Babyvakt: 11 modeller i test

Senast uppdaterat December 2021

Vill du ha stenkoll på sin sovande bebis? Vi har testat flera olika babyvakter, från märken som Motorola, CaPiDi och Philips Avent. För att en babyvakt ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att använda, ha en god räckvidd och bra batteritid.

Testvinnare - Babyvakt

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I testet av babyvakter så har vi låtit vanliga barnfamiljer använda babyvakterna i sin vardag med småbarn. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Funktioner: Har babyvakten talk back-funktion, finns det inbyggd nattlampa och kan den visa temperatur eller annan information?
Batteri: Hur drivs babyvakterna, hur lång tid tar de att ladda och varnar föräldraenheten om babyenheten laddar ur?
Prestanda: Hur bra är uppkopplingen, hur lång räckvidd har babyvakten och hurdan är bild/ljudkvaliteten?

Ovanstående har därefter vägts samman med babyvaktens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.


Fler tester för familjer på resande fot:

Babyskydd

Resesäng

Bärsele


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Bedside Crib

Babysitter

Bärsjal

0 5 4.5 1

1. Philips Avent DECT-babyvakt SCD506 — BÄST I TEST BABYVAKT

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Ca 24 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 118 g, Babyenhet: 277 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem

Philips Avent SCD506 är den efterlängtade uppföljaren till SCD505 och lyckas leva upp till Philips påstående om att detta rör sig som en bra modell som gjorts ännu bättre. Det faktum att föräldraenheten förbrukar batteri i rask takt är dock inte förbättrat. Att enheten främst används kopplad till strömuttag förblir därför vår rekommendation.

Tack vare att två laddarsladdar medföljer babyvakten så är det inget problem att hålla föräldraenheten laddad. Det innebär också är batterier sällan är någon nödvändighet med SCD506, så länge babyvakten används hemma. Vill man vara mer mobil med var barn och förälder finner sig är det dock batteri som gäller.

Philips Avent DECT 506 2

Lättanvänd och pålitligt babyvakt

I vardagen med småbarn så är Phillips Avents babyvakt mycket trevlig att använda. Knapparna är smidiga och tysta när de trycks in, räckvidden är mycket god och babyvakten har alla funktioner man kan önska. Även funktioner såsom nattlampa och vaggvisa, som av vissa kan anses som onödigt, finns ett knapptryck bort inbyggt i babyenheten. Såväl ljud- som ljusindikationerna är tydliga. Det enda obegripliga är varför föräldraenheten måste låta så högt när den stängs av. Om det är för att förhindra att det görs ofrivilligt så hade även en något lägre volym varit tillräckligt.

Phillips Avent SCD506 är en babyvakt som man kan förstå sig på även om man inte lusläst instruktionsboken, exempelvis om man har en mor- eller farförälder som barnvakt för kvällen. Det ihop med de många välfungerande funktionerna gör SCD506 mycket prisvärd.

Bra räckvidd, mycket enkel att använda, många funktioner, två laddarsladdar medföljer
Föräldraenheten förbrukar batteri snabbt, hög avstängningssignal
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Padwico 850

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Vikt: Föräldraenhet: 77 g, Babyenhet: 77 g Räckviddsvarning: Ja

Padwico 850 är en snygg och stilren babyvakt vars utseende flörtar med designen hos en smartphone. Babyvakten utgörs av en föräldra- och en babyenhet, samt två dockningsstationer för laddning. Det är möjligt att sätta in enheterna snett när de ska laddas, men en ljusindikation lyser grönt först när kontakt uppstått. Laddningstiden är effektiv och batteriet i enheterna har hållit över förväntan länge.

Babyenheten av Padwico 850 har som en liten krok på baksidan så att den enklare kan hängas upp i spjälsängen. Den är även utrustad med avstängningsbar nattlampa, som ger ett behagligt ljus, och det går att ställa in babyenhetens ljudkänslighet.

Praktiskt med inbyggd termometer

Föräldraenheten av Padwico 850 har många funktioner, men inga som känns onödiga. Förutom att ljudnivån kan justeras och att en kombinerad ljud- och ljussignal visar om kontakten med babyenheten bryts kan den även ställas in på att vibrera. Det är smart om babyvakten används när ens omgivning är högljudd. Föräldraenheten har dock ingen bältesklämma.

Om barnet vaknat kan man med talk back-funktionen prata med barnet. Dessutom visar föräldraenheten vilken temperatur det är där babyenheten är placerad. Väldigt praktiskt om barnet sover utomhus i vagnen på sommaren. Padwico 850 har varit stabil och pålitlig. Signalen har klarat både avstånd och tjocka stenväggar. Dessutom är den enkel och lätt att förstå sig på. Padwico 850 är helt enkelt en babyvakt som klarar allt man vill att en babvakt ska klara.

Bra funktioner, enkel att använda, bra och pålitlig signal och räckvidd
Separata laddningsstationer, ingen bältesklämma på föräldraenheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. CAPiDi Babyalarm

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: Föräldraenhet: 78 g, Babyenhet: 68 g Räckviddsvarning: Ja

CAPiDi Babylarm är en användarvänlig och okomplicerad babyvakt, med en föräldraenhet som även en mor- eller farförälder klarar av att hantera. Båda enheterna är självstående och båda har bältesclip så de enklare kan fästas i byxan eller i barnets säng. Två laddare med sladd medföljer, och vi tycker det är toppen att sladden kopplas in direkt till enheterna istället för att babyvakterna ska laddas i ställ.

Det är även ett stort plus att babyvakten laddas med USB-kabel och därmed kan kopplas in i bilen, datorn etc. Batteritiden har varit god och enheterna har kunnat användas varje kväll i minst en vecka utan att behöva laddas. Likaså har räckvidden fungerat utan problem, även genom tjockare stenväggar och på längre avstånd.

Tydlig signal om babyvakten tappar kontakt

CAPiDis babyenhet kan slås på och av, och ljudkänsligheten kan justeras. På föräldraenheten kan man välja att använda vibrationsfunktionen och att höja eller sänka ljudet. Det finns även en grönlysande indikation på om föräldraenheten har kontakt med babyenheten, skulle den tappa kontakt lyser den rött och en ljudsignal hörs.

CAPiDi har fungerat pålitligt och varit enkel att använda. Babyvakten har fokuserat på de mest nödvändiga funktionerna och där finns inget att klaga på. Som en rolig detalj går det dessutom att sätta in bilder i enheterna och på så sätt göra designen mer personlig.

Bra prestanda, enkel att använda sig, god räckvidd, USB-kabel för laddning
Relativt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Neonate BC-5800D

Pålitlig och smidig babyvakt med genomtänkta funktioner och tydlig display

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri och nätadapter finns till båda enheterna Drifttid: 80 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Har lugnande ljus, ingen musik Vikt: Föräldraenhet: 73 g Babyenhet: 65 g. Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem

Neonate BC-5800D utgörs av en föräldraenhet och en babyenhet, som drivs av batteri eller med nätadapter. För att ladda dem placerar man dem i sin dockningsstation eller med USB-minikontakt. Tillverkaren anger ingen laddningstid för babyvakten men den upplevs som snabb, omkring tre timmar för att enheten ska bli fulladdad.

Babyvakten har använts både inomhus mellan olika rum och våningar i huset, men också med bebis sovandes i barnvagnen ute och föräldrarna inne. Båda enheterna är smidiga i storlek, att placera en i liggdelen och ha den andra i sin ficka är inget problem. Med föräldraenheten kommer en halsrem, men babyvakten har ingen bältesklämma.

Smart med tydlig indikering på batteristatus

Uppkopplingen har fungerat väl och ljudkvaliteten är bra. Ett räckviddslarm varnar om enheterna skulle tappa kontakt med varandra. Det går att justera babyvaktens känslighet, så att den inte larmar om barnet endast gör små ljud ifrån sig i sömnen.

Föräldraenheten har en tydlig display som visar signalstyrka, temperaturen hos barnet, volym samt en symbol med ett sovande eller gråtande barn. En riktigt praktisk funktion är att föräldraenheten visar både hur laddad de egna batterierna är och laddningsgraden för babyenheten. Neonate BC-5800D är kanske ingen fröjd för ögat direkt, men en babyvakt måste inte vara en ny designklassiker för att vara bra. Och det här är en mycket bra babyvakt med precis alla de rätta funktionerna.

Genomtänkta funktioner, stabil uppkoppling, smidig storlek, praktiska larm
Tråkig design, ingen bälteshållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Beurer BY84

Analog babyvakt med hög tillförlitlighet och smidigt format

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Analog Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Inga

Beurer BY84 är en analog babyvakt i kompakt format. Med babyvakten kommer två nätadaptrar och ingår gör även tre uppladdningsbara batterier - vilket räcker till en av enheterna. Förslagsvis använder man dem i föräldraenheten, då babyenheten ofta är den som står stationärt vid barnets säng ändå. Enheterna är förvillande lika, men skiljs åt av att babyenheten har gul antenn och föräldraenheten en vit.

För att säkerställa att babyvakten kan fungera utan störningar så kan man inuti batterifacket välja mellan flera olika kanaler, och båda enheter måste givetvis vara inställa på samma. Räckvidden är god och efter två månaders daglig användning i tre olika hem har babyvakten inte en enda gång tappat kontakten.

Babyvakt med alla nödvändiga basfunktioner

Det här är inte en babyvakt för den som vill ha roliga funktioner. Babyenheten har ingen nattlampa eller vaggvisor. Föräldraenheten saknar talk back-funktion och ljudet som sänds igenom är relativt knastrigt. Har man ett barn som pratar så hörs orden grötigt. Men den reagerar snabbt på ljud. Displayen lyser upp och en ikon med en gråtande bebis syns. När allt är tyst syns en ikon av en sovande bebis på en nedsläckt skräm.

Den enda funktion som kan ifrågasättas är att även babyenheten lyser upp när den registrerar ljud. Har man ett barn som låter i sömnen kan det faktum att babyvakten helt plötsligt, om än för en kort stund, skiner med starkt blått ljus råka bli faktorn som får barnet att vakna. I övrigt är det här en rakt på sak- babyvakt som mycket pålitligt meddelar så fort barnet vaknar. Och eftersom att det i grunden är vad man vill ha en babyvakt till så blir man klart nöjd med smidiga och prisvärda Beurer BY84.

Smidigt format, enkel att ta med sig på resor, pålitlig, lätt att förstå sig på
Något grötigt ljud, skärmen på babyenheten lyser upp när den registrerar ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Arlo Baby

Roligt designad videobabyvakt med obegränsad räckvidd och bra bildkvalitet

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter Drifttid: 3 h på natten, 6 h i dagsljus Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja Vikt: 330 g Räckviddsvarning: Nej Tillbehör: Outfits till babyenheten

För föräldern som redan lever ett uppkopplat liv och känner sig trygg med appstyrda produkter i hemmet, passar Arlo Baby Babyvakt väl in i livsstilen. Till formatet är denna videobabyvakt smidig och lekfull i form av en kanin, men det går även att köpa till andra överdrag och fötter. Babyvakten ser rolig ut, men om det finns en risk att eventuella äldre syskon snor åt sig den att ha som leksak så går det också att ta bort skalet.

Omständlig installation gör babyvakten mindre mobil
Det finns mycket med Arlo Baby Babyvakt som fungerar väl. Men vad gäller installationen, finns det utrymme för förbättring. Testfamiljerna beskriver processen som nästan orimligt krånglig. Väl genomförd så får man dock en i teorin obegränsad räckvidd samt hög bild- och ljudkvalitet. Men Arlo Baby är inte babyvakten man tar med sig på semestern eller hem till släkten. Varje förflyttning utanför egna wifi-nätverket kräver en ny installation, och det är det inte värt.

Arlo Baby Babyvakt utgörs endast av en babyenhet, som ställs på en plan yta i barnets sovrum. Den laddas med strömsladd och batteritiden upplevs som god. Istället för en föräldraenhet så mottar man bild och ljud via en app, som kan laddas ned till alla smarttelefoner. Man kan även få information om temperatur och luftfuktighet.

Välfungerande kamera som ger bra bild i alla ljus
Med Arlo Baby utplacerad i rummet, kan man manuellt vrida på kamerahuvudet för att få till bästa vinkeln. Bildkvaliteten är bra och babyvakten kan även se i mörker. Vad gäller uppsikten över det sovande barnet finns det inget att klaga på. En smart funktion är möjligheten att ställa in rörelsezoner i rummet som övervakas. På så sätt kan man slippa att babyvakten larmar vid rörelser i övriga delar av rummet.

Arlo Baby Babyvakt är försedd med en talk back-funktion, som ibland fungerat och ibland inte. Det går också att låta den spela upp musik och miljöljud, eller fungera som nattlampa. Babyvakten har ingen avstängningsknapp annat än i appen, och alla händelser sparas i en logg. Appen kan även maila en veckans händelser - varför man nu skulle vilja påminnas i efterhand om exakt när ens barn vaknade i tisdags?

Mycket god räckvidd med något högt pris
Att babyvakten använder sig av wifi innebär att man kan vara hur långt bort som helst från barnet men ändå ha koll via appen. Vilket kanske kan vara mysigt om en förälder är bortrest men ändå vill få sig en glimt av sina sovande bebis. Bildkvaliteten är god och det mesta fungerar bra med Arlo Baby Babyvakt, men slutbetyget dras ned av det dyra priset och att den krångliga installationen inte gör babyvakten särskilt mobil.

Smidig mobilapp, obegränsad räckvidd, god bild- och ljudkvalitet, rolig design
Krånglig att installera, svårt att ta med sig utanför hemmet, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Motorola MBP24

Babyvakt med lång räckvidd, passar den som inte vill betala för extra funktioner

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Uppladdningsbart batteri på föräldraenheten, babyenheter har nätadapter Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Blinkar på displayen Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Inga tillbehör ingår, extra föräldraenhet kan köpas till

Motorola MBP24 är en okomplicerad babyvakt som skalat bort alla extra funktioner för att i stället fokusera på att ge en bra ljudövervakning av barnet, för de gånger man inte befinner sig i samma rum. Babyvakten utgörs av två delar, en babyenhet och en föräldraenhet. Vill man så kan man köpa till en extra föräldraenhet.

Babyvakt med talkback som även visar rumstemperatur

Babyenheten används med nätadapter och har inget fäste, utan får ställas så nära det sovande barnet som möjligt. Föräldraenheten kommer med tre uppladdningsbara batterier, så man kan ta den med sig om man vill gå ut i trädgården eller gå en trappa ned efter att ha nattat barnet. Tyvärr finns varken bältesklämma eller rem på föräldraenheten, så den får man stoppa i fickan eller hålla i handen.

Babyenheten har en pragmatisk formgivning, funktion går helt klart före design - men inget fel med det. Föräldraenheten har en display med belysning, något som är praktiskt om man använder babyvakten på natten och enkelt vill se vad man gör. Föräldraenheten visar rumstemperatur där babyenheten befinner sig och man kan även aktivera tvåvägskommunikation. En funktion som kanske är mest praktisk med lite äldre barn som kanske bara behöva höra en förälders röst för att komma till ro.

Ljudbabyvakt med pålitlig uppkoppling

Uppkopplingen mellan de två enheterna fungerar mycket väl. Räckvidden anges till 300 meter på öppna ytor, 50 meter om man befinner sig inomhus i olika rum. Skulle kontakten brytas så larmar babyvakten med både ljus och en blinkande ikon. Men vid normal användning uppstår aldrig några problem på den punkten. Föräldraenheten varnar förstås även vid låg batterinivå.

Motorola MBP24 är lätt att komma i gång med. Även den som är ovan vid babyvakter förstår sig på enheterna utan att behöva lusläsa manualen. Båda enheter är små till formatet, vilket också förenklar vid användning. Funktionerna fungerar som utlovat och som ljudbabyvakt är Motorola MBP24 utan tvekan en av de mer prisvärda modellerna.

Prisvärd, pålitlig uppkoppling, lång räckvidd, enkel att använda
Föräldraenheten saknar klämma eller rem, inget fäste för babyenheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Motorola MBP855 Connect

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: : Både inbyggt batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Babyenheten: cirka 3 h Föräldraenheten: cirka 5 h Laddningstid: Babyenheten: cirka 2 h Föräldraenheten: cirka 2 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 226 g, Babyenhet: 286 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: StarGrip universalfäste

Motorola MBP855 Connect är en babyvakt med kamera vars styrka ligger i en fantastisk god bildkvalitet. Babyvakten utgörs en av baby- och en föräldraenhet, båda har inbyggt batteri som Motorola rekommenderar att man inte byter ut själv. Batteritiderna är relativt korta. Babyenheten håller ungefär 3 timmar och föräldraenheten omkring 5 timmar, vilket knappt räcker för en kväll. Att ha elen fast inkopplad till åtminstone babyenheten är att rekommendera.

En batterisparande funktion hos föräldraenheten är skärmsläckaren, som slås på efter valfri tid. Om barnet vaknar så hörs ljudet direkt ändå och bildskärmen kan enkelt slås på manuellt. Babyvakten visar också med färgindikation hur mycket det låter, från grönt till rött ljus. Ganska snabbt uppstår ett glapp i testexemplaret, som gör att elsladden måste vinklas åt ett visst hål för att enheten ska ladda alls. Det går även att koppla upp sin smartphone mot babyenheten. Bildkvaliteten upplevs då som märkbart sämre och det uppstår en längre fördröjning i sändningen. Men det funkar bra som substitut. Har man flera kameror kan dessa seriekopplas till föräldraenheten.

Otroligt bra bildkvalitet även i mörker

Bildkvaliteten hos Motorola MBP855 Connect är bäst beskriven som överjordiskt bra. Kameran anpassar sig med lätthet efter ljusmängden i rummet, men även i ett beckmörkt sovrum är bilden så tydlig att man kan se hur barnets bröstkorg rör sig med andetagen. För den som tenderar att oroa sig mycket för hur barnet mår ingjuter bildskärpan en stor trygghet. Kameran kan styras både höjd- och sidledes, så det är enkelt att följa ett barn som rör sig mycket i sömnen.

Tack vare universalfästet är babyenheten enkel att montera stadigt. Tyvärr grumlas intrycket av babyenheten något av att Motorola valt att placera en blinkande blå lampa längst fram på kamerans bas, väldigt rolig för en bebis att titta på vid läggdags. Trots en del minus så blir helhetsintrycket positivt, då en bra uppkoppling mellan enheterna och en otrolig skarp bild ändå är det viktigaste med en videobabyvakt. Med dessa mindre problemen korrigerade så är Motorola MBP855 Connect utan tvivel värd sitt höga pris.

Fantastisk bildkvalitet, mycket bra och stabil uppkoppling, lättanvända funktioner
Irriterande lampa på babyenheten, glapp i strömförsörjningen, långa laddningstider
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Parvel Go Babyvakt

Liten och smidig babyvakt som övervakar rörelse och temperatur via en app

Typ: Rörelse/temperatur Signalteknik: Bluetooth Low Energy (BLE) Röstaktivering (VOX): Nej Batteri: CR 2477 3V (klockbatteri) Drifttid: Upp till 2 år Laddningstid: Nej Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: 23 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej

Parvel utmanar idén om vad en babyvakt kan vara genom att inte övervaka med ljud och bild utan istället registrera rörelse och temperatur. Babyvakten utgörs en av enhet, en vit kub som väger blott 23 gram, som placeras med barnet. Föräldern kan sedan via en app i sin iPhone eller Android telefon följa barnets sömn. I appen kan man själva ställa in vid hur mycket rörelse som Parvel Go ska larma, och vilket temperaturspann som är okej. Appen är lätt att förstå sig på och körs i bakgrunden, så man kan tryggt använda sin telefon till annat samtidigt.

Att komma igång med Parvel är enkelt, även om batteriluckan på baksidan är lite trög att öppna. Det tar dock tid att fundera sig fram till hur Parvel Go bäst ska placeras hos barnet. Här hade utökade rekommendationer från tillverkaren varit ett plus. Rörelsesensorn är känsligare än man först förstår. Det räcker om Parvel Go ligger i på samma madrass i sängen eller barnvagnen för att rörelser ska registreras.

Babyvakt med otroligt lång batteritid

Parvel Go fungerar endast när barnet sover på en stillastående yta. I en rullande barnvagn varnar den konstant för rörelse, men dessa notiser kan förstås stängas av om man endast vill ha koll på temperaturen. Efter några månaders testande så är driftstiden imponerande. Hittills har batteriet inte behövt bytas ut. Man ska dock notera att man inte kan ha två telefoner kopplade till Parvel Go samtidigt, utan man får logga av och på med de olika smartphones man vill använda.

Parvel Go är mycket bra som en komplementprodukt och kan vara en stor trygghet under vinter och sommar, när man är mån om att bebisen varken blir för kall eller för varm. För små bebisar som sover lite mer stilla så fungerar även rörelselarmet väl. Men med äldre barn, som kan vrida och vända sig i sömnen på ett annat sätt, så blir det svårare att på rörelser avgöra om barnet är vaket. Så då tvingas man gå dit och dubbelkolla, vilket förtar lite av poängen med en babyvakt. En kompletterande ljudövervakning är önskvärd. Så, Parvel Go är något riktigt bra på spåren. Men det återstår en del i produktutvecklingen innan denna babyvakt kan bli en fullträff.

Betryggande att ha så bra koll på temperaturen, enkel att placera i liggdelen eller spjälsängen, bra driftstid
Fungerar bäst under första halvåret, rörelsesensorn funkar inte i rullande vagn eller bil
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

10. Motorola Ease 35-2 Twin

Lättinstallerad videobabyvakt, passar den som ha koll på två barn samtidigt

Typ: Videobabyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Föräldraenheten har uppladdningsbart batteri, babyenheterna har sladd Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Ja, fem olika naturljud Vikt: Föräldraenhet: 223 g, Babyenhet: 108 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej

Motorola Ease 35-2 Twin är en lite unik videobabyvakt, den kommer nämligen med två babyenheter. Båda har en kamera, vars bild sänds till samma föräldraenhet - som tack vare en delad skärm ger föräldern möjligheten att ha överblick på två sovande barn samtidigt. Babyenheterna kräver att man har elsladden i hela tiden, medan föräldraenheten är uppladdningsbar.

Videobabyvakt med två kameror

Att genom babyvakten kunna se sitt barn inger hos många en större trygghet än bli meddelad med ljud först när barnet vaknat och börjar gråta eller ropa. Ease 35-2 har en bild som visserligen är bra, faktiskt mer skarp i nattläge än dagtid, då bilden uppfattas som något mörk. Skärpan är dock inte bra nog för att man ska kunna se att barnet andas, men bilden visar tydligt hur barnet ligger och om det rör på sig.

Tyvärr är rörelse inget föräldraenheten reagerar på. Väljer man att ha skärmen släckt så tänds den först om barnet även gör ljud. Även ljudet har enbart av och på läge, och kan inte slå på sig själv om barnet låter. Har man barn som ofta vaknar utan gråt så vill man ha skärmen tänd hela tiden, något som visar sig påverka batteritiden kraftigt.

Begränsad batteritid hos föräldraenheten

Batteritiden lämnar en del att önska. Även om föräldraenheten laddas en hel dag så klarar den inte en kväll på fem timmar utan att behöva laddas igen. Är man okej med att alltid ha nätadaptern i är detta inget problem. Men glömmer man att dagligen ladda upp föräldraenheten så blir babyvakten bra mycket mindre portabel än utlovat.

Kamerorna kan inte styras under övervakning, men kan vinklas när man ställer upp dem vid barnens sängar. Från föräldraenheten går det dock att zooma. Det mest utzoomade bildläget känns lite för snävt, man skulle vilja kunna zooma ut mer. Det skulle även öka möjligheterna för var i rummet som kameran kan placeras.

Enkel att installera

Motorola Ease 35-2 övervakar inte bara ljud och bild, den visar även täckningen, vilken temperatur det är i rummet som filmas samt aktuell batteritid. Räckvidd och uppkoppling fungerar mycket väl, oavsett om babyvakten används i en lägenhet eller i hus. Babyvakten är smidig i storlek och lätt att packa med sig om man ska resa med familjen.

Ease 35-2 Twin är lätt att installera och enkel att använda. Babyvakten fungerar mycket pålitligt och känns utan tveksam som ett tryggt sätt att hålla kolla på sina barn med lite avstånd. Videobabyvakter kommer för det mesta med ett saftigt pris, och i just det här fallet känns brist på rörelsedetektor och strul med batteritid som två rätt kraftiga minus. Har man två små barn man vill kunna videoövervaka samtidigt så erbjuder Motorola Ease 35-2 dock en smidig lösning på problemet.

Trygg och stabil uppkoppling, smart splitscreen-funktioner, bra nattbild
Dålig batteritid på föräldraenheten, rörelsedetektor saknas, för inzoomad bild
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

11. Beurer BY 99

Pålitligt babyvakt med bra mörkerseende kamera, lätt att förstå sig på.

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri och nätadapter till föräldraenheten, endast nätadapter till babyenheten Drifttid: Ca 12 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor

Beurer BY 99 är en videobabyvakt med en föräldraenhet och en babyenhet. Förutom att man ges översyn över sitt barn på föräldraenhetens 2,4 tum stora färgskärm så kan man också koppla babyvakten till sin smartphone och i telefonen få uppdateringar i realtid.

Beurer BY 99 är enkel att packa upp och komma igång med. Kameran sitter monterad på en liten, platt fot. Den är något svårplacerad, då man kan zooma in men inte styra kameran i olika riktningar. Den bör därför placeras så större delen av barnets säng alltid syns i bild. Bäst vinkel får man om man fäster den på väggen, och det finns ett hål i kamerafoten för att sätta upp babyenheten på en spik. Att kameran är fast kan man leva med, men det hade varit praktisk om den varit mer vidvinkel.

Videobabyvakt med bra skärpa i bilden

Bilden på föräldraenheten är i färg om det är ljust i rummet som filmas, på natten är bilden svartvit. Skärpan är tillräckligt bra för att man ska se barnet och även kunna avgöra om ögonen är öppna eller stängda och att barnet andas. Det medföljer två uppladdningsbara batterier till föräldraenheten, men finns även en nätadapter. En uppladdning räcker för 1, kanske 2 kvällars användning, även fast man ställer in att skärmsläckaren ska slås på snabbt för att spara energi.

Om barnet vaknar så lyser lampor på föräldraenheten upp. Man hör även barnets ljud, men här skulle vi gärna sett att det gått att skruva upp volymen ordentligt för även högsta nivån är väldigt låg. Lämnar man rummet så hör man inte om barnet vaknar. Uppkopplingen är stabil och skulle enheterna tappa kontakt med varandra ljuder en varningssignal. Men under en längre testperiod sker detta bara vid ett enda tillfälle. Trots att kameran har bra bild och att enheten har god räckvidd och känns pålitlig så är det de små detaljerna som gör att Beurer BY 99 i dagsläget inte riktigt känns värd sitt relativt höga pris.

Pålitlig uppkoppling, bra mörkerkamera, lätt att förstå sig på och använda
För lågt ljud på föräldraenheten, kameran måste monteras långt ifrån för att man ska kunna se hela sängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

I vårt test av babyvakter blir Philips fantastiskt prisvärda Avent SCD506 bäst i test. Detta tack vare sin vinnande kombination av riktigt hög prestanda med utmärkt räckvidd, många praktiska funktioner, snygg design och ett bra pris.

Så fungerar en babyvakt

En tillförlitlig babyvakt är ett oumbärligt hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Babyvakten ger föräldrarna både trygghet och frihet genom att den låter dem vara på en annan plats än barnet, utan att förlora uppsikten. Ett annat mycket vanligt namn för babyvakt är babymonitor, troligen efter engelskans baby monitor. Babyvakten består oftast av två enheter: babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten är utrustad med en ljudkänslig mikrofon som den lystrar med. När barnet gnyr, rör sig eller på annat sätt ger ifrån sig ljud aktiveras babyenheten och skickar vidare ljuden till föräldraenheten. Denna är utrustad med högtalare på vilka den spelar upp ljuden från babyn. På detta sätt upplyses föräldern om vad som händer i bebisens rum utan att faktiskt vara där.

Numera finns även video-babyvakter, det vill säga babyvakter vars babyenhet förutom en mikrofon också är utrustad med en kamera. Denna har normalt en rörelsedetektor som spanar efter rörelser från bebisen och spelar upp dessa på en skärm på föräldraenheten. Detta är ofta mycket praktiskt då videon ger en ännu bättre övervakning och föräldern lättare kan avgöra ifall man måste gå till barnet eller ej.

Ytterligare en variant är babyvakten med en egen app. Då medföljer en babyenhet som placeras hos barnet, men istället för en föräldraenheten får man direkt i telefonen avisering om ifall barnet rör sig eller låter.

19 viktiga egenskaper hos en babymonitor

I vårt babymonitor test har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i 19 kategorier. Du kan läsa i detalj om dessa egenskaper i listan nedan med förklaringar till hur och varför de är viktiga.

Alarmtyp

Det finns flera olika sorters alarm till babymonitorer. Den absolut vanligaste är naturligtvis ljudalarm där babyvakten registrerar ifall något ljud kommer ifrån babyn. För att babylarmet ska fungera bra måste babymonitorn har rätt känslighet. Är ditt babyalarm för okänsligt riskerar ljud och/eller rörelse från barnet att inte Alarmtyp.100registreras och är det för känsligt kan babyvakten registrera för mycket och babyalarmet sätta igång i onödan.

På de flesta babymonitorer kan man justera ljudkänsligheten så att den passar just ditt behov. Förutom ljudalarm finns även termometerlarm, rörelselarm, kroppsvärmelarm och räckviddslarm. Ett termometerlarm larmar ifall det blir för kallt eller för varmt i bebisens rum. Ett rörelselarm registrerar rörelser, t.ex. om babyn rör sig och ett värmelarm larmar ifall babymonitorn registrerar för hög kroppsvärme. Ett räckviddslarm varnar ifall avståndet mellan babyenhet och föräldraenhet håller på att blir för stort eller om man håller på att förlora mottagningen. Vissa modeller har även ett timeralarm som t.ex. kan användas för att påminna föräldern om när måltider ska ges.

Röstaktivering (VOX)

Röstaktivering, även kallat VOX (Voice Operated eXchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Syftet med detta är dels att spara ström, dels att inte störa föräldern med ljus eller ljud när detta inte behövs. För att VOX ska fungera tillfredställande måste ljudkänsligheten vara lagom. Detta kan ofta innebära en del trixande med ljudkänslighets-funktionen för att ställa in rätt känslighet.

Ljud- och Video-övervakning

VideoovervakningBabyvakter kan delas in i två kategorier vad gäller övervakningsfunktionalitet. Dels finns de babyvakter som ”bara” har en ljudfunktion. Detta är den mer klassiska babymonitorn och duger än idag för många. Dels finns numera även så kallade ”baby viewers”/"baby watchers". Denna typ av babymonitor har förutom ljud även en bildfunktion. Med en ”baby viewer” kan man förutom att höra även se sitt barn. För att en babywatcher ska fungera tillfredställande måste signalöverföringen vara tillräckligt bra, vilket bara de bästa digitala babyvakterna kan. En analog ”baby viewer” räcker i regel inte långt. Vidare är även skärmkvalitéten (upplösning, kontrast etc.) på mottagarenheten och kameran-kvalitéten på sändarenheten egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Nackdelen med en ”baby viewer” är dock att den förutom att sluka mer batteri även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion.

Signalteknik

Traditionellt har babymonitorer haft analog signalöverföring, men på senare tid har babyvakter med digital signalöverföring blivit allt vanligare. Fördelen med digitala babymonitorer är att den digitala signalen är mindre känslig än en analog. I synnerhet för störande signaler i form av annan trådlös utrustning såsom trådlösa Signalteknik.80nätverk och telefoner. Utöver detta har digitala babyvakter i regel en längre räckvidd än analoga. Idag håller de digitala babyvakterna på att ta över helt från deanaloga och endast de billigaste modellerna använder fortfarande analog teknik. Generellt rekommenderar vi digitala babymonitorer framför analoga på grund av deras bättre räckvidd och tillförlitlighet.

En analog babyvakt kan mycket väl duga även över längre avstånd ifall störande signaler är måttliga. Ju mer trådlös utrustning som verkar där de analoga babyvakterna kommunicerar, desto mer störningar blir det. Detta yttrar sig framför allt i ett ökat brus likt det vi är vana vid att höra på gamla radioapparater. Likt man fortfarande hör radioprataren trots mycket brus på en radio kan alltså fortfarande höra sitt barn låta, men detta ljud störs ut av bakgrundsljudet.

Helt annorlunda är det med en digital babymonitor. Den fungerar mer som en modern digitalbox för TV-tittande, eller som en ketchupflaska. Antingen så kommer allt eller så kommer inget. När den digitala signalen inte kan nå fram tillräckligt bra blir det därför istället svart, eller tyst istället för brus.

Babymonitor-tillverkaren Nova Babycall har utvecklat sin egen teknik som använder sig av både analog och digital signalteknik. Man hävdar att denna teknik ska ge en lång räckvidd samtidigt som den inte använder sig av den pulserande strålning som andra digitala apparater (och babyvakter) gör. Istället tar den endast upp bakgrundsbruset. Denna teknik har dock som sideffekt att den ger mer bakgrundsbrus än babyvakter som enbart använder sig av digital signalteknik. I våra tester kunde vi inte uppmäta att Nova Babycalls babyvakt SuperNOVA hade en bättre räckvidd än de rent digitala ljud-babyvakterna. Detta berodde dock på att såväl SuperNOVA som de rent digitala alla hade en så suverän räckvidd. Vid en utomhusmätning i fri terräng lyckades vi till exempel aldrig nå utom babyvakternas räckvidd utan att behöva gå så långt att det skulle innebära flera minuters gång till bebisen vid ett larm.

Räckvidd

Rackvidd.84Räckvidden är det avstånd som kan råda mellan babyenheten och föräldraenheten utan att kontakten bryts. En babymonitors mottagare påverkas starkt av ett flertal olika faktorer. Den viktigaste av dessa faktorer är normalt väggar, golv, tak etc. som hindrar signalerna från babymonitorns babyenhet från att nå föräldraenheten. Det är det material som väggar, golv etc. är byggda av som mest påverkar hur bra signalerna når fram. Kraftiga betongväggar med många armeringsjärn är normalt svårast att penetrera för signalerna medan tunna väggar av trä är betydligt lättare. Metall är den största boven när det gäller signalstörning. Plåttak, metallpersienner etc. minskar ofta räckvidden avsevärt. Ett annan allt vanligare störningskälla är annan elektronik, i synnerhet trådlösa apparater. Vi skaffar oss ständigt fler elektroniska apparater vilket gör att t.ex. trådlösa telefoner, routrar och tangentbord samt klockradios och leksaker idag är vanliga orsaker till en försämrad räckvidd.

Strålning

Babyvakt StralningAll trådlös utrustning kommunicerar via radiovågor (elektromagnetisk strålning) och avger därför strålning. Det finns idag inget vetenskapligt stöd för att dessa radiovågor skulle vara skadliga för varken vuxna eller barn. I själva verket bombarderas vi ständigt av radiovågor från yttre rymden. Det är dessa radiovågor man kan höra som bruset från en radioapparat eller kunde se som myrornas krig på TV förr i tiden. Vid användning av mobiltelefoner och annan trådlös utrustning, exempelvis babyvakter, blir dock denna strålning extra intensiv och innehåller mer energi vilket troligen är orsaken till att många oroas av sådan strålning. Normalt använder sig också digital trådlös utrustning av så kallad pulserande strålning som innebär att sändaren (i fallet babyvakt babyenheten) anropar mottagaren (föräldraenheten). Denna pulserande strålning innehåller extra mycket energi och anses därför vara extra skadlig av de som tror att strålning är farlig.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man ska undvika onödig exponering av strålning från exempelvis mobiltelefoner på grund av att man ännu inte vet vilka långtidseffekter som kan uppkomma av att utsättas för olika typer av strålning. Det är naturligtvis upp till varje förälder att själv bestämma hur farlig man tror radio-strålning kan vara och känner man en oro för att utsätta sitt barn för strålning från babyvaktens babyenhet ska man välja en modell som utsänder så lite strålning som möjligt, i synnerhet av pulserande strålning.

Batteri & Drifttid

Batteri och drifttidLiksom för andra trådlösa apparater är batteriet och drifttiden viktiga egenskaper för en babymonitor. Babymonitorer har antingen medföljande inbyggda litium-batterier eller också plats för vanliga återuppladdningsbara batterier av AA-typ. Dyrare babyvakter har ofta inbyggda batterier medan billigare har vanliga utbytbara AA-batterier. Kvaliteten på de batterier du köper påverkar naturligtvis hur lång tid babymonitorn kan vara på utan att behöva laddas men även babyvaktens energiförbrukning påverkar batterilängden avsevärt. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Något som man bör ha i åtanke är att en babymonitor med bildfunktion (baby viewer) normalt förbrukar mer ström än en babyvakt som bara har ljudfunktion. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.

Prisvärde

Babyvakt prisPriset är en viktig faktor när man ska köpa en babymonitor. Samtidigt är de flesta inte ute efter den billigaste babyvakten utan den som ger mest värde för sitt pris. Detta värde varierar ju dock beroende på vilka preferenser man har som konsument. Värdesätter man exempelvis en videofunktion på sin babyvakt betalar man troligen gärna några hundralappar extra för denna funktion, men har man ingen användning för en videofunktion blir en video-babyakt mindre prisvärd. Vad som är prisvärt varierar därför från person till person och är något man som konsument själv måste komma fram till.

Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Den första är enklare analoga ljud-babyvakter, den andra är digitala och generellt mer välutrustade babyvakter och den tredje är video-babyvakter, dvs. babyvakter med videofunktion, även kallade "baby viewers". Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du som kund värdesätter i en babyvakt.

Design

Babyvakt DesignÄven om en babymonitors viktigaste egenskap knappast är dess design är en babyvakts utseende och form en för många viktig egenskap. Babyvakten kommer att ligga framme ofta och kanske även följa med till vänner och familj varför många gärna vill att den ska ha en snygg design eller åtminstone inte något man behöver skämmas över. 

Tvåvägskommunikation

Ofta kan en bebis lugnas av att den hör förälderns röst. Detta gör att en tvåvägskommunikation kan vara praktisk då detta låter föräldern prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum. Samtalsfunktion finns främst på dyrare, mer sofistikerade babyvakter.

Instruktioner

Babyvakt InstruktionerÄven om instruktionerna till en babymonitor inte har samma betydelse som för ex. en crosstrainer är de fortfarande en egenskap som måste tas i beaktande. Speciellt på mer sofistikerade babyvakter med många funktioner som kan vara kluriga att förstå sig på utan en tydlig och bra manual.

Byggkvalitet

En babymonitor ska vara robust och tåla att tappas då detta lätt är hänt när man yrvaket greppar efter den i ett mörkt sovrum eller ständigt bär omkring på den. Förutom stöttålighet är andra robusthets-egenskaper temperatur- och fuktighets-tålighet. Dessa egenskaper kan vara viktiga ifall man kommer att använda sin babymonitor i ett extremt klimat, men i Sverige med sitt tempererade klimat är de ofta av liten vikt.

Fästanordning

Babyvakt FastanordningAtt en babyvakt kan monteras upp eller på annat sätt fästas på väggen, sängen, bokhyllan etc. är ofta en mycket praktisk egenskap. I synnerhet om man har en ”baby viewer” vars kamera måste peka i rätt vinkel för att fånga bebisen i sitt bildfång. Även för babyvakter utan videofunktion är dock en fästanordning aldrig fel då den inte minst underlättar placerandet av babyenheten på ett lagom avstånd från bebisen.

Storlek, Vikt

En babymonitor ska ha rätt storlek och vikt för att enkelt kunna bäras omkring och hanteras m.m. För moderna babymonitorer är vikt eller storlek sällan ett problem.

Ljudnivålampa

LjudnivaindikatorEn ljudnivålampa används för att med ljussignaler indikera ljudnivån i bebisens rum. Denna funktion är framförallt praktisk när man vill ha sin babymonitor i ljudlöst tillstånd, t.ex. då en av föräldrarna sover och partnern inte vill väcka honom/henne men samtidigt vill kunna få veta när ljud kommer från bebisen.

Garanti

En bra garanti tycker nog de flesta är viktigt när man köper en babymonitor, speciellt en lite finare sådan.

Lugnande Ljud & Ljus

Lugnande Ljud LjusEn annan ofta uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Även dessa funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Display

Många babyvakter har en display vilket ofta gör den mer lättanvänd, i synnerhet ifall skärmen är bakgrundsbelyst. Video-babyvakter använder ofta sin video-skärm som display.

Accessoarer

Med accessoarer menar vi här främst tillbehör som bälteshållare, bältesklämma, halsrem eller väska som används för att man ska kunna bära runt babymonitorn utan att behöva hålla den i handen. En bra bälteshållare kan vara ett stort plus då den underlättar förälderns rörlighet.

Utgångna produkter

0 5 5 1

Philips Avent SCD 505

Mycket prisvärd babyvakt med utmärkt prestanda och gott om smarta funktioner

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: Föräldraenhet: ca 24 h Laddningstid: ca 8 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 114 g, Babyenhet: 250 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem
Philips Avent SCD 505

Philips Avent SCD505 kombinerar rik funktionalitet, snygg design och imponerande prestanda med ett riktigt lågt pris och blir därför bäst i test. Räckvidden är exemplarisk och babyvakten klarar även de tuffaste miljöer med armerad betong och störande elektronik, såsom trådlösa nätverk. Praktiska funktioner inkluderar räckviddsvarning, lugnande ljud & ljus, ljudnivålampor, ljudkänslighetskontroll, tvåvägskommunikation och batterinivålampa. Båda enheterna drivs antingen med batterier eller via strömuttaget. Föräldraenheten har ett laddningsbart litiumbatteri med lång drifttid. Föräldraenheten bör dock kopplas till strömuttaget då den annars relativt snabbt förbrukar batterierna.

Utmärkt prestanda, riklig funktionalitet, svårslaget pris, snygg design
Babyenhetens relativt korta drifttid vid batteridrift
0 5 4.5 1

Topcom Babyviewer 4500

Praktisk videobabyvakt med stor skärm, bra räckvidd och genomarbetade funktioner

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 177 g, Babyenhet: 202 g Räckviddsvarning: Ja
Topcom Babyviewer 4500

Topcom Babyviewer 4500 blir bästa video-babyvakt genom en vinnande kombination av förstklassig funktionalitet till ett överkomligt pris. Den har klassiska funktioner såsom justerbar röstaktivering, räckvidd- och batteri-varning. Men även exklusivare funktionalitet såsom en stor LCD-skärm, fjärrstyrning av vaggvisor & nattlampa, rörelse-aktiverat larm, mörkerseende samt temperaturlarm. Möjligheten att tala till barnet via föräldrarenheten kommer dessutom väl till pass för trötta föräldrar som vill lugna bebisen utan att ständigt behöva lämna sängen. Som hos de flesta andra babyvakter är babyenheten batterikrävande och strömsladden används därför med fördel.

Stor skärm, god räckvidd, många praktiska funktioner
Batterikrävande babyenhet
0 5 3.5 1

Rätt Start VisionNova

Videobabyvakt med räckvidd i toppklass, bra batterier och en flexibel fästanordning

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 8 h Laddningstid: ca 4 h Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Övrigt: Tidsinställbart alarm
Ratt Start VisionNova

VisionNova från Rätt Start är en video-babyvakt med räckvidd i toppklass. Den har även en fästanordning som kan fästas nästintill överallt med hjälp av ett kardborre- & klister-band. Klistret-bandet har dock begränsad livslängd ifall det flyttas runt ofta och blir smutsigt, men fästanordningen kan då fästas med skruv. Batteritiden är bra, speciellt vid lägre temperaturer vilket kan vara fördelaktigt i vårt kalla klimat. Förutom funktionalitet som strömtillförsel via USB och kamerazoom är VisionNova en ganska enkel babyvakt och därför aningen högt prissatt.

God räckvidd, bra batterier & fästanordning, strömtillförsel via USB
Aningen högt pris för sin funktionalitet
0 5 3.5 1

Rätt Start SuperNova 900

Babyvakt med mycket låg strålning, stor räckvidd och en lång batteritid

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Nej Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Fästanordning
Ratt Start SuperNova 900

SuperNova 900 använder sig av en egen teknik med både analog och digital signalöverföring för bästa räckvidd och för att eliminera pulserande strålning. Denna teknik riktar sig därför till de som inte vill utsätta sin bebis för onödig strålning, om än till priset av ett måttligt bakgrundsbrus i tuffa miljöer och en något okänsligare VOX-funktion. Räckvidden är likväl utomordentligt god och batteritiden likaså. Båda enheter är nästintill identiska i sitt utseende vilket kan vara förvirrande, men i gengäld har de varsin laddningsstation och laddningsbara batterier. Premierar du en babymonitor med exemplarisk räckvidd såväl som låg strålning är SuperNova 900 babyvakten för dig.

Exemplarisk räckvidd, mycket lång batteritid, låg strålning
Något okänslig VOX-funktion, ibland måttligt signalbrus
0 5 3 1

Topcom BabyTalker 1020

Topcom BabyTalker 1020

BabyTalker 1020 är testets billigaste babymonitor och mycket prisvärd för den som inte har störande signaler i användningsområdet. BabyTalker 1020:s design är lite tråkig med enklare funktionalitet men har mycket god räckvidd om förutsättningarna är rätt. Den klarar både väggar och golv av armerad betong riktigt bra. Då BabyTalker 1020 är analog är den dock känslig för störande signaler vilket gör den mindre användbar i miljöer med mycket trådlös utrustning. För den som vill ha en billig och enkel babyvakt samt har få störande signaler i omgivningen är BabyTalker 1020 dock ett utmärkt köp.

Mycket billig, bra räckvidd under rätt förutsättningar
Störs lätt av trådlös utrustning, småtråkig design
0 5 0 1

Philips Avent SCD 470

Enkel men användarvänlig babyvakt

Philips Avent SCD 470

Avent SCD470 är Philips enklaste babymonitor och kanske därför även den billigaste. Förutom en snygg design har den även praktiska funktioner, god räckvidd och en lång drifttid. Likt andra analoga babymonitorer är Avent SCD470 mer känslig för t.ex. trådlös utrustning än digitala babyvakter men klarar trots detta störande signaler bra. Däremot fann vi VOX-funktionen ganska okänslig. Denna babyvakt må vara enkel med fördelen med detta är att den är extremt lätt att förstå sig på, vilket troligen passar den otekniske. Avent SCD470 svaghet är annars priset, som vi tycker är lite för högt för en så enkel modell.

Snygg design, mycket lättanvänd
Något dyr för att vara så enkel, okänslig VOX-funktion
0 5 0 1

Philips Avent SCD 510

Prisvärd ljud-babyvakt med fantastisk räckvidd

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 24 h Laddningstid: ca 8 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Philips Avent SCD 510

Philips Avent SCD510 är en konkurrenskraftigt prissatt babyvakt som är fullspäckad med praktiska funktioner och har en föredömlig prestanda. Denna ljud-babyvakt är ett utmärkt alternativ till video-babyvakter för föräldrar som prioriterar bästa möjliga räckvidd framför möjligheten att se sin bebis. Räckvidden är nämligen exemplarisk och babyvaktens krypterade digitala signaler besegrar annars besvärande signalstörare såsom armerad betong, mikrovågsugnar och trådlösa apparater. Likt sina syskonmodeller är SCD510:s babyenhet batterikrävande men kan lyckligtvis även kopplas till strömuttaget. Samtidigt är den välförsedd med smarta funktioner, exempelvis ljudkänslighetskontroll, lugnande ljud & ljus, tvåvägskommunikation och ljudnivålampor.

Snygg design, prisvärd, tvåvägskommunikation, ljudnivålampor
Ganska batterikrävande babyenhet
0 5 0 1

Philips Avent SCD 600

Stilren video-babyvakt med god räckvidd

Vakttyp: Video & ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Mörkerseende: Infraröd Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 8 h Laddningstid: ca 4 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Nej
Philips Avent SCD 600

Avent SCD600 är Philips nya video-babymonitor och den kommer med ett flertal praktiska funktioner som mörkerseende, 360°-kamera, lugnande vaggvisor och nattlampa. Likt andra Philips-babyvakter har den en snygg design men frågan är om inte Avent SCD600:s användbarhet fått lida lite för detta. Avent SCD600 kräver nämligen ett ganska jämnt underlag vilket inte alltid är lätt att hitta med tanke på att den måste placeras så att kameran får med bebisen i bildfånget. Om detta inte är ett problem är dock Avent SCD600 ett utmärkt köp och den billigaste video-babyvakten.

Snygg design, billigaste video-babyvakten, god räckvidd
Kräver jämnt underlag, batterikrävande babyenhet
0 5 0 1

Philips Avent SCD 535

Välutrustad ljudbabyvakt med exemplarisk räckvidd

Vakttyp: Ljud Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Båda enheterna Drifttid: ca 24 h Laddningstid: ca 3 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem, väska
Philips Avent SCD 535

Avent SCD535 är babyvakten för den som är beredd att betala för högsta möjliga prestanda men inte är intresserad av en video-babyvakt. Avent SCD535 har fler funktioner och tillbehör än sin lillasyster Avent SCD510 men även ett högre pris. Funktionerna inkluderar ett vibratorlarm som är praktiskt om man vill väckas av babyvakten utan att väcka andra. Andra funktioner som termometer och luftfuktighetsmätare är häftiga men har förmodligen begränsad nytta i Sverige där dessa faktorer oftast inte är ett problem. Avent SCD535 är en utmärkt babymonitor för den som vill ha generös funktionalitet.

Snygg design, välutrustad, vibratorlarm, utmärkt räckvidd
Batterikrävande babyenhet, något högt pris för en ljud-babyvakt

Vanliga frågor om babyvakter

Vilken babyvakt är bäst?

Vi utser Philips Avent DECT SCD506 till bäst i test. Det är en lättanvänd och mycket funktionell babyvakt med en bra och pålitlig räckvidd. Babyvakten har många funktioner och inställningsmöjligheter och det medföljer två laddarsladdar, en för varje enhet.

När köper man babyvakt?

En babyvakt kan man köpa både innan och efter att bebisen är född. Bor man i ett stort hus med barnrummet på en annan våning än vardagsrummet, eller om man vet att barnet kommer sova mycket i vagnen utanför hemmet så kan man ha stor glädje och trygghet i en bra babyvakt. Det är också vanligt att köpa en babyvakt när barnet blivit lite större, ofta inför en semester eller resa.

Hur länge kan man använda babyvakt?

Det finns ingen övre gräns för hur länge man kan använda en babyvakt. Det kan även med större barn, som är i förskoleåldern, bara skönt att veta att man hör direkt om barnet vaknar under kvällen eller natten. Babyvakter är alltså inte bara till för bebisar.

När ska man sluta med babyvakt?

Det finns ingen ålder eller tidpunkt då man ska eller måste sluta med babyvakten. Men det är vanligt att babyvakten börjar kännas onödigt när barnet blivit så stort att det själv kan gå ur sängen och till föräldrarna, eller kan ropa efter dem om det skulle vakna till under natten.

Hur fungerar en videobabyvakt?

En videobabyvakt utgörs precis som en vanlig babyvakt av två enheter. Babyenheten består av en kamera, som ska monteras i närheten av barnets säng eller i det rum där barnet brukar sova. Föräldraenheten har en skärm på vilken man sedan kan se om barnet sover eller är vaket, samt hur det ligger i sängen. En del videobabyvakter har en kamera som kan kopplas direkt till en smartphone.

Var ska man placera babyvakten?

Det är viktigt att placera babyvakten tillräckligt nära bebisen, så att den kan larma direkt om barnet vaknar eller börja låta. De flesta babyvakter är dock känsliga nog för att kunna placeras precis bredvid sängen. En del babyvakter kommer med fästen, så att de kan monteras fast på sänggaveln eller fästas i sängkläderna i spjälsängen.

Hur lång räckvidd har babyvakten?

Räckvidden varierar mellan olika babyvakter. Det är inte ovanligt att de bättre modellerna av babyvakt kan ha en räckvidd på flera hundra meter utomhus, och upp till 50 meter inomhus. Räckvidden påverkas dock av miljön man befinner sig i; faktorer såsom tjocka stenväggar eller många andra signaler från andra bostäder runt omkring kan ha en negativ effekt på räckvidden. Så gott som alla babyvakter varnar dock om kontakten mellan enheterna bryts.

Vad ska man tänka på när man köper babyvakt?

Inför ett köp av babyvakt är det viktigt att utgå ifrån de egna behoven. Räcker det med en ljudbabyvakt med vilken man hör när barnet vaknar, eller vill man kunna se hur barnet sover med hjälp av en videobabyvakt? Räckvidd, drifttid och hur batterierna laddas är andra faktorer som påverkar hur en babyvakt är att använda.