babyvakten fungerar mycket pålitligt och känns utan tveksam som ett tryggt sätt att hålla kolla på sina barn med lite avstånd. Videobabyvakter kommer för det mesta med ett saftigt pris, och i just det här fallet känns brist på rörelsedetektor och strul med batteritid som två rätt kraftiga minus. Har man två små barn man vill kunna videoövervaka samtidigt så erbjuder Motorola Ease 35-2 dock en smidig lösning på problemet.

Trygg och stabil uppkoppling, smart splitscreen-funktioner, bra nattbild
Dålig batteritid på föräldraenheten, rörelsedetektor saknas, för inzoomad bild
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Motorola Ease 35

Videobabyvakt med kristallklart ljud för barnets fasta sovplats

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Strömadapter till babyenhet, batteri/ström till föräldraenhet Drifttid: Ca 5 h Laddningstid: Anges ej Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Ja, naturljud, white noise, vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 215 g, Babyenhet: Anges ej Räckviddsvarning: Ja, på skärmen, inte med ljud Tillbehör: Inga tillbehör

Motorola Ease 35 är babyvakten för familjen som uppskattar kristallklart ljud och rejält tilltagen skärm. Med sin något oflexibla babyenhet, som både måste stå på plan yta intill barnets sovplats och vara ansluten till ett eluttag, passar den sämre vid spontana tupplurar på exempelvis resa eller i barnvagn.

Smidig installation och imponerande ljud

När man väl har lyckats placera Motorola Ease 35 på en plan yta vid barnets säng är både bild- och ljudkvalitet tillfredsställande, även vid längre avstånd mellan förälder och barn. Babyvakten erbjuder tvåvägskommunikation, visar temperatur i barnets rum och är riktigt smidig att komma i gång med. Ljudet går att höja och sänka och räckvidden är god: enligt tillverkaren 300 meter vid fri sikt, något som testpanelen skriver under på.

Skulle anslutningen brytas varnar babyvakten på föräldraenhetens skärm, dock utan ljudnotis vilket innebär en risk då man inte tittar på föräldraenheten konstant under användning. Detta var under testet inget problem eftersom anslutningen aldrig bröts. De fem förinspelade vaggvisorna och naturljuden går att styra via föräldraenheten och Motorola erbjuder också en app som gör att babyvakten går att koppla mot sin mobil.

Blått sken kan störa barnet

Batteritiden hos Motorola Ease 35 är godkänd men inte imponerande – uppskattad användningstid innan föräldraenheten behöver laddas är 1–2 kvällar. Enheten går dock att använda även under laddning. Värt att notera är att hos babyenheten lyser vid användning ett blått sken som kan upplevas som störande och inte går att stänga av utan att stänga av enheten eller vinkla den bortåt, vilket förtar något av poängen med en videobabyvakt.

En efterlängtad funktion som Motorola Ease 35 tyvärr inte erbjuder är att skärmen automatiskt slås på vid upptagning av ljud från barnets rum. I dagens utformning måste skärmen slås på manuellt vilket medför en fördröjning på ett par sekunder innan det går att avgöra om bebisen verkligen är vaken eller bara gjort ljud ifrån sig i sömnen. Utöver detta är Motorola Ease 35 en pålitlig babyvakt som får högt betyg för sitt klara ljud.

God ljudupptagning, tillfredställande bildkvalitet, smidig att komma i gång med
Oflexibel babyenhet, kort batteritid, blått sken i sovrummet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I testet av babyvakter så har vi låtit vanliga barnfamiljer använda babyvakterna i sin vardag med småbarn. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Funktioner: Har babyvakten talk back-funktion, finns det inbyggd nattlampa och kan den visa temperatur eller annan information?
Batteri: Hur drivs babyvakterna, hur lång tid tar de att ladda och varnar föräldraenheten om babyenheten laddar ur?
Prestanda: Hur bra är uppkopplingen, hur lång räckvidd har babyvakten och hurdan är bild/ljudkvaliteten?

Ovanstående har därefter vägts samman med babyvaktens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.


Fler tester för familjer på resande fot:

Babyskydd

Resesäng

Bärsele


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Bedside Crib

Babysitter

Bärsjal

Tips när du köper babyvakt

Det är både bekvämt och tryggt att kunna hålla ett öra på sovande bebisar och barn trots att man är i ett annat rum, på en annan våning eller till och med lämnar huset. Med en pålitlig babyvakt kan du gå ut i garaget och leta efter julpynt, köra ett träningspass på altanen eller bara kolla på en film i soffan – men ändå bli uppmärksammad på att någon av de yngsta familjemedlemmarna har vaknat. Här är några tips på vägen inför ett köp.

Babyvakt med bild

Att inte bara hålla ett öra utan även ett öga på det sovande barnet är skönt, speciellt om man har ett barn som ofta låter mycket i sömnen utan att vara vaken. Risken med att endast ha ljud blir då kanske att man går in för att se till ett sovande barn i tron att det är vaket, men istället råkar väcka det. En babyvakt med monitor förenklar därför kvällar och nätter när man genom en snabb kik på displayen lätt kan se om grymtanden eller små tjut är falskt alarm eller en bebis som faktiskt behöver lite hjälp att somna om. Vill man addera lite extra smidighet så finns bland annat dessa funktioner:

Babyvakt med mörkerkamera. Att ha en kamera hjälper inte så mycket om det är kolsvart i sovrummet. Med en kamera som visar bild även om rullgardinen är neddragen blir det lättare att ha koll även på de barn som gärna undviker nattlampa.
Babyvakt med två kameror. Det kanske finns fler än ett barn som man behöver titta till, då är det smart att införskaffa en enhet som det går att koppla en extra kamera och på så sätt slippa köpa dubbla uppsättningar av hela paketet.
Babyvakt med vridbar kamera. Vill man ha extra koll finns det kameror som har vridbart huvud för att kunna hålla koll över ett större område.

Babyvakt med bra räckvidd

Även om tanken med en babyvakt inte är att man ska lämna hemmet så finns det ju ändå tillfällen då man vill kunna röra på sig lite trots att barnet sover. Kanske bor man i ett hus med tjocka väggar men vill ändå kunna sitta på altanen när barnet vilar middag, eller så behöver man fixa något i garaget eller i trädgården under barnets eftermiddagslur. Då är en babyvakt med bra räckvidd ett måste, för om man tvingas sitta i rummet bredvid barnet för att höra något så försvinner ju lite själva poängen med apparaten. Då det kan skilja ganska rejält på räckvidd mellan olika modeller – dels beroende på vilka olika sorters material signalen ska forcera men även hur kraftfull monitorns signal är – så är det en god idé att se över hur man tänkt sig att använda babyvakten och anpassa köpet efter sin vardag. Vill man ha en riktigt ordentlig räckvidd så är en babyvakt med wi-fi det mest avancerade köpet, men att tänka digitalt framför analogt är en bra start om man inte letar efter det mest tekniska alternativet. Om du har funderingar kring strålning och säkerhet vid användning av en babymonitor kan du läsa mer här: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/tradlos-teknik/babyvakter/

I vårt test av babyvakter blir Philips fantastiskt prisvärda Avent SCD506 bäst i test. Detta tack vare sin vinnande kombination av riktigt hög prestanda med utmärkt räckvidd, många praktiska funktioner, snygg design och ett bra pris.

Så fungerar en babyvakt

En tillförlitlig babyvakt är ett oumbärligt hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Babyvakten ger föräldrarna både trygghet och frihet genom att den låter dem vara på en annan plats än barnet, utan att förlora uppsikten. Ett annat mycket vanligt namn för babyvakt är babymonitor, troligen efter engelskans baby monitor. Babyvakten består oftast av två enheter: babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten är utrustad med en ljudkänslig mikrofon som den lystrar med. När barnet gnyr, rör sig eller på annat sätt ger ifrån sig ljud aktiveras babyenheten och skickar vidare ljuden till föräldraenheten. Denna är utrustad med högtalare på vilka den spelar upp ljuden från babyn. På detta sätt upplyses föräldern om vad som händer i bebisens rum utan att faktiskt vara där.

Numera finns även video-babyvakter, det vill säga babyvakter vars babyenhet förutom en mikrofon också är utrustad med en kamera. Denna har normalt en rörelsedetektor som spanar efter rörelser från bebisen och spelar upp dessa på en skärm på föräldraenheten. Detta är ofta mycket praktiskt då videon ger en ännu bättre övervakning och föräldern lättare kan avgöra ifall man måste gå till barnet eller ej.

Ytterligare en variant är babyvakten med en egen app. Då medföljer en babyenhet som placeras hos barnet, men istället för en föräldraenheten får man direkt i telefonen avisering om ifall barnet rör sig eller låter.


19 viktiga egenskaper hos en babymonitor

I vårt babymonitor test har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i 19 kategorier. Du kan läsa i detalj om dessa egenskaper i listan nedan med förklaringar till hur och varför de är viktiga.

Alarmtyp

Det finns flera olika sorters alarm till babymonitorer. Den absolut vanligaste är naturligtvis ljudalarm där babyvakten registrerar ifall något ljud kommer ifrån babyn. För att babylarmet ska fungera bra måste babymonitorn har rätt känslighet. Är ditt babyalarm för okänsligt riskerar ljud och/eller rörelse från barnet att inte Alarmtyp.100registreras och är det för känsligt kan babyvakten registrera för mycket och babyalarmet sätta igång i onödan.

På de flesta babymonitorer kan man justera ljudkänsligheten så att den passar just ditt behov. Förutom ljudalarm finns även termometerlarm, rörelselarm, kroppsvärmelarm och räckviddslarm. Ett termometerlarm larmar ifall det blir för kallt eller för varmt i bebisens rum. Ett rörelselarm registrerar rörelser, t.ex. om babyn rör sig och ett värmelarm larmar ifall babymonitorn registrerar för hög kroppsvärme. Ett räckviddslarm varnar ifall avståndet mellan babyenhet och föräldraenhet håller på att blir för stort eller om man håller på att förlora mottagningen. Vissa modeller har även ett timeralarm som t.ex. kan användas för att påminna föräldern om när måltider ska ges.

Röstaktivering (VOX)

Röstaktivering, även kallat VOX (Voice Operated eXchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Syftet med detta är dels att spara ström, dels att inte störa föräldern med ljus eller ljud när detta inte behövs. För att VOX ska fungera tillfredställande måste ljudkänsligheten vara lagom. Detta kan ofta innebära en del trixande med ljudkänslighets-funktionen för att ställa in rätt känslighet.

Ljud- och Video-övervakning

VideoovervakningBabyvakter kan delas in i två kategorier vad gäller övervakningsfunktionalitet. Dels finns de babyvakter som ”bara” har en ljudfunktion. Detta är den mer klassiska babymonitorn och duger än idag för många. Dels finns numera även så kallade ”baby viewers”/"baby watchers". Denna typ av babymonitor har förutom ljud även en bildfunktion. Med en ”baby viewer” kan man förutom att höra även se sitt barn. För att en babywatcher ska fungera tillfredställande måste signalöverföringen vara tillräckligt bra, vilket bara de bästa digitala babyvakterna kan. En analog ”baby viewer” räcker i regel inte långt. Vidare är även skärmkvalitéten (upplösning, kontrast etc.) på mottagarenheten och kameran-kvalitéten på sändarenheten egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Nackdelen med en ”baby viewer” är dock att den förutom att sluka mer batteri även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion.

Signalteknik

Traditionellt har babymonitorer haft analog signalöverföring, men på senare tid har babyvakter med digital signalöverföring blivit allt vanligare. Fördelen med digitala babymonitorer är att den digitala signalen är mindre känslig än en analog. I synnerhet för störande signaler i form av annan trådlös utrustning såsom trådlösa Signalteknik.80nätverk och telefoner. Utöver detta har digitala babyvakter i regel en längre räckvidd än analoga. Idag håller de digitala babyvakterna på att ta över helt från deanaloga och endast de billigaste modellerna använder fortfarande analog teknik. Generellt rekommenderar vi digitala babymonitorer framför analoga på grund av deras bättre räckvidd och tillförlitlighet.

En analog babyvakt kan mycket väl duga även över längre avstånd ifall störande signaler är måttliga. Ju mer trådlös utrustning som verkar där de analoga babyvakterna kommunicerar, desto mer störningar blir det. Detta yttrar sig framför allt i ett ökat brus likt det vi är vana vid att höra på gamla radioapparater. Likt man fortfarande hör radioprataren trots mycket brus på en radio kan alltså fortfarande höra sitt barn låta, men detta ljud störs ut av bakgrundsljudet.

Helt annorlunda är det med en digital babymonitor. Den fungerar mer som en modern digitalbox för TV-tittande, eller som en ketchupflaska. Antingen så kommer allt eller så kommer inget. När den digitala signalen inte kan nå fram tillräckligt bra blir det därför istället svart, eller tyst istället för brus.

Babymonitor-tillverkaren Nova Babycall har utvecklat sin egen teknik som använder sig av både analog och digital signalteknik. Man hävdar att denna teknik ska ge en lång räckvidd samtidigt som den inte använder sig av den pulserande strålning som andra digitala apparater (och babyvakter) gör. Istället tar den endast upp bakgrundsbruset. Denna teknik har dock som sideffekt att den ger mer bakgrundsbrus än babyvakter som enbart använder sig av digital signalteknik. I våra tester kunde vi inte uppmäta att Nova Babycalls babyvakt SuperNOVA hade en bättre räckvidd än de rent digitala ljud-babyvakterna. Detta berodde dock på att såväl SuperNOVA som de rent digitala alla hade en så suverän räckvidd. Vid en utomhusmätning i fri terräng lyckades vi till exempel aldrig nå utom babyvakternas räckvidd utan att behöva gå så långt att det skulle innebära flera minuters gång till bebisen vid ett larm.

Räckvidd

Rackvidd.84Räckvidden är det avstånd som kan råda mellan babyenheten och föräldraenheten utan att kontakten bryts. En babymonitors mottagare påverkas starkt av ett flertal olika faktorer. Den viktigaste av dessa faktorer är normalt väggar, golv, tak etc. som hindrar signalerna från babymonitorns babyenhet från att nå föräldraenheten. Det är det material som väggar, golv etc. är byggda av som mest påverkar hur bra signalerna når fram. Kraftiga betongväggar med många armeringsjärn är normalt svårast att penetrera för signalerna medan tunna väggar av trä är betydligt lättare. Metall är den största boven när det gäller signalstörning. Plåttak, metallpersienner etc. minskar ofta räckvidden avsevärt. Ett annan allt vanligare störningskälla är annan elektronik, i synnerhet trådlösa apparater. Vi skaffar oss ständigt fler elektroniska apparater vilket gör att t.ex. trådlösa telefoner, routrar och tangentbord samt klockradios och leksaker idag är vanliga orsaker till en försämrad räckvidd.

Strålning

Babyvakt StralningAll trådlös utrustning kommunicerar via radiovågor (elektromagnetisk strålning) och avger därför strålning. Det finns idag inget vetenskapligt stöd för att dessa radiovågor skulle vara skadliga för varken vuxna eller barn. I själva verket bombarderas vi ständigt av radiovågor från yttre rymden. Det är dessa radiovågor man kan höra som bruset från en radioapparat eller kunde se som myrornas krig på TV förr i tiden. Vid användning av mobiltelefoner och annan trådlös utrustning, exempelvis babyvakter, blir dock denna strålning extra intensiv och innehåller mer energi vilket troligen är orsaken till att många oroas av sådan strålning. Normalt använder sig också digital trådlös utrustning av så kallad pulserande strålning som innebär att sändaren (i fallet babyvakt babyenheten) anropar mottagaren (föräldraenheten). Denna pulserande strålning innehåller extra mycket energi och anses därför vara extra skadlig av de som tror att strålning är farlig.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man ska undvika onödig exponering av strålning från exempelvis mobiltelefoner på grund av att man ännu inte vet vilka långtidseffekter som kan uppkomma av att utsättas för olika typer av strålning. Det är naturligtvis upp till varje förälder att själv bestämma hur farlig man tror radio-strålning kan vara och känner man en oro för att utsätta sitt barn för strålning från babyvaktens babyenhet ska man välja en modell som utsänder så lite strålning som möjligt, i synnerhet av pulserande strålning.

Batteri & Drifttid

Batteri och drifttidLiksom för andra trådlösa apparater är batteriet och drifttiden viktiga egenskaper för en babymonitor. Babymonitorer har antingen medföljande inbyggda litium-batterier eller också plats för vanliga återuppladdningsbara batterier av AA-typ. Dyrare babyvakter har ofta inbyggda batterier medan billigare har vanliga utbytbara AA-batterier. Kvaliteten på de batterier du köper påverkar naturligtvis hur lång tid babymonitorn kan vara på utan att behöva laddas men även babyvaktens energiförbrukning påverkar batterilängden avsevärt. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Något som man bör ha i åtanke är att en babymonitor med bildfunktion (baby viewer) normalt förbrukar mer ström än en babyvakt som bara har ljudfunktion. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.

Prisvärde

Babyvakt prisPriset är en viktig faktor när man ska köpa en babymonitor. Samtidigt är de flesta inte ute efter den billigaste babyvakten utan den som ger mest värde för sitt pris. Detta värde varierar ju dock beroende på vilka preferenser man har som konsument. Värdesätter man exempelvis en videofunktion på sin babyvakt betalar man troligen gärna några hundralappar extra för denna funktion, men har man ingen användning för en videofunktion blir en video-babyakt mindre prisvärd. Vad som är prisvärt varierar därför från person till person och är något man som konsument själv måste komma fram till.

Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Den första är enklare analoga ljud-babyvakter, den andra är digitala och generellt mer välutrustade babyvakter och den tredje är video-babyvakter, dvs. babyvakter med videofunktion, även kallade "baby viewers". Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du som kund värdesätter i en babyvakt.

Design

Babyvakt DesignÄven om en babymonitors viktigaste egenskap knappast är dess design är en babyvakts utseende och form en för många viktig egenskap. Babyvakten kommer att ligga framme ofta och kanske även följa med till vänner och familj varför många gärna vill att den ska ha en snygg design eller åtminstone inte något man behöver skämmas över. 

Tvåvägskommunikation

Ofta kan en bebis lugnas av att den hör förälderns röst. Detta gör att en tvåvägskommunikation kan vara praktisk då detta låter föräldern prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum. Samtalsfunktion finns främst på dyrare, mer sofistikerade babyvakter.

Instruktioner

Babyvakt InstruktionerÄven om instruktionerna till en babymonitor inte har samma betydelse som för ex. en crosstrainer är de fortfarande en egenskap som måste tas i beaktande. Speciellt på mer sofistikerade babyvakter med många funktioner som kan vara kluriga att förstå sig på utan en tydlig och bra manual.

Byggkvalitet

En babymonitor ska vara robust och tåla att tappas då detta lätt är hänt när man yrvaket greppar efter den i ett mörkt sovrum eller ständigt bär omkring på den. Förutom stöttålighet är andra robusthets-egenskaper temperatur- och fuktighets-tålighet. Dessa egenskaper kan vara viktiga ifall man kommer att använda sin babymonitor i ett extremt klimat, men i Sverige med sitt tempererade klimat är de ofta av liten vikt.

Fästanordning

Babyvakt FastanordningAtt en babyvakt kan monteras upp eller på annat sätt fästas på väggen, sängen, bokhyllan etc. är ofta en mycket praktisk egenskap. I synnerhet om man har en ”baby viewer” vars kamera måste peka i rätt vinkel för att fånga bebisen i sitt bildfång. Även för babyvakter utan videofunktion är dock en fästanordning aldrig fel då den inte minst underlättar placerandet av babyenheten på ett lagom avstånd från bebisen.

Storlek, Vikt

En babymonitor ska ha rätt storlek och vikt för att enkelt kunna bäras omkring och hanteras m.m. För moderna babymonitorer är vikt eller storlek sällan ett problem.

Ljudnivålampa

LjudnivaindikatorEn ljudnivålampa används för att med ljussignaler indikera ljudnivån i bebisens rum. Denna funktion är framförallt praktisk när man vill ha sin babymonitor i ljudlöst tillstånd, t.ex. då en av föräldrarna sover och partnern inte vill väcka honom/henne men samtidigt vill kunna få veta när ljud kommer från bebisen.

Garanti

En bra garanti tycker nog de flesta är viktigt när man köper en babymonitor, speciellt en lite finare sådan.

Lugnande Ljud & Ljus

Lugnande Ljud LjusEn annan ofta uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Även dessa funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Display

Många babyvakter har en display vilket ofta gör den mer lättanvänd, i synnerhet ifall skärmen är bakgrundsbelyst. Video-babyvakter använder ofta sin video-skärm som display.

Accessoarer

Med accessoarer menar vi här främst tillbehör som bälteshållare, bältesklämma, halsrem eller väska som används för att man ska kunna bära runt babymonitorn utan att behöva hålla den i handen. En bra bälteshållare kan vara ett stort plus då den underlättar förälderns rörlighet.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Philips Avent DECT-babyvakt SCD506

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Ca 24 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 118 g, Babyenhet: 277 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem
Philips Avent DECT babyvakt SCD506

Philips Avent SCD506 är den efterlängtade uppföljaren till SCD505 och lyckas leva upp till Philips påstående om att detta rör sig som en bra modell som gjorts ännu bättre. Det faktum att föräldraenheten förbrukar batteri i rask takt är dock inte förbättrat. Att enheten främst används kopplad till strömuttag förblir därför vår rekommendation.

Tack vare att två laddarsladdar medföljer babyvakten så är det inget problem att hålla föräldraenheten laddad. Det innebär också är batterier sällan är någon nödvändighet med SCD506, så länge babyvakten används hemma. Vill man vara mer mobil med var barn och förälder finner sig är det dock batteri som gäller.

Philips Avent DECT 506 2

Lättanvänd och pålitligt babyvakt

I vardagen med småbarn så är Phillips Avents babyvakt mycket trevlig att använda. Knapparna är smidiga och tysta när de trycks in, räckvidden är mycket god och babyvakten har alla funktioner man kan önska. Även funktioner såsom nattlampa och vaggvisa, som av vissa kan anses som onödigt, finns ett knapptryck bort inbyggt i babyenheten. Såväl ljud- som ljusindikationerna är tydliga. Det enda obegripliga är varför föräldraenheten måste låta så högt när den stängs av. Om det är för att förhindra att det görs ofrivilligt så hade även en något lägre volym varit tillräckligt.

Phillips Avent SCD506 är en babyvakt som man kan förstå sig på även om man inte lusläst instruktionsboken, exempelvis om man har en mor- eller farförälder som barnvakt för kvällen. Det ihop med de många välfungerande funktionerna gör SCD506 mycket prisvärd.

Bra räckvidd, mycket enkel att använda, många funktioner, två laddarsladdar medföljer
Föräldraenheten förbrukar batteri snabbt, hög avstängningssignal
0 5 4.5 1

Philips Avent Connected videomonitor SCD921/26 / SCD923/26

Smart, exklusiv och snygg babyvakt med många funktioner och hög pålitlighet

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Strömkabel till babyenhet, uppladdningsbart batteri till föräldraenhet Drifttid: Ca 12 h Laddningstid: Ca 3 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja, 15 olika melodier/ljud samt nattlampa Vikt: Anges ej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Philips Avent Conesso SCD921

Philips Avent Conesso är en lyxig videobabyvakt som briljerar på flera sätt. Dels genom de många smarta funktionerna, som app-anslutningen, rörelsesensorn och att nattlampan har flera olika lägen, dels för sin stilrena design.

Vidvinkelkamera med imponerande bredd

Babyenheten hos Philips Avent Conesso kopplas via en sladd in i vägguttaget och placeras i anslutning till barnets sovplats på en plan yta eller uppskruvad på väggen. Väl på plats går kameran inte att vinkla via föräldraenheten, men det är inte heller något som har medfört några problem eftersom vidvinkelfunktionen gör det lätt att zooma in den del av sängen där barnet sover. Både bild- och ljudkvalitet får väl godkänt av testpanelen, som särskilt berömmer hur tydligt man kan se om barnet har öppna ögon eller andas även i riktigt mörka sovrum. Eftersom nattlampan har flera olika lägen är det heller inga problem att hitta ett behagligt ljus i barnets sovmiljö. Utöver detta kontrollerar Philips Avent Conesso temperaturen i barnets rum, har 15 förinspelade melodier/naturljud samt erbjuder tvåvägskommunikation mellan förälder och barn.

Automatisk aktivering av skärm vid ljud

Föräldraenheten drivs av ett uppladdningsbart batteri, vilket gör den portabel och enkel att flytta mellan olika rum. Batteritiden varierar beroende på i vilket läge man använder babyvakten, men om man har skärmen ständigt påslagen räcker batteriet till en eller två kvällar. Det finns även ett eco-läge där bildskärmen vilar samtidigt som ljudupptagning pågår. Vid tappad koppling mellan enheterna varnar babyvakten via skärmen på föräldraenheten och vid ljud från sovrummet aktiveras kameran automatiskt.

Högt pris men väl investerade slantar

Ytterligare en uppskattad egenskap hos Philips Avent Conesso är möjligheten att reglera hur känslig ljudupptagningen ska vara. Detta är särskilt uppskattat om barnet sover i en miljö där ljud förekommer, såsom trafik utanför fönstret eller naturljud vid öppna sovrumsfönster. För den förälder som föredrar att bevaka sitt sovande barn via telefonen finns en smidig app som precis som föräldraenheten visar både bild och ljud. Det här är långt ifrån den billigaste videobabyvakten på marknaden, men för den familj som har råd att unna sig en riktigt högkvalitativ babyvakt med många smarta funktioner och hög pålitlighet är Philips Avent Connected videomonitor SCD921/26 / SCD923/26 närmast att betrakta som ett kap.

Fantastisk ljud- och bildkvalitet, många smarta funktioner, vidvinkelkamera
Saknar rörelsesensor, högt pris
0 5 5 1

Philips Avent SCD 505

Mycket prisvärd babyvakt med utmärkt prestanda och gott om smarta funktioner

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: Föräldraenhet: ca 24 h Laddningstid: ca 8 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 114 g, Babyenhet: 250 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem
Philips Avent SCD 505

Philips Avent SCD505 kombinerar rik funktionalitet, snygg design och imponerande prestanda med ett riktigt lågt pris och blir därför bäst i test. Räckvidden är exemplarisk och babyvakten klarar även de tuffaste miljöer med armerad betong och störande elektronik, såsom trådlösa nätverk. Praktiska funktioner inkluderar räckviddsvarning, lugnande ljud & ljus, ljudnivålampor, ljudkänslighetskontroll, tvåvägskommunikation och batterinivålampa. Båda enheterna drivs antingen med batterier eller via strömuttaget. Föräldraenheten har ett laddningsbart litiumbatteri med lång drifttid. Föräldraenheten bör dock kopplas till strömuttaget då den annars relativt snabbt förbrukar batterierna.

Utmärkt prestanda, riklig funktionalitet, svårslaget pris, snygg design
Babyenhetens relativt korta drifttid vid batteridrift
0 5 3.5 1

Owlet Monitor Duo

Videolarm som gränsar till hälsoprodukt då den mäter puls, syrenivå, sömnmönster och temperatur

Typ: Videobabyvakt (med mätning av puls, temperatur, syrenivå samt hjärtfrekvens) Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri till socka och basstation, ström till kameran Drifttid: Ca 16 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej, allt går via smartphonens app Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Laddstationen lyser rött vid larm Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: Uppgift saknas Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: 4 strumpor, 1 strumpsensor, 1 kamera, 1 basstation, väggmonteringssats, USB-kabel samt EU-adapter
Owlet Monitor Duo

Owlet Monitor Duo är en babyvakt som har så många funktioner att den nästan är att likna vid en hälsoprodukt. Genom en socka som träs på barnet innan sänggående mäts både syrenivå i blodet, puls, hjärtfrekvens och sömnmönster. Allt loggas i förälderns telefon, förutsatt att man har en iOs eller Android.

Babylarm som mäter nästan allt

För den som har erfarenhet av pulsmätande armband som Garmin eller Fitbit kommer Owlet Monitor Duos alla funktioner och mätpunkter förmodligen inte som en överraskning, men den som tidigare har testat ”vanliga” babyvakter kommer definitivt att få en upplevelse i att plötsligt få koll på allt ifrån barnets sömnmönster till syrenivå i blodet. Det här är nämligen en babyvakt som är någonting utöver det vanliga – också prismässigt, ska tilläggas. Genom att klä barnet i en speciell sorts socka håller Ownit koll på allt från temperatur och ljud i rummet till barnets totala antal sömntimmar. Videokameran placeras i anslutning till sängen med hjälp av den medföljande väggmonteringssatsen. Sockan kopplas via wi-fi ihop med videokameran och förälderns telefon och sedan är det bara att sätta i gång och mäta.

Smidig app till telefonen

Med Owlet Monitor Duo behövs ingen föräldraenhet, eftersom allt sker genom appen på telefonen. Sockan är lätt att sätta på barnet och stör överraskande nog nästan inte alls, men det händer att den behöver korrigeras under natten. Det aviseras genom ett larm i appen, som upphör när man spänner om sockan runt barnets fotled. Bandet som går runt vristen och ovandelen av foten har en tendens att bli något uttöjt med tiden men är i övrigt smidigt att hålla rent med en vanlig våtservett. Särskilt uppskattad har Owlet Monitor Duo varit under perioder av sjukdom, då man som förälder lätt blir extra orolig och vill hålla koll på barnets sömn, puls och rörelse mer än vanligt. Bilden är tydlig även i mörka rum, och går att zooma för den som vill ta sig en nära titt på sitt slumrande barn. Både basstationen och appen meddelar när avläsningarna bryts och räckvidden är godkänd, men inte imponerande.

Owlet Monitor Duo är definitivt en babyvakt utöver det vanliga. Den kostar som den smakar men är ett utmärkt val för familjen som har råd och vill hålla extra koll på sin bebis med hjälp av en användarvänlig och riktigt smart mätare.

Många mätpunkter, användarvänlig app, snabb laddning av socka
Kräver wifi, dyr, ibland är appen seg
0 5 3.5 1

Arlo Baby

Roligt designad videobabyvakt med obegränsad räckvidd och bra bildkvalitet

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter Drifttid: 3 h på natten, 6 h i dagsljus Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja Vikt: 330 g Räckviddsvarning: Nej Tillbehör: Outfits till babyenheten
Arlo Baby

För föräldern som redan lever ett uppkopplat liv och känner sig trygg med appstyrda produkter i hemmet, passar Arlo Baby Babyvakt väl in i livsstilen. Till formatet är denna videobabyvakt smidig och lekfull i form av en kanin, men det går även att köpa till andra överdrag och fötter. Babyvakten ser rolig ut, men om det finns en risk att eventuella äldre syskon snor åt sig den att ha som leksak så går det också att ta bort skalet.

Omständlig installation gör babyvakten mindre mobil
Det finns mycket med Arlo Baby Babyvakt som fungerar väl. Men vad gäller installationen, finns det utrymme för förbättring. Testfamiljerna beskriver processen som nästan orimligt krånglig. Väl genomförd så får man dock en i teorin obegränsad räckvidd samt hög bild- och ljudkvalitet. Men Arlo Baby är inte babyvakten man tar med sig på semestern eller hem till släkten. Varje förflyttning utanför egna wifi-nätverket kräver en ny installation, och det är det inte värt.

Arlo Baby Babyvakt utgörs endast av en babyenhet, som ställs på en plan yta i barnets sovrum. Den laddas med strömsladd och batteritiden upplevs som god. Istället för en föräldraenhet så mottar man bild och ljud via en app, som kan laddas ned till alla smarttelefoner. Man kan även få information om temperatur och luftfuktighet.

Välfungerande kamera som ger bra bild i alla ljus
Med Arlo Baby utplacerad i rummet, kan man manuellt vrida på kamerahuvudet för att få till bästa vinkeln. Bildkvaliteten är bra och babyvakten kan även se i mörker. Vad gäller uppsikten över det sovande barnet finns det inget att klaga på. En smart funktion är möjligheten att ställa in rörelsezoner i rummet som övervakas. På så sätt kan man slippa att babyvakten larmar vid rörelser i övriga delar av rummet.

Arlo Baby Babyvakt är försedd med en talk back-funktion, som ibland fungerat och ibland inte. Det går också att låta den spela upp musik och miljöljud, eller fungera som nattlampa. Babyvakten har ingen avstängningsknapp annat än i appen, och alla händelser sparas i en logg. Appen kan även maila en veckans händelser - varför man nu skulle vilja påminnas i efterhand om exakt när ens barn vaknade i tisdags?

Mycket god räckvidd med något högt pris
Att babyvakten använder sig av wifi innebär att man kan vara hur långt bort som helst från barnet men ändå ha koll via appen. Vilket kanske kan vara mysigt om en förälder är bortrest men ändå vill få sig en glimt av sina sovande bebis. Bildkvaliteten är god och det mesta fungerar bra med Arlo Baby Babyvakt, men slutbetyget dras ned av det dyra priset och att den krångliga installationen inte gör babyvakten särskilt mobil.

Smidig mobilapp, obegränsad räckvidd, god bild- och ljudkvalitet, rolig design
Krånglig att installera, svårt att ta med sig utanför hemmet, högt pris
0 5 3.5 1

Motorola MBP855 Connect

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: : Både inbyggt batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Babyenheten: cirka 3 h Föräldraenheten: cirka 5 h Laddningstid: Babyenheten: cirka 2 h Föräldraenheten: cirka 2 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 226 g, Babyenhet: 286 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: StarGrip universalfäste
Motorola

Motorola MBP855 Connect är en babyvakt med kamera vars styrka ligger i en fantastisk god bildkvalitet. Babyvakten utgörs en av baby- och en föräldraenhet, båda har inbyggt batteri som Motorola rekommenderar att man inte byter ut själv. Batteritiderna är relativt korta. Babyenheten håller ungefär 3 timmar och föräldraenheten omkring 5 timmar, vilket knappt räcker för en kväll. Att ha elen fast inkopplad till åtminstone babyenheten är att rekommendera.

En batterisparande funktion hos föräldraenheten är skärmsläckaren, som slås på efter valfri tid. Om barnet vaknar så hörs ljudet direkt ändå och bildskärmen kan enkelt slås på manuellt. Babyvakten visar också med färgindikation hur mycket det låter, från grönt till rött ljus. Ganska snabbt uppstår ett glapp i testexemplaret, som gör att elsladden måste vinklas åt ett visst hål för att enheten ska ladda alls. Det går även att koppla upp sin smartphone mot babyenheten. Bildkvaliteten upplevs då som märkbart sämre och det uppstår en längre fördröjning i sändningen. Men det funkar bra som substitut. Har man flera kameror kan dessa seriekopplas till föräldraenheten.

Otroligt bra bildkvalitet även i mörker

Bildkvaliteten hos Motorola MBP855 Connect är bäst beskriven som överjordiskt bra. Kameran anpassar sig med lätthet efter ljusmängden i rummet, men även i ett beckmörkt sovrum är bilden så tydlig att man kan se hur barnets bröstkorg rör sig med andetagen. För den som tenderar att oroa sig mycket för hur barnet mår ingjuter bildskärpan en stor trygghet. Kameran kan styras både höjd- och sidledes, så det är enkelt att följa ett barn som rör sig mycket i sömnen.

Tack vare universalfästet är babyenheten enkel att montera stadigt. Tyvärr grumlas intrycket av babyenheten något av att Motorola valt att placera en blinkande blå lampa längst fram på kamerans bas, väldigt rolig för en bebis att titta på vid läggdags. Trots en del minus så blir helhetsintrycket positivt, då en bra uppkoppling mellan enheterna och en otrolig skarp bild ändå är det viktigaste med en videobabyvakt. Med dessa mindre problemen korrigerade så är Motorola MBP855 Connect utan tvivel värd sitt höga pris.

Fantastisk bildkvalitet, mycket bra och stabil uppkoppling, lättanvända funktioner
Irriterande lampa på babyenheten, glapp i strömförsörjningen, långa laddningstider
0 5 3 1

Beurer BY 99

Pålitligt babyvakt med bra mörkerseende kamera, lätt att förstå sig på.

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri och nätadapter till föräldraenheten, endast nätadapter till babyenheten Drifttid: Ca 12 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor
Beurer BY 99

Beurer BY 99 är en videobabyvakt med en föräldraenhet och en babyenhet. Förutom att man ges översyn över sitt barn på föräldraenhetens 2,4 tum stora färgskärm så kan man också koppla babyvakten till sin smartphone och i telefonen få uppdateringar i realtid.

Beurer BY 99 är enkel att packa upp och komma igång med. Kameran sitter monterad på en liten, platt fot. Den är något svårplacerad, då man kan zooma in men inte styra kameran i olika riktningar. Den bör därför placeras så större delen av barnets säng alltid syns i bild. Bäst vinkel får man om man fäster den på väggen, och det finns ett hål i kamerafoten för att sätta upp babyenheten på en spik. Att kameran är fast kan man leva med, men det hade varit praktisk om den varit mer vidvinkel.

Videobabyvakt med bra skärpa i bilden

Bilden på föräldraenheten är i färg om det är ljust i rummet som filmas, på natten är bilden svartvit. Skärpan är tillräckligt bra för att man ska se barnet och även kunna avgöra om ögonen är öppna eller stängda och att barnet andas. Det medföljer två uppladdningsbara batterier till föräldraenheten, men finns även en nätadapter. En uppladdning räcker för 1, kanske 2 kvällars användning, även fast man ställer in att skärmsläckaren ska slås på snabbt för att spara energi.

Om barnet vaknar så lyser lampor på föräldraenheten upp. Man hör även barnets ljud, men här skulle vi gärna sett att det gått att skruva upp volymen ordentligt för även högsta nivån är väldigt låg. Lämnar man rummet så hör man inte om barnet vaknar. Uppkopplingen är stabil och skulle enheterna tappa kontakt med varandra ljuder en varningssignal. Men under en längre testperiod sker detta bara vid ett enda tillfälle. Trots att kameran har bra bild och att enheten har god räckvidd och känns pålitlig så är det de små detaljerna som gör att Beurer BY 99 i dagsläget inte riktigt känns värd sitt relativt höga pris.

Pålitlig uppkoppling, bra mörkerkamera, lätt att förstå sig på och använda
För lågt ljud på föräldraenheten, kameran måste monteras långt ifrån för att man ska kunna se hela sängen
0 5 2.5 1

Dobi Babyvakt

Smidig babyvakt med lång batteritid med de mest basala funktionerna

Typ: Ljudbabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Nej Batteri: Uppladdningsbart batteri Drifttid: Ca 120 h Laddningstid: Ca 1 h Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Vikt: Föräldraenhet: 125 g, Babyenhet: 95 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Dobi Babyvakt

Dobi Babyvakt är en smidig och diskret ljudbabyvakt med en batteritid som inte går av för hackor. Enheterna, som snabbt laddas upp med USB-C-sladd och därmed går att ladda i både eluttag, dator eller på tåg, har en drifttid på imponerande 120 timmar.

Snabb laddning och lång batteritid

Att ladda upp batterierna till Dobi Babyvakt går på ungefär en timme, så det här är en babyvakt med lång användningstid och kort uppladdningstid. Den vita babyenheten med rundade hörn placeras i sängen eller vagnen tillsammans med det sovande barnet, medan föräldraenheten bärs runt av den vuxna. Räckvidden fungerar bra och ljudet i föräldraenheten går att höja och sänka. När det låter inne hos barnet lyser föräldraenheten rött, dock upplevdes denna funktion vara något opålitlig då den ibland inte lyste trots att barnet lät. Ljudupptagningen fungerade däremot problemfritt under hela testets gång.

Enkel babyvakt med basala funktioner

Dobi Babyvakt är en lätthanterad babyvakt med de mest basala funktionerna. Antalet knappar på enheterna är få, babyvakten mäter varken temperatur eller går att modifiera känslighet i sin ljudupptagning, men är å andra sidan är mycket enkel att att använda. Dessutom är batteritiden svårslagen. Ljudkvaliteten kunde ha varit bättre, men som en flexibel babyvakt att ta med sig på till exempel en resa eller till landet gör barnvagnspromenaden gör Dobi Babyvakt sitt jobb med klart godkänt resultat.

Lätt vikt, snygg design, enkel att använda
Dyr i förhållande till antal funktioner, saknar tvåvägskommunikation, ingen vibration
0 5 4.5 1

Topcom Babyviewer 4500

Praktisk videobabyvakt med stor skärm, bra räckvidd och genomarbetade funktioner

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 177 g, Babyenhet: 202 g Räckviddsvarning: Ja
Topcom Babyviewer 4500

Topcom Babyviewer 4500 blir bästa video-babyvakt genom en vinnande kombination av förstklassig funktionalitet till ett överkomligt pris. Den har klassiska funktioner såsom justerbar röstaktivering, räckvidd- och batteri-varning. Men även exklusivare funktionalitet såsom en stor LCD-skärm, fjärrstyrning av vaggvisor & nattlampa, rörelse-aktiverat larm, mörkerseende samt temperaturlarm. Möjligheten att tala till barnet via föräldrarenheten kommer dessutom väl till pass för trötta föräldrar som vill lugna bebisen utan att ständigt behöva lämna sängen. Som hos de flesta andra babyvakter är babyenheten batterikrävande och strömsladden används därför med fördel.

Stor skärm, god räckvidd, många praktiska funktioner
Batterikrävande babyenhet
0 5 3.5 1

Rätt Start VisionNova

Videobabyvakt med räckvidd i toppklass, bra batterier och en flexibel fästanordning

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 8 h Laddningstid: ca 4 h Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Övrigt: Tidsinställbart alarm
Ratt Start VisionNova

VisionNova från Rätt Start är en video-babyvakt med räckvidd i toppklass. Den har även en fästanordning som kan fästas nästintill överallt med hjälp av ett kardborre- & klister-band. Klistret-bandet har dock begränsad livslängd ifall det flyttas runt ofta och blir smutsigt, men fästanordningen kan då fästas med skruv. Batteritiden är bra, speciellt vid lägre temperaturer vilket kan vara fördelaktigt i vårt kalla klimat. Förutom funktionalitet som strömtillförsel via USB och kamerazoom är VisionNova en ganska enkel babyvakt och därför aningen högt prissatt.

God räckvidd, bra batterier & fästanordning, strömtillförsel via USB
Aningen högt pris för sin funktionalitet
0 5 3.5 1

Rätt Start SuperNova 900

Babyvakt med mycket låg strålning, stor räckvidd och en lång batteritid

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Fästanordning
Ratt Start SuperNova 900

SuperNova 900 använder sig av en egen teknik med både analog och digital signalöverföring för bästa räckvidd och för att eliminera pulserande strålning. Denna teknik riktar sig därför till de som inte vill utsätta sin bebis för onödig strålning, om än till priset av ett måttligt bakgrundsbrus i tuffa miljöer och en något okänsligare VOX-funktion. Räckvidden är likväl utomordentligt god och batteritiden likaså. Båda enheter är nästintill identiska i sitt utseende vilket kan vara förvirrande, men i gengäld har de varsin laddningsstation och laddningsbara batterier. Premierar du en babymonitor med exemplarisk räckvidd såväl som låg strålning är SuperNova 900 babyvakten för dig.

Exemplarisk räckvidd, mycket lång batteritid, låg strålning
Något okänslig VOX-funktion, ibland måttligt signalbrus
0 5 3 1

Topcom BabyTalker 1020

Topcom BabyTalker 1020

BabyTalker 1020 är testets billigaste babymonitor och mycket prisvärd för den som inte har störande signaler i användningsområdet. BabyTalker 1020:s design är lite tråkig med enklare funktionalitet men har mycket god räckvidd om förutsättningarna är rätt. Den klarar både väggar och golv av armerad betong riktigt bra. Då BabyTalker 1020 är analog är den dock känslig för störande signaler vilket gör den mindre användbar i miljöer med mycket trådlös utrustning. För den som vill ha en billig och enkel babyvakt samt har få störande signaler i omgivningen är BabyTalker 1020 dock ett utmärkt köp.

Mycket billig, bra räckvidd under rätt förutsättningar
Störs lätt av trådlös utrustning, småtråkig design
0 5 0 1

Philips Avent SCD 470

Enkel men användarvänlig babyvakt

Philips Avent SCD 470

Avent SCD470 är Philips enklaste babymonitor och kanske därför även den billigaste. Förutom en snygg design har den även praktiska funktioner, god räckvidd och en lång drifttid. Likt andra analoga babymonitorer är Avent SCD470 mer känslig för t.ex. trådlös utrustning än digitala babyvakter men klarar trots detta störande signaler bra. Däremot fann vi VOX-funktionen ganska okänslig. Denna babyvakt må vara enkel med fördelen med detta är att den är extremt lätt att förstå sig på, vilket troligen passar den otekniske. Avent SCD470 svaghet är annars priset, som vi tycker är lite för högt för en så enkel modell.

Snygg design, mycket lättanvänd
Något dyr för att vara så enkel, okänslig VOX-funktion
0 5 0 1

Philips Avent SCD 510

Prisvärd ljud-babyvakt med fantastisk räckvidd

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 24 h Laddningstid: ca 8 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Philips Avent SCD 510

Philips Avent SCD510 är en konkurrenskraftigt prissatt babyvakt som är fullspäckad med praktiska funktioner och har en föredömlig prestanda. Denna ljud-babyvakt är ett utmärkt alternativ till video-babyvakter för föräldrar som prioriterar bästa möjliga räckvidd framför möjligheten att se sin bebis. Räckvidden är nämligen exemplarisk och babyvaktens krypterade digitala signaler besegrar annars besvärande signalstörare såsom armerad betong, mikrovågsugnar och trådlösa apparater. Likt sina syskonmodeller är SCD510:s babyenhet batterikrävande men kan lyckligtvis även kopplas till strömuttaget. Samtidigt är den välförsedd med smarta funktioner, exempelvis ljudkänslighetskontroll, lugnande ljud & ljus, tvåvägskommunikation och ljudnivålampor.

Snygg design, prisvärd, tvåvägskommunikation, ljudnivålampor
Ganska batterikrävande babyenhet
0 5 0 1

Philips Avent SCD 600

Stilren video-babyvakt med god räckvidd

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 8 h Laddningstid: ca 4 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Philips Avent SCD 600

Avent SCD600 är Philips nya video-babymonitor och den kommer med ett flertal praktiska funktioner som mörkerseende, 360°-kamera, lugnande vaggvisor och nattlampa. Likt andra Philips-babyvakter har den en snygg design men frågan är om inte Avent SCD600:s användbarhet fått lida lite för detta. Avent SCD600 kräver nämligen ett ganska jämnt underlag vilket inte alltid är lätt att hitta med tanke på att den måste placeras så att kameran får med bebisen i bildfånget. Om detta inte är ett problem är dock Avent SCD600 ett utmärkt köp och den billigaste video-babyvakten.

Snygg design, billigaste video-babyvakten, god räckvidd
Kräver jämnt underlag, batterikrävande babyenhet
0 5 0 1

Philips Avent SCD 535

Välutrustad ljudbabyvakt med exemplarisk räckvidd

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 24 h Laddningstid: ca 3 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem, väska
Philips Avent SCD 535

Avent SCD535 är babyvakten för den som är beredd att betala för högsta möjliga prestanda men inte är intresserad av en video-babyvakt. Avent SCD535 har fler funktioner och tillbehör än sin lillasyster Avent SCD510 men även ett högre pris. Funktionerna inkluderar ett vibratorlarm som är praktiskt om man vill väckas av babyvakten utan att väcka andra. Andra funktioner som termometer och luftfuktighetsmätare är häftiga men har förmodligen begränsad nytta i Sverige där dessa faktorer oftast inte är ett problem. Avent SCD535 är en utmärkt babymonitor för den som vill ha generös funktionalitet.

Snygg design, välutrustad, vibratorlarm, utmärkt räckvidd
Batterikrävande babyenhet, något högt pris för en ljud-babyvakt

Vanliga frågor om babyvakter

Vilken babyvakt är bäst?

Vi utser Philips Avent DECT SCD506 till bäst i test. Det är en lättanvänd och mycket funktionell babyvakt med en bra och pålitlig räckvidd. Babyvakten har många funktioner och inställningsmöjligheter och det medföljer två laddarsladdar, en för varje enhet.

När köper man babyvakt?

En babyvakt kan man köpa både innan och efter att bebisen är född. Bor man i ett stort hus med barnrummet på en annan våning än vardagsrummet, eller om man vet att barnet kommer sova mycket i vagnen utanför hemmet så kan man ha stor glädje och trygghet i en bra babyvakt. Det är också vanligt att köpa en babyvakt när barnet blivit lite större, ofta inför en semester eller resa.

Hur länge kan man använda babyvakt?

Det finns ingen övre gräns för hur länge man kan använda en babyvakt. Det kan även med större barn, som är i förskoleåldern, bara skönt att veta att man hör direkt om barnet vaknar under kvällen eller natten. Babyvakter är alltså inte bara till för bebisar.

När ska man sluta med babyvakt?

Det finns ingen ålder eller tidpunkt då man ska eller måste sluta med babyvakten. Men det är vanligt att babyvakten börjar kännas onödigt när barnet blivit så stort att det själv kan gå ur sängen och till föräldrarna, eller kan ropa efter dem om det skulle vakna till under natten.

Hur fungerar en videobabyvakt?

En videobabyvakt utgörs precis som en vanlig babyvakt av två enheter. Babyenheten består av en kamera, som ska monteras i närheten av barnets säng eller i det rum där barnet brukar sova. Föräldraenheten har en skärm på vilken man sedan kan se om barnet sover eller är vaket, samt hur det ligger i sängen. En del videobabyvakter har en kamera som kan kopplas direkt till en smartphone.

Var ska man placera babyvakten?

Det är viktigt att placera babyvakten tillräckligt nära bebisen, så att den kan larma direkt om barnet vaknar eller börja låta. De flesta babyvakter är dock känsliga nog för att kunna placeras precis bredvid sängen. En del babyvakter kommer med fästen, så att de kan monteras fast på sänggaveln eller fästas i sängkläderna i spjälsängen.

Hur lång räckvidd har babyvakten?

Räckvidden varierar mellan olika babyvakter. Det är inte ovanligt att de bättre modellerna av babyvakt kan ha en räckvidd på flera hundra meter utomhus, och upp till 50 meter inomhus. Räckvidden påverkas dock av miljön man befinner sig i; faktorer såsom tjocka stenväggar eller många andra signaler från andra bostäder runt omkring kan ha en negativ effekt på räckvidden. Så gott som alla babyvakter varnar dock om kontakten mellan enheterna bryts.

Vad ska man tänka på när man köper babyvakt?

Inför ett köp av babyvakt är det viktigt att utgå ifrån de egna behoven. Räcker det med en ljudbabyvakt med vilken man hör när barnet vaknar, eller vill man kunna se hur barnet sover med hjälp av en videobabyvakt? Räckvidd, drifttid och hur batterierna laddas är andra faktorer som påverkar hur en babyvakt är att använda.