Test av hammock

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Mars 2024

Vill du ha en bekväm viloplats i trädgården? Vi testar hammockar av olika design och form. För att en hammock ska kunna bli bäst i test måste den vara välkonstruerad, ha material som tål väder och användning samt erbjuda en god komfort.

Observera att detta test är under konstruktion, vilket innebär att fler hammockar kommer att tillkomma längre fram i tiden.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Hammock

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själv och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av hammockar har vi låtit vanliga husägare använda produkterna i trädgårdsmiljö, och därför låtit utvärdera de olika modellerna. Följande egenskaper vägs in i testet:

Konstruktion: Vad är hammocken gjord av för material, hur är den att montera ihop och hur väl tål hammocken användning över tid?

Komfort: Hur många personer ryms i hammock, hur stor är sittytan och finns det dynor som passar i hammocken samt gör den mer bekväm?

Funktion: Har hammocken ett tak som kan vinklas, kan sittytan på något sätt justeras och går det att ta isär hammocken för vinterförvaring?

Utöver ovanstående parametrar så väger vi även in produkternas pris, och därefter gör vi en slutgiltig bedömning över vilken hammock som är bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Varax Suvi BÄST I TEST HAMMOCK

Otroligt bekväm och gedigen hammock med gott om plats för både vila och umgänge

Material: Pulvermålad stålrörsstomme förbehandlad med Bonderite och förzinkat metallnät i rygg- och sittdelen. Klädsel av bomull och polyester, samt tak av PVC-plast. Bredd: 200 cm Antal sittplatser: 3 Maxvikt: 80 kg per sittplats, totalt 240 kg

Finlandstillverkade hammocken Varax Suvi finns i att köpa med ett varierat utbud av dynor. Man kan välja mellan allt från stilrent enfärgat, till retroinspirerade och färgglada mönster. Hammocken köps i paket med dynorna, och tak ingår också. Det innebär att det inte finns några dolda kostnader om man väljer Varax Suvi.

Att montera Varax Suvi görs inte i en handvändning, främst för att manualen utgörs av ett ensamt papper. Det gäller att vara uppmärksam på vilken skruv som ska sitta var, och i vilken ordning momenten ska genomföras. Monteringen av en hammock görs vanligtvis bara en gång. Men för Suvi rekommenderar Varax att taket tas av över vintern. Och då måste man delvis skruva isär hammocken för att få av det. Efter att man gjort det någon gång klarar man sig dock fint utan instruktionspappret.

Hammock så bekväm att man aldrig vill lämna den

Det finns något sängliknande i komforten hos Varax Suvi. Troligen är det kombinationen av de stoppade dynorna, fyllda med strimlat skum, och metallnätet i sittyta och ryggstöd. Ihop gör de att Suvi känns otroligt bekväm. Oavsett om man är en person som tillbringar en hel eftermiddag liggandes i hammocken, eller tre vuxna som sitter bredvid varandra under en fika, så uppstår aldrig någon träsmak i baken.

I stället för tre individuella dynor har Varax Suvi en lång dyna man sitter på, och en lika lång men något högre dyna som man lutar sig mot. Ryggdynan kan knytas fast i soffans stomme med hjälp av två enkla knytband. Dynor upplevs hålla sig mycket väl på plats, de glider inte ner och inte heller uppstår några irriterande glipor.

Tålig och rejäl konstruktion som samtidigt är smidig att hantera

Tåligheten i såväl konstruktion som i materialen i sig är mycket god. Själva ställningen kan förvaras utomhus året runt. Men vill man ta in den i garaget, eller bara flytta runt den i trädgården, så är det förvånansvärt lätt då hela hammocken har en relativt låg vikt. Vill man ta in bara soffdelen för vinterförvaring så är den enkel att haka av. Även rengöringen av Varax Suvi känns smidig. Taket av PVC-plast kan enkelt skrubbas rent från fågelskit, och dynorna är även de lätta att torka av.

Varax Suvi

Det finns inte mycket att vara kritisk mot hos Varax Suvi. Hammocken har ett behagligt gung och ett tak som kan justeras i vinkel, så man alltid har en skuggad plats att vila sig på. Komforten är på allra högsta nivå. Ska man anmärka på något så kan sitsen känns lite grund jämfört med en del andra hammocks, men inte så grund att inte en vuxen man kan ligga bekvämt i Suvi. Prisvärd, bekväm, rejäl, smidig och med snygg design – Varax Suvi är hammocken som har allt.

Mycket hållbar konstruktion, otroligt bekväm, enkel att flytta runt, tillverkad i Finland
Lite omständligt att montera av taket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Hillerstorp Dalom

Rymlig och bekväm hammock med en mycket gedigen konstruktion i trä

Material: FSC-märkt norrländsk kärnfuru Bredd: 217 cm Antal sittplatser: 3 Maxvikt: 90 kg per sittplats

Hillerstorp Dalom är en gedigen hammock, tillverkad av svenskt trä. Hammocken levereras i delar men är enkel att montera ihop. Instruktionerna är tydliga och oavsett är det svårt att göra fel. Själva sitsen hängs på ställningen med kedjor och krokar. Det gör det lätt att haka av sitsen, så hammocken väger mindre om man vill flytta runt den i trädgården eller ställa undan den för vinterförvaring.

Det är lite lurigt att beställa en Hillerstorp Dalom på nätet, då det varierar huruvida hammocktaket ingår eller inte. Ska Dalom placeras utomhus är taket ett måste, så man får den där skuggade viloplatsen som en hammock ska utgöra. Taket kan vinklas i olika lägen, så man får skuggan som man vill ha den. Det går även enkelt att ta loss, vilket underlättar när hammocken ska stuvas undan för säsongen.

Gedigen kvalitet på konstruktionen

Hillerstorp Dalom är ganska bekväm i sig själv. Sitsens vinkel kan justeras genom att man väljer på vilken höjd man vill haka fast krokarna i kedjan. Men för riktigt hög komfort bör man köpa till passande dynor. Vill man ha dynor med perfekt passform så sitter Dynset Hillerstorp Hammock 78 Svart perfekt i Dalom, men Hillerstorp har andra dynor som passar och det kan även funka med universella dynor.

Kvaliteten på Hillerstorp Dalom är mycket god. På den tredje sommaren av användning finns ingen som helst påverkan på träkonstruktionen, hammocken har varken blivit ranglig eller på annat sätt förändrats av användningen. Även dynor, som förvarats inomhus varje natt, ser ut som nya. Det enda slitage som kan ses är att det svarta hammocktaket är synbart solblekt. Det är dock fortfarande mycket lätt att hålla rent, en avtorkning med ljummet vatten får bort såväl fågelbajs som fläckar av pollen.

BiT Hillerstorp Dalom sittdel

Hammock som är både rymlig och bekväm

Dalom har tre sittplatser och rymmer utan problem tre vuxna personer. Tack vare hammockens längd, yttermåttet är 217 cm, så går det även fint att halvligga i hammockens skugga och gunga stillsamt medan man lyssnar på sommarprat eller läser en bok.

En komplett Hillerstorp Dalom, med både tak och dynor, kostar en del. Men det här är en hammock som gett många timmar av avslappning i trädgården, och som tål flitig användning utan att uppvisa tecken på funktionellt slitage. Ovanpå det är Dalom en mycket vacker hammock, som finns tillgänglig i flera olika färgställningar. Lika njutbar för ögat som för kroppen är Hillerstorp Dalom en hammock man direkt blir nöjd med.

Välkonstruerad, rymlig och bekväm, god kvalitet, kan monteras isär
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Varax Retro

Stilren hammock med retrodesign, kompakt nog för balkong eller liten altan

Material: Pulvermålad stålrörsstomme förbehandlad med Bonderite samt trädelar av furu. Bredd: 175 cm Antal sittplatser: 3

Varax Retro är en stilren hammock, med ett retroutseende som säkert kan väcka många gamla barndomsminnen till liv igen. Hammocken har inga tillhörande dynor, utan är tänkt att användas som en enklare trädgårdsgunga. Retro finns i två olika färgställningar; helsvart och med en vit stomme med sits av rödmålad furu.

Precis som de flesta hammockar så utgörs Varax Retro av två delar. Dels själva ställningen, dels sitsen. Att montera ihop hammocken är egentligen inte svårt, men den medföljande instruktionen är knapphändig. Framför allt är informationen kring vissa detaljer, som åt vilket håll en del fästen ska paras ihop, något otydlig. En rekommendation är att titta igenom instruktionsfilmen på Varax hemsida innan man ger sig på monteringen.

Hammock med smidigt och kompakt format

Väl monterad är Varax Retro mycket smidig att hantera. Soffdelen kan hakas på och av ställningen på några sekunder. Har man väl tagit isär hammocken i två delar så är de mycket enkla att bära runt mellan olika platser i trädgården. Retro är också smidig i storlek. Endast 175 cm lång och 130 cm djup är denna hammock liten nog att rymmas även på den minsta av verandor, eller kanske även på en större balkong.

En fördel med Varax Retro, utöver den mycket charmiga designen, är att hammocken kan stå ute året om. Man behöver inte ens tänka på att ta in och ut några dynor. Nackdelen är att träsitsen inte direkt inbjuder till några längre stunder av avslappning. Retro passar bäst för den som vill ta en kopp kaffe under stillsamt gungande, eller för den som vill njuta en stund i kvällssolen innan läggdags. Om man däremot söker en hammock att halvsova bort semesterdagarna i, så är Varax Retro fel val.

Trevlig hammock med snygg retrodesign

Varax Retro saknar tak. Det gör att denna hammock används bäst vid uppehåll, och innebär att det inte går att lämna kuddar och filt ute i hammocken om det finns minsta risk för nederbörd. Hållbarheten uppfattas som god med ett undantag. Skulle man råka placera Retro på en sluttande yta, så gungan tar i ställningen när den rör sig fram och tillbaka, så kommer färgen på ställningen snabbt skavas av. Det ser fult ut, men påverkar förstås inte funktionen.

Varax Retro

Så länge man är införstådd med användningsområdet för Varax Retro så blir denna hammock ett smycke att pryda vilken trädgård som helst med. Sitsen är bekväm att sitta i, kanske lite trång om man är tre personer bredvid varandra, men nog får man plats. Gunget är riktigt härlig, och det höga ryggstödet gör det enkelt att luta sig tillbaka och slappna av för en stund. Är man dessutom svag för retrodesign så råder det inga tvivel om att Varax Retro är en estetisk mitt i prick.

Smidigt format, kan användas på balkong, mycket stilren design, enkel att flytta runt, tillverkad i Finland
Saknar tak, inget för långsittningar, färg nöts bort om soffan gungar snett
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själv och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av hammockar har vi låtit vanliga husägare använda produkterna i trädgårdsmiljö, och därför låtit utvärdera de olika modellerna. Följande egenskaper vägs in i testet:

Konstruktion: Vad är hammocken gjord av för material, hur är den att montera ihop och hur väl tål hammocken användning över tid?

Komfort: Hur många personer ryms i hammock, hur stor är sittytan och finns det dynor som passar i hammocken samt gör den mer bekväm?

Funktion: Har hammocken ett tak som kan vinklas, kan sittytan på något sätt justeras och går det att ta isär hammocken för vinterförvaring?

Utöver ovanstående parametrar så väger vi även in produkternas pris, och därefter gör vi en slutgiltig bedömning över vilken hammock som är bäst i test.