Hacksax Bast i test

Häcksax - 3 modeller i test

Senast Uppdaterad Augusti 2017

Med en häcksax hemma får du snabbt ordning även på de mest bångstyriga häckarna. Bäst är det att klippa häcken i JAS-perioden (juli, augusti, september), men det går även bra i perioden mellan vinter och vår innan häcken satt eventuella knoppar.

Häcksaxen består av en motor, ett svärd med skär och byglar som du håller den i. För att slippa skador finns också flera säkerhetsfunktioner på dem. Vanligt är exempelvis att du måste hålla i den bakre bygeln samtidigt som du trycker den främre bygeln framåt för att häcksaxen ska gå igång. En annan säkerhetsfunktion brukar vara en knapp som ska tryckas in vid start samtidigt som du håller i byglarna.

Välj rätt modell

När du köper häcksax är det viktigt att du väljer en modell som passar din typ av häck. Thuja, liguster och måbär är exempel på sorter som inte kräver en särskilt kraftfull häcksax. Detta beror på att de är relativt mjuka och för att dess grenar sällan blir särskilt grova - så länge du håller efter dem. Har du däremot en äldre häck med grova grenar krävs mer kraft. Hagtorn är ett exempel på en häcksort som kräver lite mer av maskinen. Att klippa häck är ett fysiskt krävande arbete. Ju bättre häcksax du har desto smidigare löper klippningen.

Olika typer:

● Bensindriven häcksax

● Batteridriven häcksax

● Nätansluten häcksax

Vilken typ av häcksax du väljer beror på dina behov. De batteridrivna har kommit långt och har idag god batterikapacitet och mycket kraft under skalet. Har du en normal villaträdgård med häck runt kommer du väldigt långt med en batteridriven häcksax. Proffsen väljer däremot ofta bensindrivna eftersom de då slipper tänka på att ladda batterier. Men även där går det allt mer mot batteridrivet.

De nätanslutna häcksaxarna passar främst dig med mycket liten häck och små distanser i trädgården. Eftersom du vid häckklippning måste ta i beaktande såväl långa horisontella avstånd som vertikala sådana kan sladden innebära en stor begränsning. Dels i form av att du måste hålla dig med förlängningskablar, dels är det lätt hänt att sladden kommer i vägen och du råkar klippa av den. Väljer du en nätansluten modell är det ofta för att du har en liten, låg och enkel häck att underhålla. Annars är oftast en sladdlös att föredra.

5 tips när du klipper häck

1. Klipp häcken A-formad. Den ska vara något smalare däruppe än därnere, för då når solstrålarna alla blad och häcken blir tät och fin hela vägen ner.

2. När häcken vuxit till önskad höjd så klipp den alltid på samma höjd. Då tar du bara nytillväxten och det blir enklare att hålla den snygg.

3. Är det en nyplanterad häck (ej av sorten ”färdigvuxen”) bör du klippa ner den en bra bit direkt. Häcken förgrenar sig där du klipper den, och vill du att den ska vara tät i botten måste du därför ta den lågt första gången. Därefter klipper du ner den 10-15 centimeter varje år. På så vis får du en snygg, tät häck hela vägen från mark upp till topp.

4. Använd alltid skyddsutrustning när du klipper häck. Handskar, skyddsglasögon och skyddsjacka rekommenderas.

5. Glöm inte dricka vatten emellanåt. Att klippa häck är en fysisk aktivitet och den flyter på smidigare om du håller hjärnan och kroppen i trim under tiden.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Häcksaxarna har testats utomhus i riktiga villaträdgårdar på olika typer av häckar. De har dels använts var för sig under långa perioder, dels jämförts sida vid sida. Den typen av häcksorter som varit vanligast förekommande är thuja, hagtorn och liguster. Häcksaxarna har testats på en rad punkter, några av de viktigaste har varit:

Prestanda: Hur grova grenar klarar häcksaxen av att klippa? Hur lång är klipptiden i förhållande till batteriets storlek? Hur stor del av häcken kan den klippa i ett svep?

Konstruktion: Vilka material har tillverkaren använt? Hur långt är svärdet? Var sitter knappar och byglar?

Ergonomi: Hur tung känns häcksaxen? Hur välbalanserat ligger den i handen? Finns det vridbart handtag så att det går smidigt att klippa vertikalt? Vilken ljudnivå har den?

Användarvänlighet: Är det enkelt att komma igång och klippa? Hur lättåtkomliga och lättförståeliga är alla knappar och byglar?

Andra delar som vägts in är säkerhetsfunktioner, uppladdningstider och självklart även priset - främst kombinationspriset där både häcksax, batteri och laddare ingår. Alla ovan nämnda delar har vägts samman, och betyget avspeglar slutligen vår uppfattning av hur bra häcksaxen presterar i förhållande till sitt pris.

Stiga SHT 48 AE

Förenar kraft och ergonomi i en vinnande kombination

Typ: Batteridriven Vikt: 3 793 g Effekt: 48 V Batteri: 2,5 Ah Batteritid: 59 min och 50 s Svärdslängd: 65 cm
Bäst I Test Badge.se 2018.png

Stiga SHT 48 AE utmärker sig genom att kombinera stor kraft, god ergonomi och hög byggkvalitet i ett prisvärt paket. Den här batteridrivna häcksaxen klarar av såväl små som stora arbetsuppgifter. Vare sig det handlar om äldre häckar med grova grenar, eller klurigare varianter såsom hagtorn, så har den tillräcklig kraft för att skära rena, snygga snitt. SHT 48 AE har, förutom kraften, en stor fördel i sitt justerbara handtag. Eftersom du majoriteten av tiden kommer att beskära häcken vertikalt gör handtaget att du får god ergonomi även vid vinklade snitt. Det långa svärdet bidrar samtidigt till att det går fort att klippa. Trots att häcksaxen väger en del blir arbetet därför aldrig tungt eller smärtsamt för kroppen. 

En nackdel som SHT 48 AE dras med är säkringsknappen som du måste trycka in vid start. Den sitter något svåråtkomligt, men har du väl fått igång häcksaxen klipper den problemfritt. Batteritiden är godkänd. Stigan klipper i nästan exakt en timme utrustad med ett 2,5 Ah-batteri och det kan räcka till en normalstor villahäck om du är duktig på att klippa. Men vet du med dig att du har en häck som inte är “modell liten“ kan det vara en god idé att köpa till ett extrabatteri.

+Vinklingsbart handtag, kraftfull, snygga snitt, långt svärd
Säkringsknappens placering, något tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Black & Decker GTC36552PC

Lågviktare med långt svärd

Typ: Batteridriven Vikt: 3 340 g Effekt: 36 V Batteri: 2 Ah Batteritid: 1 h 15 min och 52 s Min/Ah: 42 Vikt: 3 414 g (uppmätt, inklusive batteri), 2 792 g (uppmätt, exklusive batteri) Svärdlängd: 63 cm (uppmätt) Ljudnivå: 74,2 dB (uppmätt)

Black & Decker GTC36552PC är en ganska stark häcksax som passar de flesta häcktyper som återfinns i den normala villaträdgården. Grenar upp till 1,5 centimeter i grovlek utgör inga problem alls. Större än så riskerar den dock att gå bet på om du inte går på försiktigt. Tyvärr är GTC36552PC ganska baktung trots sitt medföljande relativt lätta batteri. Detta kan bli lite jobbigt när du ska toppklippa en häck. Å andra sidan är häcksaxen ganska lätt som helhet så det utgör inte något jätteproblem för användaren. Köper du till ett större batteri kan detta såklart förändras. Ett stort plus är säkerhetshandtaget. Dels ger det ökad säkerhet på så vis att barn har svårare att starta den. Dels är det smart utformat för du kommer åt det oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. Bågen för det främre handskyddet är ganska stor jämfört med andra modeller. Det är av svart hårdplast och skymmer tyvärr sikten mot svärdet en del. En annan nackdel är det medföljande svärdskyddet. Det är av mjukplast och börjar ta skada redan efter en veckas användning. Att det är mjukt gör det också lite krångligt att få på.

B&D GTC36552PC har mycket bra batteritid. Svärdlängden passar inte de allra bredaste häckarna men är fortfarande strax över medel. Vi hade gärna sett att svärdets ände avslutades annorlunda då formen det har nu gör att häcksaxen då och då tenderar att fastna och rycka. Trots det rätt kraftiga svärdet och det motstånd det medför när du klipper är batteritiden i paritet med flera proffsmaskiner på marknaden. Med tanke på priset är detta ett stort plus. Många häcksaxar i den här klassen kommer också med ett finklippningsläge som ska göra att du slösar mindre batteri när du klipper häck med tunna grenar. Det drar helt enkelt ner varvtalet för maskinen. GTC36552PC kommer istället med ett pulsläge. Tanken är att det ska ge extra kraft ifall du fastnar. Vi finner dock att det rent praktiskt inte gör någon större nytta. Utöver detta finns det inte så många finesser hos häcksaxen. Den gör sitt jobb och den gör det med klart godkänt resultat. GTC36552PC passar dig som söker en häcksax i budgetklassen med riktigt lång batteritid - exempelvis för att du har en lång häck. Men som inte bryr dig så mycket om ergonomi och finess.

+Mycket lång batteritid, hög säkerhet
Baktung, undermåligt svärdskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Stihl HSA 56

Vassa skär och starka klipp

Typ: Batteridriven Vikt: 3 660 g Effekt: 36 V Batteri: 1,6 Ah Batteritid: 40 min och 55 s Svärdslängd: 54 cm

Stihl HSA 56 är en lite mindre men fortfarande ganska tung batteridriven häcksax som ger fina snitt med lagom kraft bakom. Det batteri som medföljer i vårt set är det minsta, AK 10, och det motsvarar 1,6 Ah. Batteritiden vi får ut med detta är cirka 40 minuter. För dig med en normalstor villaträdgård kan det vara bra att gå upp en batteristorlek, alternativt köpa två stycken batterier så att du kan alternera, om du ska hinna klippa hela häcken. Batteritiden är dock godkänd för ett batteri i den här storleksklassen. Det vi saknar för ett bättre betyg är vridbart handtag som framförallt är ett ergonomiskt problem. Så länge du håller häcksaxen för horisontell klippning är det enkelt att trycka in främre bygeln så att den klipper. Men när du ska klippa lodrätt blir det en så kort rörelse i bygeln att det skapar obehag efter en stund. Det krävs lite för mycket kraft. Detta kombinerat med att svärdet är ganska kort gör att 80 procent av klipptiden upplevs oergonomisk.

En fördel med HSA 56 är dock att den klarar även äldre häckar med grova grenar. Skären på svärdet håller mycket hög kvalitet. Den klipper fina, rena snitt - klippresultatet imponerar på oss. Kvaliteten på svärdet ihop med kraften gör att den upplevs som en proffsmaskin på den här punkten. Du behöver heller inte vara rädd för att skada skären när du går ner mot backen på grund av en smart konstruktion som skyddar svärdet vid marken. Sammantaget gör HSA 56 ett kanonbra jobb med att klippa, men den skulle må bra av förbättrad ergonomi.

+Fina skär, kraftfull, gedigen byggkvalitet
Ej ergonomisk, inte vridbart handtag, kort svärd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5